Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Ανακοινώσεις και θέματα σχετικά με το PDE => Η Κοινότητα του PDE => Μήνυμα ξεκίνησε από: daniel στις Ιουνίου 04, 2008, 12:38:29 am
-
Από τη στήλη του Παντελή Μπουκάλα "Υποθέσεις" στην "Καθημερινή της Κυριακής" 1/6/08 παραθέτω μέσα σε άλλα που σχολιάζει, τα παρακάτω (τελευταίο κομμάτι του άρθρου του).. Έχει άδικο;; :-\
Ορίστε:
" (...) Πενήντα μονάδες θα δρέψουν οι μαθητές που θα αριστεύσουν στα ερωτήματα τα σχετικά με το σεφερικό κείμενο, πενήντα κι αν απαντήσουν «σωστά» στο εξής θέμα: «Ο Δήμος σας διοργανώνει μια εκδήλωση με θέμα την παράδοση. Ως εκπρόσωπος της μαθητικής σας κοινότητας αναλάβατε τη σύνταξη ενός κειμένου που θα εκφωνηθεί στην εκδήλωση. Σ’ αυτό να αναφέρετε τις αιτίες για τις οποίες πολλοί νέοι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την παράδοση και να προτείνετε τρόπους επανασύνδεσής τους με αυτήν». Μάλιστα. Τηρώντας πιστά το έθιμο, η εξεταστική επιτροπή υπαγορεύει στους μαθητές τι είναι το «σωστό» και πώς πρέπει να απαντήσουν, αν θέλουν να τα πάνε καλά. Η υπαγόρευση γίνεται με δύο τρόπους. Πρώτα πρώτα οι μαθητές αναγκάζονται να αυτοσκηνοθετηθούν, να φορέσουν γραβάτα, να κάψουν τα πολλά μαλλιά ή να τα σουλουπώσουν αν τα έχουν άτακτα, γιατί αλλιώς πώς θα μιλήσουν σε «εκδήλωση του Δήμου»; Μπροστά στους επίσημους πρέπει να ντυθούν επίσημα και να βάλουν γραβάτα και στη γλώσσα τους, για να φαίνεται κι αυτή επίσημη. Υστερα, πρέπει οπωσδήποτε να δεχτούν σαν δεδομένο ότι, πρώτον, η παράδοση είναι μία και μόνη και μόνο καλή και, δεύτερον, ότι «πολλοί νέοι έχουν απομακρυνθεί», άρα χρειάζονται κάτι σαν σωφρονισμό και «επανασύνδεση».
Ας ζητούσαν από τα παιδιά να γράψουν απλώς τι νιώθουν και τι σκέφτονται, όχι τι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να νιώσουν και τι ΠΡΕΠΕΙ να σκέφτονται για να είναι εθνικώς ορθά. Αλλά τότε είναι πιθανό ότι θα εισέπρατταν και απαντήσεις «αντικανονικές», «ανορθόδοξες», που κάποιοι εθνοφύλακες θα τις χαρακτήριζαν ανθελληνικές και αντιχριστιανικές. Εφόσον η παράδοση προτείνεται ευθύς εξαρχής ως αγαθή, τι βαθμό θα έβαζε άραγε ένας εξεταστής, ακολουθώντας τις υπουργικές οδηγίες και ερμηνεύοντας το πνεύμα του θέματος, σε έναν μαθητή που θα έγραφε ότι «παράδοση» είναι και η προίκα, και ο ποικιλότροπος αποκλεισμός των γυναικών, και η βέργα ή ο χάρακας, και η ομοιόμορφη ενδυμασία των μαθητών, α, και το ρουσφέτι, και το μέσον ή βύσμα, και η μαγκιά, και οι «μακριοί σταυροί» της υποκρισίας κ.ο.κ., άρα υπάρχει λόγος «απομάκρυνσης»; Ποιες πενήντα μονάδες θα διεκδικούσε με μια τέτοια απάντηση; Πέντε και πολλές είναι."
-
Συμφωνώ με τον προβληματισμό, αλλά πιστεύω ότι η "αναγκαστική" προσαρμογή σε κλισέ, στερεότυπα ή στην καλύτερη περίπτωση, στις κοινώς αποδεκτές απόψεις είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται αναπόσπαστα με το μάθημα της έκθεσης από τη στιγμή που είναι εξεταζόμενο μάθημα.
Κατ' αρχάς, είναι προφανές ότι ένας άνθρωπος, ειδικά σε τόσο νεαρή ηλικία, είναι λίγο δύσκολο να έχει διαμορφώσει άποψη επί παντός επιστητού. Άρα, το πιο πιθανό είναι να στηριχθεί σε "δανεικές" απόψεις δοκιμιογράφων, καθηγητών κλπ, χωρίς να είναι πάντα σε θέση να τις αξιολογήσει. Αλλά, ακόμα κι αν έχει γνώση και άποψη επί του θέματος, πώς θα τολμήσει να γράψει κάτι διαφορετικό και μόνο με την υπόνοια ότι το γραπτό του μπορεί να πέσει στα χέρια κάποιου στενόμυαλου εξεταστή;
Πάντα, βέβαια τονίζεται ότι μπορεί να γράψεις και την αντίθετη άποψη, αν την τεκμηριώσεις σωστά. Πόσοι όμως είναι έτοιμοι να αξιολογήσουν θετικά μια διαφορετική άποψη; Μήπως γι' αυτό και η έκθεση δεν είναι το μάθημα που γίνονται κατ' εξοχήν οι αναβαθμολογήσεις;
Κατά την άποψή μου, η έκθεση δεν θα έπρεπε να είναι εξεταζόμενο μάθημα. Αν θέλουν να ελέγξουν τον τρόπο συγκρότησης των σκέψεων και τον τρόπο διατύπωσής του μαθητή, θα μπορούσαν να επιλέξουν την περίληψη ή τη σύνθεση κειμένων (παίρνω ως παράδειγμα τα δυο αυτά εξεταζόμενα αντικείμενα στα γαλλικά διπλώματα).
-
Αν είναι όμως να εξετάζονται στο πόσο καλά έχουν παπαγαλίσει τις απόψεις των άλλων που ούτε καν καταλαβαίνουν αλλά τις υιοθετούν, τότε το μάθημα θα πρέπει να μετονομαστεί σε "Έκθεση ιδεών τρίτων".
Αν τα θέματα είναι πολύ δύσκολα για να έχουν διαμορφώσει απόψεις, ας βάλει πιο απλά.
Είναι άδικο να κρίνεις τους μαθητές ανάλογα με το υλικό που τους έχει προμηθεύσει ο εκάστοτε φροντιστής.
Ναι, το ξέρω ότι βαθμολογούνται και η σύνταξη, η δομή, ο ειρμός, κλπ., αλλά κάπου βαθμολογούνται και οι ιδέες του καθενός, οι οποίες, σε τέτοιου είδους θέματα είναι σε μεγάλο ποσοστό προκάτ.