0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εγώ διαφωνώ να δίνουν όλοι όλα. Ο Αϊνστάιν δίνοντας την πρώτη φορά εξετάσεις για το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης αρίστευσε στα Μαθηματικά και τη Φυσική και βάλτωσε στα Γαλλικά και στη Φυτολογία. Και κόπηκε. Και ξανάδωσε. Μάλιστα ανάφερε πως ο εξαναγκασμός τη δεύτερη χρονιά της παπαγαλίας των άσχετων με τα φυσικομαθηματικά μαθημάτων τον έφτασε στο σημείο για έναν ολάκερο χρόνο (τον πρώτο στη σχολή) να μη μπορεί να μελετήσει ευχάριστα την επιστήμη του μα να τον δυσανασχετεί. Τα παιδιά με την υποχρεωτικότητα της παρακολούθησης και της αριστείας σ' όλα τα μαθήματα πέραν της φυσικής τους κλίσης τα εξαντλούμε και το μόνο που καταφέρνουμε είναι ν' αφανίσομε και το έμφυτο ταλέντο τους.
Και καλά του κάνανε του Αϊνστάιν.
Συνάδελφε έχεις κάνει μάθημα σε κατεύθυνση για πανελλήνιες; Έχει δει θέματα που βάζουν π.χ φυσική χημεία μαθηματικά ; Για να μπορεσει κάποιος να τα αντιμετωπίσει χωρίς βοήθεια (φροντιστηρίου) πρέπει να έχει γεννηθεί διάνοια ώστε να μπορεί να φτάσει μόνος του να διαβάζει σε τέτοιο επίπεδο.
Όποιος δίνει εξετάσεις για Πολυτεχνεία σε τρία μαθήματα πρέπει να εξετάζεται. Μαθηματικά Φυσική Χημεία. Κι η εξέταση στα Πανεπιστήμια. Όχι στα Λύκεια. Τελεία. ... Αντίστοιχα για τις Νομικές στα θεωρητικά μαθήματα.
Είμαι βέβαιος πως το πιστεύεις. Εξάλλου τι θα χάναμε κι αν αφάνιζαν το ταλέντο του; (Το κατόρθωσαν για ένα χρόνο). Απλά δε θα υπήρχε η Θεωρία της Σχετικότητας κι η Θεωρία της
Ο.κ Ότι πεις.. άλλωστε ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει εδω μέσα........
Και καλά του κάνανε του Αϊνστάιν. Πώς ήταν δυνατόν να μπει στο Πολυτεχνείο χωρίς να έχει βασικές γνώσεις χημείας και βιολογίας ή χωρίς να γνωρίζει γαλλικά, γλώσσα της επιστήμης και της λογοτεχνίας μέχρι εκείνη την εποχή; Πώς θα διάβαζε βιβλιογραφία στα γαλλικά; Τα γερμανικά του δεν αρκούσαν....
Επιφυλάσσομαι αργότερα να τοποθετηθώ γενικότερα για το θέμα συζήτησης που ανοίξατε, αλλά θα σχολιάσω λίγο αυτό που παραθέτω..Νομίζω ότι στο πολυτεχνείο χωρίς βιολογία, και σε αρκετές σχολές και χωρίς χημεία, μια χαρά θα ανταποκρινόταν κάποιος. Άλλωστε βασικές γνώσεις μαθαίνει κάποιος στο σχολικό πρόγραμμα, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να εξετάζεται σε αυτά για εισαγωγή σε πανεπιστήμια (ανάλογα τη σχολή φυσικά).Επίσης, χωρίς γαλλικά μια χαρά ήταν εκείνη την εποχή, αφού η περισσότερη βιβλιογραφία μαθηματικών και φυσικής ήταν στα αγγλικά και γερμανικά. Τα γαλλικά ήταν η γλώσσα των διπλωματών περισσότερο, παρά των επιστημόνων θετικής κατεύθυνσης (με εξαίρεση του εκ Γαλλίας ορμώμενους )
apri Και μόνον ότι θεωρείς πως εσύ γνωρίζεις καλύτερα τι ήταν το... σωστό και το... πρέπον για τον Einstein απ' τον ίδιο τον... Einstein πραγματικά με ξεπερνά. Και για να το στηρίξεις αρχίζεις τις λογικές κακοτοπιές του τύπου "και καλά του έκαναν (!!!???)", "δεν ήξερε την τύφλα του (!!!???)" και λοιπές αυθαιρεσίες μπας κι αντικρούσεις τ' αναντίρρητο και λεχθέν υπό του ιδίου σε πρεσβύτερη ηλικία: "Αυτό που κατάφερε το σχολειό ήταν για ένα χρόνο να μου νεκρώσει κάθε δυνατότητα παραγωγικής σκέψης. Ευτυχώς δεν πέτυχε το στόχο του διά των τυραννικών εξετάσεων σ' αλλότρια αντικείμενα να με νεκρώσει διά παντός.".
Θα πρότεινα, λοιπόν, λιγότερη οίηση παντογνώστου apri (ίδιον του νεοέλληνος τούτο) και να μη χρησιμοποιείς αντεπιστημονικά την ψυχολογία στις κρίσεις σου απάνου σ' ανθρώπους με τέτοια καφενειακή ευκολία.
Και κάτι ακόμη. Άλλο πράγμα η εγκύκλιος μάθηση κι άλλο οι εξετάσεις. Ο μαθητής θα διδαχθεί και Λογοτεχνία και Φιλοσοφία μα άμα θέλει να γίνει γιατρός θα διαγωνιστεί σε