Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Μήνυμα ξεκίνησε από: bilstef στις Ιανουαρίου 21, 2008, 04:40:21 pm

Τίτλος: εσκασε η αναμενόμενη βόμβα μεγατόνων! - Δικαίωση επιτυχόντων
Αποστολή από: bilstef στις Ιανουαρίου 21, 2008, 04:40:21 pm
 Αθήνα

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμφθηκε η οριστική κρίση της συνταγματικότητας ή μη των διατάξεων βάσει των οποίων έγιναν οι διορισμοί εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το έτος 2002.

Οι δικαστές του Γ' Τμήματος του ΣτΕ -το οποίο και παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια- εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη συνταγματικότητα της επίμαχης διάταξης του άρθρου 7 του Ν. 3027/2002, η πλειονότητα των οποίων όμως συγκλίνει στην αντισυνταγματικότητα των νομοθετικών αυτών διατάξεων.

Εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων (μαθηματικοί, φιλόλογοι, θεολόγοι, κ.λπ.) άσκησαν στο ΣτΕ έφεση κατά αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία απορρίφθηκε ως αβάσιμη η αίτηση τους με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί ο πίνακας διοριστέων καθηγητών (29.8.2002), σύμφωνα με τον οποίο διορίστηκαν και καθηγητές του έτους 2000 από την επετηρίδα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Τμήματος Γ.Σταυρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι οι διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 3027/2002 με τις οποίες προβλέπεται ότι οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών το έτος 2002 θα γίνουν σε ποσοστό 25% από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και 75% από την επετηρίδα προσωρινών αναπληρωτών του Ν. 2725/1999 είναι ανίσχυρες, ως αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 101 του Συντάγματος και στις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας.

Ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρει ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις στον δημόσιο τομέα πρέπει να γίνονται με διαγωνισμό, με αντικειμενικά κριτήρια και υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης Αρχής (ΑΣΕΠ).

Κατόπιν αυτών καταλήγει ο πρόεδρος του Γ' Τμήματος ότι οι επίμαχες διατάξεις του Ν. 3027/2002 είναι μη εφαρμοστές γιατί οι πίνακες των διοριστέων καθηγητών καταρτίστηκαν χωρίς να τηρηθούν οι συνταγματικές εγγυήσεις της πρόσληψης προσωπικού κατόπιν διαγωνισμού ή επιλογής από το ΑΣΕΠ.

Δύο ακόμη μέλη του δικαστηρίου, οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν.Μαρκουλάκης και Ν.Σακελλαρίου συντάχθηκαν με την άποψη της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης με λίγο διαφορετικό σκεπτικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://alfavita.gr/anakoinoseis/anak20080121g.php


