0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
1. Η Ελληνική γλώσσα και ότι αυτή "φέρει" μαζί με τις ιδέες του κλασσικού Ελληνισμού δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί! Είναι τόσο δυνατή, έχει τόσο βαθιές ρίζες, που και να θέλουμε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες να την αφανίσουμε (το προσπαθούμε αρκετά...) θα αναβιώσει και πάλι.
Ήρθε η συντέλεια του Ελληνισμού δηλαδή; Μη το φουσκώνετε τόσο πολύ παιδιά! Νηφάλια σκέψη...Ο κακός μας εαυτός μας απειλεί και όχι κάποιες άλλες σκοτεινές δυνάμεις...
Χαίρομαι να βλέπω συναδέλφους να επιχειρηματολογούν και να συμφωνούν με συναδέλφους άλλων κλάδων.Το πρώτο συμπέρασμα από τα γραφώμενα εδώ είναι ότι ο όρος "Απαράδεκτο" είναι ουσιαστικός.Εγώ θα παραθέσω ένα σχόλιο ενός "επώνυμου" ΄Μαθηματικού (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, συνδικαλιστή και συγγραφέα - και συγνώμη αν ξεχνάω κι άλλα) του Στέλιου Μαρίνη.Τον ρώτησα πως βλέπει τις αλλαγές στα Μαθηματικά που έχουν διαρεύσει.Σε πρώτη ανάγνωση το μόνο θετικό είναι η μείωση της ύλης αλλά ας μην το συζητάμε από τώρα γιατί είναι νωρίς μέχρι να πάρει κάποια συγκεκριμένη μορφή (για να φτάσει να γίνει νόμος)Όταν το μελέτησε καλύτερα (το θέμα που συζητάμε) μου έγραψε: "Ύστερα από προσεκτική μελέτη της "βάσης" των αλλαγών προτείνω να αρχίσουμε να θρηνούμε την έννοια "μάθηση""
Χαίρομαι να βλέπω συναδέλφους να επιχειρηματολογούν και να συμφωνούν με συναδέλφους άλλων κλάδων.
Rublev, η ελληνική γλώσσα διατηρήθηκε και σε άλλες, πολύ δύσκολες εποχές, δουλείας και ανελευθερίας. Τα ελληνικά δεν μπορούν να γίνουν λατινικά, γιατί η πρώτη γλώσσα είναι ζωντανή, ενώ η δεύτερη νεκρή. Το γεγονός ότι μια γλώσσα συμφωνήθηκε από κάποιους να γίνει "διεθνής" δε σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τις εθνικές μας γλώσσες, την ιστορία μας και όλα τα στοιχεία του πολιτισμού μας. Άλλοι λαοί, όπως οι Δανοί, που δεν είναι και πολυπληθείς (αντιθέτως, είναι οι μισοί από τους Έλληνες), δε θα καταργούσαν τη γλώσσα τους, για να υιοθετήσουν την αγγλική. Νομίζω πως συμφωνείς και αυτό εννοούσες, όταν έγραφες περί Mall στην Ακρόπολη, περί "τρελών" στο Μανιάκι και στις Θερμοπύλες. Για να αποτραπούν τέτοιες ιεροσυλίες, οφείλουμε να διατηρούμε τη μνήμη. Επίσης, πρέπει να εξετάσουμε και το ιστορικό πλαίσιο και τους λόγους που εξηγούν τις καλύτερες εκδόσεις των αρχαίων κειμένων από λογίους του εξωτερικού.
Παράθεση από: Ioannis! στις Οκτωβρίου 07, 2010, 06:43:53 amRublev, η ελληνική γλώσσα διατηρήθηκε και σε άλλες, πολύ δύσκολες εποχές, δουλείας και ανελευθερίας. Τα ελληνικά δεν μπορούν να γίνουν λατινικά, γιατί η πρώτη γλώσσα είναι ζωντανή, ενώ η δεύτερη νεκρή. Το γεγονός ότι μια γλώσσα συμφωνήθηκε από κάποιους να γίνει "διεθνής" δε σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τις εθνικές μας γλώσσες, την ιστορία μας και όλα τα στοιχεία του πολιτισμού μας. Άλλοι λαοί, όπως οι Δανοί, που δεν είναι και πολυπληθείς (αντιθέτως, είναι οι μισοί από τους Έλληνες), δε θα καταργούσαν τη γλώσσα τους, για να υιοθετήσουν την αγγλική. Νομίζω πως συμφωνείς και αυτό εννοούσες, όταν έγραφες περί Mall στην Ακρόπολη, περί "τρελών" στο Μανιάκι και στις Θερμοπύλες. Για να αποτραπούν τέτοιες ιεροσυλίες, οφείλουμε να διατηρούμε τη μνήμη. Επίσης, πρέπει να εξετάσουμε και το ιστορικό πλαίσιο και τους λόγους που εξηγούν τις καλύτερες εκδόσεις των αρχαίων κειμένων από λογίους του εξωτερικού. Με τη διαφορά όμως ότι τότε παρήγες πολιτισμό σαν λαός πολύ περισσότερο από τώρα που απλά πιθηκίζεις τη Δύση και ακόμα και τα καλά στοιχεία της τα διαστρέφεις.Κλασικό παράδειγμα η αρχιτεκτονική:τα φτωχικά κυκλαδίτικα σπίτια έχουν πολύ μεγαλύτερη αισθητική αξία από τις τσιμεντουπόλεις και τις πισίνες δίπλα στην παραλία...Συμφωνώ ότι λαοί άλλων χωρών σέβονται την πολιτιστική ιδιαιτερότητά τους.Εδώ έτσι και μιλήσεις για μεταφυσική αναζήτηση (κάτι που χαρακτήριζε το λαό αυτού του τόπου από τα αρχαία χρόνια),θα σε πουν σκοταδιστή και εθνικιστή!!Δεν είμαι φιλόλογος ξένων γλωσσών,αλλά αναρωτιέμαι εάν οι Αγγλοι θα άλλαζαν τον τρόπο γραφής του through ή αν οι Γάλλοι καταργούσαν το accent circonflexe (^), έστω και εάν δεν προφέρεται πια ένα φωνήεν ως μακρό.Ας με διορθώσουν οι συνάδελφοι των ξένων γλωσσών εάν κάνω λάθος.Αλλά ακόμα κι αν κρατήσουμε προς το παρόν τη γλωσσική μας ιδιαιτερότητα,από τη στιγμή που αυτή δεν εκφράζει διαφορετικό νόημα και απλά διατηρείται ως επικοινωνιακό-χρηστικό εργαλείο,τότε δυστυχώς θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου η επικράτηση της γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρύτερα.Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο.