billyss και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όσοι χάρηκαν, και δικαίως που διορίστηκαν πέρσι, ξέχασαν να θυμηθούν ότι τους πλεονασματικούς λειτουργικούς διορισμούς που έκανε το Υπουργείο θα τους βρουν μπροστά τους και ειδικά αυτοί που ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ στο τόπο τους! Τους πλεονασματικούς διορισμούς όμως θα τους βρουν μπροστά τους όλοι όσοι διορίστηκαν το 2021 και ΔΕΝ πήραν μετάθεση εκεί που θέλουν και ΦΥΣΙΚΑ οι διορισμένοι το 2022 και το 2023! Την ίδια ''πατάτα'' που έκαναν πέρσι με την Β'βάθμια θα κάνει φέτος και στην Α' Βάθμια και του χρόνου τέτοια εποχή οι της Πρωτοβάθμιας οι οποίοι θα έχουν αντιμέτωποι και με τις καινούριες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανικών θα δυσκολευτούν να πάρουν μετάθεση για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Εξάλλου στην πρωτοβάθμια τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα, ειδικά στους Δασκάλους και στους Νηπιαγωγούς καθώς από το 2027 ο αριθμός των συντάξεών τους θα γράφει μπροστά το 3!
Κάνεις λάθος. Στην πρωτοβάθμια δεν υπάρχει αλγόριθμος. Οι οργανικές ιδρύονται και καταργούνται. Αν δεν ιδρύσει νέες οργανικές, τότε θα μπορέσει να κάνει διορισμούς μόνο στα υφιστάμενα οργανικά κενά.
Αυτό θα το πεις το καλοκαίρι, όταν και θα διορίσει δασκάλους και νηπιαγωγούς σε λειτουργικά κενά
Μα δασκάλους και σε οργανικα να διορίσει, τα οργανικά κενά αυτά μπορεί να μην αντιστοιχούν σε πραγματικά κενά (π.χ. δημοτικά που η λειτουργικότητά τους είναι μικρότερη της οργανικότητάς τους). Ας είχε και η Αθμια αλγόριθμο και θα βλέπατε τι θα γινόταν.
Η μεγάλη μείωση των τμημάτων στα δημοτικά φέτος προέκυψε σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα, που προέβλεπε πως σε περίπτωση που υπάρχουν 26-30 εγγραφές για την Α' Δημοτικού σε μία σχολική μονάδα, δεν θα σπάει το τμήμα, αλλά θα μεταφέρονται οι "πλεονάζοντες" μαθητές σε όμορες σχολικές μονάδες (αντίστοιχα και όταν το όριο των 25 μειώνεται λόγω ύπαρξης μαθητών με γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ). Αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε διαθέσιμη αίθουσα στα σχολεία και είχε νομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ (αν δεν κάνω λάθος) τα χρόνια που λόγω της αύξησης των γεννήσεων δεν επαρκούσαν οι υπάρχουσες υποδομές των σχολείων. Η κατάσταση φυσικά αντιστράφηκε τα τελευταία χρόνια με την μείωση του πληθυσμού, ο νόμος όμως δεν καταργήθηκε και το καλοκαίρι του 2024 οι ΔΠΕ υποχρεώθηκαν να τον εφαρμόσουν καθολικά στο πλαίσιο του επιχειρούμενου "εξορθολογισμού". Αν η πρόβλεψη αυτή συνεχίσει να εφαρμόζεται αυστηρά από εδώ και πέρα, τότε σε 5 χρόνια από σήμερα τα περισσότερα οργανικά 12/θέσια δημοτικά της χώρας θα έχουν γίνει λειτουργικά 6/θέσια (διότι θα φεύγει διπλή Στ', αλλά θα μπαίνει μονή Α'). Το πόσο μάλιστα η ερμηνεία αυτή του νόμου από το υπουργείο είναι βάσιμη είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να απασχολήσει το νομικό επιτελείο της ΔΟΕ (αλλα τι να λέμε τώρα...).Το ότι όμως η λειτουργικότητα υπολείπεται σημαντικά της οργανικότητας στα δημοτικά (κάτι αδιαμφισβήτητο), δεν σημαίνει πως όλες οι επιπλέον οργανικές θα πρέπει να καταργηθούν αυτόματα, καθώς υπάρχει ανάγκη να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό και σημαντικό μέρος των λειτουργικών κενών, προκειμενου τα σχολεία να έχουν δασκάλους (αν διαβάσετε τα μηνύματά μου στα τελευταία νήματα των αναπληρωτών, θα δείτε πως ακόμα και μετά την τεράστια μείωση των τμημάτων φέτος, το υφιστάμενο μόνιμο προσωπικό αδυνατούσε να καλύψει τα κενά, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε μεγάλη αδυμαμία εξεύρεσης αναπληρωτών). Αν λοιπόν υπάρξει μεγάλο κύμα καταργήσεων οργανικών ΠΕ70, τότε πολύ απλά τα σχολεία θα μείνουν χωρίς δασκάλους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως αργά ή γρήγορα δεν θα υπάρξει συρρίκνωση και σε αυτόν τον κλάδο, καθώς η μείωση στον αριθμό των μαθητών τα επόμενα χρόνια θα είναι πάρα πολύ μεγάλη (και θα φανεί πρώτα στα νηπιαγωγεία).
Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε...
Καταρχάς, αφού δεν έκανε σύσταση οργανικών για τις μεταθέσεις, δεν προβλέπεται ούτε για τους διορισμούς. Εάν εν τέλει μείνει το νούμερο 10.000, που όπως έχουν τα πράγματα για την κυβέρνηση για μείνει, το θέμα είναι ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ στην Α βάθμια θα δοθεί η έμφαση. Στους νηπιαγωγούς που 3 χρόνια δεν πήραν τίποτα; Στους δασκάλους που από τον Αύγουστο κάνουν δραματικές καταργήσεις οργανικών και θα συνεχιστούν; Στις ειδικότητες; Που στις ειδικότητες; στους ήδη υπεράριθμους γυμναστές; Στους ξενόγλωσσους; Θα δοθούν οργανικά στην ειδική; Λίγο δύσκολο καθώς στις μεταθέσεις ΔΕΝ. Ένας μεγάλος γρίφος οι διορισμοί φέτος. Στην Β βάθμια οι πλεονασματικοί διορισμοί του Αυγούστου φαίνονται ήδη με την δήλωση των οργανικών, όπου για π.χ. στην Κορινθία πέρσι διόρισαν 31 φιλολόγους και εν τέλει έχει 15 υπεράριθμους!
Πάντως με αλγόριθμο σαν της Βθμιας θα καταργούνταν.
Αν δει κάποιος τα κενά Α φάσης της Γενικής ή έστω αυτά των αποσπάσεων από διεύθυνση σε διεύθυνση μπορεί να καταλάβει πώς είναι σωστό να γίνει η κατανομή.