Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Ανακοινώσεις και θέματα σχετικά με το PDE => Η Κοινότητα του PDE => Μήνυμα ξεκίνησε από: daniel στις Μαΐου 30, 2008, 01:58:38 am
-
Αν αυτό δεν είναι (συγκαλυμένη;) σύγχρονη δουλοκτητική κοινωνία που δίνει τους νέους της τροφή στις επιχειρήσεις τα χρόνια που θα 'πρεπε να σπουδάζουν, τότε τι είναι;;
Αντιγράφω από την "Ελευθεροτυπία" της Τεταρτης 28/05/08:
Το κράτος πληρώνει 680 ευρώ για να στείλει μαθητές στη...φάμπρικα
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Ως δωρεάν εργατική δύναμη στις επιχειρήσεις θα... προσφέρονται οι ανήλικοι που (θα) εγκαταλείπουν το σχολείο, ενώ ορισμένα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν ακόμη και σε αύξηση της μαθητικής διαρροής.
Αυτό το μέλλον επιφυλάσσει η κυβέρνηση στη νέα γενιά, όπως αποτυπώνεται σε νέο πρόγραμμα ( ; ) του ΟΑΕΔ, που περιλαμβάνει σχέδιο βίαιης ένταξης στην αγορά εργασίας των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο. Και μάλιστα με ανταγωνιστικά προς το σχολείο μέτρα, όπως οι υποτιθέμενοι δελεαστικοί όροι αμοιβής, έστω για 5 μήνες, και η επίφαση του τίτλου «σπουδών» στην Πληροφορική. Αντί για μια δεύτερη ευκαιρία εκπαίδευσης προσφέρεται στους νέους «Μια Αρχή - Μια Ευκαιρία» (ως δωρεάν εργατική δύναμη), όπως τιτλοφορείται αυτή η «δράση»).
Το «πρόγραμμα» του ΟΑΕΔ, που ανακοίνωσε διθυραμβικά η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, προβλέπει εργασία για τους ανηλίκους, από 16 ετών, με βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη (681 ευρώ) συν ασφαλιστική κάλυψη και με πλήρες ωράριο, ενάντια στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και της εργατικής νομοθεσίας. «Απαγορεύεται και η νυχτερινή εργασία», τονίζει ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος. Ολα αυτά πληρωμένα από τον ΟΑΕΔ, χωρίς καμία υποχρέωση του επιχειρηματία. Ούτε συμμετοχή στο έμμεσο ή άμεσο εργατικό κόστος ούτε πρόβλεψη για παράταση της απασχόλησης μετά τον επιδοτούμενο χρόνο (ολιγόμηνο).
Με... δέλεαρ την (συνολική) αμοιβή των 3.000 ευρώ (καθαρά το πεντάμηνο), ο νέος στην κρίσιμη ηλικία των 17 ή 18 ετών θα είναι άνεργος, ανειδίκευτος, εκτός εκπαιδευτικού συστήματος.
Το «πρόγραμμα» απευθύνεται σε 40.000 νέους άνεργους 16 έως 25 ετών. Εκτός από την επιδοτούμενη απασχόλησή του, ο μαθητής του Λυκείου έχει και άλλα... κίνητρα να εγκαταλείψει το σχολείο, όπως «εκπαίδευση» 100 ωρών στην Πληροφορική, χωρίς στοιχειώδη γνώση ξένης γλώσσας ή σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού, χωρίς τυπικά προσόντα, αφού θα έχει εγκαταλείψει το σχολείο.
Η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της προσφοράς μιας ευκαιρίας... απασχολησιμότητας, εντείνει με (οικονομικά) κίνητρα το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής, χωρίς αναφορά στις πραγματικές αιτίες εγκατάλειψης του σχολείου (φτώχεια, επαγγελματικά αδιέξοδα πτυχιούχων κ.ά.). Ακόμη και αυτή η απασχολησιμότητα δεν συνδυάζεται με μέτρα κατάρτισης, ώστε ο νέος να γίνει, τουλάχιστον, ειδικευμένος εργάτης.
Η κ. Πετραλιά επικαλέστηκε την ανεργία των νέων (η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια), αλλά σκοπίμως αναφέρθηκε στις ηλικίες 16 έως 24, αποκρύπτοντας ότι η ίδια τάση ισχύει μέχρι τα 29 και 30 έτη. Μάλιστα αυθαίρετα το «πρόγραμμα» διακόπτεται στα 25 έτη, όταν ο νέος αποκτά το πτυχίο του.
Την ώρα που «αποδυναμώνονται οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα δεν απαντά στα οξυμένα προβλήματα των οικογενειών», αναφέρει η αρμόδια συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.
