*

Αποστολέας Θέμα: Θεωρίες Μάθησης  (Αναγνώστηκε 12151 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος maklin

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 308
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #28 στις: Δεκεμβρίου 19, 2009, 05:40:03 pm »

Αυτα τα ειχα γραψει ακριβως στον ασεπ αλλα φαινεται δν ηταν καλο το περιοχεμενο της δραστηριοτητας και πηρα 55 !!! ενω την 1η μερα 80 αν θυμαμαι καλα πω πω εφτασα στο σημειο να μη θυμαμαι τι ειχα παρει απο εκει που ημουν χαλια και μονο αυτο σκεφτομουν ! καλο αυτο να μην θυμαμαι !!! ηταν και ωρα να ξεχασω τον ασεπ απο το 2004 που εχω παρει πτυχιο ολο τον ασεπ σκεφτομουν και ολο εδινα ! ευτυχως ηρεμησα και ειπα δεν θα ξανα αγχωθω για το θεμα ασεπ ! οτι γινει !!παω για 4η φορα που θα δωσω για να δουμε ;D ;D ;D ;D ;D ;D
[/quote]

MairyLiscious αυτά τα βρήκα σε κάτι απαντήσεις θεμάτων ασεπ από φροντιστήριο και τα συγχώνευσα με κάποιες άλλες σημειώσεις. Κάθε φορά αυτό το πλάνο χρησιμοποιείς; Δηλαδή ποιο πλάνο σχεδιασμού δραστηριότητας ενδείκνυται;; ??? Ας μας πει κάποιος που διορίστηκε...

Λυπάμαι που δίνεις 4η φορά, εύχομαι να διοριστείς με τον επόμενο διαγωγνισμό!!
ΠΕ 60

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:18:08 »

Αποσυνδεδεμένος emmaki

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 3831
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #29 στις: Δεκεμβρίου 20, 2009, 03:52:24 pm »
Ακολούθα ένα λογικό πλάνο....
Δηλαδή, δεν μπορείς να κάνεις π.χ. δραματοποίηση χωρίς να έχει αποφασιστεί το θέμα από τα παιδιά, η δραματοποίηση θα γίνει σε κάποια άλλη στιγμή (για μένα προς το τέλος του προτζεκτ), δεν μπορείς να κάνεις επίσκεψη χωρίς πιο μπροστά να έχεις μιλήσει με τα παιδιά, να έχετ φτιάξει λίστα ερωτήσεων κλπ.
Μια λογική σειρά. Αυτό που θέλει η κάθε δραστηριότητα πάντα.
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος mogli

  • Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Μηνύματα: 166
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #30 στις: Δεκεμβρίου 20, 2009, 06:18:49 pm »
Σχετικά με τις θεωρίες μάθησης  έχω να σου προτείνω (εμένα με βοήθησε..) να φτιάξεις (μόνη σου)ένα πίνακα με λέξεις κλειδιά για τον κάθε θεωρητικό (1.piaget,2.Vygotsky,3.Bruner,4.Gardner) π.χ ΜΑΘΗΣΗ ΓΙΑ 1.=εποικοδομητική 2.=κοινωνική αλληλεπίδραση 3.ανακαλυπτική 4.Πολλαπλές νοημοσύνες κ.τ.λ.. ..Θα είναι συγκεντρωμένα κ΄θα σου μείνουν στο μυαλό..
Να λες αυτό που σκέφτεσαι κ΄να σκέφτεσαι αυτό που λες..

Αποσυνδεδεμένος maklin

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 308
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #31 στις: Δεκεμβρίου 20, 2009, 07:20:44 pm »
πολύ πρακτικό φαίνεται mogli, γενικότερα βοηθούν τα σχεδιαγράμματα, οι πίνακες κλπ. πόσο μάλλον για τις θεωρίες μάθησης που είναι αρκετά πράγματα.
ΠΕ 60

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:18:08 »

Αποσυνδεδεμένος AnnaB

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4178
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ 60
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #32 στις: Δεκεμβρίου 22, 2009, 08:06:09 pm »
Θεωρίες Μάθησης και Σχολείο

