0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αν δεν συμπληρώνει ωράριο ο/η συνάδερφος συνήθως βοηθάει στ ηγραμματειακή υποστήριξη των σχολείων. Όπως θα γνωρίζετε προβλέπεται γραφείο Γραμματείας στα ΣΔΕ αλλά δυστυχώς δε γνωρίζω κανένα ΣΔΕ με γραμματεία. Φυσικά γνωρίζετε ότι υπάρχει πολλή γραμματειακή δουλειά που πρέπει να γίνει και σε αυτή βοηθούν κυρίως οι μόνιμοι εκαιδευτικοί (καλώς κατά τη γνώμη μου). Άλλες απορίες?
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς ποιο είναι το θέμα πάντως... Αν κάποιος υπονοεί ότι θα έπρεπε κάποιος μόνιμος που δε συμπληρώνει ωράριο για 3 - 4 ώρες να πηγαίνει σε άλλο σχολείο, δε συμφωνώ. Μπορεί να βοηθήσει στο σχολείο. Αν μιλάμε τώρα για δίωρο γραμματισμό σε σχολείο με δυο τμήματα τότε οκ να διατεθεί και αλλού. Αλλά όπως γίνονται οι τοποθετησεις πια, οι λιγότερες ώρες που μπορεί να έχει κανείς σε ένα μέσο σχολείο (4 τμήματα) είναι 15.
Δεν είναι όμως οι 5 ώρες που κάνουν την ουσιαστική διαφορά. Ένας εκπαιδευτής ενηλίκων (μόνιμος ) που κατανοεί το ρόλο του και είναι επαγγελματίας θα εκμεταλευτεί αυτές τις ώρες για το καλό του σχολείου (εξατομικευμένες, μικρά πρότζεκτ κ.ά. ). Τώρα κάποιος που είναι αδιάφορος (μόνιμος) ή και προκλητικά αδιάφορος ακόμη και 50 ώρες τη βδομάδα να κάνει μάθημα μικρό το κέρδος για τον οργανισμό σχολείο.
Ναι έχω απορίες. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί εκτός από το εκπαιδευτικό έργο έχουν και διοικητικό; Γι' αυτό και προβλέπεται να κάθονται μετά τη λήξη των μαθημάτων τους στο σχολείο κάποιο χρόνο παραπάνω; Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται "γραμματειακή υποστήριξη". Την γραμματειακή υποστήριξη την έχουν οι υποδιευθυντές γι' αυτό κι έχουν μειωμένο ωράριο διδασκαλίας. Αποκλειστικά εκπαιδευτικό έργο έχουν μόνο οι ωρομίσθιοι. Επίσης έχω απορίες.Κατ'αρχήν 3-4 ώρες είναι 20% του ωραρίου των αποσπασμένων κατά μέσο όρο που λες κι εσύ. Δεν το λες κι ασήμαντο... Φαντάσου στο 40ωρο των υπόλοιπων εργαζόμενων να έβγαζες το 20%. Και μετά τι εννοείς ότι σε αυτές τις ώρες "μπορεί να βοηθήσει στο σχολείο". Είναι υποχρέωση του να προσφέρει διοικητικό έργο για τη σωστή λειτουργία του σχολείου. Δεν είναι επιλογή επειδή είναι καλός άνθρωπος. Αν τελικά καταλήγει στο μέσο σχολείο με 15 ώρες εκπαιδευτικού έργου όπως λες είναι μείωση ωραρίου 29% για να είμαστε ακριβοδίκαιοι. Δηλαδή παραδέχεσαι μία μείωση ωραρίου 29% και ρωτάς ποιο είναι το θέμα;;; Έλα μωρέ τώρα τι λέω πώς κάνω έτσι κι εγώ, σε αυτή τη χώρα ο καθένας αποφασίζει μόνος του τι ισχύει τι δεν ισχύει πόσο παραπάνω πόσο παρακάτω δεν τρέχει τίποτα. Έχουν και πρόβλημα όσοι δεν το καταλαβαίνουν. Οι αποσπασμένοι δεν είναι εκπαιδευτές ενηλίκων. Διορίζονται ως εκπαιδευτικοί και γιαυτό δεν απαιτείται πιστοποίηση γιαυτούς όπως για τους εκπαιδευτές ενηλίκων. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Τέλος πάντων το παράδειγμα που αναφέρεις δεν το καταλαβαίνω ή/και το θεωρώ κάπως ρετρό. Ή κάποιος κάνει τη δουλειά του ή δεν την κάνει. Και η δουλειά έχει κανόνες για να γίνει καλά. Αν δουλεύεις λιγότερες ώρες δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου. Και είσαι το ίδιο με τον άλλο τον "προκλητικά αδιάφορο" που λες που επίσης παραβιάζει τους κανόνες και δεν κάνει την δουλειά του. Αν βασιστεί η εκπαίδευση στις τυχαίες επιλογές του καθενός "καλού" ή "κακού" καήκαμε φίλε μου.
