0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Πολλοί μαθητές δεν θέλουν τα μαθηματικά, άλλοι δεν θέλουν την Χημεία, άλλοι τα αρχαία, όλοι οι μαθητές όμως τα παρακολουθούν υποχρεωτικά και εξετάζονται κανονικότατα και αξιολογούνται. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να γίνει και με τα θρησκευτικά. Η χώρα είναι Χριστιανική Ορθόδοξη και όπως πολύ σωστά έκρινε το ΣτΕ θα πρέπει να διδάσκονται στο αυτό πνεύμα ακυρώνοντας στην ουσία τους "φακέλους" του Φίλη που δημιουργούσαν μια σύγχυση καθώς παρουσίαζε τις θρησκείες κατα τρόπο συγκρητιστικό.
Όσο για το επιχείρημα οτι έρχονται μουσουλμάνοι στην χώρα, 1ον ξέρουν πολύ καλά που ήρθαν (δεν είναι μουσουλμανική χώρα η Ελλάδα) και καλό είναι να μάθουν τα στοιχειώδη πιστεύω της χώρας που επέλεξαν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους και 2ον υπάρχει στην
Στα υπόλοιπα μαθήματα, ειδικά των ανθρωπιστικών επιστημών, δεν προβάλλεται όμως πάντα μια οπτική ως η μόνη απόλυτη αλήθεια, αλλά ως η επικρατούσα μεταξύ διαφόρων. Άρα, αν θέλεις το μάθημα να είναι υποχρεωτικό, όπως τα άλλα, θα πρέπει να σε ενημερώνει ότι υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις του θείου στον κόσμο, που δεν συμπίπτουν με την επικρατούσα στη χώρα σου.Διαφορετικά, τίθεται θέμα προσηλυτισμού που απαγορεύεται από το σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Γι' αυτό και δίνεται το δικαίωμα της απαλλαγής.Το επιχείρημα "αν δεν τους αρέσει, να πάνε αλλού" μπορεί να πιάσει σε τουρίστες, όχι όμως σε μετανάστες ή πρόσφυγες που φεύγουν από τη χώρα τους για λόγους επιβίωσης, οικονομικής ή και βιολογικής, και δεν έχουν πάντα περιθώρια επιλογής για το πού θα καταλήξουν.Άρα, το θέμα είναι, εφόσον είναι στη χώρα και η χώρα είναι ευρωπαϊκή και χριστιανική, αν θα επιλέξεις να κάνεις πως δεν τους βλέπεις, ευνοώντας την πλήρη γκετοποίησή τους με ό,τι μπορεί να επιφέρει αυτό, ή αν θα μπεις στη διαδικασία να διατηρήσεις μια στοιχειώδη γέφυρα επικοινωνίας διατηρώντας την ταυτότητά σου. Αυτό στην πράξη προϋποθέτει ενημέρωση αυτών για την κυρίαρχη θρησκεία και κουλτούρα, και ενημέρωση των ντόπιων για τη θρησκεία και κουλτούρα των εισερχομένων. Εάν αυτό δεν το πράξει το σχολείο υπεύθυνα και εμπεριστατωμένα, τότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σύγχυσης για τους πάντες, αφού θα βλέπουν και θα ακούνε διάφορα που δεν θα καταλαβαίνουν. Η θρησκειολογία σε μια τάξη μόνο του Λυκείου δεν είναι αρκετή. Εδώ οι μαθητές κάνουν Ιστορία επί χρόνια και όταν τελειώνουν, δεν θυμούνται τα βασικά. Χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια, κατά τη γνώμη μου, μπας και αποκομίσουν κάτι.Δεν ξέρω τι είναι οι θεολόγοι του ΚΑΙΡΟΥ. Και σίγουρα, καμία θρησκεία δεν είναι ίδια με την άλλη.Από την άλλη, η ιδέα της αξιολογικής προσέγγισης των θρησκειών και των πολιτισμών είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί ευνοεί τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Άλλωστε, μεταξύ μας, ουδείς εστί αναμάρτητος όποιο πρότυπο κι αν έχει. Δεν έχω δει τα συγκεκριμένα βιβλία. Ξέρω μόνο ότι είχαν την έγκριση της Εκκλησίας.Γενικά μιλώντας ωστόσο, το τι θα προβάλεις ως πρότυπο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα παρουσιάσεις ως κυρίαρχο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω για να το επιβάλεις, γιατί θα παραβιάσεις την ελευθερία του ατόμου και το πιθανότερο είναι να οδηγήσεις τελικά στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο, δηλ. στην απόρριψη.
