*

Αποστολέας Θέμα: Απαράδεκτο το Σχέδιο προγράμματος για το Νέο Λύκειο  (Αναγνώστηκε 28396 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Απ: Απαράδεκτο το Σχέδιο προγράμματος για το Νέο Λύκειο
« Απάντηση #42 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 06:43:53 am »
Rublev, η ελληνική γλώσσα διατηρήθηκε και σε άλλες, πολύ δύσκολες εποχές, δουλείας και ανελευθερίας. Τα ελληνικά δεν μπορούν να γίνουν λατινικά, γιατί η πρώτη γλώσσα είναι ζωντανή, ενώ η δεύτερη νεκρή. Το γεγονός ότι μια γλώσσα συμφωνήθηκε από κάποιους να γίνει "διεθνής" δε σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τις εθνικές μας γλώσσες, την ιστορία μας και όλα τα στοιχεία του πολιτισμού μας. Άλλοι λαοί, όπως οι Δανοί, που δεν είναι και πολυπληθείς (αντιθέτως, είναι οι μισοί από τους Έλληνες), δε θα καταργούσαν τη γλώσσα τους, για να υιοθετήσουν την αγγλική. Νομίζω πως συμφωνείς και αυτό εννοούσες, όταν έγραφες περί Mall στην Ακρόπολη, περί "τρελών" στο Μανιάκι και στις Θερμοπύλες. Για να αποτραπούν τέτοιες ιεροσυλίες, οφείλουμε να διατηρούμε τη μνήμη. Επίσης, πρέπει να εξετάσουμε και το ιστορικό πλαίσιο και τους λόγους που εξηγούν τις καλύτερες εκδόσεις των αρχαίων κειμένων από λογίους του εξωτερικού.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 07, 2010, 06:45:26 am από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #43 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 09:29:49 am »

1. Η Ελληνική γλώσσα και ότι αυτή "φέρει" μαζί με τις ιδέες του κλασσικού Ελληνισμού δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί! Είναι τόσο δυνατή, έχει τόσο βαθιές ρίζες, που και να θέλουμε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες να την αφανίσουμε (το προσπαθούμε αρκετά...) θα αναβιώσει και πάλι.

και προς επίρρωση, να πω πως ακομα και η Αγγλικη γλωσσα (οπως και πολλες αλλες) εχει παρα πολλες λεξεις προερχομενες απο τα αρχαια ελληνικα ( δεν μιλω για ορολογια).

π.χ. η λεξη  " He " (αυτός) ειναι απο την Ομηρικη λέξη " έ " (με δασεια) και σημαινει "αυτος" η δασεια ειναι βεβαια το αγγλικο γραμμα H

θα μπορουσα να σας αναφερω δεκαδες τετοιες λεξεις....
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος heren

• Έμπειρο μέλος
  • live your life
    • Προφίλ
« Απάντηση #44 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 12:40:01 pm »
Ήρθε η συντέλεια του Ελληνισμού δηλαδή; ???
Μη το φουσκώνετε τόσο πολύ παιδιά!  Νηφάλια σκέψη...
Ο κακός μας εαυτός μας απειλεί και όχι κάποιες άλλες σκοτεινές δυνάμεις...

Στην αρχη καταργήθηκε το πολιτονικο, μετα απλοποιηθηκε η ορθογραφια και σε συνδιασμό με τις επιρροες που εχουμε απο εξωτερικο και τεχνολογια τα σημερινα παιδια δεν ξερουν ουτε να γραφουν ουτε να μιλουν.
Εχει πέσει στα χερια μου γραπτό που είχε ορθογραφικό λάθος στο όνομα "Αντονης"
Οι επιπτώσεις θα φανουν μετα από πολλά χρόνια....δεν πρέπει να είμαστε κοντόφθαλμοι και να λέμε οτι "ναι χρειαζονται τα αγγλικα και η γυμναστική αλλα ως εκει αυτο επιβάλει η εποχή μας"
Λαθος!!Οπως μεγαλωσαν και παιδαγωγήθηκαν γενιες και γενιες πρέπει να μεγαλώσει και η γενια των παιδιων μας!!
Στην Αμερικη που ζουν ολες οι φυλές του κόσμου υπάρχει μάθημα ιστορίας για το εθνος τους....εμεις που εχουμε την πιο πλούσια ιστορία στο κόσμο την απαξιώνουμε και προσπάθούμε να την βγάλουμε απο τη ζωη μας!!
Δεν δέχομαι αυριο - μεθαύριο να πηγαίνει σχολείο το παιδί μου και να μην εχει βασικές γνώσεις μαθηματικών- χημειας- φυσικής- ελληνικής ιστορίας
Η ιστορία και η γλώσσα αποτελουν τα βασικοτερα χαρακτηριστικα ενος εθνους, χωρις αυτα θα χαθουμε!!!!!

