Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - ppil

Σελίδες: 123 ... 42
1
Αναθέσεις/Ωράριο / Απ: Θερινή υπηρεσία
« στις: Ιουλίου 02, 2025, 07:20:31 pm »
Θα έπρεπε να ξέρει τη νομοθεσία καλύτερα απ' όλους. Τώρα όμως που ξέρετε πως αυτό είναι αέρας, συμπεριφερθείτε της ανάλογα από την επόμενη χρονιά.

2
Αναθέσεις/Ωράριο / Απ: Θερινή υπηρεσία
« στις: Ιουνίου 30, 2025, 11:34:53 pm »
Η συνάδελφος anti_08 έχει μιλήσει όπως έπρεπε.

Εγώ θέλω απλά να αναρωτηθώ πώς η διευθύντρια αυτή πέρασε συνέντευξη.
Εξηγούμαι: έχω την διαστροφή να προσπαθώ να βρω πώς προέκυψε κάθε περίεργη άποψη, το ερέθισμα δηλ ώστε να παραλογίζεται κάποιος σε ένα θέμα (μου έχει μείνει και στην προσωπική ζωή από το πολύ που το χρησιμοποιώ στο σχολείο). Ήταν εύκολο στην περίπτωση αυτή. Η διευθύντρια διάβασε στο Άρθρο 2 Διακοπές - Αργίες -Εορταστικές Εκδηλώσεις την παράγραφο 2 που αναφέρεται στη θερινή υπηρεσία και συνέχισε και στο άρθρο 3 που λέει: "Για τα Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια, Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Λύκεια, Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) ισχύουν οι διατάξεις του ν.1157/1981 (Α’ 126) για την καθιέρωση πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν."
Το θεώρησε συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου, χωρίς να δει το θέμα του άρθρου και είπε να είναι σε όλα μέσα...

3
Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της σπειροειδούς διάρθρωση των αναλυτικών προγραμμάτων, που όμως δουλεύτηκε στο πόδι και επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό, θεωρείται πλέον ξεπερασμένη. Σε αυτό οφείλονται και τα τόσα χρόνια διδασκαλίας της αγγλικής στην Ελλάδα (πεταμένος χρόνος και λεφτά και τελικά δυο αγγλικούλια σε τουριστικό επίπεδο). Σιγά όμως μην απασχολήσει κανέναν. Εδώ η ανεστραμμένη τάξη, το διδακτικό αυτό μοντέλο διδασκαλίας που θεωρείται νέο στην Ελλάδα και έχει την τιμητική του (ειδικά σε κάτι πρότυπα "βαφτισμένα" για να γίνεται ντόρος), στο εξωτερικό αποδείχθηκε πως δεν δουλεύει σε επίπεδο Γυμνασίου-Λυκείου και έχει παραγκωνιστεί τελείως.

4
...κι έχουν εμπεδώσει και κομμάτια της ύλης παντελώς αχρείαστα όπως οι δευτερουσες προτάσεις στα ΝΕ (που κάνουμε αναλυτικά στη… Γ Γυμνασίου).
Θα σχολιάσω μόνο αυτό επειδή την ύλη του Δημοτικού και τις οδηγίες τις παίζω στα δάχτυλα. Οι δευτερεύουσες είναι η ύλη της ΣΤ Δημοτικού. Δεν είναι πως τις έκανε κάποιος δάσκαλος επειδή δούλεψε παραπάνω και έκανε αυτή την επιλογή να τους τις μάθει. Καθόλου αναλυτικά δεν τις κάνουμε εμείς στην Γ Γυμνασίου μπροστά στην ανάλυση και τη μεθοδικότητα με την οποία τις κάνουν ήδη από την Ε Δημοτικού (απαλά) και την ΣΤ (πιο σύνθετα από το Γυμνάσιο ακόμη). Ένας καλός μαθητής τις ξέρει απέξω. Αλλά ούτε στο Δημοτικό γράφουν εκθέσεις, είναι βαριά η καλογερική της διόρθωσης. Έτσι,  έχουμε το παράδοξο να μην μπορούν να γράψουν ένα κομματάκι με σύνταξη, αλλά να ξέρουν αναγνώριση και συντακτικό ρόλο δευτερευουσών.

