PDE - Η κοινότητα των εκπαιδευτικών
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
ή
Εγγραφή
Αρχική
Νέα
Μόνιμοι
Τοποθετήσεις
Μεταθέσεις
Αποσπάσεις
Μετατάξεις
Παραιτήσεις
Αναθέσεις-Ωράριο
Οικονομικά
Άδειες
Αναπληρωτές
Διορισμοί
Προσλήψεις
ΑΣΕΠ
ΠΔΣ
Δελτία Τύπου
Σχολική ζώνη
Επιμόρφωση - Μετεκπαίδευση
Μεταπτυχιακά προγράμματα
Σεμινάρια - Επιμορφώσεις
Ημερίδες - Συνέδρια
Πιστοποιήσεις
Απεργίες-Κινητοποιήσεις
TV
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Forum
Ημερολόγιο
Links
Σύνδεση
Εγγραφή
Αρχεία
Λήψεις αρχείων
Αναζήτηση
Στατιστικά
Προσθήκη αρχείου
Τράπεζα Θεμάτων
TV
Follow @PDE_GR
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα
(Συντονιστές:
Χριστίνα
,
MARKOS
)
«Πήγα για δασκάλα, έγινα μαθήτρια»
Τελευταία νέα
Πρόσκληση για απόσπαση εκπαιδευτικών Αβάθμιας και Β'βάθμιας σε φορείς του ΥΠΑΙΘΑ και από ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΠΕ, σε δομές Ε.Α.Ε., ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
Έκδοση υπουργικής απόφασης μεταθέσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σχολικού έτους 2024-2025
Προσλήψεις 31 εκπαιδευτικών Ββάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γενική Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής έτους 2025
« προηγούμενο
επόμενο »
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: «Πήγα για δασκάλα, έγινα μαθήτρια» (Αναγνώστηκε 866 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
bikini
Ιστορικό μέλος
Μηνύματα: 3028
Φύλο:
Έχε ελπίδα... ΠΕ02
«Πήγα για δασκάλα, έγινα μαθήτρια»
«
στις:
Ιουλίου 29, 2009, 10:28:43 am »
Tweet
Στην Ψέριμο δεν υπάρχουν πια άλλα παιδιά και το Δημοτικό σχολείο κλείνει
«Κάθε μαθητής και κάθε δάσκαλος έχει αφήσει σ΄ αυτήν την αίθουσα ένα κομμάτι από την ψυχή του. Τα κομμάτια αυτά φτιάχνουν μια γλυκιά ιστορία που ελπίζω να μην ξεχαστεί».
Τα λόγια αυτά είναι γραμμένα πάνω στον μαυροπίνακα του Δημοτικού σχολείου της Ψερίμου από την τελευταία δασκάλα του! Το σχολείο έκλεισε, διότι η μοναδική μαθήτριά του τελείωσε την τελευταία τάξη και στο μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την Κάλυμνο δεν υπάρχουν πια άλλα παιδιά ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του.
Η τελευταία δασκάλα, Χαρά Αγγελέτου, μια 23χρονη κοπέλα από τη Λάρισα, πρωτοδιόριστη σε «δυσπρόσιτο σχολείο», έζησε μια συγκλονιστική εμπειρία για έναν χρόνο, μαζί με τη μοναδική μαθήτρια του Δημοτικού σχολείου, τη 12χρονη Άννα Μαύρου. Και όταν τη ρωτάς «πώς ήταν εκεί, πώς άντεξε πώς τα έβγαλε πέρα;» απαντά πως «η αλήθεια είναι ότι αυτή η εμπειρία είναι αυτές που αξίζει να διηγείσαι χρησιμοποιώντας τις πιο όμορφες, αλλά και τις πιο σκληρές εικόνες. Είναι μια ιστορία γλυκόπικρη, από αυτές που οι περισσότεροι έχουμε να διηγηθούμε αλλά συχνά αδιαφορούμε να ακούσουμε».
Η νεαρή δασκάλα εκλήθη πριν από έναν χρόνο να υπηρετήσει για πρώτη φορά στην Ψέριμο, σ΄ έναν βράχο με 30 κατοίκους. Γνώριζε ότι το σχολείο θα είχε μόνο μία μαθήτρια. «Το καΐκι πλησίαζε στο λιμανάκι της Ψερίμου», αφηγείται σήμερα στα «ΝΕΑ» η δασκάλα, «και τα μάτια μου ήταν καρφωμένα μπροστά στο μικρό κομμάτι στεριάς που θα αποτελούσε το σπίτι μου για μια ολόκληρη χρονιά. Αγωνία, χαρά, μα περισσότερο από όλα φόβος, έκαναν την καρδιά μου να χτυπάει περίεργα. Δεν ήταν μια τάξη ή ένα σχολείο που με περίμενε, αλλά μια μικρή κοινωνία ήταν εκεί για να με αποδεχτεί ή να με απορρίψει.
