Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ04 Φυσικών, Χημικών, => Μήνυμα ξεκίνησε από: corina στις Ιουνίου 13, 2008, 04:35:54 pm

Τίτλος: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουνίου 13, 2008, 04:35:54 pm
επειδή συναντάμε πολλές δυσκολίες όχι μόνο οι γεωλόγοι αλλά και οι υπόλοιποι τώρα με τον ασεπ.......
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Zois στις Ιουνίου 23, 2008, 12:53:49 am
Ξαναπέστο αυτό ... μετά από 8 χρόνια απραξία ξανά στα θρανία ... :o
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: marousana στις Ιουνίου 24, 2008, 09:11:47 am
Σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο της γεωλογίας, νομίζω τα βιβλία του πανεπιστημίου μας καλύπτουν, μαζί με τα σχολικά της γεωγραφίας.

Για την ειδική διδακτική όμως, έχει κανείς υπόψη του, πώς πρέπει να παρουσιαστεί το σχέδιο μαθήματος για την ειδικότητά μας?? Κάποιος διοριστέος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει σχετικά με το πώς κινήθηκε στο σχέδιο μαθήματος.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουνίου 24, 2008, 11:08:17 am
http://www.perizitito.gr/product.php?productid=47406&page=2
για παιδαγωγικά κλπ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: eugene στις Ιουνίου 24, 2008, 11:08:55 am
Hi σε όλους!
Είμαι διοριστέα Γεωλόγος (β φουρνιάς)
Θα έλεγα οτι η ειδική διδακτική με δυσκόλεψε παρα πολυ.
Απο την μικρή εμπειρία που είχα λοιπον από τον προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ έχω να πω τα εξεις:
Γενικως τα θέματα που βάζουν μοιαζουν να θέλουν να γράψεις μόνο θεωρία... δλδ να κατεβάσεις οτι λέει το σχολικό βιβλίο για το θέμα. Αυτό λοιπον ισχύει. δηλαδή σε αντίθεση νομίζω με αλλές ειδικότητες που δεν χρειάζεται να γράψουν θεωρία, σε εμάς χρειάζεται. Αλλά όσα και να γράψεις, αν δε γράψεις σκοπούς και στοχους του μαθήματος δε προκειται να περάσεις τη βάση. Το θέμα μμπορεί να μην το ζητάει ευθέως αλλά σιγουρα τα θέλουν αυτά.
Πιστεύω ότι θέλουν ένα πλήρες σχέδιο μαθήματος. δλδ θα πρέπει κανεις να γράψει και κατι λιγα για τις δραστηριότητας που θα κανουν οι μαθητες, τα παραδείγματα, τα μεσα και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις για το μαθημα και επίσης το πως θα ελένξεις την επίτευξη των στόχων που έθεσες (πχ με ερωτήσεις, ασκήσεισ κλπ)
Τι να πω... Παντως στον προηγούμενο που έδωσα εγω, εβαλαν και ένα θέμα στο κομμάτι της ειδικής διδακτικής που ήταν τελείως κουφό... μιλάω για το θέμα με το τεκτονικό παράθυρο!! Επομένως είναι ικανοί για όλα!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουνίου 24, 2008, 11:15:06 am
http://www.dapontes.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=150&Itemid=56
κοιτάξτε την βιβλιογραφία κατω
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Zois στις Ιουνίου 24, 2008, 12:51:13 pm
Κορίνα καλημέρα ... Υπάρχει δυνατότητα να προμηθευτούμε τις σημειώσεις του ΠΑ που έλεγες; Αν φυσικά δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα. Μπας και καταφέρουμε τίποτε καλύτερο με το γνωστικό από τον προηγούμενο διαγωνισμό.

ΥΓ. Corina και eugene. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί μας  ;D
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: marousana στις Ιουνίου 24, 2008, 02:01:36 pm
Ευχαριστούμε για την άμεση απάντησή σας παιδιά. Για την ειδική διδακτική, επειδή και γω έδωσα στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς και βαθμολογήθηκα γύρω στο 62 και 60, σκέφτομαι τι περισσότερο θα μπορούσα να είχα γράψει ή ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης του σχεδίου μαθήματος για μια καλύτερη βαθμολογία.

Είχα αναφέρει τους στόχους και κάποια ερωτήματα για την αξιολόγηση στο τέλος, αλλά νομίζω δεν εστίασα πολύ στα εποπτικά υλικά που έπρεπε να χρησιμοποιήσω.

Μια διοριστέα χημικός έλεγε πως παρουσίασε το σχέδιο μαθήματος απευθείας σα να μιλούσε στα παιδιά. Μήπως τελικά αυτός είναι πιο σωστός τρόπος παρουσίασης??

Τι λέτε και σεις??
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: eugene στις Ιουνίου 24, 2008, 02:21:31 pm
Το έχω ακούσει κι εγώ αυτό από μια Γεωλόγο η οποία πήρε πολύ καλό  βαθμό στη διδακτική (νομίζω 75%!!) Παντως και το 60% είναι πολύ καλό για ειδική διδακτική. που σημαίνει οτι το εχεις βρει το στυλ που θέλουν!  ίσως να εριχνες πιο πολύ βαση στα άλλα μαθήματα (γνωστικό και τα άλλα). Πάντως στα φροντιστήρια δεν ξερω κανέναν που να προτίνει να να το γράψεις σαν να μιλας απευθείας στα παιδιά. Μπορεί να είναι λίγο ριψοκινδυνευμένο.... Επίσης δε νομίζω οτι παίζει τόσο ρόλο ο τρόπος παρουσίασης, όσο το να έχεις γράψει αυτά που θέλουν (στοχους, υλικά, δραστηριότητες, και ίσως προτότυπες μεθόδους προσέγγυσης του θέματος) και προπαντως σωστή θεωρία!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: marousana στις Ιουνίου 24, 2008, 03:02:33 pm
Σίγουρα το βασικότερο είναι να ξέρεις το θέμα, αλλά χρειάζεται και κάποια καλή μεθοδολογία. Στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς στηρίχτηκα σε παλιές σημειώσεις της ΣΕΛΕΤΕ που μου έδωσε μια γνωστή μου και έτσι είχα ένα πλάνο για το σχέδιο μαθήματο.  Όμως δεν έχω καθόλου διδακτική εμπειρία και νομίζω πως η εμπειρία σίγουρα βοηθάει. 



Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Zois στις Ιουνίου 24, 2008, 03:39:01 pm
Από ότι γνωρίζω εκτός από ένα υποτυπώδες σχέδιο μαθήματος χρειάζεται πολύ καλή ανάπτυξη του γνωστικού που αφορά στο εκάστοτε ερώτημα της ειδικής διδακτικής!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: sofiaz στις Ιουνίου 25, 2008, 12:25:23 am
Παιδιά καλό κουράγιο!
Εγώ είμαι η διοριστέα χημικός που έγραψα σα να παρέδιδα το μάθημα. Μη σας πάρω και στο λαιμό μου αλλά εκτός από μένα(69% στον προηγούμενο και 72% στον τελευταίο) ξέρω κι άλλα 2 άτομα (με 75 και 80 % παρακαλώ) που έγραψαν έτσι. Και την ξαδέλφη μου που είναι της αγγλικής η οποία πήρε απίστευτο βαθμό(δε θυμάμαι ακριβώς) και όχι μόνο έγραψε σα να παρέδιδε το μάθημα αλλά και ΟΛΟ στα αγγλικά!
Δηλαδή θέλει να το΄χεις το θέμα, να δείχνεις άνεση, γνώση, εμπειρία...
Και μέσα από το γραπτό να φαίνονται όλα. Θα ξεκινήσεις με τους στόχους, θα φροντίσεις ώστε το μέγεθος κάθε παραγράφου να αντιστοιχεί στο χρόνο που πρέπει να αφιερώνεις στο κάθε κομμάτι του μαθήματος, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και στο τέλος ερωτήσεις για να δεις αν το'χουν εμπεδώσει κ.λ.π. Δλδ όχι δυο σελίδες για αξιολόγηση των μαθητών και μετά μισή για την ανάπτυξη του μαθήματος. Ερωτήσεις, αλληλεπίδραση με τα παιδιά, δραστηριότητες που τους έχεις βάλει (να τους έχεις πει να φέρουν κάτι από το σπίτι ή να ψάξουν στο ιντερνετ, πειράματα, παραδείγματα...).
Τώρα για γεωλόγους πως γίνεται αυτό θα σας γελάσω και δεν το θέλω. Αφού δεν κάνουμε πια γεωλογία στα σχολεία...
Σίγουρα παίζει ρόλο και ο τρόπος παρουσίασης και όχι απλή καταγραφή όσων ζητάνε, όσοι γνωστοί μου πέρασαν είχανε καλό γραπτό λόγο, τους ήξερα κι από τη σχολή...
Και ναι, θέλουν πρωτότυπη προσέγγιση και τη σωστή θεωρία. Εμείς π.χ. έχουμε το πρόβλημα με κεφάλαια που είναι κοινά σε πολλές τάξεις και πρέπει να ξέρεις ακριβώς τι έχει το σχολικό και τι γνώσεις προϋπάρχουν. Άλλο τα οξέα της
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: murphy στις Ιουνίου 26, 2008, 12:59:10 pm
Είμαι φυσικός και θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει το βιβλίο των Παπανικολάου-Σιδέρη (συγγραφείς της Γεωλογίας Α λυκείου που διδασκόταν μέχρι το 98) Γεωλογία η επιστήμη της γης εκδόσεις Παττάκη, βοηθάει στο διάβασμα για τον ΑΣΕΠ.
Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Zois στις Ιουνίου 26, 2008, 01:05:06 pm
Είναι ένας αρκετά καλός μπούσουλας σε συνδυασμό με τα σχολικά της γεωγραφίας, αλλά δεν νομίζω ότι αρκεί για την ύλη που έχουν ορίσει για το συνεξεταζόμενο. Κυκλοφορούν κάποια ΑΣΕΠικά από εκδόσεις πελεκάνος (με ύλη και παλιά θέματα), τα οποία όμως δεν έχω ξεφυλίσει...  :(
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουνίου 27, 2008, 02:17:14 pm
http://www.exetaseis-asep.com/asep_2005/Gnws_Antik_ASEP_2005_PE04.05.htm
είναι on line test για γεωλογία .......όσο για τις σημειώσεις μου μου απαγόρευσαν να τις μοιράσω.....Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι τι θα θέλατε να περιέχει ένα βιβλίο προετοιμασίας για τον ΑΣΕΠ . Να προτείνω σε όσους διαβάζουν τα πανεπιστημιακά "Εισαγωγή στην γεωλογία " Δερμιτζάκη και Λέκκα καθώς και την "Γεωλογία Ελλάδας"του Παπανικολάου καθώς και τα σχολικά βιβλία της Γεωγραφίας οπου περιέχουν σχετικά θέματα και το παλιό της Γεωλογίας Α΄λυκειου
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: marousana στις Ιουνίου 27, 2008, 02:59:16 pm
Ευχαριστούμε Corina και συγνώμη για τη φασαρία, αλλά φαντάζομαι, μας καταλαβαίνεις .............
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Zois στις Ιουνίου 27, 2008, 03:44:37 pm
Δεν πειράζει corina ευχαριστούμε ούτως ή άλλως για την καλή σου πρόθεση. :D Μην σε μπλέξουμε κιόλας ...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Ιουνίου 27, 2008, 05:57:38 pm
http://www.exetaseis-asep.com/asep_2005/Gnws_Antik_ASEP_2005_PE04.05.htm
είναι on line test για γεωλογία

Γιατι δε βλεπω καμια ερωτηση, ουτε μου βγαζει τιποτα οταν παταω το βελακι "επομενο"? ???
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: rozy4 στις Ιουνίου 27, 2008, 08:21:10 pm
http://www.exetaseis-asep.com/asep_2005/Gnws_Antik_ASEP_2005_PE04.05.htm
είναι on line test για γεωλογία

Γιατι δε βλεπω καμια ερωτηση, ουτε μου βγαζει τιποτα οταν παταω το βελακι "επομενο"? ???
πηγαινε κατευθειαν στο www.exetaseis-asep.com  και θα σου ανοιξει απο εκει κανονικα
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: batraxos στις Ιουνίου 28, 2008, 07:20:38 pm
corina πως θα τα βρουμε αυτα τα βιβλια που προτεινεις?ξερει κανεις να μας πει?εχει κανεις καποιο απο αυτα?
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουνίου 29, 2008, 12:07:01 am
Τα βιβλία αυτά είναι πανεπιστημιακά από το πανεπιστήμιο αθηνών στο πρώτο και στο τρίτοέτος αν θυμάμαι καλά. . .  ή θα τα βρείς από φοιτητή ή θα τα κατεβάσεις από το http://www.geol.uoa.gr/grindex.htm  ...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: rozy4 στις Ιουνίου 29, 2008, 04:35:16 pm
ψαχνοντας να βρω υλη για διαβασμα γεωλογιας για τον διαγωνισμο του ασεπ, δεν μπορω να μην παρατηρησω την ασυμφωνια υλης διαγωνισμου και υλης σχολικων βιβλιων. δεν φτανει δλδ που δεν εχουμε διδαχθει γεωλογια, δεν φτανει που εχουμε να τη διαγωνισθουμε μη τυχον και τη διδαξουμε ως β αναθεση, μας βαζουν υλη που καν δεν διδασκεται σημερα στα σχολεια.
το "εξυπνο σχολειο" σε συσκευασια ασεπ...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουλίου 01, 2008, 01:52:32 am
κάποια μεγάλα κομμάτια της γεωλογίας διδάσκονται στις Γεωγραφίες του Γυμνασίου και υπάρχουν και παραρτήματα στις φυσικές του λυκείου
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: rozy4 στις Ιουλίου 01, 2008, 09:13:52 am
corina εχω βρει αρκετα στα σχολικα βιβλια γεωγραφιας, φυσικης και χημειας.
μου λειπουν ομως τα παρακατω κεφαλαια:
γεωλογικος κυκλος, πετρωματα, πτυχωσεις, ρηγματα, υδρογραφικο δικτυο. αυτα κατα τη γνωμη σου τα θελουν σε επιπεδο ορισμων;
επιπλεον : εννοια του κοιτασματος, εκμεταλλευσιμα κοιτασματα. ορυκτος πλουτος της ελλαδας.

