Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Θέματα - thlemaxos355

Σελίδες: 12
1
Οι μαθητές του Δημοτικού, δεν γνωρίζουν τον Ελύτη, ξέρουν όμως καλά στην πλειοψηφία τους τον Καρβέλα και την Ρούλα Βροχοπούλου(!!).

Δώσαμε άραγε πλέον στην τηλεόραση, το ρόλο του εκπαιδευτή των παιδιών μας, αναγορεύοντάς την σε…κατ` οίκον δάσκαλο;
Θα πρέπει να της εκχωρηθεί από γονείς και δασκάλους, αυτός ο ρόλος;
Ποιές οι επιπτώσεις της τηλεόρασης πάνω στην καλλιέργεια των παιδιών;

Είναι ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Α/θμια Εκπαίδευση Σερρών, δίνοντας αποκαλυπτικές πληροφορίες.

Όλα τα συμπεράσματα αλλά και άλλο πρωτότυπο υλικό που εκδόθηκε μέσω του προγράμματος των Σερρών, περιλαμβάνονται στον καλαίσθητο φάκελο-τσάντα που προορίζεται για τους συνέδρους-εκπαιδευτικούς.


Η έρευνα που γίνεται σε επιστημονική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» και τον καθηγητή Κ. Ζαφειρόπουλο είναι σε εξέλιξη,
αλλά από το πρώτο της κομμάτι που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 450 μαθητών, 27 Δημοτικών Σχολείων, σε 7 νομούς της Βόρειας Ελλάδας, έχουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, στη λίστα των αναγνωρίσιμων προσώπων, πρώτη έρχεται η Αλίκη Βουγιουκλάκη με ποσοστό 93%, ακολουθεί ο Καρβέλας (80%), η Μακρυπούλια (77%), η Ρούλα Βροχοπούλου το «νούμερο» από το reality show για όσους δεν γνωρίζουν (με 72%), ακολουθεί ο … Κολοκοτρώνης (71%), δημοσιογράφοι της τηλεόρασης και τραγουδιστές της μόδας, ενώ …τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, αναγνωρίζονται (από μονοψήφιο ποσοστό μαθητών) ο Ελύτης, η Λαμπέτη, ο Χατζηδάκης κ.α.!


http://kathrefti.blogspot.com/2008/11/vs-1.html


2
Το παρακάτω τραγουδάκι σε σττίχους Χάρης και Πάνου Κατσιμίχα σε Μουσική Bobby Mcferrin στο δίσκο " η μοναξιά του σχοινοβάτη" πιθανόν να το έχετε σιγοτραγουδήσει

Don’t worry, be happy! Don’t worry, be happy! Άμα ξυπνήσεις και έχεις βγάλει ουρά, αν κοιταχτείς και έχεις βγάλει βυζιά ... Don’t worry, be happy! Άμα η κόρη σου σε λέει μπαμπά ενώ ο γιος σου σε φωνάζει μαμά... Don’t worry, be happy! Δεν είναι αυτό για να σ’ ανησυχεί είναι μια ψιλομετάλλαξη... Don’t worry, be happy! Και τι με νοιάζει εμένα δηλαδή, Εγώ θα γίνω σταρ του MTV. Don’t worry, be happy!
Γνωρίζετε όμως ότι οι παραπάνω στίχοι (αδελφοί Κατσιμίχα) περιλαμβάνονται ως μάθημα στο νέο βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ΄ Γυμνασίου (σελ.148). και μάλιστα το υπουργείο καλεί τους καθηγητές να το συζητήσουν με τα παιδιά;

http://online-pressblog.blogspot.com/


ΘΕΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ!ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ...

3
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα / Προκαλεί πάλι η κ.Ρεπούση
« στις: Σεπτέμβριος 23, 2008, 11:27:33 πμ »
Είχε το θράσος να πάει στην εκδήλωση για τα «Ματωμένα Χώματα»

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ Η ΡΕΠΟΥΣΗ...

Τη φωτιά στη Σμύρνη την έβαλαν οι Έλληνες, είπε!
 
 ΧΑΜΟΣ έγινε για μια ακόμη φορά με τις απόψεις που διατύπωσε η, γνωστή μας από το βιβλίο της ΣΤ΄ του Δημοτικού, κ. Μαρία Ρεπούση, η οποία παραβρέθηκε σε εκδήλωση-συζήτηση που οργανώθηκε στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ Βιβλίου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με αφορμή την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της Διδούς Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη που θα ξεκινήσει να προβάλλεται από τον Οκτώβριο.

ΕΚΕΙ λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Ρεπούση προκάλεσε και διατύπωσε για μια ακόμη φορά τις γνωστές της θέσεις περί συνωστισμού στην παραλία της Σμύρνης, ενώ, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του καναλιού, στην τοποθέτησή της επεσήμανε ότι «στην τουρκική ιστοριογραφία υπάρχει η άποψη ότι τη φωτιά -και αυτό διδάσκονται και τα παιδιά στα σχολεία- δεν την έβαλαν οι Τούρκοι, την έβαλαν οι Έλληνες» (!), ενώ ήλθε σε κόντρα για τις απόψεις της αυτές με τον ιστορικό και πανεπιστημιακό Γ. Μαργαρίτη...

ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ πάντως ότι το βιβλίο της Δ. Σωτηρίου, σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (Οκτώβριος 2007), είχε αποφασιστεί να μοιραστεί στους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού ταυτόχρονα με την απόσυρση του περιβόητου βιβλίου της ομάδας της κυρίας Ρεπούση...

ΘΕΜΑ της συζήτησης ήταν η μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού, καθώς και η πίκρα του ξεριζωμού, που αποτυπώνονται σ' αυτήν την τηλεοπτική υπερπαραγωγή. Ο σκηνοθέτης της σειράς Κώστας Κουτσομύτης μιλώντας στην εκδήλωση για το έργο της συγγραφέως, τόνισε ότι «είναι ένα καθαρά αντιπολεμικό βιβλίο και τελειώνει με τις λέξεις "αλίμονο στους αίτιους"».

ΑΠΟ την πλευρά του καναλιού πάντως διαψεύδονται οι πληροφορίες που διέρρευσαν μετά την παρουσία στην εκδήλωση της κ. Ρεπούση ότι η συγγραφέας του βιβλίου που εστάλη στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» έχει αναλάβει σύμβουλος παραγωγής του σίριαλ, δηλαδή στην ουσία θα είχε λόγο στη μεταφορά ενός βιβλίου που αποτυπώνει όλο το δράμα του Ελληνισμού εκεί στην παραλία της Σμύρνης και την αγριότητα της Μικρασιατικής Καταστροφής...

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα είναι σε βάρος του βιβλίου, της συγγραφέως, του σταθμού και τελικά σε βάρος των τηλεθεατών... που θα περιμένουν να δουν στη μικρή οθόνη την ιστορία της καταστροφής της Σμύρνης όπως την κατέγραψε η Διδώ Σωτηρίου...

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ καλύτερα από μας οι αρμόδιοι του σταθμού ότι το τηλεοπτικό κοινό ξέρει να «τιμωρεί» και φανταζόμαστε ότι αυτό δεν είναι ο στόχος τους και η επιθυμία τους...

ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ τη διάψευση, παρά το γεγονός ότι το πνεύμα που αποπνέει η ανακοίνωση του σταθμού για το θέμα αυτό δεν είναι στο πνεύμα του βιβλίου...

www.paron.gr
 

4
Καθημερινή προσευχή , επίσημη ανάρτηση της ελληνικής σημαίας μια φορά το μήνα, ενημέρωση των γονιών  για τις απουσίες των μαθητών, αυστηρή απαγόρευση στο χώρο του σχολείου ατόμων  χωρίς άδεια, τέλος στην κατάχρηση των φωτοτυπημένων εργασιών,  απαγίορευση χρήσης κινητών τηλεφώνων, τήρηση βιβλίου σχολικής ζωής και αυστηρό έλεγχο στα κυλικέια , είναι οι οδηγίες που δίνει το υπ.  Παιδείας με γκύκλιο που απέστειλε σήμερα προς όλα τα Δημοτικά Σχολεία, την οποία παρουσιάζει το esos.gr.

  Ειδικότερα με την εγκύκλιο το υπ. Παιδείας δίνει τις ακόλουθες οδηγίες προς ττους διευθυντές σχολείων
1. Πρωινή Προσευχή
Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ.Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ. σας επισημαίνουμε ότι:

Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται.

2.Ανάρτηση σημαίας

. Επίσημη ανάρτηση της σημαίας γίνεται :

α. Την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας)

β. Τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές

γ. Όταν κρίνεται απαραίτητο από το Σύλλογο Διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές.

            3. Συνεργασία με γονείς

             Κάθε εκπαιδευτικός ορίζει μέρα και ώρα συνεργασίας με τους γονείς των μαθητών μια φορά το μήνα. Η ημέρα και η ώρα συνεργασίας καταγράφονται στο βιβλίο πράξεων του διδακτικού προσωπικού και γνωστοποιούνται στους γονείς. Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τους εκπαιδευτικούς κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα. (ΠΔ 201/98, άρθρο 11 παρ.1, εδαφ.ε).
 

           4. Απουσίες μαθητών.

            Ο δάσκαλος της τάξης παρακολουθεί καθημερινά τη φοίτηση των μαθητών, καταγράφοντας τις καθημερινές απουσίες (ΠΔ 201/98, άρθρο 11, παρ. 2, εδαφ. α) και για το θέμα υπάρχει αλληλοενημέρωση οικογένειας-σχολείου.
            Όταν μαθητής απουσιάζει αδικαιολόγητα  και οι γονείς ή οι κηδεμόνες του δεν επικοινωνούν με το σχολείο, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες που περιγράφονται στο ΠΔ 201/98, άρθρο 11, παρ. 2, εδαφ. α και β.


5.Βιβλια

Κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων διανέμονται στους μαθητές τα διδακτικά βιβλία, τα οποία έχουν έγκαιρα παραληφθεί και δίνονται οδηγίες για θέματα τα οποία αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων και στη λειτουργία εν γένει του σχολείου.

Από την επόμενη μέρα του αγιασμού εφαρμόζεται, χωρίς παρέκκλιση, το προβλεπόμενο διδακτικό ωράριο και το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα τόσο για το Δημοτικό όσο και για το Νηπιαγωγείο, συμπεριλαμβανομένων και των ολοήμερων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

<!--[if !supportLists]-->6.    <!--[endif]-->Συντάσσεται άμεσα το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη με αριθμ. Φ.12/682/72791/Γ1/4-6-2008 Εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ με θέμα: «Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2008-2009».

 

      7. Σχολικά διδακτήρια- μεταφορά μαθητών

           Πριν από την έναρξη των μαθημάτων να ληφθεί μέριμνα ώστε:

α. να έχουν πραγματοποιηθεί έγκαιρα οι αναγκαίες βελτιώσεις των υποδομών των διδακτηρίων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

β. να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυθέντων νέων σχολικών μανάδων, καθώς και των νέων παραρτημάτων Νηπιαγωγείων.

γ. να έχει διασφαλισθεί πλήρως η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών, σύμφωνα με τη με αριθμ. ΙΒ/6071/26-8-1998 (ΦΕΚ 932, τ. Β΄) ΚΥΑ.

 

      8.  Άδειες εισόδου στα Σχολεία

      Προγράμματα, εκδηλώσεις, δραστηριότητες, πρακτικές ασκήσεις, καθώς και  έρευνες πραγματοποιούνται μόνο μετά την έγκριση των αρμόδιων Δ/νσεων του ΥΠΕΠΘ, σύμφωνα με τη με αριθμ. 49181/Γ2/18-5-2005 Εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ. Για την υλοποίησή τους κρίνεται απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των Σχολικών Συμβούλων και των Δ/ντών Εκπαίδευσης. Στις περιπτώσεις πρακτικών ασκήσεων φοιτητών, οι δάσκαλοι βρίσκονται μέσα στην αίθουσα και είναι υπεύθυνοι για όλη την εκπαιδευτική διαδικασία και την ασφάλεια των μαθητών.
      Αιτήματα τα οποία προέρχονται από εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την πραγματοποίηση επισκέψεων σε  σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα υποβάλλονται στην Δ/νση Σπουδών Π.Ε του ΥΠΕΠΘ. Εφόσον τους χορηγηθεί η σχετική άδεια, θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός της προσωπικότητας και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και η ομαλή λειτουργία του σχολείου.
      Τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δε δίνονται στοιχεία των μαθητών σε  πρόσωπο ή φορέα. Υπεύθυνος στην περίπτωση αυτή καθίσταται ο Δ/ντής του Σχολείου.
       Για την παρουσία ειδικών επιστημόνων, καλλιτεχνών, κ.λ.π. στα σχολεία, στα πλαίσια της σχολικής ζωής και του πολιτισμού, ισχύουν τα αναφερόμενα στο ΠΔ 201/98, άρθρο 13, παρ. 4.
       9. Ενημέρωση μαθητών για το περιεχόμενο ανακοινώσεων, προσκλήσεων, κ.α

       Το περιεχόμενο ανακοινώσεων, προσκλήσεων καθώς και κάθε εκπαιδευτικού υλικού, έντυπου και ηλεκτρονικού,  το οποίο προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, οργανώσεις, φορείς ή ιδιώτες, δεν ανακοινώνεται στους μαθητές χωρίς τη σχετική  έγκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, σύμφωνα με τη με αριθμ, 144456/Γ2/20-12-2005 εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ.


