Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - redbutterfly

Σελίδες: 1
1
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Απριλίου 22, 2016, 11:52:57 am »
Καλημέρα σας!

Από το ερχόμενο καλοκαίρι πρόκειται να διδάξω για πρώτη φορά λατινικά στη Γ' Λυκείου και έχω λιγάκι πελαγώσει στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ξεκινήσω τη διδασκαλία της ύλης, δεδομένου ότι στα χρόνια μου είχαμε λατινικά και στη

2
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Έκθεση Α' Λυκείου
« στις: Δεκεμβρίου 01, 2015, 01:46:13 pm »
Ακριβώς.Ο συγγραφέας έχει επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο και το βαθμό της γλωσσομάθειας,όπως αυτή πραγματώνεται στη χώρα μας.Ελλοχευει ο κίνδυνος να απειλήσει αυτή η αδιαφορία την κουλτούρα μας.Αυτή η θέση αναπτύσσεται διεξοδικά στην τελευταία παράγραφο.Στις άλλες υποστηρίζει την αξία της εκμάθησης ξένων γλωσσών. :)

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντησή σας. Καθώς είναι η πρώτη χρονιά που διδάσκω το μάθημα της έκθεσης, ελέγχω διεξοδικά τις απαντήσεις και δυστυχώς σε γνωστά βοηθήματα αλλάκαι στο βιβλίο του καθηγητή αναφέρεται ως θέση μόνο η θετική του στάση απέναντι στη γλωσσομάθεια χωρίς τις επιφυλάξεις του και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Να είστε καλά!  :)

3
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Έκθεση Α' Λυκείου
« στις: Δεκεμβρίου 01, 2015, 10:29:18 am »
Καλημέρα σε όλους!

Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση αναφορικά με το ερώτημα του βιβλίου πάνω στην θέση του συγγραφέα στο κείμενο "Οι γλώσσες και η αγωγή" του Τριανταφυλλίδη (σελ. 75 του σχολικού βιβλίου). Η ερώτηση έχει ως εξής:
"Mε ποια επιχειρήματα υποστηρίζει τη θέση του και σε ποιες παραγράφους την εκθέτει; "

Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται η ερώτηση,  όπως και το δομικό διάγραμμα του κειμένου που παρουσιάζεται στο βιβλίο του καθηγητή μάς οδηγούν στο να απαντήσουμε ότι η θέση του είναι πως η γλωσσομάθεια είναι χρήσιμη και σημαντική για τον σημερινό άνθρωπο και πως η έκθεση της θέσεως γίνεται στις παραγράφους 2,3,4 και 5.

Ωστόσο, νομίζω, ότι μέρος της θέσης του, δηλαδή της άποψής του πάνω στο θέμα, αποτελεί και η επιφύλαξή του, η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 5 και αναπτύσσεται διεξοδικότερα στην παράγραφο 6.

Ποια είναι η γνώμη σας;

Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλό μας μήνα!  :)

4
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Οκτωβρίου 17, 2015, 09:16:48 pm »
Καλησπέρα σας!

Θα ήθελα να ζητήσω τη γνώμη σας αναφορικά με τον συντακτικό ρόλο αριθμητικών που εισάγονται με το ὡς.

Παραθέτω ορισμένα παραδείγματα:
1. Ἱππέας εἶχεν ὡς διακοσίους.
2. Διεῖχε ὁ Ἑλλήσποντος σταδίους ὡς πεντεκαίδεκα.
 
Το ὡς + αριθμητικό δηλώνει ποσό κατά προσέγγιση (περίπου) , όμως ποια λέξη προσδιορίζει συντακτικώς; Γίνεται ένας εμπρόθετος να προσδιορίζει ουσιαστικό, δηλαδή να πηγαίνει στο ἱππέας και στο σταδίους αντίστοιχα;

Σας ευχαριστώ πολύ!

5
Καλημέρα σας,

Θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε ένα θέμα που με έχει προβληματίσει στο λόγο του Οδυσσέα στη ραψωδία Ι 225 - 431. Αναλύοντας τα επιχειρήματα του Οδυσσέα από άποψη ρητορικής τέχνης ( πραγματικά/αδιαμφισβήτητα  ή  υποθετικά/μελλοντικά/ αναμενόμενα), το 4ο επιχείρημα των στίχων 261 - 262 ( η προσφορά των δώρων του Αγαμέμνονα) με μπερδεύει. Σύμφωνα με τους κανόνες της ρητορικής στις άτεχνες πίστεις , συγκαταλέγονται μαρτυρίες, έγγραφα, νόμοι και πράγματι, η προσφορά των δώρων είναι κάτι που όντως ειπώθηκε από μέρους του Αγαμέμνονα. Από την άλλη, δεν είναι κάτι που έχει ήδη γίνει ούτε μας βεβαιώνει κανείς ότι σίγουρα θα τα δώσει. Συνεπώς, σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα το εντάσσατε;  :-\

Σας ευχαριστώ! Καλή μας βδομάδα!