στους προηγουμενους διαγωνισμους η υλη ηταν αρκετα διαφορετικη και δεν μπορω να συγκρινω το βαθμο δυσκολιας της γεωλογιας ως συνεξεταζομενο μαθημα. ισως θα μπορουσες να μας πεις την αποψη σου.
 ευχαριστω
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: marousana στις Ιουλίου 01, 2008, 09:32:19 am
Γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά στα προηγούμενα θέματα Γεωλογίας που δόθηκαν στους γεωλόγους σαν κύριο μάθημα, για να δεις σε τι στυλ είναι?? Δε νομίζω να έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση μ' αυτά που θα βάλουν σαν συνεξεταζόμενο, απλά φαντάζομαι θα κινηθούν σε πιο στενά πλαίσια ύλης.

Από κει και πέρα, νομίζω το πανεπιστημιακό βιβλίο "Εισαγωγή στη Γεωλογία" που αναφαίρεται σφαιρικά και περιληπτικά σε όλους τους τομείς της γεωλογίας, νομίζω θα σε βοηθήσει (εγώ το διδάχτηκα στο 1ο έτος στο ΑΠΘ, δεν ξέρω για το αντίστοιχο της Αθήνας ή άλλων πανεπιστημίων).
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: vsk στις Ιουλίου 01, 2008, 09:57:47 am
Εμένα, όταν έδινα, με είχε βοηθήσει και το βιβλίο "Γεωλογία Αρχές και Εφαρμογές" του Δούτσου (εκδόσεις Leader Books).
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: dpa2006 στις Ιουλίου 04, 2008, 10:34:12 pm
βιβλία γεωλογίας - και άλλα πανεπιστημιακά- εχει η Συμμετρία
Εκδόσεις Συμμετρία (http://Εκδόσεις Συμμετρία):
συγκεκριμενα:
http://www.simmetria.gr/index.php?id=20
βεβαια ειναι λιγο πιο ειδικα
αλλα μια αναζητηση στον Παπασωτηριου ειναι η πλεον καταλληλη:
http://www.papasotiriou.gr/results.asp?cat=0&mode=0&ty=0&av=%C3%C5%D9%CB%CF%C3%C9%C1&Go.x=0&Go.y=0&Go=Go (http://www.papasotiriou.gr/results.asp?cat=0&mode=0&ty=0&av=%C3%C5%D9%CB%CF%C3%C9%C1&Go.x=0&Go.y=0&Go=Go)
υπαρχει το προαναφερθεν απο Leaders Books και άλλα.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: rozy4 στις Ιουλίου 06, 2008, 12:19:28 pm
http://www.metal.ntua.gr/index.pl/notes7d3d02d1_gr_simeioseis
σημειωσεις γεωλογιας απο το ΕΜΠ, αρκετα καλες για τη γεωλογια ως συνεξεταζομενο
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: iou777 στις Ιουλίου 07, 2008, 12:50:48 pm
Με ειδική διδακτική ξερετε τίποτα , έχετε να προτείνετε τιπότα ???? Υπάρχουν σημειώσεις απο φροντιστηρια ??. Εγω εχώ κατι σημειώσεις σε μορφη pdf . Οποιος ενδιαφέρεται για καμια ανταλλαγη υλικου msg me
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουλίου 09, 2008, 10:50:03 am
κοιτάξτε κι αυτό
http://users.hellasnet.gr/spangs/onom_org/geology.htm
http://www.geo.auth.gr/105/
http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=4862846........
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: spartakid στις Ιουλίου 16, 2008, 12:08:12 am
Καλησπέρα, είμαι φυσικός και εχω αρχίσει διάβασμα την γεωλογία. Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα:
1) Στην ύλη της γεωλογίας για τους φυσικούς, τα απολιθώματα είναι εντός? Ρωτάω διότι αν παρατηρήσατε στο ΦΕΚ με την ύλη που δημοσιεύτηκε αναφέρει οτι εκτός ύλης για τις ειδικότητες, πλην Γεωλόγων, είναι το " 18. Απολιθώματα" ενώ στην ύλη των γεωλόγων το νούμερο 18 αντιστοιχεί στο κεφάλαιο "Παλαιοκλιματολογία-Παγετώδεις περίοδοι". Τελικά τι από τα δύο είναι εντός και τι εκτός?
2) Από γεωγραφία Α και
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Αγάπη στις Ιουλίου 16, 2008, 01:15:08 am
Παιδιά έχει δίκιο ο άνθρωπος.
Κακώς βιάστηκα πριν και του μίλησα τόσο απότομα.
Ήταν λάθος μου.
Μια πιο προσεκτική ματιά στο φεκ της ύλης μου ξεκαθάρισε το μπέρδεμα.
Νομίζω ότι πρέπει να αναλάβει πλέον η ΠΕΑΕ.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: rozy4 στις Ιουλίου 16, 2008, 09:45:13 am
spartakid,
τα απολιθωματα ειναι εκτος υλης, εχει γινει τυπογραφικο λαθος το οποιο με καποιο τροπο θα πρεπει να διορθωθει. θα στειλω ενα mail στον ασεπ για να μας απαντησει και επισημως.
απο τα βιβλια της γεωγραφιας του γυμνασιου εννοειται οτι διαβαζεις τα κεφαλαια που αφορουν την υλη που δημοσιευθηκε.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: spartakid στις Ιουλίου 16, 2008, 05:34:21 pm
οκ ευχαριστω
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουλίου 22, 2008, 03:10:44 pm
κοιταξτε αυτή τη διεύθυνση     

http://11lyk-irakl.ira.sch.gr/epimorfvsi.htm

την βρήκα από συνάδελφο στη διδακτική της φυσικής έχει την μέθοδο που χρησιμοποίησα στον ασεπ και κάνει και για γεωλογία
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: spartakid στις Ιουλίου 25, 2008, 08:18:39 am
Corina που μπορούμε να βρούμε το βιβλίο "Γεωλογία Ελλάδας"του Παπανικολάου? Η αναζήτηση στον Παπασωτηρίου δεν δίνει το βρίσκει και στο site του Γεωλογικού δεν υπάρχει.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουλίου 26, 2008, 04:15:32 pm
Δεν πας αυτοπροσώπως να το παραγγείλεις;
Δίνεται αντίστοιχο στο πρώτο έτος του τμήματος γεωλογίας οπότε ή το δανείζεσαι από φοιτητή ή από την βιβλιοθήκη του γεωλογικού τμήματος.
Έχει Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουλίου 28, 2008, 03:27:45 pm
http://users.hellasnet.gr/spangs/onom_org/geology.htm
για τεστ γεωλογιας
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουλίου 28, 2008, 04:21:47 pm
http://www.omosp-goneon-athinas.org/omosp-athinas/nfblog/__HOMEDIR__/www/omosp-athinas/nfblog/wp-content/uploads/2008/06/DEPPS-APS.htm
για διδακτικους στοχους απο την εφημεριδα της κυβ/σεως
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουλίου 28, 2008, 04:44:20 pm
http://users.thess.sch.gr/benosm/StudentFiles/sgaglist.htm
για προτυπα παθηματος
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: murphy στις Αυγούστου 01, 2008, 12:26:04 pm
Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει βιβλίο με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για τη γεωλογία;
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: spartakid στις Αυγούστου 01, 2008, 12:33:11 pm
Νομίζω πως όχι
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Αυγούστου 01, 2008, 12:39:29 pm
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: camelzou στις Αυγούστου 23, 2008, 11:13:32 am
kalimera
mipws xerei kaneis apo pou mporw na brw tin ili gia ximeia kai biologia ws synexetazomena mathimata?
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Αγάπη στις Αυγούστου 23, 2008, 11:27:08 am
Είναι στις ανακοινώσεις στην αρχική σελίδα του Pde.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: camelzou στις Αυγούστου 23, 2008, 11:32:30 am
Είναι στις ανακοινώσεις στην αρχική σελίδα του Pde.

Ευχαριστώ για την απαντηση. Εννοούσα απο που να διαβάσω για βιολογία και χημεία(σχολικά?πανεπιστημειακά?)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Αγάπη στις Αυγούστου 23, 2008, 11:39:22 am
kalimera
mipws xerei kaneis apo pou mporw na brw tin ili gia ximeia kai biologia ws synexetazomena mathimata?

Αφού το εννοούσες ας το έγραφες και ξεκάθαρα. ::)
Ρίξε καμιά ματιά στα θέματα που ήδη υπάρχουν.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: camelzou στις Αυγούστου 23, 2008, 11:54:04 am
Πιο συγκεκριμένα ποιά σχολικά βιβλία περιεχουν την ύλη της βιολογίας
(β' ? γ' λυκείου?) και πού μπορώ να βρώ την ύλη της χημείας
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: geok_salonika στις Αυγούστου 23, 2008, 12:29:13 pm
Πιο συγκεκριμένα ποιά σχολικά βιβλία περιεχουν την ύλη της βιολογίας
(β' ? γ' λυκείου?) και πού μπορώ να βρώ την ύλη της χημείας

Την ύλη μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ: www.exetaseis-asep.com
Τα βιβλία μπορείς να τα βρεις εδώ: www.pi-schools.gr
Όσον αφορά ποια βιβλία ανταποκρίνονται στην ύλη σου, επιστήμονας είσαι, ψάξε και λίγο μόνος/η σου
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: camelzou στις Αυγούστου 25, 2008, 05:17:13 pm
Πιο συγκεκριμένα ποιά σχολικά βιβλία περιεχουν την ύλη της βιολογίας
(β' ? γ' λυκείου?) και πού μπορώ να βρώ την ύλη της χημείας

Την ύλη μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ: www.exetaseis-asep.com
Τα βιβλία μπορείς να τα βρεις εδώ: www.pi-schools.gr
Όσον αφορά ποια βιβλία ανταποκρίνονται στην ύλη σου, επιστήμονας είσαι, ψάξε και λίγο μόνος/η σου

Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Σεπτεμβρίου 03, 2008, 03:38:44 pm
Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος και χρησιμοποιήστε το για να κάνετε δικά σας (για τα μαθήματα των βιβλίων της Γεωγραφίας που σχετίζονται με την ύλη της Γεωλογίας του ΑΣΕΠ), με αυτό έγραψα πάνω από 90!!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: constans στις Σεπτεμβρίου 04, 2008, 03:53:35 pm
Καλησπέρα σε όλους!! Θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήματα σχετικά με τα θέματα της Γεωλογίας του ΑΣΕΠ του 2007 και του  2005:
1.Ερώτηση 8 ΑΣΕΠ 2007: τα τεκτονικά λατυποπαγή παρατηρούνται σε επιφάνειες ρηγμάτων και εφιππεύσεων και όχι σε κοίτες ποταμών οπως τα υπόλοιπα λατυποπαγή;η διαφορά είναι ότι είναι τεκτονικά ή μήπως τα έχω μπερδέψει τελείως;;
2.Ερώτηση 35 ΑΣΕΠ 2005:Το μέγεθος και ή ένταση ενός σεισμού,συνδέονται μεταξύ τους;;
Ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον ασχοληθεί με τις ερωτήσεις μου γιατί όντας φυσικός έχω πελαγώσει λίγο.
Α! και κάτι ακόμη,για τη γεωθερμική ενέργεια ξέρετε που θα διαβάσουμε;
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Σεπτεμβρίου 04, 2008, 06:33:29 pm
1. σωστό Συγκεκριμένα όταν κουνιούνται τα πετρώματα από το σεισμό που προκαλεί το ρήγμα ή την εφίπευση τρίβονται και τα κομμάτια τους γίνονται αργότερα το τεκτονικό λατυποπαγές
2.Μεγεθος  είναι εκφραση της ενέργειας που απελευθερώνεται σε έναν σεισμό, μετριέται σε ρίχτερ (μια κλιμακα λογαριθμική) και από σεισμογράμμα (από το πλάτος της ταλάντωσης της ακίδας του σεισμογράφου που μπαίνει σε τύπο κ.λ.π......)
Ενταση είναι οι καταστροφές που προκαλεί ένας σεισμος σε μια περιοχη, μετριέται σε μερκαλι (μια κλίμακα βασει των καταστροφών π.χ. π.οσα έπεσαν ,πόσα ρηγματώθηκαν επί του συνόλου
Ενας σεισμός μεγάλου μεγέθους έχει συνήθως και μεγάλη ένταση αλλά δεν ισχύει πάντα πχ γίνεται ένας 9ριχτερ(μέγεθος) στην θάλασσα μακριά από νησιά και δεν παθαίνει κανένα σπίτι τίποτα τότε η ένταση ειναι 0μερκαλι....
Γεωθερμική είναι η ενέργεια που απελευθερώνεται από ηφαίστεια θερμές πηγές κ.λ.π.....με μορφη θερμότητας είναι εκμεταλεύσιμη με τον καταλληλο εξοπλισμο π.χ. Ισλανδια (για ρεύμα ,Θέρμανση) στην ελλαδα το ηφαίστειο της Νισύρου προσφέρεται γιατι είναι υψηλής ενθαλπίας (εγω δίαβασα τα πανεπιστημιακα....)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: constans στις Σεπτεμβρίου 04, 2008, 08:18:25 pm
Corina σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου.Το πρόβλημά μου με τους σεισμούς είναι ότι έχω καταλάβει τη διαφορά έντασης και μεγέθους αλλά στη συγκεκριμένη ερώτηση 35 του 2005 δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίνουν αυτή την απάντηση.Το ερώτημα αφορά ένα σεισμό μεγέθους 7R και την ένταση που προκαλεί.Εγώ θεωρώ σωστή την απάντηση δ, ότι δηλαδή ένταση και μέγεθος είναι ανεξάρτητα,ενώ το ΑΣΕΠ δίνει σωστή τη β,δηλαδή VΙΙΙ-Χ της κλίμακας Mercalli.Γιατί;;;
Ευχαριστώ πολύ και πάλι!!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Σεπτεμβρίου 04, 2008, 11:52:57 pm
Επειδή την ψάχνω και δεν την βρίσκω μπορείς να την αντιγράψεις εδώ?
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: dimstella στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 12:19:10 am
Επειδή την ψάχνω και δεν την βρίσκω μπορείς να την αντιγράψεις εδώ?
35. Ένας σεισμός μεγέθους 7 R προκαλεί ένταση:
α) X – XII βαθμών της κλίμακας Mercalli
β) VIII – X βαθμών της κλίμακας Mercalli
γ) V – VIII βαθμών της κλίμακας Mercalli
δ) Η ένταση είναι ανεξάρτητη από το μέγεθος

Στο βιβλίο Γεωλογίας που μας είχαν δώσει στη σχολή (Φυσικό) δεν αναφέρει κάποια σχέση μεταξύ έντασης και μεγέθους σεισμού
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: geok_salonika στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 09:38:33 am
Ο ΑΣΕΠ δεν έχει βγάλει επίσημες απαντήσεις για το διαγωνισμό του 2005
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: koth στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 10:11:27 am
Επειδή την ψάχνω και δεν την βρίσκω μπορείς να την αντιγράψεις εδώ?
35. Ένας σεισμός μεγέθους 7 R προκαλεί ένταση:
α) X – XII βαθμών της κλίμακας Mercalli
β) VIII – X βαθμών της κλίμακας Mercalli
γ) V – VIII βαθμών της κλίμακας Mercalli
δ) Η ένταση είναι ανεξάρτητη από το μέγεθος

Στο βιβλίο Γεωλογίας που μας είχαν δώσει στη σχολή (Φυσικό) δεν αναφέρει κάποια σχέση μεταξύ έντασης και μεγέθους σεισμού

Έχω τελειώσει το τμήμα γεωλογίας ΑΠΘ.
Η απάντηση θεωρώ ότι βρίσκεται στο βιβλίο Εισαγωγή στη σεισμολογία, του
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: spartakid στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 02:15:45 pm
Αν και είμαι Φυσικός και όχι Γεωλόγος και αφού μας βάλανε να δώσουμε και Γεωλογία γι'αυτόν και μόνο τον λόγο λέω την γνώμη μου και θεωρώ ότι για την ερώτηση 35 σωστή είναι η απάντηση (δ) διότι:
1) Δεν μας ρωτάει για τον Ελλαδικό χώρο
2) Είναι σαφής ο διαχωρισμός ανάμεσα στο μέγεθος (ενέργεια που εκλύθηκε) και την ένταση (βλάβες) και τονίζεται ιδιαίτερα στα εισαγωγικά βιβλία της Γεωλογίας ότι με δεδομένο μέγεθος άλλες φορές έχουμε μεγάλη ένταση και άλλες μικρή.
3) Τις απαντήσεις των φροντιστηρίων δεν τις εμπιστεύομαι. Έχουν λιώσει στην μα@@κία.

