Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: sophie στις Νοέμβριος 24, 2006, 11:47:07 πμ

Τίτλος: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Νοέμβριος 24, 2006, 11:47:07 πμ
Επιτέλους!!!
Άντε μήπως ανάψει και για μας ένα φως στην άκρη του "τουνέλου"... ;D
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=4830798
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: mariadel στις Νοέμβριος 30, 2006, 10:13:28 μμ
Εγώ πάντως δεν ενθουσιάζομαι με την ιδέα αυτή διότι ούτως ή άλλως τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο για ένα χρόνο. Οπότε δεν θα δημιουργηθούν με αυτή τη ρύθμιση πολλές κενές θέσεις. Αν γινόταν η προσχολική αγωγή υποχρεωτική για δύο χρόνια τότε θα είμασταν σε πολύ ευνοϊκότερη θέση. Υπομονή λοιπόν εως τότε και καλή επιτυχία στις εξετάσεις... (όποτε γίνουν!) ???
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 22, 2007, 03:11:11 μμ
Η υποχρεωτική προσχολική αγωγή (Νηπιαγωγείο) είναι πολύ σημαντική, αν και παρά τις εξαγγελίας έχει παγώσει.
Ο λόγος; Επειδή η εξαγγελία έγινε χωρίς κανένα σχεδιασμό! Τώρα θα μου πείτε στην Ελλάδα αυτά δεν γίνονται, μην είμαστε και υπερβολικοί!

Σήμερα πολλά παιδιά στα μεγάλα αστικά κέντρα πάνε σε ιδιωτικά Νηπιαγωγεία (κατ' ευφημισμό ο τίτλος) τα οποία όμως υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και όχι στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι λόγοι;
1) Με αυτόν τον τρόπο δεν υποχρεούνται να ακολουθούν το Πρόγραμμα Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και δεν το κάνουν!
2) Πληρώνουν τους εργαζόμενους Νηπιαγωγούς με το βασικό μισθό, μια και δεν τους προσλαμβάνουν σαν εκπαιδευτικούς.
3) Προσλαμβάνουν "Νηπιαγωγούς" που δεν έχουν πάρει Πανεπιστημιακό Πτυχίο αλλά στην καλύτερη χαρτιά από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και ΙΕΚ και σε άλλες περιπτώσεις ούτε αυτό.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον σε 1 χρόνο η εξαγγελία να υλοποιηθεί.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Ιανουάριος 23, 2007, 10:49:35 πμ
Θεωρητικά,από το Σεπτέμβρη ισχύει ο ένα χρόνος υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής (δηλαδή μόνο για τα νήπια).
Επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα.Κανονίκα,θα έπρεπε,από τώρα και στο εξής, να μην επιτρέπεται στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να έχουν τάξη νηπιαγωγείου πλέον,γιατί δεν ανήκουν στο ΥΠΕΠΘ (οπότε δεν είναι εναρμονισμένοι με το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα).Παρόλ'αυτά το υπουργείο δεν έχει ακόμα κάνει καμία κίνηση,και, όσοι ιδιοκτήτες ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι θα γίνει,τους στέλνουν από το ένα υπουργείο στο άλλο (κλασσικά!) :P
Το κράτος ανέχεται χρόνια τώρα αυτές τις "ποντικότρυπες" που θέλουν να λέγονται νηπιαγωγεία και που λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία τόσο ως προς το προσωπικό,τις συνθήκες,όσο και ως προς το πρόγραμμα.Κι εγώ και όσοι συνάδελφοι έχουν δουλέψει για χρόνια σε τέτοια "πρότυπα νηπιαγωγεία"(και είναι πάααααρα πολλοί),ξέρουμε τι σημαίνει αυτό γιατί,δυστυχώς,βιώσαμε εκ των έσω την κατάσταση!!! >:(
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: matina στις Ιανουάριος 23, 2007, 03:07:53 μμ
Η αλήθεια είναι ότι και τώρα δεν νομίζω ότι θα σταματήσουν να έχουν τάξεις νηπιαγωγείων οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις τα νηπιαγωγεία δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες πολλών περιοχών κι έτσι που αποφάσισαν να μετατρέψουν τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο σε υποχρεωτική χωρίς να υπάρξει κάποια προεργασία  το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 24, 2007, 01:24:44 πμ
Αν ισχύσει η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση,
αυτό που φαίνεται λογικό να γίνει είναι μετακίνηση πληθυσμού,
δηλαδή τα Δημόσια Νηπιαγωγεία δεν θα δέχονται πια προνήπια, αλλά μόνο νήπια, γιατί δεν θα έχουν θέσεις γι αυτά,
και όλα τα προνήπια θα μεταφερθούν στους παιδικούς σταθμούς.

Ουδέν σχόλιο.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Ιανουάριος 24, 2007, 09:31:08 πμ
Ορθότατον!Μόνο που τα δημόσια νηπιαγωγεία,έτσι κι αλλιώς μέχρι τώρα,ελάχιστες φορές δέχονταν προνήπια γιατί, πολύ "απλά", δεν επαρκούσε η χώρος! :P(προσωπική εμπειρία από τα δέκα περίπου νηπιαγωγεία του δήμου μου).
Όλα τα "ωραία μέτρα" στα χαρτιά μένουν,στην πράξη και στην καθημερινότητα,το απόλυτο χάος... ::)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: asteriof στις Φεβρουάριος 11, 2007, 10:12:04 μμ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

11/02/07

 

 

Το νηπιαγωγείο της ανασφάλειας
 

 

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ



Οταν το περασμένο φθινόπωρο η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, πολλοί υποψιάστηκαν ότι ήταν μια εξαγγελία για να μην υποχωρήσει στα υπόλοιπα αιτήματα των απεργών-δασκάλων. Η υποψία τείνει να γίνει βεβαιότητα, αφού, έπειτα από τρεις μήνες, δεν έχει γίνει τίποτα που να διασφαλίζει ότι τον Σεπτέμβριο κάθε 5χρονο παιδί θα έχει μια θέση στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς του.

Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια «προσωρινή» μετάλλαξη των παιδικών σταθμών, οι ιδιοκτήτες των οποίων ζητούν να τους επιτραπεί να έχουν τμήματα νηπιαγωγείου.

Το υπουργείο, μέσω του ειδικού γραμματέα, Κων. Ράμμα, επιβεβαιώνει ότι εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προωθήσει μια τροπολογία που θα επιτρέπει στους ιδιωτικούς και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να κρατήσουν την τάξη του νηπιαγωγείου για την σχολική χρονιά 2007-2008. Αρκεί, βέβαια να προσλάβουν νηπιαγωγούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, να εφαρμόζουν το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και να κλείνουν για διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού.

*Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα είναι 1.740 και φιλοξενούν περίπου 40.000 παιδιά. Σε αυτούς και σε άλλους περίπου 1.600 δημοτικούς σταθμούς (που επίσης επιβάλλουν δίδακτρα) παρέχονται επί χρόνια υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, χωρίς όμως υποχρεωτική τήρηση κάποιου προγράμματος.

Η πρόσληψη νηπιαγωγών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι μεν απαραίτητη για την άδεια λειτουργίας ενός παιδικού σταθμού, δεν είναι όμως υποχρεωτικό να διδάσκουν στις τάξεις. Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί προτιμούν να προσλαμβάνουν βρεφονηπιοκόμους, απόφοιτους ΤΕΙ ή ιδιωτικών σχολών, που μισθολογικά τους επιβαρύνουν λιγότερο.

Επιπλέον, αδειοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας, ελέγχονται από τις νομαρχίες και δεν έχουν καμία σχέση με το υπουργείο Παιδείας.

*Την ίδια στιγμή λειτουργούν και δημόσια νηπιαγωγεία, όπου σήμερα φοιτούν προαιρετικά περίπου 140.000 νήπια και προνήπια.

*Στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, όπου φοιτούν περίπου 2.000 παιδιά, η νομοθεσία απαγορεύει να υπάρχουν περισσότερα από δύο τμήματα των 25 μαθητών. Κάθε επιχειρηματίας μπορεί να έχει το πολύ δύο νηπιαγωγεία.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσει αν τα υπάρχοντα δημόσια νηπιαγωγεία επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της υποχρεωτικής εγγραφής νηπίων. Θέμα άμεσης ανέγερσης καινούριων δεν τίθεται και ενδεχόμενες ελλείψεις θέσεων θα αντιμετωπιστούν κυρίως «κόβοντας» τα προνήπια.

Οπως εξηγεί ο Κ. Ράμμας, κατά πάσα πιθανότητα οι εγγραφές θα γίνουν ένα μήνα νωρίτερα (τον Μάιο) ώστε να καλυφθούν εγκαίρως κενά στην κατανομή διδακτικού προσωπικού.

Μεταβατική περίοδος

Οσο, όμως, όλα αυτά είναι υπό σκέψη για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι ιδιώτες σχολάρχες, που αρχίζουν προεγγραφές τον Μάρτιο, αγωνιούν για το επερχόμενο καθεστώς λειτουργίας των σταθμών τους. Διαβεβαιώνουν πως θα μπορούσαν να ιδρύσουν τμήματα νηπιαγωγείου, όπως ήδη έχουν κάποιοι από αυτούς, προσλαμβάνοντας επιπλέον νηπιαγωγούς και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα διδασκαλίας.

*Το υπουργείο αντιτείνει ότι δεν γίνεται να ελέγχει μόνο μία τάξη, ενώ ο υπόλοιπος σταθμός να υπάγεται στο υπουργείο Υγείας. Οπως δηλώνει ο Κ. Ράμμας, «μόνο για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους ενδεχομένως να το δούμε, αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που λειτουργούν και τα δημόσια νηπιαγωγεία».

*Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παιδικών Σταθμών, Παν. Σαρμπάνης, θεωρεί πως ένας χρόνος δεν είναι αρκετός και θα προτιμούσε να δοθεί παράταση δύο ετών για να προσαρμοστούν οι ιδιώτες στα νέα δεδομένα.

*Από την πλευρά της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος αντιδρά στο ενδεχόμενο να λειτουργήσουν νηπιακά τμήματα στους παιδικούς σταθμούς: «Είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε ακυρώνει τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, που πετύχαμε», δηλώνει ο πρόεδρος Δημ. Μπράτης. «Αποδεικνύεται ότι το υπουργείο Παιδείας δεν είχε μελετήσει καθόλου το θέμα και τώρα πιέζεται από τους ιδιοκτήτες να νομιμοποιήσει τμήματα νηπιαγωγείων για να τους εξυπηρετήσει
 
Καλά αποτελέσματα σε όλους σας.

Η ΕΛΠΊΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ...........
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Φεβρουάριος 21, 2007, 11:50:41 πμ
Β) ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Μετονομάζονται και περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο με τη νέα ονομασία τους, ως ακολούθως, τέσσερα (4) τμήματα των ΤΕΙ :

1. Το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Αθήνας που ανήκει στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται  σε Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Αυτό,υποθέτω,ότι το έχετε προσέξει συνάδελφοι!
Πάνω που λέμε ότι πάει ν'ανοίξει μία πόρτα (που κι αυτή "ξινή" απ'ό,τι φαίνεται θα μας τη βγάλουν),κλείνουν δέκα...
Έτσι μπράβο... ;)...πολλές οι θέσεις,λίγος ο κόσμος...βάλτε κι άλλους στο παιχνίδι γιατί έχουμε έλλειψη!Τώρα...τι έλλειψη είναι το θέμα...σε νηπιαγωγούς ή σε ψήφους???!!!... :P >:(
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Φεβρουάριος 23, 2007, 12:35:41 μμ
ενώ στην αμερική για παράδειγμα οι νηπιαγωγοί είναι σε θεση να διδάξουν και στις πρώτες τάξεις του δημοτικου τουλαχιστον (κατι που καθιερώθηκε μόνο στα ιδιωτικά εδώ και αναγκαστικά εφόσον οι δασκαλοι διοριζονται άμεσα ή τουλαχιστον φροντίζουν να πανε αναπληρωτές και να συγκεντρώσουν  τα μόρια λογικά σκεπτόμενοι οι άνθρωποι παρά να μενουν στο έλεος των ιδιωτών και της ελληνικής ιδιωτείας! :o)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Φεβρουάριος 23, 2007, 12:42:27 μμ
και απο που κι ως που μετονομαστηκε το τμημα βρεφονηπιοκομείας "προσχολικής αγωγής"? δεν προσφέρουν αγωγή όπως οι νηπιαγωγοί, τουλαχιστον όχι για τις ηλικιες που εμεις απασχολούμαστε, ετσι δεν ειναι? οπως πολύ σωστα θα μπορουσε να διαμαρτυρηθεί μια βρεφονηπιοκόμος πως δεν ειμαι σε θεση να προσφέρω όσα εκείνη εχει διδαχθεί εφόσων δεν ειμαι καν αρμόδια και κακώς με απασχολούν στη δική της θέση σε παιδικούς σταθμους! τελκά , τι θα δηλώνω σε αυτη τη  χωρα δεν γνωριζω ακομη!
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Φεβρουάριος 25, 2007, 09:02:31 πμ
Eνας χρόνος υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση: δηλαδή;
 
Η υποχρεωτική για ένα χρόνο προσχολική εκπαίδευση (δηλαδή για τα παιδιά ηλικίας 5-6 ετών), κερδίθηκε το φθινόπωρο του 2006, μετά από έναν μεγαλειώδη αγώνα που έκαναν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και στην προσπάθεια του υπουργείου να μην υποχωρήσει σε κανένα άλλο αίτημα των απεργών - δασκάλων. Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται – και επίσημα επιτέλους με νόμο (Ν.3518, άρθρο 73, ΦΕΚ 272 τ. Α΄, 21.12.2006)- η ανάγκη ύπαρξης της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ως ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης και της μορφωτικής εμπειρίας του παιδιού. Να δούμε, όμως, πόσο πραγματικά ευοίωνη ή αντίθετα πόσο αίολη θα είναι η κατάσταση αυτή. Γιατί, χωρίς τη διασφάλιση προϋποθέσεων και όρων, μπορεί η υποχρεωτικότητα να καταλήξει σε αντίθετα αποτελέσματα (για παράδειγμα, να διώξει παιδιά από το δημόσιο νηπιαγωγείο). Η υποψία αυτή γίνεται βεβαιότητα, αφού τρεις μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα που να διασφαλίζει, ότι το Σεπτέμβριο κάθε παιδί θα έχει μια θέση στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς του.
Χρειάζεται να δούμε ποια ζητήματα μπαίνουν στο καινούριο αυτό κεφάλαιο της ζωής του ελληνικού δημόσιου νηπιαγωγείου:

1. Είναι δεδομένο ότι δεν υπήρξε κανένας -μέχρι στιγμής- σχεδιασμός, καμία προετοιμασία. Αντίθετα, έγινε τελείως ξαφνικά για λόγους που προαναφέραμε. Ήδη ακούγεται ότι υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για παράταση ενός χρόνου για την εφαρμογή της και ίσως όχι μόνο. Εκτός αυτού το ΥΠΕΠΘ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προωθήσει μια τροπολογία που θα επιτρέπει στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να κρατήσουν την τάξη του νηπιαγωγείου για τη σχολική χρονιά 2007-2008 (Ελευθεροτυπία, 11/12/2007).
Μήπως θέλουν να εξυπηρετήσουν και να διασφαλίσουν τα αναρίθμητα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς αλλά και τους παιδικούς σταθμούς των Δήμων; Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου προαναγγέλλει και προτείνει καθαρά ανάμεσα στις 15 άλλες «δεσμεύσεις μας για την Παιδεία»: «Προσχολική εκπαίδευση για όλους. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 3 ετών στηρίζοντας την ανάπτυξη των δημόσιων Νηπιαγωγείων ή ακόμα και συμπληρώνοντας ένα σημαντικό μέρος του κόστους που πληρώνει η ελληνική οικογένεια σήμερα σε ιδιωτικά Νηπιαγωγεία» (Ελευθεροτυπία, 14.1.2007).
Δηλαδή; Στηρίζει το δημόσιο νηπιαγωγείο ή μήπως θέλει να το συρρικνώσει; Γιατί, στην πραγματικότητα, αυτή η πρόταση σημαίνει ότι θα βγουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και, αντί να δοθούν για την ίδρυση και τον εξοπλισμό νέων δημόσιων νηπιαγωγείων, θα «επιδοτήσουν» τα ιδιωτικά. Και βεβαίως κανείς δε δεσμεύει τις μελλοντικές κυβερνήσεις, στο όνομα της ανυπαρξίας κρατικών κονδυλίων, να αποσύρουν όποτε τις συμφέρει αυτή τη χρηματοδότηση.
Μήπως, το άρθρο 16 δεν αφορά μόνο τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αλλά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, αφού έτσι, εδραιώνεται η αντίληψη της ιδιωτικοποίησης και επεκτείνεται παντού; Το κράτος απαλλάσσεται, με αυτόν τον τρόπο, από την υποχρέωση να καλύψει τις ανάγκες όλων των παιδιών για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Κι αν δεν μπορεί να το κάνει (βλέπε π.χ. κληρώσεις στα νηπιαγωγεία), τότε αναγκάζει το γονιό να πάει το παιδί του στο ιδιωτικό.
2. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει και πρέπει να είναι ο μοναδικός υπεύθυνος φορέας για όλη την Προσχολική Εκπαίδευση, αντί αυτή να είναι πολυδιασπασμένη (4 υπουργεία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκλησία, κλπ).
3. Μέσα από αυτή τη νομοθετική αλλαγή, να μη χρησιμοποιηθεί η προσχολική εκπαίδευση ως ο δούρειος ίππος για να περάσουν τα νηπιαγωγεία, σε πρώτη φάση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην συνέχεια όλη η Α/θμια εκπαίδευση (κάποιοι δήμοι ακόμη και τώρα ζητούν να κρατήσουν τμήματα νηπιαγωγείου στους παιδικούς σταθμούς τους).

4. Με το μέτρο αυτό, όσο καλό κι αν είναι, έστω κι αν ήρθε αργοπορημένα, δε λύνεται το πρόβλημα της Προσχολικής Εκπαίδευσης, αν δε συνοδευτεί από παράλληλα ουσιαστικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τη διασφάλιση της φοίτησης για όλα τα παιδιά (νήπια, προνήπια). Γιατί υπάρχουν δύο σοβαροί κίνδυνοι.
- Επειδή η υποχρεωτικότητα αφορά μόνο τα νήπια και αυτά θα προηγούνται των προνηπίων, υπάρχει κίνδυνος να διώχνονται τα προνήπια λόγω έλλειψης κτιρίων και νηπιαγωγών.
- Υπάρχει, επίσης, ο φόβος μη δυνατότητας απορρόφησης ακόμα και νηπίων και αποπομπής τους προς τα ιδιωτικά, με βάση τα όσα ήδη αναφέρθηκαν.
Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο να στοιβάζονται τα παιδιά σε μεγάλα τμήματα, εξαντλώντας τα ανώτατα όρια (αριθμού παιδιών ανά τμήμα) , θίγοντας, έτσι, άμεσα την ποιότητα της παρεχόμενης προσχολικής εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Εκτός αν υπάρξει μια σειρά μέτρων συνολικά για την προσχολική εκπαίδευση.
Γιατί τα πράγματα είναι ασφυκτικά στα νηπιαγωγεία και οι μέχρι τώρα συνθήκες λειτουργίας τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες εδώ και πολλά χρόνια. Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθούν οι σοβαρές ελλείψεις σε κατάλληλους χώρους, εποπτικό υλικό, μέσα διδασκαλίας, αλλά και σε εκπαιδευτικό δυναμικό (σε νηπιαγωγούς).

5. Τέλος, τεράστιο θέμα προκύπτει όσον αφορά τους στόχους και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος του νηπιαγωγείου και το ρόλο της προσχολικής αγωγής στην εκπαίδευση. Μέχρι στιγμής, η προσχολική εκπαίδευση, φαινόταν να έχει ως στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων με έμφαση στη βιωματική προσέγγιση της γνώσης και στην ομαλή κοινωνικοσυναισθηματική τους ένταξη στη μικροκοινωνία του σχολείου.
Δεδομένης της μέχρι σήμερα σχετικά ομαλής πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των μαθητών -χωρίς εξεταστικούς φραγμούς καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης- δινόταν μεγάλη ελευθερία κινήσεων στις/ στους εκπαιδευτικούς της Προσχολικής Εκπαίδευσης. Και εθεωρείτο δεδομένη, αλλά και επιβεβλημένη η προσέγγιση στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα και τομείς με τρόπο παιχνιώδη και δημιουργικό.
Σήμερα, ωστόσο, υπάρχουν δύο σημαντικότατες αλλαγές:
α. αλλάζει η ύλη στην Α/θμια εκπαίδευση στην κατεύθυνση μίας εξαιρετικά μεγάλης εντατικοποίησης.
β. Η προσχολική αγωγή γίνεται υποχρεωτική, τη στιγμή που φαίνεται πως η ύλη του δημοτικού σχολείου ¨κατεβαίνει¨ μία τάξη.
Είναι προφανές ότι η φύση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο νηπιαγωγείο δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη απ΄ αυτές τις ριζικές αλλαγές.
Φοβόμαστε μήπως το νηπιαγωγείο αντιμετωπιστεί ως ένα είδος εντατικής φροντιστηριακής προετοιμασίας για το δημοτικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση «δείχνουν» τόσο η προσπάθεια να ξεκινήσει η δια βίου αξιολόγηση - πιστοποίηση από το νηπιαγωγείο, μέσα από τη λογική του portfolio, όσο και η γνωστή πρόταση του προέδρου του ΕΣΥΠ κ Βερέμη για μετατροπή του δημοτικού σε 5 χρόνια αντί για 6! Μήπως η προσχολική εκπαίδευση θα αποτελέσει τον 6ο χρόνο; Υπάρχουν και στοιχεία στο νέο οδηγό νηπιαγωγών που φαίνονται να «δείχνουν» προς την ίδια κατεύθυνση.
Η μετατροπή της Προσχολικής Εκπαίδευσης σε άλλη μία «κλασσική» αίθουσα διδασκαλίας από όπου θα εξοριστεί κάθε έννοια παιχνιδιού και ελεύθερης, δημιουργικής και βιωματικής πρόσβασης στη γνώση θα είναι μια μεγάλη απώλεια, αν συμβεί. Το ζητούμενο για μας είναι αλλά και να διαμορφώνεται τέτοιο κλίμα στην τάξη, ώστε τα παιδιά να περνούν καλά, η γνώση να προσεγγίζεται με ευχάριστο τρόπο. Γιατί μόνο τότε θ’ αγαπήσουν το σχολείο. Ενώ παράλληλα το νηπιαγωγείο θα μπορέσει να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικός παράγοντας στις μορφωτικές ανισότητες.
Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύουμε πως χρειάζεται να κινηθεί και το δημοτικό σχολείο έχοντας ως προσανατολισμό όχι την εντατικοποίηση, τον ανταγωνισμό και τις συνεχείς πιστοποιήσεις, αλλά την δημιουργική και συνεργατική εκπαιδευτική διαδικασία/ μάθηση, την οποία θεωρούμε τη μόνη αποτελεσματική, όπου η γνώση αντιμετωπίζεται ως ολότητα μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις. Εκτός αν στόχος των αλλαγών είναι ακριβώς η αποπομπή όλο και περισσότερων παιδιών από όσο το δυνατό μικρότερη ηλικία από το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Γίνεται φανερό ότι το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει ιδιαίτερα τώρα, που πολλά πράγματα θα κριθούν από τον τρόπο εφαρμογής της υποχρεωτικής για ένα χρόνο προσχολικής εκπαίδευσης, να μη θεωρήσει ότι τελείωσε με αυτήν, αλλά να τη βάλει στο κέντρο της προσοχής και των διεκδικήσεων του. Πρέπει τώρα να προβλέψουμε, να προβάλλουμε, να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για να επιβάλλουμε στην πράξη πλευρές της Προσχολικής Εκπαίδευσης που είναι απαραίτητα μέτρα, προϋποθέσεις και όροι για την ποιοτική εφαρμογή της.
Ο ένας χρόνος υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης για να πραγματοποιηθεί απαιτεί σχεδιασμό τώρα, ο οποίος σημαίνει:
- καταγραφή αριθμού παιδιών που θα φοιτήσουν και ολοκληρωτική κάλυψη των αιτήσεων που θα γίνουν
- πρόβλεψη, μελέτη και δημιουργία κτιριακών υποδομών που να ανταποκρίνονται στις βιολογικές και μαθησιακές ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας (βοηθητικοί χώροι, κουζίνα, χώροι ανάπαυσης και φαγητού, χώροι πολυδραστηριοτήτων, δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών, εξοπλισμό αυλών με κατάλληλο ψυχοκινητικό υλικό) και που είναι επείγον να επαναπροσδιοριστούν επίσημα
- πραγματική χρηματοδότηση του νηπιαγωγείου για τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του και τον εξοπλισμό του με το απαραίτητο παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό, αναλώσιμο και μη, όπως αυτό αναφέρεται στο αναλυτικό μας πρόγραμμα.
Και επιπλέον:
- Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς. Κανένα παιδί έξω από το δημόσιο Νηπιαγωγείο.
- Μείωση των νηπίων στα 15 ανά τάξη και δημιουργία αντίστοιχων οργανικών θέσεων νηπιαγωγών. Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών, με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου, διορισμοί όλων των αναπληρωτών/ τριών, ώστε να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες.
- Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών/ τριών νηπιαγωγών στα γραφεία, για την κάλυψη των αναγκών σε άδειες- απουσίες (για να μη διαλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία και καταστρατηγούνται κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, όπως η παράνομη ανάθεση στις νηπιαγωγούς επιπλέον ευθυνών για τα νήπια άλλου τμήματος).
- Πρώιμη παρέμβαση με προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και παιδιά με ειδικές ανάγκες (τμήματα ένταξης και ψυχολόγους στα σχολεία).
- Διδασκαλία μητρικής γλώσσας και τμήματα υποδοχής για τα αλλόγλωσσα παιδιά.
- Συνολική στήριξη, αποσυμφόρηση του έργου της /του νηπιαγωγού (που διογκώνεται διαρκώς από καθήκοντα που δεν αφορούν άμεσα την εκπαιδευτική πράξη).
- Έρευνα, σχεδιασμός, δοκιμαστική εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της Προσχολικής Εκπαίδευσης, πριν εξαγγελθεί ή εφαρμοστεί οποιοδήποτε νέο μέτρο. Συμμετοχή των ίδιων των εκπαιδευτικών σε αυτά.
- Άρνηση χορηγών και ιδιωτικοποίησης πλευρών του δημόσιου Νηπιαγωγείου.
- Άρνηση εφαρμογής οποιωνδήποτε διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
- Διασφάλιση του περιεχομένου εκπαίδευσης και του ρόλου του νηπιαγωγείου στη βάση της ολόπλευρης ανάπτυξης του παιδιού σ’ όλους τους γνωστικούς τομείς (όχι στη σχολειοποίησή του).

Μετά από έξι εβδομάδες απεργίας το εκπαιδευτικό κίνημα κέρδισε την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για ένα χρόνο. Σε περίπτωση μη εφαρμογής της φέτος, σημαίνει πως ήταν άλλο ένα εφεύρημα για να κατευναστεί το μεγαλειώδες κίνημα που υπήρχε.
Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, αλλά και από δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς στο Υπουργείο Παιδείας που θέλουν να μη χάσουν τα παιδιά –πελάτες, βάζουν ένα ακόμη ερώτημα: τι τελικά θα κάνει το Υπουργείο και ποιου είδους προσχολική εκπαίδευση θέλουν να παρέχουν οι κυβερνώντες; Θα είναι δημόσια ή θα αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης; Μήπως οι γονείς θα καλύψουν για άλλη μια φορά την μείωση των δαπανών για την παιδεία;

17.2.2007
ΟΜΑΔΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20070224k.php

Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 01, 2007, 07:28:12 μμ
Αθήνα 28/02/2007
 
Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την ίδρυση τμημάτων Nηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με αφορμή δηλώσεις παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων
ανακοινώνει τα εξής:
1. Πάγιο αίτημα του κλάδου μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.
2. Η Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της πολυήμερης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη ψήφισε τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2007-2008).
3. Αντί το Υπουργείο Παιδείας να κάνει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό στην κατεύθυνση υλοποίησης έστω και αυτής της λειψής ρύθμισης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποδοχή όλων των νηπίων στα Δημόσια Νηπιαγωγεία εξετάζει, σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδ. Γραμματέα κ. Ράμμα, την ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων, προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υπαγωγής των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.
Για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υποκύπτει στις πιέσεις των σχολαρχών, αφού είναι γνωστό ότι τα Ιδιωτικά Σχολεία δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από δύο τμήματα Νηπιαγωγείων. Τώρα, για να μπορέσουν να κρατήσουν τους μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν τμήματα Νηπιαγωγείων και στους παιδικούς σταθμούς που έχουν. Τους επιπλέον, Νηπιαγωγούς που θα χρειαστούν, γι’ αυτά τα τμήματα, θα τους προσλάβουν τα Ιδιωτικά σχολεία και οι Δήμοι (σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ράμμας).
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., ύστερα από τα παραπάνω:
• Δηλώνει πως είναι κατηγορηματικά αντίθετο με κάθε τέτοια προκλητική ρύθμιση που ευνοεί σκανδαλωδώς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
• Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σταματήσει να νομοθετεί προκλητικά υπέρ των σχολαρχών (υπενθυμίζουμε την περσινή νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όποιος προσληφθεί στα Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία δεν μπορεί να παραιτηθεί να προσληφθεί ως αναπληρωτής στη Δημόσια Εκπαίδευση κλπ.), να εγκαταλείψει αυτά τα σχέδια και να προχωρήσει άμεσα:
- Στην ίδρυση όσων επιπλέον τμημάτων Νηπιαγωγείων χρειάζονται, καθώς και στο διορισμό των Νηπιαγωγών που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.
- Στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν τα Νηπιαγωγεία, με την κατασκευή των απαραίτητων αιθουσών.
- Στη μείωση του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα 1:15.

Από τη Δ.Ο.Ε.

 


http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20070301g.php
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 06, 2007, 09:51:06 πμ
ΚΑΛΕΣΜΑ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο ιδιωτικοποιείται!
Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο οδεύει ολοταχώς προς τους Δήμους!

Τις μεθοδεύσεις αυτές τις ακυρώσαμε στην πράξη το 1994-1995 με τους μεγάλους, μαζικούς μας αγώνες, ενάντια στην αποκέντρωση, που προωθούσε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με υπουργό Παιδείας τον Γ. Παπανδρέου.
Τώρα όμως τις ξαναβρίσκουμε μπροστά μας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ κ. Ράμμα, η κυβέρνηση εξετάζει την ίδρυση τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Ιδιωτικών Σχολείων και των Δήμων και τη στελέχωσή τους με Νηπιαγωγούς που θα προσλαμβάνουν τα Ιδιωτικά Σχολεία και οι Δήμοι.
Έτσι σκέφτεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ένα έτος υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, δέσμευση που ανέλαβε μετά τη φετινή μεγαλειώδη απεργία μας.

Τι θα σημάνει αυτό;
• Την απροκάλυπτη ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου.
• Το σταδιακό πέρασμα του συνόλου των Δημόσιων Νηπιαγωγείων στους Δήμους. Άλλωστε υπάρχει έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο (Νόμοι της αποκέντρωσης 2218 και 2240).
• Την άλωση των εργασιακών μας σχέσεων.
• Την αμφισβήτηση και ακύρωση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού μας ρόλου.

Τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του (28-2-2007) το ΔΣ της ΔΟΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Αν τώρα εφησυχάσουμε, το Σεπτέμβρη θα είμαστε στους Δήμους και οι γονείς θα πληρώνουν αδρά για τη φοίτηση των παιδιών τους.

Γι’ αυτό

Σας καλούμε σε μια ανοιχτή συγκέντρωση-συζήτηση στα γραφεία της ΔΟΕ, την ΤΕΤΑΡΤΗ 21-3-2007, ώρα 6.30μμ για να συντονίσουμε τα επόμενα βήματά μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Επικοινωνία: omada@nipiagogoi.gr
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lio στις Μάρτιος 06, 2007, 11:05:43 μμ
Με αφορμή τον τίτλο «ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ» θέλω εδώ να καταθέσω κάποιες σκέψεις.

Είμαι εκπαιδευτικός στην β’βάθμια εκπαίδευση και κατάγομαι από οικογένεια με παράδοση στην εκπαίδευση (παππούς δάσκαλος, μητέρα καθηγήτρια, αδελφός καθηγητής, κάποιοι θείοι καθηγητές). Έτσι μπορώ να πω ότι έχω συζητήσει πολύ συχνά θέματα γύρω από την εκπαίδευση.

Ο παραπάνω τίτλος λοιπόν, μπορεί να φαίνεται λίγο υπερβολικός σε κάποιους, όμως είναι; Νομίζω όχι. Η ιδιωτικοποίηση της παιδείας θα φτάσει και ως το νηπιαγωγείο. Το ζήτημα είναι να διερευνήσουμε αν θέλουμε ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή όχι.

Λοιπόν, νομίζω ότι ειδικά σε αυτή την βαθμίδα, επιβάλλεται να υπάρχουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Γιατί να είναι υποχρεωμένος ο γονιός να στείλει το νήπιο στο κρατικό νηπιαγωγείο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κράτος να διαπλάσει το είδος του πολίτη που θέλει; Γιατί όπως δέχεται η ψυχολογία, ο χαρακτήρας διαμορφώνεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Μετά τα 6 χρόνια φίλοι μου είναι πολύ αργά. Πρέπει το νήπιο-πολίτης να μπορεί να επιλέξει πού θα αρχίσει τη μόρφωσή του και όχι υποχρεωτικά να εισπράττει ότι του σερβίρει το κράτος της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ.

Όσο για τις επιστημόνισσες νηπιαγωγούς να μην ανησυχούν. Θα υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας και δεν θα περιμένουν το κράτος να τις διορίσει όποτε και εάν αυτό θέλει. Εξάλλου θα είναι καλύτερο κάποια να εργάζεται σε ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο με κύρος (κάτι σαν Harvard του νηπιαγωγείου) παρά σε ένα κρατικό της σειράς.

Και στο κάτω – κάτω ένα άλλο επιχείρημα είναι το γιατί να βγαίνει τόσο συνάλλαγμα από τη χώρα, όταν θα μπορούσε να μείνει εδώ.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: mavoglou στις Μάρτιος 07, 2007, 07:01:52 πμ
Άλλο η ελεύθερη επιλογή και άλλο η αναγκαστική επιλογή.
Ο τίτλος «ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ» αναφέρεται προφανώς στην αναγκαστική επιλογή.

