Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μετά τον διορισμό / την πρόσληψη => Εργασιακά => Αναθέσεις/Ωράριο => Μήνυμα ξεκίνησε από: panzos στις Ιουλίου 07, 2008, 12:12:47 am
-
Αν υποθέσουμε πως σε ενα Λύκειο έχουν οργανική δυο καθηγητές Πληροφορικής. Ο ένας είναι απόφοιτος ΑΕΙ ήΤΕΙ Πληροφορικής χωρίς άλλους τίτλους σπουδών αλλά πιο παλιός, ενώ ο άλλος που είναι λιγότερα χρόνια διορισμένος είναι απόφοιτος ΑΕΙ Πληροφορικής με μεταπτυχιακό στην Πληροφορική και διδακτορικό στην Πληροφορική.
Αν θέλουν και οι δυο να κάνουν το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της ανάπτυξης εφαρμογών για παράδειγμα ποιός προηγείται να το κάνει. Ο "παλιός"(όπως συνηθίζεται στο δημόσιο στην ελλάδα) ή αυτός με τα περισσότερα τυπικά προσόντα; Υπάρχει σχετικός κανονισμός;
-
Θα πρέπει να συνεννοηθείτε κατ' αρχάς. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το θέμα λύνει ο Διευθυντής και αν δεν το λύσει κι αυτός, το λύνει ο Σύμβουλός σας. Κανείς δεν έχει προβάδισμα, ούτε ο παλαιότερος, ούτε δυστυχώς ο πλέον προσοντούχος (που εικάζω πως είσαι εσύ, οπότε και πάλι δυστυχώς για τα παιδιά αν δεν τα διδάξεις ο ίδιος)!
-
Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, κι εγώ με διδακτορικό είμαι στην Πληροφορική, δε σημαίνουν κάτι τα παραπάνω πτυχία.
Προσωπικά είμαι χρόνια σε Γυμνάσιο και έχω να "πιάσω" ΑΕΠΠ πάνω από τρία χρόνια, άρα συγκρινόμενος με έναν που το κάνει χρόνια μάλλον υστερώ, εκτός κι αν το κάνει τόοοσο χάλια...
-
Αν μου επιτρέπετε αν και άσχετος όντας σε άλλη ειδικότητα, σε συζήτηση με πολλούς φίλους της πληροφοριικής κατάλαβα ότι στο συγκεκριμένο μάθημα παίζει ίσως το μεγαλύτερο ρόλο η ικανότητα του καθηγητή να γίνεται αντιληπτός και να εξηγεί στους μαθητές του. Αυτό είναι το κλειδί ειδικά για τα παιδιά που δεν πηγαίνουν φροντιστήριο
-
Ο καλύτερος καθηγητής σε αυτό το μάθημα από όσους γνωρίζω, είναι Μαθηματικός (έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στην πληροφορική).
Και δεν το λέω επειδή είναι κολλητός μου ή κάτι τέτοιο, αλλά βάσει αποτελεσμάτων στις πανελλήνιες.
Και πιστέψτε με, το φροντιστήριο στο οποίο δουλεύει, είναι από αυτά που σου βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό. Έστω και 1-2 παιδιά να στραβώσουν σε διώχνουν και φέρνουν άλλον...
Μεταξύ μας, επειδή έχω δει τι κάνουν στο ΑνΕφ, δεν απαιτεί και τίποτα φοβερές γνώσεις, της πλάκας μάθημα είναι. Αυτό που γράφτηκε πιο πάνω είναι σωστό. Όποιος μπορεί καλύτερα να το μεταφέρει στα παιδιά είναι και ο καλύτερος για να το κάνει.
-
Δεκτό.
Αλλά με ποιά κριτήρια θα παρθεί η απόφαση;
Μακάρι να αποφασίζανε τα παιδιά σε αυτές τις περιπτώσεις(και ειδικότερα οι άριστοι μαθητές) που έχουν αισθητήριο να καταλάβουν ποιός είναι ο καλύτερος καθηγητής και ποίος όχι, ποιός τους εμπνέει και ποιός όχι.
Θα συμφωνήσω πως ενας πτυχιούχος του ΤΕΙ μπορεί να είναι καλύτερας απο ενα διδάκτορα του Πανεπιστημίου, αλλά αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας και καλό είναι να μην γενικοποιούμε επειδή ξέρουμε την Α περίπτωση και την
-
Ο καλύτερος καθηγητής σε αυτό το μάθημα από όσους γνωρίζω, είναι Μαθηματικός (έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στην πληροφορική).
Τι εννοείς ότι είναι ο καλύτερος? Δηλαδή με ένα μεταπτυχιακό αναπλήρωσε τις γνώσεις 40 προπτυχιακών μαθημάτων? Δεν νομίζω ότι αυτό που λες είναι σοβαρό.