 
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 02:46:32 pm
Η ερώτηση είναι προφανώς παγίδα
Όντως υπάρχει ο τύπος αυτός στο βιβλίο του Παπαζάχου, αλλά πιστεύω ότι σωστή απάντηση είναι η δ, γιατι δεν στηρίζεται το  αντίθετο από την εκφώνηση και το έχω διασταυρώσει....όλοι οι καθηγητές ήταν κατηγορηματικοί στο πανεπιστήμιο.... τόσο που μου έχει καρφωθεί στο μυαλό......
 
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: koth στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 03:04:04 pm
Το πιο λογικό είναι το δ. Η ερώτηση πράγματι είναι ασαφής (δεν λέει για τον ελληνικό χώρο και αν είναι επιφανειακός ή βάθους ο σεισμός). Δεν ξέρω στα πανεπιστημιακά βιβλία Πατρών και Αθηνών αν έχει κάτι περισσότερο...

Εδώ ρε παιδιά μας έβαλαν στην διδακτική να αναπτύξουμε το γεωλογικό παράθυρο, χωρίς να προσδιορίζουν σε ποιον απευθυνόμαστε (παιδιά γυμνασίου, λυκείου) και φυσικά εκτός τόπου και χρόνου, αφού ποτέ σε γυμνάσιο ή λύκειο δε θα διδαχθεί η έννοια του γεωλογικού παραθύρου. ..
Εγώ θα έλεγα να μη σπαταλάτε πολύ χρόνο σε ένα θέμα, υπάρχουν πολλά που έχουν μπει σε εξετάσεις και μετά τα έχουν ακυρώσει. Αν δεν βρίσκεις απάντηση σαφή, καλύτερα να προχωρήσεις στα παρακάτω...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: constans στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 03:28:03 pm
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.Και εγώ πιστεύω ότι σωστή απάντηση είναι η δ.Προφανώς έχει δοθεί λάθος απάντηση αφού δεν είναι οι επίσημες του ΑΣΕΠ.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: koth στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 03:34:54 pm
Διαβάζοντας για ασεπ μου έχει τύχει να πάρω θέματα στα χέρια μου με λυμένες απαντήσεις, από διαφορετικά φροντιστήρια με διαφορετικές απαντήσεις για σωστές...

Καλό διάβασμα, μακάρι να γράψεις καλά και ας κάνεις λάθος μόνο σε αυτή την απάντηση! ;)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: constans στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 03:39:23 pm
Σε ευχαριστώ πολύ Κoth!!!  Ελπίζω να καταφέρω κάτι γιατί με δύο μικρά στο σπίτι μου φαίνονται όλα βουνό, εκτός αν πρλάβω τον επόμενο διαγωνισμό...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 03:54:28 pm
Οταν έδωσα ασεπ το 2007 ΓΕΩΛΟΓΟΣ δούλευα μόνη σε δύο ιδιωτικά επι ξύλου κρεμάμενη και με τη κόρη μου. Δουλειά το πρωί, διαβασμα το παιδι, μαθήματα γιατί δεν έφταναν το απόγευμα και διαβασμα ΑΣΕΠ 10 με 2 το πρωι ......... όταν γράψαμε, σημείωσα τι είχα βάλει σε μια γόμα σαν παιδάκι ..... για να ελεξω τις απαντήσεις γιατι είχα φοβερό στρες. Κοίταξα τις λύσεις από τα φροντιστήρια και μετά από αρκετό καιρό έβγαλε και ο ασεπ ......
1ον ακυρώσανε 1 η 2 νομίζω λόγω λάθους στην εκφώνηση
2ον κάθε ένας έλεγε και τα δικά του με αποτέλεσμα να υπάρχει απόκλιση τουλάχιστον 20% από φροντιστήριο σε φροντιστήριο .....
το  χαος !!! βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο επέμενε σε λάθος απάντηση μέχρι που βγήκαν οι απαντήσεις του ασεπ (στη φυσική)....
Τελικά τα είχα πεί σωστά ...... αρα τι να εμπιστευτείς...... κουράγιο ......διάβαζε!!!! και μη μασάς!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: koth στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 04:15:10 pm
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Σεπτεμβρίου 05, 2008, 08:07:22 pm
Ισχύει γιατί πριν τον Ιούνιο του 2007 (αν δεν κάνω λάθος) έγινε ένα συνέδριο αστρονομίας και ο Ουρανός (αν δεν κάνω λάθος ξανά) αποχαρακτηρίστηκε από πλανήτης γιατί
α. η τροχιά του τεμνεται και με την τροχιά άλλων πλανητών
β. η πυκνότητά του είναι μεγαλύτερη της πρέπουσας για τους εξωτερικούς πλανήτες που  ως αεριώδεις είναι κάτω από 3
έτσι χαρακτηρίστηκε ως νάνος πλανήτης και ο αριθμός των πλανητών μειώθηκε κατά ένα
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: ellag στις Σεπτεμβρίου 16, 2008, 07:00:29 pm
Το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε να μη θεωρείται πλανήτης ο Πλούτωνας αλλά πλανήτης νάνος μαζί με την Έριδα (που ανακαλύφθηκε μόλις το 2005) και τη Δήμητρα.
Η απόφαση να υποβιβαστεί ο Πλούτωνας σχετίζεται με το μέγεθος του και με γεγονός ότι η τροχιά του Πλούτωνα διασταυρώνεται με αυτήν του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές που θέτει η ένωση για να θεωρηθεί ένα διαστημικό σώμα «πλανήτης» θα πρέπει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ’ τον ήλιο, να είναι αρκετά μεγάλο, σχεδόν στρογγυλό και η τροχιά του να μην συμπίπτει με αυτή άλλων γειτονικών πλανητών.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Σεπτεμβρίου 17, 2008, 06:27:39 pm
Ουρανός (αν δεν κάνω λάθος ξανά) αποχαρακτηρίστηκε από πλανήτης

Ο Πλουτωνας, οχι ο Ουρανος. Αστειο, αλλά ετυχε να το ξερω κι εγω που δεν ειμαι της ειδικοτητας, επειδη παρακολουθω National Geographic! Μακαρι να ηταν ετσι ευκολες κι οι υπολοιπες ερωτησεις! Αλλά πού...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Σεπτεμβρίου 18, 2008, 11:20:27 pm
και έλεγα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά......
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Οκτωβρίου 01, 2008, 12:12:50 am
http://www.pi-schools.gr/programs/depps/
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Skoll στις Οκτωβρίου 01, 2008, 04:09:06 pm
Χαιρετώ τους συναδελφους γεωλογους η μή... Διαβάζω τακτικά το φόρουμ αλλα είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να γράψω... Καλως σας βρήκα λοιπόν....

Στα της γεωλογίας λοιπον...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: flash στις Οκτωβρίου 09, 2008, 09:50:32 am
μια ερώτηση στους συναδέλφους γεωλόγους.
Στον ΑΣΕΠ 2005 έπεσε σαν συνεξεταζόμενο η ερώτηση:
Τα λατυποπαγή είναι πετρώματα που αποτελούνται από συγκολλημένα:
α) πυριτικά χωρίς παρουσία απολιθωμάτων
β) πυριτικά αποτελούμενα κυρίως από κελύφη ακτινοζώων
γ) ανθρακικά αποτελούμενα κυρίως από διάτομα
δ) πυριτικά και ανθρακικά αποτελούμενα κυρίως από θραύσματα κοραλλίων
Σαν βιβλία έχω το " Γεωλογία Α Λυκείου" των Παπανικολάου Σίδερη και το " Διερευνωντας τη Γη" των Δερμιτζάκη Λέκκα. Που υπάρχει η απάντηση; Εχετε να συστήσετε κάποιο βιβλίο ποιο εκτενές από το πρώτο και ποιο μαζεμένο από το δεύτερο;
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Skoll στις Οκτωβρίου 09, 2008, 02:09:59 pm
μια ερώτηση στους συναδέλφους γεωλόγους.
Στον ΑΣΕΠ 2005 έπεσε σαν συνεξεταζόμενο η ερώτηση:
Τα λατυποπαγή είναι πετρώματα που αποτελούνται από συγκολλημένα:
α) πυριτικά χωρίς παρουσία απολιθωμάτων
β) πυριτικά αποτελούμενα κυρίως από κελύφη ακτινοζώων
γ) ανθρακικά αποτελούμενα κυρίως από διάτομα
δ) πυριτικά και ανθρακικά αποτελούμενα κυρίως από θραύσματα κοραλλίων
Σαν βιβλία έχω το " Γεωλογία Α Λυκείου" των Παπανικολάου Σίδερη και το " Διερευνωντας τη Γη" των Δερμιτζάκη Λέκκα. Που υπάρχει η απάντηση; Εχετε να συστήσετε κάποιο βιβλίο ποιο εκτενές από το πρώτο και ποιο μαζεμένο από το δεύτερο;

φιλε μου, αν η ερωτηση ειναι ακριβως αυτη που μας παρεθεσες, είναι λανθασμενη. Ο όρος λατυποπαγή αναφέρεται σε κλαστικά πετρώματα των οποίων τα υλικά έχουν γωνιώδη σχηματα (λατύπες). Γι'αυτο και ονομαζονται λατυποπαγη. Αν αντιθέτως το σχημα των υλικών είναι στρογγυλεμενο (κροκαλες) ονομαζονται κροκαλοπαγη. Λανθασμένη ερωτηση και απορώ πως εκαναν τετοιο λαθος.

Οσον αφορά για το βιβλιο που ζητας, παρε το "Γεωλογία - Η επιστήμη της Γης" των Παπανικολαου- Σιδερη που κυκλοφορησε φετος απο εκδοσεις Πατάκη. Πολυ καλό ειδικά για μη γεωλόγους.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Οκτωβρίου 09, 2008, 08:08:40 pm
Συμφωνώ απόλυτα τα λατυποπαγή είναι σαν ένα μωσαϊκό με γωνιώδεις πετρούλες κάθε λογής.....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: ellag στις Οκτωβρίου 10, 2008, 01:59:46 pm
Η ερώτηση που έχεις παραθέσει αγαπητε Flash είναι λάθος. Το ερώτημα ήταν διατυπωμένο ως εξής:
Οι Ραδιολαρίτες είναι πετρώματα:
α) πυριτικά χωρίς παρουσία απολιθωμάτων
β) πυριτικά αποτελούμενα κυρίως από κελύφη ακτινοζώων
γ) ανθρακικά αποτελούμενα κυρίως από διάτομα
δ) πυριτικά και ανθρακικά αποτελούμενα κυρίως από θραύσματα κοραλλίων
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: flash στις Οκτωβρίου 10, 2008, 08:42:08 pm
Φίλοι μου, ζητώ συγγνώμη αλλά δείτε και εσείς:
71. Τα λατυποπαγή είναι πετρώματα που αποτελούνται από συγκολλημένα:
α) πυριτικά χωρίς παρουσία απολιθωμάτων
β) πυριτικά αποτελούμενα κυρίως από κελύφη ακτινοζώων
γ) ανθρακικά αποτελούμενα κυρίως από διάτομα
δ) πυριτικά και ανθρακικά αποτελούμενα κυρίως από θραύσματα κοραλλίων
72. Ο χώρος, ο οποίος παράγει τα σεισμικά κύματα καλείται:
α) επίκεντρο
β) ανάστροφη ρηξιγενής επιφάνεια
γ) κανονική ρηξιγενής επιφάνεια
δ) εστία
73. Ο μηχανισμός γένεσης ενός σεισμού υποδεικνύει:
α) το μέγεθος της εκατέρωθεν μετατόπισης των τεμαχών του ρήγματος
β) την διεύθυνση του σεισμογόνου ρήγματος
γ) το εντατικό πεδίο που δημιούργησε το σεισμό
δ) τίποτα από τα ανωτέρω
74. Όταν μια εμφάνιση σχηματισμών ευρίσκεται τεκτονικά κάτω από άλλους σχηματισμούς που
περικλείουν στον γεωλογικό χάρτη την εμφάνισή τους είναι:
α) τεκτονικό κέρας
β) τεκτονικό βύθισμα
γ) τεκτονικό ράκος
δ) τεκτονικό παράθυρο
75. Το όριο μεταξύ μανδύα και στερεού φλοιού είναι:
α) η ασυνέχεια Gutenberg
β) η ζώνη Benioff
γ) η ασυνέχεια Mohorovicic
δ) η ασυνέχεια Conrad
76. Μια πτυχή με οριζόντιο αξονικό επίπεδο είναι:
α) αντεστραμμένη πτυχή
β) κλειστή πτυχή
γ) κεκλιμένη πτυχή
δ) κατακεκλιμένη πτυχή
77. Γενικά, η χημική διάβρωση εξελίσσεται πιο γρήγορα σε:
α) ψυχρό, υγρό κλίμα
β) ψυχρό, ξηρό κλίμα
γ) θερμό, υγρό κλίμα
δ) θερμό, ξηρό κλίμα
78. Ποιο από τα ακόλουθα μέσα μεταφοράς καταλήγει να αποθέτει καλά αποστρογγυλεμένα υλικά:
α) ο άνεμος
β) οι παγετώνες
γ) τα ποτάμια
δ) οι κατολισθήσεις
79. Kατά τις παγετώδεις περιόδους η μέση στάθμη της θάλασσας:
α) παραμένει σταθερή
β) ανέρχεται
γ) κατέρχεται
δ) τίποτα από τα παραπάνω
80. Τα Θαλάσσια Κύματα
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: spartakid στις Οκτωβρίου 10, 2008, 09:06:45 pm
http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/c49723/attachfile/0/10P_06_THEMATA_APANTHSEIS_el_GR.zip
Είναι από το επίσημο site του κωλο-ΑΣΕΠ,  κατέβασέ τα
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: ellag στις Οκτωβρίου 10, 2008, 09:41:37 pm
Αυτά είναι τα θέματα του 2007.
Δείτε αυτή τη διέυθυνση http://dide-anatol.att.sch.gr/tte/portal/modules.php?name=Downloads&d_op=MostPopular