Έχω πληροφορηθεί τι δουλειά γίνεται σε αρκετούς ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία δεν υπήρχαν μέχρι τώρα, για 1)να μην ακολουθούν το Πρόγραμμα Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και να μην ελέγχονται από αυτό, 2)να μην πληρώνουν με τα ελάχιστα λεφτά του νεοδιόριστου το προσωπικού, αλλά με το βασικό, καθώς και 3)για να προσλαμβάνουν ανειδίκευτο προσωπικό!).

Τα ιδιωτικά λειτουργούν τα περισσότερα ως χώροι φύλαξης παιδιών.
Οι δραστηριότητες που κάνουν (π.χ. Κολυμβητήριο) λειτουργούν περισσότερο ως σημαντικό κομμάτι του μάρκετινγκ.
Έχω ακούσει σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μέρος του προγράμματός τους να είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης και βίντεο, δραστηριότητες που όλα τα παιδιά κάνουν και σπίτι. Θα έπρεπε άραγε να τις κάνουν και στο σχολείο;

Ένα παιδί που τελειώνει το νηπιαγωγείο σήμερα γνωρίζει να διαβάζει και να γράφει.
Όσα παιδιά δυσκολεύονται στην ανάγνωση και γραφή στην Α Δημοτικού, έχουν ΟΛΑ παρακολουθήσει ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (οι πληροφορίες μου είναι από 8 Δημοτικά. Το δείγμα δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά προέρχεται και από Αθήνα και από Επαρχία και από την άλλη οι μαθητές της πρώτης Δημοτικού προέρχονται από πολλαπλάσιο αριθμό νηπιαγωγείων).

Να σας διηγηθώ ιστορίες όπως π.χ. φημισμένο ιδιωτικό σχολείο απέλυσε την καλύτερή του Νηπιαγωγό, επειδή απλά ζήτησε (με ήπιο και πολιτισμένο τρόπο) τις υπερωρίες της (και έτσι το σχολείο κέρδισε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο το σταμάτημα διεκδίκησης υπερωριών από τους υπόλοιπους), θα ακουστεί γραφικό (Το όνομα του σχολείο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

Αυτό που πραγματικά επιβάλλεται είναι το κράτος να δώσει την προσοχή που αρμόζει στο Νηπιαγωγείο (είναι κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο σχολείο) και να χτίσει καινούργιους χώρους και όχι να νοικιάζει αποθήκες για να στεγάζονται τα  τμήματα προσχολικής αγωγής.

Δυστυχώς ούτε το νήπιο-πολίτης μπορεί να επιλέξει που θα αρχίσει τη μόρφωσή του (!), αλλά κυρίως ούτε οι γονείς έχουν τη γνώση, που μπορεί να εντυπωσιάζονται από τους χώρους και το μάρκετιγκ του κάθε ιδιωτικού σχολείου αλλά στην πλειονότητα δεν μπορούν να κρίνουν!

Είναι πολύ πιθανόν 5 ιδιωτικά σχολεία στην Αθήνα να μπορούν να προσφέρουν καλή προσχολική εκπαίδευση, αλλά στα περισσότερα και κυρίως στην επαρχία υπάρχει ασυδοσία και χάος.   

Για να είμαι δίκαιος από τα ιδιωτικά προσχολικά εκπαιδευτήρια αυτά που έχω ακούσει σοβαρά να δουλεύουν είναι όσα ανήκουν σε Δήμους, μια και οι Δήμοι δεν τα βλέπουν σαν κερδοσκοπική επιχείρηση αλλά τα πριμοδοτούν για να προσφέρουν αγωγή.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 07, 2007, 10:08:15 πμ
Γιατί να είναι υποχρεωμένος ο γονιός να στείλει το νήπιο στο κρατικό νηπιαγωγείο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κράτος να διαπλάσει το είδος του πολίτη που θέλει;

Γιατί πολύ απλά στα περισσότερα ιδιωτικά δεν διαπλάθεται κανενός είδους πολίτης...Τα παιδιά,πίστεψέ με,αφήνονται στην τύχη τους χωρίς κανένα προγραμματισμό.Δε μας αρέσει το αναλυτικό πρόγραμμα του κράτους γιατί διαπλάθει σκόπιμα ένα είδος πολίτη?Οk,ας δουλεύουμε στα ιδιωτικά με άλλα αναλυτικά προγράμματα...Εμ,έλα που η κάθε άσχετη μεγαλοκυρία που είχε τα φράγκα και αποφάσισε να ανοίξει μία επιχείρηση (και το σχολείο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι επιχείρηση),δεν έχει ιδέα τι σημαίνει αναλυτικό πρόγραμμα και δεν έχει ιδέα τι σημαίνει εκπαίδευση!!!

...παρά σε ένα κρατικό της σειράς.
Αυτή είναι η εντύπωση των περισσοτέρων γονιών.Γιατί ένα κρατικό σημαίνει ότι είναι "της σειράς"?Γιατί τέτοια απαξίωση?Έχεις την εντύπωση ότι όταν πληρώνεις λεφτά σου παρέχονται και καλύτερες υπηρεσίες?Αυτό είναι η μεγαλύτερη πλάνη!Σε γδύνουν κανονικά και δεν το παίρνεις χαμπάρι!Τουλάχιστον στο κρατικό υπάρχει ένα είδος ελέγχου.Αν το καλοριφέρ πχ δεν ανάβει μπορεί να διαμαρτυρηθεί η νηπιαγωγός ή οι γονείς,ενώ σε ένα ιδιωτικό που έχει για μόστρα πέντε χαλασμένα air-condition,που δεν ανάβουν ποτέ,που βλέπεις πεντάχρονα με μελανιασμένα χειλάκια και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα,που έρχεται ο γονιός και σε ρωτά αν συμβαίνει τίποτα(στηριζόμενος μόνο στη διαίσθησή του και όχι σε κάτι που μπορεί να αποδείξει) και πάλι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα,είναι καλύτερο??? ???
Είναι,νομίζεις,τυχαίο το γεγονός ότι κανένας παιδικός σταθμός δεν επιτρέπει εν ώρα λειτουργίας την είσοδο του γονιού στον κυρίως χώρο?
Εσύ δίνεις 350 ωραία ευρωπουλάκια (σε μία μέση περίπτωση) και το κυριλέ σχολείο του παιδιού σου δεν έχει ούτε καθαρίστρια!Την καθαριότητα θα την κάνει ή η μαγείρισσα (πράγμα που απαγορεύεται από το νόμο) ή οι νηπιαγωγοί...Λες ότι υπάρχει μόνο ένα σαπούνι για δέκα νιπτηράκια και σου λένε δεν θα το βγάλεις παρά μόνο αν έρθει κάποιος γονιός...
Ζητάς όλων των ειδών τις μπογιές για να κάνεις τη δουλειά σου (γιατί το παιδί σε αυτήν την ηλικία επιβάλλεται να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με όλα τα υλικά) και ,καταπατώντας κάθε εκπαιδευτικό κανόνα,σου λένε μόνο ξυλομπογίες για να μην λερώνονται!!! :o
Έχεις την εντύπωση ότι το παιδί σου τρώει,γιατί π λ η ρ ώ ν ε ι ς και αγοράζεται ένα κιλό μοσχάρι για 40 παιδιά! :P κι εσύ πρέπει να τραβάς τις ίνες από το κρέας για να τις απλώσεις στο πιάτο γιατί τα παιδιά σου λένε "πού είναι το κρεατάκι κυρία?"
Σου γράφουν στο κυριλέ πρόγραμμα διατροφής "πρωινό:φρούτα εποχής & φυσικός χυμός" και το παιδί τρώει το 1/4 ενός μήλου και μισό ποτήρι συμπυκνωμένο "χυμό" πορτοκάλι (από αυτούς που διαλύονται με νερό) ή ένα δάχτυλο φυσικό χυμό και το υπόλοιπο ποτήρι νερό γιατί λέει η παιδιάτρος (το έχω ακούσει κι αυτό!) είπε ότι δεν κάνει καλό να είναι σκέτος χυμός,πρέπει να είναι νερωμένος!!! ::)(για να μην πω για συνάδελφο που δούλευε σε σχολείο που έδιναν για πρωινό ποπ-κορν από τα έτοιμα,στα σακουλάκια...)
Προσλαμβάνονται 20χρονοι απόφοιτοι ιδιωτικών ΙΕΚ και παρουσιάζονται στους γονείς ως απόφοιτοι πανεπιστημίου...
Λες ότι πλέον δεν χρησιμοποιούνται όλα αυτά τα βιβλιαράκια της σειράς με τα έτοιμα προσχέδια και τις ασκήσεις προγραφής που είναι γεμάτα λάθη,που κουράζουν,απογοητεύουν και πολλές φορές δημιουργούν αισθήματα μειονεξίας στο παιδί,προσπαθείς να πείσεις ότι η δουλειά δεν αποδεικνύεται ανάλογα με τον όγκο των φωτοτυπιών που θα πάει το παιδί στο σπίτι και σου λένε "εγώ θέλω να έχω βιβλία να παρουσιάσω,κι ας κάνουν και κακό"...
Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το πόσο πιο "καλά" είναι τα ιδιωτικά σε σχέση με τα δημόσια.Όλα αυτά δεν είναι περιπτώσεις από ένα μόνο σχολείο,ΔΥΣΤΥΧΩΣ!Πιστεύω ότι τα μεγάλα εκπαιδευτήρια κάνουν δουλειά,αλλά αυτά έτσι κι αλλιώς υπάγονται στο ΥΠΕΠΘ,οπότε ισχύει το καθεστώς του δημοσίου.Εξαιρέσεις σίγουρα υπάρχουν,αλλά είναι μετρημένες στα δάχτυλα.Ίσως σε νηπιαγωγεία που ανοίχτηκαν από ανθρώπους που έχουν πραγματικά σχέση με την εκπαίδευση,που αγαπάνε πραγματικά τα παιδιά και που τα βλέπουν σαν παιδιά και όχι σαν ένα πάκο από ευρώ... :(

ΥΓ.Ενώ είχα τη δυνατότητα,το παιδί μου φέτος δεν το έστειλα σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο.Έκανα αίτηση στο δημόσιο,δεν υπήρχε θέση (προνήπιο),προτίμησα να το κρατήσω στο σπίτι.Ίσως και να είμαι λάθος που του στέρησα τόσο ανωτέρου επιπέδου εκπαίδευση...
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 07, 2007, 01:46:52 μμ

Να σας διηγηθώ ιστορίες όπως π.χ. φημισμένο ιδιωτικό σχολείο απέλυσε την καλύτερή του Νηπιαγωγό, επειδή απλά ζήτησε (με ήπιο και πολιτισμένο τρόπο) τις υπερωρίες της (και έτσι το σχολείο κέρδισε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο το σταμάτημα διεκδίκησης υπερωριών από τους υπόλοιπους), θα ακουστεί γραφικό (Το όνομα του σχολείο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).


Το εργασιακό καθεστώς δε θα το θίξω γιατί μπορεί να κατηγορηθώ ότι ψάχνομαι να βολευτώ στο δημόσιο...

Αυτό που πραγματικά επιβάλλεται είναι το κράτος να δώσει την προσοχή που αρμόζει στο Νηπιαγωγείο (είναι κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο σχολείο)...

Είσαι από τους λίγους που το πιστεύουν αυτό...Να σου πω και την άλλη άποψη?Είναι η άποψη αυτών που δεν αναγνωρίζουν την Παιδαγωγική και την Ψυχολογία (την οποία σπουδάσαμε) ως επιστήμη.Θα κάνω λίγο το "δικηγόρο του διαβόλου" mavoglou και θα σου πω τι θα έλεγε κάποιος άλλος καθηγητής (δυστυχώς είναι πολλοί...)
Εγώ είχα την εντύπωση ότι το νηπιαγωγείο ήταν "πάρκινγκ" για παιδιά και οι "επιστημόνισσες" νηπιαγωγοί οι παρκαδόροι... ::)(αν θέλεις να "παίξεις" με τις λέξεις για να πεις την άποψή σου,συνάδελφε lio,κάνε το τουλάχιστον σωστά.Σαν επιστήμονας θα έπρεπε να ξέρεις ότι η λέξη είναι ο/η επιστήμων,οπότε το "επιστημόνισσα" δεν υφίσταται. ;))
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lio στις Μάρτιος 07, 2007, 06:06:50 μμ
Σαν επιστήμονας θα έπρεπε να ξέρεις ότι η λέξη είναι ο/η επιστήμων,οπότε το "επιστημόνισσα" δεν υφίσταται. ;))

Γιατί όχι, συντρόφισσα; Μάλιστα, τώρα που το σκέφτομαι, πολύ θα το ήθελα να επανέλθει ο όρος. Να υποθέσω ότι η ευαισθησία σου δεν είναι και τόση, αφού άνετα ανέχεσαι τον ανορθόγραφο ή το greeklish, δεν συγχωρείς όμως ένα τόσο μικρό παράπτωμα όπως την κατάληξη σε –ισσα; Ας είναι.

Σε χαιρετώ με συναδελφικούς χαιρετισμούς.

Θα σε παρακαλούσα (να μην θεωρηθεί αυτό ως επίπληξη) να εφαρμόσεις τους στοιχειώδεις κανόνες της γραφής. Μετά το κόμμα ή την τελεία πατάμε space, ώστε να είναι το κείμενο αν μη τι άλλο ευανάγνωστο.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Effie στις Μάρτιος 07, 2007, 06:55:03 μμ
Γεια σας!
Μπορώ να παραθέσω κι εγώ την άποψή μου;;;
Λοιπόν, εγώ πάλι θεωρώ λίγο εως πολύ άτοπη την άποψη ότι στο δημόσιο νηπιαγωγείο το κράτος διαπλάθει το άτομο που θέλει.
Εντάξει...δε λέω, έχει μια λογική. Αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να το κάνει απόλυτα αυτό, γιατί θα πρέπει να έχει στρατεύσει και τους εκπαιδευτικούς με τον ανάλογο τρόπο.
Πράγμα το οποίο είναι λίγο άτοπο.Πάντα σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη.
Ο ίδιος ο εκπαιδευτικός καθορίζει το μάθημά του, είτε βρίσκεται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα ακόμα καλύτερα όταν είναι στο δημόσιο.
Ο ίδιος ο εκπαιδευτικός βάζει την πινελιά του και μπορεί να φέρει το μάθημα στα μέτρα του και αυτό συμβαίνει κυρίως στο νηπιαγωγείο που δεν υπάρχει συγκεκριμένο βιβλίο/ύλη.
Αν ξέρετε για το παραπρόγραμμα, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε ότι το κάθε μάθημα/δραστηριότητα εξαρτάται κάθε φορά από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, από τα παιδιά που έχει κάθε φορά και από τις συνθήκες που επικρατούν.
Δε πιστεύω ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διαπλάσσει κανέναν.Τέλος πάντων!

Εμένα προσωπικά δε με ενδιαφέρει να κατηγορηθώ για το αν θέλω να βολευτώ στο δημόσιο.
Οπότε έχω πολλά να πω για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή καλύτερα τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, γιατί κανένα πλέον δεν είναι νηπιαγωγείο!!!!!
Και σίγουρα αυτά που έχω να πω δεν είναι θετικά!!! >:(
Έχω εξοργιστεί με τα ιδιωτικά!
Γιατί να μιλήσω;;; Για τις προσβολές στους εργαζομένους από τους διευθυντές;;;
Για το ότι όλα ανεξαιρέτως τα νηπιαγωγεία είναι παιδικοί σταθμοί και ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και όχι στο Παιδείας με αποτέλεσμα εμείς να πληρωνόμαστε λιγότερο και να μην αναγνωρίζεται από το Δημόσιο η εργασία μας;;;;
Για το ότι υπάρχει δυσκολία να βρεις δουλειά γιατί παίρνουν ως επί το πλείστον άτομα από ΙΕΚ ή ΤΕΙ ή άτομα χωρίς προϋπηρεσία;;;; (Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τα άτομα που τελειώνουν ΙΕΚ ή ΤΕΙ. Απλά μιλάω για τη δυσκολία των ατόμων που προέρχονται από ΑΕΙ)
Για το ότι ακόμα και αν σε πάρουν, θα δουλεύεις για πολύ λίγες ώρες;;
Για το ότι δουλεύεις 6-8 ώρες και σε δηλώνουν για 4;;;;
Για το ότι είσαι υποχείριό τους και πρέπει να κάνεις ό,τι σου πουν είτε συμφωνείς είτε όχι, για να μη σε διώξουν;;;;
Θέλετε να προσθέσω κι άλλα;;;;;;

Ποιος είπε ότι η δουλειά στα ιδιωτικά είναι καλύτερη από ότι στα δημόσια;;;
Επειδή έτσι φαίνεται;;;; Εκεί ποντάρουν και οι διευθυντές-επιχειρηματίες!
Και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στα μεγάλα εκπαιδευτήρια!
Πατάνε επί πτωμάτων για να φανεί το σχολείο τους και συμπεριφέρονται άθλια στους εργαζομένους τους!
Χίλιες φορές το κρατικό κι ας είναι της σειράς παρά το ιδιωτικό με κύρος! Αν είναι έτσι το κύρος...ευχαριστώ πολύ δε θα πάρω.
Στο κάτω κάτω στο χέρι μου είναι το δημόσιο να το μετατρέψω εγώ σε Harvard και να αξίζει πραγματικά.
Ξέρω πολύ αξιόλογες νηπιαγωγούς που κάνουν υπέροχα πράγματα και είναι στο δημόσιο.
Αν έχεις καταλάβει τη σημαντικότητα του ρόλου σου και έχεις διάθεση για δουλειά τότε μπορείς να κάνεις θαύματα!

Συγνώμη αν μίλησα με λίγη ένταση. Δεν έχω τίποτα με κανέναν! Ειλικρινά!
Απλά έχω απελπιστεί λίγο με την κατάσταση στα ιδιωτικά και μου βγήκε...
Για να πούμε και του στραβού το δίκιο βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις στα νηπιαγωγεία.
Και ένα καλό θα έλεγα του να υπάρχουν ιδιωτικά είναι ότι έχει τη δυνατότητα ο γονιός να διαλέξει το νηπιαγωγείο στο οποίο θα στείλει το παιδί του.
Αν και τι να διαλέξει...τέλος πάντων!

Να είστε καλά!
Και σας παρακαλώ ας μην υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις...
Ας προσπαθεί ο καθένας να καταλάβει τον άλλο με καλή διάθεση.
Ούτως ή άλλως και το μέσο αυτό δεν είναι το κατάλληλο για να καταλάβεις το ύφος και τη διάθεση του άλλου, έτσι γίνονται παρεξηγήσεις χωρίς λόγο.
Ηρεμία και θετική σκέψη και όλα θα πάνε καλά.
Έχω τραβήξει πολλά τελευταία με παρεξηγήσεις ανούσιες...
Δεν αξίζει. Πιστέψτε με!
Μια συζήτηση κάνουμε άλλωστε. ;)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 07, 2007, 07:03:01 μμ
Να υποθέσω ότι η ευαισθησία σου δεν είναι και τόση, αφού άνετα ανέχεσαι τον ανορθόγραφο ή το greeklish, δεν συγχωρείς όμως ένα τόσο μικρό παράπτωμα όπως την κατάληξη σε –ισσα; Ας είναι.

Φυσικά και θα το είχα "συγχωρήσει" αν δεν είχε χρησιμοποιηθεί ως πλεονασμός με εμφανή ειρωνική διάθεση. 8)
Όσο για την ευαισθησία μου...τα greeklish είναι θέμα του συντονιστή να τα διορθώσει (ή,αν θέλεις,να τα ανεχτεί ή όχι) και τους ανορθόγραφους,αν το πρόβλημά τους οφείλεται στην αμάθεια-αγραμματοσύνη,όχι δεν τους ανέχομαι.Και,καταλήγοντας,δε νομιζω ότι είσαι σε θέση να κρίνεις την ευαισθησία μου! :-\
Σ'ευχαριστώ για τους συναδελφικούς χαιρετισμούς,αν και δεν χρειαζόταν για δεύτερη φορά!Μου τους έχεις ξαναστείλει και σε πιο προσωπικό επίπεδο... ;)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lio στις Μάρτιος 07, 2007, 07:08:54 μμ
Σ'ευχαριστώ για τους συναδελφικούς χαιρετισμούς,αν και δεν χρειαζόταν για δεύτερη φορά!Μου τους έχεις ξαναστείλει και σε πιο προσωπικό επίπεδο... ;)

Θα σε παρακαλούσα (να μην θεωρηθεί αυτό ως επίπληξη) να εφαρμόσεις τους στοιχειώδεις κανόνες της γραφής. Μετά το κόμμα ή την τελεία πατάμε space, ώστε να είναι το κείμενο αν μη τι άλλο ευανάγνωστο.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lio στις Μάρτιος 07, 2007, 07:27:37 μμ
Ηρεμία και θετική σκέψη και όλα θα πάνε καλά.

Όντως ηρεμία και θετική σκέψη. Και ίσως και μερικές βαθιές αναπνοές.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 07, 2007, 08:39:22 μμ
Θα σε παρακαλούσα (να μην θεωρηθεί αυτό ως επίπληξη) να εφαρμόσεις τους στοιχειώδεις κανόνες της γραφής. Μετά το κόμμα ή την τελεία πατάμε space, ώστε να είναι το κείμενο αν μη τι άλλο ευανάγνωστο.

 ;D ;D ;D ;D...Σ'ευχαριστώ για τη διόρθωση!
Θα εφαρμόσω τους στοιχειώδεις κανόνες γραφής αν μου υποσχεθείς ότι θα εφαρμόσεις κι εσύ τους στοιχειώδεις κανόνες καλής συμπεριφοράς που επιβάλλουν να μην κοροϊδεύουμε τους συνανθρώπους μας, πολύ περισσότερο όταν δεν τους γνωρίζουμε προσωπικά. Οπότε, αν δεν σου κάνει κόπο, διόρθωσε το "Ζήτω ο Λεοναρτο Ντα Βιτσι" που έχεις ως υπογραφή... ;)

ΥΓ. Καλά τα πήγα, έτσι? 8)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 07, 2007, 08:42:59 μμ

Να είστε καλά!
Και σας παρακαλώ ας μην υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις...
Ας προσπαθεί ο καθένας να καταλάβει τον άλλο με καλή διάθεση.
Ούτως ή άλλως και το μέσο αυτό δεν είναι το κατάλληλο για να καταλάβεις το ύφος και τη διάθεση του άλλου, έτσι γίνονται παρεξηγήσεις χωρίς λόγο.
Ηρεμία και θετική σκέψη και όλα θα πάνε καλά.
Έχω τραβήξει πολλά τελευταία με παρεξηγήσεις ανούσιες...
Δεν αξίζει. Πιστέψτε με!
Μια συζήτηση κάνουμε άλλωστε. ;)


Έφη, με συγχωρείς για την παρεκτροπή. Υπόσχομαι πως ό,τι άλλο και να δουν τα ματάκια μου θα το αγνοήσω... ;)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lio στις Μάρτιος 07, 2007, 08:57:20 μμ
Ηρεμία και θετική σκέψη και όλα θα πάνε καλά.

Όντως ηρεμία και θετική σκέψη. Και ίσως και μερικές βαθιές αναπνοές. Ας βαδίσουμε αδελφωμένοι αυτές τις δύσκολες ώρες. Ας αλλάξουμε τον τίτλο του topic σε:

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, ΌΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΝΑΕΙ.


Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lio στις Μάρτιος 07, 2007, 09:20:28 μμ
αν δεν σου κάνει κόπο, διόρθωσε το "Ζήτω ο Λεοναρτο Ντα Βιτσι" που έχεις ως υπογραφή... ;)

Θα σε παρακαλούσα να μην ξεφεύγεις από το θέμα με διάφορα δευτερεύοντα θέματα (όπως τη λέξη συναδέλφισσα, ή την υπογραφή μου) που είναι το εξής ένα:

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, ΌΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΝΑΕΙ.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Effie στις Μάρτιος 07, 2007, 10:19:37 μμ
Θα σας παρακαλούσα πολύ να μην συνεχίσετε άλλο τις αντιπαραθέσεις!
Και εσύ sophie, αλλά και εσύ lio!
Αν έχετε να πείτε κάτι προσωπικό, υπάρχουν και τα προσωπικά μηνύματα.
Ευχαριστώ!
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lio στις Μάρτιος 08, 2007, 06:24:14 πμ
Θα σας παρακαλούσα πολύ να μην συνεχίσετε άλλο τις αντιπαραθέσεις!
Και εσύ sophie, αλλά και εσύ lio!
Αν έχετε να πείτε κάτι προσωπικό, υπάρχουν και τα προσωπικά μηνύματα.
Ευχαριστώ!

Με την σειρά μου θα παρακαλούσα να μην βγαίνουμε από το θέμα.Δεν θα επιθυμούσα να δεχθώ άλλες προσωπικές επιθέσεις με τη μορφή pm.Ευχαριστω
Τίτλος: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: mavoglou στις Μάρτιος 18, 2007, 09:59:30 πμ
Ένας χρόνος υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση: δηλαδή;

http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20070317g.php
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 22, 2007, 08:58:14 πμ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/3
στις 12.30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

το Υπουργείο Παιδείας, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από την ψήφιση του νόμου 3518 για τον ένα χρόνο υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, κατέθεσε τροπολογία που επιτρέπει στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να έχουν τμήματα Νηπιαγωγείων και οι εργασιακές συνθήκες των Νηπιαγωγών που θα εργάζονται σε αυτά θα «διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων». Τούτο θα σημάνει την άμεση ιδιωτικοποίηση του νηπιαγωγείου και το σταδιακό πέρασμά του στους Δήμους. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι 2218/ 94 και 2240/ 94 για την αποκέντρωση) διευκολύνει αυτήν την κατεύθυνση.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει η σχετική τροπολογία. Ζητάμε τώρα:
• Άμεση εφαρμογή του νόμου 3518/2006 για την υποχρεωτικότητα στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο με μοναδικό υπεύθυνο φορέα το ΥΠΕΠΘ. Καμία τροπολογία που θα επιτρέπει, ακόμα κι αν είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΠΘ, λειτουργία νηπιαγωγείων στους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
• Εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την ενδυνάμωση και βελτίωση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Ίδρυση νέων Νηπιαγωγείων, διορισμοί, κατάλληλοι χώροι, γενναία χρηματοδότηση, εξοπλισμός, μείωση του αριθμού νηπίων ανά τμήμα 1/15, καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής).
• Κατάργηση των νόμων 2218/ ‘94 και 2240/ ‘94 για την αποκέντρωση.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007 στις 12.30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:omada@nipiagogoi.gr

Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 23, 2007, 06:58:20 μμ
Αθήνα 23/3/2007
 

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
Κοιν: ΜΜΕ
(συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ)
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28/3/07, την ημέρα της 24ωρης απεργίας, στις 11:00 π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας το σύνολο των αιτημάτων μας και με αιχμή τα ζητήματα των ωρομισθίων - παραμένουν απλήρωτοι, έξι μήνες τώρα- και την τροπολογία του ΥΠΕΠΘ, που δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας τμημάτων Νηπιαγωγείων στους Ιδιωτικούς και Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ επιμένουν στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της και επιχειρούν να ακυρώσουν ακόμη και τις ελάχιστες δεσμεύσεις που υποχρεώθηκαν να αναλάβουν κάτω από την πίεση της μεγάλης απεργίας μας.
Σήμερα που η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται σε αποφασιστικό σημείο, καλούμε όλους τους συναδέλφους στη συγκέντρωση στο ΥΠΕΠΘ και στη συνέχεια ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να ενωθούμε με τη μεγάλη πανεκπαιδευτική, παλλαϊκή διαδήλωση στις 13:00 στα Προπύλαια.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ


Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 23, 2007, 09:52:15 μμ
Μεταφέρω το κέιμενο της τροπολογίας από το φόρουμ της ΠΕΑΝ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με τον Ν. 2345/1995 (ΦΕΚ 213 Α) δίνεται η δυνατότητα σε σωματεία, οργανισμούς, ιδρύματα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ενώσεις προσώπων και γενικά σε φορείς που δεν υπάγονται στο Δημόσιο τομέα, να παρέχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με την προστασία του παιδιού.
Βάσει του Νόμου αυτού, εκδόθηκε η Π2β/οικ.2808/1997 (ΦΕΚ 645 Β) υπουργική απόφαση στην οποία ορίζονται οι προυποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Βρεφικών- Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών) από φορείς ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. Σύμφωνα με αυτή την υπουργική απόφαση στους Παιδικούς Σταθμούς εγγράφονται και φιλοξενούνται παιδιά από 2,5 χρονών μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στο Δημοτικό Σχολείο και στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς βρέφη και παιδιά από 2 μηνών μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στο Δημοτικό Σχολείο.
Με το άρθρο 73 του Ν. 3518/2006 (ΦΕΚ 272 Α)καθιερώθηκε η υποχρεωτική φοίτηση στην προσχολική αγωγή των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής, ηλικία πέντε ετών.
Στους ανωτέρω σταθμούς (δημοτικούς και ιδιωτικούς) φιλοξενούνται νήπια τα οποία υποχρεούνται πλέον να φοιτήσουν στην προσχολική αγωγή για ένα σχολικό έτος. Για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός τόσο των οικογενειών των οποίων τα νήπια έχουν εγγραφεί και φιλοξενούνται στους ανωτέρω σταθμούς, όσο και των φορέων παροχής αυτών των υπηρεσιών, ώστε όλοι να έχουν την άνεση χρόνου να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, προτείνεται η διάταξη αυτή, η οποία δεν δημιουργεί πρόσθετη δαπάνη στον κρατικό προυπολογισμό.

Άρθρο……
Λειτουργία Τμημάτων Νηπιαγωγείων στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

1. Το σχολικό έτος 2007-2008, μπορεί να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Ν. 2345/95 (ΦΕΚ 213 Α), για την φοίτηση στην προσχολική αγωγή των νηπίων που έχουν εγγραφεί και φιλοξενηθεί σε αυτούς κατά το σχολικό έτος 2006-2007 και συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2007 ηλικία πέντε ετών.
2. Για τη λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί διαθέτουν υποχρεωτικά εκπαιδευτκό προσωπικό του κλάδου νηπιαγωγών του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α). Οι ανωτέρω νηπιαγωγοί ανήκον στο προσωπικό του παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων.
3. Τα θέματα σχετικά με την έναρξη και τη λήξη σχολικού και διδακτικού έτους τις διακοπές και εορτές την παρεχόμενη προσχολική αγωγή και τα διδασκόμενα μαθήματα το εβδομαδιαίο και ωρολόγιο πρόγραμμα διέπονται από τις διατάξεις για τα δημόσια νηπιαγωγεία. Η εκπαιδευτική λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας και εποπτείας των τμημάτων αυτών.
4. Η λειτουργία του τμήματος νηπιαγωγείου στον παιδικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, διέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Άρθρο ………..
Στο τέλος της περίπτωσης β της παρ.8 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167Α) προστίθεται η φράση «ή πτυχίο του Τμήματος Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών».
Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από 20-7-2006


Ο "αιφνιδιασμός" και η "πρόσθετη δαπάνη" είναι τα σημαντικά κατά το ΥΠΕΠΘ... :-X
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 26, 2007, 06:34:24 μμ
Αθήνα 26/3/2007

Προς
Τα Μ.Μ.Ε.
Συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ
 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
σε συνέντευξη τύπου
Τετάρτη 28/3/07 ώρα 10:30


Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., σας καλεί σε συνέντευξη τύπου,

την Τετάρτη 28 Μάρτη 2007 και ώρα 10:30΄, στα γραφεία της Δ.Ο.Ε.

(Ξενοφώντος 15α, 3ος όροφος) με θέμα:
« Τροπολογία για τα Νηπιαγωγεία - Ωρομίσθιοι».
 

Από τη Δ.Ο.Ε.

Αθήνα 26/3/2007

Προς
Τα ΜΜΕ
(συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ)
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την προσχολική αγωγή και τους Ωρομίσθιους


Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταδικάζει τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, που επιχειρεί να ακυρώσει και τις ελάχιστες δεσμεύσεις που έδωσε στη διάρκεια της απεργίας για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή, για ένα χρόνο από τη νέα σχολική χρονιά 2007-08, και την αύξηση του ωρομισθίου.
Στην προγραμματισμένη κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/3/07 η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ δεν συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., των ωρομισθίων και των νηπιαγωγών για να δώσει απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα που δημιουργεί με τη στάση της. Παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στο Δ/ντή του Γραφείου του Υφυπουργού κ. Καλού, ο οποίος δήλωνε αναρμόδιος και ανενημέρωτος σε πολλά ζητήματα που του τέθηκαν. Ωστόσο επιβεβαίωσε τελικά το γεγονός ότι υπάρχει σχέδιο τροπολογίας που επιχειρεί να ακυρώσει την εφαρμογή της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Όσο για τους ωρομίσθιους ανακοίνωσε ότι μόλις στις 12/3/07 πάρθηκε η απόφαση για τη χορήγηση κονδυλίων για την πληρωμή τους γεγονός που σημαίνει ότι είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν να πληρωθούν πριν το Πάσχα και για το σύνολο των δεδουλευμένων τους.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επειδή θεωρεί πολύ σοβαρές και επικίνδυνες τις μεθοδεύσεις του ΥΠΕΠΘ αποφάσισε τα εξής:
• Να προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου την ΤΕΤΑΡΤΗ 10:30 π.μ. στη ΔΟΕ για τα θέματα αυτά.
• Καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο ΥΠΕΠΘ και στη συνέχεια στη μεγάλη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 13:00 στα Προπύλαια.
• Καλεί όλους τους συλλόγους να προχωρήσουν σε όλα τα μέτρα για τη στήριξη την κινητοποίησης. Επίσης να προχωρήσουν σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις εντός της εβδομάδας, για να υπάρξει η δυνατότητα να απαντήσουμε σε ενδεχόμενα τετελεσμένα που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο ζήτημα της προσχολικής αγωγής.
 

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.
 

Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 27, 2007, 10:17:42 πμ
ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ»

Η κυβέρνηση έχει έτοιμη τροπολογία
Κίνδυνος για το Δημόσιο Νηπιαγωγείο

Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης, η προσπάθεια ν’ απαλλαγεί το αστικό κράτος από την υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν Παιδεία σε όλους με τη συνεχή συρρίκνωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τη Δημόσια Παιδεία και την ένταση των ταξικών φραγμών, η πίεση να λειτουργήσει η εκπαίδευση με ιδιωτικοοικονομικά, ανταποδοτικά κριτήρια με τους μαθητές, σπουδαστές πελάτες και τις επιχειρήσεις χορηγούς, δεν αφορούν μόνο στην κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας, τα Πανεπιστήμια. Αφορούν και στη βάση της, το Νηπιαγωγείο, ενάντια στο οποίο, το τελευταίο διάστημα, γίνεται στην κατεύθυνση αυτή μια συντονισμένη επίθεση. Βέβαια, ανάλογες προσπάθειες γίνονται τα τελευταία χρόνια και στις δυο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης (Ολοήμερο, ευέλικτη ζώνη, ωρομίσθιοι κ.λπ), που έχουν όμως επιμεριστικό χαρακτήρα, ενώ τώρα στο Νηπιαγωγείο γίνεται μια ολική, κατά μέτωπο επίθεση, με σκοπό να αποδοθεί αυτό ως λάφυρο στα χέρια των ιδιωτών και των Δήμων.
Η ιστορία ξεκίνησε με το τέλος της μεγαλειώδους απεργίας των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επειτα από 6 εβδομάδες απεργία, στα τέλη του Οκτώβρη, στη συνάντηση του Μαξίμου, ο Καραμανλής «δεσμεύεται» ότι μέχρι το Δεκέμβρη του 2006 θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση από τη νέα σχολική χρονιά 2007-08 ενός έτους υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης.
Αυτή ήταν και η μοναδική «υποχώρηση» Καραμανλή, στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, την οποία όμως η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΔΟΕ δε φρόντισε να διασφαλίσει (αποδεικνύοντας, και με τη στάση της αυτή, ότι εκείνο που την ένοιαζε τη στιγμή εκείνη ήταν να τελειώνει με την απεργία).
Η μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων δείχνει ότι η παραχώρηση Καραμανλή δεν ήταν τόσο αθώα και γενναιόδωρη και ότι έκρυβε από πίσω της σχεδιασμό, την αντιδραστική ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου.
Τούτο συνάγεται από τα εξής: Πρώτον, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα καλούσε σε συνάντηση, έπειτα από 6 εβδομάδες απεργίας, τη ΔΟΕ και σ’ αυτή τη συνάντηση θα αυτοσχεδίαζε. Είναι προφανές ότι προηγουμένως είχε φροντίσει να ενημερωθεί από τους συμβούλους του και θα είχε επιλέξει την «παραχώρηση», ώστε στη συνέχεια να την εφαρμόσει με το μικρότερο κόστος γι’ αυτόν και στην κατεύθυνση της πολιτικής του, στο βαθμό που στη συνέχεια το κίνημα υποχωρούσε και αδρανούσε (όπως άλλωστε και έγινε). Δεύτερον, ότι τη νομοθετική ρύθμιση για το ένα έτος υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο (που έγινε με το Νόμο 3518, άρθρο 73, ΦΕΚ 272 τ.Α΄21-12-2006) ακολούθησαν σχεδόν αμέσως δημοσιεύματα (Ελευθεροτυπία 11- 2-2007)που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προωθήσει μια τροπολογία, που θα επιτρέπει στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να κρατήσουν την τάξη του νηπιαγωγείου για τη σχολική χρονιά 2007-08. Τρίτον, ότι καμιά προετοιμασία δεν υπήρξε από το υπουργείο Παιδείας όλο αυτό το διάστημα, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του νόμου (διερεύνηση του αριθμού των παιδιών που θα προσέλθουν για εγγραφή στα Νηπιαγωγεία, κτιριακές εγκαταστάσεις, διορισμός απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού του κλάδου των Νηπιαγωγών, ανακοίνωση επιπλέον χρηματοδότησης κ.λπ.). Τέταρτον, ότι ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ, Ράμμας, προφανώς όχι με δική του πρωτοβουλία, επικοινώνησε με τη ΔΟΕ, διερευνώντας τις αντιδράσεις της, σε περίπτωση που το υπουργείο προχωρούσε στη ρύθμιση να επιτρέψει τη λειτουργία Νηπιαγωγείων στους Δημοτικούς και Ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Πέμπτον, ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι ο Καραμανλής και η κυβέρνηση δε γνωρίζει το υφιστάμενο -πλην όμως ανενεργό όσον αφορά στην εκπαίδευση- νομοθετικό πλαίσιο (Ν.2218/94 και 2240/94, γνωστοί και ως νόμοι της αποκέντρωσης), βάσει του οποίου διευκολύνεται η μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων που αφορούν στο Νηπιαγωγείο, αλλά και στο Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, εξέλιξη που διευκολύνει τους χειρισμούς του. Εκτον, ότι ολόκληρη η πολιτική κατεύθυνση ήταν η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, κατεύθυνση που προσπαθούσε και προσπαθεί να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη ένταση όλο αυτό το διάστημα στα Πανεπιστήμια. Αντίθετα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο από την πλευρά της κυβέρνησης, που να επιτρέπει εφησυχασμό και πίστη στις διαβεβαιώσεις.
Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερο ότι το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση είχαν σχεδιασμό στον τρόπο υλοποίησης της «δέσμευσης».
Οσοι επομένως από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ισχυρίζονται το αντίθετο, ότι δηλαδή η κυβέρνηση κινήθηκε αυθόρμητα, κατά το βλέποντας και κάνοντας, θέλουν απλώς να αποσείσουν τις δικές τους βαριές ευθύνες, γιατί την άφησαν ως τώρα ανενόχλητη να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της και γιατί άφησαν τους εκπαιδευτικούς απροετοίμαστους. Εδώ χωρίς άλλο ταιριάζει το «βλαξ ή συνένοχος».
Αυτό, λοιπόν, που ψυλλιάζονταν όλοι οι απλοί εκπαιδευτικοί, που έβλεπαν τα δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ δεν έβλεπαν καμιά κίνηση προετοιμασίας από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος του υποχρεωτικού Νηπιαγωγείου για ένα έτος, δεν το ψυλλιάστηκε η ΔΟΕ.
Με καθυστέρηση λειτούργησαν τα ανακλαστικά της και στις 28-2-2007 εκδίδει την πρώτη ανακοίνωση-καταγγελία της μεθόδευσης του υπουργείου Παιδείας.
Και πάλι, όμως, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία αρκείται στα τυπικά. Βάζει την ανακοίνωση στο διαδίκτυο, τη στέλνει και στους συλλόγους της χώρας (των οποίων η γραφειοκρατική λειτουργία είναι γνωστή) και «καθαρίζει». Ετσι οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στην ουσία ανενημέρωτοι και προπαντός ακούνητοι και αδρανείς, ενώ ο καιρός δεν αφήνει περιθώρια (από την έναρξη των εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά απομένουν περίπου δυο μήνες).
Παίρνοντας αέρα το υπουργείο Παιδείας από τη σιγή νεκροταφείου στην Πρωτοβάθμια και συνεκτιμώντας και την πεθαμένη στάση των εκπαιδευτικών της, μετά το άδοξο τέλος της μεγάλης απεργίας τους, ενώ γύρω τους συμβαίνουν σημεία και τέρατα και σείονται οι δρόμοι από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια των φοιτητών ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο πλαίσιο, προχωρά «αιφνιδιαστικά» στη σύνταξη Τροπολογίας, η οποία διαρρέει ότι θα κατατεθεί άμεσα σε νομοσχέδιο στη βουλή, ίσως και αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την Τροπολογία «το σχολικό έτος 2007-2008 μπορεί να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Ν.2345/95 για τη φοίτηση στην προσχολική αγωγή των νηπίων που έχουν εγγραφεί και φιλοξενηθεί σε αυτούς κατά το σχολικό έτος 2006-2007 και συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2007 ηλικία πέντε ετών». Τα τμήματα αυτά θα εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και το εκπαιδευτικό προσωπικό του κλάδου των Νηπιαγωγών που θα εργάζεται σ’ αυτά «ανήκει στο προσωπικό του παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και διέπεται από τους όρους των οικείων συμβάσεων».
Η τροπολογία αυτή ανοίγει κυριολεκτικά τους ασκούς του Αιόλου.
-Γιατί αμφισβητεί τον εκπαιδευτικό ρόλο του Νηπιαγωγείου, το εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο του Νηπιαγωγού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισηγητική έκθεση της Τροπολογίας επικαλείται τον Ν.2345/95 για τη δυνατότητα σωματείων, οργανισμών, ιδρυμάτων, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, ενώσεων, προσώπων και γενικά φορέων που δεν υπάγονται στο δημόσιο τομέα να παρέχουν «οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με την προστασία του παιδιού». Ταυτίζει δηλαδή το εκπαιδευτικό έργο με την προστασία και τη μέριμνα. (Ας αναρωτηθούν, λοιπόν, οι εκ της «αριστεράς» οπαδοί των «παιδικών κέντρων» ποιους εξυπηρετεί, τουλάχιστον στον καπιταλισμό, η θεωρία τους).
-Γιατί η υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσια δωρεάν Προσχολική Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά -τουλάχιστον για όλα όσα την επιλέξουν, αφού υπάρχει και η ιδιωτική Παιδεία ως παράλληλη διαδικασία- πραγματοποιείται μέσα από την αναγκαστική αποπομπή πολλών εξ αυτών στα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία. Οι ελλείψεις στην υποδομή και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεις για φοίτηση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, είναι σίγουρο ότι θα εξωθούν πολλούς γονείς (τους πιο εύπορους) να αναζητήσουν εγγραφή των παιδιών τους στα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, αφού το χαρτί φοίτησης στο Νηπιαγωγείο θα αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής στο Δημοτικό.
-Γιατί δίνει το δικαίωμα στους σχολάρχες να κρατήσουν τους πελάτες τους. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα Ιδιωτικά Σχολεία δεν μπορούσαν να έχουν περισσότερα από δύο τμήματα Νηπιαγωγείων, γι’ αυτό και βάφτιζαν την εκπαιδευτική αυτή βαθμίδα «Παιδικό Σταθμό», με όλες φυσικά τις επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις του εκπαιδευτικού τους προσωπικού. Τώρα, όμως, οι σχολάρχες θα μπορέσουν να κρατήσουν τους μαθητές τους, αφού βάσει της Τροπολογίας, θα μπορούν να ιδρύουν τμήματα Νηπιαγωγείων και στους παιδικούς σταθμούς τους.
-Γιατί δίνει το δικαίωμα στους Δήμους να ιδρύουν και λειτουργούν Τμήματα Νηπιαγωγείων (ουσιαστικά Νηπιαγωγεία) στους Παιδικούς Σταθμούς τους.
Η εισηγητική έκθεση της Τροπολογίας δεν κάνει ευθεία αναφορά στους νόμους 2218/94 και 2240/94 (αποκέντρωση), κατά τη γνώμη μας σκόπιμα, επειδή δε θέλει να ξυπνήσει μνήμες δυσάρεστες στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με συνέπεια να δυναμιτιστεί η προσπάθεια, επειδή δε θέλει να δείξει την κατεύθυνση του περάσματος του συνόλου των Νηπιαγωγείων στους Δήμους και στη συνέχεια του Δημοτικού Σχολείου και πάει λέγοντας, επειδή δε θέλει να κινητοποιηθεί εναντίον της το σύνολο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και επειδή θέλει να δημιουργήσει την απατηλή εντύπωση του προσωρινού μέτρου (γι’ αυτό και επικαλείται μόνο το Ν.2345/95 όπως είπαμε στην αρχή).
Θυμίζουμε ότι οι νόμοι της αποκέντρωσης ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με υπουργό Παιδείας τον Γιωργάκη Παπανδρέου και μπήκαν στο ψυγείο -όσον αφορά στην εφαρμογή τους στην εκπαίδευση- έπειτα από ένα μαζικότατο μαχητικό κίνημα εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας με ατμομηχανή τους Νηπιαγωγούς. Προβλέπουν την εκχώρηση όλων των ως τότε αρμοδιοτήτων των Νομαρχιών στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ), τη μετατροπή των δημοσίων υπαλλήλων -των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβανομένων- σε νομαρχιακούς υπάλληλους, την παραχώρηση νέων αρμοδιοτήτων της κρατικής διοίκησης στις ΝΑ μ’ ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα (π.χ. μεταφορά του κονδυλίου της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό στις ΝΑ, μεταφορά επίσης της δικαιοδοσίας για μεταθέσεις, μετατάξεις κ.λ.π. με καθορισμό των κριτηρίων κ.λ.π.), ενώ για το Νηπιαγωγείο -που είναι ο πιο αδύνατος κρίκος- υπάρχει ιδιαίτερη μνεία στο άρθρο 41 του Ν.2218. Με το άρθρο αυτό παραχωρείται η αρμοδιότητα ίδρυσης Νηπιαγωγείων στους Δήμους, μαζί με τις λαϊκές αγορές, τα ΚΑΠΗ, τα νεκροταφεία κ.λ.π.
Ιδιαιτέρως χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των υπουργών εκείνης της κυβέρνησης (Παπανδρέου Παιδείας, Σκανδαλίδης Εσωτερικών) «για τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλαμβάνει συνολικά τη λειτουργία των σχολείων με την ευρύτερη οικονομική έννοια του χώρου, δηλαδή τη δυνατότητα που έχει να πάρει κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό τους πόρους τους κρατικούς με βάση το θεσμό της πίστωσης ανά μαθητή, τη λειτουργία ολόκληρων σχολείων», ενώ συνέχιζαν : «Δηλαδή να μη μείνουμε μόνο στη συντήρηση που υπάρχει μέχρι τώρα…αλλά να πάρει (η ΤΑ) τη συνολική λειτουργία των σχολείων, από τους μισθούς των καθηγητών μέχρι οτιδήποτε αφορά τη λειτουργία ενός σχολείου, νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου».
Βεβαίως, τα αποτελέσματα της παραχώρησης των αρμοδιοτήτων της συντήρησης των σχολείων στους Δήμους και της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών όλοι τα γνωρίζουμε και τις συνέπειες στην τσέπη μας δεόντως τις αισθανόμαστε (καθυστερήσεις στη συντήρηση, ανεπαρκής συντήρηση, συμμετοχή των γονιών στη συντήρηση των σχολείων, ανταποδοτικά τέλη, τροφεία, εργασιακές σχέσεις-λάστιχο των εργαζομένων κ.λ.π.).
Για όλα τα παραπάνω, οι νόμοι της αποκέντρωσης αποτελούν το χαλί πάνω στο οποίο θα πατήσει στη συνέχεια η μεταφορά στους Δήμους του συνόλου των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων σε επόμενα βήματα. Η «προσωρινότητα» του μέτρου, για το έτος 2007-2008, για τα νηπιακά Τμήματα που λειτουργούν μέσα στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων, είναι μόνο ο φερετζές για ν’ ακολουθήσει στη συνέχεια η καταστροφική πορεία της εκπαίδευσης.
Η ιδιωτικοποίηση του Νηπιαγωγείου, του Σχολείου γενικά μέσα από το δρόμο της αποκέντρωσης, θα είναι πια γεγονός, αφού στην πορεία μεταφοράς των αρμοδιοτήτων είναι σίγουρο ότι θα χαθεί και η χρηματοδότηση (με συνέπεια να μεταφερθεί αυτή ως μέρος στην αρχή στις τσέπες των γονιών και ευρύτερα των δημοτών), τα κεκτημένα στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και η ενιαία μορφωτική αντιμετώπιση των παιδιών.
-Γιατί η ιδιωτικοποίηση και η κατακερματισμένη λειτουργία των Νηπιαγωγείων στο επίπεδο των διαφόρων Δήμων, θα σπρώξει ταχύτερα τις εταιρίες, τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις να μπουν στο σχολείο, παριστάνοντας τον «ευγενικό χορηγό».
-Γιατί, γίνεται αποδεκτή η ύπαρξη διαφόρων κατηγοριών Νηπιαγωγών που θα εργάζονται με διαφορετικούς μισθούς, ωράρια, δικαιώματα, ασφαλιστικές παροχές κ.λ.π.
Η κατάσταση αυτή, όταν παγιωθεί, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει στην υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και στην ολίσθησή τους φυσικά προς τα χειρότερα δεδομένα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Τροπολογία του υπουργείου Παιδείας έχει σοβαρούς λόγους να αποσιωπά τους νόμους της αποκέντρωσης, όπως σοβαρό λόγο έχει να τους υποβαθμίζει και το Πασοκοκρατούμενο Προεδρείο του ΔΣ της ΔΟΕ, στην ανακοίνωση-καταγγελία που έβγαλε.
Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και μπορεί η ΔΟΕ να κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου («κουρασμένη» απ’ τους αγώνες και επαναπαυμένη στις προσωπικές δάφνες του Μπράτη), οι νηπιαγωγοί όμως ξύπνησαν, ζωσμένοι από τα φίδια. Πήραν Πρωτοβουλία να συναντηθούν και να φτιάξουν Συντονιστική Επιτροπή και να καλέσουν όλους τους Νηπιαγωγούς σε συνάντηση για το συντονισμό του αγώνα.
Οι συνδικαλιστές γραφειοκράτες βλέποντας τη βάση των εκπαιδευτικών (τους Νηπιαγωγούς συγκεκριμένα) να τους προσπερνά και στην ουσία να τους αμφισβητεί, άρχισαν τις επιπλήξεις και στη συνέχεια προσπάθησαν να τεθούν επικεφαλής του αγώνα. Την προηγούμενη Παρασκευή (23-3-07) έγινε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και επιδιώχθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του, παρουσία μελών της Συντονιστικής Επιτροπής. Η Μ. Γιαννάκου και οι υφυπουργοί απουσίαζαν και στη συνάντηση, από πλευράς υπουργείου παρέστη μόνο ο Αλεξανδρής, σύμβουλος του Ράμμα, ο οποίος δήλωσε παντελή άγνοια της Τροπολογίας.
Προφανώς θορυβημένος από την άμεση αντίδραση των Νηπιαγωγών και επειδή χρειάστηκε να βγάλει μόνος του τα κάστανα από τη φωτιά. Στη συνέχεια και ενώ η συνάντηση είχε τελειώσει άδοξα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ράμμα, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχει Τροπολογία, η ημερομηνία κατάθεσης της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί. Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ για τις περαιτέρω δράσεις και κινητοποιήσεις.
(Το άρθρο αυτό γράφτηκε την Κυριακή το βράδυ).
Οι Νηπιαγωγοί και δάσκαλοι, όμως, που συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο και στα γραφεία της Ομοσπονδίας απαίτησαν αυτές να είναι άμεσες και δυναμικές, να περιλαμβάνουν στην προμετωπίδα τους την κατάργηση των νόμων της αποκέντρωσης και κάλεσαν το ΔΣ της ΔΟΕ να κινητοποιήσει το σύνολο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας για την αποτροπή κατάθεσης της Τροπολογίας και την άμεση εφαρμογή του νόμου για τον ένα -έστω- χρόνο υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, απαιτώντας απ’ την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της Δημόσιας Δωρεάν Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Γιούλα Γκεσούλη

Πηγή : http://webmastergr.com/cgi-bin/forum/forum.pl?pagename=nipiagogos&action=read&id=1249
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάρτιος 28, 2007, 07:53:07 μμ
Αθήνα 28/03/2007
 

Προς
1.Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
2.Τα ΜΜΕ
(συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ)
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
με αφορμή τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

με τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ
 

Στη σημερινή κινητοποίηση της ΔΟΕ στο ΥΠΕΠΘ, για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία δεν ήταν εκεί για να δώσει απαντήσεις σε σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί με την πολιτική της στην Π.Ε. Συνέχισε να τηρεί αλαζονική στάση απέναντι στους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. και παρέπεμψε την αντιπροσωπεία της ΔΟΕ, των ωρομισθίων και των νηπιαγωγών στον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ κ. Ράμμα.
• Ο κ. Ράμμας παραδέχθηκε ότι οι ωρομίσθιοι είναι απλήρωτοι από το Νοέμβρη και απέδωσε την καθυστέρηση σε γραφειοκρατικές!!! διαδικασίες του ΥΠΕΠΘ. Ανέλαβε… την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό ενώ δε δεσμεύθηκε ούτε για το αν θα πληρωθούν πριν το Πάσχα(!). Καμιά, επίσης, δέσμευση δεν ανελαβε για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στο μέλλον.
• Για το πρωτάκουστο γεγονός της απαίτησης να επιστρέψουν ωρομίσθιοι στην Πέλλα και τα Τρίκαλα δεδουλευμένα γιατί… «παράνομα»!! τους προσέλαβε η διοίκηση, απάντησε ότι αυτό δεν εξαρτάται από το ΥΠΕΠΘ και ανακοίνωσε πως ελπίζει(!) στη θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να δοθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιμείνουν οι διευθυντές εκπαίδευσης στην απαίτηση επιστροφής των δεδουλευμένων, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι το ΥΠΕΠΘ δεν μπορεί να τους ελέγξει!!! και να παρέμβει σ’ αυτό το θέμα !!!
• Για το ζήτημα των νηπιαγωγείων επιβεβαίωσε την ύπαρξη της τροπολογίας που ακυρώνει τη μονοετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή και αρνήθηκε να τη δώσει στη ΔΟΕ. Δήλωσε ότι θα τη δώσει μόνο αφού την υπογράψουν οι αρμόδιοι Υπουργοί και κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Απέκλεισε, έτσι, οποιαδήποτε συζήτηση με τη ΔΟΕ, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.
• Ο κ. Ράμμας, προκειμένου να καλύψει την «εν κρυπτώ» προώθηση της τροπολογίας και να αποσείσει τις ευθύνες του ΥΠΕΠΘ για τους πολύ επικίνδυνους δρόμους που ανοίγει με αυτήν, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και της υπαγωγής των Νηπιαγωγείων στους Δήμους, κατέφυγε σε «απαράδεκτη» και συκοφαντική επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είπε αυταπόδεικτα και ασύστολα ψεύδη, αναγκάζοντας το Δ.Σ. της ΔΟΕ να αποχωρήσει.
• Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καταγγέλλει τη στάση του αυτή και δηλώνει πως από δω και στο εξής δε θα έχει καμιά συνάντηση μαζί του για οποιοδήποτε θέμα.
• Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. θα συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και στο χτύπημα ακόμη και των πιο αυτονόητων εργασιακών δικαιωμάτων που εκφράζονται και στα συγκεκριμένα ζητήματα με τους ωρομίσθιους και τα δημόσια Νηπιαγωγεία.
• Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. σε διαρκή ετοιμότητα και δηλώνει πως θα προχωρήσει άμεσα στην οργάνωση των μέτρων με στόχο την αποτροπή ψήφισης της τροπολογίας για τα Νηπιαγωγεία και τη διασφάλιση της δημόσιας υποχρεωτικής προσχολικής Αγωγής.


ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Απρίλιος 11, 2007, 10:37:14 πμ
«Αλαλούμ» στα νηπιαγωγεία

Τα πάνω κάτω στη λειτουργία των νηπιαγωγείων αναμένεται να φέρει η απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει ως υποχρεωτική την προσχολική αγωγή για όλα τα 5χρονα παιδιά από το προσεχές σχολικό έτος, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί η αναγκαία προετοιμασία. Το «αλαλούμ» θα διαφανεί από τον Ιούνιο, όταν θα προσέλθουν χιλιάδες γονείς στα δημόσια νηπιαγωγεία για να εγγράψουν τα παιδιά τους, ενώ προς το παρόν ουδείς φαίνεται να γνωρίζει το ύψος της ζήτησης. Στο «πόδι» όμως βρίσκεται και ο κλάδος των εκπαιδευτικών, ο οποίος αντιτίθεται στην τροπολογία που θα προωθήσει το υπουργείο Παιδείας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να ιδρύσουν τμήματα νηπιαγωγείων για το 2007-2008.

Στελέχη της εκπαίδευσης διαβεβαιώνουν, πάντως, πως «κανένα νήπιο δε θα μείνει εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων», προβάλλοντας ως πιθανές λύσεις την ανάπτυξη τμημάτων, την προσθήκη ή και την ενοικίαση αιθουσών, όπου παρατηρούνται υπεραριθμίες και έλλειψη υποδομών. Πάντως, δυσοίωνες θεωρούνται και οι προβλέψεις για τα προνήπια, για τα οποία ούτως ή άλλως δεν είναι υποχρεωτική η φοίτηση. Πιθανολογείται ότι θα αποκλειστούν, προκειμένου να απορροφηθούν όλα τα νήπια, τα οποία σαφώς έχουν προτεραιότητα.

Συνάντηση νηπιαγωγών

Μετά την πολυήμερη απεργία της Διδασκαλικής Oμοσπονδίας Ελλάδος στο τέλος του 2006, η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα κεντρικό αίτημα του κλάδου, ψηφίζοντας τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, αρχής γενομένης από τη σχολική χρονιά 2007-2008.

Μετά το θετικό αυτό βήμα, επήλθε αναστάτωση στους κόλπους των νηπιαγωγών όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να δώσει τη δυνατότητα στους 1.600 δημοτικούς και στους 2.500 ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να διατηρήσουν τα τμήματα νηπιαγωγείων, το σχολικό έτος 2007-2008. Για τη λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά εκπαιδευτικό προσωπικό του κλάδου νηπιαγωγών. Oι τελευταίοι θα διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων στους σταθμούς, γεγονός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Ηδη, στη Θεσσαλονίκη συστάθηκε «Πρωτοβουλία Νηπιαγωγών», η οποία έχει οργανώσει μία συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΔO-Θ στο τέλος Μαρτίου και προγραμματίζει νέα συνάντηση στον ίδιο χώρο στις 18 Απριλίου. «Δημιουργούνται νηπιαγωγοί δύο ταχυτήτων, οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι», επισήμανε ο νηπιαγωγός Δημήτρης Μάνος, μέλος της «Πρωτοβουλίας», υποστηρίζοντας ότι «αναμειγνύεται ο ιδιωτικός και ο δημόσιος φορέας στην παροχή της πρώην δωρεάν εκπαίδευσης».

Oι νηπιαγωγοί καταγγέλλουν την προσπάθεια να δοθεί κομμάτι της προσχολικής αγωγής στους ιδιώτες και στους δήμους, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις ενάντια στην υπονόμευση της δημόσιας-δωρεάν προσχολικής αγωγής και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

«Ευνοούνται οι ιδιώτες»

Εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Oμοσπονδίας Ελλάδος (ΔOΕ) δήλωσαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους σε κάθε τέτοια προκλητική ρύθμιση, ισχυριζόμενοι ότι ευνοεί σκανδαλωδώς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Εκτιμώ ότι θα έχουμε αυξημένη ζήτηση για εγγραφές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου σημαντικό μέρος των παιδιών πήγαινε σε παιδικούς σταθμούς. Συνεπώς κάποια προνήπια θα αποκλειστούν», είπε στον «Α» ο αντιπρόεδρος της ΔOΕ, Μιχάλης Χατζίρης, ο οποίος διερωτήθηκε: «Πώς θα αναπτύξουν τα τμήματα, αφού δεν έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν καμία υποδομή; Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια».

Αντί το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη ΔOΕ, να κάνει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό στην κατεύθυνση υλοποίησης έστω και αυτής της λειψής ρύθμισης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποδοχή όλων των νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία, εξετάζει την ίδρυση τμημάτων νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των ιδιωτικών σχολείων και των δήμων.

«Η ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων νηπιαγωγείων θα συμβάλει, ώστε να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. O κλάδος θα αντιδράσει σύσσωμος», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης «O Προμηθέας», επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο αποκλεισμού των προνηπίων. «Γι αυτό ζητάμε να δημιουργηθούν χώροι, ειδικά στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου το πρόβλημα σχολικής στέγης είναι οξυμμένο».

Αγγελιοφόρος - 10/04/2007


Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: selas στις Απρίλιος 11, 2007, 11:20:36 μμ
διαβάζοντας όλα τα post θα ήθελα και εγώ να καταθέσω την αποψή μου. Βλέποντας τα πραγματα από την ασφαλή πλευρά, καθότι διορισμένη (υπάρχει άραγε ασφαλής πλευρά;), θα μπορούσα να συμπλεύσω με την άποψη πολλών συναδέλφων και να πω "έλα δε βαριέσαι, στο κεφάλι μας δεν θα πέσουν". Δεν νομίζω όμως πως είναι έτσι τα πράγματα, ούτε πως υπάρχει ασφάλεια σε κανέναν.

α) ποιός θα εξασφαλίσει τισ καλές συνθήκες (κτηριακό, υλική υποδομή, επιχορήγηση) σε ένα δημόσιο νηπιαγωγείο που ήδη ασφυκτιά, όταν του χρόνου αν τελικά ισχύσει η υποχρεωτική φοίτηση, (που θα είναι γεγονός), το ΥΠΕΠΘ επαναπαυτεί στην εύκολη λύση των ιδιωτικών νηιπαγωγείων και δημοτικών παιδικών σταθμών;; έχουμε βαρεθεί τις προσωρινές μεταστεγάσεις, τις αίθουσες-ενοικιαζόμενα μαγαζιά και τις άθλιες συνθήκες (τόσο στο κέντρο, αλλά πολύ περισσότερο στην άμοιρη την περιφέρεια), για να μην αναφέρω τα παρακάλια στους Δήμους για τη συντήρηση-ελεημοσύνη στα σχολεία μας.. με τη λογική του "βολευτείτε στα ιδιωτικά-δημοτικά νηπιαγωγεία", το δημόσιο νηπιαγωγείο χάνει ουσιαστικά το δικαίωμα της απαίτησης (όχι ότι οι απαιτήσεις μας βρίσκουν κι αποδέκτες), καλύτερων συνθηκών, καλύτερων αιθουσών, περισσότερης προσοχής για την πιο ευαίσθητη βαθμίδα, και την πιο σημαντική. Τι θα πει το υπουργείο; Θα πει "εντάξει παιδιά, βγάλτε τα πέρα και άμα δεν μπορείτε, λυπούμαστε αλλά οι γονείς μπορούνε να πάνε και στα ιδιωτικά".

Ακόμα χειρότερα, αν προχωρήσουν τα σχέδια της αποκέντρωσης και τα νηπιαγωγεία αρχίσουν να εξαρτώνται από τους Δήμους. Ήδη πολλές σχολικές επιτροπές έχουν πρόβλημα στην οικονομική διαχείριση, καθώς καλούνται να πληρώσουν τις μόνιμες καθαρίστριες μέσα από τον ετήσιο προυπολογισμό του σχολείου. Οι Δήμοι φυσικά αδυνατούν ή καθυστερούν τις πληρωμές των Επιτροπών, και τελευταία βλέπουμε σχολεία που αν π.χ. πρέπει να πληρώσουν 10.000 ευρώ στις καθαρίστριες, παίρνουν συνολική επιχορήγηση 8000 ευρώ!!! και τα λειτουργικά εξοδα; και οι "τρύπες" του κάθε σχολειου; και οι ενιαίες σχολικές επιτροπές, που πρέπει να μοιράσουν τα χρήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία; ποιος θα προλάβει να σταθεί και ποιός θα πάει τα περισσότερα; το δημοτικό που προσφέρει "εκπαίδευση" ή το νηπιαγωγείο που προσφέρει "τρααλαλα" (και είναι σκέψεις δασκάλων αυτές, που πάνε κόντρα σε αποφάσεις για δικαιο μοίρασμα των χρημάτων στις ενιαίες σχολικές επιτροπες...); για μαντέψτε.... ψίχουλα παίρνουν τα δημόσια νηπιαγωγεία και ακόμα λιγότερα θα παίρνουν αν η αποκέντρωση τα εντάξει στους ΟΤΑ...(και έτσι για υποψία, σκεφτείτε να προχωρήσει η σκέψη του υπουργείου και να διορίζουν οι ΟΤΑ τους νηπιαγωγους στα νηπιαγωγεία αύριο-μεθαύριο....θεϊκό......)

β) ποιός εγγυάται ότι, ακόμα και με αυτές τις συνθήκες (αν καταφέρουμε να στριμώξουμε 25 παιδιά που είναι το μέγιστο όριο ανα τμήμα, σε τάξεις που ήδη με το ζόρι χωράνε 15 παιδιά), ότι δεν θα υπάρχουν ακόμα και άλλα νήπια που θα "ξεμείνουν" έξω από το νηπαγωγείο και των οποίων οι γονείς δεν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους ιδιωτικούς ή δημοτικούς παιδικους σταθμούς (αρνουμαι να τα χαρακτηρίσω νηπιαγωγεία όσες ταμπέλες και εγκρίσεις αν βάλουν έξω από τα μαγαζιά τους - πλην εξαιρέσεων φωτεινών και ελαχίστων). Δεν συζητάμε φυσικά για τα προνήπια, που στις πόλεις τουλάχιστον, φαντάζομαι ότι με το ζόρι ήδη φοιτουν στα νηπιαγωγεία. Σκεφτείτε για μια στιγμή πόσοι εργαζόμενοι γονείς με προνήπια-νήπια θα αναγκαστούν να πληρώσουν (!!!!!!) για την (υποχρεωτική στην περίπτωση των νηπίων)  εκπαίδευση των παιδιών τους και την απασχόλησή τους, κόντρα στις εξαγγελίες και τους ύμνους στον ΘΕΣΜΟ του ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ νηπιαγωγείου, που διδάσκουν οι σχολές νηπιαγωγών, που διαβάζουν με περισσή προσοχή όσοι ετοιμάζονται για τον ΑΣΕΠ, που ευαγγελίζονται όλοι οι προϊστάμενοι, σχολικοί σύμβουλοι δίνοντας έμφαση σε ωράρια, προγράμματα, και που προσπαθούν τέλος να υπηρετήσουν τόσοι συνάδελφοι με αγάπη και υπομονή (γιατί οι ελλείψεις είναι ώς και τραγικές σε πολλά ολήμερα). Μπράβο στο υπουργείο παιδείας και εις ανώτερα. Με μια προσπάθεια καταργεί όλα όσα ένα νηπιαγωγείο προσπαθεί να προσφέρει....Σκεπτόμενη τους γονείς που έχω γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, το μονο που μπορώ να πω είναι ευτυχώς που αυτοί οι άνθρωποι ξεμπέρδεψαν με το νηπιαγωγείο και δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για αυτά που ως τώρα έδινε το΄ελληνικό κράτος με πολύ χαμηλό κόστος (και ποτέ δωρεάν).

έιπα μόνο τα μισά από όσα ήθελα, αλλά έγραψα ήδη πολλά. Οι νηπιαγωγοι έχουμε τα πολλά τα λόγια πρόχειρα. Αλλά θα έσκαγα αν δεν έλεγα αυτά που σκέφτομαι. Ευχαριστώ για το βήμα...:)

καλή επιτυχία στους ΑΣΕΠΙΤΕΣ και το 30μηνο, καλές μεταθέσεις στους μόνιμους και ανοιχτά τα μάτια εύχομαι για όλους


"γιατί τα καλύτερα ήρθαν και ίσως δεν τα είδαμε, ας κοιτάξουμε μήπως δούμε τα χειρότερα και τα προλάβουμε....."
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Απρίλιος 16, 2007, 06:53:48 μμ
Τα προβλήματα στο χώρο των νηπιαγωγών παραμένουν!