Στην ιστορία της παιδαγωγικής σκέψης και της ψυχολογίας, η βασική μετατόπιση που έγινε στο ζήτημα της μάθησης είναι η στροφή από τη θεωρία των «συνειρμών» στη θεωρία της «επεξεργασίας πληροφοριών». Κάθε ορισμός της μάθησης υποστηρίζεται από μια ολόκληρη κοσμοθεωρία, μια σειρά από οντολογικές παραδοχές για τη φύση, τον άνθρωπο, τις σχέσεις ανθρώπου και φύσης, τη φύση της φύσης και της κοινωνίας. Παράλληλα, το φαινόμενο της μάθησης προσεγγίζεται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους με διαφορετικό τρόπο. Οι κοινωνιολόγοι ασχολούνται με τους κοινωνικούς όρους συντέλεσης της μάθησης, οι νευροβιολόγοι με τις εγκεφαλικές διεργασίες και τις προϋποθέσεις του νευρικού συστήματος που είναι απαραίτητες για τη μάθηση, οι φιλόσοφοι με το κατά πόσο οι διεργασίες και τα προϊόντα της μάθησης αναπαριστούν τον εξωτερικό κόσμο, αν αυτός υπάρχει ή υπάρχει η εικόνα που έχουμε επεξεργασθεί γι΄ αυτόν κ.λπ.

Συμπεριφορισμός

Κυριότεροι θεωρητικοί είναι οι Τhοrndike, Watsοn, Ρavlov, Skinner. Η θεωρητική βάση του συμπεριφορισμού είναι το σχήμα «ερέθισμα- αντίδραση». Η μάθηση και η απόκτηση της γνώσης είναι αποτέλεσμα συνεξαρτήσεων ανάμεσα στα ερεθίσματα (Ε) που δέχεται το άτομο από το περιβάλλον του και στις αντιδράσεις του (Α). Δεν ενδιαφέρεται για την εσωτερική (τη νοητική) λειτουργία των υποκειμένων αλλά εστιάζει την προσοχή στην ανάλυση των χαρακτηριστικών εισόδου- εξόδου της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Κάθε ερέθισμα φέρνει κάποια αντίδραση του οργανισμού. Αν το ερέθισμα ακολουθείται από μια αμοιβή ή έπαινο τότε μπορεί ο σύνδεσμος ανάμεσα στο ερέθισμα και την αντίδραση να εγκαθιδρυθεί. Στην πιο επεξεργασμένη του εκδοχή, ο συμπεριφορισμός μετατρέπεται σε συνειρμική ψυχολογία όπου υποστηρίζεται ότι τα νέα ερεθίσματα αφομοιώνονται καλύτερα από τον δέκτη όταν έχουν σχέση με ήδη αποθηκευμένες πληροφορίες.

1. Κλασική εξαρτημένη μάθηση Ε.Τhorndike:Μάθηση με δοκιμή και πλάνη.

 Η βασική μορφή μάθησης είναι «η μάθηση με δοκιμή και πλάνη». Η γνώση είναι το αποτέλεσμα επιτυχημένων αντιδράσεων σε ένα ερέθισμα, που με τον καιρό δημιουργούν μια σύνδεση ανάμεσα στο ερέθισμα και την αντίδραση. Οι βασικοί νόμοι της μάθησης είναι:
* Ο νόμος της άσκησης: Ο σύνδεσμος ανάμεσα στο ερέθισμα και την αντίδραση ισχυροποιείται με τη συνεχή άσκηση.

* Ο νόμος του αποτελέσματος: Η σύνδεση μεταξύ μιας αντίδρασης και του ερεθίσματος που την προκαλεί γίνεται πιο ισχυρή όταν η αντίδραση συνοδεύεται από ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. * Ο νόμος της αφομοίωσης: Όταν ένα ερέθισμα μοιάζει με την παλιά εμπειρία του ατόμου, αφομοιώνεται ευκολότερα.

Ρavlov:Μάθηση με υποκατάσταση.

Είναι γνωστό το πείραμα του Ρavlov (1849-1936) με τον σκύλο στον οποίο παρείχε τροφή και λίγο πριν από την παροχή της δημιουργούσε ένα «ηχητικό ερέθισμα». Την παροχή τροφής, ο Ρavlov την ονόμασε φυσικό ερέθισμα, το ηχητικό ερέθισμα «υποκατάστατο» και την έκκριση σιέλου που προκαλούσε στον σκύλο η θέα της τροφής «φυσική αντίδραση». Ο Ρavlov παρατήρησε ότι με το πέρασμα του χρόνου ο σκύλος είχε ταυτίσει τη λήψη τροφής με τον ήχο. Έτσι, όταν ο Ρavlov προκαλούσε το ηχητικό ερέθισμα προκαλούνταν έκκριση σιέλου στον σκύλο ακόμη και όταν δεν του έδινε τροφή. Το φαινόμενο ονομάσθηκε «εξαρτημένη αντίδραση ή υποκατάσταση».

Η θεωρία της συμπεριφοράς του Watson.