Δύσκολα στην αρχή
Η πρώτη περίοδος ήταν πολύ δύσκολη για τη δασκάλα από τη Λάρισα, που ξαφνικά βρέθηκε σ΄ ένα νησάκι σε μια γωνιά του Αιγαίου. «Υπήρξαν στιγμές που απογοητεύτηκα, που κουράστηκα, που νοστάλγησα τις ανέσεις και τη φασαρία της μεγαλούπολης», λέει σήμερα. Και όμως πάντα υπήρχε μια πόρτα ανοιχτή, ένα χαμόγελο, μια γλυκιά κουβέντα που την ηρεμούσε. «Μόνο οι άνθρωποι του νησιού έδειχναν να καταλαβαίνουν και να εκτιμούν την προσπάθεια που έκανα. Τώρα μόνο μπορώ να καταλάβω γιατί ήταν τόσο σημαντικό γι΄ αυτούς το ότι η πόρτα του σχολείου εξακολουθούσε να είναι ανοιχτή».
«Υπήρξαν φορές που αισθάνθηκα έτοιμη να προσφέρω σε αυτό το μικρό σχολείο μια διαφορετική πνοή και να εμφυσήσω στην Άννα στόχους, όνειρα και κυρίως την αγάπη για τη γνώση. Με την Άννα προσπαθούσαμε να ονειρευόμαστε, να ταξιδεύουμε νοερά. Δεν αποζητούσαμε εξωτικούς προορισμούς ή παραδεισένιες διαδρομές. Το μόνο που αποζητούσαμε στα φανταστικά μας ταξίδια ήταν η παρέα!..». Η μαθήτρια μάλιστα λέει χαρακτηριστικά: «Δεν έχασα απλά τη δασκάλα μου τώρα που το σχολείο έκλεισε, αλλά και την καλύτερή μου φίλη αυτόν τον χρόνο».
«Μπορεί να πήγα στην Ψέριμο ως δασκάλα, αλλά παρέμεινα εκεί ως μαθήτρια στο σχολείο της ζωής με δασκάλους αυτούς τους ανθρώπους που επιμένουν σε αξίες, σε ιδανικά και έναν τρόπο ζωής βγαλμένο από παραμύθι», συμπληρώνει η δασκάλα.
ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ
«Οι άνθρωποι στην Ψέριμο που επιμένουν σε αξίες, σε ιδανικά και έναν τρόπο ζωής βγαλμένο από παραμύθι μού έδωσαν δύναμη»
Μάθημα στο τηλεσχολείο
ΚΙ ΟΜΩΣ, το σχολείο δεν πρόκειται να κλείσει. Η Νομαρχία Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέλαβαν μια πρωτοβουλία ούτως ώστε να λειτουργήσει ένα τηλεσχολείο στην Ψέριμο, όπου θα μπορέσουν να παρακολουθούν μαθήματα μέσω Τηλεματικής η Άννα Μαύρου μαζί με τα έξι μεγαλύτερα αδέλφια της που δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο.
«Θα εφαρμόσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα όπου καθηγητές από τη Ρόδο θα κάνουν μάθημα, που μέσω κυκλώματος θα φτάνει ζωντανά στην Ψέριμο», λέει ο καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κώστας Τσολακίδης, ο οποίος μαζί με την έπαρχο Καλύμνου- Λέρου κ. Χρυσούλα Σιφουνιού μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην Ψέριμο για να εξετάσουν από κοινού τις δυνατότητες εγκατάστασης του συστήματος.
Ενθουσιασμός
«Η προθυμία που επέδειξαν τα επτά παιδιά της οικογένειας Μαύρου αλλά και άλλοι κάτοικοι της Ψερίμου για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα είναι συγκινητική», τόνισε ο κ. Τσολακίδης, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι τα μαθήματα θα είναι απογευματινά ούτως ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
«Θα ήταν καλό για εμάς να μπορούμε να συνεχίσουμε έστω κι έτσι το σχολείο. Έχω ακούσει, για παράδειγμα, για το Facebook και θα ήθελα κι εγώ κάποια στιγμή να κάνω κάτι τέτοιο», λέει το 12χρονο κορίτσι.
Μάλιστα σύντομα θα γίνει η εγκατάσταση των υπολογιστών στο σχολείο και η εκπαίδευση για τον χειρισμό τους από τους ενδιαφερόμενους. «Είναι μια δύσκολη προσπάθεια και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε», υποστηρίζει ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος απευθύνθηκε και στο υπουργείο Παιδείας για το εγχείρημα αυτό, αλλά απάντηση δεν πήρε...
http://www.alfavita.gr/typos/t29_7_9_816.php
Καταγράφηκε
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από
1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._
Εκτύπωση
Σελίδες:
1
Πάνω
« προηγούμενο
επόμενο »
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Forum
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση
Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα
(Συντονιστές:
Χριστίνα
,
MARKOS
)
«Πήγα για δασκάλα, έγινα μαθήτρια»