0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
λεμε:στα πλαισια της ευρωπαικης ενωσης ή στα πλαισια της ειρηνηςγιατι δε λεμε στο πλαισιο της ειρηνης??θα ηθελα μια απαντηση γιατι με ρωτησε μαθητρια μου.... :)εγω δεν ηξερα τι να απαντησω κ της ειπα οτι αλλη ερμηνεια εχει στον ενικο αριθμο κ αλλη στον πληθυντικο ..και οτι θα ξοιταξω για να της δωσω μια πιο ακριβη απαντηση!ευχαριστω!
Καλό είναι να το διορθώνουμε παρότι κοντεύει να καθιερωθεί, όπως η πενθήμερη έγινε πενταήμερη, στη μία στις μία, ο δωσίλογος δοσίλογος κλπ κλπ.
Οι κανονιστικοί αφορισμοί που κάποιοι φιλόλογοι ή φιλολογούντες προσπαθούν να επιβάλουν σαν να ήταν οι δέκα εντολές του Μωυσή σίγουρα δεν έχουν και ποτέ δεν είχαν καμία σχέση με την (υγιή) εξέλιξη της γλώσσας. Η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός και αλλάζει ανάλογα με τις ιστορικοκοινωνικές και πολισμικές συνθήκες της κάθε εποχής. Το να λέμε ότι σωστό είναι "στο πλαίσιο" και όχι "στα πλαίσια" επειδή έτσι αναφέρεται σε ένα λεξικό τη στιγμή και οι δύο χρήσεις είναι απόλυτα δόκιμες στη σύγχρονη νεοελληνική έκφραση είναι συζήτηση χωρίς νόημα και αξία. Και εν πάση περιπτώσει, η συγκεκριμένη χρήση θα υπάρχει ή θα εκλείψει ανεξαρτήτως των υποτιθέμενων κανόνων που εφευρίσκουν μερικοί.
apri Θα συμφωνήσω ότι το πενταήμερη αντί πενθήμερη έχει καθιερωθεί και ότι δεν τρέχει και τίποτα. Αν όμως ένα παιδί σου γράψει πήρα δεκαπενταήμερη άδεια, θα του το διορθώσεις ή όχι; Αν μετά σου πει γιατί στη μια περίπτωση ο κανόνας είναι έτσι, ενώ στην άλλη κάνουμε τα στραβά μάτια, τι θα του πεις;Είμαι σύμφωνος ότι η εξέλιξη της γλώσσας είναι αυτή που θα πρέπει να διαμορφώνει τους κανόνες, αλλά άλλο η εξέλιξη με βάση μια λογική και μια χρηστικότητα και άλλο η εξέλιξη λόγω κακοποίησης της γλώσσας. Επίσης άλλο ο προφορικός λόγος που κάνεις και τα στραβά μάτια και άλλο ο γραπτός. Άλλο να σου γράψω "γκέγκε;" και άλλο να σου γράψω "έγινα κατανοητός;" (σε επίπεδο σχολείου πάντα και όχι προσωπικής γραφής, ιστολογίου, λογοτεχνίας, ντοπιολαλιάς, ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης κλπ)
σωστα εχει καθιερωθει, αλλα εγω θυμαμαι στο πανεπιστημιο ο καθηγητης μου επεμενε ότι η σωστη έκφραση ειναι "το πλαισιο" διοτι δεν είναι πολλα αλλα ένα.
Εγώ πάντως , όταν ήμουν μαθητής Γυμνασίου και άκουγα αναμετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων τις Κυριακές , θυμάμαι ότι ο σπήκερ έλεγε " στα πλαίσια της τάδε αγωνιστικής διεξάγονται σήμερα οι ακόλουθοι αγώνες" και θεωρούσα τον πληθυντικό αριθμό σωστό. Στην πορεία έμαθα ότι ο ενικός είναι σωστός. Μάλλον θα συνταχθώ με την άποψη Μπαμπινιώτη.