Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Μήνυμα ξεκίνησε από: VENTHESIKYMI στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 05:08:54 pm
-
Πιστοποιητικό επάρκειας στους εκπαιδευτικούς για πρόσληψη;
Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας σε ορισμένες αλλαγές στις καθηγητικές σχολές και στις σχολές δασκάλων και νηπιαγωγών που θα αφορούν την κατεύθυνση των πτυχιούχων.
Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές στο μέλλον οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να αποφασίσουν από την αρχή των σπουδών τους αν θα ακολουθήσουν διοικητική καριέρα ή εκπαιδευτική. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια καθώς θα πρέπει να αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών των εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας καλείται να αποφασίσει αν ο νέος κύκλος παιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών πρέπει να ενταχθεί στον βασικό κύκλο των προπτυχιακών σπουδών ή σε ανεξάρτητο κύκλο μετά τη λήψη του πτυχίου. Πάντως, θα ιδρυθούν στα πανεπιστήμια Ειδικά Κέντρα που θα προσφέρουν σχετικά μαθήματα, αντίστοιχα με ένα εξάμηνο σπουδών.
Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πιστοποιητικό Εκπαιδευτικής Επάρκειας θα παίρνουν οι εκπαιδευτικοί και δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους σε σχολεία της χώρας χωρίς αυτό.
Πηγή: http://www.alfavita.gr/ank_b/ank12_2_10_1007.php (http://www.alfavita.gr/ank_b/ank12_2_10_1007.php)
Συνάδελφοι, αυτό τι να σημαίνει άραγε; Ότι πρέπει να ξανακάτσουμε στα πανεπιστημιακα έδρανα;
-
χμ.. βασικά αυτό το ακούω από τότε που ήμουν φοιτήρια ακόμα και στα λόγια πάντα μένει...
αφου θα αναμορφωθουν τα προγράμματα σπουδων (και δε θα ισχυει για τις καθηγητικες σχολες το σημερινο προγρ σπουδων + η επαρκεια) ίσως οι ηδη πτυχιουχοι εξαιρουνται. υπαχει δηλ μεταβατικη περιοδος.
αλλωστε ετσι οπως εχουν τα πραγματα σημερα όλοι έχουμε κάνει παιδαγωγικά. ενω αυτο που λεει ειναι να διαχωριστουν τελειως. η κανεις ή δε κάνεις.
από την άλλη..η αλήθεια ειναι πως οι καθηγητικές σχολες χρειαζονται μια τονωση στο θεμα παιδαγωγικα... αν τα κανονισουν ετσι ωστε να ειναι και δωρεαν οπως ειναι και τα αει, δε μου ακουγεται τραγικο...
γνωμη μου βεβαια :)
-
πιστοποιητικό Εκπαιδευτικής Επάρκειας θα παίρνουν οι εκπαιδευτικοί και δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους σε σχολεία της χώρας χωρίς αυτό
Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ από τη σχολή ήδη άκουγα για το περίφημο "πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας" το οποίο ως γνωστόν ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ισχύσει για τους ήδη πτυχιούχους, γιατί οι τελυταίες γραμμές του άρθρου με ανησύχησαν αρκετά.
-
Νομίζω ότι προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα και να τα κάνουν όποως στο εξωτερικό, όπου τελειώνεις τη σχολή έχοντας θεωρητικές γνώσεις και μετά κάνεις PGCE για να πάρεις το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας και να έχεις δικαίωμα να μπεις σε σχολείο να διδάξεις.
-
Πιστεύω ότι θα εφαρμοστούν όλα όσα διαρρέουν οι του Υπουργείου Διά
-
ξαναβλέπω το ίδιο ακριβώς έργο όπως αυτό πριν 13 χρόνια, τότε που ο Αρσένης κατήργησε την επετηρίδα, έφερε τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με μεταβατική περίοδο 5 ετών (μετά το τέλος της 5ετίας οι διορισμοί θα γίνονταν 100% με ΑΣΕΠ) , και θεσπίζοντας το δίπλωμα παιδαγωγικής επάρκειας.
Αποτελέσματα
Η επετηρίδα καταργήθηκε
Ο διαγωνισμός θεσπίστηκε, αλλά δεν τηρήθηκε το 5ετές μεταβατικό στάδιο. Ετσι, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν από το 2003 οι διορισμοί να γίνονται 100% με το διαγωνισμό, φτάσαμε στο περίφημο 60%-140% (ναι, 140%), βλέπε greek statistics.
Την υποχρέωση της παιδαγωγικής επάρκειας την "χρεώθηκαν" οι τεχνικές ειδικότητες, και "παίχτηκε παιχνίδι" με την απόκτηση του
-
Ανοίγω ένα θέμα για το πιστοποιητικό επάρκειας που ανέφερε η Διαμαντοπούλου.
Καμιά ιδέα κανείς για το τί είναι αυτό; Έχω αρκετά ερωτήματα τα οποία παραθέτω:
Γνωρίζω ότι στις σχολές (δεν ξέρω αν είναι σε όλες), όπως π.χ. στο Μαθηματικό, υπάρχει μια κατεύθυνση Διδακτικής των Μαθηματικών, την οποία όποιος ήθελε έπαιρνε παίρνοντας κάποια ομάδα μαθημάτων (8 αν θυμάμαι καλά). Κάποιος που έχει πάρει ήδη πτυχίο, και δεν έχει περάσει αυτή την ομάδα μαθημάτων, δεν θα έχει επάρκεια;;
Και τί θα γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Θα μπορούμε να γυρίσουμε στην εκάστοτε σχολή μας, για να περάσουμε τα μαθήματα αυτά, επιτρέπεται αυτό ή αποκλειόμαστε από την εκπαίδευση;
Αν κάποιος που δεν έχει πάρει αυτά τα μαθήματα στη σχολή του έχει κάνει μεταπτυχιακό στα παιδαγωγικά ή διδακτικής του αντικειμένου του, θα θεωρείται ότι έχει επάρκεια;
Θεωρώ το πιο λογικό να πει ότι Πιστοποιητικό Επάρκειας θα παίρνει κάποιος που έχει περάσει έναν αριθμό μαθημάτων παιδαγωγικών π.χ. 8 είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Για αυτούς που δεν έχουν αυτά τα μαθήματα, να γίνουν κάποια σεμινάρια 6μηνα ή ετήσια όπου στο τέλος θα περνούν από εξέταση και ύστερα θα παίρνουν το πιστοποιητικό αυτό.
Διότι μου φαίνεται τρελό να μας αποκλείσει εντελώς από την εκπαίδευση επειδή στην σχολή μας δεν διαλέξαμε αυτήν την κατεύθυνση.
Ένα σενάριο αισιόδοξο (οπότε μάλλον το αποκλείουμε) είναι να μην επηρρεάσει καθόλου τους ήδη πτυχιούχους, και να αφορά αυτούς που θα πάρουν πτυχίο από δω και πέρα.
Τι λέτε εσείς;;
-
δες εδώ:
http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=16288.msg283372;topicseen#new
-
para5 έχω δει αυτό το topic, στο οποίο αναφέρονται όλες οι δηλώσεις της Διαμαντοπούλου.
Για το λόγο αυτό άνοιξα νέο θέμα, μόνο για το πιστοποιητικό επάρκειας!
-
Για να δούμε και το ισχύον νομικό καθεστώς
Νόμος 2525/97 (Αρσένης)
Άρθρο 6
Διορισμοί Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
4. Δεκτοί στο διαγωνισμό είναι οι έχοντες τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κατά τις διατάξεις των άρθρων 12, 13 και 14 του Ν. 1566/85, καθώς και πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, που χορηγείται από τα ΑΕΙ, ανεξάρτητα εάν είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες διοριστέων του Ν. 1566/85. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί, χωρίς πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, οι έχοντες πτυχίο Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών και των Τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών των ΑΕΙ ή πτυχίο της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης και της Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Tεχνολόγων Μηχανικών (ΠΑΤΕΣ και ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ), καθώς και οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες διοριστέων του Ν. 1566/85 και έχοντες διδακτορικό δίπλωμα στις επιστήμες της Αγωγής ή τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στις επιστήμες της Αγωγής.
6.Με απόφαση των οικείων ΑΕΙ, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταρτίζονται στα ΑΕΙ προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων, τα οποία παρακολουθούν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί είτε κατά τη διάρκεια των βασικών σπουδών τους είτε μετά τη λήξη αυτών. Σε όσους παρακολουθούν επιτυχώς τα προγράμματα, χορηγείται πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς για την κατάρτιση πίνακα διοριστέων εκπαιδευτικών.
Ο οποίος τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε :
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 8 του Ν. 3194/2003 ΦΕΚ 267/Α/ 20.11.2003 «Ρύθμιση εκπαιδευτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις», Καθηγητικές σχολές για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών νοούνται τα πανεπιστημιακά τμήματα, των οποίων οι πτυχιούχοι διορίζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου ή πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης, σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων δασκάλων και νηπιαγωγών και των κλάδων ΠΕ1 Θεολόγων, Π Ε2 Φιλόλογων, ΠΕ3 Μαθηματικών, ΠΕ4 Φυσικών, ΠΕ5 Γαλλικής Γλώσσας, Π Ε6 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ7 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ8 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας και ΠΕ16 Μουσικής, καθώς και η Ανώτερη Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.) της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ. ΠΑΙ.Τ.Ε.) για το διορισμό εκπαιδευτικών στον κλάδο ΠΕ17.
Παράλληλα σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Άρθρου 1 του Ν. ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 3687 «Θέματα προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις». Στις καθηγητικές σχολές προστίθεται ο κλάδος ΠΕ33 Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης και ΠΕ34 Ιταλικής γλώσσας.
Επίσης με το ν. 3794/2009 «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (παράγραφος 2 του άρθρου 8) προστίθεται ο κλάδος ΠΕ40 Ισπανικής Γλώσσας και από τον κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων το Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
-
Καλησπέρα σε όλους,
Με προβληματίζει πολύ το θέμα του Πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας χωρίς το οποίο δεν θα μπορεί κανείς να συμμετέχει στο ΑΣΕΠ. Αυτό ποιος φορέας θα μας το δίνει; Έχει καταλάβει κανείς;;
Μέσα από το πανεπιστήμιο θα γίνεται η διδασκαλία που θα οδηγεί στην πιστοποίηση; Και αν ναι αυτοί που έχουμε ήδη αποφοιτήσει;;;
Και με ποιες προυποθέσεις γινόμαστε δεκτοί στα αντίστοιχα σεμιναριακού τύπου μαθήματα - εξετάσεις;;; Θα πληρώνουμε δίδακτρα;;;
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.. Όσοι έχουμε ήδη επιτυχία στον ΑΣΕΠ πρέπει για να ξανασυμμετέχουμε να περάσουμε από κάποια ανάλογη εκπαίδευση;;;
Όποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία ή ιδέα παρακαλώ πολύ ας μας πει..... ??? ???
-
"Πότε θα κάνει Ξαστεριά" και εγω αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι ;) ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ;;;;; ;)
οσο για το πιστοποιητικό αυτό και παλαιότερα το 1998 το συζητούσαν πολύ
έλαγαν για δυο χρονια που θα έπρεπε να φοιτήσουμε σε αναλογη σχολή έκτοτε το ξέχασαν... οι λόγοι πολλοί..... ;) ;)
υπάρχει για τις τεχνικές ειδικότητες ήδη
τωρα τι θα γίνει;;;;;; υπολογίζω μακάρι να ήξεραν και ίδιοι
-
Αν θα γίνουμε Αγγλία (λέμε τώρα, μην βαράτε), εκεί πηγαίνουν ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο, παίρνουν το PGCE και κάνουν και πρακτικές στα σχολεία.
Εδώ στην Ελλάδα, ακόμα, ειδικά οι σχολές που έχουν πρακτικές το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας το περιλαμβάνουν στο πτυχίο τους, και γι' αυτό ένας δάσκαλος ή ένας νηπιαγωγός με Ελληνικό πτυχίο μπορεί να δουλέψεια κατευθέιαν στην Αγγλία (όπως είχα κάνει εγώ).
-
Εφόσον για τις τεχνικές ειδικότητες υπάρχει ήδη η ΑΣΠΑΙΤΕ λογικά εννοεί κάποια επιμόρφωση για όλους...
Και επιπλέον επειδή το σύνολο των ενδιαφερομένων είναι τεράστιο είμαι πραγματικά πολύ περίεργη να δω πως θα απορροφήσει τόσο κόσμο σε δήθεν σεμινάρια... Αν πάλι αφορά μόνο τις τεχνικές ειδικότητες το θέμα τότε κάνει μια τρύπα στο νερό... Ήδη χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ είναι πρακτικά αδύνατος ο διορισμός!!!
-
εγώ θυμάμαι πριν δέκα χρόνια και βάλε στη φιλοσοφκή Αθηνών που ήδη λέγανε για ένα επιπλέον έτος με παιδαγωγικά μαθήματα. φυσικά τότε δεν πέρναγαν αυτά. αλλά οι άσχετοι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε πρόβλημα στιις παιδαγωγικές μπούρδες, αφού και στον ασέπ πέφτουν τα 80άρια βροχή. πραγματικά αν γίνει αυτό λυπάμαι το χρόνο που θα σπαταλήσω να διαβάζω τη παιδαγωγική λόξα του καθενός. ας με εξετάζανε καλύτερα σ' όλη την ΙΕΕ! τουλάχστον θα μου μέναν δυο πράγματα χρήσιμα.
-
To ότι θεωρούνται τα παιδαγωγικά (βασικά οι επιστήμες της αγωγής) από μερικούς μπουρδές εξηγεί πολλά για το ότι στους καθηγητές τα παιδιά φταίνε για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης , ενώ οι ίδιοι είναι άχρηστοι και ανικανοί να είναι μέσα στην τάξη.
-
To ΠΠΔΕ είναι ψηφισμένο στο νόμο που όριζε τον ΑΣΕΠ και καταργούσε την επετηρίδα από το 1997. Ο νόμος λέει ότι οι μόνοι που εξαιρούνται είναι οι απόφοιτοι ΦΠΨ και παιδαγωγικών τμημάτων. Μετά το μαζικό κίνημα που έγινε από το 97-99 επ΄αυτού δεν ίσχυσε. Για πολλά χρόνια στη Φιλοσοφική Αθήνας, με αποφάσεις συνελεύσεων, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, ακόμα και με αποκλεισμούς των καθηγητών στις συνδιοικήσεις των τμημάτων καταφέραμε (βάζω ά πληθυντικό γιατί συμμετείχα αρκετά ενεργά) να μην τριχοτομηθεί το ΦΠΨ, του οποίου η τριχοτόμηση τότε είχε ως σκοπό ο τομέας Π. να γίνει ο φορέας που θα έδινε το ΠΠΔΕ. Άλλωστε για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, εμπνευστής αυτού ήταν ο κ. Κασσωτάκης, πρόεδρος τότε του τομέα, κολλητάρι του Αρσένη.
Μετά από αυτό, η πρώτη σχολή που προσπάθησε να εφαρμόσει ΠΠΔΕ ήταν το ΣΕΜΦΕ του Πολυτεχνείου, αν θυμάμαι καλά το 2002, προκειμένου οι απόφοιτοί του να μπαίνουν στην εκπαίδευση. Μάλιστα είχε βγάλει και μια μπροσούρα (κάπου την έχω στο αρχείο μου) που διαφήμιζε τη σχολή ως τη μόνη που έχει πρόγραμμα ΠΠΔΕ μετά το πτυχίο και άρα είναι οι καλύτεροι μαθητικοί και φυσικοί!!! Αυτό δεν εφαρμόστηκε και η συγκεκριμένη σχολή βρήκε άλλο τρόπο μετά παό χρόνια και μπήκε στην εκπαίδευση.
Πέρα από την ιστορία να κάνω και ένα σχόλιο...όπως τότε έτσι και τώρα το ΠΠΔΕ μπαίνει ως φραγμός για τον διορισμό. Πόσοι θα το παίρνουν, πώς και από πού; Μήπως θα καταλήξει σαν τα σεμινάρια των 400ωρών. Κι αν το Υπ. ενδιαφερόταν για την παιδαγωική επάρκεια των εκπαιδευτικών, γιατί δεν αναβαθμίζει τα παιδαγωγικά στις σχολές, την πρακτική άσκηση κλπ. (αντίθετα σε όλες τις καθηγητικές σχολές τα παιδαγωγικά γίνονται προαιρετικα), γιατί δε φροντίζει για την επιμόρφωσή μας μετ΄ατο διορισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πάλι προσόντα, λοιπόν, για να αποκλείονται "αντικειμενικά" κάποιοι που δεν τα έχουν...
-
Εφόσον για τις τεχνικές ειδικότητες υπάρχει ήδη η ΑΣΠΑΙΤΕ λογικά εννοεί κάποια επιμόρφωση για όλους...
Και επιπλέον επειδή το σύνολο των ενδιαφερομένων είναι τεράστιο είμαι πραγματικά πολύ περίεργη να δω πως θα απορροφήσει τόσο κόσμο σε δήθεν σεμινάρια... Αν πάλι αφορά μόνο τις τεχνικές ειδικότητες το θέμα τότε κάνει μια τρύπα στο νερό... Ήδη χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ είναι πρακτικά αδύνατος ο διορισμός!!!
Ήδη χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ είναι πρακτικά αδύνατος ο διορισμός!!!
Και επιπλέον επειδή το σύνολο των ενδιαφερομένων είναι τεράστιο
Να και κάτι ωραίο. Οι κομμώτριες (με την απαραίτητη σχετική προϋπηρεσία) και κάνοντας στην Αθήνα 3μηνη παρακολούθηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ ...διορίστηκαν(χωρίς επιλογή και με κριτήρια-προσόντα-μόρια). Και μάλιστα πολλές από αυτές γκρίνιαζαν για το πώς θα αφήσουν 3 μήνες τις οικογένειές τους...Θα τρελαθώ
-
Εφόσον για τις τεχνικές ειδικότητες υπάρχει ήδη η ΑΣΠΑΙΤΕ λογικά εννοεί κάποια επιμόρφωση για όλους...
Και επιπλέον επειδή το σύνολο των ενδιαφερομένων είναι τεράστιο είμαι πραγματικά πολύ περίεργη να δω πως θα απορροφήσει τόσο κόσμο σε δήθεν σεμινάρια... Αν πάλι αφορά μόνο τις τεχνικές ειδικότητες το θέμα τότε κάνει μια τρύπα στο νερό... Ήδη χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ είναι πρακτικά αδύνατος ο διορισμός!!!
Ήδη χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ είναι πρακτικά αδύνατος ο διορισμός!!!
Και επιπλέον επειδή το σύνολο των ενδιαφερομένων είναι τεράστιο
Να και κάτι ωραίο. Οι κομμώτριες (με την απαραίτητη σχετική προϋπηρεσία) και κάνοντας στην Αθήνα 3μηνη παρακολούθηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ ...διορίστηκαν(χωρίς επιλογή και με κριτήρια-προσόντα-μόρια). Και μάλιστα πολλές από αυτές γκρίνιαζαν για το πώς θα αφήσουν 3 μήνες τις οικογένειές τους...Θα τρελαθώ
Άρα θα γίνει πρακτικά αδύνατος ο διορισμός γενικότερα...ωραίος τρόπος για γρήγορη και ομαλή προσαρμογή...
