0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έχω διαφορετική άποψη για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Κουβαλούν ίσως περισσότερα προβλήματα από ότι οι μαθητές των ΓΕΛ κι έχουν συσσωρευμένα κενά εξαιτίας μιας χρόνιας εκπαιδευτικής πολιτικής όπου η αντισταθμιστική αγωγή απουσιάζει αλλά κανείς δεν νομιμοποιείται να λέει ότι είναι καμένα χαρτιά. Ίσως ήμουν τυχερή και δούλεψα σε ΕΠΑΛ όπου ο σύλλογος των καθηγητών στην πλειοψηφία του ήταν δίπλα στους μαθητές κι υπήρχε συνεργασία μεταξύ μας προς όφελος των μαθητών. Αν λοιπόν εξαιρέσουμε την ευθύνη της πολιτείας για το πώς έχουν στηθεί και τι σκοπό θέλουν να εξυπηρετούν τα ΕΠΑΛ, φεύγω με πολύ καλές αναμνήσεις και με χαρά είδα τους μαθητές μου να σημειώνουν πρόοδο και στις προαγωγικές εξετάσεις να αγωνιούν (αρκετοί μάλιστα για να μην με απογοητεύσουν, όπως μου είπαν) και τελικά να γράφουν καλά.
Στα ΕΠΑΛ ο εκαιδευτικος χρειαζεται 2 βασικα πραγματα: Υπομονη καιπροσεγγιση των παιδιων. Ο σημαντικοτερος τομεας ειναι της επικοινωνιας. Να μπορουν τα παιδια να εχουν τη δεουσα προσοχη που κατα κανονα εχει λειψει απο το σπιτι τους. Να μη πω για την απαξιωση της κοινωνιας!!Το τι θα διδαξεις ειναι δευτερευον. Σε πολλες περιπτωσεις και κατι νελαχιστο αν καταφερεις να τους μαθεις ειναι πολυ σημαντικο. Εγω θυμαμαι ειχα αφιερωσει ενα ολοκληρο μαθημα για να πεισω ενα τμημα της Γ οτι το 0,7 ειναι μεγαλυτερος αριθμος απο το 0,35. τελικα αφου δεν τους επεισα τους ειπα οτι στο διαγωνισμα θα το γραψω 0,70 αντι 0,7 για να μην τους μπερδεψω!! Συνηθως αφηνεις κατα μερος το αναλυτικο προγραμμα και απλοποιεις οσο το δυνατον τα πραγματα για να καταφερεις να μαθουν εστω κατι ελαχιστο, το οποιο αν το μαθουν εχεις επιτυχει κατι σημαντικο!!Για να μην απογοητευεσαι παντως να ξερεις οτι και μενα μετα απο 8-9 μηνες με ρωτανε ακομα πολλοι μαθητες μου τι μαθημα κανω!!
Εγω θυμαμαι ειχα αφιερωσει ενα ολοκληρο μαθημα για να πεισω ενα τμημα της Γ οτι το 0,7 ειναι μεγαλυτερος αριθμος απο το 0,35. τελικα αφου δεν τους επεισα τους ειπα οτι στο διαγωνισμα θα το γραψω 0,70 αντι 0,7 για να μην τους μπερδεψω!! .........παντως να ξερεις οτι και μενα μετα απο 8-9 μηνες με ρωτανε ακομα πολλοι μαθητες μου τι μαθημα κανω!!
Δεύτερον, πολλοί συνάδελφοι και διευθυντές το παίζουν καινοτόμοι , δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι (ελευθεριάζοντες για τις γενιές ασεπ!) και οταν μπαινεις εσυ πρεπει να κανεις τον τριπλασιο κόπο να τα συμμαζέψεις. Τρίτον, δεν υπάρχει ποινή ουτε αντικειμενική αξιολόγηση στα τρίμηνα_ τετράμηνα. Θες κι άλλα? Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι, θεωρώ , να κάνουμε όσο πιο ευσυνειδητα γίνεται τη δούλεια μας, αλλά δε θα πεθάνουμε κιόλας!