0 μέλη και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μερικές απορίες: α. Μια αναφορική προσδιοριστική μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως παράθεση όπως την ἣν πρότερον παραλαβόντες οὕτως αἰσχρῶς καὶ δεινῶς ἐλωβήσαντο εδώ πέρα; ( ο πλήρης χαρακτηρισμός πώς θα είναι;)β. Η αιτιολογική υποτιθέμενης αιτιολογίας εφόσον είναι επιρρηματική γιατί λειτουργεί και ως ως υποκείμενο σε απρόσωπη έκφραση; [δεινὸν εἶναι, εἰ οὗτοι ἐν τῇ αὐτῇ πολιτείᾳ πάλιν ἄρξουσι, καὶ κύριοι γενήσονται τῶν νόμων καὶ τῆς πόλεως,]
καὶ εἰ μὲν βουλεύσων νυνὶ ἐδοκιμάζετο καὶ ὡς ἱππευκότος αὐτοῦ ἐπὶ τῶν τριάκοντα τοὔνομα ἐν ταῖς σανίσιν ἐνεγέγραπτο, καὶ ἄνευ κατηγόρου ἂν αὐτὸν ἀπεδοκιμάζετεTί μετοχή είναι το ὡς ἱππευκότος; Δε μού ταιριάζει για αιτιολογική. Περισσότερο τη βλέπω για κατηγορηματική του πλαγίου λόγου, αλλά δεν ξέρω αν το ρήμα ἐνεγέγραπτο δέχεται κατηγορηματική μετοχή. Το αὐτοῦ είναι γενική επεξηγηματική στο ὄνομα ή απλά γενική κτητική;
Παρεμπιπτόντως, μήπως είδατε βιντεομαθήματα για το αδίδακτο από το "Ψηφιακό Φροντιστήριο"; Εγώ είδα τα τρία τελευταία, αλλά δεν θα κάνω καμία κριτική, δεν θα προβώ σε κανέναν χαρακτηρισμό.
Προκαταβολικά όμως λέω πως δεν δέχομαι να μου καταλογιστεί ότι δεν διακρίνομαι από συναδελφική αλληλεγγύη...
τοῦτο δ’ ἔστιν ὃ λέγουσιν ὡς φίλος αὑτῷ πᾶς ἄνθρωπος φύσει τέ ἐστιν καὶ ὀρθῶς ἔχει τὸ δεῖν εἶναι τοιοῦτον: δεν μπορώ να βρω τη συντακτική θέση της πρότασης με το ὡς. Αν ήταν επεξήγηση στο ὃ , δεν θα έπρεπε να υπάρχει κόμμα μετά το λέγουσιν; Αλλά, αν το ὃ είναι αντικείμενο, τι είναι η ειδική;
Έκανα την αναφορική μετοχή, μήπως καταλάβω κάτι παραπάνω τοῦτο δ’ ἔστιν τὸ λεγόμενον ὡς.... Αν ήταν έτσι, θα λέγαμε απλώς ότι η ειδική είναι αντικείμενο στη μετοχή τὸ λεγόμενον. Δεν με βοηθάει όμως...
Ελπίζω αύριο να δω και το υπόλοιπο.