-
... Δεν το καταλαβαίνετε... προσθέτουν συνέχεια κάτι καινούριο... για να τρέχει ο κόσμος, και να δυσκολεύεται ο διορισμός....ΠΑΣΥΦΑΝΕΣ! Και μετά από αυτό το χαρτί θα βγει κάτι άλλο που πρέπει να έχεις και πάλι λέγοντας... σε δουλειά να βρισκόμαστε....Δηλ. να φτάνει ένας κακομοίρης εκπαιδευτικός να μαζεύει μία βαλίτσα χαρτιά, πτυχία, πιστοποιητικά κλπ. μέχρι τα 30 και βάλε, και πάλι να θέλει κι άλλα.... Μέσα στις αντίστοιχες εκπ/κές - καθηγητικές σχολές πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα μαθήματα και πρακτικές παιδαγωγικού χαρακτήρα και όχι να τρέχεις μετά τη σχολή.... Πάντως στις καθαρά Παιδαγωγικές Σχολές (Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί) υπάρχει πληθώρα τέτοιων μαθημάτων, συν 2 χρόνια πρακτικές σε σχολεία, μέσα σε τάξεις...Το ίδιο πρέπει να γίνεται και στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές! Καλή συνέχεια!
-
Και με αυτούς που θα βγουν με παιδαγωγική επάρκεια (είτε με ΑΣΠΑΙΤΕ ή μετ/κό) για τον επόμενο ΑΣΕΠ τι θα γίνει?
Θα διατηρήσουν κάποιο πλεονέκτημα ή τσάμπα η προσπάθεια..
-
οσο αφορα την επαρκεια τωρα ... αλλο και τουτο ..... απλα θελει να κερδισει χρονο βαζοντας καινουργιους ορους στο παιχνιδι
εννοειται πως οσοι ειναι αποφοιτοι καθηγητικων σχολων εχουν παιδαγωγικη καταρτιση... και εκτος αυτου αυτο το παραμυθι με την επαρκεια αποσκοπει στο να μασ στειλει και παλι σε φροντιστηρια και παλι να πληρωσουμε για ενα παλιοχαρτο το οποιο μπορει καν να μην σου χρησιμευσει αφου μετα απο την αξιολογηση , μποει να κριθεις ανεπαρκης να διδαξεις.....
-
Τελικά τί είπε για το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας???
-
Εφόσον για τις τεχνικές ειδικότητες υπάρχει ήδη η ΑΣΠΑΙΤΕ λογικά εννοεί κάποια επιμόρφωση για όλους...
Και επιπλέον επειδή το σύνολο των ενδιαφερομένων είναι τεράστιο είμαι πραγματικά πολύ περίεργη να δω πως θα απορροφήσει τόσο κόσμο σε δήθεν σεμινάρια... Αν πάλι αφορά μόνο τις τεχνικές ειδικότητες το θέμα τότε κάνει μια τρύπα στο νερό... Ήδη χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ είναι πρακτικά αδύνατος ο διορισμός!!!
Ήδη χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ είναι πρακτικά αδύνατος ο διορισμός!!!
Και επιπλέον επειδή το σύνολο των ενδιαφερομένων είναι τεράστιο
Να και κάτι ωραίο. Οι κομμώτριες (με την απαραίτητη σχετική προϋπηρεσία) και κάνοντας στην Αθήνα 3μηνη παρακολούθηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ ...διορίστηκαν(χωρίς επιλογή και με κριτήρια-προσόντα-μόρια). Και μάλιστα πολλές από αυτές γκρίνιαζαν για το πώς θα αφήσουν 3 μήνες τις οικογένειές τους...Θα τρελαθώ
Όποιος ήδη γράφεις οι κομμώτριες έκαναν τρίμηνη παρακολούθηση ως ΤΕ κατηγορία... Αυτό όριζε η εγκύκλιος του υπουργείου. Η αναφορά μου για την ΑΣΠΑΙΤΕ και το διορισμό αφορά την απόλυτη πρόταξη των κατόχων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι κομμώτριες δε δίνουν ΑΣΕΠ και ούτε τις αφορά άμεσα το νέο νομοσχέδιο. Επίσης έχουν πολύ περισσότερες ώρες διδασκαλίας (28) και περιορίζονται σε εργαστηριακού τύπου μαθήματα για αυτό και η διδακτική τους επιμόρφωση δεν εμπεριέχει όλα όσα χρειάζεται ένας απόφοιτος πολυτεχνείου ή τει για να συννδυάσει τη διδασκαλία της θεωρίας με την πράξη. Όταν λοιπόν κάποιος γράφει 80 μέσο όρο και δε διορίζεται επειδή δεν έχει ΑΣΠΑΙΤΕ αλλά στον ίδιο διαγωνισμό διορίζεται κάποιος με 55 και ΑΣΠΑΙΤΕ συμπεραίνουμε εύκολα ότι ΧΩΡΙΣ ΑΣΠΑΙΤΕ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΣ.
Όσον αφορά το πιστοποιητικό δεν κατάλαβα από οσά είπε η υπουργός ούτε αν υποκαθιστά την ΑΣΠΑΙΤΕ ούτε τίποτα..
-
Τελικά τί είπε για το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας???
Απλά ότι θα είναι προϋπόθεση. Δεν εξήγησε τι θα είναι. Προφανώς θα σχετίζεται με παιδαγωγικές γνώσεις...ένας ΑΣΕΠ πριν τον ΑΣΕΠ ένα πράγμα...
Θα δούμε στη διαβούλευση τι εννοεί η ποιήτρια
-
Τελικά τί είπε για το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας???
Απλά ότι θα είναι προϋπόθεση. Δεν εξήγησε τι θα είναι. Προφανώς θα σχετίζεται με παιδαγωγικές γνώσεις...ένας ΑΣΕΠ πριν τον ΑΣΕΠ ένα πράγμα...
Θα δούμε στη διαβούλευση τι εννοεί η ποιήτρια
Για να δούμε τλκ τι εννοούν πάλι και αν εφαρμοστούν στην πράξη κιόλας!
Κάποιοι ήδη είμαστε σε τροχιά παιδαγωγικής επάρκειας μην τα κάνουμε τζάμπα..
-
Θα ξέρουμε την επόμενη εβδομάδα. Τώρα μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.
-
καλημερα....
συγνωμη αλλα το εν λογω πιστοποιητικο ειναι παραλογισμος.... >:(
με την ιδια λογικη δηλαδη....εμεις θα δινουμε πιστοιποιητικο παιδαγωγικης επαρκειας και τα παιδια π.χ του
ΦΠΨ πσιτοποιητικο επαρκειας στο γνωστικο αντικειμενο.....? ? ?
γιατι εφοσον ισχυει αυτο που λενε , ναι οντως εμεις δεν κανουμε πρακτικη διδακτικη ασκηση και παιδαγωγικα στο βαθμο που κανουν τα παιδια του ΦΠΨ και εκεινοι απο την αλλη κανουν λιγοτερα αρχαια, λατινικα, γλωσσολογια......ασχολουνται λιγοτερο με το γνωστικο.... :-\
οποτε θα ηταν λογικο η καθε σχολη να δινει για ενα διαφορετικο πιστοποιητικο....ετσι ρε παιδι μου για να εχουμε να δινουμε..... >:( ελεος πια................................
επισης μια και πολλα παιδια πια στα ελληνικα σχολεια ειναι ΄ξενα' θα μπορουσε η αννουλα να αποφασισει να ειναι υποχρεωτικο να εχουν ολοι οι δασκαλοι και καθηγητες υπεχρεωτικα το μεταπτυχιακο ''η διδακτικη της ν.ελληνικης ως ξενη...''....αλλιως δεν εχει διορισμο............. :P
ενταξει.....ελεος ομως......
τι αλλο χαρτι να παρουμε ρε παιδια.....? βρειτε κανενα..........τι τωρα...θελουμε διορισμο με ενα παλιοπτυχιακι κ εναν παλιοασεπ....ε ντροπη μας............ ;)
-
ελενη μου, το ECDL ξεχασες !!!
-
Σε λίγο καιρό, όταν οι διορισμοί θα μετριούνται στα δάχτυλα των 2 χεριών και του ενός ποδιού, τότε θα μας πουν ότι και το πτυχίο θα έχει ημερομηνία λήξης...όπως το ecdl!
-
συγνωμη !προεδρε παραλειψη..... :P ;)
chrysoula.....πολυ το φοβαμαι..................... :-\
κ παλι λιγα ειναι ομως μωρε...ας δωσουμε 3-4 ακομα..... :P
-
Σκεπτόμενη λογικά και ψύχραιμα (και παρακαλώ μην πέσετε όλοι να με φάτε), το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διαδκτικής επάρκειας στη βάση του δεν έιναι και τόσο κακό.
Από ότι γνωρίζω (διορθώστε με αν κάνω λάθος), στις περισσότερες καθηγητικές σχολές, δεν υπάρχει πρακτική, δηλαδή οι φοιτητές δεν μπάινουν μέσα σε τάξη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γνωρίζουν άριστα το γνωστικό τους αντικέιμενο, αλλά όσον αφορά τη σχολική πραγματικότητα και συνθήκες να έχουν μάυρα μεσάνυχτα.
Παιδαγωγικά δεν είναι μόνο θεωρίες.΄Είναι και τρόποι αντιμετώπισης πρακτικών προβλημάτων μέσα στην τάξη. Είναι και τρόπος να διαμορφώνεις έτσι το μάθημα σου, ώστε να ανταποκ΄ρινεται στις ανάγκες των παιδιών.
Τώρα, αυτό που εικάζω είναι ότι θα γίνει μια κατεύθυνση στο πανεπιστήμιο την οποία θα ακολουθούν όσι έχουν ως βασικό στόχο τους την εκπάιδευση. Όσοι δεν ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση, δεν θα έχουν δικαίωμα να διοριστούν σε σχολέιο (με όποιον τρόπο και αν γίνει αυτό) αν δεν αποκ΄τησουν το πιστοποιητικό. Η μετά-πτυχιακή απόκτηση, μάλλον θα γίνεται με ένα είδος ΑΣΠΑΙΤΕ στα πανεπιστήμια.
Αυτό, στη βάση του επαναλαμβάνω, δεν είναι κακό. Είναι καλό ο δάσκαλος που μπάινει στην τάξη να γνωρίζει 5 βασικά πράγματα διδακτικής, είναι καλό να έχει μια εμπειρία τάξης (όσο μικρή και αν είναι αυτή) και να μην βουτά κατευθέιαν στα βαθειά.
Επίσης, ίσως έτσι κάποιο καταλάβουν ότι η διδασκαλία δεν είναι γι' αυτόυς. Ότι δεν κάνουν για εκπαιδευτικοί και έτσι αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση....
-
ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 2011 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ;
-
emmaki μου, κανεις απο τους εκπαιδευτικους δεν θα παραδεχτει οτι δεν ειναι ικανος.
βλεπεις οτι τωρα μιλαμε για το "ποιος" ειναι αυτος που θα μας κρινει? (προσωπικα θελω να με κρινει ο μαθητης)
πιστευουμε ομως οτι κατι επιπλεον θα εχει να δωσει αυτο το ...."χαρτί"?
απλα, βαζουν εμποδια ως προς το να κανουν πολλους να στραφουν σε αλλα επαγγελματα.
πολυ φοβαμαι αυτο που ακουσα απο τη διαμαντοπουλου οτι : πολυ δυσκολα θα γινεται καποιος εκπ/κος!
-
ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 2011 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ;
δε νομιζω! δεν προλαβαινουν. ανηκει και αυτο στη μετα-βατικη περιοδο.
-
emmaki....εχεις δικιο........εγω προσωπικα οταν ημουν σχολη ακομα...ο Μπαμπινιωτης χτυπιοταν να κανουμε πρακτικη ασκηση! οτι πρπει να κανουμε γιατι δεν ειναι δυνατον ολοι να γινουμε εκπαιδυετικοι! δεν εχουν ολοι την κλιση...και πρεπει αυτο να εξακριβωθει...ποιοι μπορουν να διδαξουν και ποιοι οχι......
τωρα γιατι δεν μπορουσε να το περασει δεν γνωριζω......
απο την αλλη ομως αυτο πρεπει να γινει με '' εμπλουτισμο'' αντικειμενου εντως των σχολων....και οχι να ειναι ενα ανεξαρτητο χαρτι.....
γιατι ξαναλεω ειδικα με εμας τους πε02.....ειμαστε ολοι απο διαφορετικα τμηματα φιλολογικο, φπψ, ιστορικο...και ξερουμε καλα.....ολοι μας...οτι το καθενα εχει και τις ελλειψεις του....αλλο στα παιδαγωγικα, αλλο στο γνωστικο....
-
καλημερα....
συγνωμη αλλα το εν λογω πιστοποιητικο ειναι παραλογισμος.... >:(
με την ιδια λογικη δηλαδη....εμεις θα δινουμε πιστοιποιητικο παιδαγωγικης επαρκειας και τα παιδια π.χ του
ΦΠΨ πσιτοποιητικο επαρκειας στο γνωστικο αντικειμενο.....? ? ?
γιατι εφοσον ισχυει αυτο που λενε , ναι οντως εμεις δεν κανουμε πρακτικη διδακτικη ασκηση και παιδαγωγικα στο βαθμο που κανουν τα παιδια του ΦΠΨ και εκεινοι απο την αλλη κανουν λιγοτερα αρχαια, λατινικα, γλωσσολογια......ασχολουνται λιγοτερο με το γνωστικο.... :-\
οποτε θα ηταν λογικο η καθε σχολη να δινει για ενα διαφορετικο πιστοποιητικο....ετσι ρε παιδι μου για να εχουμε να δινουμε..... >:( ελεος πια................................
επισης μια και πολλα παιδια πια στα ελληνικα σχολεια ειναι ΄ξενα' θα μπορουσε η αννουλα να αποφασισει να ειναι υποχρεωτικο να εχουν ολοι οι δασκαλοι και καθηγητες υπεχρεωτικα το μεταπτυχιακο ''η διδακτικη της ν.ελληνικης ως ξενη...''....αλλιως δεν εχει διορισμο............. :P
ενταξει.....ελεος ομως......
τι αλλο χαρτι να παρουμε ρε παιδια.....? βρειτε κανενα..........τι τωρα...θελουμε διορισμο με ενα παλιοπτυχιακι κ εναν παλιοασεπ....ε ντροπη μας............ ;)
Όπως είπε κι ο Markos το ECDL. Και ένα πιστοποιητικό από τη NASA για εκπαίδευση αστροναύτη δε θα ήταν κακό.
Μα να μας δίνει η καλή κυρία Υπουργος ISO και να μην το θέλουμε? Ντροπή μας...
Ελένη, το πιστοποιητικό είναι ένας ωραιότατος τρόπος για να μειώσει προσλήψεις, να πετάξει στα σκουπίδια τους κόπους μας και να σβήσει τον αγώνα των ωρομισθίων και των αναπληρωτών νίπτοντας τας χείρας της.
-
emmaki μου, κανεις απο τους εκπαιδευτικους δεν θα παραδεχτει οτι δεν ειναι ικανος.
βλεπεις οτι τωρα μιλαμε για το "ποιος" ειναι αυτος που θα μας κρινει? (προσωπικα θελω να με κρινει ο μαθητης)
πιστευουμε ομως οτι κατι επιπλεον θα εχει να δωσει αυτο το ...."χαρτί"?
απλα, βαζουν εμποδια ως προς το να κανουν πολλους να στραφουν σε αλλα επαγγελματα.
πολυ φοβαμαι αυτο που ακουσα απο τη διαμαντοπουλου οτι : πολυ δυσκολα θα γινεται καποιος εκπ/κος!
Δεν μίλησα για αξιολόγηση Μάρκο. Εννοείται ότι και η αξιολόγηση είναι απαραίτητη, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι ΠΟΙΟΣ θα την κάνει. Εγώ δεν φοβάμαι να κριθώ για τη δουλειά μου, αλλά δεν θα δεχτώ να με κρίνει η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου μου (που έγινε προϊσταμένη επιδή είχε 4 μέρες πριν από μένα πτυχίο), ούτε οι γονείς των νηπίων (που δεν έχουν γνώσεις, απλά θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, ακόμα και αν αυτό δεν είναι στους στόχους του νηοιαγωγείου), ούτε ο διευθυν΄της της πρωτοβάθμιας (που είναι διορισμένος σε αυτή τη θέση για να ανταμειφθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κυβερνόν κόμμα), ούτε ο παπάς η ο δεσπότης (γιατί δεν κρίνεται η ικανότητα μου ως εκαπιδευτικός από το αν πιστεύω ή όχι, άσχετα αν γι' αυτό το λόγο κινδύνευε το πτυχίο μου), ούτε ο απόστρατος αξιωματικός (νομίζω όλοι καταλαβαίνουν το γιατί), ούτε κάποιος ο ποιός δεν έχει μπει ποτέ σε τάξη, αλλά είναι πολύ καλός στη θεωρία (πάλι το γιατί είναι αυτονόητο νομίζω).
Μίλησα για γνώση παιδαγωγικών (όχι θεωρητική γνώση αλλά πρακτική) η οποία θα δίνεται μέσα στα πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια των σπουδών (άρα δεν θα υπάρχει αύξηση χρόνου σπουδών) ή μετά για όσους μετάνιωσαν που δεν είχανα κολουθήσει αυτή την κατεύθυνση (πάλι από τα πανεπιστήμια). Δεν είναι απαραίτητο; δεν θα βοηθήσει τον ίδιο τον εκπαιδευτικό να έχει μια ιδέα τουλάχιστον; Η καλή γνώση π.χ. μαθηματικών, δεν σε κάνει αμέσως και δάσκαλο μαθηματικών, σε κάνει πολύ καλό μαθηματικό!
Αν, φυσικά, γίνει σαν τα σεμινάρια ειδικής αγωγής (τα κατάπτυστα αυτά σεμινάρια) τότε απλά θα μιλάμε για εμπόριο τίτλων.
-
παιδια πιστοποιητικο ....απο το ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ .....θα παρουμε μονο ετσι οπως παει................ :-\ :P
-
Στη σχολή έκανα 4 παιδαγωγικά υποχρεωτικά και πήρα και ένα επιλογής, επειδή μου άρεσε το βιβλίο. Η πρακτική άσκηση ήταν 8 μέρες σε σχολεία, όπου παρακολουθούσαμε ενα μάθημα και συμπληρώναμε φυλλάδια. Έδωσα 2 φορές ΑΣΕΠ και έγραψα μέσο όρο παιδαγωγικά και διδακτική περίπου 85 και 90 (δε θυμάμαι ακριβώς πια). Ας μου απαντήσει κάποιος πώς όλα αυτά που έχει διαβάσει και εχει ήδη εξεταστεί αναφέρονται στην πραγματική τάξη και στο πραγματικό σχολείο. Και τώρα που θα έχουμε 30 μαθητές ανά τάξη, να δω τι θα γίνει. Και δεν είναι μόνο ο αριθμός, είναι και οι διαφορές ματαξύ των παιδιών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η υλικοτεχνική υποδομή κλπ. Αυτά όλα δεν επιλύονται με χαρτιά, συνάδελφοι.