Και δεν το λέω επειδή είναι κολλητός μου ή κάτι τέτοιο, αλλά βάσει αποτελεσμάτων στις πανελλήνιες.
Τότε εννοείς ότι είναι καλός φροντιστής και όχι καλός καθηγητής, υπάρχει διαφορά, γιατί ο πρώτος έχει σαν στόχο να περάσουν τα παιδιά στις εξετάσεις με οποιοδήποτε τίμημα ενώ ο 2ος έχει σαν στόχο να μάθει τα παιδιά να σκέφτονται
Μεταξύ μας, επειδή έχω δει τι κάνουν στο ΑνΕφ, δεν απαιτεί και τίποτα φοβερές γνώσεις, της πλάκας μάθημα είναι. Αυτό που γράφτηκε πιο πάνω είναι σωστό. Όποιος μπορεί καλύτερα να το μεταφέρει στα παιδιά είναι και ο καλύτερος για να το κάνει.
Μεταξύ μας, έχω δει και εγώ τι κάνουν στα μαθηματικά κατεύθυνσης και είναι επίσης της πλάκας μάθημα. Το μόνο που κάνετε είναι να μαθαίνετε στα παιδιά να λύνουν τυποποιημένες ασκήσεις. Όταν δουν κάτι καινούργιο κοιτάνε το ταβάνι γιατί πολύ απλά δεν τους έχετε μάθει να σκέφτονται.Όπως για παράδειγμα φέτος με το θέμα 4 που ξεβρακώθηκαν όλοι οι φροντιστές και οι Sosάκηδες.
Αντιθέτως το μάθημα της ΑνΕφ διδάσκει καθαρή σκέψη και αυτό θα φαινόταν αν η επιτροπή έβαζε σοβαρά θέματα και όχι αυτά που έβαλε ειδικά φέτος. Αλλά έτσι είναι, όταν βάζουν τέτοια θέματα τότε το παίζουν έξυπνοι κάποιοιι μαθηματικοί που διδάσκουν ΑνΕφ. Ας βάλουν κάτι πιο δύσκολο και τότε θα φανεί τι καθηγητής είναι ο καθένας.
Καλό θα ήταν λοιπόν να μην κρίνουμε βιαστικά μαθήματα τα οποία δεν γνωρίζουμε.
-
Στη δική μου περιοχή πάντως ο Σχολικός Σύμβουλος πρότεινε να έχει προτεραιότητα για τη διδασκαλία του μαθήματος όποιος είναι και βαθμολογητής
-
Νομίζω πως ο Σχολικός Σύμβουλος -και με όλο τον σεβασμό- δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος. Αυτός που διδάσκει το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα θεωρείται και a priori (και θα κληθεί ως) βαθμολογητής. Εκτός κι αν εννοούσε ότι πρέπει να ανατεθεί το μάθημα σ' εκείνον που ήδη έχει την εμπειρία της διδασκαλίας από προηγούμενη χρονιά του μαθήματος και, κατ' επέκτασιν, της βαθμολόγησης στις Πανελλαδικές. Υπό αυτή την έννοια σωστή η "συμβουλή" του Συμβούλου. Τώρα το συγκεκριμένο ζήτημα του συναδέλφου μπορεί να λυθεί "εσωτερικά" με συμφωνία και των δύο και καλή διάθεση. Μπορεί, ας πούμε, ο συνάδελφος να υποχωρήσει υπέρ του αρχαιότερου για φέτος και να συμφωνήσει μαζί του ν' αναλάβει το μάθημα του χρόνου, μπορεί, επίσης, να τον παρακαλέσει να το αναλάβει φέτος προκειμένου ν' αποκτήσει "εμπειρία" κ.λπ. Προσωπική μου γνώμη, αν ο συνάδελφος είναι νεώτερος στο χώρο του σχολείου καλύτερα να μη μπλέξει στην ιστορία Συμβούλους ή το διευθυντή για ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί με απλό "διάλογο" συναδέλφων, διότι πιθανότατα μπορεί να δημιουργηθούν "εντάσειις" και "έριδες" και συνήθως οι "παλιοί" αλληλοστηρίζονται μεταξύ τους και δύνανται να δημιουργήσουν ένα, ας πούμε, δυσάρεστο ψυχολογικό κλίμα εις βάρος του.
-
Πάντως κανείς δεν μου απάντησε σο ερώτημα επί της ουσίας.
Ποιά είναι τα κριτήρια;
Διότι αν δεν υπάρχουν, θα παίζει και πάλι το νούμερο ένα στην Ελλάδα, δηλαδή ποιός έχει τις γνωρίμίες και τα τηλέφωνα.
