0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Πολυ σωστα τα λετε.Ομως υπαρχει καοιια εναλλακτικη προταση? (Γενικα μιλω, οχι απο εσας προσωπικα)Φοβουμαι πως οχι.Διαχρονικα, αυτος που κλωτσαει το τοπι πληρωνεται καλυτερα απο τον "δασκαλακο".Ανεκαθεν συνεβαινε αυτο.
Να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με αρχές, με σωστά πρότυπα, να καλλιεργήσουμε την κριτική τους σκέψη και να μην γίνουν άβουλα όντα. Αυτά μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία ώστε να ανταμείβεται ο καθένας δίκαια και ανάλογα με την προσφορά του σε αυτήν, εμείς αποτύχαμε και όταν λέω εμείς εννοώ την γενιά μου και τις επόμενες από τη δική μου. Τώρα σε ότι έχει να κάνει με την παρούσα κατάσταση ενδεικτικό είναι ότι όλο και περισσότεροι επιδιώκουν τα παιδιά τους να ενταχθούν στα πρότυπα γυμνάσια για να αποφύγουν όλα τα εμπόδια που αναφέρουν οι συνάδελφοι παραπάνω.
Το σχολείο ήταν πάντοτε ταξικό. Απλά, τώρα παρατηρούμε ένταση του φαινομένου. Πιστεύω ότι η καραντίνα, ο πολλαπλασιασμός των προτύπων, αλλά και η προώθηση των δεξιοτήτων είναι οι βασικοί λόγοι. Στο τι κάνουμε, η απάντηση είναι πως δεν μπορουμε να το αντιπαλέψουμε. Όσο χτίζουμε, οι αποπάνω γκρεμίζουν και απαξιώνουν αυτό που χτίζουμε. Βασικά και από εμάς θέλουν να συμπληρώνουμε φόρμες αξιολογησης και να κάνουμε τους σαλτιμπάγκους μπροστά σε συμβούλους.
Ναι, συμφωνω οτι ισχυει το ταξικο.Ομως η ουσια του φαινομενου πιστευω οτι βρισκεται στην διαμορφωμενη πεποιθηση πολλων (πιθανολογω οτι ειναι η τεινει να γινει πλειοψηφια) οτι "το σχολειο ειναι χασιμο χρονου".Αυτο ουσιαστικα, ειναι ενα στερεοτυπο: μια πεποιθηση.Και οπως ξερουμε, τα στερεοτυπα πρακτικα δεν αλλαζουν.
Αναπαράγετε φράσεις, που διατείνεστε ότι είναι πεποίθηση πολλών, ότι "το σχολείο είναι χάσιμο χρόνου". Ο τρόπος που το κάνετε δείχνει ότι συμμερίζεστε κι εσείς μία τέτοια νοοτροπία. Δείχνετε μηδενική ενσυναίσθηση στο κοινό που απευθύνεστε, εν προκειμένω, εκπαιδευτικούς που καταθέτουν σώμα, ψυχή, ενέργεια για να επιτελέσουν κάθε μέρα το καθήκον τους. Έρχεστε σαν κριτής, τηρώντας πάντα ασφαλή απόσταση, και σε κάθε σας ανάρτηση υποτιμάτε το δημόσιο σχολείο. Αποκομίζω την αίσθηση ότι θέλετε να μας φέρνετε προ τετελεσμένων γεγονότων. Τέλος, δεν προτείνετε καμία λύση, πρακτική ή θεωρητική. Παρακαλώ, ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός των αναρτήσεών σας. Διότι μόνο προβληματισμένη δεν φαίνεστε για το "συνεχώς φθίνον επίπεδο των μαθητών".