Σαφώς και δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να κάνουμε παιδαγωγικά. Η τάξη, η διδασκαλία κλπ είναι μια δυναμική διαδικασία και αυτό το ξέρουμε όλοι. Το ξέρει και το Υπουργείο, αλλά ο στόχος του δεν είναι να βελτιώσει το σχολείο. Αν αυτό ήθελε θα αναβάθμιζε τα μαθήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο και θα φρόντιζε για επιμόρφωση πραγματική των διορισμένων, για βελτίωση του ίδιου του σχολείο και όχι με φιλοσοφίες για το σχολείο χωρίς ΤΟΙΧΟΥΣ, τις 200 ώρες e-learning και την περιβαλλοντική συνείδηση...
Όσο για την αξιολόγηση, για ποιους, από ποιους και πώς; Γιατί όταν η σχολική επίδοση των μαθητών είναι κριτήριο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, τότε είναι σαν να λέμε ότι ο μόνος υπεύθυνος για το αν έγραψε το παιδί 20 είναι ο δάσκαλος και δε νομίζω ότι ισχύει. Τέλος, ακόμα και το γεγονός ότι η αξιολόγηση χρησιμοποιείται ως τιμωρητικό μέσο, για να μονιμοποιηθείς ή όχι, δείχνει τους σκοπούς αυτής.
(Συμπληρωματικά, έμαθα ότι υπεύθυνος πλέον στη σχολή μου για την πρακτική άσκηση στα σχολεία είναι ένας παλιός συμφοιτητής, αρχιΠασόκος, που πέρασε στο μεταπτυχιακό με λευκή κόλλα, διορίστηκε με τον πρώτο ΑΣΕΠ, πήρε απόσπαση στη γραμματεία του ΦΠΨ Αθήνας και στις περσινές φοιτητικές εκλογές είχε εκπαιδευτική άδεια , όταν αυτές είχαν γίνει λίγο πριν τις πανελλήνιες και οι άδειες απαγορεύονται...τα συμπεράσματα δικά σας)
-
Στη σχολή έκανα 4 παιδαγωγικά υποχρεωτικά και πήρα και ένα επιλογής, επειδή μου άρεσε το βιβλίο. Η πρακτική άσκηση ήταν 8 μέρες σε σχολεία, όπου παρακολουθούσαμε ενα μάθημα και συμπληρώναμε φυλλάδια. Έδωσα 2 φορές ΑΣΕΠ και έγραψα μέσο όρο παιδαγωγικά και διδακτική περίπου 85 και 90 (δε θυμάμαι ακριβώς πια). Ας μου απαντήσει κάποιος πώς όλα αυτά που έχει διαβάσει και εχει ήδη εξεταστεί αναφέρονται στην πραγματική τάξη και στο πραγματικό σχολείο. Και τώρα που θα έχουμε 30 μαθητές ανά τάξη, να δω τι θα γίνει. Και δεν είναι μόνο ο αριθμός, είναι και οι διαφορές ματαξύ των παιδιών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η υλικοτεχνική υποδομή κλπ. Αυτά όλα δεν επιλύονται με χαρτιά, συνάδελφοι.
Σαφώς και δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να κάνουμε παιδαγωγικά. Η τάξη, η διδασκαλία κλπ είναι μια δυναμική διαδικασία και αυτό το ξέρουμε όλοι. Το ξέρει και το Υπουργείο, αλλά ο στόχος του δεν είναι να βελτιώσει το σχολείο. Αν αυτό ήθελε θα αναβάθμιζε τα μαθήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο και θα φρόντιζε για επιμόρφωση πραγματική των διορισμένων, για βελτίωση του ίδιου του σχολείο και όχι με φιλοσοφίες για το σχολείο χωρίς ΤΟΙΧΟΥΣ, τις 200 ώρες e-learning και την περιβαλλοντική συνείδηση...
Όσο για την αξιολόγηση, για ποιους, από ποιους και πώς; Γιατί όταν η σχολική επίδοση των μαθητών είναι κριτήριο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, τότε είναι σαν να λέμε ότι ο μόνος υπεύθυνος για το αν έγραψε το παιδί 20 είναι ο δάσκαλος και δε νομίζω ότι ισχύει. Τέλος, ακόμα και το γεγονός ότι η αξιολόγηση χρησιμοποιείται ως τιμωρητικό μέσο, για να μονιμοποιηθείς ή όχι, δείχνει τους σκοπούς αυτής.
(Συμπληρωματικά, έμαθα ότι υπεύθυνος πλέον στη σχολή μου για την πρακτική άσκηση στα σχολεία είναι ένας παλιός συμφοιτητής, αρχιΠασόκος, που πέρασε στο μεταπτυχιακό με λευκή κόλλα, διορίστηκε με τον πρώτο ΑΣΕΠ, πήρε απόσπαση στη γραμματεία του ΦΠΨ Αθήνας και στις περσινές φοιτητικές εκλογές είχε εκπαιδευτική άδεια , όταν αυτές είχαν γίνει λίγο πριν τις πανελλήνιες και οι άδειες απαγορεύονται...τα συμπεράσματα δικά σας)
Σίγπυρα αυτό δεν είναι πρακτική. εγώ στο παιδαγωγικό νηπιαγωγών έκανα πρακτική από το πρώτο έτος και στο 4ο έκανα 1 μήνα διδασκαλία σε τάξη. Αυτό με βοήθησε καταρχήν να δω τι είναι η τάξη, ποιά είναι η δουλειά του ηπιαγωγού, πώς συμπεριφέρονται τα παιδιά, πώς αντιμετωπίζονται πορακτρικά προβλήματα (π.χ. είχα παιδάκι που αρνιόταν να μιλήσει, είχα παιδάκι που η ζωγραφιέ του έδειχναν τρελά πράγματα και τελικά η εξήγηση 'ηταν κάτι πολύ απλό αν και θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο). Επίσης, η πρακτική με βοήθησε στο να επιλέξω το πρώτο μου μεταπτυχιακό, αλλά και την μετέπειτα πορεία μου, καθώς είδα ότι η τάξη δεν μου αρέσει.
Αν απλά έκανα κάποια θεωρητικά μαθήματα παιδαγωγικών ή έμπαινα λιγότερες ώρες στην τάξη και αυτές μόνο για παρατήρηση, πολύ πιθανόν η πορεία μου θα ήταν άλλη. Πολύ πιθανόν να κατέληγα μια απογοητευμένη εκπαιδευτικός.
Προσωπική εμπειρία που δείχνει την αξία της πρακτικής...
-
CHRYSOULA....Καλα τα λες εσυ....ποιος σε ακουει ομως....? ποιος μας ακουει.....? :-\
δεν ειναι μονο η θεωρια, ουτε μονο η πρακτικη...ειναι ενας συνδυασμος αυτων με το μερακι του καθενος μας και το αισθημα ευθυνης απεναντι στη δουλεια του και στους μαθητες του...
-
όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι θα διοριζόμαστε μετά από επιτυχά στο ασεπ και εφόσον έχουμε πιστοποιητικό παιδαγωγικής καταρτισης....δεν ξέρω αν δε θα ισχύσει από τον επόμενο ασεπ....φοβάμαι όμως οτι κάτι παίζει............ισως τελικα ψάχνει όντως για εμπόδια............
-
Άρα με το "πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας" καταργείται προφανώς η εξέταση παιδαγωγικών από τον ΑΣΕΠ και θα εξετάζεται ΜΟΝΟ το γνωστικό αντικείμενο.
κατάλαβε κανείς κάτι άλλο;;;
-
κατσε ομως....ειπαμε οι μισοι θα δωσουμε για παιδαγωγικη επαρκεια.......
και οι σχολες που υστερουν σε γνωστικο? αυτοι ειπαμε θα δινουν πιστοποιητικο επαρκειας γνωστικου!
πως αλλιως βρε παιδι μου θα μαζεψουνε λεφτα απο παραβολα? πως αλλιως θα μειωσουν κι αλλο τους διοριστεους....? :P :P :P :P
εγω παντως που ειχα δωσει και τεστ δεξιοτητων μπορω να εχω ενα μικρο προβαδισμα κ.αννουλα.....? ;D ;D ;D ;D ;D :P :P :P :P :P :P :P
-
Αυτό είναι τα σωστό. ΑΣΕΠ μόνο για γνωστικό αν κάποιος έχει υποχρεωτικά και το ΠΙστοποιητικό Παιδ. Επάρκειας. Πάντως η εφαρμογή του θα πάρει 1 έτος κατ' ελάχιστο ( να δημιουργηθούν προγράμματα στα Πανεπιστήμια - καθίστε να το δεχθούν και τα Πανεπιστήμια βέβαια διότι ως γνωστόν υπάρχει έλειψη προσωπικού - προβλήματα χρηματοδότησης , κλπ) . Οπότε επαγωγικά βγαίνει ότι ο επόμενος ΑΣΕΠ θα γινει όταν θα δοθούν τα πρώτα Πιστοποιητικά στους εκπαιδευτικους που θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα επιτυχώς. Δηλαδή μετά από κανένα χρόνο σίγουρα...
-
Καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης.
Η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας παρέχεται: α) κατά τη διάρκεια των σπουδών και εντάσσεται στο Πρόγραμμα των Τμημάτων με τη μορφή «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής», β) μετά την αποφοίτηση και με βάση όρους και προϋποθέσεις που τίθενται από το υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με τα ανώτατα ιδρύματα.
Από άρθρο της Ελευθεροτυπίας
http://alfavita.gr/typos/t5_3_10_1046.php (http://alfavita.gr/typos/t5_3_10_1046.php)
-
κατσε ομως....ειπαμε οι μισοι θα δωσουμε για παιδαγωγικη επαρκεια.......
και οι σχολες που υστερουν σε γνωστικο? αυτοι ειπαμε θα δινουν πιστοποιητικο επαρκειας γνωστικου!
πως αλλιως βρε παιδι μου θα μαζεψουνε λεφτα απο παραβολα? πως αλλιως θα μειωσουν κι αλλο τους διοριστεους....? :P :P :P :P
εγω παντως που ειχα δωσει και τεστ δεξιοτητων μπορω να εχω ενα μικρο προβαδισμα κ.αννουλα.....? ;D ;D ;D ;D ;D :P :P :P :P :P :P :P
μη βάζεις ιδέες! Στο τέλος θα μας ζητάει να κάνουμε κι αλλαγή φύλου για να διοριστούμε ::)
-
κατσε ομως....ειπαμε οι μισοι θα δωσουμε για παιδαγωγικη επαρκεια.......
και οι σχολες που υστερουν σε γνωστικο? αυτοι ειπαμε θα δινουν πιστοποιητικο επαρκειας γνωστικου!
πως αλλιως βρε παιδι μου θα μαζεψουνε λεφτα απο παραβολα? πως αλλιως θα μειωσουν κι αλλο τους διοριστεους....? :P :P :P :P
εγω παντως που ειχα δωσει και τεστ δεξιοτητων μπορω να εχω ενα μικρο προβαδισμα κ.αννουλα.....? ;D ;D ;D ;D ;D :P :P :P :P :P :P :P
μη βάζεις ιδέες! Στο τέλος θα μας ζητάει να κάνουμε κι αλλαγή φύλου για να διοριστούμε ::)
... ή αλλαγή φυλής ... ή, έστω, φίλης ... :D 8) ::)
-
Δηλ θα πρέπει από πότε να ψαχνόμαστε για το πιστοποιητικό?Πώς θα το αποκτήσουμε?Ιδέες?Αυτές οι προτάσεις που κατέθεσε θα ψηφιστούν στη
-
Δηλ θα πρέπει από πότε να ψαχνόμαστε για το πιστοποιητικό?Πώς θα το αποκτήσουμε?Ιδέες?Αυτές οι προτάσεις που κατέθεσε θα ψηφιστούν στη
-
-
όλα όσα περιγράφει η Δ/ου είναι αντιγραφή του νόμου του Αρσένη 2525 ο οποίος για την παιδαγωγική επάρκεια έγραφε:
"Δεκτοί στο διαγωνισμό είναι οι έχοντες τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κατά τις διατάξεις των άρθρων 12, 13 και 14 του Ν. 1566/85, καθώς και πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, που χορηγείται από τα ΑΕΙ, ανεξάρτητα εάν είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες διοριστέων του Ν. 1566/85. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί, χωρίς πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, οι έχοντες πτυχίο Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών και των Τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών των ΑΕΙ ή πτυχίο της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης και της Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Tεχνολόγων Μηχανικών (ΠΑΤΕΣ και ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ), καθώς και οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες διοριστέων του Ν. 1566/85 και έχοντες διδακτορικό δίπλωμα στις επιστήμες της Αγωγής ή τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στις επιστήμες της Αγωγής."
κάπως έτσι προβλέπεται να κάτσει και το τελικό κείμενο.
-
Nα ρωτήσω βρε παιδιά,εγώ στη σχολή μου(φιλολογία) είχα μάθημα παιδαγωγικών και πρακτική έξω σε σχολεία.Για ποιο λόγο πρέπει να αποκτήσω πιστοποιητικό;δεν αρκεί ότι στο Πανεπιστήμιο υπήρχαν τέτοια μαθήματα;
-
Καλησπερα.Επειδη δεν μπορω να βγαλω ακρη εγω εχω τελειωσει το Φ.Π.Ψ.Πρεπει να παρω παιδαγωγικη επαρκεια και που πρεπει να απευθυνθω?
-
Καλησπερα.Επειδη δεν μπορω να βγαλω ακρη εγω εχω τελειωσει το Φ.Π.Ψ.Πρεπει να παρω παιδαγωγικη επαρκεια και που πρεπει να απευθυνθω?
Να απευθυνθείς στην Α.Δ. και αν σου πει, πες μας μετά και σε εμάς να ξέρουμε..
-
εδώ δεν είπαν άλλα κι άλλα.............
ρίχνουν τις βόμβες και μετά βγαίνουν και μιλάνε μόνο για το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, που ανάθεμα κι αν ξέρουν τι λενε και τι εννοούν
-
Καλησπερα.Επειδη δεν μπορω να βγαλω ακρη εγω εχω τελειωσει το Φ.Π.Ψ.Πρεπει να παρω παιδαγωγικη επαρκεια και που πρεπει να απευθυνθω?
Υποτίθεται ότι όλοι όσοι έχουμε τελειώσει καθηγητική σχολή, έχουμε την επάρκεια.
Δεν υπάρχει κάπου να απευθυνθείς γιατί κανείς δεν ξέρει τι είναι. Ούτε η ίδια η Διαμαντοπούλου.
Πολλά ακούγονται, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να μάθουμε. Κάποια στιγμή θα μας εξηγήσει...
-
Αντί να κοιτάμε αν ο καθένας έχει "πιστοποιητικό" επειδή έχει πέρασει 567 μαθήματα παιδαγωγικών και 35678904 μαθήματα διδακτικής ή έχει κάνει 6585874 ώρες πρακτική ή ο τίτλος σπουδών του έχει τη λέξη "παιδαγωγικά" ή παράγωγά του ή να "σκανάρουμε "τις εκάστοτε δηλώσεις της γνωστής δυάδας Υπουργού -Υφιπουργού μήπως και ανήκουμε στις "προνομιούχες" κατηγορίες ή να δηλώνουμε έτοιμοι να "τρέξουμε" να εξασφαλήσουμε θέση στα φημολογούμενα "σεμινάρια" διδακτικής επάρκειας, πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ το όποιο "πιστοποιητικό επάρκειας" να ισχύσει μόνο για τους ΝΕΟΥΣ απόφοιτους των σχολών και για εμάς να συνεχίσει να ισχύει το παρόν καθεστώς. Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ για οποιονδήποτε ήδη ταλαιπωρημένο από πολλαπλά ΑΣΕΠ αδιόριστο εκπαιδευτικό να του λες ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ότι θα πρέπει πρώτα να (ξανα)πιστοποιήσει την επάρκειά του και μετά να(ξάνα)δώσει ΑΣΕΠ για να (ξάνα)περιμένει την σειρά του ώστε να μπορεί να (ξανα)ελπίζει μήπως του δώσουν λίγες ώρες ψίχουλα στην ωρομισθία .... ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ !!!!!
-
Η αναγκαιότητα των παιδαγωγικών γνώσεων είναι αδιαμφισβήτητη. Η Διδακτική δεν είναι ερασιτεχνισμός ή μιμητισμός παλαιότερων, είναι κλάδος της Παιδαγωγικής Επιστήμης. Και για να υπάρχει πρακτική άσκηση (που είναι σημαντικότατη), χρειάζεται και θεωρητικό υπόβαθρο. Τι θα εφαρμόσετε στην τάξη, αν δε γνωρίζετε τις βασικές διδακτικές αρχές, σκοπούς και στόχους, ώστε να οργανώσετε υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα σχέδια διδασκαλίας σας; Επομένως, τα μαθήματα Παιδαγωγικής σε προπτυχιακό επίπεδο ή τα προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης σε τμήματα που ούτε έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο την Παιδαγωγική (για παράδειγμα στο τμήμα Φιλολογίας σε αντίθεση με το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) ούτε έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματα σπουδών τους επαρκή αριθμό παιδαγωγικών μαθημάτων (πχ. τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής,
-
Για το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας που προσφέρουν μεταπτυχιακοί τίτλοι έχουν γραφτεί πολλά και ενδιαφέροντα και σε άλλα topics. Επίσης, έχω επικοινωνήσει με αρμόδια άτομα του υπουργείου και έχω γράψει σχετικά για το περιεχόμενο της συνομιλίας.
-
καλημερα....ioannis....δεν παρουσιασα καπως τα πραγματα αλλα ειπα την γνωμη μου.η οποια ειναι κατι υποκειμενικο προφανως....δεν θα μπω στο τρυπακι να συγκρινω τις σχολες μας.....(με το "μας'' εννοω τον κλαδο ΠΕ02... ;))
το εχουμε κανει αμετρητες φορες κσι νομιζω πως υπαρχει διαφωνια....εχω φιλους και που τελειωσαν το Αρχαιολογικο, και το ΠΦΨ....και δεν ξερω τι λεει ο νομος...αλλα εγω δεν θεωρω οτι αυτοι ειναι περισσοτερο ικανοι η καταρτισμενοι απο εμενα (γλωσσολογικο φιλολογικου) για να διδαξουν..............
ο καθενας εχει τα υπερ του και τα κατα του. ολοι παλεψαμε γι αυτο το πτυχιο και δεν θεωρω σε καμια περιπτωση οτι υπαρχει λογος να δωσουμε γι αυτο το ''δηθεν'' πιστοποιητικο...
επιπροσθετως να πω οτι : ξερω πρωην συμφοιτητες μου νυν συναδελφους απο το φιλολογικο για τους οποιους ακομα αναρωτιεμαι...πως θα γινουν εκπαιδευτικοι....που αν για καποιο λογο ειχα παιδια κ μαθαινα οτι στο σχολειοθα τους κανει ο/η ταδε ...θα τραβουσα τα μαλλια μου........επισης ξερω και παιδια απο το Αρχαιολογικο που εχω ακριβως τις ιδιες σκεψεις γι αυτους......οπως ξερω και παιδια απο το ΦΠΨ τα οποια θεωρω αδιανοητο να γινουν εκπαιδευτικοι σε σχολια.......