5
Είναι ένας ολωσδιόλου νέος θεσμός και πείραμα, αλλά με σαφείς ενδείξεις για το τι θέλει να πετύχει. Τα Πειραματικά σχολεία υπάρχουν και στο εξωτερικό και είναι αναγνωρισμένης αξίας, τα πρότυπα ήταν ιδιωτικά ευεργετήματα με δική τους διοίκηση (κ γι΄αυτό γινόταν εξαιρετική δουλειά και απέκτησαν όνομα). Το Αναβρύτων αρχικά λειτούργησε ως σχολείο αρρένων για την ανώτερη κοινωνική τάξη, παρέχοντας εκπαίδευση στα μέλη της βασιλικής οικογένειας και σε σημαντικές αθηναϊκές οικογένειες. Είχε σκοπό την ανάδειξη ηγετών. Το Βαρβάκειο είχε σκοπό την εκπαίδευση άπορων και αρίστων, την αστική αριστεία δηλ.

Εδώ έχουμε ιδιωτικά δηλ σχολεία, τα οποία το κράτος τα έκανε δημόσια. Τα Ωνάσεια είναι το ακριβώς αντίθετο και δεν θέλει και πολύ φαντασία για να καταλάβουμε ποιον συμφέρει.

Σχετικά με την ερώτησή σου, είπαν πως οι ήδη εγγεγραμμένοι μαθητές στις υπάρχουσες Β’ και Γ’ τάξεις, Γυμνασίου και Λυκείου, θα συνεχιστούν ομαλά και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο ίδιο σχολείο, ανεξάρτητα από τη μετατροπή του σε Ωνάσειο και θα λάβουν απολυτήριο από το προηγούμενο σχολείο στο οποίο ξεκίνησαν, όχι από την Ωνάσειο ταυτότητα τους. Από Γυμνάσιο σε Λύκειο είναι με εξετάσεις.

6
Έτσι όμως, απλά αξιολογείς την επιθυμία κάποιου να εργαστεί πολύ ή μάλλον να φανεί ότι εργάστηκσε σωστά. . Αυτό μόνο. Δεν αξιολογείς αν οι εκθέσεις όντως διορθώνονται με εποικοδομητική ανατροφοδότηση. Ουσιαστικά δηλαδή, δεν αξιολογείς το πού γίνεται σωστή δουλειά. Αξιολογείς το πού δεν γίνεται καθόλου δουλειά.

Αυτό με τις εκθέσεις στο σπίτι ποτέ δεν το κατάλαβα. Στο κάτω κάτω, γιατί να μπεις στον κόπο να διορθώσεις εκθέσεις, που δεν τις έγραψαν οι μαθητές; Μην τις βάλεις καθόλου.

Αποδεικνύει απλά πως μέσα σε όλα τα άλλα πρέπει να αξιολογείται και η ποιοτική διδασκαλία. Ξέρεις πολύ καλά πως ο καθηγητής που βάζει 2 εκθέσεις όλη τη χρονιά, όση εποικοδομητική αξιολόγηση και να κάνει σε αυτές τις 2 εκθέσεις, δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν χρειάζεται να είσαι μάγος για να φανταστείς πως δεν κάνει καθόλου μάθημα. Γιατί; Επειδή δεν ήθελε να γίνει εκπαιδευτικός ή δεν μπορεί να είναι.
Για να έχουν γράψει κάτι στο τετράδιο, τις γράφουν. Να είναι καλυμμένος πως έγραψαν. Να μπορεί να ισχυριστεί πως δεν πρόλαβαν και τους έχει εμπιστοσύνη. Ποιος ξέρει πως λειτουργεί ένας τέτοιος άνθρωπος. Γιατί δεν διορθώθηκαν ποτέ κάποια τεστ; Άντε να απαντήσεις με λογική και να μην είναι η μοναδική απάντηση η λέξη "αδιαφορία"

7
Δεν χάνεις πλέον την οργανική σου. Την έχεις κάπου αλλού.

Ναι ξεχάστηκα γιατί αυτό ήταν ο κύριος λόγος που δεν ήθελε κάποιος να γίνει το σχολείο του Πρότυπο. Πουθενά δεν μετατράπηκε ευχαρίστως ένα σχολείο σε Πρότυπο. Αν κάποιος ψάξει την επιχειρηματολογία της αντίδρασης θα καταλάβει κ πως οι καθηγητές δεν θέλουν πάντα ένα μαθητικό κοινό με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και ας κόπτονται πως θα το ήθελαν.