Αν θυμάμαι καλά το 2005 δεν είχαν ανακοινωθεί επίσημα από το ΑΣΕΠ οι σωστές απαντήσεις (καλο!!!) παρά μόνο από διάφορα φροντιστήρια τα οποία δε συμφωνούσαν και σε όλες τις απαντήσεις.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Οκτωβρίου 13, 2008, 11:08:41 pm
όντως και δεν είναι και να τα πολυεμπιστεύεσαι......
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Οκτωβρίου 15, 2008, 10:37:21 pm
http://www.kpe.gr/index.php?option=com_weblinks&catid=105&Itemid=29
κατω στο κέντρο έχει τεστ γεωλογιας
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Οκτωβρίου 15, 2008, 10:44:17 pm
http://www.metal.ntua.gr/index.pl/7d3d02d1_gr
κοιτάξτε τις σημειώσεις.....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Οκτωβρίου 23, 2008, 01:36:20 pm
http://www.metal.ntua.gr/index.pl/notes7d3d02d1_gr_simeioseis#3107
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: tou.fas στις Οκτωβρίου 23, 2008, 07:01:23 pm
Παιδία θέλω μια βοήθεια.Ειμαι φυσικός και έχω την γεωλογία ως συνεξεταζόμενο μαθημα στον ασεπ.Από που μπορώ να διαβάσω?Από σχολικά,κ όταν λέμε σχολικα από γεωγραφία ?είναι αρκετα?
Τίτλος: Απ: Γεωλογία/Προτάσεις
Αποστολή από: stargate στις Οκτωβρίου 23, 2008, 11:29:25 pm
Παιδία θέλω μια βοήθεια.Ειμαι φυσικός και έχω την γεωλογία ως συνεξεταζόμενο μαθημα στον ασεπ.Από που μπορώ να διαβάσω?Από σχολικά,κ όταν λέμε σχολικα από γεωγραφία ?είναι αρκετα?
Γεια σου
είμαι φυσικός που έχω τελειώσει πρόσφατα και τώρα υπηρετώ την μαμά Πατρίδα και αν πάνε όλα καλά ίσως πάρω και καμία άδεια για να δώσω ΑΣΕΠ.
Στο θέμα μας...
Από την πλευρά μου θα σου πρότεινα τα παρακάτω βιβλια για γεωλογία που αν τα δουλέψεις πιστεύω σε καλύπτουν.
1ον "ΓΕΩΛΟΓΙΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΓΗΣ", Δ.Ι ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΧΡ.Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ (διαβάζεται εύκολα και γρήγορα για κάποιον που δεν είναι γεωλόγος όπως εγώ).
Στα θετικά είναι
α) το γλωσσάριο που έχει στο τέλος και μπορείς να ανατρέξεις γρήγορα και εύκολα σε έννοιες που δεν κατέχεις (και καλά κάνεις αφού δεν τις σπούδασες)
β) εικονογράφηση που σε βοηθάει περισσότερο στην κατανόηση κάποιων πραγμάτων που οι περιγραφές από μόνες τους δεν τα καλύπτουν
γ) οι ενότητες που είναι δομημένες σε μορφή ερωτήσεων
δ) μου φάνηκε σχετικά μικρό σε σχέση με άλλα που έχω δει (αλλά αυτό μπορεί να είναι και τελείως υποκειμενικό)
Στα αρνητικά είναι ότι δεν καλύπτει όλη την ύλη του ΑΣΕΠ.Οπότε κάποια σημεία πρέπει να τα αναζητήσεις αλλού.
Εμένα μου άρεσε τόσο πολύ σαν βιβλίο που το έχω κάνει μια ανάγνωση όλο (και τα εκτός ύλης :) ).

2ον  "ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ", ΜΙΧΑΗΛ Δ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ & ΣΠΥΡΟΥ Π. ΛΕΚΚΑ
το οποίο προφανώς και απευθύνεται κυρίως σε γεωλόγους, αλλά καλύπτει πολλά σημεία της ύλης του ΑΣΕΠ και σε σοβαρό επίπεδο.
Εμένα μου φάνηκε κάπως βαρύ να ξεκινήσω με αυτό αλλά μετά το 1ο καταλάβαινα αρκετά πράγματα. Θα σου πρότεινα να απομονώσεις
τα αντίστοιχα τμήμα του βιβλίου που είναι σχετικά με την ύλη για να μην σου φανεί βουνό (π.χ κράτα σημειώσεις ή βγάλε φωτοτυπίες).
Πάλι πρέπει να προσέξεις ότι δεν καλύπτει όλη την ύλη.

Τώρα για τα σχολικά βιβλία που ρωτάς δεν έχω γνώμη και ίσως κάποιος άλλος συνάδελφος να μπορεί να μας διαφωτίσει περισσότερο.

Καλό διάβασμα.

Υ.Γ Εάν υπάρχει ενδιαφέρον μπορώ κάποια στιγμή να ανεβάσω στο site σκαναρισμένα τα σχετικά κεφάλαια (με την ύλη των εξετάσεων) από το βιβλίο των ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ & ΛΕΚΚΑ. Θα περιμένετε όμως 1-2 βδομάδες προς το παρόν.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Οκτωβρίου 23, 2008, 11:34:01 pm
"Εισαγωγή στην γεωλογία " Δερμιτζάκη και Λέκκα καθώς και την "Γεωλογία Ελλάδας"του Παπανικολάου καθώς και τα σχολικά βιβλία της Γεωγραφίας οπου περιέχουν σχετικά θέματα και το παλιό της Γεωλογίας Α΄λυκειου,http://www.metal.ntua.gr/index.pl/notes7d3d02d1_gr_simeioseis#3107
 
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: tou.fas στις Οκτωβρίου 24, 2008, 12:10:50 am
Ευχαριστώ corina και stargate και καλός πολίτης.Αν ξέρει και κάποιος άλλος ας μας δώσει τα φώτα του...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία/Πρόταση για βιβλίο
Αποστολή από: stargate στις Νοεμβρίου 03, 2008, 01:12:40 pm
Προτείνετε κάποιο βιβλίο με ερωτήσεις για εξάσκηση πάνω στη γεωλογία ; (για αυτούς που είναι συνεξεταζόμενο μάθημα) ???
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: ilantzi στις Νοεμβρίου 04, 2008, 10:03:18 pm
 ???Είμαι ΠΕ0404,
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: constans στις Νοεμβρίου 04, 2008, 10:40:30 pm
Μάλλον κάτι δεν έχεις καταλάβει καλά...Δεν έχουμε μόνο ένα συνεξεταζόμενο αλλά 3...Δεν επιλέγουμε ποιο θα δώσουμε εμείς αλλά θα τα δώσουμε όλα
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: ilantzi στις Νοεμβρίου 05, 2008, 04:01:49 pm
Μάλλον κάτι δεν έχεις καταλάβει καλά...Δεν έχουμε μόνο ένα συνεξεταζόμενο αλλά 3...Δεν επιλέγουμε ποιο θα δώσουμε εμείς αλλά θα τα δώσουμε όλα

Aν καί πρίν μερικές 'ωρες απάντησα μέ αναφορα σαυτή την απάντηση καί δεν βλέπω κάπου νάχει μπεί,παρόλα αυτά γυρίζοντας από τόν ΑΣΕΠ πού είναι εδώ κοντά στό σπίτι μου΄γιατί ήθελα νά δώ την προκήρυξη αλλά καί από τό κέντρο γιατι ήθελα νά αγοράσω τά βιβλία τής Γεωλογίας πού κατέληξα νά πάρω
είδα ότι τό συνεξεταζόμενο μάθημα θά προέρχεται από ερώτημα ή ερωτηματολόγιο πολλαπλής επιλογής από 70% τού κύριου γνωστικού αντικειμένου καί από 30% από τά υπόλοιπα φυσικά μαθήματα ,ΦΥΣΙΚΗ,ΧΗΜΕΙΑ,ΓΕΩΛΟΓΙΑ/ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ,
δηλαδή καί τά τρία καί όχι σάν αρχική δήλωση τού συνεξεταζόμενου μαθήματος όπως  εκανα τό 2000 καί 2002. μέ τή Χημεία πού είχα δηλώσει καί είχα δώσει, γιατί καίμετά τό 2005 καί τό 2007 δέν είχα πάει νά δώσω δεν μπορούσα...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: ilantzi στις Νοεμβρίου 05, 2008, 04:23:16 pm
 ???Τελικά κατέληξα στά βιβλία Γεωλογίας πού τελικά σήμερα αγόρασα  από τίς ακδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
1.ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΓΗΣ,ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
2.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ,ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
μού μένει τό βιβλίο τής ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ,ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ,πού τό κύτταξα καί θά τό αγόράσω λίγο αργότερα. ???
Τό αλλο τό Πανεπιστημιακό είναι αρκετά βαρύ δεν νομίζω ότι είναι κατάληλο γιαυτό
Απόμένει υλικό από τό internet καί παλιά θέματα από τό internet ή αλλους φορείς



Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 07, 2009, 05:00:53 pm
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ......
http://pi-schools.sch.gr/gymnasio/
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: stargate στις Ιανουαρίου 10, 2009, 08:49:34 pm
Κάποια πράγματα για γεωλογία ;)
 http://rapidshare.com/files/181827106/geologia.zip
ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 11, 2009, 07:31:34 pm
http://www.geocities.com/irentzos/vol_geo.html
για τη διδακτική της γεωγραφίας
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 11, 2009, 07:57:37 pm
Παρακάτω παραθέτω δέκα παιδαγωγικές ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε όσους συναδέλφους διαβάζουν αυτήν την περίοδο για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ:

Ένας μαθητής έρχεται αργοπορημένος στην τάξη. Πώς θα προσπαθούσατε να εξαλείψετε αυτή τη συμπεριφορά;
α. τον προσβάλλετε μπροστά στους συμμαθητές του.
β. τον αποβάλλετε από την αίθουσα διδασκαλίας.
γ. επιβραβεύετε κάθε έγκαιρη προσέλευσή του.
δ. τον εκφοβίζετε ότι θα ενημερώσετε τους γονείς του.
Κατά τη γνώμη σας οι αλλοδαποί μαθητές θα πρέπει να:
α. να εντάσσονται σε τμήματα Ελλήνων, αλλά το ποσοστό τους σε κάθε τάξη να είναι μικρό.
β. φοιτούν σε ειδικά σχολεία, ώστε να μην προκαλούν προβλήματα σε Έλληνες μαθητές.
γ. φοιτούν στο ίδιο σχολείο με Έλληνες μαθητές, αλλά σε ξεχωριστά τμήματα.
δ. ενσωματώνονται σε κανονικά σχολεία και αν χρειάζεται να τους παρέχεται πρόσθετη στήριξη.
Η «επίδειξη» συνιστά:
α. δασκαλοκεντρική μορφή διδασκαλίας.
β. μεικτή μορφή διδασκαλίας.
γ. μαθητοκενρική μορφή διδασκαλίας.
δ. ομαδασυνεργατική μορφή διδασκαλίας.
Η μέθοδος που είναι ακατάλληλη για το μάθημα της Ιστορίας είναι η:
α. εργαστηριακή
β. διαλογική.
γ. αφηγηματική.
δ. καμία από τις παραπάνω.
Παρακολουθείτε το μάθημα ενός δασκάλου σε μια τάξη. Ποιο από τα επόμενα θεωρείτε σημαντικότερο;
α. οι μαθητές κρατούσαν σημειώσεις με προσοχή και ζήλο.
β. οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στο μάθημα δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον και ικανοποίηση.
γ. ο δάσκαλος ήταν απολύτως καταρτισμένος.
δ. ο δάσκαλος βοηθούσε τους αδύνατους μαθητές.
Η ανακαλυπτική μάθηση (discovery learning) –σύμφωνα με την οποία το άτομο αποκτά τις πληροφορίες και γενικά τη γνώση, προσπαθώντας το ίδιο να εντοπίσει και να ανακαλύψει τις σχέσεις και διασυνδέσεις ανάμεσα στις προσφερόμενες πληροφορίες– διατυπώθηκε κατά κύριο λόγο από τον:
α. J. Bruner.
β. J. Piaget.
γ. R. Gagne.
δ. D. Ausubel.
Σύμφωνα με τον Piaget η αφαιρετική-κριτική σκέψη του παιδιού αναπτύσσεται σε μια από τις παρακάτω ηλικίες:
α. 0 – 1,5 έτους.
β. 1,5 – 7 ετών.
γ. 7 – 11 ετών.
δ. 11 – 16 ετών.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της δημιουργικής σκέψης είναι:
α. πρωτοτυπία σκέψης και εκτέλεσης.
β. ταχύτητα σκέψης.
γ. πολλαπλότητα λύσεων.
δ. τίποτα από τα παραπάνω.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος αντιλαμβάνεστε ότι ένας μαθητής παίζει με το κινητό του και δεν προσέχει τη διδασκαλία. Τι κάνετε;
α. Τον κοιτάζετε αυστηρά.
β. Του ζητάτε με επιτακτικό τρόπο να κλείσει το κινητό του.
γ. Τον απειλείτε ότι θα τον αποβάλετε από την τάξη αν δεν σταματήσει παίζει με το κινητό του.
δ. Η ενέργειά σας θα εξαρτηθεί από το αν ο μαθητής προβαίνει σε αυτή την ενέργεια για πρώτη ή για πολλοστή φορά.
Τα σχέδια συνεργατικής μάθησης απαιτούν:
α. τη συνεργασία λίγων μαθητών.
β. υποστήριξη των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς.
γ. την παραγωγή μιας τελικής εργασίας.
δ. τίποτα από τα παραπάνω.
Απαντήσεις:
γ
δ
α
δ
β
α
δ

