0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Τους άφηνε περιθώριο να κινηθούν αφού δεν είν' ουδέτερο. Η επίκληση στο σύνταγμα της ορθόδοξης πίστης σε συνδυασμό με τη διάταξη περί καλλιέργειας θρησκευτικής συνείδησης (σε λαϊκό κράτος δε θα υπήρχε, προφανώς, τέτοια διάταξη) οδήγησε με σχετική ευκολία την πλειοψηφία των δικαστών (που εμφορούνταν κι απ' αντίστοιχα ιδεώδη) να βγάλουν τη συγκεκριμένη απόφαση. Μ' απλά λόγια τους έδωσε πάτημα. Ειδάλλως θα ήσαν δεσμευμένοι σ' άλλη νομολογία αντίθετη με τα προσωπικά τους πιστεύω μα σύμφωνη με το σύνταγμα ενός ουδέτερου κράτους.
Παπαγαλίζουμε κηρύγματα για δημοκρατία και έχουμε στο νου μας το δυτικό παράδειγμα,χωρίς να κατανοούμε τη δική μας δημοκρατική παράδοση, που έχει περάσει στο πολιτισμικό μας DNA.
Παρατηρώ πάντως πως η κ. Νίκη Κεραμέως συνεχίζει να κάνει τον «Κινέζο» και τα παιδιά μας στα σχολεία διδάσκονται κανονικά τους «Φακέλους Μαθήματος».Μερικοί γραφικοί «θεολόγοι» - έχω έναν τέτοιο στην περιοχή μου – φαντασιώνονται διδάσκοντας από τα παλιά βιβλία πως κάνουν «αντίσταση», αλλά κανείς δεν ασχολείται μαζί τους….
Να μεταφέρω ένα στιγμιότυπο από την «δημοκρατική μας παράδοση» για να την «κατανοήσουμε» καλύτερα:Οι βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 διεξήχθησαν στις 25 Ιανουαρίου. Ήταν πρόωρες εκλογές που διενήργησε η Κυβέρνηση Σαμαρά, της οποίας Υπουργός Παιδείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Παραθέτω ένα σχετικό άρθρο για την τελευταία εγκύκλιο που υπέγραψε ο Λοβέρδος, καθώς όπως αναφέρεται στο παρακάτω δημοσίευμα της εποχής εκείνης «έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά» και φυσικά ο κ. Υπουργός «παρενέβη»…27/1/2015https://www.iefimerida.gr/news/188895/h-teleytaia-egkyklios-loverdoy-pos-tha-apallassontai-oi-mathites-apo-ta-thriskeytika H τελευταία εγκύκλιος Λοβέρδου: Πώς θα απαλλάσσονται οι μαθητές από τα θρησκευτικά Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα απαλλάσσονται οι μαθητές από τα θρησκευτικά περιλαμβάνει η τελευταία εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η νέα εγκύκλιος αναφέρει ότι η απαλλαγή χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του ίδιου του μαθητή- αν είναι ενήλικος- ή και των δύο γονέων του, στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος ή ότι είναι άθρησκος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματός του.Πάντως, επειδή έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για άλλους λόγους, η εγκύκλιος εφιστά την προσοχή στους διευθυντές των σχολείων και τους ζητά να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων, επισημαίνοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο τη σοβαρότητα των σχετικών υπεύθυνων δηλώσεων και κατόπιν να προβαίνουν στη χορήγηση νόμιμης απαλλαγής του μαθητή, πάντοτε εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.Οι μαθητές που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην τάξη τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του μαθήματος των Θρησκευτικών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιφέρονται εντός ή εκτός του σχολείου ή να απουσιάζουν (αδικαιολόγητα), αλλά να απασχολούνται, σύμφωνα με δημοσίευμα του «
Δεν έχει εφαρμοστεί δηλαδή η απόφαση του ΣτΕ; Την άφησε κι αυτή για την επόμενη σχολική χρονιά; Νόμιζα πως μόνο το θέμα με τις απαλλαγές είχε αφήσει για το μέλλον.
rublev τα συμπεριλαμβάνω όλα. Παπάδες, μουφτήδες, ραββίνους. Η θρησκευτική κατήχηση δεν αφορά τα σχολειά. Μόνο σε φιλοσοφικό επίπεδο ως θρησκειολογία θα μπορούσε να σταθεί σ' ένα σχολειό. Τα ομολογιακά στις εκκλησιές τζαμιά συναγωγές.
Συμφωνώ με τον Leon21. Δεν πρόκειται για "επίθεση" κατά της χριστιανικής θρησκείας. Η κατήχηση αφορά σε όλες τις θρησκείες εντός του ελληνικού κράτους και σαφώς δεν έχει καμία θέση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, είτε πρόκειται για χριστιανικό ναό, είτε για τζαμί, είτε για συναγωγή. Υπεύθυνοι για την κατήχηση είναι οι επίσημοι εκπρόσωποι κάθε θρησκευτικού δόγματος και όχι οι εκπαιδευτικοί.Στόχοι της εκπαίδευσης:"Στον πνευματικό/νοητικό τομέα: Σκοπός μας είναι να βοηθηθεί ο μαθητής, ώστε σταδιακά να αποκτήσει και να χρησιμοποιεί την κριτική ικανότητα, την αφαιρετική σκέψη και να διαμορφώσει το προσωπικό του «μοντέλο» πρόσληψης, κατανόησης και εμπέδωσης της προσφερόμενης γνώσης."Ο στόχος του μαθήματος των θρησκευτικών ακυρώνει τον παραπάνω. Παρόλα αυτά εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών του γυμνασίου και λυκείου.
Να μεταφέρω ένα στιγμιότυπο από την «δημοκρατική μας παράδοση» για να την «κατανοήσουμε» καλύτερα:
Παρατηρώ πάντως πως η κ. Νίκη Κεραμέως συνεχίζει να κάνει τον «Κινέζο» και τα παιδιά μας στα σχολεία διδάσκονται κανονικά τους «Φακέλους Μαθήματος».
Συμφωνώ με τον Leon21.
Ο Leon21 διευκρίνισε καλύτερα τη θέση του μετά από ερώτησή μου.Για να πεις ότι συμφωνείς μαζί του στο μεταξύ μας διάλογο,θα πρέπει εγώ πρώτα να έχω διαφωνήσει...Οσο για το "Ο στόχος του μαθήματος των θρησκευτικών ακυρώνει τον στόχο της εκπαίδευσης", έχει δίκιο ο menandros και η apri.Καλό θα ήταν να το διορθώσεις.