0 μέλη και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το "εκ" δείχνει προέλευση και αιτία.
Δεν ξέρω ποιους εμπρόθετους με ''εκ'' έχεις στο μυαλό σου που να δηλώνουν τρόπο.
Για το νόμῳ, σύμφωνα με την ερμηνεία του Liddell-Scott, συμφωνείς ότι γενικά (με κάποιες ίσως εξαιρέσεις σε ορισμένα συμφραζόμενα) ως επιρρηματικός προσδιορισμός είναι δοτική τρόπου;
Αν έχουμε μια φράση όπως τοῦ ἐμοῦ βίου, πώς αποφασίζουμε αν το ἐμοῦ είναι γενική της προσωπικής αντωνυμίας, άρα γενική κτητική, ή της κτητικής, άρα επιθετικός προσδιορισμός; Δεν νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν τα οποιαδήποτε συμφραζόμενα.
Έχω την εντύπωση ότι η γενική της προσωπικής αντωνυμίας ακολουθεί το όνομα που προσδιορίζει και δεν έχει άρθρο. Δηλαδή, θα έπρεπε να είναι τοῦ βίου ἐμοῦ/μου για να είναι προσωπική.
Συνέγνωσαν αὐτοὶ σφίσιν ὡς ἠδικηκότες: με το συγγιγνώσκω (ή το σύνοιδα) αντί της αυτοπαθούς αντωνυμίας τίθεται κάποιες φορές και η προσωπική του γ΄προσώπου (όπως συμβαίνει και σε περιπτώσεις έμμεσης αυτοπάθειας) ή μπορεί να παίζει εδώ λάθος αντιγραφής και να έπρεπε η αντωνυμία να ήταν αὐτοῖς; Μπορεί όμως να συμβαίνει το άλλο, να είναι απαραίτητη η ονομαστική αὐτοὶ, για να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο ότι συνειδητοποίησαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους ότι έχουν αδικήσει, οπότε μετά ίσως δεν ταίριαζε δίπλα στο αὐτοὶ το ἑαυτοῖς ή το σφίσιν αὐτοῖς[/i].
Τι καταλαβαίνετε ότι εννοεί ο Smyth με τα παρακάτω; The demonstratives οὗτος, etc., when used as antecedents, have an emphatic force that does not reproduce the (unemphatic) English demonstrative those, e.g. in you released those who were present. Here Greek uses the participle (τοὺς παρόντας ἀπελύ_σατε L. 20.20) or omits the antecedent.
Με ενδιαφέρει αυτό, γιατί θέλω κάπου να στηρίξω ότι είναι λάθος να αναλύουμε μια έναρθρη επιθετική μετοχή, εφόσον υπάρχει ο προσδιοριζόμενος όρος, με δεικτική αντωνυμία πριν από την αναφορική πρόταση (έστω και αν βάζουμε τη δεικτική αντωνυμία σε παρένθεση -αυτό κάνω μέχρι στιγμής, για να είμαι εντάξει και με τους τύπους).Αν λοιπόν ισχύει ότι η δεικτική αντωνυμία, και όταν προσδιορίζει τον όρο αναφοράς, χρησιμοποιείται για να δοθεί μια έμφαση που δεν μπορεί να δοθεί απλώς με την έναρθρη μετοχή, τότε δεν είναι καθόλου λογικό να υφίσταται η ισοδυναμία έναρθρη μετοχή (με προσδιοριζόμενο όρο) = δεικτική αντωνυμία + αναφορική πρόταση.
Γι' αυτό, αν δεν ήθελαν να δώσουν έμφαση οι αρχαίοι ομιλητές, παρέλειπαν τη δεικτική αντωνυμία ή χρησιμοποιούσαν επιθετική μετοχή.H επιθετική μετοχή, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να αναλυθεί προαιρετικά με δεικτική αντωνυμία και αναφορική πρόταση, μόνο αν είναι ουσιαστικοποιημένη, γιατί ισοδυναμεί με ΟΦ.π.χ ο διώκων= (ούτος) ος διώκει
Ίσα-ίσα, που όταν επιθυμούσαν να εκφράσουν δείξη, χρησιμοποιούσαν δεικτική αντωνυμία με τη μετοχή (π.χ «μη προαξόμεθα τοὺς συνεληλυθότας τούτους καὶ φάσκοντας Ἀμφικτύονας»).
