*

Αποστολέας Θέμα: Αύξηση ωραρίου  (Αναγνώστηκε 551405 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος killbill

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Αν θες να μάθεις κάτι τότε δίδαξέ το
    • Προφίλ
Απ: Αύξηση ωραρίου
« Απάντηση #644 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:26:15 pm »
.........................
- να μου δώσει τα τάδε μαθήματα , τα τάδε τμήματα , τους τάδε μαθητές
.........................

τις τάδε ώρες μέσα στην μέρα (όχι πολύ πρωί, ούτε πολύ αργά, και όχι κενά ενδιάμεσα)

Πράγματι, το βρίσκετε κακό ή υπεκφυγή το να θέλω ησυχία, Η/Υ, και βιβλία για να βγάλω σχέδιο μαθήματος;
όχι βέβαια, όπως το θέλουν εξάλλου και χιλιάδες εργαζόμενοι σε κάθε θέση εργασίας (και όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 02:25:42 »

Αποσυνδεδεμένος zzz

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #645 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:28:31 pm »
και πολλά πολλά άλλα...Καταλαβαίνεις νομίζω τι εννοώ όταν γράφω " ανώτερη κάστα εργαζομενων".

Όχι δεν καταλαβαίνω! Δεν καταλαβαίνω γιατί
- υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν ως συμβασιούχοι στην εκπαίδευση πάνω από 8 χρόνια και το σύστημα τους βγάζει τώρα στα αζήτητα. Πες μου έναν οποιοδήποτε χώρο που να συμβαίνουν αυτά.
- υπάρχουν πολλοί που δίνουν το ήμισυ του μισθού τους σε ενοίκια ή/και βενζίνες (όταν η κάστα των στρατιωτικών διαμένει σε οικήματα της υπηρεσίας και έχει και πλήθος άλλων διευκολύνσεων) για χρόνια και επιπλέον αγοράζουν από την τσέπη τους υλικά γιατί δεν τα προμηθεύει το σχολείο
- υπάρχουν άνθρωποι με μεταπτυχιακά και αξιολογότατο επιστημονικό έργο που αμοίβονται λιγότερο από την κουτσή κατίνα που έβαλε βύσμα για καθαρίστρια στο δήμο και κατέληξε μετά από ένα χρόνο διοικητική

Αποσυνδεδεμένος bitch

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΕΝΝΙΑ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #646 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:36:08 pm »
Ναι αλλά αγαπητή συναδέλφισσα πρέπει και εσείς οι μόνιμοι να κοιτάτε και πέρα από τη μύτη σας .Υπάρχουν και οι άλλοι από πίσω που χρόνια ολάκερα βγάζουν δουλειά (αυτοί και αν δεν στρώνουν τον πωπάκο τους κάτω )και τώρα με την αύξηση ωραρίου πετιούνται έξω ..Κρίμα δεν είναι ;Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν καλοί και κακοί εργάτες ! Το θέμα είναι να επιλέγουμε εμείς και τις συνθήκες εργασίας μας .Ναι είναι λειτούργημα το επάγγελμα του εκπαιδευτικού αλλά το λειτούργημα δεν φαίνεται ασφαλώς στο ωράριο ,ούτε αυτό θα μας κάνει και καλύτερους καθηγητές .Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι !

μακάρι να μπορούσα να σου ποστάρω το στατιστικό του survey  για το νομό στον οποίο εργάζομαι και να δεις ιδίοις όμμασι ότι ελάχιστοι συμπληρώνουν ωράριο και πως υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλοί με ωράριο 9 -10 ως 13 ώρες την εβδομάδα!! και αυτό από τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί απο τους ίδιους τους διευθυντές σχολείων. Και πίστεψέ με, δε μιλάμε για ένα μικρό νομό με λίγους καθηγητές. Οι μόνιμοι καθηγητές μας ανέρχονται σε πάνω απο 2000 άτομα! Εδώ δε μιλάμε για αύξηση ωραρίου, εδώ μιλάμε για ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ του ήδη υπάρχοντος. Για να μη σου πω για όσους ΕΠΙΣΗΜΩΣ έχουν δηλωθεί ως Αδυνατούντες να προσφέρουν διδακτικό έργο ( αλλά πληρώνονται κανονικά έτσι; )

