Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ανακοινώσεις και θέματα σχετικά με το PDE => Η Κοινότητα του PDE => Μήνυμα ξεκίνησε από: daniel στις Ιανουαρίου 19, 2008, 04:58:12 pm

Τίτλος: Κοινωνία ή βαρβαρότητα;
Αποστολή από: daniel στις Ιανουαρίου 19, 2008, 04:58:12 pm
Αντιγράφω από την "Ελευθεροτυπία" 18/01/08 κάτι εξαιρετικά επίκαιρο που αφορά όλους μας, και το θέτω προς σκέψη, αφορμή για σχόλια, παρατηρήσεις πάνω στην ορθότητα ή όχι των απόψεων (του άρθρου) και ότι άλλο μπορεί να επισημάνει ο καθένας μας με αφορμή το παρόν. Οι υπογραμμίσεις και τα έντονα, δικά μου:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ από 40 επιστήμονες


Κοινωνία ή βαρβαρότητα;

«Η σημερινή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στο να είμαστε οι βάρβαροι του αύριο. Πλάσματα και σχέσεις ψυχρές, ωμές, πραγμοποιημένες, σκληρές και άνομες. Ενας εμφύλιος πόλεμος όλων εναντίον όλων. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι: ανθρώπινη κοινωνία ή βαρβαρότητα. Ολο και πιο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας τραγικά γεγονότα της καθημερινής ζωής, η παρουσίαση της βίας είναι επίσης όλο και πιο συχνή. Ο τρόπος που χειρίζονται αυτά τα συμβάντα ορισμένα από τα ΜΜΕ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία».

Αυτά τονίζουν με επιστολή τους στην «Ε» 40 επιστήμονες, ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, λογοπαιδικοί, οι οποίοι εξηγούν πώς βλάπτουν οι καταστάσεις που αναφέρουν.

1
Τίτλος: Απ: Κοινωνία ή βαρβαρότητα;
Αποστολή από: Dr_Michael στις Φεβρουαρίου 10, 2008, 10:55:05 am
Κλείστε την ΤV λοιπόν, και ανοίξτε τη ζωή.
Όταν λέω στους μαθητές μου ότι δεν έχω τηλεόραση, με κοιτάνε σαν εξωγηινο...
Τίτλος: Απ: Κοινωνία ή βαρβαρότητα;
Αποστολή από: daniel στις Φεβρουαρίου 11, 2008, 02:47:28 am

Εσύ καλά τα λες..Ποιός σ' ακούει όμως.. ???
Και καλά οι μαθητές.. Για πέστο και στους συναδέλφους σου..Εκει να δεις γέλιο.. :-\
Δεν πιστεύει κανείς πλεον ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς το χαζοκούτι..  :(
Τίτλος: Απ: Κοινωνία ή βαρβαρότητα;
Αποστολή από: BOEMISSA στις Φεβρουαρίου 11, 2008, 12:19:19 pm

Εσύ καλά τα λες..Ποιός σ' ακούει όμως.. ???
Και καλά οι μαθητές.. Για πέστο και στους συναδέλφους σου..Εκει να δεις γέλιο.. :-\
Δεν πιστεύει κανείς πλεον ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς το χαζοκούτι..  :(

Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε τοποθετούν στο περιθώριο, αν δεν παρακολουθείς όλες τις σάχλες και αν τους πεις για αξιόλογες εκπομπές (βλέπε εκπομπές Κούλογλου) σε θεωρούν ψευτοκουλτουριάρη. Και από την άλλη ακούς συναδέλφους που δε γνωρίζουν βασικά ιστορικά γεγονότα, την προσωπική ζωή του κάθε γελοίου όμως την ξέρουν. Αυτή όμως είναι η Ελλάδα και έτσι μεγαλώνουν και οι νέες γενιες, χωρίς ενδιαφέρονται, όνειρα, στόχους. Όπως βολεύεται κανείς και δεν ενοχλείται
danile, σε ευχαριστούμε για το άρθρο πυ μας παρέθεσες, σκοπεύω να το μοιράσω στους μαθητές της Γ΄Γυμνσασίου, στο μάθημα της έκθεσης, πρόσφατα μιλήσαμε για το ρατσισμό. Πολύ ενδιαφέρον, κάποιοι μαθητές μπορεί να προβληματιστούν, γιατί όχι και όλοι;
Τίτλος: Απ: Κοινωνία ή βαρβαρότητα;
Αποστολή από: daniel στις Φεβρουαρίου 11, 2008, 02:13:44 pm