>ΗΜΕΡΗΣΙΑ 21/1/2008
>
>Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
>
>«Στον αέρα» κινδυνεύει να βρεθεί η διαδικασία με την οποία διορίσθηκαν τουλάχιστον το 2002 και πιθανόν και αργότερα οι εκπαιδευτικοί διαφόρων κλάδων σε οργανικές θέσεις στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
>
>Το Συμβούλιο της Επικρατείας θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας της σχετικής διαδικασίας αλλά και της νομοθετικής ρύθμισης στην οποία στηρίχθηκαν οι διορισμοί, θεωρώντας ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 τον πρώτο λόγο γι αυτού του είδους τις διαδικασίες πρέπει να έχει το ΑΣΕΠ, μετά τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.
>
>Επετηρίδα
>Το ζήτημα είχε ξεκινήσει με νομοθετικά μέτρα το 1997, που απέβλεψαν στον διορισμό του συνόλου των εκπαιδευτικών που είχαν διατελέσει αναπληρωτές, κατά την αμέσως επόμενη πενταετία 1998 - 2002. Ακολούθησαν διάφορα άλλα νομοθετήματα και τελικά ο ν. 3027/02 που καθιέρωσε ένα πάγιο σύστημα προσλήψεων. Όμως για το 2002 ο νόμος πρόβλεψε ότι οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών στις θέσεις που είχαν απομείνει κενές, θα γινόταν σε ποσοστό 25% από τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κατά 75% από την ειδική επετηρίδα των προσωρινών αναπληρωτών, που είχε καταρτισθεί με βάση τον νόμο 2725/99.
>
>Το Γ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη του ν. 3027/02 με τις συγκεκριμένες ποσοστώσεις είναι αντισυνταγματική και ανίσχυρη, καθώς παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας, αλλά και το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθορίζει τις διαδικασίες διορισμού στο Δημόσιο κατόπιν διαγωνισμού ή επιλογής, που γίνεται με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπό τον έλεγχο Ανεξάρτητης Αρχής (του ΑΣΕΠ).
>
>Η πλειοψηφία του ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Σταυρόπουλο έκρινε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η διάταξη του Συντάγματος για τις προσλήψεις με αντικειμενικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ, σημειώνοντας ότι η Ανεξάρτητη Αρχή είναι αρμόδια να διενεργεί ανά διετία διαγωνισμό για την κατάρτιση πίνακα διοριστέων εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια). Το ανώτατο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επίμαχες διατάξεις είναι αντισυνταγματικές και δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις συγκεκριμένες προσλήψεις, διότι οι πίνακες διοριστέων καταρτίστηκαν χωρίς να τηρηθούν οι συνταγματικές εγγυήσεις της πρόσληψης προσωπικού αξιοκρατικά, κατόπιν διαγωνισμού ή επιλογής και με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
>
>Ετσι κρίθηκε ότι θα έπρεπε κατ αρχήν να γίνουν δεκτές οι προσφυγές περίπου 50 εκπαιδευτικών που ζητούσαν να ακυρωθούν οι επίμαχοι διορισμοί κατά το μέρος που δεν έγιναν δεκτοί οι ίδιοι στους πίνακες διοριστέων ενώ είχαν πετύχει παίρνοντας τη βαθμολογική βάση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2000 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.
>
>Πρόσληψη όσων έκαναν προσφυγές
>
>Αν η Ολομέλεια υιοθετήσει την απόφαση του τμήματος, θα πρέπει κατ αρχήν να προσληφθούν όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, ενώ θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση, καθώς θα αποδειχθεί ότι οι διορισμοί δεν ήταν νόμιμοι. Λόγω της παρέλευσης σημαντικού διαστήματος (πάνω από 7 χρόνια μέχρι να εκδοθεί η αμετάκλητη δικαστική απόφαση) θεωρείται βέβαιο ότι η πολιτεία δεν θα προχωρήσει σε ακύρωση των διορισμών που έγιναν τότε. Θα πρέπει, όμως, να βρει ένα σύστημα (προφανώς μέσω νέων νομοθετικών μέτρων) για να απορροφήσει τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που αδικήθηκαν κατάφωρα με την πρόσληψή τους σε ποσοστό μόλις 25%.
>
>
>

>>Δάσκαλοι-καθηγητές :: Οι επόμενες κινήσεις του υπ. Παιδείας μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους διορισμούς του 2002
>>
>> Tην απόφαση του Γ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η διαδικασία βάσει της οποίας έγιναν το έτος 2002 οι διορισμοί εκπαιδευτικών διαφόρων κλάδων σε οργανικές θέσεις στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναμένει και επίσημα το υπουργείο Παιδείας για να προβεί στις επόμενες κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του esos.gr, ήδη ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει αναθέσει στη νομική υπηρεσία του υπουργείου να αναζητήσει την απόφαση εφόσον αυτή γίνει δεκτή από την Ολομέλεια του ΣτΕ και μόλις αυτή καθαρογραφεί. Στις προθέσεις του κ. Στυλιανίδη είναι να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές κινήσεις , προκειμένου να αρθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την απόφαση του ΣτΕ το οποίο έκρινε ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 τον πρώτο λόγο γι αυτού του είδους τις διαδικασίες πρέπει να έχει το ΑΣΕΠ, μετά τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσληψης των εκπαιδευτικών που είχαν προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο




