*

Αποστολέας Θέμα: Απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών  (Αναγνώστηκε 29267 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
Απ: Απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 26, 2009, 02:10:29 pm »
Δεν νομίζω κανείς να ζητάει την "απόκρυψη" του θρησκεύματος. Η θρησκευτική ελευθερία είναι δικαίωμα του καθενός, όπως ορίζει το ελληνικό σύνταγμα. Αυτό που ζητάμε είναι να μην γίνεται ταξινόμηση των ανθρώπων, και κυρίως των ανηλίκων, των οποίων το θρήσκευμα ΔΕΝ είναι επιλογή, με βάση μια πτυχή της προσωπικότητας τους, η οποία είναι εντελώς προσωπικό θέμα. Κοινώς, αν πιστεύω ή δεν πιστεύω είναι καθαρά δικό μου θέμα και αν θέλω διακηρύσσω την θρησκεία μου ή την α-θρησκεία μου ή την αθεΐα μου, ή οποιαδήποτε θρησκευτική πεποίθηση έχω, ΑΝ έχω. Άμα δεν έχω, πρέπει να βρω ντε και καλά, επειδή κάποιοι άλλοι είναι περήφανοι για την δική τους θρησκεία; Κι άμα έχω, σε ποιον πέφτει λόγος;

Και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ανηλίκους! Δεν είναι επιλογή των παιδιών το θρήσκευμα, εκτός και αν έχουν εξαιρετικά πεφωτισμένους γονείς, οι οποίοι αρνήθηκαν το νηπιοβαπτισμό και τα παιδιά επέλεξαν να βαπτιστούν συνειδητά ως έφηβοι. Πράγμα το οποίο εγώ δεν το έχω δει να συμβαίνει.

το θρήσκευμα είναι κάτι που ενώνει τους ανθρώπους..είτε το δηλώνεις είτε όχι
Έτσι όπως συμπεριφέρονται ορισμένοι, εγώ βλέπω ότι το θρήσκευμα είναι κάτι που χωρίζει τους ανθρώπους, ειδικά αυτούς που το βροντοφωνάζουν.  :-\

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:17:45 »

Αποσυνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 26, 2009, 02:16:19 pm »
Αρίσταρχε, συγνώμη που θα το πω, αλλά γενικά βλέπω ότι είσαι πολύ φανατισμένος με το θέμα της θρησκέιας. Δικό σου δικάιωμα ΦΥΣΙΚΑ και είναι να πιστεύεις και να σιακυρήττεις την πίστη σου. Όμως, αν και φαίνεσαι να προσπαθείς να κάνεις διάλογο, στην πραγματικότητα στρέφεσαι εναντίον όλων όσωμ τολ΄μησουν να εκφράσουν μία Σύνταγμα, μην ξεχνάμε ότι εκέι διακηρήττεται η αρχή της ανεξιθρησκέιας και το δικάιωμα του καθενός να πιστεύει σε όποια θρησ΄κέια ή δόγμα θέλει. Στη χώρα μας πλειοψηφία είναι οι Χ.Ο., αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβληθούν και στους υπόλοιπους. Άρα, δεν σημαίνει ότι τα θρησκευτικά, που όπως γίνονται ΣΗΜΕΡΑ (το τονίζω αυτό) είναο ομολογιακό μάθημα, θα πρέπει να τα διδάσκοντα όλοι.
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 26, 2009, 02:28:41 pm »
[quote author=πε04.04 link=topic=11152.msg155958#msg155958 date=1238067447

Το να είσαι Χ.Ο. είναι στάση ζωής δεν είναι ταμπέλα ή ντροπή για να το κρύβουμε..

το να κρύβουμε το θρήσκευμα που θα οδηγήσει;
να καταργήσουμε Πάσχα και Χριστούγεννα ως γιορτές;
Να κάψουμε τις εκκλησίες και όποιος θέλει να πηγαίνει στις κατακόμβες;
[/quote]
συμφωνω απολυτως.

