Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Θέματα - daniel

Σελίδες: 12
1
Η Κοινότητα του PDE / Διαίρει και βασίλευε...
« στις: Μάρτιος 15, 2010, 11:29:51 μμ »

Ο Χρήστος Παπανδρέου δάσκαλος στο Δημοτικό Καράτουλα που βραβεύτηκε από το ΥΠ(Ε)ΠΘ σχολιάζει τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας

Η Υπουργός Παιδείας με τις δηλώσεις της επιχειρεί να χωρίσει τους εκπαιδευτικούς σε "καλούς" και "κακούς" στα πλαίσια της πολιτικής διαίρει και βασίλευε της νέας ηγεσίας του Υπουργείου (πρώην Εθνικής Παιδείας)... Τα συγχαρητήριά μας στον εκπαιδευτικό της Ηλείας. Η τοποθέτησή του δείχνει πως πανάξια του δόθηκε έπαινος. Εκφράζουμε και τα συλληπητήριά μας για το βαθύ οικογενειακό του πένθος.


Σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας


Αγαπητέ/ή συνάδελφε,

Το Σάββατο 13/3/2010 ήμουν και εγώ προσκεκλημένος στην Αθήνα στο Ι.Μ.Ε. στην "τιμητική" εκδήλωση με τίτλο ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Θα παρουσίαζα και εγώ τη δουλειά μου.
Λόγω οικογενειακού πένθους δε μπόρεσα να παραστώ.

Στο τέλος της παρουσίασής μου είχα σκοπό να κάνω μια εξαιρετικά τιμητική δήλωση και για τους συναδέλφους οι οποίοι δεν βραβεύονται, αλλά δουλεύουν ισάξια και παραπάνω από εμένα στο σχολείο μου ή και σε άλλα σχολεία. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ τους κάνουν υπέροχα project και πολύ όμορφες δουλειές με τα παιδιά τους στην τάξη. ΑΠΛΑ ΔΕ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΒΟΛΗ. ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΘΟΡΥΒΑ.

Η υπουργός μας, όπως και άλλοι υπουργοί στο παρελθόν για άλλη μια φορά έδειξαν το ήθος τους απέναντι στους συναδέλφους και κυρίως στους αδιόριστους. Και από εδώ φαίνεται ότι Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΣΑ. Μόνο ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα.

Δεν πίστευα στα αφτιά μου και στα μάτια μου βλέποντας και ακούγοντας τις δηλώσεις της υπουργού μας στην τηλεόραση. Τα "καλά πρότυπα" από δω και τα "κακά πρότυπα" από κει. Δημιουργία πόλωσης. ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΤΟΥΣ.

Σας φέρνω παράδειγμα την ωρομίσθια γυμνάστριά μας που έρχεται από την Πάτρα 120 χιλιόμετρα δρομολόγιο 3 φορές την εβδομάδα κουβαλώντας της Παναγιάς τα μάτια κάθε φορά (μπάλες, κορίνες, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε) για να τους κάνει δραστηριότητες, αερόμπικ και πράγματα για να τα ευχαριστήσει.

Ξέρετε ότι έχω συνάδελφο που πληρώνει από την τσέπη του ποσά στα βιβλιοπωλεία για να αγοράζει και να χαρίζει βιβλία στους μαθητές του; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΤΕΙ...

Αυτοί οι συνάδελφοι προσβλήθηκαν και υποτιμήθηκαν το Σάββατο από την υπουργό μας με τις απαξιωτικές της δηλώσεις. ΝΤΡΟΠΗ. ΤΗΝ ΚΑΛΩ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ, ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΤΙΚΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.

Νομίζω ότι έχουμε χάσει το νόημα της εκπαίδευσης και τον προσανατολισμό μας με τη δημιουργία ανταγωνισμού μεταξύ των συναδέλφων. Ο ανταγωνισμός μάς αλλιώνει, χαλάει το ήθος μας και δημιουργεί εγωισμό και έπαρση. Εξάλλου κάτι τέτοιοι συνάδελφοι μού έκαναν καταγγελία στο γραφείο της υπουργού, το Γενάρη που μας πέρασε, χάνοντας την παρουσίαση της δουλειάς μου στη Σεβίλλη στα πλαίσια του συνεδρίου Etwinning. Μια από αυτές "καμάρωνε" κιόλας στην χθεσινή εκδήλωση.

ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ. ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ. ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΑ ΕΚΕΙ.

Με πλήρη επίγνωση του λόγου μου,

Παπανδρέου Χρήστος, δάσκαλος


πηγη: http://pyrgos-news.blogspot.com/, http://www.alfavita.gr/ank_b/ank14_3_10_1054.php



Εξαιρετικός λόγος και ήθος από το αυνάδελφο... Μας κάνει περήφανους όλους ως εκπαιδευτικούς για το θάρρος να βγει και να τα πει σε καιρούς που τους χαρακτηρίζει η ...οσφυοκαμψία! Ν' αγιάσει το στόμα του..


2
Η Κοινότητα του PDE / Αυτές οι "τριτοκοσμικές" χώρες....
« στις: Μάρτιος 12, 2010, 10:32:26 μμ »

Μου ήρθε με μέιλ πριν από λίγο:


Αυτές οι "τριτοκοσμικές" χώρες....


Στη μακρινή Βενεζουέλα εδώ και 30 χρόνια ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Το El Sistema (Fundaci'on del Estado para el Sistema Nacional de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela).

Ένας ντόπιος μουσικός, ο Χοσέ Αμπρέου, βάλθηκε να μαζέψει παιδάκια στις πιο φτωχές, τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, τις πιο βουτηγμένες στο έγκλημα και στο...  πάρε-δώσε των ναρκωτικών και να τα κάνει μουσικούς. Το πράγμα προχώρησε σιγά-σιγά, χωρίς λεφτά, αλλά άρχισε να αποδίδει καρπούς. Πέρασαν τα χρόνια, 250.000 (!) παιδάκια έμαθαν μουσική και άρχισαν να φτιάχνονται σχολικές ορχήστρες. Οι ορχήστρες σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τις 100 και από αυτές οι 90 είναι συμφωνικές ! Οι καλύτεροι από τους νεαρούς αυτούς μουσικούς μαζεύονται σε κεντρικές ορχήστρες, με κορυφή την Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ, που αυτή την εποχή διευθύνει άλλο ένα προϊόν του el Sistema, ο 28χρονος μαέστρος Γουστάβο Ντουνταμέλ, που είναι επίσης εδώ και λίγους μήνες ο νέος μαέστρος της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες.

Yπάρχει ένα βιντεάκι (από τα πολλά της ορχήστρας στο youtube) με τους Ινδιάνους από το Καράκας. Παιδάκια μικρά, μερικά εμφανώς αμούστακα.

Ξεκινούν με Σοστακόβιτς, από τη 10η Συμφωνία το 2ο μέρος, που οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ένα αποτρόπαιο μουσικό πορτραίτο του Στάλιν. Είναι κομμάτι πολύ γρήγορο, βίαιο, άγριο, με εξαιρετικά δύσκολα περάσματα, ειδικά για τα πνευστά και ειδικότερα για τα ξύλινα, με εξαιρετικά δύσκολο ανσάμπλ. Τα μαθητούδια είναι ντυμένα με τα καθημερινά τους ρούχα, τα τζην τους τα σκισμένα, τα χαϊμαλιά τους, ό,τι φοράνε τα παιδιά σήμερα. Και παίζουν ηρωικά, ούτε μία νότα δεν φεύγει..

Χειροκροτήματα και περνάμε στο επόμενο κομμάτι, έναν άγνωστο Χορό ενός αγνώστου συνθέτη από το Μεξικό, ονόματι Αρτούρο Μάρκες. Τα Ινδιανάκια έχουν αλλάξει στο μεταξύ, έχουν φορέσει τη φόρμα της Εθνικής τους ομάδας, της Εθνικής Βενεζουέλας. Το κομμάτι είναι εξαιρετικό, με τη ρυθμική αγωγή που θα περίμενε κανείς από έναν χορό λατινοαμερικάνικο να ξεπροβάλλει, καθώς η μουσική προχωρεί και τα παιδάκια παίζουν με ορμή. Στο τελευταίο θέμα του χορού και καθώς η κάμερα απλώνει, συνειδητοποιείς ότι βλέπεις πάλι μια μεγάλη διπλή ορχήστρα.

Το κομμάτι κορυφώνεται και τα παιδάκια σείονται, τα δοξάρια δάσος ολόκληρο πηγαινοέρχονται σαν να τα δέρνει καταιγίδα κι όμως ούτε μισή νότα δεν ξεφεύγει ποτέ και να, φτάνουν τα τελευταία μέτρα και τα παιδάκια σηκώνονται όρθια και τελειώνουν το κομμάτι παίζοντας και χορεύοντας μαζί!

Δειτε το εκπληκτικό video:


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=amSqQ5XNaGE" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/watch?v=amSqQ5XNaGE</a>


Περάσατε ωραία; Δυστυχώς όμως πρέπει να προσγειωθούμε σε μια άλλη χώρα. Τη δική μας. Είναι μια χώρα που τα παιδάκια ονομάζονται Περικλήδες, Νεφέλες, Ιάσωνες, Ιόλες. Παλιά χώρα, με ιστορία. Όμορφη χώρα. Και οι Περικλήδες με τις Ιόλες μεγαλώνουν ακούγοντας Βίσση, παίζοντας Πάμε Στοίχημα, βλέποντας Τατιάνα, ακούγοντας τους γονείς τους να λένε πόσο καλύτερη είναι η δικιά τους μαιζονέτα από τη μαιζονέτα των Χατζηπαπαραίων και ονειρεύονται να γίνουν μοντέλα. Ή μάνατζερ!  Ή να τα προσλάβουν στα Stage. Στη χώρα αυτή υπάρχουν κάτι ορχηστρούλες που η καλύτερη κάνει ένα φάλτσο ανά δεκάλεπτο. Γι' αυτό στη χώρα αυτή η "διασκέδαση" συνοδεύεται πάντοτε με ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ μουσική (για να μη ακούγοται τα φάλτσα!). Η λέξη "μουσικός" συνήθως σημαίνει "μπουζουξής", ο κύριος και η κυρία Χατζηπαπάρα πετάει γαρδένιες στον ΛεΠα, ο Περικλής βολοδέρνει στις καφετέριες και η Ιόλη διαβαζει ότι η Μακρυπούλια τα έφτιαξε με τον Νίνο και μετά οραματίζεται να βγει ως γλάστρα στη Μενεγάκη.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Βενεζουέλας είναι το μισό από της χώρας των ημιμαθών και αδιάφορων, που επί πλέον έχει χρεωκοπήσει κιόλας...


3

Aπό το υπουργείο μεταξύ άλλων, για τη μοριοδότηση μελεταται το εξής:


"Μόρια από τα δυσπρόσιτα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί «γενναίο κίνητρο» (αύξηση μοριοδότησης) σε όσους εκπαιδευτικούς επιλέγουν δυσπρόσιτα σχολεία για να διδάξουν, με υποχρεωτική παραμονή 2-3 ετών σε αυτά. Τα μόρια αυτά όμως θα μένουν στη θέση και δεν θα μεταφέρονται σε περίπτωση μετάθεσης ή απόσπασης του εκπαιδευτικού. Επίσης η υπουργός Παιδείας θα ανακοινώσει την ενεργοποίηση του θεσμού του «δόκιμου εκπαιδευτικού», την καθιέρωση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας ως προϋπόθεσης για την πρόσληψη, νέο σύστημα αποσπάσεων και μεταθέσεων των εκπαιδευτικών  με μείωση του αριθμού τους και αλλαγή στη μοριοδότηση."


Και ρωτάω εγώ... Τι σημαίνει "Τα μόρια αυτά όμως θα μένουν στη θέση και δεν θα μεταφέρονται σε περίπτωση μετάθεσης ή απόσπασης του εκπαιδευτικού.";; Δηλαδή θα παει ο άλλος 3χρονια στο δυσπροσιτο, θα πάρει μεταθεση γι κάποιο άλλο μερος (ας πούμε όχι το επιθυμητο γιατί δεν το "πιάνει"), και στην επόμενη αίτησή του δε θα μετρανε τα "δυσπρόσιτα" μόρια;;

Ή να το πουμε κι αλλιώς. Πας στην πολυπόθητη πρωτη επιλογή σου, και καποια στιγμή χρειαζεται (τα φερνει η ζωη ρε παιδιά) να θες, να πρεπει να ζησεις αλλού. Τα μόριά σου δε σ' ακολουθούν; Μα τα εχεις δουλεψει, έχεις ξενιτευτεί γι'αυτό ακριβώς το λόγο.. Να τα 'χεις κάβα για τετοιες περιπτωσεις.. Εξίσωση με άλλους που δεν έχουν γίνεται; Δε γίνεται (λέω εγώ)... Τι είδους δικαιοσύνη είναι αυτή;

Και που αποσκοπει εν τέλει;;...  :o

Όποιος καταλαβε να πει και σε μενα ρε παιδιά..


