Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: kyanos68 στις Ιούλιος 13, 2010, 09:40:57 μμ

Τίτλος: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: kyanos68 στις Ιούλιος 13, 2010, 09:40:57 μμ
Καλησπέρα σας,είμαι σύζυγος εκπαιδευτικού[δασκάλας]και την χρονιά που πέρασε μπήκα στο σύλλογο γονέων του σχολείου μας.Θα ήθελα την γνώμη σας για ενα κείμενο που έχω σκοπό να μοιράσω στους γονείς την νεα σχολική χρονιά.


Ανοιχτή επιστολή στους γονείς

Αγαπητέ γονιέ
Τις μέρες αυτές από την κυβέρνηση γίνεται μια συστηματική προσπάθεια «πλύσης εγκεφάλου» για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και το λεγόμενο «νέο σχολείο».
Αυτό το σχολείο παραπλανητικά το ονομάζουν «νέο», «καινοτόμο», «ανοιχτό στην κοινωνία», «πράσινο σχολείο», κτλ. Για να «το περάσουν», προωθούν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τα 800 πιλοτικά-ολοήμερα Δημοτικά.
Τα πράγματα είναι απλά:
Σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που θα ικανοποιεί το σύνολο των μορφωτικών αναγκών όλων των παιδιών.
•   Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που όλα θα μαθαίνουν τα ίδια γράμματα. Τι θα πει…κάθε σχολείο ή δήμος καθορίζει το περιεχόμενο ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας; Τι θα πει ο σύλλογος διδασκόντων καθορίζει μαζί με τους γονείς το περιεχόμενο και τα μαθήματα; Είναι σα να λένε…«Όποιος μπορεί ας προχωρήσει»!
•   Ένα σχολείο που τα παιδιά μας θα παίρνουν τη γενική μόρφωση, θα μαθαίνουν τα βασικά για την κάθε επιστήμη και την εξέλιξη της κοινωνίας. Από αυτή την άποψη είναι επιζήμιο ένα σχολείο που θα δίνει λίγη γενική μόρφωση και πολλές πληροφορίες και δεξιότητες.
•   Ένα σχολείο που η λειτουργία του θα είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Τι θα πει τα σχολεία στους δήμους; Μήπως όταν πέρασαν τους παιδικούς σταθμούς στους δήμους είδαμε χαΐρι; Πληρώνουμε υπέρογκα τροφεία, οι εργαζόμενοι «σήμερα είναι κι αύριο δεν είναι», οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών των δήμων.
•   Ένα σχολείο που ο νόμος του κέρδους δεν θα έχει θέση μέσα σε αυτό και στη σχέση του μαθητή με το δάσκαλο. Τι θα πει «εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης»; Τι θα πει ο Σύλλογος γονέων μαζί με το σύλλογο δασκάλων θα εξασφαλίζουν τα έσοδα για τη λειτουργία του σχολείου;
•   Ένα σχολείο όπου ο μαθητής απ’ την αρχή θα οικοδομεί τη σκέψη του, την αφομοίωση της μητρικής του γλώσσας, για να μπορέσει στη συνέχεια να αποκτήσει τις βάσεις σε όλα τα μαθήματα. Πόσο φυσιολογικό και παιδαγωγικά τεκμηριωμένο είναι, την ώρα που ο μαθητής της Α΄ δημοτικού προσπαθεί να μάθει τη μητρική του γλώσσα, την ώρα που ακόμα δε γνωρίζει την αλφαβήτα της μητρικής του γλώσσας, να μαθαίνει ταυτόχρονα και ξένη γλώσσα;
•   Ένα σχολείο που το παιδί θα έχει χρόνο για να παίξει. Ποιος «παιδαγωγός» λέει ότι το παιδί της Πρώτης και της Δευτέρας είναι σε θέση να μένει στο σχολείο απ’ τις 7 μέχρι τις 4 ή έστω απ’ τις 8 μέχρι τις 2;
•   Ένα σχολείο όπου οι νέες τεχνολογίες, οι υπολογιστές θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα το πιάνει στα χέρια του ο μαθητής όταν θα έχει αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις για να το χρησιμοποιήσει όπως πρέπει. Τι νόημα έχει να το βάλουνε κι αυτό από την Α΄ δημοτικού; Εμείς κυνηγάμε τα παιδιά μας στο σπίτι για να κλείσουν το κομπιούτερ και να ανοίξουν κανένα βιβλίο. Πρέπει απ’ την πρώτη δημοτικού να τα μάθουμε να ξεροσταλιάζουν μπροστά σε μια οθόνη; Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να τρέχουν και να παίζουν, για να αναπτυχθούν κανονικά ψυχικά και σωματικά.
•   Να αποσυρθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα 800  Ολοήμερα  Δημοτικά  Σχολεία  με  Ενιαίο  Αναμορφωμένο  Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα.
•   Δεκαπέντε ημέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας, με αιφνιδιαστικές υπουργικές αποφάσεις, ορίζει 800 σχολεία ως Ολοήμερα  Δημοτικά  Σχολεία  με  Ενιαίο  Αναμορφωμένο  Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα.
•   Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί μια αυταρχική εκτροπή από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. Καμιά προετοιμασία ή προεργασία δεν υπήρξε σε αυτά τα σχολεία, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο. Αντίθετα, η όλη μεθόδευση έμεινε επτασφράγιστο μυστικό. Αγνοείται και απαξιώνεται για μια ακόμα φορά η άποψη των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονεων όπως αυτή εκφράστηκε από τα συλλογικά τους όργανα αλλά και από συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων.
•   Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο(3-6-2010), το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι τα 800 ολοήμερα «σε καμία  περίπτωση   δεν  σχετίζονται  με  τη  λειτουργία  των  Πιλοτικών Ολοήμερων  Σχολείων, τα  οποία   θα  λειτουργήσουν  από  το  σχολικό  έτος  2011-12». Ποια όμως είναι η διαφορά ανάμεσα στα Πιλοτικά Ολοήμερα και τα 800 Ολοήμερα ; Μήπως ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ή μήπως ετοιμάζουν νέες αιφνιδιαστικές κινήσεις ; Εάν το Υπουργείο επιθυμεί να λειτουργήσει με όρους διαφάνειας γιατί δεν μας ενημερώνει ποια σχολεία προτάθηκαν να γίνουν Πιλοτικά και ποια από αυτά αποδέχτηκαν την πρόταση ;
•   Οι λόγοι για τους οποίους διαφωνούμε με τα 800 σχολεία, κωδικοποιούνται στα παρακάτω δώδεκα σημεία :
•   1. Τα Σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος υιοθετούν εξοντωτικούς ρυθμούς για τη μάθηση. Η έβδομη ώρα – ιδιαίτερα σε καθημερινή βάση σε όλες τις τάξεις – είναι παιδαγωγικά ανώφελη και υπονομεύει και τις υπόλοιπες. Έχει ήδη αποτύχει στις μεγάλες τάξεις. Στις μικρές δημιουργεί μόνο κινδύνους.
•   2. Η διαμόρφωση του προγράμματος στη βάση 11 ξεχωριστών διδακτικών αντικειμένων για τις δύο πρώτες τάξεις, 13 για τις δύο μεσαίες και 15 για τις δύο τελευταίες δεν βοηθά τα παιδιά να ελέγξουν και να συνειδητοποιήσουν τη γνώση που τους προσφέρεται.
•   3. Οι μεγάλες αδυναμίες στην υλικοτεχνική υποδομή θα μετατρέψουν την επέκταση του υποχρεωτικού ωραρίου σε ανυπέρβλητη δοκιμασία για τα περισσότερα παιδιά.
•   4. Η διδασκαλία των αγγλικών από την πρώτη τάξη, πριν ακόμη τα παιδιά συνειδητοποιήσουν  τα Ελληνικά και τους μηχανισμούς της γραφής, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και στη διδασκαλία της Ελληνικής.
•   5. Η ξεχωριστή διδασκαλία του μαθήματος των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν  βοηθά στην κατάκτηση από τους μαθητές των δυνατοτήτων του εργαλείου. Κανένα εργαλείο δεν είναι αυτοσκοπός. Αν το σχολείο δεν το εντάξει σε κάποιο χρήσιμο για τη δράση τους σκοπό, τότε αυτό θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους μαθητές ως παιχνιδομηχανή.
•   6. Η εναλλαγή  5 και 6 εκπαιδευτικών σε μία τάξη θα υπονομεύσει την αναγκαία οικειότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή. Ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις.
•   7. Στα Σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος η τσάντα δεν θα μένει στο σχολείο. Η ανάγκη για κατ’ οίκον εργασία παραμένει (αφού οι διδακτικοί στόχοι και τα βιβλία δεν αλλάζουν), μόνο που αυτή θα αρχίζει πολύ πιο αργά και θα επιτελείται από πολύ πιο κουρασμένα παιδιά.
•   8. Στην προαιρετική ζώνη, η περιθωριοποίηση της μελέτης, θα της στερήσει τη (μέχρι σήμερα) σημαντικότερη χρησιμότητα της, οδηγώντας την σε μαρασμό.
•   9. Όσο το δημόσιο σχολείο παραμένει φτηνό, δεν θα καταφέρνει να ανταγωνιστεί τα φροντιστήρια, γι’ αυτό και οι υποσχέσεις για καταπολέμηση της παραπαιδείας δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα.
•   10. Ο πιλοτικός χαρακτήρας του προγράμματος δεν συμβαδίζει ούτε με τη μεγάλη έκταση του ούτε με την υποχρεωτική συμμετοχή σ’ αυτό. Αυτή η ανακολουθία δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι τα σχολεία αυτά θα διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ιδιαιτερότητες τους και θα θεσμοθετήσουν την ύπαρξη πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σχολείο.
•   11.  Ο αιφνιδιασμός όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας από τις υπουργικές ανακοινώσεις, λίγες μέρες πριν τη λήξη  του σχολικού έτους,  βαθαίνει την έλλειψη εμπιστοσύνης  προς το υπουργείο.
•   12. Το υπουργείο δεν μπορεί βέβαια να περιμένει ότι θα καλύψουμε τυχόν κενά των σχολείων αυτών με υπερωριακή εργασία.
•   Με βάση τα παραπάνω :
•    Προχωρούμε σε ενημέρωση των γονέων  με την έκδοση ανοιχτής επιστολής για το ζήτημα.
•    Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να συνεδριάσει άμεσα και να πάρει θέση στο ζήτημα. Απαιτούμε την απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για τα «800  Ολοήμερα  Δημοτικά  Σχολεία  με  Ενιαίο  Αναμορφωμένο  Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα».
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: kyanos68 στις Ιούλιος 13, 2010, 09:59:43 μμ
Θα ήθελα επίσης να προσθέσω οτι μας έγινε ενημέρωση στο σχολείο για το πρόγραμμα  μια εβδομάδα πριν τελιώσουν τα μαθήματα.....
Το σχολείο μας δεν έχει γυμναστήριο...αίθουσα πολλαπλών χρήσεων...ο προάυλιος χώρος είναι κατεστραμένος και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 70-80 παιδιά ενω η δυναμηκότητα του σχολείου μας είναι 325 παιδιά....υπολογιστές 8 δουλεύουν οι 4 για 25 παιδιά...οι αίθουσες ήτανε αποθήκες και παραμένουν αποθήκες...και πολλά άλλα....
Το κριτήριο για την επιλογή του στο πρόγραμμα ήταν και είναι μόνο οτι είναι 12θέσιο....
Δεν ζητήθηκε η άποψη του σύμβουλου...
Δεν ζητήθηκε η άποψη του προισταμένου...
Δεν ζητήθηκε η άποψη του διευθηντή...
Δεν ζητήθηκε η άποψη του συλλόγου διδασκόντων...
Δεν ζητήθηκε η άποψη του συλλόγου γονέων....
Η απάντηση του συμβούλου στις ερωτήσεις και τις ενστάσεις μας ήταν οτι απλά μας μεταφέρει οτι του είπαν και δεν μπορεί να κάνει τίποτα...
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: TEM στις Ιούλιος 13, 2010, 10:42:16 μμ
Κάντε κατάοληψη στον αγιασμό και φωνάξτε τα κανάλια. Αν έρθουν,αν λέω,βλέπουμε.
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: panos2 στις Ιούλιος 13, 2010, 11:47:30 μμ
Αν και είμαι λίγο άσχετος σε ότι αφορά τις προθέσεις του υπουργείου για το "νέο σχολείο", αφού πράγματι όλα έγιναν αιφνιδιαστικά και γρήγορα, θα κάνω μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τον καθολικό  αρνητισμό του συναδέλφου.