και μια σημειωση: Εφόσον το Υπουργείο θελει να ειναι συγχρονο που πήγε το μάθημα της Πληροφορικής απο το πρόγραμμα????Μας τα ΄χει πρήξει με την κοινωνια της πληροφορίας και δεν εχει ουτε μια ωρα ΤΠΕ!!!!!!!!!

ΥΓ. Τελος η Εθνικη Παιδεία γι΄αυτο και εσβησε η λέξη Εθνικη απο την επωνυμια του Υπουργείο!!!
Ξυπνήστε χανόμαστε

Αποσυνδεδεμένος Joanna Bear

• Ιστορικό μέλος
  • ...and the Truth shall set you free.
    • Προφίλ
« Απάντηση #45 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:19:05 pm »
Κι εγώ που είμαι της Αγγλικής, ξέρω ότι και τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά υπερέχουν κατά πολύ των Αγγλικών και άλλων γλωσσών, πώς να το κάνουμε, για πάμπολλους λόγους.

Εδώ στην Κρήτη δε, διατηρούνται πάρα πολύ ζωντανά τα Αρχαία Ελληνικά (νομίζω και στην Κύπρο), καθότι ειδικά στα χωριά, για παράδειγμα, όταν θέλει κάποιος να πει για την κότα, θα την πει "όρνιθα"! Και δεν είναι καθόλου μεμονωμένο το παράδειγμα.

Όσο για το αν χάσουμε τη γλώσσα μας τώρα ή αύριο ή μεθαύριο, παιδιά, έχω να πω το εξής: τη γλώσσα μας την έχουμε ήδη χάσει! Δυστυχώς!

Ακούστε γύρω σας πόσες ξένες ή πλαστές λέξεις χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, αντί να μπουν στον κόπο να πουν την αντίστοιχη Ελληνική...
Με ξενίζει πολύ αυτό. Δείτε στο Προσωποβιβλίο (Facebook) τι γίνεται. Και τα λίγα Ελληνικά που χρησιμοποιούν εκεί, τα γράφουν οι περισσότεροι με Λατινικούς χαρακτήρες... Γιατί φοβούνται κυρίως τα ορθογραφικά λάθη.

Δεν ανήκω στους "φανατικούς" που μιλούν για την υπεροχή των Ελλήνων και του Ελληνισμού, αλλά η γλώσσα, ναι, πιστεύω ότι έχει μεγάλο πλούτο, γι'αυτό και ο Θεός την επέλεξε για να συγγράψει την Καινή Διαθήκη. Καθόλου τυχαίο...

Και ξέρετε, τα νέα παιδιά δεν ξέρουν Ελληνικά, όχι γιατί δεν τα διδάσκονται, αλλά γιατί δεν διαβάζουν Λογοτεχνία από μόνα τους, δεν διαβάζουν ...τίποτα δηλαδή...
Γι'αυτό μου άρεσε πολύ το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που θα εισαγάγει η καλή μας στα 800 Δημοτικά, αν φυσικά εφαρμοστεί σωστά και με μεράκι.

Τώρα βέβαια θα μου πείτε, κάτι να πάει να κάνει στο Δημοτικό, το οποίο θα ...διαλύσει στο ...Λύκειο!
Δεν μας πέφτει λόγος, μου φαίνεται...
Απαισιόδοξη ή όχι, σ'αυτό έχω καταλήξει, θα κάνει ό,τι αποφασίσει και λίγο θα λάβει υπόψη της τους πάντες...  :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:22:47 pm από Joanna Bear ΠΕ06 »
Όλοι θα δώσουμε λόγο μια μέρα για όσα λέμε και κάνουμε, κρυφά και φανερά, μικρά και μεγάλα, το πιστεύουμε δεν το πιστεύουμε. Γι'αυτό, προσοχή.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος Lucinda

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #46 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:33:09 pm »
Υπάρχει και κάτι άλλο. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα που προτείνεται το πιο σημαντικό είναι ότι δεν δίνεται η επιλογή στους μαθητές να επιλέξουν μόνοι τους αν τελικά τους αρέσουν ή όχι τα αρχαία ελληνικά, η ιστορία, τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία κλπ. "Απαλλάσσονται" από αυτό το βάρος, χωρίς όμως να έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν. Για τους θιασώτες της άποψης ότι η νέα ελληνική είναι πιο σημαντική από την αρχαία, πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Μα φυσικά έχοντας διδαχτεί την αρχαία ελληνική γλώσσα. Το ότι δεν κατάλαβαν την αξία της ή (για να είμαι πιο διαλλακτική) το ότι κατέληξαν ότι είναι πιο σημαντική η νέα ελληνική επειδή είναι αυτή που ομιλείται σήμερα οφείλεται ακριβώς στο ότι είχαν επαφή με αυτή τη γλώσσα. Για κάποιους άλλους δε, η επαφή αυτή ήταν τόσο γοητευτική που επέλεξαν να την κάνουν και επάγγελμα. Όλα αυτά το νέο πρόγραμμα τα στερεί από τους μαθητές που πρόκειται να αποφοιτήσουν. Ανάλογες σκέψεις και για τα υπόλοιπα μαθήματα, που δεν είναι πια στην πρώτη γραμμή, ενώ το καθένα από αυτά αποτελεί ένα σύμπαν γνώσεων, που δυστυχώς αν επικρατήσει το νέο σύστημα θα είναι απλώς παρελθόν. Και η περιβόητη διαθεματικότητα πού πήγε; Τι γνωστικά αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν και με τι σκοπό;

Και για να γίνω πιο σαφής, με όλα τα παραπάνω δεν εννοώ να διατηρηθούν τα αρχαία, η ιστορία, τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία όλα στη πρώτη γραμμή απλώς και μόνο για να τα γνωρίσουν οι μαθητές και να έχουν την δυνατότητα να τα απορρίψουν, ούτε ότι πρέπει να παραμείνουν χάριν της διαθεματικότητας. Αυτό που λέω είναι ότι υποσυνείδητα και μεθοδικά υποκινείται μία ύπουλη υποδούλωση του πνεύματος κι αυτοί που αντιδρούν σήμερα, πολύ απλά σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν καν και δεν θα γραφτούν στην ελληνική ιστορία γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρχει ελληνική ιστορία. Πού ξέρετε, ίσως μετά από πολλά χρόνια να αναβιώσει και πάλι το αρχαίο ελληνική πνεύμα και να αρχίσουν οι ανατυπώσεις των κλασικών συγγραφέων στο πλαίσιο ελληνικών σπουδών σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Τραγικό ε;

Και για να προλάβω, δεν είμαι εθνικίστρια, είμαι απλώς υπέρ της γνώσης, την πολλής γνώσης σε όλα τα αντικείμενα που παραδοσιακά θεωρούνται κλασικές επιστήμες είτε αυτές είναι στην κατηγορία των ανθρωπιστικών, είτε των θετικών επιστημών. Μόνον έτσι προοδεύει ο άνθρωπος. Και σε αυτό είμαι απόλυτη. Οτιδήποτε λιγότερο παράγει άβουλα όντα ανίκανα να υπερασπίσουν τον εαυτό τους και συνεπώς όλη την ανθρωπότητα.