  10. Ασφάλεια μαθητών

  Σύμφωνα με τη με αριθμ, 2368/Γ2/9-1-2007 Εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ, οι  Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποχρεούνται να φροντίζουν, ώστε οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου να παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
              Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του.
           Οι γονείς εισέρχονται στο σχολείο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τους δασκάλους των τάξεων και μετά από άδεια του Διευθυντή του σχολείου. 

          11. Συνεργασία Εκπαιδευτικών-Προγραμματισμός και απολογισμός εκπαιδευτικού έργου.

            α. Οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολικής μονάδας συνεργάζονται σε πάσης φύσεως θέματα (εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά, διοικητικά, κλπ) για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων της ίδιας τάξης συνεργάζονται ώστε να συμβαδίζουν στην ύλη που διδάσκουν σε κάθε μάθημα.

           β. Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων συνεργάζονται στενά με τους εκπαιδευτικούς του Ολοήμερου Προγράμματος και προγραμματίζουν από κοινού συγκεκριμένες δραστηριότητες για όλους τους μαθητές που φοιτούν στο Ολοήμερο και ειδικότερα για μαθητές που χρήζουν ειδικής προσοχής.
                Στο τέλος κάθε διδακτικού έτους συνεδριάζει ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας με θέμα: «Απολογισμός διδακτικού έτους». Κατά τη συνεδρίαση, οι δάσκαλοι κάθε τάξης ή τμήματος, καθώς και οι εκπαιδευτικοί του Ολοήμερου Προγράμματος καταθέτουν το δικό τους απολογισμό, όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων και θέματα σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματός τους, προβλήματα που συνάντησαν, λύσεις που έδωσαν, προγράμματα που εφάρμοσαν, προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης και ό, τι άλλο κρίνουν αναγκαίο. Με βάση τους απολογισμούς όλων των εκπαιδευτικών συντάσσεται ο συνολικός απολογισμός της σχολικής μονάδας και υποβάλλεται από το Διευθυντή της στο Σχολικό Σύμβουλο, ο οποίος τους λαμβάνει υπόψη κατά τη σύνταξη της τελικής έκθεσης-απολογισμού του (Φ. 353.1./324/105657/Δ1/8-10-02, ΥΑ, άρθρο 13,  ΦΕΚ 1340, τ. Β)
             γ. Οι Δάσκαλοι και οι Εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων τηρούν portfolio μαθητή, όπου καταγράφονται οι δραστηριότητες και οι επιδόσεις όλων των μαθητών, προς ενημέρωση των γονέων, των δασκάλων και των Σχολικών Συμβούλων.


            12. Χρήση κινητών τηλεφώνων

               Για τη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των σχολικών χώρων ισχύει η με αριθμ. 132328/Γ2/7-12-2006 Απόφαση του ΥΠΕΠΘ.


            13. Εφημερεύοντες- επιτήρηση μαθητών

            α. Δημοτικό σχολείο

            Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται από το Σύλλογο  Διδασκόντων και το Δ/ντή του Σχολείου σχετικά με το θέμα της επιτήρησης των μαθητών και να τηρούνται χωρίς καμία παρέκκλιση όσα αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Π.Δ 201/98 (ΦΕΚ 161, τ. Α΄), στην παράγραφο 18 του άρθρου 36 της με αριθμ.Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002, (ΦΕΚ 1340, τ. Β΄) Υπουργικής Απόφασης, στη με αριθμ. Φ.12/773/77094/Γ1/28-7-2006,(ΦΕΚ1139,τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση και στη με αριθμ. Φ.350/12/59201/Δ1/7-5-2008 Εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ.

          Τονίζεται ιδιαίτερα ότι υπεύθυνος για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη είναι ο εκπαιδευτικός που διδάσκει τη συγκεκριμένη ώρα. Γι’ αυτό εισέρχεται στη αίθουσα μαζί με τους μαθητές και μετά το τέλος του μαθήματος εξέρχεται από αυτή, όταν έχουν αποχωρήσει όλοι οι μαθητές.  (ΠΔ 201/98, άρθρο 13, παρ.2, εδαφ.θ).

             β. Νηπιαγωγείο

             Για την επιτήρηση των νηπίων ισχύουν όσα αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 11 του Π.Δ 200/98 (ΦΕΚ 161, τ. Α΄), καθώς στο άρθρο 39 της με αριθμ.Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002, (ΦΕΚ 1340, τ.Β΄) Υπουργικής Απόφασης.
 

             13.  Κατ’ οίκον εργασίες

             Οι κατ΄ οίκον εργασίες καθορίζονται με τις με αριθμ. Φ12/428/85241/Γ1/18-8-2003, και Φ.12/342/35602/Γ1/9-5-2005 Εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ με θέμα: «κατ’ οίκον εργασίες» Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση των φωτοτυπημένων εργασιών, οι οποίες όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ποιοτική εκπαίδευση, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και την εποικοδομητική εργασία των μαθητών, αλλά αντιθέτως καταπονούν τους μαθητές και καταντούν κουραστική και ανιαρή την απασχόλησή τους.


             14.  Εφαρμογή ωραρίου σε περιπτώσεις απουσίας εκπαιδευτικού

             Το ωράριο αποχώρησης των μαθητών από το Σχολείο δε διαφοροποιείται από το προβλεπόμενο, όπως αυτό ορίζεται στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, σε περίπτωση έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού οποιασδήποτε ειδικότητας.

             Μόνο σε μακροχρόνια απουσία εκπαιδευτικού (Αγγλικής, Γαλλικής ή Γερμανικής) μπορεί να γίνει εξαίρεση, με εισήγηση του οικείου Σχολικού Συμβούλου και απόφαση του οικείου Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης.

             Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού, εφαρμόζεται το άρθρο 36, παρ. 25 της Φ.353.1./324/105657/Δ1/8-10-02, (ΦΕΚ 1340 τ. Β) ΥΑ, το άρθρο 29, παρ. 8 της ιδίας ΥΑ, καθώς και το άρθρο 13, παρ. 8, του  Νόμου 1566/85.

             Τονίζεται ότι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν να λαμβάνουν τα προσφορότερα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού.


            15. Ενισχυτική διδασκαλία

             Οι δάσκαλοι που εφαρμόζουν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, σε τμήματα ή μαθητές, να υποβάλλουν στο Σχολικό Σύμβουλο, κάθε τρίμηνο, έκθεση προόδου των μαθητών που συμμετέχουν σ΄ αυτά, στην οποία να αναφέρουν την πρόοδο των μαθητών,  καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα βοηθήσει το Σχολικό Σύμβουλο στο σχηματισμό ολοκληρωμένης άποψης για την επιτυχία του προγράμματος.

           16.  Επιμορφωτικές συναντήσεις- Εκθέσεις απολογισμού

            Οι Σχολικοί Σύμβουλοι διοργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια για όλους τους εκπαιδευτικούς της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας, με σκοπό την ομαλή πορεία της παιδαγωγικής και διδακτικής πράξης, καθώς και την προώθηση νέων, σύγχρονων διδακτικών μεθόδων, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΠΔ 201/98 και άρθρο 12 του ΠΔ 200/98. Στις συναντήσεις αυτές καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τους Σχολικούς Συμβούλους (διδασκαλίες, πρακτικές ασκήσεις, συντονισμός δραστηριοτήτων, καθοδήγηση εκπαιδευτικού έργου- άρθρα 8-13, Φ. 353.1./324/105657/Δ1/8-10-02, ΦΕΚ 1340 τ.Β, ΥΑ) που θα συντελέσει στη βελτίωση της επίδοσης των εκπαιδευτικών. Η παρουσία όλων των εκπαιδευτικών, στις επιμορφωτικές αυτές συναντήσεις, είναι υποχρεωτική.
Κρίνεται απαραίτητη η πραγματοποίηση συναντήσεων των Σχολικών Συμβούλων, Δ/ντών Εκ/σης, Προϊσταμένων Γραφείων και Δ/ντών  Σχολείων κατά Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην αρχή κάθε σχολικού έτους, καθώς και ανά τρίμηνο, προκειμένου να εξετάζονται γενικότερα εκπαιδευτικά θέματα μείζονος σημασίας, που θα συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Σημαντική θεωρείται η συμβολή των Σχολικών Συμβούλων στην επιτυχία του εκπαιδευτικού έργου των νεοδιόριστων. Για το λόγο αυτό  προτείνεται η διοργάνωση ειδικών επιμορφωτικών σεμιναρίων από τους Σχολικούς Συμβούλους για τους νεοδιόριστους, στην αρχή κάθε σχολικού έτους, με σκοπό τη διευκόλυνση του έργου τους.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι οφείλουν να επισκέπτονται τακτικά και καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους τα σχολεία ευθύνης τους, τόσο του πρωινού όσο και του ολοήμερου προγράμματος, ώστε να παρακολουθούν τον αρχικό προγραμματισμό, να ενημερώνονται για το επιτελούμενο εκπαιδευτικό έργο, να παρεμβαίνουν διαμορφωτικά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, να συζητούν με τους εκπαιδευτικούς τις αναγκαίες αναπροσαρμογές και να δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες και υποδείξεις. Στις εκθέσεις που υποβάλλουν στους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, παρακαλούνται να επισημαίνουν συγκεκριμένα προβλήματα που παρατηρούνται στις σχολικές μονάδες ευθύνης τους και να διατυπώνουν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης συντάσσουν συνολική έκθεση του εκπαιδευτικού έργου της Περιφέρειάς τους, στο τέλος κάθε διδακτικού έτους και τις υποβάλλουν στην Δ/νση Σπουδών Π.Ε. του ΥΠΕΠΘ, προκειμένου το ΥΠΕΠΘ να έχει σαφή εικόνα λειτουργίας των Σχολείων της χώρας και να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος.


17. Καθυστέρηση εγγραφής- Επανάληψη τάξης

Θέματα που αφορούν στην καθυστέρηση εγγραφής μαθητών στην Α΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου ρυθμίζονται από το ΠΔ 201/98 άρθρο 7, παρ. 13 και 14.

Η επανάληψη φοίτησης νηπίων στο Νηπιαγωγείο προβλέπεται στο ΠΔ 200/98, άρθρο 7, παρ. 7.

Θέματα που αφορούν στην επανάληψη τάξης και την αξιολόγηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου αναφέρονται στα ΠΔ 121/95 και 8/95.

18. Ημερολόγιο σχολικής ζωής

Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων παρακαλούνται οι Δ/ντές των Σχολείων να τηρούν το βιβλίο σχολικής ζωής, όπως ορίζεται από τα ΠΔ 201/98, άρθρο 6  και 200/98, άρθρο 6.

19. Έλεγχος λειτουργίας κυλικείων

              Για τον έλεγχο της ομαλής λειτουργίας των κυλικείων και τη διάθεση από αυτά των προβλεπομένων και οριζομένων ειδών ισχύουν οι διατάξεις της 64321/Δ4/16-5-08, ΦΕΚ 1003/2008 ΚΥΑ και ΔΥ1γ/Γ.Π./οικ.93828, ΦΕΚ 1183/31-8-06 ΥΑ.

www.esos.gr

5
ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ..ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΤΟ ΠΑΡΟΝ''


Και χυδαιολόγος και ανορθόγραφος...
Καμιά τιμωρία για το αισχρό γραπτό των απολυτηρίων εξετάσεων!


Πολύς θόρυβος γίνεται τελευταία για την Παιδεία. Πορείες, διαμαρτυρίες, καταλήψεις και συζητήσεις για το αν θα πρέπει να περάσει ή όχι το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.λπ. Όλα αυτά όμως μηδενίζονται, απαξιώνονται και καταρρέουν από το γραπτό ενός μόνο μαθητή της Γ' Λυκείου από νησί των Δυτικών Κυκλάδων, που αποκαλύπτει πως τόσα χρόνια χτίζουμε στην άμμο. Ένα γραπτό γεμάτο απίστευτα ορθογραφικά λάθη, τραγικές ασυνταξίες και κυρίως θρασύτατο και χλευαστικό έως προσβλητικό για τη θρησκεία, για τον καθηγητή και τους θεσμούς.

Aν τα τρισεκατομμύρια που έχουν επενδυθεί όλα αυτά τα χρόνια στην Παιδεία έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται να μιλάμε για τίποτα.

Ούτε για παρεμβάσεις ούτε για ιδιωτικοποιήσεις ούτε για επίπεδο σπουδών. Χρειάζεται μόνο να σκύψουν το κεφάλι από ντροπή όλοι εκείνοι που είχαν την ευθύνη της Παιδείας τα τελευταία χρόνια για το κατάντημά της. Χωρίς φυσικά να απαλλάσσονται των ευθυνών τους οι καθηγητές, γιατί αυτοί, υποτίθεται, μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά μας, τους τα εμπιστευόμαστε, και θα δείτε τι διαπαιδαγώγηση παρέχουν και πόσο κοντά στους μαθητές και στα προβλήματά τους είναι.

