*

Αποστολέας Θέμα: Ετοιμάζονται ΖΕΠ  (Αναγνώστηκε 6512 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος apri

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 5935
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Ετοιμάζονται ΖΕΠ
« στις: Οκτωβρίου 30, 2009, 01:49:53 pm »
Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας ετοιμάζει το υπ. Παιδείας 
Πέμπτη, 29 Οκτώβριος 2009 
Ρεπορτάζ:esos.gr

 
Tέλος στα σχολεία πολλών ταχυτήτων ώστε  να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες βάζει το υπ. Παιδείας , δημιουργώντας Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) ,
 Όπως είπε σήμερα η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου , μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ «είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα και μια μεγάλη δέσμευση και αφορά τις θετικές δράσεις, την επιπλέον χρηματοδότηση, τα ειδικά προγράμματα σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση, όπως π.χ. είναι η Θράκη, η Πέλλα, η Ηλεία αλλά και οι υποβαθμισμένες γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Αθήνα».


Τι είναι οι ZEΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας)

Oι ZEΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) είναι σχέδια αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας ανά γεωγραφική περιοχή.
Η μεγαλύτερη ανάγκη ορίζεται με βάση τις περιοχές με υψηλότερους δείκτες σχολικής αποτυχίας, σχολικής καθυστέρησης και εγκατάλειψης του σχολείου, χαμηλότερους δείκτες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια.

Οι περιοχές με μεγαλύτερη ανάγκη είναι πχ. η Θράκη, η Πέλλα, η
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Ετοιμάζονται ΖΕΠ
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 11:30:25 »

Αποσυνδεδεμένος giwrgos galos

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 221
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Ετοιμάζονται ΖΕΠ
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 30, 2009, 01:52:05 pm »
Εξαιρετικό ακούγεται με το πρώτο άκουσμα!

Αποσυνδεδεμένος apri

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 5935
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Απ: Ετοιμάζονται ΖΕΠ
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 30, 2009, 02:06:54 pm »
Να παραθέσω και δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πρόγραμμα ΖΕΠ, για να έχετε πληρέστερη εικόνα επί του θέματος.

Η μία προέρχεται από σημερινό άρθρο του Ριζοσπάστη, η δε δεύτερη από άρθρο της εφημερίδας Χαραυγή στην Κύπρο (η οποία κινείται στο χώρο της κυπριακής Αριστεράς και εκφράζει τις θέσεις του ΑΚΕΛ) και αναφέρεται στην εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος εκεί. Ιδεολογικά ανήκουν στον ίδιο χώρο οι εφημερίδες, αλλά η μία εδώ είναι αντιπολιτευόμενη, ενώ στην Κύπρο συμπολιτευόμενη. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν μπόρεσα να βρω άρθρα σε άλλες εφημερίδες σχετικές με το θέμα, πέραν των γνωστών ρεπορτάζ. Νομίζω όμως ότι μια πρώτη εικόνα μπορείτε να σχηματίσετε.



1.    Ριζοσπάστης 30-10-2009

«Ζώνες» ταξικής διαφοροποίησης και πιστοποίηση
 
Την πλήρη διαφοροποίηση της εκπαίδευσης και την πλήρη αποσύνδεση των τίτλων σπουδών από το δικαίωμα στη δουλειά, ανακοίνωσε ουσιαστικά χτες η υπουργός, μετά από συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ
 
Σε απόλυτη συμφωνία για την πλήρη διαφοροποίηση στο χώρο της Παιδείας, με τα δοκιμασμένα και επικίνδυνα «μπαλώματα» των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας και την πιστοποίηση κάθε είδους πτυχίου και ...επαγγελματικών δικαιωμάτων, βρέθηκαν χτες η υπουργός Παιδείας και η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η Α. Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, τη χαρακτήρισε «βασικό πυλώνα διαλόγου και συνεργασίας». Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι «να σταματήσουν τα σχολεία πολλών ταχυτήτων στη χώρα και να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες» και ότι αυτό θα γίνει με τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ).
 