Όσο δε για το δεν έχω υπολογιστή, κλπ, δεν είανι δικαιολογία, είναι πραγματικότητα, και πολύ σκληρή για αυτόν που θέλει ώρες για προετοιμασία και διόρθωση γραπτών. Και ουσιαστική διόρθωση, με σχόλια, όχι ένα ξερό βαθμό.
Τι να κάνουμε, ίσως δεν έχουμε όλοι την απαιτούμενη εφυια ώστε να καθόμαστε σε ένα τραπέζι μαζί με άλλους 5-10, και να προετοιμάζουμε το μάθημά μας, και να έχουμε (την ανύκουστη) απαίτηση της ησυχίας. Πράγματι, το βρίσκετε κακό ή υπεκφυγή το να θέλω ησυχία, Η/Υ, και βιβλία για να βγάλω σχέδιο μαθήματος;
Και είπαμε, όχι 21, 17,5!!!!!

θεωρώ ότι είναι απιστευτες δικαιολογίες τα παραπάνω. Όταν θες ησυχία απλά λες στον άλλον να βγάλει το σκασμό. Τόσο απλά και αποτελεσματικά ( αν μιλάμε για περίπτωση που δεν καταλαβαίνει απο ευγενικότερες προσεγγίσεις).
¨Οσον αφορά τη χρήση του υπολογιστή θα προτείνω αυτό που γίνεται και με το αυτοκίνητο : μοιράζεις το έξοδο. Εν προκειμένω μοιράζεις τον υπολογιστή. Δεν μπορεί την σήμερον ημέρα να μην υπάρχει ένας που να χει ένα λαπτοπ/νετμπουκ ( οι εκπ/κοί των γυμνασίων πήραν νέτμπουκ απ΄το υπουργείο ΄λίγα χρόνια πριν).  Ε ωραία, στικακια δόξα τω Θεώ υπάρχουν παντού και είναι και φθηνά...
Επισης δεν απαιτείται ευφυϊα για να δουλέψει κανείς σε ένα τραπέζι μαζί με άλλους 5-10. Στις βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια παγκοσμίως ακριβώς το ίδια πράγμα κάνουν οι φοιτητές. Εδώ μόνο έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να θέλουμε ολόκληρο όροφο δικό μας.

Ρε....μην τρώτε συνέχεια !! Θα χρειαστεί να πάμε μετανάστες και δε θα χωράμε στις βάρκες!!!  :)

"έχω 476 μέρες καθυστέρηση...λέτε να μαι έγκυος; "γράφει η άλλη.. όχι μαντάμ!!! Απλά τράβα πάρτο απ΄το σχολείο γιατί σχόλασε!!!

Αποσυνδεδεμένος Manic

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #647 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:41:32 pm »
όποιος διορθώνει γραπτά στο σχολείο είναι χειρότερος από τον καθηγητή που κοιμάται στην τάξη.
λίγος σεβασμός στους μαθητές μας δε βλάπτει.
παιδαγωγοί είμαστε όχι γραφιάδες, άντε να ξυπνάνε και οι τελευταίοι.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 02:25:42 »

Αποσυνδεδεμένος werm

• Πλήρες μέλος
  • Οχι στην αιχμαλωσια των δελφινιων
    • Προφίλ
« Απάντηση #648 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:44:52 pm »
1 ώρα μάθημα= 2-3 ώρες συμβατικής εργασίας
για κάθε 1 ώρα μάθημα απαιτούνται 1,5-2 ώρες ''ανασύνταξης''
κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερους από 50 ανθρώπους/ ανά ημέρα και 250 συνολικά.
απλά πράγματα που κάθε καθηγητής/τρια οφείλει να γνωρίζει.
όποιος θέλει να κάθεται στο σχολείο παραπάνω άς το κάνει.
όποιος θέλει να καθαρίζει τις τουαλέτες ας το κάνει.
μόνο μη μπερδεύουμε την κιμωλία με τη ... βούρτσα.