μα που θα οδηγηθουν τα πραγματα?  να γινουμε κρυπτοχριστιανοι? !!! ΠΟΤΕ
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος Τιμόθεος

• Έμπειρο μέλος
  • Το μέτρο της αγάπης είναι η αγάπη χωρίς μέτρο
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 26, 2009, 02:33:11 pm »
Αρίσταρχε, συγνώμη που θα το πω, αλλά γενικά βλέπω ότι είσαι πολύ φανατισμένος με το θέμα της θρησκέιας. Δικό σου δικάιωμα ΦΥΣΙΚΑ και είναι να πιστεύεις και να σιακυρήττεις την πίστη σου. Όμως, αν και φαίνεσαι να προσπαθείς να κάνεις διάλογο, στην πραγματικότητα στρέφεσαι εναντίον όλων όσωμ τολ΄μησουν να εκφράσουν μία Σύνταγμα, μην ξεχνάμε ότι εκέι διακηρήττεται η αρχή της ανεξιθρησκέιας και το δικάιωμα του καθενός να πιστεύει σε όποια θρησ΄κέια ή δόγμα θέλει. Στη χώρα μας πλειοψηφία είναι οι Χ.Ο., αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβληθούν και στους υπόλοιπους. Άρα, δεν σημαίνει ότι τα θρησκευτικά, που όπως γίνονται ΣΗΜΕΡΑ (το τονίζω αυτό) είναο ομολογιακό μάθημα, θα πρέπει να τα διδάσκοντα όλοι.

Που τον είδες τον φανατισμό; Όποιος δεν συμφωνεί μαζί σου δεν σημαίνει ότι είναι και φανατικός. Αν θέλεις μπες σε μια χριστιανική ιστοσελίδα και πες αυτά που λες σε μένα. Εγώ έκανα τον κόπο να σας τιμήσω με την άποψη μου. Και αν δεν σας αρέσει δεν θα βάλω και τα κλάματα.
Χιόνια και κρύα ας μη σταθούν εμπόδιο μπροστά σου, στις κορυφές της αρετής ν' ανθίζει πάντα η καρδιά σου

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:17:45 »

Αποσυνδεδεμένος maryvas

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 26, 2009, 03:00:25 pm »
Εγώ δεν ντρέπομαι να το δηλώσω. Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος στην ταυτότητα και στην πράξη κάνω ότι μπορώ για να το αποδείξω ( Πράμα δύσκολο πρέπει να το παραδεκτώ)

αρισταρχε στην ταυτοτητα μπορει να εισαι χριστιανος ορθοδοξος στην πραξη ομως δε με πειθεις, τουλαχιστον απ'ο,τι βλεπω στο φορουμ. ο χριστιανισμος προσπαθει να "επιβαλει" τις αποψεις του με πειθω κ με αγαπη κ δεν αντιμετωπιζει με εριστικοτητα τους συναδελφους του. παρατηρω ενα μενος κ μια ειρωνεια. ο καλος χριστιανος δεν ειρωνευεται κ ουτε μιλαει τοσο απολυτα. λες οτι εχεις επιχειρηματα αλλα δε βλεπω ουτε ενα. κ οσο για αυτο το "πιστευε κ μη ερευνα" μας το ειχε πει ο θεολογος μας στο λυκειο κ ειναι ενα πραγμα που μου ειχε κανει μεγαλη εντυπωση για αυτο κ το θυμαμαι μετα απο τοσα χρονια

Αποσυνδεδεμένος Lenazagor

• Συλλέκτης Παραστάσεων
  • Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
    • Lenazagor
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 26, 2009, 03:11:53 pm »
Θα παρακαλούσα να παραμείνετε εντός του θέματος " Απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών "
και να αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο.

Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 26, 2009, 03:45:09 pm »
λοιπον,  θα πω οτι ολα τα παιδια  πρεπει να διδασκονται υποχρεωτικα το μαθημα των θρησκευτικων
σε ο,τι κι αν πιστευουν γιατι ειναι καλο,χρησιμο και αναγκαιο να γνωριζει κανεις το θρησκευμα των αλλων.
μονο ετσι μπορει να διαμορφωσει καλυτερη-ολοκληρωμενη αποψη.
οπωσδηποτε προκειται για μαθημα "μεταφυσικης" και εκει ειναι και η δυσκολια του.
ξερω ποσο δυσκολη σχολη ειναι η θεολογικη, ισως απο τις δυσκολοτερες (μποστα της η φιλοσοφικη φανταζει παιχνιδακι)και αυτο διοτι η φυση των μαθηματων ειναι τετοια.ομως, η διδσκαλια τους πρεπει να ειναι απλη,κατανοητη και ενδιαφερουσα.

αφηνω το αλλο, οτι δηλ και η διδακτικη των θρησκευτικων ειναι,κατα τη γνωμη μου,η πιο δυσκολη απ'ολες τις διδακτικες.εκει να δειτε υποκειμενικος παραγοντας!!!!!!!!!!!
επειτα λεμε εμεις οι φιλολογοι για τα δικα μας. αστειο πραγμα......

Αποσυνδεδεμένος thriskeftika

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 26, 2009, 04:41:11 pm »
Επειδή έχω ασχοληθεί αναλυτικά με το θέμα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά θα ήθελα να αναφέρω συνοπτικά τι προβλέπεται από τις εγυκλίους του κράτους και για ποιο πράγμα παλεύουμε οι θεολόγοι από το καλοκαίρι και έπειτα. Νομίζω ότι αξίζει να μελετήσετε όσα θα γράψω γιατί κάποιοι (δικαιολογημένα ίσως) δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς συνέβη το καλοκαίρι.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 δικαίωμα για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά είχαν οι ετερόδοξοι και αλλόθρησκοι μαθητές που έπρεπε (μέσω των κηδεμόνων τους οι ανήλικοι) να γράψουν στη δήλωση ότι "ζητώ απαλλαγή γιατί δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος" (εγκύκλιος 2002)

Με την έκδοση τριών εγκυκλίων το καλοκαίρι ο κ. Στυλιανίδης άλλαξε το καθεστώς και δημιούργησε πλήρη σύγχυση. Η 1η εγκύκλιος και η 2η αναφέρονται σε μαθητές γενικώς (όχι στους ετερόδοξους ή αλλάθρησκους) για τους οποίους λέει ότι μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή. Στη δήλωση δεν χρειάζεται να αναφέρουν "γιατί δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος" αλλά απλά "για λόγους συνείδησης". Άνοιξε έτσι ένα παράθυρο και σε Ορθόδοξους μαθητές να ζητούν απαλλαγή αφού δεν υποχρεούνται να αναφέρουν "γιατί δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος". Υπήρξαν μάλιστα Ορθόδοξοι μαθητές που φέτος ζήτησαν και έλαβαν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.

Η 3η εγκύκλιος λέει ότι αναφέρεται σε ετερόδοξους και αλλόθρησκους αλλά δεν καταργεί όμως τις 2 προηγούμενες, ούτε αλλάζει τον τρόπο αίτησης απαλλαγής.

Μετά από πίεση πολλών προσώπων και φορέων ο κ. Στυλιανίδης πολλές φορές δήλωσε ότι το μαθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό. Δεν προχώρησε όμως σε ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ όπως ζητούμε οι θεολόγοι. Έτσι ο κ. Σπηλιωτόπουλος παρέλαβε το θέμα ανοικτό. Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής ΑΠΘ κ. Κογκούλης με Επιστολή του ζήτησε πριν λίγες μέρες και πάλι την απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού. Αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Ο αγώνας των θεολόγων είναι τώρα πως ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ 2002.

Αυτά για να γνωρίζουμε πως είναι σήμερα το καθεστώς. Ας μην γράψω άλλα προς το παρόν και γίνω κουραστικός. Θα επανέλθω αργότερα.