Αποσυνδεδεμένος Stelios

• Global Moderator
  • Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #47 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:35:10 pm »
Χαίρομαι να βλέπω συναδέλφους να επιχειρηματολογούν και να συμφωνούν με συναδέλφους άλλων κλάδων.
Το πρώτο συμπέρασμα από τα γραφώμενα εδώ είναι ότι ο όρος "Απαράδεκτο" είναι ουσιαστικός.
Εγώ θα παραθέσω ένα σχόλιο ενός "επώνυμου" ΄Μαθηματικού (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, συνδικαλιστή και συγγραφέα - και συγνώμη αν ξεχνάω κι άλλα) του Στέλιου Μαρίνη.
Τον ρώτησα πως βλέπει τις αλλαγές στα Μαθηματικά που έχουν διαρεύσει.
Σε πρώτη ανάγνωση το μόνο θετικό είναι η μείωση της ύλης αλλά ας μην το συζητάμε από τώρα γιατί είναι νωρίς μέχρι να πάρει κάποια συγκεκριμένη μορφή (για να φτάσει να γίνει νόμος)
Όταν το μελέτησε καλύτερα (το θέμα που συζητάμε) μου έγραψε: "Ύστερα από προσεκτική μελέτη της "βάσης" των αλλαγών προτείνω να αρχίσουμε να θρηνούμε την έννοια "μάθηση""

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #48 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:43:46 pm »
Χαίρομαι να βλέπω συναδέλφους να επιχειρηματολογούν και να συμφωνούν με συναδέλφους άλλων κλάδων.
Το πρώτο συμπέρασμα από τα γραφώμενα εδώ είναι ότι ο όρος "Απαράδεκτο" είναι ουσιαστικός.
Εγώ θα παραθέσω ένα σχόλιο ενός "επώνυμου" ΄Μαθηματικού (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, συνδικαλιστή και συγγραφέα - και συγνώμη αν ξεχνάω κι άλλα) του Στέλιου Μαρίνη.
Τον ρώτησα πως βλέπει τις αλλαγές στα Μαθηματικά που έχουν διαρεύσει.
Σε πρώτη ανάγνωση το μόνο θετικό είναι η μείωση της ύλης αλλά ας μην το συζητάμε από τώρα γιατί είναι νωρίς μέχρι να πάρει κάποια συγκεκριμένη μορφή (για να φτάσει να γίνει νόμος)
Όταν το μελέτησε καλύτερα (το θέμα που συζητάμε) μου έγραψε: "Ύστερα από προσεκτική μελέτη της "βάσης" των αλλαγών προτείνω να αρχίσουμε να θρηνούμε την έννοια "μάθηση""
Nαι, παιδιά, έτσι είναι... Τώρα θα μπει και η ταφόπλακα... Και διά νόμου μάλιστα...
Γι'αυτό σας λέω, δεν είμαι απαισιόδοξη, ρεαλίστρια είμαι.

Όσο για την υπεροχή των Νέων Ελληνικών, είναι πραγματικά αστείο το επιχείρημα...
Υφίστανται Νέα Ελληνικά χωρίς τα Αρχαία;!  ??? ??? ??? ???

Μου έκανε λοιπόν πάντα εντύπωση το εξής:
το πόσο πολύ σέβονται, εκτιμούν, αναλύουν, σχολιάζουν, επεξεργάζονται και άλλα, την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία (και όχι μόνο αυτήν) οι ξένοι (και δη οι Γερμανοί) και το πόσο την υποτιμούν οι ίδιοι οι Έλληνες...
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 07, 2010, 02:21:08 pm από Joanna Bear ΠΕ06 »
Όλοι θα δώσουμε λόγο μια μέρα για όσα λέμε και κάνουμε, κρυφά και φανερά, μικρά και μεγάλα, το πιστεύουμε δεν το πιστεύουμε. Γι'αυτό, προσοχή.

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση.. BAZINGA!
    • Προφίλ
« Απάντηση #49 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:45:08 pm »
Δεν έχει άδικο ο Μαρίνης. Αν και καλύτερα να αντιδράσουμε για να μην θρηνούμε..
"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Richard P. Feynman ?)

