Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Γενικό Λύκειο => Σχολικά μαθήματα => Φιλολογικά μαθήματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: eleftheria στις Σεπτεμβρίου 22, 2006, 11:10:22 pm
-
Θα ήθελα κάποιος που ασχολείται σε φροντιστήριο ή σε ιδιαίτερα με 'Εκφραση-'Εκθεση Α' Λυκείου να μου πει αν στο μάθημα δουλεύει με το βιβλίο Γλωσσικές ασκήσεις ή αν τις λύνουν στο σχολείο, οπότε είναι περιττό. Ευχαριστώ.
-
καλησπέρα rica .Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα και για τις τρεις τάξεις του Λυκείου.Στο σχολείο τα παιδιά κάνουν κάποιες ασκήσεις από εκεί επιλεκτικά και όχι πάντα.Αν έχεις κάποια ιδιαίτερα ,γνώμη μου είναι βάζε κι εσύ κάποιες μετρημένες ασκήσεις σε σχέση με την ύλη του βιβλίου και σε σχέση με αυτά που κάνετε.
-
Δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερο. Είναι φροντιστήριο όπου σήμερα ξεκίνησα και μου είπανε ότι η Έκθεση (Α' Λυκείου) θα γίνεται μόνο μία ώρα την εβδομάδα. Και άντε τώρα εσύ να βγάλεις άκρη με μία ώρα. Τί να πρωτοκάνεις και τί να τους πρωτοδείξεις ??? :-\
-
Συνάδελφοι καλησπέρα! Γνωρίζει κάποιος αν άλλαξε το βιβλίο Έκφρασης Έκθεσης της Α' Λυκείου; Έχω αρχίσει να τη διδάσκω κανονικά και τώρα συνειδητοποιώ από το Π.Ι. ότι έχει αλλάξει, αλλά μου φαίνεται ότι σαν ύλη είναι η ίδια! Έτσι δεν είναι; ???
-
demis_n, το βιβλίο Έκφραση Έκθεση της Α' Λυκείου δεν έχει αλλάξει, είναι το ίδιο.
-
Γενικότερα στο λύκειο δεν έχει αλλάξει κάποιο βιβλίο (από φιλολογικά εννοώ), εκτός από την ιστορία γ' λυκείου γενικής παιδείας.
-
Ευχαριστώ πολύ Animus! Δεν ξέρω γιατί το είδα διαφορετικό... Εκτός αν είναι απλά αναθεωρημένη έκδοση...
-
Ναι, υπάρχει ένα που βγήκε νομίζω το '99 και το τελευταίο (αναθεωρημένη έκδοση) είναι αυτό που διδάσκεται τώρα. Υπάρχουν κάποιες διαφορές στην ύλη. Δες έτος έκδοσης και πες μου.
-
Θέλω να ρωτήσω κι εγώ για την έκφραση έκθεση της Α΄λυκείου.
Το βιβλίο 'θεματικοί κύκλοι' το διδάσκονται καθόλου;
-
Θέλω να ρωτήσω κι εγώ για την έκφραση έκθεση της Α΄λυκείου.
Το βιβλίο 'θεματικοί κύκλοι' το διδάσκονται καθόλου;
ariadni εξαρτάται από τον καθηγητή! Συνήθως κάνουν ένα-δύο κείμενα κάθε ενότητας ή όταν βάζουν έκθεση-διαγώνισμα παραθέτουν από εκεί! Πολλοί όμως, φέρνουν και δικά τους κείμενα ή χρησιμοποιούν μόνο του βιβλίου της Έκφρασης Έκθεσης! Για να είσαι καλυμμένη καλό είναι να επιλέγεις και κάποια κείμενα από εκεί, έστω για συζήτηση, γιατί είναι λίγα εκείνα που αξίζουν! Για Α' Λυκείου : 1. Γλώσσα - Λόγος και διάλογος, 1. Διάλογος δύο γενεών 3. Ελεύθερος χρόνος, 4. Το γέλιο... Κυρίως οι δύο πρώτες ενότητες! Δεν ξέρω αν σε κατατόπισα!
-
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Με κατατόπισες πλήρως!
-
Συνάδελφοι ξεκίνησα ένα ιδιαίτερο και έχω αγχωθεί με την έκθεση.Μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάποιο βοήθημα με θέματα εκθέσεων για την πρώτη λυκείου;Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για το μάθημα της έκφρασης-έκθεσης(πώς περίπου να κινηθώ).Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
Δεν ξέρω αν έχεις ξαναδιδάξει Έκθεση Α' Λυκείου.Αν όχι, προμηθεύσου το βιβλίο μαθητή και το βιβλίο των θεματικών κύκλων.Οι 6 πρώτοι θεματικοί κύκλοι αφορούν την Α΄ Λυκείου.Συμβουλεύσου το Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών και τις Οδηγίες για τη διδασκαλία των Φιλολογικών Μαθημάτων(τα 2 τελευταία μπορείς να τα βρεις και στην σελίδα του Π.Ι.).
-
Σ'ευχαριστώ πολύ syrrahm!Μια διευκρίνιση μόνο,επειδή είμαι ολίγον τι άσχετος,πιοά είναι η σελίδα του Π.Ι;
-
Σ'ευχαριστώ πολύ syrrahm!Μια διευκρίνιση μόνο,επειδή είμαι ολίγον τι άσχετος,πιοά είναι η σελίδα του Π.Ι;
http://www.pi-schools.gr
-
http://www.pi-schools.gr
Τις οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων μπορείς να τις κατεβάσεις και από εδώ:
http://www.4shared.com/dir/3864065/e7b4838d/biblia_kathigiti.html
-
Γενικά για την Έκθεση στο Λύκειο είναι πάρα πολύ χρήσιμα τα κριτήρια των εκδόσεων Ζήτη.Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχουν και για Α' Λυκείου.Εγώ χρόνια τώρα δουλεύω με αυτά της
-
Εγώ έχω εκδόσεις Ζήτη για την Α΄Λυκείου, του Δημήτριου Λούλου. Είναι πολύ καλό. έχει πλούσιο ενημερωτικό υλικό πραγματεύεται πολλά θέματα και έχει πολλά και καλά κριτήρια αξιολόγησης. Γενικά έχω μείνει πολύ ευχαριστημένη
-
Πολύ καλό είναι και το βιβλό "Εκθέσεις" για την Α΄Λυκείου του Σαβάλα. Οχι το βοήθημα τηςέκθεσης - έκφρασης , υπάρχει ένα που ασχολείται μόνο με τις εκθέσεις.
-
Πραγματικά σας ευχαριστώ όλους ρε παιδιά για τις πληροφορίες!PDE number one!!
-
Καλησπέρα συνάδελφοι.
Πρόκειται να διδάξω σε ένα ιδιαίτερο μάθημα έκθεση (στην Γ Λυκείου( μπορείτε να μου προτείνετε ένα καλό βοήθημα.Σας ευχαριστώ .
-
Γενικά για την Έκθεση στο Λύκειο είναι πάρα πολύ χρήσιμα τα κριτήρια των εκδόσεων Ζήτη.Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχουν και για Α' Λυκείου.Εγώ χρόνια τώρα δουλεύω με αυτά της
-
Εγώ παλι, βρε παιδια, δεν έχω καταλάβει πότε βάζουμε έκθεση στα παιδιά. Αφου τελειώσει το κάθε κεφάλαιο ή μπορούμε να τους βάλουμε μια έκθεση και πριν? Γαι παραδειγμα στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην γλώσσα, γλωσσομάθεια, διαφήμιση. Η έκθεση θα μπει αφου ολοκληρώσουμε και τα θέματα για συζήτηση? απορώ, γιατί αν είναι έτσι, τότε δεν έχουμε την άνεση να βάλουμε περισσότερες από 4 εκθέσεις όλη την χρονιά, αφού τα κεφάλαια είναι μόνο 4,έτσι δεν είναι? Και κάτι ακόμη: είναι καλό να δίνουμε στα παιδιά κάποια σχεδιαγράμματα πανω σε διαφορα θέματα ή μήπως τα παρακουράζουμε?
-
marita, σύμφωνα με τις οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Λύκειο,στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας(π.χ. Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες, Λόγος, Περιγραφή, Αφήγηση) οι μαθητές ασκούνται στην κατανόηση κειμένου(σύνταξη περίληψης από κειμενο που έχει δοθεί στους μαθητές και απαντήσεις σε ερωτήσεις από το ίδιο κείμενο επίσης) και στην παραγωγή γραπτού λόγου(έκθεση), σύμφωνα με τον τρόπο εξέτασης στις προαγωγικές εξετάσεις.Ο χρόνος που δίνεται στους μαθητές για τα παραπάνω είναι ένα δίωρο.
Άρα πρέπει να διατεθούν 4 δίωρα εξέτασης μ' αυτόν τον τρόπο. Φυσικά εσύ μπορείς να τους βάζεις ή μόνο έκθεση, ή όποιαδήποτε άλλη άσκηση δίνοντάς τους όμως μία ώρα χρόνο, όποτε το κρίνεις σκόπιμο.Θα καταλάβεις στην πορεία τι πρέπει να κάνεις σε συνάρτηση πάντα με την επεξεργασία της διδακτέας ύλης. Θα σου παραθέσω τον τρόπο αξιολόγησης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα:
-
Καλή χρονιά σε όλους. ξέρει κανείς τι γίνεται με αυτό το βιβλίο? στην πρώτη λυκείου από ποια κεφάλαια κάνουμε ασκήσεις?
-
Καλησπέρα. Κάνω μάθημα σε μαθητές της
-
Exω αρχισει να πιστευω οτι στις πανελληνιες βαζουν μεγαλο μερος των γλωσσικων ασκησεων απο εκει (συνωνυμα, οικογενειες λεξεων κ.λ.π.)
-
Μπορεί κάποιος να μου δωσει ενα link για να κατεβασω κάτι σαν λυσάρι για την Έκφραση Έκθεση της Ά λυκείου?
Σας ευχαριστώ!!!
Sorry ean yparxoun or8ografika la8h alla blepete asxoloume perissotero me greeklish :P
-
Την άλλη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσω σε μαθήτρια που θα πάει Α' Λυκείου έκθεση.
Τί με συμβουλεύετε να της κάνω; ΄Να ασχοληθώ με θεωρία;
Κι αν ναι, θεωρία από τί; Έχω το βοήθημα του Λούλου, να βασιστώ σ' αυτό;
-
Νομίζω ναι. Είναι πολύ καλό του Λούλου. Ακολούθησε τη σειρά του σχολικού βιβλίου αλλά μην παραλείψεις κάποια στιγμή να διδάξεις και περίληψη(θεωρία και πρακτική άσκηση) γιατί , παρόλο που δεν υπάρχει ως θεωρία στο βιβλίο τους, είναι ωστόσο στην ύλη και εξετάζονται σ' αυτήν στα διαγωνίσματα.
-
Δηλαδή να βρώ το σχολικό βιβλίο και να στηριχτώ σ' αυτό, έτσι;
Σχεδιαγράμματα για τις εκθέσεις να της κάνω, ή είναι πολύ νωρίς ακόμη;
-
Κατά κύριο λόγο θα σε κατευθύνει το σχολικό στον τρόπο που θα χειριστείς την ύλη. Όταν φτάνεις σε ασκήσεις για θέματα ανάπτυξης θα συμβουλεύεσαι τον Λούλο(τα Κριτήρια αξιολόγησης δεν έχεις; ) και θα επεξεργάζεσαι τα θέματα που έχει για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα του σχολικού. Τότε θα κάνεις και τα σχεδιαγράμματα. Κάπου προς το τέλος του σχολικού βιβλίου έχει πίνακα και με διαρθρωτικές λέξεις. Μπορείς να κάνεις λόγο και γι' αυτές αναφορικά προς την περίληψη ή την επεξεργασία θεμάτων έκθεσης.
-
Ναι, αυτό έχω. Σ' ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!
-
Παιδια που μπορω να βρω την υλη της εκθεσης για Α΄Λυκειου??????
-
η ύλη είναι όλο το σχολ βιβλίο, απλά σε άλλα δίνεται μικρότερη και σε άλλα μεγαλύτερη βάση . πάρε ε΄να βοήθημα και εκεί θα βρεις και τα θέματα που αντιστοιχούν στην α λυκείου και τη θεωρία. απλά εσύ κράτα τη σειρά του βιβλίου.
-
παρεπιπτοντως , το βιβλιο ειναι χαλια!
-
είναι απαίσιο και βαρετό. να σου πω την αλήθεια πάντα το είχα μόνο για τα περιεχόμενα και τη σειρά και ποτέ δεν το χρησιμοποίησα για να κάνω μάθημα.
-
κι εγω αυτο σκεφτομαι να κανω. αλλα αν στο σχολειο η καθηγητρια το χρησιμοποιει τοτε τι γινεται??
-
Όποιος -α συνάδελφος μπορεί, ας αναφέρει την ύλη της έκθεσης για την α'λυκείου και αν τα δυο βιβλία διδάσκονται παράλληλα.Ευχαριστώ πολύ!
-
Καλησπέρα! Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσω ιδιαίτερα σε μαθητή της Α' Λυκείου. Όπως έψαχνα στη σελίδα του Π. Ι. βρήκα ένα βιβλίο με τίτλο "Γλωσσικές Ασκήσεις για το Ενιαίο Λύκειο". Στις Οδηγίες Διδασκαλίας για το Λύκειο όμως δεν βρήκα κάποια οδηγία για την αξιοποίησή του. Να το χρησιμοποιήσω ή να αρκεστώ μόνο στο βιβλίο της Έκφρασης-Έκθεσης; Ευχαριστώ πολύ!
-
Καλησπέρα παιδιά. Εγώ προσωπικά ως τώρα έκανα μόνο βιβλίο αλλά επειδή τελείωσα το α κεφάλαιο θα κάνω κ από γλωσ. ασκήσεις. Δεν το κρίνω απαραίτητο. Μόνο στο χρόνο που μας περισσεύει θα το δουλέψω γιατί τα κριτήρια που δίνω έχουν πολλές παρόμοιες ασκήσεις
-
ρε παιδια πως ακριβως διδασκετε την εκθεση στη συγκεκριμενη ταξη?τα χω χαμενα, δε ξερω τι να κανω! σε καθε θεματικη ενοτητα βαζετε περιληψη και εκθεση?
-
χρησιμοποιώ βοήθημα σαββάλας (Κούτρας, Ζουρούδη), έχει σχεδιαγράμματα κ κριτήρια αξιολόγησης, βοηθάει πολύ και από εκεί και πέρα ότι άλλο έχεις
-
Συνάδελφοι σε ποια ενότητα της Α Λυκείου βρίσκεστε στο βιβλίο Έκφραση -Έκθεση και ποια ενότητα έχεται διδάξει από τους θεματικούς κύκλους. Είμαι σε ΕΠΑΛ ακόμη παλεύω με τις διαφορετικές οπτικές της γλώσσας και τα παιδιά γράφουν μικρά κειμενάκια σε σχέση με αυτό. Πόσο έχετε προχωρήσει εσείς;
-
το σχολειο το ακολουθειτε καθολου σχετικα με το βιβλιο?
-
Γνωρίζετε μήπως πώς ακριβώς διδάσκεται το βιβλίο των Θεματικών κύκλων; Υπάρχουν, δηλ., κάποιοι συγκεκριμένοι θεματικοί κύκλοι για την κάθε τάξη ή απευθύνονται όλοι και στις τρεις τάξεις;
Υπάρχει κπ που έχει χρησιμοποιήσει αυτό το βιβλίο σε ιδιαίτερα να δώσεις κπ συμβουλές;
-
μοργκαν, συμπληρωματικά στο μάθημα της έκφρασης-εκθεσης ορισμενοι καθηγητές χρησιμοποιούν κείμενα απο τους θεματικούς κύκλους ανάλογα με το θέμα και την ενότητα που διδάσκουν. κάποιοι αλλοι πάλι δεν το χρησιμοποιούν καθόλου και προτιμούν κείμενα απο τον καθημερινό τύπο ή αλλα βιβλία.
το βιβλίο καλυπτει και τις 3 τάξεις του λυκείου, αλλά καθε τάξη εχει συγκεκριμένη θεματολογία. για π.χ. το θεμα αναλφαβητισμός το διδασκονται στην α΄λυκείου, ενώ αλλα θεματα όπως η διαφήμιση δουλεύεται και στις 3 τάξεις, με διαφορετική προσέγγιση και εμβάθυνση όσο μεγαλώνει η τάξη.
ότι αλλο θες, στειλε πμ.
-
Ξέρω ότι για τη Γ' Λυκείου αντιστοιχούν οι ενότητες 13-20. Ποιες, όμως, αφορούν την Α' και τη
-
Ευχαριστώ και τους δύο. Αν γνωρίζει κάποιος ας μας απαντήσει σ' αυτό
για τη Γ' Λυκείου αντιστοιχούν οι ενότητες 13-20. Ποιες, όμως, αφορούν την Α' και τη
-
Παιδια ας με διαφωτισει καποιος πως διδασκεται το μαθημα της εκθεσης στην Α λυκειου, γιατι το βιβλιο δεν ειναι και το καλυτερο. Διδασκω σε φροντιστηριο μονο 1 ωρα(δηλ 3 τεταρτα) και δε ξερω πως να δομησω το μαθημα. Να πηγαινω συμφωνα με το βιβλιο και με αυτα που τους κανει η καθηγητρια?Κανενα καλο βοηθημα?
-
Γιωτάκι, καταρχάς η μία ώρα δεν φθάνει για έκθεση. Θα έπρεπε το μάθημα να είναι δίωρο(δηλ. 11/2 ώρα). Θα είναι καλό πριν μπείτε στο βιβλίο να τους μιλήσεις για τη δομή της παραγράφου, να τους δώσεις ένα γενικό σχεδιάγραμμα (με τομείς για αίτια, συνέπειες, τρόπους αντιμετώπισης) στο οποίο θα μπορούν να ανατρέχουν για να γράψουν την εργασία τους. Στη συνέχεια θα δουλεύετε τα θέματα του βιβλίου π.χ. γλωσσομάθεια μέσα από κείμενα που θα τους δίνεις εσύ και τα οποία θα συνοδεύονται από ερωτήσεις κατανόησης, δομής και λεξιλογίου. Στο τέλος θα τους δίνεις το θέμα που θα το τοποθετείς πάντα μέσα σε επικοινωνιακό πλαίσιο π.χ. επιστολή, εισήγηση κ.τλ.
-
Εχω ενα βοηθημα του σαββαλα(Ειρηνη Μαστρομανωλη, Ναγια Τριγκα) που εχει μεσα τα θεματα του βιβλιου αλλα μου φαινονται ψιλοασχετα, εχει για τα ΜΜΕ, κινητη τηλεφωνια, κτλ.. Ειναι αυτα θεματα του βιβλιου?
-
Ναι υπάρχουν τα θέματα αυτά.Αφορμή για κάποιο θέμα μπορείς να πάρεις και από κανένα μικρό κειμενάκι που φιλοξενείται στις σελίδες του βιβλίου.
-
Κι εγώ το ίδιο πρόβλημα είχα όταν δούλευα σε φροντ. 1 ώρα την εβδ. έπρεπε να κάνω Έκθεση. Δούλευα επιλεκτικά τα θέματα του ΚΕΕ και τους έδινα φωτοτυπίες για τη θεωρία και κριτ. αξιολόγησης από το "Νεοελληνική Γλώσσα στο Ενιαίο Λύκειο", Μεταίχμιο.
Πάντως σε καταλαβαίνω. Πολύ πακέτο να σου λένε να δουλεύεις Έκθεση μέσα σε 1 ώρα την εβδομάδα. Δεν τα στέλνουν καλύτερα τα παιδιά κολυμβητήριο;;;.... :P
-
Ξέρω ότι για τη Γ' Λυκείου αντιστοιχούν οι ενότητες 13-20. Ποιες, όμως, αφορούν την Α' και τη
-
Καλημέρα σας!
Επειδή φέτος κάνω έκθεση σε παιδιά Α'Λυκείου, σύμφωνα με ένα βοήθημα που έχω, οι θεματικοί κύκλοι που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη τάξη είναι οι 1-6. Συνεπώς, στη
-
Καλημέρα σας!
Επειδή φέτος κάνω έκθεση σε παιδιά Α'Λυκείου, σύμφωνα με ένα βοήθημα που έχω, οι θεματικοί κύκλοι που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη τάξη είναι οι 1-6. Συνεπώς, στη
-
να 'στε καλα παιδια για την αμεση ενημερωση σας. :)
-
οι 6 πρωτες ενοτητες ειναι για α λυκειου , οι 6 δευτερες για β και οι 8 τελευταιες για γ. υπαρχουν πολυ ωραια και ενδιαφεροντα κειμενα και καλο ειναι να κανετε μια επιλογη και να διδαξετε καποια απο αυτα. επισης να παροτρυνετε τους μαθητες να διαβασουν οσα μπορουν κυριως για να ερχονται σε επαφη με συγχρονα θεματα. αλλωστε δεν εχει πεσει ποτε θεμα που να μη σχετιζεται με καποιο τροπο με τους θεμ.κυκλους. (γλωσσικες ασκησεις και θεμ. κυκλοι ειναι παραμελημενα, αλλα χρησιμα εργαλεια για τις πανελληνιες).
-
Προτείνετε ενα καλό βοήθημα για την εκθεση α λυκείου
-
Όταν λες "βοήθημα για την έκθεση" εννοείς βοήθημα που να περιέχει σχεδιαγράμματα εκθέσεων ή θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του βιβλίου;
Έχει και αλλού προταθεί το βοήθημα για την Έκφραση- έκθεση των εκδόσεων Ζήτη. Στις εκδόσεις αυτές και με τον ίδιο τίτλο θα βρεις δύο βιβλία διαφορετικών συγγραφέων: το ένα είναι του Γ.Μπατζίνα και το άλλο του Δ.Λούλου και περιέχουν και τα δυο σχεδιαγράμματα εννοιών και κριτήρια αξιολόγησης με τις απαντήσεις τους.Του Μπατζίνα περιέχει επιπλέον θεωρητικά για την περίληψη, την παράγραφο και το επικοινωνιακό πλαίσιο της έκθεσης (που προσωπικά βρήκα πολύ χρήσιμα) καθώς επίσης και απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου (κάτι που δεν έχει του Λούλου, παρά μόνο στα θέματα ανάπτυξης). Από την άλλη, του Λούλου περιέχει μαζεμένη όλη τη θεωρία του βιβλίου (πολύ χρήσιμο και αυτό, για να μη χάνεσαι) και ενδεικτικά σχεδιαγράμματα για όλες τις εκθέσεις των κριτηρίων αξιολόγησης. Νομίζω πως τα δύο βιβλία είναι συμπληρωματικά το ένα του άλλου, αλλά καλό θα ήταν να τους ρίξεις και μια ματιά μόνη σου για να δεις ποιο θα σε βολέψει.
Προσωπικά, έχω αγοράσει και τα δυο αλλά για τις εκθέσεις χρησιμοποιώ κυρίως τα σχεδιαγράμματα και τις αναλύσεις από το βοήθημα του Σαββάλα "Εκφραση-Έκθεση, Α Λυκείου" των Κούτρα- Ζουρούδη. Έχω την αίσθηση ότι χρησιμοποιούν πιο εύληπτο λόγο για παιδιά Α'Λυκείου.
-
:) :D ;)
-
να ρωτήσω κάτι...ο διαχωρισμός αυτός όμως δε σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα θέματα δε θα διδαχθούν στη γ λυκείου;π.χ. η παιδεία που έχει πέσει και ως θέμα πολλές φορές.εννοείται ότι τα προηγούμενα θεωρούνται δεδομένα; έχω μπερδευτεί...
-
στην εξεταστέα υλη της γ λυκειου αναφέρεται ότι τα παιδιά εξετάζονται σε όλα τα θέματα που εχουν διδαχθεί στην α,β,γ λυκειου.. :)
-
α οκ ευχαριστώ πολύ!
-
Όντως, εγώ που δουλεύω στη γ' τα θέματα του ΚΕΕ βρήκα μία έκθεση που πρέπει να γράψουν για αθλητισμό και τους παρέπεμψα σε κείμενα που υποτίθεται ότι ανήκουν σε μικρότερη τάξη.
-
Καλημέρα,
οι μαθητές της Α' Λυκείου στην ΠΔΣ μου ζητήσαν να τους πάω σχεδιάγραμμα σχετικό με τον προφορικό και γραπτό λόγο, επειδή η καθηγήτρια τους είπε ότι θα γράψουν έκθεση με τέτοιο θέμα.
Μπορείτε να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο σχετικό θέμα, γιατί εγώ το μόνο που έχω είναι τα αρνητικά και θετικά, τα οποία είναι λίγα σε έκταση για να τους τα δώσω σε σχεδιάγραμμα.
-
Ψάξε να βρεις καμιά πληροφορία για την εξέλιξη του προφορικού λόγου, αλλά και της γραφής ενδεχομένως και σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Μίλα για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους καθώς και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν, καθώς και τις διαβαθμίσεις τους (π.χ. τυπικός λόγος, ή καθημερινός)
-
Καλημέρα,
οι μαθητές της Α' Λυκείου στην ΠΔΣ μου ζητήσαν να τους πάω σχεδιάγραμμα σχετικό με τον προφορικό και γραπτό λόγο, επειδή η καθηγήτρια τους είπε ότι θα γράψουν έκθεση με τέτοιο θέμα.
Μπορείτε να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο σχετικό θέμα, γιατί εγώ το μόνο που έχω είναι τα αρνητικά και θετικά, τα οποία είναι λίγα σε έκταση για να τους τα δώσω σε σχεδιάγραμμα.
δες και εδώ http://www.vlioras.gr/Philologia/Composition/ProforikosGraptosLogos.htm μήπως συμπληρώσεις κάτι σε αυτά που έχεις ήδη.
-
Υπάρχει ένα βιβλίο που λέγεται γραπτός και προφορικός λόγος στην αρχαία ελλάδα Rosalid Thomas ριξε μια ματια
-
Έίναι απο τις πανεπιστημιακές εκδόσεις κρήτης
-
Ευχαριστώ για τη βοήθεια, θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα σχεδιάγραμμα με αυτά τα στοιχεία, αν και πάλι μικρό νομίζω θα βγεί!
-
:-\
-
γνωριζει κανενας εαν εστειλε ενταλμα το υπουργειο παιδειας να βαλουν οι καθηγητες στο λυκειο εκθεση με θεμα την επιθετικοτητα των νεων λογω του μικρου αλεξανδρου που χαθηκε?
-
Οχι,δεν ακούστηκε κάτι τέτοιο.
-
Καλησπέρα σε όλους!
Φέτος κάνω ιδιαίτερα σε μαθητή της Α΄ Λυκείου, ο οποίος γενικά τα πάει πολύ καλά στα μαθήματά του και ειδικά στα θεωρητικά. Αντιμετωπίζει όμως πρόβλημα στην έκθεση. Συνήθως καταγράφει τις σκέψεις του ανακατεμένες και δεν χρησιμοποιεί αρκετές διαρθρωτικές λέξεις (μια φορά μάλιστα πήρα έκθεσή του στην οποία απαριθμούσε τα αίτια κάποιου φαινομένου με τις λέξεις πρώτον, δεύτερον, τρίτον κ. ά.) Γενικά θα έλεγα ότι η έκφρασή του είναι μάλλον απλοϊκή για μαθητή της ηλικίας του. Όταν συζητάμε κάποιο θέμα για έκθεση διαπιστώνω ότι έχει ιδέες, αλλά δεν καταφέρνει να τις περάσει ικανοποιητικά στο χαρτί. Κάθε φορά που διορθώνω γραπτό του (περίληψη ή έκθεση) του επισημαίνω τι προβλήματα υπάρχουν και προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, ώστε αυτό που γράφει να το εκφράσει με διαφορετικό τρόπο. Δυστυχώς όμως όταν γράφει μόνος του δεν εφαρμόζει αυτά που λέμε ή γράφουμε. Δοκίμασα και να γράψουμε κάτι μαζί, δηλαδή να γράφει και να το διορθώνουμε επιτόπου και πολλές φορές του βάζω και γλωσσικές ασκήσεις για εξάσκηση. Αλλά και πάλι δε φαίνεται να το παίρνει στα σοβαρά.
Αναρωτιέμαι μήπως είναι δύσκολο σ' αυτή την ηλικία να αλλάξει τρόπο έκφρασης. Και αν τελικά αυτό είναι εφικτό, δεν ξέρω αν ακολουθώ το σωστό τρόπο για να το πετύχω. Δεν έχω και πολλή μεγάλη εμπειρία στην έκθεση και η αλήθεια είναι ότι μαθαίνω κι εγώ μαζί του. Γι' αυτό κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.
Σας ευχαριστώ πολύ!
-
Φυσικά και μπορεί να βελτιωθεί. Φυσικά πρέπει να τον πείσεις να το πάρει σοβαρά και να στρωθεί στο διάβασμα.
-
Να κάνω μια χαζή -ισως- ερώτηση; Στην έκθεση όταν ζητούν να γράψουν οι μαθητες μια πρόταση με μια λέξη που δίνεται, πρέπει να είναι υποχρεωτικά πρόταση (δηλ. ένα ρήμα) ή δεν πειράζει να είναι φράση (πολλές προτάσεις); Μέχρι τωρα θεωρούσα σωστά και τα δύο, μηπως όμως δεν είναι; Ξέρει κανείς σίγουρα;
-
Μια πρόταση διαφέρει, προφανώς, από μια περίοδο λόγου.
-
Sτις πανελλαδικές έστω ότι ζητούν να κάνουν πρόταση με τη λέξη "συνταγή".
Αν ένας μαθητής γράψει "το φαγητό μου ήταν τόσο νόστιμο που όλοι μου ζήτησαν τη συνταγή" θα θεωρηθεί λάθος επειδή είναι 2 προτάσεις κι όχι μία;
-
καλησπέρα παιδιά!!! επειδη αυριο θα ξεκινήσω ενα ιδιαιτερο α λυκειου εκθεση θα ηθελα τα φωτα σας!!! Τι να κανω?? εχω αγχωθει!! ειναι πρωτη φορα, μονο γυμνασιο κανω μεχρι τωρα και θελω να ξερω πως ακριβως θα γεμισω το χρονο μου σε α λυκειου!!
ευχαριστω!!
καθε συμβουλη ειναι πολυτιμη!!
