Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ04 Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων, Γεωλόγων => Μήνυμα ξεκίνησε από: kakar στις Σεπτέμβριος 06, 2014, 04:35:18 μμ

Τίτλος: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kakar στις Σεπτέμβριος 06, 2014, 04:35:18 μμ
Εκπαιδευτικό φόρουμ το pde  και πολλοί από εμάς μιλάμε για αφανισμό και διωγμό του κλάδου των χημικών στην εκπαίδευση, για το λόγο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι ο διωγμός μας δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση. Αφήσαμε να μας περιθωριοποιήσουν και να θεωρούμαστε μη απαραίτητοι. Στους κλάδους τροφίμων προτιμούνται οι τεχνολόγοι, στο περιβάλλον-βιομηχανία οι μηχανικοί, στην υγεία οι βιολόγοι-βιοχημικοί-τεχνολόγοι, σε αγροτικούς κλάδους οι γεωπόνοι. Αν δοκιμάσουμε να αλλάξουμε δρόμο για να φύγουμε από τη μιζέρια της εκπαίδευσης τρώμε πόρτα κανονικά. Ακόμα κι αν προσπαθήσουμε να συμπληρώσουμε εισόδημα, προσφέροντας έργο σε άλλους φορείς εκπαίδευσης εκτός σχολείων, μας ακυρώνουν και εκεί. Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι πέρσι καταργήθηκαν σε μία μέρα το μάθημα της Χημείας Τροφίμων και το μάθημα του Ποιοτικού ελέγχου στην ειδικότητα των Αρτοποιών στα ΙΕΚ; Κάποια στιγμή, δεν χρειαζόμαστε κι εμείς ένα ισχυρό συλλογικό όργανο;
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: astro στις Σεπτέμβριος 06, 2014, 04:45:30 μμ
Αν δεν βομβαρδίσουμε όλοι με μηνύματα την ΕΕΧ δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα. Εγώ βλέπω ως μόνιμη εκπαιδευτικός ότι η ειδικότητά μας οδεύει προς εξαφάνιση. Τα κενά βιολογίας τεράστια, για τους φυσικούς θα ανοίξουν κενά (πήραν και ως Α' ανάθεση τις αρχές φυσικών επιστημών της Γ' λυκείου) και εμείς χάνουμε συνεχώς ώρες. Είμαστε για να πληρώνουμε μόνο το 40άρι στην ένωση. Στο ρόλο τους ως προασπιστές των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων απέτυχαν παταγωδώς.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: ----- στις Σεπτέμβριος 06, 2014, 05:40:27 μμ
Εδώ διδάσκεται το DNA με τις συνδέσεις του και τα παιδιά δεν έχουν διδαχθεί δεσμούς υδρογόνου..
Τίτλος: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: giokspy στις Σεπτέμβριος 06, 2014, 06:42:54 μμ
Για να κατανοησουμε λιγο τη λογικη του υπουργειου. Βασικες ειδικοτητες σημαινει Λυκειο και πανελληνιες. Εφοσον φετος δε θα διδαχθει χημεια Β κατευθυνσης μειωνονται οι βασικες ωρες χημειας. Εξ ου και οι 0 προσληψεις Γεωλογων στην Α φαση (γιατι πλεον θεωρηται δευτερευουσα ειδικοτητα οπως την οικιακη οικονομια). Την επομενη χρονια που θα μπει το 6ωρο (αν μπει τελικα) θα αυξηθουν οι προσληψεις αναπληρωτων
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: thrileontas στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 11:56:02 πμ
Αγαπητοί συνάδελφοι χημικοί
Θα προσπαθήσω να αναλύσω την κατάσταση που βρισκόμαστε και να προτείνω λύσεις να βγούμε από το τέλμα αυτό. Θα αναλύσω σε τρεις ενότητες.
ΑΙΤΙΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Η αρχή της < πτώσης> του μαθήματος , ξεκινά με απόλυτο τρόπο, όταν έγινε πριν από χρόνια η αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα γυμνασίου και λυκείου. Τότε ήταν που φάγαμε την καθοριστική σφαλιάρα. Στην τρίτη λυκείου επέλεγαν την θετική κατεύθυνση μόνο όσοι ενδιαφέρονταν για επιστήμες υγείας. Κανείς άλλος. Έμπαινε κάποιος σε πλήθος σχολών με προαπαιτούμενη την γνώση της χημείας , από την τεχνολογική κατεύθυνση και δεν ίδρωνε το αυτάκι κανενός. Σε συνδυασμό με τα περίφημα μονόωρα της χημείας στην β και γ γυμνασίου , έδεσε το γλυκό που λένε. Αυτή η εξόφθαλμα εκτρωματική κατάσταση , κατάφωρα άδικη για την επιστήμη μας, προήλθε από την πρόταση του παιδαγωγικού ινστιτούτου, με μέλη τότε την πολύ δραστήρια και εξαιρετική επιστήμονα, κυρία Περάκη (βιολόγο)-μόνιμη πάρεδρος του Π.Ι.- και δικό μας μέλος κάποιον παλιό καθηγητή πολλών εξ υμών( δεν τον αναφέρω). Αυτό για την ιστορία. Η μεν πρώτη αναβάθμισε με τις προσπάθειές της κατά πολύ την επιστήμη της στα σχολεία– και πολύ καλά  έκανε- , ο μεν δεύτερος δεν ξέρω τι έκανε ή τι δεν έκανε. Και φτάσαμε στην περσινή χρονιά. Βλέπουμε να γίνονται αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα. Λέμε , δεν μπορεί θα αρθεί αυτή η κατάφωρη αδικία σε βάρος μας. Αυτό έγινε εν μέρει. Δηλαδή: τα περίφημα μονόωρα παρέμειναν στο γυμνάσιο, κάτι απόλυτα ανεξήγητο ( είδαμε να παίρνουν ώρες άλλες επιστήμες και απορούσαμε, πάλι εμείς στην απέξω;). Και ήρθε η αναβάθμισή μας στην τρίτη λυκείου ή καλύτερα η αποκατάσταση του δικαίου σε αυτήν. Λέμε εντάξει , κάτι κινήθηκε. Αμ δε. Με απόλυτη σύμπνοια και σωστά συντονισμένες κινήσεις, άλλων ενδιαφερομένων – καλά κάνουν οι άνθρωποι τα συμφέροντά τους στηρίζουν-η μοναδική αλλαγή που σκέφτεται να κάνει ο κύριος Λοβέρδος στο αναλυτικό πρόγραμμα της τρίτης λυκείου , πάλι εμάς αφορά και πάλι εμάς πάει να ρίξει. Τον σάκο του μποξ, το εύκολο θύμα. Που ούτε μιλάει , ούτε λαλάει. Ακούστηκε  κάτι και για τα φυσικά , το μάθημα της παιδαγωγικής κατεύθυνσης , ότι θα πάει πρώτη ανάθεση στους φυσικούς, ενώ θα περιλαμβάνει και χημεία , αλλά και βιολογία. Ο κύριος Μαυρόπουλος με τον οποίον είχα μία κουβέντα χθες , μου το διέψευσε, λέγοντάς μου ότι θα πάει ισότιμα και στους τρεις κλάδους. Για να το δούμε.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: thrileontas στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 12:02:31 μμ
ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΟΥΣ
Ένα μεγάλο θέμα , αιτία για πολλές διενέξεις στο ΠΕΟ4. Πολλά τα επιχειρήματα , στατιστικές , νούμερα ποιος κάνει τι κλπ. Από την στιγμή που το μάθημά μας υποβαθμίστηκε και αντίθετα αναβαθμίστηκαν άλλα, όπως η βιολογία, συνέβη το εξής: Ο αριθμός των χημικών που είχαν προσληφθεί κατά καιρούς στα προηγούμενα χρόνια άρχισε να γίνεται δυσανάλογος με τις νέες απαιτήσεις. Δυσανάλογος σαφέστατα άρχισε να γίνεται με αντίστροφο τρόπο και ο αριθμός των βιολόγων , που ομολογουμένως ήταν λιγοστές οι παρελθούσες προσλήψεις τους σε σχέση με τις νέες απαιτήσεις που είχαν προκύψει . Επί πρόσθετα, ο μεγαλύτερος όγκος των μονίμων χημικών ήταν στα λύκεια , ενώ αντίστοιχα των βιολόγων στα γυμνάσια. Αυτό μου προτάθηκε επίμονα σαν αίτιο από υπεύθυνο στο χώρο της εκπαίδευσης. Σε κάθε γυμνάσιο λοιπόν , υπάρχει σχεδόν πάντα ο φυσικός. Θα κάνει και κάτι άλλο να συμπληρώσει, δεν γίνεται. Ο βιολόγος πάλι από την φύση του και το περιεχόμενο των γνώσεών του , επιδιώκει πάντα να παίρνει χημεία για συμπλήρωμα σε γυμνάσιο –λύκειο. Αν μου βρείτε βιολόγο να θέλει φυσική, να μου το πείτε να μπει στο Γκίνες. Ο φυσικός πάλι ,  παίρνει πιο εύκολα χημεία, από βιολογία και ο χημικός με ίσες αποστάσεις βιολογία ή φυσική. Αυτή είναι η σχολική πραγματικότητα που γνωρίζω εγώ. Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Αυτή είναι όμως η αίσθησή μου τόσα χρόνια , είτε ως φροντιστής είτε ως καθηγητής στο σχολείο. Στα λύκεια λίγο πολύ ισχύει η ίδια πραγματικότητα. Στις κατευθύνσεις όμως χρειάζεται  η εξειδίκευση. Εκεί είναι ολοφάνερο το πρόβλημα , με τον μικρό αριθμό των μονίμων βιολόγων στα λύκεια. Θα πρέπει να πάρει βιολόγο. Που όμως θα πρέπει να κάνει και κάτι άλλο. Και εννοείται ότι ισχύει και στους αναπληρωτές αυτό. τουλάχιστον έτσι έχω δει όλες τις φορές στα σχολεία , με τον αναπληρωτή βιολόγο να συμπληρώνει με χημεία γενικής της α ή της β λυκείου. Και αρχίζει πάλι η ανακύκλωση.  Προσθέστε σε αυτά και το γεγονός ότι οι χημικοί μηχανολόγοι διδάσκουν εκτός των ΕΠΑΛ που θα έπρεπε και σε γυμνάσια και λύκεια. Θα μου πείτε τώρα , ναι αλλά οι συνταξιοδοτήσεις πέφτουν σωρηδόν. Σίγουρα ,  αλλά για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια συνοδεύτηκαν από αύξηση ωραρίου, συγχωνεύσεις σχολείων κλπ. Λίγο επηρέασε λοιπόν. Φέτος που είναι μία μεταβατική χρονιά για το καινούριο αναλυτικό , είχαμε και την μείωση κατά δύο ώρες στην β λυκείου από την θετική κατεύθυνση. Παίζει και αυτό. Αυτή είναι η κατάσταση. Προσθέστε και την πλούσια δραστηριότητα των συλλόγων , ομάδων ή ότι τέλος πάντων που εξυπηρετούν τα κλαδικά τους συμφέροντα –καλά κάνουν , αν και κάποιες φορές υπερβαίνουν τα εσκαμμένα ή βλέπουν μέρος της πραγματικότητας κατά το δοκούν- ,συνδυάστε το και με την δική μας κλαδική ανυπαρξία και δέσαμε. Από όλα αυτά κρατάει κανείς ότι θέλει και συμφωνεί με ότι θέλει. Απόψεις είναι.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: thrileontas στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 12:03:25 μμ
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ
Αρχικά την αυτοκριτική μας. Θέλω να δουλέψω στην δημόσια εκπαίδευση ναι ή όχι. Για να δουλέψω θα πρέπει να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Για να υπάρχουν θα πρέπει να πάρει το μάθημά μας την θέση που του πρέπει και να αναβαθμιστεί. Από εκεί αρχίζουν όλα. Κάνω ότι μπορώ να ακουστώ; Και που θα ακουστώ; Το πρώτο είναι η ένωσή μας. Το άμεσο κλαδικό μας όργανο. Θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα κλαδικά όργανα , γιατί καλύπτει όλο το φάσμα των εργαζομένων που σχετίζονται με το πτυχίο μας. Ευγενής βομβαρδισμός λοιπόν σε πρώτη φάση , στα τηλέφωνα των γραφείων τους , εκθέτοντας τους προβληματισμούς μας στον υπεύθυνο παιδαγωγικών θεμάτων ( αν δεν κάνω λάθος στο κύριο Αποστολόπουλο). Να ζητηθεί επίμονα να συναντηθεί η ένωση με τον κύριο υπουργό και για το νέο αναλυτικό , αλλά και για τα μονόωρα του γυμνασίου. Υπάρχει και το θέμα της αποσαφήνισης του ποιος θα έχει την πρώτη ανάθεση στα φυσικά της παιδαγωγικής κατεύθυνσης. Σε συζήτηση που είχα χθες με τον κύριο Μαυρόπουλο( ευχαριστώ τον άνθρωπο που ευγενέστατα δέχτηκε να μιλήσουμε) , μου είπε και άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη του , που μάλιστα την έχει καταθέσει και επίσημα μου είπε. Σε όλη την Ευρώπη στο γυμνάσιο , δεν υπάρχει ξεχωριστά φυσική ή βιολογία ή χημεία. Υπάρχουν τα φυσικά. Εφόσον πολλές φορές έχω δει να αναφέρονται πολλοί συνάδελφοι στην Ευρώπη , σαν πρότυπη κατάσταση, ιδού η Ρόδος. Συμφωνείτε να γίνει έτσι και να διδάσκετε ισότιμα και από τις τρεις ειδικότητες το μάθημα στο γυμνάσιο; Αυτό θα έλυνε τα πάντα για όλους. Μας λέτε για π.χ. ότι είμαστε οι χημικοί αδικημένοι , να ζητήσουμε ώρες κλπ. Πάμε σε αυτήν την λύση με μοιρασμένη την ύλη να τελειώνουμε. Για να δούμε , θα συμφωνήσετε ή θα σκεφτείτε συντεχνιακά. Δεν θέλετε να εξευρωπαϊστούμε; Να είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας; Άλλη μία ενέργεια θα ήταν η αποστολή mail στον κύριο υπουργό , πολλών σε αριθμό με τις απόψεις μας. Άλλη να αρχίσουμε να οργανωνόμαστε και μεταξύ μας , ελέγχοντας και αφυπνίζοντας τον επίσημο φορέα μας την ένωση δηλαδή. Ας κάνουμε μία αρχή. Κοντεύουμε με αφανισμό και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kakar στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 02:46:12 μμ
1.Η τεχνολογική κατεύθυνση αποτελούνταν από δύο κλάδους, διοίκησης και παραγωγής. Ποιος ευθύνεται για την ανυπαρξία  του κλάδου παραγωγής; Γιατί ούτε τότε ούτε μετά από τόσα χρόνια δεν ζητήθηκε ως προαπαιτούμενο για ένα σύνολο σχολών η επιλογή αυτού του κλάδου; Ποιος ευθύνεται που ακόμα και εκπαιδευτικοί φτάσανε στο σημείο να λένε " Τι χρειάζεται μωρέ η χημεία στους υποψήφιους του Πολυτεχνείου;" Στην εποχή μου ήταν ισότιμης αξίας με τα μαθηματικά και τη φυσική , τι άλλαξε;Για μένα, μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, πληροφορική θα έπρεπε να είναι βασικά μαθήματα για όλους τους υποψήφιους θετικών σπουδών, δεν νοείται για μένα σύγχρονος φοιτητής θετικών επιστημών χωρίς γνώσεις και των 5 αυτών αντικειμένων.
2. Θεωρώ μεγάλο λάθος να απευθυνόμαστε οπουδήποτε( συμπεριλαμβανομένης και της ένωσης) απλά και μόνο ως εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και να συζητάμε μόνο για αυτές τις θέσεις εργασίας. Πιστεύω πλέον ότι γίνεται εξαιτίας της άγνοιας των περισσότερων για άλλους πιθανούς φορείς όπου θα μπορούσαμε να παρέχουμε διδακτικό ή εργασιακό έργο. Εξαιτίας αυτής της άγνοιας και της αδιαφορίας βολεύονται διάφοροι κλάδοι  ή και διάφοροι γνώστες χημικοί βύσματα. Πάντα μου έκανε εντύπωση, πως γίνεται αφού οι χημικοί που προσλαμβάνονται στο σχολείο είναι τόσο λίγοι, κανένας δε γκρινιάζει για τη φτώχεια και την ανεργία του; Κανονικά θα φανταζόσουν ότι αυτές οι χιλιάδες κάτω από τον τελευταίο προσληφθέντα σε μια φάση αναπληρωτών είναι άνεργοι, είναι;Η δουλεύουν σε ένα σωρό δουλειές , μαζεύοντας άλλου είδους μεν, δημόσια δε, προϋπηρεσία του;