1. Δεν είναι λάθος να ανοίξει το σχολείο στην τοπική κοινωνία και να προσαρμόσει μερικά τμήματα του αναλυτικού προγράμματος στις ανάγκες και ευκαιρίες του πρααγματικού κόσμου. Πρέπει να διασφαλίζεται  βέβαια το κομμάτι αυτό της γενικής παιδείας, που είναι απαραίτητο για όλους. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

2. Σχετικά με το ωράριο, πρέπει να σκεφτούμε και τις οικογένειες, που δεν έχουν τους παπούδες για την μεταφορά των παιδιών και εξυπηρετούνται  από τα καινούρια δεδομένα. Το 8 -2 για όλους  στην Α΄και Β΄Δημοτικού είναι, όμως, κάπως τραβηγμένο.
Στα ιδιωτικά δημοτικά το μέτρο αυτό είναι κανόνας...
Περιμένω από τους δασκάλους της Α΄και Β΄Δημοτικού να ανακαλύψουν τους κατάλληλους τρόπους - το έχουν σπουδάσει άλλωστε- για να μην γίνει βασανιστική η μεγαλύτερη παραμονή των παιδιών στο σχολείο.

3. Τα Αγγλικά διδάσκονται στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία με τον κατάλληλο τρόπο (όχι πάντα) ήδη από το νηπιαγωγείο! Οι περισσότεροι γονείς στέλνουν από μικρά τα παιδιά τους στα φροντιστήρια. Που είναι το πρόβλημα με την νέα ρύθμιση; Ζητούμενο για εμένα είναι ο σωστός τρόπος διδασκαλίας για αυτές τις τάξεις. Δεν έχουμε, δηλαδή, τους κατάλληλα  εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς. Εδώ πρέπει να υπάρξει μια διαρκής συνεργασία ανάμεσα στους έμπειρους δασκάλους και τους δασκάλους των Αγγλικών.

4. Η εξοικείωση των μικρών με τον υπολογιστή είναι κάτι που προκαλεί διασκέδαση και ξεκούραση στα παιδιά. Αν ο δάσκαλος της πληροφορικής μπορεί να συνεργαστεί και με τον δάσκαλο της τάξης, μπορουν να γίνουν θαύματα στις μεγαλύτερες τάξεις!

5. Ένα μεγάλο πρόβλημα, πράγματι,  είναι οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Εδώ μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων μαζί με τον σύλλογο γονέων να δώσουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις καινα μην περιμένουν εγκρίσεις από το υπουργείο, που ενδεχομένως να μην υπάρξουν ποτέ!
Εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι φορείς ή και -γιατί όχι - σπόνσορες.
Αν και εγώ πιστεύω, πως ένας ενεργός σύλλογος γονέων μπορεί να κάνει θαύματα.

6. Η εναλλαγή περισσοτερων εκπαιδευτικών στη τάξη είναι κανόνας σε άλλες χώρες και πολλά λειτουργούν περίφημα! Στην Γερμανία ο Φυσικός διδάσκει την φυσική και ο μαθηματικός τα μαθηματικά στο Δημοτικό...(με την κατάλληληλη, βέβαια, εκπαίδευση)

Τέλοσπάντων. Αυτό που με ενόχλησε στην τοποθέτηση του συναδέλφου είναι ο καθολικός αρνητισμός.
Ακόμη και ο ορισμός του ανοιχτού σχολείου στην κοινωνία τον ενόχλησε!
  Εγώ λέω να δείτε το πλαίσιο που θέτει το υπουργείο και κατά την εφαρμογή να κάνετε  τις βελτιώσεις που είναι απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία.

Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: kyanos68 στις Ιούλιος 14, 2010, 12:08:47 πμ
Αν και είμαι λίγο άσχετος σε ότι αφορά τις προθέσεις του υπουργείου για το "νέο σχολείο", αφού πράγματι όλα έγιναν αιφνιδιαστικά και γρήγορα, θα κάνω μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τον καθολικό  αρνητισμό του συναδέλφου.

1. Δεν είναι λάθος να ανοίξει το σχολείο στην τοπική κοινωνία και να προσαρμόσει μερικά τμήματα του αναλυτικού προγράμματος στις ανάγκες και ευκαιρίες του πρααγματικού κόσμου. Πρέπει να διασφαλίζεται  βέβαια το κομμάτι αυτό της γενικής παιδείας, που είναι απαραίτητο για όλους. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

2. Σχετικά με το ωράριο, πρέπει να σκεφτούμε και τις οικογένειες, που δεν έχουν τους παπούδες για την μεταφορά των παιδιών και εξυπηρετούνται  από τα καινούρια δεδομένα. Το 8 -2 για όλους  στην Α΄και Β΄Δημοτικού είναι, όμως, κάπως τραβηγμένο.
Στα ιδιωτικά δημοτικά το μέτρο αυτό είναι κανόνας...
Περιμένω από τους δασκάλους της Α΄και Β΄Δημοτικού να ανακαλύψουν τους κατάλληλους τρόπους - το έχουν σπουδάσει άλλωστε- για να μην γίνει βασανιστική η μεγαλύτερη παραμονή των παιδιών στο σχολείο.

3. Τα Αγγλικά διδάσκονται στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία με τον κατάλληλο τρόπο (όχι πάντα) ήδη από το νηπιαγωγείο! Οι περισσότεροι γονείς στέλνουν από μικρά τα παιδιά τους στα φροντιστήρια. Που είναι το πρόβλημα με την νέα ρύθμιση; Ζητούμενο για εμένα είναι ο σωστός τρόπος διδασκαλίας για αυτές τις τάξεις. Δεν έχουμε, δηλαδή, τους κατάλληλα  εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς. Εδώ πρέπει να υπάρξει μια διαρκής συνεργασία ανάμεσα στους έμπειρους δασκάλους και τους δασκάλους των Αγγλικών.

4. Η εξοικείωση των μικρών με τον υπολογιστή είναι κάτι που προκαλεί διασκέδαση και ξεκούραση στα παιδιά. Αν ο δάσκαλος της πληροφορικής μπορεί να συνεργαστεί και με τον δάσκαλο της τάξης, μπορουν να γίνουν θαύματα στις μεγαλύτερες τάξεις!

5. Ένα μεγάλο πρόβλημα, πράγματι,  είναι οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Εδώ μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων μαζί με τον σύλλογο γονέων να δώσουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις καινα μην περιμένουν εγκρίσεις από το υπουργείο, που ενδεχομένως να μην υπάρξουν ποτέ!
Εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι φορείς ή και -γιατί όχι - σπόνσορες.
Αν και εγώ πιστεύω, πως ένας ενεργός σύλλογος γονέων μπορεί να κάνει θαύματα.

6. Η εναλλαγή περισσοτερων εκπαιδευτικών στη τάξη είναι κανόνας σε άλλες χώρες και πολλά λειτουργούν περίφημα! Στην Γερμανία ο Φυσικός διδάσκει την φυσική και ο μαθηματικός τα μαθηματικά στο Δημοτικό...(με την κατάλληληλη, βέβαια, εκπαίδευση)

Τέλοσπάντων. Αυτό που με ενόχλησε στην τοποθέτηση του συναδέλφου είναι ο καθολικός αρνητισμός.
Ακόμη και ο ορισμός του ανοιχτού σχολείου στην κοινωνία τον ενόχλησε!
  Εγώ λέω να δείτε το πλαίσιο που θέτει το υπουργείο και κατά την εφαρμογή να κάνετε  τις βελτιώσεις που είναι απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία.


