Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - ppil

Σελίδες: 123 ... 36
1
Πίστευα πως με το να βάζεις όλα αυτές τις αναρτήσεις ήθελες να δείξεις ότι η Εκκλησία έχει κάνει λάθη σχετικά με την ελευθερία του λόγου. Παρόλο που δεν είναι πάντα ακριβώς έτσι τα πράγματα και υπάρχουν και άλλα δεδομένα που δεν λαμβάνεις υπόψη σου, όπως το ιστορικό πλαίσιο και τη στάση των υπόλοιπων ιερέων και πιστών σε κάθε περίπτωση, άντε να το δεχτούμε για να δεις το άδικο που έχεις. Από πού προκύπτει ότι η στάση της Εκκλησίας δηλώνει τη στάση των πιστών; Σε αναλογία, σκέψου το Υπουργείο Παιδείας. Επειδή το Υπουργείο Παιδείας κάνει λάθη, δεν είναι καλοί όλοι οι εκπαιδευτικοί μήπως; Ή ακόμη χειρότερα, δεν είναι καλή η μόρφωση;

Χριστιανορθόδοξος φονταμενταλισμός. Επικίνδυνα πράγματα.
Μετά από αυτό, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε και αποχωρώ. Δεν χρειάζεται να απαντήσεις στην ερώτηση.

ΥΓ. Ειλικρινά εγώ περίμενα συζήτηση τύπου: "Ο Καντ υποστήριζε πχ αυτό. Ποια είναι η θέση της Εκκλησίας γι΄αυτό το ζήτημα;" Εδώ μάλιστα, γίνεται διάλογος γόνιμος μεταξύ χριστιανού και άθεου. Δεν είχες προφανώς κάτι τέτοιο στο μυαλό σου.

2
Είναι εντυπωσιακό το πώς μια τόσο τεκμηριωμένη και βαθιά τοποθέτηση, όπως αυτή της apri, καταλήγει να απορρίπτεται ως "καταπιεστική" κατά κάποιον τρόπο. Δεν προσέβαλε, δεν λοιδόρησε, δεν ειρωνεύτηκε – απλώς απαίτησε κάτι που λείπει συχνά στον δημόσιο διάλογο: βάθος, αυτογνωσία και λογική συνέπεια. Αν αυτό θεωρείται λογοκρισία, τότε μάλλον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η ελευθερία του λόγου συγχέεται με την ευκολία του "λέω ό,τι θέλω και απαιτώ να μη με κρίνουν".
Λες πως "είμαι ελεύθερη να ποστάρω και όποια άποψη και όποιο γεγονός θέλω". Μα γιατί να το κάνω αυτό; δεν έχει κανένα νόημα να γράφουμε παράλληλα ό,τι μας έρχεται στο νου. Εσύ πχ. μας έβαλες ένα σωρό ζητήματα της θεσμικής εκκλησίας που δεν σχετίζονται με την πίστη, που δεν αφορούν θεολογικές θέσεις και τα συμπεράσματα που θες να βγάλουμε είναι πως έχεις δίκιο. Άρα ορθά σου είπε ο trust no one πως πρέπει να αλλάξει ο τίτλος της ανάρτησης. Ένας τίτλος που θα ταίριαζε είναι: "Αποδομώντας την χριστιανική πίστη με τον leon! Βασιζόμαστε σε πολλά ιντερνετικά άρθρα και πολλές απόλυτες απόψεις από τον ίδιο". Ούτε χριστιανοί έχουν θέση σε κάτι τέτοιο, ούτε αγνωστικιστές, ούτε άθεοι. Οι μόνοι που μπορούν ουσιαστικά να συμμετέχουν είναι οι πολέμιοι του χριστιανισμού.
Μου φαίνεται αδιανόητο να μην καταλαβαίνει ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος πού λαθεύει στο όλο ζήτημα.Και σου μιλάω με αγάπη.