"The first condition of progress is the removal of censorship."
(George Bernard Shaw)

Αποσυνδεδεμένος Lucinda

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #50 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 01:59:02 pm »

Μα πώς αλλιώς να γίνει, αφού αυτό που χτυπάνε δεν είναι ένα γνωστικό αντικείμενο, αλλά η γνώση συνολικά. Είναι αλυσίδα όλα. Το κάθε μάθημα σε ανυποψίαστο πολλές φορές χρόνο παίρνει φως από κάποιος άλλο. Ακόμα κι αυτά τα μαθήματα που σε πρώτη φάση φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, ενέχουν μέσα τους συνολική γνώση, που δυστυχώς οι μαθητές δεν αντιλαμβάνονται. Όταν όμως "κάτσει" μέσα τους αυτή η γνώση και περάσουν κάποια χρόνια, όσοι τουλάχιστον υπήρξαν επιμελείς στα μαθητικά χρόνια, θα κατανοήσουν την αξία του σχολείου στην καθημερινότητά τους.

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #51 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 02:50:22 pm »
Rublev, η ελληνική γλώσσα διατηρήθηκε και σε άλλες, πολύ δύσκολες εποχές, δουλείας και ανελευθερίας. Τα ελληνικά δεν μπορούν να γίνουν λατινικά, γιατί η πρώτη γλώσσα είναι ζωντανή, ενώ η δεύτερη νεκρή. Το γεγονός ότι μια γλώσσα συμφωνήθηκε από κάποιους να γίνει "διεθνής" δε σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τις εθνικές μας γλώσσες, την ιστορία μας και όλα τα στοιχεία του πολιτισμού μας. Άλλοι λαοί, όπως οι Δανοί, που δεν είναι και πολυπληθείς (αντιθέτως, είναι οι μισοί από τους Έλληνες), δε θα καταργούσαν τη γλώσσα τους, για να υιοθετήσουν την αγγλική. Νομίζω πως συμφωνείς και αυτό εννοούσες, όταν έγραφες περί Mall στην Ακρόπολη, περί "τρελών" στο Μανιάκι και στις Θερμοπύλες. Για να αποτραπούν τέτοιες ιεροσυλίες, οφείλουμε να διατηρούμε τη μνήμη. Επίσης, πρέπει να εξετάσουμε και το ιστορικό πλαίσιο και τους λόγους που εξηγούν τις καλύτερες εκδόσεις των αρχαίων κειμένων από λογίους του εξωτερικού.
Με τη διαφορά όμως ότι τότε παρήγες πολιτισμό σαν λαός πολύ περισσότερο από τώρα που απλά πιθηκίζεις τη Δύση και ακόμα και τα καλά στοιχεία της τα διαστρέφεις.Κλασικό παράδειγμα η αρχιτεκτονική:τα φτωχικά κυκλαδίτικα σπίτια έχουν πολύ μεγαλύτερη αισθητική αξία από τις τσιμεντουπόλεις και τις πισίνες δίπλα στην παραλία...
Συμφωνώ ότι λαοί άλλων χωρών σέβονται την πολιτιστική ιδιαιτερότητά τους.Εδώ έτσι και μιλήσεις για μεταφυσική αναζήτηση (κάτι που χαρακτήριζε το λαό αυτού του τόπου από τα αρχαία χρόνια),θα σε πουν σκοταδιστή και εθνικιστή!!
Δεν είμαι φιλόλογος ξένων γλωσσών,αλλά αναρωτιέμαι εάν οι Αγγλοι θα άλλαζαν τον τρόπο γραφής του through ή αν οι Γάλλοι καταργούσαν το accent circonflexe (^), έστω και εάν δεν προφέρεται πια ένα φωνήεν ως μακρό.Ας με διορθώσουν οι συνάδελφοι των ξένων γλωσσών εάν κάνω λάθος.
Αλλά ακόμα κι αν κρατήσουμε προς το παρόν τη γλωσσική μας ιδιαιτερότητα,από τη στιγμή που αυτή δεν εκφράζει διαφορετικό νόημα και απλά διατηρείται ως επικοινωνιακό-χρηστικό εργαλείο,τότε δυστυχώς θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου η επικράτηση της γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρύτερα.Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο.