Επομένως, μπορώ να στηριχθώ σε αυτήν την παράγραφο του Smyth, για να υποστηρίξω ότι δεν χρειάζεται καθόλου δεικτική αντωνυμία, όταν υπάρχει προσδιοριζόμενος όρος; Δηλαδή να επεκτείνω λίγο αυτό που γράφει ο Smyth ως εξής: έχουμε π.χ. τῶν ἀνδρῶν τῶν τεθνηκότων ή τῶν τεθνηκότων ἀνδρῶν. Αυτό αναλύεται σε τῶν ἀνδρῶν οἳ τεθνήκασι, γιατί, αν ο συγγραφέας ήθελε να δώσει έμφαση, θα έγραφε ο ίδιος τῶν ἀνδρῶν τούτων οἳ τεθνήκασι. Είναι σωστός ο συλλογισμός μου;
Επίσης, σύμφωνα με τον Smyth, όπου υπάρχει πραγματικά σε κείμενο (δηλαδή όχι σε πλαστά παραδείγματα για ασκήσεις) οὗτος ὃς (που δεν ξέρω και πόσο συχνά υπάρχει∙ αυτό είναι κάτι που επίσης το ψάχνω), αυτό γίνεται μόνο για θα δοθεί έμφαση. Το επαναλαμβάνω, για να το ξεκαθαρίσουμε καλά, γιατί εγώ νόμιζα ότι σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις η δεικτική αντωνυμία είναι απαραίτητη, ανεξαρτήτως έμφασης, όπως όταν η ὃς είναι υποκείμενο της αναφορικής, οπότε δεν μπορεί να υποστεί έλξη, αλλά ούτε και συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις να παραλείπεται η προσδιοριζόμενη δεικτική αντωνυμία χωρίς έλξη του αναφορικού. Ο Smyth όμως τώρα μας λέει ότι υπήρχε και δεύτερη επιλογή, αν ο συγγραφέας δεν επιθυμούσε να προσδώσει έμφαση, η χρήση επιθετικής μετοχής. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η δεικτική αντωνυμία πριν από την ὃς χρησιμοποιείται μόνο για έμφαση;
Αν όμως στο ίδιο παράδειγμα ""ᾖ τοῖς μὲν τοῦτο ὃ σὺ εἶπες ἀεὶ πάρεστι, σχολή", η δεικτική αντωνυμία λειτουργούσε δεικτικά όπως συνήθως και άρα, ως κατηγορηματικός προσδιορισμός σε όλη την αναφορική,
Πολύ τα ξεψαχνίζεις...
Τι εννοείς; Υπάρχει περίπτωση η δεικτική αντωνυμία να λειτουργεί ως κατηγορηματικός προσδιορισμός σε αναφορική πρόταση;;; Δεν το έχω ξανακούσει αυτό.
Η αναφορική δεν αντικαθιστά αντωνυμία. Προσδιορίζει μια αντωνυμία, η οποία όμως μπορεί και να λείπει.Και ο λόγος που μπορεί να είναι μόνη της η αναφορική είναι γιατί ισοδυναμεί με όνομα.Η παραπάνω πρόταση [Οὗτός ἐστιν ὃς ἀπέκτεινε τοὺς στρατηγούς] θα μπορούσε να είναι "Ούτος εστίν ο φονεύς των στρατηγών".Κατηγορούμενο είναι η λέξη (ουσιαστικό ή επίθετο) που δίνει μια ιδιότητα στο υποκείμενο. Το "φονεύς" ή "ος απέκτεινε...." δίνουν μια ιδιότητα στο "ούτος" και γι' αυτό είναι κατηγορούμενα.Κατά τη γνώμη μου, όχι. Αν είχες κύριο όνομα (π.χ Ούτος εστί Σωκράτης), θα ήταν κατηγορούμενο γιατί δείχνει μια ιδιαίτερη ταυτότητα σε σχέση με την αντωνυμία, δίνει μια νέα πληροφορία σε σχέση με την αντωνυμία που αναφέρεται σε κάτι γνωστό.Εκτός αν η έμφαση δίνεται στην αντωνυμία (π.χ Αυτός είναι ο Σωκράτης που σου έλεγα), οπότε αυτή εκφράζει τη νέα ταυτότητα στη συζήτηση και είναι κατηγορούμενο.Γενικά, το κατηγορούμενο εκφράζει κάτι ειδικότερο και νέο για το υποκείμενο που είναι ήδη γνωστό.