Η Κυβέρνηση φέτος, μετά τη μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, ψήφισε το Νόμο 3518, ο οποίος ορίζει ότι «η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά Νήπια που συμπληρώνουν την 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών. Η φοίτηση όσων την 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική και στην περίπτωση αυτή έχει εφαρμογή το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985.» Παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα πρακτικό μέτρο για την εφαρμογή του Νόμου 3518. Αντίθετα, προωθεί τροπολογία σύμφωνα με την οποία, «το σχολικό έτος 2007-2008 μπορεί να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Ν. 2345/ 95 (ΦΕΚ 213 Α΄), για τη φοίτηση στην προσχολική αγωγή των νηπίων που έχουν εγγραφεί και φιλοξενηθεί σε αυτούς κατά το σχολικό έτος
2006-2007 και συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2007 ηλικία 5 ετών. Η εκπαιδευτική λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων εποπτεύεται από το ΥΠΕΠΘ». Ενώ οι εργασιακές συνθήκες των νηπιαγωγών που εργάζονται σε αυτά τα τμήματα θα «διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων».


Τούτο θα σημάνει ότι:
1. Το Νηπιαγωγείο γίνεται υποχρεωτικό αλλά όχι δημόσιο.
2. Τα παιδιά οδηγούνται στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, εφόσον οι υπάρχουσες δομές δεν επαρκούν για την υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο (κτίρια, εκπαιδευτικό δυναμικό, κοκ)
3. Το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καλύψει τις ανάγκες όλων των παιδιών ηλικίας 4 έως 6 ετών, για δημόσια και δωρεάν προσχολική εκπαίδευση.
4. Δημιουργούνται δύο τύποι νηπιαγωγείων και δύο κατηγορίες νηπιαγωγών
5. Προωθείται η απροκάλυπτη ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και η άλωση των εργασιακών μας σχέσεων
6. Αμφισβητείται και ακυρώνεται ο εκπαιδευτικός και επιστημονικός ρόλος των Νηπιαγωγών
7. Τα Δημόσια Νηπιαγωγεία περνούν σταδιακά στους Δήμους και στη συνέχεια ολόκληρη η εκπαίδευση (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Άλλωστε υπάρχει έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο της αποκέντρωσης (Ν. 2218 και 2240 του 1994) που θα αποτελέσει το χαλί για αυτό.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που υπονομεύει το Δημόσιο Δωρεάν Νηπιαγωγείο Με αφορμή, επίσης το κείμενο που κοινοποίησε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, προς τους υπουργούς Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και κείμενα που διακίνησαν διάφοροι σύλλογοι εργαζομένων σε Παιδικούς Σταθμούς Δήμων, που αμφισβητούν τον εκπαιδευτικό ρόλο του Νηπιαγωγείου, υπονομεύουν το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του και τις εργασιακές σχέσεις των Νηπιαγωγών, θεωρούμε αναγκαίο να υπενθυμίσουμε τα εξής:
. «Τα αποτελέσματα των σύγχρονων επιστημονικών μελετών ανά τον
κόσμο αποδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο της προσχολικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των παιδιών. Επισημαίνουν ότι η υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης κατά την προσχολική ηλικία συμβάλλει αποφασιστικά στη σχολική πορεία και την ακαδημαϊκή εξέλιξη των παιδιών, καθώς και στην προσαρμογή τους στην πολύ απαιτητική σύγχρονη κοινωνία. Σήμερα είναι πλέον σαφές ότι η πρώτη αυτή συστηματική φοίτηση του παιδιού στην προσχολική εκπαίδευση είναι η πιο σημαντική, η πιο ουσιαστική και η πιο κρίσιμη, αφού οι βασικές γνώσεις και δεξιότητες που τα μικρά παιδιά κατακτούν στις προσχολικές τάξεις θεωρούνται απολύτως αναγκαίες για την καλύτερη μόρφωσή τους. Κατά συνέπεια, κρίνεται απολύτως απαραίτητη η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της προσχολικής εκπαίδευσης τουλάχιστον για ένα έτος».
(Αιτιολογική έκθεση Νόμου 3518 (ΦΕΚ 272τ.Α' / 21/12/2006)).
. Το Νηπιαγωγείο όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία νοείται
πάντα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση είναι η πρώτη βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος, κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφορά τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών και ο χώρος παροχής της είναι το Νηπιαγωγείο με μοναδικό φορέα ευθύνης και παροχής το Υ.Π.Ε.Π.Θ.
. Η εκπαίδευση σε αυτό παρέχεται από εκπαιδευτικούς μόνο με πτυχίο
από τις πρώην Σχολές Νηπιαγωγών και Παιδαγωγικά Τμήματα των ΑΕΙ.
. Το Νηπιαγωγείο έχει συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα, στόχους
και περιεχόμενο σπουδών.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΟΕ διεκδικεί χρόνια τώρα το υποχρεωτικό δίχρονο δημόσιο Νηπιαγωγείο (για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών).

Ζητάμε:.
. Άμεση εφαρμογή του νόμου 3518/2006 για την υποχρεωτικότητα του
Δημόσιου Νηπιαγωγείο με μοναδικό υπεύθυνο φορέα το ΥΠΕΠΘ.
. Εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την ενδυνάμωση και
βελτίωση της δημόσιας προσχολικής εκπαίδευσης (ίδρυση νέων Νηπιαγωγείων, διορισμοί, κατάλληλα και επαρκή κτίρια, γενναία χρηματοδότηση, εξοπλισμός, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό, πρώιμη παρέμβαση, μείωση του αριθμού παιδιών ανά τμήμα 1/15, καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής)
. Κατάργηση των νόμων 2218, 2240/ 94 για την αποκέντρωση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Απρίλιος 25, 2007, 05:48:22 μμ
Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΛΠ

Τα διλήμματα της προσχολικής αγωγής

Έχει προκαλέσει διάφορα σχόλια, ίσως και αμηχανία, ο σκεπτικισμός (που εκφράζεται και από νηπιαγωγούς) απέναντι στο αίτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους.

Η «δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή» (ΔΥΠΑ στο εξής για οικονομία) πρόκειται για ένα «γωνιασμένο» θεσμικό αίτημα που προσπαθεί να κατοχυρώσει το επάγγελμα του της νηπιαγωγού και την επέκταση της δημόσιας προσχολικής αγωγής μέσα από μια ευθύγραμμη, θεσμική λογική:η υποχρεωτικότητα θα…υποχρεώσει τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία, αυτό με τη σειρά του θα υποχρεώσει την πολιτεία να ιδρύσει νηπιαγωγεία, να επεκτείνει την προσχολική αγωγή κλπ. Τι πιο φυσικό; Όλα ωραία και ταχτοποιημένα!

Το «γωνιασμένο» και γραμμικό σχήμα δεν έχει και… πολύ τύχη αν ένας βασικός κρίκος αυτής της ευκταίας πορείας σπάσει και το ντόμινο καταρρεύσει. Αν το κράτος, δηλαδή αυτοί που το διευθύνουν, δεν έχει τη θέληση να ιδρύσει νηπιαγωγεία και σχολεία (αλλά το αντίθετο, ειδικά σήμερα) τότε τι γίνεται; Ποιος θα πληρώσει το…κόστος της υποχρεωτικότητας; Και το σπουδαιότερο, πως θα αντιταχθούμε σε αυτή την αντίστροφη (σε σχέση με τα προσδοκώμενα) πορεία;

Η υποχρεωτικότητα της υπόλοιπης βασικής εκπαίδευσης (δημοτικό-γυμνάσιο) εμπόδισε μήπως το κλείσιμο, την υποβάθμιση και τις κακόφημες συμπτύξεις και συνενώσεις σχολείων; Το ζητούμενο δεν είναι μια θεσμική ρύθμιση

Ιστορικά βέβαια η υποχρεωτικότητα στην βασική εκπαίδευση επιβλήθηκε με την ουσιαστική και λειτουργική έννοια του όρου μετά την ιστορική παρένθεση που άνοιξε η Οχτωβριανή Επανάσταση και ήταν η άλλη όψη της κατάργησης της παιδικής εργασίας (που πρώτα η επανάσταση αυτή κατοχύρωσε και…θεσμικά). Και σαφώς όλα αυτά ήταν και παραμένουν μια κατάκτηση. Μια κατάκτηση που δοκιμάζεται (και παραβιάζεται βέβαια) από την διαρκώς επιδεινούμενη για τους λαούς, καπιταλιστική πραγματικότητα.

Η προσχολική αγωγή ακολούθησε λίγο διαφορετική πορεία.

Παρουσιάστηκε καλύπτοντας την ανάγκη απασχόλησης και φροντίδας για τα παιδιά των εργατριών και τα πρώτα νηπιαγωγεία (τρόπον τινά) της εποχής δημιουργήθηκαν από τους ουτοπιστές σοσιαλιστές σαν τον Όουεν και «ανθρωπιστές» καπιταλιστές του αγγλοσαξονικού κόσμου στον προπροηγούμενο αιώνα που φλέρταραν με την σοσιαλιστική ουτοπία.

Στην αρχή ιδρύονταν γύρω και κοντά στα εργοστάσια και στην πορεία «απομακρύνθηκαν» όσο το νηπιαγωγείο θεωρήθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν «κήπο» προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης (Γαλλία, Γερμανία) αλλά και χώρο εκπαίδευσης ή προεκπαίδευσης (Ντεκρολύ, Μοντεσσόρι κλπ). Στις ΗΠΑ μάλιστα η προσχολική αγωγή χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο και χώρος παροχής αντισταθμιστικής αγωγής για τις «κατώτερες» και χειμαζόμενες ταξικά και φυλετικά κατηγορίες του πληθυσμού (το περίφημο Head Start και όχι μόνο).

Υπάρχει σαφώς μια ποικιλομορφία μορφών προσχολικής αγωγής στις διάφορες χώρες που καμιά σώνει και καλά δεν οδηγεί σε ένας είδος υποχρεωτικότητας.

Από κάποιους συναδέλφους προβάλλεται η παιδαγωγική αντίθεση στην υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής. Ιδιαίτερα σήμερα που με όχημα την ανακάλυψη του Βιγκότσκι, της αναδυόμενης γραφής κλπ και με την προσέγγιση διδακτικών ενοτήτων-μαθημάτων ουσιαστικά διολισθαίνουμε στη σχολειοποίηση της προσχολικής αγωγής.

Αν και ένας μέρος της άποψης που εκτίθεται εδώ βρίσκεται πιο κοντά σε αυτές τις προσεγγίσεις, το πρόβλημα με τούτη την συζήτηση είναι ότι δύσκολα μπορεί να θέσει κανείς σε αυτήν (μέσα στην σημερινή κοινωνία) μια- έστω-…άνω τελεία.

Πραγματικά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε (για την ακρίβεια δεν θέλουμε κιόλας αλλά και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε) ότι η σημερινή μορφή της προσχολικής αγωγής (άρα και η υποχρεωτικότητα) είναι αυτή που θα θέλαμε για τα παιδιά και τους γονείς τους.

Ούτε βέβαια τίποτε μας εξασφαλίζει πως σε μια ενδεχόμενη αυριανή κοινωνική οργάνωση η προσχολική αγωγή θα έχει τη σημερινή μορφή.

Βέβαια από την συζήτηση αυτή μπορούμε να «αποσπάσουμε» ένα πολιτικό στοιχείο που έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας προδημοτικής (άρα σχολειοποιημένης και προσανατολισμένης στην επίδοση και στην «αξιολόγηση») προσχολικής αγωγής. Αλλά μέχρις εδώ προς το παρόν…

Βέβαια η ΔΥΠΑ είναι το κληροδότημα μιας μεγάλης θεσμικής παράδοσης και λογικής που κυριαρχεί στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Έτσι υπολογίζουν ότι θα επεκτείνουν και ταυτόχρονα θα κλείσουν το επάγγελμα στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το αρνητικό αντίστοιχό της ήταν π χ το χρόνιο αίτημα των βρεφονηπιαγωγών για υπαγωγή στο ΥΠΕΠΘ (που με έναν αντίστοιχο «γωνιασμένο» και γραμμικό τρόπο θα οδηγούσε στην εξίσωση ωραρίων, εορτών και εργασιακών όρων). Ή πάλι η σημερινή θέση του κεντρικού συνδικαλιστικού τους οργάνου στους ΠΟΕ ΟΤΑ που μέσα στις σωστές θέσεις ενάντια στην τροπολογία του ΥΠΕΠΘ και υπέρ της διεκδίκησης δωρεάν προσχολικής αγωγής (είτε στους δήμους είτε στο δημόσιο) «φιλοξενεί» ως ακροτελεύτια θέση μια θεσμική πρόταση (προς την πολιτεία φυσικά!) για ενιαίο παιδαγωγικό φορέα προσχολικής αγωγής (αφήνοντάς μας άφωνους!).

Ο θεσμικός προσανατολισμός είναι φυσικά βρόγχος μεγάλος για κάθε συνδικαλιστικό κίνημα.

Απλά στην περίπτωση του ενός χρόνου προσχολικής αγωγής φάνηκε με δραματικό τρόπο η διάψευση του θεσμικού φληναφήματος:

Ο ένας χρόνος ΔΥΠΑ δεν έφερε ούτε την κατοχύρωση και «αναβάθμιση»των νηπιαγωγών, ούτε την εξίσωση των βρεφονηπιαγωγών με αυτούς. Απλά άνοιξε την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση (ή στην περισσότερο sic, “ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ”)!

Υπάρχει μήπως καμία αμφιβολία ότι αν υπήρχαν περισσότερα δημόσια νηπιαγωγεία (ή παιδικοί σταθμοί που δεν θα πλήρωναν οι γονείς) διορισμένοι και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα νηπιαγωγοί (ή βρεφονηπιαγωγοί) οι γονείς δεν θα επέλεγαν το δρόμο της δωρεάν προσχολικής αγωγής; Ποιος στραβός δεν θέλει το φως του;

Η απόφαση του συλλόγου ΟΤΑ των νηπιοβρεφονηπιαγωγών της Θεσσαλονίκης κινείται σε μια τέτοια λογική σε αντίθεση με την χωριστική λογική του κεντρικού τους οργάνου.

Και ας επέλεγαν οι γονείς (μιας και στο νεοφιλελεύθερο δόγμα είτε τύπου Καραμανλή είτε τύπου Παπανδρέου όλα γίνονται με την επίκλήση τάχα του δικαιώματος επιλογής των γονέων) που θα πήγαιναν τα παιδιά τους!

Θα αναρωτηθεί κάποιος μήπως αυτή είναι μια άλλη μελλοντική «αφήγηση»…

Είναι μήπως ευκολότερος αυτός ο δρόμος των διεκδικήσεων για σχολεία-διορισμούς σύμφωνα με την λογική που εκθέτουμε εδώ; Όχι προφανώς!

Κανένα αίτημα δεν είναι «εξασφαλισμένο» αφού και στο πρόβλημα π χ της σχολικής στέγης το σύστημα ετοιμάζει σήμερα λύσεις κάθε άλλο παρά δημόσιου-δωρεάν χαρακτήρα (οι περίφημες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού ΣΜΙΤ)

Είναι όμως ένας δρόμος που μπορούμε (έστω και δύσκολα) να τον βαδίσουμε.

Ένας δρόμος που ξεκινά από τις υπαρκτές ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας, που έτσι ή αλλιώς τον βαδίζουμε κάθε φορά που βγαίνουμε στο δρόμο (και που κάποτε έχει και τις μικρές επιτυχίες του, καθόλου αμελητέες σήμερα).

Στον πάτο της γραφής δεν ανατίθεται στο κράτος αυτό που δεν μπορεί να πετύχει το κίνημα και δεν φορτώνεται στο κίνημα αυτό που θέλει να περάσει το…κράτος (και οι κυβερνήσεις του).

Θεσσαλονίκη 03.04.07
Δημήτρης Μάνος-νηπιαγωγός (μέλος της Πρωτοβουλίας νηπιαγωγών στη Θεσσαλονίκη
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάιος 02, 2007, 09:05:14 πμ
Στάση εργασίας 10 Μάη για την αποτροπή ψήφισης της τροπολογίας για τα Νηπιαγωγεία
   

Αθήνα 30/4/2007               
Αρ. Πρωτ: 1728                                                           
Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
Θέμα: Στάση εργασίας στις 10 Μάη για την αποτροπή ψήφισης της  τροπολογίας για τα Νηπιαγωγεία
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποτροπή της παραπέρα ιδιωτικοποίησης των Νηπιαγωγείων και της υπαγωγής τους στους Δήμους, αλλά και για την αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών, μέσω της σχετικής τροπολογίας του ΥΠΕΠΘ.
Να αγωνιστούμε για τη δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ, και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την άμεση εφαρμογή της κατοχυρωμένης μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από τη νέα σχολική χρονιά.
 Σ’αυτή την κατεύθυνση κηρύσσει 2ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 10/5/2007 (10:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ.) για τον πρωινό κύκλο και 3ωρη στάση εργασίας (12 μ.μ. έως 3 μ.μ.) για τον απογευματινό κύκλο και καλεί όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στις 13:00 στο συλλαλητήριο στο ΥΠΕΠΘ (νέο κτίριο, στάση ΗΣΑΠ Νεραντζιώτισσα).
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους Συλλόγους να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις Νηπιαγωγών σε κάθε περιοχή, με στόχο την ενημέρωση και την ενεργοποίησή τους.
Επίσης, ενόψει των εγγραφών των νηπίων που θα ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα καλούμε όλους τους Νηπιαγωγούς:
·   Να γράψουν όλα τα νήπια και τα προνήπια, χωρίς εξαίρεση, διατηρώντας σχετική λίστα αναμονής,
·   Να ενημερώσουν εγγράφως τους προϊσταμένους για τις ανάγκες (υποδομές, προσωπικό, κλπ.) και να ζητήσουν την κάλυψή τους,
·   Να ενημερώσουν τους γονείς και τους τοπικούς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε., έτσι ώστε με την ανάληψη κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών να μη μείνει κανένα νήπιο και προνήπιο έξω από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
Τέλος το Δ.Σ. της ΔΟΕ, θα επιδιώξει συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, με στόχο την αποσαφήνιση του διακριτού ρόλου των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων, από τους βρεφονηπιοκόμους και τους παιδικούς σταθμούς και την κοινή δράση στο ζήτημα της τροπολογίας για την προσχολική αγωγή.


Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας
Μπράτης Δημήτρης                            Μπαμπούρας Πολυζώης



πηγή : http://www.doe.gr/rarticle.php?id=621&lan=0
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: selas στις Μάιος 02, 2007, 04:49:55 μμ
Κακώς η ΔΟΕ διευκρινίζει ότι η στάση εργασίας αφορά μόνο στα σχολεία του Λεκανοπεδίου. Κατα την άποψή μου θα έπρεπε ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι να συμμετέχουν στη στάση εργασίας. Όσο νωρίτερα κάνουμε γνωστό το θέμα στον κόσμο, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα όταν θα έρθει η ώρα (που δεν αργεί και δεν πρόκειται να την αποφύγουμε) να προβούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.  Προσωπικά θα βάλω στον πίνακα ανακοινώσεων το κείμενο-πρόσκληση της ΔΟΕ και θα πρότεινα να το κάνουν όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται στα Δημόσια Νηπιαγωγεία.

Κρίμα και πάλι κρίμα, που χάνεται μια ευκαιρία για "επικοινωνία" με το κοινωνικό μας περιβάλλον.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: iris στις Μάιος 06, 2007, 11:53:16 πμ
Selas, μην ανησυχείς. Ανάλογες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν, για παράδειγμα, και στην Κρήτη για τις ίδιες ημερομηνίες, οπότε φαντάζομαι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ συνδικαλιστών και νηπιαγωγών για το συντονισμό των ενεργειών τους. Αν θες, μπορείς να απευθυνθείς στο Σύλλογο όπου ανήκεις, για να δεις τι οργανώνεται στην περιοχή σου.

Πάντως, η ενημέρωση από τη Sophie και οι απόψεις των υπολοίπων συναδέλφων στη συζήτηση αυτή, είναι εξαιρετικά διαφωτιστικές και προσωπικά θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλη αυτή την προσπάθεια που ανοίγει τα μάτια σε συναδέλφους, όπως εμένα, που είμαστε καινούριοι στο 'κουρμπέτι'.

Η αλήθεια είναι παραπήγε το πράγμα, πια. Νέα αναλυτικά προγράμματα, νέα διδακτικά πακέτα, αντίστοιχα ταχύρρυθμα επιμορφωτικά (υποτίθεται) σεμινάρια, υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση...πόσα πράγματα θα προλάβουμε να χωνέψουμε, έτσι που μας μπουκώνει η κυβέρνηση με τις 'κ(ε)νοτομίες' που εξαγγέλλει ωσάν ιεράποστολος στο όνομα της υπέροχης αυτής 'εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης';

Προς τι τόσες σπασμωδικές κινήσεις, κ.κ. Υπουργοί; Έχετε λύσει όλα τα προβλήματα στο υπάρχον σύστημα και είστε τόσο σίγουροι ότι όλοι εμείς ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και σίγουροι για το πού βαδίζουμε; Γιατί δεν έρχεστε σε μια τάξη νηπιαγωγείου 2x3 με 20-30 παιδιά με την υγρασία να μπάζει από παντού, και τον εκπαιδευτικό να πειραματίζεται στα τυφλά με χαριτωμένες επιστημοφανείς ιδέες, όπως ΔΕΠΠΣ, projects και portfolios, έχοντας παράλληλα να διαχειριστεί ζητήματα ορίων στην ομάδα, μαζί με τις ατομικές διαφορές και ικανότητες των παιδιών; Φαντάζομαι δεν έχετε τον χρόνο για τέτοιου είδους περιοδείες, μάλλον...Ενώ εμείς έχουμε τον χρόνο, θαρρείτε, να αφομοιώνουμε τα πάντα άκριτα και στους δικούς σας ρυθμούς.

Κ.κ. Υπουργοί, αφού το πρόγραμμά σας έχει προοπτική οκταετίας, όπως σας αρέσει να διατυμπανίζετε, γιατί δεν κανονίζετε να πιλοτάρετε τουλάχιστον πρώτα αυτά που έχετε στο μυαλό σας; Γιατί δεν προετοιμάζετε το έδαφος με κατάλληλες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές; Γιατί δεν διασφαλίζετε έγκαιρη και αξιόπιστη κατάρτιση για τους εκπαιδευτικούς; Γιατί δεν αποσαφηνίζετε τη φιλοσοφία σας για να καταλάβουμε κι εμείς επιτέλους τι θέλετε; Αν αυτό που θέλετε είναι μεγαλύτερο μπάχαλο, συγχαρητήρια, το πετύχατε και μάλιστα χωρίς προοπτική οκταετίας!

Όλα αυτά είναι ζητήματα δυναμικής και διαμορφωτικής αξιολόγησης και αφού η αξιολόγηση είναι τόσο σημαντική, γιατί δεν την εφαρμόζετε πρώτα στις δικές σας ιδέες και ενέργειες, κ.κ. Υπουργοί, για να μας δώσετε κι εμάς κανένα πρότυπο καλής πρακτικής; Σταματήστε τα τραγούδια, και μπείτε στο χορό, επιτέλους!!!
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάιος 07, 2007, 07:53:01 μμ
Κι όσο πάμε και πληθαίνουμε... ::)
Μετά τους βρεφονηπιοκόμους σειρά έχουν και οι απόφοιτοι κολεγίων. ( http://www.forthnet.gr/templates/newsPosting.aspx?p=197061 )
Πολύ σοβαρά πήραν στο υπουργείο την υπόθεση "αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής"!!! 8)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάιος 07, 2007, 09:11:55 μμ
Τροπολογία Ράμμα: Προκλητική η στάση του Δ.Σ. της ΔΟΕ
 

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών θεωρούν προκλητική και υπονομευτική τη στάση του Δ.Σ. της ΔΟΕ που αρκείται σε μια στάση εργασίας για την αποτροπή ψήφισης της τροπολογίας Ράμμα για τα νηπιαγωγεία και σε μια συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ. Μάλιστα, έχει το θράσος να ορίσει τη στάση εργασίας μεταξύ 10:00-12:30 και 12:00-15:00, γεγονός που επιτρέπει μόνο σε ένα μικρό κομμάτι νηπιαγωγών να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας (δάσκαλοι και ειδικότητες) είναι πρακτικά αδύνατο να συμμετέχουν.
Το ΔΣ της ΔΟΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως δε θέλει να κινητοποιήσει τη βάση του κλάδου απέναντι σε μια τόση επικίνδυνη εξέλιξη χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το ότι ο κόσμος δεν τραβάει. Αντίθετα, κωλυσιεργεί βγάζοντας έτσι κερδισμένη την κυβέρνηση. Από τη μέρα που η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία δεν έκανε τίποτε για να εμποδίσει την ψήφισή της. Δεν μπήκε στον κόπο να ανοίξει κύκλο γενικών συνελεύσεων για να συζητηθεί το θέμα. Άφησε τους νηπιαγωγούς μόνους, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν πρωτοβουλίες βάσης, χωρίς ποτέ να τους στηρίξει. Αντίθετα, τους απομονώνει αφού με την τελευταία ανακοίνωση στέλνει το μήνυμα πως το θέμα δεν αφορά τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Η τροπολογία Ράμμα ανοίγει το δρόμο για την απόσπαση του «αδύνατου κρίκου» της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το χώρο της δημόσιας δωρεάν παροχής. Οι δήμοι και οι ιδιώτες καθίστανται «ίσοι πάροχοι» προσχολικής αγωγής, δημιουργούνται διαφορετικές ταχύτητες εργασιακών σχέσεων μέσα στους νηπιαγωγούς, τους οποίους φέρνει σε αντιπαράθεση με τους νηπιοβρεφοκόμους και φορτώνει το κόστος λειτουργίας στους γονείς.
Το ΔΣ της ΔΟΕ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μας καλεί να παλέψουμε για δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και κάνει πως δε βλέπει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραχωρήσει «την υποχρεωτικότητα» αλλά με τους όρους της τροπολογία, δηλαδή σε δήμους και ιδιώτες.
Η τροπολογία της κυβέρνησης είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο από τους νηπιαγωγούς αλλά από όλο τον κλάδο, γιατί θίγει συνολικά τη δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά πως από χρόνια υπάρχουν σχέδια «αποκέντρωσης» (τροπολογία Σκανδαλίδη το ’95) για την εκπαίδευση. Όπως αποτρέψαμε την εφαρμογή τους μέχρι τώρα, μπορούμε και πρέπει να εμποδίσουμε την ψήφιση της τροπολογίας Ράμμα.

Περισσότερα : http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20070507c.php
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάιος 11, 2007, 08:32:59 πμ
Αθήνα 10/5/2007

Προς
Τα Μ.Μ.Ε.
(Συντάκτες εκπαιδευτικού ρεπορτάζ)
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
με αφορμή τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Καλό για το θέμα των Νηπιαγωγών
 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 13.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκ/κών Π.Ε. στο ΥΠΕΠΘ με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας από το Υπουργείο Παιδείας, που δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων και των Ιδιωτικών Σχολείων.
Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και των Νηπιαγωγών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Παιδείας, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη της συγκεκριμένης ρύθμισης στο άρθρο 32 του Σχεδίου Νόμου για τη «Δημιουργία φορέα διαχείρισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων διά βίου μάθησης».
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του κλάδου και ζήτησε από τον Υφυπουργό Παιδείας να μην προχωρήσει στην ψήφιση της ρύθμισης.
Ο Υφυπουργός Παιδείας αρνήθηκε την πρόταση της ΔΟΕ και επέμεινε στην ψήφιση του σχετικού άρθρου. Μάλιστα ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Ράμμας απευθυνόμενος προς την αντιπροσωπεία των Νηπιαγωγών είπε επί λέξει: «Τις σας ενδιαφέρει εσάς για τη ρύθμιση, αφού είστε μόνιμες ;».
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ύστερα από τα παραπάνω καταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία επιβεβαίωσε περίτρανα, ότι αντί να κινείται στην κατεύθυνση της άμεσης υλοποίησης της ρύθμισης για τη μονοετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή στην οποία υποχρεώθηκε κάτω από την απεργία του κλάδου προχωράει σε νέα νομοθετική ρύθμιση για την ουσιαστική ακύρωσή της.
Μάλιστα ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι: «δεν μπορεί τίποτα να κατοχυρώσει την προσωρινότητα της ρύθμισης, αλλά αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης». Όσο για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το ΥΠΕΠΘ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να μας τα ανακοινώσει, επιφυλασσόμενος για τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής, με πρώτο στόχο την αποτροπή της υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους και στους Ιδιώτες.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους Συλλόγους και τους συναδέλφους να συνεχίσουν την υλοποίηση της προηγούμενης απόφασης της ΔΟΕ, για την ενημέρωση και δράση όλων (εκπαιδευτικών, γονέων κλπ.) και το ίδιο θα ανακοινώσει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αποφασιστική συνέχιση του αγώνα.

Από τη Δ.Ο.Ε.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: pasteli στις Μάιος 11, 2007, 02:27:14 μμ
Τι μας ενδιαφέρει εμας???  >:( >:(
Έλα ντε. ΤΟ ότι έχουμε σπουδάσει κύριε Ράμμα να μας ενδιαφέρει
το καλό του παιδιού είναι εγκληματικό...
Να διεκδικεί κανείς ένα αξιοπρεπές εκπαιδευτικό σύστημα, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους
για να μπορεί να κοιτάει στα μάτια τον κάθε μαθητή του είνα άτοπο, ε?  ???
Μα τι νομίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ζωάκια που τα ταίζεις και τέλος;
Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα Υπουργείο Παιδείας που
είναι υπέυθυνο για το ότι εδώ και ένα χρόνο φλέγεται και καταρρέει ολόκληρο το
εκπαιδευτικό σύστημα από την πρώτη ως την τελευταία βαθμίδα;
Που εντελώς αυταρχικά, χωρίς να λάβει υπ' όψη του κανένα από μας, τους εκπαιδευτικούς και την παραγματικότητα
στα εκγκαταλελειμμένα αλλά παρ' όλα αυτά τα μόνα ακόμη αξιοπρεπή δημόσια σχολεία, αποφαζίζει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, να
υποσχεθεί και να μη δώσει φυσικά την υποχρεωτική προσχολική αγωγή, να προσφέρει το ρόλο μας σε σαφώς μη καταρτισμένους απόφοιτους ΤΕΙ αλλά και
ιδιωτικών κολλεγίων όπου τα λεφτά του μπαμπα σε κάνουν αριστούχο και πάει λέγοντας.
Να με συγχωρει το υπουργείο αλλά όταν έχω ένα εργοδότη με τόσο βαρύ όνομα και κύρος περιμένω κάτι τουλάχιστον πιό υπεύθυνο
από όλες αυτές τις μαλακίες >:(
Πήραν φαλάγγι την παιδεία, ρήμαξαν τα ΑΕΙ, ρήμαξαν τα Νηπιαγωγεία και ούτε που τους νοιάζει πιά που υπάρχουν άνθρωποι εκάι μέσα, σε
κάθε σχολείο που παλέυουν ακόμα για να μην καταλήξουν τα δημόσια σχολεία σαν τα γελοία ιδιωτικά όπου αναίσχυντα αναιρείται η παιδαγωγική
λαιτουργία και βασιλεύει το marketing και το εμπόριο.
Παιδιά. Είμαστε εδώ και θα μείνουμε εδώ. Κανένα νηπιαγωγείο σε δήμο ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό.
Υποχρεωτική Δημόσια Δίχρονη Προσχολική Αγωγή ΤΩΡΑ!!!!   
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 14, 2007, 09:09:20 πμ
Υποχρεωτικά από τα 5 στο νηπιαγωγείο
Αναβολή της απόφασης ζητούν οι δήμοι – Να γίνει πράξη, λένε οι δάσκαλοι
 

Οι γονείς πεντάχρονων πιτσιρικάδων, όπως φαίνεται, θα «πληρώσουν» την έλλειψη... επαφής των αρμοδίων για την υλοποίηση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, τα παιδιά πέντε ετών να πηγαίνουν υποχρεωτικά στο νηπιαγωγείο. Οι δήμοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος –αντίθετα– ζητάει άμεση υλοποίησή της με προσλήψεις νηπιαγωγών και το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στη... μέση, επιδεικνύοντας αδράνεια στην επίσπευση των ενεργειών, τη στιγμή που μέσα στην εβδομάδα αρχίζουν οι εγγραφές σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.
Μετά την καθιέρωση –στις αρχές του 2007– του υποχρεωτικού έτους της προσχολικής αγωγής για τους 5χρονους, οι μαθητές που έως τώρα πήγαιναν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς δήμων θα πρέπει να μεταπηδήσουν σε νηπιαγωγεία, τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Ομως, ενώ αρχικά δεν προβλεπόταν μεταβατική περίοδος, τώρα το υπουργείο Παιδείας προωθεί τροπολογία βάσει της οποίας, όπως εξήγησε στην «Κ» ο αρμόδιος γραμματέας Κωνσταντίνος Ράμας, δήμοι και ιδιωτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν εντός βρεφονηπιακών σταθμών τμήματα νηπιαγωγείων υπό τους όρους ότι:
- Δεν θα κάνουν εγγραφές μαθητών που δεν φοιτούσαν πέρυσι στον ίδιο παιδικό σταθμό.
- Στο τμήμα θα διδάσκουν νηπιαγωγοί και όχι βρεφονηπιοκόμοι.
- Στα τμήματα θα διδάσκεται το πρόγραμμα σπουδών του υπ. Παιδείας και θα εφαρμόζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα που ακολουθούν τα νηπιαγωγεία. Να σημειωθεί ότι οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν έως τις 4 το απόγευμα, δεν κάνουν 15νθήμερες διακοπές Πάσχα και Χριστουγέννων, ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μόνο τον Αυγουστο. Αντίθετα, τα νηπιαγωγεία λειτουργούν έως τις 12.30 και ακολουθούν το πρόγραμμα διακοπών των δημόσιων σχολείων. Αρα, η αλλαγή αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα σε χιλιάδες γονείς.
Αντιδράσεις από δήμους
Ομως, ακόμη και όσοι δήμοι επιλέξουν να υλοποιήσουν ό,τι προτείνει το υπουργείο Παιδείας, δεν φαίνεται να υπάρχει χρόνος. Η τροπολογία ακόμη δεν έχει προωθηθεί προς ψήφιση με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις από τους δήμους. Μάλιστα, ο δήμος Αθηναίων –με 95 βρεφονηπιακούς σταθμούς στους οποίους πέρυσι φιλοξενήθηκαν 5.700 παιδιά ηλικίας από 8 μηνών έως 6 ετών (τα πεντάχρονα ανήλθαν στα 1.300)– αρνείται να κάνει χρήση της τροπολογίας όταν ψηφισθεί. Διότι πλέον δεν προλαβαίνει να δημιουργήσει τμήματα νηπιαγωγείων. «Η καθιέρωση ενός υποχρεωτικού έτους προσχολικής αγωγής είναι σωστό. Ομως, πρέπει να υπάρχει μεταβατική περίοδος προετοιμασίας. Το ερώτημά μου είναι πού θα λειτουργήσουν τα τμήματα νηπιαγωγείου; Ποιος θα είναι προϊστάμενος; Πότε θα γίνει η επιμόρφωση των νηπιαγωγών στα νέα προγράμματα σπουδών; Πότε θα γίνουν οι προσλήψεις νηπιαγωγών; Γι’ αυτές απαιτούνται κονδύλια και έγκριση από το υπ. Εσωτερικών», λέει στην «Κ» η αντιδήμαρχος σχολικής μέριμνας του δήμου Αθηναίων, κ. Ηρα Βαλσαμάκη. Και προσθέτει ότι υπήρξε έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ του υπ. Παιδείας και των δημοτικών αρχόντων.
Αντίθετη με δήμους και υπουργείο δηλώνει η ΔΟΕ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπράτης, η ΔΟΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη συγκεκριμένη τροπολογία, διότι θεωρεί ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και άρα ένα κομμάτι της προσχολικής αγωγής θα μείνει στους δήμους και στα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία θα προσλαμβάνουν νηπιαγωγούς με όρους διαφορετικούς του Δημοσίου...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13/05/07
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: pasteli στις Μάιος 14, 2007, 04:55:21 μμ
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί έχουν περιπλέξει τόσο τα πράγματα χωρίς λόγο.
Η λύση είναι απλούστατη.
Ας κρατήσουν οι παιδικοί σταθμοί δημόσιοι και ιδιωτικοί, τα βρέφη έως και τριών ετών
και κατά συνέπεια ας απορροφοθούν εκεί όσοι απόφοιτοι ΤΕΙ και ΙΕΚ γίνεται!
Τι δουλειά έχουν όλοι αυτοί στα Νηπιαγωγεία και τι δουλειά έχουμε εμείς αλλά και
τα 5χρονα Νηπια στους παιδικούς σταθμους;;;; Γιατί μπλέχτηκαν έτσι τα πράγματα;
Η αγωγή των Νηπίων, ΑΓΩΓΗ παιδιά, όχι αλλαγή πάνας και απλή φρντίδα, είναι αποκλειστική
ευθύνη και ρόλος καταρτισμένων αποφοίτων ΑΕΙ τετραετους φοίτησης.
Και είναι πολύ βασικό τα παιδιά αυτά να ακολουθούν τα πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ
όπως είναι βασικό να ακολουθούν τα ωράρια λειτουργίας του δημόσιου Νηπιαγωγείου,
κλασσικού ή ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ.
ΓΙατί μπλέξανε τους παιδικούς σταθμους;;;;;
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 8:00-12:ΟΟ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΝΗΠΙΟ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΛΑΣΣΙΚΟ Η ΟΛΟΗΜΕΡΟ???
Υπάρχει ανάγκη διευρυμένου ωραρίου από τους γονείς; Ε και το ολοήμερο γι αυτό δεν είναι εδώ?
Και ξαναλέω, τι δουλειά έχουν οι βρεφονηπιοκόμοι και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με τα Νηπιαγωγεία.
Απ' τη μιά αναγνωρίζεται δηλαδή η αξία της προσχολικής αγωγής (σφού έγινε υποχρεωτική- έγινε?)κι απ' την
άλλη υποβαθμίζεται με το να επιρρίπτεται στους βρεφονηπιακους σταθμους;
Κι αυτό σίγουρα μπλοκάρει και τους αξιοσέβαστους συναδέλφους βρεφονηπιοκόμους οι οποίοι έχουν
σεβαστό μεν αλλά ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ. Το ίδιο και οι παιδικοί σταθμοι. Δημόσιοι ή ιδιωτικοί.
Ας κρατήσει λοιπόν ο καθένας το ρόλο του. (0-3,5 και 3,5-5) κι ας στηρίξει επιτέλους η κυβέρνηση τα Νηπιαγωγεία,
ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ, για να μπορέσουν να ανταποκριθουν στο σοβαρότατο και κρίσιμο ρόλο τους
ΑΜΕΣΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΑΕΙ
Μην ξευτιλίζετε άλλο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα!
 