Boemissa να πω ότι έχεις δίκιο είναι το λιγότερο.. :-\

Για τους συναδέλφους λέω (όχι μόνο άσχετους σε γενικές-βασικές γνώσεις αλλά και αδιαφορους για πραγματικά σημαντικά πράγματα, τη στιγμή που στο κουτσομπολιό life-style παραδίδουν..διδακτορικό!!-και άντε να εμπνεύσουν αυτοί οι "εκπαιδευτικοί" τα παιδιά μας... ??? )

Οι γονείς δεν το συζητώ... >:(

Και μετά ψάχνουμε ευθύνες στα παιδιά! ???
Στην τελευταία τρύπα της φλογέρας...
(Α ρε βούρδουλας που χρειάζεται σε μερικούς- Σχολή γονέων θα 'πρεπε να βγάζουμε όλοι και να μη μπορούμε να τεκνοποιούμε αλλιως...  ???)

Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω!!!


Χαίρομαι πραγματικά που σου φάνηκε σημαντικό και χρήσιμο το άρθρο (έτσι το βρήκα και γω), και εύχομαι γόνιμες, δημιουργικές συζητήσεις και προβληματισμούς με τους μαθητές σου.. ;)
Τίτλος: Απ: Κοινωνία ή βαρβαρότητα;
Αποστολή από: kofia στις Φεβρουαρίου 11, 2008, 05:56:50 pm
παιδια συμφωνω μαζι σας απολυτα
αυτον τον μηνα κλεινω αισιως 7 μηνες χωρις ουτε 1 ωρα τηλεοραση(μετακομισα σε σπίτι που δεν υπάρχει), και ταυτοχρονα πολυ διαβασμα για μεταπτυχιακο (χωρια τα μαθηματα στα σχολεια)...και νιωθω οτι στα 26 μου ξυπνησα και πραγματικα σκεφτομαι και προβληματιζομαι....
Μιλαμε για κανονικη πλυση εγκεφαλου, πληρη αποδιοργανωση και σπαταλη πολυτιμου χρονου ζωης......
Εχω συγκλονιστει απο τις χιλιαδες χαμενες ωρες μπροστα στην τβ και πραγματικά νομίζω πως υπάρχει λίγος κόσμος που  έχει συνειδητοποιήσει την τεράστια ζημιά που κάνει στην ανθρώπινη κοινωνία.......
ό,τι θέλει κανείς μπορεί να το βρει πλέον εδώ μέσα, στο ιντερνετ, και κυρίως να μάθει πώς να ψάχνει....να πάρει την ζωή του στα χέρια του με λίγα λόγια....
είναι θλιβερό, πραγματικά  κάνουμε βήματα πίσω εάν το φιλοσοφήσουμε
Τίτλος: Απ: Κοινωνία ή βαρβαρότητα;
Αποστολή από: mat στις Φεβρουαρίου 11, 2008, 10:02:06 pm
Αν και συμμερίζομαι απόλυτα την στάση να αντισταθούμε στα σκουπίδια της τηλεόρασης και γενικότερα των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Είμαι αντίθετη στην στάση να μην έχουμε καν τηλεόραση σπίτι μας, να μην αγοράζουμε έστω κάποιες μέρες της εβδομάδας εφημερίδα, ή να μην ακούμε καθόλου ειδήσεις.
Όσοι διαθέτουμε κρίση μπορούμε να κάνουμε επιλεκτική χρήση αυτών των μέσων.  Η αντίσταση μας στη νοσηρότητα πρέπει να είναι πολύπλευρη. Γιατί επιτρέψτε μου να πω ότι έχουμε τα μέσα επικοινωνίας που μας αξίζουν.  Τα μέσα επικοινωνίας δεν αντανακλούν παρά τη νοσηρότητα που κυριαρχεί σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας ζωής. Δεν φταίνε τα μέσα εμείς φταίμε.  Μην ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους γιατί πάλι στρουθοκαμηλίζουμε.
Πιστεύεται πως αν κλείσουμε την ΤV θα πάψει όλη αυτή η κατάσταση της αθλιότητας? Προσωπικά δεν το πιστεύω.
Και για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου. Αλήθεια ποιους καλούν οι επιστήμονες να αντισταθούν και να κλείσουν την τηλεόραση?
Μήπως απευθύνονται στα μεγάλα ποσοστά των απαίδευτων νεοελλήνων, αυτών που δεν τελειώνουν καν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση? Ή μήπως απευθύνονται στους εξ ανάγκης ισοπεδωμένους και παραδομένους άνευ όρων στο κυνήγι της οικονομικής ευμάρειας και τελικά αδιάφορους γονείς και εκπαιδευτικούς?  Ή μήπως πάλι απευθύνονται σε αυτούς τους λίγους που ούτως ή άλλως αντιστέκονται  και είναι οι μόνοι που τους αγγίζει μια τέτοια προτροπή?
Πόσοι πιστεύεται ότι μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν ένα τέτοιο άρθρο? Πόσοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια  νοσηρή κατάσταση που ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού ναρκισσισμού?  Και τι είναι ετούτες οι έννοιες για την πλειοψηφία του κόσμου? Και πώς να πείσουν οι επιστήμονες  ή πώς να ξεχωρίσεις τα πρόβατα από τα ερίφια, τους επιστήμονες από τους σαλτιμπάγκους όταν αρκετοί από αυτούς με την επιστημονική τους ιδιότητα είναι πρώτη θέση, φάτσα κάρτα στις άθλιες εκπομπές της μεσημεριανής ζώνης στην tv? Ποιους να πιστέψει ο κόσμος αυτούς που γράφουν για τις βλαπτικές συνέπειες των τηλεοπτικών σκουπιδιών? Ή αυτούς που «καταθέτουν» μέσα από τα τηλεοπτικά σκουπίδια, την επιστημονική τους γνώση και συμβουλή ως νέοι μεσσίες για να μας σώσουν?
Ξέρω πως «ακούγομαι» κάπως αλλά, η πρόθεσή μου δεν είναι ούτε ελιτίστικη, ούτε μηδενιστική. Θέλω μόνο να πω πως είμαστε όλοι συνένοχοι σε αυτή τη τρέλα και σε αυτό το έγκλημα που διαπράττουμε σε βάρος τελικά του εαυτού μας. Σε αυτό να επικεντρωθούμε κι όχι στο φονικό όπλο που χρησιμοποιούμε….
Τίτλος: Απ: Κοινωνία ή βαρβαρότητα;
Αποστολή από: BOEMISSA στις Φεβρουαρίου 12, 2008, 02:09:19 pm