-
Θα ασχοληθείς κάποια ώρα με το βιβλίο, γιατί θα πρέπει να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις που θα κάνουν στο σχολείο, ωστε το παιδί να είναι προετοιμασμένο και μετά θα κάνετε ανάλυση θεμάτων. Θα πρέπει να πάρεις κάποιο βοήθημα με θέματα έκθεσης της α' λυκειου. Θα κάνεις κάποια θεωρητικά μαθήματα αρχικά για το πως γράφεται η περίληψη και η έκθεση και μεά θα βάζεις ασκήσεις να δεις κατά ποσο τα κατάλαβε
-
καλο ξεκινημα λοιπόν!!! θα βρεις πολυ καλο υλικο αν ψαξεις στο ιντερνετ!εγω περυσι διδασκα σε 2 σχολεια ΠΔΣ εκθεση και συμβουλευομουν ενα του Σαββαλα(εχει ειπωθει και παραπανω απ οτι ειδα) και απο τις Εκδοσεισ ΖΗΤΗ. Ειχα κ του ΜΕταιχμιου αλλα δεν ημουν ευχαριστημενη!!!
-
Η ταπεινή μου άποψη επί του θέματος είναι να μην δίνεις "διαγράμματα εννοιών", ή τέλος πάντων, όλα αυτά τα κατεβατά που δίνουν διάφορα βοηθήματα, που τα παιδιά έχουν το κακό συνήθειο να μαθαίνουν απέξω. Δοκίμασε καλύτερα να μάθεις τα παιδιά να φτιάχνουν δικά τους σχεδιαγράμματα με βάση τις ιδέες που έχουν (τα οποία φυσικά θα διορθώνεις και θα συμπληρώνεις εσύ). Αυτό που μου έχει δείξει η δική μου εμπειρία είναι ότι τα παιδιά δεν ξέρουν να φτιάχνουν σχεδιαγράμματα έκθεσης. Αν έχει τύχει να έχουν μάθει κάτι απέξω, το γράφουν ανεξάρτητα με το εάν είναι εντός ή εκτός θέματος (συνήθως αγγίζει το θέμα, αλλά δεν απαντάει στα ερωτήματα). Εάν δεν το έχουν παπαγαλίσει από κάπου, απλά δεν μπορούν να γράψουν το θέμα. Έχω βαρεθεί να μαλώνω με τους μαθητές μου γι'αυτό το θέμα (και της Α' και της
-
Ευχαριστώ παρα πάρα πολύ για τη βοηθεια, όλους σας!!
Θα προετοιμαστώ, θα κανω αυριο το μαθημα και αν προκύψει κατι αλλο θα ξαναζητησω τη βοηθεια σας!!
Και πάλι ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ!!!
-
Δίδαξα έκθεση Α' λυκείου 2 χρόνια σε ιδιαίτερα και φέτος σε σχολείο ως αναπληρώτρια.
Η 1 ώρα είναι τίποτα για τη διασκαλία της έκθεσης! :o
Εγώ επιδιώκω να πηγαίνω σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, αλλά αναγκαστικά ξεφεύγω, γιατί τους μαθαίνω να δομούν τις παραγράφους τους και να γράφουν περίληψη. Να φανταστείτε ότι ασχολούμαι μόνο με το Κύριο θέμα ακόμη! Ας μάθουν να γράφουν σωστά το κύριο θέμα και μετά να "ανοίγουν" και να "κλείνουν" την έκθεση. Άσε που δοκίμιο δεν βάζουν πια στις Πανελλήνιες... Σε υποτιθέμενο λόγο, άρθρο εφημερίδας και κάθε άλλη μορφή αγαπητή στις Πανελλήνιες τα πάνε καλά τα μωρά μου... :D
Όσο για τα σχεδιαγράμματα, πρέπει να δίνονται στα παιδιά και όχι να τα γράφουν τα ίδια. Δεν πρόκειται ούτε αυτά ούτε εσύ να μάθετε την έκθεση έτσι! Εγώ τους δίνω στοιχεία (δεν ταυτίζω τη λέξη στοιχεία με τη λέξη σχεδιαγράμματα, γιατί άλλο είναι το ένα και άλλο το άλλο...) μόνο και μόνο για τα εμπλουτίζουν τα αίτια κτλ και όχι για να τα παπαγαλίζουν! Δόξα τω Θεώ, κάποιοι μαθητές μου τα αναπτύσσουν έχοντας τα κατανοήσει και αφομοιώσει (αυτό φαίνεται από το πώς τα στηρίζουν...) Οι υπόλοιποι (ευτυχώς η μειοψηφία! ;) )... χαίρε βάθος δυσθεώρητον!... ::)
Γενικώς η Α' λυκείου έχει πρόβλημα στην έκθεση, εφόσον το χάσμα και οι απαιτήσεις από την Γ' γυμνασίου και την Α' λυκείου είναι τεράστια!
Θεωρώ ότι η έκθεση είναι το πιο απαιτητικό μάθημα του σχολείου και πρέπει ο διδάσκων να έχει ατέλειωτη επιμονή και υπομονή για να τη διδάξει. Τα αποτελέσματα θα φανούν, έστω και αργά (2 χρόνια μετά, στις εξετάσεις...) ;)
-
Δεν νομίζω να είπα πουθενά να μην δίνονται "στοιχεία" στα παιδιά. Μπορούν όμως να δοθούν σε μορφή κειμένου και όχι σε μορφή "διαγράμματος". Είναι το μόνιμο μου άγχος ότι θα πέσει θέμα που τα παιδιά δεν το έχουν διδαχτεί και δεν θα είναι σε θέση να γράψουν ένα κείμενο, ακριβώς επειδή τους σερβίρουμε έτοιμο φαγητό.
Τέλος πάντων, εμένα η τακτική μου είναι η εξής: Όσο το δυνατόν περισσότερα κείμενα γίνεται σχετικά με το θέμα, τα οποία να το καλύπτουν από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές. Αντλώ κείμενα από βοηθήματα, ημερήσιο τύπο και από βιβλία (η κοινωνιολογία βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό το θέμα), με παράλληλες γλωσσικές ασκήσεις πάνω στα κείμενα, όπου είναι δυνατόν. Μετά, δίνω στους μαθητές καμιά 10αριά θέματα έκθεσης σχετικά με το θέμα, τα οποία πρέπει να τα δουλέψουν μόνοι τους, αντλώντας φυσικά πληροφορίες και υλικό από τα κείμενα. Την επόμενη φορά, διόρθωση και συζήτηση των σχεδιαγραμμάτων πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Στα ιδιαίτερα, αυτό το σύστημα μου 'χει δουλέψει ρολόι. Στην τάξη, υπάρχει έλλειψη χρόνου (τι να πρωτοπρολάβεις με ένα 2ωρο τη βδομάδα και 25άρια στην καλύτερη τμήματα), αλλά και πάλι, στον πίνακα μπορούν να δουλευτούν σχεδιαγράμματα, αν η τάξη έχει όρεξη και έχει δουλέψει.
Bikini, νομίζω ότι εννοούμε κατά βάση το ίδιο πράγμα, αμα κάνουμε διάκριση στοιχείων-σχεδιαγράμματος. Αν έχεις διαφωνίες, θα χαρώ να τις ακούσω. Είναι ένας από τους λόγους ύπαρξης του forum. ;D
-
σε ποιο κεφαλαιο εχουν φτασει τα σχολεια πανω κατω στην εκθεση α λυκειου??
-
Μπήκαμε στην ενότητα της αφήγησης και φθάσαμε μέχρι και τα είδη αφηγηματικού λόγου(ενότητα 3)
-
Elranna,
νομίζω ότι διορθώθηκε η παρεξήγηση... :) Στοιχεία έχω μάθει να λέω εγώ το υλικό που δίνεται στα παιδια. Τα στοιχεία μου είναι τύπου λίστα με ελάχιστη ανάπτυξη και όχι σε μορφή κειμένου. Ωστόσο, συζητώνται μέσα στην τάξη και κάποια αναλύονται σε παράγραφο στην έκθεση που καλούνται να γράψουν. Φαίνεται από την ανάπτυξη αν τα στοιχεία αυτά έχουν κατανοηθεί και αφομοιωθεί από τους μαθητές... Διάγραμμα κάνουν τα ίδια στο θέμα που καλούνται να γράψουν...
Εγώ διδάσκω σε 2 τμήματα με 21 και 23 μαθητές το καθένα. Το επίπεδο των παιδιών είναι αρκετά δυσανάλογο με την τάξη στην οποία φοιτούν και με την ηλικία τους. (Έχω αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζω με τους μαθητές μου. Αν θέλεις, διάβασε: http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=11108.0 )
Πολλές φορές κουράζομαι να διορθώνω τα γραπτά τους... Μάλλον έχω μεγάλες προσδοκίες από τους μαθητές μου και, ενώ αυτοί έχουν προοδεύσει από την αρχή της χρονιάς, δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο γραφής που θέλω... Τους θέλω απλώς τ έ λ ε ι ο υ ς!!!... :)
Υ. Γ.: Όσο για το πού είμαι στην ύλη, τελείωσα την ενότητα της περιγραφής, έγραψαν έκθεση (για την ακρίβεια περίληψη σε κείμενο συναφές με τα θέματα για έκφραση-έκθεση της ενότητας) και την βδομάδα που έρχεται μπαίνω στην αφήγηση... 8)
-
Πάντως, στα θέματα των Πανελλαδικών του 2008, προφανώς λόγω της δυσκολίας να αποτυπωθεί επαρκώς η σημασία της προς χρήση λέξης σε μία πρόταση, η διατύπωση ήταν: Να σχηματίσετε μία πρόταση ή μία περίοδο για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις: εφευρέσεις, εμπειρία, αμφιταλαντεύεται, τεχνοκρατικό, πανικού.
-
θέλω μια μικρή βοήθεια.. ξέρει κάποιοσ που θα βρω κριτήρια αξιολόγησης για να αποφύγω την καθαρή επανάληψη; εχω κάνει τα πάντα από Σαββάλα κ μεταίχμιο αλλά θέλω κ κάτι ακόμα συμπληρωματικό
-
Πώς βαθμολογούνται οι ασκήσεις στην ΈΚΘΕΣΗ για τις προαγωγικές εξετάσεις;
-
θέλω μια μικρή βοήθεια.. ξέρει κάποιοσ που θα βρω κριτήρια αξιολόγησης για να αποφύγω την καθαρή επανάληψη; εχω κάνει τα πάντα από Σαββάλα κ μεταίχμιο αλλά θέλω κ κάτι ακόμα συμπληρωματικό
Επισκέψου ένα καλό και πλήρες βιβλιοπωλείο.
Θα βρεις πολύ υλικό! ;)
-
Πώς βαθμολογούνται οι ασκήσεις στην ΈΚΘΕΣΗ για τις προαγωγικές εξετάσεις;
Εννοείς πώς θα κατανείμεις τη βαθμολογία σε καθεμιά άσκηση ή αν θα βαθμολογήσεις όλο το θέμα όπως βαθμολογείται στις Πανελλαδικές; ???
-
Πώς θα κατανείμω τη βαθμολογία στις τελικές εξετάσεις γιατί νομίζω πως έχουν αλλάξουν οι μονάδες και στην Ά λυκείου
-
Δεν γνωρίζω αν άλλαξε ο τρόπος βαθμολόγησης και στην Α' Λυκείου.
Θα ρωτήσω αύριο την διευθύντριά μου και θα σου απαντήσω, Supreme. :)
-
Αν θες δες αυτό http://www.alfavita.gr/OdigosEkpaideytikou/od25_4_9_813.php
-
Παρεμπιπτόντως, τι ισχύει για της ύλη;
Δίνεται όχι λιγότερο από το 1/2 και όχι περισσότερο από τα 2/3 της διδακτέας
ή
όχι λιγότερο από το 1/2 και όχι περισσότερο από τα 2/3 της διδαχθείσας;
-
όχι λιγότερο του μισού και όχι περισσότερο των 2/3 της διδακτέας ύλης.
Αλλά αν μπορείς ρώτησε τη διευθύντριά σου γιατί ο δικός μου είναι γυμναστής και υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας.Θα ρωτήσω και εγώ τους άλλους φιλολόγους στο σχολείο μήπως και βγάλω άκρη
-
όχι λιγότερο του μισού και όχι περισσότερο των 2/3 της διδακτέας ύλης.
Αλλά αν μπορείς ρώτησε τη διευθύντριά σου γιατί ο δικός μου είναι γυμναστής και υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας.Θα ρωτήσω και εγώ τους άλλους φιλολόγους στο σχολείο μήπως και βγάλω άκρη
Μην ανησυχείς! :D
Θα έχεις την απάντηση αύριο το μεσημέρι! :D
-
Σε ευχαριστώ
-
:D :D
-
Πώς θα κατανείμω τη βαθμολογία στις τελικές εξετάσεις γιατί νομίζω πως έχουν αλλάξουν οι μονάδες και στην Ά λυκείου
Συναδέλφισσα, όντως άλλαξε ο τρόπος βαθμολόγησης της Έκθεσης στην Α' και
-
Ρώτησα και εγώ και μου είπανε πως η αλλαγή αφορά μόνο τη Γ λυκείου.Δε ξέρω τί να κάνω.Θα έρθω σε επικοινωνία μάλλον με το σχολικό σύμβουλο.Το ήξερα βέβαια ότι παίρνουν τον ύπνο του δικαίου.
Σ' ευχαριστώ πάντως
-
Ρώτησα και εγώ και μου είπανε πως η αλλαγή αφορά μόνο τη Γ λυκείου.Δε ξέρω τί να κάνω.Θα έρθω σε επικοινωνία μάλλον με το σχολικό σύμβουλο.Το ήξερα βέβαια ότι παίρνουν τον ύπνο του δικαίου.
Σ' ευχαριστώ πάντως
Πώς είναι δυνατό αλλιώς να βαθμολογείται η έκθεση στην Γ' Λυκείου και αλλιώς στην Α' και τη
-
ΟΚ θα μάθω και θα σε ενημερώσω
-
:)
-
Πώς θα κατανείμω τη βαθμολογία στις τελικές εξετάσεις γιατί νομίζω πως έχουν αλλάξουν οι μονάδες και στην Ά λυκείου
Συναδέλφισσα, όντως άλλαξε ο τρόπος βαθμολόγησης της Έκθεσης στην Α' και
-
Μάλλον η μπικίνι έκανε λάθος άπό βιασύνη. Στη γ λεκείου η περίληψη είναι 25 μονάδες, οι παρατηρήσεις 35 και η έκθεση 40.
-
Μάλλον η μπικίνι έκανε λάθος άπό βιασύνη. Στη γ λεκείου η περίληψη είναι 25 μονάδες, οι παρατηρήσεις 35 και η έκθεση 40.
Ουπς! :o
Συγγνώμη! :-[
* περίληψη: 25 μονάδες
* παρατηρήσεις: 35 μονάδες
* παραγωγή γραπτού λόγου (έκθεση): 40 μονάδες.
-
Μάλλον η μπικίνι έκανε λάθος άπό βιασύνη. Στη γ λεκείου η περίληψη είναι 25 μονάδες, οι παρατηρήσεις 35 και η έκθεση 40.
Ουπς! :o
Συγγνώμη! :-[
* περίληψη: 25 μονάδες
* παρατηρήσεις: 35 μονάδες
* παραγωγή γραπτού λόγου (έκθεση): 40 μονάδες.
-
Η πρώτη λυκείου θεωρώ πως είναι η πιο δύσκολη ταξη με την οποία μπορεί να καταπιαστεί κάποιος,πιο δύσκολη απο την τρίτη λυκείου. Μπορεί οι απαιτήσεις να είναι λιγότερες, αλλά τα παιδιά έρχονται στο φροντιστήριο με τη νοοτροπία: ήρθα για να μου δώσεις τις λύσεις για τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου που μου έβαλε ο καθηγητής στο σχολείο. άσε που ερχόμενα απο το γυμνάσιο είναι σχεδόν αγρίμια, δηλαδή πολύ ανήσυχα στο μάθημα... και ιδίως στο μάθημα της έκθεσης! Αυτά ήθελα να τα πω γιατί κα με άλλους συναδέλφους που μιλαώ καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα για την α λυκείου!
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα μια ώρα δε φτάνει, εδώ και η μιαμιση ώρα είναι λίγη. Τέλος πάντων, εγώ δεν ασχολούμαι πολύ με τις ασκήσεις του βιβλίου και γενικά δεν ασχολούμαι με το βιβλίο, θεωρώ πως είναι κακογραμμένο και δε βοηθά το μαθητή. Δίνω βαρύτητα σε μερικά σημεία του κειμένου και απλά προσαρμόζω τη θεματολογία του μαθήματος στις θεματικές ενότητες του βιβλίου.Οπωσδήποτε τα παιδιά στην πρώτη πρέπει να μάθουν να αναλύουν δομικά μια παράγροφο, τους τρόπους ανάπτυξης των παραγράφων και πέρα απο αυτά τα τρία είδη των συλλογισμών και τις διαρθρωτικές λέξεις (να αναγνωρίζουν τη λειτουργία του σε ένα κείμενο). Απο κει και πέρα να ξέρουν τα βασικά χαρακτηριστικά της εισήγησης, της επιστολής και του άρθρου. Αυτό που κάνω εγώ είναι να δουλεύω πολύ κριτήρια αξιολόγησης μέσα στο μάθημα, διαβαζουμε στο μάθημα το κείμενο, υπογραμμίζουμε τα πιο σημαντικά, για να εξοικειώνονται με τη διαδικασία της αφαίρεσης και να μάθου να κάνουν περίληψη, άλλες ασκήσεις θα τισ κάνουμε στην τάξη και άλλες θα είναι εργασία για το σπίτι, την επόμενη φορά θα συζητήσουμε το θέμα της εκθεσης, θα κανουμε σχεδιάγραμμα στον πίνακα με τισ βασικές ιδέες. Σημαντικό είναι να μάθουν να κανουν σωστό σχεδιάγραμμα, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία του σχεδιαγράμματος και του να κρατούν σημειώσεις. Ειναι βέβαια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία αλλά σε βάθος χρόνου αποδίδει θέλω να πιστεύω.
-
Η έκθεση στην Α' Λυκείου είναι δύσκολη και έχει απαιτήσεις, γιατί οι απαιτήσεις υπερδιπλασιάζονται.
Εννοείται ότι δεν συγκρίνεται η δουλειά του φροντιστηρίου με του σχολείου...
-
Λοιπόν είναι οριστικό ότι η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης αφορά ΚΑΙ ΤΙΣ 3 τάξεις του Λυκείου!
Η αλλαγή στην κατανομή των μονάδων περιγράφεται στο Π.Δ. 12/13-2-2009, το οποίο τροποποιεί το π.δ. 60/2006 "Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου". Σε εκείνο το διάταγμα, το π.δ. 60, περιγράφεται ο τρόπος εξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας που ίσχυε για όλες τις τάξεις του Λυκείου και φυσικά η "παλιά" κατανομή μονάδων 25-25-50. Το νέο π.δ., αρ. 12, αλλάζει όλη εκείνη την περίοδο του σχετικού εδαφίου και ανακατανέμει τις μονάδες ως: 25-35-40, με ισχύ άρα για όλες τις τάξεις.
Ως εκ τούτου και οι εξετάσεις στην Έκθεση για Α' και
-
Συνάδελφοι χρειάζομαι τη βοήθεια σας, γιατι έχω μπερδευτεί.
Ο Διάλογος και ο μονόλογος είναι αφηγηματικοι τρόποι;
-
Αφηγηματικοί τρόποι είναι:
1. η μίμηση
2. η διήγηση
3. η περιγραφή
4. ο διάλογος
5. ο εσωτερικός μονόλογος
6. τα σχόλια
7. ο ελεύθερος πλάγιος λόγος.
Άρα, η απάντηση στο ερώτημά σου είναι ναι. :D
-
Ευχαριστώ,Bikini.
Ηθελα να το επιβεβαιώσω, για να μην κάνω κάποιο λάθος στα θέματα του Ιουνίου
-
Όλες, πάντως, οι απορίες περί φιλολογικών υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια, αρκεί να ξέρω να ψάχνω... ;)
-
Το γεγονος ότι κάτι μπορεί να μας διαφεύγει, δε σημαίνει ούτε ότι δεν ξέρουμε να ψάχνουμε ούτε ότι δεν κάνουμε σωστά τη δουλεια μας.
Δε νομίζω ότι ήταν μεγάλος κόπος να απαντήσεις, συνάδελφε.
Εδώ βρισκόμαστε για να βοηθάμε, έτσι τουλάχιστον νομίζω εγώ.
-
Μάλλον παρεξήγησες τα γραφόμενά μου, συνάδελφε... :-\
Θέλησα να πω πως τίποτε δεν είναι πρωτάκουστο ή άγνωστο από αυτά που διδάσκουμε στους μαθητές μας. Έτσι, όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στα σχολικά εγχειρίδια με τα οποία κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή, απευθυνόμενη, με αφορμή το δική σου απορία, κυρίως στους νέους συναδέλφους...
Ασφαλώς και "Εδώ βρισκόμαστε για να βοηθάμε", γι' αυτό και με προθυμία απάντησα σε ό,τι ρωτούσες. Μάλιστα, σου ανέφερα όλους τους αφηγηματικούς τρόπους και δεν σου έδωσα μονολεκτική απάντηση, δείχνοντας, έτσι, τη διάθεσή μου για πλήρη βοήθεια... ;)
-
Σε ευχαριστώ και πάλι !!!
-
εχω μια φίλη που είναι φιλόλογος και ειχε 4 ωρες ΠΔΣ σε ένα λύκειο.Ένα απο τα μαθήματα είναι κ η έκθεση Γ λυκείου. Την ενημέρωσαν απο τη Διεύθυση και το Υπουργείο ότι δικαιούται να κάνει μονο τις 2 απο τις 4 ώρες που νομικά επιτρέπεται ως επανάληψη πριν τις εξετάσεις. Η αιτιολογία είναι οτι οι 4 αυτές ώρες πρέπει να γίνει προπαραμονή και παραμονή της εξέτασης (Παρασκευή εν προκειμένο) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δηλωθούν 2 ώρες τη Τετάρτη λόγω της λήξης του διδακτικού έτους(απαγορεύεται να γίνουν επαναληπτικά μαθήματα ΠΔΣ εκείνη την ημέρα) ενώ παράλληλα δεν επιτρέπεται να δηλωθούν 4 ώρες μαζεμένες την Πέμπτη. Με αποτέλεσμα να χάνει τις 2 απο τις 4 ώρες που δικαιούται.
υπάρχει κάποιος συνάδελφος που να έχει έκθεση Γ λυκείου να έχει συμβεί το ίδιο?
-
Ποιος το λέει ότι απαγορεύεται να γίνουν 4 ώρες την Πέμπτη;
-
μπορούν να γίνουν 4 ώρες για ένα μάθημα σε μια ημέρα?
-
-
Όταν η βαθμολογία στις γραπτές βγαίνει 16.75 γίνεται 18 ή 16.7;Τί γράφω στο βαθμό του γραπτού;
-
από μαθηματικής άποψης με στρογγυλοποίση το 16,75 γίνεται 16,8
-
Nαι από πρακτική άποψη ένας φιλόλογος μπορεί να απαντήσει;
-
Όταν η βαθμολογία στις γραπτές βγαίνει 16.75 γίνεται 18 ή 16.7;Τί γράφω στο βαθμό του γραπτού;
Το 84 της 100βαθμης κλίμακας είναι το 16,8 της 20βαθμης.
100βαθμη κλίμακα 20βαθμη κλίμακα
82 16,4
83 16,6
84 16,8
85 17
86 17,2
. .
. .
90 18
Επομένως το πιο κοντινό στο 16,75 είναι το 16,8 . Το 18 είναι πολύ !
-
Όταν η βαθμολογία στις γραπτές βγαίνει 16.75 γίνεται 18 ή 16.7;Τί γράφω στο βαθμό του γραπτού;
Δεν έχει σχέση με την ειδικότητα. Το 16,75 στρογγυλοποιείται σε 16,8. Πρώτα αθροίζεις όλες τις μονάδες των επιμέρους υποθεμάτων και μετά στον τελικό βαθμό του γραπτού κάνεις την στρογγυλοποίηση.
-
Το ξέρω
-
Όταν η βαθμολογία στις γραπτές βγαίνει 16.75 γίνεται 18 ή 16.7;Τί γράφω στο βαθμό του γραπτού;
Το 84 της 100βαθμης κλίμακας είναι το 16,8 της 20βαθμης.
100βαθμη κλίμακα 20βαθμη κλίμακα
82 16,4
83 16,6
84 16,8
85 17
86 17,2
όταν βγαίνει 83.75 δηλ.16.75 τί γράφω σα τελικό βαθμό;
-
Sorry λάθος έκανα για το 18. Ζαλίστηκα από τα γραπτά.Εννοούσα 16.8
-
ok thanks
-
όταν βγαίνει 83.75 δηλ.16.75 τί γράφω σα τελικό βαθμό;
Το 83,75 στρογγυλοποιείται στο 84 .
Οπότε 84 (στην 100βαθμη) = 16,8 (στην 20βαθμη).
-
Σας ευχαριστώ πολύ :) και κάτι άλλο το 5.9 μένει όπως έχει ή γίνεται 6 ???;
-
Όταν η βαθμολογία στις γραπτές βγαίνει 16.75 γίνεται 18 ή 16.7;Τί γράφω στο βαθμό του γραπτού;
Το 84 της 100βαθμης κλίμακας είναι το 16,8 της 20βαθμης.
100βαθμη κλίμακα 20βαθμη κλίμακα
82 16,4
83 16,6
84 16,8
85 17
86 17,2
όταν βγαίνει 83.75 δηλ.16.75 τί γράφω σα τελικό βαθμό;
Πάντως όταν ήμουν σε λύκειο πέρυσι και αντιμετώπισα παρόμοιο πρόβλημα ο διευθυντής μού είπε να μην είμαι τόσο σχολαστική και να στρογγυλοποιώ. Επομένως εδώ λογικά θα γινόταν 17. Άλλωστε νομίζω ότι δεν πρέπει να αναγράφεται δεκαδικός αριθμός στις γραπτές εξετάσεις. Αν κάνω λάθος διορθώστε με. Στο γυμνάσιο πάντως που είμαι φέτος αυτό ισχύει σίγουρα.
-
Σε προφορική εξέταση με επιτηρήτρια μόνιμη βάλαμε τελικό βαθμό δεκαδικό αριθμό
-
Σας ευχαριστώ πολύ :) και κάτι άλλο το 5.9 μένει όπως έχει ή γίνεται 6 ???;
6 .
Πάντως όταν ήμουν σε λύκειο πέρυσι και αντιμετώπισα παρόμοιο πρόβλημα ο διευθυντής μού είπε να μην είμαι τόσο σχολαστική και να στρογγυλοποιώ. Επομένως εδώ λογικά θα γινόταν 17. Άλλωστε νομίζω ότι δεν πρέπει να αναγράφεται δεκαδικός αριθμός στις γραπτές εξετάσεις. Αν κάνω λάθος διορθώστε με. Στο γυμνάσιο πάντως που είμαι φέτος αυτό ισχύει σίγουρα.
Στο Λύκειο αναγράφεται ο βαθμός της γραπτής εξέτασης του Ιουνίου πάνω στο γραπτό και στην 20βαθμη και στην 100βαθμη κλίμακα και στην καρτέλα του μαθητή στην 20βαθμη . Οπότε αν έχεις βάλει 84 στη μία κλίμακα , αυτό είναι 16,8 στην άλλη.
-
Δεν θα επιμείνω για το δεκαδικό γιατί δεν είμαι τώρα σε λύκειο και δε θυμάμαι πολύ καλά. Δεν ξέρω αν ήταν θέμα ελαστικότητας του συγκεκριμένου διευθυντή ή γενική τάση η στρογγυλοποίηση, πάντως θυμάμαι ότι ως πρωτάρα ήθελα να είμαι τυπική στη βαθμολογία και ένιωσα πολύ άβολα όταν παρουσίασα δεκαδικό και γέλασε λέγοντάς μου να μην τα "ψειρίζω" τόσο. :-[ >:(
-
πρωτη φορα θα κάνω εκθεση πρώτης λυκείου.. Ασ με βοηθήσει καποιος... τι πρέπει να διδάξω.. τι ζητανε στο τέλος στις εξετασεις.. οποιαδήποτε βοήθεια θα μου ήταν πολύτιμη!!
-
Μόνο σε ιδιαίτερο έχω ασχοληθεί με την Α' λυκείου. Αναφορικά με τα θέματα, δίδαξέ τα με τη σειρά του βιβλίου (την ίδια ακολουθούν και τα βοηθήματα). Στο πρώτο τετράμηνο δίνουν έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με τη γλωσσομάθεια, τον αναλφαβητισμό, τη γλώσσα των νέων κτλ. Επίσης, sos είνι και ό,τι σχετίζεται με την εφηβεία και το χάσμα γενεών, Προς το τέλος έχει και μερικά κείμενα για τη μόδα, τα πρότυπα κά,αλλά δεν τα διδάσκουν όλοι.
Ο στόχος σε αυτήν την τάξη πιστεύω ότι είναι η εξοικείωση του μαθητή με τοους διάφορους τύπος ασκήσεων και πάνω από όλα ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου και η διόρθωση εκφραστικών λαθών. Καλό είναι σε κάθε κείμενο που τους δίνεις να δουλεύεις συνώνυμα κτλ (υπάρχει και το εγχειρίδιο γλωσσικής διδασκαλίας που μοιράζεται στους μαθητές της Α'). Επιπλέον, καλό είναι να αρχίσουν σιγά σιγά να μαθαίνυον να γράφουν περιλήψεις και να αποδομούν ένα κείμενο.
Δώσε έμφαση στις διορθώσεις. Να τους βάζεις πολλές εκθέσεις, ώστε να ελέγχεις την πρόοδό τους. Εγώ πρόσεξα ότι πε΄ρισυ ένας μαθητής μου βελτιώθηκε όχι τόσο λόγω μελέτης, αλλά επειδή έλαβε υπόψη τις συνεχείς παρατηρήσεις που του έκανα π.χ. του επεσήμανα ότι με τη χρήση συνδετικών λέξεων το κείμενο αποκτά ροή, ότι η συνεχής επανάληψη της ίδιας φράσης αποτελεί εκφραστική αδυναμία κτλ. Καλή δύναμη!!
-
απλα τοθεμα ειναι οτι εκανα μια ωρα και χασμου ριμαστν ολοι!!1 μηπως υπαρχει κανενας ευχαριστος τροπος για την εκθεση ???
-
Η έκθεση μπορεί να γίνει ευχάριστο μάθημα μόνο μέσα από τη συζήτηση επί του κάθε θέματος. Δώσε το λόγο στα παιδιά και θα δεις ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάς κι εσύ περισσότερα ερεθίσματα!
