Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: suliet στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 04:27:26 pm

Τίτλος: Παπαγαλία
Αποστολή από: suliet στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 04:27:26 pm
Καλησπέρα, είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένη, με το θέμα της παπαγαλίας, θα ήθελα να ακούσω απόψεις για το τρόπο που διδάσκετε την ιστορία και μετά πώς εξετάζετε τους μαθητές.Σήμερα παρέδωσα μάθημα ιστορίας (δ τάξη) και τους έβαλα για το σπίτι να μου απαντήδουν δτο τετράδιο σε 4 ερωτήσεις σχετικές με το μάθημα.Καθόλη τη διάρκεια με ρωτούσαν κυρία να το μάθουμε απέξω?και αυτό το απέξω μου κάθισε άσχημα. Θα χαρώ πολύ να ακούσω δικές σας απόψεις!
Τίτλος: Απ: ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ
Αποστολή από: eve elf στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 05:02:10 pm
πέρσι που είχα γ' τους έδειχνα πηγές από το βιβλίο και απο το internet και τις συζητούσαμε πριν διαβάσουμε το μάθημα. επίσης τους είχα βάλει και κάποιες εργασίες ζωγραφικής, όπως να ζωγραφίσουν ένα προιστορικό σπίτι με βάση τις πληροφορίες του βιβλίου. δυστυχώς δεν ξέρω την ύλη της δ', αλλά ελπίζω να βοήθησα
Τίτλος: Απ: ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ
Αποστολή από: Ναταλί στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 05:08:18 pm
Εγώ προσπαθώ, όταν είναι εφικτό, να τους το μάθω σχολείο! Αρχικά κάνω μια εισαγωγή σχετική με το τι θα πούμε εκείνη τη μέρα! Στη συνέχεια διαβάζουμε κάθε παράγραφο μαζί (θεωρώ,μπορεί να μην είναι και σωστό, κάθε παρατήρηση ευπρόσδεκτη, πως δε λειτουργεί θετικά στα παιδιά να κάθεσαι να διαβάζεις εσύ όλο το μάθημα και αυτά απλά να είναι οι ακροατές) και την αναλύουμε όλοι μαζί και μετά τους βάζω να μου το λένε με δικά τους λόγια παράγραφο-παράγραφο αλλά πολλές φορές! Δε γίνεται να λειτουργεί σε όλους η ίδια μέθοδος φυσικά! Σίγουρα δεν είναι καλό το ''απ'έξω'' γιατί είναι πολλοί οι γονείς που βάζουν τα παιδιά να το μαθαίνουν παπαγαλία και φυσικά μετά από 2 μέρες δε θυμούνται τίποτα! Πιστεύω πως οι ερωτήσεις (να έχουν όσο πιο σύντομη και ουσιαστική απάντηση γίνεται) είναι αποτελεσματικές! Ας μας πουν και οι φιλόλογοι που ασχολούνται περισσότερο με την Ιστορία!
Τίτλος: Απ: ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ
Αποστολή από: suliet στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 05:13:21 pm
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, καλύτερα να μας βγαίνει η φωνή μέσα στη τάξη απο το λέγε λέγε παρά να το μάθουν παπαγαλία.Ένας μαθητής μου σήμερα μου λέει :κυρία δε θα το μάθουμε?πέρσυ η δασκάλα μας έβαζε να το μάθουμε απέξω?αυτή η φράση ήταν που με γέμισε αμφιβολίες μήπως κάνω κάτι λάθος, αλλά όντως πιστεύω οτι αυτές οι ερωτήσεις που τους βάζω να απαντήσουν στο σπίτι τους βοηθάει να μάθουν τα βασικά σημεία του κειμένου.και εγώ ναταλί πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο κάνω το μάθημα
Τίτλος: Απ: ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ
Αποστολή από: Ναταλί στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 05:22:17 pm
Είναι και λίγο περίεργα μερικά μαθήματα! Υπάρχουν μαθήματα που τους βάζω και υπογραμμίζουν κάποιες προτάσεις και μαθαίνουν μόνο αυτές! Είχε τύχει πριν 2 χρόνια που είχα Ε' ένα μάθημα με πολλά ονόματα και πόλεις το οποία ειλικρινά δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το νόημα που υπάρχει στο βιβλίο! Αφού τα παιδιά για να το διαβάσουν...συλλάβιζαν τις λέξεις! Εδώ εγώ όταν έκανα προετοιμασία στο σπίτι δεν μπορούσα να το μάθω! Είχα νευριάσει τόσο πολύ λοιπόν που τους είπα αυτό το μάθημα δε θα το διαβάσετε καν! Μπορεί να μην ήταν τόσο σωστό αυτό αλλά θεωρώ πως θα κουράζονταν πολύ τα παιδιά στο σπίτι και χωρίς ουσιαστικό λόγο!
Τίτλος: Απ: ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ
Αποστολή από: Maria-Georgia στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 07:07:26 pm
Σημερα παρεδωσα κι εγω μαθημα ιστοριας στη Γ' ταξη. Νομιζω πως ειναι ανωφελο να αποστηθιζουν οι μαθητες το κειμενο. Εγω προσωπικα τους εκανα παραλληλισμους του μαθηματος με μια ταινια του disney που ειχαν παρακολουθησει ολα σχεδον, και νομιζω οτι τα βασικα πλεον τα γνωριζουν απο την παραδοση και μονο. Για το σπιτι τους ειπα να διαβασουν το μαθημα αλλα οχι να το αποστηθισουν. Στην πορεια σκεφτομαι να προβαλλω στην ταξη αντιστοιχες ταινιες κινουμενων σχεδιων και να τους δειχνω εικονες απο βιβλια, ακομα και να παιξουμε σκετσακια στην ταξη με τους θεους του ολυμπου και αλλους ηρωες της μυθολογιας. Θεωρω πως περισσοτερες πιθανοτητες εχουν να θυμουνται με αυτον τον τροπο τι εκανε ο καθε Θεος κι ας το λενε με δικα τους λογια, παρα παπαγαλιζοντας ενα κατεβατο ;).
Τίτλος: Απ: ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ
Αποστολή από: fivo στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 07:46:20 pm
επικεντρωση σε :
γενικοτερο ιστορικο πλαισιο(πριν και μετα, ιστορικη συνεχεια)
πηγες
νοηματικα κεντρα ενοτητας
αιτια- συνεπειες
οταν δεν μας καλυπτει το σχολικο αλλα η ενοτητα ειναι εντος υλης ερευνουμε και φερνουμε υλικο απο αλλες πηγες.επισης μπορουμε να φιλτραρουμε τις πληροφοριες.δεν την προσπερνουμε.