4
Η Κοινότητα του PDE / Ευρωπαϊκή Ένωση(;) και κρίση...
« στις: Φεβρουάριος 28, 2010, 06:21:39 μμ »

Άρθρο του Παύλου Τσίμα στα "Νεα - Σαββατοκύριακο" που καταδεικνύει και μια άλλη όψη του πράγματος, πως το "πρόβλημα της Ελλάδας" κατά τους φίλους μας Ευρωπαίους κλπ είναι πολύ πιο σύνθετο και αφορά τη γενικότερη κρίση των αγορών.. Οι υπογραμμίσεις δικές μου. Διαβάστε:


Ελλάδα - Γερμανία: Χ

Του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ
27 Φεβρουαρίου 2010


Μου αρέσουν κι εμένα οι πατριωτικές εξάρσεις, θύμωσα κι εγώ με το δάχτυλο της Αφροδίτης και θα ήμουν έτοιμος να φωνάξω κι εγώ «όλε» για τον Πετσάλνικο και τον Πάγκαλο, όπως το φώναξαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στη Ρώμη για τον Σισέ και τον Νίνη. Αλλά διάβασα, στο μεταξύ, ένα μικρό προχθεσινό σημείωμα στη διάσημη στήλη Lex των συνήθως πικρόχολων «Financial Τimes», που τόσο φαρμάκι μας έχουν ποτίσει. Και διαπίστωσα με έκπληξη ότι ήταν μάλλον «πατριωτικότερο» και πολύ πειστικότερο και από του προέδρου της Βουλής τα επίσημα διαβήματα και από του αντιπροέδρου τις πικρές αναμνήσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αλήθεια- σημειώνει ο πολύς Lex - ότι οι Έλληνες, όπως και οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, οι σπάταλοι του «κλαμπ μεντιτερανέ», πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι, να κόψουν έξοδα και να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Αλλά το να υποστηρίζει κανείς, όπως κάνει το Βερολίνο, ότι η λιτότητα είναι η μόνη διέξοδος για τις χώρες αυτές «είναι και μη ρεαλιστικό και μη αληθινό».

Το επιχείρημα είναι απλό. Οι τέσσερις μεσογειακοί είχαν πέρυσι, όλοι μαζί, ελλείμματα 102 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 19 δισ. δικά μας, γαλανόλευκα). Περίπου το μισό από το έλλειμμα αυτό οφείλεται σε εμπορικές ανταλλαγές εντός ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή η Γερμανία παρουσιάζει πλεόνασμα, 80 δισ. ευρώ πέρυσι, περίπου το μισό από το οποίο οφείλεται σε εμπορικές ανταλλαγές με τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Είναι μια σχέση που διαρκεί, με τους ίδιους πάνω- κάτω όρους, δέκα χρόνια. Η Γερμανία απολαμβάνει μια ανάπτυξη που χρηματοδοτείται από μεγάλες εξαγωγές. Και οι χώρες του «κλαμπ μεντιτερανέ», με τα φθηνά δανεικά που το ευρώ τους εξασφάλιζε, προσέφεραν μεγάλο μέρος της ζήτησης γι΄ αυτές τις γερμανικές εξαγωγές. Ο χθεσινός παράδεισος και η σημερινή κόλαση έχουν την ίδια αιτία: τη σχέση ανάμεσα στις δυναμικές γερμανικές εξαγωγές και την ασυλλόγιστα υψηλή μεσογειακή κατανάλωση.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι οι άσωτοι μεσογειακοί καταφέρνουν να συμμαζέψουν τα ελλείμματά τους μέσα στα όρια της συνθήκης του Μάαστριχτ. Καταφέρνουν δηλαδή να κόψουν όλοι μαζί 120 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 19, εμείς). Για να το επιτύχουν, θα πρέπει προφανώς να περιοριστεί, και μάλιστα δραστικά, η ζήτηση στις χώρες αυτές, περιλαμβανομένης και της ζήτησης για εισαγωγές από τη Γερμανία. Και η Γερμανία τότε; Να αντικαταστήσει τις αιχμάλωτες αγορές του ευρωπαϊκού νότου με άλλες αγορές, αλλού στον κόσμο, είναι στις σημερινές συνθήκες αδύνατο. Άρα θα πρέπει να αντικαταστήσει τη χαμένη μεσογειακή ζήτηση με αύξηση της δικής της εσωτερικής ζήτησης. Και, συνεπώς, να αποκτήσει και αυτή μεγάλα ελλείμματα!

«Έστω και μόνον για το δικό της συμφέρον, λοιπόν, η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της σε ένα σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας», συμπεραίνει ο Lex. Όλη η συζήτηση συνεπώς, ιδίως η θερμή, εμπαθής συζήτηση των τελευταίων ημερών, για την «ελληνική κρίση», μπορεί και να στηρίζεται σε μια διπλή παρεξήγηση.

Από τη μία πλευρά, οι Γερμανοί λένε στις καθημερινές τους συζητήσεις και διαβάζουν στον λαϊκό τους Τύπο: «Εσείς οι Έλληνες ζούσατε καλύτερα από εμάς, με τα δικά μας λεφτά». Δεν λένε όμως ότι η δική μας άσωτη υπερ-κατανάλωση, δημόσια και ιδιωτική, ήταν η δική τους εξαγωγική ευφορία. Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες φαίνεται να πιστεύουμε ότι αν η Γερμανία παρέμβει, αν η Ευρώπη μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια, το πρόβλημά μας θα λυθεί. Παραγνωρίζουμε όμως ότι το μοντέλο της προηγούμενης δεκαετίας, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μέσω της τεχνητής αύξησης της ζήτησης, με δανεικά, δεν είναι βιώσιμο.

Και όσο οι παρεξηγήσεις διαιωνίζονται οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αντί να σχεδιάζονται αλλαγές βάθους στα θεμέλια του ετοιμόρροπου «ελληνικού μοντέλου», οργανώνεται, στο πόδι, μια καταιγίδα «μέτρων», ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα πληρώσουν εκείνοι που δεν θα έπρεπε (οι ήδη φορολογούμενοι, με αυξήσεις φόρων, και οι ήδη χαμηλά αμειβόμενοι, με περικοπές αποδοχών) και από το οποίο δεν θα επωφεληθεί κανείς- ούτε η πλευρά που το επιβάλλει ούτε, κυρίως, η πλευρά που το υφίσταται.

Αντί να σχεδιάζονται αλλαγές βάθους στα θεμέλια του ετοιμόρροπου «ελληνικού μοντέλου», οργανώνεται, στο πόδι, μια καταιγίδα «μέτρων», ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα πληρώσουν εκείνοι που δεν θα έπρεπε...

 

5
Η Κοινότητα του PDE / Η πλημμύρα που ένωσε τις θρησκείες
« στις: Φεβρουάριος 26, 2010, 11:43:42 μμ »


Αντιγράφω από ένα άρθρο του Μανώλη Πιμπλή στα «Νέα», το κείμενο μιας μαθήτριας της Γ’ Γυμνασίου. Ένα κείμενο γεμάτο ζωντάνια κι ευαισθησία, το οποίο φανερώνει πόσο μπορούμε οι άνθρωποι να παραμερίζουμε τα τεχνητά σύνορα που βάζουν ανάμεσά μας οι θρησκείες κι άλλα ανθρώπινα κατασκευάσματα και -ισμοί, και να γινόμαστε ξανά άνθρωποι...

Ενα κειμενο που θα 'κανε το Σαμαράκη περήφανο...



Η πλημμύρα που ένωσε τις θρησκείες



Σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος με θέμα «Ζω στον Νομό Έβρου, γράφω τη δική μου ιστορία», το πρώτο βραβείο πήρε το κείμενο της μαθήτριας της Γ΄ Γυμνασίου Γεωργίας Τοκαμάνη «Τη νύχτα που πλημμύρισε το ποτάμι». Γράφει, μεταξύ άλλων:

«Κατοικώ δίπλα στο ποτάμι, μα η γειτονιά μου δεν μου άρεσε καθόλου. Είχα, βλέπετε, την ατυχία να γειτονεύω με τους "άλλους". Ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή, διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, πολιτισμό.

Πόσο θύμωνα όταν τους άκουγα να μιλάνε και δεν καταλάβαινα τι έλεγαν. Τι σχέση είχα εγώ μ΄ αυτούς; Δεν ήθελα να παίζω με τα παιδιά τους. Τους γύριζα την πλάτη (...)

Ώσπου μια μέρα, άνοιξαν οι καταρράκτες του ουρανού. Οι δρόμοι έγιναν ρυάκια που γρήγορα βρήκαν τον δρόμο για το ποτάμι. Η στάθμη του ανέβαινε.

Θ΄ αντέξουν τα φράγματα; Πιο πέρα ο Έβρος, μοναχικός και φαρμακωμένος, ξεχείλιζε την οργή του και στις δυο πλευρές που του γύριζαν την πλάτη χρόνια τώρα. (...)

Στις οκτώ το βράδυ, δυνατά χτυπήματα ακούστηκαν στην πόρτα μας. Ένας αστυνομικός έβαλε τέλος στις ελπίδες μας.

- Εκκενώστε αμέσως το σπίτι. Το ανάχωμα υποχώρησε. Φύγετε, φύγετε, φύγετε χωρίς καθυστέρηση. Σε πέντε λεπτά εγκαταλείπαμε το σπίτι. Αλλόφρων και η μελαχρινή γειτόνισσα, με τη φαρδιά βράκα, φώναζε στη γλώσσα της τα πέντε παιδιά της.

Όλοι μαζί κατευθυνθήκαμε σ΄ ένα κοντινό υπερυψωμένο σημείο, όπου δεν κινδυνεύαμε.

Δεν το σήκωνε η καρδιά μας να απομακρυνθούμε πολύ από τα σπίτια μας που σιγά σιγά άρχιζαν να πλημμυρίζουν. Εφιάλτης. Και τότε, μέσα στο σκοτάδι της βροχερής νύχτας, εγένετο φως... Και είδα. Είδα την ίδια απόγνωση στα μάτια των δύο μανάδων. Τον ίδιο τρόμο μπροστά στο κακό.

Και τότε κατάλαβα. Δεν ήταν "άλλοι". Ίδιοι ήμασταν. Άνθρωποι. Τι σημασία είχε με ποιο όνομα επικαλούνταν τον Θεό τους; Τι σημασία είχε που η γλώσσα τους ήταν διαφορετική; Η γλώσσα της καρδιάς είναι ίδια.

Η σταγόνα που κύλησε στο μάγουλό μου δεν ήταν απ΄ τη βροχή. Ήταν ένα λυτρωτικό δάκρυ αγάπης για τους ανθρώπους που μοιράζονταν μαζί μας την κακιά στιγμή. Το συνομήλικό μου μουσουλμανάκι ξεχώρισε το λαμπερό δάκρυ. Άπλωσε το κοκαλιάρικο, μελαψό χεράκι του και μ΄ άγγιξε απαλά.

- Μην κλαις, μου είπε.

Κι εγώ δεν τραβήχτηκα (...)».




6
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα / Οι πραγματικοί υπεράριθμοι
« στις: Φεβρουάριος 21, 2010, 12:32:31 πμ »

Από το allfavita:


Οι πραγματικοί υπεράριθμοι
               

Κώστας Θεριανός


 
Παραμονές της απεργίας της 24/2 αλλά και του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το ΥΠΕΠΘ για την «ορθολογική» διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού βγήκαν πάλι στη δημοσιότητα τα περί «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών.

Για άλλη μια φορά, εμφανίζεται μια εικόνα εκπαιδευτικών που κάθονται και παίζουν τάβλι ή κομπολόι σε κάποιο σχολείο στο οποίο απασχολούνται 3 με 4 ώρες την εβδομάδα.

Δεν χρειάζεται μεγάλη επιχειρηματολογία για να αποδείξουμε ότι τέτοια εικόνα δεν υπάρχει σε κανένα σχολείο.

Δυστυχώς για τους θεράποντες της εξουσίας υπάρχει η πραγματικότητα των αριθμών (κάτι σαν την ισχυρή Ελλάδα που μας διαφήμιζαν πριν 10 χρόνια) και η πραγματικότητα της…πραγματικότητας.

Οι πραγματικοί άνθρωποι που εργάζονται στα σχολεία, οι μαθητές και οι γονείς τους βιώνουν την πραγματική πραγματικότητα. Σε εποχές νηνεμίας, είναι αλήθεια ότι οι προπαγανδιστές της εξουσίας που θέλουν να απαξιώσουν τον κλάδο των εκπαιδευτικών είναι στα πάνω τους. Μόνο που όταν οι πραγματικοί άνθρωποι πιεστούν πολύ – όπως πιέζονται σήμερα – οι πένες της προπαγάνδας της εξουσίας δεν μπορούν να τους πείσουν. Η εικονική πραγματικότητα διαλύεται μπροστά στην πραγματική.

Η εφημερίδα το Βήμα (19/2/2010) προσπαθεί να εμφανίσει ότι οι 10.000 αποσπασμένοι δάσκαλοι και οι 4.000 που έχουν δηλώσει ψυχολογικά προβλήματα ευθύνονται για τα κενά στην εκπαίδευση. Προκειμένου να αυξηθεί το νούμερο των «κοπανατζήδων» δασκάλων σε 16.000 προστέθηκαν και 1.700 που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια, αυτοί δηλαδή που νόμιμα και κατόπιν εξετάσεων επιμορφώνονται σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών (στοιχεία της απάντησης του Ριζοσπάστη 20/2/2010).

Την ίδια μέρα, στην εφημερίδα Καθημερινή (19/2/2010) δημοσιεύονται στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σύμφωνα με την οποία «κατά μέσο όρο οι καθηγητές εργάζονται περί τις 10 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ εκ του νόμου οι ελάχιστες ώρες είναι 16 έως 23 εβδομαδιαίως (εξαρτάται από την προϋπηρεσία του καθηγητή)».
Δεν έχουμε στα χέρια μας το κείμενο της έρευνας, οπότε σχολιάζουμε με βάση το δημοσίευμα. Φυσικά αν η εφημερίδα δεν έχει μεταφέρει σωστά την έρευνα και το πνεύμα της, θα παρέμβουν οι υπεύθυνοι της έρευνας προς την εφημερίδα για αποσαφήνιση των στοιχείων.
 
1. οι καθηγητές δεν εργάζονται με 23 ώρες ανώτατο ωράριο αλλά με 21. Άρα αν ο υπολογισμός τους έχει γίνει με αυτό τον αριθμό είναι λάθος.

2. Το ωράριο των εκπαιδευτικών κλιμακώνεται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Πώς υπολόγισαν λοιπόν οι ερευνητές πόσες ώρες αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στους εκπαιδευτικούς αφού δεν γνωρίζουν σε ποια περιοχή, υπό ποιες ποιοτικές συνθήκες εργάζεται ο καθένας και πόσο πραγματικό ωράριο έχει η κάθε χρονολογική κατηγορία;

2. Τι σημαίνει μέσος όρος; Διαιρούμε το σύνολο των εκπαιδευτικών με το σύνολο των ωρών και των μαθητών; Π.χ. σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές αν υπάρχουν 12 μαθητές θετικής κατεύθυνσης θα πάρει το ΥΠΕΠΘ μια πολιτική απόφαση και θα τους πει δεν στέλνω μαθηματικό ή φυσικό γιατί δεν καλύπτει όλο του το ωράριο; Εκτός αν με τον Καλλικράτη γυρίσουμε στο δημοδιδάσκαλο και τους παίρνει για λίγες ώρες ο δήμος εξασφαλίζοντας τους τροφή και κατάλυμα. Ελπίζουμε ότι το όραμα του ΥΠΕΠΘ αλλά και της Καθημερινής για την παιδεία του 21ου αιώνα δεν είναι ο…Παπαντριάς του Χρηστοβασίλη, δηλαδή ο φτωχοδάσκαλος που περιφερόταν στα χωριά και ζούσε με ελεημοσύνες των κατοίκων.

3. Από πότε η διαίρεση στο απλοϊκό επίπεδο του μέσου όρου στατιστικών στοιχείων που συλλέγουν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης για τον αριθμό των καθηγητών και των μαθητών συνιστά έρευνα; Μάλλον για πρόχειρη ανάγνωση απογραφικών στοιχείων μοιάζει…

4. Με πόσους μαθητές στην τάξη έγινε ο υπολογισμός; Με 25 ή με 35;
Καλό θα ήταν λοιπόν να έχουμε ολόκληρη την έρευνα, τη μεθοδολογία της, τα στοιχεία της, τους τρόπους που υπολογίζει τα μεγέθη κ.λπ. Και έτσι θα δούμε και το παιδαγωγικό της σκεπτικό, να δούμε δηλαδή αν θεωρούν οι «ερευνητές» ότι μπορεί σε τάξη με 35 μαθητές να γίνει αξιόλογο παιδαγωγικό έργο.

Η αβρότητα της ουδετερότητας των αριθμών κρύβει πάντα τη μεγαλύτερη κοινωνική αγένεια και απαξίωση προς τους εργαζόμενους και τους αδύναμους.
Πάντως, η εκπαίδευση και η κοινωνία δεν πάει μπροστά με τη διαίρεση. Πάει μπροστά με τον κοινωνικό πολλαπλασιασμό που δίνει περισσότερα στους πολλούς που έχουν λίγα σε σύγκριση με τους πολύ λίγους που έχουν πάρα πολλά.
Και για να το πούμε λίγο πιο ξεκάθαρα:
 
Λόγω της δουλειάς των εκπαιδευτικών έχει αντέξει ως τώρα η συνοχή του κοινωνικού ιστού, σε μια εποχή έντονων μεταβολών και αντιθέσεων (μεταναστευτικά ρεύματα, κοινωνία του θεάματος  κ.λ.π), κάτω από αντίξοες συνθήκες, παρά την συνεχόμενη υποχρηματοδότηση της παιδείας και την προσπάθεια απαξίωσης του έργου τους.
 
Λόγω της δουλειάς των εκπαιδευτικών μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά των φτωχών που φοιτούν στο δημόσιο σχολείο.
 
Κανείς δεν έμαθε γράμματα από δημοσιογράφους που αναζητούν υπεράριθμους εκπαιδευτικούς και από ερευνητές που κάνουν διαιρέσεις στα γραφεία τους, θεωρώντας την παιδεία και το κοινωνικό κράτος αντιοικονομικά (για ποιον άραγε;).
 
Χωρίς εκπαιδευτικούς οι μαθητές δεν μαθαίνουν γράμματα. Χωρίς εργάτες δεν παράγονται προϊόντα. Χωρίς δημοσιογράφους και ερευνητές που απαξιώνουν τους πρώτους και τους δεύτερους δεν νομίζουμε ότι χάνει κάτι η κοινωνία.
 
Έτσι…για να σκεφτούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί «υπεράριθμοι».


7
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα / «Πατριωτικά» ατοπήματα
« στις: Ιανουάριος 08, 2010, 11:54:08 μμ »

Ενδιαφέρον άρθρο του Τάκη Μίχα από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 30/12/2009. Επειδη και λόγω των ημερών κάποιες γνώμες "αιρετικές" σαν αυτή χάνονται καθότι δε φωνασκούν, ας τις έχουμε τουλάχιστον υπόψη μας..


«Πατριωτικά» ατοπήματα



"Οι παρεμβάσεις του κ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ στον δημόσιο διάλογο έχουν ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο. Το θετικό στοιχείο είναι ότι εισάγουν πολύ σημαντικά θέματα στη δημόσια συζήτηση -όπως π.χ. η μετανάστευση, η εθνική ταυτότητα, η εγκληματικότητα- που τα άλλα κόμματα προτιμούν να αποφεύγουν. Το αρνητικό σημείο είναι ότι θέτουν αυτά τα σημαντικά θέματα με τέτοιο τρόπο ώστε πολύ γρήγορα η δημόσια συζήτηση να διολισθαίνει σε αμοιβαίες κατηγορίες περί «εθνικής προδοσίας», «ρατσισμού», «φασισμού» κ.λπ.

Πάρτε π.χ. τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει πρόσφατα ο ΛΑΟΣ εναντίον της γενικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας Θάλειας Δραγώνα, την οποία κατηγορεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, για έλλειψη πατριωτισμού. Ποια ήταν τα αμαρτήματα της κ. Δραγώνα, σύμφωνα με τον ΛΑΟΣ;

Το πρώτο ατόπημα ήταν ότι σε ένα γραπτό της, η κ. Δραγώνα μιλάει θετικά για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όμως η κ. Δραγώνα δεν είναι ούτε η μόνη ούτε η εξαίρεση. Όλοι οι σοβαροί ιστορικοί θεωρούν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο της ακμής της ήταν ένα από τα πιο πεφωτισμένα καθεστώτα στον κόσμο -ασύγκριτα πιο πεφωτισμένο από τον δυτικό φεουδαρχισμό. Άλλωστε, τη θετικότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναγνωρίζει και ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος του αντιιμπεριαλιστικού πατριωτισμού στην Ελλάδα Κώστας Βεργόπουλος, που στο βιβλίο του «Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα» γράφει: «Το Οθωμανικό κράτος στη χρυσή εποχή του μέχρι τον 16ο και 17ο αιώνα συγκέντρωσε όλα τα γνωρίσματα του φιλολαϊκού Βυζαντίου και μάλιστα εκείνα της εποχής των Ισαύρων και των Μακεδόνων». Μάλιστα, ο κ. Βεργόπουλος προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα και υποστηρίζει ότι η κατάκτηση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς, στην ουσία ισοδυναμούσε με απελευθέρωσή της: «Η οθωμανική κατάκτηση» γράφει, «ευνοήθηκε αρκετά από την υποστήριξη των βυζαντινών χωρικών, οι οποίοι έβλεπαν σε αυτήν ένα μέσο για να ξεκαθαρίσουν τον βυζαντινό χώρο από κάθε στοιχείο που θύμιζε δυτικό φεουδαρχισμό».

Το δεύτερο ατόπημα της κ. Δραγώνα, σύμφωνα με τον ΛΑΟΣ, είναι πως έχει υποστηρίξει ότι η ελληνική εθνική ταυτότητα δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα. Υποθέτω ότι η άποψη του ΛΑΟΣ είναι ότι η ελληνική εθνική ταυτότητα προϋπήρχε και διατηρήθηκε αναλλοίωτη διά μέσου των αιώνων. Φυσικά, και πάλι η άποψη της κ. Δραγώνα δεν είναι ιδιαίτερα καινοτόμος ούτε αιρετική. Αντίθετα, εκφράζει την ορθοδοξία μεταξύ των περισσότερων ιστορικών σήμερα, σύμφωνα με την οποία η εθνική ταυτότητα στις περισσότερες χώρες (όχι δηλαδή μόνο στην Ελλάδα) είναι κάτι το οποίο δημιουργείται τον 19ο αιώνα. Φυσικά υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ιστορικών σχετικά με το πόσο «φαντασιακό» είναι το εθνικό αφήγημα -δηλαδή αν πρόκειται για ένα εκ του μηδενός κατασκεύασμα ή αν βασίστηκε σε προϋπάρχοντα πολιτισμικά στοιχεία και σύμβολα. Πάντως, ιδιαίτερα δε στην περίπτωση της Ελλάδας, Ορθόδοξοι και νεορθόδοξοι διανοητές (Μοσκώφ, Γιανναράς, Fermor, Ρομανίδης, Papadopoulos, Sherrard, Ware κ.ά.) έχουν τονίσει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της ταυτότητας του «Ρωμιού» που κυριαρχούσε στην τουρκοκρατία και του μεταγενέστερου «Νεοέλληνα». Η ασυνέχεια αυτή -που φυσικά υπάρχει και στη Δύση αλλά με διαφορετικούς όρους- παραπέμπει, απλουστεύοντας κάπως, στη διάκριση μεταξύ μιας ταυτότητας που έχει ως άξονα αναφοράς τη χριστιανική θρησκεία και τη νέα ταυτότητα, που έχει ως κυρίαρχο άξονα αναφοράς τη γλώσσα και το κράτος.

Να υποθέσω λοιπόν ότι ο ΛΑΟΣ, όντας συνεπής, θα ζητήσει επίσης τον αποκλεισμό των Ορθόδοξων διανοητών από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας;

Παρεμπιπτόντως, και ο κορυφαίος Άγγλος ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ έχει αναφέρει ότι η ελληνική εθνική ταυτότητα -όπως και αυτές των περισσότερων άλλων χωρών- είναι δημιούργημα του 19ου αιώνα. Αν και δεν πιστεύω ότι ο Χομπσμπάουμ θα έπειθε τον κ. Καρατζαφέρη και τους οπαδούς του. Ο Άγγλος ιστορικός έχει ως γνωστόν εβραϊκές ρίζες..."