Προσοχη


 Θα μπορούσε να τεθεί από το Σ.ΕΚ.Ε.Α. ή από οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο, από τώρα, ένα αίτημα που θα σχετίζεται με τους επερχόμενους διορισμούς. Αν ισχύσει το 60%-40% για τον ερχόμενο Σεπρέμβριο, να απαιτηθεί αυτοί του 40% να είναι ταυτόχρονα και επιτυχόντες ΑΣΕΠ.
Επίσης, θα πρότεινα, οι επιτυχόντες μη-διοριστέοι των προηγούμενων διαγωνισμών στους οποίους "κόπηκε" ο διορισμός από τις ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις, να αρχίσουν να συντάσσουν επιστολή-αίτηση προς το ΥΠΕΠΘ, με την οποία να ζητούν το διορισμό τους.
Αν λάβουν αρνητική απάντηση, μπορούν να προσφύγουν δικαστικά και, με δεδομένη την απόφαση του ΣΤΕ, τότε το υπουργείο θα είναι υποχρεωμένο να τους διορίσει.
Τίτλος: Απ: εσκασε η αναμενόμενη βόμβα μεγατόνων! - Δικαίωση επιτυχόντων
Αποστολή από: Tarzan στις Ιανουαρίου 21, 2008, 06:49:45 pm
Εγώ λέω να ανακληθούν και όλοι οι διορισμοι μεσω Ασεπ όλων των ετών γιατί αν είναι παράνομος ο διορισμός μεσω πίνακα τότε όσοι διορίστηκαν μεσω αυτού και απο σιγουρια δεν εδωσαν ασεπ πρεπει να έχουν και αυτη την ίδια ευκαιρια τώρα..! Α ρε σενάριο και εκδοχολογία που γουστάρουν μερικοί !

Τίτλος: Απ: εσκασε η αναμενόμενη βόμβα μεγατόνων! - Δικαίωση επιτυχόντων
Αποστολή από: speedster στις Ιανουαρίου 21, 2008, 08:21:13 pm
Δηλαδή ο tarzan που ήρθε από τη ζούγκλα μόνο και μόνο για να πάει αναπληρωτής στα ορεινά χωριά κινδυνεύει να ξαναγυρίσει πίσω ή να ξαναφορέσει την λεοπαρδαλέ φούστα ;
Τίτλος: Απ: εσκασε η αναμενόμενη βόμβα μεγατόνων! - Δικαίωση επιτυχόντων
Αποστολή από: catwoman2 στις Ιανουαρίου 21, 2008, 09:09:43 pm
Δηλαδη ρε παιδια συγνωμη εγω που ειμαι επιτυχουσα 3 φορες απο το 2002 και μετα πρεπει να κανω αιτηση για διορισμο?
Λετε ρε παιδια να ειναι τοσο απλό?
Τίτλος: Απ: εσκασε η αναμενόμενη βόμβα μεγατόνων! - Δικαίωση επιτυχόντων
Αποστολή από: anniegr στις Ιανουαρίου 21, 2008, 09:51:17 pm
παιδια...αν σας οτι δε το πολυκαταλαβα αυτο..θα με περασετε για κουκου εντελως???
Τίτλος: Απ: εσκασε η αναμενόμενη βόμβα μεγατόνων! - Δικαίωση επιτυχόντων
Αποστολή από: youla στις Ιανουαρίου 22, 2008, 02:18:17 am
Παιδιά, η κουβέντα είχε ξεκινήσει (νωρίτερα) στο http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=4728.0, ας συγχωνευτούν οι συζητήσεις από εδώ και πέρα για να μην ψαχνόμαστε σε δύο topics...