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 20, 2007, 02:32:53 μμ
Σήμερα το Έθνος της Κυριακής έχει ένα άρθρο πολύ ενδιαφέρον  για όλους τους νηπιαγωγούς!!!!Ο τίτλος είναι αλαλούμ με τις 100.000 νέες εγγραφές νηπίων. Και πραγματικά έτσι είναι!!! Αποφάσισαν και ψηφισαν κάτι χωρίς πρώτα να δουν εάν θα υπάρχει πρόβλημα. Η μήπως είχαν βρει το πρρόβλημα και βολεύτηκαν με λύση τους δήμους και τα ιδιωτικά;;; Εμάς όμως τους νηπιαγωγούς, τους αδιόριστους νηπιαγωγούς μας σκέφτηκαν; Θα δουλεύουμε σε ένα δήμο ή σε ένα ιδιωτικό σχολείο με την εποπτεία του υπουργείο και ανταμοιβή μας θα είναι πια;;; Πολύ μικρότερη από αυτή του δημοσίου. Είναι λύση αυτή;;;; Για όσους το αποφάσισαν... ναι είναι η λύση που τους βολεύει!
Αν και θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και σε λίγες μέρες αρχίζουν οι εγγραφές, δεν έχει λυθεί το θέμα των προσλήψεων και των αιθουσών. Οι γονείς έχουν σηκώσει... τα χέρια ψηλά. Οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι να στραφούν σε ιδιωτικά σχολεία πληρώνοντας δίδακτρα από 4500 ως και 9000 ευρώ. Και ο λόγος είναι απλός. Τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε νηπιαγωγεία είναι περίπου 130.000 . Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί φιλοξενούν άλλα 40.000 περίπου. Και που θα πάνε τώρα άλλα 100.000 παιδιά που πρέπει να παρακολουθήσουν το νηπιαγωγείο;;; Πραγματικό αλαλούμ!!!
Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έχουν ξεσηκωθεί και με το δίκιο τους!!! Οι δήμοι θα είναι αυτοί που θα προσλαμβάνουν και θα απολύουν τους νηπιαγωγούς για τα νεότευκτα εκπαιδευτήρια, θα ανήκουμε στο προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών, με ό,τι συνεπάγεται για τις συμβάσεις μας, και το υπουργείο θα έχει μόνο την εποπτεία όλης της κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο όμως διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες με σημαντικό οικονομικό όφελος, αλλά να αδικούμαστε οι νηπιαγωγοί που θα έχουμε μικρότερες απολαβές από τις προβλεπόμενες και δεν θα μπορούμε να κατοχυρώσουμε την εκπαιδευτική προυπηρεσία τους. Το υπουργείο αντί να φροντίσει για την καταγραφή των ελλείψεων που υπάρχουν και την δημιουργία υποδομής, βρήκε την λύση... τους δήμους!!
Οι δήμοι όμως έχουν την δυνατότητα, τις υποδομές για την ίδρυση νηπιαγωγείων;;;;;
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 20, 2007, 06:24:02 μμ
Το συγκεκριμένο άρθρο υπάρχει και στη σελίδα http://www.alfavita.gr/typos/typos20070520i.php
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάιος 20, 2007, 06:54:06 μμ
Κάπου πήρε το μάτι μου ότι η προϋπηρεσία σε ιδιωτικό ή δημοτικό παιδικό σταθμό θα λαμβάνεται υπόψη από φέτος ως ένας χρόνος προϋπηρεσίας σαν αναπλρωτής σε δημόσιο νηπιαγωγείο...
Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά, λέω...μήπως, αυτός ήταν ένας τρόπος να διασπάσουν τον κλάδο???... :-\
Έχουν ήδη ακουστεί από συναδέλφους των ιδιωτικών ότι "εφόσον ισχύσει κάτι τέτοιο, τι με νοιάζει εμένα η σωστή εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής δημόσιας προσχολικής αγωγής...αφού υπάρχει προσωπικό όφελος..." ::) (κατανοητό βέβαια αν σκεφτεί κανείς τον προσωπικό αγώνα που κάνει ο καθένας για λίγα μόρια αλλά μήπως μας έριξαν δολωματάκι κι εμείς τσιμπήσαμε?!!! :P)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 20, 2007, 08:11:04 μμ
Παράθεση
αυτός ήταν ένας τρόπος να διασπάσουν τον κλάδο???...

μήπως μας έριξαν δολωματάκι κι εμείς τσιμπήσαμε?!!!


Πιστεύω πως ισχύουν και τα δυο... Γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν και αντιδράσεις από τους νηπιαγωγούς. Και μάλιστα αυτοί που αντιδρούν κυρίως είναι οι μόνιμοι νηπιαγωγοί και ίσως γιατί μόνο αυτοί μπορούν να βοηθήσουν εμάς τους αδιόριστους.

Όσο για την προϋπηρεσία ... αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι πως από παιδικό σταθμό είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό δεν αναγνωρίζεται. Το μόνο που μετράει είναι από ιδιωτικό σχολείο το οποίο έχει και νηπιαγωγείο. Μακάρι να ισχύσει κάτι τέτοιο, αλλά πάλι δεν είναι και τόσο ευνόητο!! Τα χρήματα θα είναι λιγότερα σε παιδικό σταθμό ... και ο κλάδος μας δυστυχώς θα διασπαστεί!!!!
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάιος 23, 2007, 03:48:48 μμ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος,

ΤΗΛ – ΦΑΞ : 2105242386, 210 3845434, 210 3835093
goneis@mail.gr , www.asgme.gr 

Αθήνα Τετάρτη 16/5/2007
Αρ. Πρωτ. 42 /2005-2007

Προς: 1. Υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου
2. Υφυπουργό Παιδείας κ. Γεώργιο Καλό
3. Γεν. Γραμματέα ΥΠΕΠΘ κ. Α. Καραμάνο
Κοινοπ.: 1. Ομοσπονδίες Γονέων
2. ΟΛΜΕ
3. ΔΟΕ
4. Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΘΕΜΑ: Η «προσωρινή» εκχώρηση της προσχολικής αγωγής στους Δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς


Τα παιδιά που δεν πηγαίνουν νηπιαγωγείο, υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, μειονεκτούν έναντι των συνομηλίκων τους στη σχολική τους πορεία. Μόνο 6 στα 10 νήπια της χώρας μας, καταγράφουν οι έρευνες, εντάσσονται στην προσχολική αγωγή.
Οι υποδομές των νηπιαγωγείων είναι οι χειρότερες της εκπαίδευσης! Πιτσιρίκια στριμωγμένα σε χώρους ακατάλληλους, παμπάλαια μισθωμένα κτίρια, φαγητό κάτω από σκάλες και σε αποθήκες, οι γονείς από την πρώτη μέρα να πληρώνουν τα εκπαιδευτικά υλικά!
Απαίτηση γονέων και εκπαιδευτικών, χρόνια τώρα, είναι η καθιέρωση δημόσιας και δωρεάν, δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Με σύγχρονη υποδομή σε παιδαγωγικά μέσα και προσωπικό, και σκοπό, εκτός από την ασφαλή φροντίδα και φύλαξη, την καλλιέργεια των βασικών ικανοτήτων και πλευρών του ψυχισμού και την ανάπτυξη κοινωνικών αρετών των νηπίων, που θα σέβεται τον ψυχισμό των παιδιών, χωρίς την πρόωρη σχολειοποίηση που επιδιώκει το σημερινό σύστημα.
Οι κυβερνήσεις δεν απάντησαν στο αίτημά μας.
Φέτος όμως, η κυβέρνηση έφερε τα αιτήματα της απεργίας των δασκάλων στα μέτρα των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ψήφισε νόμο για ετήσια υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.
Το νηπιαγωγείο γίνεται υποχρεωτικό αλλά όχι δημόσιο! Ο αδύνατος κρίκος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προετοιμάζεται να αποσπαστεί από τη δημόσια δωρεάν παροχή!
Για να διευκολυνθούν τα σχέδια δεν φρόντισε το Υπουργείο Παιδείας να ιδρύσει νέα νηπιαγωγεία έτσι ώστε η «προσωρινή λύση» να δείχνει αυτονόητη:
- δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν οι ιδιώτες περισσότερα των δύο τμημάτων νηπιαγωγείου, όπως όριζε ο νόμος μέχρι σήμερα, μέσα στους παιδικούς σταθμούς τους
- επιτρέπει «να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων».

- Δεν διευκρινίζει τι θα γίνουν τα τμήματα προνηπίων. Πληροφορίες αναφέρουν πως στέλνονται εγκύκλιοι από το ΥΠΕΠΘ να μην γίνουν φέτος εγγραφές προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία.
Προνήπια και νήπια οδηγούνται έτσι στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Οι περισσότεροι δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ασφυκτιούν κτιριακά.
Τα ελλείμματα και οι συνθήκες λειτουργίας τους έχουν καταγγελθεί πολλές φορές.

Η προσχολική αγωγή που απαιτούμε δεν είναι «πάρκιγκ» παιδιών!
Η διαβεβαίωση του ΥΠΕΠΘ πως θα εποπτεύει όλο το σύστημα ιδιωτών και Δήμων δεν πείθει, αφού έχει διαψευστεί πολλές φορές, σε ζητήματα μικρότερης κλίμακας!
Χρόνια ακούγονται καταγγελίες πως σε πολλούς ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς απασχολείται προσωπικό αδιαβάθμητων επιστημονικών προσόντων.

Οι γονείς έχουμε μεγάλη πείρα από την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια των «προσωρινών λύσεων».
Μ’ αυτήν την «προσωρινή» ρύθμιση η προσχολική αγωγή φεύγει από την ευθύνη του κράτους, περνά σταδιακά στους Δήμους και τους ιδιώτες και, όπως φαίνεται από τα προσχέδια του ΕΣΥΠ, τον ίδιο δρόμο θα πάρει στη συνέχεια ολόκληρη η εκπαίδευση.
Η πελατεία και τα κέρδη των επιχειρηματιών παιδείας θα αυξηθούν.
Αυτές οι εξελίξεις για την προσχολική αγωγή, τα νήπια, τους νηπιαγωγούς, τους γονείς και γενικότερα τη λαϊκή οικογένεια σημαίνουν:
1. Χαμηλή κρατική χρηματοδότηση και επιπλέον κόστος στα οικογενειακά εισοδήματα, (όπως ήδη δοκιμάσαμε με τα τροφεία των παιδικών σταθμών ). Εισβολή των επιχειρήσεων, που ως χορηγοί και «ειδικοί» θα αλωνίζουν!
2. Μεγαλύτερη διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα του προγράμματος, που ήδη συντελείται με την Ευέλικτη Ζώνη και τα διάφορα προγράμματα, με αποτέλεσμα τη βαθύτερη διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση και των μονάδων προσχολικής αγωγής.
3. Σχολειοποίηση και εντατικοποίηση του Νηπιαγωγείου μέσα από τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τον οδηγό της νηπιαγωγού, που αλλάζουν το ρόλο του νηπιαγωγείου. Το νηπιαγωγείο γίνεται σχολείο, όπου το νήπιο διδάσκεται συστηματικά γραφή και ανάγνωση καθώς και μαθηματικές πράξεις. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τα σχέδια για μετατροπή του δημοτικού σε 5 χρόνια φοίτησης (πρόταση Βερέμη).
4. Ελαστικές μορφές απασχόλησης των νηπιαγωγών, υποβάθμιση και εντατικοποίηση.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι!
Να αποσυρθεί η τροπολογία που διασπά και εκχωρεί την προσχολική αγωγή στους ιδιώτες και στους Δήμους.
Διεκδικούμε:
- Καθιέρωση δίχρονης δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε Δημόσια Νηπιαγωγεία, στην προοπτική ενιαίας προσχολικής αγωγής, για βρέφη και νήπια ηλικίας 2-6 χρονών. Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων, κατάλληλα και επαρκή κτίρια, γενναία χρηματοδότηση, εξοπλισμός, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό, μείωση των νηπίων σε 15 νήπια ανά νηπιαγωγό, μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
- ΟΧΙ στην σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. ΝΑΙ στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των νηπίων σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας.
- Κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

- Κατάργηση των νόμων για την «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης, της Ευέλικτης Ζώνης και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
- Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Καλούμε τους Συλλόγους, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες γονέων, τους Συλλόγους των εκπαιδευτικών άμεσα να συντονίσουμε τη δράση μας για:
- να εμποδίσουμε την παράδοση της δημόσιας προσχολικής αγωγής και σιγά – σιγά ολόκληρης της εκπαίδευσης στα ιδιωτικά συμφέροντα.
- να προτείνουμε στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας να πάρουν τώρα αποφάσεις ίδρυσης νηπιαγωγείων με βάση τις ανάγκες τους και να δεσμεύσουν οικόπεδα για να κτιστούν κατάλληλα κτίρια.
- Να εισηγηθούμε στις Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας να νοικιάσουν κτίρια για την προσωρινή στέγασή τους.
- Να εγγράψουν οι νηπιαγωγοί όλα τα προνήπια και νήπια που θα προσέλθουν. Να προσλάβει άμεσα το ΥΠΕΠΘ νηπιαγωγούς για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.
Η εκχώρηση των νηπιαγωγείων στη Δημοτική φορολογία και την Ιδιωτική κερδοσκοπία σημαίνει αποκέντρωση της κρατικής ευθύνης και οφείλουμε να την εμποδίσουμε

 

Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 23, 2007, 06:15:21 μμ
Μπράβο μπράβο και ξανά μπράβο σε όλους αυτούς!!!! Αλλά όσο και να τα λέμε ... οι αφέντες λένε "Δεν πας να λες";;; Εδώ όρισαν υποχρωτικό το νηπιαγωγείο πριν καλά καλά λύσουν το βασικό πρόβλημα ... και τώρα λένε ότι θα υπάρξουν και πρόστιμα σε όσα 5χρονα δεν θα παρακολουθήσουν το νηπιαγωγείο... Αν είναι δυνατόν;;; Κι όμως έχουμε δημόσια δωρεάν εκπαίδευση...

Άκουσα ότι αύριο οι νηπιαγωγοί έχουν απεργία ε;;; Είναι αυτός ο λόγος (για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση;) ή είναι γενική η απεργία όπως και τις δύο περασμένες φορές!
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Μάιος 23, 2007, 06:17:35 μμ
Άκουσα ότι αύριο οι νηπιαγωγοί έχουν απεργία ε;;; Είναι αυτός ο λόγος (για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση;) ή είναι γενική η απεργία όπως και τις δύο περασμένες φορές!

Αθήνα 21/5/2007
Αρ. Πρωτ: 1812
Προς τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
Θέμα : 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση (24/05/07)

Συνάδελφοι
Η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει για ψήφιση στη Βουλή, πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη 24-5-07, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το Σχέδιο Νόμου για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, στο άρθρο 32 του οποίου προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Τμημάτων Νηπιαγωγείων στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων και των Ιδιωτικών Σχολείων, παρά τις αντιδράσεις της Δ.Ο.Ε. και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Ύστερα απʼ αυτή την εξέλιξη το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη 24 Μάη 2007. Την ίδια μέρα και στις 12:00π.μ. θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση των απεργών κάτω από τα γραφεία της Δ.Ο.Ε. και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση.
Οι Σύλλογοι που έχουν την ημέρα αυτή προγραμματισμένες Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, καλούνται να συζητήσουν το θέμα στις Συνελεύσεις τους και να πάρουν σχετικές αποφάσεις.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 23, 2007, 07:09:54 μμ
Δελτίο Τύπου


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου για τη δια βίου μάθηση και στο άρθρο 32 προωθεί για ψήφιση στη Βουλή διάταξη σύμφωνα με την οποία ιδρύονται τμήματα νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων και των ιδιωτικών σχολείων.

Το Υπουργείο Παιδείας αντί να πάρει όλα τα μέτρα (χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές) για να υλοποιήσει τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, που ήταν δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της πολυήμερης απεργίας των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ακυρώνει στην ουσία τη διάταξη του Ν.3518/06 και παραπέμπει το όριο της προσχολικής αγωγής για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 6 χρόνων στους δήμους και στα ιδιωτικά σχολεία, παρά την αντίθεση της ΔΟΕ και τη ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, την οποία και θα καταψηφίσει στη Βουλή, και ζητά από την κυβέρνηση να την αποσύρει και να πάρει άμεσα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τη φοίτηση όλων των παιδιών ηλικίας 5 έως 6 χρόνων στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Πηγή: http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20070523g.php
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 24, 2007, 10:06:09 πμ
Σχέδιο νόμου με τίτλο: «Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, Ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικής εκπαίδευσης και φορέων εποπτείας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις», έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Το σχέδιο περιέχει ρυθμίσεις και για μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν το Παρατηρητήριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το Ινστιτούτο Νεολαίας, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία Αθηνών, την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία κ.ά.
Αρθρο 32
Θέματα Νηπιαγωγείων
• 1. Το σχολικό έτος 2007-2008 δύνανται να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα, για τη φοίτηση στην προσχολική αγωγή των νηπίων που έχουν εγγραφεί και φιλοξενηθεί σε αυτούς κατά το σχολικό έτος 2006-2007 και συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2007 ηλικία πέντε ετών.
• 2. Για τη λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι νηπιαγωγοί του ν.1566/1285 (ΦΕΚ 167 Α’). Οι ανωτέρω νηπιαγωγοί ανήκουν στο προσωπικό του παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων.
• 3. Τα θέματα σχετικά με την έναρξη και λήξη σχολικού και διδακτικού έτους, τις διακοπές και εορτές, την παρεχόμενη προσχολική αγωγή και τα διδασκόμενα μαθήματα, το εβδομαδιαίο και ωρολόγιο πρόγραμμα διέπονται από τις διατάξεις για τα δημόσια νηπιαγωγεία. Η εκπαιδευτική λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας και εποπτείας των τμημάτων αυτών.
• 4. Η λειτουργία του τμήματος νηπιαγωγείου στον παιδικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, διέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Τι προβλέπει το σχετικό άρθρο 32 του υπό ψήφιση νόμου:
Τα τμήματα των νηπιαγωγείων που θα ιδρύονται από τους Δήμους και τον Ιδιωτικό τομέα, θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.
Αυτό σημαίνει ότι θα διδάσκουν νηπιαγωγοί ( του ν. 1566) (και όχι βρεφονηπιοκόμοι) οι οποίοι, όμως, θα προσλαμβάνονται και θα αμείβονται από τους δήμους, ……. ενώ τα Τμήματα θα ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών του υπουργείου Παιδείας . Θα έχουμε νηπιαγωγούς 2 ή 3 ταχυτήτων.
Ποιος όμως θα είναι Προϊστάμενος στην υπό διαμόρφωση νέα κατάσταση;
Το Δημόσιο ή οι Δήμοι και οι Ιδιώτες;
Ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι προφανής: Κτύπημα της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης. Απέτυχε με το άρθρο 16 , δρομολογεί τώρα το χτύπημα της προσχολικής Αγωγής και έπεται συνέχεια
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους εργαζόμενους γονείς καθώς για άλλη μια φορά θα επιβαρυνθούν οικονομικά για να «αγοράσουν» υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών τους, με τιμοκατάλογο Ιδιωτών !!!
Επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα έχουν και τα παιδιά μικρότερων ηλικιών. Θέμα ανέγερσης νέων αιθουσών στο Δημόσιο , δεν τίθεται , οι Δήμοι είναι σε σύγχυση , το Δημόσιο ολιγωρεί και οι ανάγκες της υποχρεωτικής εγγραφής των πεντάχρονων θα αντιμετωπιστεί «κόβοντας» θέσεις από τα προνήπια. Θα έχουμε κληρώσεις και αποκλεισμό νηπίων από τη σχολική διαδικασία.
Στην τροπολογία, μάλιστα, δεν αναφέρεται αν το μέτρο αυτό θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα .
Θεωρούνται δικαιολογημένοι , λοιπόν, οι φόβοι του εκπαιδευτικού κινήματος, οι φόβοι όλων μας, ότι επιχειρείται από το «παράθυρο» το πέρασμα της προσχολικής αγωγής στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες, αφού ενισχύεται με το «κερασάκι στην τούρτα», που δεν είναι άλλο από την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό τομέα, ως προϋπηρεσία στο Δημόσιο.!!!!!
Κανέναν δεν εξυπηρετεί το συγκεκριμένο άρθρο. Ούτε τους εκπαιδευτικούς, ούτε τους Γονείς , ούτε αναβαθμίζει τη Δημόσια Εκπαίδευση….
• Η Κυβέρνηση κάνει το δώρο αυτό στους σχολάρχες και τους Δήμους και θα ανοίξει σε ορισμένους δημάρχους η όρεξη για τη λειτουργία ακόμη και δημοτικών σχολείων.

Πηγή: ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΟ
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: vsk στις Μάιος 24, 2007, 11:03:25 πμ
Δεν μ' αρέσει να καταστροφολογώ, αλλά μήπως αυτό είναι μόνο η αρχή και περάσει σιγά-σιγά, με αυτή ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, μέρος ή όλη η δημόσια εκπαίδευση στα χέρια των δήμων "υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας"; Μήπως δηλαδή μετά ακολουθήσουν δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια; Αυτό μεταξύ άλλων δεν προβλέπει και το λεγόμενο "σουηδικό μοντέλο";
Και αλίμονο μας, αν συμβεί κάτι τέτοιο! Οι περισσότεροι δήμοι είναι υπερχρεωμένοι και δεν έχουν να πληρώσουν τους ήδη υπαλληλους τους, αν αναλάβουν και τα σχολεία τι θα γίνει;  :o
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 29, 2007, 09:41:27 πμ
 Αγώνας δρόμου για ένα νηπιαγωγείο
 

«Αναγκαστικά τώρα θα πρέπει να ψάξω για κάποιο δημόσιο νηπιαγωγείο ή να τα γράψω σε ιδιωτικό. Δεν έχω άλλη λύση», λέει η κ. Σοφία Παυλίδου, η οποία για περίπου 2 χρόνια έστελνε τα παιδιά της στον 52ο Δημοτικό Σταθμό του Δήμου Αθηναίων. Η κ. Παυλίδου δεν είναι η μοναδική μητέρα που βρίσκεται σε απόγνωση αυτές τις ημέρες. Και άλλοι γονείς δεν γνωρίζουν εάν τα παιδιά τους θα μπορέσουν να συνεχίσουν την- υποχρεωτική πλέον- φοίτηση προσχολικής αγωγής στους παιδικούς σταθμούς αν θα πρέπει να τα εγγράψουν σε δημόσια ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
Το αλαλούμ δημιουργήθηκε από το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία και τους δήμους να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων εντός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε, νηπιαγωγεία μπορούν να λειτουργήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς για ένα προσωρινό μεταβατικό στάδιο ενός έτους. Έως σήμερα οι παιδικοί σταθμοί των δήμων μπορούν να φιλοξενήσουν και παιδιά ηλικίας έως 6 ετών. Παιδιά δηλαδή που θα μπορούσαν να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία. Με τον καινούργιο νόμο όμως πολλοί δήμοι δηλώνουν ότι αδυνατούν να ιδρύσουν άμεσα νηπιαγωγεία, δείχνοντας παράλληλα την πόρτα της εξόδου στους γονείς που έχουν παιδιά σε αυτή την ηλικία. Τους λένε δηλαδή ότι δεν μπορούν να δεχθούν τα παιδιά γιατί πλέον η προσχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Κι έτσι θα πρέπει να απευθυνθούν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. «Η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που είχε δεσμευθεί. Στέλνει και πάλι τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα ιδιωτικά σχολεία», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Δημήτρης Μπράτης.
Προσαρμογή στο νέο καθεστώς για ένα ή δύο χρόνια ζητά ο Δήμος Αθηναίων με επιστολή που έχει στείλει στην υπουργό Παιδείας. «Από τη στιγμή που η εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία έγινε υποχρεωτική, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε παιδιά ηλικίας 5- 6 ετών», λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, υπεύθυνη για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, κ. Ήρα Βαλσαμάκη.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα ιδιωτικά

ΧΡΥΣΑΦΙ πληρώνουν την προσχολική εκπαίδευση οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Οι τιμές για τα βασικά προγράμματα αρχίζουν από 5.000 ευρώ και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και τις 6.500. Αρκετά ακριβά ωστόσο στοιχίζουν και οι πρόσθετες δραστηριότητες, όπως ενόργανη, μπαλέτο, αγγλικά και κεραμική, που γίνονται εντός του σχολείου. Για παράδειγμα, επιπλέον 900 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι γονείς για την ενασχόληση του παιδιού τους με την κολύμβηση. «Η ασφάλεια και η ποιότητα της εκπαίδευσης ήταν οι κύριοι λόγοι που μας ώθησαν να επιλέξουμε το ιδιωτικό νηπιαγωγείο και όχι το δημόσιο», δηλώνει η κ. Αγγελική Φωτεινού, η οποία στέλνει τον μικρό Κωνσταντίνο σε νηπιαγωγείο ιδιωτικού σχολείου, πληρώνοντας ετησίως περίπου 6.000 ευρώ.
Όπως λέει, μία σωστή αρχή είναι ίσως το βασικότερο στην εκπαίδευση ενός παιδιού. Από 80 έως και 120 ευρώ, ανάλογα βέβαια με το εισόδημά τους, πληρώνουν σήμερα οι γονείς στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που φιλοξενούν παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών. Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Ξανάλατος, ο οποίος πηγαίνει τον μικρό του γιο σε παιδικό σταθμό του Δήμου Ζωγράφου, «πληρώνουμε 80 ευρώ τον μήνα, παρ΄ όλο που το σχολείο δεν του παρέχει φαγητό. Αναγκαζόμαστε λοιπόν να του βάζουμε φαγητό από το σπίτι», σημειώνει.

Πηγή: http://www.alfavita.gr/typos/typos20070529c.php

Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: pasteli στις Μάιος 29, 2007, 01:33:55 μμ
Και από πότε η ιδιωτική εκπαίδευση έγινε ποιοτική;;
Δεν ξέρω ρε παιδιά, νομίζω ότι πολλοί από μας έχουμε βιώσει την απελπισία
του εργαζομένου κάποιου ιδιωτικού σχολείου που πιέζεται να εφορμόσει χωρίς
αντιρρήσεις το πεπαλαιωμένο πρόγραμμα του ξερόλα ηλικιωμένου αφεντικού του.
Πιστεύω πως είναι κρίσιμες οι ώρες για το ελληνικό Νηπιαγωγείο. Η Δια βίου μάθηση
είναι κάτι πολυσύνθετο, απαιτεί πολύ χρόνο, κόπο και διάθεση από πλευρά παιδιού, εκπαιδευτικού και γονιού
και έχω σοβαρές, πολύ σοβαρές αμφιβολίες αν ένα αυταρχικό ιδιωτικό με εκπαιδευτούς υπαλλήλους
που νιώθουν σαν είλωτες είναι σε θέση να διεκπαιρεώσει ένα τόσο σοβαρό έργο.
Πιστεύω πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ανατραπεί αυτή η εσφαλμένη πεποίθηση
στους γονείς ότι η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ποιοτική. Ποιτική; Αλίμονο! Ας ρωτήσουν κι εμάς που υπήρξαμε μάρτυρες
της "ποιοτικής" εκπαίδευση των σχολάρχων. Της εντατικοποίησης και της υποκρισίας...
Δεν ξέρω, νομίζω ότι λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τι γίνεται εκεί μέσα.
όποιος έχει εργαστεί σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και έχει αντίθετη άποψη ας με διορθώσει. 
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 31, 2007, 03:25:53 μμ
ΘΕΜΑ: Λειτουργία παραρτημάτων Νηπιαγωγείων

1. Από τη νέα σχολική χρονιά 2007-2008, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία πέντε ετών την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής τους στο Νηπιαγωγείο, είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το άρθρο 73 του Νόμου 3518/2006, (ΦΕΚ 272 Α /2006 ).

2.  Σύμφωνα με το εδάφιο β, παράγραφος 1, άρθρο 73 του Νόμου 3518/2006 (ΦΕΚ 272, τ. Α΄ ) «σε περιοχές που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης Νηπιαγωγείου, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από εισήγηση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου να λειτουργήσει παράρτημα του πλησιέστερου προς αυτό, Νηπιαγωγείου». 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρακαλείσθε να προβείτε σε όλες τις ενέργειες ώστε όλα τα νήπια της περιοχής ευθύνης σας να εγγραφούν στα Νηπιαγωγεία. Σε περίπτωση που οι κτιριακές υποδομές δεν επαρκούν και δεν υπάρχει άλλος προσφορότερος τρόπος αντιμετώπισης, να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (εισήγηση οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, συνεργασία με την τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) και να μας αποστείλετε τις προτάσεις σας για τη λειτουργία Παραρτημάτων μέχρι 29-6-2007.

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
 ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ     
 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 31, 2007, 03:26:58 μμ
ΘΕΜΑ: Λειτουργία τμημάτων Νηπιαγωγείων στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 73 του Νόμου 3518/2006 (ΦΕΚ 272/2006, τ. Α΄) καθιερώθηκε η υποχρεωτική φοίτηση στην Προσχολική Αγωγή των νηπίων που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής, ηλικία πέντε ετών.
Σε σχετική διάταξη Νόμου η οποία ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και προωθείται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προβλέπονται τα ακόλουθα:

«1. Το σχολικό έτος 2007-2008, μπορεί να λειτουργήσουν τμήματα Νηπιαγωγείων εντός των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών που έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα για τη φοίτηση στην Προσχολική Αγωγή των νηπίων που έχουν εγγραφεί και φιλοξενηθεί σε αυτούς , κατά το σχολικό έτος 2006-2007 και συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2007, ηλικία πέντε ετών.
2. Για τη λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι Νηπιαγωγοί του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167, τ. Α΄ ).Οι ανωτέρω Νηπιαγωγοί ανήκουν στο προσωπικό του Παιδικού και Βρεφονηπιακού Σταθμού και διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων.
3. Τα θέματα τα σχετικά με την έναρξη και λήξη του σχολικού και διδακτικού έτους, τις διακοπές και εορτές, την παρεχόμενη Προσχολική Αγωγή και τα διδασκόμενα μαθήματα, το εβδομαδιαίο και Ωρολόγιο πρόγραμμα, διέπονται από τις διατάξεις για τα Δημόσια Νηπιαγωγεία. Η εκπαιδευτική λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων, εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας κα εποπτείας των τμημάτων αυτών.
4. Η λειτουργία του τμήματος Νηπιαγωγείου στον Παιδικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων με την επιφύλαξη των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, διέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής».