Η σκέψη μου είναι η εξής:
Αρχικά να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημά μας είναι η ανεργία των χημικών.
Η ΕΕΧ πρέπει να ενημερωθεί αρχικά , γιατί δε ξέρει, για όλες τις πιθανές θέσεις που θα μπορούσαν να απασχολήσουν χημικούς και να πιέσει για τη διατήρηση αυτών των θέσεων αρχικά και μετά για την αύξησή τους.Η κύρια ευθύνη τους είναι η προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας και η ανάδειξη της σπουδαιότητας της επιστήμης της χημείας παντού. Επιμένω οτι αυτό πρεπει να γίνει συνολικά και επιμέρους , να υπάρχει εμπλοκή της ένωσης σε κάθε είδους προκήρυξη-εγκύκλιο-απόφαση που μπορεί να μας αφορά. Αυτοί απλά ζήτησαν να υπάρχει ποσόστωση στις προσλήψεις..σοβαρή πίεση.
Ολα αυτά βέβαια δεν πρόκειται να γίνουν αν εμείς οι ίδιοι δεν αγανακτήσουμε συνολικά . Πιστεύω ότι εδώ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.Γιατί δεν βλέπω αγανακτισμένους άνεργους χημικούς. Η γιατί δεν είναι ή γιατί δεν το παραδέχονται...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: thrileontas στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 03:08:18 μμ
εγώ έγραψα με λίγο διαφορετική ματιά , αυτή του εκπαιδευτικού. εσύ το πήγες στο πιο γενικό του άνεργου χημικού. συμφωνούμε όμως άνεργος εκπαιδευτικός του ΠΕΟ4.02 , στην ουσία είναι και αυτός ένας άνεργος χημικός. Άρα , επειδή έχω αγανακτήσει όπως λες και δικαίως για το που πάμε , ας περάσουμε στην πράξη και άμεσα. πολύ θετικό το νήμα που άνοιξες και καλό θα είναι να συμμετάσχουμε στην κουβέντα , όσο δυνατόν περισσότεροι από εμάς.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: λιθοσφαιριστής στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 03:21:58 μμ
Για να κατανοησουμε λιγο τη λογικη του υπουργειου. Βασικες ειδικοτητες σημαινει Λυκειο και πανελληνιες. Εφοσον φετος δε θα διδαχθει χημεια Β κατευθυνσης μειωνονται οι βασικες ωρες χημειας. Εξ ου και οι 0 προσληψεις Γεωλογων στην Α φαση (γιατι πλεον θεωρηται δευτερευουσα ειδικοτητα οπως την οικιακη οικονομια). Την επομενη χρονια που θα μπει το 6ωρο (αν μπει τελικα) θα αυξηθουν οι προσληψεις αναπληρωτων
Δεν ξέρω τι μου άρεσε περισσότερο: Το "δευτερεύουσα ειδικότητα" ή το "θεωρείται" (θεωρητικά μιλώντας...) ;
Μπα, το "πλέον" ήταν το καλύτερο. Γιατί μέχρι χθες μας είχαν περί πολλού...
Συνάδελφοι χημικοί, σόρυ για το off-topic.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: thrileontas στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 04:07:40 μμ
είναι απόλυτα κατανοητός ο προβληματισμός σου λιθοσφαιριστή.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: debra στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 04:59:14 μμ
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μόλις χθες ξαναέγραψα στη ένωση, στο τμήμα Παιδείας, για την "κατάντια" της Χημείας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι χημικοί διωκόμαστε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι πλέον γεγονός (και γενικότερα από ό,τι κατάλαβα) !!! Έγιναν πολλά λάθη στα αναλυτικά προγράμματα, στα βιβλία, στο χρόνο που διατίθεται για τη διδασκαλία της  και κανείς δε βλέπει πλέον τη Χημεία ως την κορωνίδα των επιστημών όπως έλεγε ο Κ. Παλαμάς. Μορφωμένοι άνθρωποι, εκπαιδευτικοί, καθηγητές κ.α. τη θεωρούν άχρηστη επιστήμη και αυτό σημαίνει ότι εδώ κάτι συμβαίνει, κάτι πρέπει να αλλάξει... . Επιπλέον σε όλα αυτά προστέθηκε και το γεγονός ότι οι Χημικοί με τις 12ώρες που απαιτούνται για τη θεμελίωση οργανικής, θα φύγουν από τα Γυμνάσια. Υπάρχουν ελάχιστα γυμνάσια με τόσες ώρες Χημείας κι έτσι στην Υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το μάθημα θα διδάσκεται σχεδόν αποκλειστικά από τις συναφείς ειδικότητες. Είμαστε "είδος υπό εξαφάνιση", πλέον....
Τώρα για τα" φυσικά" ή τις "φυσικές επιστήμες" που λένε πολλοί συνάδελφοι ότι θα έλυνε το πρόβλημα είναι κατά τη γνώμη μου τρομαχτικό λάθος.  Ας πάρουμε για παράδειγμα την Α' Λυκείου που οι φυσικές επιστήμες διδάσκονται 6 ώρες εβδομαδιαίως, πιστεύετε ότι αν υπήρχει ένα υπερ-βιβλίο με τον τίτλο "φυσικές επιστήμες" θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι 6 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας;;;;;;;; Το πολύ πολύ 3 ώρες θα του έδιναν, σκεφτείτε τι θα σήμαινε αυτό... Το ίδιο θα γινόταν σε όλες τις τάξεις... Επιπλέον, τι μήνυμα θα δίναμε στους μαθητές όταν θα παρουσιάζαμε τρία διακριτά διδακτικά αντικείμενα ως ένα;; Είναι συναφή ναι, αλλά όχι ίδια και αποτελούν αντικείμενο μελέτης τριών διαφορετικών σχολών.. Κι αν γίνουν τα "φυσικά" προτείνω να γίνουν και τα "ανθρωπιστικά" ένα υπερ-βιβλίο που θα "πάντρευε" όλες τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Κατά τη γνώμη μου ο κλάδος πρέπει να είναι ενιαίος με ισάριθμους διορισμούς από την κάθε ειδικότητα, ώστε να μην "φαγωνόμαστε' μεταξύ μας, αλλιώς τα "φυσικά" σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν κάποια στιγμή πραγματικότητα και τότε οι μαθητές μας θα διδάσκονται τις μισές ώρες φυσικές επιστήμες και φυσικά η ανεργία και για κάθε ειδικότητα θα εκτοξευθεί..
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: thrileontas στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 07:18:59 μμ
στην πρώτη σου παράγραφο συμφωνώ απόλυτα , τα έχουμε ξαναπεί. Για την δεύτερη παράγραφο debra , η κουβέντα αφορούσε το γυμνάσιο μόνο - ήταν ξεκάθαρο - και μάλλον σου λύνει το πρόβλημα της πρώτης παραγράφου. Όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρουμε πως θα μπορούσε να οργανωθεί κάτι τέτοιο για να τοποθετηθούμε σε όσα γράφεις.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: debra στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 10:43:08 μμ
Μα φυσικά και θα αρχίσει από το Γυμνάσιο που είναι συνέχεια του Δημοτικού, στο οποίο υπάρχουν τα "φυσικά", το υπερ-βιβλίο που παντρεύει τα δόντια με τη θερμότητα. Το σενάριο της εισαγωγής  του ενιαίου μαθήματος των φυσικών επιστημών είναι γνωστό, συζητιέται πολύ στους κύκλους της διδακτικής και έχει πολλούς και ισχυρούς υπέρμαχους.   Είμαι σίγουρη όμως ότι αν αρχίσει από το Γυμνάσιο, θα επεκταθεί και στο Λύκειο, στην πρώτη λυκείου τουλάχιστον, που ήδη υπάρχει ως μάθημα, με τρεις διακριτούς κλάδους βέβαια προς το παρόν.
Συνάδελφε, το υπερ-μάθημα που προτείνεται από πολλούς λάτρεις του "science" θα περιορίσει δραστικά τις ώρες των φυσικών επιστημών στο γυμνάσιο αρχικά και αργότερα και στο λύκειο ,γεγονός που  θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε μαθητές και καθηγητές. Και ναι, με τα "φυσικά" θα λυνόταν το θέμα του 12ώρου της α΄ανάθεσης των χημικών στα γυμνάσια και πιο συγκεκριμένα το δικό μου, αλλά με τι κόστος.... Μερικές φορές το κοινό συμφέρον πρέπει να μπαίνει πάνω από το ατομικό...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: thrileontas στις Σεπτέμβριος 07, 2014, 11:01:36 μμ
Ωραία λοιπόν , ας πούμε ότι συμφωνούμε.( αν και τον Γιάννη για να τον βαπτίσω , θέλω να τον έχω δει πρώτα). Τι εκτιμάς ότι πρέπει να ζητήσουμε από την πολιτεία μέσω της ένωσής μας για το πρόβλημα στα γυμνάσια; Γιατί έτσι όπως είναι το αναλυτικό δεν υπάρχει λύση ίσων ευκαιριών και ούτε βγαίνουν εύκολα οργανικές θέσεις.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: thrileontas στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 11:15:28 μμ
καλησπέρα. μερικά νέα στα γρήγορα:
1. σε επικοινωνία σήμερα με την Ένωση χημικών , η απάντηση ήταν ότι θα τα δούμε τα θέματά σας , αλλά τα θέλουμε και διατυπωμένα σε email για να μπουν στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση. και με το κινητό μαζί για επικοινωνία. τέλος πάντων 'εστειλα ένα email με όσο μπορούσα καλύτερα διατυπωμένες τις απόψεις , να δούμε.
2. από καλή μου φίλη ( την καλησπέρα μου ) πληροφορήθηκα αξιόπιστα πέρα για πέρα , τα εξής: διευθυντής μεγάλου ιδιωτικού σχολείου , σε ενημέρωση για τα παιδιά της φετινής δευτέρας λυκείου , ισχυρίστηκε ότι η ενημέρωσή του από το παιδαγωγικό ινστιτούτο είναι ότι σε κάποιες πολυτεχνικές και πανεπιστημιακές  σχολές ( προφανώς και ΤΕΙ) που σχετίζονται άμεσα με πληροφορική , θα μπει η πληροφορική εξεταζόμενο μάθημα , ενώ σε όλες της άλλες του ίδιου πεδίου θα παραμείνει η χημεία ( δεν εννοώ φυσικά το πεδίο των επιστημών υγείας). και επίσης ότι θα βγει διευκρινιστική εγκύκλιος κατά τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Τι και πως δεν αναλύθηκε το πράγμα. Βασικά για τους παλιούς το καταλαβαίνω κάτι σαν τις παλιές δέσμες , όποιυ μας αφαιρούν για π.χ. από την πρώτη δέσμη τους πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες , πληροφορηκάριους κλπ. 
3. Επειδή πολλά γράφονται για ΑΣΕΠ κλπ. Τοποθετούμαι ως εξής: Υπάρχει η 100% σίγουρη πρόθεση να γίνει ΑΣΕΠ και να εφαρμοστεί με απόλυτη ακρίβεια ο 3848 , χωρίς αιφνιδιασμούς. ΟΜΩΣ "υπό την προυπόθεση ,ότι θα το επιτρέψουν οι υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες και δεδομένα". Και αν δεν επιτρέψουν; "Θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη λύση με τους εκπαιδευτικούς". Και εγώ νομίζω ότι έχει εκφραστεί αυτή η λύση , με ανοιχτούς πίνακες και εφαρμογή από τον τελευταίο ΑΣΕΠ , του 60-40. Είδωμεν. Καληνύχτα σας.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: dora22 στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 11:19:15 μμ
τους τα εχουμε στειλει με email......αλλα ας ξαναστειλουμε.....
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: anixia στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 11:32:10 μμ
καλησπέρα. μερικά νέα στα γρήγορα:
1. σε επικοινωνία σήμερα με την Ένωση χημικών , η απάντηση ήταν ότι θα τα δούμε τα θέματά σας , αλλά τα θέλουμε και διατυπωμένα σε email για να μπουν στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση. και με το κινητό μαζί για επικοινωνία. τέλος πάντων 'εστειλα ένα email με όσο μπορούσα καλύτερα διατυπωμένες τις απόψεις , να δούμε.
2. από καλή μου φίλη ( την καλησπέρα μου ) πληριφιρήθηκα αξιόπιστα πέρα για πέρα , τα εξής: διευθυντής μεγάλου ιδιωτικού σχολείου , σε ενημέρωση για τα παιδιά της φετινής δευτέρας λυκείου , ισχυρίστηκε ότι η ενημέρωσή του από το παιδαγωγικό ινστιτούτο είναι ότι σε κάποιες πολυτεχνικές και πανεπιστημιακές  σχολές ( προφανώς και ΤΕΙ) που σχετίζονται άμεσα με πληροφορική , θα μπει η πληροφορική εξεταζόμενο μάθημα , ενώ σε όλες της άλλες του ίδιου πεδίου θα παραμείνει η χημεία ( δεν εννοώ φυσικά το πεδίο των επιστημών υγείας). και επίσης ότι θα βγει διευκρινιστική εγκύκλιος κατά τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Τι και πως δεν αναλύθηκε το πράγμα. Βασικά για τους παλιούς το καταλαβαίνω κάτι σαν τις παλιές δέσμες , όποιυ μας αφαιρούν για π.χ. από την πρώτη δέσμη τους πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες , πληροφορηκάριους κλπ. Προτείνω να μπει και η αγγλική γλώσσα σαν εξεταζόμενο , γιατί δεν νοείται να μην γνωρίζουν τα παιδιά να μελετούν ξενόγλωσσα βιβλία.
3. Επειδή πολλά γράφονται για ΑΣΕΠ κλπ. Τοποθετούμαι ως εξής: Υπάρχει η 100% σίγουρη πρόθεση να γίνει ΑΣΕΠ και να εφαρμοστεί με απόλυτη ακρίβεια ο 3848 , χωρίς αιφνιδιασμούς. ΟΜΩΣ "υπό την προυπόθεση ,ότι θα το επιτρέψουν οι υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες και δεδομένα". Και αν δεν επιτρέψουν; "Θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη λύση με τους εκπαιδευτικούς". Και εγώ νομίζω ότι έχει εκφραστεί αυτή η λύση , με ανοιχτούς πίνακες και εφαρμογή από τον τελευταίο ΑΣΕΠ , του 60-40. Είδωμεν. Καληνύχτα σας.
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς και καληνύχτα!!!!!!!!!! ::) :)
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: petrosp_13 στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 04:48:43 μμ
Βασικά για τους παλιούς το καταλαβαίνω κάτι σαν τις παλιές δέσμες , όποιυ μας αφαιρούν για π.χ. από την πρώτη δέσμη τους πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες , πληροφορηκάριους κλπ. Προτείνω να μπει και η αγγλική γλώσσα σαν εξεταζόμενο , γιατί δεν νοείται να μην γνωρίζουν τα παιδιά να μελετούν ξενόγλωσσα βιβλία..