8

Ενδιαφέρον όσο και αληθινό άρθρο από το φύλλο της "Καθημερινής της Κυριακής" της 1-11-2009.


O Eμφύλιος δεν είναι στα SOS

Tου Νικου Γ. Ξυδακη

Συζητούσα με έναν φοιτητή Μαθηματικών, αριστούχο απόφοιτο καλού ιδιωτικού σχολείου, με διακρίσεις σε μαθηματικούς διαγωνισμούς. Από την τρέχουσα πολιτική ζωή ξεκινήσαμε, στις απαρχές του φιλελευθερισμού και τον Διαφωτισμό φτάσαμε. Καθώς είχαμε πια μπει στο πεδίο της Ιστορίας, αντιλήφθηκα ότι ο αριστούχος είχε πέσει σε τρικυμία: τοποθετούσε τον Διαφωτισμό περίπου μαζί με την Αναγέννηση, λίγο μετά τον Μεσαίωνα, και σε διερευνητικές ερωτήσεις αποκαλυπτόταν διαρκώς ότι η γνώση του των αδρών ιστορικών περιόδων ήταν συγκεχυμένη, γεμάτη ανακολουθίες και πρωθύστερα. Οι περίοδοι ήταν απλώς ονόματα σκόρπια μες στον χρόνο, μάλιστα ονόματα κενά, χωρίς περιεχόμενο, χαρακτηριστικά, φυσιογνωμία. Ελαφρώς σοκαρισμένος, ο φοιτητής ομολόγησε ότι Νεότερη Ιστορία είχε διδαχθεί δυο-τρεις φορές στον σχολικό του βίο, και «τότε» τα ήξερε, έπαιρνε 18άρια και 19άρια, αλλά τώρα τα μπερδεύει. Καλά, Γεωγραφία δεν έμαθα ποτέ, αλλά Ιστορία νόμιζα ότι ξέρω, ψέλλισε εξομολογητικά. Τον παρηγόρησα λέγοντάς του, ότι η άγνοιά του δείχνει μάλλον την αποτυχία του σχολείου. Δεν του αρκούσε· ζήτησε κανένα καλό βιβλίο Ιστορίας. Δεν δεχόταν ότι το σχολείο του απέτυχε.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ανοιχτής μας συζήτησης. Αφορμή, ο Εμφύλιος και η ταινία του Π. Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά», την οποία του είχα συστήσει «χαλαρά» να την δει. Αποφασίσαμε με την παρέα να πάμε να δούμε την ταινία, άρχισε να λέει. Πώς κι έτσι; Να, προχθές είχαμε μαζευτεί μια παρέα, παλιοί συμμαθητές, και μιλούσαμε για ταινίες. Ηρθε η κουβέντα και στην «Ψυχή βαθιά». Ενα παιδί, της Νομικής, είπε ότι ο Εμφύλιος είναι μια πολύ παλιά υπόθεση, προπολεμική. Μάς είπε ότι ήταν επί Βενιζέλου, τον μπέρδευε με τον Διχασμό... Δεν ήξερε ότι είχε τόσο πολλούς νεκρούς και ότι κράτησε μέχρι το ’49. Καταλαβαίνεις τώρα, ο φίλος της Νομικής είναι άσος στην Ιστορία, 19.200 μόρια στις πανελλήνιες, 19,8 Ιστορία, δεν λέω για τους άλλους των Καλών Τεχνών, του Πολυτεχνείου και των Οικονομικών.

Και δεν ήξερε πότε έγινε ο Εμφύλιος; Ε, δεν το ήξερε, μας είπε ότι δεν το διάβασε ποτέ, ο Εμφύλιος δεν είναι στα θέματα SOS, δεν μπαίνει ποτέ στις εξετάσεις...

Αναχώνευα όσα μου διηγήθηκε ο νεαρός μαθηματικός περί Ιστορίας και μέσης εκπαίδευσης. Εμεινα περισσότερο στην κοινότοπη διαπίστωση περί αποτυχίας του σχολείου, ότι αυτό το τυπολατρικό σχολείο, ο διάδρομος για τα ΑΕΙ, έχει καταντήσει να παράγει ημιμαθείς και αγράμματους, να στραβώνει ακόμη και τα πιο προικισμένα παιδιά. Μήπως είμαι υπερβολικός;

Θυμήθηκα όσα μου λένε κατά καιρούς φίλοι εκπαιδευτικοί, λαμπροί επιστήμονες και έμπειροι δάσκαλοι. Η Δ., χημικός με μάστερ επιστημολογίας, περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τα σχολικά εγχειρίδια: Τα περισσότερα είναι για πολτοποίηση, γραμμένα στο πόδι, ή από ανθρώπους που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε σχολική αίθουσα, απευθύνονται σε 13χρονα, ενδεχομένως αλλοδαπά με ελλιπή γνώση ελληνικών, και τους μιλάνε σαν να είναι φοιτητές πανεπιστημίου... Η Δ. περιφρονεί το αναλυτικό πρόγραμμα και εφαρμόζει το δικό της: Πέντε πράγματα, να τους μείνουν, μήπως και μάθουν να σκέφτονται...

Πέντε πράγματα... Ναι, αυτά που δεν κατορθώνουν να διδάξουν σε έξι χρόνια τα καλά ιδιωτικά σχολεία, πότε πέφτει η Αναγέννηση, πότε ο Διαφωτισμός, και γιατί φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης, πώς διαβάζεται ο χάρτης, πού βρίσκεται η Βιρμανία και πού τα Γιαννιτσά.

Ο Θ., πτυχιούχος του Φιλοσοφικού-Παιδαγωγικού-Ψυχολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής, μου έλεγε πως τον έβαζαν να διδάσκει Αρχαία Ελληνικά στο γυμνάσιο που υπηρετεί. Καταλαβαίνεις τώρα, εγώ δεν έχω διδαχτεί Αρχαία στο πανεπιστήμιο, και πρέπει να διδάξω Ομηρο και Θουκυδίδη στο πρωτότυπο, με συντακτικό, αναγνωρίσεις και λοιπά. Στα Νέα τουλάχιστον επιστρατεύω τις γνώσεις μου και το ψώνιο μου για τη λογοτεχνία...

Ο φιλόλογος Δ., διδάκτωρ νεοελληνιστής του Καποδιστριακού, μεταφέρει τη δική του εμπειρία από τα ακριβά σχολεία των βορείων προαστίων αλλά και από τα εσπερινά των λαϊκών συνοικιών. Το μέγα ζητούμενο είναι να αποκτήσουν τα παιδιά γλωσσικό αίσθημα, να συνδέσουν το κείμενο που διδάσκεται με τη γλώσσα που μιλάνε, να δώσουν ονόματα στη σκέψη τους, στα αισθήματά τους. Είναι απαισιόδοξος: Κάθε χρονιά βλέπω ότι μπορώ να προσφέρω λιγότερα. Και κανείς δεν μου ζητά να είμαι καλύτερος, κανείς δεν αξιολογεί την εργασία μου, ο θεσμός του επιθεωρητή έχει καταργηθεί, οι σχολικοί σύμβουλοι δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο, η επιμόρφωση είναι ανύπαρκτη ή μαϊμού, οι καθηγητές βαριούνται ή απλώς είναι ανεπαρκείς...

Ο Δ., ο Θ., η Δ., άνθρωποι βαθιά καλλιεργημένοι, αφοσιωμένοι στα γράμματα και την επιστήμη, λόγιοι, με κοινωνική συνείδηση του ρόλου τους, δάσκαλοι εξ επιλογής, είναι όλο και πιο σκεπτικιστές καθώς περνούν τα χρόνια. Μιλούν με πόνο για το δημόσιο σχολείο, και περιγράφουν μια ιστορική καταστροφή: για μία και δύο γενιές παιδιών ημιμαθών, χωρίς εγκύκλια παιδεία, χωρίς στοιχειώδη εγγραμματοσύνη.

Σκεφτόμουν: Ο Δ., ο Θ., η Δ. είναι στα σαράντα ή τα πενήντα. Μήπως γκρινιάζουν, μήπως είναι υπερβολικά απαιτητικοί, υπερβολικά απαισιόδοξοι; Οχι, τους ξέρω χρόνια πολλά, είναι άνθρωποι φύσει αισιόδοξοι, δοτικοί, διεισδυτικοί, επιεικείς, ουσιαστικά κοινωνικοί και μοντέρνοι. Αλλωστε, η διερώτηση και η αμφισβήτηση φωλιάζουν πια στους φρεσκοαπόφοιτους των λυκείων, αυτοί ανακαλύπτουν ότι έξι χρόνια αποστήθιζαν μόνο εξεταστέα ύλη. Και τώρα ανακαλύπτουν εμβρόντητοι ότι η γνώση δεν ήταν ποτέ στα SOS.



9
 
Παραθέτω μια ενδιαφέρουσα, εμπεριστατωμένη άποψη, γύρω από το θέμα των παρελάσεων για το οποίο πολλά έχουν γραφτεί.. Από καθαρά παιδαγωγική σκοπιά όμως..

Τι θέλουμε να πετύχουμε με τις παρελάσεις; Τι μηνύματα περνάμε στα παιδιά μας; Είναι αυτά τα μηνύματα αναχρονιστικά; Επιτελούν κάποιο "πονηρό" σκοπό ή όχι; Τι μαθήματα δημοκρατίας, ισονομίας, ελευθερίας θέλουμε να δώσουμε; Θέλουμε ελευθερους πολίτες με βούληση και κριτική σκέψη ή πειθήνιους υπηκόους;..

Τι προσπαθούμε να πετύχουμε με τις -παρωχημένες- παρελάσεις από τα σχολεία;.. Τη στιγμή μάλιστα που μπορούμε να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και την ιστορία μας με ένα σωρό εποικοδομητικούς τρόπους; (Εκπαιδευτικοί είμαστε στο τέλος, όχι ..λοχαγοί! :-\  )

Διαβάστε...Από το γειτονικό alfavita:


Οι παρελάσεις από τη σκοπιά της παιδαγωγικής
 

  Προφανώς, η μαθητική παρέλαση (και μάλιστα στρατιωτικού τύπου) δεν αντέχει ούτε τη στοιχειώδη κριτική προσέγγιση από οποιαδήποτε σύγχρονη παιδαγωγική σκοπιά. Αφού όλα στην παρέλαση παραπέμπουν σε παιδαγωγικούς αρχαϊσμούς στρατιωτικού τύπου. Γι' αυτό και όλη η προετοιμασία είναι μια ξεκομμένη δράση στο χώρο του σχολείου. Συναντά τη χαρούμενη αποδοχή των μαθητών/τριών, μόνο γιατί γίνεται "έξω" και αντιμετωπίζεται με την ιλαρότητα ενός παιχνιδιού ρόλων. Έτσι όμως η "εγχάραξη" επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα, αφού οι "συνθήκες πρόσληψης" είναι σχεδόν ιδανικές (πολύ θα θέλαμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνεται "έξω" και με "παιχνιώδη" διδακτική προσέγγιση).


 Όμως τι ακριβώς "εγχαράσσεται";

α) Διαχωρισμός-διακρίσεις: αγόρια μπροστά, κορίτσια πίσω (ολοφάνερα σεξιστικό), αλλά και ψηλοί/ές μπροστά, κοντοί/ές πίσω (ολοφάνερα ακατανόητο). Και κυρίως άξιοι/ες ξεχωριστά -η Ελλάδα της σημαίας-πληβείοι πίσω. Μάλιστα η εξάδα μόνο πηγαίνει συνήθως στη Δοξολογία και πάντα μπροστά- ξεκομμένη από τον υπόλοιπο μαθητικό όχλο. Εδώ, συναντάμε και το μεγάλο θέμα της απόρριψης των παιδιών με αναπηρίες. Η εγκύκλιος που επιτρέπει και τη συμμετοχή ανάπηρων στην πράξη περιορίζεται στους/ις σημαιοφόρους και αποτελεί καταφανώς επικοινωνιακό τρικ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γενικευτεί, αφού οι απαιτήσεις για τη συμμετοχή στα "παρελαύνοντα τμήματα" δεν σέβονται διόλου τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες αυτών των παιδιών.