Οι ΖΕΠ δεν είναι ελληνική ανακάλυψη. Υπάρχει εμπειρία απ' τη Γαλλία, όπου αυτές οι «Ζώνες» οδήγησαν στη μεγαλύτερη ταξική διαφοροποίηση, με τα παιδιά απ' τις λεγόμενες «δύσκολες» περιοχές, τελικά, να οδηγούνται σε μεγαλύτερο αποκλεισμό και στην κατάρτιση. Οι Ζώνες αυτές «δένουν» άψογα με τη λεγόμενη «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης που σχεδιάζεται και τη μετάθεση της ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Ουσιαστικά, πρόκειται για προώθηση της πλήρους διαφοροποίησης της εκπαίδευσης (του τι μαθαίνουν δηλαδή, τα παιδιά) από περιοχή σε περιοχή, και στη συνέχεια, θα εμφανιστούν ως «σωτήρες» να δημιουργήσουν «ζώνες» για να βοηθήσουν δήθεν τις «μειονεκτούσες» περιοχές, που οι ίδιοι θα έχουν δημιουργήσει διαφοροποιώντας την εκπαίδευση.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ανεπίσημο έγγραφο που διένειμε το υπουργείο, εξηγείται ότι οι ΖΕΠ είναι σχέδια αντιμετώπισης της «σχολικής αποτυχίας» ανά γεωγραφική περιοχή. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περιοχές που χαρακτηρίζονται «δύσκολες», είναι αυτές που κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από λαϊκά στρώματα και υψηλά ποσοστά μεταναστών. «Δύσκολες περιοχές» εννοούνται επίσης και οι απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές όπου παρουσιάζονται μεταξύ των άλλων προβλήματα μειωμένου αριθμητικά μαθητικού πληθυσμού. Σκοπός είναι τα παιδιά των «δύσκολων» περιοχών να είναι οι αυριανοί καταρτισμένοι, έτοιμοι και «ευέλικτοι» για τις επιχειρήσεις.



2. ΧΑΡΑΥΓΗ - http://www.haravgi.com.cy/site-article-5797-gr.php-22k-

Ευεργετική η εφαρμογή των ΖΕΠ
Η σχολική επίδοση, επιτυχία και αποτυχία των μαθητών, και τα επίπεδα αλφαβητισμού εξαρτώνται από την κοινωνική προέλευση των μαθητών. Αυτό έχουν καταδείξει πολυάριθμες έρευνες και αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για εφαρμογή των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), ενός μέτρου που όπως φαίνεται έχει θετικά αποτελέσματα εκεί όπου εφαρμόζεται. Ηδη όπως μας ανέφερε εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ο Συντονιστής Προγραμμάτων Αλφαβητισμού κ.Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, από την ερχόμενη σχολική χρονιά μελετάται η εφαρμογή του σε ακόμη μία ζώνη. Αλλωστε, στις προτεραιότητες του Προγράμματος Διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια είναι η προώθηση επέκτασης των ΖΕΠ από τις υφιστάμενες τρείς σε οκτώ. Ολοήμερη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων) που είναι ενταγμένες στις ΖΕΠ. Οι τρείς βασικές δεξιότητες αλφαβητισμού (ανάγνωση, γραφή, αριθμητική) να αποτελούν προτεραιότητα μέχρι το τέλος της Γ’ τάξης του δημοτικού, καθώς και έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση προβλημάτων αλφαβητισμού από τη δημοτική εκπαίδευση.

Επέκταση των ΖΕΠ, προτεραιότητα της διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια

Πως άρχισε η εφαρμογή των ΖΕΠ

Στο Πρόγραμμα της προηγούμενης Διακυβέρνησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου περιλαμβάνονταν προτάσεις για την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας. Συγκεκριμένα αναφερόταν πως «πρέπει άμεσα να προωθηθεί η υλοποίηση των εισηγήσεων της διατμηματικής ομάδας εργασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και του λειτουργικού αναλφαβητισμού, με την πλήρη εφαρμογή των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π.)» Ως εκ τούτου, ο τότε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού έδωσε οδηγίες στη Μόνιμη Ομάδα Εργασίας για την Προαγωγή του Αλφαβητισμού και της Σχολικής Επιτυχίας (Μ.Ο.Ε.Π.Α.Σ.Ε) να ετοιμάσει σχέδιο δράσης. Η Ομάδα επεξεργάστηκε και ολοκλήρωσε το «Σχέδιο Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης για την Επιτυχία Ολων των Παιδιών», το οποίο περιλάμβανε πλήρη εφαρμογή των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π.). Περιλάμβανε, επίσης, και συγκεκριμενοποιούσε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας. Επίσης, η καινοτομία των Ζ.Ε.Π. συνάδει και υπηρετεί τη φιλοσοφία και τους στόχους της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.