Προφανώς εξαιρώ τα Ωνάσεια, που ναι μεν ονομάζονται και Πρότυπα, αλλά οι εξετάσεις τους ήταν σαν ΕΠΑΛ με ΓΕΛ αντίστοιχα και που έχουν περίεργους σκοπούς και όχι, έστω, αυτούς των Προτύπων.

8
Πείτε ότι με αφήνει ως καθηγητή το κράτος να κάνω στο σχολείο μου αυτό που γίνεται στα πρότυπα. Να φτιάξω τμήματα δυο ταχυτήτων. Το ένα με τους καλύτερους μαθητές, όπως στα πρότυπα, και τ' άλλο με τους αδιάφορους. Το πρώτο τμήμα σκίζει στις πανελλαδικές. Συμπέρασμα. Είμαι κορυφαίος καθηγητής. Τ' άλλο πατώνει. Συμπέρασμα. Είμαι άχρηστος καθηγητής. Τελικά τι είμαι;

Ένας προπονητής ποδοσφαίρου έλεγε πως οι παίχτες κάνουν μάγκα τον προπονητή. Το ίδιο ισχύει και σ' εμάς.

Το γνωρίζουν αυτό (κι ας κάνουν ανακοινώσεις για το πόπολο), γι΄αυτό υπάρχουν ήδη τα πολυπαραγοντικά κριτήρια που εφαρμόζονται για πραγματική αξιολόγηση που είπα πριν: value-added approach δηλ μέτρηση της πρόοδου των μαθητών σε σχέση με την αρχική τους κατάσταση, εξωσχολικές διακρίσεις ανά έτος με διαγράμματα, και δείκτες ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και μαθητικής ευημερίας. Απλά αυτά δεν συμφέρουν να βγουν στη δημοσιότητα. Επειδή το μόνο που προσφέρουν τα Πρότυπα σήμερα -με τις εκτός τόπου και χρόνου εξετάσεις δυο τάξεων παραπάνω από αυτή που εξετάζουν- είναι περιβάλλον ανταγωνιστικό. Οι καθηγητές που δουλεύουν στα Πρότυπα είναι συνήθως βισματούχοι συνέντευξης και αναπληρωτές (ειδικά στην επαρχία, σχεδόν στηρίζονται στους αναπληρωτές). Δεν συμφέρει να χάσει κάποιος την οργανική του για να δουλέψει εκεί.
@ Έσπερος
Έχω παιδί που θα πάει στο Λύκειο. Στο Γυμνάσιο έγραψε 3 εκθέσεις στην Α και μερικές σπίτι, 5 στην Β και μερικές σπίτι και 2 στη Γ και 1 σπίτι. Δεν χρειάζεται να αξιολογήσω τίποτα άλλο για τους 3 φιλολόγους αυτούς. Δεν έχει καμία σχέση αν η κόρη μου γράφει καλές εκθέσεις, αν το τμήμα πετάει ή αν είναι πάτος. Νομίζω πως αξιολογώ δίκαια αυτούς τους ανθρώπους και ας μη μετράω το επίπεδο του τμήματος. Γι΄αυτό όλα είναι σχετικά, όλα κανονικά αξιολογούνται. Και πάνω από όλα το φιλότιμο.

9
Η άποψή μου για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Παιδαγωγική Επιθεώρηση είναι πολύ αυστηρή και δεν θέλω να την γράψω χωρίς άδεια.