θελω να σου πω, οτι προσωπικα πιστευω πως το να εχει καποιος ενα χαρτι...απο καποια σχολη δεν σημαινει κατι....δεν αποδεικνυει κατι και ουτε τον κανει ικανοτερο καποιου αλλου.....υπαρχουν πολλοι παραγοντες...κ σιγουρα αυτοι δεν σχετιζονται με το ποιο τμημα τελειωσε αλλα ουτε με το αν εκανε πρακτικη ασκηση! :-\
σαφως ειμαι υπερ της πρακτικης ασκησης κ κριμα που δεν γινοταν στο τμημα μου (μονο παρακολουθηση) αλλα ειλικρινα δεν πιστευω οτι αυτο ειναι το ''διακριτικο'' που κανει εναν πτυχιουχο του ΦΠΨ να διαφερει και μαλιστα να υπερεχει απο εμας του Φιλολογικου η απο αυτους του Αρχαιολογικου......
και μιλωντας για το πιστοποιητικο γνωστικου-μιλησα αστειευομενη-καταρχας ;D γιατι θεωρω παραλογο το να μας βαλει ολους να δωσουμε γι αυτο το πιστοποιητικο....και κατα δευτερον θελωντας να ''τονισω'' οτι πρεπει να δδθει λυση στη βαση των σχολων δλδ , να εμπλουτιστουν τα μαθηματα των ΑΕΙ ....απο δω κ περα.....κ να εστιασουμε στις ελλειψεις του καθε τμηματος......(παιδαγωγικα, γνωστικο, ιστορια, ολα.......)
μιλωντας παντα για ολα τα τμηματα...δεν τα ''εβαλα'' με το φπψ.... :)
ειναι απλα παρανοικο να ακυρωνει ετσι στεγνα τοσες χιλιαδες υποψηφιους......κ να μας βαζει παλι να αποδειξουμε κατι....ελεος πια........... >:(
-
Ξεκινώ από το τελευταίο και συμφωνώ ότι αυτό το αέναο κυνήγι τίτλων και "χαρτιών", αυτή η ψυχοφθόρος διαδικασία εξετάσεων και δοκιμασιών, είναι απαράδεκτη. Συμφωνούμε, λοιπόν, όλοι με αυτή τη βάση. Δυστυχώς, όμως, σε μια εποχή που οι πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί οποιασδήποτε βαθμίδας είναι χιλιάδες και οι θέσεις είναι λίγες, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος αξιολόγησης των ικανοτήτων και της επάρκειας του μελλοντικού εκπαιδευτικού. Σίγουρα δε θα μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης σχολών και τμημάτων, ο καθένας έχει τα επιχειρήματά του και τη γνώμη του (η οποία, όσο υποκειμενική κι αν είναι, καλό είναι να βασίζεται σε ουσιαστικά επιχειρήματα), ανέφερα όμως κάποιες λεπτομέρειες των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων μας, γιατί μπορεί να αστειεύτηκες με το πιστοποιητικό γνωστικού, αναφέρθηκες όμως μονομερώς στις ελλείψεις των τμημάτων, τις οποίες έσπευσα να διορθώσω για του λόγου το αληθές και για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Επίσης, έγραψες για κάποιες περιπτώσεις πτυχιούχων από όλα τα τμήματά μας (εννοώ των ΠΕ02 φιλολόγων καθηγητών) που γνωρίζεις προσωπικά, χωρίς όμως αυτές να είναι ενδεικτικές και να αποτελούν τον κανόνα. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι ο πτυχιούχος με ελλείψεις είτε στα γνωστικά αντικείμενα είτε στην Παιδαγωγική δύσκολα επιτυγχάνει στους εκάστοτε διαγωνισμούς πρόσληψης.
θελω να σου πω, οτι προσωπικα πιστευω πως το να εχει καποιος ενα χαρτι...απο καποια σχολη δεν σημαινει κατι....δεν αποδεικνυει κατι και ουτε τον κανει ικανοτερο καποιου αλλου.....υπαρχουν πολλοι παραγοντες...κ σιγουρα αυτοι δεν σχετιζονται με το ποιο τμημα τελειωσε αλλα ουτε με το αν εκανε πρακτικη ασκηση!
Αυτό κάλλιστα θα μπορούσε, λοιπόν, να ισχύει -σύμφωνα με τη γνώμη σου- και για το γνωστικό είτε είναι πτυχιούχος κατεύθυνσης Γλωσσολογίας, όπως εσύ, είτε Ιστορίας είτε Παιδαγωγικής, αναιρώντας τα περί διαφωνίας σου στο"φλέγον" ζήτημα των τμημάτων μας... Γιατί εκπλήσσομαι, όταν διαβάζοντας σε άλλα topics πχ. για την ανόητη υπεροχή του κλασικού δε βλέπω να διαφωνούν οι συνάδελφοι πτυχιούχοι τμήματος Φιλολογίας και Γλωσσολογίας και όταν τίθεται κάποια... "υπεροχή" παιδαγωγού στα θέματα διδακτικής και παιδαγωγικής, να υπάρχει άμεση ένσταση. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως ένας πτυχιούχος κατεύθυνσης ΜΝΕΦ είναι ειδικευμένος στη νεοελληνική λογοτεχνία περισσότερο από τις άλλες κατευθύνσεις (αφού αποτελεί επιστημονικό του αντικείμενο), έτσι και οι πτυχιούχοι Παιδαγωγικής ΦΠΨ είναι ειδικευμένοι στα θέματα αγωγής, εκπαίδευσης, μάθησης και διδασκαλίας, που αποτελούν ισχυρό εφόδιο (πολλές φορές ισχυρότερο κι από άλλα) για το μετέπειτα εκπαιδευτικό τους έργο.
Τέλος, ο νόμος το γράφει ξεκάθαρα και ο νόμος θα καθορίσει τα πράγματα. Και το ΠΠΔΕ έπρεπε να ισχύει από το 1997, άντε 1998. Αντιθέτως, κάποιοι πάγωσαν την εφαρμογή του (!) Εύχομαι, όπως και εσύ, να ασχοληθούν κάποτε και με τα προπτυχιακά προγράμματα των τμημάτων και να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε να μην αναλωνόμαστε στις ίδιες συζητήσεις.
-
θα ισχύσει αυτός ο νόμος ή θα βγάλουν νέο νόμο?
εγω που είμαι ξενόγλωσση και έχω κάνει παιδαγωγικά στη σχολή?η σχολή μου θεωρείται καθηγητική, θα με πιάνει?
ο,τι και να λέμε...αν δε βγει να μιλήσει ΞΕΚΑΘΑΡΑ και για το σύστημα προσλήψεων και για το πιστοποιητικό, εμείς εδώ θα λέμε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...........
-
[quote author=Ioannis! link=topic=17805.msg288529#msg288529 date=1268206222
Τέλος, ο νόμος το γράφει ξεκάθαρα και ο νόμος θα καθορίσει τα πράγματα. Εύχομαι, όπως και εσύ, να ασχοληθούν κάποτε και με τα προπτυχιακά προγράμματα των τμημάτων και να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε να μην αναλωνόμαστε στις ίδιες συζητήσεις.
[/quote]
ας μεινουμε σε αυτο...δεν εχω διαθεση για αντιπαραθεσεις.... :)
δεν νομιζω οτι μιλησα μονομερως καθως αστειευτηκα πανω σε ενα θεμα που το αναλυουμε συχνα πυκνα εδω στπ πδε.... ;) δεν ΄΄στοχευσα '' καποιους.... :)
δεν εχει νοημα να κατσουμε να κανουμε συγκριση των προγραμματων σπουδων των τμηματων η των κατευθυνσεων.... :-\
αλλα αυτο που λες με την ειδικευση καθενος ειναι λιγο κατα τη γνωμη μου υπερβολικο...οκ εγω ειδικευση στην γλωσσολογια...ο αλλος στα ν.ελληνικα...ο αλλος στα αρχαια...ο αλλος στην ιστορια....οι του φπψ....στην αγωγη διδασκαλια κτλ που ειπες...(νομιζω μπνο το Π ομως ε...? ) οι αλλοι εχουν φιλοσοφια ψυχολογια κτλ.....
ναι οκ, συμφωνω....αλλα με αυτη τη λογικη δλδ κ αν ο καθενας ασχολειται με το αντικειμενο ειδικευσης του.....οπως τα ανεφερες κ εσυ....οι πτυχιουχοι του ΦΠΨ θα πρπει να ασχολουνται με τη διδασκαλια της διδασκαλιας....της αγωγης κ της παιδαγωγικης.......?? ;) ;D..γιατι καπως ετσι παει.....
(ioannis αστειευομαι, τις περισσοτερες φορες συμφωνω με οσα γραφεις, μιλας λογικα κ παντα με επιχειρηματα...νομιζω οτι πρεπει να ειμαστε ενωμενοι σαν κλαδος πε02 γιατι αλλα ειναι τα βασικοτερα προβληματα μας κ ειναι κοινα...κ οχι επειδη ο εκαστοτε υπουργος αποφασισε να ευνοησει καποιους να....να αρχιζουμε να τρωγομαστε ...η θα ειμαστε παντα ενωμενοι η οχι...)
η λυση πρεπει να δοθει απο δω κ περα πιστευω κ οχι αναδρομικα.....
ποσες εξετασεις πια...ποσες....? :-\
-
Σμάρω, και τα ξενόγλωσσα τμήματα με το ισχύον καθεστώς (ως καθηγητικά τμήματα) απαλλάσσονται του ΠΠΔΕ. Αν όμως ισχύσει ο Νόμος, τότε τα λίγα μαθήματα Παιδαγωγικής δεν αρκούν. Η παιδαγωγική κατάρτιση δεν εξαντλείται σε 1 ή 2 μαθήματα. Χρειάζονται γνώσεις Γενικής και Ειδικής Διδακτικής, Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, Θεωριών Μάθησης κλπ. Αυτή η κουβέντα "έχω κάνει παιδαγωγικά στη σχολή μου" είναι τόσο γενική και τόσο ανίσχυρη...
Ελένη, επειδή το θέμα αυτό που αναφέρουμε συχνά πυκνά για τα τμήματά μας και εδώ στο Pde και αλλού έστω ως αστείο έχει βαθιές... ρίζες και έχει κουράσει όλους όσους τους αφορά, καλύτερα να μην το αναμοχλεύουμε. Γιατί την ίδια στάση έχετε δεχτεί και εσείς της κατεύθυνσης Γλωσσολογίας από συναδέλφους του ίδιου σας του τμήματος...
Εννοείται πως για τα θέματα αγωγής, εκπαίδευσης, μάθησης, διδασκαλίας κλπ. αναφέρομαι πρωτίστως στους φοιτητές / πτυχιούχους κατεύθυνσης Παιδαγωγικής. Οι άλλες δύο κατευθύνσεις του ΦΠΨ έχουν τα δικά τους αντικείμενα. Όσο για τις διδασκαλίες των αντικειμένων θα το εκλάβω ως ένα από τα δικά σου αστεία (!) ;D Γιατί τα τμήματα θεραπεύουν επιστήμες όχι μαθήματα σχολείου (ασχέτως αν αρκετές φορές συμπίπτουν) και ο καθένας μας ειδικεύτηκε σε ένα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ αντικείμενο, όπως είναι η παιδαγωγική, η ιστορία, η γλωσσολογία κλπ. Δεν ανέφερα ότι κάθε πτυχιούχος πρέπει να ασχολείται με το αντικείμενο ειδίκευσής του αποκλειστικά, αυτά τα πρεσβεύουν οι... "περί του διαχωρισμού" που με βρίσκουν τελείως αντίθετο. Το ότι ο καθένας ακολούθησε μια κατεύθυνση και ειδικεύτηκε είναι όμως γεγονός. Άρα, φυσικά και δεν υπάρχει διδασκαλία της διδασκαλίας ;D υπάρχει σκέτη διδασκαλία όλων των αντικειμένων (διδακτική μεθοδολογία τη λένε πια), άντε και διδασκαλία της έκθεσης ή ιστορίας της αγωγής που κάνει μόνο η κατεύθυνση Παιδαγωγικής. ;) Με το ίδιο σκεπτικό, είδες διδασκαλία της αρχαιολογίας ή της λαογραφίας στο σχολείο, όσον αφορά στις εν λόγω κατευθύνσεις; :)
Ελένη μου, η αλληλεγγύη στον κλάδο μας είναι αυτονόητη για εμένα. Αλλά αυτή η αλληλεγγύη πια θέλει και αμοιβαία εκτίμηση (αναφέρομαι σε άλλους που δεν τη δείχνουν, όχι σε εσένα φυσικά). Σου θυμίζω κάποια vasogr που ενώ ζητούσε τη συμπαράσταση όλων μας για τον κοινό αγώνα ("ΑΣΕΠ 2010-2011"), έκρυβε μέσα της και δεν άργησε να ρίξει μπόλικο δηλητήριο για τους... συναδέλφους της (τι ειρωνεία!).
-
λοιπον καλησπερα...επανερχομαι στο θεμα γιατι ειχα μια καλαπληκτικη ιδεα!!!! ;D
λοιπον.....εφοσον χρειαζομαστε το πιστοποιητικο παιδαγωγικης επαρκειας για να διδαξουμε......
τοτε οφειλει η κ. Διαμαντοπουλου νομιζω....να υποχρεωσει ολους τους καθηγητες που δεν εχουν την "παιδαγωγικη επαρκεια'' να δωσουν κι αυτοι για το συγκεκριμενο χαρτακι.......κ αν καποιος δεν το παρει.....λυπαμαι....αλλα θα πρεπει να απολυθει........ :-\
συγνωμη κιολας...αλλα δεν εχει λογικη αυτο που λεω...? :-\ (ετσι νομιζω οτι ειναι η λογικη της κ. υπουργεσσας...... :-\ λογικη του παραλογου... :P)
επισης....θα πρεπει να δωσουμε εξετασεις κ για τον χειρισμο των διαδραστικων πινακων ρε παιδια.....το ξεχασαμε αυτο.....αυτο κι αν ειναι απαραιτητο.................................. :-\ ;D >:(
-
λοιπον καλησπερα...επανερχομαι στο θεμα γιατι ειχα μια καλαπληκτικη ιδεα!!!! ;D
λοιπον.....εφοσον χρειαζομαστε το πιστοποιητικο παιδαγωγικης επαρκειας για να διδαξουμε......
τοτε οφειλει η κ. Διαμαντοπουλου νομιζω....να υποχρεωσει ολους τους καθηγητες που δεν εχουν την "παιδαγωγικη επαρκεια'' να δωσουν κι αυτοι για το συγκεκριμενο χαρτακι.......κ αν καποιος δεν το παρει.....λυπαμαι....αλλα θα πρεπει να απολυθει........ :-\
συγνωμη κιολας...αλλα δεν εχει λογικη αυτο που λεω...? :-\ (ετσι νομιζω οτι ειναι η λογικη της κ. υπουργεσσας...... :-\ λογικη του παραλογου... :P)
επισης....θα πρεπει να δωσουμε εξετασεις κ για τον χειρισμο των διαδραστικων πινακων ρε παιδια.....το ξεχασαμε αυτο.....αυτο κι αν ειναι απαραιτητο.................................. :-\ ;D >:(
Μην τους βάζετε ιδέες!
Από το esos.gr την Κυριακή 7 Μαρτίου συνέντευξη της υφυπουργού:(αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
*Τα σεμινάρια επιμόρφωσης για τις νέες παιδαγωγικές μεθόδους θα καταλήγουν μέσα από μια μορφή εξετάσεων σε πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, που καθίσταται πλέον υποχρεωτικό για όλους τους εκπαιδευτικούς.
* Αυτά όλα προϋποθέτουν ειδικές γνώσεις των εκπαιδευτικών. Πότε θα τις αποκτήσουν;
- Ολοι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παρακολουθήσουν τη σχετική επιμόρφωση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010.
(παρένθεση δικιά μου: ΜΕΧΡΙ το Σεπτέμβριο 2010;)
-
α οχι.....ειναι παραλογο........ :-\....οφειλει να τους απολυσει...να παρουν το πιστοποιητικο με εξετασεις....μετα να δωσουν ασεπ...κ μετα αν επιτυχουν....να τους ξαναπαρει.....ε τι..... η θα το κανει η δεν θα το κανει...!!!! ;D ;) :P
-
Nα ρωτήσω βρε παιδιά,εγώ στη σχολή μου(φιλολογία) είχα μάθημα παιδαγωγικών και πρακτική έξω σε σχολεία.Για ποιο λόγο πρέπει να αποκτήσω πιστοποιητικό;δεν αρκεί ότι στο Πανεπιστήμιο υπήρχαν τέτοια μαθήματα;
Προφανώς όχι! Πρέπει να είμαστε και με τη... βούλα, σαν τα πεπόνια και τα καρπούζια :P Και τι έπεται στη συνέχεια, πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, ασφαλούς οδήγησης, τεστ κοπώσεως κλπ; :P
-
Πάντως, το ξέραμε εδώ και 13 χρόνια ότι κάποια στιγμή θα γινόταν, όσο κι αν κάποιοι πανεπιστημιακοί μπλόκαραν το Νόμο 2525/97 και το ΠΠΔΕ. Ο Αρσένης (βασικά ο Κασσωτάκης) το πρότεινε και το ψήφισαν, η Διαμαντοπούλου το επαναφέρει και το εφαρμόζει. Ξέχωρα όμως από την πλάκα, συνάδελφοι, ο διορισμός των παλιών καθηγητών που έγινε μέσω της επετηρίδας χωρίς να έχουν καλό βαθμό πτυχίου ή άλλα μόρια, χωρίς παιδαγωγική κατάρτιση (πόσους δε θυμόμαστε από τα σχολικά μας χρόνια που ήταν ακατάλληλοι για την εκπαίδευση, όσες γνώσεις κι αν είχαν!) και χωρίς να περάσουν από την ψυχοφθόρο διαδικασία του ΑΣΕΠ φαντάζει άδικος σε σχέση με το δικό μας που και βαθμούς κυνηγήσαμε και μεταπτυχιακούς τίτλους πήραμε και όσα μόρια χρειάζονταν συν τις μαρτυρικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ! Φυσικά και δεν εννοώ (ούτε για πλάκα) να απολυθούν (!), αλλά εννοείται πως ΠΡΕΠΕΙ να επιμορφωθούν για να θυμηθούν τι εστί σχολείο, μάθηση και διδασκαλία και να ενεργοποιηθούν πια, ξεχνώντας καρέκλες και φροντιστήρια!
-
Επομένως, τα μαθήματα Παιδαγωγικής σε προπτυχιακό επίπεδο ή τα προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης σε τμήματα που ούτε έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο την Παιδαγωγική (για παράδειγμα στο τμήμα Φιλολογίας σε αντίθεση με το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) ούτε έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματα σπουδών τους επαρκή αριθμό παιδαγωγικών μαθημάτων (πχ. τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής,
-
Επομένως, τα μαθήματα Παιδαγωγικής σε προπτυχιακό επίπεδο ή τα προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης σε τμήματα που ούτε έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο την Παιδαγωγική (για παράδειγμα στο τμήμα Φιλολογίας σε αντίθεση με το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) ούτε έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματα σπουδών τους επαρκή αριθμό παιδαγωγικών μαθημάτων (πχ. τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής,
-
Το τι θα γίνει ακόμα δεν το ξέρουμε. Μην λέμε όμως και ανακρίβειες που ακόμα δεν ισχύουν.