Θέλετε να την κάνουμε αυτή την κουβέντα;
Ειλικρινά;
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: nikchem στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 06:36:09 μμ
Εγώ την ξεκινώ την συζήτηση αυτή και θέλω να καταθέσω τις εξής σκέψεις ενός Χημικού:

1) Η ΟΛΗ ύπαρξη της Πληροφορικής σε επίπεδο υλικού (hardware level) είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα των διαχρονικών ανακαλύψεων της Φυσικής ΚΑΙ της Χημείας ! Χωρίς
αυτά τα δύο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η/Υ, ούτε τσιπάκια ΠΑΣΗΣ φύσεως (άρα ουτε κινητά, ταμπλέτες κλπ). Η εξάρτηση συστημάτων Η/Υ και χημείας είναι απολύτως δεδομένη, αφού η δημιουργία νέων υλικών είναι σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα της Χημείας.

2) Επίσης δείτε 69 δυνατότητες εργασίας αποφοίτων της άχρηστης κατ' εσας Χημείας στη ναυαρχίδα της πληροφορικής Intel:
https://www.linkedin.com/job/intel-corporation/chemistry-jobs/

3) Ο συνιδρυτής της Intel Gordon Moore τυγχάνει να είναι Διδάκτωρ Χημείας και εξαιτίας των γνώσεων της Χημείας κατάφερε να επιλέξει τα σωστά υλικά για την δημιουργία των chips και της Intel, δείτε και την παράγραφο Why he innovates στο επόμενο link:

http://www.oninnovation.com/innovators/detail.aspx?innovator=Moore

4) Προσωπικά είμαι Χημικός με πτυχίο από το ΑΠΘ το 1991, άρα πέρασα την "σκοτεινή" κατά τους ΠΕ19-20 περίοδο, όσον αφορά την ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής στα σχολεία και δεν διδάχθηκα ΠΟΤΕ αλγοριθμική σκέψη και προγραμματισμό. Χρησιμοποιώντας την γνώση της σκέψης των Φυσικών Επιστημών ΚΑΙ ΜΟΝΟ και με πολύ μεγάλη προσωπική εργασία, χωρίς να έχω διαβάσει κανένα βιβλίο σχετιζόμενο με αλγοριθμική σκέψη, μόνον εγχειρίδια για την δομή των γλωσσών και τις εντολές, έχω καταφέρει τα εξής από τότε:

α) Έχω μάθει να προγραμματίζω σε Basic, C, C++, Pascal/Delphi, Assembly, DBase/CA-Clipper και συνδυαστικό προγραμματισμό C++/Delphi με βάσεις δεδομένων Access/PostgreSQL τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο (από το 1996-2002 δούλεψα γράφοντας κώδικα επαγγελματικά).

β) 3 χρόνια μετά τον διορισμό μου σε μακρινή περιοχή του νομού που βρίσκομαι χρειάστηκε, ελλείψει ΠΕ19-20 στο σχολείο που ήμουν, να ΔΙΔΑΞΩ την ΑΕΠΠ στην Γ Λυκείου με πολύ καλά αποτελέσματα ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ (εδώ θα διαρρήξετε τα ιμάτια σας) ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ γραπτά σε Πανελλαδικές εξετάσεις (ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ) !!!       

Εϊμαι σίγουρος ότι δεν πιστεύει κανείς σας τίποτε από ότι γράφω, αλλά ότι λέω μπορώ να το αποδείξω με κώδικα που έχω γράψει, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Σημειωτέον ότι τα Μαθηματικά, ειδικά με τον τρόπο που γίνονταν τότε, ήταν το πλέον μισητό μου μάθημα !!

Πως γίνεται να τα έχω πετύχει αυτά ΧΩΡΙΣ να έχω διδαχθεί ούτε ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ επιστήμη Η/Υ και με τόση αντιπάθεια για τα Μαθηματικά ;

Μήπως η σωστά εφαρμοζόμενη σκέψη - πρακτική των Φυσικών Επιστημών που διδαχθήκαμε ήταν επαρκής για όλα αυτά;

Περιμένω εξήγηση - απαντήσεις και ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ να αποδείξω όσα ισχυρίζομαι με αδιάσειστα ντοκουμέντα όποτε μου ζητηθεί !!!!
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: ALITHINOS στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 06:48:08 μμ
Ο Υπουργός ψάχνει να ικανοποιήσει τους πάντες ... Μια μέση λύση για όλα..Αυτή είναι η ουσία... Να κάνει ΑΣΕΠ και άνοιγμα των πινάκων αν δεν γίνει ΑΣΕΠ, να μπεί η πληροφορική και να βγεί η χημεία από κάποιες σχολές... Πολιτικός όχι άνθρωπος που θέλει να προσφέρει στην εκπαίδευση...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: gvasilis στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 07:49:26 μμ
Εγώ την ξεκινώ την συζήτηση αυτή και θέλω να καταθέσω τις εξής σκέψεις ενός Χημικού:

1) Η ΟΛΗ ύπαρξη της Πληροφορικής σε επίπεδο υλικού (hardware level) είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα των διαχρονικών ανακαλύψεων της Φυσικής ΚΑΙ της Χημείας ! Χωρίς
αυτά τα δύο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η/Υ, ούτε τσιπάκια ΠΑΣΗΣ φύσεως (άρα ουτε κινητά, ταμπλέτες κλπ). Η εξάρτηση συστημάτων Η/Υ και χημείας είναι απολύτως δεδομένη, αφού η δημιουργία νέων υλικών είναι σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα της Χημείας.

2) Επίσης δείτε 69 δυνατότητες εργασίας αποφοίτων της άχρηστης κατ' εσας Χημείας στη ναυαρχίδα της πληροφορικής Intel:
https://www.linkedin.com/job/intel-corporation/chemistry-jobs/

3) Ο συνιδρυτής της Intel Gordon Moore τυγχάνει να είναι Διδάκτωρ Χημείας και εξαιτίας των γνώσεων της Χημείας κατάφερε να επιλέξει τα σωστά υλικά για την δημιουργία των chips και της Intel, δείτε και την παράγραφο Why he innovates στο επόμενο link:

http://www.oninnovation.com/innovators/detail.aspx?innovator=Moore

4) Προσωπικά είμαι Χημικός με πτυχίο από το ΑΠΘ το 1991, άρα πέρασα την "σκοτεινή" κατά τους ΠΕ19-20 περίοδο, όσον αφορά την ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής στα σχολεία και δεν διδάχθηκα ΠΟΤΕ αλγοριθμική σκέψη και προγραμματισμό. Χρησιμοποιώντας την γνώση της σκέψης των Φυσικών Επιστημών ΚΑΙ ΜΟΝΟ και με πολύ μεγάλη προσωπική εργασία, χωρίς να έχω διαβάσει κανένα βιβλίο σχετιζόμενο με αλγοριθμική σκέψη, μόνον εγχειρίδια για την δομή των γλωσσών και τις εντολές, έχω καταφέρει τα εξής από τότε:

α) Έχω μάθει να προγραμματίζω σε Basic, C, C++, Pascal/Delphi, Assembly, DBase/CA-Clipper και συνδυαστικό προγραμματισμό C++/Delphi με βάσεις δεδομένων Access/PostgreSQL τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο (από το 1996-2002 δούλεψα γράφοντας κώδικα επαγγελματικά).

β) 3 χρόνια μετά τον διορισμό μου σε μακρινή περιοχή του νομού που βρίσκομαι χρειάστηκε, ελλείψει ΠΕ19-20 στο σχολείο που ήμουν, να ΔΙΔΑΞΩ την ΑΕΠΠ στην Γ Λυκείου με πολύ καλά αποτελέσματα ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ (εδώ θα διαρρήξετε τα ιμάτια σας) ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ γραπτά σε Πανελλαδικές εξετάσεις (ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ) !!!       

Εϊμαι σίγουρος ότι δεν πιστεύει κανείς σας τίποτε από ότι γράφω, αλλά ότι λέω μπορώ να το αποδείξω με κώδικα που έχω γράψει, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Σημειωτέον ότι τα Μαθηματικά, ειδικά με τον τρόπο που γίνονταν τότε, ήταν το πλέον μισητό μου μάθημα !!