3
Όταν αναφερόμαστε στον σεβασμό στις απόψεις, δεν εννοούμε την αναγνώριση μόνο των απόψεων που συμπίπτουν με τις δικές μας.
Όταν μιλάμε για γεγονότα, δεν εννοούμε την επιλεκτική χρήση τους προκειμένου να ενισχύσουν μόνο τη δική μας θέση.
Όταν αναφερόμαστε σε τεκμηρίωση, δεν αναφερόμαστε σε μια ερμηνεία της ιστορίας που προωθεί τη δική μας αφήγηση με τη δικαιολογία της αδιαμφισβήτητης εγκυρότητας των γεγονότων.
Όταν μιλάμε για διάλογο, δεν εννοούμε την επιβολή της δικής μας άποψης μέσω ενός μονολόγου που υποκρίνεται τον διάλογο.
Η εν λόγω στάση δεν συνάδει με τις αρχές της δημοκρατίας, πρόκειται για ρητορικό απολυταρχισμό.
Η ελευθερία λόγου δεν συνίσταται στην αναμονή των άλλων να ολοκληρώσουν τη σκέψη τους προτού ξεκινήσει κανείς το δικό του κήρυγμα.
Αυτά από εμένα, χωρίς να τα βάζω με κανέναν, ειδικά με ανθρώπους που σέβομαι. Αλλά η συζήτηση έχει και αυτή κάποιους κανόνες.

4
@apri
Με τα όσα έγραψα προσπάθησα να δείξω πως η Ορθοδοξία ως επίσημη θρησκεία της Ελλάδας είναι τυπική και όχι ουσιαστική. Στα σχολεία είναι πληροφοριακό το μάθημα των Θρησκευτικών -στην καλύτερη εκδοχή- και όχι κατηχητικό. Ενδεχομένως η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι πλέον Χριστιανοί Ορθόδοξοι και αυτό αντικατοπτρίζεται στο πώς αντιδρά η πλειοψηφία όταν κάποιος δηλώσει Χ.Ο (σαν κατώτερο πνευματικά είδος ανθρώπου). Στην δε εκπαίδευση, ίσως οι Χριστιανοί είναι ακόμη λιγότεροι, μιας και θεωρείται διανοούμενος και προοδευτικός ο μη Χριστιανός. Όταν λοιπόν κάποιος λέει  πως καταπιέζεται από τον χριστιανισμό ως επίσημη του κράτους παραξενεύομαι πολύ, γι΄αυτό και μίλησα για τη δήθεν εξουσία του χριστιανισμού στην εκπαίδευση.

Προφανώς και δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει, όπως δεν μπορεί να γίνει και διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας στην Ελλάδα (η περιουσία της Εκκλησίας δεσμεύτηκε, ώστε οι κληρικοί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και πολλά άλλα που αγνοεί ο απλός πολίτης).

5
@ Έσπερος και apri
Όντως η  επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις ταυτότητες των Ελλήνων μέχρι και το 2001. Από το 2011 η ΕΛΣΤΑΤ δεν συλλέγει καν στοιχεία για τη θρησκεία, λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων. Μέχρι τότε ρωτούσαν στην απογραφή και δήλωναν το θρήσκευμα οι Έλληνες, δηλ δεν έγινε δημοψήφισμα ποτέ ώστε να δηλωθούν πραγματικά στοιχεία πίστης. Προφανώς λοιπόν, χωρίς δημοψήφισμα δεν δηλώνεται πραγματικά η πίστη, αλλά το πως μας συμφέρει να μας βλέπουν οι άλλοι.
Αν πάρουμε ως απόδειξη πίστης τον εκκλησιασμό (όχι ακριβής βέβαια), τότε στοιχεία ερευνών δείχνουν πως το 28% των Ελλήνων εκκλησιάζονται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. 
Αν γινόταν δημοψήφισμα τότε θα μαθαίναμε τι πραγματικά συμβαίνει, γιατί επίσημη θρησκεία που να λοιδορείται από όλους εκτός ταυτοτήτων δεν υπάρχει.
Στο χώρο πάντως των εκπαιδευτικών, εγώ δύσκολα συναντώ πραγματικά χριστιανούς, δηλ που να το λέει και η φωνή τους, όχι μόνο η ταυτότητά τους. Τα θρησκευτικά στο σχολείο είναι φυλλάδια, δεν νομίζω να έγινε κανείς χριστιανός επειδή τα διάβασε. Όλα τα άλλα, πχ εκκλησιασμός επίσης δεν ωφελούν πουθενά τους μαθητές, τους πάμε και στα μουσεία και δεν έγιναν αρχαιολάτρες.
Στη συζήτηση αυτή δηλώσαμε μόνο 2 άτομα πως είμαστε Χριστιανοί. Νομίζω πως όλων σας η ταυτότητα λέει Χ.Ο. Θα μου επιτρέψετε να θεωρώ τον εαυτό μου μειοψηφία στο πραγματικό θρήσκευμα.