α
δ
β

ΠΗΓΗ:

Ειρήνη Μαραγκόζη

http://teachingreek.blogspot.com/2006/07/10.html

Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: ilantzi στις Ιανουαρίου 12, 2009, 06:31:46 pm
Χρήσιμα τά καινούργια ,Ευχαριστώ,ilantzi
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: constans στις Ιανουαρίου 12, 2009, 07:53:55 pm
Σε ευχαριστούμε πολύ Corina.Πάντα μας νοιάζεσαι...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 12, 2009, 11:22:24 pm
τα έχω περάσει πριν από δυο χρόνια...... γι΄αυτό. . . .
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 12, 2009, 11:38:58 pm
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=46&ct=37&artid=4496220&enthDate=12012009
πάνω δεξιά έχει πολλά
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Ιανουαρίου 18, 2009, 10:51:09 am
http://pi-schools.sch.gr/gymnasio/
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 18, 2009, 10:35:26 pm
Η Ισλανδία ανήκει στην μεσωκαιάνεια ράχη του ατλαντικού ωκαιανού δηλαδή είναι ολόκληρη μια σείρα από ηφαίστεια που δημιουργούναι από την απομάκρυνση (απόκλιση) των δύο τεμαχών του ατλαντικόυ (ανατολικά το ευρωπαϊκό δυτικά το αμερικανικό) γιατι ο φλοιός εκει δεν υπάρχει και βγαίνει συνεχώς υλικό από τον ανώτερο μανδύα. Το παλαιό υλικό συνεχώς κινείται δεξιά η αριστερά καθώς τα τεμάχη αποκλίνουν ετσι το σωστό είναι ότι η ηλικία της είναι από τώρα έως και πριν από 20 εκ χρόνια μαξιμουμ.
Η Ερκύνια πτύχωση δημιουργήθηκε κατά το Αν. Παλαιοζωικό δηλ Δεβ-Λιθ είναι σωστότερο
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 21, 2009, 12:40:23 am
http://users.hellasnet.gr/spangs/onom_org/geology.htm
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=14638&subid=2&tag=8967&pubid=1418627
http://experts.pathfinder.gr/index.php?view=3&topic=363
http://www.alfavita.gr/ASEP/asep33.php
http://www.stamoulis.gr/books/contents_3.cgi?id=31697&join=&title=&getback=nb
http://www.epyna.gr/~agialama/synedrio_syros_3/physics/kotsanis361_371.pdf
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Ιανουαρίου 23, 2009, 07:10:47 pm
Ευχαριστω για την απαντηση σου! Μπορεις να βοηθησεις και μ'αυτην την απορια μου? Αν η σωστη απαντηση στην ακολουθη προταση:
"Η προβολή στην επιφάνεια της Γης, της υπόγειας θέσης διατάραξης της ισορροπίας των γεωλογικών στρωμάτων, που έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση σεισμού ονομάζεται..."
ειναι "εστια" κι οχι επικεντρο οπως νομιζα, τοτε πού ειναι το επικεντρο?
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: dimstella στις Ιανουαρίου 23, 2009, 07:50:07 pm
προτείνω συνάδελφε να πετάξεις στα σκουπίδια τις σημειώσεις που διαβάζεις. Ο ορισμός που περιγράφεις είναι το "επίκεντρο" του σεισμού και όχι η "εστία" του. Δεν είμαι Γεωλόγος αλλά το τι είναι επίκεντρο και τι είναι εστία το γνωρίζουν και οι μαθητές του Γυμνασίου.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Ιανουαρίου 24, 2009, 06:45:19 pm
προτείνω συνάδελφε να πετάξεις στα σκουπίδια τις σημειώσεις που διαβάζεις. Ο ορισμός που περιγράφεις είναι το "επίκεντρο" του σεισμού και όχι η "εστία" του. Δεν είμαι Γεωλόγος αλλά το τι είναι επίκεντρο και τι είναι εστία το γνωρίζουν και οι μαθητές του Γυμνασίου.

Κι εγω νομιζα οτι το ηξερα σωστα, αλλά το λινκ που εβαλε η Corina ελεγε το αντιθετο και μ'εστειλε με την "αγνοια" μου:
http://users.hellasnet.gr/spangs/onom_org/geology.htm

Χαιρομαι που επιβεβαιωνεις οτι τελικα αυτα που ηξερα μια ζωη ειναι οντως τα σωστα!!!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: dimstella στις Ιανουαρίου 24, 2009, 06:58:55 pm
Είδα κι εγώ το link που περέθεσες και σίγουρα έχει κάνει λάθος αυτός που έχει "περάσει" τις σωστές απαντήσεις στο συγκεκριμένο site. Το συγκεκριμένο ερώτημα έχει "πέσει" σε προηγούμενο διαγωνισμό και αναμφίβολα η σωστή απάντηση είναι "επίκεντρο".

Καλά έκανες και αναζήτησες διασταύρωση της πληροφορίας, η αλήθεια είναι οτι με τόσο όγκο πληροφοριών στο διαδίκτυο, χρειάζεται να βάζουμε "φίλτρα". Καλή συνέχεια συνάδελφε, και καλή επιτυχία στις επερχόμενες εξετάσεις.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 25, 2009, 08:01:24 pm
τι να πω εγω για καλό έδωσα το link
πάντα κοιτάμε με κριτική διάθεση για να είμαστε σίγουροι.....ακόμα και λύσεις που προτείνονται από μεγάλα φροντιστήρια για τον ΑΣΕΠ έχουν λάθη.....
που ακριβώς είναι αυτή η πατάτα;;;.....
πάντως σίγουρα
Εστία είναι το σημείο/χώρος που ξεκινάει οσεισμός στο υπέδαφος συνήθως λιθόσφαιρα
Επίκεντρο είναι η προβολή της εστίας στην επιφάνεια της γης
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: dimstella στις Ιανουαρίου 25, 2009, 09:12:42 pm
corina, μην αισθάνεσαι άβολα, όπως είπες άλλωστε κάθε σοβαρός μελετητής πρέπει να διαθέτει κριτική ικανότητα.

Και με την ευκαιρία να σου δώσω τα συγχαρητήρια μου που άνοιξες και συντήρησες το παρόν topic, το οποίο είναι (για μένα) μακράν το πολυτιμότερο του φόρουμ, όσον αφορά το ΑΣΕΠ του ΠΕ04. Για μένα που η Γεωλογία είναι συνεξεταζόμενο μάθημα ήταν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης που κάλυψε και με το παραπάνω την ισχνή βιβλιογραφία που διαθέτω. Τα εύσημα μου και σε όσους εμπλούτισαν με τις δικές τους πληροφορίες το topic.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 26, 2009, 09:34:52 pm
ευχαριστω.....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 28, 2009, 10:22:25 pm
http://www.aktis.edu.gr/site.php?&PHPSESSID=cfdb867a41ff313763201598799c43dd&file=subpages.xml&cid=36&catid=7
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 28, 2009, 10:56:20 pm
http://ekped.gr/modules.php?name=Web_Links&l_op=viewlink&cid=4&orderby=dateA
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Φεβρουαρίου 02, 2009, 09:25:22 am
Στη Γεωλογια ως συνεξεταζομενο (ερωτησεις 73-80), οι απαντησεις  74γ, 76δ, 77γ, 79δ ειναι οι σωστες. Σωστα?
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 02, 2009, 09:28:48 am
79-β

οι αλλες σωστες
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: plb3 στις Φεβρουαρίου 02, 2009, 09:42:36 am
79-β

οι αλλες σωστες

Καλημέρα...
Λιγο off topic αλλα..
63,64,65 και ερωτησεις βιολογίας ποιες ειναι (λογικα) οι σωστες;
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 02, 2009, 09:46:40 am
63-β  (99% - ας μας πουν και οι χημικοι)
64-α
65-γ
66-α
67-γ
68-δ
69-γ
70-γ (ωραια ερωτηση   :)  )
71-β
72-γ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: plb3 στις Φεβρουαρίου 02, 2009, 09:53:05 am
63-β  (99% - ας μας πουν και οι χημικοι)
64-α
65-α
66-α
67-γ
68-δ
69-γ
70-γ (ωραια ερωτηση   :)  )
71-β
72-γ

Και εγω αυτα εβαλα...Αλλα το 63 το φοβάμαι...Στο αλφαβητα(forum χημικων) ενας λεει β αλλος γ...
Η 70 πραγματικα ωραια 8) 8) 8)

α και η 62 ειπαμε???
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 02, 2009, 10:05:57 am
62-α  (οχι εντελως σιγουρο αλλα το βαλα)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: flash στις Φεβρουαρίου 03, 2009, 10:08:36 am
Θα μπορούσε κάποιος συνάδελφος να παραθέσει όλες τις απαντήσεις ( 73 - 80) για τη Γεωλογία σαν συνεξεταζόμενο;
Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: xhmikos23 στις Φεβρουαρίου 03, 2009, 10:29:12 am
εμενα προσωπικα η Γεωλογια με εριξε πολυ..απαντησα 5 απο τις 8 κ παω για 3 σωστες..περιμενω τις απαντησεις..
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: ellag στις Φεβρουαρίου 03, 2009, 02:18:32 pm
Συνάδελφοι καλησπέρα και καλά αποτελέσματα σε όλους.
Κατά την άποψη μου οι σωστές απαντήσεις για τη γεωλογία ως συνεξεταζόμενο είναι:
73.α
74.γ
75.γ
76.δ
77.δ
78.α
79.β
80.β

Οι υπόλοιποι γεωλόγοι τι λένε;
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 03, 2009, 02:24:55 pm
μετα απο ολο αυτο το διαβασμα νιωθω κι εγω λιγο γεωλογος   :)

(ελπιζω να μην επαθα καμια ζημια με τοση πληροφορια που μπηκε μεσα ετσι ξαφνικα)


στη χρονολογηση ειναι ο ανθρακας-14

στα ποταμια πρεπει να ναι οι μαιανδροι  αλλα ας πουν και οι γεωλογοι
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: ellag στις Φεβρουαρίου 03, 2009, 02:27:53 pm
sorry, 77-γ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 03, 2009, 02:38:24 pm
εχεις δικιο νομιζω και στο αλλο... σε μια σελιδα το βρηκα
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: bobo1 στις Φεβρουαρίου 03, 2009, 03:05:50 pm
Τώρα λοιπον ειμαστε ετοιμοι να διδαξουμε τη γεωλογια στους μαθητες μας
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 03, 2009, 06:38:42 pm
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 2/2/2009
 

Οι απαντήσεις στα θέματα του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009
 

Ολοκληρώθηκε σήμερα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Δείτε τις απαντήσεις στα θέματα που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι για τη
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 03, 2009, 06:42:25 pm
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank2_2_9_915.php
για να τα δειτε όλα αλλά με κάθε επιφύλαξη γιατί όλοι κάνουν λάθη.....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 05, 2009, 07:40:04 pm
σχετικα με τις αποθεσεις των ποταμων ξερει κανεις με σιγουρια την απαντηση?

τι ειναι οι κωνοι κορρηματων?

οι πληροφοριες που βρισκω ειναι μαλλον αντιφατικες..
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: rozy4 στις Φεβρουαρίου 05, 2009, 08:09:11 pm
κορήματα (δεν τη βρήκα πουθενα ως κορρήματα) είναι προϊόντα αποσάθρωσης λόγω της επενέργειας του νερού, των παγετώνων και της ατμόσφαιρας.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 05, 2009, 09:21:21 pm
41.
Ένας ποταμός εξερχόμενος από έναν ορεινό όγκο σε περιοχή μικρότερης κλίσης αποθέτει μέρος των μεταφερόμενων υλικών, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται:
α)
κώνοι κορρημάτων. (κορρήματα=αποθέσεις ποικίλλων μεγεθών (σαν μπάζα) κωνικής μορφής συνήθως σε απότομο ανάγλυφο)
β)
μαίανδροι.(σχηματίζονται όταν είμαστε σε απίπεδο ανάγλυφο και είναι η μορφή του ποταμού, όχι οι αποθέσεις)γ)
πλευρικά κορρήματα.(κορρήματα αλλά στα πλάγια ενός πρανούς δηλ σαν να ανοίγουμε ένα δρόμο και έχει μπάζα δεξιά και αριστερά)δ)
δελταϊκά ριπίδια.(σχηματίζονται στην περιοχή του δέλτα ενός ποταμού και μοιάζουν με ρυτίδες στην άμμο)
είμαι μεταξύ α και γ αλλά πιστεύω ότι είναι το α γιατί η ερώτησηυπονοεί μεγάλη κλίση....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 05, 2009, 09:38:04 pm
ok

εγω εβαλα τους μαιανδρους γιατι ειχα διαβασει οτι σχηματιζονται οταν μειωνεται η κλιση του ποταμου.. και κατι συμβαινει με τις αποθεσεις εκει

αλλα λαθος πρεπει να ναι

σε τοσα βιβλια γεωλογιας εψαξα και δε βρισκω απαντηση..  πού να το ξερουμε  ???
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 05, 2009, 09:45:14 pm
δεν είμαι και 100% σίγουρη αλλά...
καλύτερα να περιμένεις και τα επίσημα αποτελέσματα.......
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: rozy4 στις Φεβρουαρίου 05, 2009, 10:10:09 pm
corina, η εξήγηση με τα μπάζα εξαιρετική.
(ουκ ολίγοι και οι συνειρμοί που προκύπτουν)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 05, 2009, 10:23:16 pm
παντως η ενασχοληση με τη γεωλογια - εστω και υπο αυτες τις συνθηκες - με εκανε να δω διαφορετικα αρκετα πραγματα
 (γενικα η επιστημη σε κανει, αλλα πρωτη φορα καταπιαστηκα με τη γεωλογια)

(αλλα πολλη ταξινομηση ρε παιδι μου....   :o )


θα τυπωσω να βαλω στον τοιχο το χαρτη της γης μετα απο 250 εκ. χρονια!

και διπλα τον πολιτικο χαρτη ..με τα συνορα


ποσο μεγαλοι και ποσο μικροι ειμαστε!

Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: constans στις Φεβρουαρίου 05, 2009, 10:56:23 pm
Πάντως αλήθεια συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει η γεωλογία μέχρι που σκέφτομαι να ξαναδώσω πανελλήνιες αν όχι κατατακτήριες.Αλήθεια corina η 73 ως συνεξεταζόμενο είναι σίγουρη η α;;; έβαλα το γ τελευταία στιγμή ρε γαμώτο....
Είναι αυτή που λέει για την ένταση ενός σεισμού
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 09:13:23 am
γεωλογία ως συνεξεταζόμενο
73α,74γ,75γ,76δ,77γ,78βήα (και το λέω μετά από προσεκτική ανάγνωση της εκφώνησης γιατι λεει
Ένας ποταμός εξερχόμενος από έναν ορεινό όγκο σε περιοχή μικρότερης κλίσης αποθέτει μέρος των μεταφερόμενων υλικών, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται: (σχηματίζονται= μπορει και να υπονοεί την μορφή του ποταμου που σε ομαλό ανάγλυφο είναι μαιανδρική δηλ είναι και λίγο μπανανόφλουδα.......)79γ,80β

ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!!!!!! ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΑΤΕ ΜΗΝ ΤΟ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 09:16:57 am
73α 100% γιατί ένταση=ζημιές που προκαλούνται (δεν συγκρίνει εντάσεις για να μιλήσουμε για εύρος περιοχής και πλήθος κτιρίων)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 09:50:05 am
το 79 β δεν ειναι ??
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 09:57:01 am
ναι 79β βλέπω έχω βάλει κατα λάθος το γ (θα ήταν γ αν ήταν ο άξονας και όχι το αξονικό επίπεδο όπως τώρα)
καλά που το είδες....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: constans στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 12:53:22 pm
73α 100% γιατί ένταση=ζημιές που προκαλούνται (δεν συγκρίνει εντάσεις για να μιλήσουμε για εύρος περιοχής και πλήθος κτιρίων)
Σε ευχαριστώ πολύ corina.Δεν πειράζει,σχετικά καλά τα πήγα
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 04:44:22 pm
Μπράβο σου!! κάνε ένα τελικό έλεγχο από τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο..... Το μόνο που είναι φλου είναι η Ειδ.Διδακτική.....και κουράγιο γιατί κατά τα τέλη Μαϊου βγήκαν τα τελικά το 2007 (είχαμε δώσει Ιανουάριο 2007) Άρα τότε τα βλέπω.....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: πε04.04 στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 05:30:00 pm
41.
Ένας ποταμός εξερχόμενος από έναν ορεινό όγκο σε περιοχή μικρότερης κλίσης αποθέτει μέρος των μεταφερόμενων υλικών, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται:
α)
κώνοι κορρημάτων. (κορρήματα=αποθέσεις ποικίλλων μεγεθών (σαν μπάζα) κωνικής μορφής συνήθως σε απότομο ανάγλυφο)
β)
μαίανδροι.(σχηματίζονται όταν είμαστε σε απίπεδο ανάγλυφο και είναι η μορφή του ποταμού, όχι οι αποθέσεις)γ)
πλευρικά κορρήματα.(κορρήματα αλλά στα πλάγια ενός πρανούς δηλ σαν να ανοίγουμε ένα δρόμο και έχει μπάζα δεξιά και αριστερά)δ)
δελταϊκά ριπίδια.(σχηματίζονται στην περιοχή του δέλτα ενός ποταμού και μοιάζουν με ρυτίδες στην άμμο)
είμαι μεταξύ α και γ αλλά πιστεύω ότι είναι το α γιατί η ερώτησηυπονοεί μεγάλη κλίση....
εγώ πάλι έβαλα γ γιατί στη μεγάλη κλίση πιο πολύ αποσάθρωση γίνεται παρά απόθεση...Τώρα άβυσσος τι ναπω
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 07:52:08 pm
Εξετάζοντας το λέξη λέξη κετέληξα στη εξής ιστορία....
Ένας ποταμός εξερχόμενος από έναν ορεινό όγκο (άρα έχει μαζέψει ύλικά με την διάβρωση) σε περιοχή μικρότερης κλίσης (άρα αλλάζει το ανάγλυφο σε ήπιο) αποθέτει μέρος των μεταφερόμενων υλικών , με αποτέλεσμα να σχηματίζονται (όχι απαραίτητα αποθέσεις αλλά και μορφές όπως ο μαίανδρος):
α)κώνοι κορρημάτων. (κορρήματα=αποθέσεις ποικίλλων μεγεθών (σαν μπάζα) κωνικής μορφής συνήθως σε απότομο ανάγλυφο) (άρα αφού είμαστε σε ήπιο πια ανάγλυφο μάλλον απορρίπτεται.;;;;;;.....)
β)μαίανδροι.(σχηματίζονται όταν είμαστε σε απίπεδο ανάγλυφο και είναι η μορφή του ποταμού, όχι οι αποθέσεις)και εδώ είναι το μεγάλο θέμα......
γ)πλευρικά κορρήματα.(κορρήματα αλλά στα πλάγια ενός πρανούς δηλ σαν να ανοίγουμε ένα δρόμο και έχει μπάζα δεξιά και αριστερά) τα πλευρικά κορρήματα στους ποταμους σε ήπιο ανάγλυφο είναι από την εξωτερική πλευρα της στροφής του μαιάνδρου και δεν λέγονται έτσι.....ή και αν λέγονται τότε γιατί να μην είναι σωστό και το β;;;;;;;
δ)δελταϊκά ριπίδια.(σχηματίζονται στην περιοχή του δέλτα ενός ποταμού και μοιάζουν με ρυτίδες στην άμμο)(τελείως άσχετο!!!!) (και φαντάσου να πούνε ότι αυτό είναι το σωστό.....θα γελάσει κάθε πικραμένος)
Αρχικά ήμουν μεταξύ α και γ αλλά τώρα κλίνω προς το β τι να πω......
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 08:00:57 pm
Διαγωνισμός εκπαιδευτικών: Δεν θα βγουν σήμερα Παρασκευή 6/2 οι σωστές απαντήσεις από το ΑΣΕΠ

 

 

Από ενημέρωση που είχε η alfavita.gr από το Γραφείο Τύπου του ΑΣΕΠ έγιναν γνωστά τα παρακάτω:

 

Σήμερα Παρασκευή 6/2 το ΑΣΕΠ ετοίμαζε για ανακοίνωση τις απαντήσεις στην προκήρυξη 2Π του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών. Ωστόσο το "τσεκάρισμα" από το μηχανισμό του ΑΣΕΠ δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί σήμερα οπότε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ανακοίνωση των απαντήσεων θα γίνει την εβδομάδα που έρχεται.

 

Η alfavita.gr έχει λάβει από την επόμενη κιόλας μέρα του διαγωνισμού εκατοντάδες μηνύματα υποψηφίων οι οποίοι εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι το ΑΣΕΠ δεν είναι σε θέση να δώσει τις απαντήσεις αμέσως μετά τη λήξη της διαγωνιστικής διαδικασίας ή τουλάχιστον την επόμενη μέρα. Οι υποψήφιοι δικαίως αναρωτιούνται πως το ΑΣΕΠ απαιτεί από τους ίδιους να δώσουν απαντήσεις σε λίγες ώρες στα θέματα που εξετάζονται και το ίδιο (το ΑΣΕΠ) χρειάζεται μία εβδομάδα για να βρει τις λύσεις στις ερωτήσεις που έβαλε. Τι ακριβώς συμβαίνει; αναρωτιούνται οι υποψήφιοι.

από το alfavita..........
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: dimstella στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 09:01:03 pm
Πιστεύω πως το γ είναι η πιο λογική απάντηση.

Θα μπορούσα να φανταστώ να σχηματίζοναι κώνοι κορρημάτων (βουναλάκια δηλαδή) εκεί που το ποτάμι "στρίβει", δηλαδή όταν σχηματίζει και μαίναδρο. Η εκφώνηση εντοπίζει (τουλάχιστον έτσι το ερμήνευσα) το τι συμβαίνει κατά την έξοδο του ποταμού από τον ορεινό όγκο και όχι κάποια χιλιόμετρα πιο κάτω, όπου πράγματι θα μπορούσε (εκεί) να σχηματίζει μαιανδρους και να αποθέτει ταυτόχρονα κώνους κορρημάτων.

Μήπως είμαι offside?
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 09:03:04 pm
Παράθεση
Αρχικά ήμουν μεταξύ α και γ αλλά τώρα κλίνω προς το β τι να πω......

το θελω εγω το α!!  αλλαζουμε???

 :)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 06, 2009, 09:11:53 pm
μπα τελικα σωστο ειναι το δ!!!!!!!!!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: πε04.04 στις Φεβρουαρίου 07, 2009, 09:35:17 am
ας απαντήσουν τουλάχιστον δεν την παλεύω άλλο ???
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 07, 2009, 09:49:08 am
πιστεύεις ότι ξέρουν ποιο είναι το σωστό;;;;;;;;
τι τις βάζουν τέτοιες διφορούμενες ερωτήσεις.....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 09, 2009, 05:39:34 pm

ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΠΕ 04.05 ΓΕΩΛΟΓΩΝ
1δ,2α,3β,4β,5γ,6β,7δ,8β,9γ10α,11δ,12γ,13β,14γ,15β,16γ,17β,18α,19γ,20β,21γ,22β,23γ,24γ,25α,26γ,27γ,28δ,29γ,30α,31β,32δ,33γ,34γ,35β,36α,37δ,38γ,39δ,40β,41α,42δ,43β,44β,45α,46δ,47β,48α,49β,50γ,51δ,52γ,53γ,54γ,55γ,56β,57γ,58δ,59α,60γ,61δ,62γ,63γ,64δ,65γ,66γ,67β,68β,69δ,70α,71β,72α,73γ,74α,75γ,76δ,77γ,78γ,79β,80δ

http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank9_2_9_338.php
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 09, 2009, 05:44:07 pm
Τελικά με το ποτάμι σωστό ήταν το α...... δλδ οι κώνοι κορρημάτων
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: πε04.04 στις Φεβρουαρίου 09, 2009, 10:18:21 pm
Ναι το είδα!!!
Γεωλόγος είσαι;
Εγώ βιολόγος..
Παρ όλα αυτά καλά!!!!
Καλά αποτελέσματα εύχομαι!!!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 09, 2009, 10:51:49 pm
καλά αποτελέσματα....
εγώ διορίστηκα με τον προηγούμενο ΑΣΕΠ αλλά μου έμεινε αξέχαστο.......
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Skoll στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 01:15:47 pm
Οσον αφορα τους γεωλογους.
Eγω εξεπλαγην με τις επισημες απαντησεις του ασεπ.  Απαντησεις μου τις οποιες θεωρουσα αναμφισβητητα σωστες αποδειχθηκαν λαθος.
Να φερω ενα-δυο παραδειγματα :

Α) Οι αμμωνίτες απαντούν μόνο σε στρώματα του:

α) Παλαιοζωικού.
β) Μεσοζωικού.
γ) Καινοζωικού.
δ) Παλαιοζωικού και Μεσοζωικού.

Η επισημη απαντηση του ΑΣΕΠ ειναι η β.  Η οποια ειναι λανθασμενη καθως οι Αμμωνιτες εζησαν απο Σιλουριο (Παλαιοζωικο) εως Κρητιδικο (Μεσοζωικο).

Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 01:49:27 pm
Παράθεση
Επισημη απαντηση ειναι το δ. Συμφωνα ομως μς το βιβλιο "Εισαγωγη στη Σεισμολογια" του Καθηγητη
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 03:14:13 pm
Οσον αφορα τους γεωλογους.
Eγω εξεπλαγην με τις επισημες απαντησεις του ασεπ.  Απαντησεις μου τις οποιες θεωρουσα αναμφισβητητα σωστες αποδειχθηκαν λαθος.
Να φερω ενα-δυο παραδειγματα :

Α) Οι αμμωνίτες απαντούν μόνο σε στρώματα του:

α) Παλαιοζωικού.
β) Μεσοζωικού.
γ) Καινοζωικού.
δ) Παλαιοζωικού και Μεσοζωικού.

Η επισημη απαντηση του ΑΣΕΠ ειναι η β.  Η οποια ειναι λανθασμενη καθως οι Αμμωνιτες εζησαν απο Σιλουριο (Παλαιοζωικο) εως Κρητιδικο (Μεσοζωικο).

Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: amalfi στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 03:22:14 pm
Παράθεση
γ) του σιδήρου και νικελίου στον εσωτερικό πυρήνα της Γης.(δεν αρκεί να υπάρχουν πρέπει και να κινούνται και λόγω της κίνησής τους δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο της γης)

να συμπληρωσω οτι την "κινηση" την εχουν υπο μια εννοια μεσα τους αυτα τα υλικα  (για παραδειγμα οι συνηθισμενοι μας μαγνητες)

αλλα στις θερμοκρασιες αυτες η "κινηση" δεν ειναι προσανατολισμενη

Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: πε04.04 στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 04:07:00 pm
καλά αποτελέσματα....
εγώ διορίστηκα με τον προηγούμενο ΑΣΕΠ αλλά μου έμεινε αξέχαστο.......
kane mia euxi kai gia mena
mou xei vgei i psixi!!!!!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 04:27:12 pm
Παράθεση
γ) του σιδήρου και νικελίου στον εσωτερικό πυρήνα της Γης.(δεν αρκεί να υπάρχουν πρέπει και να κινούνται και λόγω της κίνησής τους δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο της γης)

να συμπληρωσω οτι την "κινηση" την εχουν υπο μια εννοια μεσα τους αυτα τα υλικα  (για παραδειγμα οι συνηθισμενοι μας μαγνητες)

αλλα στις θερμοκρασιες αυτες η "κινηση" δεν ειναι προσανατολισμενη


και έτσι η κίνησή τους γύρω από τον άξονα της γης και η κίνησή τους από μεταφορά θερμότητας δίνει το πεδίο.....

καλά αποτελέσματα....
εγώ διορίστηκα με τον προηγούμενο ΑΣΕΠ αλλά μου έμεινε αξέχαστο.......
kane mia euxi kai gia mena
mou xei vgei i psixi!!!!!
όσες θες ...... εύχομαι τα καλύτερα !!!!!!!
και δεν πρέπει να σου βγαίνει η ψυχή τόσο νωρις .... μετά τα 90!!!
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Skoll στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 05:06:50 pm

Στην Ελλάδα οι αμμωνίτες έχουν max  κατά το Ιουρασικό και το Κρητιδικό μαζί με τα Κεφαλόποδα και τότε εμφανίζονται και αναγνωρίζονται στα στρώματα. Δυστυχώς άλλο έζησαν και άλλο απαντούν σε στρώματα....