Στα πλαίσια του πιο πάνω Σχεδίου, η καινοτομία των Ζ.Ε.Π. εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2003-2004 σε δυο σχολικά συμπλέγματα, Φανερωμένης Λευκωσίας και Αγίου Αντωνίου Λεμεσού, ενώ κατά τη σχολική χρονιά 2004-2005 επεκτάθηκε με τη λειτουργία της Ζ.Ε.Π. Θεοσκέπαστης Πάφου. Κατά τη σχολική χρονιά 2005-2006 μέχρι και σήμερα λειτούργησαν οι τρεις προαναφερθείσες Ζ.Ε.Π. Στη Λευκωσία η "Ζ.Ε.Π. Φανερωμένης" αποτελείται από το Γυμνάσιο Φανερωμένης, το Δημοτικό Φανερωμένης και το Νηπιαγωγείο Φανερωμένης. Στη Λεμεσό η "Ζ.Ε.Π. Αγίου Αντωνίου" αποτελείται από το Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου, τα Δημοτικά 4ο και 18ο και τα Νηπιαγωγεία 4ο και 18ο. Στην Πάφο , η "Ζ.Ε.Π. Παναγίας Θεοσκέπαστης" αποτελείται από το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης, τα Δημοτικά 4ο ,5ο και 6ο καθώς και τα Νηπιαγωγεία 2ο (Μούτταλλου), 4ο και 6ο.

Κριτήρια καθορισμού μιας περιοχής ως Ζ.Ε.Π Ως Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας επιλέγονται και καθορίζονται σχολικά συμπλέγματα που αποτελούνται από ένα Γυμνάσιο, τα κύρια Δημοτικά Σχολεία που το τροφοδοτούν με μαθητές και τα κύρια Νηπιαγωγεία που τροφοδοτούν τα Δημοτικά, τα οποία βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές, με μαθητικό πληθυσμό που προέρχεται από οικογένειες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα κριτήρια για τον καθορισμό μιας περιοχής ως Ζ.Ε.Π. είναι η καταγραφή στις σχολικές μονάδες της περιοχής υψηλού ποσοστού σχολικής αποτυχίας (στάσιμοι, ανεξεταστέοι) και λειτουργικού αναλφαβητισμού, υψηλού ποσοστού αλλοδαπών ή αλλόγλωσσων μαθητών, μεγάλου αριθμού μαθητικής διαρροής και περιστατικών βίας και παραβατικότητας.

Δράσεις που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια Ζ.Ε.Π Κατά την πιλοτική εφαρμογή των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υλοποίησε τις εξής δράσεις: μειωμένο αριθμό μαθητών κατά τάξη, εργοδότηση εκπαιδευτικών που κατέχουν τη μητρική γλώσσα των αλλόγλωσσων μαθητών, παροχή προγεύματος σε όλα τα παιδιά των νηπιαγωγείων και δημοτικών των Ζ.Ε.Π., προσφορά δωρεάν γεύματος σε Τουρκοκύπριους μαθητές του ολοήμερου σχολείου, προσφορά απογευματινών δραστηριοτήτων (ομίλων, λεσχών) στα Γυμνάσια που ανήκουν στις Ζ.Ε.Π., απόσπαση δύο εκπαιδευτικών κατά Ζ.Ε.Π. ως Συντονιστών, ολοήμερη λειτουργία των Δημοτικών και των Γυμνασίων που ανήκουν στις Ζ.Ε.Π.

Αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής των Ζ.Ε.Π 2003-2006 Η πιλοτική λειτουργία των Ζ.Ε.Π. αξιολογήθηκε εσωτερικά από τη Μ.Ο.Ε.Π.Α.Σ.Ε. και τα Καθοδηγητικά Οργανα των Ζωνών. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής δείχνουν ότι η λειτουργία των Ζ.Ε.Π. μπορεί να ικανοποιήσει, μεταξύ άλλων, τους στόχους και τις αρχές της Διαμορφωτικής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Η πιλοτική λειτουργία των Ζ.Ε.Π. είχε μεταξύ άλλων τα πιο κάτω θετικά αποτελέσματα: Σε σχολικές μονάδες που ανήκουν στις Ζ.Ε.Π. παρατηρείται μείωση της μαθητικής διαρροής, μείωση της σχολικής αποτυχίας (ανεξεταστέων και στάσιμων), μείωση του αριθμού των παραπομπών στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και βελτίωση της σχολικής επιτυχίας.

