0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η εξέλιξη και η πρόοδος δεν επιτυγχάνονται πάντοτε με την αυτοσυγκράτηση και τον μειλίχιο λόγο. Κάποιες φορές απαιτούν ωμές διατυπώσεις, αιχμηρές λέξεις και καταγγελτική διάθεση. Ο Μαρξ, για παράδειγμα, άσκησε δριμεία κριτική στους μεγαλοαστούς αποκαλώντας τους στυγνούς εκμεταλλευτές. Δεν έπρεπε να τους δυσαρεστήσει; Ο Κοπέρνικος με τη θεωρία του για το ηλιοκεντρικό σύστημα, απογοήτευσε όσους γοητεύονταν από την ιδέα ότι ο άνθρωπος αποτελεί τη κεντρομόλο δύναμη του σύμπαντος. Έπρεπε να τους αφήσει να αιθεροβατούν;
Ο καλλιτέχνης της πινακοθήκης φυσικά και λογόκρινε τα πιστεύω της ορθόδοξης πίστης και κατ' επέκταση του κάθε πιστού. Η τέχνη οφείλει να έχει όρια, να σέβεται. Αν ένας ζωγράφος.... αναπαραστήσει μια σκηνή βιασμού ενός παιδιού δεν θα θιγούμε? Δεν θα προσβληθούμε ως άνθρωποι? Δεν θα το καταγγείλουμε? Επειδή η τέχνη κατά τη γνώμη κάποιων δεν έχει όρια? Σίγουρα θα γινόταν χαμός. Αυτή είναι η υγιής αντίδραση της κοινωνίας που δεν τα καταπίνει όλα αμάσητα, αλλά αντιδρά στο χυδαίο, το πρόστυχο, το απεχθές.
Μα, δεν μιλάμε για την ελευθερία να καταγγέλλει κανείς κακώς κείμενα (κοινωνική εκμετάλλευση, αφορισμούς Εκκλησίας, επιστημονικό δογματισμό) ή παρωχημένες θεωρίες, αλλά για το λογικό άλμα να απορρίπτονται ολόκληροι οι θεσμοί και να στιγματίζονται όσοι τους εγκρίνουν ως οπισθοδρομικοί που οφείλουν να υφίστανται την παραχάραξη των ιδεών τους.Δηλαδή, επειδή οι μεγαλοαστοί ήταν εκμεταλλευτές, δεν απορρίπτεις όλη την υπόλοιπη κοινωνία.Επειδή η επίσημη Εκκλησία αφόρισε, δεν απορρίπτεις όλο το σώμα της και τη θρησκεία μαζί.Επειδή κάποιοι απέρριψαν επαναστατικές επιστημονικές θεωρίες, δεν απορρίπτεις όλους τους επιστήμονες και την επιστήμη μαζί. Είναι λογικά άλματα.Και κάπως έτσι, δια των λογικών αλμάτων, φτάνουμε τελικά στο σημείο να μην εγκρίνουν κάποιοι και καμιά πολιτιστική ταυτότητα.Γιατί Έλληνες δεν θέλουν να λέγονται, επειδή παραπέμπει στην αρχαιοελληνική παράδοση και τους θυμίζει μόνο τους αρχαιολάτρες, αλλά όχι τους ίδιους τους προγόνους τους και τις ιδέες τους.Γραικοί δεν μπορεί να είναι, γιατί είναι όρος με συναφές περιεχόμενο που προτιμούσαν οι Ρωμαίοι. Και Ρωμιοί επίσης δεν μπορεί να είναι, αφού δεν βρίσκουν κανένα σημείο ταύτισης -ούτε καν αυτό της έμμεσης επίδρασης- με τους χριστιανούς ορθοδόξους, αλλά αντιθέτως τους απορρίπτουν συλλήβδην ως φονταμενταλιστές. Και στο Βυζάντιο οι Ρωμιοί και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το μιλλέτ των Ρωμιών μόνο χριστιανοί ορθόδοξοι ήταν (αλλά διαφόρων εθνοτήτων, μεταξύ των οποίων ήταν και Έλληνες). Σ' αυτό το μιλλέτ έκοβε βόλτες και ο Κοσμάς Αιτωλός, σ' αυτό και ο Ρήγας Φεραίος που μιλούσε για σταυρούς και ανέμιζε σημαίες με αρχαιοελληνικά (ρόπαλο Ηρακλη) και χριστιανικά σύμβολα (τρεις σταυροί). Άρα, τι μένει από τη συνεχή γενίκευση και απόρριψη;Η αδυναμία ένταξης σε κάποια πολιτιστική κοινότητα και η ανυπαρξία πολιτιστικής ταυτότητας. Λογικό αδιέξοδο και απομονωτισμός.
Μόνο που δεν υπάρχουν μόνο οι φαντασιόπληκτοι, ξέρεις. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι που παρακολουθούν αυτούς που φαντασιώνονται κι αυτούς που έχουν μανία καταδίωξης από αυτούς.