Θεωρώντας πως εγώ είπα ό,τι είχα να πω, σταματάω εδώ.

Υ.γ. Έλεγε η ταυτότητα, πλέον δεν το λέει αλλά προλάβαμε την παλιά όλοι εδώ μέσα.

6
Το θέμα πρέπει να μείνει ανοικτό τουλάχιστον για τις πρώτες απαντήσεις της apri, που είναι κάτι ένας επισκέπτης θα εκτιμήσει, μιας και είναι συμπυκνωμένα νοήματα βιβλίων ολόκληρων

7
@leon.
Το είπα και νωρίτερα, δεν είναι το πρόβλημα οι διαφωνίες μας, αλλά ο τρόπος που τις διαχειριζόμαστε. Είναι άλλο να κάνουμε διάλογο με σεβασμό και άλλο διάλογο με απόλυτη ελευθερία. Στην απόλυτη ελευθερία, ουσιαστικά μόνο εσύ έχεις ελευθερία. Χωρίς να το καταλαβαίνεις, όταν κάποιος πιστεύει σε κάτι και ο άλλος όχι, αποδείξεις μπορεί να ζητηθούν μόνο σε αυτόν που πιστεύει και όχι σε αυτόν που δεν πιστεύει. Το βάρος της απόδειξης δηλ είναι σε αυτόν που λέει πως βλέπει και όχι στον άλλον. Δεν γίνεται όμως θεολογική συζήτηση έτσι, ούτε μπορώ να σου γράψω αποσπασματικά πράγματα που έχω διαβάσει χρόνια ολόκληρα. Πρέπει να έχεις διαβάσει πολλά μόνος σου ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε τη δική μου πίστη και τις θεολογικές της θέσεις και φυσικά όχι τη δική σου μη πίστη. Οπότε εσύ μπορείς να ρωτάς και εγώ μόνο να απαντάω και μάλιστα μερικές φορές να ανακρίνομαι (όχι εγώ, ο κάθε πιστός). Και δεν ήταν αυτή η συμφωνία. Η συμφωνία ήταν να προσπαθήσεις να καταλάβεις ή έστω να εκθέσεις τις δικές σου θέσεις.
Πριν με τη διαφωνία με το συγκρότημα συνέβη το εξής που δεν κατάλαβες. Εσύ νόμιζες πως ενοχλήθηκε με τον επισκέπτη και έκανες λάθος. Δεν ενοχλήθηκα με αυτόν, ούτε του απευθύνθηκα καν. Σε σένα απευθύνθηκα επειδή εσύ μου εγγυήθηκες σεβασμό. Αυτό είναι βασικό σημείο. Για να το δεις σαν παράδειγμα με τον ζωγράφο και την Εθνική Πινακοθήκη, εσύ είσαι η Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με νοιάζει τι θεωρείς για τον ζωγράφο-μέλος, εγώ είμαι ο φορολογούμενος πιστός και έχουμε υπογράψει συμφωνία να με σέβεσαι και να μην εκθέτεις κάτι που, έστω εγώ μόνο, πιστεύω πως με προσβάλει. Αμόρφωτος μπορεί να είμαι, αλλά έχω δικαίωμα να σου πω: δεν είσαι εντάξει leon., ακούμπησα πάνω σου και μου είπες να σου έχω εμπιστοσύνη και εσύ με προδίδεις. Όπως η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπερασπίστηκε τον πολίτη που θίγεται και κάνει του κεφαλιού της.
Δεν έχω τόσο χρόνο ώστε να γράψω περισσότερα. Δεν λογοκρίνω τίποτα και δεν ζητώ να κλείσει κανένα θέμα. Δεν μπορώ όμως να μη λέω πως νιώθω. Αν κάποιος αισθάνεται άβολα, αυτός δεν γράφει. Δεν συμφωνώ ούτε καν με αναρτήσεις που σβήνονται, όχι με θέματα ολόκληρα.