Σας παραθέτω και εγώ ένα άρθρο από την:
ΟΙ προβληματισμοί δικοί σας, δικοί μας.

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12/02/2008

Τηλε-χτυποκάρδια στα θρανία
Tης Μαριαννας Τζιαντζη

Για κάποια «καθημερινά και ασήμαντα», που όμως μπορούν να περικλείουν «τη γελοιότητα, τη βαρβαρότητα και την ανοησία», μας γράφει ένας πατέρας ενός 9χρονου αγοριού, με αφορμή την ακόλουθη ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Μοσχάτου, η οποία στάλθηκε στους γονείς την περασμένη εβδομάδα: «Το Σάββατο 9.2.08 και ώρα 11 π.μ. στον χώρο του σχολείου θα γίνει συγκέντρωση όσων θα συμμετέχουν στο καρναβάλι με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φετινού καρναβαλιού κ. Πάνο Μεταξόπουλο και την ομάδα του SO YOU THINK YOU CAN DANCE, με σκοπό να παρουσιάσει το σχολείο μας ένα μίνι χορευτικό κατά τη διάρκεια της παρέλασης του καρναβαλιού. Ενας από τους χορευτές (Γιώτα, Ζαν Πιερ, Σμαράγδα...) θα αναλάβει το σχολείο μας και θα γίνονται πρόβες κάθε Σάββατο μέχρι τη μεγάλη παρέλαση».

Ο αναγνώστης μας δεν αντιτίθεται στην ανάθεση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του τοπικού καρναβαλιού στον κ. Μεταξόπουλο ούτε στη συμμετοχή των σχολείων στην παρέλαση, όμως αναρωτιέται για το αν πρέπει να ανατίθεται στους πρώην παίκτες του τάλεντ σόου του Μega ο ρόλος του «παιδαγωγού και του αγωγού του δασκάλου». Παίκτες που οφείλουμε να τους ξέρουμε με το μικρό τους όνομα... Με αυτή τη λογική, τις σχολικές χορωδίες θα μπορούσαν να τις διευθύνουν τηλεγενείς καλλιτέχνες όπως η Καλομοίρα, ο κ. Πετρέλης, ο κ. Μαρτάκης κ.λπ., ενώ ο Ηλίας Ψινάκης θα μπορούσε να προσφέρει τα φώτα του για την οργάνωση των μαθητικών γιορτών στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ξέραμε για τον εναγκαλισμό του δημόσιου σχολείου και της κατανάλωσης («εκπαιδευτικές» σχολικές εκδρομές στο «Μολ» ή σε κινηματογραφικό «μούλτιπλεξ» στο Ιλιον!), όμως τώρα βλέπουμε την «τηλεοπτικοποίηση» της σχολικής ζωής ή, για την ακρίβεια, μιας μαθητικής δραστηριότητας. Υποθέτουμε ότι το ενδιαφέρον των γονέων και των μαθητών για το «μίνι χορευτικό» θα ήταν λιγότερο ζωηρό αν ο δάσκαλος της χορογραφίας δεν ήταν κάποιος «επώνυμος» του «So you think you can dance», αλλά ένας απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ ή της Κρατικής (ή κάποιας ιδιωτικής) Σχολής Χορού. Γιατί ένα τηλεοπτικό σόου πρέπει να διαφημίζεται έμμεσα στο σχολικό περιβάλλον;

