1
Σχολική ζώνη / Απόψεις για την πληροφορική στα δημοτικά
« στις: Ιουλίου 02, 2008, 11:31:19 am »Στη λίστα της ΕΠΕ η οποία θεωρείται συνδικαλιστικό όργανο των πληροφορικών υπάρχει η άποψη ότι η πληροφορική πρέπει να μπει στα δημοτικά μετά από σοβαρή μελέτη. Ζήσε μάη μου, δηλαδή, παρακάτω αντιγράφω το κείμενο ενός συναδέλφου σχετικά με το αν πρέπει να διδάσκουν το μάθημα αυτό καθηγητές πληροφορικής. αν θέλετε διαβάστε την, έχει ενδιαφέρον
Η δική μου άποψη είναι ότι το κομπιούτερ πρέπει να το δούμε ως ένα σύγχρονο μολύβι,τετράδιο, βιβλίο δηλαδή, ως ένα εργαλείο της καθημερινότητας που βοηθάει τους μαθητές να μαθαίνουν τα άλλα μαθήματα και όχι ως ξεχωριστό μάθημα. Εγώ θα ήθελα να βλέπω μαθητές του δημοτικού να έχουν ένα usb stick που μέσα θα έχει τις ζωγραφιές που έχουν κάνει, να έχει τις ασκήσεις-κείμενα που γράψανε για να μάθουν ορθογραφία, να έχει σε pdf μορφή τα βιβλία τους, να έχει λυμένες ασκήσεις της αριθμητικής.
Το ερώτημα είναι ποιος θα τους μάθει το πρόγραμμα της ζωγραφικής, το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου κτλ. Ποιος μας έμαθε να ζωγραφίζουμε με μαρκαδόρους; Κάποιος που έχει τελειώσει την σχολή καλών τεχνών; Ποιος μας έμαθε να γράφουμε σωστά και όμορφα το «α» το «β»; Κάποιος καλλιγράφος; Ποιος μας έμαθε να γράφουμε το «1» το «2» και να κάνουμε πράξης; Κάποιος που τελείωσε Μαθηματικός; Ποιος μας έμαθε να γράφουμε ίσια και όχι κάτω από την γραμμή; Κάποιος τοπογράφος ή πολιτικός μηχανικός; Όχι! Η αγαπημένη μας δασκάλα ή δάσκαλος τα έκανε όλα αυτά. Οπότε και τώρα η δασκάλα ή ο δάσκαλος θα μάθει στα παιδιά μας την χρήση του κομπιούτερ (και όπως πάντα θα βοηθήσει και ο γονέας). Δε νομίζω ότι χρειάζεται απόφοιτος σχολής πληροφορικής για να σου μάθει να ζωγραφίζεις ή να σώζεις ένα αρχείο σε ένα usb stick.
Σκεφτείτε για λίγο ποιος (και πως) μας έμαθε να γράφουμε κείμενο στο pc, να σώζουμε ένα αρχείο στο usb stick. Εγώ πάντως όχι από κάποιο μάθημα του Πανεπιστημίου αλλά με την καθημερινή χρήση του υπολογιστή. Για σκεφτείτε και κάτι άλλο η δασκάλα μας ή ο δάσκαλος είχε πιστοποιητικό «χρήσης μολυβιού, τετραδίου και βιβλίου»;
Η διαφορά της εποχής που μαθαίναμε εμείς τη χρήση του μολυβιού με τη σημερινή εποχή που τα παιδιά του δημοτικού πρέπει να μαθαίνουν την χρήση του κομπιούτερ είναι ότι η ελληνική κοινωνία είχε εμπεδώσει τη χρήση του μολυβιού, του τετραδίου, του βιβλίου. Οι δάσκαλοι, οι γονείς, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι είχαν αυτή την γνώση. Τώρα όμως, στη Ελλάδα υπάρχουν δάσκαλοι, γονείς, φοιτητές, εργαζόμενοι που δεν ξέρουν πως να σώσουν ένα αρχείο σε usb stick. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι όλοι οι φοιτητές (οι μελλοντικοί εργαζόμενοι και δάσκαλοι) να μάθουν χρήση υπολογιστή και όλες τις εργασίες τους να τις κάνουν με υπολογιστή και ίντερνετ( δήλωση μαθημάτων εξαμήνου, να βλέπουν τους βαθμούς που πήραν μέσω ίντερνετ, στέλνουν email στους καθηγητές). Οι τωρινοί δάσκαλοι να επιμορφωθούν και να κάνουν όλες τις εργασίες τους με κομπιούτερ και ίντερνετ πχ (βαθμούς μαθητών, αίτηση για μετάθεση) . Οι γονείς να επιμορφωθούν και να κάνουν όλες τις εργασίες τους με κομπιούτερ και ίντερνετ (να βλέπουν τους βαθμούς του παιδιού τους, να κλείνουν ραντεβού με τον παιδίατρο μέσω ίντερνετ). Με αυτόν τον τρόπο η χρήση του υπολογιστή θα είναι κάτι το φυσικό. Και σκεφτείτε πόσες δουλειές θα υπάρχουν τότε για τους απόφοιτους Πληροφορικής, τεχνικούς, προγραμματιστές, αναλυτές και σχεδιαστές προγραμμάτων, σχεδιαστές δικτύων, τεχνικοί δικτύων.
Δεν έχω βάλει το όνομα, αλλά το σχετικό email υπάρχει στη λίστα της ΕΠΕ