Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Σχολικά μαθήματα => Δημοτικό => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ελένη_ στις Σεπτεμβρίου 13, 2008, 06:31:57 pm
-
Συνάδελφοι, φέτος έχω την έκτη τάξη και σύμφωνα με μια εγκύκλιο που μας ήρθε στο σχολείο πρέπει τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβριου:
Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, για δύο διδακτικές ώρες, θα γράψουν έκθεση με θέμα «Γράφω μια επιστολή στον Πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου και προτείνω μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα της Δημοκρατίας».
Η αλήθεια είναι οτι επειδή διδάσκω πρώτη φορά στην έκτη, είμαι μπερδεμένη. Ξεκίνησα χθες συζητηση για τη Δημοκρατία με αφορμή το αντίστοιχο κεφάλαιο της Κοινωνικής και πολιτικής αγωγής. Αλλά και πάλι το να ξέρουν τι είναι η Δημοκρατία, δεν θα τα βοηθήσει να γράψουν ένα τέτοιο θέμα που ομολογώ πως το βρίσκω λίγο δύσκολο. Έχει κάποιος καμία πρόταση τι θα πρέπει να τους πω για να τα βοηθήσω? Όποιος μπορεί ας με διαφωτίσει...
-
Ε όχι στο δημοτικό τέτοιο θέμα ρε Ελένη!!! Αυτό είναι για το Λύκειο! Οι συνάδελφοι τι λένε;
-
Κι όμως! Το υπουργείο μάλιστα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην υλοποίηση των όσων περιγράφονται στην εγκύκλιο... Η άλλη δασκάλα της έκτης είναι το ιδιο μπερδεμένη με εμένα μου φαινεται. Κι εκείνη έχει πρώτη φορά έκτη. Ενδεικτικά παραθέτω καποια αποσπάσματα της εγκυκλίου. Όποιος μπορεί ας με διαφωτίσει :)
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στις 8 Νοεμβρίου του 2007, από εφέτος θα εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας.
....Το ΥΠ.Ε.Π.Θ., σε συνεργασία με τη
-
ελεος απλα
εχω τον γιο μου στην ΣΤ δημοτικου και μου ηρθε σημερα με αυτο το θεμα εγω δεν μπορεσα μετα απο 2 ωρες να του εξηγησω την εννοια της δημοκρατιας και δεν υπαρχει τιποτα σχετικο στο διαδυκτιο.
Πως περιμενουν οι δασκαλοι απο τα παιδια να τους αναπτυξουν ενα τετοιο θεμα.
Η μονη περιπτωση ειναι να το γραψω εγω και απλα να το κανει αντιγραφη το παιδι (χωρις να ξερει τι ειναι αυτο που γραφει)
-
:) ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το παιδί την έννοια της δημοκρατίας-ίσα δικαιώματα-ίσες αποφάσεις-ίσες υποχρεώσεις είναι ο τρόπος λειτουργίας της οικογένειας. Π.Χ. Αν πείτε στο γιο σας "πάμε διακοπές Κρήτη και δεν το συζητάμε" τότε βιώνει μια μορφή απολυταρχισμού. Αν πείτε ελάτε να αποφασίσουμε μαζί τον τόπο των διακοπών μας, είναι μια μορφή δημοκρατίας. Πρώτιστα η Δημοκρατία είναι βίωμα. Έπειτα πρέπει να του εξηγήσετε ότι επιστολή σε Πρόεδρο Δημοκρατίας αρχίζει πάντα με τη φράση "Εξοχώτατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κύριε Κωνσταντίνε Παπούλια"....
-
να ρωτήσω λίγο κάτι. επειδή εχω κι εγω απορία πάνω σε αυτό το θέμα ( στο λύκειο πχ ζητάνε να γίνει αναφορά στα συγχρονα προβλήματα και πώς αυτά να αντιμετωπιστούν στα πλαισια της δημοκρατίας) . πού πρέπει να εστιάσουμε; Στην προηγούμενη απάντηση που δόθηκε στο forum αυτο κατάλαβα ότι πρέπει να αναφερθούμε σε προβλήματα στα οποία φαίνεται ότι δεν τηρούνται δημοκρατικές αρχές (πχ τσιγγάνοι-μόρφωση). Εμενα δηλαδή που τα παιδιά μου έγραψαν για ακρίβεια, διαφθορά, ναρκωτικά πώς να τα αξιολογήσω; με άλλα λόγια ποια είναι τα προβλήματα και πως τα αντιμετωπίζουμε. Σορυ, που φαίνομαι τελείως χαζή, αλλά μπερδευτηκα. ???
-
:) Όπως καταλαβαίνετε ανάλογα με το επίπεδο γνώσης και μόρφωσης το παιδί θα εστιάσει σε διάφορα θέματα. Ένα παιδί μπορεί στην Έκτη Δημοτικού να μην έχει αντιληφθεί πολλά για τα ναρκωτικά και τη διαφθορά, αλλά τους συμμαθητές του με διαφορετική καταγωγή τους αντιλαμβάνεται όπως και το τί αντιμετωπίζουν. Κατ΄αρχάς το κάθε κόμμα στη
-
Μετά από το πρώτο σοκ, εγώ στρώθηκα στη δουλειά και ειπα στα παιδια μου για το ολιγαρχικο της Σπαρτης μετά για το Δημοκρατικο της Αθηνας και προχωρησα ενα βημα παραπερα. Απο τη θεωρια στην πραξη. Η ταξη μου δουλευει δημοκρατικα, για καθε σοβαρο θεμα κανουμε ενα μικρο δημοψηφισμα. Συζητωντας την καθημερινοτητα των παιδιων, τα προβληματα τους με κατανοηση και σεβασμο της διαφορετικοτητας τους, σας πληροφορω οτι τα παιδια μου εγραψαν καταπληκτικες εκθεσεις. Θα επανελθω αργοτερα (χτυπαει κουδουνι τωρα) να σας γραψω καποιες προτασεις τους για βελτιωση της Δημοκρατιας.