Dwrina και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Και το venio στην παθητική φωνή μόνο ως απρόσωπο το βρήκα.
Το εμπρόθετο γερούνδιο δηλώνει αναφορά με ad + αιτιατική, αλλά και με de + αφαιρετική.
Το ad+αιτιατική νομίζω ότι εξαρτάται μόνο από επίθετα καταλληλότητας, δυνατότητας
Το de+αφαιρετική από πού εξαρτάται; Σίγουρα από ουσιαστικά. Και από επίθετα; Ρήμα μπορεί να προσδιορίζει;
*Το σχολικό βιβλίο όμως αντί να δώσει το ad+αιτιατική γερουνδίου ως ισοδύναμη σύνταξη της απρόθετης δοτικής γερουνδίου, το δίνει ως ισοδύναμη σύνταξη της αφαιρετικής σουπίνου. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι απολύτως σωστό, γιατί με εξαίρεση τα facilis και difficilis, τα επίθετα που δέχονται αφαιρετική σουπίνου νομίζω ότι δεν δέχονται και ad+αιτιατική γερουνδίου ή απρόθετη δοτική γερουνδίου. Επίσης, νομίζω ότι αυτά που δέχονται σουπίνο είναι επίθετα που δηλώνουν ιδιότητα με πιο ευρεία έννοια, ενώ στα άλλα η ιδιότητα έχει να κάνει με ικανότητα ή καταλληλότητα ή χρησιμότητα.
Τα επίθετα και τα ουσιαστικά που παίρνουν γενική ονόματος ως συμπλήρωμα, δεν παίρνουν όλα και γενική γερουνδίου ως συμπλήρωμα, έτσι; Αυτά που δηλώνουν επιθυμία τα δέχονται και τα δύο, αλλά αυτά π.χ. που δηλώνουν εμπειρία, μάλλον όχι. Το peritus, που έχει το σχολικό βιβλίο, δεν το βρήκα με γενική γερουνδίου (το βρήκα όμως με ad + αιτιατική γερουνδίου). Οι άλλες κατηγορίες, επίθετα γνώσης, μνήμης, πλησμονής, που δίνει το σχολικό βιβλίο στη γενική ονόματος ως συμπλήρωμα, βρίσκονται και με γενική γερουνδίου ή κάποιον προσδιορισμό της αναφοράς;
Τα περισσότερα απ' αυτά τα επίθετα (εξαιρέσει των facilis, difficilis) δεν συντάσσονται με αφαιρετική του σουπίνου· κάποια άλλα όμως (π.χ. τα utilis, inutilis) δέχονται και τις τρεις συντάξεις, αν και σπανιότερα το σουπίνο.