Η ερώτηση δεν εστιαζει στην εξαπλωση των αμμωνιτων στην Ελλαδα κ μονο, αλλα γενικα ρωταει σε ποια στρωματα απαντουν. Το οτι εζησαν απο το Παλαιοζωικο προυποθετει ακριβως οτι απαντουν και σε στρωματα του Παλαιοζωικου, αλλιως πως θα αποδεικνυοταν η υπαρξη τους στο Παλαιοζωικο?
Πρωτη φορα εδωσα και αυτο που ειδα τελικα ειναι οτι γενικα παιζει  πολλη ασαφεια στα θεματα. 
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 05:19:02 pm
Απαντούν αλλά όχι συχνά και σε πρώιμες μορφές μεταξύ των δύο απαντήσεων εμένα μου φαίνεται σωστότερη η άλλη και το κοίταξα στα πανεπιστημιακά.... βέβαια είναι παλιά  τελείωσα Αθήνα το 1994..... τι να σου πω..........
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 05:25:25 pm
όσο για την ασάφεια...... απορώ που το διαπίστωσες αυτό!!!!!!!....... (αδύνατον!!!! δεν είδες τα άλλα θέματα τι τέλεια διατυπωμένα που ήταν;;;;) (Κακίες....)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Skoll στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 06:38:35 pm
νταξ μωρε πρωτη φορα δινω.... ειδα τι παιζει γενικως... αντε κ στην επομενη, αν υπαρξει, καλυτερα προετοιμασμενος....
η μαλακια γαμωτο ειναι οτι απο τους 4 υποκλαδους του πε 04, αυτος των γεωλογων ειναι ο πιο αδικημενος οσον αφορα των αριθμο των αναπληρωτων, να πεις οτι μπορει να ελπιζαμε εκει...
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Jon στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 09:42:57 pm
Με τους αμμωνίτες έκαναν αναμφίβολα πατάτα.
Διαμαρτυρηθείτε στους καθηγητές ιστορικής γεωλογίας.  ;D ;D
Είναι δυνατόν να ισχυριστεί σοβαρά κάποιος ότι έζησαν ( και άρα τα βρίσκουμε) μόνο στο μεσοζωϊκό όταν στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι το παλαιοζωϊκό χαρακτηρίζεται απο την παρουσία ΤΡΙΛΟ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 10, 2009, 10:50:20 pm
νταξ μωρε πρωτη φορα δινω.... ειδα τι παιζει γενικως... αντε κ στην επομενη, αν υπαρξει, καλυτερα προετοιμασμενος....
η μαλακια γαμωτο ειναι οτι απο τους 4 υποκλαδους του πε 04, αυτος των γεωλογων ειναι ο πιο αδικημενος οσον αφορα των αριθμο των αναπληρωτων, να πεις οτι μπορει να ελπιζαμε εκει...

υπάρχουν άπειρες διευθύνσεις που δεν πήραν ούτε έναν...... αναπληρωτή γεωλόγο.... και υποτίθεται ότι τώρα πια υπάρχει ειδίκευση....(αστείο....)
την πρώτη φορά που έδωσα το 2005 δεν διορίστηκα για μισό μόριο, λοιπόν δεν με πήραν πουθενά αναπληρώτρια ούτε  ωρομίσθια (και τα είχα δηλώσει όλα!!!! (γιατί πολύ απλά δεν παίρνουν αναπληρωτές γεωλόγους ) το 2007 που διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ με έβαλαν σε ΕΠΑΛ και δίδασκα φυσική και χημεία 3ης λυκειου (γιατί άραγε;;;;;;;)
Ασε .......

Όσο για τους αμμωνίτες ... οι ασάφειες είναι τόσες όσοι οι κόκκοι της αμ.....μου....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 17, 2009, 06:16:00 pm
http://www.geocities.com/geologygr/index1.html
για όσους θα ξαναδώσουν
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Jon στις Φεβρουαρίου 17, 2009, 07:39:09 pm
Τελικά το χοντρό λάθος  με τους αμμωνίτες διορθώθηκε. :D
Και σίγουρα δεν ήταν ασάφεια.............
Είναι δυνατόν σ' αυτό το επίπεδο να ομολογείς ότι δεν λαμβάνεις υπόψη τη διεθνή βιβλιογραφία; ???
Ελπίζω στο μέλλον να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό στους πτυχιούχους.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 17, 2009, 08:57:18 pm
ευτυχώς ........ εύχομαι καλά αποτελέσματα. Έκαναν πολλές διορθώσεις φέτος.....κάποιες χρονιές δεν έβγαζαν καν απαντήσεις....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Φεβρουαρίου 18, 2009, 09:44:43 am
Τελικά το χοντρό λάθος  με τους αμμωνίτες διορθώθηκε. :D
Και σίγουρα δεν ήταν ασάφεια.............
Είναι δυνατόν σ' αυτό το επίπεδο να ομολογείς ότι δεν λαμβάνεις υπόψη τη διεθνή βιβλιογραφία; ???
Ελπίζω στο μέλλον να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό στους πτυχιούχους.

Αμφιβαλλω οτι θα δειχνουν μεγαλυτερο σεβασμο στους πτυχιουχους, γιατι το αντιστοιχο χοντρο λαθος με τη βιοποικιλοτητα στη
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 18, 2009, 12:09:57 pm
δεν ασκήθηκαν πιστεύω οι απαιτούμενες πιέσεις.... και οι συνεχείς διορθώσεις μειώνουν το κύρος...... γιυτό και κατά το παρελθόν δεν έβγαζαν αποτελέσματα, όταν δεν βγάζεις αποτελέσματα δεν λογοδοτείς σε κανένα
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: πε04.04 στις Φεβρουαρίου 18, 2009, 04:06:48 pm
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: πε04.04 στις Φεβρουαρίου 18, 2009, 04:17:19 pm
http://www.environment.gov.au/biodiversity/

και επειδή δεν θα έχουν όλοι το βιβλιο
παραθέτω και εγώ..
γιατί δηλαδή να το αλλάξουν..΄;;;;;;;
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Φεβρουαρίου 19, 2009, 06:31:06 pm
Διοτι σε αλλα Πανεπιστημιακα βιβλια η βιοποικιλοτητα οριζεται μονο ως ποικιλια στον αριθμο ειδων (η συναδελφος που εκανε τη διαμαρτυρια παρεθεσε ως πηγη το βιβλιο "ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" Σήφης Λυκάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, 3η έκδοση , σελ 281). Εξαλλου, τα ιδια γραφει και το βιβλιο της Γ'Λυκειου, τα οποια διδασκουμε στους μαθητες τοσα χρονια!

αν είναι έτσι ο καθε υποψήφιος δόκτωρας να βάζει τα θέματα και να μην πηγαινει καν σαν υποψήφιος

Δεν ξερω καν αν η συναδελφος ηταν υποψηφια (μπορει να ειναι ιδιοκτητρια φροντιστηριου ή συνεργατης πανεπιστημιου), αλλά σιγουρα αν εβαζε εκεινη τα θεματα, αυτη η απαντηση θα ηταν διαφορετικη. Εδω και μεταξυ τους αντιφασκουν οι πανεπιστημιακοι, λες να μη διαφωνουμε εμεις?

Για την 15 με τη φωτοσυνθεση τι εχεις να πεις? Το ασταθες ενδιαμεσο παιρνει οξυγονο απο το CO2, αλλά μετα τι κανει εκει το νερο? Δινει Η, δινει Ο, πώς συμμετεχει στην αυτοματη διασπαση σε 3-φωσφογλυκερινικο?
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/lathiasep4.php
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: πε04.04 στις Φεβρουαρίου 20, 2009, 03:33:22 pm
Εξαλλου, τα ιδια γραφει και το βιβλιο της Γ'Λυκειου, τα οποια διδασκουμε στους μαθητες τοσα χρονια!

αν είναι έτσι ο καθε υποψήφιος δόκτωρας να βάζει τα θέματα και να μην πηγαινει καν σαν υποψήφιος


Για την 15 με τη φωτοσυνθεση τι εχεις να πεις? Το ασταθες ενδιαμεσο παιρνει οξυγονο απο το CO2, αλλά μετα τι κανει εκει το νερο? Δινει Η, δινει Ο, πώς συμμετεχει στην αυτοματη διασπαση σε 3-φωσφογλυκερινικο?
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/lathiasep4.php
κανε μια αναζήτηση στο ncbi.nih.gov συνάδλεφε να βρεις την βιοποικιλότητα.
το βιβλίο της Α γυμνασίου παρομοιάζει τα κύτταρα με τούβλα.
Το διδασκετε και αυτό;

Τα σχολικά έχουν πολλά λάθη γι αυτό τον λόγο ο καθηγητής καλείται να διδάξει με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα και όχι με βαση τα σχολικα..
Στο βιβλίο κυτταρικής βιολογίας του Μαρμάρα πάντως υποστηρίζεται η απάντηση που δόθηκε από το ΑΣΕΠ
Το ότι τα βιβλά αντιφάσκουν είναι ένα άλλο θέμα.

όσο για την φωτοσύνθεση..
Θεωρία του Van Niel:

 

 …Μεταπτυχιακός τότε φοιτητής ο Van Niel στο Πανεπιστήμιο του Stanford, μελετούσε τη φωτοσυνθετική δραστηριότητα σε διαφόρους τύπους βακτηρίων. Έτσι διαπίστωσε ότι οι φωτοσυνθετικές αντιδράσεις μιας ομάδας θειοβακτηρίων είχαν ως αποτέλεσμα την αναγωγή του άνθρακα σε υδατάνθρακες χωρίς όμως την απελευθέρωση οξυγόνου. Τα θειοβακτήρια χρησιμοποιούσαν υδρόθειο για τη φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα καρά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούνταν η ακόλουθη αντίδραση:

 

CO2 + 2H2S --> (CH2O) + H2O + 2S     (1)

 

Στη συνέχεια ο Van Niel έδωσε μια πιο γενική εξίσωση:

 

CO2 + 2H2Α --> (CH2O) + H2O + 2Α     (2)

 

όπου η ένωση H2Α αντιπροσωπεύει είτε το νερό είτε μερικά οξειδωτικά συστατικά π.χ. H2S, H2O ή ελεύθερο υδρογόνο.

 

Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε από τους Ruben, Raudall, Kamen και Hyde (1941), όπου στην περίπτωση των φυκών και των αυτότροφων φυτών η πλήρης εξίσωση της φωτοσύνθεσης έχει ως εξής:

 

6CO2 + 12H2Ο --> C6H12O6 +6H2O + 6Ο2

 

Από τις εξισώσεις (1) και (2) πιστεύω ότι φαίνεται καθαρά ότι το οξυγόνο προέρχεται μόνο από το CO2 άρα ορθώς θεωρείται ως σωστή απάντηση η γ).

 

Πηγή:

Καράταγλης Στέλιος. Φυσιολογία Φυτών. Θεσσαλονίκη 1995 σελ.172-173 (διδάσκεται στα πλαίσια του μαθήματος Φυσιολογίας Φυτών στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ).


Η διεθνής βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι οι υποδοχείς στεροειδών συνδέονται στον υποκινητή και σωστή απάντηση είναι ο ενισχυτής.
Εσύ τι έχεις να πεις γι αυτό;
Μήπως να απαιτήσω και εγώ να αλλάξει η απάντηση
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: πε04.04 στις Φεβρουαρίου 20, 2009, 03:43:58 pm
Από την αλφαβίτα...

ΓΝΩΣΤΙΚΟ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: dimstella στις Φεβρουαρίου 20, 2009, 04:13:54 pm
Και τι σχέση έχουν όλα αυτά τα ωραία με τη Γεωλογία?
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: πε04.04 στις Φεβρουαρίου 20, 2009, 07:05:49 pm
Καμία.... :-\
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 20, 2009, 10:29:30 pm
Τελικά βγήκε κάτι ή απλά τρώγεστε χωρίς αποτέλεσμα......
Μήπως πιστεύετε ότι είναι η μοναδική φορα που είναι έτσι.......έδω τρώγονται για τα προφανή στα συνέδρια.....
Θα καταντήσουμε σαν τους σεισμολόγους στα παράθυρα των καναλιών......
και καλά αυτοί το κάνουν για άλλους λόγους..... εμείς;;;;;;
Τα καινούρια βιβλία γεωγραφίας τα κοιτάξατε; βγάζουν την Ισλανδία ......αρχαιοευρώπη.......
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: dimstella στις Φεβρουαρίου 20, 2009, 10:59:46 pm
Από πλευράς αισθητικής είναι πολύ καλύτερα απο τα προηγούμενα, από πλευράς ουσίας-περιεχομένων δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω (ως μη Γεωλόγος δηλαδή).
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: πε04.04 στις Φεβρουαρίου 21, 2009, 10:11:50 am
Ο μόνος τρόπος πιστεύω να έβγαινε κάτι είναι με την παρέμβαση ενός συλλογικού οργάνου όπως η Πανελλήνια ένωση βιολόγων
Διαφορετικ'α ο κάθε ένας θεωρεί σωστά τα δικά του και κάνει ενστάσεις ανάλογα με τα λάθη του.
Το χειρότερο κατά τη γνώμη είναι ότι κάτσαμε μετρήσαμε τα λάθη μας σύμφωνα με τις απαντήσεις του ΑΣΕΠ. Οι περισσότεροι από μας τις απαντήσεις που δώσαμε τις στηρίζουμε κάπως και ο ΑΣΕΠ μας χρέωσε λάθη που τα έχουμε για σωστά. Δεν μπορούμε να τα αλλάζουμε συνεχώς όμως τα σωστά και τα λάθή  είναι πολύ ψυχοφθόρο αυτό...

Ίσως θα πρεπε κάποια στιγμή να δώσουν βιβλιογραφία..
Όχι ένα βιβλιο μα βιβλιογραφία πανεπιστημιακών βιβλίων...΄
έφυγα από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 2005.
Πρόσφατα σχετιικα.
Τα παιδιά όμως παίρνουν πια άλλα βιβλία, τα οποία είναι πιο κοντά στα ερευνητικά δεδομένα.
Η επιστήμη εξελίσσεται και  η βιβλιογραφία θα βοηθούσε την κατάσταση
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Φεβρουαρίου 21, 2009, 11:12:31 am
Στο βιβλίο κυτταρικής βιολογίας του Μαρμάρα πάντως υποστηρίζεται η απάντηση που δόθηκε από το ΑΣΕΠ
Το ότι τα βιβλά αντιφάσκουν είναι ένα άλλο θέμα.