Πως γίνεται να τα έχω πετύχει αυτά ΧΩΡΙΣ να έχω διδαχθεί ούτε ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ επιστήμη Η/Υ και με τόση αντιπάθεια για τα Μαθηματικά ;

Μήπως η σωστά εφαρμοζόμενη σκέψη - πρακτική των Φυσικών Επιστημών που διδαχθήκαμε ήταν επαρκής για όλα αυτά;

Περιμένω εξήγηση - απαντήσεις και ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ να αποδείξω όσα ισχυρίζομαι με αδιάσειστα ντοκουμέντα όποτε μου ζητηθεί !!!!
Άραγε , δεν θα μπορούσε μια απάντηση να είναι οτι είσαι πολύ ευφυής?
Άλλωστε όλα αυτά που έκανες δεν είναι κανόνας!
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: tsixlas στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 08:12:37 μμ
Εγώ την ξεκινώ την συζήτηση αυτή και θέλω να καταθέσω τις εξής σκέψεις ενός Χημικού:

1) Η ΟΛΗ ύπαρξη της Πληροφορικής σε επίπεδο υλικού (hardware level) είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα των διαχρονικών ανακαλύψεων της Φυσικής ΚΑΙ της Χημείας ! Χωρίς
αυτά τα δύο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η/Υ, ούτε τσιπάκια ΠΑΣΗΣ φύσεως (άρα ουτε κινητά, ταμπλέτες κλπ). Η εξάρτηση συστημάτων Η/Υ και χημείας είναι απολύτως δεδομένη, αφού η δημιουργία νέων υλικών είναι σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα της Χημείας.

Η ύπαρξη της Φυσικής και της Χημείας είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα των 7 ημέρων της Δημιουργίας. Χωρίς τον Θεό δεν ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΗ και ΧΗΜΕΙΑ.

Παπάρα!  8)
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: dpa2006 στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 08:36:53 μμ
Πολλοί Φυσικοί έχουν διδάξει Μαθηματικά,Χημεία κλπ.Ειδικά η Χημεία για κάποιον που δεν πήρε κάποια από τα επιλεγόμενα που δίνονταν στα τμήματα Φυσικής,αντιστοιχεί σε ένα και μόνο μάθημα στο 1ο έτος.Τα μαθηματικά είναι πολύ περισσότερα.Περισσότερα από όλα τα υπόλοιπα τμήματα της κάθε ΣΘΕ.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Χημικούς,Βιολόγους,Γεωλόγους,π.χ. οι χημικοί σε κάποια τμήματα διδάσκονται ένα μάθημα φυσικής,οι βιολόγοι σε κάποια τμήματα δεν διδάσκονται καθόλου φυσική,αλλά φυσικοχημεία,σε άλλα διδάσκονται φυσική κοκ.
Το γεγονός ότι δίνεται δεύτερη,τρίτη ανάθεση δεν σημαίνει πως το μάθημα δεν πρέπει να διδάσκεται από τους Ειδικούς Επιστήμονες σε αυτό,αλλά απλά καλύπτονται κενά.
και σε καμία περίπτωση δεν διεκδικούμε δεύτερο πτυχίο...
Επίσης δεν ρίχνουμε στον καιάδα τους συναδέλφους του αντίστοιχου μαθήματος...!
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πολλοί συνάδελφοι,δίδασκαν με άσχετο πτυχίο συν σεμινάρια πληροφορική και διδάσκουν ακόμη.
οταν κάποιοι απ'αυτούς αναγκάστηκαν να μπουν σε ΕΠΑΛ-ΤΕΕ τα βρήκαν δύσκολα και έψαχναν υλικό και βοήθεια έξω από το σχολείο τους για τα εξειδικευμένα μαθήματα των ΕΠΑΛ.
Κάποιοι άλλοι κάλυψαν τα μαθήματα με πολύ άνεση.
Έχω εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα από το 1998-1999.
Δεν είναι καλή πρακτική να θεωρούμε ευατούς καλύτερους από τους άλλους...
Είμαστε η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα,αν καλύπτουμε μαθήματα άλλων ειδικοτήτων με επιτυχία.
Απλά πράγματα,τα μαθήματα που έχουμε διδαχεθεί στο τμήμα,τμήματα που σπουδάσαμε,προπτυχιακό-μεταπτυχιακό καθορίζουν τι θα διδάξουμε.
Η εποχή που διανύουμε δυστυχώς είναι ειδικής δυσκολίας.
Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε όλους.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: nikchem στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 09:08:22 μμ
Προς tsixlas : Δεν είδες το hardware level που γράφω, δηλαδή την κατασκευή των μηχανημάτων που υπηρετούν την Πληροφορική; Δεν πιστεύω να διαφωνεί κανείς ότι η Φυσική και Χημεία μαζί οδηγούν και ανοίγουν τον δρόμο των νέων υλικών των Η/Υ.

Ομολογουμένως δεν είμαι, ούτε παριστάνω τον πληροφορικό !

Εγραψα το παραπάνω μύνημα βλέποντας συνεχείς και οργανωμένες επιθέσεις από ΠΕ19-20 εναντίον της Χημείας (άχρηστη, ανύπαρκτη, προκαλεί την αντιπάθεια των παιδιών, εξαιτίας της μίσησαν την Θετική κατεύθυνση, ενώ η Φυσική Θ.Κ. και Τ.Κ. υποθέτω ότι είναι παιχνιδάκι .....) .

Δεν αντιπαρατίθεμαι με κανέναν συνάδελφο !

Δεν μπορώ όμως να ανεχθώ το στίγμα που διακινείται στα διάφορα forum ότι όσοι ΔΕΝ αποφοιτήσαμε από σχολές μη-πληροφορικής δεν μπορούμε να σκεφτούμε με αλγοριθμική λογική έστω και λίγο, ειδικά εμείς οι Χημικοί !
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: giorgos0714 στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 09:26:45 μμ
Εγώ την ξεκινώ την συζήτηση αυτή και θέλω να καταθέσω τις εξής σκέψεις ενός Χημικού:

1) Η ΟΛΗ ύπαρξη της Πληροφορικής σε επίπεδο υλικού (hardware level) είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα των διαχρονικών ανακαλύψεων της Φυσικής ΚΑΙ της Χημείας ! Χωρίς
αυτά τα δύο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η/Υ, ούτε τσιπάκια ΠΑΣΗΣ φύσεως (άρα ουτε κινητά, ταμπλέτες κλπ). Η εξάρτηση συστημάτων Η/Υ και χημείας είναι απολύτως δεδομένη, αφού η δημιουργία νέων υλικών είναι σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα της Χημείας.

2) Επίσης δείτε 69 δυνατότητες εργασίας αποφοίτων της άχρηστης κατ' εσας Χημείας στη ναυαρχίδα της πληροφορικής Intel:
https://www.linkedin.com/job/intel-corporation/chemistry-jobs/

3) Ο συνιδρυτής της Intel Gordon Moore τυγχάνει να είναι Διδάκτωρ Χημείας και εξαιτίας των γνώσεων της Χημείας κατάφερε να επιλέξει τα σωστά υλικά για την δημιουργία των chips και της Intel, δείτε και την παράγραφο Why he innovates στο επόμενο link:

http://www.oninnovation.com/innovators/detail.aspx?innovator=Moore

4) Προσωπικά είμαι Χημικός με πτυχίο από το ΑΠΘ το 1991, άρα πέρασα την "σκοτεινή" κατά τους ΠΕ19-20 περίοδο, όσον αφορά την ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής στα σχολεία και δεν διδάχθηκα ΠΟΤΕ αλγοριθμική σκέψη και προγραμματισμό. Χρησιμοποιώντας την γνώση της σκέψης των Φυσικών Επιστημών ΚΑΙ ΜΟΝΟ και με πολύ μεγάλη προσωπική εργασία, χωρίς να έχω διαβάσει κανένα βιβλίο σχετιζόμενο με αλγοριθμική σκέψη, μόνον εγχειρίδια για την δομή των γλωσσών και τις εντολές, έχω καταφέρει τα εξής από τότε:

α) Έχω μάθει να προγραμματίζω σε Basic, C, C++, Pascal/Delphi, Assembly, DBase/CA-Clipper και συνδυαστικό προγραμματισμό C++/Delphi με βάσεις δεδομένων Access/PostgreSQL τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο (από το 1996-2002 δούλεψα γράφοντας κώδικα επαγγελματικά).

β) 3 χρόνια μετά τον διορισμό μου σε μακρινή περιοχή του νομού που βρίσκομαι χρειάστηκε, ελλείψει ΠΕ19-20 στο σχολείο που ήμουν, να ΔΙΔΑΞΩ την ΑΕΠΠ στην Γ Λυκείου με πολύ καλά αποτελέσματα ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ (εδώ θα διαρρήξετε τα ιμάτια σας) ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ γραπτά σε Πανελλαδικές εξετάσεις (ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ) !!!       

Εϊμαι σίγουρος ότι δεν πιστεύει κανείς σας τίποτε από ότι γράφω, αλλά ότι λέω μπορώ να το αποδείξω με κώδικα που έχω γράψει, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Σημειωτέον ότι τα Μαθηματικά, ειδικά με τον τρόπο που γίνονταν τότε, ήταν το πλέον μισητό μου μάθημα !!

Πως γίνεται να τα έχω πετύχει αυτά ΧΩΡΙΣ να έχω διδαχθεί ούτε ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ επιστήμη Η/Υ και με τόση αντιπάθεια για τα Μαθηματικά ;

Μήπως η σωστά εφαρμοζόμενη σκέψη - πρακτική των Φυσικών Επιστημών που διδαχθήκαμε ήταν επαρκής για όλα αυτά;

Περιμένω εξήγηση - απαντήσεις και ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ να αποδείξω όσα ισχυρίζομαι με αδιάσειστα ντοκουμέντα όποτε μου ζητηθεί !!!!

Ο προγραμματισμός είναι τρόπος σκέψης και απαιτεί πολλές ώρες προσωπικής ενασχόλησης και πάνω από όλα πρέπει να σου αρέσει. Αν δεν ξενυχτύσεις από μόνος σου, προγραμματισμό δεν μαθαίνεις. Η φράση "ξέρω προγραμματισμό" δεν στέκει και συνήθως την χρησιμοποιούν ημιμαθείς, αφού είναι τόσα πολλά και αλλάζουν τόσο γρήγορα που πάντοτε είσαι σε διαδικασία μάθησης. Δεν αρκεί να σου διδάξει κάποιος προγραμματισμό και να διαβάσεις ένα βιβλίο για να πεις ότι έμαθες κάτι ουσιαστικό.

Γι αυτό το λόγο υπάρχουν πάρα πολλοί πτυχιούχοι πληροφορικής που προγραμματιστικά δεν το έχουν καθόλου (χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πολλά καλά μυαλά), αλλά και πάρα πολλοί με μεράκι και διάθεση, που δεν σπούδασαν πληροφορική, αλλά προγραμματιστικά είναι αστέρια (σχεδόν παντά θετικής κατεύθυνσης φυσικά).
Δεν είναι καθόλου τυχαίο π.χ. που ο Dennis Richie, ο δημιουργός της C και του Unix είχε σπουδάσει φυσική και μαθηματικά.



Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kukuruku1 στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 10:38:10 μμ
Σεβάστες οι απόψεις σας αλλά ο τρόπος σκέψης είναι λάθος. Το ότι κάποιος από μεράκι η αγάπη για το προγραμματισμό ασχολήθηκε και έμαθε να γράφει κώδικα σε μερικές γλώσσες και να διατείνεται ότι κατέχει την επιστήμη της πληροφορικής το ελάχιστο είναι ύβρης. Η πληροφορική είναι μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται και τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Άλλο ΞΕΡΩ να γράφω κώδικά σε 2-3 γλώσσες και να καταλαβαίνω τη δομή τους και άλλο ΞΕΡΩ να διδάσκω αλγοριθμική, ή τεχνολογίες πλ/κης και επικ/νιων,δείτε μαθήματα ειδικότητας ΕΠΑΛ ... (όποιοι ξέρουν καταλαβαίνω τι εννοώ). Επίσης λάθος και η βάση σκέψης ότι όλα ξεκινούν από τη χημεία η τη φυσική. ΝΑΙ και οι 2 πολύ βασικές επιστήμες στην κατανόηση του κόσμου αλλά μη συσχετίζουμε άσχετα πράγματα (το ότι τα τσιπάκια δημιουργήθηκαν λόγο γνώσεων χημείας-φυσικής και πάνω σε αυτά πάτησε η επιστήμη της πληροφορικής σαν επιχείρημα είναι απλά για παιδιά νηπίου) τότε και ένας θεολόγος θα έπρεπε να πει ότι και χωρίς τη δική του "επιστήμη" δεν θα υπήρχε ο κόσμος.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και έχουν γραφτεί-συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό. Η κάθε επιστήμη είναι σημαντική ο καθένας θα πρέπει να διδάσκει το αντικείμενο που σπούδασε (γιατί πως να το κάνουμε το κατέχει καλύτερα- έχει πιο γενικές και ειδικές γνώσεις του αντικειμένου του), το ότι στο παρελθόν λόγο ειδικών αναγκών βρέθηκαν συνάδελφοι με σεμινάριο να παίρνουν και 2η ειδικότητα δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επικροτείται από κανένα.
Το υπουργείο πρόκειται να επαναφέρει ως εξεταζόμενο μάθημα την ανάπτυξη εφαρμογών στην Γ΄Λυκείου για τους μαθητές που πρόκειται να εισαχθούν σε σχολές πληροφορικής  είναι κάτι το κοινώς λογικό. Δεν στρέφεται εναντίων κανενός συναδέλφου χημικού ούτε απειλείται η χημεία από εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες , απλά διευκολύνει τους μαθητές να ασχοληθούν και να δώσουν εξετάσεις σε ένα μάθημα το οποίο θα είναι από τα πιο βασικά όταν εισαχθούν σε σχολές πληροφορικής, όπως τα αρχαία σε σχολές φιλοσοφικής.
Ελπίζω να είμαι κατανοητός μη έχοντας  πρόθεση να θίξω συναδέλφους .
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: p75 στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:12:29 μμ
Μα συγνώμη! Τι καθόσαστε και λέτε τώρα;

Φυσική-Χημεία-Βιολογία-Γεωγραφία-Μαθηματικά-Γλώσσα-Ιστορία = Βασικά μαθήματα, βασικές γνώσεις
Πληροφορική-Τεχνολογία-και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο το οποίο ασχολείται με εξελίξεις στην επιστήμη = Εξειδικευμένες γνώσεις.

