*

Αποστολέας Θέμα: Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...  (Αναγνώστηκε 3523 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος elum

  • Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Μηνύματα: 135
    • Προφίλ
Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...
« στις: Απριλίου 12, 2009, 10:46:24 am »
 
Σοκ από καταγγελία ότι διευθυντής δημοτικού ασελγούσε σε μαθητή

12 Απριλίου 2009, 09:33


 
Προκαταρκτική έρευνα για την καταγγελία των γονιών ενός μαθητή δημοτικού σχολείου ότι ο διευθυντής του σχολείου ασέλγησε πάνω του διενεργεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Το περιστατικό έχει συμβεί σε σχολείο του δήμου Οινιάδων στο Μεσολόγγι και εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία, ο εν λόγω εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να δηλώσει την παραίτησή του και να εγκαταλείψει το σπίτι του. Μάλιστα, κανείς δεν έχει ακούσει τίποτα για το που μπορεί να βρίσκεται σήμερα.

Επίσημη καταγγελία στην αστυνομία δεν έχει γίνει. Την διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει προσωπικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.
 
 
 
Πηγή: http://www.zougla.gr/news.php?id=33835

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:20:59 »

Αποσυνδεδεμένος rozy4

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3907
  • Η ζωή είναι ωραία φιλαράκο
    • Προφίλ
Απ: Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 12, 2009, 11:58:28 am »
από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
5/4/2009
 
Μία παρέα με… ανήσυχα μέλη γράφει τη δική της ιστορία

Διδάσκουν την Οδύσσεια και την Ιστορία μέσα από κόμιξ, τη μυθολογία μέσα από χαρακτική και τα μαθηματικά μέσα από χορό. Μια ομάδα οκτώ καθηγητών από τη Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να κάνει το μάθημα ελκυστικό για όλους τους μαθητές, προκαλώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
 
Της Φιλομήλας Δημολαϊδου

Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κυριακή Αδαλόγλου, Ευτυχία Γαραντζιώτη, Ευτυχία Δημητριάδου, Πανταζής Μητελούδης, Γιάννης Παπαθανασίου, Κατερίνα Προκοπίου, Ευαγγελία Σειρά και Σκεύη Τσιάκκα απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι οι παρέες γράφουν ιστορία. Γιατί έτσι ξεκίνησαν, ως παρέα, που μοιραζόταν για πολλά χρόνια τις ανησυχίες της στους καφέδες και στις συναδελφικές συνάξεις. Όμως, η παρέα ήθελε να μεγαλώσει και να αποκτήσει και άλλα… ανήσυχα μέλη. Τότε αποφάσισε να έχει το όνομα “Πρόταση”, να διοργανώνει συναντήσεις μια φορά το μήνα στον “ΙΑΝΟ” και να δημιουργήσει blog (protases.wordpress.com), για να επικοινωνεί και να ανταλλάσσει απόψεις με τους εκπαιδευτικούς. “Ήμασταν σίγουροι ότι δεν ήμαστε μόνοι μας. Αλλά πού είναι οι άλλοι; Έτσι είπαμε ότι, αν βγούμε προς τα έξω, ίσως βρούμε και τους υπόλοιπους”, σχολίασε η κ. Τσιάκκα.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η Κατερίνα Προκοπίου τα τρία τελευταία χρόνια προσπάθησε μαζί με τους μαθητές της να προσεγγίσουν την Οδύσσεια με διαφορετικούς τρόπους, πάντα όμως με αυτήν τη διάθεση για παιχνίδι, που έχουν τα παιδιά του γυμνασίου, που με λύπη της έβλεπε να την αφήνουν έξω από την πόρτα των φιλολογικών μαθημάτων. “Αποφάσισα να αφήσω ανοιχτή αυτήν την πόρτα και να εκμεταλλευτώ τη δυναμική του παιχνιδιού προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας”, αναφέρει η κ. Προκοπίου.


Από το παιχνίδι με την Οδύσσεια στο 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά και στο 3ο Γυμνάσιο Τούμπας Θεσσαλονίκης προέκυψαν οι εξής εργασίες: 1. Η οπτικοποίηση της Οδύσσειας, 2. Το φωτορομάντζο της Οδύσσειας, 3. Η διασκευή του προοιμίου και της “ραψωδίας α’ σε ραπ τραγούδι, 4. Η δραματοποίηση της “ραψωδίας α’ και 5. Η Οδύσσεια σε κινούμενα σχέδια.