Ειλικρινά στο λέω διαβάζοντας το κείμενο με ενοχλεί και μένα αυτός ο καθολικός αρνητισμός στον οποίο αναφέρεσαι συχνά...και κάνοντας διάλογο μαζί σου το αποδέχομαι σαν γενική εικόνα αλλά πως να μην απορέει απο όλα αυτά μια άρνηση αφού το ερέθισμα για να γραφτεί το κείμενο μας το δίνει το υπουργείο...με το αποφασίζουμε και διατάζουμε...και με την ολοκληρωτική έλειψη διαλόγου...??
Πως μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος όταν για τόσο σημαντικά θέματα παίρνονται αποφάσεις για τα παιδιά μας χωρίς έστω τις στοιχειώδες έρευνες αν τα σχολεία πληρούν τις προυποθέσεις να μετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα?
Το δικό μας σχολείο είναι κατασκευής 1953...είναι ιδιωτικό κτήριο που μισθώνεται απο την νομαρχία..με συνέπεια να μην παίρνουμε κανένα κονδύλι για παρεμβάσεις με την αιτιολογία οτι το κτήριο είναι ιδιώτη...
Ναι έχεις δίκαιο...υπάρχει καθολικός αρνητισμός μέσα στο κείμενο...
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: panos2 στις Ιούλιος 14, 2010, 12:22:18 πμ
Το δικό μας σχολείο είναι κατασκευής 1953...είναι ιδιωτικό κτήριο που μισθώνεται απο την νομαρχία..με συνέπεια να μην παίρνουμε κανένα κονδύλι για παρεμβάσεις με την αιτιολογία οτι το κτήριο είναι ιδιώτη...
Ναι έχεις δίκαιο...υπάρχει καθολικός αρνητισμός μέσα στο κείμενο...

Εδώ θέλει μάχη! Πρέπει να παλέψετε στοχευμένα για την δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα επιτρέψουν την λειτουργία ενός αξιοπρεπούς σχολείου.  Θέλει έρευνα. Ποιός είναι ο ιδιώτης; Τι σχέση έχει με τη Νομαρχία; Πόσο είναι το ενοίκιο; Άξίζει τα λεφτά του; Πόσο θα στοίχιζε η ανέγερση  ενός νέου Δημοτικού; Επαφή με τον οργανισμό ανέγερσης σχολικών κτιρίων, κλπ...
Θέλει μάχη...
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: kyanos68 στις Ιούλιος 14, 2010, 12:56:01 πμ
Το δικό μας σχολείο είναι κατασκευής 1953...είναι ιδιωτικό κτήριο που μισθώνεται απο την νομαρχία..με συνέπεια να μην παίρνουμε κανένα κονδύλι για παρεμβάσεις με την αιτιολογία οτι το κτήριο είναι ιδιώτη...
Ναι έχεις δίκαιο...υπάρχει καθολικός αρνητισμός μέσα στο κείμενο...

Εδώ θέλει μάχη! Πρέπει να παλέψετε στοχευμένα για την δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα επιτρέψουν την λειτουργία ενός αξιοπρεπούς σχολείου.  Θέλει έρευνα. Ποιός είναι ο ιδιώτης; Τι σχέση έχει με τη Νομαρχία; Πόσο είναι το ενοίκιο; Άξίζει τα λεφτά του; Πόσο θα στοίχιζε η ανέγερση  ενός νέου Δημοτικού; Επαφή με τον οργανισμό ανέγερσης σχολικών κτιρίων, κλπ...
Θέλει μάχη...

Ωραία!εδώ συμφωνούμε!
Αλλά βλέπεις οτι το υπουργείο πάει σιγά σιγά να απαιμπλακεί απο την ανάμειξη του στο οικονομικό σκέλος και σου λέει βρείτε τρόπο να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας...[αρα ουδέν λόγος για δωρεάν παιδεία...]Τον Σεπτεμβρη θα μας φωνάξει ο διευθηντής και θα μας πεί οτι τέλος πετρέλαιο..τέλος φαγητό..τέλος σχολική ύλη...κτλ Αρα βάλτε ξανά γονείς το χέρι βαθιά μες την τσέπη....Η ένσταση μου είναι οτι εδώ δεν υπάρχουν ούτε καν τα απαραίτητα για την λειτουργία των σχολείων και το υπουργείο εξαγγέλει νεα θεωρητικά προγράμματα..Αντίφαση?
Πάντως σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου,αυτή είναι η ένοια του διαλόγου που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: someone στις Ιούλιος 14, 2010, 10:22:42 πμ
Εμενα, πάντως, το κειμενο κατι μου θυμιζει.... Κάποιες φράσεις μοιάζουν copy-paste απο ανακοινωσεις/αποφάσεις που κυκλοφορουν εδω και καιρο προσπαθωντας να μην ΠΑΜΕ στο νεο σχολειο....
Δεν μοιαζει πολυ με αυτο?
http://www.edupame.gr/content/%CE%91%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82 (http://www.edupame.gr/content/%CE%91%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82)
ΓΙα δειτε:
"Αγαπητέ γονιέ

Τις μέρες αυτές από την κυβέρνηση γίνεται μια συστηματική προσπάθεια «πλύσης εγκεφάλου» για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και το λεγόμενο «νέο σχολείο».

Πράγματι, το σχολείο των παιδιών μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.Αυτοί που σου πήραν το μισθό, τη σύνταξη, τις εισφορές τόσων χρόνων, την ασφάλιση, ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου, είναι αυτοί που τώρα προωθούν ένα σχολείο που τη λειτουργία του θα την πληρώνεις εσύ, που δε θα είναι ίδιο για όλα τα παιδιά , που το τι θα μαθαίνουν και το πώς θα μαθαίνουν τα παιδιά μας θα το καθορίζουν οι επιχειρήσεις. Φτιάχνουν ένα σχολείο που τα παιδιά μας από μικρά θα διδάσκονται ότι «ένα δίκιο υπάρχει», αυτό το πλουσίων και «μια κοινωνία, ο καπιταλισμός». Αυτό το σχολείο παραπλανητικά το ονομάζουν «νέο», «καινοτόμο», «ανοιχτό στην κοινωνία», «πράσινο σχολείο», κτλ. Για να «το περάσουν», προωθούν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τα 800-πιλοτικά ολοήμερα Δημοτικά.

 

Τα πράγματα είναι απλά:

Σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που θα ικανοποιεί το σύνολο των μορφωτικών αναγκών όλων των παιδιών.

    * Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που όλα θα μαθαίνουν τα ίδια γράμματα. Τι θα πει ... κάθε σχολείο ή δήμος καθορίζει το περιεχόμενο ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας? Τι θα πει ο σύλλογος διδασκόντων καθορίζει μαζί με τους γονείς το περιεχόμενο και τα μαθήματα? Είναι σα να λένε ... «Όποιος μπορεί ας προχωρήσει»!
    * Ένα σχολείο που τα παιδιά μας θα παίρνουν τη γενική μόρφωση, θα μαθαίνουν τα βασικά για την κάθε επιστήμη και την εξέλιξη της κοινωνίας. Από αυτή την άποψη είναι επιζήμιο ένα σχολείο που θα δίνει λίγη γενική μόρφωση και πολλές πληροφορίες και δεξιότητες.
    * Ένα σχολείο που η λειτουργία του θα είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Τι θα πει τα σχολεία στους δήμους? Μήπως όταν πέρασαν τους παιδικούς σταθμούς στους δήμους είδαμε χαΐρι? Πληρώνουμε υπέρογκα τροφεία, οι εργαζόμενοι «σήμερα είναι κι αύριο δεν είναι», οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών των δήμων.
    * Ένα σχολείο που ο νόμος του κέρδους δεν θα έχει θέση μέσα σε αυτό και στη σχέση του μαθητή με το δάσκαλο. Τι θα πει «εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης»? Τι θα πει ο Σύλλογος γονέων μαζί με το σύλλογο δασκάλων θα εξασφαλίζουν τα έσοδα για τη λειτουργία του σχολείου?
    * την Ένα σχολείο όπου ο μαθητής απ 'αρχή θα οικοδομεί τη σκέψη του, την αφομοίωση της μητρικής του γλώσσας, για να μπορέσει στη συνέχεια να αποκτήσει τις βάσεις σε όλα τα μαθήματα. Πόσο φυσιολογικό και παιδαγωγικά τεκμηριωμένο είναι, την ώρα που ο μαθητής της Α δημοτικού προσπαθεί να μάθει τη μητρική του γλώσσα, την ώρα που ακόμα δε γνωρίζει την αλφαβήτα της μητρικής του γλώσσας, να μαθαίνει ταυτόχρονα και ξένη γλώσσα?
    * Ένα σχολείο που το παιδί θα έχει χρόνο για να παίξει. Ποιος «παιδαγωγός» λέει ότι το παιδί της Πρώτης και της Δευτέρας είναι σε θέση να μένει στο σχολείο απ 'τις 7 μέχρι τις 4 ή έστω απ' τις 8 μέχρι τις 2?
    * Ένα σχολείο όπου οι νέες τεχνολογίες, οι υπολογιστές θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα το πιάνει στα χέρια του ο μαθητής όταν θα έχει αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις για να το χρησιμοποιήσει όπως πρέπει. Τι νόημα έχει να το βάλουνε κι αυτό από την Α δημοτικού? Εμείς κυνηγάμε τα παιδιά μας στο σπίτι για να κλείσουν το κομπιούτερ και να ανοίξουν κανένα βιβλίο. την Πρέπει απ 'πρώτη δημοτικού να τα μάθουμε να ξεροσταλιάζουν μπροστά σε μια οθόνη? Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να τρέχουν και να παίζουν, για να αναπτυχθούν κανονικά ψυχικά και σωματικά.

