Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Marakismou στις Σεπτεμβρίου 11, 2008, 12:24:33 am

Τίτλος: Project
Αποστολή από: Marakismou στις Σεπτεμβρίου 11, 2008, 12:24:33 am
Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο εφαρμόζονται στα σχολεία τα διαθεματικά προγράμματα, υπάρχει χρόνος, διάθεση, αποτελέσματα? Υπάρχουν οργανισμοί που προτείνουν project (π.χ. ΚΑΠΕ), άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες και προγράμματα συνεργασίας μεταξύ σχολείων??  :)
Τίτλος: Απ: Project
Αποστολή από: Demetroula στις Σεπτεμβρίου 11, 2008, 04:11:46 am
Δες και αυτή τη σελίδα

http://vaigaiou.pde.sch.gr/ergasies.html (http://vaigaiou.pde.sch.gr/ergasies.html)

      Ψάξε και για εκπαιδευτικές πύλες στο Google. Εκεί μπορείς να βρεις ιδέες.
      Όσο για το αν εφαρμόζεται η διαθεματική προσέγγιση, δεν ξέρω. Η προσωπική μου εντύπωση πάντως είναι ότι μικρό ποσοστό νηπιαγωγών την εφαρμόζουν, και όχι πάντα με το σωστό τρόπο. Μέσα από την πρακτική μου κατάρτιση στη σχολή, ήρθα σε επαφή με νηπιαγωγούς και με άλλες συμφοιτήτριές μου συζητούσαμε πολλές φορές γι' αυτό το θέμα. Εγώ άκουσα μόνο για μία νηπιαγωγό η οποία εφάρμοζε τη μέθοδο μέσα στην πόλη στην οποία σπούδαζα. Φυσικά και θα υπήρχαν κι άλλες, αλλά εμείς μόνο γι' αυτήν ξέραμε και για αυτές που δίδασκαν στο πειραματικό νηπιαγωγείο της σχολής. Ξέρω μία συνάδελφο 27 ετών, η οποία διορίστηκε με τον ΑΣΕΠ και μέχρι το Μάρτιο όχι μόνο δεν είχε εφαρμόσει τη μέθοδο Project, αλλά δεν είχε κάνει ούτε "Συμβόλαιο" στην τάξη της!
      Η επόπτρια της πρακτικής μας μετά το τέλος της (πρακτικής άσκησης) ρώτησε κάποιες φοιτήτριες αν θα εφάρμοζαν τη μέθοδο στις δικές τους τάξεις νηπιαγωγείου όταν θα διορίζονταν και εκείνες απάντησαν ομόφωνα: "Όχι"!
Τίτλος: Απ: Project
Αποστολή από: kathyk στις Σεπτεμβρίου 11, 2008, 10:56:51 am
θεωρω ότι αυτη η μεθοδος φοβιζει λιγο γιατι φευγει φαινομενικα ο ελεγχος απο τον εκπαιδευτικο.χρειαζεται καποια εμπειρια,όχι για να γινει καλυτερο το προγραμμα ,αλλα για να βρει η καθε νηπιαγωγος τη χρυση τομη αναμεσα στο να αφηνεις τα παιδια να αποφασιζουν και στον ελεγχο της ταξης.οπως και να χει παντως η διδασκαλια δεν ειναι μονο project αλλα και θεματα που αποφασιζονται απο τη νηπιαγωγο.θεωρω ότι πολυ πολυ σωστα ειναι δυσκολο να γινει.ακομα και να αποφασιστει το θεμα απο τα παιδια,κανονικα πρεπει να επιβεβαιωσεις και την επομενη ότι σιγουρα τα ενδιαφερει και αν οντως ισχυει συνεχιζεις.ακομα ομως και ..μισοτελειωμενο να το κανεις το γεγονος ότι ζητας τη γνωμη των παιδιων και προχωρας όσο μπορεις συμφωνα μ αυτο που θελουν ειναι σημαντικο.αν ειχαμε και βοηθο θα ταν πιο ευκολα τα πραγματα!
Τίτλος: Απ: Project
Αποστολή από: Ritalamp στις Σεπτεμβρίου 11, 2008, 12:20:27 pm
Συμφωνώ κάθυ. :)
Επίσης θεωρώ, ότι το project για να λειτουργήσει καλά θέλει πάααααρα πολλή δουλειά πριν, ώστε να μπορούν να τα παιδιά να επικοινωνούν, να λειτουργούν ομαδικά, αλλά και να δουλεύουν ανεξάρτητα. Τα περισσότερα από τα παιδιά μας συνήθως ούτε νερό δε μπορούν να πιουν μόνα τους, οπότε θέλει αρκετό κόπο και χρόνο για έρθουν σε σειρά.