-
Είμαι μαθητής Α Λυκείου και θέλω να ασχοληθώ από φέτος αρκετά με την έκθεση διοτι επιθυμώ να γράψω ένα μεγάλο βαθμό στις πανελλήνιες. Σκοπεύω να αγοράσω κάποια βοηθήματα για να με βοηθήσουν να πραγματοποιήσω το σκοπό μου.
Έχω ακούσει πως καλά βοηθήματα είναι τα εξής:
1. του Μπατζίνα και του Λούλου από Ζήτη
2. του Κούτρα από Σαββάλα(τα βιβλία του για την έκθεση+ Πειστικός λόγος)
3. Λόγου Σπουδή από Σαββάλα
4. κάποιο από ελληνοεκδοτική, ακριβώς το όνομα δεν το θυμάμαι
Εσείς ως πιο ειδικοί τι μου προτείνετε; Για τα παραπάνω βιβλία ποια είναι η γνώμη σας;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
υ.γ. Ταυτόχρονα σκοπέύω να διαβάζω και λίγες σελίδες λογοτεχνίας καθημερινά(5-10) , καθώς έχω ακούσει πως έτσι βελτιώνεται ο λόγος(για την έκθεση, λεξιλόγιο).
-
για το 4. κοινός νους ονομάζεται το βιβλίο.
-
Ο στόχος σε αυτήν την τάξη πιστεύω ότι είναι η εξοικείωση του μαθητή με τοους διάφορους τύπος ασκήσεων και πάνω από όλα ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου και η διόρθωση εκφραστικών λαθών. Καλό είναι σε κάθε κείμενο που τους δίνεις να δουλεύεις συνώνυμα κτλ (υπάρχει και το εγχειρίδιο γλωσσικής διδασκαλίας που μοιράζεται στους μαθητές της Α').
Αυτό είναι για τα αρχαία....
-
θα σου πρότεινα το ¨πειστικός λόγος" και όποιο σε βολέψει εσένα από εδόσεις Ζήτη ή Ελληνοεκδοτική. (γενικά θεωρώ πως είναι οι καλύτερες για όλα τα φιλολογικά μαθήματα και απευθυνονται σε μαθητές που θέλουν να μάθουν και όχι να χρησιμοποιήσουν το βιβλίο για "λυσάρι")
πολύ καλή η πρωτοβουλία σου να διαβάζεις λογοτεχνία! μη μετράς τις σελίδες όμως! πάνω απ'όλα η λογοτεχνία είναι απόλαυση! αν το κανεις καταναγκαστικά και προγραμματισμένα δε θα σε οφελήσει ουσιαστικά!
θα σε συμβουλευα να αρχίσεις να διαβάζεις και εφημερίδες όποτε έχεις χρόνο. πχ να αγοράζεις την Κυριακή ή να διαβάζεις λίγο απ'όλες από τα site τους. και στο λεξιλόγιο θα σε βοηθήσει και στην καλλιέργεια της κριτικής σου σκέψης και άποψη επί διαφόρων θεμάτων της επικαιρότητας θα αποκτήσεις ( όλα αυτά στοιχεία απαραίτητα για την έκθεση στις πανελλήνιες)
καλή επιτυχία και συγχαρητήρια που δραστηριοποιήσαι από μόνος σου!
-
Είμαι μαθητής Α Λυκείου και θέλω να ασχοληθώ από φέτος αρκετά με την έκθεση διοτι επιθυμώ να γράψω ένα μεγάλο βαθμό στις πανελλήνιες. Σκοπεύω να αγοράσω κάποια βοηθήματα για να με βοηθήσουν να πραγματοποιήσω το σκοπό μου.
Έχω ακούσει πως καλά βοηθήματα είναι τα εξής:
1. του Μπατζίνα και του Λούλου από Ζήτη
2. του Κούτρα από Σαββάλα(τα βιβλία του για την έκθεση+ Πειστικός λόγος)
3. Λόγου Σπουδή από Σαββάλα
4. κάποιο από ελληνοεκδοτική, ακριβώς το όνομα δεν το θυμάμαι
Εσείς ως πιο ειδικοί τι μου προτείνετε; Για τα παραπάνω βιβλία ποια είναι η γνώμη σας;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
υ.γ. Ταυτόχρονα σκοπέύω να διαβάζω και λίγες σελίδες λογοτεχνίας καθημερινά(5-10) , καθώς έχω ακούσει πως έτσι βελτιώνεται ο λόγος(για την έκθεση, λεξιλόγιο).
Το βοήθημα από τις εκδόσεις Ζήτη είναι πολύ καλό. Πολλοί εκπαιδευτικοί μάλιστα το χρησιμοποιούν. Προσπάθησε να γράφεις συχνά έκθεση(μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον) για να μπορέσεις να εξοικειωθείς. Αν βρεις και κάποιον να στις διορθώνει ,θα βοηθούσε πολύ!
Καλή τύχη!
-
Ο στόχος σε αυτήν την τάξη πιστεύω ότι είναι η εξοικείωση του μαθητή με τοους διάφορους τύπος ασκήσεων και πάνω από όλα ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου και η διόρθωση εκφραστικών λαθών. Καλό είναι σε κάθε κείμενο που τους δίνεις να δουλεύεις συνώνυμα κτλ (υπάρχει και το εγχειρίδιο γλωσσικής διδασκαλίας που μοιράζεται στους μαθητές της Α').
Αυτό είναι για τα αρχαία....
Εχεις δίκιο bikini....Εννοούσα τις γλωσσικές ασκήσεις (ένα πράσινο βιβλίο που είναι για όλες τις τάξεις του λυκείου)!
-
Ο στόχος σε αυτήν την τάξη πιστεύω ότι είναι η εξοικείωση του μαθητή με τοους διάφορους τύπος ασκήσεων και πάνω από όλα ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου και η διόρθωση εκφραστικών λαθών. Καλό είναι σε κάθε κείμενο που τους δίνεις να δουλεύεις συνώνυμα κτλ (υπάρχει και το εγχειρίδιο γλωσσικής διδασκαλίας που μοιράζεται στους μαθητές της Α').
Αυτό είναι για τα αρχαία....
Εχεις δίκιο bikini....Εννοούσα τις γλωσσικές ασκήσεις (ένα πράσινο βιβλίο που είναι για όλες τις τάξεις του λυκείου)!
Αυτό μάλιστα! :)
"Γλωσσικές Ασκήσεις για το Ενιαίο Λύκειο", Α,
-
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ!!
-
Καλησπέρα.Θα συμφωνήσω με hope x.Νομίζω ότι , αν και το τρίτομο ' κοινός νους' είναι αρκετά καλό ,μη βιαστείς να το προσθέσεις στη συλλογή σου!!!!Είναι ίσως λίγο βαρύ ακόμα για να το διαβάσεις μόνος σου.
Σίγουρα προσπάθησε να διαβάζεις εφημερίδες ή ακόμα και περιοδικά του δικού σου ενδιαφέροντος .Γενικά πάντως για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου ό,τι διαβάζει κανείς είναι καλό!
Καλή αρχή και καλή προσπάθεια!!!
Μπράβο σου
-
πιστεύω ότι για τις εκθέσεις του λυκείου βοηθούν πολύ οι κυριακάτικες εφημερίδες με άρθρα κσι όχι η λογοτεχνία
-
καλησπερα συναδελφοι. Γενικα, για την εκθεση Λυκειου, τι προτεινετε για εναν εκπ/κο που το διδασκει για πρωτη φορα, κυριως Α &
-
εκδόσεις ΖΗΤΗ και συμπληρωματικά από Σαββάλα. Το πρώτο έχει σουπερ βιβλία με πλήρη σχεδιαγράμματα και πολύ καλά κριτήρια αξιολόγησης
-
ευχαριστω Μαρια22
-
εγώ έχω ενθουσιαστεί με τισ εκδοσεις ζήτη. Τα σχεδιαγράμματα είναι επαρκέστατα και συν τοις αλλοις στις εκθέσεις που ζητούνται το θέμα δεν αναλύεται στο σχεδιάγραμμα αλλά ο μαθητής πρέπει να σκεφτεί μόνος.. στη συνέχεια βέβαια εσύ θα του το δώσεις αλλά μετράει το γεγονός ότι δε δίνουμε μασημένη τροφή
-
:)δεν ξερω ακομα αν θα το κανω το χειμωνα.Ως πρωταρης, νιωθω λιγο αγχος! :P
εσυ, ποσο καιρο τα χρησιμοποιεις;
-
3 χρόνια.. δική μου συμβουλή μην αγχώνεσαι και δοκίμασε το.. Μπορεί την πρώτη χρονιά που θα ασχοληθείς με νέα τάξη να δυσκολευτείς αλλά αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι και το ωραίο.. Αν δε δοκιμάσεις από την αρχή μετά πάντα θα το σκέφτεσαι αν είσαι έτοιμος να αναλάβεις μεγαλύτερες ταξεις από αυτές που έχεις συνηθίσει. Καλή τύχη
-
;Dευχαριστω πολυ! :D :D
-
Καλησπέρα σας!
Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει πόσες ώρες αφιερώνονται στο σχολείο για τη διδασκαλία της Έκθεσης στη γ'γυμνασίου, πόσες για την Α' Λυκείου και πόσες για τη
-
Καλησπέρα σας!
Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει πόσες ώρες αφιερώνονται στο σχολείο για τη διδασκαλία της Έκθεσης στη γ'γυμνασίου, πόσες για την Α' Λυκείου και πόσες για τη
-
Καλησπέρα σας!
Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει πόσες ώρες αφιερώνονται στο σχολείο για τη διδασκαλία της Έκθεσης στη γ'γυμνασίου, πόσες για την Α' Λυκείου και πόσες για τη
-
Αυτό θυμάμαι και εγώ .....2 ώρες για έκθεση σε κάθε τάξη!
Σε ευχαριστώ!
-
Καλησπέρα gepeto.Θα συμφωνήσω κι εγώ με τη Μαρία22.Κι εγώ όταν ξεκίνησα με τις εκδόσεις Ζήτη βολεύτηκα να πω την αλήθεια.Μην έχεις άγχος.Η έκθεση είναι ένα μάθημα σχετικά ελεύθερο και για σένα και για το μαθητή.Απλά είναι μέχρι να βρεις τον τρόπο που σε βολεύει να δουλέψεις.Προσωπικά , εκτός από τα βοηθήματα , χρησιμοποιώ πολύ και τις εφημερίδες και τα περιοδικά κυρίως για ασκήσεις λεξιλογίου.Και προσπαθώ να μένω κοντά στη θεωρία του βιβλίου ώστε ο μαθητής να είναι καλυμμένος από αυτήν την πλευρά αλλά να έχει κάνει και ένα βήμα παραπάνω.
-
εμενα προσωπικα ρε παιδια οι εφημεριδες δυστυχως, δεν μου λενε και πολλα!!! βεβαια βρισκει κανεις καποια αρθρα αλλα ....σπανια καταλληλα για το μαθητη.
Λοιπον, προτιμω να αγοραζω δοκιμια (καστοριαδη,παπανουτσου κλπ κλπ)και απο εκει να βρισκω θεματα για την εκεθεση και να προσαρμοζω το προς αναπτυξη θεμα στο σημερα.
τα κειμενα αυτα προσφερονται απο καθε αποψη:λεξιλογιου, νοηματων,δομης κλπ κλπ.
τα αρθρα των εφημεριδων καλα ειναι αλλα με....παιδευουν πολυ και βλεπω πως δεν βοηθουν τοσο πολυ τον μαθητη να καταλαβει ορισμενα πραγματα. ενω αντιθετα τα αρθρα των δοκιμιογραφων ειναι πιο προσπελασιμα.
δεν ξερω, εγω αυτο νομιζω.
επισης, απο το να παρω 5 εφημεριδες για να βρω 1 θεμα για εκθεση, ειναι καλυτερα να παρω 1 βιβλιο με δοκιμια που εχει ιση αξια (οικονομικη με τις 5 εφημεριδες) και να βρω 10 θεματα.
οπωσδηποτε επικουρηκα χρησιμοποιω και αποσπασματα αρθρων απο εφημεριδες αλλα ως βαση μου εχω το δοκιμιο.
-
εμενα προσωπικα ρε παιδια οι εφημεριδες δυστυχως, δεν μου λενε και πολλα!!! βεβαια βρισκει κανεις καποια αρθρα αλλα ....σπανια καταλληλα για το μαθητη.
Λοιπον, προτιμω να αγοραζω δοκιμια (καστοριαδη,παπανουτσου κλπ κλπ)και απο εκει να βρισκω θεματα για την εκεθεση και να προσαρμοζω το προς αναπτυξη θεμα στο σημερα.
τα κειμενα αυτα προσφερονται απο καθε αποψη:λεξιλογιου, νοηματων,δομης κλπ κλπ.
τα αρθρα των εφημεριδων καλα ειναι αλλα με....παιδευουν πολυ και βλεπω πως δεν βοηθουν τοσο πολυ τον μαθητη να καταλαβει ορισμενα πραγματα. ενω αντιθετα τα αρθρα των δοκιμιογραφων ειναι πιο προσπελασιμα.
δεν ξερω, εγω αυτο νομιζω.
επισης, απο το να παρω 5 εφημεριδες για να βρω 1 θεμα για εκθεση, ειναι καλυτερα να παρω 1 βιβλιο με δοκιμια που εχει ιση αξια (οικονομικη με τις 5 εφημεριδες) και να βρω 10 θεματα.
οπωσδηποτε επικουρηκα χρησιμοποιω και αποσπασματα αρθρων απο εφημεριδες αλλα ως βαση μου εχω το δοκιμιο.
σίγουρα τα δοκίμια προσφέρονται περισσότερο..κι εγώ ως καθηγήτρια αυτά δίνω στους μαθητές μου..
τους συμβουλεύω όμως πάντα να διαβάζουν εφημερίδες (και όταν λέμε εφημερίδες δεν εννοούμε την espresso ή το ριζοσπάστη εκτός κι αν θέλουμε μαθητές που μιλούν σαν την πετρούλα ή την παπαρήγα ;D ;D) αλλά σοβαρές και όχι μια συγλεκριμένη αλλά γενικά λίγο απ'όλες.
γενικώς άνθρωποι που θέλουν να αυτοαποκαλούνται μορφωμένοι πιστευω πρεπει να διαβάζουν τον τύπο..στο πλαίσιο αυτής της λογικής το προτείνω ;)
-
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΜΕΤΡΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ!
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ( ΑΡΘΡΑ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΛΠ) Ή ΟΧΙ?
-
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΜΕΤΡΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ!
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ( ΑΡΘΡΑ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΛΠ) Ή ΟΧΙ?
Όλες οι λέξεις! :)
-
Από πού μπορώ να "κατεβάσω" έτοιμα διαγνωστικά τεστ για την Α Λυκείου στο Μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας; Θα ήθελα να ετοιμάσω κάτι για την επόμενη εβδομάδα. Ευχαριστώ προκαταβολικά :)
-
Γεια σας συνάδελφοι!! Εχω ξαναζητησει και στο παρελθόν τις συμβουλές σας σχετικά με την έκθεση α΄λυκείου και θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο, πιο ουσιαστικό, που σχετίζεται με τον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος!! Ξέρω βέβαια πως αυτό είναι ένα θέμα που διαφέρει από καθηγητή σε καθηγητή, αλλά λόγω της απειρίας μου ψάχνομαι αρκετά για να αποδίδω όσο το δυνατόν περισσότερο!!
Ίσως κάποιοι μπορούν να καταλάβουν πως νιώθω!! είμαι αρκετά νέα στο επάγγελμα, φέτος διδάσκω σε φροντιστήριο την έκθεση α' λυκείου( 2 ωρες), αγαπώ αυτό που κάνω και θεωρώ πως οι εμπειροι του είδους είναι αυτοί που μπορούν να με συμβουλεύσουν. Στο φροντιστήριο όμως, κανένας και καμία φιλόλογος δε με συμβουλεύει. Έχω ρωτήσει αρκετές φορές και οι απαντήσεις που παίρνω είναι πολύ γενικές και αόριστες!!
Ετσι παίρνω το θάρρος να ρωτήσω κάποια πράγματα, που ίσως σε κάποιους από εσάς να φανούν "χαζά'!!
Η α' λυκείου, όπως έχει αναφερθεί και πάλι εδώ στις συζητήσεις, είναι δύσκολη τάξη γιατί πρέπει να δώσεις στα παιδιά να καταλάβουν πραγματα που εμεις θεωρούμε αυτονόητα. κάνω το μάθημα εδώ και ένα μήνα περίπου και θα σας πω την πορεία που ακολουθώ, ώστε να σχολιασετε και να συμπληρώσετε τις ελλειψεις!!
Αρχικα μιλησαμ για παραγραφους, δομικα στοιχεια, τρόπους αναπτυξης!! εκανα τα σπουδαιοτερα από τη θεωρία του πρώτου κεφαλαίου( μιλησα για γλωσσα, οπτικες και ολα αυτα που λέει τελοσπαντων, την αναφορικη και ποιητικη χρηση της γλωσσας, τους συλλογισμους). Ουσιαστικα εξηγησα τη θεωρία χωρίς να επιμείνω πολύ στις ασκήσεις του βιβλίου γιατί νομίζω είναι κπως παιδικες και βαρετες-θέλω τη γνώμη σας εδω- , εκανα θεωρία για τη συγγραφή περίληψης!! Αυτά σε περίπου 4 ωρες τα εκανα και στο επόμενο μάθημα ξεκίνησα θεματα, γιατι αγχώθηκα|!! τα 2 τελευταια 2 ωρα λοιπον δεν εχω ανοιξει καν το βιβλιο, τους εχω δωσει καποιο υλικο και εχουμε μιλησει για τη γλωσσα, τη σημασια της, την κριση στη γλώσσα, τη γλώσσα των νέων και σήμερα έκανα τον αναλφαβητισμό. τους εδωσα 1 κριτηριο την προηγούμενη φορά και σημερα μου εφεραν περίληψη και κπ ασκησούλες. Για την επόμενη τους έβαλα θέμα, το οποίο σχετίζεται με τις συζητησεις που είχαν γίνει μεσα στην τάξη. Δεν το σχολιασαμε καθολου επιπλεον. επίσης τους έδωσα και ένα κειμενο να μελετήσουν , απλά να ξέρουν τι λεει. Αυτά!!
οι απορίες που εχω τωρα είναι οι εξής ( να επαναλάβω πως γνωρίζω οτι η μεθοδος διδασκαλιας είναι κατι που ο καθενας προσαρμοζει στα μετρα του , απλώς οι διαφορετικες απόψεις με βοηθούν αρκετα): οταν θα παρω τις εκθεσεις και ισως χασω τη μπαλα πώς θα καταφερω να τους κανω να βελτιωθούν?? περα απο τα θεματα, διδασκετε μεθοδο συγγραφής ή αυτό είναι κατι που θα το κατανοησουν σιγα σιγα μεσα από τηδιόρθωση;
Σίγουρα πάντως εχω σκεφτεί πως μολις παρω τις εκθεσεις και τις διορθωσω, στο επόμενο μάθημα θα κανω ενα σχεδιαγραμμα και αναλυση του τι επρεπε να γραψουν!!
επίσης, διδασκετε τυπικους προλογους και επιλογους?? εκθεση γραφουν καθε βδομαδα??? πως θα γιμω πιο αποτελεσματικη??
οποιος νομίζει οτι μπορει να με βοηθήσει, ας μου πει τη γνωμη του!! ευχαριστω πολύ κα συγγνωμη για τον κουραστικό λογο μου!!
όποιος ςπίσης αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση ειναι ευπροσδεκτος!!!
ευχαριστώ θερμἀ:: :) :)
-
διόρθωση: γλωσσομάθεια έκανα , όχι αναλφαβητισμό.
-
και κατι άλλο; τους δινετε πολλά δοκιμια να διαβάσουν; ή απλα ενα καθε φορά( γιατι εγω μεχρι τωρα εχω δωσει μονο κριτηρια με τα κειμενα που περιέχουν αυτα!!
και φυσικα μολις παρω τις εκθεσεις θα αρχισει ο πανικος της διόρθωσης.
-
Αγαπητό ποντίκι, (ζωάκι που διάλεξες κι εσύ για nickname όμως), :P
να σε ενημερώσω καταρχήν ότι ο πανικός για όποιον αναλαμβάνει το μάθημα της Έκθεσης είναι συνήθως σταθερός συνοδός για αρκετά χρόνια (εγώ το διδάσκω στο σχολείο το μάθημα και διορθώνω και στις Πανελλήνιες). Και μόνο που πανικοβάλλεσαι και το ψάχνεις τόσο, δείχνει ότι είσαι στο σωστό δρόμο.
-
daffyduck, ευχαριστώ παρα πολύ!! αρκετα ενδιαφεροντα και διαφωτιστικα τα όσα μου γράφεις!!! και πιο πολυ σε ευχαρισστω που αφιερωσες το χρονο σου για να απαντησεις διεξοδικα σε όλα τα ερωτήματα!!
Ουτε και εγώ θεωρω σωστο να δινουμε ετοιμους προλογους και επιλόγους- και δε σκοπευα να το κανω- απλως ρωτησα γιατι σε αρκετα βοηθηματα εχω δει κατι τετοιο και λεω ας ρωτησω!! 'Οταν λες να τους δίνω λεξιλογιο και εκφραστικα μέσα, τι εννοεις ακριβως; Μάλλον να σου πω τι καταλαβαινω και αν θες να μου πεις αν το κατανοησα. να τους δινω ας πουμε καποια στοιχεια γενικα, τα οποια προσαρμοζονται στα διαφορα ειδη θεματων. π.χ. χαρακτηριστικα γνωρισματα της εποχης και της κοινωνιας μας, τα οποια μπορουν να ενταξουν στον προλογο τους, οπως π.χ. σε θεμα που σχετιζεται με την κριση στην οικογενεια, ή την κριση στη γλωσσα. και ετσι ξεκινωντας απο γενικα γνωρισματα στη συεχεια να εντάσσουν μεσα σε αυτα και το εν λογω, καθε φορα, προβλημα.
καταλαβα τιποτα ή ειμαι εκτός θεματος??
π.χ σε βοηθημα του φραγκου (εκδ. ζητη) παρουσιαζονται διαφοροι τροποι για τη συγγραφη προλογου( παραγωγικος κτλ) και σε ενα της κωσταλα εχω διαβασει για αυτα που εγραψα παραπανω.
Ο ορισμος μιας εννοιας προβλεπεται για τον προλογο ή καλυτερα να αναπτυσσεται στο κυριως μερος??
Ξερω πως γινομαι κουραστικη και ζητω συγγνωμη. Απλα θεωρω πως το μαθημα της εκθεσης μπορει και πρεπει να πετυχαινει ορισμενους σκοπους. Πολλες συναδελφισσες οταν με βλεπουν να αγχωνομαι, μου λενε " σιγα πως κανεις ετσι; η εκθεση ειναι το πιο ευκολο μαθημα. καν' τους κανα θεματακι, δωσε κειμενα και βαλε να γραψουν μια περιληψη" .
εγώ, ωστοσο, πιστευω πως δεν ειναι καθολου ευκολη υποθεση και θα ημουν πανευτυχης αν οι μαθητες μου πηγαιναν στη β λυκειου εχοντας αποκομισει κατι ουσιαστικο από το μαθημα της εκθεσης.
σχετικα με το βοηθημα των εκδοσεων κεδρος, θα συμφωνησω μαζί σου!! το ειχα ξεφυλλισει πριν καιρο σε ενα βιβλιοπωλειο και μου φανηκε ενδιαφερον. αφου το προτεινεις κ εσυ daffyduck, θα το προσθεσω στη συλλογη μου και θα προσπαθησω να το αξιοποιήσω!!
και παλι σε ευχαριστω, ειναι πολυ σημαντικο αυτο που κανεις.
-
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ποντίκι :-)
Το να τους διδάξεις διάφορους τύπους προλόγου (παραγωγικό κλπ) είναι ασφαλώς πολύ καλύτερο από το να τους δώσεις έτοιμους να τους μάθουν απέξω.
Ναι, ο ορισμός της έννοιας μπορεί να περιέχεται στον πρόλογο αν δεν τους έρχεται κάτι άλλο. Όχι μεγάλη έκταση όμως και όχι φλυαρίες.
Τώρα, σχετικά με το λεξιλόγιο και τα εκφραστικά μέσα, εγώ βασικά εννοούσα να τους δώσεις εκφράσεις και λεξιλόγιο που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πχ στην περίληψη (ο συγγραφέας αναφέρει/επισημαίνει/τονίζει/διευκρινίζει/διασαφηνίζει/ κλπ αντί να λένε συνέχεια "ο συγγραφέας μας λέει.." Ή, άλλο παράδειγμα, συνώνυμα για το πρέπει: είναι ανάγκη/επιβάλλεται/απαιτείται/ είναι αναγκαίο / χρειάζεται κλπ. Ή διαρθρωτικές λέξεις και εκφράσεις αντί να λένε συνέχεια "επίσης"
Πέραν τούτου ομως αυτό που σκέφτεσαι να τους δώσεις είναι επίσης πολύ καλή ιδέα (τους βασικούς τομείς όπου αναζητούμε αίτια-συνέπειες-τρόπους επίλυσης των διάφορων προβλημάτων). Ετσι τους βοηθάς μεν δίνοντάς τους ένα αρχικό υλικό για να βρίσκουν ιδέες, αποφεύγεις όμως το έτοιμο και την παπαγαλία.
Σχεδιαγράμματα εννοιών και πληροφορίες θα σου έλεγα να μην τους δίνεις έτοιμα, αλλά να προκύπτουν από συζήτηση που θα κάνετε στην τάξη για το κάθε θέμα με βάση τα κείμενα που θα επεξεργάζεστε κάθε φορά. Έτσι θα "αναγκαστούν" να σκεφτούν αλλά και θα θυμούνται πολύ καλύτερα τί να γράψουν για κάθε θέμα. Σιγά σιγά, αν όλα πάνε καλά, θα τα δεις να αποκτούν άποψη για τα διάφορα θέματα (κάτι που θέλει πολλή επιμονή και υπομονή, να ξέρεις).
Αυτά που σου λένε οι συνάδελφοί σου είναι βλακείες - συγνώμη κιόλας. Η έκθεση είναι απο τα σημαντικότερα και πρακτικότερα μαθήματα όλων των βαθμίδων, καθώς - αν γίνει όπως πρέπει και όχι με νοοτροπία σαν κι αυτή των συναδέλφων σου - συντελεί όσο λίγα άλλα μαθήματα ίσως σε αυτό που λέμε ολόπλευρη ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών. Και ναι, συμφωνώ κι εγώ ότι είναι ένα μάθημα πολύ δύσκολο στη διδασκαλία του, με πάρα πολλές και διαφορετικού τύπου απαιτήσεις από το διδάσκοντα. Από την άλλη όμως, ειναι από τα λίγα μαθήματα που έχεις τη δυνατότητα να προσεγγίσεις πραγματικά τον κόσμο των παιδιών, να συζητήσεις μαζί τους, αλλά και να τα βοηθήσεις στην πνευματική τους διαμόρφωση και ολοκλήρωση χωρίς διαδικασίες όπως η αποστήθιση, οι συγκεκριμένες σελίδες του σχολικού εγχειριδίου που πρέπει να "βγουν" κλπ.
Αυτά προς το παρόν! Καλό κουράγιο, υπομονή αλλά και καλή διασκέδαση :-)
-
πολυ ωραια οσα λες daffy και χρησιμα!ερωτηση:
η περιληψη δεν διδασκεται στη
-
πολυ ωραια οσα λες daffy και χρησιμα!ερωτηση:
η περιληψη δεν διδασκεται στη
-
πολυ ωραια συζητηση για το πονεμενο μαθημα της εκθεσης.τα βιβλια των κουτρα ζουρουδη του σαββαλα τα εχετε υποψη σας?μου τα εχουν προτεινει.των εκδοσεων κεδρος ειναι καλυτερα?με ενδιαφερουν κι εμενα παραδειγματα συγγραφης εκθεσης και περιληψης.στα τυφλα περπαταμε.
-
εγω από σαββάλα εχω του κουτρα 2 βιβλια!! το ενα ειναι ο πειστικος λογος και το αλλο "εκφραση εκθεση¨ για ολες τις ταξεις του λυκειου, το οποιο περιεχει σχεδιαγραμματα θεματων!! δεν ειναι βοηθηματα με τις λυσεις του βιβλιου. ειναι αρκετα καλα.
σχετικα με τον κεδρο, ειχα πετυχει σε ενα βιβλιοπωλειο το τετραδιο δημιουργικης γραφης, μου αρεσε αλλα τελικα δεν το ειχα αγορασει. ο daffyduck ανεφερε πιο πανω και ενα ακομη, το ιδεες και επιχειρηματα. Αυτο δεν το εχω βρει, το εψαξα στη σελιδα του κεδρου στο ιντερνετ και μου αρεσε αρκετα η περιγραφή του. Απο αυριο λοιπόν παω να το βρω και θα σου πω και εγω τη γνωμη μου αν θες!! Σιγουρα ο daffyduck ξερει αρκετα παραπάνω και αφου το προτεινει θα ειναι σιγουρα καλο!!
σχετικα με αυτα που προσθεσες daffyduck, τα εχω κατα νου!! για περιληψη τους εχω ηδη δωσει λεξιλογιο!!! νομιζω πως κατανοησα πληρως ολες τις συμβουλες σου τωρα!!! με βοηθησες απιστευτα να βαλω μια σειρα στη μυαλο μου!!!
Σχεδιαγραμματα τους δινω καλως ή κακως μαλλον, αλλα παντα προηγειται συζητηση. Αναγκάστηκα να κατσω και να τα γραψω( 2 μηνες παλευα) μονο και μονο επειδη ειναι το φροντιστηριο στη μεση. Καταλαβαινεις τι εννοω. Ωστοσο μεσα απο το διαλογο καλυπτουν μονοι τους ολα οσα ειναι γραμμενα και ακομα παραπάνω!!
ευχαριστω για μια ακομα φορα
-
Οντως πολύτιμα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω και ευχαριστώ και εγω τους /τις συναδέλφους. Μήμπως έχει κανεις κατά νου κανένα καλό βιβλίο για εμπλουτισμό λεξιλογίου με ασκήσεις συνωνυμα κλπ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
-
γιατι δε χρησιμοποιεις τις γλωσσικες ασκησεις του σχολειου; νομίζω οτι ειναι μια χαρα βιβλίο και αδικα το περιφρονουμε.