Ούτε μια ώρα χαμένη!

Τώρα! Κίνημα, αγώνας, Ενιαίο Μέτωπο Εργατικών Συνδικάτων-Γονέων-Εκπαιδευτικών-Μαθητών, για να μην περάσουν τα 30αρια τμήματα, η αυταξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τα 800-πιλοτικά ολοήμερα Δημοτικά.

Αντίσταση-Απειθαρχία-ανυπακοή για να μην περάσει το σχολείο της αγοράς

 

Αθήνα 16/6/2010"

Αληθεια, οταν το μοιρασετε στους γονεις, θα το μοιρασετε ως κειμενο του συλλογου γονέων ???
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: kyanos68 στις Ιούλιος 14, 2010, 05:11:16 μμ
Οπως ανέφερα και παραπάνω το κείμενο προέκυψε απο συζητήσεις με άλλους γονείς απο διάφορα μέρη της ελλάδος και διάφορες σελίδες στο δίκτιο.
Βλέπεις πουθενά να υπάρχει αναφορά σε κόμματα η παρατάξεις??
Γιατί μόλις πάει να γίνει κάπια καλή προσπάθεια πρέπει να την κολήσουμε κάποια ταμπέλα?
Εγώ προσωπικά ανήκω στον εντελώς αντίθετο χώρο του ΠΑΜΕ...αυτό ομως δεν μπορεί να μου κλείνει τα μάτια και να απορίπτω καθετι αξιόλογο που γίνεται για να έχουν τα παιδιά μας ενα καλήτερο μέλλον.Πριν απο οπιαδέποτε κοματικη ταμπέλα ειμαστε ΓΟΝΕΙΣ....
Δυστυχώς κριτική στο κείμενο δεν βλέπω.....
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: kyanos68 στις Ιούλιος 14, 2010, 05:14:02 μμ
Εμενα, πάντως, το κειμενο κατι μου θυμιζει.... Κάποιες φράσεις μοιάζουν copy-paste απο ανακοινωσεις/αποφάσεις που κυκλοφορουν εδω και καιρο προσπαθωντας να μην ΠΑΜΕ στο νεο σχολειο....
Δεν μοιαζει πολυ με αυτο?
http://www.edupame.gr/content/%CE%91%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82 (http://www.edupame.gr/content/%CE%91%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82)
ΓΙα δειτε:
"Αγαπητέ γονιέ

Τις μέρες αυτές από την κυβέρνηση γίνεται μια συστηματική προσπάθεια «πλύσης εγκεφάλου» για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και το λεγόμενο «νέο σχολείο».

Πράγματι, το σχολείο των παιδιών μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.Αυτοί που σου πήραν το μισθό, τη σύνταξη, τις εισφορές τόσων χρόνων, την ασφάλιση, ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου, είναι αυτοί που τώρα προωθούν ένα σχολείο που τη λειτουργία του θα την πληρώνεις εσύ, που δε θα είναι ίδιο για όλα τα παιδιά , που το τι θα μαθαίνουν και το πώς θα μαθαίνουν τα παιδιά μας θα το καθορίζουν οι επιχειρήσεις. Φτιάχνουν ένα σχολείο που τα παιδιά μας από μικρά θα διδάσκονται ότι «ένα δίκιο υπάρχει», αυτό το πλουσίων και «μια κοινωνία, ο καπιταλισμός». Αυτό το σχολείο παραπλανητικά το ονομάζουν «νέο», «καινοτόμο», «ανοιχτό στην κοινωνία», «πράσινο σχολείο», κτλ. Για να «το περάσουν», προωθούν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τα 800-πιλοτικά ολοήμερα Δημοτικά.

 

Τα πράγματα είναι απλά:

Σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που θα ικανοποιεί το σύνολο των μορφωτικών αναγκών όλων των παιδιών.

    * Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που όλα θα μαθαίνουν τα ίδια γράμματα. Τι θα πει ... κάθε σχολείο ή δήμος καθορίζει το περιεχόμενο ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας? Τι θα πει ο σύλλογος διδασκόντων καθορίζει μαζί με τους γονείς το περιεχόμενο και τα μαθήματα? Είναι σα να λένε ... «Όποιος μπορεί ας προχωρήσει»!
    * Ένα σχολείο που τα παιδιά μας θα παίρνουν τη γενική μόρφωση, θα μαθαίνουν τα βασικά για την κάθε επιστήμη και την εξέλιξη της κοινωνίας. Από αυτή την άποψη είναι επιζήμιο ένα σχολείο που θα δίνει λίγη γενική μόρφωση και πολλές πληροφορίες και δεξιότητες.
    * Ένα σχολείο που η λειτουργία του θα είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Τι θα πει τα σχολεία στους δήμους? Μήπως όταν πέρασαν τους παιδικούς σταθμούς στους δήμους είδαμε χαΐρι? Πληρώνουμε υπέρογκα τροφεία, οι εργαζόμενοι «σήμερα είναι κι αύριο δεν είναι», οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών των δήμων.
    * Ένα σχολείο που ο νόμος του κέρδους δεν θα έχει θέση μέσα σε αυτό και στη σχέση του μαθητή με το δάσκαλο. Τι θα πει «εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης»? Τι θα πει ο Σύλλογος γονέων μαζί με το σύλλογο δασκάλων θα εξασφαλίζουν τα έσοδα για τη λειτουργία του σχολείου?
    * την Ένα σχολείο όπου ο μαθητής απ 'αρχή θα οικοδομεί τη σκέψη του, την αφομοίωση της μητρικής του γλώσσας, για να μπορέσει στη συνέχεια να αποκτήσει τις βάσεις σε όλα τα μαθήματα. Πόσο φυσιολογικό και παιδαγωγικά τεκμηριωμένο είναι, την ώρα που ο μαθητής της Α δημοτικού προσπαθεί να μάθει τη μητρική του γλώσσα, την ώρα που ακόμα δε γνωρίζει την αλφαβήτα της μητρικής του γλώσσας, να μαθαίνει ταυτόχρονα και ξένη γλώσσα?
    * Ένα σχολείο που το παιδί θα έχει χρόνο για να παίξει. Ποιος «παιδαγωγός» λέει ότι το παιδί της Πρώτης και της Δευτέρας είναι σε θέση να μένει στο σχολείο απ 'τις 7 μέχρι τις 4 ή έστω απ' τις 8 μέχρι τις 2?
    * Ένα σχολείο όπου οι νέες τεχνολογίες, οι υπολογιστές θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα το πιάνει στα χέρια του ο μαθητής όταν θα έχει αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις για να το χρησιμοποιήσει όπως πρέπει. Τι νόημα έχει να το βάλουνε κι αυτό από την Α δημοτικού? Εμείς κυνηγάμε τα παιδιά μας στο σπίτι για να κλείσουν το κομπιούτερ και να ανοίξουν κανένα βιβλίο. την Πρέπει απ 'πρώτη δημοτικού να τα μάθουμε να ξεροσταλιάζουν μπροστά σε μια οθόνη? Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να τρέχουν και να παίζουν, για να αναπτυχθούν κανονικά ψυχικά και σωματικά.

Ούτε μια ώρα χαμένη!

Τώρα! Κίνημα, αγώνας, Ενιαίο Μέτωπο Εργατικών Συνδικάτων-Γονέων-Εκπαιδευτικών-Μαθητών, για να μην περάσουν τα 30αρια τμήματα, η αυταξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τα 800-πιλοτικά ολοήμερα Δημοτικά.

Αντίσταση-Απειθαρχία-ανυπακοή για να μην περάσει το σχολείο της αγοράς

 

Αθήνα 16/6/2010"

Αληθεια, οταν το μοιρασετε στους γονεις, θα το μοιρασετε ως κειμενο του συλλογου γονέων ???
Σου απάντησα και πριν αλλά αν θέλεις μπορείς να μου πεις αν διαφωνείς η οχι με αυτα που λέει το κείμενο και γιατί?
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: panos2 στις Ιούλιος 14, 2010, 05:30:45 μμ
Μπορεί οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να αντέγραψαν από τον kyano68... Μπορεί όλοι να αντέγραψαν από κάποιον άλλο. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία το ποιός είχε την πρώτη έμπνευση. Υπο συζήτηση είναι το περιεχόμενο του κειμένου.
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: kyanos68 στις Ιούλιος 14, 2010, 05:47:45 μμ
Μπορεί οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να αντέγραψαν από τον kyano68... Μπορεί όλοι να αντέγραψαν από κάποιον άλλο. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία το ποιός είχε την πρώτη έμπνευση. Υπο συζήτηση είναι το περιεχόμενο του κειμένου.
Δεν υπάρχει κάτι κακό εδώ,το να ασπάζεσαι θέσεις απο διάφορους φορείς η άτομα αν πιστεύεις ότι σε εκφράζουν δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν την σκέψη μας απο τα προβλήματα που υπάρχουν..Οπως είπα και στην αρχή η ανάρτηση έγινε με σκοπό την κριτική πάνω στο κείμενο και αν είναι αυτό σωστό η όχι.Κάθε κριτική και πρόταση πάνω στο κείμενο είναι απολύτος καλοδεχούμενη,ώστε να προκύψει ενα τελικό κείμενο που θέλουμε να παρουσιάσουμε στους γονείς.Τώρα αν κάποιος άλλος είχε την ιδέα πρώτος τι να πω...δεν έχει σημασία κατα την γνώμη μου αν το κείμενο πρώτος το σκέφτηκε το παμε η το κατσε...
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: someone στις Ιούλιος 14, 2010, 11:21:46 μμ
Δεν υπάρχει κάτι κακό εδώ,το να ασπάζεσαι θέσεις απο διάφορους φορείς η άτομα αν πιστεύεις ότι σε εκφράζουν δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν την σκέψη μας απο τα προβλήματα που υπάρχουν..Οπως είπα και στην αρχή η ανάρτηση έγινε με σκοπό την κριτική πάνω στο κείμενο και αν είναι αυτό σωστό η όχι.Κάθε κριτική και πρόταση πάνω στο κείμενο είναι απολύτος καλοδεχούμενη,ώστε να προκύψει ενα τελικό κείμενο που θέλουμε να παρουσιάσουμε στους γονείς.Τώρα αν κάποιος άλλος είχε την ιδέα πρώτος τι να πω...δεν έχει σημασία κατα την γνώμη μου αν το κείμενο πρώτος το σκέφτηκε το παμε η το κατσε...
Μα δεν μιλαμε για "ιδεα", μιλαμε για αντιγραφη κειμενου. Οταν κοβω και ραβω αυτουσιο κειμενο και το παρουσιαζω σε καποιους ως προιον δικης μου σκεψης, χωρις αναφορα στην πηγη μου, αυτο λεγεται λογοκλοπη.
Και εγω ως γονιος, αν λαβαινα απο το Συλλογο μας αυτο το κειμενο με την "υπογραφη" του, θα το θεωρουσα αισχρη κοροϊδια.