Το οτι τα βιβλια αντιφασκουν δεν ειναι αλλο θεμα, ΑΥΤΟ ειναι το θεμα! Εξαλλου, η βιοποικιλοτητα ειναι θεμα Οικολογιας, οχι Κυτταρικης
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: dimstella στις Φεβρουαρίου 21, 2009, 03:00:08 pm
Παρακαλώ έναν διαχειριστή να "ξεχωρίσει" τη
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Φεβρουαρίου 21, 2009, 07:07:50 pm
συνάδελφοι
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιουνίου 03, 2009, 12:27:20 am
http://www.eduportal.gr/modules.php?name=News&file=print&sid=121
για όσους θα .....ξαναδώσουν
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Νοεμβρίου 29, 2009, 12:51:36 am
http://www.metal.ntua.gr/index.pl/notes7d3d02d1_gr_simeioseis
gia ton epomeno ASEP
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: nena2 στις Δεκεμβρίου 24, 2009, 01:31:54 pm
Καλησπέρα! Είμαι μαθήτρια της β΄ γυμνασίου και θα ήθελα μέχρι το τέλος των γιορτών όσες περισσότερες πληροφορίες για την Αρχαιοευρώπη και τη Μεσοευρώπη! Σχετικά με την αρχαιοευρώπη έχω εξαντλήσει όλες τις πηγές και απευθύνομαι σε εσάς για κάτι πιο εκξειδικευμένο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
nena2
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Δεκεμβρίου 24, 2009, 05:01:54 pm
ήρθες στο κατάλληλο μέρος..... τι ακριβώς ψάχνεις; τι περιοχές περιλαμβάνουν; ορογενέσεις; τι θέλει ο καθηγητής σου;
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: nena2 στις Δεκεμβρίου 24, 2009, 06:55:48 pm
Ό,τι περισσότερο μπορείτε, αν είναι δυνατόν. Με ενδιαφέρει και πέρα από την εργασία το ζήτημα βέβαια, αλλά προς το παρόν θα ήθελα όσες περισσότερες πληροφορίες.

Ευχαριστώ.  :)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Δεκεμβρίου 26, 2009, 01:03:45 pm
Από την άποψη της κατασκευής του εδάφους της η Ευρώπη διακρίνεται σε τέσσερις περιοχές: την Προευρώπη ή Αρχαιοευρώπη, την Παλαιοευρώπη, τη Μεσευρώπη και τη Νεοευρώπη.

Το παλαιότερο τμήμα της ηπείρου, η Προευρώπη ή Αρχαιοευρώπη, αποτελείται από τις περιοχές που σχηματίστηκαν από τον αρχαϊκό πυρήνα ξηράς. Αυτός περιλαμβάνει τη Ρωσική και
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Δεκεμβρίου 26, 2009, 01:12:14 pm
Αρχαιοευρώπη (Προκάµβρια Ευρώπη), Παλαιοευρώπη (Καληδόνια Ευρώπη)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: physicaest στις Δεκεμβρίου 26, 2009, 01:19:23 pm
Από την άποψη της κατασκευής του εδάφους της η Ευρώπη διακρίνεται σε τέσσερις περιοχές: την Προευρώπη ή Αρχαιοευρώπη, την Παλαιοευρώπη, τη Μεσευρώπη και τη Νεοευρώπη.

Το παλαιότερο τμήμα της ηπείρου, η Προευρώπη ή Αρχαιοευρώπη, αποτελείται από τις περιοχές που σχηματίστηκαν από τον αρχαϊκό πυρήνα ξηράς. Αυτός περιλαμβάνει τη Ρωσική και
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Δεκεμβρίου 26, 2009, 01:24:49 pm
http://www.discoveringfossils.co.uk/europe_geology_map.jpg
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: physicaest στις Δεκεμβρίου 26, 2009, 01:38:25 pm
http://www.discoveringfossils.co.uk/europe_geology_map.jpg



http://mappery.com/Western-Europe-Geology-Map
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: nena2 στις Δεκεμβρίου 26, 2009, 03:01:11 pm
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ, αλλά:
α) ήθελα για τη Μεσοευρώπη, όχι για την Παλαιοευρώπη (ευχαριστώ όμως γιατί με ενδιαφέρει).
β) τις έχω εξαντλήσει ήδη αυτές τις πηγές

Ευχαριστώ και πάλι,
καλό βράδυ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Δεκεμβρίου 28, 2009, 02:56:51 pm
Προσοχή...στο..κείμενο...με...την..αρχαιοευρώπη..έχει..γίνει..λάθος...Η...Ισλανδία...ανήκει...στην...μεσκαιάνεια...ράχη...του...Ατλαντικού...και...δεν...είναι...τμήμα...της...Αρχαιοευρώπης..
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: nena2 στις Δεκεμβρίου 28, 2009, 08:11:15 pm
Ναι, δεν τη συμπεριέλαβα, παρ' όλο που την συμπεριλαμβάνει το βιβλίο της Γεωγραφίας. Σχετικά με τη Μεσοευρώπη υπάρχουν πληροφορίες?
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: nena2 στις Ιανουαρίου 02, 2010, 02:53:13 pm
Επείγει! Μήπως μπορείτε να δώσετε παραπάνω πληροφορίες για τη Μεσοευρώπη;

Και την Αρχαιοευρώπη.

Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Ιανουαρίου 03, 2010, 08:39:11 am
Νενα, πηγαινεις
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: nena2 στις Ιανουαρίου 03, 2010, 05:50:11 pm
Κι όμως περιμένει. Είπε το λιγότερο 7 σελίδες χειρόγραφες κι έχω συγκεντρώσει μόλις 5 + εικόνες. Ευχαριστώ πάντως.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 05, 2010, 01:06:00 pm
αν θέλεις περισσότερα θα πρέπει να πάρεις το εξειδικευμένο βιβλίο της γεωλογίας ευρώπης που διδάσκεται στο πανεπιστήμιο (αθήνα - θεσσαλονίκη - πάτρα στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων) ότι άλλο εδω είναι εξειδικευμένο. αυτό που θα σε συμβούλευα να κάνεις είναι να πάρεις ένα γεωφυσικό χάρτη με τις οροσειρές και να συγκρίνεις και να γράψεις μια μια τις οροσειρές που ανήκουν σε μεσοευρώπη κλπ και τις πεδιάδες της αρχαιοευρώπης, το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα κράτη.... ψάχνω αλλά δεν βρίσκω σε ηλεκτρονική μορφή αυτό που θέλεις.....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: nena2 στις Ιανουαρίου 05, 2010, 08:20:20 pm
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τις απαντήσεις σας!

Corina, το έκανα αυτό που λέτε με τις οροσειρές! Εξαιρετική ιδέα και με βοήθησε να επεκταθώ και σε άλλα θέματα.

Τώρα, όσον αφορά το βιβλίο του πανεπιστημίου, δεν έχω κάτι υπ' όψιν μου, μήπως γνωρίζετε τον τίτλο; Με μία σύντομη αναζήτηση στον ιστό δε βρήκα κάτι.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 05, 2010, 09:14:02 pm
το βιβλίο λέγεται γεωλογία ευρώπης αλλά είναι πολύ εξειδικευμένο πιά. Δεν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή απ΄όσο έψαξα... αλλά και να υπήρχε πια είναι υπερβολή για εσένα τι θα γράψεις τα πετρώματα ένα ένα.....??????
γράψε με τι ασχολήθηκες (σκελετό) μπας και σκευτούμε τίποτα  άλλο...
Μπορείς να τελειώσεις την εργασία τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η αναζήτηση της ιστορίας της γης για την πρόβλεψη των διαφόρων γεωλογικών φαινομένων και τηνεπίδρασή τους στην φύση και ειδικότερα στον άνθρωπο.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: nena2 στις Ιανουαρίου 06, 2010, 11:46:00 am
1. από ποιες περιοχές αποτελείται
2. γεωτεκτονική κατάσταση (ενεργή ή αδρανής)
3. γεωφυσικά στοιχεία (έλλειψη βουνών, λιμνών ή ύπαρξη πεδιάδων κτλ.)
4. τι πετρώματα υπάρχουν
5. φωτογραφία της Ευρώπης με ποιες περιοχές περιλαμβάνει (τις γραμμοσκίασα)
6. εικόνα με τη γεωμορφολογία του εδάφους κατά βάθος
7. κολάζ με φωτογραφίες από τη σημερινή αρχαιοευρώπη
8. ποια γεωφυσικά στοιχεία υπάρχουν εκεί (πχ. Sierra Nevada, η λίμνη Rhune κτλ.)
9. τι πετρώματα συναντάμε ξεχωριστά σε κάθε χώρα

Μη φανταστείτε:
Η Αρχαία έχει γίνει μόνο 4 σελίδες
Η Μέση μέχρι τώρα, δεν την έχω τελειώσει, έχει γίνει μόνο 1,5

Θα το ψάξω το βιβλίο, ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: utenar στις Ιανουαρίου 06, 2010, 04:08:01 pm
Κι όμως περιμένει. Είπε το λιγότερο 7 σελίδες χειρόγραφες κι έχω συγκεντρώσει μόλις 5 + εικόνες. Ευχαριστώ πάντως.

Ενταξει, μην ειμαστε παραλογοι με τις 7 σελιδες. Ο σκελετος που εγραψες ειναι μια χαρα, εχεις φτιαξει κολαζ, εχεις βαλει εικονες και φωτογραφιες... Ημαρτον πια, δεν προκειται να παρεις κατω απο 19-20 γι'αυτη την εργασια.

Αυτο που πρεπει να καταλαβετε οι μαθητες ειναι οτι ο αριθμος των σελιδων δεν ειναι αυτο που εχει σημασια, αυτο που εχει σημασια ειναι το περιεχομενο. Απο το να γραφει καποιος φλυαριες για να γεμισει "το λιγοτερο 7 σελιδες χειρογραφες", χιλιες φορες καλυτερα να γραψει 5 σελιδες, που να ειναι περιεκτικες και στο θεμα.

Ωραιες διακοπες των Χριστουγεννων περασε το τμημα σου... αν ειχατε να κανετε τοσο εκτεταμενη εργασια μονο για τη Γεωγραφια-Γεωλογια, φανταζομαι ποσα ειχατε να κανετε για τα υπολοιπα μαθηματα - μα πού πας, στα εκπαιδευτηρια Κωστεα-Γειτονα? Κι υστερα το Υπουργειο λεει οτι ο στοχος ειναι οι μαθητες ν'αφηνουν την τσαντα στο σχολειο για να εχουν τ'απογευματα ελευθερα ν'ασχολουνται με άλλα πραγματα... ::)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 07, 2010, 12:31:05 am
ο σκελετός είναι εξαιρετικός! και το θέμα ανεξάντλητο αλλά και εγώ πιστεύω ότι είναι υπέρ αρκετά αυτά που έχεις γράψει εκτός και αν ο συνάδελφος μας πιστεύει ότι είσαι φοιτήτρια..... άντε πρωτοετής....
εστιάσου στο να παρουσιάσεις ωραία αυτά που έχεις γράψει και μην ψάχνεις τελευταία στιγμή καινούρια.
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: nena2 στις Ιανουαρίου 08, 2010, 04:14:25 pm
Το γνωρίζω πραγματικά ότι δεν μετράει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα.
Πηγαίνω σε ιδιωτικό σχολείο, αλλά όχι σε αυτό που αναφέρατε!

Όπως και να έχει πάντως, εγώ πέρασα πολύ καλές διακοπές, ασχολήθηκα με αυτό και με άλλα παρόμοια πράγματα που μου αρέσουν, το ίδιο ελπίζω και για όλους σας! Παρ' όλα αυτά, όταν κάνω κάτι, επειδή αφιερώνω πολύ κόπο και χρόνο απαιτώ από τον εαυτό μου να είναι στην εντέλεια. Δε δέχομαι να αποτυγχάνω, προσπαθώ για το καλύτερο. Κι επειδή θα απονεμηθεί βραβείο στην καλύτερη ατομική, σίγουρα δε θέλω να το χάσω! Κι επειδή εκπαιδευτικοί είστε και πιθανόν θα θεωρείτε τέτοιου είδους συμπεριφορές "βαθμοθηρία" σας εγγυώμαι πως οι βαθμοί είναι ένα από τα λιγότερα που με ενδιαφέρουν. Στην προκειμένη, θα ήθελα να κάνω μία άριστη εργασία, πλήρη και ολοκληρωμένη.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!

Ωστόσο, τη γεωλογία Ευρώπης την έχω υπ' όψιν μου σα βιβλίο, αλλά που πρέπει να απευθυνθώ;
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 08, 2010, 06:32:40 pm
ή σε απόφοιτους που έχουν παρακολουθήσει το μάθημα (Γεωλόγους τεκτονικής κατεύθυνσης)
ή σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και συγκεκριμένα των γεωλογικών τμημάτων
κοίτα και αυτό http://dtag.geol.uoa.gr/contact.php?lang=gr
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 08, 2010, 06:39:35 pm
ΠPΟΣΩΠIΚΟ BIBΛIΟΘHΚHΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ
ΓΕΩΠΕΡΙ
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Ιανουαρίου 08, 2010, 06:49:51 pm
ο καθηγητής που το διδάσκει στην Αθήνα είναι ο Χρήστος Σίδερης και το τηλ είναι 210 7274414
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: nena2 στις Ιανουαρίου 08, 2010, 09:06:28 pm
Καλησπέρα κι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

Μάλλον θα επικοινωνήσω μέσω e-mail, γιατί είμαι 450 χμ. μακριά από την Αθήνα και τηλεφωνικώς δεν μπορεί πιστεύω να γίνει κάτι. Οπότε μάλλον θα ζητήσω να επισυναφθεί το βιβλίο σαν pdf αν γίνεται ή διαφορετικά εάν έχει την ευγενή καλοσύνη ή να μου στείλει αντίτυπα ταχυδρομικά από τα κείμενα που θέλω ή να τα αντιγράψει στο mail, αν και δε νομίζω να γίνει τόσος κόπος για μια σχολική εργασία από πλευράς του (χωρίς παρεξηγήσεις).

Μάλλον έτσι θα γίνει. Τώρα, αν δω πράσινο φως συνεχίζω, διαφορετικά...οψόμεθα!

 :)
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Δεκεμβρίου 04, 2010, 04:44:57 pm
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=15878

για όσους το ψάχνουν.....
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: Landau στις Δεκεμβρίου 04, 2010, 04:47:48 pm
1000 ευρά για ένα πιστοποιητικό προς ποια χρήση ακριβώς;
Τίτλος: Απ: Γεωλογία
Αποστολή από: corina στις Δεκεμβρίου 09, 2010, 06:34:32 pm
δεν ξέρω αλλά έχουν κυκλοφορήσει διάφορα προγράμματα που ουσιαστικά είναι εξ΄αποστάσεως φροντιστήρια για ΑΣΕΠ