-
Εγώ δεν έχω ξεκινήσει με όλα τα στοιχεία της θεωρίας, αλλά τα διδάσκω σταδιακά, δηλαδή πρώτα περίληψη, μετά τρόπους ανάπτυξης παραγράφου κ.τ.λ.ταυτόχρονα δηλαδή με κάποιο θέμα. Στους συλλογισμούς για παράδειγμα δεν έχω μπει ακόμη. Θεωρείτε καλύτερο να ξεκινλαμε πρώτα με τη θεωρία και μετά να μπούμε στις εκθέσεις; Και κάτι ακόμη: στην α λυκείου ποιους τρόποι ανάπτυξης παραγράφου είναι στην ύλη;
-
Αιτιολόγηση και κατ΄επέκταση αίτιο -αποτέλεσμα και αναλογία. Όμως ήδη από το γυμνάσιο έχουν μάθει και άλλους τρόπους πχ ορισμό, σύγκριση-αντίθεση κλπ. Συνεπώς, καλό θα ήταν να τους διδάσκει κανείς όλους στην Α και να μην περιμένει τη
-
Καλημερα σας! Για να μην ανοιγω καινουριο θεμα ειπα να ρωτησω εδω: γνωριζει κανεις αν υπαρχει καπου στο διαδικτυο για κατεβασμα το βιβλιο 'θεματικοι κυκλοι'???
-
.......
-
Σημερα, πηγαινοντας να δω ενα λεξικο, ειδα και ενα πολυ καλο βοηθημα για τη γλωσσα απο τις εκδοσεις Σαββαλας. δεν τα αγορασα γιατι σκεπτομαι να παω ο ιδιος σαββατο πρωι να τα παρω απο τις εκδοσεις σαββαλας, γιατι δινουν παντα και ενα βιβλιο δωρο. θα ειμαι εκει κατα τις 11. ελατε οποιος ενδιαφερεται να παμε μαζι....και να δουμε και παλια σχολικα βιβλια....
-
.......
-
Σ' ευχαριστώ! Χάρηκα που συμφωνήσαμε :)
Ας ελπίσουμε ότι θα μου δώσουν και φέτος Έκθεση οπότε και θα σου πω πως εξελίχθηκε η κατάσταση...
-
daffyduck, σε ευχαριστούμε, για ΟΛΕΣ τις απαντήσεις !!
-
Πoλυ ενδιαφερουσες πληροφοριες.Κανω χρονια το μαθημα και τα βιβλια του ΚΕΔΡΟΥ δεν τα γνωριζα.Προσωπικα στην Α λυκειου με δυο "σπασμενες'' ωρες στο φροντιστηριο δουλευω το σχολικο(το οποιο ειναι πολυ παλιο ως το περιεχομενο του τουλαχιστον 20 ετων) μαζι με γλωσσικες ασκησεις (τωρα ειναι κυριως η ωρα ν'αποκτησουν λεξιλογιο) και την αλλη ωρα τους "θεματικους κυκλους" ή αλλα κειμενα μαζι με σχεδιαγραμματα εννοιων.Το καλο ειναι πως οι μαθητες δε βαριουνται κι επιπλεον οι ασκησεις για το καθε αντικειμενο ειναι για καθε επομενη εβδομαδα.
-
αγαπητέ daffy μια διευκρινιση!!οι συγγραφεις του τετραδιου δημιουργικής γραφής ειναι οι : ζακυνθινος, λαμπραάκος και μητρούλιας;
οι γιαβρης και στουφης εχουν γραψει το ιδεες και επιχειρηματα! Σωστά??
εγω διδασκω σε α λυκειου και αγορασα το ΤΔΓ και τηνν εκφραση εκθεση των ιδιων συγγραφεων.[Περιεχει 24 θεματικες ενότητες και ειναι για ολο το λυκειο. σε καποιο βιβλιοπ. βρηκα μονο τον α τομο απο ιδεες και επιχειρηματα, αλλα δεν το αγορασα γιατι τα θεματα δεν καλυπτουν την υλη της α λυκειου.
-
Ναι, σωστά, έτσι ειναι οι συγγραφείς όπως τους αναφέρεις.
-
Συνάδερφοι πού βρίσκεστε εσείς αυτή τη στιγμή στην ύλη στην Έκθεση Α' λυκείου; Τώρα ξεκίνησα το τμήμα, είχαν κάνει μόνο μέχρι τις γεωγραφικες γλωσσικές ποικιλίες, την 1η σελίδα! Πρέπει να τα τρέξω, να αφήσω αδίδακτα αρκετά πράγματα γιατι δε νομίζω ότι θα προλάβουμε να βγάλουμε το βιβλίο, ειδικά μάλιστα αν τους κάνω και κάποια πράγματα που θέλω από τις γλωσσικές ασκήσεις.
Αλήθεια εσείς τους κάνετε καθόλου το βιβλίο των γλωσσικών ασκήσεων;
-
Γεια σου Olgalia...
αν και δεν είμαι η καταλληλότερη για πληροφόρηση, καθώς διδάσκω πρώτη φορά και εγώ Α λυκείου, θα σου πω ότι αυτή τη βδομάδα θα μπω σελ. 69 οργάνωση λόγου,πειθώ, και συλλογισμούς. Μην αγχώνεσαι όμως τα προηγούμενα βγαίνουν σχετικά γρήγορα...
-
εγώ πάντως μπηκα στην επόμενη ενότητα, στο λόγο!!
-
παιδια σας παρακαλω βοηθεια!!!!!!!!!!
μετα απο τοσα μαθηματα ολες οι εκθεσεις που παιρνω από τους μαθητες ( με μία εξαίρεση) ειναι απογοητευτικές!!!! τι με συμβουλευετε να κάνω; υπενθυμίζω οτι κανω σε α λυκειου!!! ο προλογος και ο επιλογος 2 σειρες, στο κυριως θεμα παραγραφοι ο,τι να 'ναι!!!!!!!!!!!!τι και αν τους επρηξα με τη συνοχη, με τη παραγραφο γενιικοτερα- καμία πρόοδος!!!!
και κατι άλλο , το κυριως θεμα σε ποσες παραγραφους τους λετε να το αναπτυσσουν??για μεταβατικες παραγραφους να τους πω??αφου ουτε τις κανονικες δε γράφουν!!! τους εχετε ενα γενικο πλανο για τη μορφη της εκθεσης?? ρωτω, γιατι εγω απλα καθε φορα ανάλογα με το θεμα προσπαθω να τους εξηγησω πως να κινηθούν πάνω κάτω.ισως πρέπει να κάνω κάτι πιο δραστικό. και θα ηθελα να με συμβουλευσετε
τ να κάνωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω;;;;;;;
ο daffyduck θα με θυμαται πιστευω!!!!!!
Ευχαριστώ και θα περιμένω τις απαντήσεις σας
-
Κάντε μαζί 2 παραγράφους (εσύ στον πίνακα, οι μαθητές στα τετράδιά τους).
Άσε τα παιδιά να μιλούν περισσότερο, εσύ απλώς διόρθωνέ τους.
Κύκλωσε τις διαρθρωτικές λέξεις, υπογράμμισε την Θεματική και την Κατακλείδα.
Υ.Γ: Αυτή την εβδομάδα τελειώνω την ενότητα του Λόγου και οι μαθητές μου θα γράψουν την 2η έκθεση στο σπίτι. :)
-
Pontiki, ζούμε στην εποχή της εικόνας και τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν, όταν τους μιλάμε για συνοχή και συνεκτικότητα. Μίλα απλά στα παιδιά, έστω και αν κάνεις και μια μικρή "έκπτωση". Εγώ τους παρομοιάζω την έκθεση με ντουλάπι, τα μέρη με ράφια και τις παραγράφους με βαζάκια. Τους λέω ότι κάθε βαζάκι έχει μία ταμπελίτσα (θεματική περίοδος), τα βαζάκια πρέπει να είναι γεμάτα (ανάπτυξη παραγράφου) και μέσα στο βαζάκι βάζω ίδια υλικά.
-
Να σου πω την αλήθεια ποντίκι, δεν μπορώ να βοηθήσω πάρα πολυ γιατί δεν είμαι πολύ εξοικειωμένος με την έκθεση της Α' Λυκείου. Θα υπερθεματίσω κι εγώ όμως στα εξής:
- Στόχος στην Α' Λυκείου - ειδικά αν το τμήμα δεν είναι δυνατό, όπως φαίνεται - να είναι η παράγραφος και η ολοκλήρωση μικροτερων θεματικών ενοτήτων πριν φτάσεις στη μεγάλη, κανονική και πληρη έκθεση.
- ΕΙδικά σε αυτήν την τάξη είναι η τελευταία ευκαριία να διδαχτεί συστηματικά η τεχνική και η μεθοδολογία της έκθεσης: δεν ωφελεί να δίνουμε γενικές οδηγίες στα παιδιά, αλλά θα ωφελήσει πολύ περισσότερο ίσως αν κάνεις αυτό που λένε οι συνάδελφοι: στη μεν περίληψη, θα σου έλεγα στη διόρθωση να τους δώσεις μια δική σου περίληψη, ολοκληρωμένη (γραμμένη όμως στο δικό τους επίπεδο, όχι στο δικό σου!!!!) και να τη μελετήσετε προσεκτικά ώστε να δουν τί/πως θα μπορούσαν να είχαν γράψει. Στην έκθεση φτιάξε παραγράφους μαζί τους στην τάξη και επίσης, θα έλεγα, κάνε στον πίνακα ένα σχεδιάγραμμα του θέματος που θα τους δώσεις (με συζήτηση, κείμενα κλπ) πριν γράψουν την έκθεση, ώστε να το μελετήσουν και να μπορούν να πάρουν ιδέες από εκεί.
Τέλος, προσωπικα διαπιστώνω ότι ειδικά στην έκθεση η βελτίωση είναι αργή - πολύυυυυυ αργήηηηηη....Δηλ. είναι νωρίς να λες "μετά από τόσα μαθήματα" το Νοέμβριο - ίσως δεν φανεί το τί πραγματικά πέτυχε το κάθε παιδι στη φετινή τάξη πριν τα τέλη Απριλίου...Αν διαπιστώνεις έστω ένα μικρό βήμα παραπέρα σε κάθε νέο γραπτό, να είσια ευχαριστημένη....
-
Γεια σας.
Καταλαβαίνω απόλυτα τη συνάδελφο γιατί αντιμετωπίζω κι εγώ το ιδιο πρόβλημα.Κανω ιδιαίτερο σε μαθήτρια Δ' λυκείου(εσπερινό - ΕΠΑΛ) και ξεκίνησα με την ύλη της Α' και
-
Stiliani μου, αυτές είναι δύσκολες περιπτώσεις, αλλά και αυτές που θυμάσαι πάντα με αγάπη μια ζωή. :) Λοιπόν, θα πρέπει να ξεκινήσεις κυριολεκτικά από την αρχή. Καταρχάς, σκόπιμο είναι να εξηγήσεις τη δομή της έκθεσης (πρόλογος κλπ) και τι περιλαμβάνει το κάθε μέρος. Έπειτα, να της εξηγήσεις τη δομή της παραγράφου (θεματική περίοδος κλπ) και την αντιστοιχία μεταξύ των μερών της έκθεσης και της παραγράφου. Τέλος, αφού κάνεις μια αναφορά στη συνοχή και τη συνεκτικότητα (όσο πιο απλά μπορείς), πες της να γράψει μερικές παραγράφους πρώτα και μετά έκθεση. Εννοείται ότι όλα αυτά είναι ενδεικτικά και εξαρτώνται και από τον μαθητή. Πάντως, μην απορήσεις αν οι σκέψεις της είναι καλές (34 γαρ) και έχει όντως διάθεση να προσπαθήσει!
-
Σ΄ ευχαριστω karxarias29. Καπως έτσι εχω ξεκινήσει και τελειωνω με την περιληψη τωρα. Ιδέες εχει η κοπέλα, αλλά το
θεμα είναι να τις βάλει στο χαρτι.Πάντως υπαρχει και το ''ηθικόν '' της υποθέσεως , γιατί αν γνωρίζεις από την
αρχή οτι οι δυνατότητες ειναι περιορισμένες γι ' αυτήν, τι κάνεις; Εγώ την ενημέρωσα και συνεχίζω .Διακινδυνεύω
ομως με μια ενδεχόμενη αποτυχία αυτά που με πολύ κόπο έχτισα στην επαρχιακή πολη που ζω.
-
Εγώ τους παρομοιάζω την έκθεση με ντουλάπι, τα μέρη με ράφια και τις παραγράφους με βαζάκια. Τους λέω ότι κάθε βαζάκι έχει μία ταμπελίτσα (θεματική περίοδος), τα βαζάκια πρέπει να είναι γεμάτα (ανάπτυξη παραγράφου) και μέσα στο βαζάκι βάζω ίδια υλικά.
Εγώ πάλι παρομοιάζω την έκθεση με ένα σπίτι που πρέπει να χτίσουν.
Ο σκελετός (= σχεδιάγραμμα) είναι το Α και το Ω.
Τα τούβλα είναι οι παράγραφοι και το τσιμέντο που τα ενώνει είναι η συνοχή. :)
-
Εγώ πάλι για τη συνοχή χρησιμοποιώ το παράδειγμα με τα πλακάκια και τους αρμούς. Συνεπώς:
1. bikini, χτίζεις το σπίτι (αρχιτέκτων - οικοδόμος - μπετατζής)
2. Περνάω εγώ πλακάκια (πλακάς)
3. LK, ολοκληρώνεις περνώντας την κουζίνα και τακτοποιώντας την μάλιστα (κουζινάς - οικιακή βοηθός)
;D ;D ;D
-
Εγώ τους διδάσκω στην Α΄λυκείου την περίληψη αν και δεν προβλέπεται...
το βιβλίο του καθηγητή έχει σαφείς υποδείξεις και πληροφορίες...
Επειτα τους δίνω ένα κέιμενο (παλιο θέμα πανελληνίων της
-
Γεια σας! Μπορεί κάποιος σας παρακαλώ να μου δώσει ένα διάγραμμα ύλης για την Έκθεση της Α' Λυκείου;; Σε ένα φροντιστήριο, η καθηγήτρια τους έκανε τα πάντα από τη γραμματική και το συντακτικό της ν.ε., από το πώς να κλίνουν ρήματα έως....τι να σας πω.., τα πάντα...Είναι καλή η τόσο σχολαστική ανάλυση;;; Α... και κάτι άλλο, να ασχολούμαι με τα κείμενα του σχολικού βιβλίου ή με δικά μου;;
-
Δε νομιζω οτι στην Αλυκειου ασχολειται κανεις τοσο αναλυτικα με γραμματικη και συντακτικο. Το θεωρω υπερβολικο. Εγω προσπαθω να τους μαθω να γραφουν καλες παραγραφους, διδασκω τροπους αναπτυξης παραγραφου, συνοχη,συνεκτικοτητα, συλλογισμους, αναφορικη και ποιητικη λειτουργια γλωσσας.Επισης κανω πολλες λεξιλογικες ασκησεις και απο θεματα, γλωσσα,εφηβεια,χασμα γενεων, διαλογο,διαφημιση,μοδα,προτυπα.
-
Όταν η βαθμολογία στις γραπτές βγαίνει 16.75 γίνεται 18 ή 16.7;Τί γράφω στο βαθμό του γραπτού;
Νομίζω ότι στο γραπτό δε βγαίνει σε καμία περίπτωση βαθμολογία με δύο δεκαδικά (16.75). Η περίπτωση για την οποία μιλάς πρέπει να είναι ο τελικός Μ.Ο,δηλ.μ.ο των δύο τετραμήνων και τελικό γραπτό δια δύο. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκύψει 16.75 και τα βγάζει κατευθείαν το πρόγραμμα του Η/Υ του σχολείου.
Εκτός αν βαθμολογήσεις ,ξέρω κι εγώ,στις λεξιλογικές δέκα συνώνυμα *0.25 και σου γράψει τα εφτά ,οπότε θα βγει κάτι στο ..,75.Αλλά γιατί να έχουμε τόση ακρίβεια; Αφού συνήθως η απόλυτη ακρίβεια αδικεί το γραπτό και πάλι θα αναγκαστείς να στρογγυλοποιήσεις.
-
Γεια σας! Μπορεί κάποιος σας παρακαλώ να μου δώσει ένα διάγραμμα ύλης για την Έκθεση της Α' Λυκείου;; Σε ένα φροντιστήριο, η καθηγήτρια τους έκανε τα πάντα από τη γραμματική και το συντακτικό της ν.ε., από το πώς να κλίνουν ρήματα έως....τι να σας πω.., τα πάντα...Είναι καλή η τόσο σχολαστική ανάλυση;;; Α... και κάτι άλλο, να ασχολούμαι με τα κείμενα του σχολικού βιβλίου ή με δικά μου;;
Κατά τη γνώμη μου δεν θα ήταν τόσο κακό, πού να βρεθεί όμως ο χρόνος; Άλλωστε στις εξετάσεις έχουν δοθεί θέματα που ζητούν αναγνώριση προτάσεων-πάντα σε σχέση με το πώς εξυπηρτούν το σκοπό του λόγου- μετατροπή από ενεργητική σε παθητική σύνταξη, δικαιολόγηση της χρήσης του κόμματος κλπ. Αν δεν γνωρίζεις τις δ/ουσες και το ρήμα πώς θα απαντήσεις;
-
http://siamantoura.blogspot.com/search/label/%CE%B5%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%20%CE%B1%20%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85
-
Μπορώ να βρω κάπου να διαβάσω για την ενεργητική και την παθητική σύνταξη; Στα σχολικά βιβλία η θεωρία είναι ελάχιστη, ενώ στα βοηθήματα του Λυκείου η θεωρία είναι περιορισμένη σχετικά με τη μετατροπή από τη μία σύνταξη στην άλλη. Εντόπισα αρκετά στοιχεία στη νεοελληνική γλώσσα της β γυμνασίου αλλά και πάλι νομίζω ότι έχω μπερδευτεί σε κάποια σημεία(το χειρότερο είναι ότι μάλλον μπερδεύομαι χωρίς λόγο..... :( :( :()
-
Για δες εδώ:
http://www.media.uoa.gr/language/grammar/pdf_files/GG24_2277.pdf
-
Για δες εδώ:
http://www.media.uoa.gr/language/grammar/pdf_files/GG24_2277.pdf
:)
-
Χαιρετε..επειδη υπαρχει ηδη το παρον θεμα για την εκθεση α' λυκειου,παραθετω εδω τα ερωτηματα μου,που αφορουν στα θεματα των τελικων εξετασεων μαϊου-ιουνιου.. Διδασκω φετος πρωτη χρονια το μαθημα και επειδη ο συναδελφος στο σχολειο που εχει το αλλο τμημα,αν και με πολυχρονη εμπειρια απ'ο,τι φαινεται περιμενει απο μενα θεματα,γιατι (LoL!) ''εχει τρια παιδια και δεν προλαβαινει'', και γενικα δεν μπορουμε να συννενοηθουμε,θελω αν μπορουν οι καλοι συναδελφοι του pde ,να μου επιβεβαιωσουν καποια πραγματα.Λοιπον,βαζουμε 1.κειμενο στο οποιο ζηταμε περιληψη)2.ερωτηση κατανοησης του κειμενου,συντομης απαντησης3.ερωτηση οπου τους ζηταμε να αναπτυξουν μια παραγραφο,δινοντας του τη θεματικη προταση η την κεντρικη ιδεα3.ερωτηση για τη δομη μιας παραγραφου του κειμενου ή/και τον τροπο αναπτυξης της4.λεξιλογικη ερωτηση(συνωνυμα-αντωνυμα)5.ερωτηση για τη λειτουργια της γλωσσας στο δοθεν κειμενο(ποιητικη-αναφορικη)6.εκθεση,με θεμα σχετικο με το κειμενο..σωστα τα λεω?(pleeeeeeease...hel) :-\
-
Ναι σωστά τα λες !Εγώ θα βάλω ένα κείμενο π.χ για τη γλώσσα ,έπειτα μια ερώτηση κατανόησης ,μια ερώτηση για την παράγραφο (δηλ.να αναπτύξουν με ορισμό ,διαίρεση ή θα βάλω κάτι για τη δομή),συνώνυμα αντώνυμα ,δήλωση -συνυποδήλωση και έκθεση.
-
Προσωπικά πιστεύω πως το να τους δοθεί θ.π.για να αναπτύξουν παράγραφο είναι λίγο υπερβολικό για την τάξη και για το χρόνο που διαθέτουν.Οσο για την αναγνώριση παραγράφου με ορισμό ή διαίρεση απότελούν τυπικά ύλη
-
dina 94 και TYXEROYLA σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας :)!!εχω βρει και κειμενο..το μονο που με προβληματιζει ειναι να κατανεμειθουν ουν τα 60 μορια σε οχι υπερβολικα πολλες ασκησεις,γιατι φοβαμαι οτι δε θα τα προλαβουν ολα μεσα στο διωρο..
-
Χαιρετε..επειδη υπαρχει ηδη το παρον θεμα για την εκθεση α' λυκειου,παραθετω εδω τα ερωτηματα μου,που αφορουν στα θεματα των τελικων εξετασεων μαϊου-ιουνιου.. Διδασκω φετος πρωτη χρονια το μαθημα και επειδη ο συναδελφος στο σχολειο που εχει το αλλο τμημα,αν και με πολυχρονη εμπειρια απ'ο,τι φαινεται περιμενει απο μενα θεματα,γιατι (LoL!) ''εχει τρια παιδια και δεν προλαβαινει'', και γενικα δεν μπορουμε να συννενοηθουμε,θελω αν μπορουν οι καλοι συναδελφοι του pde ,να μου επιβεβαιωσουν καποια πραγματα.Λοιπον,βαζουμε 1.κειμενο στο οποιο ζηταμε περιληψη)2.ερωτηση κατανοησης του κειμενου,συντομης απαντησης3.ερωτηση οπου τους ζηταμε να αναπτυξουν μια παραγραφο,δινοντας του τη θεματικη προταση η την κεντρικη ιδεα3.ερωτηση για τη δομη μιας παραγραφου του κειμενου ή/και τον τροπο αναπτυξης της4.λεξιλογικη ερωτηση(συνωνυμα-αντωνυμα)5.ερωτηση για τη λειτουργια της γλωσσας στο δοθεν κειμενο(ποιητικη-αναφορικη)6.εκθεση,με θεμα σχετικο με το κειμενο..σωστα τα λεω?(pleeeeeeease...hel) :-\
ΠΔ 60/2006
Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου
Άρθρο 15
-
Εμείς τους δώσαμε ένα μικρό κείμενο (μισή σελίδα) ώστε να μην τους πάρει πολύ χρόνο να βγάλουν την περίληψη. Στην έκθεση ζητήσαμε επίσης λίγο αριθμό λέξεων και στις ερωτήσεις φροντίσαμε ώστε οι απαντήσεις να είναι σύντομες. Σας τις παραθέτω για να πάρετε μια ιδέα:
Α. Να γραφεί η περίληψη του κειμένου σε 80-100 λέξεις.
( μονάδες 25 )
-
Α, για την παραβατικότητα των νέων βάλαμε εμείς πέρσι! :D
Δεν τα είχαν πάει καλά, κ το κείμενο κ το θέμα ήταν "τσιμπημένα". :-\
Φέτος δεν σας λέω ακόμη τι επιλέξαμε, γιατί δίνουν την Πέμπτη. ;)
-
[bbikini][/b] και olgalia thanxx επισης για τις extra πληροφοριες και τις ιδεες...... ;) :-*
-
Τι πεφτει συνηθως γενικα και σαν θεμα εκθεσης; Xθες μια συναδελφος μου ειπε πως το θεμα γλωσσα ειναι ξεπερασμενο και δεν το βαζουν.Ετσι ειναι;SOS.
-
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
-
Τι πεφτει συνηθως γενικα και σαν θεμα εκθεσης; Xθες μια συναδελφος μου ειπε πως το θεμα γλωσσα ειναι ξεπερασμενο και δεν το βαζουν.Ετσι ειναι;SOS.
Η γνώμη μου είναι τα κείμενα να ενδιαφέρουν τα παιδιά. Αυτό είναι το κριτήριό μου.
-
Τι πεφτει συνηθως γενικα και σαν θεμα εκθεσης; Xθες μια συναδελφος μου ειπε πως το θεμα γλωσσα ειναι ξεπερασμενο και δεν το βαζουν.Ετσι ειναι;SOS.
Νομιζω ο χαρακτηρισμος ''ξεπερασμενο θεμα'' ειναι καπως απολυτος.Σιγουρα το θεμα θα πρεπει να ειναι στην υλη(το αυτονοητο!)..Απο κει και περα,θεωρω οτι ολα τα θεματα ειναι καταλληλα,αρκει να ειναι δοσμενα με τροπο κατανοητο,ως προς τη διατυπωση και τα ζητουμενα τους,να εξεταζουν ''πλευρες'' που αφορουν οσο γινεται περισσοτερο τους μαθητες..
p.s.ειδικα το θεμα ''γλωσσα'' δεν το θεωρω καθολου ξεπερασμενο,αλλα εξερταται απο ποια σκοπια το βλεπει κανεις..
-
Τι πεφτει συνηθως γενικα και σαν θεμα εκθεσης; Xθες μια συναδελφος μου ειπε πως το θεμα γλωσσα ειναι ξεπερασμενο και δεν το βαζουν.Ετσι ειναι;SOS.
Νομιζω ο χαρακτηρισμος ''ξεπερασμενο θεμα'' ειναι καπως απολυτος.Σιγουρα το θεμα θα πρεπει να ειναι στην υλη(το αυτονοητο!)..Απο κει και περα,θεωρω οτι ολα τα θεματα ειναι καταλληλα,αρκει να ειναι δοσμενα με τροπο κατανοητο,ως προς τη διατυπωση και τα ζητουμενα τους,να εξεταζουν ''πλευρες'' που αφορουν οσο γινεται περισσοτερο τους μαθητες..
p.s.ειδικα το θεμα ''γλωσσα'' δεν το θεωρω καθολου ξεπερασμενο,αλλα εξερταται απο ποια σκοπια το βλεπει κανεις..
συμφωνω++++++++++++. δεν υπαρχουν θεματα ξεπερασμενα.και ολα εχουν να κανουν με τους νεους.
ή μαλλον υπαρχουν! τι λεω? !! ναι, υπαρχουν οπως το "φασουλι το φασουλι γεμιζει το σακουλι" ή το θαρρος και η αισιοδοξια ως παραγοντες επιτυχιας στη ζωη του ανθρωπου" κλπ κλπ αυτα ναι, ειναι ξεπερασμενα!
-
χαχαχα! ;D
Δίκιο έχεις!
-
Α, για την παραβατικότητα των νέων βάλαμε εμείς πέρσι! :D
Δεν τα είχαν πάει καλά, κ το κείμενο κ το θέμα ήταν "τσιμπημένα". :-\
Φέτος δεν σας λέω ακόμη τι επιλέξαμε, γιατί δίνουν την Πέμπτη. ;)
Χα, επανήλθα! 8)
Σήμερα ήμουν εισηγήτρια στην Έκθεση.
-
Τι πεφτει συνηθως γενικα και σαν θεμα εκθεσης; Xθες μια συναδελφος μου ειπε πως το θεμα γλωσσα ειναι ξεπερασμενο και δεν το βαζουν.Ετσι ειναι;SOS.
Για μένα, συγγνώμη για το ύφος μου κ που θα το πω, αυτά είναι μπαρούφες. :o
Τι σημαίνει ξεπερασμένο; ???
Λατρεύω το θέμα "γλώσσα των νέων" κ "λεξιπενία".
Κ κάθε χρονιά αρχίζω με ένα από αυτά.
Οι μαθητές μου συμμετέχουν όσο δεν λέγεται!
Αν δεν γνωρίζουν οι ίδιοι πώς να αναπτύξουν αυτά τα θέματα κ τι πρέπει να αναφέρουν στο καθένα από αυτά, τότε ποιος ξέρει; ??? :-X
Υ.γ: Αγαπημένο κείμενο για περίληψη: "Η φθορά των λέξεων", Θεματικοί Κύκλοι. :)
-
Τι πεφτει συνηθως γενικα και σαν θεμα εκθεσης; Xθες μια συναδελφος μου ειπε πως το θεμα γλωσσα ειναι ξεπερασμενο και δεν το βαζουν.Ετσι ειναι;SOS.
Νομιζω ο χαρακτηρισμος ''ξεπερασμενο θεμα'' ειναι καπως απολυτος.Σιγουρα το θεμα θα πρεπει να ειναι στην υλη(το αυτονοητο!)..Απο κει και περα,θεωρω οτι ολα τα θεματα ειναι καταλληλα,αρκει να ειναι δοσμενα με τροπο κατανοητο,ως προς τη διατυπωση και τα ζητουμενα τους,να εξεταζουν ''πλευρες'' που αφορουν οσο γινεται περισσοτερο τους μαθητες..
p.s.ειδικα το θεμα ''γλωσσα'' δεν το θεωρω καθολου ξεπερασμενο,αλλα εξερταται απο ποια σκοπια το βλεπει κανεις..
Τι μου θυμησες Μαρκο...
συμφωνω++++++++++++. δεν υπαρχουν θεματα ξεπερασμενα.και ολα εχουν να κανουν με τους νεους.
ή μαλλον υπαρχουν! τι λεω? !! ναι, υπαρχουν οπως το "φασουλι το φασουλι γεμιζει το σακουλι" ή το θαρρος και η αισιοδοξια ως παραγοντες επιτυχιας στη ζωη του ανθρωπου" κλπ κλπ αυτα ναι, ειναι ξεπερασμενα!
-
Τα παιδιά στο φροντιστήριο μου είπαν οτι πήραν από βιβλία για το μάθημα της έκφρασης έκθεσης μόνο τους θεματικούς κύκλους και τις γλωσσικές ασκήσεις. Ξέρει κάποιος αν άλλαξε κάτι και πώς θα γίνεται το μάθημα τώρα? Γιατί από αυτά που θυμάμαι το βιβλίο γλωσσικές ασκήσεις δεν το χρησιμοποιούσαν σχεδόν ποτέ και οι θεματικοί κύκλοι ήταν σαν βοηθητικό βιβλίο.
-
Μάλλον απλά τα βιββλία δεν έφτασαν για όλους. Θα πάρουν και το
-
στη β ' και γ' πάντως λυκείου είναι ίδια τα βιβλία μπορεί να άργησαν να τα δώσουν στους μαθητές
-
Οπότε είναι θέμα χρόνου να πάρουν και το κανονικό βιβλίο. Μου έκανε εντύπωση γιατί είναι παιδιά από διαφορετικά σχολεία και κανένα δεν το πήρε γι΄αυτό και ρώτησα! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
-
Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα.