«Οι νέοι και οι νέες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση, που πρέπει να είναι υποχρεωτική έως τα 18 τους χρόνια», σχολιάζει το ΚΚΕ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/05/2008
-
Επιτέλους να και κάτι χρήσιμο. Νομίζω το ίδιο συμβαίνει στη Γερμανία, και έτσι πολλοί νέοι έχουν δουλειά με το που πάρουν το απολυτήριο λυκείου. Όσον αφορά τον τρόπο που διαπραγματεύεται το θέμα η Ε είναι επιεικώς απαράδεκτος.
-
... και έτσι πολλοί νέοι έχουν δουλειά με το που πάρουν το απολυτήριο λυκείου. ...
1ον το πρόγραμμα μιλάει για νέους 16 χρονών, που φυσικά δεν έχουν πάρει απολυτήριο λυκείου.
2ον το 5μηνο , χωρίς δέσμευση ανανέωσης, που προβλέπει το πρόγραμμα, δεν λέγεται "δουλειά". καλοκαιρινό χαρτζιλίκι λέγεται. Αυτές οι "καινοτομίες" έχουν ήδη εφαρμοστεί στους ενήλικους και τα αποτελέσματά τους είναι ακριβώς αυτά που γράφει η Ε. Οι εργοδότες προσλαμβάνουν προσωπικό τζάμπα, τσεπώνουν την επιδότηση, και μόλις λήξει ο χρόνος του προγράμματος απλά τους αλλάζουν με άλλους επιδοτούμενους.
Που καταντήσαμε, να θεωρούμε το γεγονός ότι ανήλικα παιδιά παρατάνε το σχολείο και βγαίνουν στο μεροκάματο θετική εξέλιξη και να το επιδοτούμε κιόλας ! Αντί να πηγάινουμε προς τα εμπρός έχουμε βάλει πίσω ολοταχώς.
-
Έτσι είναι happiness, όπως τα λες... Τι να πεις όμως.. Δεν ξέρουν όλοι ή δε θέλουν να διαβάσουν αναμεσα από τις γραμμές, τις λέξεις, τα νοήματα... :-\
Άσε που νομίζω πως παραγίναμε Αμερικανάκια και μασάμε ότι μας σερβίρουν γενικώς... :(
-
Δεν ξέρουν όλοι ή δε θέλουν να διαβάσουν αναμεσα από τα γράμματα, τις λέξεις και τα νοήματα... :-\
Πόσο δίκιο έχεις daniel...
-
Αντι να δινουν 680 ευρω για την εκπαιδευση του νεου και την εξειδικευση του, τα δινουν ως κινητρο για να εγκαταλειπει το σχολειο ??? ???
Και καποιοι υποστηριζουν το μετρο αυτο? Εεεεελεεεεοοοοος :-\ :-\ :-\ :-\ :-\
Θεωρω οτι το σχολειο επρεπε να γινει υποχρεωτικο εως τα 18 και απο εκει και περα να φροντιζουν να δινουν αυτα τα χρηματα για την επαγγελματικη εκπαιδευση του νεου που δε θελει να ακολουθησει ανωτερες σπουδες. Σιγουρα ως εξειδικευμενος θα βγαζει σαφως περισσοτερα χρηματα παρα ως ανειδικευτος. Τι μελλον θα εχει αν βγει απο τα 16 του στη δουλεια χωρις καμια επαγγελματικη γνωση? Δε θα τον εκμεταλλευεται ο καθε εργοδοτης που θα τον προσλαβει ως φτηνα εργατικα χερια? Θεωρω το μετρο παιδικη δουλεία (για εμενα ενας 16 χρονος εφηβος ειναι παιδι) που στελνει τα παιδια των ασθενεστερων οικονομικα οικογενειων να συνεχισουν να ζουν σε μια αβεβαιη επαγγελματικη προοπτικη μονο και μονο για να διαιωνιζονται οι οικονομικες ανισοτητες. Γιατι μη μου πειτε οτι η σχολικη διαρροη γινεται στην Εκαλη και στη Φιλοθεη. Τα παιδια που εγκαταλειπουν τοσχολειο ειναι τα παιδια του ανεργου ναυπηγοεπισκευαστη στο Περαμα που θελουν να βοηθησουν την οικογενεια ή του απολυμενου εργατη στο Κερατσινι και τη Δραπετσωνα. Και τι μοιρα θα εχουν ? Την ιδια με τους γονεις τους :-\ Επαγγελματικη ανασφαλεια, αβεβαιοτητα, αγνοια των δικαιωματων τους, εκμεταλλευση. Καποτε τουλαχιστον ο φτωχος δουλευε νυχθημερον για να σπουδασει τα παιδια του και με αυτο τον τροπο βγηκαν ολοι οι σπουδαιοι επιστημονες. Τωρα αυτα τα παιδια δε θα εχουν καμια προοπτικη >:( :( :(
-
Απαράδεκτο που αυτό το μέτρο απευθύνεται και σε ανήλικους! Πραγματικά αντιδημοκρατικό και μου κάνει τρομερή εντύπωση πώς ψηφίστηκε. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας! Μετά την ηλικία των 18 όμως που κάποιος θεωρητικά έχει τελειώσει τουλάχιστον το Λύκειο και έχει πλέον κάνει τις επιλογές του( δυστυχώς σε αυτή την ανώριμη ηλικία και σίγουρα όχι πάντοτε επί ίσοις όροις με άλλους συνομίληκούς του), το συγκεκριμένο μέτρο δεν ακούγεται και τόσο άσχημο. Με την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα σε ένα άνεργο νέο να αποκτήσει προυπηρεσία και να αρχίσει να εργάζεται αμέσως, από το να κάθεται σπίτι του και να επιβαρύνει την οικογένειά του.