Και, για να παμε στην κριτικη που ζητατε: απ'ο,τι καταλαβαινω, θελετε να βελτιωσετε ενα κειμενο κατα του "Νεου Σχολειου", δεν σας ενδιαφερει να ακουσετε αποψεις για το "Νεο Σχολειο" που μπορει να ειναι και θετικες, ή πιο μετριοπαθεις απο τις δικες σας.

Λετε λοιπον:
"Ένα σχολείο που το παιδί θα έχει χρόνο για να παίξει. Ποιος «παιδαγωγός» λέει ότι το παιδί της Πρώτης και της Δευτέρας είναι σε θέση να μένει στο σχολείο απ’ τις 7 μέχρι τις 4 ή έστω απ’ τις 8 μέχρι τις 2; "

α. Και ποιος "παιδαγωγός" λέει ότι δεν μπορει?
β. Ποιος "παιδαγωγος" λεει οτι το παιδι της Πρωτης και της Δευτερας εινια σε θεση να κανει 5 σελιδες φωτοτυπιες (απο βιβλια του εμποριου βεβαιως) καθημερινα? Εχει κανει καποια κινηση ο Συλλογος σας γι'αυτο?

Λετε:
"Ένα σχολείο όπου οι νέες τεχνολογίες, οι υπολογιστές θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα το πιάνει στα χέρια του ο μαθητής όταν θα έχει αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις για να το χρησιμοποιήσει όπως πρέπει. Τι νόημα έχει να το βάλουνε κι αυτό από την Α δημοτικού? Εμείς κυνηγάμε τα παιδιά μας στο σπίτι για να κλείσουν το κομπιούτερ και να ανοίξουν κανένα βιβλίο. την Πρέπει απ 'πρώτη δημοτικού να τα μάθουμε να ξεροσταλιάζουν μπροστά σε μια οθόνη? Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να τρέχουν και να παίζουν, για να αναπτυχθούν κανονικά ψυχικά και σωματικά.

Ποιος ειπε οτι απο την πρωτη δημοτικου θα μαθουν να ξεροσταλιαζουν σε μια οθόνη? Τα παιδια ηδη κανουν Υπολογιστες απο την Α δημοτικου στο ολοημερο, και οσα εχουν δασκαλους με ορεξη, εξοικειώνονται με ενα εξαιρετικα χρησιμο εργαλειο. Αυτα που ξεροσταλιαζουν στην οθονη ειναι εκεινα που στο σπιτι οι αδιαφοροι γονεις τ'αφηνουν με τις ωρες μπροστα στην τηλεοραση/τον υπολογιστη/ τα ηλεκτρονικα. ΕΙναι σαν να λετε οτι αν μπουν περισσοτερες ωρες γυμναστικης, τα παιδια θα ξεροσταλιαζουν στα γηπεδα.
Επισης, το παιδι μπορει ανετα και να παιζει στο κομπιουτερ και να διαβαζει βιβλια, το ένα δεν αποκλειει το άλλο. Αλλωστε στο "Νεο Σχολειο" προβλεπονται και ωρες "φιλαναγνωσιας".

Δεν θα μπω στον κοπο να σχολιασω περισσότερο το κειμενο, συμφωνω με όσα εγραψε στο πρωτο του σχολιο ο Panos2.

Πάντως, πριν το στειλετε στους γονεις, διορθωστε τη φραση
"12. Το υπουργείο δεν μπορεί βέβαια να περιμένει ότι θα καλύψουμε τυχόν κενά των σχολείων αυτών με υπερωριακή εργασία." - το στελνετε ως ΔΣ γονεων και οχι ως δασκαλος, σωστα??

Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: koth στις Ιούλιος 14, 2010, 11:52:35 μμ
Με απασχολεί το θέμα και επειδή εμπλέκομαι σε συλλόγους γονέων...

...θα έλεγα ότι πράγματι το κείμενο διακατέχεται από εμπάθεια και μπορεί να ενοχλήσει κάποιους με ευαίσθητο στομάχι. Δεν έχει σκοπό ο σύλλογος να πετάξει πέτρες στους γονείς για να ξυπνήσουν..υπάρχουν πιο ήπιοι τρόποι είμαι σίγουρη...και από προσωπική εμπειρία (ως πρόεδρος και γραμματέας συλλογων γονέων). Από τη στιγμή που ήδη υπήρξε εδώ μια αντιδραση ..καλό θα ήταν kyanos68  να κάνεις τον κόπο να ξαναγράψεις το κείμενο με δικά σου λόγια και χωρίς αυτό το τόσο κατηγορηματικό ύφος...Σε μας ήρθε ο σύμβουλος να μας ενημερώσει ..δυστυχως εμένα δεν με έπεισε ..ενιωσα ότι μιλούσε πολύ θεωρητικά..."Και τι είναι 2 ώρες παραπάνω;" η απάντησή του για το αν θα επιβαρυνθεί ένα εξάχρονο με το νέο πρόγραμμα;  Μα τα τόσο μικρά παιδιά δυσκολεύεσαι να τα πείσεις να πάνε σχολείο σε αυτήν την ηλικία..Και το θέμα της υποδομής είναι τεράστιο και πολύ βασικό..Επίσης το ότι δεν μας ρώτησαν ..δεν υπήρξε διάλογος με τους γονείς πριν αποφασιστεί. Εμείς πάντως δεχτήκαμε να δοκιμάσουμε το πρόγραμμα και αν δεν δούμε τα αποτελεσματα που μας υπόσχονται θα ζητήσουμε ως σύλλογος γονέων να εξαίρεθεί το σχολείο μας από το πρόγραμμα...
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: kyriostade στις Ιούλιος 15, 2010, 01:30:36 πμ
Είναι ξεκάθαρο ότι το κείμενο αποτελείται από αντιγραφές άλλων κειμένων. Αυτό από μόνο του θεωρώ ότι είναι πρόβλημα. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θεωρώ ότι υπάρχει για να έχει δική του σκέψη και όχι να μεταφέρει αυτούσιες τις σκέψεις και τις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών. Ειδικά όταν το κείμενο είναι γραμμένο με ειρωνικό και επιθετικό τόνο (πέραν του ότι όπως αναφέρει ο someone δεν καλύπτεται κάν προσεκτικά η προέλευσή του, όταν αναφέρεται σε προβληματισμούς των εκπαιδευτικών).

Προσωπικά, ως γονέας, και ως μέλος ΔΣ συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, έχω τις εξής απορίες/κριτική επί της ουσίας:

