Σύνολο ψηφοφόρων: 42
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αν σε ενδιαφέρει, ένα πολύ καλό βιβλιαράκι, που αναφέρει λεπτομερειακά τη θέση του κόμματος μεταξύ άλλων, είναι το "Οδηγός της νεοελληνικής γλώσσας" εκδ. Πατάκη, με επιστημονική επιμέλεια της Α. Ιορδανίδου. Θα σε διαφωτίσει...
Πιστεύω ότι η χρήση του κόμματος δεν πρέπει να εγείρει φιλολογικό θέμα (!),γιατί τότε θα καταλήξουμε να διαφωνούμε για ήσσονος σημασίας πράγματα. Μήπως πρόκειται να κόψετε βαθμό,αν κάπου δεν σας έχουν βάλει σωστά τα κόμματα;Ελπίζω πως όχι. Πάντως:
Παράθεση από: vidi στις Ιανουαρίου 10, 2009, 12:37:49 pmΈνα βιβλίο Γραμματικής που θα βοηθήσει πιστεύω όλους μας (ίσως κάποιοι ήδη να το έχετε) είναι η "Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας" των Holton-Mackridge και Φιλιππάκη-Warburton, εκδόσεις Πατάκη. Η Φιλιππάκη έχει και την ευθύνη της συγγραφής της Γραμματικής της Ε΄και Στ΄ τάξης. Η συγγραφή μάλιστα του βιβλίου της Γραμματικής του δημοτικού έχει ολοκληρωθεί και είναι ήδη αναρτημένο στο site του ΠΙ αν θέλει κανείς να ρίξει μια ματιάΌντως πολύ καλή γραμματική. Ίσως η καλύτερη γραμματική νεοελληνικής γλώσσας που κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια. Καλογραμμένη, διαβάζεται εύκολα από οποιονδήποτε. Πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί ότι ο όρος γραμματική δεν χρησιμοποιείται με την παραδοσιακή έννοια, δηλαδή ως σύνολο μορφολογικών κανόνων. Πρόκειται για γραμματική που περιλαμβάνει κανόνες φωνολογίας, μορφολογίας και σύνταξης.Στα θετικα της είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις καταθέτει ενδιαφέρουσες νέες προτάσεις, π.χ να ονομάζεται η μετοχή ενεστώτα (π.χ παίζοντας) γερούνδιο (αναλογικά με το αγγλικό γερούνδιο που είναι και αυτό άκλιτος ρηματικός τύπος). Σ' αυτά βέβαια χρειάζεται λίγη προσοχή, γιατί δεν είναι ευρέως παραδεκτοί όροι και μπορεί κάποιος να τα εκλάβει ως λάθη. Επίσης, θετικό είναι ότι δεν είναι ρυθμιστική, δηλαδή δεν προσπαθεί να επιβάλει κάποιες μορφές ως τις μόνες σωστές. Αντίθετα, αναφέρει διάφορους τύπους επισημαίνοντας σε ποια επίπεδα ύφους (επίσημο-ανεπίσημο)χρησιμοποιούνται κάθε φορά ή τη συχνότητα χρήσης τους (σπάνιοι τύποι-συχνοί τύποι).Την προτείνω και εγώ ανεπιφύλακτα.
Ένα βιβλίο Γραμματικής που θα βοηθήσει πιστεύω όλους μας (ίσως κάποιοι ήδη να το έχετε) είναι η "Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας" των Holton-Mackridge και Φιλιππάκη-Warburton, εκδόσεις Πατάκη. Η Φιλιππάκη έχει και την ευθύνη της συγγραφής της Γραμματικής της Ε΄και Στ΄ τάξης. Η συγγραφή μάλιστα του βιβλίου της Γραμματικής του δημοτικού έχει ολοκληρωθεί και είναι ήδη αναρτημένο στο site του ΠΙ αν θέλει κανείς να ρίξει μια ματιά
Παράθεση από: apri στις Ιανουαρίου 10, 2009, 01:11:04 pmΠαράθεση από: vidi στις Ιανουαρίου 10, 2009, 12:37:49 pmΈνα βιβλίο Γραμματικής που θα βοηθήσει πιστεύω όλους μας (ίσως κάποιοι ήδη να το έχετε) είναι η "Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας" των Holton-Mackridge και Φιλιππάκη-Warburton, εκδόσεις Πατάκη. Η Φιλιππάκη έχει και την ευθύνη της συγγραφής της Γραμματικής της Ε΄και Στ΄ τάξης. Η συγγραφή μάλιστα του βιβλίου της Γραμματικής του δημοτικού έχει ολοκληρωθεί και είναι ήδη αναρτημένο στο site του ΠΙ αν θέλει κανείς να ρίξει μια ματιάΌντως πολύ καλή γραμματική. Ίσως η καλύτερη γραμματική νεοελληνικής γλώσσας που κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια. Καλογραμμένη, διαβάζεται εύκολα από οποιονδήποτε. Πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί ότι ο όρος γραμματική δεν χρησιμοποιείται με την παραδοσιακή έννοια, δηλαδή ως σύνολο μορφολογικών κανόνων. Πρόκειται για γραμματική που περιλαμβάνει κανόνες φωνολογίας, μορφολογίας και σύνταξης.Στα θετικα της είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις καταθέτει ενδιαφέρουσες νέες προτάσεις, π.χ να ονομάζεται η μετοχή ενεστώτα (π.χ παίζοντας) γερούνδιο (αναλογικά με το αγγλικό γερούνδιο που είναι και αυτό άκλιτος ρηματικός τύπος). Σ' αυτά βέβαια χρειάζεται λίγη προσοχή, γιατί δεν είναι ευρέως παραδεκτοί όροι και μπορεί κάποιος να τα εκλάβει ως λάθη. Επίσης, θετικό είναι ότι δεν είναι ρυθμιστική, δηλαδή δεν προσπαθεί να επιβάλει κάποιες μορφές ως τις μόνες σωστές. Αντίθετα, αναφέρει διάφορους τύπους επισημαίνοντας σε ποια επίπεδα ύφους (επίσημο-ανεπίσημο)χρησιμοποιούνται κάθε φορά ή τη συχνότητα χρήσης τους (σπάνιοι τύποι-συχνοί τύποι).Την προτείνω και εγώ ανεπιφύλακτα.Πού ακριβώς βρίσκεται; Εγώ πάντως δεν το βρήκα.
Θα διαφωνήσω με apri ότι στο παράδειγμα Τα οφέλη αυτής της αναβάθμισης είναι αναρίθμητα τόσο για τους ίδιους τους μαθητές όσο και για το γενικότερο σχολικό περιβάλλον έχουμε δευτερεύουσα αναφορική επιρρηματική πρόταση . Εδώ έχουμε δύο όρους και όχι δύο προτάσεις. ΄Αλλο είναι Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος, που να προτιμά αντί για την ειρήνη τον πόλεμο.
Η συμφωνία αυτή ισχύει όσο διαρκεί και το σημερινό status quo. Εδώ θα βάλουμε κόμμα; Όχι βέβαια.