Για να δούμε την αποτελεσματικότητα των προτύπων λυκείων νομίζω ότι αρκεί να δούμε τα ποσοστά επιτυχίας τους στις πανελλήνιες, έτσι δεν είναι; Υπάρχει πιο σαφές κριτήριο;
Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των Προτύπων Λυκείων δεν μπορεί να βασιστεί στα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών τους στις πανελλαδικές εξετάσεις (το έκανε βέβαια ο Πρωθυπουργός αυτό). Παρότι είναι το μόνο αντικειμενικό και μετρήσιμο κριτήριο που βγαίνει προς τα έξω (υπάρχουν και άλλα στατιστικά που δεν βγαίνουν στο κοινό), δεν αποτυπώνει την εκπαιδευτική ποιότητα ή την προστιθέμενη αξία του σχολείου. Καταρχάς, οι μαθητές επιλέγονται μέσω απαιτητικών εξετάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτουν ήδη υψηλό γνωστικό και μαθησιακό υπόβαθρο. Επομένως, οι επιτυχίες τους στις εξετάσεις ενδέχεται να αντανακλούν περισσότερο τα ατομικά τους χαρακτηριστικά παρά την παρέμβαση του σχολείου. Επιπλέον, όπως συμβαίνει σε όλα τα σχολεία της χώρας, πολλοί μαθητές των Προτύπων καταφεύγουν σε εξωσχολική ενίσχυση μέσω φροντιστηρίων ή ιδιαιτέρων μαθημάτων, κάτι που περιπλέκει την αποτίμηση της συνεισφοράς του ίδιου του σχολείου στην τελική επίδοση.
Η αποτελεσματικότητα ενός σχολείου, και μάλιστα ενός Πρότυπου, θα πρέπει να αξιολογείται με πολυπαραγοντικά κριτήρια, όπως: η πρόοδος των μαθητών σε σχέση με την αρχική τους κατάσταση (value-added approach), η ποιότητα της διδασκαλίας, η συμμετοχή σε καινοτόμες και ερευνητικές δράσεις, οι εξωσχολικές διακρίσεις, καθώς και δείκτες ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και μαθητικής ευημερίας. Αλλά γι' αυτά δεν έχουμε δημοσιεύσεις.

Να τονίσουμε όμως πως η μελέτη εδώ δεν μιλάει για Πρότυπα, αλλά θα ήθελε να μιλήσει για Πειραματικά σχολεία.
Αν θελουμε να ειμαατε κυνικοί, αποτελεσματικό δεν είναι ένα σχολείο ομοιογενές, με μαθητες επίλεκτους και απόλυτα προσηλωμένους στην
επιτυχία.  Γιατί να είναι αποτελεσματικό εν τέτοιο σχολείο και όχι ένα σχολείο της γειτονιάς που έχει μικτό πληθυσμό και καταφέρνει να προετοιμάσει τους καλους μαθητες σε υψηλούς στόχους, παρα τις αντικειμενικές δυσκολίες;
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση από έναν εκπαιδευτικό που νοιάζεται για όλους. Τα ονόμασαν όμως Πρότυπα και νομίζω πως και αυτοί που το ονόμασαν έτσι ήταν ειλικρινείς και κυνικοί από την άλλη πλευρά: δεν έκρυψαν πως η αποστολή ενός Προτύπου δεν είναι να επιλύσει τα κοινωνικά προβλήματα της εκπαίδευσης, ούτε να ισορροπήσει τις ευκαιρίες μεταξύ άνισων αφετηριών. Ο ρόλος του είναι να λειτουργεί ως επιταχυντής των ήδη υψηλών δυνατοτήτων, προσφέροντας σε μαθητές με ισχυρές ακαδημαϊκές ικανότητες (αδιάφορο πώς τις απέκτησαν) ένα περιβάλλον που δεν επιβραδύνεται από τις γενικές ανάγκες ενός μικτού πληθυσμού.

Εγώ είμαι θετική στα Πειραματικά (αν και δεν δουλεύουν όπως πρέπει να δουλεύουν), είμαι επιφυλακτική στα Πρότυπα (όχι αρνητική, αλλά υπάρχει τελικά μεγάλη αλητεία σε αυτά) και κατά των ιδιωτικών.

10
@menandros
Είναι δικός σου άνθρωπος ή να σχολιάσουμε άφοβα;

11
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουνίου 27, 2025, 11:18:53 pm »
Δεν ξέρω καθόλου πώς γίνεται κάτι τέτοιο, δεν είναι σε δικό μου σχολείο. Αλλά μου κάνει εντύπωση, ρώτησα και πέρσι. Υποθέτω πως προτιμάται λόγω εμπειρίας, αλλά και πάλι δεν κολλάει...