- βάση ποιών μελετών έχουν βγει τα συμπεράσματα που αναφέρονται σε αυτό το κείμενο ? Είναι καιρός να ακούσουμε εμπεριστατωμένες μελέτες και όχι απλά αρνητισμό και γενικόλογα που απλά παραπληροφορούν.
- περί διδασκαλίας των αγγλικών από την πρώτη δημοτικού με καλύπτει απόλυτα το άρθρο εκπαιδευτικού στον παρακάτω σύνδεσμο : http://www.alfavita.gr/artro.php?id=4368 (http://www.alfavita.gr/artro.php?id=4368) Επιπλέον, πολλοί από εμάς έχουμε από πρώτο χέρι την εμπειρία εκμάθησης των αγγλικών παράλληλα με την ελληνική γλώσσα από τα 5 ή 6 μας (και πολλά παιδιά σήμερα από τα 3 ή τα 4) χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
- για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, θα ήθελα να μου υποδείξετε σε ποιο σημείο των ανακοινώσεων, εγκυκλίων κλπ του υπουργείου φαίνεται ότι θα 'τα μάθουμε να ξεροσταλιάζουν μπροστά σε μια οθόνη'. Αν αναφέρεται κάπου αυτό, τότε σταματάω την κριτική εδώ. Αν όχι, τότε θα θεωρήσω ότι η προσθήκη τέτοιων φράσεων στο κείμενο γίνεται επίτηδες για την δημιουργία εύκολων αρνητικών εντυπώσεων στους γονείς. Το πώς θα γίνει το μάθημα των νέων τεχνολογιών τελικά θα είναι θέμα εκπαιδευτικού. Αν ο εκπαιδευτικός είναι Δάσκαλος και νοιάζεται, τότε δεν θα τα μάθει να ξεροσταλιάζουν μπροστά σε μια οθόνη. Αν όχι, τότε τα παιδιά θα καταλήξουν να παίζουν ramkid και ιντερνετικά ηλεκτρονικά παιχνίδια από την πρώτη δημοτικού, όπως κάνουν εδώ και χρόνια στο ολοήμερο σε ορισμένα σχολεία, χωρίς να νοιάζεται κανείς, ούτε διευθυντές, ούτε σύλλογοι γονέων, ούτε εκπαιδευτικοί. Λίγο υποκριτικό δεν είναι λοιπόν τώρα να δημιουργείται όλο αυτό το κλίμα κατά της εισαγωγής του μαθήματος αυτού στο σχολείο, λες και το ολοήμερο δεν είναι σχολείο ? Δυστυχώς βέβαια, το ολοήμερο λειτουργεί ως φύλαξη με την πλήρη ανοχή όλων των εμπλεκόμενων. Ας πούμε επιτέλους κάποια πράγματα με το όνομά τους, ειδικά εμείς οι γονείς προς τους γονείς, για να μην δημιουργούνται απλά εντυπώσεις.
- '1. Τα Σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος υιοθετούν εξοντωτικούς ρυθμούς για τη μάθηση. Η έβδομη ώρα – ιδιαίτερα σε καθημερινή βάση σε όλες τις τάξεις – είναι παιδαγωγικά ανώφελη και υπονομεύει και τις υπόλοιπες. Έχει ήδη αποτύχει στις μεγάλες τάξεις. Στις μικρές δημιουργεί μόνο κινδύνους.' Βάση ποιών στατιστικών και μελετών καταλήγετε σε αυτό το συμπερασμα ?
- '7. Στα Σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος η τσάντα δεν θα μένει στο σχολείο. Η ανάγκη για κατ’ οίκον εργασία παραμένει (αφού οι διδακτικοί στόχοι και τα βιβλία δεν αλλάζουν), μόνο που αυτή θα αρχίζει πολύ πιο αργά και θα επιτελείται από πολύ πιο κουρασμένα παιδιά. ' Πού αναφέρεται αυτό ? Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου θα μειωθεί η ύλη και ο στόχος θα είναι να μένει η τσάντα στο σχολείο. Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι αυτό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το ότι και σήμερα ακόμη ο όγκος εργασιών που δίδεται στα παιδιά εξαρτάται από τον κάθε εκπαιδευτικό (όπου οι γονείς ξέρουν αν ο ένας δάσκαλος βάζει από Πατάκη και ο άλλος από Ελληνικά Γράμματα κλπ), υποθέτω ότι και με το νέο σύστημα, μέρος της επιτυχίας θα έχει να κάνει με την θέληση του δασκάλου να το κάνει να πετύχει. Μένει να το δούμε, αλλά προσωπικά με ενοχλεί ο απόλυτος αρνητισμός σας.
- συμφωνώ ότι με τον νέο σχολείο μειώνεται η μελέτη. Μένει να δούμε αν θα μπορεί να γίνεται περισσότερη δουλειά στο σχολείο που θα απομακρύνη την ανάγκη περισσότερων ωρών μελέτης στο ολοήμερο.
- όσον αφορά το σχόλασμα στις 2μμ, αυτό υπάρχει ήδη στους παιδικούς σταθμούς (που τα παιδιά φεύγουν στις 3 ή 4), υπάρχει στα ολοήμερα νηπιαγωγεία (σχόλασμα στις 4) στα ολοήμερα δημοτικά (σχόλασμα στις 4) καθώς και σε πολλές χώρες του εξωτερικού (των οποίων τα εκπαιδευτικά συστήματα θεωρούνται ανώτερα της Ελλάδας). Αν το δούμε και από την άλλη πλευρά, σε πολλές οικογένειες πλέον εργάζονται και οι δύο γονείς, με αποτέλεσμα το παιδί μετά το σχόλασμα να είναι είτε με την γιαγιά και τον παππού είτε με κάποια νταντά. Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί θα καταλήξει να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει ηλεκτρονικά. Πόσα παιδιά αλήθεια θα είναι στην αλάνα να παίζουν και να τρέχουν ? Μήπως είναι προτιμότερο τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολείο μέχρι τις 2μμ ή και μέχρι τις 4μμ, αρκεί το σχολείο να μπορεί να τους δώσει γνώσεις, δραστηριότητες κλπ ?

Θα συμφωνήσω ότι ήταν λάθος να σταλούν οι εγκύκλιοι δύο εβδομάδες πριν από την λήξη των μαθημάτων. Θα συμφωνήσω ότι ακόμη λείπουν πολλά από τα στοιχεία της λειτουργίας του νέου σχολείου, τα οποία θα μάθουμε στην πορεία. Συμφωνώ ότι ίσως θα υπάρξει στην αρχή κάποιο πρόβλημα στον προγραμματισμό και την στελέχωση (άλλωστε κάθε χρόνο δεν δημιουργείται πρόβλημα και κάθε χρόνο δεν έχουμε σχολεία στα οποία το ολοήμερο ξεκινά να λειτουργεί μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων ? ) Συμφωνώ ότι υπάρχουν και θέματα υποδομής που πρέπει να λυθούν.

Αλλά με ενοχλεί αυτός ο απόλυτος αρνητισμός. Θεωρώ ότι το 'νέο σχολείο' είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, και θα χρειαστεί προσπάθεια από όλους για να λειτουργήσει σωστά. Κείμενα όπως αυτό που παρουσιάζεται, δεν νομίζω ότι βοηθούν.

Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: kyanos68 στις Ιούλιος 15, 2010, 02:59:16 πμ
Επειδή είχα πει οτι το κέιμενο παρουσιάζεται για να το κρίνεται και να  πείτε την γνώμη σας,πριν το δωσουμε και εμείς στους γονείς,θα πω ειλικρινά οτι σέβομαι τις απόψεις όλων και βλέπω οτι πραγματι θέλει αρκετές αλλαγές και για αυτό δεν θα το μοιράσουμε στους γονείς.Θέλαμε να ενημερόσουμε και οχι να προκαλέσουμε την σκέψη τους και όντως αρκετά παιδιά εδω έχουν δίκαιο σε πολλά απο αυτά που γράψαν,και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό.Δεσμέυομαι προς το φόρουμ και τα παιδιά που κάνανε τον κόπο να απαντήσουν οτι όταν προκύψει νεο κείμενο θα το παρουσιάσω εδω.Δεν είναι κακό να παραδέχεσαι τα λάθη σου και θα συμφονήσω με αρκετά απο όσα γραφτήκαν για το θέμα μας.Πάλι ενα ευχαριστώ σε όλους όσους ειπαν την γνώμη τους εδώ,βοηθήσανε όντως αρκετά.
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: rozy4 στις Ιούλιος 23, 2010, 01:56:42 μμ
Θυμάστε τη διαφήμιση του ΟΤΕ για την ευρυζωνικότητα; (http://www.youtube.com/watch?v=sIiwiZfekpg)
Αυτή μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας το πρόγραμμα σπουδών των ΤΠΕ για τα νέα ολοήμερα δημοτικά σχολεία.(http://www.alfavita.gr/artro.php?id=5838)

Το ερώτημα που με ταλανίζει δυο μέρες τώρα είναι αν το ecdl πρέπει να το παίρνουν οι μαθητές στην Ε ή στην Στ τάξη του δημοτικού ή μήπως είναι ήδη πάρα πολύ αργά;

υγ για τα αγγλικά δεν σχολιάζω, αντιγράφω μόνο από την "εισήγηση": Το σχολικό πρόγραμμα εκμάθησης της Αγγλικής της Α’ και Β’ δημοτικού στηρίζεται σε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο αναδυόμενου πολυγραμ­ματισμού..."