Σύμφωνα με την καθηγήτρια, με την παραπάνω μέθοδο οι μαθητές, μεταξύ άλλων, εμπεδώνουν καλύτερα την Οδύσσεια και τις αφηγηματικές τεχνικές του έπους, έρχονται σε επαφή με έργα τέχνης, γνωρίζουν δημιουργούς και τεχνοτροπίες, συνειδητοποιούν τις δυνατότητες που τους παρέχει η νέα τεχνολογία και εμπλέκονται σε διαδικασίες που τους δίνουν τη δυνατότητα: α) να εκφραστούν δημιουργικά και να παράγουν συλλογικό έργο (ενεργητικοί μαθητές), β) να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους κλίσεις στο σχολείο, γ) να γνωρίσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους. Μάλιστα, όπως υποστήριξε η κ. Προκοπίου, βοηθούνται ιδιαίτερα οι αδύνατοι μαθητές να αναδείξουν τις ικανότητές τους και τις κλίσεις τους, και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.


Η Ευτυχία Δημητριάδου δουλεύει σε ένα πολυπολιτισμικο σχολείο, το 32ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Ήταν επόμενο η ιδιαίτερη σύνθεση να την απασχολήσει και να επηρεάσει τον τρόπο διδασκαλίας της. Μαζί με τη συνάδελφό της Πόπη Κυρμελίδου ακολούθησαν τη μέθοδο της συνδιδασκαλίας. Στόχος τους ήταν πρώτα απ’ όλα να εξασκηθούν τα παιδιά στην κατανόηση και την παραγωγή του γραπτού και του προφορικού λόγου, ώστε να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις. Να κατανοήσουν ότι τα κοινωνικά προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, αφορούν όλους τους ανθρώπους.


Το έναυσμα για το project ήταν κάποια από τις ενότητες του σχολικού βιβλίου της Νεοελληνικής Γλώσσας με τίτλο “Είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί”.Τα παιδιά μελέτησαν κατά ομάδες τα κείμενα του βιβλίου και επιπλέον άκουσαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Γκατζμέντ Καπλάνι “Μικρό ημερολόγιο συνόρων” με θέμα την ψυχολογία του μετανάστη.


Στη συνέχεια εξασκήθηκαν στην παραγωγή γραπτού λόγου με θέμα “Να περιγράψετε μια εμπειρία ρατσιστικής συμπεριφοράς που ζήσατε εσείς οι ίδιοι ή κάποιο πρόσωπο του οικογενειακού ή φιλικού σας περιβάλλοντος”.


“Τα γραπτά που ήρθαν στα χέρια μας ήταν συγκλονιστικά. Θα έλεγα ότι με έκαναν καλύτερο άνθρωπο, γιατί σκέφτηκα ότι μερικές φορές οι μεγάλοι είμαστε πολύ άδικοι. Για παράδειγμα, κάποιος μαθητής έγραψε ‘αναρωτιέμαι ποια είναι η έννοια της πατρίδας’, μια μαθήτρια ‘όπου και αν πήγαινα, περίσσευα’, ενώ μια άλλη ‘κανένας άνθρωπος δεν φτιάχτηκε με διαφορετική συνταγή’”, σημείωσε η κ. Δημητριάδου.


Η τελευταία παρουσίαση για τη φετινή χρονιά της “Πρότασης” θα γίνει στις 6 Μαΐου, οπότε οι καθηγήτριες Καλλιτεχνικών Κυριακή Φωτιάδου και Ευγενία Γραμμένου θα αναπτύξουν το θέμα “Μύθος από το παρελθόν στο παρόν. Μέσα από την εικαστική δημιουργία του μύθου της χρυσομαλλούσας κοπελιάς σε χαρακτική -Γκράφιτι ένας σύγχρονος μύθος της πόλης”. Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οι καθηγητές σκοπεύουν να παρουσιάσουν θέματα όπως “Ροκ και λογοτεχνία”, “Χρήση e-mail στη διδασκαλία”, “Γράφοντας χάι-κου στα γαλλικά”, “Δημιουργία αφήγησης μέσα δραστηριότητες” και “Μαθηματική επαγωγή εν κινήσει”.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Όμως, ποιοι είναι οι στόχοι των παραπάνω καθηγητών; “Επιχειρούμε να φέρουμε τη φαντασία και το απροσδόκητο, το βίωμα και το συναίσθημα στη σχολική πραγματικότητα. Πειραματιζόμαστε με διάφορα γνωστικά αντικείμενα μέσα από την εικαστική έκφραση, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική”, εξηγεί η κ. Αδαλόγλου, διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.