Το σχολείο τι πρέπει να παρέχει; Βασικές γνώσεις τουλάχιστον μέχρι την Γ΄Γυμνασίου γιατί είναι υποχρεωτική εκπαίδευση και γνώσεις πιο περίπλοκες στο Λύκειο όπου και μπορούν πλέον τα παιδιά λόγω ανάπτυξης να τις καταλάβουν αλλά και επειδή πρέπει να προετοιμαστούν για ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ γνώσεις που θα λάβουν στην Τριτοβάθμια-Μεταλυκειακή εκπαίδευση!!

Όσο και να επιμένετε η πληροφορική δεν είναι πιο βασικό μάθημα από τη Χημεία!

Υ.Γ. Και όχι δεν είμαι Χημικός...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: Siobaras στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:19:11 μμ
Εγώ την ξεκινώ την συζήτηση αυτή και θέλω να καταθέσω τις εξής σκέψεις ενός Χημικού:

1) Η ΟΛΗ ύπαρξη της Πληροφορικής σε επίπεδο υλικού (hardware level) είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα των διαχρονικών ανακαλύψεων της Φυσικής ΚΑΙ της Χημείας ! Χωρίς
αυτά τα δύο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η/Υ, ούτε τσιπάκια ΠΑΣΗΣ φύσεως (άρα ουτε κινητά, ταμπλέτες κλπ). Η εξάρτηση συστημάτων Η/Υ και χημείας είναι απολύτως δεδομένη, αφού η δημιουργία νέων υλικών είναι σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα της Χημείας.

2) Επίσης δείτε 69 δυνατότητες εργασίας αποφοίτων της άχρηστης κατ' εσας Χημείας στη ναυαρχίδα της πληροφορικής Intel:
https://www.linkedin.com/job/intel-corporation/chemistry-jobs/

3) Ο συνιδρυτής της Intel Gordon Moore τυγχάνει να είναι Διδάκτωρ Χημείας και εξαιτίας των γνώσεων της Χημείας κατάφερε να επιλέξει τα σωστά υλικά για την δημιουργία των chips και της Intel, δείτε και την παράγραφο Why he innovates στο επόμενο link:

http://www.oninnovation.com/innovators/detail.aspx?innovator=Moore

4) Προσωπικά είμαι Χημικός με πτυχίο από το ΑΠΘ το 1991, άρα πέρασα την "σκοτεινή" κατά τους ΠΕ19-20 περίοδο, όσον αφορά την ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής στα σχολεία και δεν διδάχθηκα ΠΟΤΕ αλγοριθμική σκέψη και προγραμματισμό. Χρησιμοποιώντας την γνώση της σκέψης των Φυσικών Επιστημών ΚΑΙ ΜΟΝΟ και με πολύ μεγάλη προσωπική εργασία, χωρίς να έχω διαβάσει κανένα βιβλίο σχετιζόμενο με αλγοριθμική σκέψη, μόνον εγχειρίδια για την δομή των γλωσσών και τις εντολές, έχω καταφέρει τα εξής από τότε:

α) Έχω μάθει να προγραμματίζω σε Basic, C, C++, Pascal/Delphi, Assembly, DBase/CA-Clipper και συνδυαστικό προγραμματισμό C++/Delphi με βάσεις δεδομένων Access/PostgreSQL τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο (από το 1996-2002 δούλεψα γράφοντας κώδικα επαγγελματικά).

β) 3 χρόνια μετά τον διορισμό μου σε μακρινή περιοχή του νομού που βρίσκομαι χρειάστηκε, ελλείψει ΠΕ19-20 στο σχολείο που ήμουν, να ΔΙΔΑΞΩ την ΑΕΠΠ στην Γ Λυκείου με πολύ καλά αποτελέσματα ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ (εδώ θα διαρρήξετε τα ιμάτια σας) ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ γραπτά σε Πανελλαδικές εξετάσεις (ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ) !!!       

Εϊμαι σίγουρος ότι δεν πιστεύει κανείς σας τίποτε από ότι γράφω, αλλά ότι λέω μπορώ να το αποδείξω με κώδικα που έχω γράψει, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Σημειωτέον ότι τα Μαθηματικά, ειδικά με τον τρόπο που γίνονταν τότε, ήταν το πλέον μισητό μου μάθημα !!

Πως γίνεται να τα έχω πετύχει αυτά ΧΩΡΙΣ να έχω διδαχθεί ούτε ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ επιστήμη Η/Υ και με τόση αντιπάθεια για τα Μαθηματικά ;

Μήπως η σωστά εφαρμοζόμενη σκέψη - πρακτική των Φυσικών Επιστημών που διδαχθήκαμε ήταν επαρκής για όλα αυτά;

Περιμένω εξήγηση - απαντήσεις και ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ να αποδείξω όσα ισχυρίζομαι με αδιάσειστα ντοκουμέντα όποτε μου ζητηθεί !!!!

Απλώς αν ήξερες Μαθηματικά θα τα είχες κάνει όλα αυτά στο 1/4 του χρόνου και, πιθανότατα, καλύτερα.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kukuruku1 στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:21:04 μμ

Όσο και να επιμένετε η πληροφορική δεν είναι πιο βασικό μάθημα από τη Χημεία!
Αυτό λέω συνάδελφε ο συλλογισμός σου και πολλών  άλλων ξεκινά από λάθος βάση. Όλα τα μαθήματα είναι βασικά ειδικά για  το Γυμνάσιο  τα παιδιά παίρνουν ΓΕΝΙΚΗ παιδεία (ακόμα και μουσική, καλλιτεχνικά ...) Το ότι είσαι χημικός η μαθηματικός η πληροφορικής δεν κάνει την επιστήμη σου η αυτό που διδάσκεις πιο σημαντικό από ότι ένα άλλο γνωστικό αντικείμενο (π.χ καλλιτεχνικά...) που διδάσκεται ένας μαθητής. Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ θα συμφωνήσεις.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: p75 στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:24:12 μμ
Αυτό λέω συνάδελφε ο συλλογισμός σου και πολλών  άλλων ξεκινά από λάθος βάση. Όλα τα μαθήματα είναι βασικά ειδικά για  το Γυμνάσιο  τα παιδιά παίρνουν ΓΕΝΙΚΗ παιδεία (ακόμα και μουσική, καλλιτεχνικά ...) Το ότι είσαι χημικός η μαθηματικός η πληροφορικής δεν κάνει την επιστήμη σου η αυτό που διδάσκεις πιο σημαντικό από ότι ένα άλλο γνωστικό αντικείμενο (π.χ καλλιτεχνικά...) που διδάσκεται ένας μαθητής. Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ θα συμφωνήσεις.

Δηλαδή η Πληροφορική είναι γενική Παιδεία; Προσωπικά διαφωνώ! Είναι εξειδικευμένη γνώση. Τα καλλιτεχνικά και η μουσική και η γυμναστική έχει να κάνει με άλλα πράγματα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τη Γενική Παιδεία. Άποψή μου φυσικά!
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: anapli στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:27:52 μμ
Δηλαδή η Πληροφορική είναι γενική Παιδεία; Προσωπικά διαφωνώ! Είναι εξειδικευμένη γνώση. Τα καλλιτεχνικά και η μουσική και η γυμναστική έχει να κάνει με άλλα πράγματα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τη Γενική Παιδεία. Άποψή μου φυσικά!

Ειδικά η Φυσική Αγωγή είναι αρκετά παρεξηγημένη ειδικότητα, ίσως να οφείλεται και στους ίδιους τους καθηγητές ΠΕ11.
Βασικότατη επιστήμη από αρχαιοτάτων χρόνων
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: thrileontas στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:32:35 μμ
το τόπικ , αρχίζει να μεταλλάσεται από σκέψεις χημικών. και ξανά οι γνωστές ενίοτε μη πολιτισμένες διενέξεις για το ποιο μάθημα είναι ή δεν είναι χρήσιμο. αυτά τα εξαντλήσαμε πέρυσι με ομηρικούς καβγάδες και η πολιτεία αποφάσισε. και τώρα αναιρεί το σκεπτικό της , πάλι μονόπλευρα, αυτό είναι όλο. όποιος επιμένει σε κάτι επίμονα , έχει τις πιθανότητές του. μου άρεσε πολύ και το σχόλιο του <αληθινού>. όνομα και πράγμα. και μην μπερδεύουμε κατά την γνώμη μου , την δεξιότητα απο την < γενική ή ειδική παιδεία >. Άποψή μου και εμένα.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kukuruku1 στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:37:56 μμ
Δηλαδή η Πληροφορική είναι γενική Παιδεία; Προσωπικά διαφωνώ! Είναι εξειδικευμένη γνώση. Τα καλλιτεχνικά και η μουσική και η γυμναστική έχει να κάνει με άλλα πράγματα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τη Γενική Παιδεία. Άποψή μου φυσικά!
Αν και το τραβήξαμε το θέμα εκτός τοπικ ΝΑΙ απόψή σου ( η Πληροφορική είναι εξειδικευμένη γνώση).
Απλά για να ξέρουμε τι λέμε :
Α. Η χρήση Η/Υ δεν έχει να κάνει με την επιστήμη της Πληροφορικής
Β. Όταν τα παιδιά σου σε μικρή ηλικία δεν έχουν πάρει την παιδεία να χρησιμοποιούν τις ηλ/κές συσκευές + διαδίκτυο με ορθολογικό τρόπο και να κατανοούν τι κάνουν (είναι θέμα παιδείας ) ... τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το τίποτα
Γ. Δεν βάζω επιχειρήματα γιατί δεν έχω σκοπό να πείσω κανένα να αλλάξει τη γνώμη του απλά με ενοχλεί συνάδελφοι καθηγητές να θεωρούν τη δική τους επιστήμη πιο σημαντική από άλλες ...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: Landau στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:42:26 μμ
Απλά να προσθέσω κάτι στη συζήτηση: χωρίς τις βασικές επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία + μαθηματικά) δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί κανένας κλάδος εφαρμογής (βλ. μηχανολογία, πληροφορική, ιατρική κλπ).
Θα συμφωνήσω με τους χημικούς του φόρουμ ότι η χημεία ως μάθημα είναι παραγκωνισμένη από την ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ξεκινώντας από το γυμνάσιο κιόλας. Ειδικά για το γυμνάσιο, με τόσες λίγες ώρες και τόσο χαμηλό επίπεδο ύλης (που είναι εν μέρει και συνέπεια των λίγων ωρών διδασκαλίας) τι περιμένουμε μετά; Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν οι αλλαγές.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kukuruku1 στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:46:03 μμ
Συμφωνώ Landau στο Γυμνάσιο είναι λίγες οι ώρες για τη χημεία
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kakar στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:47:18 μμ
Εμένα πάλι η άποψή μου εξακολουθεί να είναι το μαθηματικά-φυσικά-χημεία-βιολογία-πληροφορική. Το αν οποιοδήποτε από αυτά δίνει γενικές ή εξειδικευμένες γνώσεις εξαρτάται από το περιεχόμενο που θα του προσδώσεις. Και τα 5 προσαρμόζονται ώστε να γίνουν γενικής παιδείας και θεωρώ ότι έτσι έπρεπε να είναι. Ναι, οι υποψήφιοι των σχολών πληροφορικής να μαθαίνουν και να εξετάζονται στον προγραμματισμό. Οι υποψήφιοι των υπόλοιπων σχολών γιατί να μένουν τεχνολογικά και επιστημονικά αναλφάβητοι;
Τέλος πάντων, ως χημικοί, ζητάμε τις ώρες που το μάθημα δικαιούται.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: Landau στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:53:45 μμ
Είναι πάντως λάθος να ζητάμε επιπλέον ώρες για το μάθημά μας, εις βάρος άλλου μαθήματος. Αυτό που πρέπει να ζητάμε είναι αναβάθμιση και αύξηση ωρών κλπ για το μάθημά μας (π.χ. εδώ χημεία), χωρίς να αλλάζει κάτι σε άλλα μαθήματα. Πώς θα γίνει αυτό; Ας κόψει το λαιμό του το υπουργείο και οι διάφοροι συμβουλάτορες των διαφόρων ινστιτούτων τους, να βρουν μια σωστή λύση. Εδώ έχουν κόψει μαθήματα όπως γεωλογία και αστρονομία, ενώ για μουσική και καλλιτεχνικά στο λύκειο ούτε λόγος. Το πρόβλημα είναι γενικότερο, διότι θέλουν μια εκπαίδευση τεχνοκρατική και στα μέτρα τους, να βγάζει εξειδικευμένα ανθρωπάκια, που θα προσλαμβάνουν μετά με voucher, κι αν σου αρέσει! Δεν θέλουν σχολείο που να βγάζει καλλιεργημένους και σκεπτόμενους ανθρώπους (το βλέπουμε άλλωστε καθημερινά και στο φόρουμ  ::) )
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: petrosp_13 στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:54:25 μμ
Τέλος πάντων, ως χημικοί, ζητάμε τις ώρες που το μάθημα δικαιούται.