-
Με την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα σε ένα άνεργο νέο να αποκτήσει προυπηρεσία και να αρχίσει να εργάζεται αμέσως, από το να κάθεται σπίτι του και να επιβαρύνει την οικογένειά του.
Εδώ δεν έχουν δουλειά οι 28χρονοι, θα βρίσκουν (μετά από ένα είδος "πρακτικής"...) οι 18χρονοι ???
-
Αυτό να μου πεις ;D ::) :P...Θέλω να πω, τέλος πάντων, ότι πιστεύω, ότι είναι γενικά καλό για ένα νέο 18-19 ετών που δεν θα σπουδάσει, να ξεκινήσει από νωρίς να δουλεύει για ευνόητους λόγους. Άδικο δεν είναι να περιμένει και αυτός επειδή περίμεναν χρόνια οι μεγαλύτεροί του για κάτι καλύτερο? Άσε που γενικά σε ό,τι προκηρύξεις, προγράμματα τύπου stage κτλ προηγούνται πάντοτε οι μεγαλύτεροι. Δεν είναι άδικο να παραμερίζονται σχεδόν πάντοτε οι '' μικροί'' από εργασιακές ευκαιρίες? Γιατί δεν βλέπω τί καλύτερο μπορεί να κάνει ένα παιδί 19 ετών που δεν επιθυμεί να σπουδάσει? Όπως και να έχει το απράδεκτο του συγκεκριμένου μέτρου είναι πώς παρακινεί
ανήλικους να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση, με ένα φτηνό κίνητρο. Πλήρης απαξίωση της εκπαίδευσης δηλαδή! Αντί τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωση να δώσει στα παιδιά τα εφόδια για να κάνουν με γνώση τις επιλογές τους.
-
Αυτό να μου πεις ;D ::) :P...Θέλω να πω, τέλος πάντων, ότι πιστεύω, ότι είναι γενικά καλό για ένα νέο 18-19 ετών που δεν θα σπουδάσει, να ξεκινήσει από νωρίς να δουλεύει για ευνόητους λόγους. Άδικο δεν είναι να περιμένει και αυτός επειδή περίμεναν χρόνια οι μεγαλύτεροί του για κάτι καλύτερο? Άσε που γενικά σε ό,τι προκηρύξεις, προγράμματα τύπου stage κτλ προηγούνται πάντοτε οι μεγαλύτεροι. Δεν είναι άδικο να παραμερίζονται σχεδόν πάντοτε οι '' μικροί'' από εργασιακές ευκαιρίες? Γιατί δεν βλέπω τί καλύτερο μπορεί να κάνει ένα παιδί 19 ετών που δεν επιθυμεί να σπουδάσει? Όπως και να έχει το απράδεκτο του συγκεκριμένου μέτρου είναι πώς παρακινεί
ανήλικους να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση, με ένα φτηνό κίνητρο. Πλήρης απαξίωση της εκπαίδευσης δηλαδή! Αντί τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωση να δώσει στα παιδιά τα εφόδια για να κάνουν με γνώση τις επιλογές τους.
Αυτό που δεν είναι εμφανές μάλλον, είναι ότι τέτοιου είδους "μέτρα" δεν ΑΥΞΑΝΟΥΝ τις θέσεις εργασίας. Απλά ρυθμίζουν ποιοι θα τις καταλάβουν και με τι όρους. Από εκεί και πέρα, εγώ όλα τα ακούω βερεσέ. Διότι για μένα είτε είναι άνεργος ο 18χρονος νέος, είτε είναι άνεργος ο 50χρονος πατέρας του, μου φαίνεται το ίδιο παράλογο.
Το πρόβλημα της ανεργίας είναι πρόβλημα του καπιταλισμού, και στην χώρα αυτή με τον B-class καπιταλισμό είναι 3 φορές χειρότερο. Η λύση του συνδέεται μόνο με τον σχεδιασμό ανάπτυξης της χώρας (που οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας) και όχι με τις γελοιότητες των "επιδοτήσεων" κάθε είδους.