Οι περισσότεροι μόνιμοι είναι εκπαιδευτές ενηλίκων και σε πληροφορώ ότι πολλοί ωρομίσθιοι δεν είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων.
Είμαι μόνιμος εκπαιδευτικός, έχω μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πιστοποίηση, επιμορφώσεις, όλο το τυπικό πακέτο δηλαδή. Αυτά με κάνουν εξ ορισμού καλύτερο εκπαιδευτικό; Σαφώς πρέπει να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια στην επιλογή μονίμων και ωρομισθίων για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης. Όμως ούτε οι επιμορφώσεις που γίνονται μαζικά ούτε η πιστοποίηση είναι στην ουσία, κατά τη γνώμη μου, πολύ ουσιαστικά προσόντα. Φυσικά κάποιοι ξοδέψαμε χρόνο και χρήμα για αυτά, αλλά μην ξεχνάμε το αυτονόητο ότι απλά "λαδώσαμε" τη μηχανή με λεφτά για το κράτος και τους ιδιώτες-φορείς. Και το χειρότερο τα κριτήρια επιλογής μπορεί να αλλάζουν, όπως έγινε φέτος, ζητώντας συνεχώς περισσότερες επιμορφώσεις, άρα εξαγορά περισσότερων σεμιναριακών τίτλων και εμείς απλά να ακολουθούμε.
Είμαι μόνιμος εκπαιδευτικός, έχω μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πιστοποίηση, επιμορφώσεις, όλο το τυπικό πακέτο δηλαδή. Αυτά με κάνουν εξ ορισμού καλύτερο εκπαιδευτικό;
Και το χειρότερο τα κριτήρια επιλογής μπορεί να αλλάζουν, όπως έγινε φέτος, ζητώντας συνεχώς περισσότερες επιμορφώσεις, άρα εξαγορά περισσότερων σεμιναριακών τίτλων και εμείς απλά να ακολουθούμε.
Η ειδική αγωγή δεν είναι το ίδιο με την εκπαίδευση ενηλίκων. Αυτό φαίνεται από το απλό γεγονός ότι ένας μάγειρας ή μια κομμώτρια μπορεί να γίνει εκπαιδεύτρια ενηλίκων με πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ. Η ειδική αγωγή είναι πολύ πιο περίπλοκο αντικείμενο και χρειάζεται είτε ειδικό πτυχίο ή έστω μεταπτυχιακό. Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση. Το ίδιο είναι μια τάξη με ενήλικες, το ίδιο μια τάξη με αυτιστικούς διαφόρων ειδών και κατηγοριών, άτομα με σύνδρομα και χρωμοσομικές ανωμαλίες, άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες;
Δυστυχώς όμως και οι περισσότεροι ωρομίσθιοι έχουν κι άλλες δουλειές. Πολλοί δουλεύουν σε ΙΕΚ ή σε ιδιωτικές δουλειές. Μέχρι κάποια με δικό της φροντιστήριο είχα γνωρίσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι το πρόγραμμα του σχολείου πιέζεται πολύ γιατί μπορούν μόνο συγκεκριμένες ώρες και ημέρες να έρθουν στο ΣΔΕ. Επιπλέον δεν έχουν χρόνο για άλλες εργασίες, ούτε διοικητικές ούτε υποστηρικτικές (λέσχες ανάγνωσης, πρόβες θεατρικών ομάδων κλπ). Οι μόνιμοι καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. Φέτος στα μεγάλα ΣΔΕ (6 τμημάτων θα υπάρχουν 7 μόνιμοι μαζί με το Δντη και τον Υδντη και 5-6 με σύμβαση, ωρομίσθιοι και σύμβουλοι. Νομίζω ότι είναι καλός συνδυασμός.
Sphinx2 και bomb το να ανατίθενται όλα όσα περιγράφετε (απουσίες, γιορτές, γραμματειακή δουλειά) στους ωρομίσθιους και όχι στους αποσπασμένους είναι λυπηρό, αλλά αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον διευθυντή κάθε σχολείου.