12
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουνίου 27, 2025, 10:28:38 pm »
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι: αναπληρωτής χρόνια σε ένα μέρος Α, που υπηρετεί σε συγκεκριμένο σχολείο, το οποίο χαρακτηρίζεται στο μεταξύ πρότυπο/πειραματικό και συνεχίζει να υπηρετεί εκεί για συνεχόμενες χρονιές, διορίζεται τελικά σε κοντινό νομό. Ως ειδική κατηγορία, την πρώτη χρονιά διορισμού αποσπάται στο μέρος Α και στο συγκεκριμένο σχολείο. Τη δεύτερη χρονιά αποσπάται ξανά. Με ποιον τρόπο θα ξαναπάει στο συγκεκριμένο πρότυπο σχολείο, αφού προηγείται στις τοποθετήσεις και τα πρότυπα είναι άλλη διαδικασία; Το λέω γιατί θεωρείται βέβαιο πως θα υπηρετήσει ξανά εκεί.

13
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Ιουνίου 25, 2025, 10:17:40 pm »
Και οι δυο δίκιο έχετε, αλλά η Έσπερος λέει πως μπορεί να το χειριστεί ο Διευθυντής ώστε να καταλήξει να πάρει αυτός την απόφαση. Σύμφωνα με το άρθρο 100 του ν. 4823/2021 έχουμε:

"1. Στην αρχή του διδακτικού έτους και το αργότερο εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την έναρξή του, οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν στον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας τις προτιμήσεις τους ως προς τις αναθέσεις διδασκαλίας των μαθημάτων στις τάξεις και στα τμήματα.
2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή ή του Προϊστάμενου της σχολικής μονάδας, αποφασίζει την ανάθεση στο διδακτικό προσωπικό της διδασκαλίας των μαθημάτων στις τάξεις και στα τμήματα. Στην περίπτωση μη λήψης της απόφασης του πρώτου εδαφίου από τον Σύλλογο Διδασκόντων, κατά την πρώτη συνεδρίασή του στην αρχή του διδακτικού έτους, την απόφαση λαμβάνει ο Διευθυντής ή Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, χωρίς να δεσμεύεται από τις δηλώσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών. Στα ιδιωτικά σχολεία και στα ξένα σχολεία του ν. 4862/1931 (Α’ 2) η απόφαση του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας."

Αν η εισήγηση του Διευθυντή είναι διαφορετική από την απόφαση των παλιών φιλολόγων, οδηγούμαστε στην σχεδόν σίγουρη μη λήψη απόφασης , που πλέον την λαμβάνει ο ίδιος. Φυσικά όλα αυτά γίνονται αν ο Διευθυντής δεν είναι μαριονέτα  και χαίρει και κάποιας εκτίμησης από τον Σύλλογο (και συνήθως, όπως ξέρουμε, η γνώμη του είναι καθοριστική σε φυσιολογικά σχολεία)

Θεωρητικά, μπορεί στο σχολείο να έρθει αναπληρωτής ή νεοδιόριστος που να έχει κάνει πολύ φροντιστήριο στα Λατινικά και να είναι ο πιο έμπειρος από όλους.
Το να αποκλείσετε δηλαδή εκ των προτέρων κάποιον, δεν έχει απαραίτητα λογική βάση. Είναι απλά ηθικό το θέμα, το να μην μεταθέτουν ευθύνες αλλού οι παλιοί του σχολείου.
Οπότε, καλά θα κάνει να πιέσει τον παλιό. Βασικά, αν θέλουμε να είμαστε τελείως κυνικοί, δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσει να πείσει. Ο διευθυντής πλέον κάνει τις αναθέτεις λαμβάνοντας μεν υποψη τις προτιμήσεις που θα του αναφέρουν, αλλά αν δεν υπάρχει συμφωνία στις προτιμήσεις, αποφασίζει και μόνος του. Ο νόμος πλέον, καλώς ή κακώς, του δίνει το δικαίωμα, και αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις για τις οποίες καλώς έχει αυτό το δικαίωμα.