[/quote
Το ίδιο που σου απάντησα εγώ, σου το είπε και ο/η Namigard. Κριτήρια δεν υπάρχουν.
-
Συνάδελφοι δεν έχω μπροστά μου τους νόμους και τις εγκυκλίους αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν υπάρχει τέτοιο θέμα αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο σύλλογος των διδασκόντων στο συγκεκριμένο σχολείο.
-
Πράγματι, ο Σύλλογος Διδασκόντων το αποφασίζει, αν δεν το έχει ήδη αποφασίσει στη συνεδρίαση (για τον προγραμματισμό) της 30ης Ιουνίου, θα το αποφασίσει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους. Πάντως, εγώ επιμένω και συμβουλεύω το συνάδελφο να το "διαπραγματευτεί" το θέμα εσωτερικά με τον "αρχαιότερο" στο σχολείο ... και προς Θεού, σε καμιά περίπτωση μην επικαλεστεί ως επιχείρημα το ότι έχει περισσότερα τυπικά προσόντα, καλύτερα να ελιχθεί "διπλωματικά". Παρεπιπτόντως, όταν λέμε "νεώτερος στο σχολείο", τι ακριβώς εννοούμε; Πότε παρουσιάστηκες και ανέλαβες υπηρεσία σ' αυτό; Έχει μεγάλη σημασία για τις εν γένει "διαθέσεις" του Συλλόγου προς το πρόσωπό σου; (Καλώς ή κακώς ο νεοφερμένος σε μια ομάδα -την οποιαδήποτε- πάντα αντιμετωπίζεται με προκατάληψη και καχυποψία στην αρχή).
-
Από ότι κατάλαβα το σχολείο είναι μεγάλο (για να χρειάζεται 2 πληροφορικούς)...
και επειδή δεν υπάρχει κανονισμός (και σωστά θεωρώ) που να ορίζει τον καλύτερο, θα έκανα το εξής:
Με ομορφο τρόπο και φυσικά όχι με σημαία τα πτυχία, θα ζητούσα ένα τμήμα ΑΕΠΠ (σίγουρα το σχολείο θα χει 2 έως 4)...
και καθόλη τη χρονιά θα επιζητούσα συνεργασία (δλδ που είστε στην ύλη, τι ασκήσεις κάνετε κ.α)... αυτό θα βοηθήσει και σένα εάν κάνεις το μάθημα 1η φορά.. αλλά και τον παλαιότερο συνάδελφο που θα ανταλλάζετε απόψεις..
-
Είμαι νεοδιόριστος και μου ανατέθηκε το μάθημα της Ανάπτυξης,
στο παρών σχολείο οι με οργανικοί καθηγήτες απουσιάζουν λόγο άδειας (μητρότητας) .
Οπότε βρίσκομαι σε δύσκολη κατάσταση .
Μερικές ερωτήσεις , εαν μπορείτε να μου απαντήσετε !
Τι καθήκοντα έχουν οι καθηγητές που θα διδάξουν το ΑΕΠΠ ;
Εχουν κάποια υποχρεώση όπως την αναφορά στο υπουργείο της προόδου του κάθε τμήματος ;
Υπάρχει κάποιο ΠΔ για τα ανωτέρο ;
Ευχαριστώ, εκ των προτέρων !!!
Νίκος ;)
-
Τι καθήκοντα έχουν οι καθηγητές που θα διδάξουν το ΑΕΠΠ ;
Καλείσαι να καλύψεις έγκαιρα και πλήρως τη διδακτέα ύλη και να βαθμολογήσεις γραπτά πανελλαδικών ή/και να εξετάσεις φυσικώς αδυνάτους.
Εχουν κάποια υποχρεώση όπως την αναφορά στο υπουργείο της προόδου του κάθε τμήματος ;
Συμπληρώνεις ένα έντυπο που διακινείται στο σχολείο μεταξύ των διδασκόντων πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα σχετικά με την πρόοδο της ύλης σου.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν γενικά για όλα τα μαθήματα των πανελλαδικών.
Το ουσιαστικό και αυτονόητο είναι πως δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
-
Όσο για την ανάθεση του πανελλαδικά εξεταζόμενου, αν υπάρχει ένα μόνο τμήμα, ελάτε σε μια συμφωνία για εκ περιτροπής ανάθεση, αλλιώς μοιραστείτε τα τμήματα. Είναι ένα θέμα που είναι άκομψο να δώσει λύσει ο διευθυντής ή ο σύλλογος, και σε κάθε περίπτωση μη ισότιμης αντιμετώπισης δικαίως κάποιος θα θεωρεί πως θίγεται η επιστημονική και εκπαιδευτική του επάρκεια.