PDE - Η κοινότητα των εκπαιδευτικών
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
ή
Εγγραφή
Αρχική
Νέα
Μόνιμοι
Τοποθετήσεις
Μεταθέσεις
Αποσπάσεις
Μετατάξεις
Παραιτήσεις
Αναθέσεις-Ωράριο
Οικονομικά
Άδειες
Αναπληρωτές
Διορισμοί
Προσλήψεις
ΑΣΕΠ
ΠΔΣ
Δελτία Τύπου
Σχολική ζώνη
Επιμόρφωση - Μετεκπαίδευση
Μεταπτυχιακά προγράμματα
Σεμινάρια - Επιμορφώσεις
Ημερίδες - Συνέδρια
Πιστοποιήσεις
Απεργίες-Κινητοποιήσεις
TV
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Forum
Ημερολόγιο
Links
Σύνδεση
Εγγραφή
Αρχεία
Λήψεις αρχείων
Αναζήτηση
Στατιστικά
Προσθήκη αρχείου
Τράπεζα Θεμάτων
TV
Follow @PDE_GR
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα
(Συντονιστές:
Χριστίνα
,
MARKOS
)
Αλλοδαποί μαθητές: Μαθητές δεύτερης κατηγορίας...
Τελευταία νέα
Πρόσκληση για απόσπαση εκπαιδευτικών Αβάθμιας και Β'βάθμιας σε φορείς του ΥΠΑΙΘΑ και από ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΠΕ, σε δομές Ε.Α.Ε., ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
Έκδοση υπουργικής απόφασης μεταθέσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σχολικού έτους 2024-2025
Προσλήψεις 31 εκπαιδευτικών Ββάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γενική Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής έτους 2025
« προηγούμενο
επόμενο »
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Αλλοδαποί μαθητές: Μαθητές δεύτερης κατηγορίας... (Αναγνώστηκε 806 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
bikini
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 3028
Φύλο:
Έχε ελπίδα... ΠΕ02
Αλλοδαποί μαθητές: Μαθητές δεύτερης κατηγορίας...
«
στις:
Δεκεμβρίου 11, 2009, 02:13:18 pm »
Tweet
Η φοίτηση αλλοδαπών παιδιών στο ελληνικό σχολείο επιδείνωσε το φαινόμενο της σχολικής αποτυχίας και της μαθητικής διαρροής, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων.
«Ακόμη θυμάμαι πόσο άσχημα ένιωθα μέσα στην τάξη όταν δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγε η δασκάλα μου. Ενιωθα παρείσακτη ανάμεσα στους συμμαθητές μου». Για τη 15χρονη, σήμερα, Μιχαέλα Αράπι από την Αλβανία, η πρώτη επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία σε σχολείο της Θεσσαλονίκης δε θα χαρακτηριζόταν ως ιδιαίτερα επιτυχής. Παρ' όλα αυτά, η νεαρή μαθήτρια πάλεψε με τις αντιξοότητες, κατέρριψε τα εμπόδια της γλώσσας και σήμερα είναι μία από τις αριστούχες μαθήτριες του σχολείου της.
Δε συνέβη το ίδιο, όμως, με αρκετούς αλλοδαπούς συμμαθητές της, οι επιδόσεις των οποίων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να σταματήσουν το σχολείο. «Αρκετά παιδιά με τα οποία ξεκινήσαμε μαζί δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν, έμειναν πίσω στα μαθήματα και τελικά τα παράτησαν», αναφέρει η ίδια.
Μετανάστης ένας στους δέκα μαθητές
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου το 10% του μαθητικού δυναμικού της Ελλάδας έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο και, όπως αποδεικνύεται καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες, αυτή η κοινωνική ταυτότητα αποτελεί τροχοπέδη, με συνέπεια οι σχολικές επιδόσεις να είναι κατά κανόνα χαμηλότερες από εκείνες των γηγενών μαθητών.
Αποκαλυπτικά, αναφορικά με τις σχολικές επιδόσεις των μεταναστών μαθητών, είναι τα στοιχεία του Διεθνούς Προγράμματος Αξιολόγησης των Μαθητών PISA (Programme for International Student Assessment), τα οποία θα παρουσιάσει αύριο ο αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Γκόβαρης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Πολιτισμική ετερότητα και σχολική επιτυχία: ζήτημα αιχμής για το ελληνικό σχολείο», στο αμφιθέατρο της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.
Ενα χρόνο πίσω
«Η φοίτηση αλλοδαπών παιδιών στο ελληνικό σχολείο επιδείνωσε το φαινόμενο της σχολικής αποτυχίας και της μαθητικής διαρροής, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων», εξήγησε στον «Α» ο κ. Γκόβαρης, σημειώνοντας πως «οι μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο υστερούν κατά ένα ολόκληρο χρόνο σε σχέση με τους συνομήλικους Ελληνες συμμαθητές τους».
Η γλώσσα είναι το παν
«Κλειδί» στην απόδοση των αλλοδαπών μαθητών σε όλα τα μαθήματα είναι, βάσει της έρευνας, η κατανόηση της γλώσσας. «Η χώρα προέλευσης του μαθητή δεν παίζει κανένα ρόλο στην επίδοσή του στα μαθήματα. Το παν είναι η γλώσσα. Αν δε γίνει καλή αρχή με την εκμάθηση των Ελληνικών, τα παιδιά δε θα μπορέσουν να αποδώσουν σε κανένα τομέα», ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ακόμη πως, όσο μεγαλύτερες είναι οι διαφορές στις σχολικές επιδόσεις των μεταναστών και των γηγενών μαθητών, τόσο χειρότερη είναι και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Αποκλεισμός από την κοινωνία
Η ελλιπής κατανόηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και οι επιθετικές, ορισμένες φορές, συμπεριφορές των υπόλοιπων μαθητών έχουν σημαντικές συνέπειες στη μετέπειτα εξέλιξη των παιδιών. «Το σχολείο αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο ένταξης των μαθητών στην κοινωνία και, αν αυτός ο σκοπός δεν επιτευχθεί μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, τότε δύσκολα θα βρουν αυτά τα παιδιά τη θέση τους στην κοινωνία των ενηλίκων», ανέφερε.
Στόχος η προσαρμογή
Υποχρηματοδότηση, ελλιπής επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, άνιση κατανομή των εκπαιδευτικών ευκαιριών... Στην παθογένεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εντοπίζει ο κ. Γκόβαρης τη ρίζα όλων των προβλημάτων. «Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να προσαρμοστούν τα σχολεία στους μαθητές και όχι οι ίδιοι οι μαθητές στα σχολεία, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Μέσω ενός συστήματος το οποίο θα εστιάζει στις διαπολιτισμικές διαστάσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα βγει κερδισμένη ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα», κατέληξε ο κ. Γκόβαρης.
http://www.alfavita.gr/typos/t11_12_9_733.php
Καταγράφηκε
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από
1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
Πάνω
« προηγούμενο
επόμενο »
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα
(Συντονιστές:
Χριστίνα
,
MARKOS
)
Αλλοδαποί μαθητές: Μαθητές δεύτερης κατηγορίας...