Όπως έλεγε και η Σαπφώ Νοταρά
http://www.youtube.com/watch?v=TgxOUqh9b5Q&feature=related
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: LK στις Ιούλιος 23, 2010, 02:32:53 μμ
Κοιτάξτε, όλα αυτά δεν είναι άσχημα, αλλά σπουδαίο ρόλο στην υλοποίησή τους διαδραματίζει ο ανθρώπινος παράγοντας. Συγγνώμη που το λέω, αλλά ούτε ένας φιλόλογος ούτε ένας καθηγητής ξένων γλωσσών ούτε ένας πληροφορικός γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν ένα παιδί των πρώτων τάξεων του δημοτικού και εκεί φοβάμαι ότι θα αποτύχει το όλο εγχείρημα. :(
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: LK στις Ιούλιος 23, 2010, 02:36:17 μμ
Και, βέβαια, δε συζητώ για τις ευθύνες του υπουργείου. Δεν μπορείς να προτείνεις αλλαγές χωρίς επιμόρφωση αυτών που θα τις υλοποιήσουν. Και, βέβαια, πώς να κάνεις επιμόρφωση όταν δεν ξέρει ο εκπαιδευτικός πού θα βρίσκεται την επόμενη σχολική χρονιά;  ??? ??? ???
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: rozy4 στις Ιούλιος 23, 2010, 02:59:02 μμ
Δεν είναι μόνο η επιμόρφωση ούτε ότι σε πάρα πολλά σχολεία δεν υπάρχουν καν υπολογιστές αλλά κυρίως ότι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να ενταχθεί ως εργαλείο στη μαθησιακή διδασκαλία (εντός του σχολείου) γίνεται μάθημα από την α δημοτικού.
Ξεχνάμε ότι τα παιδιά αυτό που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα είναι το παιχνίδι και φορτώνουμε στις πλάτες τους εκείνα τα "εφόδια" που θα τους είναι "απαραίτητα" για να αλλάξουν στο μέλλον 3 ή 4 επαγγέλματα και μάλιστα ολοένα και σε μικρότερη ηλικία. Μόνο που τα γονατίζουμε και τα συνθλίβουμε. Η άποψή μου είναι ότι αν το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ξεφύτρωναν σαν τα σαλιγκάρια (προϊόν και των αναλυτικών προγραμμάτων κατά μεγάλο ποσοστό) στο άμεσο μέλλον θα έχουμε δραματική αύξηση παιδιών με πολύ σοβαρότερα μαθησιακά προβλήματα καθώς και παιδιών που θα αισθάνονται ολοένα και πιο ανίσχυρα και ανήμπορα να τελειώσουν το δημοτικό γιατί απευθυνόμαστε όλο και πιο πολύ σε μια μικρή μειοψηφία και όχι στο σύνολο των μαθητών.
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: LK στις Ιούλιος 23, 2010, 03:31:29 μμ
Νομίζω ότι οι υπολογιστές πρέπει να διδάσκονται σαν παιχνίδι στα παιδιά. Τα μικρά παιδιά ενδιαφέρονται πολύ για την τεχνολογία, αρκεί να διδάσκεται σωστά. Επίσης, είδα ότι τα νέα αναλυτικά προγράμματα περιλαμβάνουν και πολλά μαθήματα τέχνης. Νομίζω ότι τα νέα προγράμματα προσπαθούν να διορθώσουν το γνωσιοκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού σχολείου. Εγώ επιμένω ότι η διαφορά βρίσκεται στην εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων. Ας πούμε, για να φέρω ένα παράδειγμα από το δικό μου χώρο, στην ιστορία έχει αλλάξει το αναλυτικό πρόγραμμα. Βλέπετε πολλούς συναδέλφους να το ακολουθούν; Δεν απαλλάσσω το υπουργείο από τις ευθύνες του, αλλά η εφαρμογή ενός αναλυτικού προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τον εκπαιδευτικό, από το μεράκι του και τη δημιουργικότητά του.
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: LK στις Ιούλιος 23, 2010, 03:35:32 μμ
Και αναφορικά με αυτό που είπες, Ρόζυ, δηλαδή τον εξοπλισμό των σχολείων, ένα μέρος του προβλήματος είναι και η διαχείριση των χρημάτων. Για να σε κάνω να καταλάβεις, στο σχολείο που δίδασκα φέτος υπήρχε στο γραφείο των καθηγητών ένας υπολογιστής που λειτουργούσε δε λειτουργουσε και ένας βιντεοπροβολέας. Ευτυχώς, μέσα σ' ένα μήνα άλλαξε ο υποδιευθυντής και ανέλαβε ένας εξαιρετικός άνθρωπος με μεράκι και γνώσεις. Ως δια μαγείας, αποκτήσαμε 6 υπολογιστές, 6 βιντεοπροβολείς, ένα δεύτερο εργαστήρι πληροφορικής και όλοι οι υπολογιστές δούλευαν ρολόι.  ;)
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: koth στις Ιούλιος 23, 2010, 03:41:03 μμ
...νομίζω κανείς δε θα διαφωνούσε να γίνουν τομές στο δημοτικό κτλ. Αλλά είμαστε δύσπιστοι πιστεύω επειδή έχουμε εμπειρία της προχειρότητας οργάνωσης από μέρους των υπουργείων...Θεωρητικά όλα φαίνονται ωραία...Αλλά..Να πάρουμε αυτούς που θα μπουν να διδάξουν...Αν οι Αγγλικής και Πληροφορικής είναι πχ ΑΜΩ....Με τι είδους ψυχολογία θα μπουν στην τάξη; Θα είναι καταρτισμένοι γνωστικά (όχι παιδαγωγικά)...αλλά θα έχουν ψυχικό απόθεμα για να αποδώσουν σε μια τάξη με πιτσιρίκια που δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνουν ότι τους πεις (το καθένα στο δικό του ρυθμό ανάπτυξης). Τι θα τους εμπνέει; Ο μισθός; Οι συνθήκες εργασίας (βλ αν υπάρχουν λίγοι απαρχαιωμένοι η/υ ασυντήρητοι, αρχαία ετοιμόρροπα κτήρια κτλ) ή τα 30 παιδιά ανά τάξη; Εχω να πω πολλά...για τη συνένωση των δήμων και τη χρηματοδότηση των σχολείων ..κ. ά. Θα περιοριστώ εδώ και θα ρωτήσω κάτι που με βασανίζει ...μια χαζή ερώτηση; Γιατί τώρα όλες αυτές οι αλλαγές στην παιδεία;

LK δυστυχώς και μεις ως σύλλογος γονέων είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν καλό διευθυντή αλλά όσες προσπάθειες και να κάναμε πολύ λίγα καταφέραμε...Να σκεφτείς έχω επισκεφτεί και τον δήμαρχο...(μένω στην επαρχία) Δυστυχώς φως είδαμε από κάτι ιδιώτες οι οποίοι έλυσαν κάτι προβλήματα υποδομής ΗΘΕΛΑΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΟΥΝ! Εμένα αυτό δεν με εκφράζει ..και με τρομάζει...
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: rozy4 στις Ιούλιος 23, 2010, 03:41:24 μμ
Να στο πω διαφορετικά για να δεις ότι δεν λέμε διαφορετικά πράγματα. Ο μικρός μου γιος είχε στην τάξη του φέτος υπολογιστή όπου κατά τη διάρκεια του μαθήματος, όλων των μαθημάτων η δασκάλα έκανε χρήση του σταθερά μαθαίνοντας με αυτόν τον τρόπο στα παιδιά πώς να τον χειρίζονται. Ψάχνανε στο net, τύπωναν σελίδες που χρειαζόντουσαν για εργασίες, πληκτρολογούσαν, έβρισκαν εικόνες και τις επικολλούσαν στις εργασίες κλπ κλπ. Αυτό είναι διαφορετικό από το να μάθει το παιδί της τρίτης δημοτικού

"Να εξηγούν με απλά λόγια τι είναι ο υπολογιστής και τι τα προγράμματα εφαρμογών. Να δίνουν απλά παραδείγματα όσον αφορά τη χρήση του.

Να εξηγούν τι είναι πρόγραμμα εφαρμογών και να δίνουν γενικά παραδείγματα προγραμμάτων.

Να αναγνωρίζουν τις μονάδες εισόδου – εξόδου.

Να αναγνωρίζουν το γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας (GUI) του υπολογιστή και των εφαρμογών, καθώς και τη χρησιμότητά τους.

Να κατανοούν την έννοια και τη λειτουργία των παραθύρων (μεγιστοποίηση, ελαχιστοποίηση, κλείσιμο, μετακίνηση, διάταξη παραθύρων στην επιφάνεια εργασίας).

Να γράφουν πολυτροπικά κείμενα (συνδυάζοντας κείμενο, εικόνες και γραφικά) έχοντας υπόψη τους το σκοπό για τον οποίο συντάσσουν το κείμενο.

Να παρουσιάζουν πληροφορίες που βρίσκουν σε μια ποικιλία πηγών, ιδέες και σκέψεις τους.

Να αξιοποιούν διάφορα ηλεκτρονικά μέσα παρουσίασης και έκφρασης ανάλογα με το θέμα τους.

Να ενισχύουν την επιτυχία των στόχων τους εισάγοντας τόσο στα κείμενα όσο και στις παρουσιάσεις τους πίνακες, πλαίσια κειμένου και γραφικής μορφής κείμενο (π.χ. συλλογή Fontwork, Wordart).

Να αξιοποιούν τις αναστοχαστικές δεξιότητές τους και τις δυνατότητες που παρέχουν οι ΤΠΕ για τη συνεχή βελτίωση των έργων τους."


Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: LK στις Ιούλιος 23, 2010, 04:00:23 μμ
Ε, δε νομίζω ότι θα τα κάνει όλα αυτά ένα παιδί Α' δημοτικού. Πάντως, συμφωνώ απόλυτα με Κoth. Πώς θα υλοποιήσει όλους αυτούς τους στόχους το υπουργείο με αναπληρωτές μη επιμορφωμένους καθηγητές.  ::) ::) Κατανοώ όσα μου λες, Koth, αλλά επιμένω στη διαχείριση των χρημάτων, γιατί έχω κακή εμπειρία. Φέτος στο νηπιαγωγείο που πήγαινε ο γιος μου μας ζήτησαν 120 ευρώ. Για πολλαπλασιάστε το με 100. Αντιλαμβάνεστε το ποσό; 12.000 ευρώ. Θέλω να σημειώσω ότι το κτήριο ήταν καινούριο και δε χρειαζόταν επισκευές. Εγώ απαίτησα να μάθω πού θα πάνε όλα αυτά τα χρήματα. Η διευθύντρια μου έλεγε ασάφειες και απαίτησα να μου δώσει λίστα με τα υλικά που χρειαζόταν το παιδί μου. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αγοραστούν υπολογιστές, παιχνίδια, βιβλία. Λοιπόν, δεν αγοράστηκαν τίποτα από όλα αυτά. Οι μόνες κατασκευές που μου έφερε το παιδί μου ήταν μια κούκλα από κάλτσα, ένας μικρούλης χαρταετός, ένα κουτί ζωγραφισμένο. Αυτά, δε θυμάμαι άλλα! Μέχρι και ο σύλλογος γονέων απαίτησε να μάθει τι έγιναν τα χρήματα και τους απάντησε η διευθύντρια ότι δεν είναι δικό τους θέμα.  >:( >:( Θέλω να πω ότι τα αφεντικά μας (δηλαδή το υπουργείο) έχει μεγάλες ευθύνες, αλλά κυκλοφορούν και κάτι μίζεροι στον κλάδο μας που τα κάνουν ακόμη χειρότερα

ΥΓ: Αυτό δεν το δέχομαι για τον εκπαιδευτικό, ότι δηλαδή προσφέρει ανάλογα με την αμοιβή του. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να προσφέρουμε αυτό που έχουμε, αυτό που θα θέλαμε για το δικό μας παιδί. Παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες και καλύτερες αμοιβές, αλλά δεν είναι ο μαθητής αυτός που θα πληρώσει τις απογοητεύσεις μας.
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: Maro στις Ιούλιος 23, 2010, 09:54:03 μμ
Ε, δε νομίζω ότι θα τα κάνει όλα αυτά ένα παιδί Α' δημοτικού. Πάντως, συμφωνώ απόλυτα με Κoth. Πώς θα υλοποιήσει όλους αυτούς τους στόχους το υπουργείο με αναπληρωτές μη επιμορφωμένους καθηγητές.  ::) ::) Κατανοώ όσα μου λες, Koth, αλλά επιμένω στη διαχείριση των χρημάτων, γιατί έχω κακή εμπειρία. Φέτος στο νηπιαγωγείο που πήγαινε ο γιος μου μας ζήτησαν 120 ευρώ. Για πολλαπλασιάστε το με 100. Αντιλαμβάνεστε το ποσό; 12.000 ευρώ. Θέλω να σημειώσω ότι το κτήριο ήταν καινούριο και δε χρειαζόταν επισκευές. Εγώ απαίτησα να μάθω πού θα πάνε όλα αυτά τα χρήματα. Η διευθύντρια μου έλεγε ασάφειες και απαίτησα να μου δώσει λίστα με τα υλικά που χρειαζόταν το παιδί μου. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αγοραστούν υπολογιστές, παιχνίδια, βιβλία. Λοιπόν, δεν αγοράστηκαν τίποτα από όλα αυτά. Οι μόνες κατασκευές που μου έφερε το παιδί μου ήταν μια κούκλα από κάλτσα, ένας μικρούλης χαρταετός, ένα κουτί ζωγραφισμένο. Αυτά, δε θυμάμαι άλλα! Μέχρι και ο σύλλογος γονέων απαίτησε να μάθει τι έγιναν τα χρήματα και τους απάντησε η διευθύντρια ότι δεν είναι δικό τους θέμα.  >:( >:( Θέλω να πω ότι τα αφεντικά μας (δηλαδή το υπουργείο) έχει μεγάλες ευθύνες, αλλά κυκλοφορούν και κάτι μίζεροι στον κλάδο μας που τα κάνουν ακόμη χειρότερα