-
Lucinda, έχω δηλώσει και σε άλλες μου απαντήσεις πως γράφω με ακρίβεια για ό,τι ισχύει στα τμήματα του δικού μου Πανεπιστημίου, του Εθνικού & Καποδιστριακού Αθηνών. Έτσι, στο τμήμα Φιλολογίας της Αθήνας κάνουν μόνο ένα υποχρεωτικό μάθημα Παιδαγωγικής και ένα Διδακτικής. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει παιδαγωγική επάρκεια. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αποκατάστασης καμιάς αλήθειας. Ευχαρίστως όμως να ξανακοιτάξω το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του δικού σου τμήματος, του Δημοκρίτειου, αν και θυμάμαι πως κάνουν ένα υποχρεωτικό και τα άλλα δύο είναι υποχρεωτικά επιλογής (δηλαδή οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν άλλο μάθημα). Όπως και να έχει όμως εννοείται πως δεν κάνουν τα παιδαγωγικά μαθήματα της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής των ΦΠΨ & ΦΠ.
Όσον αφορά στη δεύτερη επισήμανση, ο νόμος αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει και τις καθηγητικές σχολές, τις οποίες δεν αναφέρεις.
Θα μου επιτρέψεις, αλλά ανακρίβεια είναι αυτό που γράφεις. Στο Νόμο 2525/97, παράγραφο του οποίου παρέθεσα, σχετικά με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας ΔΕΝ αναφέρονται οι καθηγητικές σχολές, αλλά μόνο τα τμήματα που διάβασες. Το γεγονός ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται (έως σήμερα) και ότι οι απόφοιτοι όλων των παραδοσιακών καθηγητικών σχολών γίνονται δεκτοί στους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικών το ανέφερα παραπάνω σε απαντήσεις μου και συγκεκριμένα στη Σμάρω.
-
εγώ αυτό που καταλαβαίνω, είναι οτι είτε είσαι απόφοιτος καθηγητικής σχολής είτε όχι, θα πρέπει να το αποκτήσεις αυτό το ΝΕΟ ΧΑΡΤΙ, αλλιως δε θα έχεις δικαίωμα να συμμετέχεις σε διαγωνισμό ασεπ.
εγω απορία έχω με το ΠΩΣ,ΠΟΥ, ΠΟΤΕ.........Δεν έχουν διευκρινήσει τίποτα. οπότε περιμένουμε.........
-
Σμάρω, εκτός από τα τμήματα που αναφέρει ο σχετικός νόμος (ΦΠΨ, ΠΤΔΕ, ΠΤΝ, ΑΣΠΑΙΤΕ), στα οποία πρέπει να προστεθούν το Ειδικής Αγωγής του
-
εγώ αυτό που καταλαβαίνω, είναι οτι είτε είσαι απόφοιτος καθηγητικής σχολής είτε όχι, θα πρέπει να το αποκτήσεις αυτό το ΝΕΟ ΧΑΡΤΙ, αλλιως δε θα έχεις δικαίωμα να συμμετέχεις σε διαγωνισμό ασεπ.
εγω απορία έχω με το ΠΩΣ,ΠΟΥ, ΠΟΤΕ.........Δεν έχουν διευκρινήσει τίποτα. οπότε περιμένουμε.........
Την ίδια απορία έχουμε όλοι, ανεξαρτήτως κλάδου. :-\
Σίγουρα πάντως για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται μεγάλη οργάνωση,χρήματα και χρόνος.
Πρέπει να καθοριστεί ποιός φορέας θα το παρέχει, πως θα το παρέχει, ποιοί θα διδάσκουν, πότε, πού, πόσο θα διαρκεί κλπ. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι πολλοί απόφοιτοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, έχουν οικογένειες, εργάζονται...δεν είναι τόσο εύκολο να γυρίσεις τόσες χιλιάδες ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο, 9 - 5 καθημερινές πλην Σαββατοκύριακου!
Εκτός αν σκέφτεται να το κάνει e-learning, μιας και η αγαπητή Υπουργός μας βγήκε tech-freak. :P
Mέχρι να μάθουμε μην αγχώνεσαι, cause patience is the companion of wisdom. :)
-
δεν δινουν ασεπ οι κομμωτριες? και πως διοριζονται?
-
Μην ξεχνάτε ότι επιμόρφωση ήδη διορισμένων εκπαιδευτικών είχε γίνει το 93-94, όπου όλοι (ή τουλάχιστον οι περισσότεροι ) πέρασαν υποχρεωτικά από ΠΕΚ.
Αν θελήσουν να το κάνουν (και δεν είναι μόλο λόγια του αέρα για δημιουργία εντυπώσεων) υπάρχουν τρόποι...
-
Προσωπικά διαφωνώ (εάν γίνει κάτι τέτοιο και δεν είναι ράδιο αρβύλα) με το να έχει αυτό το "πιστοποιητικό" αναδρομική ισχύ.
Εύχομαι να μην γίνει με αυτό το "πιστοποιητικό" όπως έγινε με τα σεμινάρια ειδικής αγωγής και να μπορούν να το πάρουν μόνο όσοι έχουν τα χρήματα να το "αγοράσουν" ::)
Πιθανόν να είναι ένας τρόπος να γεμίσουν ταμεία ... >:(
-
Απορώ με μερικούς πώς μπορούν τόσο άνετα να δεχθούν "ακύρωση" του πτυχίου τους και επανεξέταση των "προσόντων" τους μετέχοντας στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ της Αννούλας. ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δεχθώ πώς γίνεται να δεχόμαστε ΑΚΥΡΩΣΗ και ΑΜΦΙΣ
-
ας είχαν προνοήσει όσο ήδη σπουδάζαμε με περισσότερα μαθήματα απ το παοδαγωγικό και όχι τώρα αναδρομικά να σε ακυρώνουν ως εκπαιδευτικό έτσι για να έχουν ν ασχολούνται ,δε γίνεται η εκαστοτε κυβέρνηση να φέρνει τα πάνω κατω με αλλαγη μαθηματων ,αλλαγή εξεταστικού συστήματος εις βαρος μαθητων και καθηγητων .Δε φταίμε εμεις κύριοι για τους οδηγούς σπουδών μας ,καθηγητές θέλαμε να γίνουμε και όχι τα πειραματόζωα σας ,αλλό πώς να διδάξω κατι και αλλο τί να διδάξω !!!!!
-
Έρση, βεβαίως άλλο το "πώς" και άλλο το "τι". Καταλαβαίνεις όμως ότι και τα δύο είναι αλληλένδετα και απαραίτητα για έναν εκπαιδευτικό. Και επειδή είναι εκπαιδευτικός το "πώς", συνάδελφοι, είναι σημαντικό. Δυστυχώς, αυτά περί παιδαγωγικής επάρκειας και κατάρτισης (και περί πιστοποιητικού) δεν είναι καινούρια! Στις ίδιες σχολές σπουδάσαμε και πάντοτε επιμέναμε από τη μια οι πρόεδροι και διευθυντές των άλλων τμημάτων να εντάσσουν αρκετά μαθήματα από τον Τομέα Παιδαγωγικής στο πρόγραμμά τους και όχι 1 ή 2 και από την άλλη οι φοιτητές έστω να τα επιλέγουν, για να ενισχύουν την εκπαιδευτική τους ιδιότητα. Κανένας πρόεδρος τμήματος όμως δεν το έκανε εις βάρος των φοιτητών τους και της παιδαγωγικής τους κατάρτισης και λίγοι φοιτητές το έκαναν αφήνοντας κατά μέρους τις... γνωστές νοοτροπίες περί των τμημάτων μας (τις έχουμε υπεραναλύσει, δεν γράφω περαιτέρω). Και από τα φοιτητικά μου χρόνια συμβούλευα και από τη θέση μου τώρα συμβουλεύω εκκολαπτόμενους συναδέλφους να εξαντλούν τις επιλογές τους σε παιδαγωγικά μαθήματα, αφού οι αρμόδιοι καθηγητές -που διετέλεσαν και πρυτάνεις- δεν ήθελαν να προβούν σε αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων τους.
Aspinoulas, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών δεν είναι καινούριο φαινόμενο, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Μην τραγικοποιούμε τις καταστάσεις. Συμφωνώ όμως ότι αυτό το κυνήγι τίτλων και βεβαιώσεων θα έπρεπε τουλάχιστον να οδηγήσει σε κατάργηση των αλλεπάλληλων εξετάσεων - πιστοποιήσεων των πτυχιούχων. Ο ΑΣΕΠ πρέπει να καταργηθεί. Γιατί ο ΑΣΕΠ ακυρώνει τα πτυχία, όχι το όποιο πιστοποιητικό. Οι επαρκείς παιδαγωγικές γνώσεις είναι εφόδιο για την αποτελεσματικότερη άσκηση του εκπαιδευτικού μας έργου. Μην ξεχνάς ότι μπορεί οι καθηγητικές σχολές να είχαν εξαιρεθεί κατόπιν ρυθμίσεων (...), το ΠΠΔΕ όμως είχε ψηφιστεί με Νόμο και όλοι το γνώριζαν, καθώς επίσης υπάρχουν ειδικότητες (κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, νομικοί, πληροφορικοί κλπ.) που μέχρι τώρα πρέπει να προσκομίσουν παιδαγωγική επάρκεια για να διοριστούν. Αυτών το πτυχίο τόσα χρόνια δεν το ακύρωναν κατ'εσέ; Και όταν γράφεις "Ποιος όμως δεν έχει κάνει παρόμοια μαθήματα στη σχολή του;", πώς το τεκμηριώνεις; Ήταν αρκετά για να υποστηρίξουν την παιδαγωγική επάρκεια; Ένα ή δύο εισαγωγικά μαθήματα Παιδαγωγικής ή Διδακτικής δεν παρέχουν τις γνώσεις που προϋποθέτει η επάρκεια και κατάρτιση.
-
Lucinda, έχω δηλώσει και σε άλλες μου απαντήσεις πως γράφω με ακρίβεια για ό,τι ισχύει στα τμήματα του δικού μου Πανεπιστημίου, του Εθνικού & Καποδιστριακού Αθηνών. Έτσι, στο τμήμα Φιλολογίας της Αθήνας κάνουν μόνο ένα υποχρεωτικό μάθημα Παιδαγωγικής και ένα Διδακτικής. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει παιδαγωγική επάρκεια. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αποκατάστασης καμιάς αλήθειας. Ευχαρίστως όμως να ξανακοιτάξω το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του δικού σου τμήματος, του Δημοκρίτειου, αν και θυμάμαι πως κάνουν ένα υποχρεωτικό και τα άλλα δύο είναι υποχρεωτικά επιλογής (δηλαδή οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν άλλο μάθημα). Όπως και να έχει όμως εννοείται πως δεν κάνουν τα παιδαγωγικά μαθήματα της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής των ΦΠΨ & ΦΠ.
Όσον αφορά στη δεύτερη επισήμανση, ο νόμος αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει και τις καθηγητικές σχολές, τις οποίες δεν αναφέρεις.
Θα μου επιτρέψεις, αλλά ανακρίβεια είναι αυτό που γράφεις. Στο Νόμο 2525/97, παράγραφο του οποίου παρέθεσα, σχετικά με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας ΔΕΝ αναφέρονται οι καθηγητικές σχολές, αλλά μόνο τα τμήματα που διάβασες. Το γεγονός ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται (έως σήμερα) και ότι οι απόφοιτοι όλων των παραδοσιακών καθηγητικών σχολών γίνονται δεκτοί στους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικών το ανέφερα παραπάνω σε απαντήσεις μου και συγκεκριμένα στη Σμάρω.
Όσον αφορά στη πρώτη επισήμανση τα παιδαγωγικά-διδακτική-ψυχολογία στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωτικά επιλογής. Κι όπως θυμάμαι εγώ όλοι μα όλοι οι φοιτητές είχαν αυτά τα μαθήματα για δύο λόγους. Γιατί το επιλογής είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου και γιατί μέχρι που αποφοίτησα εγώ, αλλά και κάποια χρονάκια αργότερα δεν υπήρχε κανένα άλλο μάθημα προσφερόμενο για να επιλέξουν. Αυτά ίσχυαν από την ίδρυση του τμήματος (1995-1996) και τουλάχιστον μέχρι το 2005-6. Καταλήγω λοιπόν, ότι οι απόφοιτοι του τμήματος ελληνικής φιλολογίας του ΔΠΘ (ως το 2005 τουλάχιστον) έχουν κάνει 4 εξάμηνα παιδαγωγικά-διδακτική.
Για την δεύτερη επισήμανση ο νόμος για την παιδαγωγική κατάρτιση αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρος και λέει τα εξής, τα μισά από τα οποία λείπουν από την παράθεσή σου:
"Τα πτυχία που αντικαθιστούν το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) είναι τα κάτωθι:
α) Των Τμημάτων Α.Ε.Ι.:
-Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών
-Δημοτικής Εκπαίδευσης
-Επιστημών της Αγωγής ή Επιστημών Αγωγής Προδημοτικής Εκπαίδευσης ή Επιστημών της
Αγωγής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Κύπρου
-Φιλοσοφίας
-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
-Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών
β) Σχολής Νηπιαγωγών
γ) Παιδαγωγικής Ακαδημίας
δ) Διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακός τίτλος στις επιστήμες της Αγωγής και
ε) Καθηγητικών Σχολών.
Σημειώνεται ότι Καθηγητικές σχολές κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2 παρ.5 του Ν.1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α΄), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ.2 του Ν.3194/2003 (ΦΕΚ 267/20-11-2003 τ.Α΄), για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από το έτος 2004 και εφεξής, νοούνται τα πανεπιστημιακά τμήματα, των οποίων οι πτυχιούχοι διορίζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα άρθρα 12, 13 και 14 του Ν.1566/1985, χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου ή πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης, σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ70 Δασκάλων, ΠΕ60 Νηπιαγω-γών και των κλάδων ΠΕ1 Θεολόγων, ΠΕ2 Φιλολόγων, ΠΕ3 Μαθηματικών, ΠΕ4 Φυσικών, ΠΕ5 Γαλλικής Γλώσσας, ΠΕ6 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ7 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ8 Καλλιτεχνικών Μαθη-μάτων, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας, ΠΕ16 Μουσικής (πτυχιούχων Πανεπι-στημίων), ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών, ΠΕ33 Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), ΠΕ34 Ιταλικής Γλώσσας, καθώς και η Ανώτερη Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχα-νικών (Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.) της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαί-δευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) για διορισμό εκπαιδευτικών στον κλάδο ΠΕ17 (άρθρο 8, παρ.2 του Ν.3194/2003, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 18 παρ.5 του Ν.3404/2005, ΦΕΚ 260 τ.Α΄ και το άρθρο 1 παρ.3 του Ν.3687/2008)."
Καλημέρα σας!
-
Ξεκινώ από το τελευταίο και συμφωνώ ότι αυτό το αέναο κυνήγι τίτλων και "χαρτιών", αυτή η ψυχοφθόρος διαδικασία εξετάσεων και δοκιμασιών, είναι απαράδεκτη. Συμφωνούμε, λοιπόν, όλοι με αυτή τη βάση. Δυστυχώς, όμως, σε μια εποχή που οι πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί οποιασδήποτε βαθμίδας είναι χιλιάδες και οι θέσεις είναι λίγες, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος αξιολόγησης των ικανοτήτων και της επάρκειας του μελλοντικού εκπαιδευτικού. Σίγουρα δε θα μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης σχολών και τμημάτων, ο καθένας έχει τα επιχειρήματά του και τη γνώμη του (η οποία, όσο υποκειμενική κι αν είναι, καλό είναι να βασίζεται σε ουσιαστικά επιχειρήματα), ανέφερα όμως κάποιες λεπτομέρειες των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων μας, γιατί μπορεί να αστειεύτηκες με το πιστοποιητικό γνωστικού, αναφέρθηκες όμως μονομερώς στις ελλείψεις των τμημάτων, τις οποίες έσπευσα να διορθώσω για του λόγου το αληθές και για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Επίσης, έγραψες για κάποιες περιπτώσεις πτυχιούχων από όλα τα τμήματά μας (εννοώ των ΠΕ02 φιλολόγων καθηγητών) που γνωρίζεις προσωπικά, χωρίς όμως αυτές να είναι ενδεικτικές και να αποτελούν τον κανόνα. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι ο πτυχιούχος με ελλείψεις είτε στα γνωστικά αντικείμενα είτε στην Παιδαγωγική δύσκολα επιτυγχάνει στους εκάστοτε διαγωνισμούς πρόσληψης.
θελω να σου πω, οτι προσωπικα πιστευω πως το να εχει καποιος ενα χαρτι...απο καποια σχολη δεν σημαινει κατι....δεν αποδεικνυει κατι και ουτε τον κανει ικανοτερο καποιου αλλου.....υπαρχουν πολλοι παραγοντες...κ σιγουρα αυτοι δεν σχετιζονται με το ποιο τμημα τελειωσε αλλα ουτε με το αν εκανε πρακτικη ασκηση!
Αυτό κάλλιστα θα μπορούσε, λοιπόν, να ισχύει -σύμφωνα με τη γνώμη σου- και για το γνωστικό είτε είναι πτυχιούχος κατεύθυνσης Γλωσσολογίας, όπως εσύ, είτε Ιστορίας είτε Παιδαγωγικής, αναιρώντας τα περί διαφωνίας σου στο"φλέγον" ζήτημα των τμημάτων μας... Γιατί εκπλήσσομαι, όταν διαβάζοντας σε άλλα topics πχ. για την ανόητη υπεροχή του κλασικού δε βλέπω να διαφωνούν οι συνάδελφοι πτυχιούχοι τμήματος Φιλολογίας και Γλωσσολογίας και όταν τίθεται κάποια... "υπεροχή" παιδαγωγού στα θέματα διδακτικής και παιδαγωγικής, να υπάρχει άμεση ένσταση. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως ένας πτυχιούχος κατεύθυνσης ΜΝΕΦ είναι ειδικευμένος στη νεοελληνική λογοτεχνία περισσότερο από τις άλλες κατευθύνσεις (αφού αποτελεί επιστημονικό του αντικείμενο), έτσι και οι πτυχιούχοι Παιδαγωγικής ΦΠΨ είναι ειδικευμένοι στα θέματα αγωγής, εκπαίδευσης, μάθησης και διδασκαλίας, που αποτελούν ισχυρό εφόδιο (πολλές φορές ισχυρότερο κι από άλλα) για το μετέπειτα εκπαιδευτικό τους έργο.
Και έχεις απόλυτο δίκιο!!! Οι πτυχιούχοι Παιδαγωγικής ΦΠΨ είναι πιο ειδικευμένοι σε θέματα εκπαίδευσης από άλλους συναδέλφους ΠΕ02. Εάν όμως το υπουργείο διαιρέσει τον κλάδο ΠΕ02 δίνοντας παιδαγωγική επάρκεια μόνο σε αποφοίτους ΦΠΨ με την λογική ότι το εφόδιο της παιδαγωγικής επάρκειας είναι πιο ισχυρό από άλλα εφόδια... γιατί να μην ζητήσω να δημιουργηθεί και πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης του θέματος που καλείται ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάξει ;
Το ιδανικό θα ήταν να αξιολογούμαστε από την πρόοδο των μαθητών μας.