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους Δήμους περιοχής ευθύνης σας για το περιεχόμενο της ανωτέρω διάταξης καθώς επίσης και για τις διατάξεις  του Π.Δ 200/98 (ΦΕΚ 161, τ. Α΄) «Οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων», σχετικά με τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Δημοσίων Νηπιαγωγείων και ειδικότερα για τα άρθρα :
-   άρθρο 3, «σχολικό και διδακτικό έτος»,
-   άρθρο 4, «διακοπές- αργίες, εορταστικές εκδηλώσεις»
-   άρθρο 5, «διακοπές μαθημάτων λόγω εκτάκτων αναγκών»
-   άρθρο 9,«έλεγχος και εκτίμηση της ανάπτυξης των νηπίων- παιδαγωγικές συναντήσεις- συνεργασία με την οικογένεια» 

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
 ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ     
 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Μάιος 31, 2007, 03:28:03 μμ
ΘΕΜΑ: Οδηγίες σχετικά  με την εγγραφή των νηπίων πρώτης και δεύτερης ηλικίας στα Νηπιαγωγεία

Σας ενημερώνουμε ότι:

1.   Από τη νέα σχολική χρονιά 2007-2008, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία πέντε ετών την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής τους στο Νηπιαγωγείο, είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το άρθρο 73 του Νόμου 3518/2006, (ΦΕΚ 272 Α /2006 ).
Ως εκ τούτου όλες οι αιτήσεις εγγραφής των παραπάνω νηπίων, ικανοποιούνται. 
2.   Οι εγγραφές των  νηπίων και προνηπίων θα γίνουν από 1η έως 21 Ιουνίου 2007.  σύμφωνα με το Νόμο 2817/2000, (ΦΕΚ 78Α /2000 ).
3.   Κατά τα λοιπά (σχολική περιφέρεια, εγγραφές νηπίων, κλπ), ισχύουν τα προβλεπόμενα από το Π.Δ 200/1998 (ΦΕΚ 161Α ).
4.   Στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο φοιτούν νήπια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου. Σε περίπτωση που υπάρχουν κενές θέσεις, είναι δυνατόν να γίνονται δεκτά και νήπια όμορης περιφέρειας με την έγκριση του Δ/ντή ή του Προϊσταμένου Π.Ε. 

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
 ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ     
 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Ιούνιος 15, 2007, 11:36:28 πμ
ΥΠΕΠΘ

Προετοιμασία για την έναρξη του νέου σχολικού έτους

Για τα Νηπιαγωγεία
Από τη νέα σχολική χρονιά 2007-2008, η φοίτηση των νηπίων είναι υποχρεωτική για τα νήπια τα οποία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2007 συμπληρώνουν ηλικία πέντε ετών σύμφωνα με το άρθρο 73 του Νόμου 3518/2008 (ΦΕΚ 272Α /2006).
Σε επίπεδο Νηπιαγωγείου και σε συνεργασία με Διευθυντές και τους Προϊσταμένους Π.Ε λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εγγραφή και απρόσκοπτη φοίτηση όλων των νηπίων.
Στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν κενές θέσεις, γίνονται δεκτά τα νήπια δεύτερης ηλικίας, (προνήπια) για την εγγραφή των οποίων εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π.Δ 200/1998 (ΦΕΚ 161Α ).


Ολοήμερο Σχολείο

Η ευθύνη για την εφαρμογή και την εύρυθμη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, ανήκει στα στελέχη της εκπαίδευσης και στο σύνολο του διδακτικού προσωπικού κάθε σχολικής μονάδας.
Όσα αφορούν στη λειτουργία του, προβλέπονται με τη Φ. 50/86/55216/Γ1/29-5-2007 «Προγραμματισμός λειτουργίας Ολοήμερων Σχολείων» που περιλαμβάνει και την αποστολή προτάσεων προς τη Δ/νση Σπουδών του ΥΠ.Ε.Π.Θ για τον ορισμό νέων Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και νέων Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων των γονέων για τη λειτουργία Ολοήμερων Σχολείων.
Η ικανοποίηση των αιτημάτων για φοίτηση των νηπίων σε Ολοήμερα Νηπιαγωγεία επιτυγχάνεται είτε με τη λειτουργία νέων Ολοήμερων Νηπιαγωγείων (τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν για την αγορά του απαιτούμενου μικροεξοπλισμού και την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών) είτε με την εγγραφή τους σε Ολοήμερα Νηπιαγωγεία όμορης περιφέρειας με την έγκριση του Δ/ντή Εκπαίδευσης ή του Προϊσταμένου Γραφείου Π.Ε.
Η επιλογή των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στο ολοήμερο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου αποτελεί υπόθεση του συλλόγου διδασκόντων.

 Καινοτόμα προγράμματα

Για το Νηπιαγωγείο

Οι Νηπιαγωγοί των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων με την καθοδήγηση των Σχολικών Συμβούλων έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν υλοποίηση δράσεων που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση της λειτουργίας του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, καινοτομία που έχει επίκεντρο την προετοιμασία των νηπίων για την ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο σύμφωνα με τη Φ50/92/57655/Γ1/3-6-2007 «Εφαρμογή καινοτόμων παρεμβάσεων στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο» εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: angelika στις Ιούνιος 24, 2007, 11:21:41 μμ
Κατά 50% αυξάνονταιτα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
«E» 23/6
 
 
Της Βίβιαν Μπενέκου 
bibian@pegasus.gr


Σχεδόν κατά 50% αυξάνονται την επόμενη σχολική χρονιά τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Μεγάλο το «δώρο» της πολιτείας στους σχολάρχες, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι Ομοσπονδίες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, μόλις προ ημερών «έπεσαν» από την υπουργό Παιδείας οι υπογραφές για τη δημιουργία από τη νέα σχολική χρονιά 2007-08, 61 νέων ιδιωτικών νηπιαγωγείων.

Οι εγγραφές έληξαν προχθές Πέμπτη, 21 Ιουνίου, με τα ιδιωτικά σχολεία να καταγράφουν αλματώδη αύξηση στον πληθυσμό τους και τα δημόσια νηπιαγωγεία να ψάχνουν χώρους για να στοιβάξουν τα νέα πιτσιρίκια που θα τους έρθουν από Σεπτέμβρη. Παρουσιάζεται αύξηση 50% στα νηπιαγωγεία, αφού αυτά που λειτούργησαν συνολικά σε όλη τη χώρα πέρσι έφθασαν τα 117, ενώ στα περισσότερα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία παρατηρήθηκε συνωστισμός παιδιών που θέλουν να εγγραφούν και, για πρώτη φορά στα χρονικά τους, καταγράφονται λίστες αναμονής!

Η κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει τη θεσμοθετημένη τον Δεκέμβριο με τον νόμο 3518, εξαγγελία της, για την ανάγκη ύπαρξης της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, πάνω σε σαθρή βάση και με τα μάτια στραμμένα στο άνοιγμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Το σκηνικό χάους που δημιουργείται με την υποχρεωτική από φέτος εγγραφή των πεντάχρονων νηπίων στα νηπιαγωγεία, οδήγησε ως φαίνεται τους γονείς, όπως με μαθηματική ακρίβεια είχαν προβλέψει ΔΟΕ και δάσκαλοι, στο γκισέ... των ιδιωτικών σχολείων.

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εκμεταλλεύθηκαν τη δυνατότητα που τους έδωσε απλόχερα η πολιτεία κι έσπευσαν να ιδρύσουν νηπιαγωγεία για όλους, καθώς είναι περισσότερα από 90.000 τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που φέτος για πρώτη φορά υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν νηπιαγωγείο από τα 5 τους χρόνια, και δεν ξέρουν πού να πάνε...

Τα δημόσια νηπιαγωγεία των πρωτευουσών των νομών, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αδυνατούν να φιλοξενήσουν επιπλέον παιδιά στα ήδη «κορεσμένα» κτίριά τους, οι δήμοι και οι εργαζόμενοι σε αυτούς δήλωσαν ανέτοιμοι να αναλάβουν να εγγράψουν και να «φροντίσουν» τον τεράστιο όγκο πληθυσμού που θα τους έρθει και οι γονείς σήκωσαν... ψηλά τα χέρια.

Πανάκριβα δίδακτρα
Ηταν προφανές ότι αναγκαστικά θα στρέφονταν στο ιδιωτικό σχολείο, πληρώνοντας δίδακτρα που ξεκινούν από 4.500 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 9.000 ευρώ!

Κανένα δημόσιο νηπιαγωγείο δεν αρνήθηκε εγγραφή παιδιού, αλλά ενώ τα δέχονται, ταυτόχρονα λένε στους γονείς ότι το ξεκαθάρισμα και το «οριστικό ναι» για το αν θα παραμείνει το νήπιο ή όχι στο σχολείο τους, θα δοθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τον Σεπτέμβριο το νέο μέτρο πρέπει να είναι σε πλήρη ανάπτυξη, κι όμως κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι προσλήψεις νηπιαγωγών, πώς και πότε αυτοί θα επιμορφωθούν. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι χιλιάδες οικογένειες παραδόθηκαν στα χέρια των ιδιωτών. Οι δήμοι που υποχρεώνονται από την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση να ιδρύσουν στους κόλπους τους νηπιαγωγεία, στην πραγματικότητα αρνήθηκαν να το κάνουν.

Αντιδρά και ο Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων με 95 βρεφονηπιακούς σταθμούς στους οποίους βρίσκονται αυτή τη στιγμή 5.700 παιδιά ηλικίας από 8 μηνών έως 6 ετών (μεταξύ αυτών 1.300 5 ετών), αρνήθηκε να κάνει χρήση της ρύθμισης ιδρύοντας νηπιαγωγεία, διότι, όπως μας λέει η κ. Η. Βαλσαμάκη, αρμόδια αντιδήμαρχος: «Εμείς δεν μπορούμε να παράσχουμε υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτή ανήκει στο υπ. Παιδείας. Φέτος δεχθήκαμε παιδιά μέχρι 5 ετών στους παιδικούς μας σταθμούς. Από 5-6 ετών, δεν τα δεχόμαστε».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=116806

Είπατε κάτι; ρωτώ η αφελώς σκεπτόμενη νηπιαγωγός...
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Sophaki στις Ιούλιος 04, 2007, 06:56:49 μμ
Συγχωνεύσεις σχολείων και προσλήψεις


 

Του Αποστολου Λακασα

Η καθιέρωση της υποχρεωτικής παρακολούθησης νηπιαγωγείου για τους 5χρονους από την επόμενη σχολική χρονιά φέρνει... χαμόγελα στους νηπιαγωγούς. Από το νέο έτος 2007-2008 ιδρύονται νέα νηπιαγωγεία και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Και οι δάσκαλοι, όμως, δεν μένουν παραπονεμένοι. Παρότι καταργούνται περισσότερα σχολεία από αυτά που ιδρύονται, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να δώσει περισσσότερες οργανικές θέσεις σε υφιστάμενα δημοτικά σχολεία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 248 επιπλέον θέσεις δασκάλων. Από τον χάρτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαγράφονται από το 2007-2008 τρία γυμνάσια (εκείνα στην Προσύμνη Αργολίδας, στη Μελίβοια Αγιάς Λάρισας και στην Ερέτρια Λάρισας), αλλά ιδρύονται 13 νέα γυμνάσια και λύκεια, στη Ρόδο, τη Ζάκυνθο, τον νομό Ιωαννίνων, τον νομό Λαρίσης, στη Λέσβο, το Λασίθι, την Ξάνθη, την Πιερία, τη Ροδόπη και την Αττική. Ειδικότερα, η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Πααιδείας κ. Γ. Καλού που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» επιφέρει τις ακόλουθες αλλαγές στις δύο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες:

- Στην πρωτοβάθμια ξεχωρίζει η διεύρυνση των νηπιαγωγείων λόγω της υποχρεωτικής παρακολούθησης για τους 5χρονους. Ιδρύονται 88 νηπιαγωγεία ενώ καταργούνται 36. Ταυτόχρονα, διευρύνονται με νέα τμήματα 104 νηπιαγωγεία ενώ - ελλείψει μαθητών στην ευρύτερη περιοχή τους -«χάνουν» τμήματα 17 νηπιαγωγεία και συγχωνεύονται άλλα 4. Από την αυξομείωση των θέσεων στα υπό ίδρυση και υπό κατάργηση νηπιαγωγεία προκύπτουν επιπλέον 120 θέσεις νηπιαγωγών.

- Λόγω της υπογεννητικότητας η ύπαιθρος, και κυρίως τα ακριτικά χωριά, «χάνουν» μαθητές. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας για μία ακόμη χρονιά καταργεί παρά ιδρύει περισσότερα δημοτικά, συγχωνεύει ορισμένα, ενώ και αυξάνει τα τμήματα σε άλλα. Συγκεκριμένα, 44 δημοτικά καταργούνται, υποβιβάζονται (μειώνονται δηλαδή τα τμήματά τους) 172, ενώ συγχωνεύονται 26 δημοτικά σχολεία. Στον αντίποδα, οι μαθητές που μένουν «μετέωροι» από τις καταργήσεις - υποβιβασμούς σχολείων διοχετεύονται κυρίως σε μεγαλύτερα σχολεία. Συγκεκριμένα, σε 260 δημοτικά αυξάνονται τα τμήματα ενώ ιδρύονται και 27 νέα. Το «ταμείο» πάντως για τις θέσεις των δασκάλων από τις παραπάνω ανακατατάξεις είναι θετικό: δημιουργούνται 248 νέες θέσεις.

- Στη δευτεροβάθμια 13 νέες σχολικές μονάδες εγγράφονται στον χάρτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά. Ειδικότερα, ιδρύονται νέες σχολικές μονάδες στην Αθήνα (13ο Γυμνάσιο Αχαρνών), τα Καλύβια Αττικής (2ο Λύκειο), στη Σορωνή Ρόδου (Εσπερινό Γυμνάσιο), στη Ζάκυνθο (Εσπερινό Λύκειο), στην Ανατολή Ιωαννίνων (2ο Γυμνάσιο), στη Λάρισα (16ο Γυμνάσιο), στη Φαλάνη Λάρισας (Γενικό Λύκειο), στη Θερμή Λέσβου (Γυμνάσιο), στο Μακρύ Γυαλό Λασιθίου (Γενικό Λύκειο), στον Κένταυρο Ξάνθης (Γυμνάσιο και Λύκειο), στην Κατερίνη (5ο Γενικό Λύκειο), και στα Αρριανά Ροδόπης (Γυμνάσιο).

Οι ανακατατάξεις αυτές θα αποτυπωθούν από την επόμενη σχολική χρονιά στα δημόσια σχολεία της Ελλάδας, όπου φοιτούν περισσότεροι από 1.350.000 μαθητές.
 
 ??? Να χαρούμε?????
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Ιούλιος 04, 2007, 07:37:25 μμ
Δεν είναι λίγο ειρωνία τα δύο άρθρα το ένα κάτω από το άλλο? 8)
50% αύξηση στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και "ιδρύονται" 120 ( ;D) νέα δημόσια...
Πάντως, Σοφάκι, σαν κλάδος δεν βλέπω να υπάρχει και μεγάλη "χαρά"...Παίζει ρόλο και από πού προέρχεται ένα άρθρο ώστε, διαβάζοντάς το, να ξέρεις αν πρέπει να χαρείς ή όχι.
Το πρώτο είναι του Έθνους (το οποίο θα βγάλει τα στραβά για...ευνόητους λόγους) και το δεύτερο είναι της Καθημερινής (η οποία θα δείξει πόσο καλά βαίνουν όλα για...επίσης ευνόητους λόγους!!!)
Και ζήσαμε εμείς καλά κι άλλοι καλύτερα... ::)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: angelika στις Ιούλιος 04, 2007, 09:52:07 μμ
Το πρώτο είναι του Έθνους (το οποίο θα βγάλει τα στραβά για...ευνόητους λόγους) και το δεύτερο είναι της Καθημερινής (η οποία θα δείξει πόσο καλά βαίνουν όλα για...επίσης ευνόητους λόγους!!!)
Και ζήσαμε εμείς καλά κι άλλοι καλύτερα... ::)

Σωστή παρατήρηση sophie. Να διευκρινίσω πάντως, πως από την πλευρά μου όχι μόνο δεν υπήρχε σκοπιμότητα, αλλά και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν υπάρχει αντίβαρο σε παρόμοιες δυσοίωνες προβλέψεις.
Παρεπιπτόντως... άκουσα για μια εγκύκλιο που έφτασε στα δημοτικά νηπιαγωγεία, αλλά δε θέλω να παραθέσω εδώ ανακρίβειες σχετικά με το περιεχόμενό της, πέρα από το ότι αφορά το ΑΠ στα σχολεία αυτα, την τοποθέτηση νηπιαγωγών με διαφοροποιημένο ωράριο κ.α. Μήπως γνωρίζει κανείς κάτι ακριβές σχετικά;
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: leta στις Ιούλιος 06, 2007, 03:51:58 μμ
εγώ ελπίζω ν αρχίζουν να ανοίγουν κια οι δικές μας θέσεις,όπως και των δασκάλων,αυτοί πολύ τυχεροί υπήρξαν.πρέπει ν επιέστει το υπουργειο να κάνει την προσχολική εκπαίδευση 2 χρόνια κ να γίνουν πολλά ολοήμερα να μας σώσουν.

 κάλη επιτυχία στα αποτελέσματα του ασεπ σε όλους σας
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: angelika στις Ιούλιος 07, 2007, 03:46:32 πμ
εγώ ελπίζω ν αρχίζουν να ανοίγουν κια οι δικές μας θέσεις,όπως και των δασκάλων,αυτοί πολύ τυχεροί υπήρξαν.πρέπει να πιεστει το υπουργειο να κάνει την προσχολική εκπαίδευση 2 χρόνια κ να γίνουν πολλά ολοήμερα να μας σώσουν.

Σωστά! Γιατί δυστυχώς αυτό που πετύχαμε τώρα όχι μόνο δεν καθιστά υποχρεωτική την εκπαίδευση για τα προνήπια, αλλά τα αποκλείει δια ροπάλου και απο την προαιρετική! Συνωστισμός γαρ...  :(
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Sophaki στις Ιούλιος 08, 2007, 09:30:04 μμ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας καταργούνται από το σχολικό έτος 2007 − 2008 τα παρακάτω Νηπιαγωγεία κατά Διεύθυνση και Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

5ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Δρυόπης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Στενού

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
2° μονοθέσιο νηπιαγωγείο Ψωφίδας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Πυλώνας
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Αγ. Ισίδωρου
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Μανδρικού

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΒΡΟΥ

4° Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Βάλτου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

4° Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Κλινδιάς
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Φλόκας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Αχεντριά
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Καστρίου
4ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Πηγαϊδακίων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Καρτερίου
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Καρυωτίου
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Κρυσταλλοπηγής
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Σμέρτου
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Φασκομηλιάς

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

4ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Στεφανινών
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Απολλωνίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Κοσμηράς

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

4ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Μικροβάλτου
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Ροδιανής

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Ελευθερών
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Ραχούλας
3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Αμουρίου
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Βαλανίδας
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Καλυβίων Κοκκινοπηλού
5ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Αετολόφου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Καμαρίνας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Ελαφίου
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Κρύας Βρύσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Τρυγόνας
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Φωτεινού
3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Διπόταμου
Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Μεσοχώρας

Ποια νηπιαγωγεία υποβιβάζονται
Υποβιβάζονται από το σχολικό έτος 2007-2008 τα παρακάτω διθέσια Νηπιαγωγεία σε μονοθέσια κατά Διεύθυνση και Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
9° νηπιαγωγείο Αιγάλεω

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

7ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Νηπιαγωγείο Κανδήλας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
33° νηπιαγωγείο Πατρών

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
2° νηπιαγωγείο Σκύρου
3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Νηπιαγωγείο Λίμνης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νηπιαγωγείο Θραψανού

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
1ο νηπιαγωγείο Κατσικά

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

35° νηπιαγωγείο Καρδίτσας
1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
16° νηπιαγωγείο Καρδίτσας
4ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
3° νηπιαγωγείο Μακρυχωρίου
4° νηπιαγωγείο Παλαμά

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
5° νηπιαγωγείο Λάρισας
2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
24° νηπιαγωγείο Λάρισας
37° νηπιαγωγείο Λάρισας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Νηπιαγωγείο Ρητίνης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Νηπιαγωγείο Ν. Ωρωπού

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νηπιαγωγείο Ζάρκου

Ποια νηπιαγωγεία συγχωνεύονται

Συγχωνεύονται από το σχολικό έτος 2007−2008 τα παρακάτω νηπιαγωγεία κατά Διεύθυνση και Γραφεία
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Το 1° μονοθέσιο νηπιαγωγείο Κατούνας και το 2° μονοθέσιο νηπιαγωγείο Κατούνας σε ένα διθέσιο νηπιαγωγείο Κατούνας με την ονομασία διθέσιονηπιαγωγείο Κατούνας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Το μονοθέσιο νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου με το μονοθέσιο νηπιαγωγείο Λιπαρού σε ένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο Λιπαρού με την ονομασία μονοθέσιο νηπιαγωγείο Λιπαρού



Σαν πολλά δεν καταργούνται???? ???
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: mavoglou στις Ιούλιος 08, 2007, 10:37:39 μμ
Μπορεί να φταίει η υπογεννητικότητα.

Αλλού πάντως ιδρύονται νέα.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Αύγουστος 01, 2007, 08:53:41 μμ
Προσχολική εκπαίδευση σε προκάτ αίθουσες!
 

Το υπουργείο Παιδείας διαπίστωσε πως δεν επαρκούν τα νηπιαγωγεία
 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης
 

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το υπουργείο Παιδείας έκανε υποχρεωτική την προσχολική εκπαίδευση και μετά κατάλαβε ότι τα νηπιαγωγεία δεν επαρκούν. Ενάμιση μήνα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι...

Σε νηπιαγωγεία προκάτ θα κάνουν μάθημα εκατοντάδες νήπια από τον Σεπτέμβριο! Το υπουργείο Παιδείας αντί να προγραμματίσει έγκαιρα την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων επέλεξε να εγκαινιάσει την πρώτη χρονιά υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης με λύσεις προκάτ.
Μόλις 40 ημέρες από την έναρξη των μαθημάτων, το υπουργείο ανακοίνωσε χθες ότι θα δώσει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 4.575.000 ευρώ σε δήμους και νομαρχίες προκειμένου να αποκτήσουν «ελαφρές αίθουσες», δηλαδή προκάτ, οι οποίες θα ενισχύσουν τις ανάγκες κτιριακής υποδομής σε νηπιαγωγεία.
«Πρόκειται για πρωτοφανή ανικανότητα και ανευθυνότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου. Δεν έκαναν καμία καταγραφή για τις πραγματικές ανάγκες σε υποδομές στην προσχολική εκπαίδευση και για τον αριθμό των νηπίων, και έρχονται τώρα να δώσουν χρήματα για προκατασκευασμένες αίθουσες. Δηλαδή θα στεγάσουν τα παιδιά στις χειρότερες συνθήκες μέσα στο καταχείμωνο και το κατακαλόκαιρο» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Δημήτρης Μπράτης.
Και συνεχίζει: «Από τη μία το υπουργείο λέει ότι η προσχολική εκπαίδευση γίνεται υποχρεωτική και από την άλλη προσπαθεί να δώσει λύση στο... και πέντε με αίθουσες προκάτ. Πότε θα προλάβουν να τις στήσουν οι δήμοι; Θα δημιουργηθεί τεράστιο αλαλούμ στην έναρξη της χρονιάς». Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν μάλιστα ότι περίπου 65.000 οικογένειες (σε 65.000 υπολογίζεται ο αριθμός των νηπίων) θα αναγκαστούν να αναζητήσουν κατάλληλη σχολική στέγη για να στείλουν τα παιδιά τους τον Σεπτέμβριο.

Φταίει η... αύξηση!
Στην ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο, αναφέρει ότι το ποσό θα διατεθεί σε 46 δήμους και νομαρχίες μαζί με 200 αίθουσες που ήδη έχει προμηθευτεί ο ΟΣΚ για τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές «εξαιτίας της αύξησης του μαθητικού δυναμικού στα νηπιαγωγεία...».
Η ανακοίνωση του υπουργείου για τα προκάτ νηπιαγωγεία προκαλεί και την αντίδραση των γονέων. «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες στέγασης με αυτόν τον τρόπο» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) κ. Θωμάς Τσούμπος. «Σίγουρα τα παιδιά θα έχουν προβλήματα θέρμανσης και ψύξης σε τέτοιες αίθουσες». Προσθέτει επίσης ότι δεν αποκλείεται το υπουργείο να κατέληξε σ΄ αυτή την καθυστερημένη απόφαση διαπιστώνοντας ότι πάρα πολλοί δήμοι δήλωσαν αδυναμία να λειτουργήσουν νηπιαγωγεία στους παιδικούς σταθμούς τους.

Διαμαρτυρίες
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάιο εκπαιδευτικοί και γονείς διαμαρτύρονταν για τις αποφάσεις του υπουργείου που έδιναν τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και δήμους να ιδρύουν νηπιαγωγεία. Και τόνιζαν τότε ότι οι υποδομές για τα δημόσια νηπιαγωγεία ήταν σχεδόν ανύπαρκτες και οι γονείς ουσιαστικά οδηγούνταν στη λύση της ιδιωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, αρκετοί γονείς ήταν σε απόγνωση από το τέλος της περασμένης χρονιάς, διότι αρκετοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τούς έδειχναν την πόρτα της εξόδου και τους ενημέρωναν ότι δεν μπορούν να δεχτούν τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με στοιχεία τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών, εκατοντάδες νήπια έκαναν πέρυσι μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες νηπιαγωγείων. Σε αίθουσες- αποθήκες, όπως στο 113ο Νηπιαγωγείο στο Σχολικό Συγκρότημα Γκράβας, σε υπόγεια, χωρίς φυσικό φως, όπως στο 27ο Ολοήμερο Αθηνών. Και όπως τονίζουν, «το υπουργείο Παιδείας αντί να βελτιώνει τις κτιριακές υποδομές στέλνει τώρα τα μικρά παιδιά σε προκατασκευασμένες αίθουσες».
● Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του χθες το υπουργείο, αναφερόμενο στο θέμα των αποσπάσεων και στα κενά που οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι θα δημιουργηθούν, υποστηρίζει ότι «οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών έχουν προγραμματιστεί από τις αντίστοιχες υπηρεσίες». Και προσθέτει ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι αναγκαίες πιστώσεις τόσο για τον διορισμό των μονίμων εκπαιδευτικών όσο και για την πρόσληψη των αναπληρωτών και ωρομισθίων.

ΤΑ ΝΕΑ - 1/08/2007
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: selas στις Αύγουστος 02, 2007, 03:17:31 μμ
Με το παραπάνω άρθρο μου λύθηκε και η απορία για το αν θα μεταφερθεί, από το μαγαζί που βρίσκεται τόσα χρόνια, σε κανονική αίθουσα το νηπιαγωγείο που με τοποθετήσανε φέτος. Πάλι καλά να λέμε δηλαδή που βρισκόμαστε σε κτήριο με τούβλα και όχι σε λυόμενο "κλουβί".
   Μπράβο στο Υπουργείο μας. Βρίσκει πάντα ένα τρόπο να μας κάνει να νοιώθουμε από τη μία ταπεινοί και από την άλλη αισιόδοξοι. Και μην ανησυχείτε. Για όσους θα βρεθούνε φέτος σε λυόμενα, σύντομα το Υπουργείο Παιδείας θα βγάλει αφίσες από χώρες του τρίτου κόσμου, όπου τα σχολεία λειτουργούν σε καλύβες με χώμα και καλαμιές.

Για να νοιώθουμε όλοι προνομιούχοι....
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Αύγουστος 27, 2007, 07:16:48 μμ
Εκτινάχτηκαν στα ύψη οι βάσεις στα ΑΕΙ Νηπιαγωγών... Ο λόγος είναι η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση!!! Ήρθε η στιγμή του κλάδου μας!!

Xαρακτηριστικά στο  Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνα, η βάση εκτινάχθηκε στα 18.197 μόρια , άνοδος 519, στο     Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, η βάση διαμορφώθηκε στα  17.829  μόρια,  άνοδος 555. Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας, 17.778, άνοδος 616, Παιδαγωγικό Ιωαννίνων 17.637, άνοδος 878 ,Δυτικής Μακεδονίας 17.352 άνοδος 817 μόρια.
 Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η άνοδος των βάσεων
 στα τμήματα προσχολικής αγωγής (νηπιαγωγών) , με τη υψηλότερη να κατέχει το τμήμα Προσχολικής Αγωγής Θράκης όπου η βάση αυξήθηκε  κατά 1559 μόρια.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Αύγουστος 27, 2007, 08:15:00 μμ
καλά θα περάσουν και αυτά μετά αφού τελειώσουν...καλά οι δάσκαλοι...οι νηπιαγωγοί?
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Σεπτέμβριος 09, 2007, 11:37:17 μμ
20.000 νήπια μένουν εκτός νηπιαγωγείου!  

 ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

...

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες εγγραφές πεντάχρονων νηπίων. Στα δημόσια νηπιαγωγεία, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, 20.000 νήπια έχουν ήδη εγγραφεί και περιμένουν να μπουν σε τμήμα!

Η κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει τη θεσμοθετημένη με τον Νόμο 3518 εξαγγελία της για την ενός έτους υποχρεωτική προσχολική αγωγή, χωρίς να ξέρει ούτε πόσα παιδιά αφορά, ούτε εάν οι υπάρχουσες υποδομές των σχολείων και των δήμων στους οποίους έριξε το μπαλάκι επαρκούν.

Σήμερα χιλιάδες νήπια είναι σε αναμονή και οι νηπιαγωγοί, καλούνται με εντολή του υπουργείου Παιδείας, να κάνουν κληρώσεις για το ποια από αυτά θα τύχουν οριστικής εγγραφής. Για τα περισσευούμενα δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη. Το πιθανότερο είναι φέτος χιλιάδες παιδάκια να στοιβαχτούν σε σχολεία «κορεσμένα», που αδυνατούν να φιλοξενήσουν στις υποδομές τους νέο κόσμο.

Περίπου 60.000 παιδιά μένουν εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).

Η ΔΟΕ υποστηρίζει ότι για να λειτουργήσει φέτος η προσχολική αγωγή, στην ιδανική μορφή των 15 παιδιών ανά αίθουσα, χρειάζονται επιπλέον 4.000 νηπιαγωγοί και 4.000 νέες αίθουσες.

Τα 92 παραρτήματα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΠΘ δεν έχουν... στήσει ακόμη τα «προκάτ», που όφειλαν σύμφωνα με το υπ. Παιδείας να είχαν προμηθευτεί με την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 4.575.000 ευρώ.

Γεμίζουν τα ιδιωτικά
Οπως ήταν φυσικό, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που τους έδωσε απλόχερα η πολιτεία και έσπευσαν να ιδρύσουν νηπιαγωγεία για όλους. Οι εγγραφές του Ιουνίου έκλεισαν με τα ιδιωτικά σχολεία να καταγράφουν αλματώδη αύξηση στον πληθυσμό τους. Παρουσιάζεται αύξηση 50% στα νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ομοσπονδίες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, από τη νέα σχολική χρονιά 2007-08 θα λειτουργήσουν 61 νέα νηπιαγωγεία και 6 ιδιωτικά δημοτικά.

Αναγκαστικά οι γονείς στράφηκαν στο ιδιωτικό σχολείο, πληρώνοντας ετησίως δίδακτρα που ξεκινούν από 4.500 ευρώ!

«Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στα δημόσια νηπιαγωγεία εξαιτίας των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση και τα οποία εκχωρούν την προσχολική αγωγή στους ιδιώτες», λέει ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ Δημήτρης Μπράτης, συνεχίζοντας: «Το υπ. Παιδείας, αντί να πάρει όλα τα μέτρα για τη φοίτηση, όλων των παιδιών ηλικίας από 4-6 ετών, στα δημόσια νηπιαγωγεία, ουσιαστικά τα οδηγεί στους παιδικούς σταθμούς των ιδιωτικών σχολείων και των δήμων, στους οποίους οι γονείς θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν. Γι αυτό και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιήσει, την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007 και ώρα 13.00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΟΕ».

«Τα δημόσια νηπιαγωγεία να ψάχνουν χώρους για να στοιβάξουν τα νέα πιτσιρίκια που θα τους έρθουν από Σεπτέμβρη.

Είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσει τμήμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ευθύνη άλλου φορέα (δήμων, ιδιωτών) εκτός του ΥΠΕΠΘ. Είναι η πρώτη φορά που θα υποχρεωθούν χιλιάδες παιδιά να πληρώσουν (τροφεία στους δήμους ή δίδακτρα στους ιδιώτες) για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή, αφού οι υποδομές στα δημόσια νηπιαγωγεία δεν επαρκούν για την απορρόφηση όλων των νηπίων και προνηπίων που προσέρχονται στα δημόσια νηπιαγωγεία», λέει ο κ. Σωτήρης Σκαρτσίλας, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

ΣΤΗΝ ΓΚΡΑΒΑ
Δεν θα έχουν πού να καθίσουν...

Περισσότερα από 85 νήπια που έχουν εγγραφεί στα 4 νηπιαγωγεία της Γκράβας δεν ξέρουν αν θα καθίσουν σε αυτά τα θρανία ή σε άλλα, το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. Αγιασμός... με υπεράριθμα, λοιπόν, στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Αθήνας. Συγκεκριμένα βρίσκονται στον αέρα περίπου 40 αιτήσεις εγγραφών για τα 3 ολοήμερα νηπιαγωγεία και 44 αιτήσεις για το ένα νηπιαγωγείο με το κανονικό ωράριο. Συνολικά η Γκράβα «φιλοξενεί» κάθε χρόνο 100 νήπια και φέτος που αυτός ο αριθμός σχεδόν διπλασιάζεται, τα πιτσιρίκια θα ψάχνουν γωνία να καθίσουν! Ιδια εικόνα παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου Αθηναίων, αφού ο δήμος αρνήθηκε να κάνει εγγραφές 5χρονων στους παιδικούς του σταθμούς, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, καθώς και όλες οι πρωτεύουσες των νομών της χώρας. «Η κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει τη θεσμοθετημένη τον Δεκέμβριο με τον νόμο 3518 εξαγγελία της για την ανάγκη ύπαρξης της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, πάνω σε σαθρή βάση. Αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και τα παιδιά θα είναι τελικά εκείνα που θα υποστούν τις συνέπειες μιας βεβιασμένης και πολύ πρόχειρης απόφασης», μας λέει η νηπιαγωγός Σπυριδούλα Μότσιου.

 http://www.alfavita.gr/typos/typos070909g.php
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Σεπτέμβριος 09, 2007, 11:51:36 μμ
τι καλά...πάντως η κολλητή μου είναι σε μια τρύπα στην Κεφαλλονιά με 17 πιτσιρίκια και είπε ότι έχει ένα καλό κίνητρο πια για να κάνει δίαιτα!
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Σεπτέμβριος 30, 2007, 01:56:06 μμ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Να εξασκηθούν σε δεξιότητες τα νήπια!

http://www.alfavita.gr/typos/typos070930h.php
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Gi@ στις Σεπτέμβριος 30, 2007, 02:02:11 μμ
Συνωστισμός νηπίων έξω από σταθμούς
 
«Μάχη» για μια θέση μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών γονέων στον δήμο Αθηναίων
 Του Αποστολου Λακασα

Τα εκατό φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα νήπια που περιμένουν στην ουρά για να γίνουν δεκτά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων. Στην Κυψέλη και τους Αμπελοκήπους έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, αφού οι αιτήσεις αυξάνονται ενώ οι χώροι είναι λίγοι, και πολύ λιγότερα είναι τα οικόπεδα για κατασκευή νέων σταθμών. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πολλές φορές εντάσεις ανάμεσα σε Ελληνες και αλλοδαπούς γονείς, οι οποίοι «κερδίζουν» θέσεις λόγω των χαμηλών τους εισοδημάτων. Ο δήμος Αθηναίων, επιχειρώντας να εφαρμόσει τον νόμο, δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ αλλοδαπών και γηγενών. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξετάζεται πλέον η προοπτική οι δημοτικές αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας για την καλύτερη δυνατή αποτύπωση των μηνιαίων ή ετήσιων εισοδημάτων των γονιών, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου Αθηναίων, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του φοιτούν 5.148 παιδιά έως 4 ετών. Από αυτά τα 3.539 έχουν γονείς Ελληνες και τα 1.609 αλλοδαπούς. Συνολικά, ένα στα τρία παιδιά (ακριβές ποσοστό 31,25%) έχει γονιό αλλοδαπό. Ο δήμος Αθηναίων έχει δεχθεί σωρεία επιστολών από γονείς-δημότες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αδυναμία των βρεφονηπιακών σταθμών να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους, παρότι οι ίδιοι είναι χαμηλόμισθοι. Ετσι, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ή να προστρέχουν σε παππούδες και γιαγιάδες.