Δημοσιεύουμε αυτούσιο το γραπτό αυτό, μήπως και συγκινηθούν εκείνοι που έχουν την αρμοδιότητα να διδάξουν τα παιδιά μας και έτσι αποφύγουμε στο μέλλον τα χειρότερα. Γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα χειρότερα όχι απλώς έρχονται, αλλά ήδη βρίσκονται εντός των τειχών.

Δεν μας εξέπληξε τόσο το ανορθόγραφο του κειμένου -κομμάτια να γίνει, έχουμε δει και χειρότερα σε διάφορα «απανθίσματα»- όσο οι «ρουκέτες», ο πρωτόγονος τρόπος διατύπωσης γραπτού λόγου και οι χυδαιολογίες. Είναι η ενδεικτική στάση και η συμπεριφορά, αν θέλετε, ενός μαθητή κατά την «ιερή» ώρα που κρίνεται και εξετάζεται για να αποφοιτήσει και να πάρει το απολυτήριό του από το Λύκειο, απέναντι στον δάσκαλό του.

Επειδή όμως ο πειρασμός των απανωτών σχολίων είναι μεγάλος, ας αφήσουμε καλύτερα να «μιλήσει» το ίδιο το γραπτό, όπου βέβαια για ευνόητους λόγους κρατήθηκε η σύνταξη και η ορθογραφία του πρωτότυπου:

=Στην ερώτηση ποια τα καθήκοντα των χριστιανών, διαχρονικά, έναντι της ελευθερίας και της πολιτικής εξουσίας (κράτους), ο μαθητής απαντά: «Ο σωστός χριστιανός είναι πάντα ελεύθερος υπό οποιοδήποτε καθεστός καθώς ψυχικά είναι πάντα ενωμένος με τον Θεό και καθοδηγούμενος με αυτόν. Ασκεί την πίστη του δεν φοβάτε να την εκδηλώνει στους άλους (και πάνω απ' όλα γράφει στο πέος του!) όλους αυτούς που τον καταδικάζουν γι αυτόν το λόγο».

=Πώς τοποθετείται η Εκκλησία απέναντι στο οικολογικό ζήτημα; Αναπτύξατε εν συντομία τους άξονες των απόψεών της, ήταν η επόμενη ερώτηση και ιδού η ανάπτυξη:

«Η Εκκλησία είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον είναι δημιούργημα του Θεού και κανένας δεν έχει το δικαίομα να το καταστρέφει, εξάλου όλοι ζούμε μέσα του και εξαρτόμαστε από αυτό και εφόσον το περιβάλλον το δημιούργησε ο Θεός είναι ένα κομμάτι μας. Μάλιστα μια συγκινιτική κίνηση της Εκκλησίας ήταν η αναδάσωση από κάτι παπάδες στην περιοχή της πεντέλης (έδειξε live το star τους καλούς παπούλιδες που ξεσκίζονταν να σκάβουν σαν κομπρεσέρ για να φυτέψουν δεντράκια. Πραγματικά πολύ συγκινητικό)+++».

Κρατηθείτε, όμως, γιατί έρχονται κι άλλες εξίσου αισθητικά άρτιες, εκφραστικά και λογοτεχνικά δεινές και κατά το περιεχόμενο απρόσμενα πρωτότυπες απαντήσεις που… σοκάρουν!

Για τη θέση της χριστιανικής ηθικής στον σύγχρονο -ηθικά προβληματισμένο- άνθρωπο, αναφορικά με την πρόοδο της τεχνολογίας ερωτάται ο μαθητής και απαντά:

=«Η εκκλησία δεν είναι ενάντια στην πρόοδρο της τεχνολογίας εάν φυσικά αυτή είναι για καλό σκοπό. Η τεχνολογία θα πρέπει να χρησημοποιήται συνετά από τους ανθρώπους για την ειρήνη και την καλυτέρευση του κόσμου μας και όχι για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής. Βέβαια η τεχνολογία έχει εισάγει στην αγορά και περίεργα προϊόντα που δεν μπορεί να ξέρει κανείς τις επιπτώσεις τους (όπως παράδειγμα οι επιμυκιντές πέους!). Οι επιπτώσεις θα φανούν στο μέλλον».

Και συνεχίζει ακάθεκτος, τοποθετούμενος ηθικά επί της θανατικής ποινής ή καταδίκης:

=Η πράξη της ευθανασίας δεν είναι αποδεκτή από την εκκλησία ούτε στις πιο ακραίες περιπτώσεις. Το δόρο της ζωής που μας χάρισε ο Θεός δεν έχει δικαίομα να το πάρει κανένας. Το χειρότερο είναι να είναι και αθόος ο θανατοποινήτης και να εκτελεστεί άδικα.++ (Η τημορία που θα πρέπει να εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το ισόβιο γαργάλιμα ποδιών ή η ακατάπαυστη προβολή ταινιών πορνό μπροστά στον κρατούμενο χορίς να του επιτρέπεται ο αυνανισμός!»

Όπως καταλάβατε, το μάθημα στο οποίο έδινε γραπτές απολυτήριες εξετάσεις ο μαθητής ήταν τα Θρησκευτικά.

Εξίσου εκπληκτική και αποκαλυπτική όμως για το κλίμα, το επίπεδο και την ποιότητα της σχολικής διαδικασίας είναι και η συνέχεια σε εκπαιδευτικό και διοικητικό πια επίπεδο.

Ο επιβλέπων καθηγητής, αφού μηδένισε το γραπτό, κρίνοντας ότι το περιεχόμενό του δεν συνάδει ούτε προς τη φύση του μαθήματος ούτε και προς την ιδιότητα του μαθητή, απευθύνθηκε στον Διευθυντή του Λυκείου, από τον οποίο ζήτησε να τεθεί το θέμα στον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου με το ερώτημα της παραδειγματικής τιμωρίας ή μείωσης της διαγωγής του μαθητή. Ο Διευθυντής ωστόσο κράτησε εξαρχής μια αρνητική στάση, ισχυριζόμενος ότι ο μαθητής είναι ενήλικος, ενώ, όπως καταγγέλλεται, σε επικοινωνία του με τον σχολικό σύμβουλο ζήτησε να μη μηδενιστεί το γραπτό και να μη μειωθεί η διαγωγή του μαθητή!

Και τούτο παρά την πρόταση του συμβούλου να κληθεί ο μαθητής με τον κηδεμόνα του και να δώσει εξηγήσεις στον Σύλλογο των εκπαιδευτικών πριν αρχίσει η συνεδρίαση για τον χαρακτηρισμό της διαγωγής των μαθητών, παρόντος και του προέδρου του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου.

 Τελικά με ψήφους 19-1 η απόφαση του Συλλόγου ήταν να μην υπάρξει καμιά συνέπεια εις βάρος του μαθητή και η διαγωγή του να χαρακτηριστεί «κοσμιωτάτη» (!) όπως και των υπολοίπων αποφοιτώντων μαθητών της Γ΄ Λυκείου.

Ακολούθησε κι ένα διαδικαστικής υφής πόρισμα προκαταρκτικής εξέτασης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, που όχι μόνο απάλλασσε (!) τον Διευθυντή του σχολείου, αφού, όπως λέει, όφειλε να εκτελέσει την απόφαση του Συλλόγου, αλλά ζητούσε παράλληλα ο σχετικός φάκελος να τεθεί στο αρχείο λόγω ελλείψεως στοιχείων!

Η πεμπτουσία του συστήματος όπως αυτή προκύπτει από τη συμπεριφορά και τις διακριτικές αποστάσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού εν προκειμένω είναι μία: κουκούλωμα και ωχαδερφισμός.Μ' αυτά και μ' αυτά η καταγγελία στη συνέχεια έφτασε… ψηλότερα και μάλιστα κρίθηκε βάσιμη αυτήν τη φορά από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο και συνέταξε έκθεση διερευνητικού ελέγχου. Δέχεται δε το αυτονόητο: ότι τα αναγραφόμενα στο επίμαχο γραπτό του μαθητή είναι αντικειμενικώς υβριστικά, απαράδεκτα και προκλητικά ως περιεχόμενο γραπτού μαθητή της Γ΄ Λυκείου ο οποίος ολοκληρώνει τον κύκλο σπουδών του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, χαρακτηρίζει την απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων παράνομη, ως παντελώς αναιτιολόγητη, διότι, όπως αναφέρει, παρά τη σοβαρότητα του θέματος δεν διευκρινίζει τα τυχόν υποκειμενικά ή άλλα στοιχεία τα οποία δικαιολογούν την απαλλακτική απόφαση και τη μη επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης.

Θεωρεί επίσης ότι κακώς δεν εκλήθη ο εν λόγω μαθητής να παραστεί και να δώσει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, παρά τη σχετική πρόταση του σχολικού συμβούλου, ενώ καταλήγοντας εκτιμά ότι «η απόφαση υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας, αφού μια συμπεριφορά μη συμβατή με τα εκπαιδευτικά δεδομένα κρίθηκε ότι δεν πρέπει να επιφέρει καμιά κύρωση στον εν λόγω μαθητή»!

Κατόπιν όλων αυτών η Επιθεώρηση, όπως είναι φυσικό, προτείνει στον Σύλλογο να επανεξετάσει την όλη υπόθεση και ιδίως το θέμα μείωσης της διαγωγής του μαθητή, καλώντας τον να παράσχει εξηγήσεις και να αιτιολογήσει ειδικά και εμπεριστατωμένα τη νέα απόφασή του.

Παράλληλα, ζητά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του Διευθυντή και των μελών του Συλλόγου διδασκόντων της υπό κρίση σχολικής μονάδας για παράβαση καθήκοντος, ενώ σε περίπτωση που έχει μεσολαβήσει παραγραφή των σχετικών πειθαρχικών παραπτωμάτων, ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο των αρμοδίων για τη μη εμπρόθεσμη άσκηση πειθαρχικής δίωξης προϊσταμένων.

Τα όρια του… χαβαλέ!

Με αφορμή το «κουφό» αυτό γραπτό, όπως θα το χαρακτήριζε στα στέκια της η νεολαία μας, μερικά απλά ερωτήματα προκύπτουν αυθόρμητα για όλους.

Δικαίωμα του τάδε μαθητή να διακωμωδεί, να «φτύνει» και να μηδενίζει τα πάντα. Πολύ ωραία… Δεν πρέπει όμως μια τέτοια απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά, που δεν γίνεται στον δρόμο ή στο σπίτι, αλλά μέσα στην αίθουσα ενός δημόσιου σχολείου, να αξιολογείται και να επιφέρει κάποιες νόμιμες συνέπειες;

Δεν υπάρχει πλαίσιο και κανονισμός λειτουργίας, θεσπισμένος από την επίσημη πολιτεία, που να θέτει ορισμένα όρια όσον αφορά το ήθος και τη συμπεριφορά μαθητών και δασκάλων;

Εκτός και αν ο παραβατικός μαθητής έχει λάβει το προηγούμενο διάστημα κάποιο περίεργο μήνυμα από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα, ότι η ατιμωρησία, η ασυδοσία και ο ευτελισμός των πάντων είναι κεκτημένο. Ότι το μόνο όριο είναι ο χωρίς όριο… χαβαλές!

Βέβαια, εδώ είναι η ώρα να δουν όλοι όσοι συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.

Από τα χέρια κάποιων δασκάλων και καθηγητών (ου μην αλλά και γονέων) πέρασε αυτό το παιδί. Πώς λοιπόν διαπαιδαγωγήθηκε όλα αυτά τα χρόνια; Με βάση ποιες αρχές, ιδανικά και πρότυπα; Πώς έφτασε στην Γ΄ τάξη του Λυκείου, με τέτοια ορθογραφία και αδυναμία διατύπωσης ενός στοιχειωδώς σωστού λόγου; Θεατές ήταν οι καθηγητές του; Αυτήν τη μόρφωση προσφέρουν. Θα πρέπει να ανησυχούν όλοι οι γονείς. Άραγε η ΟΛΜΕ τι θα πει; Ότι καλά έκαναν οι καθηγητές του εν λόγω Λυκείου;

Το γραπτό αυτό έτσι κι αλλιώς αποτελεί γροθιά στο στομάχι μιας παρακμασμένης, ιδιωτεύουσας και παραιτημένης κοινωνίας.

Είναι το τεκμήριο ενοχής όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική πυραμίδα.

Πώς και πού μπορεί να σταθεί ένα τέτοιο κείμενο, το οποίο προέρχεται από έναν έφηβο που ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση και αποχαιρετά το Λύκειο;





6
αρθρα απο το ΠΑΡΟΝ της Κυριακης που μονο λυπη προκαλουν.....θα ευαισθητοποιηθει κανενας φορεας η επειδη  προκειται περι Ελληνιδας δεν μας αφορα;


Η δασκάλα

Στις 8/2 η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, που διδάσκει στο μειονοτικό χωριό (Πομακοχώρι) Μεγάλο Δέρειο του Νομού Έβρου στη Θράκη, δέχτηκε άνανδρη επίθεση μέσα στο χώρο του σχολείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της. 