Αποσυνδεδεμένος toonoma

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #52 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 03:15:40 pm »
Στη Φινλανδία, την οποία θέλουμε να αντιγράψουμε, διδάσκουν πανεπιστημιακού επιπέδου Πληροφορική στα Λύκεια. Και στην Ελλάδα καθόλου!!!

http://imej.wfu.edu/articles/2001/2/04/

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #53 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 03:19:49 pm »
Με τη διαφορά όμως ότι τότε παρήγες πολιτισμό σαν λαός πολύ περισσότερο από τώρα που απλά πιθηκίζεις τη Δύση και ακόμα και τα καλά στοιχεία της τα διαστρέφεις.Κλασικό παράδειγμα η αρχιτεκτονική:τα φτωχικά κυκλαδίτικα σπίτια έχουν πολύ μεγαλύτερη αισθητική αξία από τις τσιμεντουπόλεις και τις πισίνες δίπλα στην παραλία...
Συμφωνώ ότι λαοί άλλων χωρών σέβονται την πολιτιστική ιδιαιτερότητά τους.Εδώ έτσι και μιλήσεις για μεταφυσική αναζήτηση (κάτι που χαρακτήριζε το λαό αυτού του τόπου από τα αρχαία χρόνια),θα σε πουν σκοταδιστή και εθνικιστή!!
Δεν είμαι φιλόλογος ξένων γλωσσών,αλλά αναρωτιέμαι εάν οι Αγγλοι θα άλλαζαν τον τρόπο γραφής του through ή αν οι Γάλλοι καταργούσαν το accent circonflexe (^), έστω και εάν δεν προφέρεται πια ένα φωνήεν ως μακρό.Ας με διορθώσουν οι συνάδελφοι των ξένων γλωσσών εάν κάνω λάθος.
Αλλά ακόμα κι αν κρατήσουμε προς το παρόν τη γλωσσική μας ιδιαιτερότητα,από τη στιγμή που αυτή δεν εκφράζει διαφορετικό νόημα και απλά διατηρείται ως επικοινωνιακό-χρηστικό εργαλείο,τότε δυστυχώς θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου η επικράτηση της γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρύτερα.Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο.

Οι Γάλλοι είναι θερμοί υποστηρικτές της γλώσσας και του πολιτισμού τους. Επειδή έχω έρθει σε επαφή με πολλούς από αυτούς, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι ΔΕΝ θα δεχόντουσαν καμία αλλαγή στη γλώσσα τους για κανέναν λόγο, εάν ζητούσαν τη γνώμη τους!
Οι Άγγλοι, πιστεύω, θα ήταν πιο ελαστικοί (αν και δεν έχει χρειαστεί υποστήριξη η γλώσσα τους, καθότι αυτή "απειλεί" τις άλλες και βρίσκεται σε θέση ισχύος), αλλά οι Γάλλοι επ' ουδενί!

Ενδεικτικά παραθέτω:

http://www.cosmo.gr/Internet/France/268363.html

http://www.ardin.gr/node/2107
(Δώστε λίγη προσοχή στο κομμάτι "Προστασία στη Γαλλία"-ανάλογη ανησυχία έχουν και οι Γερμανοί, εμείς οι Έλληνες είμαστε ...άνετοι!)