Και δικαιούται όλες τις ιατρικές σχολές και τις μισές (περίπου) θετικές-τεχνολογικές
Δεν δικαιούται τις περισσότερες τεχνολογικές σχολές που πρόσκεινται στην επιστήμη Υπολογιστών
Τα πεδία των ιατρικών και θετικών-τεχνολογικών σχολών αριθμούν περίπου 260 σχολές
Η ΕΕΧ και μεγάλη μερίδα χημικών αναφέρεται εδώ και καιρό για έλλειψη χημικής παιδείας σε εισακτέους 162 σχολών
Οι υπόλοιπες είναι που ανήκουν στην Επιστήμη Υπολογιστών και αυτό είναι που πάει να διορθωθεί
So simple...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kakar στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:58:08 μμ
Κόλλημα έχετε φάει. Οχι. Εγώ λέω, όλα τα μαθήματα για όλους.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: Landau στις Σεπτέμβριος 09, 2014, 11:58:34 μμ
Απορία: με το σημερινό σύστημα των πανελληνίων, κάποιος που θέλει να εισαχθεί στο τμήμα χημικών μηχανικών του πολυτεχνείου, υποχρεούται να εξεταστεί στη χημεία ή όχι;
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: sliver στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 12:03:35 πμ
χωρίς τις βασικές επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία + μαθηματικά) δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί κανένας κλάδος εφαρμογής (βλ. μηχανολογία, πληροφορική, ιατρική κλπ).

εντάξει βρε παιδιά αλλά δεν βρισκόμαστε όμως στην εποχή του Μεσαίωνα ούτε στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης... 21ος αιώνας είμαστε και αν δεν υπήρχαν οι "κλάδοι εφαρμογών" όπως μηχανική και πληροφορική τότε ξεχάστε στις "βασικές επιστήμες" όπως φυσική, χημεία, βιολογία και ότι άλλο θέλετε βάλτε εσείς, την εξερεύνηση DNA, πρωτοποριακές θεραπείες, εξερεύνηση διαστήματος και τόσα άλλα καλούδια... θα είχατε μείνει στην εποχή που αναφέρω στην αρχή.

τι στο καλό.. πάλι θα συγκρίνουμε ποιος είναι ο πιο σούπερ-ντούπερ-όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω-είμαι το Α και το Ω ;;;;;;;;;


πότε θα χορτάσετε επιτέλους να τελειώσουμε με τις ματαιοδοξίες και τους εγωισμούς;  Σαν να συζητάνε οπαδοί των ομάδων ελληνικού ποδοσφαίρου κατάντησε η κουβέντα  :-\  :-\  :-\
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: Landau στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 12:07:46 πμ
sliver το σχόλιό μου σκόπευε στην ανάδειξη του γεγονότος ότι όλα ξεκινούν από τις βασικές επιστήμες και τη βασική έρευνα εν γένει. Αυτό σημαίνει ότι η διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, χωρίς να μηδενίζονται και τα μαθήματα "εφαρμογών". Και για όλα τα προηγούμενα τι άλλο χρειάζεται; Η γλώσσα περιγραφής, άρα εξίσου σημαντικό και το μάθημα της ελληνικής γλώσσας. Όπως σημαντικά είναι και τα μαθήματα γενικότερης καλλιέργειας του ατόμου, που δυστυχώς δεν έχουν χώρο στο "σύγχρονο" σχολείο...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: p75 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 12:13:35 πμ
https://www.youtube.com/watch?v=-Vw2CrY9Igs

Ο νοών νοείτο!!
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kakar στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 12:17:13 πμ
Όπως ήταν πάντα απαράδεκτο επιστήμονες να μη ξέρουν να χρησιμοποιούν σωστά την ελληνική γλώσσα, εξίσου απαράδεκτο είναι επιστήμονας οποιασδήποτε θετικής επιστήμης να μην έχει βασικές γνώσεις όλων των υπόλοιπων θετικών επιστημών. Χημεία, βιολογία και πληροφορική για όλους τους υποψήφιους.Λιγότερες ώρες για το καθένα ανάλογα με τις ομάδες σχολών, περισσότερες το μάθημα εξειδίκευσης. Αλλά όλα στο πρόγραμμα σπουδών.( τα μαθηματικά και η φυσική εννοούνται)
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: petrosp_13 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 12:19:04 πμ
Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε παραπάνω

Τελικά το σχέδιο της Διαμαντοπούλου ήταν η καλύτερη λύση

Μαθηματικά 7 ώρες
Φυσική 5 ώρες
Χημεία 4 ώρες
Επιστήμη Υπολογιστών ή Βιολογία 4 ώρες

5 εξεταζόμενα μαθήματα και όλοι ευχαριστημένοι..
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: sliver στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 12:19:19 πμ
ενδεικτικά πήρα το σχόλιο σου Landau, γιατί γράφτηκαν άλλα τόσα παρόμοια από διάφορες πλευρές και όχι μόνο σε 1 thread.
Μακάρι όλοι οι συνάδελφοι όλων των κλάδων να είχαμε τις ώρες που ονειρευόμασταν για να διδάσκεται το μάθημα μας, αλλά είναι κάπως δύσκολο προφανώς...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kakar στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 12:22:57 πμ
Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε παραπάνω

Τελικά το σχέδιο της Διαμαντοπούλου ήταν η καλύτερη λύση

Μαθηματικά 7 ώρες
Φυσική 5 ώρες
Χημεία 4 ώρες
Επιστήμη Υπολογιστών ή Βιολογία 4 ώρες

5 εξεταζόμενα μαθήματα και όλοι ευχαριστημένοι..

Ναι, καλό είναι. Εγώ προτείνω "και" όμως όχι "ή"
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: PAPEN_13 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 12:26:14 πμ
Ακούω αυτές τις μέρες τους πληροφορικούς να διαμαρτύρονται και να λένε ότι σε κάθε σχολή να εξετάζονται οι υποψήφιοι στα σχετικά με αυτήν μαθήματα. 15 χρόνια τώρα με το τερατούργημα της τεχνολογικής όπου στις σχολές παραγωγής (τροφίμων, γεωπονικό, οινολογίας, συντήρησης αρχαιοτήτων, φυσικών πόρων, μηχανικών περιβάλλοντος, βιοχημικών εφαρμογών, τεχνολόγων φυσικού αερίου κ.ά.) έμπαινες χωρίς να απαιτείται να ξέρεις χημεία, όταν το 60-70% των μαθημάτων έχουν σχέση με τη χημεία δημιούργησε την τωρινή κατάσταση στις σχολές αυτές όπου προστέθηκαν φροντιστηριακά μαθήματα χημείας για να μπορούν να καταλάβουν αρχικά οι φοιτητές τι σπουδάζουν!!! Αν λοιπόν κάποιος πληροφορικός έλεγε τότε τα αυτονόητα, να σπάσει η τεχνολογική σε κλάδο τεχνολογίας με πανελλαδικώς εξεταζόμενο την πληροφορική και κλάδο παραγωγής με πανελλάδικώς εξεταζόμενο τη χημεία θα τον έπαιρναν με τις πέτρες οι συνάδελφοί του!!! Πέρσι σε ερώτηση μαθητή που ήθελε να γίνει χημικός μηχανικός, ο πληροφορικός του απάντησε: τεχνολογική φυσικά, γιατί το ΑΟΔΕ και το ΑΕΠΠ είναι μαθήματα της "πλάκας" και με ελάχιστο διάβασμα γράφεις άριστα, ενώ η χημεία και η βιολογία είναι ολόκληρες επιστήμες και χρειάζονται πολύ διάβασμα!!! Με αυτό το σκεπτικό που περνάνε κυρίως οι φροντιστές στα παιδιά σκεφτείτε τι εργασιακό κόστος έχουμε πληρώσει εμείς οι χημικοί (διορισμοί, μεταθέσεις, αποσπάσεις, συμπλήρωση ωραρίου κ.ά.) Για να μην παρεξηγηθώ θεωρώ ότι ο ψηφιακός εγγραμματισμός (μαζί με την βασική γνώση αγγλικών) είναι απαραίτητος σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που τελειώνουν το λύκειο. Άλλα άλλο αυτό και άλλο να εξετάζονται οι υποψήφιοι σε σχολές που στηρίζονται σε χημεία σε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και προγραμματισμό. Πιστεύω αυτή η αποκατάσταση της αδικίας να είναι ευπρόσδεκτη από όλους.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: petrosp_13 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 12:48:57 πμ
Πέρσι σε ερώτηση μαθητή που ήθελε να γίνει χημικός μηχανικός, ο πληροφορικός του απάντησε: τεχνολογική φυσικά, γιατί το ΑΟΔΕ και το ΑΕΠΠ είναι μαθήματα της "πλάκας" και με ελάχιστο διάβασμα γράφεις άριστα, ενώ η χημεία και η βιολογία είναι ολόκληρες επιστήμες και χρειάζονται πολύ διάβασμα!!! Με αυτό το σκεπτικό που περνάνε κυρίως οι φροντιστές στα παιδιά σκεφτείτε τι εργασιακό κόστος έχουμε πληρώσει εμείς οι χημικοί (διορισμοί, μεταθέσεις, αποσπάσεις, συμπλήρωση ωραρίου κ.ά.) Για να μην παρεξηγηθώ θεωρώ ότι ο ψηφιακός εγγραμματισμός (μαζί με την βασική γνώση αγγλικών) είναι απαραίτητος σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που τελειώνουν το λύκειο.

3 ανακρίβειες σε μια παράγραφο
1. Το ελάχιστο διάβασμα που απαιτείται για την ΑΕΠΠ αποδείχτηκε φέτος. 7% αριστούχοι...
2. Πώς ακριβώς καλλιεργούν τέτοιο κλίμα οι φροντιστές της Πληροφορικής όταν γνωρίζουν τα παιδιά 15 μέρες πριν την έναρξη της σχολικής τους χρονιάς; Προς πληροφόρηση σας, οι φροντιστές Πληροφορικής έχουν μόνο την ΑΕΠΠ, δεν έχουν μαθήματα σε κάθε τάξη...
3. Συνεχίζετε να μπερδεύετε τον ψηφιακό εγγραματισμό με το Computer Science. Επίτηδες ή όχι. Θεωρείτε ότι εκμάθηση της χρήσης δοκιμαστικού σωλήνα καθιστά κάποιον κοινωνό της Χημείας ικανοποιητικά; Γιατί είναι ακριβώς το αντίστοιχο...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: PAPEN_13 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 01:03:50 πμ
Πέτρο προφανώς δεν είσαι σε σχολείο και διαβάζεις ότι θέλεις. Το μάθημα της πλάκας δεν το είπα εγώ αλλά πληροφορικός!!! Αν το ποσοστό είναι μόνο 7% (δεν το γνωρίζω) τότε είσαι ο άνθρωπός μου. Έλα να μιλήσεις στους μαθητές της β' λυκείου να στραφούν στη θετική και να αφήσουν την τεχνολογική που τη θεωρούν πιο εύκολη για να γίνουν χημικοί μηχανικοί. Μιλάω για μαθητές της β΄λυκείου όπου φέτος είχα πολλές τέτοιες περιπτώσεις σχετικά με τι κατεύθυνση να επιλέξουν. Παρόλα αυτά αποφεύγεις τεχνηέντως να πεις τη γνώμη σου για την αδικία των 15 χρόνων της τεχνολογικής. Πρόσεξε για να καταλάβεις και να μην μιλάς για ανακρίβειες. Μιλάω μόνο για σχολές που έχουν άμεση σχέση με χημεία!!!
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: nikchem στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 01:07:02 πμ
Μιας και εγώ ξεκίνησα την εκτροπή του thread, έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις:

α) Προς kukuruku1: Για τα chips και τα μικροηλεκτρονικά συστήματα, ο σχεδιασμός, η επιλογή υλικών και η κατασκευή γίνονται από αποφοίτους πληροφορικής;  Δεν είναι αποτελέσματα έρευνας στους τομείς Φυσικής και Χημείας; Αυτό υποννοεί ότι η Χημεία είναι η βάση της Επιστήμης της Πληροφορικής; Όχι βέβαια αλλά είναι η βάση των συστημάτων που την υπηρετούν (κάθε είδους hardware). Γιατί δεν ρίξατε μια ματιά στο background του Gordon Moore και στις 69 θέσεις εργασίας Χημικών που παραθέτω;
Η αναφορά μου στον προγραμματισμό, που όντως έχω κάνει, δεν γίνεται ούτε για φιγούρα ούτε για να υποστηρίξω τους μη-πληροφορικούς που διδάσκουν στα σχολεία, αλλά ούτε για να πω ότι γνωρίζω πληροφορική. Απλά θέλω να καταδείξω ότι και η φυσική σκέψη μόνη της - χωρίς αναγκαστική γνώση αλγοριθμικής - μπορεί να πετύχει περισσότερα από όσα ισχυρίζονται οι διάφοροι μαινόμενοι τώρα τελευταία ΠΕ19-20 σε πολλαπλά forum.

β) Η βασική μου επιδίωξη γράφοντας το αρχικό μήνυμα ήταν να ξεκαθαριστεί μια δια παντός ότι η Χημεία έχει συνεισφέρει και συνεχίζει να συνεισφέρει παντού, άρα και στην Πληροφορική, όχι στον τρόπο σκέψης αναγκαστικά αλλά στην υλοποίηση αυτού. Φαντάζομαι οτι κανείς δεν μπορεί να τρέξει αλγορίθμους και λειτουργικά συστήματα στο μυαλό του. Θέλει το hardware και αυτό το παράγουν οι Φυσικοί σε συνεργασία με τους Χημικούς. Φαίνεται κακό αυτό; Υποβιβάζει την σημασία της πληροφορικής ως επιστήμης; Νομίζω πως όχι !