Η στήριξη των αλλόγλωσσων μαθητών οδήγησε στην ευρύτερη εισδοχή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, στη μείωση της διαρροής τους από το σχολικό σύστημα και τη βελτίωση των επιδόσεών τους. Στη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής των Ζ.Ε.Π. αναπτύχθηκαν πρωτοποριακά και καινοτόμα προγράμματα αγωγής στη δημοκρατική πολιτότητα και προγράμματα αγωγής υγείας. Τα προγράμματα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους, υλοποιώντας μ’ αυτό τον τρόπο τις σύγχρονες αντιλήψεις για τη συνεταιρικότητα μέσα από το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και τη θεσμοθέτηση διαδικασιών συνεταιρικότητας με τους τοπικούς φορείς.

Δείκτες - κριτήρια αξιολόγησης της λειτουργίας των Ζ.Ε.Π Η λειτουργία των Ζ.Ε.Π. θα αξιολογείται με βάση το βαθμό επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί, που είναι η μείωση της μαθητικής διαρροής, η μείωση της σχολικής αποτυχίας (στάσιμοι, ανεξεταστέοι), η βελτίωση των επιπέδων αλφαβητισμού των μαθητών, η μείωση των ποσοστών βίας και παραβατικότητας, η ένταξη, η βελτίωση της επίδοσης και η μείωση της διαρροής των αλλοδαπών και αλλόγλωσσων μαθητών και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινότητα (συνεργασία και κοινές δράσεις με φορείς της κοινότητας). Για το σκοπό αυτό κάθε Ζ.Ε.Π. (και κάθε σχολική μονάδα εντός της Ζ.Ε.Π.) θα πρέπει να καταρτίζει ένα τριετές σχέδιο δράσης κατόπιν ανάλυσης των ιδιαιτέρων τοπικών αναγκών. Κατά την πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης και στο τέλος της τριετίας θα αξιολογείται η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Σημειώνεται επίσης ότι η καινοτομία των Ζ.Ε.Π έχει περιληφθεί:

α) Στην Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά 2004- 2008 του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, ως δράση επιλεκτικής και ενδεδειγμένης πρόληψης στο σχολικό περιβάλλον που στοχεύει στις συμπεριφορές, περιοχές και ομάδες υψηλού κινδύνου. Στη σελίδα 4 της Εθνικής Στρατηγικής αναφέρεται συγκεκριμένα: «1.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 30, 2009, 02:26:12 pm από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος nellynelly

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 304
    • Προφίλ
Απ: Ετοιμάζονται ΖΕΠ
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 30, 2009, 08:13:49 pm »
Ωραία το έχεις παρουσιάσει :) Να δούμε πως θα γίνει στην πράξη,,κάποιες από αυτές τις περιοχές της Αττικής θεωρούνται ιδιαιτέρως σκληρές,δεν ξέρω πως θα το δεχτούν οι μαθητές,πάντως δεν συμφωνώ ότι πρόκειται για περιθωριοποίηση κάποιων...τάξεων...

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Ετοιμάζονται ΖΕΠ
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 11:30:25 »

Αποσυνδεδεμένος giwrgos galos

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 221
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Ετοιμάζονται ΖΕΠ
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 30, 2009, 08:23:59 pm »
Ωραία το έχεις παρουσιάσει :) Να δούμε πως θα γίνει στην πράξη,,κάποιες από αυτές τις περιοχές της Αττικής θεωρούνται ιδιαιτέρως σκληρές,δεν ξέρω πως θα το δεχτούν οι μαθητές,πάντως δεν συμφωνώ ότι πρόκειται για περιθωριοποίηση κάποιων...τάξεων...
Συμφωνώ. Ξέρουμε πολύ καλά ποιές περιοχές είναι αυτές. Ο κόσμος δηλαδή το χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι? Με το να φοβόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση και με το να μην κατονομάσουμε τις περιοχές επισήμως, είναι πιο επικίνδυνο και θα φαυλοποιείται συνεχώς ο κύκλος. Και δεν το φταίνε σε τίποτα τα παιδιά...

 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182645
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 662
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 11
Επισκέπτες: 652
Σύνολο: 663

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.052 δευτερόλεπτα. 31 ερωτήματα.