Η πρόταση του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθεου νομίζω ότι είναι είναι η καλλίτερη. σε κάθε μάθημα θρησκευτικών κάθε τάξης να εντάσσονται στο τέλος ορισμένα κεφάλαια θρησκειολογιας ώστε οι μαθητές να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Έτσι θα μπορέσει να παραμείνει και υποχρεωτικό...
Apri, κατά τη γνώμη, μου πρωτίστως το θέμα δεν είναι πώς θα νιώσουν άνετα οι μετανάστες στην Ελλάδα σε σχέση με τη θρησκεία που πρεσβεύουν, (γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα), αλλά πώς το μάθημα των θρησκευτικών θα απεμπλακεί από την "κηδεμονία" της εκκλησίας και το δογματικό του χαρακτήρα.
Παράθεση από: Δάφνη87 στις Νοεμβρίου 17, 2019, 10:35:28 amΣυγνώμη, αλλά θα υπάρχει χώρα του δυτικού κόσμου στην οποία τα Θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα, όπως πχ τα Μαθηματικά?! Μπορεί και να υπάρχει-δεν ξέρω. Στη βόρεια Αμερική πάντως που έχω ζήσει πολλά χρόνια δεν ήταν?! Υπάρχει κάποια δυτική Ευρωπαική που να είναι υποχρεωτικό?! Στα υπόλοιπα μαθήματα, ειδικά των ανθρωπιστικών επιστημών, δεν προβάλλεται όμως πάντα μια οπτική ως η μόνη απόλυτη αλήθεια, αλλά ως η επικρατούσα μεταξύ διαφόρων. Άρα, αν θέλεις το μάθημα να είναι υποχρεωτικό, όπως τα άλλα, θα πρέπει να σε ενημερώνει ότι υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις του θείου στον κόσμο, που δεν συμπίπτουν με την επικρατούσα στη χώρα σου.Διαφορετικά, τίθεται θέμα προσηλυτισμού που απαγορεύεται από το σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Γι' αυτό και δίνεται το δικαίωμα της απαλλαγής.Δεν έχω δει τα συγκεκριμένα βιβλία. Ξέρω μόνο ότι είχαν την έγκριση της Εκκλησίας.Γενικά μιλώντας ωστόσο, το τι θα προβάλεις ως πρότυπο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα παρουσιάσεις ως κυρίαρχο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω για να το επιβάλεις, γιατί θα παραβιάσεις την ελευθερία του ατόμου και το πιθανότερο είναι να οδηγήσεις τελικά στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο, δηλ. στην απόρριψη.
Συγνώμη, αλλά θα υπάρχει χώρα του δυτικού κόσμου στην οποία τα Θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα, όπως πχ τα Μαθηματικά?! Μπορεί και να υπάρχει-δεν ξέρω. Στη βόρεια Αμερική πάντως που έχω ζήσει πολλά χρόνια δεν ήταν?! Υπάρχει κάποια δυτική Ευρωπαική που να είναι υποχρεωτικό?!
ΔΕΝ ήγγικεν η ώρα και για την "ανεξεπιστήμη" ούτε για το 1% μας, πέρα από υπεραπλουστεύσεις της "Ισχύει ό,τι πιστεύω εγώ" και για την Επιστήμη:
Είναι η Ευρώπη «θρησκευτικά ουδέτερη»;
Tι εννοείς; Στην επιστήμη υπάρχουν πάντα κυρίαρχες απόψεις, υπάρχουν και αιρετικές που καμιά φορά επιβεβαιώνονται σε βάθος χρόνου και επικρατούν.Γι' αυτό γίνονται και τα επιστημονικά συνέδρια. Αν δεν είχε έλθει η ώρα, θα υπήρχε η Ιερά Εξέταση που θα έκρινε τη συμβαδίζει με τη δική τους αλήθεια και τι όχι.