Εγω σημερα, κλαδος φυσικων, μπηκα σε τμηματα με συνολο παιδιων 120, ευτυχως αυριο εχω διωρο! μετα θα διορθωνω διαγωνισματα
απάντησέ μου σε παρακαλώ. ξέρεις τα ονόματα όλων των μαθητών σου; τα συναισθήματά τους; την πρόοδό τους; μπορείς να θυμηθείς αυτή τη στιγμή τις φάτσες τους;

Με μεγαλη αυτοσυγκεντρωση! θυμαμαι τις φατσες, την προοδο, και ονοματα ή επωνυμα ολων, οχι ομως τα ονοματεπωνυμα τους

bob10

• Επισκέπτης
« Απάντηση #649 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:45:31 pm »
Οι άλλοι εργαζόμενοι δεν έχουν να κάνουν με έμψυχο υλικό στο οποίο πρέπει να λειτουργούν ως (κάποιο) πρότυπο.
Και, όπως από τα κακα του επαγγέλματος είναι ο επαναπατρισμός μετά από (τουλάχιστον) 5ετία στον τόπο σου (ενώ ο μέσος όρος των άλλων εργαζομενων είναι να βρίσκονται το πολύ 1 ώρα από τη δουλειά τους), πειράζει από τα καλά να είναι η ησυχία για να δουλέψεις; (που επαναλαμβάνω, αν μπορούσα -είπαμε δεν έχω την εφυία να το κάνω- να το εκανα σχολείο, θα το προτιμούσα 1000 φορές, από το να φευγω από τη δουλεια και να έχω στο νου μου όλο πότε θα κάνω πράγματα για τη δουλεια)
Και επειδή πριν διοριστώ, δουλεψα και στο δημόσιο (όχι ως μόνιμος) ως διοικητικός, ΚΑΜΙΑ σχέση το ένα με το άλλο. Αν μου λέγανε αύριο το πρωί να πήγαινα να δουλέψω σε οποιαδήποτε θέση, όχι καν στην πολη μου, αλλά στο νομό μου, θα πήγαινα, και ας έχανα την επαφή με τα παιδιά, που όσο σε γεμίζει, άλλο τόσο ψυχοφθόρα είναι. Ο εκ/κός στο μάθημα καταθέτει μερος της ΨΥΧΗΣ του, και αυτό δεν πληρώνεται με τίποτα.

Αποσυνδεδεμένος bitch

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #650 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:46:05 pm »
και πολλά πολλά άλλα...Καταλαβαίνεις νομίζω τι εννοώ όταν γράφω " ανώτερη κάστα εργαζομενων".

Όχι δεν καταλαβαίνω! Δεν καταλαβαίνω γιατί
- υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν ως συμβασιούχοι στην εκπαίδευση πάνω από 8 χρόνια και το σύστημα τους βγάζει τώρα στα αζήτητα. Πες μου έναν οποιοδήποτε χώρο που να συμβαίνουν αυτά.
- υπάρχουν πολλοί που δίνουν το ήμισυ του μισθού τους σε ενοίκια ή/και βενζίνες (όταν η κάστα των στρατιωτικών διαμένει σε οικήματα της υπηρεσίας και έχει και πλήθος άλλων διευκολύνσεων) για χρόνια και επιπλέον αγοράζουν από την τσέπη τους υλικά γιατί δεν τα προμηθεύει το σχολείο
- υπάρχουν άνθρωποι με μεταπτυχιακά και αξιολογότατο επιστημονικό έργο που αμοίβονται λιγότερο από την κουτσή κατίνα που έβαλε βύσμα για καθαρίστρια στο δήμο και κατέληξε μετά από ένα χρόνο διοικητική

για το α. θα σου θυμήσω τους stage.

για το β. θα σου πω ότι πληρώνω ήδη 400
Ρε....μην τρώτε συνέχεια !! Θα χρειαστεί να πάμε μετανάστες και δε θα χωράμε στις βάρκες!!!  :)

"έχω 476 μέρες καθυστέρηση...λέτε να μαι έγκυος; "γράφει η άλλη.. όχι μαντάμ!!! Απλά τράβα πάρτο απ΄το σχολείο γιατί σχόλασε!!!

bob10

• Επισκέπτης
« Απάντηση #651 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:48:08 pm »
Και αφού είναι δικαιολογίες και το επάγγελμα είναι αραλίκι, γιατί πολλοί βάζουν μέσο για να δουλέψουν στις ΔΔΕ, και δεν κάθονται στο σχολείο που θα έχουν και 2 μήνες διακοπές το καλοκαίρι;

bob10

• Επισκέπτης
« Απάντηση #652 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:52:40 pm »
Όταν δουλεύεις σπίτι, δουλεύεις το βράδυ, που τα παιδιά κοιμούνται.
δε θα συνεχίσω τις ...δικαιολογίες για τις συνθήκες στα σχολεία που έχω δουλέψει. Ίσως να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους δεδομένα σχολείων πόλεων και όχι χωριών, οπότε τι να πεις... αν δε το ζήσεις...