Δράστης ένας μουσουλμάνος κάτοικος του χωριού, γονέας μαθητού της δασκάλας. Η Χαρά Νικοπούλου έμεινε να διδάξει στο χωριό αυτό με επιλογή της, ενώ είχε εναλλακτικές λύσεις - πιο «κοσμικές» ή πιο ανώδυνες. Εγκαταστάθηκε οικογενειακά, άρχισε να εργάζεται με πάθος σε αυτό που σπούδασε και κυρίως ένιωθε: ένα από τα δυσκολότερα «επαγγέλματα» του κόσμου, το ΔΑΣΚΑΛΙΚΙ. Σε κάποιους δεν άρεσε, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να δέχεται πιέσεις και απειλές από τοπικούς μειονοτικούς παράγοντες, προφανώς επειδή το παιδαγωγικό της έργο δεν είναι αρεστό στους εγκάθετους του τουρκικού Προξενείου. Άραγε επειδή η δασκάλα πέραν των καθημερινών μαθημάτων του σχολείου παρέδιδε δωρεάν μαθήματα τα απογεύματα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσχέρεια στην ελληνική γλώσσα; Μήπως επειδή έφτιαξε και οργάνωσε χορωδία για όλους τους μαθητές της ανοίγοντας τους Ορίζοντες;

Αληθεύει ότι ο μουσουλμάνος διευθυντής του σχολείου την απειλεί λέγοντάς της παράλληλα ότι «εδώ είναι Τουρκία»; (!)

Αληθεύει ότι οι πρακτορίσκοι του τουρκικού Προξενείου συλλέγουν υπογραφές για να διώξουν τη δασκάλα γράφοντας στα φυλλάδιά τους ότι «αυτό το χωριό αγαπά μόνο τους Τούρκους που για αιώνες μένουν σ' αυτό»;

Αληθεύει ότι οι τοπικοί παράγοντες (δήμαρχος κ.λπ.) σφυρίζουν αδιάφορα;

Ποιοι προσπαθούν να διώξουν την υποδιευθύντρια Χαρά Νικοπούλου από το Μεγάλο Δέρειο;

• Για τη ΔΑΣΚΑΛΑ, αντιγράφω μια φράση του εκδότη του περιοδικού «Ενδοχώρα» Γιάννη Χ. Κουριαννίδη για το ίδιο θέμα: «Αναρωτιέμαι: πόσους ανθρώπους έχουμε σαν τη δασκάλα Χαρά Νικοπούλου; Πέντε; Δέκα; Ίσως λέω και πολλούς! Τι κάνει το ελληνικό κράτος γι΄ αυτούς; Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται πλέον να απαιτούν στήριξη. Πρόσφεραν και προσφέρουν την ψυχή τους την ίδια για την προκοπή αυτού του τόπου. Εδώ όμως δεν μιλούμε ούτε καν για στήριξη. Εδώ βλέπουμε την πατρίδα για την οποία ματώνουν να τους περιφρονεί. Χαρά από το Δέρειο, Νίκο από την Ίμβρο, Κατερίνα και Νίκο από τα Σκόπια, Ελένη από τα κατεχόμενα της Κύπρου μας, Σεμπαεδήν από το Προσήλιο, αδέλφια μας από τη Βόρειο Ήπειρο, δεν χρειάζεται να σας το πούμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Το κάνετε και θα το κάνετε, γιατί έτσι λέει η ψυχή σας. Και να 'στε σίγουροι ότι αυτή είναι το μεγαλύτερο σας όπλο!»

(Προφανώς προσυπογράφω, παρότι στη φράση περιλαμβάνεται η μία απαγορευμένη λέξη: ΠΑΤΡΙΔΑ -η άλλη είναι το ΕΘΝΟΣ- και κινδυνεύουμε να μας περιλάβουν οι «προοδευτικοί», α ναι, και οι συνδικαλιστές του κλάδου των δασκάλων οι οποίοι χρόνια τώρα ασχολούνται μόνο με τις αυξήσεις τους, με τα ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ.)

• Για την ελληνική πολιτεία:

Υπάρχει ελληνικό κράτος στην περιοχή να προστατέψει τη Δασκάλα ή υπερίσχυσαν και εδώ οι γραικύλοι;

Τι καθεστώς ισχύει επιτέλους στη Θράκη; ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

 
.............................................................................

Έλληνας δήμαρχος κάνει έξωση στην ελληνίδα δασκάλα που τόλμησε... Την είχαν βάλει στο μάτι οι μουσουλμάνοι της Θράκης γιατί δεν είχε δεχθεί την τουρκική μειονότητα
 
Η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου που είχε μπει στο... μάτι των μουσουλμάνων της Θράκης επειδή δεν ήθελε να δεχθεί ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στην περιοχή, έχει μπει όπως φαίνεται και στο... μάτι ενός έλληνα δημάρχου, του Ευάγγελου Πουλιλιού που ηγείται του Δήμου Ορφέα, ο οποίος έστειλε πριν από λίγες μέρες προς την αδάμαστη δασκάλα τελεσίγραφο για να εκκενώσει το σπίτι του δασκάλου όπου διαμένει, γιατί έχει δήθεν... πολεοδομικές παραβάσεις!
Το γεγονός καταγγέλλει το Κέντρο Πομακικών Ερευνών που σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων:
«Το τελεσίγραφο αυτό ρίχνει λάδι στη φωτιά και δυναμιτίζει την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που τα όποια προβλήματα είχαν ανακύψει στο Μεγάλο Δέρειο από τη δράση του τουρκικού εθνικισμού είχαν κοπάσει. Ο δήμαρχος, με τη λογική της βεντέτας και από μια ανεξήγητη εμπάθεια προς το πρόσωπο της δασκάλας-υπόδειγμα κ. Χαράς Νικοπούλου, ανοίγει με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων που μόνο ζημιά θα φέρει στον τόπο.
Οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι πράκτορες του τουρκικού εθνικισμού στην περιοχή, οι οποίοι επιχαίρουν και χειροκροτούν την ενέργεια αυτή του δημάρχου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν το κάνει κατόπιν πιέσεων ή στα πλαίσια μιας άθλιας συναλλαγής με τον τουρκικό εθνικισμό.
Άραγε εξόφθαλμες πολεοδομικές παραβάσεις και καταπατήσεις δεν υπάρχουν στον Δήμο του κ. Πουλιλιού; Πώς η ευαισθησία του για τον νόμο εξαντλήθηκε σε έναν τοίχο στην οικία της κ. Χαράς Νικοπούλου; Όμως στο θέμα των αυθαιρεσιών στον Δήμο Ορφέα θα επανέλθουμε σύντομα.
Καλούμε τον δήμαρχο, έστω και την ύστατη στιγμή, να ανακαλέσει την προσβλητική επιστολή, η οποία θίγει όχι μόνο το πρόσωπο της δασκάλας-υπόδειγμα κ. Χαράς Νικοπούλου, αλλά και όλους τους άξιους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στα Πομακοχώρια για να διδάξουν τα ελληνικά γράμματα στα Πομακόπουλα.
Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όπως και τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Δημήτριο Σταμάτη, να παρέμβουν προκειμένου να διαφυλάξουν το ήρεμο κλίμα στην περιοχή».
Ο εκπρόσωπος του Κέντρου Πομακικών Ερευνών Κεμάλ Σμίνογλου που υπογράφει την ανακοίνωση, θέτει -ορθά- μια σειρά ζητημάτων τα οποία θα πρέπει να ερευνήσει άμεσα η κυβέρνηση. Όπως π.χ. το... ξαφνικό ενδιαφέρον του δημάρχου Ορφέα για το... αυθαίρετο της δασκάλας. Το «ενδιαφέρον» αυτό από πού πηγάζει; Από προσωπική εμπάθεια ή από άθλια συναλλαγή με τους τούρκους εθνικιστές; Είναι δυνατόν σε μια δασκάλα-υπόδειγμα που διώκεται επειδή υπερασπίζεται τα ελληνικά ιδεώδη να βρίσκεται απέναντί της ένας έλληνας δήμαρχος; Μήπως τελικά ο δήμαρχος αυτός επιδιώκει νέο κύκλο εντάσεων στην περιοχή και, αν ναι, για ποιους λόγους;
Επειδή τα ερωτήματα είναι πολλά και κρίσιμα, πιστεύουμε ότι τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος όσο και ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Δημ. Σταμάτης θα πρέπει να πάρουν θέση και να ενεργήσουν άμεσα. Κάτι τέτοιες ενέργειες είναι... βούτυρο στο ψωμί των εθνικιστικών κύκλων του εξ Ανατολάς γείτονά μας. Γι' αυτό πρέπει να σταματήσουν εν τη γενέσει τους, όσο είναι καιρός...
...

και σαν να μην εφταναν ολα αυτα......   http://bp3.blogger.com/_cHni8p68qdg/SJWuUv_C8CI/AAAAAAAABUg/usB8DuCuaMA/s1600-h/img006.jpg
 


7
Στα «τυφλά» κρίθηκε το θέμα των καθηγητριών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της αναβαθμολόγησης των γραπτών των Αγγλικών κατά τις περσινές πανελλαδικές εξετάσεις στο Βαθμολογικό Κέντρο της Πυλαίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο εξετάζονταν τα γραπτά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.
Μαζί με την πρόεδρο του Κέντρου και τις 8 βαθμολογήτριες που συμμετείχαν στην αλλοίωση των βαθμών τιμωρήθηκαν και οι δύο καθηγήτριες που είχαν την τόλμη και την υπευθυνότητα να καταγγείλουν τα γεγονότα στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, οδηγώντας τελικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Παράλληλα, εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα για τους παράγοντες εκείνους του υπουργείου Παιδείας που έδωσαν τις εντολές της στρεβλής και σκανδαλώδους αναβαθμολόγησης, και μέχρι σήμερα δεν τους έχουν αποδοθεί ευθύνες.

Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου επέβαλε τελικά την ποινή της οριστικής παύσης στην πρόεδρο του Βαθμολογικού Κέντρου, η οποία είχε δώσει τις εντολές στις 8 βαθμολογήτριες, αλλά δεν είχε τεθεί σε αργία, και έβγαλε μάλιστα όλη τη χρονιά ως σχολική σύμβουλος στις Σέρρες.
Ο «πέλεκυς»

Στις 8 βαθμολογήτριες επιβλήθηκαν ποινές αργίας και στέρησης μισθού από 90 έως 100 ημερών από τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Οι δύο που κατήγγειλαν τη νοθεία τιμωρήθηκαν με 90 μέρες, όπως και άλλη μία που επέδειξε «ειλικρινή μεταμέλεια», ενώ 95 μέρες αργίας επιβλήθηκαν σε άλλες 4 βαθμολογήτριες. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η ποινική εκδίκαση της υπόθεσης, που έχει οριστεί για τις 13 Φεβρουαρίου του 2009.

Για «αιτία πολέμου» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα προσβάλουν τις ποινές για τις καθηγήτριες, με πρώτες αυτές που κατήγγειλαν τα γεγονότα, ως μη νόμιμες, στο ανώτερο συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Πρόκειται για άδικες και εξοντωτικές ποινές, που εξυπηρετούν την κυβερνητική σκοπιμότητα και όχι την απόδοση δικαιοσύνης. Ως τέτοιες προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν από τον κλάδο μας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Για μας οι ποινές αυτές είναι casus belli. Δεν μπορεί να τιμωρούνται υπάλληλοι επειδή εκτέλεσαν εντολές. Πρόκειται για αποφάσεις που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση εργαζομένων, ενώ αποκρύπτονται οι πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι πάνω από την πρόεδρο του βαθμολογικού κέντρου, καθώς οι εντολές είχαν δοθεί και σ' αυτήν από το υπουργείο Παιδείας», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Νίκος Αγαθαγγέλλου.

ΕΘΝΟΣ



τι λετε δικαιες η αδικες οι ποινες; αυστηρες η επιεικεις;

8
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα / Η ΚΥΡΙΑ Χ.
« στις: Ιούλιος 05, 2008, 04:21:12 μμ »
ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ...


Από μικρή δε συμπαθούσα τους εκπαιδευτικούς. Στα θετικά μαθήματα ήμουνα πιο καλή από τα θεωρητικά. Ο μπαμπάς ήτανε τμηματάρχης στο υπουργείο δημοσίων έργων και ήθελε να γίνω πολιτικός μηχανικός για να με βάλει στο υπουργείο. Έτσι έδωσα εξετάσεις, αλλά δυστυχώς μπήκα μαθηματικός. Τελείωσα σχετικά εύκολα με πτυχίο «σχεδόν καλώς 5,6» και έκανα τα χαρτιά μου για διορισμό.
Η επετηρίδα των μαθηματικών ήταν χάλια κι έτσι μέχρι να διοριστώ πέρασαν αρκετά χρόνια. Στην αρχή έκανα κάποια ιδιαίτερα. Πολύ το άγχος τους. Είχαν από μένα την απαίτηση να μάθω στα παιδιά ότι δεν μπορούσαν να μάθουν στο σχολείο και με θεωρούσαν υπεύθυνη για όλα. Μίλησε κάποιος συγγενής και με προσέλαβαν σε ένα φροντιστήριο. Αυτό ήταν κάτεργο και όχι δουλειά. Ήθελαν να γράφω σημειώσεις. Στην τάξη ήταν παιδιά από διαφορετικά σχολεία και ήθελαν άλλες ασκήσεις το καθένα. Ο ιδιοκτήτης όλο ερχόταν από το παραθυράκι και παρακολουθούσε. Ακόμα ζητούσε από τα παιδιά τη γνώμη τους για τους καθηγητές. Τα παράτησα γρήγορα. Ύστερα ήρθε ο γάμος και τα παιδιά, οπότε για μερικά χρόνια σταμάτησα να δουλεύω.
Αργότερα έκανα τα χαρτιά μου για αναπληρώτρια. Ο άντρας μου είχε κάποιο γνωστό από την κλαδική που με έστειλε σε δική του υπάλληλο στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας. Έτσι τοποθετήθηκα σε ένα γυμνάσιο σχετικά κοντά στο σπίτι μου. Ο διευθυντής ήταν καλός άνθρωπος και του είχαν μιλήσει για μένα από την τοπική κι έτσι δεν είχα προβλήματα. Οι άλλοι καθηγητές δεν με είδαν σαν αναπληρώτρια με πολύ καλό μάτι, αλλά έκανα την πάπια. Για πρώτη χρονιά ανέχτηκα κάποια ριξίματα στο πρόγραμμα, αλλά μικρό το κακό. Ευτυχώς είχα όλο πρώτη γυμνασίου. Καμία σχέση η δουλειά εδώ και στο φροντιστήριο. Κανένας δε με έλεγχε. Δεν είχα το άγχος να προλάβω την ύλη. Τα έλεγα και όποιος ήθελε ας τα πρόσεχε. Ας δουλέψουν και τα φροντιστήρια. Για τα λεφτά που με πλήρωναν και πολλά έκανα. Έβαλα σε όλους μεγάλους βαθμούς και δεν είχαν παράπονο. Ας το βρουν από αλλού. Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;
Την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά τοποθετήθηκα αναπληρώτρια στο λύκειο της γειτονιάς μου. Με φόβιζε στην αρχή το ότι ήταν λύκειο, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Κανένας δεν ενδιαφερόταν για τίποτα. Οι μαθητές πήγαιναν όλοι φροντιστήριο, γιατί τότε ήταν οι δέσμες, και στο σχολείο έρχονταν μόνο για τα τυπικά. Ωραία χρόνια τότε στο λύκειο. Ήταν η χρυσή εποχή! Δεν είχαμε την παραμικρή ευθύνη. Το μεγάλο καλό ήταν ότι η διευθύντρια ήταν πολύ καλή μας γνωστή και γρήγορα τα κατάφερα και γίναμε και φίλες. Έτσι με βοηθούσε όταν οι μόνιμοι πήγαιναν να με ρίξουν στην κατανομή ή στο πρόγραμμα.
Ύστερα ήρθε ο διορισμός. Κοιτάζω την εφημερίδα και διαβάζω : Γ’ περιφέρεια Περανησίου. Και λέω που είναι αυτό; Ψάξαμε με τον άντρα μου το χάρτη και το βρήκαμε. Ε, όχι δα! σιγά μην πάω εκεί! Πήραμε αμέσως τηλέφωνο κάποιο φίλο του άντρα μου με πολλές διασυνδέσεις και αυτός μας παρέπεμψε σε ένα γνωστό του στο υπουργείο. Αυτός τα κανόνισε να μην πάω στο Περανήσι αλλά να πάρω απόσπαση στη γραμματεία του ΙΕΚ της περιοχής μου. Υπήρχε όμως ακόμα ένα πρόβλημα: το Περανήσι είχε 12 μόρια, ενώ η περιοχή μου μόνο 2. Τελικά μετά από σκληρό αγώνα και πολλά τηλεφωνήματα ήρθαμε σε επαφή με κάποιο βουλευτή που τα κατάφερε να υπογράψει ο υφυπουργός ότι η απόσπασή μου γινόταν «για τις ανάγκες της υπηρεσίας» κι έτσι θα ήμουνα κοντά στο σπίτι μου αλλά θα έπαιρνα τα μόρια του Περανησίου. Με πήρε τηλέφωνο να μου κλαφτεί ο διευθυντής από το Περανήσι, αλλά του το έκλεισα. Στο ΙΕΚ έμεινα 3 χρόνια. Φρόντισαν οι γνωστοί να μη φύγω. Με βόλευε τότε το απογευματινό ωράριο. Επίσης ήμασταν τόσοι πολλοί αποσπασμένοι εκεί που ουσιαστικά δεν είχα αντικείμενο εργασίας. Ο διευθυντής ήταν καλός άνθρωπος και του είχαν μιλήσει για μένα από το υπουργείο κι έτσι με άφηνε να μην έρχομαι αρκετές μέρες ή να φεύγω νωρίτερα όποτε ήθελα.
Επειδή μου είπαν ότι θα ήταν δύσκολο να ξαναπάω στο ίδιο ΙΕΚ, έκανα αίτηση για μετάθεση. Ευτυχώς είχα μαζέψει κάμποσα μόρια και ήρθα στη δική μου περιφέρεια. Βοήθησε και κάποιος άλλος γνωστός, ήταν και συγγενής μου ο προϊστάμενος του γραφείου δευτεροβάθμιας κι έτσι τα κατάφερα να πάρω οργανική θέση στο λύκειο της γειτονιάς μου, αυτό που είχα υπηρετήσει δύο χρόνια αναπληρώτρια και η διευθύντρια ήταν πια κολλητή μου φίλη. Για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα γυμνάσιο, γιατί τότε ακουγόταν για αλλαγές στα λύκεια κι εγώ την πίεση δεν τη μπορώ, αλλά δεν υπήρχε κενή οργανική σε γυμνάσιο τόσο κοντά στο σπίτι μου.
Τώρα πήγα στο σχολείο με άλλο αέρα. Ήμουν πλέον μόνιμη και δεν θα ανεχόμουνα εξυπνάδες. Πάλεψα, με βοήθησε και η φίλη μου διευθύντρια, και κέρδισα να μην έχω πολλά αντικείμενα και να με βολεύει το πρόγραμμα. Έχουμε εξοχικό και κάθε Σαββατοκύριακο φεύγουμε. Έτσι την Παρασκευή πρέπει να έχω το πολύ τις 3 πρώτες ώρες και τη Δευτέρα να αρχίζω μετά την 4η ώρα. Τις άλλες μέρες δεν μπορώ ούτε πρώτη ώρα, ούτε 6η και 7η. Δεν θέλω κενά που είναι χαμένος χρόνος. Μόνο την Πέμπτη θέλω δύο ώρες συνεχόμενο κενό για να πηγαίνω στη λαϊκή.
Καθώς ήμουν 3 χρόνια στο ΙΕΚ είχα αποκοπεί από το λύκειο. Τη χρονιά αυτή γινόταν αναβρασμός. Ο Αρσένης ήθελε να κάνει τη μεταρρύθμισή του σε βάρος μας. Ήθελε να μας χαλάσει το βόλεμά μας και να μας πολλαπλασιάσει τη δουλειά χωρίς να μας πληρώσει πάρα πάνω. Ήμουν από αυτούς που αντέδρασαν έντονα! Μάλωσα και με τον άντρα μου. Του είπα: εντάξει με το ΠΑΣΟΚ είμαστε, αλλά να μαζέψει τον Αρσένη γιατί δεν θα το ξαναψηφίσω. Μαζί με τους Νεοδημοκράτες και τους Κουκουέδες που ήθελαν να κάνουν αντιπολίτευση, συσπειρωθήκαμε ενάντια στις αλλαγές. Εγώ η ίδια μίλησα στους μαθητές που δίσταζαν και τους εξήγησα γιατί πρέπει κι αυτοί να αγωνιστούν. Υπερηφανεύομαι ότι τι λύκειό μου έκανε από τις πιο δυναμικές και πιο μακροχρόνιες καταλήψεις. Τελικά ευτυχώς τον Αρσένη τον κόψανε και πολλά από αυτά που έκανε τα πήραν πίσω. Δυστυχώς κάποια μείνανε, αλλά τέλος πάντων.
Είμαι τώρα στο λύκειο της γειτονιάς μου 5 χρόνια. Δε σκοπεύω να το κουνήσω από εδώ. Το σπίτι μου απέχει 3 λεπτά με τα πόδια. Έχουν πάρει σύνταξη ή μετάθεση κάποιοι μαθηματικοί κι έτσι έχω τη δεύτερη οργανική στην ειδικότητά μου. Διαλέγω κάθε χρόνο τα μαθήματα που θέλω να κάνω και επιβάλλω τους όρους μου στο πρόγραμμά μου. Η φίλη μου διευθύντρια, η οποία επανεξελέγη με τη βοήθειά μου μέσω γνωστών από το ΠΑΣΟΚ, μου στέκεται σε όλα. Με αφήνει να λείπω όταν έχω δουλειά, ή να φεύγω πιο νωρίς. Σε γιορτές και εκδρομές μου επιτρέπει να εξαφανίζομαι. Το καλοκαίρι με βάζει ότι δεν κάνω χρήση αδείας και πληρώνομαι, ας μην πατάω στο σχολείο αφού λείπω διακοπές. Τι γκρινιάζουν κάποιοι, από την τσέπη τους τα παίρνω; Στις στάσεις εργασίας και στις απεργίες ενώ δεν πηγαίνω σχολείο και όλοι με θεωρούν απεργό, δε με δηλώνει κι έτσι δε μου κόβουν χρήματα. Σιγά τα λεφτά που παίρνουμε, να μας κόψουν κιόλας! Έχουμε κάνει ωραία ομάδα οι παλιοί και ντόπιοι καθηγητές και με τη βοήθεια και της διευθύντριας, δεν αφήνουμε κάποιους πονηρούς να κάνουν εξυπνάδες ότι τάχα μου δουλεύουν για το καλό της παιδείας.
Για τη δουλειά μου στην τάξη κανείς δε μπορεί να με κατηγορήσει. Βγάζω την ύλη μου έγκαιρα και βάζω το υποχρεωτικό διαγώνισμα το 1ο τετράμηνο. Από ασκήσεις κάνω όσες προλάβω. Σιγά! Αφού όλοι πάνε φροντιστήριο, ας δουλέψουν εκεί αν θέλουν. Βαθμούς βάζω από 15 ως 20 για να μην έχει παράπονο κανένας. Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα; Ας το βρουν από αλλού. Θα διώξουμε τους μαθητές από το λύκειο και θα χαθούν δικές μας οργανικές θέσεις; Αρχή μου είναι να μην απορρίπτεται κανείς στο λύκειο. Στις πανελλήνιες ας κόψουν το λαιμό τους. Για μένα όμως δε θα μπορούν να πουν τίποτα.
Η οικογένειά μου ήταν πάντα με τη Νέα Δημοκρατία. Ο πατέρας μου είχε σχέσεις με βουλευτές και υπουργούς της. Σα φοιτήτρια ήμουνα με την ΟΝΝΕΔ. Ο άντρας μου από το 81 ήταν στο ΠΑΣΟΚ κι αυτό μας βοήθησε σε πολλά. Τώρα που ίσως αλλάξουν τα πράγματα προσπαθώ να αποκαταστήσω τις διασυνδέσεις του μπαμπά με τη Νέα Δημοκρατία και τις δικές μου από το πανεπιστήμιο. Πάντα χρειάζεται να έχεις επαφές με αυτούς που είναι στην κυβέρνηση.
Μπορεί να ήμουνα ως τώρα με το ΠΑΣΟΚ και να το ψήφιζα, αλλά η αλήθεια να λέγεται. Δε μας έδωσε τα λεφτά που μας έπρεπαν. Με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση προσπάθησε να διαλύσει τα σχολεία. Ζητούσε από εμάς υπερβολική δουλειά. Άσε που ήθελε να μας κάνει αξιολόγηση! Ποιος είναι αυτός που θα με κρίνει εμένα; Η τωρινή αξιολόγηση σαχλαμάρα είναι γιατί η διευθύντριά μου θα μου βάλει σε όλα άριστα και ο σύμβουλος ακούει τον προϊστάμενο που είναι συγγενής μου. Όμως το θέμα δεν είναι εκεί. Αν γίνει η αρχή μπορεί να προχωρήσουμε σε άλλα, οπότε άστα να πάνε, θα διαλύσουν πάλι την παιδεία. Ελπίζω τώρα να βγει η Νέα Δημοκρατία και να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους. Να παγώσει τις ανοησίες για αξιολογήσεις. Να ξανακάνει το λύκειο ήσυχο όπως ήτανε αποσυνδέοντας από αυτό τις εξετάσεις για τα πανεπιστήμια. Άκου εξετάσεις και στη δευτέρα λυκείου! Μια χαρά δεν ήμασταν με τις δέσμες; Εγώ πάντως θα την ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία!
Γενικά μπορώ να πω μου είναι ανεκτή η δουλειά στο σχολείο. Λίγες ώρες δουλειά, βολικό ωράριο, μεγάλες διακοπές. Τα λεφτά έπρεπε να είναι περισσότερα. Μπαίνω βέβαια σε διάφορες επιτροπές και κάτι γίνεται. Πήγα να κάνω και ενισχυτική αλλά τα παλιόπαιδα έφευγαν και διαλύθηκαν τα τμήματά μου. Εκείνο που μου τη δίνει είναι η τάξη και τα παιδιά, αλλά δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα. Έρχονται τα σκασμένα στο σχολείο και δεν έχουν μάθει από το σπίτι τους να φέρονται. Δεν το μπορώ το μάθημα, κοιτάω να το αποφεύγω όσο μπορώ. Λέω πάντα ναι σε γιορτές, περιπάτους, εκδρομές κλπ. Όμως επειδή δε θέλω ευθύνες και πάντα μπορεί κάτι να συμβεί, αποφεύγω να πηγαίνω οπουδήποτε εκτός σχολείου. Άλλωστε έχω και τις δικές μου δουλειές να κάνω. Ξέχασα να σας πω ότι είμαι πιστή στο νόμο και κάθε χρόνο παίρνω όλες τις άδειες που δικαιούμαι. Έχουμε και φίλο ιδιώτη γιατρό αλλά και πολύ γνωστό το διευθυντή στο κρατικό νοσοκομείο και μου γράφουν ότι θέλω. Από τον προϊστάμενο δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί είμαστε και συγγενείς. Μπορώ να πάρω με τις γνωριμίες μου απόσπαση σε διοικητική θέση, αλλά δε με συμφέρει λόγω ωραρίου και λιγοστών διακοπών. Την επόμενη φορά θα φροντίσω να γίνω υποδιευθύντρια για να έχω και περισσότερα λεφτά και λιγότερες ώρες μάθημα. Η διευθύντρια έχει πολλές ευθύνες και δεν τις θέλω με τίποτα.
Εκείνο που με κάνει έξαλλη είναι κάποιοι συνάδερφοι που το παίζουν οι ιδεολόγοι της παιδείας. Δήθεν θέλουν παραπάνω ώρες γιατί δεν προλαβαίνουν να κάνουν παραπάνω ασκήσεις, μοιράζουν στα παιδιά φωτοτυπίες για φιγούρα, θέλουν να κάνουν εργαστήρια, βάζουν συχνά τεστ και διαγωνίσματα και όλο τάχα μου προσπαθούν να μη χάνουν μάθημα. Αυτοί ένα μόνο στόχο έχουν: να κατασυκοφαντήσουν τους υπόλοιπους καθηγητές ότι δήθεν δε δουλεύουν και μαζί όλο τον κλάδο. Εγώ αυτούς δεν τους μιλάω καθόλου αλλά τους παρακολουθώ και όποια παρατυπία κάνουν την καταγγέλλω και στη διεύθυνση και στους μαθητές και στον προϊστάμενο δευτεροβάθμιας. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μας χαλάνε την πιάτσα.
Κατηγορεί ο κόσμος τους καθηγητές ότι δε δουλεύουν και τέτοια. Ας λένε ότι θέλουν! Στο κάτω-κάτω να δουλέψουν και τα φροντιστήρια. Εμείς για τα λεφτά που παίρνουμε και πολλά προσφέρουμε! Γιατί δεν κοιτάνε τους δασκάλους και τους γυμναστές που δεν κάνουν τίποτα; Γιατί δεν κοιτάνε το υπόλοιπο δημόσιο που όλοι μέρα οι υπάλληλοι κάθονται; Με τους καθηγητές τα βάλανε; Ας αρχίσουν από τους πολιτικούς πρώτα! Ας μας δώσουν εμάς λεφτά και θα δούνε! Όταν όμως λέω λεφτά δεν εννοώ μικροαυξήσεις. Και όχι επιδόματα, αλλά να μετράνε στη σύνταξη! Οι εφοριακοί γιατί πληρώνονται τόσα πολλά; Αφήστε λοιπόν τους καθηγητές και μη κατασυκοφαντείτε τον κλάδο! Υπάρχουν και άλλοι πολλοί χειρότεροι.
Αυτή λοιπόν είμαι εγώ και σε όποιον αρέσω! Σας είπα την ιστορία μου και τις απόψεις μου για την παιδεία. Μην ασχολείσθε λοιπόν άλλο μαζί μου!