αξιολογηση με:
συντομες και βασικες ερωτησεις-απαντησεις (μετατροπη των θεματικων κεντρων σε ερωτησεις που επιδεχονται συντομες απαντησεις)
και ολα τα διαθεματικα και βιωματικα (ζωγραφικη, μουσικη , λογοτεχνια, θρησκευτικα, θεατρο, μουσεια...)

η βιωματικοτητα για παιδια δημοτικου ειναι τελεια. πολυ καλη η ιδεα με τα σκετσακια θεων.
δε γνωριζω την υλη σας, ελπιζω να βοηθησα.
 :)
Τίτλος: Απ: ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ
Αποστολή από: Ναταλί στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 08:21:39 pm
Σ'ευχαριστούμε πολύ vifoula!  :-*
Η ιδέα με τα σκετσάκια μου φάνηκε τρομερή αλλά αυτό νομίζω μπορεί να γίνει μόνο με την Ιστορία της Γ'! Οι υπόλοιπες δε νομίζω να σου αφήνουν περιθώρια για πολλά ''παιχνιδάκια''! Ίσως να κάνω και λάθος!
Τίτλος: Απ: ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ
Αποστολή από: suliet στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 08:32:06 pm
πρώτη φορά πέρνω τετάρτη και το μόνο που κατάλαβα είναι οτι δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για σκετσ!δεν ξέρω μπορεί να φταίει το οτι έχω 22 παιδιά και αν ξεκινήσω σκετσ θα γίνει χαμός!
Τίτλος: Απ: ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ
Αποστολή από: Maria-Georgia στις Σεπτεμβρίου 22, 2008, 09:48:45 pm
22 παιδια ειναι αρκετουτσικα ειναι η αληθεια.. για ΣΤ' το σκετς μπορει να ειναι δυσκολο να εφαρμοστει, αλλα για Ε' υπαρχουν δυνατοτητες.. καποτε καναμε δραματοποιηση για τα