Αποσυνδεδεμένος dinateacher

• Ιστορικό μέλος
  • τα όνειρα θα βγουν αληθινά...
    • Προφίλ
« Απάντηση #653 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:57:01 pm »
θεωρώ ότι είναι απιστευτες δικαιολογίες τα παραπάνω. Όταν θες ησυχία απλά λες στον άλλον να βγάλει το σκασμό.
Στα παιδιά που περιμενουν λεωφορεια και ταξι και βρισκονται στην ιδια αιθουσα που ειμαστε και εμεις και φωναζουνε, παιζουνε, σου μιλανε, τι λες;;; ???
Δεν εχουν ολα τα σχολεια γραφεια για καθηγητες και δασκαλους. Καθε μερα φευγω στις 2 απο το σχολειο. Αλλά ενω θα προτιμουσα τις ωρες που περιμενω να διορθωνω και να διαβαζω για την επομενη μερα ωστε να μην εχω το απογευμα να το κανω, ποτε δεν μπορω γιατι τοσα παιδια που περιμενουν ΔΕΝ μπορουν να κανουν ησυχια. Να μη μιλησω για τους υπολογιστες που ειναι χαλασμενοι, αλλα λεφτα για να φτιαχτουν, δεν υπαρχουν.
Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο: εκπληρώνει τον σκοπό του όταν είναι ανοικτό.
Νοημοσύνη είναι αυτό που χρησιμοποιείς όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Αποσυνδεδεμένος bitch

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #654 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:58:06 pm »
δεν είπε κανείς ότι το επάγγελμα ( λειτούργημα κατ' εμέ ) είναι αραλίκι.

αλλά να μη γελιόμαστε κιόλας : δεν κάνουν όλοι για την τάξη.
Υπάρχουν όμως ένα σωρό λόγοι που κάποιοι θέλουν να πάνε στη διεύθυνση - και πίστεψέ με δεν είναι γιατί εκεί δεν έχει δουλειά...άμα δεις τι δουλειές έχει θα πάθεις πλάκα - απλά πολλοί επιλέγουν να μην τις  κάνουν καθόλου, ή να μην τις κάνουν καλά με αποτέλεσμα να τις φορτωνόμαστε οι πιο φιλότιμοι της παρέας.

όμως υπάρχει κόσμος που έρχεται επειδή έχει προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να σταθεί πλέον σε τάξη ( έχουμε δύο τέτοιους εμείς ), υπάρχει κόσμος που δεν έχει χρήματα να μετακινηθεί στο μακρινό σχολείο που ανήκει οργανικά, υπάρχει ακόμα και περίπτωση που ο διευθυντής είναι ο πρώην σύζυγος μιας εκπαιδευτικού και είναι στα μαχαίρια.

Αποσυνδεδεμένος Manic

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #655 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:58:15 pm »

@τεμπέλης
δλδ όταν είσαι με την παντοφλίτσα στο σπίτι, χτυπάνε τα τηλέφωνα, έχεις τα πέρα δώθε των παιδιών για τα φροντιστήρια, βάζεις και το φαγητό στην κατσαρόλα να γίνεται για την άλλη μέρα και στο ενδιάμεσο αυτών διορθώνεις και κανα γραπτό, δείχνεις σεβασμό στον μαθητή;
έχεις την τάση να παίρνεις ακραία παραδείγματα για να δημιουργείς εντυπώσεις. εμένα το θέαμα να διορθώνονται γραπτά στα κενά ή στα διαλλείματα είναι εφιαλτικό. μιλάμε για φυσιο-λογικούς καθηγητές που κάνουν σωστά το καθήκον ή όπως πρέπει ναναι τα πράγματα. επειδή δηλαδή κάποιος καθηγητής την ώρα που φορούσε παντόφλες χτύπησε το τηλέφωνο του πρέπει να γίνεται η βαθμολόγηση στα γραφεία;

Αποσυνδεδεμένος zzz

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #656 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:58:22 pm »
για το α. θα σου θυμήσω τους stage.