Κυρία Χ.

9


Είστε φαντάρος και δεν μπορείτε να λάβετε μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο; Μάλλον αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα καθώς το γεγονός ότι το πιστοποιητικό στρατολογίας απαιτείται να υπάρχει ήδη κατά το χρόνο υποβολής υποψηφιότητας συνιστά, κατά τις αναφορές αυτές, πρόσκομμα στην προσπάθειά τους για εξεύρεση εργασίας.Ύστερα από πολλές αναφορές πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για ένα από τα απαιτούμενα προσόντα διορισμού και συγκεκριμένα το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης και ειδικά στο χρόνο κατοχής αυτού, ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε το θέμα και εξέδωσε πόρισμα με τις απόψεις του, τις οποίες απέστειλε στο αρμόδιο υπουργείο.
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, «οι υποψήφιοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν τα προσόντα διορισμού τόσο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων όσο και κατά το χρόνο διορισμού».

Η αρχή, εξετάζοντας όλες τις πτυχές του θέματος, παρατηρεί ότι «εκείνο το οποίο υποκινεί αμφιβολίες ως προς την ανάγκη ύπαρξής του στους άρρενες πολίτες είναι ότι ο χρόνος κατά τον οποίο αυτοί οφείλουν να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και να κατέχουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό είναι εκείνος της υποβολής της υποψηφιότητας».

Επιπλέον, το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης αποτελεί γενικό προσόν διορισμού και όχι ειδικό, υπό την έννοια ότι η σειρά κατάταξης των υποψηφίων σε ένα διαγωνισμό διαμορφώνεται κατά βάση σύμφωνα με τα προσόντα του υποψηφίου που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο της μελλοντικής απασχόλησής του. Αυτά είναι οι τίτλοι σπουδών, η προϋπηρεσία του κ.λπ., δεδομένου δε ότι σε πολλές περιπτώσεις ο υποψήφιος δηλώνει απλώς τα προσόντα του ενώ καλείται να προσκομίσει τα απαραίτητα για το διορισμό του δικαιολογητικά μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων ενός διαγωνισμού, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι και το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης θα μπορούσε να ζητείται εκείνη τη χρονική στιγμή και όχι με την υποβολή αίτησης υποψηφιότητας, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Η υπάρχουσα ρύθμιση έχει επιπλέον ως συνέπεια υποψήφιοι ορισμένων ειδικοτήτων να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα επόμενη προκήρυξη και η στρατιωτική θητεία εκπληρώνεται από τους υπόχρεους σε αυτήν με δυσφορία, καθώς θεωρείται ο κύριος υπαίτιος για αναβολή της δυνατότητας επαγγελματικής αποκατάστασης.

Το ανωτέρω ζήτημα αντιμετώπισε ήδη θετικά το υπουργείο Παιδείας και εφεξής ζητά από τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς να προσκομίσουν το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης κατά το διορισμό τους.

Η παραπάνω άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη ετέθη υπόψη του υπουργού Εσωτερικών με την παράκληση να εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης του άρθρου 10, του Ν 3528/2007 «Κώδικας Δημοσίων, Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠ» στο σημείο που αφορά το χρόνο υποβολής του πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης ως γενικού και απαραίτητου προσόντος διορισμού των αρρένων πολιτών, ούτως ώστε να παρέχεται η δυνατότητα και στους πολίτες που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς, δεδομένης της γενικότερης δυσκολίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι σχετικά με την εύρεση εργασίας. Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν έχει λάβει απάντηση μέχρι σήμερα.

www.madata.gr

10
Ακολουθεί η επιστολή 100 δασκάλων. Εστάλη στις αρχές Ιουνίου 2008

Αξιότιμε κύριε υπουργέ
Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων διδασκαλίας των νέων βιβλίων του δημοτικού σχολείου, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, με πόνο ψυχής, με αγωνία και με φόβο για το μέλλον των παιδιών μας.

Πιστεύουμε ότι το μάθημα της ¨Γλώσσας¨ είναι το σημαντικότερο, δίχως να υποτιμούμε κανένα άλλο μάθημα, διότι διδάσκεται περισσότερες ώρες και πάντα πρωινές, όπου η διάθεση και η αφομοιωτική ικανότητα των μαθητών είναι οι καλύτερες.


Με τα νέα βιβλία διαπιστώνουμε να χαράσσεται και νέα άποψη για το μορφωτικό αγαθό και για την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας. Μέχρι τώρα το μάθημα της ¨Γλώσσας¨ ήταν το μάθημα που ανακεφαλαίωνε όλα τα άλλα μαθήματα και τα ενοποιούσε, καθώς στην ύλη του υπήρχαν κείμενα από την Ιστορία, τα Θρησκευτικά, την Γεωγραφία, τη Φυσική, τη Λαογραφία, κείμενα αναφοράς στον πολιτισμό, στη λαϊκή σοφία, παροιμίες, γνωμικά και άλλα. Αλήθεια γιατί με τα νέα βιβλία όλα αυτά υποχώρησαν;

Γιατί δεν πρέπει τα παιδιά μας να τρέφονται με τον πλούτο του πολιτισμού μας και της παραδόσεώς μας;

Γιατί δεν πρέπει να προβάλλονται πρόσωπα-πρότυπα;

Γιατί δεν πρέπει να μαθαίνουν ότι ήρωας είναι αυτός που υπερβαίνει τον εαυτό του και προσφέρεται στην κοινότητα την οποία ανήκει;

Γιατί δεν πρέπει οι μαθητές μας να διαλέγονται με τις μεγάλες μορφές της πεζογραφίας μας και της ποιήσεώς μας και αντ΄αυτού να διδάσκονται τη γλώσσα τους από πενιχρά κείμενα εφημερίδων και περιοδικών;

Γιατί δεν πρέπει να ξεδιψάνε με το δημοτικό μας τραγούδι, με τη λαϊκή μας σοφία , ή με τους μύθους του Αισώπου;

Αλήθεια γιατί;

Γιατί πρέπει να τρέφονται με συνταγές μαγειρικής: ¨Μακαρόνια με κιμά¨ και ¨Φασολάκια λαδερά¨;

Πως θα εμπνεύσει ο δάσκαλος τους μαθητές του όταν έχει να διδάξει για μάθημα ¨Οδηγίες χρήσεως καφετιέρας¨ και ¨μικρές αγγελίες αγοραπωλησίας ακινήτων και σκαφών αναψυχής¨;

Πώς θα ανεχθεί δάσκαλος με στοιχειώδη πνευματική εντιμότητα, να στέκεται ενώπιον των μαθητών του και να διδάσκει απροκάλυπτα τον καταναλωτισμό, τον οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, προωθούν κείμενα τέτοιας θεματικής;

Πως θα αρματώσει τους μαθητές του να αντιμετωπίσουν αύριο γενναία τη ζωή και τις δυσκολίες της, όταν πρότυπα γενναιότητας είναι η γάτα που σβήνει πυρκαγιές και το παιδί που αναγκάζεται από τους γονείς του να πάει μόνο του στην κατασκήνωση, για να πάνε και αυτοί μόνοι τους διακοπές;

Κύριε Υπουργέ,  με πόνο ψυχής και αγωνία περισσή για το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας, σας παρακαλούμε να ξεφυλλίσετε  τα βιβλία των παιδιών σας, για να διαπιστώσετε ο ίδιος, με τι μορφώνονται τα παιδιά του ελληνικού λαού, με ποιες αξίες, με ποια πρότυπα.

Αναζητήστε κύριε υπουργέ ένα κείμενο που να προβάλλει μια αξία, ας πούμε την δικαιοσύνη, ή την τιμιότητα, ή την εργατικότητα, την αλληλεγγύη, τον
αλληλοσεβασμό. Αναζητήστε ένα κείμενο που να φιλοσοφεί σχετικά με τη ζωή, με τον θάνατο, με τις δυσκολίες και την υπέρβασή τους. Και τέλος αναζητήστε ένα κείμενο που να καλλιεργεί στα παιδιά μας την ελπίδα, την μεγίστη πασών των αρετών.

Τί ανθρώπους θέλουμε να προετοιμάσουμε με αυτά τα βιβλία; Τί πολίτες θέλουμε να παραδώσουμε στην πολιτεία μας; Απογυμνωμένους από αρετή, από ήθος, από γνώση της αλήθειας;

Θέλουμε τέτοιους ανθρώπους;

Ας ετοιμαστούμε τότε να τρυγήσουμε τους καρπούς της αγωγής μας. Ας ετοιμαστούμε να υποδεχτούμε μόνο και μόνο Άτομα, Καταναλωτές και Καταθλιπτικούς ανθρώπους.

Εμείς οι δάσκαλοι με τα νέα βιβλία βιώνουμε την απόλυτη επικράτηση της ασημαντότητας και είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στην δοκιμασμένη και προσφιλή μας μέθοδο του Κρυφού Σχολειού. Θα συνεχίσουμε να διδάσκουμε τις αξίες και τα πρότυπα που στήριξαν το Γένος μας στις δύσκολες στιγμές του, αιώνες τώρα.