Άλλο τώρα να γίνονται μικροαλλαγές χάριν ευκολίας σε θέματα που προκύπτουν στην πορεία και που δεν αγγίζουν ουσιαστικά τη γλώσσα (κι ελάχιστοι τις παίρνουν χαμπάρι). Τέτοιες γίνονται σε όλες τις γλώσσες, είναι αναπόφευκτο. Άλλο όμως να γίνει κάτι σαν αυτό που σχεδιάζεται από το δικό μας Υπουργείο Παιδείας.
Αν τολμούσαν οι Γάλλοι κυβερνώντες έστω να προτείνουν κάτι αντίστοιχο με τους δικούς μας για τη Γλώσσα και την Ιστορία, θα ξεσπούσε μια νέα Γαλλική Επανάσταση! Εμείς ...στον κόσμο μας.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 07, 2010, 04:47:38 pm από Joanna Bear ΠΕ06 »

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #54 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 03:39:48 pm »
Η άποψή μου είναι ότι θα μπορούσε να αποσυνδέσει το Λύκειο από την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο,χωρίς να καταργεί την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου.
Θα μπορούσε να διασφαλίσει την αδιάβλητη επιλογή φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο και τη διοχέτευση των αποτυχόντων σε άλλες σχολές.
Τώρα,όμως,με το πρόσχημα της πάταξης της παραπαιδείας ουσιαστικά καταργεί την ανθρωπιστική κατεύθυνση του εκπαιδευτικού συστήματος προετοιμάζοντας την παραγωγή ασπόνδυλων πολιτών.
Είχα την τύχη να γνωρίσω συνάδελφο μαθηματικό που ήταν παράλληλα πολύ καλός θεολόγος και φιλόλογος.Τις βάσεις αυτές τις είχε πάρει από το γενικό λύκειο.
Αντί να ενισχυθεί αυτό το μοντέλο εκπαίδευσης,τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς τον πήχυ να κατεβαίνει και να ενθαρρύνεται η μετριότητα στο όνομα της μείωσης της μαθητικής διαρροής.
Θα μπορούσε η υπουργός να δημιουργήσει πραγματική εναλλακτική διέξοδο στους μαθητές αναβαθμίζοντας την επαγγελματική εκπαίδευση,παρέχοντας γενική παιδεία ακόμα και σε αυτήν,ενώ παράλληλα ξεκαθάριζε και εκσυγχρόνιζε τα ΤΕΙ.
Παρόλα αυτά,επιλέγει συνειδητά την εξειδίκευση και την αποσπασματικότητα της γνώσης.

Αποσυνδεδεμένος topsy

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #55 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 04:07:08 pm »

Σαν καθηγητρια γαλλικων θα σου πω οτι στα γαλλικα ήδη απο το 1997 με τον νεο νομο της ορθογραφιας η circonflexe θεωρείται καταργημενος τονος και τα νεα εγχειρίδια μαθησης της γλωσσας δεν την περιεχουν (διατηρείται μονο στις λέξεις οπου αν την αφαιρεσεις, υπαρχει και άλλη ιδια με αλλο νοημα π.χ. mur, du,tache). Αυτό που ανεφερε καποιος για τους Γαλλους είναι εντελως αναληθες για το αν θα δεχονταν αλλαγες στη γλωσσα τους αφου με τον νεο νομο απλουστευτηκαν παρα πολλα άλλα στοιχεία της γλώσσας τους, καταργηθηκαν καποιες εξαιρεσεις και ομογενοποιηθηκαν καποιοι κανονες γραμματικης (διπλασιασμοι γραμματων σε καποιες λεξεις, σχηματισμος πληθυντικου σε καποιες συνθετες λέξεις κ.α.) Η γλώσσα είναι ζωντανος οργανισμος, αρα ευελικτος και προχωραει μονο μεσα απο την αλλαγή και την εξέλιξη. Ιδιες παραμενουν μονο οι γλωσσες που δεν μιλιουνται πια και για αυτό το λογο ονομαζονται νεκρες γλωσσες .  Τα αρχαια ελληνικα γλωσσολογικα θεωρουνται νεκρη γλωσσα οπως και τα λατινικα. Ζωντανες γλωσσες θεωρουνται τα νεα ελληνικα, τα γαλλικα, τα αγγλικα και ολες οι γλωσσες που είναι σε χρηση απο τους ομιλητες τους ΣΗΜΕΡΑ.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 07, 2010, 04:14:25 pm από topsy »

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182654
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 662
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144