Στις μηνιαίες συναντήσεις τους στο βιβλιοπωλείο, που γίνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν τις προτάσεις τους, ώστε να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, να συμφωνήσουν και να διαφωνήσουν. Επιθυμία τους είναι η διεύρυνση της ομάδας και από εκπαιδευτικούς και άλλων ειδικοτήτων, γιατί δεν τους ενδιαφέρει το διδακτικό αντικείμενο αλλά ο τρόπος προσέγγισής του.

Αποσυνδεδεμένος rozy4

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3907
  • Η ζωή είναι ωραία φιλαράκο
    • Προφίλ
Απ: Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 12, 2009, 12:09:13 pm »
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
15/3/2009

Μια τάξη, 7 μαθητές, ένα όνειρο

Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Της Ιφιγενειας Διαμαντη
 

«Ο ουρανός τι είναι;», ρωτάει η κ. Αγάπη, δασκάλα.

«Μπλε», ακούγονται τρεις - τέσσερις απαντήσεις. «Ποιος είναι μπλε;», ξαναρωτά η κ. Αγάπη. «Ο ουρανός», απαντούν περισσότεροι απ’ ό,τι πριν.


«Εγώ κοιτάω τον ουρανό», εξηγεί η κ. Αγάπη. «Ο Νίκος περιμένει τον φίλο του, γυρίστε στη σελίδα 58. Ο Νίκος περιμένει τον φίλο του, στην 58, εί-πα-με»... επαναλαμβάνει η κ. Αγάπη κοιτώντας ένα μαθητή που βρίσκεται σε άλλη σελίδα.

 

«Το “περιμένει” τι είναι;», ρωτάει. Πολλές απαντήσεις δίνονται, αλλά δύσκολα γίνονται κατανοητές από τη δασκάλα. Η έννοια του ρήματος δεν είναι ακόμα οικεία στους αλλοδαπούς μαθητές. Ξαφνικά, η πόρτα ανοίγει. Μπαίνει ο Εμμανουέλ από τη Νιγηρία. «Ελα, παιδί μου, πού είσαι; Εσένα περιμέναμε», τον υποδέχεται η κ. Αγάπη. «Εχεις βιβλίο; Α, έχεις τις φωτοτυπίες. Είμαστε στη σελίδα 58. Ο Νίκος περιμένει τον φίλο του. Η Μαρία κοιτάει τη φίλη της»...

 

Σάββατο απόγευμα, λίγο μετά τις έξι, στο –μόνο κατ’ όνομα– Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, στον Κολωνό. Στη μικρή αίθουσα, επτά μαθητές, τρεις Πακιστανοί, δύο Αιγύπτιοι, ένας Σύρος και ένας Νιγηριανός κάθονται γύρω από το τραπέζι. Κάποιος από αυτούς δεν γνώριζε γραφή και ανάγνωση στη δική του γλώσσα και έμαθε στα ελληνικά! Αθλος. Ο 26χρονος Φαϊσέλ έχει σπουδάσει νομικά στο Πακιστάν και εδώ δουλεύει σε φούρνο.

Αποσυνδεδεμένος rozy4

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3907
  • Η ζωή είναι ωραία φιλαράκο
    • Προφίλ
Απ: Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 12, 2009, 12:10:46 pm »
ΕΘΝΟΣ
14/3/2009
 

Σχεδίασαν κόμικς για να διδάξουν Μαθηματικά


Θεαματικά αποτελέσματα είχε η μετατροπή των τετραγωνικών ριζών σε ιστορία με σκίτσα σε μια τάξη Γυμνασίου που οι μαθητές είχαν δυσκολίες στην κατανόηση


Μικρά θαύματα κάνουν μέσα στις δημόσιες σχολικές τάξεις φωτισμένοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εξακολουθούν ν αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους ως λειτούργημα. Εκπαιδευτικοί που δεν συμπεριφέρονται απαξιωτικά στους μαθητές που δεν «παίρνουν» τα γράμματα, αλλά αναζητούν τρόπους να τους βοηθήσουν ακόμη και να αναδείξουν τα ταλέντα τους.


Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά σε όλο το φάσμα της δημόσιας εκπαίδευσης. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν δύο καθηγητές από το Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων, οι οποίοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την περίπτωση ενός αδιάφορου μαθητή και μιας ολόκληρης τάξης που στα Μαθηματικά δεν μπορούσε να καταλάβει το κεφάλαιο για τις τετραγωνικές ρίζες, αποφάσισαν με φαντασία και μεράκι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με εξαιρετικά θεαματικά αποτελέσματα.

«Είχαμε στην Α Γυμνασίου έναν μαθητή τελείως αδιάφορο, ο οποίος συνεχώς ζωγράφιζε πάνω στο θρανίο του. Επίσης είχαμε πρόβλημα και με ολόκληρη τάξη, στα Μαθηματικά, η οποία στο κεφάλαιο για την τετραγωνική ρίζα δεν συμμετείχε, ούτε καταλάβαινε τη διδασκαλία. Με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Μαθηματικών αποφασίσαμε και προτείναμε στα παιδιά να κάνουμε την τετραγωνική ρίζα μια ιστορία... κόμικς», λέει στο «Εθνος» ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου, κ.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:20:59 »

Αποσυνδεδεμένος rozy4

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3907
  • Η ζωή είναι ωραία φιλαράκο
    • Προφίλ
Απ: Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 29, 2009, 11:04:28 am »
http://users.sch.gr/ppiliour/index_docs/152_garden.pdf

Μου έφτιαξαν την ημέρα!

Αποσυνδεδεμένος walse

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 227
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 29, 2009, 12:46:22 pm »
Γιατί όλα μπορουν να συμβούν!!!!!!!!!!!
Αρκει να αφήσουμε λίγο............ χώρο στη καλή διαθεση και να διώξουμε τη μιζέρια!
Μας απέδειξαν πως πρεπει να κοιταμε τι μπορουμε να κανουμε εμεις για το σχολειο, και όχι να περιμενουμε να δουμε τι θα κανει το σχολειο για εμας!!!!!!!!!!!!!!
Ε, ναι.......γυρισα!!!!!
it takes two to tango

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

  • Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 8048
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
Απ: Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 29, 2009, 01:11:40 pm »
και το συντακτικο της αρχαιας ελληνικης υπαρχει σε βιβλιο με σκιτσα.

ρε παιδια ομως, ανησυχω μηπως με αυτο τον τροπο ωθουμε τα παιδια να "βαριουνται"να διαβασουν και τους τα σερβιρουμε σε σκιτσα? ο ευχαριστος τροπος στο να μαθει κατι καποιος ειτε παιδι ειτε ενηλικας πρεπει να αναζητηθει απο τους διδασκοντες.
ή να παω σε σχολη να μαθω σχεδιο σκιτσου? (λετε....?)
 
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος rozy4

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3907
  • Η ζωή είναι ωραία φιλαράκο
    • Προφίλ
Απ: Άλλη μια "μεμονωμένη περίπτωση"...
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 29, 2009, 07:06:09 pm »
και το συντακτικο της αρχαιας ελληνικης υπαρχει σε βιβλιο με σκιτσα.
ρε παιδια ομως, ανησυχω μηπως με αυτο τον τροπο ωθουμε τα παιδια να "βαριουνται"να διαβασουν και τους τα σερβιρουμε σε σκιτσα? ο ευχαριστος τροπος στο να μαθει κατι καποιος ειτε παιδι ειτε ενηλικας πρεπει να αναζητηθει απο τους διδασκοντες.
ή να παω σε σχολη να μαθω σχεδιο σκιτσου? (λετε....?)
Μάρκο, η ουσία δεν είναι τα σκίτσα (εξάλλου δεν τα έκαναν οι καθηγητές αλλά οι μαθητές, οπότε εκτός από την αστυνομία και η τέχνη θα πρέπει να σε ευγνωμονεί, που δεν θα ασχοληθείς μαζί της :)) αλλά το ότι  "είχαμε να αντιμετωπίσουμε την περίπτωση ενός αδιάφορου μαθητή και μιας ολόκληρης τάξης που στα Μαθηματικά δεν μπορούσε να καταλάβει το κεφάλαιο για τις τετραγωνικές ρίζες" και  επειδή  "πιστεύουμε ότι η διδασκαλία πρέπει να προσαρμόζεται πλέον στις ανάγκες της τάξης" οπότε  "διαρκώς πρέπει να εφευρίσκουμε νέους τρόπους διδασκαλίας".

 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182686
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 573
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 9
Επισκέπτες: 571
Σύνολο: 580

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.05 δευτερόλεπτα. 32 ερωτήματα.