Έστω και εκτός διδακτέας ύλης θα διδάξουμε τον πολιτισμό μας, την Ιστορία μας, την πίστη μας και την εν γένει πνευματική μας συγκρότηση, γιατί το χρωστάμε σ΄αυτούς που πέρασαν, σ΄ αυτούς που θα ΄ρθουν.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ, από τις πρώτες μέρες της θητείας σας  εγγράψατε αυτήν στην Ιστορία, αποσύροντας το επαίσχυντο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄  Δημοτι- κού. Αυτό που επιχειρήθηκε όμως με το βιβλίο Ιστορίας, επιχειρείται, δυστυχώς, και με τα νέα βιβλία της ¨Γλώσσας: η αποδόμηση των αξιών.

            Σας παρακαλούμε με το αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει  να πράξετε τα δέοντα. Η ευαισθησία σας είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη.

            Αν δεν μπορείτε να αποσύρετε τα βιβλία της ¨Γλώσσας¨, πρέπει οπωσδήποτε να τα επανεξετάσετε και να επιστρέψουν σ΄αυτά τα νάματα του πολιτισμού μας και οι πανανθρώπινης εμβέλειας, αξίες του Γένους μας.

                                                                                                       Σας ευχαριστούμε.

www.antibaro.gr

 


11
Ο κ. Στυλιανίδης  χαρακτήρισε νόμιμη  και αποτελεσματική την παιδεία που παρέχουν τα Φροντιστήρια και μίλησε για παραπαιδεία που παρέχεται από τους καθηγητές του δημοσίου.

 «Διαχωρίζω την παροχή υπηρεσιών οργανωμένων ιδιωτικών φροντιστηρίων που λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο νομιμότητας, κερδοσκοπικά βεβαίως, αλλά λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικά, από την αθέμιτη παραπαιδεία, που συνήθως παρέχουν κρυφά από το νόμο κάποιοι καθηγητές του δημοσίου κατά κάποιο τρόπο στρεβλώνοντας το αδιάβλητο του εκπαιδευτικού συστήματος στο σκληρό πυρήνα του» , είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: « Θεωρώ ότι μπαίνοντας σε τέτοιου είδους φαινόμενα η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμείλικτη, όπως και η διοίκηση, και θα είναι αμείλικτη. Δεν δικαιολογείται ένας εκπαιδευτικός που διδάσκει αρχές και αξίες να επικαλείται το εισόδημά του, που μπορεί να χρήζει ίσως βελτιώσεως, αλλά δεν είναι και τόσο τραγικό, για να κερδοσκοπεί εις βάρος της παιδικής ψυχής ή του γονιού που αγωνιά για το μέλλον του παιδιού του».

www.esos.gr

να και ενας υπουργος που δεν κανει το άσπρο μαύρο..


12
Πιέζομαι, έχω άγχος, βαριέμαι, θυμώνω...
 

Δυσαρεστημένοι οι μαθητές από το σχολείο και τους καθηγητές τους –

Προτιμούν αυξήσεις παρά αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί
 

Του Αποστολου Λακασα

Το ελληνικό σχολείο έχασε το στοίχημα να γοητεύσει τους μαθητές, να τους κερδίσει, να τους κάνει να αγαπήσουν τη γνώση, να τους ωθήσει να αναπτύξουν κριτική σκέψη. Πότε οι ιθύνοντες θα το κατανοήσουν και θα αλλάξουν την εικόνα του, τις δομές του, τη φιλοσοφία του;

«Κουράζομαι, πλήττω, πιέζομαι, έχω άγχος, βαριέμαι, θυμώνω». Αυτά τα καθόλου κολακευτικά για το εκπαιδευτικό μας σύστημα δηλώνουν ότι αισθάνονται οι περισσότεροι μαθητές από το δημοτικό έως το λύκειο, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη φάση της μεγάλης πανελλαδικής έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στην έρευνα έλαβαν έως τώρα μέρος 4.164 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, τις πρώτες απαντήσεις των οποίων παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Οι απαντήσεις των μαθητών οδηγούν σε απογοητευτικά συμπεράσματα για την εικόνα του σημερινού ελληνικού σχολείου, και καταδεικνύουν την ανάγκη αλλαγών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι επτά στους δέκα (68%) δήλωσαν ότι νιώθουν στο σχολείο κούραση και μόλις ο ένας στους τρεις (37%) χαρά.

«Πρέπει να γίνει μία ευρεία συζήτηση για την υποχρεωτική εκπαίδευση. Είναι η βάση όλων, ο θεμέλιος λίθος των μεταρρυθμίσεων», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Δημήτρης Βλάχος. Τα προβλήματα του σχολείου αρχίζουν από το δημοτικό και κορυφώνονται στο λύκειο, εκεί όπου πλέον η εκπαιδευτική διαδικασία ακυρώνεται στην πράξη, αφού οι μαθητές δεν ενδιαφέρονται να μάθουν, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Αντίθετα, έχουν αποκλειστικό στόχο να πάρουν τις γνώσεις εκείνες που τους είναι απαραίτητες για να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο. «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον εκπαιδευτικό ρόλο του λυκείου», λέει ο κ. Βλάχος και προσθέτει ότι η προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες:

- Προγραμματισμένη και συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

- Σταθερή ανανέωση του περιεχομένου σπουδών.

- Συνεχής αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων.

- Και βέβαια, μόνιμη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη, όπου δεν λειτουργεί η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αξιολόγηση δεν ταυτίζεται με κακόπιστο έλεγχο. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν οδηγεί σε τιμωρία, αντίθετα φωτίζει τα προβλήματα ώστε να αναζητηθεί η λύση τους», επιμένει ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Βέβαια, βασικό στοιχείο για να κινηθούν τα γρανάζια είναι όλος ο μηχανισμός να εγκαταλείψει τη λογική του βολέματος και της ήσσονος προσπάθειας και να... τρέξει. Μπορεί; Το θέλει;

Μαθητές: Ανεπαρκείς οι καθηγητές

«Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να με βοηθήσουν όσο χρειάζεται για να πετύχω τον στόχο μου, δηλαδή να περάσω στο πανεπιστήμιο». Αυτό απαντούν οι περισσότεροι μαθητές στην ερώτηση γιατί είναι απαραίτητο το φροντιστήριο. Ειδικότερα, από τις απαντήσεις τους προκύπτουν τα ακόλουθα:

Οι οκτώ στους δέκα μαθητές λυκείου θεωρούν ότι οι καθηγητές τους δεν είναι επαρκείς για να τους βοηθήσουν ώστε να περάσουν στο πανεπιστήμιο - ένας στόχος «ζωής». Γι' αυτό και θεωρούν απαραίτητο να παρακολουθήσουν φροντιστήριο.  Αντίστοιχες είναι και οι απαντήσεις των μαθητών γυμνασίου, αλλά και των γονέων. Επίσης οι μαθητές λυκείου προβάλλουν ως λόγους για να παρακολουθήσουν φροντιστήριο την μεγάλη εξεταστέα ύλη και την ανεπάρκεια του διδακτικού χρόνου.

- Εύλογο, μετά τις προηγούμενες απαντήσεις, είναι ότι δύο στους τρεις μαθητές λυκείου (66%) δήλωσαν ότι το σχολείο ανταποκρίνεται λίγο ή καθόλου στις προσδοκίες τους.

- Οι μαθητές λυκείου και οι γονείς τους αποδίδουν τα προβλήματα πρωτίστως στη δομή και τον χαρακτήρα του συστήματος και, κατά δεύτερο λόγο, στους εκπαιδευτικούς.

- Οι μαθητές (από το δημοτικό έως και το λύκειο) θεωρούν ότι το σχολείο δεν είναι ελκυστικό, μάλιστα όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερο δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει ο τρόπος διδασκαλίας και ευρύτερα το σχολείο.

- Τέλος, οι μαθητές ως προς τις υπάρχουσες υποδομές περισσότερο αξιοποιούν τα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις αθλητικές εγκαταστάσεις παρά τις βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια Φυσικής.

Εκπαιδευτικοί: Ποιότητα με αυξήσεις

Συμφωνούν ότι η αξιολόγηση βοηθά στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά πολύ περισσότερο σε αυτό συμβάλλει η αύξηση των μισθών! Αυτά πιστεύουν, μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί. Ειδικότερα, από τις απαντήσεις τους προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολείων και σχολικούς συμβούλους, οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που λιγότερο απ' όλους θέλουν την αξιολόγηση. Ενδεικτικά, το 95% των σχολικών συμβούλων (οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την αρμοδιότητα της αξιολόγησης) πιστεύει ότι η αξιολόγηση εξυπηρετεί τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Την ίδια γνώμη έχει το 90% των γονιών, το 75% των διευθυντών, αλλά μόλις το 61% των εκπαιδευτικών.

- Η μέθοδος αξιολόγησης που προκρίνεται από τους περισσότερους είναι η συλλογική, δηλαδή η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Ακολουθεί -σε ποσοστά αποδοχής- ο συνδυασμός εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.

- Επίσης, γονείς, στελέχη αλλά και εκπαιδευτικοί συναινούν ότι πρέπει να αξιολογούνται όσοι κατέχουν διοικητικές θέσεις στην εκπαιδευτική πυραμίδα.

- Για να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης οι εκπαιδευτικοί ζητούν αύξηση μισθών και κονδυλίων για υλικοτεχνική υποδομή. Ακριβώς αντίθετη άποψη έχουν οι γονείς, καθώς λίγοι πιστεύουν ότι η ποιότητα θα βελτιωθεί εάν αυξηθούν οι μισθοί των εκπαιδευτικών. Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι τα κονδύλια πρέπει να αξιοποιηθούν σε καινούργια βιβλία και διδακτικό υλικό και σε νέα εργαστήρια.

- Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αξιολογούν τους μαθητές εμπειρικά (86%), ενώ οι συνηθέστεροι τρόποι αξιολόγησης είναι τα προφορικά (91%), τα τεστ (89%) και οι εργασίες των μαθητών (78%).

- Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών θεωρεί ότι η επιμόρφωση πρέπει να είναι συνεχής και συστηματική, ενώ στην ουσία απορρίπτεται η πρόταση να γίνεται μία φορά επιμόρφωση μακράς διαρκείας.

- Τη στιγμή που το ελληνικό σχολείο υιοθετεί καινοτόμα προγράμματα με πολύ αργό ρυθμό, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο ανελαστικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καθορίζεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και την ελλιπή χρηματοδότηση της Παιδείας. Πάντως, πάνω από το 80% των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

- Ως προς το σχολικό περιβάλλον και τις κτιριακές υποδομές, οι περισσότεροι διαμαρτύρονται για έλλειψη χώρων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αιθουσών εκδηλώσεων.

- Τέλος, οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι για την εκπαιδευτική έρευνα που πραγματοποιείται ενημερώνονται κυρίως από το Διαδίκτυο και τα επιστημονικά περιοδικά και λιγότερο από τον σχολικό σύμβουλο και τις επιστημονικές ενώσεις.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


13
καποιοι παλι τις τελευταιες μερες δειχνουν να πεφτουν απο τα συννεφα και να κλαψουριζουν για το επιπεδο μορφωσης των Ελληνων μαθητων..μα κατι τετοιο ειναι αναμενομενο απο την στιγμη που το ελληνικο σχολειο καθε χρονο χανει χιλιαδες διδακτικες ωρες σε πραγματα ξενα με την μορφωτικη αποστολη του..πως θα συναγωνιστει σοβαρα εκπαιδευτικα συστηματα οπως π.χ το Φιλανδικο; αποκαλυπτικη ειναι η παρακατω ερευνα:

σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της εκπαιδευτικού Άννας Σιγανού χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται για τους παρακάτω λόγους:

Την έλλειψη δασκάλων και καθηγητών. Η αναπλήρωση των κενών θέσεων των

δασκάλων και καθηγητών, λόγω αποσπάσεων ή λειτουργικών κενών, με

αναπληρωτές δάσκαλους ή καθηγητές και οι αποσπάσεις δασκάλων ή καθηγητών

στο ίδιο Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. ολοκληρώνονται, συνήθως, στο τέλος

Οκτωβρίου3.

Τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις τοπικές συνδικαλιστικές τους οργανώσεις

(μία ημέρα).

Τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικά σεμινάρια (διατίθενται δύο

ημέρες, Π.Δ.201 ΦΕΚ 161/13-07-98).

Τον εκκλησιασμό των σχολείων. Σύμφωνα με το Π.Δ.201/1998 ΦΕΚ 161/13-7-98

για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει η δυνατότητα να διατεθούν δύο (2)

διδακτικές ώρες, μια φορά τον μήνα, πρακτική που δεν εφαρμόζεται στην

πραγματικότητα από όλα τα σχολεία. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ισχύει η

εγκύκλιος 20021/16/139240/26-11-77 σύμφωνα με την οποία ο εκκλησιασμός

οφείλει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα ή τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο,

πρακτική που δεν εφαρμόζεται από όλα τα σχολεία.

Τις μαθητικές εκλογές και τις συνελεύσεις των μαθητών. Κάθε τμήμα εκλέγει ένα

πενταμελές συμβούλιο. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διατίθενται μία (1) με

δύο (2) διδακτικές ώρες. Οι μαθητές κάθε σχολικής μονάδας εκλέγουν το

δεκαπενταμελές συμβούλιο στη διάρκεια ενός τρίωρου. Οι μαθητές έχουν

δικαίωμα να διαθέσουν μία (1) διδακτική ώρα τον μήνα σε συνέλευση του

τμήματος ή τρεις (3) ώρες στις τρεις τακτικές γενικές συνελεύσεις (Γ2/4094/23-

09-86 ΦΕΚ 619Β΄), πρακτική που δεν εφαρμόζεται από όλα τα σχολεία.