Να υπενθυμίσω : Το τόπικ ξεκίνησε με ενδιαφερόμενους κυρίως εκείνους που χρειάζονται ΑΣΠΑΙΤΕ για να διοριστούν...
-
Απορώ με μερικούς πώς μπορούν τόσο άνετα να δεχθούν "ακύρωση" του πτυχίου τους και επανεξέταση των "προσόντων" τους μετέχοντας στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ της Αννούλας. ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δεχθώ πώς γίνεται να δεχόμαστε ΑΚΥΡΩΣΗ και ΑΜΦΙΣ
-
Δεν έχω καταλάβει...
Οι ΠΕ04 - καθηγητικές σχολές, μέχρι τώρα θεωρητικά πάντα, υποτίθεται ότι είχαν παιδαγωγική επάρκεια. Μαζι με το πτυχίο δώρο και η επάρκεια. Όχι τίποτα άλλο, αλλα στη σχολή μου δεν ήταν υποχρεωτικά τα μαθήματα διδακτικής-παιδαγωγικών. Προσωπικά τα παρακολουθησα 3 εξάμηνα μόνο και μόνο επειδή μ'αρεσε.
Με τις εξαγγελίες για την επάρκεια αναρρωτιέμαι. Πρέπει να παρακολουθήσω κάποιο σεμινάριο; Να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό; Τι μπορώ να κάνω μέχρι το Σεπτεμβρη του 2010; (μιλάμε τια 5 μήνες). Και αναρρωτιέμαι. Απο τι θα κρίνεται η εισαγωγη/εγγραφη κάποιου στα προγράμματα;
Μην το κοροιδευουμε, έχω χάσει θέση διδακτορικου απο τα "μέσα" και τα έξω των πανεπιστημίων παρότι ήμουν η μοναδική υποψήφια που πληρούσα τις προυποθέσεις. Και μιλάω για ένα διδακτορικό που δεν το ήξερε ούτε η μάνα του, που λέει ο λόγος.
Τώρα που οι αιτήσεις θα είναι χιλιάδες για 20-30 (άντε και 50) θέσεις... ποιος θα αποφασίζει ποιος θα παρακολουθησει το πρόγραμμα; Σφαγή θα γίνει. Και μη σας πω ότι προβλέπω να πρέπει να τα χρυσοπληρώσουμε τα σεμιναρια/μεταπτυχιακά αυτά. Εμ τι... να μην βγάλει και κάτι το πανεπιστήμιο απο αυτά;
-
Και μη σας πω ότι προβλέπω να πρέπει να τα χρυσοπληρώσουμε τα σεμιναρια/μεταπτυχιακά αυτά. Εμ τι... να μην βγάλει και κάτι το πανεπιστήμιο απο αυτά;
[/quote]
Έλα ντε...
-
Όσον αφορά στη πρώτη επισήμανση τα παιδαγωγικά-διδακτική-ψυχολογία στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωτικά επιλογής.
Lucinda, πρωτίστως να διαχωρίσουμε τα μαθήματα Παιδαγωγικής από αυτά της Ψυχολογίας. Μπορεί να αποτελούν συγγενικές επιστήμες, άλλο όμως η παιδαγωγική και άλλο η ψυχοπαιδαγωγική κατάρτιση. Και εμείς σε αυτή τη συζήτηση μιλούμε για την παιδαγωγική επάρκεια και κατάρτιση. Πάντως, χαίρομαι που διευκρίνησες και επιβεβαίωσες αυτό που έγραψα περί υποχρεωτικών επιλογής στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Κομοτηνής. Γιατί όλοι γνωρίζουμε τη διαφορά υποχρεωτικού μαθήματος και υποχρεωτικού επιλογής από μια λίστα μαθημάτων. Δέχομαι όμως και δεν αμφισβητώ αυτό που γράφεις, ότι μέχρι το 2005 δεν υπήρχαν άλλα μαθήματα υποχρεωτικά επιλογής εκτός από τα παιδαγωγικά. Θα μπορούσαν άλλωστε να το επιβεβαιώσουν και συνάδελφοι του εν λόγω τμήματος. Μελετώντας όμως πάλι το πρόγραμμα σπουδών σας διαπιστώνω πως σήμερα υπάρχει ένα μάθημα Εισαγωγής στην Παιδαγωγική Επιστήμη στο Ε΄ εξάμηνο (δε διευκρινίζεται αν είναι υποχρεωτικό επιλογής), ένα Γενικής Διδακτικής στο Ζ΄ και ένα Ειδικής Διδακτικής στο Η΄(τα δύο τελευταία είναι υποχρεωτικά επιλογής ΜΑΖΙ με Νεοελληνική Ιστορία, Νεοελληνική Φιλολογία, Καθημερινός
-
Χλωρίνη, διαχωρισμός κλάδου δεν τέθηκε ποτέ από το υπουργείο, αλλά από κάποιους μεμονωμένους συναδέλφους που σκεπτόμενοι μονόπλευρα και συμφεροντολογικά θέτουν ως προτεραιότητά τους το προσωπικό τους βόλεμα. Διαχωρισμός όμως ΠΕ02 δεν υφίσταται.
Όσο για αυτό που έγραψες περί πιστοποιητικού επαρκούς γνώσης θέματος από κάποιους, καλό θα ήταν να διάβαζες προσεκτικότερα προηγούμενη απάντησή μου σε συνάδελφο. Παραθέτω:
"ελλείψεις στα γνωστικά/διδακτικά αντικείμενα έχουν και τα άλλα δύο ελληνικά τμήματα των φιλοσοφικών σχολών. Οι απόφοιτοι του τμήματος Φιλολογίας με ένα μάθημα Ιστορίας ή Φιλοσοφίας δεν έχουν τεράστιες ελλείψεις στα συγκεκριμένα αντικείμενα; Εκτός φυσικά από το ένα μάθημα Εισαγωγής στην Παιδαγωγική & ένα Διδακτικής, σύνολο μόνο 2, ankas. Αντιθέτως, οι φοιτητές ΦΠΨ διδάσκονται περισσότερα μαθήματα πχ. Ιστορίας ή Φιλοσοφίας από εκείνους του τμήματος Φιλολογίας και περισσότερα μαθήματα Αρχαίων ή Νέων Ελληνικών ή Φιλοσοφίας από εκείνους του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Μήπως, λοιπόν, οι πτυχιούχοι και των δύο αυτών τμημάτων εκτός από το ΠΠΔΕ να πρέπει να πάρουν και πιστοποιητικό γνωστικού όπου χρειάζεται;"
ΥΓ: Αναφέρομαι στα τμήματα Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
-
Αγαπητέ Ιωάννη, νομίζω ότι παίζουμε με τα λόγια κι όλο αυτό είναι ατέρμονο. Τι μου λες για ώρες(5 εδώ, 9 εκεί κλπ κλπ) και διάκριση κλάδων ψυχολογίας, που είναι κάτι άλλο από τα παιδαγωγικά και ένα σωρό αναλύσεις. Εγώ ξέρω ότι στην αναλυτική μου, όπως και τόσος κόσμος που αποφοίτησε από το συγκεκριμένο τμήμα (τουλάχιστον ως το 2005) έχει αναγραφόμενα ως 4 εξαμηνιαία μαθήματα παιδαγωγικά-διδακτική-ψυχολογία. Το πώς ονομάζεται ακριβώς στο πρόγραμμα σπουδών, μπορεί να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, που δεν γνωρίζω, ούτε και φαντάζομαι. Εγώ ξέρω ότι στο συγκεκριμένο τμήμα διδαχθήκαμε όλα όσα νοούνται ως παιδαγωγικές γνώσεις και αυτές περιλαμβάνουν και παιδαγωγικές θεωρίες και διδακτική και ψυχολογία. Δώσαμε εξετάσεις στο τέλος κάθε εξαμήνου και περάσαμε τα μαθήματα αυτά. Το αν έγινε το μάθημα 3 ή 5 ή 10 ώρες δεν με αφορά γιατί έχει να κάνει με το τι αποφασίζει κάθε σχολή. Κι όλοι μας ξέρουμε πως ο όγκος της βιβλιογραφίας που είχαμε να διαβάσουμε ως φοιτητές δεν είχε καμία σχέση με αυτά που είχε προλάβει να παραδώσει ο καθηγητής στις εξαμηνιαίες διαλέξεις.
Επιπλέον, με τον όρο παιδαγωγική κατάρτιση, εγώ τουλάχιστον, καταλαβαίνω ότι νοείται η γνώση λίγο από όλες αυτές τις συγγενικές επιστήμες όπως λες, που όλες μαζί δίνουν(ως ένα βαθμό πάντα) την δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να διαχειρίζεται τις καταστάσεις και να διδάσκει με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο.
Σχετικά με το δεύτερο σκέλος και τον νόμο για την παιδαγωγική επάρκεια, δεν αρνήθηκες την συνέχεια του νόμου, αλλά δεν την ανέφερες κιόλας στην παράθεση του νόμου. Αφού υπάρχει αυτή η τροποποιητική, όπως την είπες γιατί εγώ το ξέρω για νόμο, γιατί δεν την παραθέτεις για να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος που σε διαβάζει; Υπάρχουν και πολύ νέοι συνάδελφοι, που δεν γνωρίζουν ακόμα καλά τα πράγματα και τι ισχύει και τι όχι. Αυτά πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας!
Και για να σταματήσει εδώ όλο αυτό. Ας μην παραθέτουμε νόμους ή τα προγράμματα των σχολών για να αποδείξουμε ποιος έχει ή ποιος δεν έχει παιδ.κατάρτιση και ποιος την δικαιούται ή δεν την δικαιούται. Όλα αυτά είναι μία μεθοδευμένη κίνηση του υπουργείου, που μας χωρίζει σε κάστες και μια ανεβάζει την μία και μια την άλλη. Αυτοί που την μια στιγμή χαίρονται γιατί ένας νόμος μπορεί να τους καλύπτει, την άλλη στιγμή μπορεί να βρεθούν στο Καιάδα. Ρόδα είναι και γυρίζει. Συνάδελφοι δεν υπάρχει λέξη να περιγράψει την κατάσταση κι εμείς αντί να τους πάρουμε με τις πέτρες κάνουμε φιλολογικές συζητήσεις.
-
-
Συνάδελφοι νομίζω ότι πρέπει να γίνει κατανοητό κάτι : δεν είμαστε υπεύθυνοι για τα προγράμματα σπουδών των σχολών μας. Αν είναι δυνατόν να αμφισβητήσουμε την επάρκεια ενός προγράμματος σπουδών σχολής που μέχρι τώρα έδινε δικαίωμα στον απόφοιτό του να μπει στην εκπαίδευση. Αν υπάρχουν σχολές -τώρα -που δε θα έπρεπε για κάποιο λόγο να λέγονται ¨καθηγητικές" με την παιδαγωγική έννοια του όρου, αυτό είναι μια πολυ μεγάλη συζήτηση με πολιτικές προεκτάσεις αλλά σε κάθε περίπτωση για μας ΟΛΟΥΣ θα πρέπει να ισχύει το ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΟΣ όσον αφορά την παιδαγωγική μας επάρκεια. Προβλήματα στα προγράμματα σπουδών υπάρχουν . Αν θέλουν να τα λύσουν όμως θα πρέπει ό,τι αποφασίσουν να ισχύει να είναι σύνέπεια διαλόγου και μόνο για τους ΝΕΟΥΣ απόφοιτους οι οποίοι -με το νέο πρόγραμμα σπουδών τους πλέον- θα πάρουν και "πιστοποιητικό".
-
Ακριβως.......... αλλιως με την λογικη οτι μονο μεσου ΑΣΕΠ φαινεται ο καλτερος εκπαιδευτικος οπως λεει και η αννουλα θα επρεπε να φυγουν ολοι οι μονιμοι που διοριστικαν χωεις ΑΣΕΠ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ?????????? απλα προσπαθουν να κανουν το διορισμο μας απιαστο ονειρο........... αν ειναι ονειρο πλεον με ολα αυτα που εχουμε περασει. και θα περασουμε.... μαλλον εφιαλτης εχει γινει............
-
Πρέπει να πιέσετε, συνάδελφοι, να καταργηθεί ο ΑΣΕΠ. Τώρα τι άλλο θα σκαρφιστούν... αυτό είναι άλλο θέμα (σοβαρό). Δεν περίμενε όμως κανείς ένα πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, για να θεωρήσει το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως άπιαστο όνειρο! Ήδη οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που συν/ανταγωνίζονται για λιγοστές θέσεις (από τις οποίες οι μισές είναι καπαρωμένες από πολύτεκνους -ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό το μέτρο!) αποδεικνύουν περίτρανα ότι και πιστοποιητικό να μην υπήρχε το όνειρο είναι άπιαστο για τους περισσότερους... Το επάγγελμα/λειτούργημά μας, όπως και τα περισσότερα, δυστυχώς, κορέστηκε. Και μην παρασύρεστε από τη φούσκα των δημοδιδασκάλων. Κάποτε η ψαλίδα θα κλείσει και οι θέσεις θα συμπληρωθούν, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι βάσεις των τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης στα πραγματικά τους (χαμηλά) επίπεδα, όπως ήταν στην εποχή μου...
-
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4564973
-
Άλλο ένα κόλπο για να παρακάμψουν την ιεραρχία στους διορισμούς. Αυτό που θα κάνουν είναι να δίνουν τα πανεπιστήμια 300 θέσεις πχ για το πρόγραμμα παιδαγωγικής επάρκειας. Όσοι έχουν μέσον να γίνονται δεκτοί και να διορίζονται.. Όλοι οι άλλοι άνεργοι. Το ίδιο κόλπο έκανε και ο Λυκουρέντζος για να βολέψει την κόρη του με μία προεκλογική τροπολογία που το έδειξε ο Τριανταφυλόπουλος. Απλά τώρα αυτό θα γίνει σε όλους τους κλάδους.
Θεωρητικά θα ήταν πολύ καλό μέτρο ώστε να έχουμε καλύτερους εκπαιδευτικούς. Αλλά πιστεύω ότι πρακτικά θα γίνει για να καταργηθεί η αξιοκρατία διορισμών που υπάρχει σε κάποιου κλάδους.
-
δεν καταλαβα......... οσοι παρακολουθησουν το προγραμμα αυτο του πανεπιστημιου κρητης θα προηγηθουν στον ΑΣΕΠ απο τους αλλους μαθηματικους που δεν θα το εχουν? βοηθηστε βρε παιδια.......... το εχω καψει με ολα αυτα και εχω και ξανθα γονιδια.............. ;D ;D ;D ;D ;D
-
Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στο περιβόητο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας και ίσως καταφέρει να λύσει κάποιες απο τις απορίες σας.
Στο κείμενο «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Πρώτα ο μαθητής» που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στις 4 Μαρτίου 2010 στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται αναφορά«στην καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης». Σύμφωνα με το κείμενο «η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχεται : α) κατά τη διάρκεια των σπουδών και εντάσσεται στο Πρόγραμμα των Τμημάτων με τη μορφή «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής», β) μετά την αποφοίτηση και με βάση όρους και προϋποθέσεις που τίθενται από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με τα ανώτατα ιδρύματα».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι η εισαγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα προβλέπεται «μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών που θα διαθέτουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης»
Με έγγραφό του (Α.Π. 814/26/1/2010) το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων τα παρακάτω σε σχέση με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης:«…Το Υπουργείο Παιδείας , Δια
-
για το μονο που χαιρομαι ειναι που καταλαβα οτι δεν τα εχω μονο εγω χαμενα με αυτην τη δηλωση.εγω που ειμαι μαθηματικος και βαριομουνα να παρω παιδαγωγικα μαθηματα στο πανεπιστημιο πρεπει να γυρισω το χρονο πισω και να αλλαξω γνωμη;δεν παμε καλα...
-
Πρέπει να πιέσετε, συνάδελφοι, να καταργηθεί ο ΑΣΕΠ. Τώρα τι άλλο θα σκαρφιστούν... αυτό είναι άλλο θέμα (σοβαρό). Δεν περίμενε όμως κανείς ένα πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, για να θεωρήσει το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως άπιαστο όνειρο! Ήδη οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που συν/ανταγωνίζονται για λιγοστές θέσεις (από τις οποίες οι μισές είναι καπαρωμένες από πολύτεκνους -ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό το μέτρο!) αποδεικνύουν περίτρανα ότι και πιστοποιητικό να μην υπήρχε το όνειρο είναι άπιαστο για τους περισσότερους... Το επάγγελμα/λειτούργημά μας, όπως και τα περισσότερα, δυστυχώς, κορέστηκε. Και μην παρασύρεστε από τη φούσκα των δημοδιδασκάλων. Κάποτε η ψαλίδα θα κλείσει και οι θέσεις θα συμπληρωθούν, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι βάσεις των τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης στα πραγματικά τους (χαμηλά) επίπεδα, όπως ήταν στην εποχή μου...
Κατάργηση του ΑΣΕΠ-ΑΙΣΧΟΥΣ τώρα!Ή αυτός ή εμείς :( :-X
-
Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στο περιβόητο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας και ίσως καταφέρει να λύσει κάποιες απο τις απορίες σας.
Στο κείμενο «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Πρώτα ο μαθητής» που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στις 4 Μαρτίου 2010 στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται αναφορά«στην καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης». Σύμφωνα με το κείμενο «η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχεται : α) κατά τη διάρκεια των σπουδών και εντάσσεται στο Πρόγραμμα των Τμημάτων με τη μορφή «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής», β) μετά την αποφοίτηση και με βάση όρους και προϋποθέσεις που τίθενται από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με τα ανώτατα ιδρύματα».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι η εισαγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα προβλέπεται «μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών που θα διαθέτουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης»
Με έγγραφό του (Α.Π. 814/26/1/2010) το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων τα παρακάτω σε σχέση με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης:«…Το Υπουργείο Παιδείας , Δια
-
Αστα να πανε φιλε μου, για την "κυρια" Διαμαντοπουλου ισχυει το "πρωτα ο μαθητης", ισοπεδωντας τις πολυετεις προσπαθειες του εκπαιδευτικου!!