γ) Πρέπει να νιώσουν καλά όλοι συνάδελφοι αυτό που έγραφε ο PAPEN_13. Είναι τόσο αστοιχείωτοι οι πρωτοετείς φοιτητές των τμημάτων που σχετίζονται άμεσα και έντονα με την Χημεία, που απλά δεν πάει παρακάτω και αυτό το κακούργημα επιτελείται εδώ και τόσα χρόνια. Νισάφι πιά ...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: petrosp_13 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 01:10:39 πμ
Πέτρο προφανώς δεν είσαι σε σχολείο και διαβάζεις ότι θέλεις. Το μάθημα της πλάκας δεν το είπα εγώ αλλά πληροφορικός!!! Αν το ποσοστό είναι μόνο 7% (δεν το γνωρίζω) τότε είσαι ο άνθρωπός μου. Έλα να μιλήσεις στους μαθητές της β' λυκείου να στραφούν στη θετική και να αφήσουν την τεχνολογική που τη θεωρούν πιο εύκολη για να γίνουν χημικοί μηχανικοί. Μιλάω για μαθητές της β΄λυκείου όπου φέτος είχα πολλές τέτοιες περιπτώσεις σχετικά με τι κατεύθυνση να επιλέξουν. Παρόλα αυτά αποφεύγεις τεχνηέντως να πεις τη γνώμη σου για την αδικία των 15 χρόνων της τεχνολογικής. Πρόσεξε για να καταλάβεις και να μην μιλάς για ανακρίβειες. Μιλάω μόνο για σχολές που έχουν άμεση σχέση με χημεία!!!

Είναι προφανές ότι ήταν λάθος αυτό που γινότανε με το υπάρχον σύστημα και κάποια στιγμή έπρεπε να διακοπεί
Αλλά η λύση είναι ποια; Να εξετάζονται για όλες τις σχολές στην Χημεία;
Ο χημικός είναι ο πρώτος που φώναξε γι'αυτό το πρόβλημα, αυτός που ήθελε να αρθεί το καταστροφικό σύστημα
Από τον χημικό θα περίμενε κανείς να καταλάβει καλύτερα αυτό που λέει ο Πληροφορικός αυτή την στιγμή..

Δεν διαφωνεί κανείς ότι η Χημεία είναι προαπαιτούμενη για περίπου 150-160 θετικές και ιατρικές σχολές
Γιατί υπάρχει διαφωνία στο ότι υπάρχουν 70-80 σχολές που απαιτούν προχωρημένες γνώσεις Επιστήμης Υπολογιστών;
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: PAPEN_13 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 01:21:23 πμ
Αν διαβάσεις προσεκτικά τι λέω αναφέρω ότι το σωστό είναι να σπάσει η τεχνολογική σε δύο κύκλους: τεχνολογική με πληροφορική και παραγωγής με χημεία. Από κεκτημένη ταχύτητα μου επιτέθηκες για ανακρίβειες χωρίς να καταλάβεις πραγματικά τι λέω, ενώ περιέγραφα πραγματικά γεγονότα!! Αν και το προτεινόμενο σύστημα μας συμφέρει πάρα πολύ εργασιακά γιατί οι περισσότεροι θα μπορέσουμε πιο εύκολα να υλοποιήσουμε τις υπηρεσιακές μας μεταβολές, δεν παύω να λέω τη γνώμη μου για το τι θεωρώ σωστό.
Υ.Γ. Πέτρο και κάτι προσωπικό. Πρωτάθλημα στη Λεωφόρο!!!
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: petrosp_13 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 01:23:29 πμ
Δεν είναι Παναθηναϊκός, Θεσσαλονικιός είμαι  ;)
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: PAPEN_13 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 01:25:36 πμ
Α οκ ξέχνα το Υ.Γ. και διάβασε όλα τα άλλα!!! Χαχαχαχα.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: petrosp_13 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 01:56:36 πμ
Στο πρώτο μάθημα που κάνω κάθε φορά αναφέρομαι πάντα στην δυσκολία του μαθήματος
Κι αυτό γιατί τα περισσότερα παιδιά έρχονται με την νοοτροπία ότι η κατεύθυνση είναι εύκολη

Θα ήταν καλό να κατέβει μια κοινή πρόταση από τις ενώσεις πάνω στην κοινή λογική
Αλλά δεν το βλέπω να γίνεται
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: giorgos0714 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 01:58:09 πμ
Σεβάστες οι απόψεις σας αλλά ο τρόπος σκέψης είναι λάθος. Το ότι κάποιος από μεράκι η αγάπη για το προγραμματισμό ασχολήθηκε και έμαθε να γράφει κώδικα σε μερικές γλώσσες και να διατείνεται ότι κατέχει την επιστήμη της πληροφορικής το ελάχιστο είναι ύβρης. Η πληροφορική είναι μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται και τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Άλλο ΞΕΡΩ να γράφω κώδικά σε 2-3 γλώσσες και να καταλαβαίνω τη δομή τους και άλλο ΞΕΡΩ να διδάσκω αλγοριθμική, ή τεχνολογίες πλ/κης και επικ/νιων,δείτε μαθήματα ειδικότητας ΕΠΑΛ ... (όποιοι ξέρουν καταλαβαίνω τι εννοώ). Επίσης λάθος και η βάση σκέψης ότι όλα ξεκινούν από τη χημεία η τη φυσική. ΝΑΙ και οι 2 πολύ βασικές επιστήμες στην κατανόηση του κόσμου αλλά μη συσχετίζουμε άσχετα πράγματα (το ότι τα τσιπάκια δημιουργήθηκαν λόγο γνώσεων χημείας-φυσικής και πάνω σε αυτά πάτησε η επιστήμη της πληροφορικής σαν επιχείρημα είναι απλά για παιδιά νηπίου) τότε και ένας θεολόγος θα έπρεπε να πει ότι και χωρίς τη δική του "επιστήμη" δεν θα υπήρχε ο κόσμος.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και έχουν γραφτεί-συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό. Η κάθε επιστήμη είναι σημαντική ο καθένας θα πρέπει να διδάσκει το αντικείμενο που σπούδασε (γιατί πως να το κάνουμε το κατέχει καλύτερα- έχει πιο γενικές και ειδικές γνώσεις του αντικειμένου του), το ότι στο παρελθόν λόγο ειδικών αναγκών βρέθηκαν συνάδελφοι με σεμινάριο να παίρνουν και 2η ειδικότητα δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επικροτείται από κανένα.
Το υπουργείο πρόκειται να επαναφέρει ως εξεταζόμενο μάθημα την ανάπτυξη εφαρμογών στην Γ΄Λυκείου για τους μαθητές που πρόκειται να εισαχθούν σε σχολές πληροφορικής  είναι κάτι το κοινώς λογικό. Δεν στρέφεται εναντίων κανενός συναδέλφου χημικού ούτε απειλείται η χημεία από εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες , απλά διευκολύνει τους μαθητές να ασχοληθούν και να δώσουν εξετάσεις σε ένα μάθημα το οποίο θα είναι από τα πιο βασικά όταν εισαχθούν σε σχολές πληροφορικής, όπως τα αρχαία σε σχολές φιλοσοφικής.
Ελπίζω να είμαι κατανοητός μη έχοντας  πρόθεση να θίξω συναδέλφους .

Φίλε Kukuruku δεν νομίζω να διαφωνείς σε κάτι από αυτά που είπα. Ότι υπάρχουν εκπληκτικοί προγραμματιστές που σπούδασαν μαθηματικά, φυσική ή χημεία. Δεν μίλησα για διδασκαλία. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διδάσκει ο καθένας την ειδικότητα που σπούδασε εφόσον δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες (όπως πολύ σωστά λες).

Όμως ποια μαθήματα θεωρείς ότι είναι τα πολύ δύσκολα στο ΕΠΑΛ? Με βάση πάντα το επίπεδο που διδάσκονται? 
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια μαθήματα-φόβητρο. Και έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια. Στον δε προγραμματισμό, ούτε καν στους πίνακες δεν φτάνουν. Εκτός ύλης είναι.
Και τα βιβλία είναι όλα άθλια.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kukuruku1 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 03:38:28 πμ
Για να κλείνει η παρένθεση στο νήμα ;
Κανείς δεν λέει ότι η χημεία δεν είναι σημαντική επιστήμη (όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι τουλάχιστον ανίδεος)
Είναι τόσο σημαντική όσο και οι άλλες. Ναι το Hardware θέλει γνώσεις και φυσικής χημείας (υλικών) φίλε nikchem αλλά αυτό δεν τις κάνει πιο σημαντικές επιστήμες από την πληροφορική, από την ιατρική κτλ. Σκέψου ότι με τη βοήθεια λογισμικών γίνονται προσομοιώσεις σε πειράματα χημείας, φυσικής και προάγουν την επιστήμη σου. Αυτό που λέω είναι ότι ο τρόπος σκέψης σου είναι λάθος τι πάει να πει δεν θα υπήρχε πληροφορική χωρίς χημεία; Αν σκεφτόμαστε έτσι τότε και ένας μαθηματικός θα πει χωρίς μαθηματικά δεν υπάρχει ούτε φυσική ούτε χημεία ούτε πληροφορική.  Η χημεία συνεισφέρει στην ανθρωπότητα και στην πληροφορική όπως λες όσο και η πληροφορική και οι άλλες επιστήμες στην χημεία.  Ας σοβαρευτούμε λίγο και να μη θίγουμε επιστήμες και γνωστικά αντικείμενα που δεν γνωρίζουμε η έτυχε να γνωρίζουμε λίγο ... (συγνώμη για το ύφος μου αλλά δεν μπορώ να δεχτώ συνάδελφοι να σκέφτονται με τέτοιο τρόπο και πόσο μάλλον άτομα που έτυχε να έχουν γνώσεις τόσο χημείας όσο και πληρ/κης )

Όσο για τα ΕΠΑΛ giorgos0714 συμφωνώ ότι είναι χάλια τα βιβλία και το επίπεδο απλά το ανέφερα σε προηγούμενο μνμ για να τονίσω ότι δεν διδάσκονται οι μαθητές μόνο προγραμματισμό αλλά υπάρχουν και άλλα μαθήματα του κλάδου της πληρ/κης (δίκτυα, ψηφιακά κυκλώματα κτλ..) όπου αν κάποιος γνωρίζει αλγοριθμική δεν τον κάνει και γνώστη όλης της επιστήμης της πληρ/κης για να μπορεί να τη διδάξει για να καταλαβαίνουμε τη γράφουμε και λέμε.
Αυτά χωρίς παρεξήγηση και σεβόμενος απεριόριστα τον κλάδο των χημικών. (Γνωρίζοντας την αξία της χημείας γιατί την έδωσα ως μάθημα πανελληνίων από 1η δέσμη και οι παλιοί ξέρουν σε τι επίπεδο τη διδαχτήκαμε τότε στην Γ΄Λυκείου....)
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: giorgos0714 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 04:09:48 πμ
Σαφώς και Πληροφορική δεν είναι μόνο ο προγραμματισμός...
Και μιας και αναφέραμε και τα ΕΠΑΛ, να δούμε αν θα κάνουν ποτέ πραγματική αναβάθμιση. Τα ίδια άθλια βιβλία θα έχουμε και στο Νέο ΕΠΑΛ...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kukuruku1 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 04:31:23 πμ
Σαφώς και Πληροφορική δεν είναι μόνο ο προγραμματισμός...
Και μιας και αναφέραμε και τα ΕΠΑΛ, να δούμε αν θα κάνουν ποτέ πραγματική αναβάθμιση. Τα ίδια άθλια βιβλία θα έχουμε και στο Νέο ΕΠΑΛ...
Γενικά τα ΕΠΑΛ έχουν πρόβλημα ενώ θα έπρεπε τώρα λόγο κρίσης και ανεργίας να αναβαθμιστούν και να βγαίνουν μαθητές άρτια καταρτισμένοι για εργασία ...
Συγνώμη για το ύφος στο προηγούμενο μνμ αλλά όταν διαβάζω από συναδέλφους που έτυχε και  διδάσκουν και πληρ/κη στο  σχολείο ότι χωρίς την τεχνολογία των διόδων (chips όπως τα λένε) και υποστηρίζουν ότι είναι κυρίως θέμα χημείας η κατασκευής τους δεν θα υπήρχε πληρ/κη απλά για τα σκεπτόμενα άτομα θα πω πως η πληρ/κη προϋπήρχε και πριν τα "chips" αν κάποιος έχει ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ σε κλάδο πληρ/κης θα έχει ακούσει για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων 100-200 μχ δεν νομίζω να υπήρχαν "chips" τότε και γράφονται και αλγόριθμοι χωρίς hardware και υπάρχουν και μηχανές χωρίς ηλεκτρονικά κυκλώματα που τους τρέχουν (φυσικά και η χημεία βοήθησε να προαχθεί η επιστήμη των υπολογιστών) αλλά μη τρελαθούμε κιόλας ....
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: giorgos0714 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 04:55:18 πμ
Αν και δεν είμαι χημικός, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ζητήσεις συγνώμη και δεν νομίζω να παρεξηγήθηκε κάποιος.
Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του και να χρησιμοποιεί με τη δική του λογική τα επιχειρήματά του. Γι αυτό είναι άλλωστε τα forums  :)