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 26, 2009, 04:49:43 pm »
Εγώ δεν ντρέπομαι να το δηλώσω. Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος στην ταυτότητα και στην πράξη κάνω ότι μπορώ για να το αποδείξω ( Πράμα δύσκολο πρέπει να το παραδεκτώ)

αρισταρχε στην ταυτοτητα μπορει να εισαι χριστιανος ορθοδοξος στην πραξη ομως δε με πειθεις, τουλαχιστον απ'ο,τι βλεπω στο φορουμ. ο χριστιανισμος προσπαθει να "επιβαλει" τις αποψεις του με πειθω κ με αγαπη κ δεν αντιμετωπιζει με εριστικοτητα τους συναδελφους του. παρατηρω ενα μενος κ μια ειρωνεια. ο καλος χριστιανος δεν ειρωνευεται κ ουτε μιλαει τοσο απολυτα. λες οτι εχεις επιχειρηματα αλλα δε βλεπω ουτε ενα. κ οσο για αυτο το "πιστευε κ μη ερευνα" μας το ειχε πει ο θεολογος μας στο λυκειο κ ειναι ενα πραγμα που μου ειχε κανει μεγαλη εντυπωση για αυτο κ το θυμαμαι μετα απο τοσα χρονια

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τη Maryvas..Να πώ όμως ότι κι εγώ είμαι αντίθετη στην κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, όσοι είναι διαφορετικού θρησκεύματος μπορούν απλά να μην το παρακολουθούν..
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χτές...μπορούμε όμως να αλλάξουμε το αύριο...:)

Αποσυνδεδεμένος maryk

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 26, 2009, 04:58:27 pm »
Το μάθημα κατά τη γνώμη μου αν υπάρχει στα σχολεία πρέπει να το παρακολουθούν όλοι!Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν καλύπτει όλα τα θρησκεύματα με αντικειμενικό τρόπο!Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να ασχοληθεί συγκεκριμένα με την ορθοδοξία σίγουρα θα βρει τρόπο!
Τα βιβλία θα έπρεπε οπωσδήποτε να αλλάξουν και να γίνουν πιο επιστημονικά!
ΠΕ02

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 26, 2009, 04:59:23 pm »

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τη Maryvas..Να πώ όμως ότι κι εγώ είμαι αντίθετη στην κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, όσοι είναι διαφορετικού θρησκεύματος μπορούν απλά να μην το παρακολουθούν..

οχι,N.Π. να το παρακολουθουν και μαλιστα με ευλαβια ! Αυτος ειναι "πολιτισμος"

Αποσυνδεδεμένος N.Π.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Μαρτίου 26, 2009, 05:00:39 pm »
Επειδή δεν γνωρίζω τί γίνεται στα σχολεία άλλων χωρών, το μάθημα των θρησκευτικών πώς γίνεται εκεί? Άν γίνεται..
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χτές...μπορούμε όμως να αλλάξουμε το αύριο...:)

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 26, 2009, 05:26:58 pm »
Επειδή δεν γνωρίζω τί γίνεται στα σχολεία άλλων χωρών, το μάθημα των θρησκευτικών πώς γίνεται εκεί? Άν γίνεται..

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διδάσκεται μάθημα Θρησκευτικών ως υποχρεωτικό στα σχολεία. (Η Γαλλία αποτελεί εξαίρεση. Δεν διδάσκεται το μάθημα).

Όταν υπάρχουν (και υπάρχουν) στις ευρωπαϊκές χώρες μαθητές διαφορετικών ομολογιών (Καθολικοί - Προτεστάντες) διδάσκονται μάθημα ομολογιακό χωριστά ανάλογα με την Πίστη τους. Σε κάποιες χώρες επίσης οι μαθητές που παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά διδάσκονται κάποιο μάθημα Φιλοσοφίας ή κάτι παρόμοιο.

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Μαρτίου 26, 2009, 05:34:51 pm »
H αντικατάσταση του σημερινού μαθήματος των Θρησκευτικών από μάθημα Θρησκειολογίας είναι πάγιο αίτημα πολλών "προοδευτικών" δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κ.α.). Εμάς τους θεολόγους όμως μας βρίσκει αντίθετους. Τα άλλα θρησκεύματα διδάσκονται ασφαλώς στα Θρησκευτικά της

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182792
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 716
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)