Καμία σχέση! Οι του stage δεν είχαν 8 ή 10 χρόνια προϋπηρεσία. Απλώς ευελπιστούσαν στα 2-3 χρόνια να διοριστούν όπως όλοι οι καλοί βυσματικοί διοικητικοί (και όχι μόνο) συμβασιούχοι. (να θυμίσω και τους διαφόρους συνοριοφύλακες που υπηρετούν στο Κολωνάκι;)

για το β. Επίσης θα σου πω ότι δεν διαμένουν ΟΛΟΙ οι στρατιωτικοι σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις και θα σου υπενθυμίσω ότι αυτοι΄δεν ξέρουν τι θα πει πενθήμερη εργασία ούτε έχουν την πολυτέλεια των διακοπών χριστουγέννων και πάσχα όπως όλοι οι υπόλοιποι. Συν του ότι κάποιοι απο αυτούς -πχ οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών - παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα κάθε μέρα.

Οι στρατιωτικοί βγαίνουν στο εξωτερικό για "επιμόρφωση" όπου βγάζουν 3 και 4 φορές το μισθό τους! Και ναι διαμένουν σε εγκαταστάσεις της υπηρεσίας (οι ανώτεροι σίγουρα) όπως επίσης έχουν δυνατότητα δωρεάν παραθερισμού και πολλές άλλες ευκολίες. Οι δε πιλότοι τη Π.Α. που αναφέρεις στα 20 χρονάκια συνταξιοδοτούνταν με 4.000 ευρώ σύνταξη την οποία και έπαιρναν για το υπόλοιπο του (ανθόσπαρτου) βίου τους. Με δυο λόγια δούλευαν 20 χρόνια και έπαιρναν σύνταξη για 40. Μια και μιλάμε για ανώτερες κάστες...

για το γ. θα σου πω ότι και εκεί έξω ( στον ιδιωτικό πχ τομέα ) υπάρχουν ένα σωρό πολυτάλαντα και περισπούδαστα άτομα που δουλεύουν για 3 και 60 και γινονται έρμαια των ορέξεων του κάθε τυχάρπαστου εργοδότη...

Απαντάς κατά οποιοδήποτε τρόπο στο αντεπιχείρημά μου ότι δεν είναι ανώτερη κάστα δημοσίων υπαλλήλων οι εκπαιδευτικοί ή απλώς διατυπώνεις κακοήθη και πκρόχολα σχόλια για τον κλάδο; :P
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 25, 2012, 11:00:30 pm από mous »

Αποσυνδεδεμένος alexel

• Έμπειρο μέλος
  • ΠΕ60 Νηπιαγωγός
    • Προφίλ
« Απάντηση #657 στις: Απριλίου 25, 2012, 11:04:22 pm »
Πράγματι, το βρίσκετε κακό ή υπεκφυγή το να θέλω ησυχία, Η/Υ, και βιβλία για να βγάλω σχέδιο μαθήματος;
όχι βέβαια, όπως το θέλουν εξάλλου και χιλιάδες εργαζόμενοι σε κάθε θέση εργασίας (και όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί)
Την Κυριακή συνάντησα μια γνωστή μου, εφοριακό.
Πριν κανά μήνα περίπου επέστρεψε στην εργασία της μετά από άδεια ανατροφής τέκνου.
Τη ρώτησα αν δυσκολεύεται να τα συνδυάσει όλα και μου απάντησε πώς είναι χαρούμενη, γιατί στο χώρο εργασίας της μπορεί να απασχοληθεί με κάτι συγκεκριμένο χωρίς τίποτα να της αποσπά την προσοχή, κάτι που στο σπίτι και με 2 παιδιά δε δύναται να κάνει.
Δε γνωρίζω και παράλειψή μου που δε ρώτησα ποιο ακριβώς πόστο καταλαμβάνει.
Φαντάζομαι οι χιλιάδες εργαζόμενοι την έχουν την ησυχία, όταν αυτή απαιτείται.
Τώρα αν πρόκειται για ταμία τραπέζης ή τηλεφωνήτρια εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξει ησυχία.
Αλήθεια killbill, ποια είναι αυτά τα επαγγέλματα που θέλουν ησυχία και δεν την έχουν?Καλοπροαίρετα ρωτάω.
Ας τολμήσει κάποιος σε προθάλαμο ιδιωτικού ιατρείου να μιλήσει κάπως μεγαλόφωνα και θα δει  για πότε τον "πήρε και τον σήκωσε".
Η πνευματική εργασία απαιτεί ησυχία.
-Τα παιδιά δεν μαθαίνουν από τα παραμύθια πως υπάρχουν δράκοι.Από τα παραμύθια μαθαίνουν πως οι δράκοι μπορούν να νικηθούν. Σκωτ Φιτζέραλντ.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182834
  • Σύνολο θεμάτων: 19475
  • Σε σύνδεση σήμερα: 704
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)