Δεν νομίζω παντως να υπάρχει επιστήμη που να είναι "Βόρεια Κορέα". Δηλαδή ξεκομμένη από τις άλλες. Η κάθε μία συνεργάζεται και υποβοηθείται από αρκετές άλλες.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kukuruku1 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 05:00:30 πμ

Δεν νομίζω παντως να υπάρχει επιστήμη που να είναι "Βόρεια Κορέα". Δηλαδή ξεκομμένη από τις άλλες. Η κάθε μία συνεργάζεται και υποβοηθείται από αρκετές άλλες.
Συμφωνώ απόλυτα ...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: nikchem στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 07:01:58 πμ
Αφού λοιπόν πήγαμε τόσο μακριά πίσω στο χρόνο και ως γνωστόν ο μηχανισμός των αντικυθήρων είναι από μπρούτζο, μπορώ να μάθω ποιά επιστήμη ήταν πίσω από την ανακάλυψη του μπρούτζου και την κατασκευή των μεταλλικών αντικειμένων;
Οι αντίστοιχοι "πληροφορικοί" της εποχής ανακάλυψαν τα κράματα και κατασκεύασαν το μπρούτζινο αντικείμενο;
Ή μήπως οι "χημικοί" της εποχής;
Οπως βλέπεις, όσο πίσω και να πάμε στον χρόνο, το αντίστοιχο hardware της εποχής (αυτό ήταν hardware τότε, δεν κάνανε τους υπολογισμούς στο μυαλό τους) το φτιάχνανε οι αντίστοιχοι πρόγονοι ημών των χημικών.
Λοιπόν που βλέπεις σε αυτό κάποιο λάθος και κάποιο κακό;
Πάλι σκέφτομαι λάθος;
Μήπως αυτό δεν λέω από την αρχή, δηλαδη ότι οι γνώσεις και οι πρόοδοι στην φυσική και την χημεία, προλειαίνουν το έδαφος για την πληροφορική;
Πώς θα είχαν ελέγξει αν οι υπολογισμοί τους και ο τρόπος σκέψης τους ήταν σωστός ή όχι, αν κάποιοι δεν είχαν κατασκευάσει αυτά τα αρχαία μηχανήματα; Και επιμένω
για τα δεδομένα της εποχής ο μηχανισμός των αντικυθήρων είναι σαφέστατα hardware.
Η αντίστοιχη σύλληψη του μηχανήματος και η διασύνδεση των γραναζιών εννοείται ότι είναι εύρημα των αντίστοιχων μηχανικών της εποχής.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: petrosp_13 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 09:57:40 πμ
To κυριότερο κομμάτι της Πληροφορικής είναι η θεωρία Πληροφοριών και τα μαθηματικά, όχι το υλικό...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: dpa2006 στις Σεπτέμβριος 10, 2014, 11:27:01 πμ
To κυριότερο κομμάτι της Πληροφορικής είναι η θεωρία Πληροφοριών και τα μαθηματικά, όχι το υλικό...
Κάνεις λάθος,δες τον οδηγό σπουδών:
http://www.csd.auth.gr/files/odigos-spoudwn-2013-2014.pdf (http://www.csd.auth.gr/files/odigos-spoudwn-2013-2014.pdf)
Επαναλαμβάνω ο αέιμνηστος Ανδρέας Πομπορτησης (http://caclab.csd.auth.gr/~pomportsis/) το 1992 όταν δημιουργήθηκαν τα Τμήματα Πληροφορικής αυτολεξεί ανέφερε:"αποφασίσαμε να τα ονομάσουμε τμήματα Πληροφορικής και όχι Επιστήμης Υπολογιστών για να συμπεριλάβουμε και την Επεξεργασία Πληροφορίας".
Ο όρος είναι Informatics.
Καλύπτουν δε, αρκετά αντικείμενα όπως οι Αλγόριθμοι(Ανάλυση-Σχεδίαση),οι Επικοινωνίες Δεδομένων (ενσύρματες-ασύρματες),τα ψηφιακά συστήματα και η Αρχιτεκτονική Υπολογιστικών Συστημάτων κ.α.

Παράθεση
Σημειώνεται ότι οι επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων του Τμήματος Πληροφορικής εκτείνονται στο ακόλουθο ευρύ φάσμα της έρευνας και της αγοράς εργασίας: τη διδασκαλία και την έρευνα σε θεωρητικό, τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο καθώς και τη μελέτη, την επίβλεψη, την αξιολόγηση, τη συντήρηση, τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και την πιστοποίηση τήρησης προτύπων σε εγκαταστάσεις και σε
πάσης φύσεως εφαρμογές στους επιστημονικούς τομείς:
I.του Υλικού και Λογισμικού των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών,
II.της Πληροφορικής και των Πληροφοριακών Συστημάτων,
III.των Δικτύων Επικοινωνιών και των Εφαρμογών Διαδικτύου,
IV.των Συστημάτων και Εφαρμογών Επεξεργασίας Σημάτων, Εικόνας και Ομιλίας.
Τελειώνοντας θα έπρεπε να τονισθεί ότι η συνεχής ανάπτυξη ερευνητικής και τεχνολογικής υποδομής, καθώς και η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και επαγγελματικής καθοδήγησης στους φοιτητές μας αποτελούν βασικές προτεραιότητες όλου του Τμήματος.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: kakar στις Σεπτέμβριος 15, 2014, 10:52:03 μμ
"Στα μέσα Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου ο ΣΧΒΕ πρόκειται να διοργανώσει ημερίδα για την επαγγελματική αποκατάσταση των χημικών. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα λάβουν χώρα ομιλίες 10-15 λεπτών από χημικούς που εργάζονται σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα.
Παρακαλούνται όσοι χημικοί επιθυμούν να λάβουν μέρος ως ομιλητές στην ημερίδα να αποστείλουν, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία τους καθώς και την εταιρεία και θέση την οποία κατέχουν εκεί."

"Η συμμετοχή στις δράσεις της Ε.Ε.Χ. είναι εθελοντική και πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός από την αδιαφορία της Πολιτείας στα αιτήματά μας, είναι πολύ πιο αποκαρδιωτική η αδιαφορία και η έλλειψη συμμετοχής των ίδιων των χημικών."

"Τον τελευταίο καιρό η Ένωση Ελλήνων Χημικών έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από συναδέλφους της εκπαίδευσης οι οποίοι θεωρούν πως η ΕΕΧ έχει αδρανήσει. Παρότι η ΕΕΧ είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους σε θέματα Χημείας, και παρά τις πολλές και επίμονες προσπάθειές της από το 2000 μέχρι το 2013 δεν είχε εισακουσθεί από τις ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ."

είναι τρία αποσπάσματα από τα μαιλ που λάβαμε σήμερα από την ένωσή μας.

Θα πάμε;
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: thrileontas στις Οκτώβριος 12, 2014, 03:51:08 μμ
μου ήρθε σε mail πριν από λίγο. δεν πέρνω θέση, γιατί δεν έχω πλήρη γνώση του θέματος.απλά ενημερώνω.
http://www.eex.gr/Lists/List6/ItemView.aspx?ID=2525
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: petrosp_13 στις Οκτώβριος 28, 2014, 11:11:01 μμ
Κάνεις λάθος,δες τον οδηγό σπουδών:
http://www.csd.auth.gr/files/odigos-spoudwn-2013-2014.pdf (http://www.csd.auth.gr/files/odigos-spoudwn-2013-2014.pdf)
Επαναλαμβάνω ο αέιμνηστος Ανδρέας Πομπορτησης (http://caclab.csd.auth.gr/~pomportsis/) το 1992 όταν δημιουργήθηκαν τα Τμήματα Πληροφορικής αυτολεξεί ανέφερε:"αποφασίσαμε να τα ονομάσουμε τμήματα Πληροφορικής και όχι Επιστήμης Υπολογιστών για να συμπεριλάβουμε και την Επεξεργασία Πληροφορίας".
Ο όρος είναι Informatics.
Καλύπτουν δε, αρκετά αντικείμενα όπως οι Αλγόριθμοι(Ανάλυση-Σχεδίαση),οι Επικοινωνίες Δεδομένων (ενσύρματες-ασύρματες),τα ψηφιακά συστήματα και η Αρχιτεκτονική Υπολογιστικών Συστημάτων κ.α.

Από το πρόγραμμα σπουδών του ΑΠΘ εσύ δηλαδή κατάλαβες το ανάποδο από αυτό που λέω;
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: dpa2006 στις Οκτώβριος 29, 2014, 11:14:27 πμ
Από το πρόγραμμα σπουδών του ΑΠΘ εσύ δηλαδή κατάλαβες το ανάποδο από αυτό που λέω;
Άρα συμφωνούμε...
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: giannisn1991 στις Φεβρουάριος 10, 2024, 10:14:42 πμ
Ενημέρωση γονέων
Ως εκπαιδευτικός Λυκείου, Φυσικός,  αισθάνομαι την υποχρέωση να ενημερώσω τους γονείς των μαθητών μου, ανοιχτά και δημόσια, για τα ακόλουθα:

1) Τα θέματα στα οποία θα διαγωνιστούν τα παιδιά σας τον Ιούνιο, τόσο στην Τράπεζα θεμάτων, όσο και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου είναι εξαιρετικά πιθανό ότι δε θα ανταποκρίνονται, τουλάχιστον στο σύνολο τους, στο επίπεδο της διδασκαλίας μου στο σχολείο. Προσπαθώ με κάθε τρόπο να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις, οι οποίες όμως είναι δυστυχώς συχνά ξένες προς την υπάρχουσα κατάσταση και μάλιστα είναι τόσο παράλογες γιατί ενυπάρχουν μέσα σε ένα σαθρό σύστημα με αναρίθμητες στρεβλώσεις και προχειρότητες σε βιβλία, προγράμματα σπουδών, απαιτούμενες ύλες, αναθέσεις ειδικοτήτων, καθυστερήσεις έλευσης εκπαιδευτικών, κ.λ.π., κ.λ.π.

2) Θλίβομαι ιδιαίτερα για την οικονομική αφαίμαξη που υφίσταστε και προσπαθώ, τόσο δια του μαθήματος μου όσο και δια της ενημέρωσης σας για τις παθογένειες του συστήματος, να αντισταθώ σε αυτή.  Αισθάνομαι συχνά ότι η μάχη είναι άνιση, προσπαθώ όμως να μη συμβιβαστώ στη «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» της αδράνειας, στην οποία με σπρώχνουν με δύναμη οι  πολιτικοί μου προϊστάμενοι.

3) Θέλω να σας ενημερώσω ότι την τελευταία διετία, το έργο μου δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από μια επονομαζόμενη «αξιολόγηση», η οποία  επέφερε μόνο άχρηστη γραφειοκρατία, διχόνοια και αναξιοπρέπεια. Συγκεκριμένα στο όνομα της παροιμιώδους αναποτελεσματικότητας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, εκείνοι που το έφτιαξαν και παρακολουθούν αδιάφοροι την οικονομική σας αφαίμαξη, αποφάσισαν να … προσποιηθούν ότι αξιολογούν σχολείο κι εκπαιδευτικούς με στόχο τη βελτίωση τους.
Επιθυμώ να σας κάνω γνωστό ότι πρόκειται για διαδικασία ντροπιαστική για εμένα και τους συναδέλφους μου, καθώς θα μπουν στην τάξη μου και θα βαθμολογηθώ στο μάθημα μου από ανθρώπους οι οποίοι πολύ συχνά δεν έχουν μπει σε τάξη για πολλά χρόνια ή και δεκαετίες, δεν έχουν ποτέ αξιολογηθεί από τους υφισταμένους τους, δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις είναι μόνο κατ’ επίφαση «συνάδελφοι» μου, σε κάποιες περιπτώσεις κομματικοί, ενώ σε κάθε περίπτωση αποδέχονται και υπηρετούν, απολύτως συμβιβαζόμενοι, μια δήθεν «αξιολόγηση», την οποία τους διατάζουν να εκτελέσουν οι νεκροθάφτες της Δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτοί δηλαδή λόγω των οποίων πληρώνετε χιλιάδες ευρώ ετησίως για την εκπαίδευση των παιδιών σας.

4) Τέλος θέλω να γνωρίζετε ότι ο κόπος, το άγχος και η οικονομική επιβάρυνση που θα έχετε, θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση στην εισαγωγή σε μια καλή σχολή, την οποία θα τελειώσουν τα παιδιά σας με προσπάθεια, με πραγματική μόρφωση και με βαθμό 6 ή 7 ή άντε 8. Απέναντι τους στην αγορά εργασίας θα βρουν πτυχιούχους των ίδιων ειδικοτήτων από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με βαθμούς προφανώς 8 ή 9 ή 10. Είναι εκείνοι που είχαν να πληρώσουν και που δεν πέρασαν στις εξετάσεις που πέρασαν τα παιδιά σας με τόσο κόπο και χρήματα. Αυτό το έφτιαξαν για … το καλό σας, οι ίδιοι που λέγαμε πριν, αυτοί που έφτιαξαν την εκπαίδευση που δε στέκεται χωρίς Φροντιστήρια.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: ppil στις Φεβρουάριος 10, 2024, 10:06:46 μμ
Τίμιο. Ας απολογηθούν και οι γονείς όμως.
Τίτλος: Απ: Σκέψεις Χημικών
Αποστολή από: ernie στις Φεβρουάριος 10, 2024, 10:17:35 μμ
αυτό σε μπλουζάκι κάνει εύκολα και 50.000 πωλήσεις... ;)