Για τον Watson το πεδίο της ψυχολογίας είναι η παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η μάθηση είναι μία διαδικασία εξαρτημένων αντανακλαστικών, είναι αποτέλεσμα μάθησης κατά το πρότυπο του Ρavlov. Οι άνθρωποι έχουν με τη γέννησή τους ορισμένα αντανακλαστικά και η συμπεριφορά τους διαμορφώνεται ανάλογα με τις αντιδράσεις τις οποίες συνδέουν με τα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον.

Για την αποφυγή δυσάρεστων συναισθηματικών καταστάσεων ο Watson επινόησε τεχνικές «απόσβεσης» και «αντιεξάρτησης». Η απόσβεση στηρίζεται στο να πάψει η αντίδραση που έχει συνδεθεί με ένα ερέθισμα. Η «αντιεξάρτηση» είναι η αντικατάσταση του εξαρτημένου ερεθίσματος που προκαλεί φόβο από ένα καινούργιο ερέθισμα που επιφέρει ευχαρίστηση.

Η πίστη του Watson στη δύναμη που έχει το περιβάλλον στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς αποκρυσταλλώνεται στη γνωστή του φράση: «Δώστε μου μια δωδεκάδα νήπια, με υγεία και αρτιμέλεια, και το ειδικό δικό μου περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα τα αναθρέψω, και σας εγγυώμαι ότι μπορώ να πάρω κατά τύχη ένα οποιοδήποτε από αυτά και να το εκπαιδεύσω κατάλληλα ώστε να γίνει οποιοσδήποτε ειδικός θελήσετε- γιατρός, δικηγόρος, ακόμα και ζητιάνος ή κλέφτης- ανεξάρτητα από τα ταλέντα του, τις κλίσεις του και τις ικανότητές του, ακόμη και από τις ενασχολήσεις και τον ψυχισμό των προγόνων του».

2. Συντελεστική μάθηση του Skinner
 
Ο Skinner είναι κλασικός συμπεριφοριστής, όμως η θεωρία του είναι πιο επεξεργασμένη από τις υπόλοιπες. Δίνει σημασία στη συμπεριφορά και όχι στο ερέθισμα. Η συμπεριφορά μας σχετίζεται άμεσα με τις συνέπειές της. Αν κάνουμε κάτι που έχει θετικές συνέπειες τότε αυτές θα γίνουν κίνητρο για να επαναλάβουμε τη συμπεριφορά. Διακρίνει δύο μορφές συμπεριφοράς:


α) Την αντανακλαστική συμπεριφορά, που είναι η άμεση αντίδραση στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
β) Την ενεργό ή συντελεστική συμπεριφορά, που δεν έχει άμεση σχέση με τα ερεθίσματα.
Για τον Skinner η ενίσχυση παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Διακρίνει τη θετική και την αρνητική ενίσχυση. Στην πρώτη εμπεριέχονται οι αμοιβές σε μια συμπεριφορά και στη δεύτερη οι τιμωρίες, η αδιαφορία για μια συμπεριφορά κ.λπ.
Ο David Fontana στηριγμένος σε αυτή τη θεωρία υποστηρίζει ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει να σταματήσει να αντιδρά όταν κάποιος μαθητής κάνει φασαρία στην τάξη, γιατί έτσι σταματά να του δίνει τη σημασία και την προσοχή που είχε ως σκοπό να προκαλέσει ο μαθητής. Αντίθετα, πρέπει να επιλέγει ποιες αντιδράσεις του μαθητή θα επιβραβεύει.
Οι Watson και Skinner δίνουν έτσι έμφαση στην ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο συντελείται η μάθηση. Στη λογική του Συμπεριφορισμού στηρίζεται και το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού της σύγχρονης εκπαιδευτικής τεχνολογίας.

3. Κοινωνική μάθηση

Η κοινωνική μάθηση αποτελεί εξέλιξη του συμπεριφορισμού, είναι «σκεπτόμενος συμπεριφορισμός» καθώς λαμβάνει υπόψη του την κοινωνική ζωή του ανθρώπου και τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν και παίζουν τα διάφορα πρότυπα στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του. Για τους υποστηρικτές της κοινωνικής μάθησης, η μάθηση γίνεται μέσα από την παρατήρηση και το παράδειγμα και όχι μέσα από τις ανταμοιβές. Υπάρχει ένας αμφίδρομος ντετερμινισμός ανάμεσα στο άτομο, τη συμπεριφορά του και το περιβάλλον.
Ο Αlbert
Όσα κομμάτια και αν μπορέσεις να ενώσεις,
δεν θα σου φτάσουν μια στιγμή για να με νιώσεις...