-
ποια θεματα υπαρχουν στην υλη της α λυκειου?
-
Κάποια από τα θέματα είναι: Γλώσσα- διάλογος, γλωσσομάθεια, χάσμα γενών, διαφήμιση, ΜΜΕ, αναλαφαβητισμός, πρότυπα/είδωλα, ψυχαγωγία, μόδα/ενδυμασία, οικογένεια. Αυτά θυμάμαι. Ας συμπληρώσει κάποιος συνάδελφος ο,τι έχω ξεχάσει.
-
Επειδή είναι η πρώτη φορά που θα κάνω έκθεση στην α΄λυκείου, ούτε στα δικά μου παιδιά δώσανε το βιβλίο της Γλώσσας, μόνο τις γλωσσικές ασκήσεις και τους θεματικούς κύκλους. Σίγουρα θα δώσουν φέτος και το άλλο. Εγώ από που θα τους κάνω μάθημα?Ξέρετε που μπορώ να βρω την ύλη?
-
Και σε μας δεν ήρθαν βιβλία στην Ά Λυκείου. Μου είπαν ότι το βιβλίο άλλαξε και ότι όπου νάναι έρχεται καινούργιο. Δεν έχω δει κάποιο σχετικό έγγραφο οπότε έχω κάποια μικρή επιφύλαξη. Ακολουθώ την θεματολογία και την ύλη του περσινού βιβλίου και κάνω μερικές γλωσσικές ασκήσεις. Σε αναμονή...
-
Τι δηλαδή είναι επιβεβαιωμένο ότι το βιβλίο θα είναι αλλαγμένο;;;;
Δηλαδή πρέπει να φτιάξουμε από την αρχή νέο υλικό;;;;
-
χαίρετε!χαίρετε!καλή σχολική χρονιά!να σας ρωτήσω,στην α΄λυκείου η παραγωγή γραπτού λόγου στο σχολείο ,ητοι έκθεση,περιλαμβάνει όπως στην β' και γ' λυκειου,περίληψη και ερωτήσεις-ασκήσεις,δηλαδή εξαντλούμε το δίωρο κάθε φορά και δεν γράφουν μόνο έκθεση,μία ώρα;έτσι;και επίσης τα παιδιά με δυσλεξία΄,γράφουν κανονικά εκθέσεις ή κάθε φορά πρέπει να εξετάζονται προφορικά.Στα διαγωνίσματα ξέρω σίγουρα ότι εξετάζονται προφορικά όπως κ' στις εξετάσεις του ιουνίου,αλλά πρώτη φορά έχω τμήμα έκθεσης με δυσλεκτικό μαθητή και μου είπε ότι μέχρι τώρα δεν έγραφε ποτέ έκθεση..αλλά πάντα προφορικά παρουσίαζε τις απόψεις του,ενώ οι υπόλοιποι γράφαν έκθεση..τι ισχύει;
-
θα τον βάλεις πρώτα να τη γράψει την έκθεση και μετά θα τον εξετάσεις προφορικά .Το ίδιο θα κάνεις και στα διαγωνίσματα και τεστ
-
thanxxx..!!!
-
Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τη βαθμολόγηση της έκθεσης.Γνωρίζω ότι η έκθεση στο λύκειο βαθμολογείται με 40 μονάδες.Πώς κατανέμονται οι μονάδες αυτές σε περιεχόμενο - έκφραση - δομή;
-
περιεχόμενο= 20 μονάδες
έκφραση= 12 μονάδες
δομή= 8 μονάδες
-
Σ' ευχαριστώ πολύ, pony30!!!!!!
-
Επαναφέρω το θέμα του
-
Επαναφέρω το θέμα του
-
Στα σχολεια της Ημαθιας το βιβλιο εχει διανεμηθει και ειναι το παλιο χωρις αλλαγες.
-
Για ποιο λόγο στις γεωγραφικές γλωσσικές ποικιλίες ή κατάταξη είναι οριζόντια , ενώ στις κοινωνικές κάθετη;;;;
-
Όπως στον παραδειγματικό και συνταγματικό άξονα της γλώσσας ,φαντάζομαι.
Στη γεωγραφική γλωσσική ποικιλία παίρνεις υπόψη σου τον τρόπο σύνταξης ,τη σειρά των λέξεων ,τα συντάγματα δηλ. που συνηθίζει κάθε γεωγραφική περιοχή και αυτό είναι οριζόντιο,ενώ στην κοινωνική γλωσσική ποικιλία παίρνεις υπόψη σου το παράδειγμα,δηλ. τον ποικίλο εκφραστικό τρόπο για καθετί, τη λέξη , τον όρο και αυτό είναι κάθετο με βάση το επίπεδο της γλώσσας κάθε κοινωνικής ομάδας.
-
Καλησπέρα παιδιά!! Θέλω τα φώτα σας!!
Είχα αναλάβει από πέρισυ ένα παιδί δηλ. τότε ήταν γ'γυμνασίου για να του κάνω έκθεση. Στην άρχη είχε κάποια προβληματακια αλλά μετά έστρωσε και όχι μόνο αυτό αλλά αρίστευσε στις εξετάσεις. Φέτος όμως έχει πάρει την κάτω βόλτα. Και τι δεν του έχω κάνει (πώς γράφουμε πρόλογους -επιλόγους, μεταβατικές φράσεις, τρόπους ανεύρεσης επιχειρημάτων, επίλεκτα κείμενα). Οι εκθέσεις του είναι πολύ μικρές, στείρες σε ιδεες, με επαναλήψεις του τύπου (ενας τρόπος αντιμετώπισης , ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης , ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης) ενώ του έχω δώσει 2 σελίδες με μεταβατικές φράσεις. Εντομεταξύ στο σχολείο έχουν μονο μια διδακτική ώρα για να γράφουν έκθεση.Πάνε καλα? Αποτέλεσμα αυτου είναι να γράφει μια σελιδουλα τετραδίου μπρος πίσω. Στις εκθέσεις γιατο σπίτι γράφει λίγο παραπάνω.Δεν ξέρω τι αλλονα κάνω ειλικρινα. Εχει κανείς σας καμια αλλη ιδέα; Ευχαριστώωωω
-
zoek, το θέμα σου συγχωνεύθηκε επειδη υπηρχε αλλο με τον ιδιο ακριβως τίτλο. Εδω θα διαβασεις αποψεις πολλων συναδελφων χρησιμες για σενα σε καθε περιπτωση. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
-
Καλησπέρα παιδιά!! Θέλω τα φώτα σας!!
Είχα αναλάβει από πέρισυ ένα παιδί δηλ. τότε ήταν γ'γυμνασίου για να του κάνω έκθεση. Στην άρχη είχε κάποια προβληματακια αλλά μετά έστρωσε και όχι μόνο αυτό αλλά αρίστευσε στις εξετάσεις. Φέτος όμως έχει πάρει την κάτω βόλτα. Και τι δεν του έχω κάνει (πώς γράφουμε πρόλογους -επιλόγους, μεταβατικές φράσεις, τρόπους ανεύρεσης επιχειρημάτων, επίλεκτα κείμενα). Οι εκθέσεις του είναι πολύ μικρές, στείρες σε ιδεες, με επαναλήψεις του τύπου (ενας τρόπος αντιμετώπισης , ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης , ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης) ενώ του έχω δώσει 2 σελίδες με μεταβατικές φράσεις. Εντομεταξύ στο σχολείο έχουν μονο μια διδακτική ώρα για να γράφουν έκθεση.Πάνε καλα? Αποτέλεσμα αυτου είναι να γράφει μια σελιδουλα τετραδίου μπρος πίσω. Στις εκθέσεις γιατο σπίτι γράφει λίγο παραπάνω.Δεν ξέρω τι αλλονα κάνω ειλικρινα. Εχει κανείς σας καμια αλλη ιδέα; Ευχαριστώωωω
η έκθεση ειναι δυσκολο.... θεμα και για να πεισεις τους μαθητες(ειδικα της α λυκειου) να εγκαταλειψουν το ''μοντελο'' γραφης που εχουν αποκτησει απο το δημοτικο,θελει υπομονη και επιμονη.Το βασικο ειναι να τον βαζεις να γραφει πολλες εκθεσεις για εξασκηση στο γραπτο λογο και να του επισημαινεις καθε φορα τις αδυναμιες του,δινοντας του να καταλαβει οτι συνεπαγονται απωλεια μοριων.Επειδη διδασκω στην α΄λυκειου εκθεση,αντιμετωπισα κι εγω το ιδιο προβλημα με ορισμενους μαθητες αλλα σταδιακα και με την εξασκηση βελτιωθηκαν.Τωρα οσον αφορα τη διαθεση μιας διδακτικης ωρας για τη συγγραφη εκθεσης, αυτο ειναι λογικο, εφόσον δεν αποτελει ολοκληρωμενο κριτηριο αξιολογησης (με περιληψη,ασκησεις και εκθεση).
-
Καλημερα! Καθως δε διδασκω την εκθεση της α λυκείου θα ήθελα κάποιες πληροφορίες της τελευταίας στιγμής μιας και η μαθήτρια που της κάνω αρχαία μου ζήτησε να της κάνω ενα δίωρο πριν γράψει. Σε τί προτείνετε να δώσω έμφαση; Ποια θέματα θεωρείτε πως είναι πιο "επικίνδυνα"; Ενώ είμαι κατά των "σος" δυστυχώς φοβάμαι πως περιμένει τουλάχιστον -3 υποδείξεις θεμάτων! Κάθε βοήθεια δεκτή!
-
Καλημερα! Καθως δε διδασκω την εκθεση της α λυκείου θα ήθελα κάποιες πληροφορίες της τελευταίας στιγμής μιας και η μαθήτρια που της κάνω αρχαία μου ζήτησε να της κάνω ενα δίωρο πριν γράψει. Σε τί προτείνετε να δώσω έμφαση; Ποια θέματα θεωρείτε πως είναι πιο "επικίνδυνα"; Ενώ είμαι κατά των "σος" δυστυχώς φοβάμαι πως περιμένει τουλάχιστον -3 υποδείξεις θεμάτων! Κάθε βοήθεια δεκτή!
Από θέματα σημαντικά είναι η γλωσσομάθεια, ο διάλογος, η εφηβεία και τα προβλήματά της και η μόδα
Από θεωρία για τις γλωσσικές ασκήσεις δώσε βάση στην αναφορική - ποιητική λειτουργία της γλώσσας (σελ.44-47)
στο επιχείρημα και την αιτιολόγηση (σελ. 70-75)
Ενεργητική - παθητική σύνταξη (σελ. 150)
τη δηλωτική - συνυποδηλωτική χρήση της γλώσσας (σελ 153 - αυτό κάντο μαζί με την αναφορική ποιητική λειτουργία)
την ανάπτυξη παραγράφου με αναλογία (σελ. 200-205)
και τη συνοχή κειμένου (σελ. 272-274)
Και ανάλογα με τα κεφάλαια που διδάχθηκε πες της κάποια πράγματα για την περιγραφή και την αφήγηση.
-
στους δικού μου πάντως έβαλαν για τη γλωσσομάθεια ,εύστοχες οι παραπάνω ενότητες για επανάληψη :)
-
Ευχαριστώ πάρα πολύ και τις δύο! Είναι μεγάλη βοήθεια! Δε μου αρέσει να μου λένε να τους κάνω μάθημα της τελευταίας στιγμής γι'αυτό και ήταν πολύ μεγάλη η εξυπηρέτηση που μου κάνατε! Και παλι ευχαριστώ πάρα πολύ :)
-
Έχε υπόψη σου επίσης ότι συνήθως στο τέλος δε βάζουν θέμα που μπήκε ήδη σε διαγωνισμα τετραμήνου. Δηλ αν στο α' τεράμηνο τους έβαλε στο διαγώνισμα πχ για τον αναλφαβητισμό, λογικά δε θα βάλουν πάλι το ίδιο θέμα και στο τέλος.
Εγώ πάντως πέρυσι που είχα Α' Λυκείου στο σχολείο, τους έβαλα για τα προβλήματα των εφήβων και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι μεγαλύτεροι.
-
Καλησπερα!εγω διδασκω εκθεση α΄λυκειου κ τους εκανα ολα τα παραπανω θεματα και στο σχολειο εβαλαν για τα γκραφιτ!ξερει κανεις αν ειναι στην υλη?
-
καλημέρα! κάτι κάπως σχετικό με το θέμα της έκθεσης. Είχα μια απορία από μια μαθήτριά μου: Γίνεται μια πρόταση να είναι ταυτόχρονα κι επαυξημένη κι ελλειπτική? Π.χ. η προταση "αύριο φεύγουμε για εκδρομή".
Η απάντησή μου είναι ότι δεν γίνεται, καθώς για να χαρακτηρίσουμε μια πρόταση ως επαυξημένη βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν οι κύριοι όροι. Άλλη συνάδελφος είχε άλλη γνώμη.
Εσείς τι λέτε?
-
Φυσικά και γίνεται. Ελλειπτική είναι μια πρόταση όταν λείπει το Υποκείμενο ή το κατηγόρημα και επαυξημένη είναι όταν έχει προσδιορισμούς.
Στην πρόταση που έγραψες λείπει το υποκείμενο (άρα ελλειπτική), αλλά υπάρχει και ο προσδιορισμός "για εκδρομή", άρα είναι ΚΑΙ επαυξημένη.
-
Φυσικά και γίνεται. Ελλειπτική είναι μια πρόταση όταν λείπει το Υποκείμενο ή το κατηγόρημα και επαυξημένη είναι όταν έχει προσδιορισμούς.
Στην πρόταση που έγραψες λείπει το υποκείμενο (άρα ελλειπτική), αλλά υπάρχει και ο προσδιορισμός "για εκδρομή", άρα είναι ΚΑΙ επαυξημένη.
ευχαριστώ!
-
Να είσαι καλά :)
-
:)
-
η προταση "αύριο φεύγουμε για εκδρομή"
Eπαυξημένη. (δε νομιζω πως το υποκειμενο "εμεις" ειναι απαραιτητο)
-
Μάρκο, ναι, παραλείπεται επειδή εννοείται εύκολα. Αλλά παραλείπεται... ;)
-
Καλησπέρα παιδιά !!!
Να σας ρωτήσω κάτι, τώρα με την αλλαγή του συστήματος, αλλάζει κάτι στον τρόπο διδασκαλίας της Έκθεσης Α' Λυκείου; Επιπλέον, στην Έκθεση Γ΄Λυκείου, όταν η άσκηση ζητάει αξιολόγηση ενός επαγωγικού συλλογισμού, κάνουμε λόγο και για ορθότητα;
-
Καλησπέρα σας!! Θα αναλάβω ένα ιδιαίτερο στην έκθεση, αλλά προβληματίζομαι με ένα σοβαρό θα έλεγα θέμα. Ο μαθητής κάνει πάρα πολλά ορθογραφικά λάθη. Δηλαδή λάθη τα οποία δεν φαντάζεστε.../ Πώς να διορθωθεί ένας μαθητής με τόσα ορθογραφικά;; (εννοώ τι να πρωτοπώ). Έχετε συναντήσει παρόμοια κατάσταση; Αν ναι, πώς το χειριστήκατε;;
-
Καλησπέρα dim
μου έχει τύχει κι εμένα περίπτωση μαθητή που έκανε πολλά και σημαντικά ορθογραφικά λάθη στην Εκθεση και μάλιστα ήταν Γ΄ Λυκείου και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο βελτίωσης. Προσπάθησε να συγκεντρώσεις βασικούς κανόνες ορθογραφίας και σε κάθε γραπτό του να του εξηγείς γιατι είναι λάθος η ορθογραφία των λέξεων. Καλό θα ήταν επίσης να ξαναγράφει κάποιες φορές λέξεις που έχει κάνει λάθος !
-
Το έχει ελέγξει για δυσλεξία ο μαθητής και η οικογενειά του ;Γιατί αλλιώς δίνει προφορικά.
-
Δείτε και το νέο πρόγραμμα σπουδών, εκεί υπάρχουν οι αλλαγές στη φιλοσοφία της διδασκαλίας της Έκθεσης
-
Eli_ και dina 94 ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Όχι δεν έχει κάποια μορφή δυσλεξίας. Απλά είναι ανορθόγραφος. Θα προσπαθήσω με μικρο-κανόνες & διορθώσεις να τον κάνω να γράφει πιο ορθογραφημένα!
-
Δείτε και το νέο πρόγραμμα σπουδών, εκεί υπάρχουν οι αλλαγές στη φιλοσοφία της διδασκαλίας της Έκθεσης
Αλλαγες,αλλά τα κείμενα που θα κανουμε στα παιδια,δεν θα έχουν ασκησεις περιληψης ,εφαρμογη θεωριας κ.λπ?
-
Καλησπέρα σας!! Θα αναλάβω ένα ιδιαίτερο στην έκθεση, αλλά προβληματίζομαι με ένα σοβαρό θα έλεγα θέμα. Ο μαθητής κάνει πάρα πολλά ορθογραφικά λάθη. Δηλαδή λάθη τα οποία δεν φαντάζεστε.../ Πώς να διορθωθεί ένας μαθητής με τόσα ορθογραφικά;; (εννοώ τι να πρωτοπώ). Έχετε συναντήσει παρόμοια κατάσταση; Αν ναι, πώς το χειριστήκατε;;
Στο βαθμολογικό μου κοβουμε μόνο 2 μονάδες στις 40 στην παραγωγη λόγου για πολύ κακή ορθογραφία. Οπότε για μένα δώσε καλύτερα βαρύτητα σε όλα τα άλλα ώστε να κερδίσει από περιεχομενο,δομή και γλώσσα
-
Συνάδελφοι,μετα τις νέες αλλαγές στο σκοπό και στη μέθοδο διδασκαλίας στην έκθεση της Α' τάξης γενικού λυκείου, αδυνατώ να καταλάβω τη μορφή που πρέπει να έχουν πλέον τα διαγωνίσματα..Δε θα ζητάμε περίληψη πλέον αλλά μόνο νοηματικές; τη βαθμολογία πώς θα την κατανείμουμε;;...Αν γνωρίζει κάποιος, ας μου εξηγήσει..Ευχαριστώ!!!!!
-
Καλησπέρα! Έχω κι εγώ την ίδια απορία και τη διατύπωσα και σε άλλο thread: http://www.pde.gr/index.php?topic=23785.42 (http://www.pde.gr/index.php?topic=23785.42)
Έχω προβληματιστεί πολύ, θέλω να μιλήσω και με το σύμβουλο των φιλολόγων, μήπως έχει κάτι παραπάνω να μου πει...
-
Εκθέσεις θα βάζουμε στα παιδιά να γράφουν; Τα διαγωνίσματα τι μορφή θα έχουν;
-
Καλησπέρα παιδιά,
θα 'θελα να ρωτήσω 1) αν υπάρχει κάποιο link για να κατεβάσω το βιβλίο του καθηγητή της έκθεσης ά λυκείου, μιας
και στη σελίδα του παιδαγωγικού ινστιτούτου δεν υπάρχει.
2) αν γνωρίζετε κάποιο βιβλίο ή ηλεκτρονική πηγή για τα κειμενικά είδη , κειμενικούς τύπους κ'
τα χαρακτηριστικά τους.(αυτό το ερώτημα ειχε τεθεί και από άλλον στο παρελθόν μα έμεινε
αναπάνητο)
3) είχα μία σκέψη,επειδή δε βρίσκω το υλικό που θέλω για τα κειμενικά είδη και δεδομένου ότι τα
τα κειμενικά είδη είναι ίδια για όλες τις γλώσσες, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε
και υλικό από τη διδασκαλία γραφής των κειμενικών ειδών της αγγλικής, μιας και υπάρχει
πλουσιότερο υλικό και πιο επεξεργασμένη μεθοδολογία;το 'χει εφαρμόσει κανείς σας; Γίνεται;
άμα είναι ανόητος ο συλλογισμός μου να μου το πείτε δεν παρεξηγούμε παιδιά, ίσα-ίσα θα
χαρώ να μου υποδείξετε το λάθος . :D
-
πριν μερικές μέρες είχε βγει μια ανακοίνωση για την έκθεση της α, ου έλεγε ότι δε θα διδάσκεται περίληψη αλλά ερωτήσεις από το κείμενο, έχω φάει τον τόπο να τη βρω αλλά μάταια.
έχει κάποιος λινκ να τη δω ???? ή εστω να μου πει τι έλεγε γιατί δε θυμάμαι.
-
Δες εδώ ίσως βρεις αυτό που ψάχνεις:
digitalschool.minedu.gov.gr/ (http://digitalschool.minedu.gov.gr/)
Πάντως στο σχολείο δεν έχει έρθει τίποτα επίσημο. Αυτό ακριβώς συζητούσαμε σήμερα με συνάδερφο φιλόλογο, αν τελικά με τις νέες ανακοινώσεις του υπουργείου, εμείς θα ζητάμε περίληψη απ΄τα παιδιά ή όχι; Η φετινή Α Λυκείου όταν δώσει πανελλαδικές θα εξεταστεί στην περίληψη ή όχι; Πάντως το ΠΣ λέει ότι περίληψη διδασκεται, ζητείται ως άσκηση, αλλά όχι υποχρεωτικά σε κάθε κείμενο. πχ έχει μέσα ένα παράδειγμα που λέει να βγάλουν οι μαθητές την περίληψη του κειμένου και με βάση αυτή να γράψουν ένα κείμενο (εναλλακτική μορφή έκθεσης) πάνω στο ίδιο θέμα.
Δεν ξέρω αν σε κάλυψα... :-\
-
Συνάδελφοι καλησπέρα,
θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένους προβληματισμούς που μου γέννησε το μάθημα της Έκθεσης. Αρχικά προσπάθησα να ακολουθήσω τις οδηγίες του Νέου Λυκείου. Ωστόσο στην πορεία χάθηκα και επανήλθα στο παλιό μοντέλο, κυρίως γιατί ένιωσα ότι δεν προλαβαίνω να καλύψω όλα αυτά που πρέπει/θέλω να διδαχτούν.
Επιπλέον, νιώθω ότι βρίσκομαι πολύ πίσω στην ύλη (ακόμα δεν έχω μπει στην Περιγραφή!). Χάθηκαν πολλά μαθήματα λόγω αστάθμητων παραγόντων (ασθένεια, απεργίες, κατάληψη, πρόβλημα μετακίνησης των μαθητών). Από την άλλη πλευρά, στην τάξη υπάρχει ένας πυρήνας 5-6 ατόμων με συμπεριφορά που αγγίζει τα όρια της παραβατικότητας. Καταστρέφουν το μάθημα με όποιο τρόπο μπορούν, παρασέρνοντας και τους υπόλοιπους. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω βίντεο, παρουσιάσεις PowerPoint, ηχογραφήσεις, να τους αναθέσω δραστηριότητες, αλλά με το κλίμα που επικρατεί μέσα στην τάξη δύσκολα ολοκληρώνονται όπως πρέπει.
Με προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουν αυτά τα παιδιά στις επόμενες τάξεις και τι θα τους ζητηθεί στις πανελλήνιες. Νιώθω ότι τους έχω προετοιμάσει ανεπαρκώς και έχω απογοητευτεί...
-
Τα ίδια ακριβώς, κοπέλα μου. Επανήλθα στο παλιό και δοκιμασμένο μοντέλο διδασκαλίας κι έχω μείνει πίσω. Είμαι στην εφηβεία!!!Πώς με βέπεις;;;
-
Παιδιά θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις γλωσσικές ασκήσεις.Αυτό το βιβλίο διδάσκεται σ'όλες τις τάξεις του λυκείου;Συγνώμη αν κάνω κάποιο λάθος. :-[ :-[
-
διδάσκεται στις 2 πρώτες τάξεις του Λυκείου (μισό-μισό - κάνεις επιλογή κάπιοων ασκήσεων). αν θες, μπορείς και στη Γ΄Λυκείου να χρησιμοποιήσεις ορισμένες ασκήσεις, αν και στη Γ΄η ύλη είναι πολλή και ο χρόνος περιορισμένος.
-
Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη για τα θέματα έκθεσης που είναι μέσα στην ύλη της έκθεσης? Ο μαθητής μου έχει ύλη από την αρχή ως της σελίδα 205 (κάπου εκεί). Από το σχολικό βιβλίο δε μπορώ να καταλάβω ακριβώς ποια είναι τα θεματα έκθεσης σε κάθε ενότητα, τα βρίσκω στο περίπου, πχ το γέλιο είναι προς το τέλος, άρα θα είναι εκτός ύλης. Μπορώ να βρω κάπου αναλυτικά τα θέματα ή όχι?
ευχαριστώ
-
Γλωσσομάθεια, Αναλφαβητισμός, Χάσμα γενεών, Διάλογος, Μόδα-Ενδυμασία, Αγάπη-Έρωτας.Εμείς αυτά διδάξαμε φέτος.
-
Σ'ευχαριστώ πολύ :)
-
- Γλώσσα – Γλωσσομάθεια
- Προφορικός – Γραπτός λόγος
- Διάλογος
- Ελεύθερος χρόνος – Ψυχαγωγία
- Νέοι - Εφηβεία – Χάσμα γενεών
- Μόδα
-
Σας ευχαριστώ πολύ!
Να κάνω και μια ερώτηση ακόμη, που μπορεί να ακουστεί λίγο χαζή.. :-[
Στα σχολικά βιβία της Έκθεσης, τα θέματα των εκθέσεων πώς μπορεί να τα βρει κανείς? Εγώ τα βρίσκω ανάλογα με τα κείμενα και τις ασκήσεις που έχει.. Σε γενικές γραμμές μπερδεύομαι με τα σχολικά βιβλία της Έκθεσης, ειδικά του Λυκείου. Μου φαίνονται χωρίς αρχή, μέση και τέλος.. και έτσι χρησιμοποιώ στα ιδιαίτερα κυρίως βοηθήματα και αποφεύγω το σχολικό :-\
-
ωραία... >:(
είμαι κι εγώ από αυτούς που προτίμησαν την παλιά διδασκαλία του μαθήματος. Τώρα όμως που ήρθαν οι οδηγίες για τις εξετάσεις εγώ που δεν έκανα τίποτα από αυτά που λέει, τι κάνω;;;; Δεν μπορώ να ζητήσω από τα παιδιά να μου γράψουν κάτι που δεν το έχω διδάξει. Με την άλλη συνάδελφο που ακολούθησε κι αυτή τον παλιό τρόπο διδασκαλίας είμαστε αρκετά μπερδεμένες. Υπάρχει πρόβλημα, αν δεν εφαρμόσεις ακριβώς τις οδηγίες;;;;
-
Ασχέτως από το πώς το δίδαξες, τα θέματα μπορούν να ανταποκρίνονται και στον παλιο κ στο νέο τρόπο ή τουλάχιστον να κρύβουν το ότι ο δίδαξες αλλιώς.Αν θέλεις δώσε μου σε προσωπικο μην το meil σου, να σου στείλω ένα δείγμα που μας έδωσε ο Σύμβουλος κ θα καταλάβεις.
-
Ασχέτως από το πώς το δίδαξες, τα θέματα μπορούν να ανταποκρίνονται και στον παλιο κ στο νέο τρόπο ή τουλάχιστον να κρύβουν το ότι ο δίδαξες αλλιώς.Αν θέλεις δώσε μου σε προσωπικο μην το meil σου, να σου στείλω ένα δείγμα που μας έδωσε ο Σύμβουλος κ θα καταλάβεις.
[
Μήπως θα μπορούσες να μου το στείλεις και μένα; Εγώ διδάσκω σε ΕΠΑΛ και έχω τεράστιο πρόβλημα με τη διατύπωση των θεμάτων.
-
Ασχέτως από το πώς το δίδαξες, τα θέματα μπορούν να ανταποκρίνονται και στον παλιο κ στο νέο τρόπο ή τουλάχιστον να κρύβουν το ότι ο δίδαξες αλλιώς.Αν θέλεις δώσε μου σε προσωπικο μην το meil σου, να σου στείλω ένα δείγμα που μας έδωσε ο Σύμβουλος κ θα καταλάβεις.
gumus
ευχαριστώ. Σου το έχω στείλει ήδη το μειλ μου.
-
Gumus, μπορείς να μου στείλεις κι εμένα;
-
Gumus κι εμένα θα με βοηθούσε πολύ το δείγμα του σχολικού σου συμβούλου, θα μπορούσες να μου το στείλεις κι εμένα; σου στέλνω με πμ το email μου
-
Σ' ευχαριστώ, Gumus, για το επιμορφωτικό υλικό!
-
Παιδιά, το θέλω κι εγώ αυτό το επιμορφωτικό υλικό. Είμαι να βγάλω θέματα για την Πέμπτη και δεν ξέρω τι παίζει. Gumus, σου έχω στείλει το mail . Αν θες, στείλτο και σε μένα, please!! ;)
-
Η Έκθεση με βάση το νέο τρόπο μοριοδότησης για την Α' Λυκείου, τώρα που παίρνει 60 μόρια, πόσες λέξεις πρέπει να είναι; 400 ή 600;
-
gumus,καλυτερα, δεν ανεβαζεις εδω το σχεδιο θεματων που σου εδωσε ο συμβουλος;Νομιζω ότι θα ενδιεφερε ολους για το συγκεκριμενο μαθημα,που μας εχει μπερδεψει πολυ φετος...
-
Γεια και χαρά σε όλους!
Χάρηκα πολύ που εγγράφηκα σ'αυτήν την 'Κοινότητα των εκπαιδευτικών' ούσα (ήπιο σωστά 'εν δυνάμει') νέα καθηγήτρια!:) Το Σεπτέμβρη ξεκινώ σε φροντιστήριομαθήματα Έκθεσης Α' Λυκείου. Θα παρακαλούσα όποιον έχει την ευγενή καλοσύνηνα μου δώσει μια μικρή καθοδήγηση όσον αφορά στη δομή την οποία θα πρέπει να έχει το μάθημα κ όποια συμβουλή θεωρεί, προτεινόμενα βοηθήματα, σε ποιά μορφή να είναι οι σημειώσεις μου (χειρόγραφες η' ηλεκτρονικά γραμμένες)..την έχω ανάγκη γιατί είμαι λίγο φοβισμένη!(αν με ρωτήσουν κάτι που ενδεχομένως να μη ξέρω κτλ.)
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!
-
gumus,καλυτερα, δεν ανεβαζεις εδω το σχεδιο θεματων που σου εδωσε ο συμβουλος;Νομιζω ότι θα ενδιεφερε ολους για το συγκεκριμενο μαθημα,που μας εχει μπερδεψει πολυ φετος...
