Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Θέματα - spk

Σελίδες: 1
1
Συνεχίζω με την παράθεση ορισμένων ακόμα σημαντικών γεγονότων.

1944-σήμερα. Στη διάσκεψη του Bretton Woods ιδρύεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Κάθε χώρα αποκτά δικαιώματα ψήφου στις αποφάσεις του ανάλογα του ύψους της οικονομικής της συνεισφοράς στον προϋπολογισμό του. Για τη λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 85% (σε ποσοστό ψήφων). Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που διαθέτει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΔΝΤ, μέσω της υψηλής χρηματοδότησης που παρέχει - διατηρώντας πάντα ποσοστό ψήφων άνω του 15%. Η δυνατότητα αυτή υφίσταται για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, μόνο στην περίπτωση που δρουν συνολικά ως ομάδα (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κτλ). Στον οργανισμό μετέχουν και χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.α. με κάπως πιο περιορισμένο ρόλο.
http://en.wikipedia.org/wiki/International_Monetary_Fund

2007. Μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου αγωγών μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, η τελευταία πραγματοποίησε το 1/3 των εισαγωγών ενέργειας από την πρώτη (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Major_russian_gas_pipelines_to_europe.png
http://en.wikipedia.org/wiki/Russia_in_the_European_energy_sector

2008-2009. BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική). Οι τέσσερις πρώτες αποφασίζουν τη δημιουργία ένωσης αναδυόμενων οικονομιών. Επιθυμούν τη δημιουργία νέου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος. Το 2010 ακολουθεί και η Νότιος Αφρική.
http://en.wikipedia.org/wiki/BRICS

2009-2010. Δίκη του πρώην επικεφαλής της Siemens στο Μόναχο, όπου προσκόμισε στοιχεία που είχε στη διάθεση του προκειμένου να τύχει καλής αντιμετώπισης. Οι Γάλλοι έχουν τη λίστα Λαγκάρντ.
http://wikileaks.org/gifiles/docs/15609_-kitchencabinetforum-merkel-s-siemens-.html

2010-2011. Διακήρυξη ΑΟΖ από Κύπρο και Ισραήλ. Τα κοιτάσματα μεταξύ των δύο χωρών αρκούν για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών για περισσότερα από 150 χρόνια ή για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 20 χρόνια.
http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Triangle

2013. Η έρευνα που διεξήγαγε η Νορβηγική PGS στην Ελλάδα, σε μήκος 12.500 χιλιομέτρων καλύπτοντας μια θαλάσσια επιφάνεια 200.000 τετρ. μέτρων, είχε θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το Reuters, η αξία των κοιτασμάτων ενδέχεται να φτάνει τα 600 δις δολάρια.
http://www.naturalgaseurope.com/hopes-for-greek-offshore-natural-gas-reserves

2013. Οι BRICS προσανατολίζονται στη δημιουργία νέου διεθνούς χρηματοδοτικού ταμείου, που θα λειτουργεί παράλληλα με το ΔΝΤ, επιθυμώντας να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.
http://www.guardian.co.uk/global-development/2013/mar/28/brics-countries-infrastructure-spending-development-bank

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κοινό έχουν α) οι χώρες που ασχολούνται με την κρίση στην Ελλάδα και, β) οι χώρες που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με εμάς; Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ποιες χώρες είναι αυτάρκεις σε ενέργεια και ποιες όχι. Ποιες καταναλώνουν δηλαδή περισσότερη από όση παράγουν. Στις αυτάρκεις περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές χώρες η Νορβηγία και η Δανία. Είδε κανείς σας τους - κατά τα άλλα Ευρωπαϊους - Νορβηγούς ή Δανούς να ασχολούνται ιδιαίτερα με την Ελλάδα και με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη χώρα μας; Από την άλλη μεριά, υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν καλύπτονται από την εγχώρια παραγωγή τους και εξαναγκάζονται σε εισαγωγές. Μεταξύ αυτών πολλές χώρες της ευρωζώνης οι οποίες καταναλώνουν έως και τριπλάσια ενέργεια από όση παράγουν.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_energy_consumption_and_production