β) Θηριοδαμαστικός παβλοφισμός: Όλοι/όλες περπατάμε με το ίδιο αφύσικο βήμα, μετά από πολύωρη, μάλιστα, εκγύμναση, που μετατρέπει το σχολείο σε τσίρκο. Για να μπορούμε να "στοιχιζόμαστε" βλέποντας μόνο το κεφάλι του μπροστινού μας και να "ζυγιζόμαστε" ρίχνοντας ματιές στο πλάι στο/στη διπλανό/ή μας και εντέλει να κινούμαστε σαν ρομποτάκια με το ρυθμό που επιβάλλει -παβλοφικά-η σφυρίχτρα ή το "ένα στο αριστερό".

γ) Αγελισμός - ομοιομορφία: Συνδέεται με το προηγούμενο όσον αφορά στην κίνηση στο χώρο, αλλά επεκτείνεται και στην ενδυμασία. Την πιο ορατή προσπάθεια υποταγής του ατόμου στη μαζική ομοιομορφία του συνόλου. Τώρα τελευταία, μάλιστα, έχουμε σύνδεση του εθνικοσοσιαλιστικού αυτού κατάλοιπου με το θεσμό της χορηγίας. Συνήθως φροντιστήρια "χορηγούν" μέρος (φουλάρια, γιλέκα, μπερέδες κ.λ.π.) της ενδυμασίας.

δ) Υποβιβασμός του ελεύθερου πολίτη σε υποταγμένο "υπήκοο": Από ποιο φεουδαρχικό χρονοντούλαπο άραγε βγαίνουν αυτοί οι "επίσημοι" που στέκονται κάθε φορά στην εξέδρα (δεσπότης, στρατηγός, νομάρχης -οι αρχές και εξουσίες του τόπου) επιθεωρώντας με βλοσυρό βλέμμα τους υπηκόους τους, καθώς αυτοί τους "αποδίδουν τιμές" (γιατί άραγε;) στρέφοντας την κεφαλή δεξιά (ενώ ταυτόχρονα κοιτάνε λοξά τη "στοίχισή" τους και ακόμα πιο λοξά τη "ζύγισή" τους);

ε) Κιτς και αισθητική κακογουστιά: Εκτός από τον τρόπο που κινούμαστε και τα ρούχα που φοράμε στην παρέλαση ακούμε και μουσική (δεν υπάρχει τελετουργία χωρίς μουσική υπόκρουση άλλωστε, εκτός από αυτές που απαιτούν πλήρη σιωπή). Και τι μουσική! Στρατιωτικά εμβατήρια (την κακοποίηση, δηλαδή, της όποιας συμφωνικής παράδοσης της Δύσης) που επενδύουν μουσικά κάποια άτεχνα στιχάκια εθνικιστικού κρεσέντου.

στ) Eθνικιστική μονοπολιτισμικότητα: Παρά τα ρητορικά φληναφήματα περί "σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών" οι παρελάσεις αποτελούν έναν ακόμη μηχανισμό (τον πιο χοντροκομμένο, ίσως) για την επιβολή είτε της αφομοίωσης είτε της ρατσιστικής απόρριψης και του αποκλεισμού του "διαφορετικού" από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι "καθιερωμένες" πλέον αντιπαραθέσεις γύρω από το ζήτημα των αλλοδαπών σημαιοφόρων το αποδεικνύουν περίτρανα.

Συνοπτικά:

Η ολοκληρωτική νοοτροπία, ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις, ο μιλιταρισμός, η ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας και η αφομοίωση δεν έχουν προφανώς καμιά σχέση με την κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και την κριτική προσέγγιση της συλλογικής μνήμης από τους/τις μαθητές/τριες.

Αν κάτι πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι αυτό που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους με τη λήξη του πολέμου: "Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός στη γη". Κι αυτό φυσικά δε μπορεί να γίνει μέσα από την παρέλαση, το αντίθετο μάλιστα.

*Το εποπτικό συμβούλιο των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ υποστηρίζει ομόφωνα την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ για τις παρελάσεις, θεωρώντας τις παρελάσεις ως συντηρητικά ιδεολογικά σύμβολα και αναχρονιστικές πρακτικές που αντιτίθενται στην υπόσχεση της Παιδαγωγικής ως επιστήμης της εκπαίδευσης για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο για όλα τα παιδιά, που προετοιμάζει το δημιουργικό, κοινωνικό, ικανό για συνεργασία και ολόπλευρα ολοκληρωμένο άνθρωπο.
  

Το εποπτικό συμβούλιο

Τάσος Λιάμπας Λέκτορας, Αθανάσιος Αϊδίνης Επίκουρος καθηγητής, Έφη Παπαδημητρίου Λέκτορας


10
Η Κοινότητα του PDE / Κοινωνία, Θρησκεία και Κράτος...
« στις: Απρίλιος 27, 2009, 05:29:57 μμ »

Παραθέτω ένα "αιρετικό" για πολλούς, αλλά δυστυχώς αληθινό, αντικειμενικό ως άποψη άρθρο σχετικά με την Εκκλησία κυρίως και λιγότερο με τη θρησκεία.. Το άρθρο με τίτλο "Η ΑΕΚ και η... παρέμβαση", δημοσιεύτηκε μες στη μεγάλη βδομάδα στην εφημερίδα "Sportday" από τον ευρυμαθή, κοσμογυρισμένο και μεγάλο χιουμορίστα Αντώνη Πανούτσο, αλλά σεβόμενος την ευαισθησία κάποιων για τις μέρες εκείνες το παραθέτω σήμερα..

Και μην πείτε: "Και τι δουλειά έχει τώρα η Σπορτντέι και ο Πανούτσος να γράφουν για τέτοια θέματα;", γιατί ούτε η Sportday είναι η "κλασική" και συνηθισμένη αθλητική εφημερίδα, ούτε ο Πανούτσος συνηθισμένος δημοσιογράφος...

Το αντιγράφω από εκεί που μας αφορά για να διαβαστεί, χωρίς να σχολιαστεί απαραίτητα. Στόχος μου εξάλλου δεν είναι να προκαλέσω. Απλά μερικά πράγματα πρέπει και να λέγονται και να γράφονται. Υποψιάζομαι τις αντιδράσεις, αλλά πριν σχολιάσετε έχετε στο νου σας τα πράγματα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται (κάποιοι από μας τα εδώ μέσα τα έχουν ζήσει όσα αναφέρει για το παρελθόν), και πως τα σχόλιά του εν λόγω δημοσιογράφου αφορούν κυρίως την εκκλησία και όχι τη θρησκεία συνολικά:

 

"Πανούτσος Αντώνης - Εφημερίδα Sportday                       17/04/2009, 15:04


 
...Κάθε Ελληνας που έχει υπηρετήσει στη δεκαετία του '70 ή προηγουμένως, αν σέβεται τον εαυτό του απεχθάνεται την Εκκλησία. Αυτούς τους μυστήριους με τα γένια και τα σατέν που στηνόντουσαν δίπλα σε διάφορους συνταγματάρχες και εσύ έπρεπε να στέκεσαι κλαρίνο γιατί πριν από δύο χιλιάδες χρόνια ένας Εβραίος προφήτης ονόματι Ιωάννης πιθανόν να είχε βαφτίσει έναν ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο προφήτη στα νερά του Ιορδάνη, γιατί ντάλα καλοκαίρι κάποιος πατέρας της Εκκλησίας αποφάσισε ότι πρέπει να γιορτάζεται η μνήμη της μαμάς του νεαρού προφήτη και να πηγαίνεις άγημα με βήμα κηδείας επειδή ένας διοικητής της Γαλιλαίας πριν από δύο χιλιάδες χρόνια δεν έδωσε χάρη στον Ιησού. Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία συνεργάστηκε με τη χούντα; Με τη στενή έννοια του όρου, όχι. Με την ευρεία, όμως, έννοια του όρου, βεβαίως. Οχι επειδή όρκιζε τους Παπαδόπουλους και τους Ζωιτάκηδες, ούτε επειδή δεν είχε πρόβλημα στο σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών». Η ενοχή της Εκκλησίας ήταν του τύπου «θέλει να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν την αφήνει». Πελάτες -έστω και με το ζόρι- έφερνε η δικτατορία στην Εκκλησία και ποιος μαγαζάτορας δεν θέλει τον πελάτη;

Επίσης, ποιος μαγαζάτορας όταν έχει την αγορανομία δική του δεν θα κοιτάξει να κλείσει το μαγαζί του ανταγωνιστή του; Η σφραγίδα της «επίσημης προμηθεύτριας μεταφυσικών πιστεύω», που έχει εξασφαλίσει η ελληνική Εκκλησία χάρη στο Σύνταγμα, την έκανε να υπερασπίζεται το προϊόν της «έναντι του ανταγωνισμού». Οι Ιεχωβάδες κυνηγήθηκαν στην Ελλάδα, τυπικά επειδή δεν ήθελαν να παίρνουν όπλα όταν γίνονταν στρατιώτες, ουσιαστικά όμως επειδή ήταν αντίπαλο χριστιανικό δόγμα. Στους Ιεχωβάδες απαγορευόταν να προσηλυτίζουν πολίτες, τη στιγμή που η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε όλα τα Μέσα, τον Στρατό και την Αστυνομία δικά της για να προσηλυτίζει. Η «εξύβριση των θείων» ήταν αυτόφωρο και μη εξαγοράσιμο αδίκημα. Το να βρίσεις τον Μωάμεθ ή τον Βούδα δεν ήταν.

Χρόνια ολόκληρα φάγαμε στα σχολεία να αποστηθίζουμε τις φυλές του Ισραήλ, σαν να είχαμε γεννηθεί στην Καπερναούμ. Μέχρι το '80 ήταν αδύνατον να παντρευτείς, να πεθάνεις ή να βγάλεις ταυτότητα χωρίς να ανακατευτεί η Εκκλησία. Ο πατήρ Αυγουστίνος στην Πάτρα αμόλαγε τις θεούσες να σταματάνε το καρναβάλι. Στα σινεμά εκκλησιαστικές οργανώσεις μέχρι τις μέρες μας εμποδίζουν κόσμο να δει έργα που προσβάλλουν τις θρησκευτικές ευαισθησίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που για να προσβληθείς πρέπει να αγοράσεις εισιτήριο και να μπεις, όταν η Εκκλησία δεν σκέφτεται ότι η ίδια δεν έχει πρόβλημα να χτυπάει καμπάνες, να βγάζει επιτάφιους και να ανοίγει στην τσίτα άθλιας ποιότητας μεγάφωνα με ήχο που θυμίζουν Τσιγγάνο που πουλάει καρπούζια.

Ολα τα προηγούμενα με έναν Τύπο συνειδητά ή υποσυνείδητα συμβιβασμένο. Από τους παρουσιαστές των εκπομπών, που δίνουν το ρεπορτάζ χωρίς να ξεχνάνε να απολογηθούν για το ότι το κάνουν αυτές τις ημέρες, που «είναι φτιαγμένες για κατάνυξη», μέχρι της εφημερίδες, που στην ημερομηνία δεν ξεχνούν να βάλουν το «Μ» πριν από την ημέρα, σαν η Τετάρτη να είναι Μεγάλη και αν δεν είσαι χριστιανός. Ολα τα ανωτέρω με την ενοχή του αμαρτωλού που ξέρει ότι μια μέρα θα πεθάνει και στον ουρανό ο Θεός θα τον στείλει σε δωμάτιο των δύο αστέρων στον παράδεισο επειδή την Τετάρτη 15 Απριλίου 2009 μετέδιδε τον αγώνα Κολοσσός – ΠΑΟΚ. Πάντως, οι δικοί μας στη «SportDay» να μην ανησυχούν. Πριν με στείλει στην κόλαση ο Κύριος, θα του υπενθυμίσω ότι παρ' όλο που ήταν κομμουνιστές, το «Μ» πριν από τη μέρα ποτέ δεν το ξεχάσανε.

Οσο περισσότερο μπλέκεται η κοινωνία με τη θρησκεία τόσο μεγαλύτερα τα εγκλήματα. Γιατί ο θρησκευτικός σκοταδισμός χρησιμοποιεί τη δύναμη του κράτους. Με αποτελέσματα που να αγγίζουν τη γελοιότητα, όπως το χθεσινό από το Αφγανιστάν, που η Βουλή ψήφισε νόμο ότι ο σύζυγος έχει δικαίωμα να απαιτεί από τη σύζυγο σεξ το λιγότερο μία φορά στις τέσσερις ημέρες. Τα αποτελέσματα πολλές φορές είναι τραγικά, όπως και πάλι στο Αφγανιστάν, όπου μουτζαχεντίν σκότωσαν νεαρό ζευγάρι επειδή είχαν φύγει από τα σπίτια τους ενώ η κοπέλα ήταν αρραβωνιασμένη. Μην παρηγοριόμαστε ότι αυτοί είναι Αφγανοί, μουσουλμάνοι, φανατικοί, υπανάπτυκτοι ή ό,τι άλλο επίθετο θέλουμε να τους κολλήσουμε για να μοιάζουν μακρινοί. Και οι δικοί μας οι παπάδες, αν μπορούσαν, σε τέτοιον κόσμο θα ήθελαν να ζουν.