Ναι αν είναι δυνατόν να το δούμε όλοι :)ευχαριστώ
-
gumus,καλυτερα, δεν ανεβαζεις εδω το σχεδιο θεματων που σου εδωσε ο συμβουλος;Νομιζω ότι θα ενδιεφερε ολους για το συγκεκριμενο μαθημα,που μας εχει μπερδεψει πολυ φετος...
Ναι αν είναι δυνατόν να το δούμε όλοι :)ευχαριστώ
Στάλθηκε τελικά?Θα ήθελα και εγώ να το δω.Ευχαριστώ!
-
Έχω καταθέσει στην Τραπεζα Θεμάτων το διαγώνισμα που βάλαμε στις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου. Δυσκολούτσικο μου φάνηκε εμένα, το πρώτο κείμενο κυρίως. Αν θελετε να το σχολιασουμε, όταν δημοσιευτεί, ευχαρίστως.
-
Δεν τα βρήκα :(
μπορείς να βάλεις το λινκ?
-
Σήμερα τα υπέβαλα, προφανώς δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη γιατί πρωτα πρέπει να ελεγχθούν. Έχε το νου σου, συνηθως μεσα σε δυο μερες αναρτώνται.
-
οκ θενξ :)
-
Σ ευχαριστούμε πολύ! :)
-
Γεια σας. Γνωρίζετε αν υπάρχει νέο βοήθημα για την έκθεση Α' Λυεκίου σύμφωνα με τον νέο τρόπο διδασκαλίας;
-
Α' Λυκείου εννοούσα........
-
Γεια σας. Γνωρίζετε αν υπάρχει νέο βοήθημα για την έκθεση Α' Λυεκίου σύμφωνα με τον νέο τρόπο διδασκαλίας;
Μέχρι πριν το καλοκαίρι τουλάχιστον δεν υπήρχε...
-
Ευχαριστώ.
-
Καλησπέρα. Πρόκειται να διδάξω πρώτη φορά το μάθημα της έκθεσης α λυκείου και θα ήθελα να μου πει όποιος γνωρίζει αν είναι προτιμότερο να ξεκινά κανείς τη διδασκαλία της κάθε ενότητας με τη θεωρία και έπειτα να συνεχίζει με τα θέματα ή το αντίστροφο. γενικότερα πως είναι "σωστό" να τα συνδέουμε αυτά τα δυο γιατί έχω μπερδευτεί λίγο. ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
Καλησπέρα!!! Όσοι διδαξατε το μαθημα περσυ, διδαξατε κανονικά την περίληψη;;;
-
Εγώ τη δίδαξα ως τη μέση της χρονιάς, αλλά επειδή η καθηγήτρια τους είπε ότι είναι εκτός, ο μαθητής που είχα σταμάτησε να μου τη γράφει. Αν ήταν πιο συνεργάσιμος θα συνεχίζαμε κανονικά τις περιλήψεις. Φέτος σκόπευα να τη διδάξω..
Πάντως από ότι ακούω, οι περισσότεροι φιλόλογοι δεν τη διδάσκουν ούτε στα ιδιαίτερα..
-
Καλησπέρα!!! Όσοι διδαξατε το μαθημα περσυ, διδαξατε κανονικά την περίληψη;;;
εγώ ναι, επειδή τη ζητούσαν και στο σχολείο
-
παιδιά καλησπέρα μπορείτε να μου προτείνετε ένα καλό βοηθητικό για την έκθεση α λυκείου. κάτι έχω ακούσει για χατζηθωμά; τι λέτε εσείς;
-
Εξαρτάται το παιδί!
Συνήθως χρησιμοποιώ ως βασικό του Σαβάλλα και προσθέτω φωτοτυπίες της Ελληνοεκδοτικής για πιο απαιτητικές ασκήσεις και εκθέσεις.
-
Καλησπέρα!!! Όσοι διδαξατε το μαθημα περσυ, διδαξατε κανονικά την περίληψη;;;
Εγώ τη διδάσκω κανονικά και μάλιστα στα πρώτα μαθήματα. Το ξέρω ότι δε ζητείται στα σχολεία συνήθως, αλλά δε χάνουν και τίποτα να μάθουν 5 πράγματα παραπάνω. Μάλιστα, τη μία βδομάδα τους βάζω για το σπίτι έκθεση και την άλλη περίληψη. Έτσι τους έχω "έτοιμους" όταν πάνε στη
-
Ευχαριστω πολυ για τις απαντήσεις!!! Κ εγω έλεγα να την κάνω και θα την κάνω τελικά!!!
-
Καλησπέρα. θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει πόσες ώρες περίπου πρέπει να αφιερωθούν γισ τη διδασκαλία του πρώτου μέρους που αφορά τη γλώσσα και τις γλωσσικές ποικιλίες; πως είναι πιο κατανοητό στα παιδιά να μιλήσουμε για τις ποικιλίες συνολικά και επειτα για τις οπτικές και τις λειτουργίες της γλώσσας; προσπαθώ να οργανώσω τη διδασκαλία μου για 1, 5 φροντιστηριακή την εβδομάδα και δεν ξέρω πόση έμφαση πρέπει να δώσω σε αυτά.ευχαριστώ πολύ.
-
gumus,καλυτερα, δεν ανεβαζεις εδω το σχεδιο θεματων που σου εδωσε ο συμβουλος;Νομιζω ότι θα ενδιεφερε ολους για το συγκεκριμενο μαθημα,που μας εχει μπερδεψει πολυ φετος...
Ναι αν είναι δυνατόν να το δούμε όλοι :)ευχαριστώ
Συνάδελφοι, συγνώμη!Είχα καιρό να μπω στο συγκεκριμένο θέμα κ δεν είδα ότι το ζητούσατε κι άλλοι.Όσοι μου στείλανε π.μ. με το mail τους τους το έστειλα μέσω του δικού μου mail.Δεν έρω πως ανεβάζουν εδώ.Δεν είμαι κ θερμός οπαδός της τεχνολογίας.Αν μου δώσει άποιος οδηγίες,να το ανεβάσω.Ειδάλλως, να του το στείλω μέσω mail και να το ανεβάσει αυτός.Ή το έχω ήδη στείλει σε 10 άτομα από δω μέσα,ας το ανεβάσει κάποιος πιο γνώστης της τεχνολογίας! :-[
-
Αφού ο/η gumus δίνει την άδεια , ας το ανεβάσει κάποιος που το πήρε βρε παιδιά να ξεστρβωθούμε και οι υπόλοιποι...
-
Ναι!! Ανεβάστε το ;D ;D ;D ;D
-
Ανέβασα τα αρχεία που μου έστειλε η gumus - είναι 3 διαγωνίσματα σύμφωνα με το Ν.Π.Σ (αρχαία, γλώσσα, λογοτεχνία) και ένα αρχείο με την διδακτική πορεία που ακολουθείται με βάση το Ν.Π.Σ (λογικά για όλα τα μαθήματα). Πριν λίγο τα ανέβασα, όταν πάρουν και την έγκριση του admin θα μπορείτε να τα δείτε λογικά, στις αντίστοιχες ενότητες και να τα κατεβάσετε!
-
λογικα στα αρχεια με το υλικο θα το βρουμε ε?;
-
Παιδιά τελικά ανέβηκε το υλικό ή όχι ακόμα;;
Στην τράπεζα θεμάτων θα το ψάξουμε;;
-
Ναι, ανέβηκε!
Είναι στο εκπαιδευτικό υλικό στους φακέλους: ασκήσεις-διαγωνίσματα και ύλη, οδηγίες διδασκαλίας, αναθέσεις μαθημάτων.
Ευχαριστούμε πολύ! :)
-
Πάω να τα κατεβάσω! Ευχαριστούμε πολύ :)
-
Καλημέρα σε όλους! Πρώτο μου μήνυμα στο φόρουμ και ελπίζω να με βοηθήσετε.
Ψάχνω κάποιο βοήθημα για την έκθεση της Α΄ Λυκείου (θεματικές και κριτήρια αξιολόγησης) που να έχει διαγωνίσματα βάσει του νέου προγράμματος σπουδών (δηλαδή να μη ζητά π.χ. περίληψη). Η έρευνα στα βιβλιοπωλεία αποκάλυψε ότι οι εκδοτικοί οίκοι δεν έχουν βγάλει τίποτα καινούριο, ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα βοήθημα που να έχει εκδοθεί το 2012.
Ξέρει κανείς να προτείνει κάτι;
Ευχαριστώ πολύ! :)
-
Σαββάλα-Καλαβρουζιώτου και Ελληνοεκδοτική είναι πολύ καλά. :)
Γιατί δε θες να έχει περίληψη; Θεωρώ ότι είναι μεγάλη βλακεία που την έβγαλαν από την Α' Λυκείου. Προσωπικά τη διδάσκω ακόμα και αν είναι εκτός..για ποιο λόγο να ταλαιπωρήσω και το παιδί και τον εαυτό μου στη
-
Συγγνώμη που το ρωτάω εδώ, αλλά με τα παιδιά που είναι φέτος στη β' λυκείου τι γίνεται; ισχύει το παλιό σύστημα;
-
Σαββάλα-Καλαβρουζιώτου και Ελληνοεκδοτική είναι πολύ καλά. :)
Γιατί δε θες να έχει περίληψη; Θεωρώ ότι είναι μεγάλη βλακεία που την έβγαλαν από την Α' Λυκείου. Προσωπικά τη διδάσκω ακόμα και αν είναι εκτός..για ποιο λόγο να ταλαιπωρήσω και το παιδί και τον εαυτό μου στη
-
Σαββάλα-Καλαβρουζιώτου και Ελληνοεκδοτική είναι πολύ καλά. :)
Γιατί δε θες να έχει περίληψη; Θεωρώ ότι είναι μεγάλη βλακεία που την έβγαλαν από την Α' Λυκείου. Προσωπικά τη διδάσκω ακόμα και αν είναι εκτός..για ποιο λόγο να ταλαιπωρήσω και το παιδί και τον εαυτό μου στη
-
Ακούω από συναδέλφους που διδάσκουν σε σχολεία ότι από εδώ και στο εξής (δεν ισχύει για όσα παιδιά πάνε φέτος
-
περσυ διδασκα Α λυκειου. Αρχικα οι συμβουλοι μας ειπαν να μην τη διδαξουμε. Εμεις, καθότι επιφυλακτικοι, τη διδαξαμε, γιατι λεμε "ποιος ξερει τι γινεται;" Τελικα στις εξετασεις πραγματι δεν βαλαμε περιληψη, αλλα τα ιδια παιδια στη β λυκειου θα εχουν περιληψη. Οποτε καλα καναμε και τη διδαξαμε. Θα προτεινα να κανετε το ιδιο, ισως απλα να μην επιμεινετε παρα πολυ. Παντως ακουσα οτι το νεο συστημα θα ισχυει απο το 2015 ή 16, αν δεν κανω λαθος.
-
Ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση!
-
Πέρυσι υπήρχε μια σύγχηση στα σχολεία όσον αφορά την περίληψη. Πολλά σχολεία δεν τη δίδαξαν και στο τέλος δεν ήταν στις εξετάσεις. Παρόλα αυτά διδάσκεται κανονικα στη
-
Πάω να τα κατεβάσω! Ευχαριστούμε πολύ :)
Μάλλον πρέπει να κάνουμε υπομονή ως τον Οκτώβριο, και μάλιστα προς τα τέλη , για τα νεα βοηθήματα που θα κυκλοφορήσουν βάσει του ΝΠΣ . Συγκεκριμένα από τον Πατάκη μου είπαν ότι θα κυκλοφορήσει (μαζί με το E-book του) ένα "Κριτήρια αξιολόγησης για την γλωσσα α λυκειου" . Προφανώς κάτι αντίστοιχο θα ετοιμάζουν και οι άλλοι εκδοτικοί οίκοι. Όποιος γνωρίζει κάτι ας μας ενημερώσει.
-
συγνωμη :'( :'(
εγραψα σε λάθος παράθεση . η σωστή είναι αυτή:
Καλημέρα σε όλους! Πρώτο μου μήνυμα στο φόρουμ και ελπίζω να με βοηθήσετε.
Ψάχνω κάποιο βοήθημα για την έκθεση της Α΄ Λυκείου (θεματικές και κριτήρια αξιολόγησης) που να έχει διαγωνίσματα βάσει του νέου προγράμματος σπουδών (δηλαδή να μη ζητά π.χ. περίληψη). Η έρευνα στα βιβλιοπωλεία αποκάλυψε ότι οι εκδοτικοί οίκοι δεν έχουν βγάλει τίποτα καινούριο, ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα βοήθημα που να έχει εκδοθεί το 2012.
Ξέρει κανείς να προτείνει κάτι;
Ευχαριστώ πολύ! :)
-
Παιδιά καλησπέρα.
Στην πρώτη ενότητα, εκτός από τη γλωσσομάθεια και τον αναλφαβητισμό ποιο άλλο θέμα συνηθίζετε να πραγματεύεστε με τους μαθητές σας;;
π.χ. μιλάτε για την κρίση της γλώσσας, για τη γλώσσα των νέων τόσο αναλυτικά όσο τα θέματα που ανέφερα παραπάνω;;
-
Παιδιά καλησπέρα.
Στην πρώτη ενότητα, εκτός από τη γλωσσομάθεια και τον αναλφαβητισμό ποιο άλλο θέμα συνηθίζετε να πραγματεύεστε με τους μαθητές σας;;
π.χ. μιλάτε για την κρίση της γλώσσας, για τη γλώσσα των νέων τόσο αναλυτικά όσο τα θέματα που ανέφερα παραπάνω;;
εγώ τους κάνω ενα σχεδιαγραμμα για τη σημασία της γλώσσας,για τα αίτια και τις συνεπειες τις λεξιπενίας
-
θα συμφωνησω κι εγω το ιδιο κανω. γενικα κανω για τη γλωσσικη κριση. αλλα θα ηθελα να απαντησω και σε ενα ερωτημα λιγο πιο πανω. γνωμη μου ειναι να κανεις γενικα τη θεματολογια της α λυκειου και λεξιλογικεσ ασκησεις για να μην ειναι μονοτονο το μαθημα. ομως που και που να κανεις και περιληψη. γιατι οπως λεει ενας συναδελφος μου προετοιμαζουμε τα παιδια για τις πανελληνιες ηδη απο την α λυκειου.
-
με παιδιά που δεν έχουν καθόλου κριτική σκέψη... κ δε σκέφτονται γενικότερα... τι κάνετε?
-
Μεγάλο θέμα αυτό!!! Δυστυχώς πολλά παιδιά δε διαθέτουν κριτική ικανότητα.... Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται περισσότερος χρόνος για συζήτηση με τη μορφή ερωτήσεων (ώστε να υπάρχει και μια έμμεση καθοδήγηση, αρχικά τουλάχιστον)...και επίσης είναι αρκετο σημαντικό να διαπιστωθεί αν όντως το παιδί δεν έχει κριτική σκέψη και γενικότερα ιδέες, ή αν απλά έχει μάθει να μη σκέφτεται γιατί μέχρι τώρα του τα έδιναν όλα έτοιμα...
Πρακτικά, όταν π.χ. πρέπει να αναφερθούμε σε λύσεις ή μέτρα αντιμετώπισης, τους προτείνω να σκέφτονται κάθε φορά 1-2 από διαφορετικούς παράγοντες (οικογένεια, σχολείο, κράτος, Μ.Μ.Ε, κτλ)...θέλει πάντως πολλή δουλειά κι υπομονή!!!
-
Μεγάλο θέμα αυτό!!! Δυστυχώς πολλά παιδιά δε διαθέτουν κριτική ικανότητα.... Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται περισσότερος χρόνος για συζήτηση με τη μορφή ερωτήσεων (ώστε να υπάρχει και μια έμμεση καθοδήγηση, αρχικά τουλάχιστον)...και επίσης είναι αρκετο σημαντικό να διαπιστωθεί αν όντως το παιδί δεν έχει κριτική σκέψη και γενικότερα ιδέες, ή αν απλά έχει μάθει να μη σκέφτεται γιατί μέχρι τώρα του τα έδιναν όλα έτοιμα...
Πρακτικά, όταν π.χ. πρέπει να αναφερθούμε σε λύσεις ή μέτρα αντιμετώπισης, τους προτείνω να σκέφτονται κάθε φορά 1-2 από διαφορετικούς παράγοντες (οικογένεια, σχολείο, κράτος, Μ.Μ.Ε, κτλ)...θέλει πάντως πολλή δουλειά κι υπομονή!!!
Έχεις δίκιο σε όλα, σ' ευχαριστώ πολύ!! Το συγκεκριμένο παιδί δεν έχει μάθει να σκέφτεται και η ανάπτυξη ενός θέματος της φαίνεται βουνό, είτε είναι παράγραφος είτε έκθεση... κ όσο κι αν πραγματευόμαστε τι θα γράψει όταν μένει μόνη της δεν τα καταφέρνει. Έχουμε γράψει μαζί παραγράφους, περιλήψεις, έκθεση... υπομονή κ επιμονή λοιπόν!
-
Είχα πέρσι μια αντίστοιχη περίπτωση...εκεί όμως υπήρχαν και μαθησιακές δυσκολίες, οπότε μην τα ρωτάς!!
Πάντως διαπίστωσα ότι ενώ αρχικά δυσκολευόταν πάρα πολύ στις εργασίες πουείχε για το σπίτι, στην πορεία, όταν φτιάχναμε σχεδιαγράμματα κι είχε ένα πρότυπο (ακόμα και για ανάπτυξη παραγράφου) πάνω στο οποίο μπορούσε να στηριχτεί, υπήρξε βελτίωση. Δεν περιμένεις να αριστεύσει, αλλά να βλέπεις συνεχή βελτίωση..
-
Καλησπέρα συναδελφοι! Συγνώμη που γράφω στο δικό σας φόρουμ αλλά ένας φίλος μου (νέος συνάδελφος) θα αναλάβει μία κοπέλα Α λυκείου για έκθεση και μου ζήτησε να σας ρωτήσω ποιο βιβλίο - βοήθημα να του προτείνω! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
-
Θα μπορούσε κάποιος να με κατατοπίσει στο πότε δίνουμε σχεδιαγράμματα στα παιδιά για το θέμα μιας έκθεσης; καλό ειναι να δίνουμε κάποια σχεδιαγράμματα όταν συζητάμε ενα θεμα στην τάξη ή εφόσον έχουμε ήδη αφήσει τα παιδιά να γράψουν ελεύθερα μετά συζητάμε τι θα μπορούσαν να είχαν γράψει με μορφή σχεδιαγράμματος; ευχαριστω εκ των προτέρων.
-
Εγώ το δίνω, αφού συζητήσουμε ένα θέμα και πριν γράψουν την έκθεση για το σπίτι. Δηλαδή, όταν πρόκειται να την γράψουν, θέλω να το έχουν, ώστε να βοηθηθούν στους τομείς που επιθυμούν.
-
Θα μπορούσε κάποιος να με κατατοπίσει στο πότε δίνουμε σχεδιαγράμματα στα παιδιά για το θέμα μιας έκθεσης; καλό ειναι να δίνουμε κάποια σχεδιαγράμματα όταν συζητάμε ενα θεμα στην τάξη ή εφόσον έχουμε ήδη αφήσει τα παιδιά να γράψουν ελεύθερα μετά συζητάμε τι θα μπορούσαν να είχαν γράψει με μορφή σχεδιαγράμματος; ευχαριστω εκ των προτέρων.
εγω το δινουν αφου γραψουν για να μην αντιγραφουν και να εξασκουνται σε αγνωστα θεματα
-
σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Επομένως απ' οτι καταλαβαίνω είναι ανάλογα με τον τρόπο που θέλει να δουλέψει ο κάθε καθηγητής, χωρίς να υπάρχει σωστός η λάθος τρόπος. Εγώ προτίμησα να τα δίνω πριν αν και πάλι πιστεύω λάθη θα υπάρχουν για να διορθώσουμε την επόμενη φορά ακόμα και αν έχουν ήδη κάποιες ιδέες έτοιμες.
-
Επίσης, μόλις πήρα τις πρώτες περιλήψεις και εκθέσεις των παιδιών της Α λυκείου και ήταν αρκετά απογοητευτικές. Προτείνετε να αφιερώσω 1.5 φροντιστηριακή ώρα (δλδ 1 ώρα και 15 λετά) για διόρθωση μόνο των λαθών Σημειωτέον οτι κάνουμε έκθεση μόνο 1. 5 ώρα την εβδομάδα. Σκεφτόμουν οτι θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε 1 μάθημα για το πως γράφουν περίληψη σωστά και παραγράφους αλλά μήπως λόγω πίεσης χρονικής δεν θα πρέπει να είμαι τόσο αναλυτική;
-
Τα περισσότερα φροντιστήρια στο πρόγραμμα τους έχουν έκθεση 1,5 ώρα τη βδομάδα. Κι άντε μετά εσύ να προλάβεις να διδάξεις όλα όσα δεν έχουν διδαχθεί στο Γυμνάσιο.....
Πρέπει να τους διδάξεις από την αρχή τη θεωρία της περίληψης, τεχνικές πύκνωσης, κτλ και το ιδανικό κατά τη γνώμη μου είναι να δουλέψεις στο ίδιο μάθημα μαζί τους ένα κείμενο, να τους δείξεις τον τρόπο που θα πρέπει να το δουλεύουν και μόνοι τους. Πιο εποικοδομητικό είναι το μάθημα που περιέχει εκτός από τη θεωρία και την υπόδειξη του στην πράξη.
-
Παιδιά, υπάρχει κάποιο νεώτερο σχετικά με τον νέο τρόπο αξιολόγησης του μαθήματος;;Εννοώ αν έχετε μάθει από τους μαθητές σας αν εφαρμόζεται το νέο σύστημα.
Ζητούν ακόμα την περίληψη στα διαγωνίσματα;;;;
-
Η περίληψη, σύμφωνα με τον περσινό νόμο, δεν ζητείται πλέον. Υπάρχει μήπως νέα εγκύκλιος που να το καθορίζει;
-
Επίσης θα ήθελα να μάθω αν τελικά η έκθεση θα μετράει 60 ή 40 μόρια.
-
Στους δικούς μου είναι εκτός..εγώ τη διδάσκω κανονικά
-
καλημερα..θα ηθελα τη γνωμη σας..πειστικο λογο του κουτρα ή ιδεες και επιχειρηματα του γιαβρη να προτεινω σε μαθητη να αγορασει?θελω να εχει ενα βιβλιο αναφορας..ευχαριστω εκ των προτερων
-
To καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα και απευθύνονται, νομίζω, σε διαφορετικούς τύπους μαθητών.
Για παράδειγμα, του Γιαβρή περιέχει σύγχρονα, ενδιαφέροντα κείμενα από τον τύπο με ενδεικτικές ερωτήσεις και ιδέες-επιχειρήματα για τα θέματα αριθμημένα, κωδικοποιημένα, πιο συνοπτικά. Αν ο μαθητής λοιπόν είναι πιο πρακτικός και μπορεί να αναπτύσσει μόνος του τα θέματα θα σου πρότεινα αυτό.
Από την άλλη, αν έχει πρόβλημα στην ανάπτυξη, τη συγγραφή προλόγων-επιλόγων, και είναι γενικά διαβαστερός, νομίζω ότι είναι καταλληλότερο του Κούτρα. Μπορεί να περιέχει ενιαία κείμενα (και ίσως κάπως μονότονα στο μάτι) χωρίς σχεδιαγραμματική μορφή αλλά δίνει μια γενική εικόνα της ανάπτυξης των θεμάτων και βοηθάει στην έκφραση (αρκεί βέβαια να τα μελετάει συστηματικά). Επίσης, θεωρώ του Κούτρα (και τους 3 τόμους εννοώ) πιο ολοκληρωμένο για την προετοιμασία για τις εξετάσεις, γιατί ο τρίτος τόμος περιέχει θεωρία, παραδείγματα και λεξιλογικές ασκήσεις.
-
θα παει θετικη κατευθυνση και δεν ειναι πολυ διαβαστερος..ειναι πιο πρακτικος
-
Τότε νομίζω πως το βιβλίο του Γιαβρή θα του φανεί περισσότερο ενδιαφέρον! :)
-
Τότε νομίζω πως το βιβλίο του Γιαβρή θα του φανεί περισσότερο ενδιαφέρον! :)
αυτο σκεφτομουν κι εγω αλλα ηθελα και μια δευτερη γνωμη..ευχαριστω πολυ
-
To καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα και απευθύνονται, νομίζω, σε διαφορετικούς τύπους μαθητών.
Για παράδειγμα, του Γιαβρή περιέχει σύγχρονα, ενδιαφέροντα κείμενα από τον τύπο με ενδεικτικές ερωτήσεις και ιδέες-επιχειρήματα για τα θέματα αριθμημένα, κωδικοποιημένα, πιο συνοπτικά. Αν ο μαθητής λοιπόν είναι πιο πρακτικός και μπορεί να αναπτύσσει μόνος του τα θέματα θα σου πρότεινα αυτό.
Από την άλλη, αν έχει πρόβλημα στην ανάπτυξη, τη συγγραφή προλόγων-επιλόγων, και είναι γενικά διαβαστερός, νομίζω ότι είναι καταλληλότερο του Κούτρα. Μπορεί να περιέχει ενιαία κείμενα (και ίσως κάπως μονότονα στο μάτι) χωρίς σχεδιαγραμματική μορφή αλλά δίνει μια γενική εικόνα της ανάπτυξης των θεμάτων και βοηθάει στην έκφραση (αρκεί βέβαια να τα μελετάει συστηματικά). Επίσης, θεωρώ του Κούτρα (και τους 3 τόμους εννοώ) πιο ολοκληρωμένο για την προετοιμασία για τις εξετάσεις, γιατί ο τρίτος τόμος περιέχει θεωρία, παραδείγματα και λεξιλογικές ασκήσεις.
Ο Πειστικός Λόγος του Κούτρα είναι αρκετά μονότονο βιβλίο!
Εγώ χρησιμοποιώ το Κούτρα-Ζουρούδη που έχει κωδικοποιημένες ιδέες σε κάθε θέμα, ανάπτυξή των ιδεών στις επόμενες σελίδες και κριτήρια αξιολόγησης στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας!
Του Γιαβρή δεν το έχω υπόψιν μου, αλλά μια και λέτε ότι είναι καλό θα το κοιτάξω!
-
αυτο το βιβλιο που λες δεν το γνωριζω θα το κοιταξω ομως ;)
-
Τότε νομίζω πως το βιβλίο του Γιαβρή θα του φανεί περισσότερο ενδιαφέρον! :)
αυτο σκεφτομουν κι εγω αλλα ηθελα και μια δευτερη γνωμη..ευχαριστω πολυ
Τίποτα! Να είσαι καλά! :)
-
Ο Πειστικός Λόγος του Κούτρα είναι αρκετά μονότονο βιβλίο!
Εγώ χρησιμοποιώ το Κούτρα-Ζουρούδη που έχει κωδικοποιημένες ιδέες σε κάθε θέμα, ανάπτυξή των ιδεών στις επόμενες σελίδες και κριτήρια αξιολόγησης στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας!
Του Γιαβρή δεν το έχω υπόψιν μου, αλλά μια και λέτε ότι είναι καλό θα το κοιτάξω!
Θα συμφωνήσω μαζί σου για το βιβλίο του Κούτρα, ιδίως για παιδιά της Α. Στην Γ' όμως και για προετοιμασία για τις πανελλαδικές έχει αρκετά θετικά στοιχεία (αν παραβλέψουμε τη μονοτονία του, φυσικά!).
Πάντως, κι εγώ σε παλαιότερα μαθήματά μου στην Α' το βιβλίο των Κούτρα-Ζουρούδη χρησιμοποιούσα (ανάμεσα σε άλλα) για την προετοιμασία μου και από εκεί αντλούσα και τα κριτήρια. Ως βιβλίο αναφοράς όμως για τον μαθητή το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί και στις επόμενες τάξεις (κάτι τέτοιο υποθέτω ότι θα σκεφτόταν η firiki) είναι πολύ καλό του Γιαβρή. Να το δεις για να το έχεις υπόψη σου στο μέλλον! :)
-
Θα το κοιτάξω οπωσδήποτε!
Μπορείς να μου πεις ακριβώς τον τίτλο;
-
Είναι το δίτομο ''Ιδέες και επιχειρήματα για την Έκθεση-Έκφραση'' των Γιαβρή και Στουφή από τις εκδόσεις Κέδρος. :)
-
Μπορεί και να είναι το καλύτερο βοήθημα που κυκλοφορεί για την Έκθεση. Ωραία κείμενα, πολύ μεγάλη και πλούσια ποικιλία ασκήσεων, πρωτότυπο, ευχάριστο στο μάτι -εγώ έχω ενθουσιαστεί. Προσοχή, δεν περιέχει λύσεις (κατά τη γνώμη μου αυτό είναι και το προσόν του!)
Δες και το Τετράδιο Δημιουργικής Γραφής των ίδιων εκδόσεων, συγγραφείς Ζακυνθινός-Λαμπράκος-Μητρούλιας. Περιέχει πολύ αποτελεσματικά παρουσιασμένη μεθοδολογία και εξαιρετικές ασκήσεις για περίληψη, παραγράφους και γενικώς το κομμάτι των γλωσσικών ασκήσεων!
-
Θα τα κοιτάξω και τα δύο βοηθήματα!
Daffyduck εννοείς ότι δεν έχει τις λύσεις του σχολικού ή των ασκήσεων που περιέχει το βοήθημα;
Προσωπικά πάντα κόβω τις απαντήσεις από τα βοηθήματα που αγοράζουν οι μαθητές μου και τους τα επιστρέφω στο τέλος της χρονιάς! Τους απαλάσσω και από τον πειρασμό :P :P
-
δεν έχει καμία σχέση με το σχολικο έτσι κι αλλιώς. Δεν έχει τις λύσεις για τις ασκήσεις του, οπότε δεν τίθεται θέμα πειρασμού!
-
Μπορεί και να είναι το καλύτερο βοήθημα που κυκλοφορεί για την Έκθεση. Ωραία κείμενα, πολύ μεγάλη και πλούσια ποικιλία ασκήσεων, πρωτότυπο, ευχάριστο στο μάτι -εγώ έχω ενθουσιαστεί. Προσοχή, δεν περιέχει λύσεις (κατά τη γνώμη μου αυτό είναι και το προσόν του!)
Δες και το Τετράδιο Δημιουργικής Γραφής των ίδιων εκδόσεων, συγγραφείς Ζακυνθινός-Λαμπράκος-Μητρούλιας. Περιέχει πολύ αποτελεσματικά παρουσιασμένη μεθοδολογία και εξαιρετικές ασκήσεις για περίληψη, παραγράφους και γενικώς το κομμάτι των γλωσσικών ασκήσεων!