Τι έχουμε λοιπόν σήμερα; Από τη μία μεριά είναι οι ΗΠΑ που αναπολούν την αίγλη της ηγεμονίας του δολαρίου. Από την άλλη οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης που επιθυμούν την αύξηση της επιρροής τους και του ευρώ. Οι Γερμανοί θέλουν να απεμπλακούν στο μέλλον από το ΔΝΤ έτσι ώστε να παρέχει η ευρωζώνη χρηματοδότηση σε όποιο μέλος χρειάζεται. Το δήλωσε πρόσφατα ο Σόιμπλε. Και οι μεν και οι δε εποφθαλμιούν τα κοιτάσματα Ελλάδας και Κύπρου (ούτε οι ΗΠΑ είναι ενεργειακά αυτάρκεις). Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς τα κοιτάσματα Ελλάδας και Κύπρου για να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Δικαιολογημένα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμμετοχή των Ρώσων στην εξόρυξη και τη διανομή τους (αύξηση εξάρτησης της ΕΕ από Ρωσία). Οι Ρώσοι από την άλλη επιθυμούν την περαιτέρω αναβάθμιση τους στη διεθνή σκηνή μέσα από τον έλεγχο των ενεργειακών δικτύων του ευρωπαϊκού νότου. Όλοι επιθυμούν να μας χρηματοδοτήσουν...με το αζημίωτο. Το ερώτημα είναι πόσο φθηνά μπορεί να εξαναγκαστείς να πουλήσεις (σε οποιονδήποτε) τα χρυσαφικά που έχεις πάνω σου όταν δεν έχεις ψωμί να φας; Το παράδοξο είναι ότι διαθέτοντας τα χρυσαφικά αυτά, σε κανονικές συνθήκες, θα μπορούσες να έχεις πολύ ψωμί...

2
Για να εξηγήσει κανείς το σήμερα, χρειάζεται να γνωρίζει μερικά καίρια γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Γνωρίζοντας τα, διαμορφώνει πιο σφαιρική αντίληψη της παρούσας κατάστασης. Η αντίληψη αυτή βοηθάει στη συνέχεια τη χάραξη μελλοντικής πορείας. Για το σκοπό αυτό παραθέτω παρακάτω γεγονότα προς τους φίλους αναγνώστες του φόρουμ.

1944. Παγκόσμιο συνέδριο Bretton Woods του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ. Μέχρι τότε ίσχυε διεθνώς το λεγόμενο gold standard. Τα νομίσματα που τυπώνονταν σε εθνικό επίπεδο από πολλές χώρες είχαν άμεσο αντίκρυσμα σε χρυσό. Αυτό επρόκειτο να καταργηθεί στο συγκεκριμένο συνέδριο (στα πλαίσια του παγκόσμιου εμπορίου) και να υιοθετηθεί διεθνώς μόνο ένα νόμισμα το οποίο να αντιστοιχεί άμεσα σε χρυσό. Οι Βρετανοί, με εκπρόσωπο τον Keynes, πρότειναν τη δημιουργία του Bancor ως νέου υπερεθνικού νομίσματος για τις ανάγκες των διεθνών συναλλαγών και τη σύνδεση αυτού με το χρυσό. Οι ΗΠΑ, έχοντας βγει ενισχυμένοι από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και διαθέτοντας εκείνη την εποχή τα μεγαλύτερα αποθεματικά χρυσού στον κόσμο κατάφεραν να επιβάλλουν την άποψη τους. Τελικά το δολάριο θα γινόταν το μοναδικό νόμισμα στον κόσμο που θα συνδεόταν απευθείας με το χρυσό. Οποιοδήποτε άλλο θα έπρεπε πρώτα να μετατραπεί σε δολάρια και μετά σε χρυσό. Η απόφαση αυτή προσέδωσε στο δολάριο χαρακτήρα παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο είχαν αποθέματα σε δολάρια, δυνητικά μετατρέψιμα σε χρυσό από τις ΗΠΑ.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bretton_Woods_conference
http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_standard
http://en.wikipedia.org/wiki/Bancor


1971. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που οφείλεται και στην ισχύ του δολαρίου ως μοναδικού νομίσματος άμεσα μετατρέψιμου σε χρυσό (35$=1 ουγγιά χρυσού). Ωστόσο, το 1971 φθάνουν στο σημείο να έχουν (τυπώσει και) δώσει σε ξένα κράτη πολύ περισσότερα δολάρια από όσα αντιστοιχούν στο χρυσό που διαθέτουν. Το γεγονός αυτό γίνεται αντιληπτό από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα Ελβετία και Γαλλία να σπεύδουν να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να τους δώσουν μεγάλες ποσότητες χρυσού, ως αντάλλαγμα για αντίστοιχες ποσότητες δολαρίων που κατείχαν. Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του δολαρίου ο πρόεδρος Νίξον των ΗΠΑ θέτει τη χώρα εκτός του συστήματος Bretton Woods για να αποφύγει τα χειρότερα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_Shock