-
Το άρθρο και συγκεκριμένα οι θέσεις της ΟΛΜΕ με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Συνάδελφοι, απλά τίθεται σε εφαρμογή κάτι που θα έπρεπε να λειτουργεί από το '97, αν "κάποιοι" δεν το μπλόκαραν. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε πως στο εξής οι νέοι πτυχιούχοι θα έχουν αυτό το εφόδιο. Για τους παλιούς ή να ισχύει το ισχύον καθεστώς (που είναι το πιο δίκαιο) ή έστω να προβλεφθεί μια ταχύρρυθμη επιμόρφωση, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν (τόσα έχουν περάσει με τους αλλεπάλληλους διαγωνισμούς!) και ΦΥΣΙΚΑ χωρίς καταβολή χρημάτων! Και φυσικά δεν είναι σωστό να διαβάζεις εκπαιδευτικούς οποιουδήποτε κλάδου να γράφουν πως "βαριούνταν να πάρουν παιδαγωγικά μαθήματα", ενώ μία από τις κυριότερες επαγγελματικές διεξόδους και του τμήματος αυτού είναι η εκπαίδευση και η διδασκαλία! Το να μην τα έχει εντάξει το τμήμα στο πρόγραμμα σπουδών του και να διαμαρτύρεται κατόπιν το καταλαβαίνω. Αλλά η... "βαρεμάρα" δε δικαιολογείται εύκολα. Να γιατί επιμένουμε τα μαθήματα Παιδαγωγικής να είναι υποχρεωτικά. Τώρα όσο για το ΠΠΔΕ (όπως παρουσιάζεται στο άρθρο) του τμήματος Μαθηματικών της Κρήτης, το οποίο γρήγορα-γρήγορα έσπευσε να πάρει μέρος της χρυσής πίτας (από πού κι ως πού άλλωστε δίνει πιστοποιητικά παιδαγωγικής;), το θεωρώ ελλιπέστατο και κακοσχεδιασμένο. Στα υποχρεωτικά μαθήματα τι σχέση έχουν η Ευκλείδεια Γεωμετρία και η Θεωρία των Αριθμών, όπως και οι περιοχές "Μαθηματικά για την Εκπαίδευση" και "Ιστορία των Μαθηματικών" δεν έχουν σχέση με παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Αγαπητή Lucinda, νομίζω πως το άρθρο με επιβεβαιώνει περί των διαφορετικών νόμων που λέγαμε, καθώς και για τα credits των πτυχίων.
-
εγώ πάντως που είμαι φιλόλογος - κλασική ειδικευση 4 μαθήματα είχα...2 παιδιαγωγικά και 2 ψυχολογία...
-
Το άρθρο και συγκεκριμένα οι θέσεις της ΟΛΜΕ με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Συνάδελφοι, απλά τίθεται σε εφαρμογή κάτι που θα έπρεπε να λειτουργεί από το '97, αν "κάποιοι" δεν το μπλόκαραν. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε πως στο εξής οι νέοι πτυχιούχοι θα έχουν αυτό το εφόδιο. Για τους παλιούς ή να ισχύει το ισχύον καθεστώς (που είναι το πιο δίκαιο) ή έστω να προβλεφθεί μια ταχύρρυθμη επιμόρφωση, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν (τόσα έχουν περάσει με τους αλλεπάλληλους διαγωνισμούς!) και ΦΥΣΙΚΑ χωρίς καταβολή χρημάτων! Και φυσικά δεν είναι σωστό να διαβάζεις εκπαιδευτικούς οποιουδήποτε κλάδου να γράφουν πως "βαριούνταν να πάρουν παιδαγωγικά μαθήματα", ενώ μία από τις κυριότερες επαγγελματικές διεξόδους και του τμήματος αυτού είναι η εκπαίδευση και η διδασκαλία! Το να μην τα έχει εντάξει το τμήμα στο πρόγραμμα σπουδών του και να διαμαρτύρεται κατόπιν το καταλαβαίνω. Αλλά η... "βαρεμάρα" δε δικαιολογείται εύκολα. Να γιατί επιμένουμε τα μαθήματα Παιδαγωγικής να είναι υποχρεωτικά. Τώρα όσο για το ΠΠΔΕ (όπως παρουσιάζεται στο άρθρο) του τμήματος Μαθηματικών της Κρήτης, το οποίο γρήγορα-γρήγορα έσπευσε να πάρει μέρος της χρυσής πίτας (από πού κι ως πού άλλωστε δίνει πιστοποιητικά παιδαγωγικής;), το θεωρώ ελλιπέστατο και κακοσχεδιασμένο. Στα υποχρεωτικά μαθήματα τι σχέση έχουν η Ευκλείδεια Γεωμετρία και η Θεωρία των Αριθμών, όπως και οι περιοχές "Μαθηματικά για την Εκπαίδευση" και "Ιστορία των Μαθηματικών" δεν έχουν σχέση με παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Αγαπητή Lucinda, νομίζω πως το άρθρο με επιβεβαιώνει περί των διαφορετικών νόμων που λέγαμε, καθώς και για τα credits των πτυχίων.
Αυτό αφορά μόνο Μαθηματικούς,καμιά άλλη ειδικότητα.
-
και 100 μαθηματα παιδαγωγικων να παρακολουθησει καποιος δε σημαινει οτι θα γινει και καλος εκπαιδευτικος.Ειναι χαρισμα να μπορεις να μεταδιδεις τη γνωση σου και αυτο φαινεται καθαρα στην πραξη!
-
για το μονο που χαιρομαι ειναι που καταλαβα οτι δεν τα εχω μονο εγω χαμενα με αυτην τη δηλωση.εγω που ειμαι μαθηματικος και βαριομουνα να παρω παιδαγωγικα μαθηματα στο πανεπιστημιο πρεπει να γυρισω το χρονο πισω και να αλλαξω γνωμη;δεν παμε καλα...
Και πως θα ελεγχθεί αυτό; Μόνο πτυχία καταθέτουμε (και αυτά είναι ισότιμα), άρα μόνο με κατάθεση αναλυτικής βαθμολογίας μπορούν να δουν αν πήρες ή όχι παιδαγωγικά μαθήματα κλπ. Κατά τα άλλα, οι "καθηγητικές" σχολές καλύπτονται από τα υποχρεωτικά μαθήματα (έστω και ένα σχετικό μάθημα που υπάρχει συνήθως στο πρόγραμμα), οπότε κλάιν ;)
-
Στο φυσικο Αθηνας (φανταζομαι και σε αλλες πολεις) εχει ξεχωριστη κατευθυνση την εκπαιδευση. Με μαθηματα υποχρεωτικα τα εκπαιδευση 1 και 2 ιστορια φιλοσοφια φυσικων επιστημων 1 και 2 και ψυχολογια. Υπαρχει περιπτωση λετε καποιος που εχει παρει την κατευθυνση αυτη να απαλασσεται απο πιστοποιητικο; Οχι οτι στην πραξη ειναι καλυτερος παιδαγωγος φυσικα απο καποιον αλλο με αλλη κατευθυνση... Απλα λεμε τωρα μηπως και τη γλιτωνει την ταλαιπωρια.
-
Στο φυσικο Αθηνας (φανταζομαι και σε αλλες πολεις) εχει ξεχωριστη κατευθυνση την εκπαιδευση. Με μαθηματα υποχρεωτικα τα εκπαιδευση 1 και 2 ιστορια φιλοσοφια φυσικων επιστημων 1 και 2 και ψυχολογια. Υπαρχει περιπτωση λετε καποιος που εχει παρει την κατευθυνση αυτη να απαλασσεται απο πιστοποιητικο; Οχι οτι στην πραξη ειναι καλυτερος παιδαγωγος φυσικα απο καποιον αλλο με αλλη κατευθυνση... Απλα λεμε τωρα μηπως και τη γλιτωνει την ταλαιπωρια.
Κανονικά θα έπρεπε, αλλά δεν είναι εκεί η ουσία. Οι υπόλοιποι που διάλεξαν άλλη κατεύθυνση δεν θα έπρεπε να καλύπτονται από το μάθημα ΜΔΦ; Αν αρχίσει ο διαχωρισμός των πτυχιούχων από το ίδιο τμήμα, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ αρνητικές γενικότερα μετά.. Είναι να μη γίνει η αρχή.
-
Εννοειται πως δεν πρεπει να γινει διαχωρισμος στις κατευθυνσεις... Πιο πολυ ετσι για μια γνωμη ρωτησα...
-
Όλγα, η διδακτική είναι κλάδος επιστήμης. Η διδασκαλία δεν είναι μόνο το χάρισμα, η έμφυτη τάση, η έφεση που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στην επικοινωνία. Το γεγονός ότι ενέχει και στοιχεία τέχνης δεν την καθιστά τέχνη. Χρειάζεται συστηματική προσέγγιση και σχεδιασμός, βασισμένος σε ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο που προκύπτει από τα πορίσματα των ερευνών της Παιδαγωγικής και των συγγενών επιστημών. Τα... 100 μαθήματα Παιδαγωγικής -που έγραψες- μπορεί να μην κάνουν κάποιον τον καλύτερο εκπαιδευτικό, θα τον κάνουν όμως τουλάχιστον εκπαιδευτικό. Θα του δώσουν τα εφόδια να εφαρμόσει με βεβαιότητα κάποιες αρχές, να οργανωθεί και να ελιχθεί, χωρίς να κινδυνεύει η μόρφωση των παιδιών μας από την την άγνοια εκείνων, την επιπολαιότητα, τις αυθαιρεσίες, τους ερασιτεχνισμούς, το μιμητισμό άλλων, που θα παραμείνουν ακατάλληλοι, αλλά θα διδάξουν κάποια στιγμή, μην έχοντας τι άλλο να κάνουν. Και οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα, για να αυτοσχεδιάζει ο οποιοσδήποτε και να πράττει κατά το δοκούν.
Landau, έπρεπε να βάλεις και στο "καλύπτονται" εισαγωγικά όπως στο "καθηγητικές". ;)
Τουριστάκο, παλιά είχε προταθεί η δημιουργία κατευθύνσεων στα καθηγητικά τμήματα: επιστημονική, γι'αυτούς που ενδιαφέρονταν για επιστημονικούς χώρους εκτός εκπαίδευσης και εκπαιδευτική, για τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, αλλά ναυάγησε. Πάντως, με 2 - 3 μαθήματα, όπως γράφετε, δεν θεσπίζεται ΠΠΔΕ. Έχω στα χέρια μου πρόγραμμα πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας.
-
Δυο σκέψεις:
Το ότι υπήρχε ένας νόμος που δεν εφαρμοζόταν, καθόλου δεν πρέπει να απασχολεί αποφοίτους πανεπιστημίων. Ας μπουζουριάσουν τους εκάστοτε υπουργούς, πρυτάνεις, προέδρους τμημάτων και να τους πάνε κατηγορούμενους, όπως γίνεται με όλους τους απλούς ανθρώπους για γελοία αδικήματα...
Ας πάνε να πούνε σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς ότι, ξέρετε στη σχολή σας κατά λάθος δεν σας δίδαξαν αυτό και τώρα πρέπει να ξαναγυρίσετε πίσω να το κάνετε, ή να κάνετε σεμινάρια και να πληρώσετε, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορείτε να παίρνετε μέρος σε διαγωνισμούς...
-
Στη χώρα αυτή οι νόμοι ισχύουν μόνο για ένα μικρό διάστημα μετά την ψηφισή τους και - όπως είναι φυσικό- την πληρώνει η συγκεκριμένη "φουρνιά" πολιτών στην οποία πρωτοεφαρμόζεται. Μετά αρχίζουν οι παραλλαγές, οι "βελτιώσεις" ,οι τροποποιήσεις , οι εξαιρέσεις κτλ...Παράδειγμα τρανταχτό η "μεταρρύθμιση" του Αρσένη. Η πρώτη "φουρνία" αποφοίτων που έδωσε μετά την κατάργηση των δεσμών εξετάστηκε σε 14 ! μαθήματα μαζί με τα θρησκευτικά! Μετά αρχίσανε οι παραλλαγές... ΤΙ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΤΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
-
Πόσες πια φουρνιές-καμένες ν'αντέξουμε;Αφού τόσα χρόνια πια, μ'αυτήν την ''αξιοκρατία''και τις κάθε φορά αλλαγές υπέρ της, έχει καεί όχι μόνο η γούνα μας, όχι μόνο το πετσί μας αλλά σε λίγο θα γίνουμε παρανάλωμα του πυρός και θα ησυχάσει από αρκετές μαζεμένες -στοιβαγμένες φουρνιές η διαμάντω! :-X :-X
-
Έχει υπονοηθεί κάτι για την ΑΣΠΑΙΤΕ, αν θα αναγνωριστεί ως Πιστοποιητικό Παιδ. Επάρκειας;
-
Θα ήθελα να τονίσω στους εκπαιδευτικούς που δεν εργάζονται στον δημόσιο τομέα ότι δεν αναφερόμαστε πουθενά και δεν προστατευόμαστε από την ΟΛΜΕ.
Κοινώς : όσοι έχουμε αποφοιτήσει από φιλολογίες, ιστορικά, μαθηματικά, φυσικά και πάει λέγοντας, κινδυνεύουμε να ψαχνόμαστε και να πληρώνουμε σεμινάρια μετεκπαίδευσης (βλέπε σεμινάρια ειδικής αγωγής) και ό,τι άλλο γεννηθεί στο μυαλό των πολιτικών μας ώστε να αποκτήσουμε το πιστοποιητικό...
Και αφού τους πληρώσουμε και το αποκτήσουμε, θα σκαρφιστούν και άλλου είδους πιστοποιητικό...
-
Aspinoulas, δίκιο έχεις. Οι συνεχόμενες αλλαγές στην Παιδεία τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι ο χώρος αυτός γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων και προσωπικών φιλοδοξιών. Από τη στιγμή που οι υπουργοί μας δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την αγωγή και την εκπαίδευση, όσους σύμβουλους ειδικευμένους επιστήμονες και να έχουν, τι να λέμε... Όσο για αυτό που έγραψες, χλωρίνη, περί πληρωμής του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας (και δεν είναι σεμινάριο ειδικής αγωγής, το οποίο δεν ήταν υποχρεωτικό, αλλά προαιρετικό για όσους ήθελα να ασχοληθούν με τον αντικείμενο) ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να περάσει. Butterfly, όντως η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν αναφέρθηκε καθόλου...
-
πιστευω οτι αυτη η διαπιστωση ειναι λαθος . ακομα και σε οσα ΑΣΕΠ εχουν γινει οι καθηγητικες σχολες ειναι κατοχυρωμενες .Οσες παλι τεχνικες ειδικοτητες θελουν να μπουν στην εκπαιδευση οφειλουν να εχουν αυτο το πιστοποιητικο με οποιο τροπο καθορισθει.. αν δεν θελουν ας μην μπουν στις ταξεις .. ας ακολουθησουν την καριερα την διοικητικη στην εκπαιδευση.. ειναι απλα και κατανοητα τα πραγματα..ακομα και εμεις των καθηγητικων σχολων μπορει και να υπολειπομεθα των νεων παιδαγωγικων μεθοδων , τα παιδια και η ψυχολογια τους εχει αλλαξει .. το ιδιο πρεπει να κανουμε και οσοι θελουμε να μπουμε σε μια ταξη για να μαθουμε να τα προσεγγιζουμε ..Ας μπει ενας ελεγχος του καθηγητη τελος παντων μεσα στην ταξη .. τι κανει , πως το κανει και γιατι. Μιλαω και ως μανα και ως εκπαιδευτικος .. ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟ
-
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4564973
-
από την στιγμή που έχεις δεχθεί την αμφισβήτιση του πτυχίου σου μέσω ενός γραπτού διαγωνισμού ...έπονται κι άλλα ....αμφισβήτιση παιδαγωγικής επάρκειας++
και ο τελικός τους στόχος :το "αναλώσιμο " πτυχίο δηλαδή το πτυχίο με ημερομηνία λήξης.
Η αποδοχή του γραπτού διαγωνισμού ως απόλυτου κριτή των πάντων ευννοεί μόνο τους κυβερνητικούς επικοινωνιακούς χειρισμούς και τα μεγαλοφροντιστήρια.
Μοριοδότηση ΑΣΕΠ η μόνη αξιοκρατική λύση όπως σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Ας μοριοδοτηθούν όλα και όποιος συγκεντρώσει μεγαλύτερο αριθμό μορίων ας περάσει μπροστά.
-
από την στιγμή που έχεις δεχθεί την αμφισβήτιση του πτυχίου σου μέσω ενός γραπτού διαγωνισμού ...έπονται κι άλλα ....αμφισβήτιση παιδαγωγικής επάρκειας++
Σε αυτό συμφωνώ...το θέμα είναι τι κάνουμε και ποιους πραγματικά επηρεάζουν αυτές οι νέες ρυθμίσεις.
-
από την στιγμή που έχεις δεχθεί την αμφισβήτιση του πτυχίου σου μέσω ενός γραπτού διαγωνισμού ...έπονται κι άλλα ....αμφισβήτιση παιδαγωγικής επάρκειας++
Σε αυτό συμφωνώ...το θέμα είναι τι κάνουμε και ποιους πραγματικά επηρεάζουν αυτές οι νέες ρυθμίσεις.
τι κάνουμε;
Απάντηση:
κινητοποιήσεις+συμμετοχή στην διαβούλευση που θα ακολουθήσει+μαζική αποχή από τον γραπτό διαγωνισμό
"ποιους πραγματικά επηρεάζουν αυτές οι νέες ρυθμίσεις"
απάντηση:
η Αννούλα είναι μηχανικός και το συνάφι μας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί π.χ. ένας μαθηματικός έχει αποκλειστικό σκοπό της ζωής του την εκπαίδευση και όχι π.χ. τον τριτογενή τομέα όπως σε όλη την ευρώπη .Αυτό ακριβώς θέλει να χτυπήσει ,αμφισβητεί την παιδαγωγική επάρκεια των καθηγητικών σχολών δευτεροβάθμιας όπως και ο Αρσένης παλαιότερα(όχι φυσικά δασκάλους ,νηπιαγωγούς).
-
comba, δεν πιστεύω πως είναι αυτός ο λόγος. Πολύ απλά η κυβέρνηση άφησε κάτι στη μέση τότε και το συνεχίζει από εκεί που έμεινε. Η εκπαιδευτική πολιτική που χαράσσει κάθε παράταξη είναι συγκεκριμένη. Επίσης, μην ξεχνάτε πως με τα μέτρα αυτά ευελπιστούν ότι θα μπει μια τάξη στα εκπαιδευτικά ζητήματα.
-
Καλησπέρα συνάδελφοι! Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε σχετικά με το "πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας" που εισάγεται με το νέο πολυνομοσχέδιο - απ' όσο διάβασα στις εφημερίδες - και θα είναι απαραίτητο για τυχόν διορισμό μας. Θα πρέπει να έχουμε την σχετική πιστοποίηση από πριν - κι αν ναι, πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε - ή θα την αποκτούμε αφού διοριστούμε σε κάποιο σχολείο με σχετικές επιμορφώσεις;
Ευχαριστώ πολύ!
-
ειλικρινα δεν ξέρουμε τίποτα περισσότερο από εσενα σμαρούλα.......Τα νέα κάτι αναφέρουν πάλι σήμερα χωρίς να λένε και πολλά από αυτά που ακούμε μέρες τώρα.....αντε πια....
-
ααα, είμαστε και συνονόματες...! ;)
Με προβληματίζει πολύ αυτή η ιστορία και κανείς δεν αναφέρει ξεκάθαρα πώς θα λειτουργήσει ... Σ' ευχαριστώ πάντως για την απάντηση!
-
Αυτό το πιστοποιητικό θα ισχύει για όλους τους εκπαιδευτικούς ως απαραίτητο προσόν για να διοριστεί κάποιος ή να συμμετάσχει σε διαγωνισμό ή σε ορισμένες σχολές;
-
η ΑΣΠΑΙΤΕ τελος παιδια δηλαδή?
-
Στους πινακες ειμαστε χιλιαδες.
Να δω που θα μας βαλουν ολους για επιμορφωση.
Χωρια οι φοιτητες και αυτοι που μολις πηραν πτυχιο.