Στο Βυζάντιο οι μοιχοί και οι μοιχαλίδες τράβαγαν χειρότερα. Διαπομπεύονταν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με τον λαό να τους πετάει εντόσθια και βρομιές, ενώ το ζευγάρι ήταν καθισμένο ανάποδα σε γάιδαρο και συνήθως έβρισκε τον θάνατο από λιθοβολισμό. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το αριστούργημα του Κυριάκου Σιμόπουλου «Βασανιστήρια και εξουσία». Και αν σκεφτείτε «αυτά γινόντουσαν τότε», σκεφτείτε και το άλλο. «Εχει ποτέ καταδικάσει η Εκκλησία τα εγκλήματά της στη βυζαντινή περίοδο»; Ούτε κατά διάνοια. Τη θεωρεί τη λαμπρότερη περίοδο της ιστορίας της, γιατί μαζί με την Τουρκοκρατία ήταν οι εποχές στις οποίες είχε τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.


Οσο για τα σύγχρονα, δεν χρειάζεται παρά να πάει κανένας στη δεκαετία του '50 για να πληροφορηθεί ότι εκτός της Αθήνας οι παπάδες και οι δάσκαλοι απαγόρευαν στα παιδιά να βγαίνουν μετά τις 6 το απόγευμα και να πηγαίνουν σινεμά. Οσο για το σεξ, για να πας να πηδηχτείς σε ξενοδοχείο έπρεπε να έχεις χαρτί ότι εσύ και η τέτοια είσαστε παντρεμένοι."



Προσωπικά προσυπογράφω...


11

Αντιγράφω από το alfavita ένα ενδιαφέρον ρεπορταζ για σχολιασμό...
Ποια είναι τα θετικά, τα αρνητικά, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να λειτουργήσει με καλύτερα αποτελέσματα από τα μεχρι τώρα, μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας και πως, κ.α., ότι φανταστεί και σκεφτεί ο καθένας...

Το παραθέτω:


"Κάθε δημοτικό για τον εαυτό του μόνο!

25-04-2009

Στην Αγγλία ανακοινώθηκε σήμερα ότι κάθε δημοτικό σχολείο θα έχει τη δυνατότητα να φτιάχνει μόνο του, όπως θέλει αυτό, τη διδακτέα ύλη και θα διαχειρίζεται μόνο του τα οικονομικά του.

Τέρμα πια ο κρατικός έλεγχος στα βρετανικά δημοτικά σχολεία. Χιλιάδες δημοτικά θα μετατραπούν σε ...ακαδημίες. Θα τους δοθεί ο έλεγχος του προϋπολογισμού του σχολείου και ανάλογα με τις ανάγκες και τις απόψεις τους, ανάλογα, φυσικά, από την περιοχή που βρίσκονται, θα συντάσσουν το ετήσιο πρόγραμμα της διδακτέας ύλης.

Οι εμπνευστές αυτού του συστήματος ισχυριζονται ότι με αυτόν τον τρόπο τα σχολεία που λειτουργούν σε περιοχές με μαθησιακά προβλήματα θα πάψουν να μένουν πίσω στην εκπαίδευση. Επίσης λένε ότι στην Αγγλία υπάρχουν 34.000 11χρονοι μαθητές οι οποίοι διαβάζουν όπως τα 6χρονα. Και ότι με αυτό το σύστημα η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Σοβαρο επιχείρημα για τη μεταστροφή αυτή των δημοτικών είναι ότι με αυτό τον τρόπο λειτουργούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας από το 2000. Και τα οποία, λένε,  κατάφεραν να ανιστρέψουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

Οι δάσκαλοι, λοιπόν, και οι καθηγητές, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία του σχολείου τους. Η αγγλική κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της.

Επιμέλεια: Νικολαΐδου Ελένη
Πηγή: Times on line"


12
Η Κοινότητα του PDE / Ψίχουλα...
« στις: Απρίλιος 06, 2009, 11:49:43 μμ »

Από τη σημερινή "Ελευθεροτυπία" μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τα οικονομικά του πλανήτη και τους ηγέτες του από τον ωραίο "τρελλό" Ανδρέα Ρουμελιώτη..
Αξίζει να τη διαβάσετε..



"Ψίχουλα απ' τα ψίχουλα...


Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

ΨΙΧΟΥΛΑ μοιάζει το 1,1 τρισ. ευρώ που -υποσχέθηκαν πως- θα δώσουν οι G-20, για να διασώσουν την παγκόσμια οικονομία μπροστά στα τεράστια πακέτα που έχει εξαγγείλει ήδη ο Μπαράκ Ομπάμα κυρίως για να ενισχύσει την απασχόληση και να μπορέσει να ρολάρει ξανά η αμερικανική αγορά.

ΑΠΟ το 1,1 τρισ., τα 750 εκατ. πάνε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που κανείς δεν γνωρίζει αν, πότε, πώς και πού θα τα διαθέσει για να βοηθήσει τις «αδύναμες οικονομίες» και τις «φτωχές χώρες» να μην καταρρεύσουν, με πρώτες εκείνες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης που αρχίζουνε «να βαράνε κανόνια». Πόσα απ' αυτά τα χρήματα θα φτάσουν στα χέρια των φτωχών ανθρώπων που 'χουν άμεση ανάγκη για να σπεύσουν να ψωνίσουν στα μαγαζιά -να τονωθεί η αγορά; Ελάχιστα...

ΑΝ, όταν και όπου δοθούν, θα περάσουν από πολλά χέρια. Απ' τα κράτη που έχουν γονατίσει και απ' τις τράπεζες «που 'ναι στο κόκκινο» και προσπαθούν να κλείσουν τις δικές τους τρύπες. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν μέσα σ' αυτό το διεφθαρμένο σύστημα-καζίνο καταφέρουν να επιδοτηθούν στο τέλος οι δυναμικές επιχειρήσεις που έχουν προοπτική ή θα κατασπαράξουν πάλι μέρος των επιδοτήσεων οι προβληματικές. Πόσο μάλλον αν θα φτάσουν κάποια ψίχουλα απ' τα ψίχουλα στους φτωχούς για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως τελικά η Αμερική πάλι θα τα καταφέρει, όπως αποδεικνύεται έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Την πιο κρίσιμη στιγμή έκανε 180 μοίρες στροφή, έβγαλε τον Ομπάμα απ' το μανίκι, εγκατέλειψε τον νεοφιλελευθερισμό εν μια νυκτί και τώρα υιοθετεί έναν νεο-κεϊνσιανισμό κι ένα μοντέλο πράσινης ανάπτυξης που μέχρι χθες αντιμαχόταν σ' όλα τα επίπεδα.

ΤΥΠΩΝΕΙ και μοιράζει χρήμα ο Ομπάμα αδιαφορώντας -σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους- για την αύξηση του χρέους και τον πληθωρισμό. Το στοίχημά του είναι να τονώσει την απασχόληση, να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας στους ανερχόμενους κλάδους της οικονομίας και ν' αυξηθεί η ζήτηση για να κινηθεί η αγορά.

«ΤΗΝ έκανε γυριστή» στον νεοφιλελευθερισμό η Αμερική! Ξεκινάει τεράστιο πρόγραμμα δημόσιων έργων και επενδύει το μεγαλύτερο ποσό όλων των εποχών (ναι!) στην Παιδεία. Επενδύει στο μέλλον: στην πράσινη ανάπτυξη, στη βιοτεχνολογία, τη νανοτεχνολογία. Σχεδόν αδιαφορώντας για όσους αποδημήσουν εις Κύριον και αποτελέσουν παρελθόν· δηλαδή για το εξαθλιωμένο αμερικανικό σύστημα υγείας... Επενδύει στην ειρήνη και στη διεθνή συνεργασία· έστω για οικονομικούς λόγους, από υστεροβουλία: στο Λονδίνο συμφώνησε, υποχωρώντας, να επαναδιαπραγματευτεί τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων με τη Ρωσία.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο... «καπιταλισμός του Ρήνου», δέσμιος και υπηρέτης του τραπεζικού συστήματός του, συνεχίζει ν' ακολουθεί αμήχανος τη γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή, που έχει ήδη πολιτικά και οικονομικά ηττηθεί. Δεν χαλαρώνει το Μάαστριχτ και το σύμφωνο σταθερότητας, επιμένει στη μείωση του χρέους, στην περικοπή κρατικών δαπανών, επενδύσεων, μισθών, συντάξεων, στη μείωση της αγοραστικής δύναμης, άρα και της ζήτησης. Το χειρότερο για τον «καπιταλισμό του Ρήνου» είναι ότι δεν επικεντρώνει την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στην, με κάθε κόστος, αύξηση της απασχόλησης όπως ο Ομπάμα. Παρ' όλο που διαισθάνεται την κοινωνική αναταραχή που θα φέρει η έκρηξη της ανεργίας. Φτάσαμε στο σημείο οι ταγοί του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη να αντιμετωπίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο σχεδόν σαν «σοσιαλμανή»...

Ο Ομπάμα δείχνει απλώς πιο ρεαλιστής. Δεν φαίνεται να πολυπιστεύει στους... ρομαντισμούς του Σαρκοζί για αλλαγή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, για νέο διεθνή κεντρικό συντονισμό και εποπτεία των αγορών και των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ριζική αναδιαμόρφωση του διεθνούς νομισματικού συστήματος... Οσο για τα ξόρκια ενάντια στον προστατευτισμό αυτά είναι υποκριτικά. Και ο Ομπάμα θα επιμείνει, το μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων έργων να γίνει μόνο με αμερικανικό χάλυβα και ο Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι θα ενισχύσει τους Γάλλους αυτοκινητοβιομήχανους μόνο αν δεσμευτούν πως δεν θα μετεγκαταστήσουν τα εργοστάσιά τους εκτός Γαλλίας.

Οσο για τους μέχρι πρότινος φορολογικούς παραδείσους που ξαφνικά ο «καπιταλισμός του Ρήνου» συνειδητοποίησε ότι είναι θαμμένος πλούτος, οικονομικά νεκροταφεία και θησαυροφυλάκια της κολάσεως, ο Ομπάμα δεν δείχνει να χολοσκάει, προτεραιότητά του είναι μία: η τόνωση της απασχόλησης.


                                                                                             Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 6 Απριλίου 2009"



13
Η Κοινότητα του PDE / Μια μωβ σκιά Μαΐου..
« στις: Δεκέμβριος 10, 2008, 09:45:05 μμ »

Με αφορμή επεισόδια που έγιναν τον Mάιο του 1985 στο κέντρο της Aθήνας ανάμεσα σε αστυνομικούς και σε νεαρούς "αναρχικούς" ο "δεξιός" Μάνος έγραφε στο περιοδικό "Τέταρτο"..



"Είμαι μαζί σας!"                                         Μ. Χατζιδάκις - 1η Μαϊου 1985



"...Μια μωβ σκιά Μαΐου ξάπλωσε στον τόπο. Όσα συνέβησαν στα Εξάρχεια και στη Νομική Σχολή. Και στην οδό Σκουφά και Σόλωνος, Μαυρομιχάλη και Ιπποκράτους, ενόχλησαν τους Έλληνες πολίτες και αγανάκτησαν τον Τύπο ολόκληρο. Γιατί δεν τους εξολοθρεύουν και δεν τους σπάνε το κεφάλι. Γιατί δεν ρίχνουν δακρυγόνα. Και η Σύγκλητος και οι φοιτητές όλων των παρατάξεων, όλοι αγανακτισμένοι με τα τριάντα - εκατό παιδιά που δεν το βάζουν κάτω, δεν εννοούνε να παραδεχτούν πως η όποια ελευθερία ανήκει μόνο στους αστυνομικούς και τους ηλικιωμένους. Που δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί καταδιώκονται αδιάκοπα, προπηλακίζονται ατελείωτα και συνεχώς υποχρεούνται να δέχονται εξευτελισμούς. Κι ο προπηλακισμός αρχίζει από τον δάσκαλο, τον επιστάτη του σχολείου, από τον οδηγό και τον εισπράκτορα του λεωφορείου, απ' τον καθηγητή και τον δημόσιο λειτουργό ως τον δημόσιο υπάλληλο, από τους αξιωματικούς κι εκπαιδευτές στο κέντρο κατατάξεως ως τον τυχαίο μοτοσικλετιστή της τροχαίας που θα του ζητήσει άδειες, ταυτότητες και πιστοποιητικά. Ως τον γιατρό του νοσοκομείου που θα τον πάνε σηκωτό, ύστερα από τη γροθιά του οργάνου της τάξεως. Και το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Εξύβριση αρχής - έτσι ονομάζεται η απαίτηση εξηγήσεων. Χειροδικία κατά της αρχής - έτσι είθισται ν' αποκαλείται η ενστικτώδης κίνηση του αμυνόμενου νέου. Και η ιστορία δεν έχει τέλος. Η ανωνυμία και η εισαγγελική αρχή θα του προσφέρει ή μια τραυματική αγανάκτηση ισόβια ή τον επιζητούμενο από την πολιτεία ευνουχισμό του. Αυτή είναι μια καθημερινή πραγματικότητα και δυστυχώς γνησίως ελληνική τα πρόσφατα και τελευταία σαράντα χρόνια - όσα είχα δηλαδή την ευτυχία να ζήσω σαν επώνυμος πολίτης εις τούτον τον ένδοξον κατά τα άλλα τόπον μας.