1973. Ο κίνδυνος κατάρρευσης του δολαρίου και των ΗΠΑ δεν τελείωσε με την αποχώρηση από το σύστημα Bretton Woods. Έπρεπε να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί η αξία του δολαρίου και η διατήρηση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ο Νίξον στράφηκε στους Σαουδάραβες και ήρθε σε συμφωνία μαζί τους. Οι ΗΠΑ θα παρείχαν προστασία και όπλα στους Σαουδάραβες για τη διαφύλαξη των ενεργειακών πηγών τους. Οι Σαουδάραβες θα πωλούσαν το πετρέλαιο τους σε όλο τον κόσμο αποκλειστικά σε δολάρια. Μέχρι το 1975 το δολάριο είχε καθιερωθεί από όλες τις χώρες του ΟΠΕΚ ως το μόνο νόμισμα αγοράς πετρελαίου διεθνώς. Έτσι, το πετρέλαιο πήρε τη θέση του χρυσού και το δολάριο συνέχισε να παίζει το ρόλο του αποθεματικού νομίσματος. Για να προμηθευτεί οποιαδήποτε χώρα πετρέλαιο έπρεπε να διαθέτει δολάρια. Μιλώντας για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα (sic), οι ΗΠΑ εξασφάλιζαν φθηνό πετρέλαιο απλώς τυπώνοντας δολάρια. Οι υπόλοιποι;
http://en.wikipedia.org/wiki/Petrodollar
http://en.wikipedia.org/wiki/Petrodollar_warfare

1995. Το Ιράκ εξασφαλίζει τρόφιμα, φάρμακα κ.α. πουλώντας πετρέλαιο αποκλειστικά σε δολάρια στη διεθνή αγορά.
http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_for_Food_program

1999. Το ευρώ εισάγεται στις διεθνείς αγορές.
http://en.wikipedia.org/wiki/Euro

2000. Στο Ιράκ, ο Σαντάμ αποφασίζει να μετατρέψει τις πωλήσεις πετρελαίου από δολάρια σε ευρώ. Το 2003, η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ (με τη βοήθεια κυρίως της Βρετανίας), αποκαθιστά την πώληση ιρακινού πετρελαίου σε δολάρια, όπως παλιότερα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Petrodollar_warfare

2006-2007. Το Ιράν και η Βενεζουέλα ακολουθούν το παράδειγμα του Ιράκ. Αρχίζουν διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου και σε άλλα νομίσματα, ιδίως ευρώ, αναλογιζόμενοι τον κίνδυνο ενδεχόμενης μείωσης της αξίας του δολαρίου. Από το 2012, το Ιράν πουλάει πετρέλαιο σε ευρώ (ΕΕ), γεν (Ιαπωνία), γουάν (Κίνα) και ρούβλια (Ρωσία). Δεν πουλάει σε δολάρια.
http://en.wikipedia.org/wiki/Petrodollar_warfare
http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_oil_bourse

2009. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις ΗΠΑ το 2008, οι Κινέζοι δηλώνουν ότι οι Βρετανοί είχαν δίκιο το 1944 για το Bancor αποκαλώντας τον Keynes διορατικό για την πρόταση δημιουργίας νέου, υπερεθνικού νομίσματος ως μόνου άμεσα συνδεδεμένου με το χρυσό (αντί του δολαρίου). Μόνο που το 1944 η διεθνής επιρροή της Βρετανίας είχε πλέον μειωθεί σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που ήταν η νέα ανερχόμενη δύναμη της εποχής.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bancor

Σελίδες: 1

Pde.gr, © 2005 - 2024

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32293
  • Τελευταία: HelenK
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1159819
  • Σύνολο θεμάτων: 19212
  • Σε σύνδεση σήμερα: 425
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 1964
  • (Αύγουστος 01, 2022, 02:24:17 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 3
Επισκέπτες: 377
Σύνολο: 380

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.129 δευτερόλεπτα. 29 ερωτήματα.