https://www.youtube.com/watch?v=4rU6GYvCqOA

Αποσυνδεδεμένος xionati

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 477
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #33 στις: Δεκεμβρίου 23, 2009, 12:23:38 am »
Υπάρχει ένα βιβλίο που να υπάρχουν συγκεκριμένα αυτές οι θεωρίες ώστε να μην τις ψαρεύουμε από δώ κι από κει?
νηπιαγωγός

Αποσυνδεδεμένος maklin

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 308
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #34 στις: Δεκεμβρίου 23, 2009, 03:11:23 pm »
AnnaB σε ευχαριστούμε για το υλικό  :)
ΠΕ 60

Αποσυνδεδεμένος maklin

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 308
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #35 στις: Δεκεμβρίου 23, 2009, 03:17:27 pm »
Υπάρχει ένα βιβλίο που να υπάρχουν συγκεκριμένα αυτές οι θεωρίες ώστε να μην τις ψαρεύουμε από δώ κι από κει?

δε γνωρίζω κανένα βιβλίο αλλά προτάθηκε σε αυτό το θέμα το "μαθηση και διδασκαλια" τομος α των κασσωτακη-φλουρη. Πάντως, με αυτά που έχω διαβάσει πιστεύω ότι θα πρέπει να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα για τις θεωρίες και όχι αναλυτικά κάθε θεωρία
ΠΕ 60

Αποσυνδεδεμένος AnnaB

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4178
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ 60
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #36 στις: Δεκεμβρίου 23, 2009, 03:17:57 pm »
Υπάρχει ένα βιβλίο που να υπάρχουν συγκεκριμένα αυτές οι θεωρίες ώστε να μην τις ψαρεύουμε από δώ κι από κει?

Για όλες, εγώ δεν έχω βρει, αλλά το παρακάτω έχει αρκετές από αυτές:

"Ψυχολογία σύγχρονη, πειραματική"

του Ν.Γ.Παπαδόπουλου
Όσα κομμάτια και αν μπορέσεις να ενώσεις,
δεν θα σου φτάσουν μια στιγμή για να με νιώσεις...

https://www.youtube.com/watch?v=4rU6GYvCqOA

Αποσυνδεδεμένος xionati

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 477
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #37 στις: Δεκεμβρίου 29, 2009, 12:40:40 pm »
Ευχαριστώ! ;)
νηπιαγωγός

Αποσυνδεδεμένος MairyLiscious

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 1021
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Never give up!
    • Προφίλ
Απ: Θεωρίες Μάθησης
« Απάντηση #38 στις: Ιανουαρίου 10, 2010, 10:28:51 pm »

Αυτα τα ειχα γραψει ακριβως στον ασεπ αλλα φαινεται δν ηταν καλο το περιοχεμενο της δραστηριοτητας και πηρα 55 !!! ενω την 1η μερα 80 αν θυμαμαι καλα πω πω εφτασα στο σημειο να μη θυμαμαι τι ειχα παρει απο εκει που ημουν χαλια και μονο αυτο σκεφτομουν ! καλο αυτο να μην θυμαμαι !!! ηταν και ωρα να ξεχασω τον ασεπ απο το 2004 που εχω παρει πτυχιο ολο τον ασεπ σκεφτομουν και ολο εδινα ! ευτυχως ηρεμησα και ειπα δεν θα ξανα αγχωθω για το θεμα ασεπ ! οτι γινει !!παω για 4η φορα που θα δωσω για να δουμε ;D ;D ;D ;D ;D ;D

MairyLiscious αυτά τα βρήκα σε κάτι απαντήσεις θεμάτων ασεπ από φροντιστήριο και τα συγχώνευσα με κάποιες άλλες σημειώσεις. Κάθε φορά αυτό το πλάνο χρησιμοποιείς; Δηλαδή ποιο πλάνο σχεδιασμού δραστηριότητας ενδείκνυται;; ??? Ας μας πει κάποιος που διορίστηκε...




Λυπάμαι που δίνεις 4η φορά, εύχομαι να διοριστείς με τον επόμενο διαγωγνισμό!!
[/quote]

 να 'σαι καλα ευχαριστω!
Μαθαίνω σημαίνει οικοδομώ γνώσεις αλληλεπιδρώντας με τους άλλους.

 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182789
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 713
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 10
Επισκέπτες: 708
Σύνολο: 718

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.081 δευτερόλεπτα. 36 ερωτήματα.