Μια μωβ σκιά Μαΐου σκέπασε την Αθήνα. Κι όμως δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος, μια εφημερίδα ν' αγανακτήσει και να διαμαρτυρηθεί, να καταγγείλει την αλήθεια για αυτό το τρίγωνο του αίσχους. Σκουφά, Μαυρομιχάλη και Ιπποκράτους. Κι άρχισε μια σκόπιμη, ύποπτη κι έντεχνη σύγχυση τριών ασχέτων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι νεαροί των Εξαρχείων να παρουσιάζονται ίδιοι με τους αλήτες των γηπέδων, τους επονομαζόμενους χούλιγκανς, και επιπλέον να καλλιεργείται η εντύπωση στην κοινή γνώμη, με στήλες ολόκληρες των θλιβερών εφημερίδων μας, ότι οι νέοι αυτοί, οι αναρχικοί, είναι οι βομβιστές και ίσως οι πιθανοί δράστες των δολοφονιών ή εμπρησμών. Και φυσικά, όταν με το καλό τελειώσει η δίωξη των εκατό, σαράντα ή είκοσι παιδιών και η όλη επιχείρηση στεφθεί μ' «επιτυχία», να πάρει τις διαστάσεις ενός πραγματικού θριάμβου... κατά του εγκλήματος. Την ίδια ώρα που δολοφονούνται εκδότες και οι δολοφόνοι δεν ανευρίσκονται. Δολοφονούνται πολίτες και οι δολοφόνοι δεν αποκαλύπτονται. Πεθαίνουν νέοι από ξυλοδαρμούς και οι δράστες κυκλοφορούν ανενόχλητοι και, τέλος, δεν ...ανακαλύπτονται.

Την ίδια ώρα η πολιτεία αγανακτεί διότι υπάρχουν μερικά ζωντανά της κύτταρα που αντιδρούν άτεχνα, ανοργάνωτα, ίσως μ' αφέλεια, σ' όλην αυτή την οργανωμένη κρατική ασχήμια, αντί να βλογάμε τον Θεό που βρίσκονται ακόμη μερικοί που δεν συνήθισαν στην «παρουσία του τέρατος». (...) Κορίτσια κι αγόρια με γυαλιά, έτσι καθώς κοιτάτε με απορία κι αγανάκτηση για ό,τι συμβαίνει γύρω σας, είμαι μαζί σας. Και σας αγαπώ."



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


   
Τα Εξάρχεια απλώνονται σε όλη τη χώρα                               Νίκος Γ. Ξυδάκης
                                                                                                       Τρ 9/12/2008


"Πού είναι το παιδί; Τηλεφώνησέ του τώρα! Να πας να το μαζέψεις!". Χιλιάδες γονείς σε όλη την Ελλάδα γύρευαν τα παιδιά τους το Σάββατο τη νύχτα, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, και τη συννεφιασμένη Κυριακή που ξημέρωσε απειλητική, και τη Δευτέρα που τα λύκεια πλημμύρισαν τις πόλεις, ώς τη χθεσινή νύχτα που καιγόταν το σύμπαν...

Η αστυνομική σφαίρα που έριξε ξέπνοο τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στο πλακόστρωτο, γωνία Μεσολογγίου και Τζαβέλα, πλάι στα ευρηματικά γκράφιτι, στις ψυχεδελικές ζωγραφιές και τα μποέμικα καφέ, πυρπόλησε τις καρδιές των εφήβων, πάγωσε τους γονείς τους, άπλωσε τα Εξάρχεια σε όλη τη χώρα.

Η νεολαία, δύσθυμη, ανασφαλής, παραχαϊδεμένη, πιεσμένη, μηδενιστική, ευνουχισμένη, παραγκωνισμένη, στριμωγμένη ανάμεσα σε ένα ξεχαρβαλωμένο λύκειο, σε ένα εξευτελισμένο πανεπιστήμιο, και σε ένα συνοφρυωμένο επαγγελματικό μέλλον διαγκωνισμού για 700 ευρώ, στο πρόσωπο του νεκρού έφηβου αναγνωρίζει τον εαυτό της.

Ενα παιδί ήταν, ένα παιδί! Ελεγαν εμβρόντητοι οι συνομήλικοι του μεγάλου μου γιου, λυκειόπαιδες στα ιδιωτικά των βορείων προαστίων, όπως κι ο Αλέξανδρος. Χθες το πρωί, οι λυκειόπαιδες, ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας, φώναζαν έξω από την Αστυνομία: Πυροβολήστε κι εμάς! Τα ίδια συνέβαιναν σε δεκάδες ελληνικές πόλεις.

Διασπορά της εξέγερσης

Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο: η διασπορά της εξέγερσης σε όλη την επικράτεια και στην ευρεία μάζα των αδιαμόρφωτων λυκειόπαιδων. Αυτό το λαμπάδιασμα δεν έχει ξανασυμβεί. Παρότι υποψιαζόμασταν, παρότι αφουγκραζόμασταν, παρότι τα σημάδια υπήρχαν από καιρό, ωστόσο τόση οργή συσσωρευμένη δεν την περιμέναμε. Ενα ελατήριο που φόρτιζε επί χρόνια, και τινάχτηκε βίαια, τρομακτικά, μαζί με τη σφαίρα που έριξε νεκρό τον έφηβο μάρτυρα. Το τρομερό ελατήριο εκτονώθηκε με έναν μάρτυρα.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Θυμάμαι το 1990, μετά την αθωωτική απόφαση του Εφετείου για τον αστυνομικό Μελίστα, που είχε σκοτώσει τον 16χρονο Μιχ. Καλτεζά το 1985. Το Πολυτεχνείο καταλήφθηκε ακαριαία, και στην πολυήμερη κατάληψή του από ποικίλες, αδέσποτες ομάδες ακούστηκε για πρώτη φορά ο αυτοπροσδιορισμός «Είμαστε ο ανθός της ελληνικής νεολαίας» και «Εμείς, ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας». Πέντε χρόνια αργότερα, σε άλλη κατάληψη του Πολυτεχνείου, πεντακόσιοι νεαροί προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ: ήταν τα παιδιά της μεσοαστικής τάξης, των καλών σχολείων, των ευυπόληπτων οικογενειών. Οι γονείς τους συνωστίζονταν στην Αλεξάνδρας. Την επομένη στα πανό της διαδήλωσης έγραψαν: «Είμαστε ο ανθός της ελληνικής νεολαίας».

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την πρώτη αυτονόμηση του «ανθού» από το συμβατικό πολιτικό πλαίσιο, με αφορμή τον ατιμώρητο φόνο ενός 16χρονου, μετά την αυτονόμηση προς μεταπολιτικές κατευθύνσεις, με εν τω μεταξύ βαθείς μετασχηματισμούς στην κοινωνία, την εργασία και το φαντασιακό, ένας δεύτερος φόνος εφήβου, εν ψυχρώ, στην καρδιά των πολιορκούμενων Εξαρχείων, δείχνει τον «ανθό» μετασχηματισμένο, γενικευμένο, πολυπληθή, οργισμένο, μηδενιστή, τυφλό. Εκτός ελέγχου.

Χλιδή και χυδαιότητα

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τα πρώτα σημάδια επί οικουμενικής κυβερνήσεως, το δημοκρατικό κράτος και το πολιτικό προσωπικό που το διοικεί εθελοτυφλούν, αλληθωρίζουν, ολιγωρούν, αδρανούν, ψεύδονται. Η πολιτική ελίτ σχεδιάζει μόνο βραχυπρόθεσμα και ενεργεί χωρίς καμία ιστορική προοπτική, και διαρκώς με ασθενέστερη αίσθηση του πραγματικού, με ελλιπή ή ανύπαρκτη γνώση της κοινωνίας. Το υπόδειγμα βίου που προσφέρουν είναι αλυσίδα σκανδάλων, φαυλότητας, διαφθοράς, ατιμωρησίας, ανικανότητας. Πρυτάνεις, υπουργοί, επίσκοποι, ηγούμενοι, συλλαμβάνονται κλέπτοντες και επίορκοι, νεόπλουτοι και μαυρόπλουτοι προκαλούν και καίνε ουίσκια, τα κανάλια συναγωνίζονται στην επίδειξη ξέκωλων, χλιδής και χυδαιότητας, η πρέζα πνίγει τις πόλεις, οι απόκληροι κατασκηνώνουν στις πλατείες, τα δημόσια νοσοκομεία παραλύουν. Αυτό το υπόδειγμα βίου αρνείται ο «ανθός», βίαια, νιχιλιστικά, αυτοκαταστροφικά, τρομακτικά.

Και το υπόδειγμα του υπεραπασχολούμενου, αγχωμένου, άπληστου, απνευμάτιστου ενήλικου, που προσφέρουμε οι γονείς στα παιδιά, στους ανθούς μας. Τους προσφέρουμε σχολεία, φροντιστήρια, κινητά, λάπτοπ, διακοπές, γκάτζετ, δώρα, χαρτζιλίκια, γεμάτα ψυγεία· δεν τους προσφέρουμε κανένα αξιακό πλαίσιο, γιατί δεν το διαθέτουμε κι εμείς, δεν τους προσφέρουμε αισιοδοξία και πίστη, γιατί τα έχουμε χάσει. Προσφέρουμε ύλη, όση έχουμε, όσο κόπο κι αν χρειάζεται. Μόνο αυτή έχουμε. Προσφέρουμε πνευματική και ηθική ορφάνια.

Το βράδυ της Κυριακής πρωτοείδα το αγένειο πρόσωπο του Αλέξανδρου, σ’ ένα καφέ της πολιορκούμενης Τοσίτσα. Δάκρυσα. Δεν ήξερα αν δάκρυσα για το παιδί ή απ’ τα δακρυγόνα. Βλέποντας τα ερείπια και τ’ αποκαΐδια, μυρίζοντας τα χημικά, μυρίζοντας το μίσος, τον καπνό, δάκρυσα πάλι. Δάκρυσα για την πόλη μου, για την πατρίδα μου, για τα παιδιά, για τα δικά μας χάλια.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 9/12/2008




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Είμαι δεκαεξάρης και σας γαμώ τα πάντα!         SportDay / Λεάνης Μιχάλης
                                                                                                                                    09/12/08


Τους ζηλεύω. Οι μαθητές ξεσηκώθηκαν και βγήκαν στους δρόμους. Δεν ρώτησαν κανένα κόμμα, δεν συμβουλεύτηκαν κανέναν. Ετσι λειτουργούν τα κινήματα. Θυμωμένοι, οργισμένοι, πολλοί από αυτούς δακρυσμένοι, ουρλιάζουν υψώνοντας τις γροθιές τους: «Ντροπή, ντροπή, σκοτώσαν το παιδί». Παρ' όλο που δεν γνωρίζουν τι θα πει θάνατος, είναι σαν να σκότωσαν αυτούς.

Βλέπω τα πλάνα στην τηλεόραση. Κανείς τους δεν φορά κουκούλα. Οταν αντιμετωπίζεις το όνειρο, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, δεν έχεις λόγο να φοράς κουκούλα. Κοιτάς την ελπίδα στα μάτια, χωρίς φόβο, ακόμα κι αν κινδυνεύεις να βρεθείς στον άλλο κόσμο με μια σφαίρα στο στήθος, και πορεύεσαι.

Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους. Κρατούν λουλούδια που τα προσφέρουν στους αστυνομικούς... Κάποιοι άλλοι πιο ευφάνταστοι προχωρούν σε γυμνή διαμαρτυρία στα σκαλιά της ΓΑΔΑ. Τα παιδιά γράφουν ιστορία. Δεν το ξέρουν, αλλά είμαι σίγουρος ότι το αισθάνονται.