6
Κατ' αρχάς, η κατηγορηματική μετοχή λειτουργεί και ως αντικείμενο (μαζί με τους όρους της), π.χ. όταν εξαρτάται από ρήματα γνωστικά, δεικτικά κ.ά (οἶδα, γιγνώσκω, ἐπίσταμαι, μανθάνω, δείκνυμι, ἐλέγχω κ.λπ.), οπότε και ισοδυναμεί με ειδική πρόταση, αλλά αυτό δεν αναφέρεται στο σχολικό εγχειρίδιο. Π.χ. ἔγνω τὴν ἐσβολὴν ἐσομένην = ...ὅτι ἡ ἐσβολὴ ἔσται/ἔσοιτο. Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε το πώς λειτουργεί συντακτικά, αλλά απλώς να πούμε ότι εξαρτάται από κάποιο κατάλληλο ρήμα και αναφέρεται στο υποκ. ή στο αντικ. του ρήματος αυτού. Έτσι, για τη μτχ. ἐσομένην θα λέγαμε: κατηγορηματική μετοχή, εξαρτώμενη από το γνωστικό ρ. ἔγνω και αναφερόμενη στο αντικ. του ρ. αυτού (τὴν ἐσβολήν). Είναι απαραίτητο να αναφερθεί η εξάρτηση της μετοχής, αφού η λειτουργία της είναι συμπληρωματική του ρήματος εξάρτησης. Τέλος, νομίζω πως καλύτερο είναι να λέγεται "αναφερόμενη" και όχι "συνημμένη", γιατί ο τελευταίος όρος συνηθίζεται μόνο για τις  επιρρηματικές μετοχές.1. Προτείνω: κατηγορ. μετοχή, εξαρτώμενη από το λήξεως σημαντικό ρ. παύσασθε και αναφερόμενη στο εννοούμενο υποκ. ὑμεῖς του ρ. αυτού.
2. Σωστό.
3. Δεν χρειάζεται το "συνημμένη...διοικοῦνται". Όπως και στην κατηγορηματική, έτσι και στην επιθετική μετοχή ο όρος "συνημμένη" δεν προτείνεται, αφού αφορά μόνο τις επιρρηματικές μετοχές. Έτσι τουλάχιστον συνηθιζόταν ως τώρα.
Τέλος, για τις επιθετικές μετοχές ίσως είναι καλό να αναφέρουμε αν είναι έναρθρες (όπως στα παραδείγματά σου) ή άναρθρες.

Kύριε Sali , σας ευχαριστώ πολύ, καθώς ήσαστε κατατοπιστικότατος. Καθώς , όπως ήδη ανέφερα, τώρα μελετώ προκειμένου να διδάξω στο μέλλον, απορώ πώς και δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ορολογία την οποία θα τηρούν όλοι. Ανοίγοντας τις σημειώσεις των Πανελληνίων, βλέπω ότι οι καθηγητές μου ανέφεραν τον όρο συνημμένη για την κατηγορηματική μετοχή ενώ το βιβλίο δεν το κάνει. Άραγε οι εξεταστές λαμβάνουν υπόψιν τους ότι υπάρχει σύγχυση σε κάτι τέτοια ζητήματα;

7
Τι εννοεις "δεν το αναλύει περισσότερο";
ας πουμε στο παράδειγμα: " συνεληλυθότες ήσαν άνδρες" (= συνεληλύθεσαν άνδρες) [=Ειχαν συγκεντρωθεί άνδρες]

Η κτγμ μτχ εχει θέση κατηγορουμένου.

2. Νομιζω είναι σωστός ο χαρακτηρισμος των μετοχων που αναφέρεις.


Όσον αφορά το 2. ρωτώ αν ο τρόπος απάντησης είναι σωστός. Έχοντας ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό να μελετάω προκειμένου να διδάξω στο μέλλον, έχω δει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι χαρακτηρισμού, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο αναλυτικοί. Γι' αυτό και ρώτησα αν το θεωρείτε σωστό.

Αναφορικά με το 1, θέλετε να μου πείτε ότι η κατηγορηματική μετοχή λειτουργεί ως κατηγορούμενο μόνο στην περίπτωση που έχω ως ρήμα εξάρτησης συνδετικό ρήμα;

8
Καλησπέρα σε όλους και σε όλες!

Θα ήθελα να σας θέσω δύο ερωτήματα αναφορικά με τις μετοχές.
Το πρώτο αφορά τη λειτουργία της κατηγορηματικής μετοχής. Πιο συγκεκριμένα, αναγράφεται στα σχολικά εγχειρίδια όσο και στα συντακτικά ότι η κατηγορηματική μετοχή λειτουργεί ως κατηγορούμενο ή ως κατηγορηματικός προσδιορισμός, όμως δεν το αναλύει περισσότερο. Θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος συνάδελφος να παραθέσει κάποια παραδείγματα ή να με παραπέμψει σε κάποια βιβλιογραφία;

Δεύτερον, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κρίνετε τους παρακάτω τρόπους αναγνώρισης μετοχής σωστούς. Οποιοδήποτε σχόλιο, επισήμανση, διόρθωση θα με βοηθούσε πολύ.
Έστω ότι έχουμε:

1. "Παύσασθε ἀμαρτάνοντες"
άμαρτάνοντες: κατηγορηματική  μετοχή, συνημμένη στο εννοούμενο υποκείμενο "ὑμεῖς"του ρήματος "παύσασθε"

2. "Φίλιππος διαφθείρει τινάς τῶν προεστηκότων"
τῶν προεστηκότων: επιθετική μετοχή, που λειτουργεί ως γενική διαιρετική στο "τινάς"

3. "Αἱ πόλεις αἱ δημοκρατούμεναι τοῖς νόμοις τοῖς κειμένοις διοικοῦνται"
αἱ δημοκρατούμεναι: επιθετική μετοχή, συνημμένη στο υποκείμενο "πόλεις" του ρήματος "διοικούνται".  Λειτουργεί ως επιθετικός προσδιορισμός στο "πόλεις".


Σας ευχαριστώ

Σελίδες: 1

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182529
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 684
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 15
Επισκέπτες: 602
Σύνολο: 617

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.045 δευτερόλεπτα. 26 ερωτήματα.