Τις συνεδριάσεις των εκπαιδευτικών. Στο Γυμνάσιο πραγματοποιούνται

τουλάχιστον πέντε (5) τακτικές παιδαγωγικές συνεδριάσεις. Η μία αφορά τον

προγραμματισμό και την κατανομή των μαθημάτων στην αρχή της χρονιάς, τρεις

αφορούν την επίδοση, τη συμπεριφορά και τη δικαιολόγηση των απουσιών στο

τέλος κάθε τριμήνου και μία αφορά την έκδοση των αποτελεσμάτων στο τέλος

της χρονιάς. Για τα θέματα που πιθανόν να προκύψουν, όπως ο προγραμματισμός

δραστηριοτήτων του σχολείου, η απρεπής συμπεριφορά των μαθητών κ.τ.λ.,

πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις. Οι συνεδριάσεις γίνονται είτε με τη

σύμπτυξη των ωρών διδασκαλίας, που στη πράξη ακυρώνει τη διδασκαλία, είτε

με περικοπή της τελευταίας ώρας ή των δύο τελευταίων διδακτικών ωρών.

Αντίστοιχες συνεδριάσεις γίνονται και στο Δημοτικό, το Γενικό Λύκειο και τα

Τ.Ε.Ε.. Στο Δημοτικό οι συνεδριάσεις γίνονται ή ανάμεσα στα διαλείμματα ή

μετά τη λήξη του προγράμματος στο χρονικό διάστημα 1.30–2.00 μ.μ.

Την προετοιμασία των παρελάσεων και των σχολικών εορτών (πρόβες χορωδίας,

απαγγελίες ποιημάτων, δοκιμαστικές παρελάσεις, κ.τ.λ.).

Τη σχολική εορτή για τα Χριστούγεννα και τις Αποκριές.

Τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών και τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις

και δράσεις.


Την απουσία των εκπαιδευτικών λόγω ασθενειών ή απεργιών. Ενδεικτικά

αναφέρεται ότι η απεργία των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

το σχολικό έτος 1996-97, διήρκεσε δύο (2) μήνες ενώ των εκπαιδευτικών της

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το σχολικό έτος 2006-2007, διήρκησε έξι (6)

εβδομάδες.

Τις καταλήψεις των σχολείων από τους μαθητές στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα

Τ.Ε.Ε..
Οι σχολικές καταλήψεις ως φαινόμενο εμφανίστηκε εντονότερα κατά το

σχολικό έτος 1990-91. Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα,

υπήρξε μια έξαρση του φαινομένου, που είχε ως αποτέλεσμα κάποια σχολεία στη

χώρα να κάνουν την «ετήσια κατάληψή τους», συνήθως πριν από τα

Χριστούγεννα, με αιτήματα όπως «αύξηση των δαπανών για την παιδεία»,

«καλύτερη θέρμανση στα σχολεία», κ.τ.λ.

Την παράδοση βαθμολογίας το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο στο Γυμνάσιο και το

πρώτο τετράμηνο στο Γ. Λύκειο και τα Τ.Ε.Ε.
(διατίθεται συνήθως ο χρόνος δύο

(2) ή τριών (3) διδακτικών ωρών).

 Και πολύ σωστά ο Π. Π. Χριστόπουλος (2004, σ. 492), πρώην Προϊστάμενος της Διεύθυνσης

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, υποστηρίζει ότι, αν θέλει κάποιος να είναι

ακριβής στον υπολογισμό των διδακτικών ωρών που γίνονται για την κάλυψη της

διδακτέας ύλης, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι τα μαθήματα δε διδάσκονται

κανονικά: α) την εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων, λόγω της τοποθέτησης των

αναπληρωτών ή αποσπασμένων καθηγητών ή δασκάλων, της κατανομής των

τμημάτων και των μαθημάτων μεταξύ των διδασκόντων καθηγητών, της διανομής

των βιβλίων, της σύνταξης του Ωρολογίου Προγράμματος, της επιλογής των

μαθημάτων στα Ενιαία Λύκεια κ.τ.λ. και β) την εβδομάδα λήξης των μαθημάτων,

λόγω των επαναλήψεων της ύλης που διδάχθηκε, των οδηγιών για τις εξετάσεις και

του προγράμματος των εξετάσεων που δίνεται.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης, «αν είναι τυχεροί και δεν έχουν φιλάσθενο καθηγητή ή άλλα έκτακτα

περιστατικά, όπως απεργίες κ.ά., [u]θα διδαχθούν το πολύ 25 εβδομάδες[/u]». Δηλαδή ο

πραγματικός διδακτικός χρόνος είναι, στην καλύτερη περίπτωση, [u]εκατόν είκοσι πέντε

(125) ημέρες.[/u]


Σύμφωνα με την κ. Συγανού ο πραγματικός διδακτικός χρόνος ποικίλλει από σχολική σε σχολική μονάδα.

Βασικές παραμέτρους για την υλοποίηση του προγραμματισμένου διδακτικού χρόνου

αποτελούν η στελέχωση του σχολείου με σταθερό προσωπικό, οι ασθένειες, οι

απεργίες, οι καταλήψεις, κ.τ.λ. Σε επιτόπια έρευνα που έγινε σε Γυμνάσιο της

Αττικής (ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2006 και βρίσκεται σε εξέλιξη), φάνηκε από

το ημερολόγιο της Διευθύντριας ότι ο αριθμός των διδακτικών ωρών, που

υλοποιούνται, ποικίλλει από έτος σε έτος και από τμήμα σε τμήμα. Ενδεικτικά

αναφέρεται ότι στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, κατά το σχολικό έτος 2003-2004,

εκτός από τις ημέρες που διατέθηκαν στην εξεταστική περίοδο, δεκαοκτώ (18)

ημέρες δεν έγινε μάθημα λόγω σχολικών εορτών, εκδρομών κ.τ.λ. και σαράντα τρεις

__ (43) διδακτικές ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω εκλογών, εκκλησιασμού,

συνελεύσεων, ενημερώσεων, δοκιμαστικών παρελάσεων κ.τ.λ. Κάποιος αριθμός

εκπαιδευτικών συμμετείχε σε απεργίες και υπήρχαν μεμονωμένες τάξεις ή τμήματα

που έλειψαν από το σχολείο είτε μία ημέρα, είτε πέντε ώρες, είτε μία ώρα για να

συμμετάσχουν σε αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις κ.τ.λ. Το σχολικό

έτος 2004-2005 ο αριθμός των ημερών που δεν έγινε μάθημα ήταν δεκαεπτά (17)

ημέρες, ο αριθμός των διδακτικών ωρών που δεν πραγματοποιήθηκαν ανήλθε στις

πενήντα δύο (52), ενώ τέσσερις (4) ημέρες απουσίασαν από το σχολείο οι μαθητές

της Γ΄ Γυμνασίου λόγω της συμμετοχής τους σε εκδρομές. Διατέθηκαν, επίσης,

κάποιες ώρες απουσίας από τα μαθήματα στη θεατρική ομάδα του σχολείου. Κατόπιν

τούτου, ο υπολογισμός του διδακτικού χρόνου σε διδακτικές ώρες, ημέρες ή

εβδομάδες ήταν πολύ δύσκολος.



πηγη:esos.gr


14
http://www.e-evros.gr/index.php?sec=85&cid=2854

Άφησε την Αθήνα, μια άνετη ζωή και αντί να χρησιμοποιήσει το όνομα του πατέρα της, του προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Νικόπουλου, να διοριστεί στην πρωτεύουσα, συχνάζοντας στο Κολωνάκι, προτίμησε τον Έβρο στην άλλη άκρη της Ελλάδας, για να διδάξει στο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου.

Σε αντάλλαγμα δέχεται επίθεση από μειονοτικούς της περιοχής, οι οποίοι ξεκίνησαν... ανένδοτο πόλεμο εναντίον της, για να τη διώξουν από το σχολείο. Το αίτημα μάλιστα έχουν αναλάβει να προωθήσουν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Ξάνθης και της Ροδόπης μετά από παρότρυνση του ιμάμη της περιοχής, ο οποίος είναι και πρόεδρος της σχολικής εφορείας. Υπέρ της απομάκρυνσης της υποδιευθύντριας τάσσεται και ο μειονοτικός διευθυντής του σχολείου αλλά και γονείς που υπέγραψαν σχετικό υπόμνημα.

Η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου είναι η υποδιευθύντρια στο σχολείο του Μεγάλου Δερείου και, όπως λένε οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας. Στο παρελθόν μάλιστα έκανε μαθήματα και στους γονείς των μαθητών της, ενώ στις ελεύθερες ώρες της κάνει και μαθήματα βοηθητικής διδασκαλίας. Οι μαθητές της την αγαπούν και σίγουρα δεν καταλαβαίνουν αυτό που γίνεται.

Οι αιτίες που αναφέρουν όσοι αντιδρούν στην παρουσία της δασκάλας στο χωριό ως προφάσεις θα μπορούσαν να εκληφθούν, καθώς επιχειρήματα του τύπου δεν την συμπαθούν τα παιδιά, ότι η συμπεριφορά της δεν είναι η αρμόζουσα κτλ., δεν στοιχειοθετούν σοβαρές καταγγελίες.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια, που υπηρετεί η δασκάλα στο σχολείου του χωριού, οι μαθητές κάνουν παρέλαση στις εθνικές επετείους και αυτό ίσως να ενοχλεί κάποιους από τη μειονότητα. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, η δασκάλα είναι κόρη του προέδρου του Αρείου Πάγου και ως γνωστόν το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση της "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης".

Η υπόθεση μονοπωλεί τις συζητήσεις στη μικρή κοινωνία του χωριού. Γεγονός είναι όμως ότι ακόμη και οι επικριτές της δασκάλας δεν αμφισβητούν την αξία της ως εκπαιδευτικού. Την υποστήριξη του στη δασκάλα έχει εκφράσει από την πρώτη ο προϊστάμενος μειονοτικής εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Τζιώτζος, ενώ ο δήμαρχος Ορφέα (όπου ανήκει το Μεγάλο Δέρειο) Βαγγέλης Πουλιλιός

προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους δηλώνοντας ότι πρόκειται για μία αξιόλογη εκπαιδευτικό και δεν θα πρέπει να δοθεί διάσταση στο θέμα και να λήξει η όποια παρεξήγηση για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στα παιδιά.

Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με κλειστές τις πόρτες στο σχολείο του χωριού με πρωτοβουλία του προϊστάμενου του γραφείου μειονοτικής εκπαίδευσης για να δοθούν εξηγήσεις εκατέρωθεν. Οι... ενάγοντες αναφέρθηκαν στα επιχειρήματα τους περί ακαταλληλότητας της δασκάλας και οι γονείς συμφώνησαν μαζί τους. Απ' ό,τι αποκαλύφθηκε στη συνέχεια; οι γονείς που υπέγραψαν για να φύγει η δασκάλα δεν ήξεραν τι ακριβώς υπέγραψαν, γιατί το χαρτί ήταν λευκό. Όταν ρωτήθηκαν από τον προϊστάμενο της μειονοτικής εκπαίδευσης για ποιο λόγο υπέγραψαν χωρίς να έχουν διαβάσει προηγουμένως το κείμενο, ορισμένοι από τους γονείς απάντησαν ότι έτσι κάνουν αυτοί και ότι είναι δικαίωμά τους...

Ένας μάλιστα από τους γονείς των μαθητών, είπε ότι τον ενοχλεί που ο πατέρας της κ. Νικοπούλου είναι δικαστής, ενώ ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας υποστήριξε ότι ο γιος του δεν τη θέλει για δασκάλα. Η κ. Νικοπούλου φέρεται να απάντησε στον προϊστάμενο της μειονοτικής εκπαίδευσης ότι αυτό είναι αναληθές και τον κάλεσε να φέρει ενώπιον όλων το διαγώνισμα που έγραψαν το πρωί της Τετάρτης οι μαθητές, στο οποίο ο γιος του είχε γράψει "Κυρία Χαρά, σας αγαπώ πάρα πολύ".

Μετά από όλα αυτά το λόγο πήρε ο προϊστάμενος της μειονοτικής εκπαίδευσης, ο οποίος εξήγησε ότι η κ. Νικολοπούλου θα παραμείνει στο σχολείο και ότι πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Την επόμενη ημέρα τα μαθήματα συνεχίστηκαν κανονικά.

εκει περα τι γινεται ;εχουμε κρατος εν κρατει;
 

Σελίδες: 12

Pde.gr, © 2005 - 2024

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32292
  • Τελευταία: johntsoum
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1159736
  • Σύνολο θεμάτων: 19212
  • Σε σύνδεση σήμερα: 443
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 1964
  • (Αύγουστος 01, 2022, 02:24:17 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 8
Επισκέπτες: 374
Σύνολο: 382

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.118 δευτερόλεπτα. 28 ερωτήματα.