Υ.Γ.>: ΑΝ τρομάζει το 70% η διδασκαλία "ανεξιθρησκείας" στη χώρα μας, φαντάσου πόσο τρομάζει η διδασκαλία "ανεξεπιστήμης" παγκοσμίως ακόμα και σήμερα.
Δεν είμαι σίγουρη ότι έχω παρακολουθήσει και πολύ τον ειρμό σου, αλλά θα σου πω τα εξής, επειδή αναφέρεσαι στη σχέση επιστήμης και θρησκείας :Η επιστήμη των τελευταίων αιώνων ασχολείται περισσότερο με αυτά που ο Αριστοτέλης ονομάζει ειδικό αίτιο (=τι είναι αυτό που φτιάχτηκε), "υλικό αίτιο" (=από τι φτιάχτηκε), και "τελικό αίτιο" (=για ποιον σκοπό φτιάχτηκε), αφήνοντας στην άκρη το ποιητικό αίτιο (=ποιος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία) να το απαντήσουν οι θρησκείες. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν κάποια θέματα στην επιστήμη που θα μπορούσαν να σε βάλουν σε σκέψεις για την ύπαρξη ενός προνοητικού ποιητικού αιτίου, όπως οι συμπτώσεις με νόημα με τις οποίες είχε ασχοληθεί κάποτε ο Jung με τον Pauli ή η κρυπτικότητα της φύσης σε κάποια πρωταρχικά επίπεδα λειτουργίας της (βλ. π.χ την αρχή αβεβαιότητας στον μικρόκοσμο) ενδεχομένως ως ένας μηχανισμός προστασίας της. Παρ' όλα αυτά, η αδυναμία βέβαιης απάντησης απομακρύνει τέτοια ερωτήματα από την έρευνα της επιστήμης τουλάχιστον από την εποχή του διαφωτισμού και μετά.Εμένα πάντως αυτό που περισσότερο με τρομάζει δεν είναι η όποια επίδραση της θρησκείας στην επιστήμη, που νομίζω ότι είναι αμελητέα τον 21ο αιώνα, αλλά η διαχρονική έλξη της επιστήμης προς τον δογματισμό, την ίδια μάλιστα στιγμή που καταγγέλλει τον δογματισμό της θρησκείας. Με ενοχλεί γενικά το να υπάρχουν κάποιοι, όποια ταμπέλα κι αν φοράνε (θρήσκοι, άθεοι, επιστήμονες, πολιτικοί κλπ) που να λένε να κλείσεις τα μάτια και να εμπιστευτείς μόνο τη δική τους αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει άλλη.
Η πρόταση του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθεου νομίζω ότι είναι είναι η καλύτερη. σε κάθε μάθημα θρησκευτικών κάθε τάξης να εντάσσονται στο τέλος ορισμένα κεφάλαια θρησκειολογίας ώστε οι μαθητές να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της δικηγόρου κ. Ελένης Καλαμπάκου στο http://epohi.gr/symvoulio-ths-epikrateias-ellas-ellhnwn-xristianwn-tomos-iii/ .Παρακάτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:« …Επομένως, οποιαδήποτε άλλη πολιτική επιλογή είναι αντίθετη στο Σύνταγμα. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, το Σύνταγμα όχι απλά επιτρέπει, αλλά επιβάλλει στο κράτος να οργανώσει κατηχητικό θρησκευτικό μάθημα στο σχολείο για τους ελληνοπαίδες ορθόδοξους χριστιανούς και μάλιστα για αρκετές ώρες την εβδομάδα, προκειμένου αυτή η κατήχηση να έχει αποτέλεσμα. Οπότε, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να οργανώσει διαφορετικά το σχολικό πρόγραμμα…»