ΥΓ: Αυτό δεν το δέχομαι για τον εκπαιδευτικό, ότι δηλαδή προσφέρει ανάλογα με την αμοιβή του. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να προσφέρουμε αυτό που έχουμε, αυτό που θα θέλαμε για το δικό μας παιδί. Παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες και καλύτερες αμοιβές, αλλά δεν είναι ο μαθητής αυτός που θα πληρώσει τις απογοητεύσεις μας.


Κακως δωσατε χρηματα και η συναδελφισσα παρανομως τα ζητησε!
Το αφησατε ετσι; ακομη χειροτερο!!!
Φετος ζητησαμε καποια υλικα(apo τις αποδειξεις που ειδα σε καποιες σακουλες καμια δεν ξεπερνουσε τα 15 ευρω ),μεχρι να αναλαβω την οικονομικη διαχειριση της σχ. επιτροπης και πριν κλεισουμε φροντισα να αγορασω τα χρειωδη για το ξεκινημα της νεας χρονιας (για να μην ζηταμε υλικα απο τους γονεις,ειδικα σε χαλεπους καιρους).
120 ευρω; τις πταιει;
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: koth στις Ιούλιος 23, 2010, 10:44:42 μμ
...όχι δεν συμφωνώ και γω ότι κάποιος πρέπει να δουλεύει όσο τον πληρώνουν όταν κάνει ένα λειτούργημα (ειδικά ο εκπαιδευτικός), αλλά εννοούσα πως χρειάζεται κίνητρα και έμπνευση ένας τέτοιος άνθρωπος που θα ασχοληθεί με τα παιδιά μας...Και εμάς το υπουργείο μας έχει καταρρακώσει ψυχολογικά...


Όσο για τα υλικά..σε μας για τον γιο μου που πήγαινε νήπια δώσαμε 30€ και να σκεφτείς πήγαινε ολοήμερο και μου έφερε σπίτι χίλιες κατασκευές, για να μην πω ότι το ολοήμερο λειτούργησε πρώτη φορά φέτος και επανδρώθηκε από την αρχή και με αυτά τα χρήματα (και από του συλλόγου)...Τι να πω...Εμάς στα παιδιά μου πάντα οι νηπιαγωγοί μας έδιναν λίστα με υλικά και εναλλακτικά μας πρότειναν ένα ποσό για να τα αγοράσουν αυτές αν θέλαμε...
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: Maro στις Ιούλιος 23, 2010, 11:30:34 μμ
Xρηματα για την αγορα υλικου δεν παιρνουμε σε καμια περιπτωση,το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να δωσουμε λιστα υλικων(σε λογικο πλαισιο) και εννοειται οτι δεν προτεινουμε ουτε μαρκες προιοντων ουτε καταστηματα.
Η παρανομη πραξη  και το θρασος  θα ειχαν βαλει σε μπελαδες την προισταμενη (βλ. Ε.Δ.Ε.) αν οι γονεις το ειχαν κυνηγησει!
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: killbill στις Σεπτέμβριος 14, 2010, 09:52:57 μμ
Τι θέλει να πει ο ποιητής; (η ποιήτρια μάλλον)


Τα παιδιά στο Λύκειο θα έχουν την υποστήριξη της διδασκαλίας από το διαδίκτυο.  θα μπορεί,  από φέτος, ένα παιδί που θέλει να δώσει Μαθηματικά να μπαίνει στο κομπιούτερ του, να βλέπει όλη τη διδασκαλία, να βλέπει καθηγητή να διδάσκει, να γίνονται ερωτήσεις.  Αλλάζουν τα πάντα. Είναι ουσιαστική βοήθεια φέτος για τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ Λυκείου,  είναι από τα πράγματα που οραματιστήκαμε με τον Πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή.

(πηγή: alfavita, http://www.alfavita.gr/artro.php?id=9468 (http://www.alfavita.gr/artro.php?id=9468))

πως το αντιλαμβάνεστε αυτό βρε παιδιά γιατί εγώ δεν το πολυκατάλαβα...
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: domenica στις Σεπτέμβριος 14, 2010, 10:00:42 μμ
Τι θέλει να πει ο ποιητής; (η ποιήτρια μάλλον)


Τα παιδιά στο Λύκειο θα έχουν την υποστήριξη της διδασκαλίας από το διαδίκτυο.  θα μπορεί,  από φέτος, ένα παιδί που θέλει να δώσει Μαθηματικά να μπαίνει στο κομπιούτερ του, να βλέπει όλη τη διδασκαλία, να βλέπει καθηγητή να διδάσκει, να γίνονται ερωτήσεις.  Αλλάζουν τα πάντα. Είναι ουσιαστική βοήθεια φέτος για τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ Λυκείου,  είναι από τα πράγματα που οραματιστήκαμε με τον Πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή.

(πηγή: alfavita, http://www.alfavita.gr/artro.php?id=9468 (http://www.alfavita.gr/artro.php?id=9468))

πως το αντιλαμβάνεστε αυτό βρε παιδιά γιατί εγώ δεν το πολυκατάλαβα...

Μα κι αυτό εχει ήδη γίνει όπως και η εξόφληση όλων των ωρομισθίων.... ??? συμφωνα με τα λεγόμενα της Υπουργού..
Δες κι εδω :

http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=20780.0
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: Χριστίνα στις Σεπτέμβριος 15, 2010, 10:17:34 πμ
Κοιτάξτε, όλα αυτά δεν είναι άσχημα, αλλά σπουδαίο ρόλο στην υλοποίησή τους διαδραματίζει ο ανθρώπινος παράγοντας. Συγγνώμη που το λέω, αλλά ούτε ένας φιλόλογος ούτε ένας καθηγητής ξένων γλωσσών ούτε ένας πληροφορικός γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν ένα παιδί των πρώτων τάξεων του δημοτικού και εκεί φοβάμαι ότι θα αποτύχει το όλο εγχείρημα. :(

Καλημέρα. Διαφωνώ κάθετα με την άποψη σου οτι ένας καθηγητής δεν μπορεί να προσεγγίσει ένα παιδί των πρώτων τάξεων. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα πάνω σε αυτό. Εγω που τελείωσα Πληροφορική πριν πάω στο σχολείο είχα δουλέψει σε φροντιστήρια όλων των ηλικιών και μετά ήρθα σε επαφή με όλες τις τάξεις του Δημοτικού λόγω του ολοήμερου σχολείου. Σε πληροφορώ οτι δεν είχα ποτέ πρόβλημα να προσεγγίσω τα παιδιά, σε αντίθεση με δασκάλες φίλες μου που η πρώτη τους επαφή με τα παιδιά στην τάξη (ερχόμενες κατευθείαν την επόμενη μέρα μετά την ορκωμοσία και χωρίς να έχουν δουλέψει μια ώρα), ήταν πραγματικά αγχωτική και "αποτυχημένη". Είχαν πελαγώσει πραγματικά και προσπαθούσαν να βρουν πως θα αντιμετωπίσουν την κάθε κατάσταση (που είναι και λογικό δεν το κατακρίνω).
 Δεν μπορείς ποτέ να είσαι απολυτος/η για το ποιός είναι καταλληλότερος, επειδή κάθε άνθρωπος έχει την δική του πορεία. Απο την άλλη σίγουρα η γνώση Παιδαγωγικών Θεμάτων που εξασφαλίζεται μέσω ΑΣΕΠ και Επάρκειας για εμάς είναι υπεραρκετή.
Τίτλος: Απ: Νέο Σχολείο.
Αποστολή από: killbill στις Σεπτέμβριος 15, 2010, 12:29:40 μμ
Τι θέλει να πει ο ποιητής; (η ποιήτρια μάλλον)
Τα παιδιά στο Λύκειο θα έχουν την υποστήριξη της διδασκαλίας από το διαδίκτυο.  θα μπορεί,  από φέτος, ένα παιδί που θέλει να δώσει Μαθηματικά να μπαίνει στο κομπιούτερ του, να βλέπει όλη τη διδασκαλία, να βλέπει καθηγητή να διδάσκει, να γίνονται ερωτήσεις.  Αλλάζουν τα πάντα. Είναι ουσιαστική βοήθεια φέτος για τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ Λυκείου,  είναι από τα πράγματα που οραματιστήκαμε με τον Πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή.

(πηγή: alfavita, http://www.alfavita.gr/artro.php?id=9468 (http://www.alfavita.gr/artro.php?id=9468))

Καμία εξήγηση για αυτό; πως θα λειτουργεί κάτι τέτοιο;
Μου φαίνεται έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και έχει έρθει ο καιρός όπου δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε στο σχολείο ούτε οι καθηγητές ούτε οι μαθητές και θα κάνουμε μάθημα από σπίτι μας μέσω βιντεοδιάσκεψης στο ιντερνετ.