0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μην καταντήσουμε σαν τις ΗΠΑ, και δούμε και καμία εμπλοκή και στη διδασκαλία της
Πω πω. . Τώρα τι μου θύμισες.... Ήμουν γυμνάσιο και πήγαινα ακόμα στο Κατηχητικό της εκκλησίας, που πλέον περιελάμβανε μόνο κήρυγμα. Σε ένα από τα τελευταία μαθήματα μαλώσα με την κατηχήτρια γιατί αυτή επέμενε ότι η θεωρία της εξέλιξης ήταν αιρετική, εγώ ότι ήταν απολύτως συμβατή με τη βιβλική εκδοχή αφού αναφέρεται ότι ο Θεός έπλασε τον κόσμο ''καλώς λίαν'', άρα εξελίξιμο και όχι τέλειο.Στο τέλος, είδε κι απείδε, μου έδωσε να διαβάσω στο σπίτι ένα βιβλίο, για να συνετιστώ. Κάπου εκεί χώρισαν οι δρόμοι μας και δεν με ξαναείδε....
Αχχ τα κατηχητικά....πήγα για χρόνια. Μόνη πίκρα που μου δίδαξαν σκάκι και το ξέχασα. Έλεος.Όσο για τα θρησκευτικά...δεν ξέρω τίποτα. Παπαγαλία και 20 μόνο. Άραγε εσείς που μιλάτε, γνωρίζετε τα 7 μυστήρια της εκκλησίας ονομαστικα?Και το τί συμβολίζουν? Εδώ σας θέλω. Κόψτε κάτι και κυρίως τις θεωρίες που αν τα πάρω θα σας πω και γω χίλιες. Αυτό είναι το θέμα?Εγώ άλλο σκέφτομαι. Τα θρησκευτικά διδάχτηκαν ποτέ ορθά για να περιλαμβάνουν και όσους δεν ανήκουν στους κόλπους τους,πέρα απο τους ήδη μετέχοντες? Ας αρχίσουμε από το μηδέν και μετά θα δούμε και τους άλλους.Πού ζείτε? Σε χώρα που έλυσε τα του οίκου της και κοιτά τα των άλλων? Καλημέρα και είναι νύχτα.
απλά και οι άθεοι πρέπει να εγκαταλείψουν τους ζηλωτισμούς τους και να δουν τη θρησκεία, τον Χριστιανισμό και ειδικά την ορθόδοξη παράδοση ως πολιτισμικο δημιούργημα...δηλαδή επειδή εσύ είσαι άθεος δεν διαβάζεις πχ. του Παπαδιαμάντη τα Χριστουγεννιάτικα ή Πασχαλινά του διηγηματα! έλεος!
Νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η πνευματική ωριμότητα των μαθητών σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.Ας πούμε, κατά τη γνώμη μου, στο Δημοτικό θα έπρεπε να διδάσκονται οι μαθητές τις βασικές αρχές του χριστιανισμού, αφού είναι η επικρατούσα θρησκεία, με δικαίωμα απαλλαγής στους αλλόθρησκους. Κάτι άλλο φοβάμαι πως θα τους δημιουργούσε σύγχυση στην ηλικία τους. Στο Γυμνάσιο θα έβαζα Θρησκειολογία χωρίς απαλλαγή, ώστε να μάθουν όλοι τις αρχές των μεγάλων θρησκειών.Και στο Λύκειο θα προτιμούσα να υπάρχουν -πάλι χωρίς απαλλαγή- μαθήματα
Στην εποχή μου (ως μαθητής) που το μάθημα ήταν το κλασικό κατηχητικό, όπως θα λέγαμε, σχεδόν κανένας δεν έπαιρνε απαλλαγή γιατί απλά δεν καιγόταν να ασχοληθεί με τη διαδικασία.. μάθημα είναι θα περάσει στην τελική. Ακόμα κι εγώ - ως δηλωμένος αθεϊστής στην καθηγήτρια του λυκείου, όπως θυμάμαι - δεν σκέφτηκα καν να πάρω απαλλαγή, αντίθετα ορισμένες φορές συμμετείχα περισσότερο και από άλλους συμμαθητές που υποτίθεται πίστευαν. Τώρα ξαφνικά ξέσπασε κύμα έντονης ανάγκης για απαλλαγή; Υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό όσων πήραν απαλλαγή;Γιατί τα λέω και θυμάμαι όλα αυτά; Επειδή σκέφτομαι τώρα το εξής: είτε να άφηναν το μάθημα όπως ήταν, είτε "ξήλωμα" και εντελώς νέο μάθημα από την αρχή (μετά από αρκετή διαβούλευση με ειδικούς και προετοιμασία), ώστε το μάθημα να είναι υποχρεωτικό και να μην προβλέπεται καμία απαλλαγή.Τώρα απλά έχει καταντήσει ανέκδοτο το ζήτημα.. από τη μία οι προηγούμενοι που δεν άλλαξαν τίποτα τελικά στο μάθημα (έστω και με έναν νόμο και ένα άρθρο ) και από την άλλη οι τωρινοί που θέλουν να κρατήσουν τον κατηχητικό ρόλο του μαθήματος (πατρίς θρησκεία οικογένεια φάση) αλλά έχουν μπλέξει με αποφάσεις δικαστηρίων και χάσανε τη μπάλα τελείως (όχι ότι θα τη βρίσκανε δηλαδή). Γελοιότητες από όλες τις πλευρές.Το μόνο σίγουρο είναι ότι για ένα σχολικό μάθημα ΔΕΝ θα πρέπει να έχει κανέναν λόγο καμία εκκλησία κανενός δόγματος. Υπεύθυνοι είναι μόνο το υπουργείο και τα αντίστοιχα όργανα, όπου φυσικά πρέπει να προσκαλούνται να καταθέσουν την άποψή τους και οι ειδικοί σε κάθε μάθημα (π.χ. θεολόγοι).