Σήμερα οι τηλεστάρ έχουν, στα μάτια των παιδιών, περισσότερο κύρος και από τον γονιό και από τον δάσκαλο. Μόνο που αυτό το κύρος είναι δοτό, κατασκευασμένο και όχι κατακτημένο. «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» ρωτούν την περασμένη Παρασκευή ένα παιδάκι στο τάλεντ σόου «Baby Dance» του Alpha κι εκείνο απαντά «ό,τι να ’ναι, αρκεί να βγαίνω στην τηλεόραση». Ενα άλλο κοριτσάκι δηλώνει: «μου αρέσει ο χoρός και αν με δουν οι φίλες μου στην τηλεόραση, θα νιώσουν κάτι ξεχωριστό για μένα».

Η τηλεόραση είναι η κύρια μορφή με την οποία το διαπλεκόμενο επιχειρηματικό υπερκράτος επιχειρεί να καθορίσει όχι μόνο την πολιτική ατζέντα, αλλά και να διαμορφώσει τη συλλογική συνείδηση - μια διαμόρφωση που δεν είναι προϊόν κάποιας συνωμοσίας αλλά υπαγορεύεται κυρίως από εμπορικά και συχνά μικροπολιτικά κριτήρια. Και αντί το σχολείο να καλλιεργήσει στα παιδιά μια στοιχειωδώς κριτική (δεν εννοώ δογματικά απορριπτική) στάση απέναντι στην τηλεόραση, φαίνεται να αποδέχεται και να επικυρώνει την κυριαρχία της.
 

Τίτλος: Απ: Κοινωνία ή βαρβαρότητα;
Αποστολή από: daniel στις Φεβρουαρίου 12, 2008, 03:33:59 pm
Παράθεση
.....Η τηλεόραση είναι η κύρια μορφή με την οποία το διαπλεκόμενο επιχειρηματικό υπερκράτος επιχειρεί να καθορίσει όχι μόνο την πολιτική ατζέντα, αλλά και να διαμορφώσει τη συλλογική συνείδηση - μια διαμόρφωση που δεν είναι προϊόν κάποιας συνωμοσίας αλλά υπαγορεύεται κυρίως από εμπορικά και συχνά μικροπολιτικά κριτήρια. Και αντί το σχολείο να καλλιεργήσει στα παιδιά μια στοιχειωδώς κριτική (δεν εννοώ δογματικά απορριπτική) στάση απέναντι στην τηλεόραση, φαίνεται να αποδέχεται και να επικυρώνει την κυριαρχία της.

Απαίδευτοι πολίτες χωρίς προσωπικότητα που άγονται και φέρονται χωρίς βούληση (πολιτικοί, γονείς εκπαιδευτικοί...), απαίδευτα παιδιά, αβέβαιο μέλλον... :( ???

Κλάφτα Χαράλαμπε (που γιόρταζες κιόλας..)... :'(

Είμαι στην Τηλεόραση, άρα υπάρχω!!!!.......  :(  :(  :(   :(  :(  :(  :(  :(


Υ.Γ:Τα καταφέρατε τιποτένιοι, μας πνίξατε στα σκατά!!...

Τίτλος: Απ: Κοινωνία ή βαρβαρότητα;
Αποστολή από: professor στις Ιανουαρίου 16, 2009, 01:59:49 am

Εσύ καλά τα λες..Ποιός σ' ακούει όμως.. ???
Και καλά οι μαθητές.. Για πέστο και στους συναδέλφους σου..Εκει να δεις γέλιο.. :-\
Δεν πιστεύει κανείς πλεον ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς το χαζοκούτι..  :(
και εγω δεν το πιστευα αλλα το καταφερα

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