1
Σχολική ζώνη / Απ: Εκλογή διευθυντών από το σύλλογο διδασκόντων
« στις: Ιουνίου 13, 2015, 03:03:14 am »Μιλήσατε για άμεση δημοκρατία. Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει όσο ζούμε υπό την σκεπή των κομμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης. Εγω προσωπικά φέτος δεν ψήφισα στις εκλογές για αντιπροσώπους της ΔΟΕ ακριβώς γιατί δεν πιστέυω ότι έχουμε ανάγκη από επαγγελματίες συνδικαλιστές. Ναι στην οργάνωση στο χώρο εργασίας, στην κοινότητα του κάθε σχολείου και δημιουργία συνεργασιών με άλλους αντίστοιχους χώρους.
Δύο δρόμοι υπάρχουν για να πολεμηθεί ο κοινοβουλευτισμός και να υπάρξει η άμεση δημοκρατία. Ο πρώτος είναι η επανάσταση. Ο δεύτερος είναι να αλλωθεί ο κοινοβουλευτισμός από τα μέσα.
Σε αυτόν τον δεύτερο δρόμο, όταν λέμε να αλλωθεί ο κοινοβουλευτισμός από τα μέσα εννοούμε να εκλεγούν κάποιοι αντιπρόσωποι που δεν θα ψηφίζουν ότι θέλουν οι ίδιοι, αλλά που θα λειτουργούν με αμεσοδημοκρατικό τρόπο ψηφίζοντας σε οποιαδήποτε ψηφοφορία ακριβώς ότι λένε τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων (κατά βάση ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων που θα βασίζονται π.χ. στην κάρτα του πολίτη) παραμερίζοντας απολύτως την όποια προσωπική (ή κομματική) τους άποψη.
Ειδικότερα τώρα όσον αφορά τον συνδικαλισμό, στις ψηφοφορίες για απεργία ή αποχή (γιατί ο συνδικαλισμός μόνο αυτό μπορεί να αποφασίσει, καμιά άλλη εξουσία δεν του έχει δοθεί από το κράτος) ο αντιπρόσωπος πρέπει να είναι απόλυτα δεσμευμένος ότι θα ψηφίζει ότι ακριβώς αποτέλεσμα βγάλει το συνδικαλιστικό δημοψήφισμα, και όχι ότι θέλει ο ίδιος ή το κόμμα του.
Ακόμα ειδικότερα, ένας διευθυντής σχολείου, ως αντιπρόσωπος και αυτός και ως καθρέπτης του κοινοβουλευτικού μοντέλου, τις ίδιες αμεσοδημοκρατικές δεσμεύσεις πρέπει να πάρει απέναντι στο σύλλογο διδασκόντων. Το αμεσοδημοκρατικό του ήθος πρέπει να είναι το κυριότερο κριτήριο για να επιλέξουμε τον διευθυντή της σχολικής μας μονάδας. Ένα αμεσοδημοκρατικό ήθος που δεν θα περιορίζεται μόνο μέσα στο σχολείο, αλλά και εκτός αυτού.
Για παράδειγμα όταν ο διευθυντής του σχολείου πάει για να ψηφίσει τον διευθυντή του ΠΥΣΔΕ, παλι πρέπει να δευσμευτεί ότι θα ψηφίσει ότι θέλει ο σύλλογος του σχολείου του ή εναλλακτικά ένας συνασπισμός συλλόγων διδασκόντων που θα λειτουργεί όμως με αυστηρό δημοψηφισματικό τρόπο. Και σε καμιά περίπτωση να μην ψηφίσει ο διευθυντής του σχολείου όποιον διευθυντή ΠΥΣΔΕ θέλει ο ίδιος ή όποιον του επιβάλει κάποιο κοινοβουλευτικό κόμμα.
Υπάρχει κάποιος τέτοιος αντιπρόσωπος που να δεσμεύεται απόλυτα σε ένα τέτοιο σχήμα, να το εννοεί πραγματικά, να μην κοροιδεύει τους ψηφοφόρους του, ακόμα περισσότερο να έχει φτιάξει και κάποιο ηλεκτρονικό τόπο που να δέχεται υπογεγραμμένες ψηφιακές ψήφους; Αν ναι, τότε κακώς δεν τον ψήφισες. Αν όχι τότε καλώς διάλεξες την αποχή. Από την άλλη αν διαλέγεις την αποχή, αλλά δεν έχεις κάνει καμιά κίνηση ή προσπάθεια να πάρεις τα 30 ευρώ που σου κρατάνε υποχρεωτικά από τον μισθό σου για συνδρομή στην ΔΟΕ, τότε είσαι απλά ένα μεγάλο θύμα. Ο παλαιοκομματικός μηχανισμός της ΔΟΕ με αυτά τα λεφτά, τα δικά σου και όλων των άλλων, τρέφεται και γιγαντώνει. Πρώτα λοιπόν βρες τρόπο να απέχεις από την συνδρομή, και μετά μπορείς με καθαρή συνείδηση να απέχεις και από την ψηφοφορία. Το να τους πληρώνεις όμως πρώτα και μετά να απέχεις, αυτό δεν είναι καθόλου καλή τακτική.