8
@ leon.
Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον καταλῦσαι τὸν νόμον ἢ τοὺς προφήτας· οὐκ ἦλθον καταλῦσαι, ἀλλὰ πληρῶσαι. Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (5:17), &Μην νομίσετε ότι ήρθα να καταργήσω τον Νόμο ή τους Προφήτες. Δεν ήρθα να καταργήσω αλλά να εκπληρώσω

Ο Χριστός καταδικάστηκε από τους θρησκευτικούς ηγέτες της εποχής ως βλάσφημος επειδή ισχυρίστηκε ότι είναι ο Υιός του Θεού και ότι είχε εξουσία να συγχωρεί αμαρτίες. Η βλασφημία δεν αφορά την αποδοχή του Μωσαϊκού Νόμου ή τη διδασκαλία Του, αλλά την παραδοχή της θείας Του φύσης. Στο Κατά Μάρκον (14:61-64), όταν ρωτήθηκε από τον αρχιερέα αν είναι ο Υιός του Θεού και απάντησε καταφατικά "Εγώ είμαι", ο αρχιερέας αντέδρασε λέγοντας "Γιατί μας χρειάζονται άλλες μαρτυρίες; Ακούσατε την βλασφημία!" και καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο ως βλάσφημο.

Η κατηγορία της βλασφημίας δεν ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει την εκτέλεση από τους Ρωμαίους κατακτητές. Έτσι, οι θρησκευτικοί ηγέτες, προκειμένου να καταδικάσουν τον Ιησού σε θάνατο, τον κατηγόρησαν και για προδοσία και παραβίαση της ρωμαϊκής εξουσίας, ως δήθεν βασιλιά των Ιουδαίων, κάτι που φαινόταν να αποτελεί απειλή για την ειρηνική συνύπαρξη με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Όταν σχολιάζουμε κάτι, καλό είναι να το έχουμε μελετήσει ενδελεχώς, χριστιανοί και άθεοι. 
leon. σε υπερεκτιμώ σαν άνθρωπο και το ξέρεις, αλλά σταμάτησέ το εδώ. Δεν χρειάζεται να συνεχιστεί η κουβέντα αυτή, πάει πολύ παραπέρα από όσο έπρεπε.

Υγ. @apri έγραφα όσο δημοσίευες και δεν είδα πως είχες μιλήσει σχετικά

9
@ apri
Καταλαβαίνω ακριβώς το πνεύμα σου, αλλά σε συνδυασμό με την απάντηση του leon το εξέλαβα αλλιώς.
 
@leon.
σαν να μιλούσαμε για τη νηστεία της Αγίας Παρασκευής με αγαθή διάθεση κάποιοι πιστοί και να μπήκε κάποιος να ποστάρει: "Σας διαβάζω τρώγοντας κρέας με την Ένωση Αθέων στο τάδε μαγαζί" (καλύτερα τώρα από χιούμορ;)
Πρέπει όμως να καταλάβεις πως δεν μπορείς να ζητάς να αντιμετωπίσει ο άλλος επιφανειακά και χωρίς σοβαρότητα αυτό που θεωρεί πως δίνει σοβαρότητα στην ύπαρξή του. Είναι τέρμα οξύμωρο.
 

10
Χαίρομαι που το νήμα που άνοιξα εκπληρώνει το σκοπό του!

Πώς γίνεται το νήμα να έχει σκοπό "να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων χωρίς διάθεση εριστική. Γι' αυτό άνοιξα το νήμα ώστε να μιλήσουμε ελεύθερα κι αλογόκριτα", να λαμβάνεται και εκ νέου διαβεβαίωση για τον σκοπό αυτό σε ευθεία ερώτηση και ταυτόχρονα, όταν στο τέλος αναφέρεται απλά συγκρότημα με ανοιχτά αντιθρησκευτική στάση, αυτό να χαιρετίζεται ως εκπλήρωση του σκοπού του νήματος;
Ίσως όμως η αδυναμία να σεβαστούμε το ιερό —όχι ως δόγμα, αλλά ως υπαρξιακή ανάγκη του άλλου— να είναι το πραγματικό μέτρο της απόστασης που μας χωρίζει. Όχι επειδή διαφωνούμε, αλλά επειδή ο τρόπος που εκφράζουμε αυτή τη διαφωνία δείχνει έλλειψη αναγνώρισης της βαρύτητας του λόγου.

Αν με τον προορισμό εννοούμε την αθεΐα ή την πίστη, μάλλον ο manos84 έχει βρει τον προορισμό του και δεν τον απασχολεί καμία διαδρομή, προς το παρόν τουλάχιστον. Μάλλον τα επινίκια γιόρταζε και δικαίωμά του. Εγώ προσωπικά δέχομαι την επιλογή του (το ίδιο κάνει και ο Θεός μου) και έτσι θα ήθελα να δέχονται και τη δική μου.