Οπως εξήγησε στην «Κ» η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Ηρα Βαλσαμάκη-Ράλλη, ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των πολυτέκνων και των άγαμων μητέρων. Ως κριτήριο επιλογής ακολουθεί η οικονομική κατάσταση των γονέων. Ομως, εδώ το σύστημα αρχίζει να... στραβώνει. Και αυτό διότι οι Ελληνες καταθέτουν μαζί με την αίτηση εγγραφής του νηπίου τη φορολογική τους δήλωση. Ομως, δεν αποτυπώνεται ακριβώς η οικονομική κατάσταση των αλλοδαπών, αφού πολλοί γονείς εργάζονται ανασφάλιστοι και έχουν εισοδήματα που δεν καταγράφονται.

Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τηρεί την κατάταξη των γονιών με βάση τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις από χαμηλόμισθους γονείς και όχι μόνο. Γκρίνια εκφράζεται και από γονείς με μεσαία εισοδήματα, οι αιτήσεις των οποίων είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν με βάση τη ζήτηση και τις θέσεις.

Η εικόνα, βέβαια, ποικίλλει ανά δημοτικό διαμέρισμα ενώ το πρόβλημα με την έλλειψη των θέσεων σχετίζεται και με τον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κυψέλη (6ο δημοτικό διαμέρισμα), όπου το 41,84% των μαθητών έχουν γονιό αλλοδαπό. Ακολουθούν οι Αμπελόκηποι (7ο δημοτικό διαμέρισμα), με 25,44% αλλοδαπούς. Στις δύο αυτές περιοχές το πρόβλημα δημιουργείται τόσο λόγω της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού όσο και από την έλλειψη παιδικών σταθμών. Στο κέντρο της Αθήνας (1ο δημοτικό διαμέρισμα) ένα στα δύο νήπια έχει γονέα αλλοδαπό (ακριβές ποσοστό 50,58%), ενώ στο 2ο δημοτικό διαμέρισμα (Παγκράτι και Νέος Κόσμος) το ποσοστό των αλλοδαπών νηπίων είναι 25,80% επί του συνόλου. Στο Θησείο και τα Πετράλωνα (3ο δημοτικό διαμέρισμα) η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς από κοντινές περιοχές να στέλνουν τα παιδιά τους σε σταθμούς στις περιοχές αυτές. Στο 3ο διαμέρισμα το ποσοστό αλλοδαπών νηπίων είναι 31,71%. Στο 4ο (Κολωνός, Σεπόλια) και το 5ο δημοτικό διαμέρισμα (Πατήσια) τα ποσοστά των αλλοδαπών είναι 29,36% και 24,64% αντίστοιχα.

Οι υπηρεσίες του δήμου τρέχουν να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις όλων, όμως οι αληθινοί «ήρωες» είναι οι εργαζόμενοι γονείς, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τη στήριξη του κράτους...

http://www.alfavita.gr/typos/typos070930e.php
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: iro στις Σεπτέμβριος 30, 2007, 09:50:14 μμ
Καλά κοπέλα μου, ξέρεις τι λες? Από πού κι ως πού τα κόμματα καθορίζουν το τι θα διδαχθεί στο νηπιαγωγείο? Έγινα έξαλλη! Αυτό νομίζεις?
Σε πληροφορώ ότι  κόβω φλέβα για την εκπαίδευση και με τρελαίνει αυτό που συμβαίνει κάθε μέρα, η αδιαφορία του μεγαλύτερου μέρους των νηπιαγωγών (διορισμένων)! Το κράτος ξέρουμε στην Ελλάδα πόσο λίγο ενδιαφέρεται για την προσχολική εκπαίδευση, αδιαφορεί και δε γνωρίζει τίποτα γιατί δεν προέρχεται από τον κλάδο!
Ερώτηση : Δηλαδή νομίζεις ότι οι βρεφονηπιοκόμοι που διορίζονται στα ιδιωτικά, τα καταφέρνουν καλύτερα από μας? Μάλλον δε σε έχουν πληροφορήσει σωστά! άλλο η βρεφονηπιοκόμος (κ΄όχι βρεφονηπιαγωγός) κι άλλο νηπιαγωγός. Δε μπορώ εγώ να αναλάβω 3χρονα παιδιά εγώ που είμαι νηπιαγωγός γιατί δε γνωρίζω σωστά τα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας κτλ. Ούτε όμως και η βρεφονηπιοκόμος μπορεί να αναλάβει 5χρονα παιδιά γιατί δε γνωρίζει! Πώς να το κάνουμε τώρα???
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: iro στις Σεπτέμβριος 30, 2007, 09:57:12 μμ
Σόρυ, η απάντηση μου ήταν σε κάπιια κοπέλα που έστειλε γαι την ιδιωτικοποίηση ότι είναι καλή (δε βρίσκω τώρα το κομμάτι).
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Νοέμβριος 07, 2007, 08:21:26 μμ
Αριθμ.Πρωτ. 250 Αθήνα 6/11/2007

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
 

Θέμα: Προσφυγή της ΔΟΕ στο Συμβούλιο Επικρατείας για τα Νηπιαγωγεία

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ στη σημερινή του συνεδρίαση (6.11.07), αφού έλαβε υπόψη του την από 1/11/07 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, αποφάσισε να προσφύγει η Ομοσπονδία στο Συμβούλιο Επικρατείας προκειμένου να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 32 του Ν.3577/07 για τα Νηπιαγωγεία.
Εξυπακούεται πως η συνδικαλιστική δράση για την επίλυση των προβλημάτων των Νηπιαγωγών και των Νηπιαγωγείων (ωράριο, υποδομές, προσωπικό κλπ.) συνεχίζεται.
 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μαντάς Κομνηνός
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Νοέμβριος 07, 2007, 08:26:35 μμ
Συνάδελφος, που δουλεύει αναπληρώτρια στην Αν. Αττική, μου είπε ότι τους ήρθε σήμερα ανακοίνωση από τη ΔΟΕ για προειδοποιητική απεργία στις 26/11.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: sophie στις Νοέμβριος 26, 2007, 09:33:32 πμ
Nηπιαγωγεία: H βαρβαρότητα δεν πάει άλλο[/u]
 

Άχαρος ο ρόλος της Κασσάνδρας. Δυστυχώς τις εξελίξεις στο χώρο της προσχολικής αγωγής πολλοί τις είχαμε προβλέψει και σε αρθρογραφία από πέρσι την άνοιξη. Ακόμα χειρότερα, όταν πάρα τους αγώνες, τα πράγματα εξελίσσονται δυσμενέστερα από τις προβλέψεις. Αυτό έγινε στο χώρο του νηπιαγωγείου με την παράταση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών μέσα στο καλοκαίρι, κατά την προσφιλή ταχτική της κ. Γιαννάκου. Τι μικρονοϊκό! Κρύβουμε τις προθέσεις μας και τις επιβάλουμε νύχτα. Να τους πιάσουμε στον ύπνο! Όχι μόνο σ' αυτό, σε όλα τα ζητήματα. Η προσφιλής πολιτική Υπουργείου Παιδείας χώρας της Ε.Ε.! Και όχι μόνον αυτού του Υπουργείου, αλλά κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης, βλέπε ασφαλιστικό. Που μερικές φορές δεν της βγαίνει. Άνοιξαν λοιπόν τα νηπιαγωγεία με τις νηπιαγωγούς σε πλήρη σύγχυση και τους γονείς σε απόγνωση, διότι: 1. Βάσει των στοιχείων του ΚΕΕ, το 2006-2007 βρίσκονταν εκτός των δημοσίων νηπιαγωγείων 43.000 προνήπια και 19.000 νήπια και εφ' όσον η προσχολική αγωγή για τα νήπια είναι πλέον υποχρεωτική, το ΥΠΕΠΘ, ανταποκρινόμενο στο ρόλο του έσπευσε να δημιουργήσει 92 ολόκληρα παραρτήματα! Αυτόματα τα προνήπια έμειναν έξω, αλλά και πολλά νήπια. 2. Οι νηπιαγωγοί ήμασταν υποχρεωμένες, και με απόφαση της ΔΟΕ, να εγγράψουμε όλα τα νήπια και τα προνήπια και κατόπιν, αφού κρατήσουμε τα νήπια, αν περισσεύουν θέσεις, να κάνουμε κλήρωση για τα προνήπια. Κατόπιν να στείλουμε τα στοιχεία στις διευθύνσεις για να μεριμνήσουν να καλυφθούν οι ελλείψεις με ίδρυση παραρτημάτων. Πότε; Η μήπως δεν είχαν τα στοιχεία; 3.Οι νηπιαγωγοί κατόπιν τούτων, πιεστήκαμε από τους προϊστάμενους, όχι μόνο να έχουμε 25αρια τμήματα (ας μην αναφερθώ στις συνθήκες τώρα), αλλά και περισσότερα παιδιά ανά τμήμα. Οι προϊστάμενοι πέταξαν το μπαλάκι (στυλ φιλότιμο) σε μας, στρέφοντας τους γονείς ενάντια μας. Το τι θα γίνει όλη τη χρονιά σ' ένα κοτέτσι-νηπιαγωγείο χωρίς αυλή με 25+ παιδιά κανέναν δεν ενδιέφερε. 4 Οι γονείς, μέχρι και αφού άρχισε η σχολική χρονιά, δεν ήξεραν αν και που θα φοιτήσουν τα παιδιά τους. 5. Οι γονείς που έπρεπε να εξασφαλίσουν την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών τους βρέθηκαν μπρος στον εκβιασμό του ΥΠΕΠΘ: Σε υποχρεώνω να στείλεις το παιδί σου σε ιδιωτικό, ή, σε τμήμα δημοτικού παιδικού σταθμού (εδώ δε θα πληρώνεις δίδακτρα αλλά τροφεία), γιατί δεν ανταποκρίθηκα στην αυτονόητη υποχρέωση μου να ιδρύσω νηπιαγωγεία. Ο εκβιασμός ήταν έτσι αναίσχυντος στην πράξη, και ήταν ενδεικτικός για την πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση: την ιδιωτικοποίηση και τον αποκλεισμό. Το μήνυμα πέρασε στους γονείς: να δείτε τι σας περιμένει στις επόμενες βαθμίδες. Φυσικά και δε συζητάμε για τα μεταφερόμενα νήπια, ιδίως στην επαρχία, που δεν λήφθηκε καμιά μέριμνα και την ανέλαβαν κι αυτήν οι γονείς. Το κλου δε, ήταν, πως επειδή πολλοί ΟΤΑ δεν είχαν ιδρύσει τμήματα νηπιαγωγείων, και πολύ καλά κάνοντας διαφώνησαν κιόλας, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ανέβασαν την πελατεία τους από 4.448 το 2006 σε 35.000(!) το 2007 με βάση τα στοιχεία της ΟΙΕΛΕ. Ενώ 60.000 παιδιά, κυρίως προνήπια, αποκλείστηκαν από την προσχολική εκπαίδευση φέτος. Οι ιδιώτες πήραν ένα γενναίο bonus από το ΥΠΕΠΘ: ο αριθμός των νηπίων αυξήθηκε φτάνοντας περίπου τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν σε όλες τις τάξεις των ιδιωτικών δημοτικών σχολείων! Χρυσές δουλειές! Όλα αυτά τα ωραία βέβαια, για τους γονείς, για μας τους εργαζόμενους, για τους σκληρά φορολογούμενους πολίτες δηλαδή, που έχουμε ήδη με τους φόρους μας πληρώσει και τη δωρεάν παιδεία και την υγεία και όλα τα κοινωνικά αγαθά. Όπως έχουμε πληρώσει και τα κτήρια των νηπιαγωγείων που στεγάζονται σε μισθωμένους ακατάλληλους χώρους, υπόγεια, διαδρόμους, μαγαζιά ή και κοντέινερ: χωρίς αυλή, με καταστρατήγηση του νόμου περί αναλογίας τετραγωνικών ανά παιδί. Σ' αυτούς λοιπόν τους χώρους 25 και πάνω παιδιά, σε ολοήμερα-κάτεργα, επιβιώνουν (δε μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη φοιτούν, ή, έστω, ζουν) 9 (!) ώρες την ημέρα! Βέβαια! Διότι τώρα δημιουργήθηκε κι ένας άλλο τύπος νηπιαγωγείου: Τα ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου. 7:00 π.μ -4:00 μ.μ. Για τους εργαζόμενους γονείς. Που πρέπει να εργάζονται για να πληρώσουν αύριο τα δίδακτρα, τα τροφεία, τα υλικά για να δουλέψουμε στα νηπιαγωγεία, τα ιδιαίτερα που κατεβαίνουν στο δημοτικό, όλη τη δωρεάν παιδεία δηλαδή. Και που και τα παιδιά μας πρέπει σιγά-σιγά να συνηθίζουν: από 4ων χρόνων 9 ώρες μακριά από το σπίτι και την οικογένεια τους. Αλλά και μεις οι «προνομιούχοι» εργαζόμενοι: σε πρώτη φάση αυξήθηκε το διδακτικό μας ωράριο κατά 2.30 ώρες την εβδομάδα. Έτσι, με μια εγκύκλιο. Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, σχολεία πολλών ταχυτήτων, παιδιά πολλών ταχυτήτων. Κρίμα μωρό μου: είχες την ατυχία να γεννηθείς σε οικογένεια με χαμηλό εισόδημα. Θα' χεις την οικογένεια σου τα Σαββατοκύριακα και τις υπόλοιπες μέρες έναν ωραίο ιδρυματισμό. Για ποια επιστήμη μιλάμε; Για ποια οικογένεια; Για ποια υπογεννητικότητα; Για ποια εργασία; Για ποια κοινωνία τελικά; Ηρεμήστε! Αυτά δε συμβαίνουν σ' όλους τους πολίτες, μόνο στη μεγάλη πλειοψηφία. Μόνο το 60% των νηπιαγωγείων έχουν τριτοκοσμικές συνθήκες, στα υπόλοιπα τα πράγματα είναι ανεκτά. Το δε ωράριο 7-4 ισχύει μόνον αν 5 γονείς νηπίων το ζητήσουν. Ή και προνηπίων, όπως το ξεχειλώνουν κάποιοι προϊστάμενοι. Δεν θα επεκταθώ στα εργασιακά μας. Απλώς οι διορισμοί δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, που λόγω ασφαλιστικού θα αυξηθούν. Απλώς κάποιες θα δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών και 600 ευρώ το μήνα. Απλώς δεν θα καλύπτονται από τους Συλλόγους. Μα εδώ οι ωρομίσθιοι δεν καλύπτονται. Παλιές ιστορίες. Απλώς ανοίγει η όρεξη και κάποιων "αποκεντρωτικών" δημάρχων να ζητούν περαιτέρω αρμοδιότητες στον τομέα της παιδείας και πόρους ασφαλώς. Το μεγάλο φαγοπότι θα μεγαλώσει κι άλλο. Σε βάρος των σχολείων (τα έχουμε δει αυτά στον Πειραιά και αλλού). Ο Καποδίστριας 2 έρχεται. Τίθενται λοιπόν μερικά ερωτήματα στο συνδικαλιστικό κίνημα: Τι έκανε η ΔΟΕ τόσο καιρό; Σίγουρα υιοθέτησε και υλοποίησε κάποια αιτήματα που είχε βάλει το Συντονιστικό των νηπιαγωγών, όπως η κατάθεση υπομνήματος για ίδιο διδακτικό ωράριο με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για να κριθεί παράνομη η δημιουργία νηπιαγωγείων από Δήμους, και άλλα, γραφειοκρατικού τύπου, που τα είδαμε στις Γενικές Συνελεύσεις, με το ζόρι όμως και αδιάφορα. Στην ουσία τι έκανε; Κάποιες χλιαρές κινητοποιήσεις μέσα στα συγκινησιακά μεθεόρτια διαρκείας της περσινής απεργίας; Και δω παρεμπιπτόντως συνάδελφε Μπράτη, θα συνεχίσουμε να γιορτάζουμε την περσινή απεργία και την επόμενη δεκαετία; Απ' ότι ξέρω μετά από μια άγονη απεργία και σειρά επιθέσεων, επανερχόμαστε δριμύτεροι. Στα πλαίσια του μετώπου. Με την ΟΛΜΕ και όχι μόνο. Τι έκανε η ΔΟΕ λοιπόν; Πρόβαλε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις; Έστειλε επιστολή στους γονείς, κινητοποίησε τους συλλόγους, τους συναδέλφους δασκάλους, απευθύνθηκε στον κόσμο; Δεν βλέπει ότι το νηπιαγωγείο αποτελεί την αρχή της ιδιωτικοποίησης της πρωτοβάθμιας, μέσω της «αποκέντρωσης» ως δούρειος ίππος, όπως έχει λεχθεί, και θα ακολουθήσει και το δημοτικό; Δεν βλέπει ότι η καταστρατήγηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και η διάσπαση του κλάδου με νηπιαγωγούς πολλών ταχυτήτων βάζει βόμβα στις εργασιακές μας σχέσεις και αποδυναμώνει το συνδικαλιστικό κίνημα; Η τελικά αυτά λίγο-πολύ είναι ευκταία μια και ο δικομματισμός που ελέγχει τις 2 μεγάλες παρατάξεις στη ΔΟΕ την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης την προωθεί στην πράξη εδώ και χρονια; Έτσι κι αλλιως, τα'χω ξαναγράψει, στους νόμους του Πασοκ στηρίζεται η ιδιωτικοποίηση της εκπ/σης και στο πρόγραμμα του, κάπως έτσι οραματίζεται τη «δίκαιη κοινωνία». Έχει γίνει σαφές ότι οι ώρες εργασίας μας υπολογίζονται ως ωριαίες; Έχει γίνει σαφές ότι εμείς τώρα εργαζόμαστε 30 διδακτικές ώρες εβδομαδιαία, ανεξάρτητα από χρονια προϋπηρεσίας, ταυτόχρονα με τα διευθυντικά καθήκοντα μιας μονάδας με ολοήμερα, τμήματα ένταξης κ.λ.π. που λόγω ότι θεωρούμαστε προϊσταμένες και όχι διευθύντριες δεν έχουμε καμιά απαλλαγή; Ζητάμε λοιπόν: x Καμία επέκταση ωραρίου. Διδακτικό ωράριο Νηπιαγωγών στα επίπεδα όλων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. (Μείωση ωρών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας - 24 το ανώτερο διδακτικές και όχι ωριαίες ώρες) x Άμεση καταγραφή νηπίων - προνηπίων και ιδρύσεις νέων νηπιαγωγείων έτσι ώστε να μη μείνει κανένα παιδί έξω από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. x Κατάργηση των νόμων της αποκέντρωσης (2218 και 2640) και του άρθρου 32 στο Νόμο 3577/2007 για τη «Δημιουργία φορέα διαχείρισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων δια βίου μάθησης,» Κανένα Νηπιαγωγείο στους Δήμους και στους Ιδιώτες!!! x Να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των παιδιών (4-6) για: εκπαίδευση, ασφάλεια, κατάλληλα και επαρκή κτίρια, εξοπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό, εκπαιδευτικό προσωπικό, πρώιμη παρέμβαση για παιδιά με ειδικές ή μαθησιακές δυσκολίες και για αλλόγλωσσα κα αλλόθρησκα παιδιά. x Μείωση του αριθμού των Νηπίων ανά τμήμα σε 1/15 Υ.Γ. Η ομάδα νηπιαγωγών Ηρακλείου, επιπρόσθετα, ζητά σε μεγάλες μονάδες νηπιαγωγείων, το διορισμό +1 νηπιαγωγού.

Μαρία Νοΐδου Νηπιαγωγός

http://www.alfavita.gr/typos/typos071125g.php
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Nansoula στις Νοέμβριος 29, 2008, 02:22:05 μμ
Καλά τώρα σοβαρολογείς; Εγω γινομαι παρισσοτερο έξαλλη. θα σου δώσω μια πληροφορία έτσι για να μαθεις κάποια πραγματα. οι βρεφονηπιαγωγοί... έχουν διδαχθεί για παιδιά ηλικίας 0-6. Αρα είναι καταρτισμένοι για αυτές τις ηλικίες... αν δεν γνωρίζετε ΜΗΝ μιλάτε.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: kathyk στις Νοέμβριος 29, 2008, 02:26:30 μμ
Καλά τώρα σοβαρολογείς; Εγω γινομαι παρισσοτερο έξαλλη. θα σου δώσω μια πληροφορία έτσι για να μαθεις κάποια πραγματα. οι βρεφονηπιαγωγοί... έχουν διδαχθεί για παιδιά ηλικίας 0-6. Αρα είναι καταρτισμένοι για αυτές τις ηλικίες... αν δεν γνωρίζετε ΜΗΝ μιλάτε.

χωρις καμια προθεση μειωσης της σχολης σου,απο τα λεγομενα σου φαινεται οτι θεωρεις ισοτιμη τη σχολη ΤΕΑΠΗ με το ΤΕΙ βεφονηπιοκομων. κ εμεις διδασκομαστε ολα τα εξελικτικα σταδια του παιδιου απο 0 και πανω αλλα η εξειδικευση μας ειναι στο 4-5. λογικο δεν ειναι;
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: kathyk στις Νοέμβριος 29, 2008, 02:34:16 μμ
Nηπιαγωγεία: H βαρβαρότητα δεν πάει άλλο[/u]
 Έχει γίνει σαφές ότι εμείς τώρα εργαζόμαστε 30 διδακτικές ώρες εβδομαδιαία, ανεξάρτητα από χρονια προϋπηρεσίας, ταυτόχρονα με τα διευθυντικά καθήκοντα μιας μονάδας με ολοήμερα, τμήματα ένταξης κ.λ.π. που λόγω ότι θεωρούμαστε προϊσταμένες και όχι διευθύντριες δεν έχουμε καμιά απαλλαγή;

ειδικα αυτο αποκλειεται ουτε να το σκεφτει καποιος για μας!!νομιζουν ακομα οτι ειναι 3ωρο οπως 30 χρονια πριν!
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Rinaki στις Νοέμβριος 29, 2008, 03:10:24 μμ
Ο καθενας στον κλαδο του και στην ειδικοτητα του!. Δεν καταλαβαινω ποιο ειναι το προβλημα... Οι βρεφονηπιοκομοι εξειδικευονται σε παιδια μικροτερης ηλικιας και εμεις σε παιδια 4-6. Ολοι κανουμε θεωριες απο 0-6 ετων αλλα το θεμα ειναι που εξειδικευεται ο καθενας!!! Δεν γινεται βρεφονηπιοκομοι και νηπιαγωγοι να θεωρειται το ιδιο, οχι απλα επειδη ειναι ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλα επειδη ειναι διαφορετικη εξειδικευση!!! Αλλιως το ΤΕΙ βρεφονηπιοκομιας θα λεγοταν ΤΕΙ νηπιαγωγων. Ακομα και στον ασεπ αν γνωριζω καλα σε διαφορετικα μαθηματα και υλη εξεταζομαστε και διαγωνιζομαστε για διαφορετικες θεσεις!!!  Αυτο δεν σημαινει οτι υποβιβαζω τους βρεφονηπιοκομους, ισα ισα για παιδια μικροτερης ηλικιας ξερουν πολυ περισσοτερα πραγματα, και ειδικα το Τει βρεφονηπιοκομιας της αθηνας επειδη εχει παει μια φιλη μου εχει πολυ ωραια και ενδιαφεροντα μαθηματα, αφου κι εγω εχω δανιστει βιβλια της, αλλα δεν καταλαβαινω γιατι να υπαρχει αντιπαραθεση, και τετοια μανια, εγω πιστευω πως οσοι ειναι βρεφονηπιοκομοι και αγαπανε το επαγγελμα τους πραγματικα και το θεωρουν σημαντικο (γιατι ειναι σημαντικο!) δεν εχουν αναγκη να φωναζουν οτι ειμαστε ιδιες με τις νηπιαγωγους κτλ κτλ.
Αυτα......με ολη την καλη μου προθεση και διαθεση, χωρις να θελω να θιξω κανεναν κλαδο και καμια ειδικοτητα.  :)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: klio στις Νοέμβριος 29, 2008, 04:40:04 μμ
Μάς το είχαν πει από το Παν/μιο..Παιδιά, τα πράγματα είναι απλά. Διεκδικούν τις θέσεις μας και επειδή είναι από ΤΕΙ τους προτιμούν για να μην δίνουν ψηλούς μισθούς. Κι εμείς τους κοιτάμε και καθόμαστε στην ανεργίακαι παλεύουμε για ΑΣΕΠ γραπτό. Τα άτομα απο τα ΤΕΙ θέλουν μονιμοποίηση και αύξηση του στάτους, λες κι εμείς έχουμε. Ήδη το ΤΕΙ Αθήνας έχει κάνει κινησεις για να ονομάζονται νηπιαγωγοί, και οι ίδιοι προσπαθούν να αναβαθμιστούν από βρεφονηπιαγωγοί. Αν και δε΄θεωρώ ότι το βρεφονηπιαγωγοί είναι σωστό καθώς ούτε εμίς είμαστε δάσκαλοι. Οι νηπιαγωγοί δεν έχουμε συνδικαλισμό, ενώ οι βρεφονηπιαγωγοί έχουν και πολύ ισχυρό.   
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: βικυ23 στις Νοέμβριος 29, 2008, 10:23:42 μμ
παιδιά μην τρελαθούμε τελείως!αν είναι δυνατόν!τι είναι αυτά που διαβάζω!τι σχέση έχουν οι νηπιαγωγοί με τους βρεφονηπιαοκόμους; ο καθένας στο επάαγγελμά του. κι εγώ στο πανεπιστήμιο(νηπιαγωγός είμαι) έκανα για μέση παιδική ηλικία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι δασκάλα..ο καθένας στην ηλικία που εμαβαθύνει.ελεος
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: AnnaB στις Νοέμβριος 30, 2008, 09:32:20 πμ
Αν ισχύσει η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση,
αυτό που φαίνεται λογικό να γίνει είναι μετακίνηση πληθυσμού,
δηλαδή τα Δημόσια Νηπιαγωγεία δεν θα δέχονται πια προνήπια, αλλά μόνο νήπια, γιατί δεν θα έχουν θέσεις γι αυτά,
και όλα τα προνήπια θα μεταφερθούν στους παιδικούς σταθμούς.

Ουδέν σχόλιο.

1)Ισχύει η υποχρεωτικη προσχολικη εκπαιδευση
2)Λογικο αυτο που γραφεις, αλλα υπαρχουν και εξαιρεσεις....στο τμημα μου εχω 20 παιδια εκ των οποιων τα 11 ειναι προνηπια
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Ritalamp στις Νοέμβριος 30, 2008, 09:45:17 μμ
Ωραίο αυτό το θέμα, δεν το είχα πάρει γραμμή νωρίτερα. Λοιπόν η ανταλλαγή των πληθυσμών ακούγεται δελεαστική, εκτός κι αν σκεφτούμε τα τροφεία που πληρώνουν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τα παιδιά που, ε μάλλον δεν είναι το ίδιο ακριβώς με το νηπιαγωγείο.

όσο για τα ζητήματα που αφορούν τις αποφοίτους ΤΕΙ κι εμάς έχω να πω τα εξής:
1. Η προσχολική πρέπει να είναι ενιαία και να ξεκινά από τη γέννηση του παιδιού (ας μην ξεχνάμε όλες εκείνες τις μητέρες που μετά τις 40 ημέρες επιστρέφουν κανονικά στη θέση τους)
2. Να έχει εποπτεία από το ΥΠΕΠΘ ως προς τα αναλυτικά προγράμματα για κάθε ηλικία
3. Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών να είναι από ένα ενιαίο φορέα (ΑΕΙ) να καλύπτει όλο το φάσμα των ηλικιών και να δίνει δυνατότητες εξειδίκευσης (π.χ. βρεφοκομία), καθώς ένα επιπλέον έτος υποχρεωτικής καθημερινής πρακτκής άσκησης σε πραγματικά σχολεία, όπου οι φοιτήτριες θα λειτουργούν ως βοηθοί, καθώς και τμήματα ΙΕΚ για τις βοηθούς που θα πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρχουν στα νηπιαγωγεία.

Και επειδή δεν έχω ξεχάσει σε ποια χώρα βρίσκομαι και ότι αυτά ούτε στα πιο τρελλά μας όνειρα δεν πρόκειται να τα δούμε, η παρέμβασή μου θα καταλήξει στο: Μη μαλώνετε βρε παιδιά, ανεξαρτήτως πτυχίου όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και σε όλους τους κλάδους υπάρχουν αστέρια και κατιμάδες. Με το να κοντραριζόμαστε παίζουμε το παιχνίδι των ισχυρών που μας έχουν κάνει 520 κομματάκια και κλάδους, απλά και μόνο για να μη λειτουργήσει ποτέ τίποτα. Μια ματιά στην ιστορία της εκπαίδευσης να (ξανα)ρίξετε θα δείτε ότι η προσχολική είναι ακόμη σε εμβρυικό στάδιο στην Ελλάδα και ως προς την οργάνωση και ως προς τον προσανατολισμό.

Για άλλη μια φορά είχε δίκιο η Κουτσουβάνου που έλεγε για την ταυτότητα του πεδίου της προσχολικής και για την ευθύνη μας.

Συγγνώμη για το τεράστιο μήνυμα (παιδαγωγός άνθρωπος σας κούρασα) :-[ :-[ :-[

Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Rinaki στις Νοέμβριος 30, 2008, 10:26:08 μμ
3. Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών να είναι από ένα ενιαίο φορέα (ΑΕΙ) να καλύπτει όλο το φάσμα των ηλικιών και να δίνει δυνατότητες εξειδίκευσης (π.χ. βρεφοκομία), καθώς ένα επιπλέον έτος υποχρεωτικής καθημερινής πρακτκής άσκησης σε πραγματικά σχολεία, όπου οι φοιτήτριες θα λειτουργούν ως βοηθοί, καθώς και τμήματα ΙΕΚ για τις βοηθούς που θα πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρχουν στα νηπιαγωγεία.

Αυτο θα ηταν το ιδανικοτερο...!!!!  :) Αλλα στη Ελλαδα ζουμε οπως ειπες... :-\
Το μονο σιγουρο ειναι οτι ΔΕΝ υπαρχει λογος για διαμαχες!  ;)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Nansoula στις Δεκέμβριος 01, 2008, 07:47:24 μμ
ΟΚ... Συμφωνώ μαζί σου, αλλα υπάρχουν κάποιες νηπιαγωγοί που υποβαθμίζουν το επγγελμά μου και  πραγματικά δεν καταλαβαίνω το λόγο... Επειδή έτυχαν σε καποιες βρεφονηπιοκόμους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Υπαρχουν και νηπιαγωγοί οι οποιοι ΔΕΝ κάνουν σωστα τη δουλειά τους... Έτσι δεν είναι; Αυτό εξαρτάται απο το χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου, αλλα και το πόσο αγαπάει τα παιδιά και το επαγγελμά του!

Αυτά είχα να πω, φιλικά επίσης! :)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Ritalamp στις Δεκέμβριος 01, 2008, 08:01:10 μμ
Δεν έχεις άδικο. Το ζήτημα υποτίθεται ότι ανάγεται στην ποιότητα των σπουδών που οδηγεί στο εκάστωτε πτυχίο και η οποία υποτίθεται ότι προεξοφλεί την ποιότητα της δράσης του επαγγελματία. Άλλωστε θεωρείται (εσφαλμένα) ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν προσφέρουν εκπαίδευση, αλλά μόνο φύλαξη, παρότι όσες από εμάς έχουμε περάσει από παιδικούς σταθμούς ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν ισχύει απαραίτητα. Όπως επίσης και ότι απόφοιτοι ΙΕΚ κάνουν καταπληκτική δουλειά χάρη στο ταλέντο, την αφοσίωση και την προσπάθειά τους να καλύψουν τα όποια θεωρητικά κενά τους.

Και στην τελική το ζήτημα δεν είναι ποιος κλάδος είναι ο πιο καλός, αλλά πώς θα συναντηθούμε σε κάποιο σημείο της πορείας μας για να εξασφαλίσουμε δουλειά για όλους και ποιοτική προσχολική για τα παιδιά.
Μη μπαίνετε σε τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις γιατί όλοι βγαίνουμε ζημιωμένοι.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lena!!! στις Δεκέμβριος 01, 2008, 08:02:41 μμ
Οσοι υποβαθμιζουν το δικο σου επαγγελμα, αλλοι τοσοι υποβαθμίζουν και το δικό!!
Πρεπει να δινουμε μαχες, τοσο σε πραξεις οσο και σε συζητησεις για να αποδειξουμε το αντιθετο!
Και καποιοι συνεχιζουν να  θεωρουν τις/τους ν/γους κατωτερους απο αλλους εκπαιδευτικους. και γενικα οτι οι εκπαιδευτικοι κανουν ενα πολυ ευκολο επαγγελμα, συνηθως πολυ ευκολοτερο απο των αλλων(με τους οποιους συζηταμε)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Rinaki στις Δεκέμβριος 01, 2008, 08:57:16 μμ
Μη μπαίνετε σε τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις γιατί όλοι βγαίνουμε ζημιωμένοι.
+++φωνω απολυτα
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: MairyLiscious στις Δεκέμβριος 01, 2008, 09:13:47 μμ
ΟΚ... Συμφωνώ μαζί σου, αλλα υπάρχουν κάποιες νηπιαγωγοί που υποβαθμίζουν το επγγελμά μου και  πραγματικά δεν καταλαβαίνω το λόγο... Επειδή έτυχαν σε καποιες βρεφονηπιοκόμους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Υπαρχουν και νηπιαγωγοί οι οποιοι ΔΕΝ κάνουν σωστα τη δουλειά τους... Έτσι δεν είναι; Αυτό εξαρτάται απο το χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου, αλλα και το πόσο αγαπάει τα παιδιά και το επαγγελμά του!

