0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έχεις απόλυτο δίκιο Kinegiros όσον αφορά στη δυνατή προσωπικότητα του εκπαιδευτικού του ΤΕ. Η δική μου προσωπική εμπειρία: στα φιλολογικά μαθήματα ο φιλόλογος ΕΑ αναλαμβάνει μία τάξη (π.χ. τη β γυμνασίου) σε όλα τα φιλολογικά μαθήματα (αρχαία, αρχαία από μετάφραση, κείμενα, γλώσσα, ιστορία). Τα παιδιά αποδεσμεύονται πλήρως από τη γενική τάξη στις ώρες αυτών των μαθημάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι όλα στο ίδιο τμήμα γενικής παιδείας και το πολύ ως 5 τον αριθμό. Οπότε έρχονται μαζί μου, TTi ennoeiw otan lew oti thn istoria thn mόπου κάνουμε όλα τα μαθήματα, με πολύ πιο απλό τρόπο και με συνεχή εμπλοκή όλων. Δεν μου έχουν τύχει βαριές περιπτώσεις κι έτσι ήταν αρκετά εύκολο να δουλεύουμε όλοι μαζί σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα. Ειδικά η ιστορία είναι σαν θεατρική παράσταση, τόσο ως προς την παράδοση, που γίνεται εντελώς μαθητοκεντρικά, όσο και ως προς την εξέταση (που επίσης γίνεται με τέτοιο τρόπο, που ούτε καν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για εξέταση). Ο βαθμός, τα διαγωνίσματα, οι εξετάσεις στο τέλος γίνονται αποκλειστικά από μένα. ΑΛΛΑ, η εξεταστέα ύλη βγαίνει από κοινού με τους φιλολόγους της γενικής παιδείας. Η αλήθεια είναι ότι αντιμετώπισα πρόβλημα, αφού οι καθηγητές των μαθημάτων γενικής παιδείας δεν αντιλαμβάνονται βασικότατα ζητήματα ΕΑ. Αυτό δεν είναι βέβαια πρόβλημα, από τη στιγμή που τα αξιολογώ εγώ. Το πρόβλημα είναι όταν είναι δύσπιστοι ως προς τις ικανότητες αυτών των παιδιών και ως προς την χρησιμότητα του ΤΕ. Μάλιστα ακόμα και σήμερα υπάρχουν καθηγητές (πολλοί) που συνεχίζουν να κρίνουν του μαθητές του ΤΕ ως τεμπέληδες και τους εκπαιδευτικούς του ΤΕ εντελώς χαλαρούς και δήθεν. Όσον αφορά στα θέματα ο νόμος λέει ότι εξετάζονται προφορικά στα ίδια θέματα, σίγουρα το γνωρίζουμε όλοι. Παρόλα αυτά πολλές φορές αυτό είναι εκτός πραγματικότητας κι η αλήθεια είναι ότι πέρσι είχα προφορική εντολή-άδεια (όπως θέλετε πείτε το) από το ΚΕΔΔΥ να τροποποιήσω τα θέματα και να τα προσαρμόσω σε όσα είχαμε πει στο ΤΕ. Το έκανα σε ένα δυο μαθήματα, κρατώντας πολλά κοινά με της γενικής τάξης. Όταν το κατάλαβε η διευθύντρια έγινε ο χαμός κι ο πανικός κι όσο κι αν προσπάθησα να της εξηγήσω δεν άκουγε τίποτα. Επιπλέον όταν είπα ότι αυτό μας είχαν συμβουλεύσει από το ΚΕΔΔΥ, αυτή τηλεφώνησε και το ΚΕΔΔΥ με έβγαλε και τρελή Οπότε εκτέθηκα πλήρως. Άλλη φορά, χωρίς γραπτή βεβαίωση είπα δεν θα ακούω τίποτα.Τέλος, όσον αφορά στα καθημερινά μαθήματα, πάντα μα πάντα φυλλάδιο-σχεδιάγραμμα με χρώματα, λίγα πράγματα (τα βασικά) και εντελώς σχηματοποιημένα. Αρκετές φορές χρειάστηκε να φτιάξω και 5 διαφορετικά φυλλάδια για το ίδιο μάθημα, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.Έτσι δουλεύουν τα ΤΕ στο νόμο που είμαι εγώ. Σε άλλο νομό ξέρω ότι ο φιλόλογος ΤΕ δεν αναλαμβάνει φιλολογικά μαθήματα, αλλά με εντολή του ΚΕΔΔΥ παίρνει τα παιδιά συγκεκριμένες ώρες και τους διδάσκει υποτίθεται τον τρόπο να μελετούν, να κατανοούν γενικότερα. Εκείνες τις ώρες μπορεί να έχουν κάποιο φιλολογικό μάθημα, μπορεί να έχουν γεωγραφία, μαθηματικά, φυσική...οτιδήποτε. Κατ' εμέ απαράδεκτο και για τον εκπαιδευτικό, ο οποίος καλείται να γνωρίζει όλα τα αντικείμενα και για τον μαθητή, ο οποίος πιο πολύ μπερδεύεται παρά μαθαίνει.Θα έλεγα ότι το σύστημα του δικού μου νομού καλλιεργεί γνωστικές και μεταγνωστικές στρατηγικές, ενώ του άλλου νομού έχει αποκόψει το γνωστικό κομμάτι και προσπαθεί να διδάξει μόνο μεταγνωστικές στρατηγικές.
Ti εννοεις θεατρικη παρασταση;Πως γινεται;
Και κάτι τελευταίο, για το σθένος των εκπαιδευτικών ΕΑ. Θέλει ποοολύ γερό στομάχι και τεράστια αγάπη για τα παιδιά. Οι προσβολές είναι πάρα πολλές και τα παιδιά έχουν μόνο εσένα να τα υπερασπιστείς και μαζί με αυτά στην ουσία και τον εαυτό σου και τον ρόλο σου και γενικώς όλη την ΕΑ. Μπορεί να είναι λάθος, αλλά εγώ έτσι διαπίστωσα. Αν έχεις χαμηλό προφίλ το 'χασες το παιχνίδι!
Άρθρο 6 παρ.1 Για την ίδρυση ΤΕ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν κατ’ ελάχιστον τρεις μαθητές και σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία. Σε περιπτώσεις συστεγαζόμενων ή γειτονικών σχολικών μονάδων, τα ΤΕ συνενώνονται μέχρι του μέγιστου αριθμού δώδεκα (12) μαθητών ανά ΤΕ.
Ελάχιστος αριθμός μαθητών για να ιδρυθεί η ΔΟΜΗ είναι 3 παιδιά με γνωμάτευση. Οπότε είναι ξεκάθαρο για το ελάχιστο.
Παράθεση από: kinegiros στις Μαρτίου 23, 2011, 05:51:58 pmΕλάχιστος αριθμός μαθητών για να ιδρυθεί η ΔΟΜΗ είναι 3 παιδιά με γνωμάτευση. Οπότε είναι ξεκάθαρο για το ελάχιστο. Στην περίπτωση που σ'ένα νηπιαγωγείο είναι εγγεγραμμένα 2 παιδιά με γνωμάτευση, δεν μπορεί να δημιουργηθεί Τ.Ε.; Πρέπει να πάνε σε όμορο νηπιαγωγείο; Ρωτάω γιατί έχω ακούσει τέτοιες περιπτώσεις και τη νομοθεσία πάνω στο θέμα δεν την ξέρω
Παράθεση από: AnnaB στις Μαρτίου 23, 2011, 07:42:21 pmΠαράθεση από: kinegiros στις Μαρτίου 23, 2011, 05:51:58 pmΕλάχιστος αριθμός μαθητών για να ιδρυθεί η ΔΟΜΗ είναι 3 παιδιά με γνωμάτευση. Οπότε είναι ξεκάθαρο για το ελάχιστο. Στην περίπτωση που σ'ένα νηπιαγωγείο είναι εγγεγραμμένα 2 παιδιά με γνωμάτευση, δεν μπορεί να δημιουργηθεί Τ.Ε.; Πρέπει να πάνε σε όμορο νηπιαγωγείο; Ρωτάω γιατί έχω ακούσει τέτοιες περιπτώσεις και τη νομοθεσία πάνω στο θέμα δεν την ξέρω Άννα για να ιδρυθεί Τ.Ε. θέλει 3 παιδιά (για πρώτη φορά). Αν τώρα την επόμενη χρονιά έχει 2 παιδάκια ίσως κάνουν τα στραβά μάτια, ίσως όχι.