Το τετράδιο δημιουργικής γραφής είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Το αγόρασα σήμερα!
Ευχαριστώ πολύ!!
-
Καλησπέρα. Θα μπορούσε κάποιος να μου πει αν η διαφήμιση είναι μέσα στα θέματα της α λυκείου; Παρατήρησα οτι άλλα σχολεία κάνουν αναφορά στα θετικά και αρνητικά στοιχεία της διαφήμισης ενω αλλα δεν ασχολούνται καθόλου με το θέμα. Τι θα πρέπει να κάνω στο φροντιστήριο; Να ασχοληθώ ή οχι;
-
Δεν υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει τελικά; ευχαιστω εκ των προτέρων
-
Μέσα είναι! Στο σχολείο συνήθως δεν προλαβαίνουν να δουν όλα τα θέματα... :)
-
ευχαριστω πάρα πολύ. Προτίνεις λοιπόνα να το διδάξω κανονικά στα παιδιά ασχέτως αν θα γίνει η οχι στο σχολείο; Ευχαριστώ και πάλι.
-
ευχαριστω πάρα πολύ. Προτίνεις λοιπόνα να το διδάξω κανονικά στα παιδιά ασχέτως αν θα γίνει η οχι στο σχολείο; Ευχαριστώ και πάλι.
ναι!
-
Eυχαριστώ πολύ! :D
-
Οι δικοί σας μαθητές πού βρίσκονται στην Έκθεση; Ένας από τους δικούς μου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη με το βιβλίο ::)
Κάνουν γλωσσικές ασκήσεις και για την άλλη εβδομάδα έχουν να διαβάσουν μονοι τους στο σπίτι ως τη σελίδα 65 :o
-
Για την αξιολογηση της α λυκειου:το α μερος περιλαμβανει ερωτησεις κατανοησης!το β τι;δεν βγαζω ακρη με το πδ!
-
Συνάδελφοι καλημέρα. Διδάσκω για πρώτη φορά τη γλώσσα στην Α λύκειου και θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει αν πρέπει να ακολουθήσω οπωσδήποτε τις καινούριες οδηγίες του υπουργείου. Εγώ ξεκίνησα τη διδασκαλία με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλ. κείμενα βιβλίου, συζήτηση, εργασίες για σπίτι ακολουθώντας την ύλη κανονικά. Είμαι λάθος?
-
Καλησπέρα.Θα μπορούσε κάποιος σας παρακαλώ που διδάσκει το μάθημα της έκθεσης σε φροντιστήριο και έχει εμπειρία να με διαφωτίσει ως προς την ύλη που συνήθως πρέπει να έχει βγει μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν "πρέπει" σε αυτό το κομμάτι ή γενικά αν είμαστε πιο μπροστα απο το σχολείο δν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να βιαζόμαστε τόσο πολύ; Επίσης υπάρχει κάποιος που να έχει προσαρμόσει τη διδασκαλία του στο νέο πρόγραμμα και αν ναι τι είναι αυτό που θα πρέπει να αλλάξει ριζικά σε σχέση με το παλιό ως προς τον τρόπο διδασκαλίας; Είναι όντως λίγο μπερδεμένο το πρόγραμμα και νομίζω οτι μέχρι στιγμής δεν κυκλοφορούν και βοηθήματα βασισμένα στο νέο πρόγραμμα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
Καλησπέρα evi_ts, συνήθως δεν υπάρχουν σαφή όρια ανάμεσα στο τι "πρέπει" να έχει βγει μέχρι τις γιορτές στο δικό μας φροντιστήριο. Το σίγουρο είναι ότι δεν προσπαθούμε απλώς να είμαστε πιο μπροστά από το σχολείο δεοδομένου ότι τελικά στην Α' Λυκείου δεν βγάζουν όλες τις θεματικές ενότητες στο σχολείο. Εγώ όμως επιμένω να βγουν όλες, ώστε να μην υπάρχουν κενά για τις επόμενες τάξεις. Από εκεί και πέρα προγραμματίζω να κάνω νέα θεματική ενότητα περίπου ανά δύο βδομάδες.
Τώρα, αναφορικά με το νέο σύστημα σε εμάς δεν ακολουθείται κατά γράμμα. Δηλαδή, διδάσκουμε κανονικά περίληψη και την εξετάζουμε με ασκήσεις. Απλώς, στα επίσημα διαγωνίσματα προσαρμοζόμαστε στα του Υπουργείου. Αν θες να δεις τέτοιο διαγώνισμα ρίξε μια ματιά στα διαγωνίσματα της ΟΕΦΕ 2012.
-
Σε ευχαριστώ πάρα πολυ για την απάντηση σου. Ως προς το πόσο μπροστά πρέπει να είμαστε στο φροντιστήριο που δουλεύω εγώ σήμερα έκανα για προφορικό και γραπτό λόγο και στο επόμενο μάθημα θα μπω αναλφαβητισμό. είμαι μπροστά σε σχέση με το σχολείο -όλων των μαθητών μου-. Απλώς είμαστε 2 καθηγήτριες στο φροντιστηριο που διδασκουμε την εκθεση και η άλλη καθηγήτρια είναι πιο μπροστά απο εμένα με αποτέλεσμα κάπως να με αγχώσει αυτό.
-
Σχετικά με τα θέματα δεν ξέρω τι γραμμή ακολουθούν στο φροντιστήριό σου....Αν, για παράδειγμα, οφείλεις να διδάξεις κάποιες συγκεκριμένες ενότητες σε κάθε τάξη....Εγώ, ας πούμε, που έχω το ελεύθερο να προγραμματίζω την ύλη προσωπικά, δεν διδάσκω ΜΜΕ στην Α' Λυκείου κάθώς αποτελεί κεφάλαιο ολόκληρο στη
-
ele@n se euxaristo poli. me voithises poli. epeidi eimai arxaria exo kapos mperdeutei. Ta mme ta ekana stirizomeni se ena tetradio pou m edose i aderfi mias filis m pou pigaine perisi a likeiou kai koitontas to eida oti i katigitria tous tous ta eixe pei ligo ara kapos etsi epeleksa kai go na to kano. thelo na po oti epeidi eimai erxaria kano 1 fora to mathima tis ekthesis kai epeidi den exo apo kapou voitheia doulepsa me to skeptiko oti gia na to ekane mia kathigitria se ena sxoleio isos to kanoun k alles ara mallon prepei na to kano...opos kai na xei se euxaristo PARA POLI!!!
-
Α, δεν είναι τίποτα...Όλοι κάποια στιγμή ήμασταν αρχάριοι....Επίλεξε ένα βοήθημα Έκθεσης από το εμπόριο που να έχει αναλυμένες θεματικές ενότητες και κριτήρια και ακολούθησέ το....
-
Καλημέρα θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει με την θεματική ενότητα υγεία-διατροφή θέλω να την διδάξω αλλά στο βοήθημα που αγόρασα δεν την έχει...μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου στείλει από κάποιο δικό του βοήθημα κάποια βασικα στοιχεία της ενότητας?ευχαριστώ πολύ
-
Καλημέρα σε όλους! Σήμερα μου ζήτησαν απο το φροντιστήριο που εργάζομαι να φτιάξω επαναληπτικές ασκήσεις για την α λυκειου για τα χριστούγεννα. Τι προτείνετε να περιλαμβάνουν αυτές οι ασκήσεις;
-
Να κάνω μια ερώτηση...σε μια άσκηση ζητούσε
μείζων προκείμενη:.....................
ελάσσων προκείμενη: Ο αριθμός των διαζυγίων αυξάνεται
Συμπέρασμα: Η οικογένεια περνάει κρίση.
Μπορείτε να μου πείτε πια κατά τη γνώμη σας είναι η μείζων προκείμενη.....Ευχαριστώ πολύ!!!
-
Όταν ο αρθμός των διαζυγίων αυξάνεται, οι οικογένεια περνάει κρίση.
-
Όταν ο αρθμός των διαζυγίων αυξάνεται, οι οικογένεια περνάει κρίση.
ευχαριστω πολύ και πάλι!!!!!!!!και εγώ αυτό σκεφτόμουν αλλά ήθελα να το σιγουρέψω αν και απλό!!!
-
Γεια σας! Μου ζητησαν απο το φροντιστηριο στο οποιο εργαζομαι να αναλαβω Εκθεση Α Λυκειου 1 ωρα. Ειναι αρκετη? Και επιπλεον το παιδι θα αρχισει τωρα στη μεση της χρονιας. Πως λετε να ξεκινησω? Να τα παρω απο την αρχη ή να ξεκινησω απο εκει που εχουν σταματησει στο σχολειο?
-
Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους. Η παραγωγή λόγου στην Α Λυκείου βαθμολογείται ακόμα με 60 μονάδες;
Ευχαριστώ
-
Μια ώρα για έκθεση δεν είναι αρκετή γτ ουσιαστικά είναι 50λεπτ. Μιάμιση και δεν φτάνει συνήθως. Νομίζω οτι καλό θα ήταν να συνεχίσει εκει που βρίσκεται στο θέμα που είναι στο σχολείο αλλά να κάνεις μια επανάληψη στη θεωρία για αρχή, ανάπτυξη παραγράφου δομή , αναφορική και ποιητική λειτουργία της γλώσσας κλπ. τα θέματα που δεν έχετε δουλέψει μαζί μπορείς να κάνεις μια γρήγορη αναφορά ή να δεις τι ξέρει βάζοντας κάποια κριτήρια για αρχή. Σχετικά με την έκθεση αν δεν απατώμαι βαθμολογείται με 60.
-
Καλησπέρα...θα ήθελα να σας παρουσιάσω ένα γεγονός να μου πείτε την γνώμη σας...Λοιπόν η μαθήτρια(ανιψιά) στην οποία κάνω μάθημα έκθεση πήρε 15 στο σχολείο...Εγώ στεναχωρήθηκα πολύ...γιατί ένιωσα ότι πήγε ο κόπος μας άδικα.. Σε αυτό το ιδιαίτερο γινόταν και γίνεται σοβαρή δουλειά, η μαθήτρια προσπαθούσε όσο μπορούσε, έκανε μια κοιλιά τα Χριστούγεννα, αναγκάστηκα να γίνω αυστηρότερη.. και κάπως επανήλθε... Με πολύ κόπο της βάζω να κάνει την εβδομάδα μια περίληψη και μια έκθεση γιατί βαριέται πολύ να γράφει είναι θετικό μυαλό και όλα αυτά τα βρίσκει βαρετά. Ο μέσος όρος των εκθέσεων της είναι γύρω στο 25/40... αλλά όταν κάτσει να κάνει σοβαρή δουλειά είναι πολύ καλές οι εκθέσεις της. Γράφω συνέχει τα σχόλια, κάνουμε κείμενα, κάνουμε πολλές γλωσσικές ασκήσεις...δεν ξέρω τι άλλο να κάνω.. Η καθηγήτρια της είπε ότι οι εκθέσεις τις είναι καλές αλλά ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το επίπεδο γυμνασίου... και ότι την τιμώρησε γιατί τους είχε ζητήσει να γράψουν 4 εκθέσεις ως άσκηση και έφερε τις 2...(για μένα λάθος της μαθήτριας) και γενικά ο μέσος όρος σε αυτό το μάθημα κυμαίνεται στο 15..
Τι άλλο να κάνω για να την βοηθήσω...??
-
Εσύ τίποτα..τί άλλο να κάνεις; Κάνε μια σοβαρή κουβέντα με το παιδί. Εξήγησέ της ότι είναι μάθημα που θα σέρνει αναγκαστικά μέχρι τις Πανελλήνιες και ότι μπορεί να μην είναι βαρύτητας, αλλά θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τελική της βαθμολογία. Κάνε και μια κουβέντα με τους γονείς. Δε νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω.. ::)
-
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου :)....Της τα έχω πει ουκ ολίγες φορές... και τους γονείς ενημέρωσα και τις εκθέσεις έχω δείξει και τις περιλήψεις όλη την δουλειά που έχουμε κάνει...στεναχωρήθηκα το πήρα κατάκαρδα.....αλλά θα το ξεχάσω και θα προσπαθήσω να τα πάμε καλύτερα
-
Κατάκαρδα; Μα γιατί; Παίρνουμε κατάκαρδα αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος: πχ δε διδάξαμε κάτι και πήραμε το παιδί στο λαιμό μας. Αφού είσαι εντάξει απέναντί της μη στεναχωριέσαι , δε μπορείς να κάνεις κάτι αλλο ;)
-
Είναι η πρώτη μου εμπειρία και στεναχωρήθηκα...σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!! :D
-
Kαλησπέρα !!!!! Μήπως γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρω τις απατήσεις στις ερωτήσεις του κεε γι την εκθεση της α λυκειου; Μέχρι στιγμής δεν βρίσκω πουθενά απάντηση έχω καλέσει σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Αν υπάρχει κάποιος που τις έχει μπορεί να στείλει απο ποιες εκδόσεις τις βρήκε;;;ευχαριστώ πολύ!!!!
-
Οι απαντήσεις του ΚΕΕ βγαίνουν από τον εκδοτικο ομιλο συγγραφεων καθηγητων.
Έτσι να το ψαξεις.
-
Δυστυχώς πληροφορήθηκα οτι δεν βγάζει για α λυκείου έκθεση. Μόνο για β και γ.... :(.
-
Συνάδελφοι τί βοηθήματα χρησιμοποιείτε για την Έκθεση της Α' Λυκείου; Δουλεύει κανείς εκδόσεις Ζήτη;
-
Ναι.δουλεύω εγώ. Είναι πολύ καλό. Το συνιστώ
-
Εγώ δουλεύω ως βασικό βιβλίο Σαββάλα και δίνω έξτρα υλικό από τον Κέδρο και την Ελληνοεκδοτική (το θεωρώ αρκετά απαιτητικό βιβλίο). Σκέφτομαι από τη νέα χρονιά να πειραματιστώ με του Ζήτη αλλά δεν είμαι σίγουρη..
-
*sos* Για τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης στην Έκθεση Α' Λυκείου παραμένει η αλλαγή που έγινε πέρυσι με το 40 και 60 μόρια στην έκθεση και αφαίρεση της περίληψης ή επανήλθαμε ξανά στα κλασικά θέματα με την περίληψη να παίρνει 25 ασκήσεις 35 και έκθεση 40 ;
Ρωτ'αω γιατί θυμάμαι ότι στην αρχή της χρονιάς κάπου είχα διαβάσει ότι επανήλθαμε στα παλιά αλλά δε βρίσκω το αντίστοιχο ΦΕΚ!
Υπάρχει επίσημη απάντηση;
-
*sos* Για τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης στην Έκθεση Α' Λυκείου παραμένει η αλλαγή που έγινε πέρυσι με το 40 και 60 μόρια στην έκθεση και αφαίρεση της περίληψης ή επανήλθαμε ξανά στα κλασικά θέματα με την περίληψη να παίρνει 25 ασκήσεις 35 και έκθεση 40 ;
Ρωτ'αω γιατί θυμάμαι ότι στην αρχή της χρονιάς κάπου είχα διαβάσει ότι επανήλθαμε στα παλιά αλλά δε βρίσκω το αντίστοιχο ΦΕΚ!
Υπάρχει επίσημη απάντηση;
κανείς δε γνωρίζει; :-\
-
*sos* Για τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης στην Έκθεση Α' Λυκείου παραμένει η αλλαγή που έγινε πέρυσι με το 40 και 60 μόρια στην έκθεση και αφαίρεση της περίληψης ή επανήλθαμε ξανά στα κλασικά θέματα με την περίληψη να παίρνει 25 ασκήσεις 35 και έκθεση 40 ;
Ρωτ'αω γιατί θυμάμαι ότι στην αρχή της χρονιάς κάπου είχα διαβάσει ότι επανήλθαμε στα παλιά αλλά δε βρίσκω το αντίστοιχο ΦΕΚ!
Υπάρχει επίσημη απάντηση;
κανείς δε γνωρίζει; :-\
Με βάση τα όσα γνωρίζω ισχύει ό,τι ίσχυε και πέρυσι.6Ο μονάδες η έκθεση και αφαίρεση της περίληψης
-
60 παίρνει η έκθεση, 40 οι υπόλοιπες ασκήσεις. Η περίληψη είναι εκτός ύλης για την Α΄ Λυκείου!
-
*sos* Για τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης στην Έκθεση Α' Λυκείου παραμένει η αλλαγή που έγινε πέρυσι με το 40 και 60 μόρια στην έκθεση και αφαίρεση της περίληψης ή επανήλθαμε ξανά στα κλασικά θέματα με την περίληψη να παίρνει 25 ασκήσεις 35 και έκθεση 40 ;
Ρωτ'αω γιατί θυμάμαι ότι στην αρχή της χρονιάς κάπου είχα διαβάσει ότι επανήλθαμε στα παλιά αλλά δε βρίσκω το αντίστοιχο ΦΕΚ!
Υπάρχει επίσημη απάντηση;
Στα αρχαία επανήλθαμε στον παλιό τρόπο βαθμολόγησης. Στην Έκθεση και στη Λογοτεχνία Α΄Λυκείου ισχεί το νέο σύστημα αξιολόγησης που ξεκίνησε πέρυσι!
-
Στα αρχαία επανήλθαμε στον παλιό τρόπο βαθμολόγησης. Στην Έκθεση και στη Λογοτεχνία Α΄Λυκείου ισχεί το νέο σύστημα αξιολόγησης που ξεκίνησε πέρυσι!
[/quote]
Ευχαριστώ! Παρά το ότι όλα τα ΦΕΚ που βρήκα λένε αυτό με το 40 οι ασκήσεις και 60 η έκθεση, είχα την εντύπωση ότι επανήλθαμε στα παλιά! Μάλιστα σε 2 σχολεία στην πόλη οι φιλόλογοι είπαν στα παιδιά ότι αυτό άλλαξε και επανήλθε στην έκθεση η περίληψη και η παλιά μορφή! Μπέρδεμα...
-
Τι υλικό δίνετε για επανάληψη στην έκθεση όσοι δουλεύετε σε φροντιστήριο; Τι πρέπει να περιλαμβάνουν τα τελευταία μαθήματα; Κριτήρια στην τάξη; Γλωσσικές ασκήσεις ; Θα με βοηθούσε πολύ μια γνώμη ! Ευχαριστώ πολυ!!
-
Κανείς ;;
-
Επανάληψη με ασκήσεις σε όλη τη θεωρία και σύντομη επανάληψη όλων των διαγραμμάτων....Κάποιες γλωσσικές ασκήσεις που τους είχαν δυσκολέψει ξαναβλέπουμε αλλιώς δεν τις κάνω καθόλου...
-
Ευχαριστώ για την απάντηση σου elen !!!!!
-
Καλή σχολική χρονιά σε όλους! Η ερώτηση μου είναι αν πλέον με την αλλαγές στο λύκειο αλλάζει πάλι και ο τρόπος εξέτασης της εκθεσης α λυκείου,δηλαδή :α) η περίληψη αποτελεί πλεον εξεταστέα ύλη και β) πέρυσι τα παιδιά εξετάστηκαν σε 2-3 κείμενακια μικρά (βέβαια αρκετοί καθηγητές ακολούθησαν το παλιο και δοκιμασμένο τρόπο εξέτασης του ενός κειμένου). πλέον επανερχόμαστε στο ενα κείμενο; ευχαριστω!
-
Την βοήθειά σας,παρακαλώ,για όποιον γνωρίζει!Αναλαμβάνω πρώτη φορά ιδιαίτερο εκθεση Ά λυκείου!Κατά τη γνώμη σας,τι είδους ασκήσεις θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μικρό διαγνωστικό τεστ;;Περιμένω με αγωνία.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις.
-
Δε νομίζω ότι μπορείς να ετοιμασεις κάποιο διαγνωστικο τεστ, αφού ουσιαστικά στην Α λυκειου αντιμετωπίζεται πλέον σοβαρά το μάθημα. Μπορείς να του αναθέσεις να γράψει κάποια παράγραφο ή έκθεση , αν θες εσύ να εχεις μια εικόνα για την έκφραση του κ.λπ.
Ουσιαστικά εδώ συνήθως ξεκινάει ο αγώνας να δείξεις στο παιδί πώς να δουλεύει την παράγραφο, να οργανώνει το γραπτό του και να υιοθετεί ένα πιο επιτηδευμένο ύφος γραφης
-
Γεια σας και από εμένα συνάδελφοι!!!Τελικά διδάσκετε την περίληψη στην α λυκείου καθώς και την ανάπτυξη ιδέας σε παράγραφο;;Εγώ δίδαξα και τα δύο και τώρα δουλεύω το νέο σύστημα σύμφωνα με το βιβλίο του χατζηθωμά των εμμανουήλ και χατζηιωαννίδη..τα φώτα σας...
-
Καλησπέρα!Δεν τη δίδαξα την περίληψη. Μόνο την ανάπτυξη σε παράγραφο και προσπαθώ να τους μάθω να απαντούν σε ερωτήσεις των κειμένων (2).Παράλληλα, μου δημιουργείται μια άλλη απορία: πρόσβαση στην τράπεζα θεμάτων θα υπάρχει ή όχι;
-
Noμίζω κάπως έτσι κινούμαστε όλοι..Άλλωστε, η προεργασία της περίληψης απαιτείται και για τις νοηματικές ασκήσεις...Στην τάξη μου, εστιάζω βέβαια στον τρόπο αναπτυξης παραγράφου, στις διαρθρωτικές λέξεις, αλλά και στη διαδικασία εξαγωγής των πλαγιότιτλων σε κάθε παράγραφο...Σε κάθε περίπτωση, πιστέυω πως ο νέος τροπος εξέτασης δίνει βαρύτητα στην έκθεση κι εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε..Είναι δύσκολο για τα πρωτάκια να γράφουν κείμενο 500 λέξεων πια..γι' αυτό και χρειάζονται επίμονη καθοδήγηση
-
Kαλησπέρα σε όλους.
Μόλις ξεκίνησα εθελοντικά το μάθημα της έκθεσης για α' λυκείου και θα μου ήταν πολύτιμη η βοήθειά σας, καθώς είναι η πρώτη φορά που διδάσκω και ως εκ τούτου είμαι πολύ άπειρη (και μικρή στην ηλικία).
Οι απορίες μου είναι οι εξής:
1) Στο "φροντιστήριο" πρέπει να είμαστε πιο μπροστά απ' το σχολείο;
2) Δίνετε επιπλέον υλικό δικό σας/από βοήθηματα ή περιορίζεστε στις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου;
3) Λύνετε στο μάθημα τις ασκήσεις που τους έχουν βάλει οι καθηγητές στο σπίτι; Λύνετε και τις παρακάτω;
4) Πόσα γλωσσικά φαινόμενα βγάζετε σε κάθε μάθημα και γενικότερα πως μοιράζετε ένα δίωρο μάθημα;
5) Δουλεύετε με το βιβλίο των γλωσσικών ασκήσεων;
7) Με την παραγωγή λόγου ασχολείστε σε κάθε μάθημα;
Επειδή ξέρω ότι γίνομαι κουραστική, δεν χρειάζεται να μου απαντήσετε σε όλες, μόνο σε όσες θέλετε και γνωρίζετε. :)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
α)Στο Λύκειο με ενδιαφέρει να μάθουν κατ' αρχάς να δουλεύουν.Συνήθως εκ των πραγμάτων είσαι πιο μπροστά απ' το σχολείο αλλά και παράλληλα ή λίγο πιο πίσω να είσαι, δεν χάνει το μάθημά σου.
β)Δίνεις δικό σου υλικό, γιατί το βιβλίο δεν έχει τίποτα!!!!!
γ)Όχι, δεν είσαι το λυσάρι τους. Αλλά αν κάποιος μαθητής έχει απορίες μπορείς να τον κατευθύνεις στο τι να γράψει.Το βιβλίο το σχολικό άλλωστε έχει ελάχιστες ασκήσεις. Επομένως, συνήθως είναι διαφορετικές από τις δικές σου;
δ)Μία ώρα κείμενο και ασκήσεις θεωρίας και τη δεύτερη ώρα συζήτηση για μια θεματική ενότητα.
ε)Το βιβλίο των γλωσσικών ασκήσεων δεν έχω συναντήσει καθηγητή που να το διδάσκει. Μπορείς να βάζεις όμως εσύ ασκήσεις από εκεί.
στ)Συνήθως ναι. Όλο και κάποιο θέμα σχετικά με τις θεματικές ενότητες της α' λυκείου θα σου έρθει να συζητήσετε (εννοείται διαφορετικό κάθε φορά).
-
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Κάτι τελευταίο: στην α' λυκείου διδάσκουμε όλους τους τρόπους ανάπτυξης παραγράφου ή μονο αιτιολόγηση και αναλογία;
-
Καλό θα είναι να τους διδάξεις όλους.
-
Ευχαριστώ! Το βιβλίο των γλωσσικών ασκήσεων έχει αλλάξει; Εγώ θυμάμαι ότι είχαμε ένα πράσινο παλιά.
(οι απορίες δεν τελειώνουν ποτέ συνάδελφοι.. :-[)
-
Ευχαριστώ! Το βιβλίο των γλωσσικών ασκήσεων έχει αλλάξει; Εγώ θυμάμαι ότι είχαμε ένα πράσινο παλιά.
(οι απορίες δεν τελειώνουν ποτέ συνάδελφοι.. :-[)
έχει αλλάξει μόνο το εξώφυλλο, το περιεχόμενο είναι το ίδιο.
-
Στο νέο σύστημα των πανελλαδικών η έκθεση θα εξετάζεται μαζί με την λογοτεχνία, σωστά έχω καταλάβει? Με τι ποσοστό θα βαθμολογείται το καθένα? Θα υπάρξουν αλλαγές στο καθένα? Η ύλη της λογοτεχνίας ποια θα είναι? Αυτό αφορά όλες τις κατευθύνσεις, άρα και όσοι δεν είναι θεωρητική κατεύθυνση θα πρεπει να ασχοληθούν "σοβαρά" από την Α' Λυκείου με το μάθημα της λογοτεχνίας?
-
Πόση ώρα πρέπει να δίνεται στην παραγωγή λόγου; 1 ώρα και ένα τέταρτο είναι καλά;
-
Κατά τη γνώμη μου ναι, είναι καλά. Για έξθεση στο σπίτι αναφέρεσαι ή σε φροντιστήριο;
-
Για παραγωγή λόγου μόνο (όχι στα πλαίσιο διαγωνίσματος) στο σπίτι.
Ευχαριστώ! :)
-
Τελικά περιλήψεις γράφουν τα παιδιά ή άλλαξε σε δυο-τρεις ερωτήσεις κατανόησης?
-
Επειδή τα 2-3 τελευταία χρόνια το θέμα αυτό έχει καταντήσει αστείο με το Υπουργείο, εγώ τη διδάσκω έτσι και αλλιώς χωρίς να με ενδιαφέρει αν εξετάζεται ή όχι. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο η περίληψη πρέπει να διδαχθεί με την ψυχή στο στόμα μαζί με την υπολοιπη θεωρία στις 2 τελευταίες τάξεις..
-
Το θέμα είναι μήπως δεν χρειάζεται να διδαχθεί καθόλου, εφόσον με το νέο σύστημα δεν θα ζητείται στις πανελλαδικές..
-
Παιδιά, γνωρίζετε μήπως πώς θα βαθμολογείται η παραγωγή λόγου στα επιμέρους της στοιχεία; Π.χ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΕΚΦΡΑΣΗ, ΔΟΜΗ ,που πριν βαθμολογούνταν στα 40 με 20, 12 και 8 έκαστο; Τι θα γίνει τώρα που είναι στα 60;
-
δεν είναι πια 60, έγινε 50 η παραγωγή, και 2 ερωτήσεις από 25.
-
Μάλλον είμαι λίγο νυχτωμένος...ευχαριστώ για την απάντηση!Ωραία, στα 50 πώς μπορούμε να επιμερίσουμε σε μονάδες το περιεχόμενο, την έκφραση και τη δομή;
-
Περιεχόμενο 20 25
Εκφραση 12 15
Δομή 8 10
Σύνολο 40 50
Εγώ έτσι βαθμολογώ πάντως.
-
Καλημέρα! Μήπως γνωρίζει κάποιος πού μπορώ να βρω την εξεταστέα ύλα στα ΕΠΑΛ για τη Γλώσσα Α' Λυκείου; Όσο και αν ψάχνω, δεν τη βρίσκω και με παραπέμπει διαρκώς στο ΦΕΚ με τις οδηγιες διδασκαλίας του μαθήματος
-
ψάχνοντας και γω δεν βρήκα κάτι σχετικό.μόνο οδηγίες διδασκαλίας.
-
Στα θέματα της Τράπεζας θεμάτων υπάρχει μία ασκηση που δίνει μια πρόταση απο το κείμενο και ζητά:χρησ/ντας την πρόταση να γραφεί μια παράγραφος των 50-60 λέξεων...Προφανώς ξεκινά ο μαθητής με αυτή την πρόταση.θα ήθελα τη γνώμη σας αν πιστεύετε οτι στο σύνολο των λεξεων που ζητουνται προσμετράται και η πρόταση που δίνεται και με την οποία ξεκινα ο μαθητής...
Ευχαριστώ!
-
Κική, σχετικά με την απορία σου, λογικά στο σύνολο των λέξεων περιλαμβάνεται και η θεματική πρόταση, άρα η δοθείσα περίοδος...Ωστόσο, δε θα ήταν λανθασμένο, ο μαθητής να επεκταθεί μέχρι 70, δηλαδή 10 παραπάνω....Εγώ τουλάχιστον, αυτό συστήνω στους μαθητές μου...Να ρωτήσω τώρα όλους τους συναδέλφους σχετικά με τη Λογοτεχνία Α' Λυκείου...Έχουν αρχίσει να την προσθέτουν στα φροντιστήρια ή όχι ακόμη;;;;
-
Συνάδελφοι, επειδή και πάλι μετεωριζόμαστε ανάμεσα σε ένα παλιό και ένα νέο σύστημα εξέτασης και βαθμολόγησης χωρίς πραγματικά σαφείς οδηγίες στο μάθημα της Έκθεσης, εσείς προσωπικά αποφασίσατε ή όχι να διδάξετε την τεχνική της περίληψης στην Α΄Λυκείου την περσινή χρονιά; Και σκέφτεστε να τη "δουλέψετε" φέτος με τα παιδιά που ξεκινούν τη
-
:( Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει;;;
-
Kαλημέρα σε όλους! Πιστεύετε ότι 1,5 ώρα την εβδομάδα είναι αρκετή για ιδιαίτερο εκθεση α λυκ;
-
Καλησπέρα,
νομίζω ότι 1,5 ώρα είναι αρκετή αν βέβαια ο μαθητής είναι συνεργάσιμος και κανει ασκήσεις και κριτήρια μόνος του στο σπίτι.