Άσε που όταν μπαίνεις σε μια τάξη για δυο και τρεις μήνες όπως γίνεται με τους αναπληρωτές π.χ. ή έστω και για μια μόνο σχολική χρονιά ίσα που προλαβαίνεις να φτάσεις με την ομάδα σε καλό επίπεδο.

Διάβαζα προχτές, ότι στο Reggio Emilia που ακούμε συνέχεια, πέρα από όλες τις άλλες παροχές και ιδανικές συνθήκες, οι εκπαιδευτικοί έχουν το ίδιο τμήμα για 3 χρόνια, οπότε κάποια πράγματα γίνονται σχεδόν αυτόματα γιατί γνωρίζονται όλοι πολύ καλά μεταξύ τους.
Τίτλος: Απ: Project
Αποστολή από: Marakismou στις Σεπτεμβρίου 11, 2008, 03:56:18 pm
Σας ευχαριστώ πολύ, αλλά λάθος μου που δεν διευκρίνισα πως αναφέρομαι στο δημοτικό. πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν βέβαια. Στη σχολή μας τόνιζαν την ανάγκη εφαρμογής διαθεματικών προσεγγίσεων και αρκετοί φοιτητές ήταν αρνητικοί προς αυτό.
Τίτλος: Απ: Project
Αποστολή από: Ritalamp στις Σεπτεμβρίου 11, 2008, 04:09:07 pm
Μήπως να δεις τις καινοτόμες δράσεις της διεύθυνσή σου;
Τίτλος: Απ: Project
Αποστολή από: Demetroula στις Σεπτεμβρίου 11, 2008, 04:44:10 pm
Κατά τη γνώμη μου η εφαρμογή project στο δημοτικό έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο σε σχέση με το νηπιαγωγείο. Το θετικό είναι ότι τα παιδιά είναι μεγαλύτερα από τα παιδιά του νηπιαγωγείου και πιο ώριμα για μια τέτοια μέθοδο, οπότε ο ρόλος του δασκάλου δεν χρειάζεται να είναι τόσο καθοδηγητικός και παρεμβατικός. Το αρνητικό είναι ότι λόγω των λιγοστών "ελεύθερων" ωρών και του περιορισμού των σχολικών βιβλίων, αλλά και των σχολικών ωρών, ο δάσκαλος δεν είναι τόσο ελεύθερος όσο η νηπιαγωγός. Είναι πιο πιεσμένος για το αποτέλεσμα, π.χ. τα παιδιά πρέπει μάθουν να διαβάζουν, να κάνουν αριθμητικές πράξεις, κ.τ.λ. Φίλη μου δασκάλα έχει πολλούς ενδοιασμούς σε σχέση μ' αυτή τη μέθοδο λόγω αυτού.

Αν έρθει ο σχολικός σύμβουλος και σου πει "Τα παιδιά της διπλανής τάξης ξέρουν να διαβάζουν ενώ τα δικά σου όχι" τι θα κάνεις τότε; Ή αν στο πει κανένας γονιός;
Τίτλος: Απ: Project
Αποστολή από: killbill στις Ιανουαρίου 23, 2013, 03:50:51 pm
Είναι υποχρωτική η παρουσίαση των Project στο τέλος του τετραμήνου, σε όλο το σχολείο;
ή μπορεί να γίνει παρουσίαση μόνο μεταξύ των τάξεων? δηλαδή ας πουμε κάθε ομάδα της ΑΛυκείου να παρουσιάσει το Project της στις υπόλοιπες ομάδες της Α τάξης, και ομοίως να κάνει και κάθε ομάδα της
Τίτλος: Απ: Project
Αποστολή από: catwoman στις Ιανουαρίου 23, 2013, 07:28:17 pm
δεν ειναι υποχρεωτικο
Τίτλος: Απ: Project
Αποστολή από: killbill στις Φεβρουαρίου 07, 2013, 08:35:53 pm
να ρωτήσω κάτι: τα Project είμαστε υποχρεωμένοι νομίζω να τα αναρτούμε στο ιντερνετ. Όμως τι γίνεται με το γεγονός ότι κάποιος θα μπορεί να πάρει copy/paste τις εργασίες και απλά να αλλάξει το όνομα του δημιουργού;

εσείς τι κάνετε στα σχολεία σας;