Είναι οι ίδιοι μαθητές που τα τελευταία χρόνια φωνάζουν, τραυλίζουν, κάνουν την αγωνία τους τραγούδι, αλλά λίγοι σκύβουν να πιάσουν τον σφυγμό τους. Τα κανάλια τούς χρησιμοποιούν για να γεμίσουν τηλεοπτικό χρόνο. Μεγαλοδημοσιογράφοι από θέση ισχύος τούς ειρωνεύονται. Ζητούν να μάθουν ποια είναι τα αιτήματά τους. Τι δεν τους αρέσει. Δύσκολα προσεγγίζονται δυο κόσμοι διαφορετικοί. Είναι οι μαθητές που οι περισσότεροι τους αποκαλούσαν τεμπέληδες, κωλόπαιδα, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι καταλήψεις και να καταστρέφουν τα σχολεία.

Οταν είσαι όμως νέος, δεν κοιτάς πώς θα κουτσοβολέψεις τον μήνα ή τον χρόνο για τη βγάλεις καθαρή, αλλά κοιτάς το αύριο και θέλεις να το πιάσεις από τα κέρατα. Και το αύριο γι’ αυτούς είναι ζοφερό και μίζερο. Δεν έχουν σχολικές αίθουσες, δεν έχουν βιβλία, τα φροντιστήρια και η εντατικοποίηση τους στερεί τον ελεύθερο χρόνο τους.

Πνίγονται καθώς το σύστημα προσπαθεί να τους εμφιαλώσει για να τους πετάξει στην κατανάλωση.

Μαθητές και φοιτητές εδώ και καιρό στους δρόμους. Οι ίδιοι είναι το μέλλον, χωρίς μέλλον. Γνωρίζουν ότι δεν θα σπουδάσουν. Οτι θα κοροϊδέψουν τον εαυτό τους. Οτι κάποιοι θα τους βάλουν να πληρώσουν και γι’ αυτό. Γνωρίζουν ότι μετά τους περιμένει η ανεργία, η αβεβαιότητα, ο νόμος του ρουσφετιού. Οτι θα γεράσουν χωρίς να πάρουν σύνταξη. Γύρω τους μια κοινωνία υλικών αγαθών και απολαύσεων περιμένει να ξεπουλήσουν το συντομότερο δυνατόν την ψυχή τους στο διάβολο, να γίνουν δηλαδή τα ίδια σκατά με αυτούς. Να συμβιβαστούν, να ξεπουλήσουν τα πιστεύω τους, να προδώσουν φίλους και όνειρα για να μακροημερεύσουν σε έναν κόσμο στον οποίο κουμάντο θα κάνουν άλλοι. Αμ δε! Αρνούνται και καλά κάνουν. Αυτό είναι πρόοδος. Οχι η Αττική Οδός. Κι όποιος δεν το καταλαβαίνει, είναι άρρωστος πνευματικά.

Μαθητές και φοιτητές βράζουν εδώ και χρόνια σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Ενας νέος κόσμος με τη φωτεινότητα αλλά και την ταχύτητα μετεωρίτη έρχεται να πέσει επάνω μας. Ερχεται να καταστρέψει έναν παλιό κόσμο, ξεπερασμένο, πρόστυχα βολεμένο και αμοραλιστή. Ενα παλιό κόσμο που έχει φτάσει στα όριά του. Εχει εξαντλήσει το ιδεολογικό οπλοστάσιό του, μιλάει μόνο για νούμερα και τώρα σαν έσχατη λύση επιστρατεύει την κρατική βία και καταστολή μπας και σωθεί. Την επιστρατεύει και τη ρίχνει με μανία στους νέους που θέλουν να αλλάξουν την καθεστηκυία τάξη. Την επιστρατεύει απέναντι στα ίδια του τα παιδιά επειδή πολύ απλά δεν τον ενδιαφέρει το αύριο. Ο,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι χέσει ο κώλος μας. Εμπρός εμείς και δεν γαμείς... Τόσο κυνικά, τόσο απάνθρωπα. Αυτή η κρατική βία, που δεν εκφράζεται μόνο στις αποτρόπαιες εκδηλώσεις των αστυνομικών, αλλά βρίσκει εφαρμογή και σε άλλες πρακτικές της καθημερινότητας, έχει γεμίσει οργή τις ψυχές των νέων με αποτέλεσμα να την επιστρέφουν απλόχερα στους εντολοδόχους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υιοθετεί πρακτικές Σαρκοζί. Ανευροι ιδεολογικά πολιτικοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν γεγονότα και καταστάσεις τις οποίες αντιλαμβάνονται μόνο επιδερμικά. Η Αστυνομία παριστάνει τη σαστισμένη. Δεν καταλαβαίνουν τώρα που φουντώνει η κρίση ότι οι επιλογές τους θα είναι πιο τραυματικές και εξόχως πιο καταστρεπτικές από τις εκτεταμένες ζημιές των κουκουλοφόρων!

ΥΓ.: Ο βουλευτής που είχε πει «Καραμανλής ή χάος», τώρα που έχει το απόλυτο στην εκτίμησή του, αφού τα πέτυχε και τα δύο, νιώθει δικαιωμένος και περιμένει προαγωγή; Τελικά η πολιτική οξυδέρκεια δύσκολα κρύβεται.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Επιστολή των φίλων του Αλέξη Γρηγορόπουλου

 

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ.ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Δεν είμαστε τρομοκράτες, «κουκουλοφόροι», «γνωστοί-άγνωστοι».
ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ.
Αυτοί, οι γνωστοί-άγνωστοι....
Κάνουμε όνειρα - μη σκοτώνετε τα όνειρά μας.
Έχουμε ορμή - μη σταματάτε την ορμή μας.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ.Κάποτε ήσασταν νέοι κι εσείς.
Τώρα κυνηγάτε το χρήμα, νοιάζεστε μόνογια τη «βιτρίνα», παχύνατε, καραφλιάσατε,ΞΕΧΑΣΑΤΕ.
Περιμέναμε να μας υποστηρίξετε,Περιμέναμε να ενδιαφερθείτε,να μας κάνετε μια φορά κι εσείς περήφανους.ΜΑΤΑΙΑ.
Ζείτε ψεύτικες ζωές, έχετε σκύψει το κεφάλι,έχετε κατεβάσει τα παντελόνια και
περιμένετε τη μέρα που θα πεθάνετε.
Δε φαντάζεστε, δεν ερωτεύεστε, δεν δημιουργείτε.
Μόνο πουλάτε κι αγοράζετε.
ΥΛΗ ΠΑΝΤΟΥ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ
Πού είναι οι γονείς;
Πού είναι οι καλλιτέχνες;
Γιατί δε βγαίνουν έξω:
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Υ.Γ.: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα.ΕΜΕΙΣ κλαίμε κι από μόνοι μας.


14
Η Κοινότητα του PDE / Προστατευόμενο είδος..
« στις: Νοέμβριος 12, 2008, 04:54:52 μμ »

Γνωρίζοντας σαφώς πως πρόκειται για εκπαιδευτικό σάιτ και με καμία διάθεση πολιτικολογίας, αλλά και επειδή από την άλλη όλα είναι πολιτική, από τη στιγμή που είμαστε κοινωνικά όντα, μια παράθεση από την Ελευθεροτυπία του Σαββάτου..
Άρθρο του Γιάννη Παρασκευόπουλου.. Δυστυχώς πολύ αληθινό για να το παραβλέψουμε..


"Προστατευόμενο είδος


Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Ακουσα τον υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο σε τηλεοπτικό δελτίο να υποστηρίζει ότι καλώς δεν επιτράπηκαν κάμερες στην αίθουσα συνεδριάσεων της εξεταστικής επιτροπής, διότι μπροστά στο γυαλί οι αξιότιμοι βουλευτές θα παρασύρονταν σε ανούσιο εντυπωσιασμό αντί να εργαστούν επί της ουσίας. Είναι είδος υπό προστασία οι πολιτικοί στην Ελλάδα. Σπεύδουμε να περιστείλουμε δημοσιογραφικές ελευθερίες αλλά και ελευθερίες κίνησης και δράσης των ίδιων των βουλευτών για το καλό τους. Οι πατέρες του έθνους, οι 300 κατά τεκμήριο αξιότεροι να μας εκπροσωπούν, δεν είναι σοφότεροι και ωριμότεροι από παιδάκια που θέλουν ντάντεμα και παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο, μήπως και χτυπήσουν, ατακτήσουν ή παραστρατήσουν.

Λίγο ακόμη και θα τους δικάζουμε ως ανήλικους που έχουν το ακαταλόγιστο. Λέω μάλιστα, όπως προβλέπονται αναμορφωτήρια για παραβάτες κάτω των 18, να θεσπίσουμε και ειδικά σωφρονιστήρια βουλευτών και πολιτικών, αφού το ίδιο ανώριμοι παρουσιάζονται, ως προσωπικότητες ακόμη καθ' οδόν προς την ολοκλήρωση και την ενηλικίωσή τους.

Αλλά πλάκα στην πλάκα, μήπως η βουλευτική ασυλία, οι εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές και τα ειδικά δικαστήρια διαφέρουν σημαντικά από την ιδιαίτερη μεταχείριση που το κράτος επιφυλάσσει σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, ψυχικά διαταραγμένα άτομα και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; Εξαιρετικά ευαίσθητο και εύθραυστο είδος αποτελούν οι πολιτικοί μας. Απαιτείται πρόγραμμα νατούρα, διαφύλαξης και στενής επίβλεψης, μπας και μας πάθουν τίποτα. Ούτε φώκιες να ήταν. Τους έχουμε βάλει σε γυάλινο, προστατευτικό κλωβό και τους καμαρώνουμε.

Και τι δεν τους έχουμε κανακέψει. Τους φτιάξαμε ειδική δήλωση πόθεν έσχες, μην τυχόν και τα κονομήσουν παρανόμως. Συντάξαμε ειδικό νόμο περί βασικού μετόχου, μην τυχόν και τα πουλάκια μας θελήσουν να διαπλακούν. Απομακρύναμε τις τηλεοπτικές κάμερες από τις συνεδριάσεις, μην τυχόν και οι κανακάρηδές μας παγιδευτούν στα φώτα της δημοσιότητας και αρχίσουν τα καραγκιοζιλίκια. Στράτα στρατούλα τούς πηγαινοφέρνουμε από τη Βουλή και τα υπουργεία σπίτι τους με θωρακισμένες μερσεντές, μην τυχόν και τους κάνει νταντά κάνας αναρχικός ή τρομοκράτης. Ειδικές νταντάδες και γκουβερνάντες με υπερβολική μυϊκή ανάπτυξη τους παίρνουν από πίσω, μην τυχόν και πέσουν και κάνουν βαβά. Κομματική πειθαρχία τούς συνοδεύει σε κρίσιμες στιγμές της παιδικής πολιτικής καριέρας τους, μην τυχόν και μπερδευτούν και κάνουν καμιά πατάτα. Κι αν παρ' όλ' αυτά πέσουν από καμιά κούνια και χτυπήσουν, έχουμε έτοιμους -ειδικούς για την περίσταση- διωκτικούς και δικαστικούς θεσμούς, για να το κάνουν μάκια το τραύμα να περάσει.

Τόσο ευάλωτοι στην κολακεία, τόσο επιρρεπείς στη διαφθορά, τόσο ευεπίφοροι στις πιέσεις, τόσο ευένδοτοι στη χειραγώγηση, τόσο προσκολλημένοι στην ατομική τους επιβίωση· αυτοί δεν είναι πολιτικοί: θαλάσσιες χελώνες είναι που μάλλον δεν τους αξίζει το κράτος και το κοινοβούλιο, αλλά κάποιο φυσικό πάρκο να παίζουν υπό ασφαλείς για την επιβίωση τους είδους τους συνθήκες. Και το πόσο χελώνες είναι αποδεικνύεται από το γεγονός πως μόλις κάτι τους τρομάξει, σπεύδουν έντρομοι να κρυφτούν μέσα στο καβούκι τους.


jparaske@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/11/2008"

Σελίδες: 12

Pde.gr, © 2005 - 2024

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32288
  • Τελευταία: Dialeimma
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1159617
  • Σύνολο θεμάτων: 19212
  • Σε σύνδεση σήμερα: 459
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 1964
  • (Αύγουστος 01, 2022, 02:24:17 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 4
Επισκέπτες: 390
Σύνολο: 394

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.114 δευτερόλεπτα. 28 ερωτήματα.