-
Συνάδελφοι, επειδή και πάλι μετεωριζόμαστε ανάμεσα σε ένα παλιό και ένα νέο σύστημα εξέτασης και βαθμολόγησης χωρίς πραγματικά σαφείς οδηγίες στο μάθημα της Έκθεσης, εσείς προσωπικά αποφασίσατε ή όχι να διδάξετε την τεχνική της περίληψης στην Α΄Λυκείου την περσινή χρονιά; Και σκέφτεστε να τη "δουλέψετε" φέτος με τα παιδιά που ξεκινούν τη
-
Πού διάβασες ότι θα σταματήσει να εξετάζεται Πανελλαδικά;
-
Εφόσον έχουμε νέο σύστημα και νέο τρόπο εξέτασης που έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη από πέρυσι, εφόσον αυτά που ίσχυσαν πέρυσι για την Α΄ θα ισχύσουν φέτος και για τη
-
Μην το αναλύεις τόσο..απλά δίδαξέ την για να μην τρέχεις πανικόβλητη στο τέλος. Εγώ τη διδάσκω κανονικά στην Α,
-
Σ' ευχαριστώ πολύ που απάντησες. Αν κατάλαβα καλά, δε δίνεις ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να βγει η περίληψη από τις πανελλαδικές. Με το τεκμήριο (;)) που παρέθεσες στο τέλος με κάνεις κι εμένα να αρχίζω να αναθεωρώ. Θυμάμαι πότε λες, αν και τότε δεν είχα πρωτάκια, είχα μάθει τι γίνεται. Αλλά τώρα το πράγμα διαφέρει πολύ, δε νομίζεις; Όπως βέβαια και να έχει, "φύλαγε τα ρούχα σου...", που λένε. Θα ασχοληθώ με περίληψη κανονικά. Άλλωστε, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς, τους τη ζητάνε στο σχολείο και πρέπει να τα βοηθήσω να αντεπεξέλθουν.
-
Να είσαι καλά! Κοίταξε, δεν το θεωρώ απίθανο να την βγάλουν. Μπορεί όντως να βγει και να έχεις δίκιο. Αλλά δε μπορώ να το διακινδυνέψω, ούτε μπορώ να βασιστώ στα σενάρια του Υπουργείου. Κάθε χρόνο κάνουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι. Καλύτερα να φυλάω τα ρούχα μου που λες και εσύ ;D ;D
-
Καλημέρα!
Θα μπορούσε, παρακαλώ πολύ, κάποιος να μου πει πώς συλλαβίζονται οι λέξεις
"βοηθός, καΐκι, καουμπόης, σαΐτα, φαΐ";
-
Συνάδελφοι, η τελική εξέταση της έκθεσης και των λοιπών μαθημάτων είναι 2ωρη ή 3ωρη με τα νέα δεδομένα; Δεν μπόρεσα να το βρω στο διαδίκτυο.
Moagniko οι δίγθογγοι, τα δίψηφα φωνήεντα και το αυ-ευ δε χωρίζονται ποτέ στο συλλαβισμό!
-
Σ' ευχαριστώ πολύ που απάντησες. Αν κατάλαβα καλά, δε δίνεις ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να βγει η περίληψη από τις πανελλαδικές. Με το τεκμήριο (;)) που παρέθεσες στο τέλος με κάνεις κι εμένα να αρχίζω να αναθεωρώ. Θυμάμαι πότε λες, αν και τότε δεν είχα πρωτάκια, είχα μάθει τι γίνεται. Αλλά τώρα το πράγμα διαφέρει πολύ, δε νομίζεις; Όπως βέβαια και να έχει, "φύλαγε τα ρούχα σου...", που λένε. Θα ασχοληθώ με περίληψη κανονικά. Άλλωστε, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς, τους τη ζητάνε στο σχολείο και πρέπει να τα βοηθήσω να αντεπεξέλθουν.
Πολύ αγχωμένη φαίνεσαι!! Δεν το λέω με κακία, απλώς μου έκανε εντύπωση.
-
Συνάδελφοι, η τελική εξέταση της έκθεσης και των λοιπών μαθημάτων είναι 2ωρη ή 3ωρη με τα νέα δεδομένα; Δεν μπόρεσα να το βρω στο διαδίκτυο.
Moagniko οι δίγθογγοι, τα δίψηφα φωνήεντα και το αυ-ευ δε χωρίζονται ποτέ στο συλλαβισμό!
monogramma, σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Αυτό το γνωρίζω, απλώς έχω διαβάσει ότι υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα (όταν διαβάζονται ξεχωριστά τα φωνήεντα),
ίσως π.χ. βόη θα αλλά βο η θός - υι ο θε τώ αλλά μυ ϊ κός;
Επίσης, δεν έχω βρει πουθενά παράδειγμα με λέξη στην οποία να τονίζεται το δεύτερο γράμμα, π.χ. καΐκι.
Παντού βρίσκω παραδείγματα του τύπου γάι δα ρος, γαι δού ρι.
Εάν κάποιος γνωρίζει πιο αναλυτικά τι συμβαίνει με αυτές τις λέξεις, ας απαντήσει παρακαλώ πολύ.
Ευχαριστώ!
-
Διάβασε κ αυτο ;)
http://www.pde.gr/index.php?topic=17681.28
-
Παιδιά, όταν υπάρχει κίνδυνος να γίνει μπέρδεμα, βάζουμε τόνο στους αδύνατους τύπους μου, σου, του...
Στα παραδείγματα όμως τα παρακάτω είναι απαραίτητος ο τόνος;
"Απ' τον ύπνο μάς ξυπνάει η μαμά"
"πολλά φιλιά τούς δίνω"
Επίσης, αν βάλουμε τόνο, για ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια (και ιδίως εάν πρόκειται για παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά), ενώ δεν θεωρείται τόσο απαραίτητο, είναι λάθος;
-
Καλησπέρα! Παιδιά προχθές στο φροντιστήριο μου είπαν ότι η καθηγήτρια στο σχολείο τους έβαλε άσκηση να γράψουν μια ανακοίνωση για ένα πάρτυ που υποτίθεται θα κάνουν στο σχολείο και επίσης να κάνουν και μια αφίσα! Υποτίθεται ότι εγώ θα πρεπε να τα χω κάνει αυτά? Εσεις πως διδάσκετε το μάθημα φέτος?
-
Καλημέρα σας!
Στην α'λυκείου πρέπει να διδάξουμε αναλυτικά τα κειμενικά είδη (επιστολή, άρθρο, ομιλία κτλ.) ή κάποιες βασικές κατευθύνσεις για να μπορούν να γράψουν έκθεση; Πρώτη φορά διδάσκω το συγκεκριμένο μάθημα και στο σχολείο μιας μαθήτριας τους έδωσαν κάποιες πολύ αναλυτικές σημειώσεις για την επιστολή, με ασκήσεις και ερωτήσεις..Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό για κάθε είδος;Δε βρήκα κάτι σχετικό στα βοηθήματα μου..
-
Aκολούθησε τη δομή του σχολικού βιβλίου.. Κι όπου αναφέρει, με τη μορφή ασκήσεων το κάνει και όχι θεωρίας, κάτι για κειμενικά είδη, εσύ να τα διδάσκεις εκτενέστερα και να τους βάζεις σχετικές ασκησούλες.
-
Μπορεί καποιος να βοηθήσει?πέρισυ στην τράπεζα για την α λυκειου δεν υπηρχε περίληψη και φετος στη β΄ειναι δεδομένη.αρα τι κανουμε? τη διδάσκουμε απο φέτος η απο του χρόνου?
-
elitsa, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τη διδάξουμε κι έχω ξεκινήσει ήδη να το κάνω.... Και δεδομένου ότι η τράπεζα θα ανανεώνεται, δε θεωρώ καθόλου απίθανο να προσθέσουν και για την πρώτη κείμενα απ' τα οποια θα ζητούν περίληψη.....
-
elitsa, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τη διδάξουμε κι έχω ξεκινήσει ήδη να το κάνω.... Και δεδομένου ότι η τράπεζα θα ανανεώνεται, δε θεωρώ καθόλου απίθανο να προσθέσουν και για την πρώτη κείμενα απ' τα οποια θα ζητούν περίληψη.....
Σε ευχαριστω πολυ και εγω αυτο αποφασισα να κανω.
Ξερει κανεις αν εχουν προστεθει κανουργια θεματα?
-
Συνάδελφοι θα ήθελα τη βοήθειά σας αναφορικά στην παρατήρηση Α2 του θέματος "Οι κούφιες λέξεις" (Τράπεζα θεμάτων, 11194): "Να βρείτε τα δομικά στοιχεία της δεύτερης παραγράφου (Εκεί...νόημά τους) του κειμένου". Η παράγραφος είναι η ακόλουθη:
"Εκεί κυρίως όπου οι λέξεις πρόκειται να εκφράσουν αφηρημένες έννοιες, η πλάνη (όχι σπάνια και η απάτη) είναι αρκετά συνηθισμένη. Τόσο περισσότερο μάλιστα, όσο τα λεκτικά σύμβολα που μεταχειριζόμαστε έχουν κατά κάποιον τρόπο εγκατασταθεί μόνιμα στη γλώσσα μας και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξετάσει την προέλευση, την κατασκευή και τη χρήση τους. Τότε καταλαβαίνουμε "περίπου" τι εννοούν, τα δεχόμαστε όμως και τα επαναλαμβάνουμε με την πεποίθηση ότι και αυτός που μας ακούει καταλαβαίνει "αρκετά" το νόημά τους.".
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κατακλείδα, καθώς η τελευταία περίοδος αποτελεί συμπέρασμα όσων αναφέρονται στις λεπτομέρειες και δεν έχει σχέση με τη θεματική περίοδο της παραγράφου... Η δική σας γνώμη, παρακαλώ...;;;;;
-
Στην τράπεζα θεμάτων γιατί σταματάει στην ερώτηση
-
Το θέμα της έκθεσης το βάζει ο καθηγητής
-
Συνάδελφοι θα ήθελα τη βοήθειά σας αναφορικά στην παρατήρηση Α2 του θέματος "Οι κούφιες λέξεις" (Τράπεζα θεμάτων, 11194): "Να βρείτε τα δομικά στοιχεία της δεύτερης παραγράφου (Εκεί...νόημά τους) του κειμένου". Η παράγραφος είναι η ακόλουθη:
"Εκεί κυρίως όπου οι λέξεις πρόκειται να εκφράσουν αφηρημένες έννοιες, η πλάνη (όχι σπάνια και η απάτη) είναι αρκετά συνηθισμένη. Τόσο περισσότερο μάλιστα, όσο τα λεκτικά σύμβολα που μεταχειριζόμαστε έχουν κατά κάποιον τρόπο εγκατασταθεί μόνιμα στη γλώσσα μας και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξετάσει την προέλευση, την κατασκευή και τη χρήση τους. Τότε καταλαβαίνουμε "περίπου" τι εννοούν, τα δεχόμαστε όμως και τα επαναλαμβάνουμε με την πεποίθηση ότι και αυτός που μας ακούει καταλαβαίνει "αρκετά" το νόημά τους.".
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κατακλείδα, καθώς η τελευταία περίοδος αποτελεί συμπέρασμα όσων αναφέρονται στις λεπτομέρειες και δεν έχει σχέση με τη θεματική περίοδο της παραγράφου... Η δική σας γνώμη, παρακαλώ...;;;;;
Καμμία/Κανείς;;;
-
Και γω πιστεύω πώς δεν υπάρχει κατακλείδα διότι δεν είναι κάποιο συμπερασμα αλλά συνέχεια των όσων είπε στα σχόλια :)
-
Το θέμα της έκθεσης το βάζει ο καθηγητής
Ευχαριστώ!
-
Και γω πιστεύω πώς δεν υπάρχει κατακλείδα διότι δεν είναι κάποιο συμπερασμα αλλά συνέχεια των όσων είπε στα σχόλια :)
mariagal90 ευχαριστώ για την απάντησή σου
-
Καλησπέρα στην εκθεση εχουμε καμμία αλλαγη; εχω χρόνια να διδαξω. Με τι αρχίζετε; μπορεί καποιος να μου δώσει ενα μπούσουλα;
-
Δεν άλλαξε κάτι. Ξεκινάμε με γλώσσα, διάλογο,γλωσσομάθεια και αναλφαβητισμό. Παράλληλα μελετάμε το βιβλίο και όσα αναφέρει για τη γλώσσα. Διδάσκουμε τον τρόπο ανάπτυξης μιας παραγράφου,τη δομή και δίνουμε ασκήσεις με συνώνυμα και αντώνυμα. Αυτά για αρχή. :)
-
Δεν άλλαξε κάτι. Ξεκινάμε με γλώσσα, διάλογο,γλωσσομάθεια και αναλφαβητισμό. Παράλληλα μελετάμε το βιβλίο και όσα αναφέρει για τη γλώσσα. Διδάσκουμε τον τρόπο ανάπτυξης μιας παραγράφου,τη δομή και δίνουμε ασκήσεις με συνώνυμα και αντώνυμα. Αυτά για αρχή. :)
anemona ευχαριστώ έστω και καθυστερημενα. :)
-
Καλημέρα παιδιά και καλή σχολική χρονια! Εχω μια απορία γιατί θα με τρελάνουν... Τις γλωσσικες ασκήσεις δεν τους τις δίνουν πια? το βιβλίο εννοώ..
-
Εγώ το είδα σε μαθητές μου.Μήπως το σχολείο φταίει;
-
Kαλησπέρα... Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε με ποια σειρά διδάσκετε τους θεματικούς κύκλους;
-
Οι θεματικό κύκλοι λειτουργούν όπως οι τάξεις του λυκείου, δηλαδή ξεκινούν με θέματα από Α έως Γ λυκείου.Με βάση το βιβλίο και τα θέματα του βιβλίου παραπέμπουμε και στους θεματικούς και διδάσκουμε την αντίστοιχη ύλη. Καλημέρα. :)
-
Καλημέρα σε όλους!
Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση αναφορικά με το ερώτημα του βιβλίου πάνω στην θέση του συγγραφέα στο κείμενο "Οι γλώσσες και η αγωγή" του Τριανταφυλλίδη (σελ. 75 του σχολικού βιβλίου). Η ερώτηση έχει ως εξής:
"Mε ποια επιχειρήματα υποστηρίζει τη θέση του και σε ποιες παραγράφους την εκθέτει; "
Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται η ερώτηση, όπως και το δομικό διάγραμμα του κειμένου που παρουσιάζεται στο βιβλίο του καθηγητή μάς οδηγούν στο να απαντήσουμε ότι η θέση του είναι πως η γλωσσομάθεια είναι χρήσιμη και σημαντική για τον σημερινό άνθρωπο και πως η έκθεση της θέσεως γίνεται στις παραγράφους 2,3,4 και 5.
Ωστόσο, νομίζω, ότι μέρος της θέσης του, δηλαδή της άποψής του πάνω στο θέμα, αποτελεί και η επιφύλαξή του, η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 5 και αναπτύσσεται διεξοδικότερα στην παράγραφο 6.
Ποια είναι η γνώμη σας;
Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλό μας μήνα! :)
-
Ακριβώς.Ο συγγραφέας έχει επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο και το βαθμό της γλωσσομάθειας,όπως αυτή πραγματώνεται στη χώρα μας.Ελλοχευει ο κίνδυνος να απειλήσει αυτή η αδιαφορία την κουλτούρα μας.Αυτή η θέση αναπτύσσεται διεξοδικά στην τελευταία παράγραφο.Στις άλλες υποστηρίζει την αξία της εκμάθησης ξένων γλωσσών. :)
-
Ακριβώς.Ο συγγραφέας έχει επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο και το βαθμό της γλωσσομάθειας,όπως αυτή πραγματώνεται στη χώρα μας.Ελλοχευει ο κίνδυνος να απειλήσει αυτή η αδιαφορία την κουλτούρα μας.Αυτή η θέση αναπτύσσεται διεξοδικά στην τελευταία παράγραφο.Στις άλλες υποστηρίζει την αξία της εκμάθησης ξένων γλωσσών. :)
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντησή σας. Καθώς είναι η πρώτη χρονιά που διδάσκω το μάθημα της έκθεσης, ελέγχω διεξοδικά τις απαντήσεις και δυστυχώς σε γνωστά βοηθήματα αλλάκαι στο βιβλίο του καθηγητή αναφέρεται ως θέση μόνο η θετική του στάση απέναντι στη γλωσσομάθεια χωρίς τις επιφυλάξεις του και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
Να είστε καλά! :)
-
Δυστυχώς τα βοηθήματα λένε μόνο τα βασικά.Οφείλουμε να εμβαθύνουμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στη γνώμη μας. :)
-
Καλησπέρα... Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε ποια είναι στο σύνολο τους τα θέματα που πρέπει να διδάξουμε και ποια η θεωρία...
-
Γλώσσα,εκπαίδευση,αναλφαβητισμός, γλωσσομάθεια,διάλογος,προφορικός- γραπτός λόγος,εφηβεία,χάσμα γενεών,αγάπη,έρωτας,μόδα,
διαφήμιση,ελεύθερος χρόνος,μ.μ.ε και ως θεωρία:παθητική σύνταξη, δομή και τρόπος ανάπτυξης παραγράφου,συλλογισμοί,περιγραφή και αφήγηση.
-
Νομίζω και το γέλιο - χιούμορ.Αλλά είμαι ακόμη στο δρόμο και μπορεί να μου διαφεύγει κάτι.
-
Ναι είναι και το γέλιο-χιούμορ...γνωρίζεις αν είναι τα κινητά τηλέφωνα και χρήμα-πλούτος...; Σ'ευχαριστώ πολύ Ιωάννα! :)
-
Ναι είναι και το γέλιο-χιούμορ...γνωρίζεις αν είναι τα κινητά τηλέφωνα και χρήμα-πλούτος...; Σ'ευχαριστώ πολύ Ιωάννα! :)
Καλημέρα!
Ναι και αυτά τα διδάσκεις στην α λυκείου όπως και τα θέματα φύση και καταναλωτισμός (βέβαια μην επιμείνεις, σπάνια τα ζητάνε στο σχολείο, πρόσεχε από τα θέματα αυτά κυρίως κινητό και κακοποίηση γλώσσας).
-
Ναι είναι και το γέλιο-χιούμορ...γνωρίζεις αν είναι τα κινητά τηλέφωνα και χρήμα-πλούτος...;
και η ..."αδιαβασιά"! Αν δεν μάθουν να διαβάζουν βιβλία δεν κάνουν τίποτα με την "περιχαράκωση" της γνώσης. Να μαθουν να σκέπτονται πρωτα απ όλα και να κάνουν σωστους συλλογισμούς.
"κινητά" τηλέφωνα: "Έλα ρε, δεν σε ακούω καλά. Στάσου σε μιά μεριά"! - Αν είναι να μένω ακίνητος, τότε τι "σκ@τά κινητή τηλεφωνία πληρώνω;" :D
-
Καλημέρα!
Θα ήθελα τη γνώμη σας στο εξής:
Στο παράδειγμα "Έχω την επιθυμία να σε ακούσω", η βουλητική είναι αντικείμενο στην περίφραση "έχω την επιθυμία" ή επεξήγηση στο "επιθυμία", παρά το ότι δεν έχει κόμμα;
Μήπως επεξήγηση είναι καθαρά μόνο στο παράδειγμα "Έχω μία επιθυμία, να σε ακούσω";
-
Νομίζω πως είναι αντικείμενο.
-
Νομίζω πως είναι αντικείμενο.
Ευχαριστώ. Κι εγώ έτσι νομίζω.
-
"Έχω την επιθυμία να σε ακούσω", η βουλητική είναι αντικείμενο στην περίφραση "έχω την επιθυμία" ή επεξήγηση στο "επιθυμία", παρά το ότι δεν έχει κόμμα;
Μήπως επεξήγηση είναι καθαρά μόνο στο παράδειγμα "Έχω μία επιθυμία, να σε ακούσω";
Οι ονοματικές προτάσεις είναι παντα αντικείμενο όταν έχουμε περιφράσεις, άρα είναι σίγουρα Αντικείμενο!
Σε ποιο θέμα βρίσκεστε στην έκθεση στα φροντιστήρια; Εγώ στο χάσμα γενεών..Πιστεύετε ότι πάω πολύ γρήγορα; πώς θα βγει η χρονιά με άλλα 6-7 θέματα που απομένουν;
-
Συνάδελφοι θελω βοηθεια αναφορικά με τον τροπο αναπτυξης τωνδύο παραγράφων...
"Δεν βρίσκω ούτε μια στιγμή πλήξης εδώ. Μου φαίνεται πως υπάρχει μια συνεχής πάλη
και σύγκρουση, με την απειλή των σεισμών και τη σκληρή καθημερινότητα να κάνουν τον
τόπο εξαιρετικά δύσκολο για να επιβιώσει κανείς. Για τους περισσότερους ανθρώπους
υπάρχουν καθημερινές μάχες με τη γραφειοκρατία, οικονομικά προβλήματα, κυνισμός ⁂,
διαφθορά⁂ , απεργίες και ανασφάλεια . Μέρα με τη μέρα, η ζωή στην Ελλάδα γίνεται
ολοένα και πιο δύσκολη.
Παρά το γεγονός αυτό, οι άνθρωποι εδώ διαθέτουν απίστευτες αντιστάσεις. Κάθε φορά
που παρατηρώ τους Έλληνες φίλους μου να πίνουν τον καφέ τους, μπορώ να διακρίνω ότι
έχουν περάσει σε μια εντελώς νέα «κατάσταση». Είναι ικανοί να απολαμβάνουν τη ζωή σ’
ένα διαφορετικό επίπεδο , ξεχνώντας όλες τις δυσκολίες της. Το θαυμάζω αυτό. Διακρίνω
τις αντοχές τους και την εσωτερική τους δύναμη"
-
Συνάδελφοι θελω βοηθεια αναφορικά με τον τροπο αναπτυξης τωνδύο παραγράφων...
"Δεν βρίσκω ούτε μια στιγμή πλήξης εδώ. Μου φαίνεται πως υπάρχει μια συνεχής πάλη
και σύγκρουση, με την απειλή των σεισμών και τη σκληρή καθημερινότητα να κάνουν τον
τόπο εξαιρετικά δύσκολο για να επιβιώσει κανείς. Για τους περισσότερους ανθρώπους
υπάρχουν καθημερινές μάχες με τη γραφειοκρατία, οικονομικά προβλήματα, κυνισμός ⁂,
διαφθορά⁂ , απεργίες και ανασφάλεια . Μέρα με τη μέρα, η ζωή στην Ελλάδα γίνεται
ολοένα και πιο δύσκολη.
Παρά το γεγονός αυτό, οι άνθρωποι εδώ διαθέτουν απίστευτες αντιστάσεις. Κάθε φορά
που παρατηρώ τους Έλληνες φίλους μου να πίνουν τον καφέ τους, μπορώ να διακρίνω ότι
έχουν περάσει σε μια εντελώς νέα «κατάσταση». Είναι ικανοί να απολαμβάνουν τη ζωή σ’
ένα διαφορετικό επίπεδο , ξεχνώντας όλες τις δυσκολίες της. Το θαυμάζω αυτό. Διακρίνω
τις αντοχές τους και την εσωτερική τους δύναμη"
Α. αίτιο-αποτέλεσμα.
-
Τελικα τα έδωσε την πρώτη-παραδείγματα κ την δεύτερη αιτιολόγηση
-
:)
-
ποιο βιβλίο προτείνετε για λεξιλογικές ασκήσεις Γυμνασίου και Λυκείου;
-
Καλημέρα! Αναλαμβάνω φέτος έκθεση Α΄ λυκείου, με ένα δίωρο σε φροντιστήριο και μία ώρα σε ιδιαίτερο.
-
.....…….
-
Καλησπέρα. Μια μαθήτριά μου εχει ως θέμα για ανάπτυξη παραγράφου την εξής θεματική: "Η καθιέρωση της κοινής νεοελληνικής γλώσσας οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες." Τι θα μπορούσε να αναφέρει;
-
Καλησπέρα σας.Μηπως έχετε να μου προτείνετε κάποιο βοήθημα για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και λογοτεχνία α' και β Λυκείου; Επίσης θα μου ήταν χρήσιμη οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος με βάση το νέο σύστημα...Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων...
-
Συνάδερφοι, έχουν βγει οι φετινές οδηγίες για την Γλώσσα και Λογοτεχνία Α΄ και
-
Καλησπέρα! Σήμερα βγήκαν οι οδηγίες για την Α' Λυκείου: https://www.alfavita.gr/sites/default/files/2020-09/eksetastea%20ili.pdf (https://www.alfavita.gr/sites/default/files/2020-09/eksetastea%20ili.pdf)
"Θεματικές ενότητες που εξετάζονται στην Α ́ τάξη είναι «Τα φύλα στη λογοτεχνία»,«Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση»."
-
Μου έχει ανατεθεί (για πρώτη φορά) να διδάξω το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας στην Α΄ Λυκείου και της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην Α΄ και
-
για την Α' Λυκείου είναι σημαντικά τα εξής: συνδετικές λέξεις-συνοχή παραγράφου, δομή κ τρόπους ανάπτυξης παραγράφου, αναφορική κ ποιητική λειτουργία, συνώνυμα-αντώνυμα..
-
Συναδελφοι τα φωτα σας!Διδασκω φετος γλωσσα α λυκειου.Αλλαξε κατι στον τροπο αξιολογησης (δεν ρωτω για την υλη) του μαθηματος απο το σχολικο ετος 2018-2019;Η παραμενει ο ιδιος δηλαδη ερωτησεις κατανοησης 30 μοναδες,δομη-γλωσσα κειμενου 30 μοναδες και παραγωγη λογου 40;θα ημουν ευγνωμων σε οποιον εκανε τον κοπο να μου απαντησει.Ευχαριστω!
-
πληκτρολόγησε "τρόπος αξιολόγησης φιλολογικών μαθηματων 2020-2021".. αλλαγές υπάρχουν: το 1ο θέμα είναι κλειστού τύπου (σ-λ), υπάρχει περίληψη κ.ά.'
-
Ευχαριστω!
-
Ήθελα να ρωτήσω ποιον τρόπο διόρθωσης και αξιολόγησης των απαντήσεων των μαθητ-ρι-ών σε ασκήσεις και εργασίες που ανατίθενται στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κρίνετε ως προτιμότερο και υιοθετείτε την περίοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Έχω ζητήσει να γράφονται οι απαντήσεις στο τετράδιο και να στέλνονται ηλεκτρονικά, αλλά η καταγραφή όλων των λαθών και παρατηρήσεων για την κάθε απάντηση σε ψηφιακή μορφή είναι δυστυχώς απίστευτα χρονοβόρα με αποτέλεσμα να είναι αντικειμενικά αδύνατο να συνεχιστεί επί μακρόν. Ίσως υπάρχουν ιδέες για εναλλακτικές μεθόδους;
-
απίστευτα χρονοβόρο όντως, χαρά στο κουράγιο σου.. εγώ τα βάζω να διαβάζουν κ τους είπα ότι θα πάρω τα τετράδιά τους όταν με το καλό γυρίσουμε, όπως έκανα και πριν.. αποψή μου είναι ότι το webex πρέπει να το αξιοποιούμε έως κάποιο βαθμό, τόσο η διόρθωαη ασκήσεων όσο και η δημιουργία συγκεκριμένων ασκήσεων μέσα απο αυτό, σου τρώνε πάρα πολύ χρόνο
-
Καλησπέρα!
Τα είδη συλλογισμών (επαγωγικός, παραγωγικός, αναλογικός) είναι στην ύλη;
-
Εννοείται πως είναι
-
Εννοείται πως είναι
Ευχαριστώ πολύ!
-
Συνάδελφοι, στη Λογοτεχνία της Α' μένετε μόνο σε κείμενα από τα σχολικά ή επιλέγετε ελεύθερα με στόχο πάντα να ανταποκρίνονται στις δύο θεματικές ενότητες που είναι στην ύλη; Υπάρχει νομίζω μια ασάφεια ως προς αυτό στις οδηγίες.
-
όχι, κινείσαι τελείως ελεύθερα, επιλέγεις απο όποια πηγή θεωρείς πιο κατάλληλη.
-
Εμένα με έχει βολεψει πολύ η παλιά τράπεζα θεμάτων. Έχει πολλά κείμενα. Διαλέγεις κάποιο και προσαρμόζεις τις ερωτήσεις ή δημιουργείς δικές σου σύμφωνα με το νέο σύστημα. Τόσο στη λογοτεχνία όσο και στην έκθεση.
-
Σας ευχαριστώ και τους δυο. Έτσι δουλεύω και εγώ και θεωρώ ότι γίνεται πιο ενδιαφέρον το μάθημα. Ήθελα να επιβεβαιώσω ότι δεν κάνω κάτι αυθαίρετο
-
Να ρωτήσω κάτι παρακαλώ, τα "κεριά " του καβαφη εχουν στοιχεία μόνο μοντερνας ποιησης ή και παραδοσιακής; και ποια είναι;
-
Καλημέρα θα ήθελα τις γνώμες σας για την παραγωγή λόγου
στον πρόλογο είναι σωστό να κάνουμε προαναγγελία του πρώτου ζητουμένου του κυρίου μέρους και αν ναι στην επόμενη παράγραφο μπορούμε να μην έχουμε θεματική πρόταση αλλά να ξεκινάμε κατευθείαν π.χ. με τις αιτίες ενός φαινομένου;
-
Καλημέρα, τις εκθέσεις εκτός διαγωνίσματος, τις βαθμολογείτε στα 20 ή στα 30;
-
Στα 30. Και πόσες μονάδες πήραν σε Περιεχόμενο/ Δομή -Οργάνωση/ Έκφραση ξεχωριστά.
-
Ευχαριστώ πολύ.
-
Να ρωτήσω κάτι παρακαλώ, τα "κεριά " του καβαφη εχουν στοιχεία μόνο μοντερνας ποιησης ή και παραδοσιακής; και ποια είναι;
Είναι στο μεταίχμιο , έχει στοιχεία παραδοσιακής ποίησης ( συμβολισμός κεριού, προσεγμένη στίξη, συσχετισμός τίτλου με περιεχόμενο) αλλά και μοντέρνας ( απουσία ομοιοκαταληξίας).