Αυτά είχα να πω, φιλικά επίσης! :)
Έχεις δικιο μερικές ειναι κατιναρες !
Οταν ενας ανθρωπος αγαπαει τα παιδια δεν  παιζει ρολο αν ειναι απο αει η τει αλλα μερικες το παιζουν πολυ ανωτερες αλλα δν εχουν καταλαβει οτι ειναι πολυ χαμηλα μα παρα πολυ χαμηλα .......
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: MairyLiscious στις Δεκέμβριος 01, 2008, 09:16:42 μμ
Οσοι υποβαθμιζουν το δικο σου επαγγελμα, αλλοι τοσοι υποβαθμίζουν και το δικό!!
Πρεπει να δινουμε μαχες, τοσο σε πραξεις οσο και σε συζητησεις για να αποδειξουμε το αντιθετο!
Και καποιοι συνεχιζουν να  θεωρουν τις/τους ν/γους κατωτερους απο αλλους εκπαιδευτικους. και γενικα οτι οι εκπαιδευτικοι κανουν ενα πολυ ευκολο επαγγελμα, συνηθως πολυ ευκολοτερο απο των αλλων(με τους οποιους συζηταμε)
Για μενα  ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ειναι πιο πανω κι απο καθηγητη διαπλαθουμε τις ψυχουλες τους πως να το κανουμε και τις εφοδιαζουμε με οση αγαπη μπορει η καθεμια να δωσει ! Καλοι και οι δασκαλοι και οι καθηγητες και ολοι αλλα εμεις βαζουμε το πρωτο λιθαρακι .
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Nansoula στις Δεκέμβριος 01, 2008, 09:33:15 μμ
Τους προτιμούν επειδή παίρνουν πιο χαμηλους μισθούς; Πόσο παιρνουν βρε παιδια οι νηπιαγωγοί στους παιδικούς σταθμούς και πόσο οι βρεφονηπιοκόμοι; Απο περιέργια. Στους δημοτικούς.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: vasp στις Δεκέμβριος 02, 2008, 05:36:36 μμ
Τους προτιμούν επειδή παίρνουν πιο χαμηλους μισθούς; Πόσο παιρνουν βρε παιδια οι νηπιαγωγοί στους παιδικούς σταθμούς και πόσο οι βρεφονηπιοκόμοι; Απο περιέργια. Στους δημοτικούς.
Για τους δημοτικούς δεν ξέρω αλλά στους ιδιωτικούς το βασικό και αν!
Eπισης δεν ισχύει για τις βρεφονηπιοκόμους το ωράριο των εκπαιδευτικών που έχουν οι νηπιαγωγοί οποτε το όφελος για τον ιδιόκτητη είναι μεγάλο..
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: vasp στις Δεκέμβριος 02, 2008, 05:45:18 μμ
Έχω μια απορία! Τι ακριβώς σημαίνει βρεφονηπιαγωγός;;; Και γιατι να μετονομαστούν τα ΤΕΙ σε προσχολικής αγωγής;; Δεν σας κάνει λίγο "θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη" ;;; Δεν είναι προκλητικά τα παραπάνω;;

Διαφορετικές "δουλειες" και μην κοροιδευόμαστε.. Ο νηπιαγωγός είναι ο εκπαιδευτικός του νηπιαγωγείου, ο βρεφονηπιοκόμος είναι ο άνθρωπος που φροντίζει τα παιδιά στον παιδικό σταθμό ή στα διάφορα ιδρύματα, που τα απασχολεί δημιουργικά κτλ, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επάγγελμα για την σημερινή κοινωνία..Το θέμα είναι όμως οτι με το να γίνεται προσπάθεια καταστρατήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων άλλων κλάδων με διαφορετική αποστολή δεν θα βοηθήσει σε τίποτα να λυθούν τα οποια προβλήματα των βρεφονηπιοκόμων, ουτε κατ εμέ θα εκτιμηθεί περισσότερο απο την κοινωνία το έργο τους
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Nansoula στις Δεκέμβριος 02, 2008, 06:40:39 μμ
Θα σου απαντήσω αμέσως... η βρεφονηπιοκόμος στην σημερινή εποχή δεν είναι μόνο καταρτισμένη για την φροντίδα των παιδιών, αλλα επίσης για την εκπαίδευση, την αγωγή και την ολόπλευρη αναπτυξη του παιδού. Για όσα απαιτεί βέβαια η ηλικία τους. Στους παιδικούς σταθμούς εαν έχεις εργαστεί εκεί και γνωρίζεις δεν είναι μοναδική ασχολία η φροντίδα αλλα πραγματοποιούνται κανονικά προγράμματα εκπαίδευσης με πολλές δραστηριότητες και άλλα... Κατά τη γνώμη μου ο όρος ''βρεφονηπιοκόμος'' είναι παλαιοληθικός και θα πρέπει να αλλάξει και καλώς έχουν γίνει κάποια βήματα μετονομασίας του. Ήταν καλά όταν χρησιμοποιόταν για να δηλώσει αυτό ακριβώς που γινοταν παλαιότερα δηλ. μόνο τη φροντίδα όταν εξυπηρετούσε μόνο τους γονείς που εργάζονταν. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.Είναι χώρος προσχολικής αγωγής. Επίσης αν ήταν μόνο η φροντίδα... τι σπουδάζουμε τεσσερα χρόνια βρε παιδιά για να αλλάζουμε μόνο πάνες; Αν ήταν θα υπήρχαν μόνο νηπιαγωγοί τετραετούς φοίτησης και βοηθοί διετούς φοίτησης για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Τι θα χρειαζόμασταν εμείς;

Φιλικά πάντα...  :)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: vasp στις Δεκέμβριος 02, 2008, 06:53:22 μμ
Ας πούμε λοιπόν οτι στους σταθμούς υπάρχει και η "αγωγή" ωραια, η εκπαίδευση πως νοείται;;; Χωρις προγράμματα εκπαιδευσης;; Χωρις αναλυτικά;; Χωρις εκπαιδευτικούς;;; Για να μην ξεχνάμε και τα "εμποδια" που προκύπτουν απο την ηλικιά των παιδιών..Δεν νομίζω οτι μιλάμε για εκπαιδευση σε παιδια 0-2,5 ετσι;;; Τα παιδιά στην ηλικία των 4 λοιπόν πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο οπου εφαρμόζονται (κρατικα) εκπαιδευτικά προγραμματα καταλληλα για την ηλικια και το αναπτυξιακο επιπεδο



Να τονισω οτι δεν εχω ουτε εγω, ουτε οι συναδελφοι μου κανενα προβλημα με τον κλάδο σας, και βεβαια ουτε και κανενα προσωπικο προβλημα..
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lena!!! στις Δεκέμβριος 02, 2008, 06:56:12 μμ
Επίσης κατα Παρασκευοπουλο η προσχολικη ηλικια (νηπιο) εκτεινεται απο το 3ο-5ο ή 6ο ετος.
Εμεις ειδικευομαστε σε ηλικιες 4- 6 και οι βρεφονηπιοκομοι σε μικροτερες. Αληθεια σε τι ηλικιες ακριβως;

 Προσωπικα αυτο που θα με ενοχλουσε θα ηταν μια διεκδικηση θεσεων στο νηπιαγωγειο. Απο την αλλη αν το σκεφτεις πιο πονηρα, μια αλλαγη στην ονομασια μπορει να εχει αποτερο σκοπο κατι τετοιο. Τι λετε κ σεις;
Θα σου απαντήσω αμέσως... η βρεφονηπιοκόμος στην σημερινή εποχή δεν είναι μόνο καταρτισμένη για την φροντίδα των παιδιών, αλλα επίσης για την εκπαίδευση, την αγωγή και την ολόπλευρη αναπτυξη του παιδού. Για όσα απαιτεί βέβαια η ηλικία τους. Στους παιδικούς σταθμούς εαν έχεις εργαστεί εκεί και γνωρίζεις δεν είναι μοναδική ασχολία η φροντίδα αλλα πραγματοποιούνται κανονικά προγράμματα εκπαίδευσης με πολλές δραστηριότητες και άλλα... Κατά τη γνώμη μου ο όρος ''βρεφονηπιοκόμος'' είναι παλαιοληθικός και θα πρέπει να αλλάξει και καλώς έχουν γίνει κάποια βήματα μετονομασίας του. Ήταν καλά όταν χρησιμοποιόταν για να δηλώσει αυτό ακριβώς που γινοταν παλαιότερα δηλ. μόνο τη φροντίδα όταν εξυπηρετούσε μόνο τους γονείς που εργάζονταν. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.Είναι χώρος προσχολικής αγωγής. Επίσης αν ήταν μόνο η φροντίδα... τι σπουδάζουμε τεσσερα χρόνια βρε παιδιά για να αλλάζουμε μόνο πάνες; Αν ήταν θα υπήρχαν μόνο νηπιαγωγοί τετραετούς φοίτησης και βοηθοί διετούς φοίτησης για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Τι θα χρειαζόμασταν εμείς;

Φιλικά πάντα...  :)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: vasp στις Δεκέμβριος 02, 2008, 06:57:15 μμ
Μα το "βρεφονηπιαγωγος"σε τι αλλο αποσκοπεί;;;;;;;;;;;  >:(
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lena!!! στις Δεκέμβριος 02, 2008, 07:01:08 μμ
Εχει δικιο οτι η λεξη βρεφονηπιοκομος υποβαμιζει τη δουλεια που κανουν,μ γιατι δεν ελλαξουν μονο πανες οπως ειπε. Μπορει για αυτο το λογο να θελουν να αλλαξει.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: vasp στις Δεκέμβριος 02, 2008, 07:03:40 μμ
Να αλλάξει...αλλά αν εσένα σου φαίνεται λογικό να χρησιμοποιούν έναν όρο που σαφώς παραπέμπει σε νηπιαγωγούς...εμενα οχι!
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lena!!! στις Δεκέμβριος 02, 2008, 07:12:47 μμ
Οπως τα λες.... εσενα δε σου φαινεται λογικο, εμενα μου φαινεται, γιατι αναγνωριζω καποια πραγματα που εσυ δεν το κανεις. Ο καθε κλαδος εχει καποια δικαιωματα και πρεπει να τα διεκδηκει, ανεξαρτητως αν δε συμφερει καποιο αλλο κλαδο. Οταν ερθει η ωρα να διεκδικήσουν θεσεις σε νηπιαγωγειο εκει θα με βρουν αντιθετη. Αλλωστε υποτιθεται θα ειναι βρεφο -νηπιαγωγοι.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Nansoula στις Δεκέμβριος 02, 2008, 07:25:18 μμ
 Λοιπον, έχουμε σπουδάσει για ηλικίες 0-6 άλλωστε το λέει και η ονομασία βρεφο-νηπιοκόμος. Η 6μηνη πρακτική που κάνουμε είναι 3 μηνες στα βρεφη και 3 μηνες στα νήπια. Δεν καταλαβαινω γιατι να μας αφαιρουν το δικαιωμα να αναλάβουμε νηπια εφοσον κάνουμε και σε αυτη την ηλικια3 μηνη πρακτικη. Ποιος ο λόγος να την κάνουμε αφου όπως λέτε εξειδικευόμαστε στα βρέφη; Απλά δεν ξέρουν τι τους γίνεται για εμένα και θα έπρεπε να υπάρχει αποκλειστικά ενας κλάδος που να περιλαμβάνει και τις δυο ηλικίες...
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lena!!! στις Δεκέμβριος 02, 2008, 08:26:01 μμ
οταν λες 3 μηνες σε νηπια, για τι ηλικια μιλαμε ακριβως; και σε 5χρονα δηλαδη;

Παράθεση
Απλά δεν ξέρουν τι τους γίνεται για εμένα και θα έπρεπε να υπάρχει αποκλειστικά ενας κλάδος που να περιλαμβάνει και τις δυο ηλικίες...
Μεχρι να γινει κατι τετοιο και αν γινει ποτε, εμεις σαν ΑΕΙ εχουμε περισσοτερα δικαιωματα απο εσας που ειστε ΤΕΙ. Και αυτο γιατι ετσι ειναι τα πραγματα σε ολα τα επαγγελματα, μια νοσηλευτρια απο ΤΕΙ εχει λογοτερα δικαιωματα απο μια νοσηλευτρια απο ΑΕΙ. Και ισως για αυτο να μην δουλευεται με αυτες τις ηλικιες.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: vasp στις Δεκέμβριος 02, 2008, 08:26:31 μμ
Τα παραπάνω δικαιωματα τα οποια προσπαθούν να αποκτησουν lena ειναι οι διορισμοι σε νηπιαγωγεια, γιατι δικαιωματα σε ποιο μικρες ηλικιες εχουν(και καλα κανουν), να μην κρυβομαστε πισω απο δαχτυλο μας.. εξάλλου ολες οι κοπελες εδω μιλουν για ηλικιες 0-6, αν δεν το προσεξες!

Νασουλα αυτο που θα επρεπε να υπάρχει ειναι πανεπιστημιακη εκπαιδευση και των βρεφονηπιοκομων και με αυτη την προυποθεση να χρησιμοποιειται και ο ορος βρεφο-νηπιαγωγοι(αφου θα μιλαμε για την πρωτη νηπιακη ηλικια)  Συγνωμη αλλα μια 3μηνη πρακτικη χωρις θεωρητικο υποβαθρο, δεν μου λεει τπτ..Και για να ολοκληρωσω τη σκεψη μου, να διεκδικήσετε οποια δικαιωματα θεωρειτε οτι σας αντιστοιχουν..γιατι οι ηλικιες 4-6 δεν ειναι της δικης σας δικαιόδοσιας καθως το νηπιαγωγειο ειναι το εκπαιδευτικο ιδρυμα στο οποιο φοιτουν υποχρεωτικα τα νηπια..
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: lena!!! στις Δεκέμβριος 02, 2008, 08:39:23 μμ
ο καθενας με την αποψη του!!

Για τιποτα δε μπορεις να εισαι σιγουρη, οποτε ουτε και για πιο λογο θελουν να αλλαξουν ονομασια. Πολυ πιθανον να ειναι αυτο που λες ομως, μπορει και οχι. Προσωπικα δεν μπορω να ειμαι τοσο απολυτη.

Το μονο που λεω ειναι βρησκω μια λογικη εξηγηση στην λεξη βρεφονηπιαγωγοι, εφοσον εχουν να κανουν και με βρεφη και με νηπια. Και επισης στους δημοσιους παιδικους σταθμους υπαρχουν παιδια 4 ετων κυριως αλλα και 5.  Δε λεω οτι θα χαρω αν το πετυχουν ουτε ομως οτι θα με πειραξει τοσο πολυ.
Και οταν μιλησα πριν για δικαιωματα εννοω δικαιωματα για την ονομασια και μονο.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: kathyk στις Δεκέμβριος 02, 2008, 09:07:31 μμ
η γνωμη μου ειναι οτι επιφανειακα μπορουν να κανουν τη δουλεια της νηπιαγωγου και αλλοι οπως και μεις αλλων. δεν υπαρχει ομως η παιδαγωγικη εκπαιδευση που υπαρχει στο πανεπιστημιο και δεν υπαρχουν και οι γνωσεις των προγραμματων που δουλευουμε εμεις. εξαλλου δεν ανηκουν στο υπουργειο παιδειας για να ξερουν τα δικα μας προγραμματα. συμφωνω ότι καποιος που εχει ορεξη κανει προγραμμα και στον παιδικο αλλα απο τη στιγμη που δεν ειναι υποχρεωτικο απο το υπουργειο που ανηκουν ειναι μεμονομενο γεγονος. απο την αλλη κ εμεις στην ψυχολογια διδασκομαστε και για μεγαλυτερους-εφηβους,αυτο δεν μας κανει ειδικους για το λυκειο
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Nansoula στις Δεκέμβριος 02, 2008, 09:12:52 μμ
Πιστέυω οτι αν ήμουν νηπιαγωγός ούτε εγώ θα ήθελα οι βρεφονηπιοκόμοι να διεκδικήσουν τη θέση μου... λογικό είναι. Επίσης για να κάνουμε πρακτικη σε νήπια σημαίνει οτι έχουμε και θεωρητικό υπόβαθρο εφόσον απαιτούν να κάνουμε και σε αυτήν την ηλικία πρακτικη, είναι δηλαδή υποχρεωτικό. Απο την άλλη θεωρώ αδικία να κην μπορούμε να υπαγόμαστε στο ΥΠΕΠΘ... το ξέρω δεν σας αρέσει αλλα αυτή είναι η αποψή μου. Εγώ προσωπικά έχω κάνει πρακτική μόνο σε νήπια 5χρονα επειδή εκεί με είχε ανάγκη ο παιδικός σταθμός. Έχουμε διδαχθεί ότι κ εσείς, έχουμε σχεδόν τα ίδια βιβλία και κάποια απο αυτά είναι ίδια... για αυτο θεωρώ μεγαλη αδικία αυτο για εμας οσον αφορα το ΥΠΕΠΘ αλλα καταλαβαινω και εσάς.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: vasp στις Δεκέμβριος 02, 2008, 09:22:20 μμ
η γνωμη μου ειναι οτι επιφανειακα μπορουν να κανουν τη δουλεια της νηπιαγωγου και αλλοι οπως και μεις αλλων. δεν υπαρχει ομως η παιδαγωγικη εκπαιδευση που υπαρχει στο πανεπιστημιο και δεν υπαρχουν και οι γνωσεις των προγραμματων που δουλευουμε εμεις. εξαλλου δεν ανηκουν στο υπουργειο παιδειας για να ξερουν τα δικα μας προγραμματα. συμφωνω ότι καποιος που εχει ορεξη κανει προγραμμα και στον παιδικο αλλα απο τη στιγμη που δεν ειναι υποχρεωτικο απο το υπουργειο που ανηκουν ειναι μεμονομενο γεγονος. απο την αλλη κ εμεις στην ψυχολογια διδασκομαστε και για μεγαλυτερους-εφηβους,αυτο δεν μας κανει ειδικους για το λυκειο
To διατύπωσες πολύ ωραια ;)

Οσο για τις θεσεις των εκπαιδευτικων του νηπιαγωγειου, εγω δεν βλεπω κανενα θεμα όσο και αν κάποιοι τις εποφαλμιούν (εξάλλο οι νηπιαγωγοι όσο και αν κοιμόμαστε δεν πρόκειται να επιτρεψουμε κάτι τετοιο και απο την αλλη ουτε το ΥΠΕΠΘ θα έκανε τέτοια κινηση... ;) )
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: vasp στις Δεκέμβριος 02, 2008, 09:23:47 μμ
Πιστέυω οτι αν ήμουν νηπιαγωγός ούτε εγώ θα ήθελα οι βρεφονηπιοκόμοι να διεκδικήσουν τη θέση μου... λογικό είναι. Επίσης για να κάνουμε πρακτικη σε νήπια σημαίνει οτι έχουμε και θεωρητικό υπόβαθρο εφόσον απαιτούν να κάνουμε και σε αυτήν την ηλικία πρακτικη, είναι δηλαδή υποχρεωτικό. Απο την άλλη θεωρώ αδικία να κην μπορούμε να υπαγόμαστε στο ΥΠΕΠΘ... το ξέρω δεν σας αρέσει αλλα αυτή είναι η αποψή μου. Εγώ προσωπικά έχω κάνει πρακτική μόνο σε νήπια 5χρονα επειδή εκεί με είχε ανάγκη ο παιδικός σταθμός. Έχουμε διδαχθεί ότι κ εσείς, έχουμε σχεδόν τα ίδια βιβλία και κάποια απο αυτά είναι ίδια... για αυτο θεωρώ μεγαλη αδικία αυτο για εμας οσον αφορα το ΥΠΕΠΘ αλλα καταλαβαινω και εσάς.
Πρακτική σε " μεγάλα" νήπια είναι λογικό να κάνετε εφόσον μετά τη λήξη του ωραρίου πολλά παιδιά πηγαίνουν σε παιδικούς..
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: kathyk στις Δεκέμβριος 02, 2008, 09:31:16 μμ
Πιστέυω οτι αν ήμουν νηπιαγωγός ούτε εγώ θα ήθελα οι βρεφονηπιοκόμοι να διεκδικήσουν τη θέση μου... λογικό είναι. Επίσης για να κάνουμε πρακτικη σε νήπια σημαίνει οτι έχουμε και θεωρητικό υπόβαθρο εφόσον απαιτούν να κάνουμε και σε αυτήν την ηλικία πρακτικη, είναι δηλαδή υποχρεωτικό. Απο την άλλη θεωρώ αδικία να κην μπορούμε να υπαγόμαστε στο ΥΠΕΠΘ... το ξέρω δεν σας αρέσει αλλα αυτή είναι η αποψή μου. Εγώ προσωπικά έχω κάνει πρακτική μόνο σε νήπια 5χρονα επειδή εκεί με είχε ανάγκη ο παιδικός σταθμός. Έχουμε διδαχθεί ότι κ εσείς, έχουμε σχεδόν τα ίδια βιβλία και κάποια απο αυτά είναι ίδια... για αυτο θεωρώ μεγαλη αδικία αυτο για εμας οσον αφορα το ΥΠΕΠΘ αλλα καταλαβαινω και εσάς.


εννοειται οτι ολοι θα προτιμουσαμε μα ανηκετε στο υπουργειο και να γινεται εκπαιδευση κ επισημα. σ αυτο δεν νομιζω να εχει αντιρρηση κανεις. οσο για τα βιβλια και τις γνωσεις κτλ  προσωπικα δεν συμφωνω, θα μπορουσε ομως να το συγκρινει καποιος που εβγαλε και τις 2 σχολες. στη σχολη μας πχ καναμε πολλα για δυσλεξια , ειδικη αγωγη κτλ. θεωρω ότι με επιπλεον διαβασμα καποιος μπορει να γινει πολυ καλος σ αυτο. ομως δεν μπορουμε να δουλεψουμε σαν λογοθεραπευτες
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Nansoula στις Δεκέμβριος 02, 2008, 11:28:00 μμ
Πιστέυω οτι αν ήμουν νηπιαγωγός ούτε εγώ θα ήθελα οι βρεφονηπιοκόμοι να διεκδικήσουν τη θέση μου... λογικό είναι. Επίσης για να κάνουμε πρακτικη σε νήπια σημαίνει οτι έχουμε και θεωρητικό υπόβαθρο εφόσον απαιτούν να κάνουμε και σε αυτήν την ηλικία πρακτικη, είναι δηλαδή υποχρεωτικό. Απο την άλλη θεωρώ αδικία να κην μπορούμε να υπαγόμαστε στο ΥΠΕΠΘ... το ξέρω δεν σας αρέσει αλλα αυτή είναι η αποψή μου. Εγώ προσωπικά έχω κάνει πρακτική μόνο σε νήπια 5χρονα επειδή εκεί με είχε ανάγκη ο παιδικός σταθμός. Έχουμε διδαχθεί ότι κ εσείς, έχουμε σχεδόν τα ίδια βιβλία και κάποια απο αυτά είναι ίδια... για αυτο θεωρώ μεγαλη αδικία αυτο για εμας οσον αφορα το ΥΠΕΠΘ αλλα καταλαβαινω και εσάς.


εννοειται οτι ολοι θα προτιμουσαμε μα ανηκετε στο υπουργειο και να γινεται εκπαιδευση κ επισημα. σ αυτο δεν νομιζω να εχει αντιρρηση κανεις. οσο για τα βιβλια και τις γνωσεις κτλ  προσωπικα δεν συμφωνω, θα μπορουσε ομως να το συγκρινει καποιος που εβγαλε και τις 2 σχολες. στη σχολη μας πχ καναμε πολλα για δυσλεξια , ειδικη αγωγη κτλ. θεωρω ότι με επιπλεον διαβασμα καποιος μπορει να γινει πολυ καλος σ αυτο. ομως δεν μπορουμε να δουλεψουμε σαν λογοθεραπευτες
Ίσως να έχετε δικιο...
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Ritalamp στις Δεκέμβριος 02, 2008, 11:38:06 μμ
Η λύση είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία:
 Ενιαία προσχολική 0-6 που θα παρέχεται από ενιαίο φορέα (ΥΠΕΠΘ) και ενιαίος φορέας εκπαίδευσης εκπαιδευτικών (ΑΕΙ). Μέχρι τώρα μας βόλευε "να αλλάζουν τις πάνες", τώρα που εξισώνονται τα πτυχία μας ιδρώσαμε. Πού ήμασταν όταν παλεύανε για το επίπεδο σπουδών τους; Πού ήμασταν όταν δεν είχαν καθηγητές και συγγράμματα; Καμαρώναμε γιατί είχαμε κάποιον πιο κάτω από εμάς, ό,τι μας κάνουν οι φιλόλογοι δηλαδή. Πρέπει να ξυπνήσουμε και να διεκδικήσουμε ένα ενιαίο πλαίσιο γιατί αλλιώς χαθήκαμε. Ο κατακερματισμός δημιουργεί αντιπαλότητες και δεν προάγει την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Nansoula στις Δεκέμβριος 02, 2008, 11:43:08 μμ
Η λύση είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία:
 Ενιαία προσχολική 0-6 που θα παρέχεται από ενιαίο φορέα (ΥΠΕΠΘ) και ενιαίος φορέας εκπαίδευσης εκπαιδευτικών (ΑΕΙ). Μέχρι τώρα μας βόλευε "να αλλάζουν τις πάνες", τώρα που εξισώνονται τα πτυχία μας ιδρώσαμε. Πού ήμασταν όταν παλεύανε για το επίπεδο σπουδών τους; Πού ήμασταν όταν δεν είχαν καθηγητές και συγγράμματα; Καμαρώναμε γιατί είχαμε κάποιον πιο κάτω από εμάς, ό,τι μας κάνουν οι φιλόλογοι δηλαδή. Πρέπει να ξυπνήσουμε και να διεκδικήσουμε ένα ενιαίο πλαίσιο γιατί αλλιώς χαθήκαμε. Ο κατακερματισμός δημιουργεί αντιπαλότητες και δεν προάγει την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αλλα μου φαίνεται απιστευτα δύσκολο να γίνει αυτο τουλάχιστον σύντομα... Αυτό σίγουρα θα ήταν το ιδανικό! :)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: selas στις Δεκέμβριος 03, 2008, 11:04:08 πμ
Η λύση είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία:
 Μέχρι τώρα μας βόλευε "να αλλάζουν τις πάνες", τώρα που εξισώνονται τα πτυχία μας ιδρώσαμε. Πού ήμασταν όταν παλεύανε για το επίπεδο σπουδών τους; Πού ήμασταν όταν δεν είχαν καθηγητές και συγγράμματα; Καμαρώναμε γιατί είχαμε κάποιον πιο κάτω από εμάς, ό,τι μας κάνουν οι φιλόλογοι δηλαδή.

Μράβο!!! Ετσι ειναι.

[Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αλλα μου φαίνεται απιστευτα δύσκολο να γίνει αυτο τουλάχιστον σύντομα... Αυτό σίγουρα θα ήταν το ιδανικό! :)

Ενιαία προσχολική 0-6 όμως δεν υπάρχει περίπτωση. Αφού πολεμάνε σιγα-σιγα να ενταξουν τον ενα χρόνο του νηπιαγωγείου στο Δημοτικό. Και εκεί μας βλέπω  να "φωνάζουμε" εμείς, να μας πάρουνε στα σοβαρά οι δάσκαλοι, που μας βλέπουνε πολλές φορές κατώτερους...

Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: kathyk στις Δεκέμβριος 03, 2008, 11:29:16 πμ
Η λύση είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία:
 Μέχρι τώρα μας βόλευε "να αλλάζουν τις πάνες", τώρα που εξισώνονται τα πτυχία μας ιδρώσαμε. Πού ήμασταν όταν παλεύανε για το επίπεδο σπουδών τους; Πού ήμασταν όταν δεν είχαν καθηγητές και συγγράμματα; Καμαρώναμε γιατί είχαμε κάποιον πιο κάτω από εμάς, ό,τι μας κάνουν οι φιλόλογοι δηλαδή.

Μράβο!!! Ετσι ειναι.

[Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αλλα μου φαίνεται απιστευτα δύσκολο να γίνει αυτο τουλάχιστον σύντομα... Αυτό σίγουρα θα ήταν το ιδανικό! :)

Ενιαία προσχολική 0-6 όμως δεν υπάρχει περίπτωση. Αφού πολεμάνε σιγα-σιγα να ενταξουν τον ενα χρόνο του νηπιαγωγείου στο Δημοτικό. Και εκεί μας βλέπω  να "φωνάζουμε" εμείς, να μας πάρουνε στα σοβαρά οι δάσκαλοι, που μας βλέπουνε πολλές φορές κατώτερους...



μακαρι να ειναι 0-8 τουλαχιστον ενιαιο.. μη πω μεχρι 10
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: ath79 στις Δεκέμβριος 03, 2008, 11:56:32 πμ
συγγνώμη αλλά νομίζω οτι ίσως κάπου χανόμαστε στη μετάφραση...όλα γυρίζουν γύρω από την εξειδίκευση των αντικειμένων..όταν περνάμε πανελλήνιες περνάμε σε μια σχολή και εξειδικεύουμε τις γνώσεις μας γύρω από αυτό το αντικείμενο..αυτό δεν σημαίνει οτι γίνεται απόλυτος κατακερματισμός της γνώσης σε διακριτά μαθήματα αλλα οτι μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε σε αυτό το τομέα και γύρω από αυτόν..δηλαδή οι νηπιαγωγοί σε μαθήματα όπως η πληροφορική (που όταν την έκανα στο πανεπιστήμιο αναρωτιόμουν γιατί ) ή μαθήματα που μπορεί να σε οδηγούσαν σε λογοθεραπεία ή ειδική αγωγή..έτσι και οι βρεφονηπιοκόμοι σε μαθήματα για νήπια γιατί οφείλουν να γνωρίζουν πως εξελίσσονται και μεγαλώνουν τα παιδιά και πως μπορούν να τα βοηθήσουν από την ηλικία των 2..δηλαδή είναι σαν να μου λέτε οτι ένας ηλεκτρολόγος των ΤΕΙ εχει ίδιο πτυχίο με έναν ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο του πανεπιστημίου...είναι ίδιο αντικείμενο αλλά περισσότερη εξειδίκευση και θεωρία από το άλλο..(χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν)

Βέβαια είναι σίγουρο οτι συμφωνώ με την άποψη να ενταχθούν οι βρεφονηπιοκόμοι στο ΥΠΕΠΘ και να διορίζονται για παράδειγμα στους δημοτικούς που αναλαμβάνουν και μικρότερης ηλικίας παιδιά...γιατί θεωρώ οτι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης όπως και εμείς στον ιδιωτικό τομέα από τον κάθε τυχάρπαστο που θεωρεί οτι ανοίγοντας έναν παιδικό σταθμό θα πλουτίσει παρέχοντας φύλαξη αφού ο ίδιος ανίδεος αυτό θεωρεί οτι μπορεί να παρέχει μια βρεφονηπιοκόμος ενώ μια νηπιαγωγός να προσφέρει μια ακαδημαικής άποψης γνώση που θα τον κάνουν να φαίνεται ανώτερος από τους παιδικούς σταθμούς του δημοσίου..και έτσι εμείς βρισκόμαστε στη δίνη ενός καθεστώτος που πρεσβεύει τη γνωστή ρήση "it's all about the money"..χωρίς να μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό που σπουδάσαμε..και οι δυο ειδικότητες..

Τώρα αν θέλεις να εξελιχθείς στον τομέα σου μπορείς κάλλιστα να συνεχίσεις τις σπουδές σου που θα σε φέρουν σε αυτό το επίπεδο που να μπορείς να αναλάβεις τάξη νηπίων..Ελπίζω να μην ακούγονται επιθετικά όλα αυτά γιατί δεν είναι...ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Melinaki87 στις Μάρτιος 29, 2009, 04:02:20 μμ
Ηθελα να ρωτησω μήπως ξέτει κανείς ποτε βγαινει η προκηρυξη των αναπληρωτων για την ειδική αγωγή;
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Demetroula στις Μάρτιος 29, 2009, 11:00:07 μμ
Το πιθανότερο είναι το Μάιο μαζί με τις υπόλοιπες προκηρύξεις αναπληρωτών και ωρομισθίων.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: giotoules στις Σεπτέμβριος 05, 2020, 01:16:20 μμ
Μήπως γνωρίζει κάποιος αν μπορεί να εξαιρεθεί κάποιο παιδί από τα προνήπια (χωρίς να χάσει χρονιά); Είμαι έγκυος και φοβάμαι πολύ να στείλω το πρώτο μου παιδί στο σχολείο εν μέσω κορονοιου...Παρακαλώ αν γνωρίζεται κάτι ενημερώστε με! Ευχαριστώ!!!!
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: emmaki στις Σεπτέμβριος 05, 2020, 03:17:46 μμ
Μήπως γνωρίζει κάποιος αν μπορεί να εξαιρεθεί κάποιο παιδί από τα προνήπια (χωρίς να χάσει χρονιά); Είμαι έγκυος και φοβάμαι πολύ να στείλω το πρώτο μου παιδί στο σχολείο εν μέσω κορονοιου...Παρακαλώ αν γνωρίζεται κάτι ενημερώστε με! Ευχαριστώ!!!!


Ειναι υποχρεωτικη εκπαιδευση και δεν μπορει καποιος να εξαιρεθει
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: Lasid στις Σεπτέμβριος 05, 2020, 03:29:40 μμ

Ειναι υποχρεωτικη εκπαιδευση και δεν μπορει καποιος να εξαιρεθει
Σωστό, αλλά εφόσον η μητέρα του παιδιού είναι έγκυος και ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, δεν μπορεί το παιδί να εξαιρεθεί;
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: emmaki στις Σεπτέμβριος 05, 2020, 04:53:51 μμ
Σωστό, αλλά εφόσον η μητέρα του παιδιού είναι έγκυος και ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, δεν μπορεί το παιδί να εξαιρεθεί;

Συμφωνα με αυτα που εχουν πει, ο μαθητης πρεπει να ανηκει σε ευπαθεις ομαδες για να εξαιρεθει, οχι μελος της οικογενειας του.
Οπως ειναι τωρα τα πραγματα, και σε αναμονη των περιφημων οδηγιων, πρεπει να φοιτησει
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Αποστολή από: giotoules στις Σεπτέμβριος 06, 2020, 09:48:12 πμ
Ευχαρισστώ πολύ για τις απαντησεις.