11
@ leon.
Για τους Χριστιανούς είναι φυσικά πρόσωπα και η εξήγηση της Εσπέρου δεν καλύπτει τα ιερά πρόσωπα, αλλά την έννοια της ιερότητάς τους. Η διατύπωση "τι ακριβώς δεν έγινε αντιληπτό;" ακούστηκε κάπως κοφτή, αυστηρή πλήρως απορριπτική, ειδικά μέσα σε μια συζήτηση που από την αρχή τέθηκε ως χώρος ανοιχτής ανταλλαγής απόψεων. Είχε μια
μια αίσθηση οριστικότητας που άφησε λιγότερο χώρο, ας πούμε για όλους.

@ Έσπερος
Γνωρίζω πολλά για την βυζαντινή αγιογραφία και εδώ δεν είναι θέμα τεχνοτροπίας, αλλά ουσίας. Η εικόνα στην Ορθόδοξη παράδοση δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά μέσο λατρείας και μνήμης και παρουσίας του αγίου στον κόσμο. Δεν είναι «θέμα γούστου», αλλά σχέση με το Θείο.

Σε όλα τα άλλα η apri στα πρώτα της απαράμιλλα δοκίμια είπε όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν.

12
...Να ρωτήσω κάτι: την Παπισσα Ιωάννα τη θεωρείτε βέβηλη ή επειδή αναφέρεται στην καθολική εκκλησία δεν μας αφορά;
Η βλασφημία σχετίζεται με την πρόθεση απέναντι στο θείο. Ο Ροΐδης δεν επιτίθεται στην ίδια την πίστη, ούτε στο πρόσωπο του Θεού ή της Εκκλησίας ως σώμα Χριστού, αλλά σατιρίζει τη διαχρονική τάση ανθρώπων εντός θρησκευτικών θεσμών να μετατρέπουν το θείο σε μέσο εξουσίας.
Ο Καζαντζάκης πάλι ήταν ένας απλός συγγραφέας που πάλευε με την πίστη του και δημιούργησε ένα αριστούργημα μέσα από πλάνη. Ήταν πλανεμένος αναζητητής, δεν επιχειρούσε να χλευάσει.
Ο άνθρωπος της Πινακοθήκης είναι βέβηλος.

leon. είχες πει "να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων χωρίς διάθεση εριστική. Γι' αυτό άνοιξα το νήμα ώστε να μιλήσουμε ελεύθερα κι αλογόκριτα". Η απάντησή σου τώρα:"Ήμουν σαφής. Δεν είναι φυσικά πρόσωπα. Τι ακριβώς δεν έγινε αντιληπτό;" δείχνει πως το μετάνιωσες;

13
Το όλο ζήτημα Έσπερος για μένα είναι η Εθνική Πινακοθήκη. Προσβολή θρησκευτικού συμβόλου από μεμονωμένο άτομο που ενεργεί για λογαριασμό του, με αφήνει αδιάφορη.


14
@leon.
Η απαγόρευση της φυσικής βλάβης είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά δεν μπορούμε να περιορίσουμε την προστασία της ανθρώπινης υπόστασης μόνο στο σωματικό επίπεδο. Αλλιώς ο ψυχολογικός και λεκτικός εκφοβισμός δεν υφίσταται, ο καθένας μπορεί να εκφοβίζει τον άλλο, να τον ταπεινώνει με λόγια, αλλά να ισχυρίζεται πως δεν τον έβλαψε. Η απόλυτη ελευθερία υπάρχει μόνο στην αναρχία. Αν μιλάμε για κοινόβια αρμονία πρέπει να δεχτούμε κανόνες, γιατί η ελευθερία χωρίς σεβασμό είναι ελευθεριότητα. Δεν είναι θέμα προσωπικής προσβολής ή ευαισθησίας, αλλά ανάγκη για κοινωνική συνοχή και σεβασμό στις συλλογικές αξίες.
 
Αν η Εκκλησία κατέφευγε εναντίον της Εθνικής Πινακοθήκης τι θα έλεγες; Γιατί για τον βουλευτή δεν έχω καμία έγνοια, έφταιξε.

Σελίδες: 123 ... 36

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182559
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 617
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 0
Επισκέπτες: 420
Σύνολο: 420

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.048 δευτερόλεπτα. 25 ερωτήματα.