(ρεαλιστικά βέβαια, εγώ θα το ξαναπω, δεν έχουμε καμία εγγύηση ότι ο παλιός θα κάνει καλύτερη δουλειά από σένα, ως προς το συμφέρον των μαθητών. Απλώς είναι το ηθικό να γίνει έτσι).
Όπως και να έχει, ένας φιλόλογος ξέρει Λατινικά από τη σχολή και χρειάζονται απλά φρεσκάρισμα. Ο αρχαιολόγος δεν έχει Λατινικά στη σχολή του. Είναι λογικό να τον προστατεύσουμε, να τον βοηθήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των μαθητών όλοι οι άλλοι. Οτιδήποτε άλλο και να κάνει ο Διευθυντής, τον χαρακτηρίζει ως καραγκιόζη. Μέχρι τώρα είναι απλά γελοίος και του σιναφιού, ελπίζω να σκεφτεί καλύτερα. Εγώ στη θέση του συναδέλφου θα διάβαζα Λατινικά Β Λυκείου και θα ζητούσα επικοινωνία με τον Σύμβουλο αν δεν με κάλυπτε κανείς, όπως σωστά είπε η erietta

14
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Ιουνίου 25, 2025, 03:23:36 pm »
Άμα έχεις όρεξη για διάβασμα όχι μόνο δε θα καεί κανείς μαθητής αλλά θα 'σαι και πολύ καλύτερη παλιών που πάνε αδιάβαστοι επειδή τα ξέρουν ήδη (λέμε τώρα...).

Καταλαβαίνω το πνεύμα ενθάρρυνσης στο σχόλιό σου, όμως εδώ δεν πρόκειται για ζήτημα διάθεσης ή φιλοτιμίας. Η πρόταση ότι με αρκετό διάβασμα δεν θα καεί κανείς μαθητής της Γ Λυκείου, αγνοεί την πραγματικότητα. Η επιμόρφωση "on the job" δεν επαρκεί όταν πρόκειται για πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα υψηλών απαιτήσεων με αυστηρά οριοθετημένη ύλη και πλήρως τυποποιημένη εξεταστική προσέγγιση. Τα λατινικά δεν διδάσκονται εμπειρικά, ούτε αντιμετωπίζονται με γενική φιλολογική επάρκεια και απλώς θεωρητική προσέγγιση. Ακόμη και μικρές αστοχίες στη διδασκαλία έχουν άμεση και μη αναστρέψιμη επίπτωση στις επιδόσεις των μαθητών
    Ένας εκπαιδευτικός που ξεκινά από μηδενική βάση δεν μπορεί την ίδια χρονιά να έχει φτάσει στο επίπεδο να εκπαιδεύσει μαθητές που είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από εκείνον και η εξέταση αυτού του μαθήματος κρίνει το μέλλον τους. Ο άριστος μαθητής χρειάζεται ακριβώς αυτό που ο διδάσκων, αν δεν έχει ήδη βαθιά γνώση, δεν μπορεί να προσφέρει: δομημένο προγραμματισμό, ιεράρχηση στόχων, σωστή επανάληψη και ασφάλεια στην αντιμετώπιση των παγιωμένων ερωτηματολογίων. Η διδασκαλία στη Γ΄ Λυκείου δεν είναι απλώς μετάδοση γνώσης, είναι καθοδήγηση με στόχο τις εξετάσεις.
    Ο ενθουσιασμός  και η όρεξη για μελέτη είναι αξιέπαινα και πρέπει να υποστηριχθούν, όμως δεν θεραπεύουν την έλλειψη χρόνου και προϋπάρχουσας γνώσης. Όταν κάποιος μαθαίνει το αντικείμενο καθώς το διδάσκει (και με μια χρονιά πίσω), ο μαθητής λειτουργεί ως πειραματόζωο και στην περίπτωση των πανελλαδικών, αυτό δεν συγχωρείται.
Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν και αδιάβαστοι εκπαιδευτικοί, ειδικά εγώ. Ούτε όμως δέχομαι πως η  πρόθεση παράγει επάρκεια από μόνη της. Δεν γίνεται η συνάδελφος να διδάξει με την μια Γ Λυκείου

Σελίδες: 123 ... 42

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32931
  • Τελευταία: klevin
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1185930
  • Σύνολο θεμάτων: 19497
  • Σε σύνδεση σήμερα: 780
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 4
Επισκέπτες: 673
Σύνολο: 677

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.048 δευτερόλεπτα. 25 ερωτήματα.