Απλα μεταφερω τα μηνυματα που λαμβανω απο τον ευρυτερο περιγυρο μου (γνωστοι-φιλοι με παιδια που πανε λυκειο, σε εντυπωσιακο ποσοστο, μου μεταφερουν οτι τα παιδια τοτς θεωρουν "χασιμο χρονου" το σχολειο).Φυσικα και με προβληματιζει αυτο (οχι για προσωπικους λογους μαλιστα, αλλα ως ενα μελος της κοινωνιας που θεωρει κατηφορο αυτη την κατασταση οπου εχουν δημιουργηθει σε πολυ κοσμο τετοια ισοπεδωτικα στερεοτυπα). Πως περιμενουμε να συμπεριφερθει και ποσο περιμενουμε να ενδιαφερθει το οποιο παιδι με κατι που εξαρχης το θεωρει "χασιμο χρονου"?Αν εσεις καταλαβατε οτι "υποτιμω το δημοσιο σχολειο", τοτε δεν εχω να σας πω κατι.Οσο για τα "τετελεσμενα γεγονοτα", αν εννοειτε την βεβαιοτητα μου για την επικειμενη (και ηδη δρομολογηθεισα) καταργηση της μονιμοτητας, σας θυμιζω οτι δεν την δρομολογησα εγω, αλλα η ψηφισθησα (δις) κυβερνηση. Και οι ερευνες δειχνουν οτι την ενστερνιζεται η πλειοψηφια των πολιτων.Οσο για την "λυση" που ζητατε (και δικαιως), λυπουμαι πολυ: δεν υπαρχει λυση. Ειναι πολυ αργα πια.
Στο ΓΕΛ που υπηρετώ οι μαθητές που 'ναι δυνατοί στο μάθημά μου είναι τρεις τέσσερες ανά τμήμα. Εικοσιεφτάρια τμήματα. Μ' αυτούς δουλεύω. Εμβαθύνουμε κιόλας στην ύλη κι όλα καλά. Άμα έριχνα το επίπεδο τότε θα δούλευα με περσότερους μαθητές. Όμως αυτοί οι περσότεροι θα τα πήγαιναν μεν καλύτερα, αλλά ουσιαστικό όφελος δε θα υπήρχε. Διότι ειλικρινές ενδιαφέρον δεν έχουν και θα τα λησμονούσαν όλα άμεσα. Οπότε θα βλάφτονταν οι πραγματικά καλοί μαθητές (στο μάθημά μου εννοώ, οι τρεις τέσσερες) που δε θα εμβάθυναν. Κι άρα δε διαλέγω αυτόν το δρόμο....
Απο το ευρυτερο περιβαλλον μπυ, λαμβανω δυο μηνυματα:1. Το σχολειο ειναι χασιμο χρονου (απο τους περισσοτερους)
Στο κάθε τμήμα έχω περίπου 1-2 που μπορούν να κατανοήσου ύλη επόμενης τάξης (δηλ θα μπορούσαν να προχωρήσουν τάξη, αν το επέτρεπε το σύστημά μας) , 3-4 που ανήκουν στην κατηγορία των πολύ δυνατών μαθητών (άνω του επιπέδου της τυπικής διδασκαλίας του μαθήματος), 4-5 καλοδιαβασμένων μαθητών και μετά τους μαθητές του 14-17. 2-3 δεν ασχολούνται λόγω άγνοιας, κυρίως στις τάξης της Β και της Γ Γυμνασίου και είναι παιδιά που είχαν ελλείψεις και στο Δημοτικό. Το σύστημα αυτό θα το ακολουθούσα ακόμη πιο εύκολα και χωρίς καμία επιφύλαξη σε τμήματα χαμηλότερου επιπέδου, γιατί το θεωρώ το πιο ηθικό. Πέρα από αυτό όμως, λειτουργεί εξαιρετικά ειδικά αν εφαρμοστεί από την Α Γυμνασίου, να προλάβει κάποιος το φυτώριο να μην του χαλάσει. Η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι στα Αρχαία. Αρχικά έχω διαπιστώσει πως κινητοποιεί τον καλώς εννοούμενο εγωισμό του μαθητή. Κανένας δεν θέλει να ανήκει στους "βασικούς", σε ένα μάθημα που παρουσιάζω ως εύκολο σε αντίθεση με μαθηματικοφυσικές. Έχω δει μαθητή να έχει κάνει φοβερά άλματα μετά τα Χριστούγεννα με λίγη βοήθεια. Να πειράζονται συμμαθητές μεταξύ τους πως ανέβηκαν κατηγορία, ειδικά μετά από διαγωνίσματα: " Τα γεγγραμμένα εννοώ ρε παίδες", " δεν έτυχε, πέτυχε " και τέτοια. Δεν έχει επιτυχία στο μάθημα της Ιστορίας της Γ Γυμνασίου, εκεί κινητοποιώ μόνο αν πω την προσωπική μου άποψη για πρόσωπα και γεγονότα (πράγμα που δεν μπορώ να αποφύγω και γι΄αυτό καλό είναι να μην παίρνω νεότερη ιστορία).