Ηθελα να ηξερα πως μετα απο χρονια εργασιας στο σχολειο
ξαφνικα ειμαστε αχρηστοι?
Μερικα πραγματα ειναι ανεφαρμοστα.
-
η ΑΣΠΑΙΤΕ τελος παιδια δηλαδή?
ας τολμήσει 8)
γιατί νομίζεις γνωρίζουν οι νομοθετούντες ότι υπάρχει ΑΣΠΑΙΤΕ;;
αυτοί νομοθετούν για την Γενική Εκπαίδευση..
στην Τεχνική Εκπαίδευση αυτά που πάει να νομοθετήσει δεν μπορούν να ισχύσουν..
-
Θα έλεγα που να βάλουν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας η υπουργός και η υφυπουργός!
Να μου πληρώσει τα ενοίκια και τις βενζίνες για να ξαναγυρίσω στο πανεπιστήμιο!
Πάνε καλά? Εδώ η υφυπουργός δεν ήξερε πόσα χρόνια υπάρχει ασεπ, τώρα θα μου καθορίσει το μέλλον μου μια άσχετη? Γκόμενους δεν έχουν?
-
Θα έλεγα που να βάλουν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας η υπουργός και η υφυπουργός!
Να μου πληρώσει τα ενοίκια και τις βενζίνες για να ξαναγυρίσω στο πανεπιστήμιο!
Πάνε καλά? Εδώ η υφυπουργός δεν ήξερε πόσα χρόνια υπάρχει ασεπ, τώρα θα μου καθορίσει το μέλλον μου μια άσχετη? Γκόμενους δεν έχουν?
1ον: η απολυτη ερωτηση. συναδελφε σε συγχαιρω. :D
2ον: ξυπνηστε ολοι γενικης και τεχνικης παιδειας, μονιμοι και αδιοριστοι (και θα το λεω γιατι υπαρχουμε) , γιατι δεν υπαρχει κανενα μελλον ουτε για μας ουτε για τα παιδια μας.
-
παντως δεν εχει διευκρινιστει ακομα πως θα αποκτησουμε το πιστοποιητικο αυτο,ετσι?ειναι παραλογο παντως...υπαρχουν σχολες με τοσα μαθηματα παιδαγωγικης κ διδακτικης....τι τα καναμε στο πανεπιστημιο?τσαμπα?!
-
Πάντως η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν πρόκειται να καταργηθεί εφόσον για τις Τεχνικές Ειδικότητες δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας. Από τώρα κι έπειτα θα γίνεται χαμός από τις αιτήσεις, αφού θα αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση ακόμα και για να δώσει κάποιος ΑΣΕΠ..
-
Η Χριστοφιλοπούλου στον αντ1 δεν ήξερε πόσοι είναι οι ωρομίσθιοι,οι δημοσιογράφοι της "μερικές χιλιάδες"...
Η Διαμαντοπούλου έλεγε στο μέγκα ότι οι ωρομίσθιοι πληρώθηκαν και ότι πριν το πάσχα τα λεφτά των ωρών από τα ριστούγεννα και μετά,ήταν στη διάθεση των ΔΔΕ!!!!!!
Που μπορούμε να βρούμε επίσημο έγγραφο που να αναφέρει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα?
-
Θα έλεγα που να βάλουν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας η υπουργός και η υφυπουργός!
Να μου πληρώσει τα ενοίκια και τις βενζίνες για να ξαναγυρίσω στο πανεπιστήμιο!
Πάνε καλά? Εδώ η υφυπουργός δεν ήξερε πόσα χρόνια υπάρχει ασεπ, τώρα θα μου καθορίσει το μέλλον μου μια άσχετη? Γκόμενους δεν έχουν?
+1
;) ;) ;D ;D
-
ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΛΕΟΣ !!!!!! Αν είναι δυνατόν να υπάρχουν συνάδελφοι που είναι διατεθημένοι να ξαναπάνε στο πανεπιστήμιο για να πάρουν " πιστοποιητικό" . ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ !!!! Και στο πανεπιστήμιο τόσα χρόνια ΤΙ ΔΙΑ
-
Στους πινακες ειμαστε χιλιαδες.
Να δω που θα μας βαλουν ολους για επιμορφωση.
Χωρια οι φοιτητες και αυτοι που μολις πηραν πτυχιο.
Ηθελα να ηξερα πως μετα απο χρονια εργασιας στο σχολειο
ξαφνικα ειμαστε αχρηστοι?
Μερικα πραγματα ειναι ανεφαρμοστα.
Μα δεν καταλαβες, αυτο που θελουν να κανουν ειναι να διωξουν τον κοσμο που συνωστιζεται για μια θεση στην εκπαιδευση...
Να δειτε σε λιγο καιρο ολο και κατι ακομη θα σκεφτουν να ζητησουν...ολα για να απομακρυνθει ο κοσμος...
-
Συγχωνεύτηκαν καμιά δεκαριά ίδια θέματα...
-
Στους πινακες ειμαστε χιλιαδες.
Να δω που θα μας βαλουν ολους για επιμορφωση.
Χωρια οι φοιτητες και αυτοι που μολις πηραν πτυχιο.
Ηθελα να ηξερα πως μετα απο χρονια εργασιας στο σχολειο
ξαφνικα ειμαστε αχρηστοι?
Μερικα πραγματα ειναι ανεφαρμοστα.
Μα δεν καταλαβες, αυτο που θελουν να κανουν ειναι να διωξουν τον κοσμο που συνωστιζεται για μια θεση στην εκπαιδευση...
Να δειτε σε λιγο καιρο ολο και κατι ακομη θα σκεφτουν να ζητησουν...ολα για να απομακρυνθει ο κοσμος...
καλα ρε mentora,τι βυσμα εχεις κ θα μας αξιολογεις ολους? ;D ;D
-
Άρα με το "πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας" καταργείται προφανώς η εξέταση παιδαγωγικών από τον ΑΣΕΠ και θα εξετάζεται ΜΟΝΟ το γνωστικό αντικείμενο.
Πως το συμπέρανες αυτό; Επειδή θα έχεις πάρει το χαρτί της παιδαγωγικής επάρκειας, δεν θα σε εξετάζει στον ΑΣΕΠ στα παιδαγωγικά; Με την λογική σου αυτή, δεν θα έπρεπε να σε εξετάζει ούτε στο γνωστικό σου αντικείμενο, αφού και εκεί κατέχεις πτυχίο!!
-
Νέο σκάνδαλο σε εξέλιξη στην εκπαίδευση με την προφανή συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας;!;!;
Οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης, αφού πλούτισαν στις πλάτες χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών στήνοντας τα τελευταία 2 χρόνια μια φάμπρικα με σεμινάρια ειδικής αγωγής, υφαρπάζοντας από 1500 έως 2500 ευρώ από τον κάθε αδιόριστο εκπαιδευτικό έρχονται σήμερα να ξαναστήσουν παρόμοια φάμπρικα με αφορμή την πρόθεση του Υπουργείου να εισάγει με το πολυνομοσχέδιο το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ). Σχετικά με το ΠΠΔΕ το πολυνομοσχέδιο αναφέρει τα εξής:
«Για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Η παιδαγωγική κατάρτιση παρέχεται : α) με πρόγραμμα στο πλαίσιο των σπουδών που ξεκινά σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα ΑΕΙ άμεσα ή μετά την αποφοίτηση, ενταγμένο στα Προγράμματα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με τη μορφή «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής», ή β) Μέσω της απόκτησης Μεταπτυχιακού Τίτλου Ειδίκευσης στην Παιδαγωγική, τις Επιστήμες της Αγωγής, ή τις Επιστήμες της Εκπαίδευσης.»
Έσπευσε, λοιπόν, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, εκ των διοργανωτών σεμιναρίων ειδικής αγωγής, να ανακοινώσει τη διεξαγωγή σεμιναρίου για παιδαγωγική κατάρτιση εκπαιδευτικών. Στο site της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (http://www.eef.gr/thenews/view/374), αναφέρεται ότι το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους όμως, αναφέρουν ότι το σεμινάριο κοστίζει 300 ευρώ και ότι κατά 90% θα δίνει στον εκπαιδευόμενο το ΠΠΔΕ με βάση το νέο πολυνομοσχέδιο. Πρώτα, λοιπόν, ξεκίνησαν τα σεμινάρια της ειδικής αγωγής που σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Λυκουρέντζο οι ιθύνοντες της Ένωσης Φυσικών τα έκαναν νόμο, τώρα τα σεμινάρια παιδαγωγικής κατάρτισης σε αγαστή συνεργασία με την κ. Διαμαντοπούλου.
Καταγγέλλουμε την πρόθεση τέτοιου είδους μεσαζόντων στην εκπαίδευση που πλουτίζουν για ακόμα μια φορά στις πλάτες αδιόριστων εκπαιδευτικών. Καταγγέλλουμε τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας να αφήνει ανοιχτές πόρτες σε τέτοιου είδους σεμινάρια με πιθανή συμμετοχή παραγόντων του στο νέο "φαγοπότι".
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
www.oromisthioi.gr - 6970139038
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
adioristoi.blogspot.com - 6994027752
-
Εντάξει άντε και πάμε όλοι πίσω στο πανεπιστήμιο για να πάρουμε παιδαγωγική επάρκεια. Στο σχολείο ποιος θα μείνει να κάνει μάθημα τον Οκτώβριο στα χωριά και στα νησιά?? Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα....
-
Καλημέρα σε όλους!
Καλά τι έχουν πάθει με τους εκπαιδευτικούς?Γιατί τους χτυπάνε τόσο?Ανέκαθεν ήτανε βέβαια ένα επάγγελμα που το ζήλευαν όλοι...
Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό?Εγώ που είμαι από επαρχία που δεν υπάρχει πανεπιστήμιο ποιος θα μου πληρώσει τα έξοδα για να το πάρω?Αυτά ειλικρινά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν...
Ειλικρινά σας αναφέρω ότι ως νέος άνθρωπος έχω απογοητευτεί.Κοιτάω για δουλειά,αλλά δεν υπάρχει στο αντικείμενό μου (μαθηματικός) τίποτα πλιν κενά ωρομισθίων σε ΙΕΚ,ΣΔΕ και δε μιλάω για 10ωρα,αλλά για 2-4 ώρες!
Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι πρέπει να το κάνουμε, αλλά ενωμένοι όλοι!
Ο καιρός εκαι αυτός συμμερίζεται την οικονομική μας μπόρ(ΔΝΤ)!
Καλημέρα σε όλους!
-
Εντάξει άντε και πάμε όλοι πίσω στο πανεπιστήμιο για να πάρουμε παιδαγωγική επάρκεια. Στο σχολείο ποιος θα μείνει να κάνει μάθημα τον Οκτώβριο στα χωριά και στα νησιά?? Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα....
Πανεπιστημιακος (σε Μαθηματικο Τμημα) ρωτησε συναδελφους στα παιδαγωγικα τμηματα
και του ειπανε οτι τα τμηματα αδυνατουν να αντεπεξελθουν στην μεγαλη ζητηση για το πιστοποιητικο. Αρα το πιο πιθανο ειναι να ισχυσει μονο για αυτους που φοιτουν η νεοεισερχομενους και οχι για αποφοιτους.
-
Γιατί περιμένετε λογική από ένα νομοσχέδιο που ως στόχο έχει να ΜΗΝ διοριστούμε;
-
Νέο σκάνδαλο σε εξέλιξη στην εκπαίδευση με την προφανή συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας;!;!;
Οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης, αφού πλούτισαν στις πλάτες χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών στήνοντας τα τελευταία 2 χρόνια μια φάμπρικα με σεμινάρια ειδικής αγωγής, υφαρπάζοντας από 1500 έως 2500 ευρώ από τον κάθε αδιόριστο εκπαιδευτικό έρχονται σήμερα να ξαναστήσουν παρόμοια φάμπρικα με αφορμή την πρόθεση του Υπουργείου να εισάγει με το πολυνομοσχέδιο το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ).
H συγκερκιμένη φάμπρικα που δεν ασχολείται με την ουσία (π.χ προβλήματα εκπαιδευτικών,επαγγελματικά θέματα αποφοίτων,εξελίξεις στο γνωστικό αντικείμενο) κατά καιρούς προσπαθεί να βγάλει λεφτά με πολλούς τρόπους.Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με το θέμα των ενεργειακών επιθεωρητών που ξεκίνησε με την υπόσχεση βεβαίωσης ενεργειακών επιθεωρητών και κατέληξε με την βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου...φυσικά με το αζημίωτο ;)
Τότε είχαν βγάλει τις εξής ανακοινώσεις:
2η ανακοίνωση - τελική
Σεμινάριο Φυσικών ενεργειακής αποδοτικóτητας των κτιρίων
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ:
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙ
-
δυστυχώς η Ε.Ε.Φ. αντί να δρα ως επιστημονικός φορέας, δρα ως μαγαζάκι τύπου ΙΕΚ, πουλώντας σεμινάρια και πρακτικά συνεδρίων με το κιλό.
-
Αρπαχτή του συγκεκριμένου καθηγητή με τις πλάτες της ΕΕΦ (απορώ γιατί έγινα μέλος τελικά..).
Και μάλιστα για το θέμα των ενεργειακών επιθεωρητών, για την ώρα μόνο οι μηχανικοί δικαιούνται (χάρη στο ΤΕΕ), οπότε όσοι φυσικοί τα σκάσουν στα σεμινάρια αυτά, μπορεί να είναι και πεταμένα λεφτά τελικά.
-
Παραπανω ειπωθηκε ότι πρόκειται για ανεφάρμοστο νόμο ,τόσοι νόμοι υπάρχουν αυτόν βρήκε να ενεργοποιήσει;Eίναι δυνατόν να αποφοιτούμε ως καθηγητές και να στερούμεθα παιδαγωγικής επάρκειας;δλδ όσοι μας δίδαξαν απο την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια ήταν άχρηστοι και ανειδίκευτοι;
ΕΛΕΟΣ πια που ο καθε κυβερνών αλλάζει το σύστημα κατα το δοκούν που συμφερει την πολιτική της κυβέρνησης του ,προσωπικά δεν αξιώνω θέση ουτε για αστείο στο δημόσιο σχολείο δίχως προυπηρεσία αλλά το εν λόγω πιστοποιητικό αποτελεί κατάφωρη αδικία για όλους τους συναδέλφους!!!!
-
Πολυ φοβομαστε οτι η κ.Υπουργος Παιδειας δεν εχει σωας το φρενα της οταν προτεινει 1 χρονο επιπλεον σε πτυχιουχους για την αποκτηση του διαβοητου πιστοποιητικου παιδαγωγικης επαρκειας . κ.Υπουργος καταλαβατε τι εχετε προτεινει ;
1)Να διακοψει ενας ανθρωπος καθε επαγγελματικη δραστηριοτητα για 1 χρονο. Σε αυτο το διαστημα ποιος θα τον στηριζει οικονομικα κ.Υπουργος;
2)Τα κεντρα που θα φτιαξετε θα ειναι συγκεκριμενα και σε 6-10 πολεις το πολυ. Οσοι δεν ειναι κατοικοι στις πολεις αυτες
θα πρεπει να παρατησουν δουλειες , οικογενεια παιδια και να νοικιασουν σπιτι στις πολεις αυτες με σοβαρο οικονομικο κοστος.
3)Τα πανεπιστημια αδυνατουν να δεχτουν τον ογκο της ζητησης που θα υπαρχει. Τι θα γινει σε αυτην την περιπτωση;
4)Υπαρχουν εκπαιδευτικοι με επιτυχιες στον ΑΣΕΠ και ωρες διδασκαλιας στο δημοσιο σχολειο. Ολους αυτους τους βγαζετε ανικανους λογω μη κατοχης του πιστοποιητικου;
κ.Υπουργος σας καλουμε να αποσυρετε το πιστοποιητικο της παρανοιας για τους παραπανω και οχι μονο λογους αλλιως θα πιστεψουμε οτι ειστε απλα φρενοβλαβης.
-
Το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας πρέπει να ισχύσει για όσους εισάγονται από φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε μεταβατικές περιόδους δεν μπορείς να απαιτείς από πτυχιούχους να ξανακάθονται στα θρανία, αδιαφορώντας για την οικογενειακή και επαγγελματική τους κατάσταση. Συμφωνώ πως πρέπει οι εκπαιδευτικοί μας να έχουν παιδαγωγική κατάρτιση.
-
Πραγματικά όχι απλά θυμώνω, αλλά εξοργίζομαι με τον τρόπο με τον οποίο ακυρώνουν τα πτυχία μας, τις σπουδές μας, τους κόπους -τους δικούς μας και των οικογενειών μας- ,τα όνειρα μας.
-
Εντάξει άντε και πάμε όλοι πίσω στο πανεπιστήμιο για να πάρουμε παιδαγωγική επάρκεια. Στο σχολείο ποιος θα μείνει να κάνει μάθημα τον Οκτώβριο στα χωριά και στα νησιά?? Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα....
ολα αυτα δεν τα ξερει η υποργος μας! Δεν εχει ιδεα τι γινεται μεσα στα σχολεια! Εντελως εκτος! Εξάλλου μηχανικος δεν ειναι( νομιζω...) ?τι σκεση εχει με νην εκπαιδευση; πιστοποιητικο παιδαγωγικης επαρκεια εχει; Ή νομιζει οτι ολοι οι καθηγητες ειναι σε υπουργεια αποσπασμενοι;
-
Έχει υπονοηθεί κάτι για την ΑΣΠΑΙΤΕ, αν θα αναγνωριστεί ως Πιστοποιητικό Παιδ. Επάρκειας;
Για όποιον ενδιαφέρεται σχετικά με ΑΣΠΑΙΤΕ πήρα σήμερα τηλέφωνο στα κεντρικά της γραμματείας του ΕΠΠΑΙΚ και ρωτησα σχετικά. Μου απάντησαν να περιμένουμε τις επόμενες μέρες να βγει η προκύρηξη όπως κάθε χρόνο. Όταν τη ρώτησα αν θα συνεχίσει να ισχύει η παιδαγωγική επάρκεια που δίνει στις ειδικότητες π.χ. πληροφορικών ή οικονομολόγων μου είπε οτι και φυσικά θα συνεχίσει και οτι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το αντίθετο. Μάλιστα μου φάνηκε οτι ενοχλήθηκε απ'αυτή την ερώτηση. Τι να πω... μάλλον Κυριακή κοντή γιορτή... θα δείξει το νομοσχέδιο.
-
Ενοχλήθηκε γιατί δεν θα δουλέψει το εμποριό τους;;;Με το ΠΑπει δεν ενοχλήθηκαν;βρε τι κανουν οι ανθρωποι για να δικαιολογήσουν τον μισθό τους.....
-
" Να προστεθεί στο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας το μάθημα Φωνητικής!" :o
...Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαίο το εν λόγω μάθημα Φωνητικής και Ορθοφωνίας να καθιερωθεί ως βασικό μάθημα στη χορήγηση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας, το οποίο θα βεβαιώνει τις Παιδαγωγικές γνώσεις και ικανότητες του μελλοντικού Δασκάλου και ταυτόχρονα θα σηματοδοτεί και την αντίστοιχη φωνητική καλλιέργειά του, η οποία, όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά έγγραφα στο παρελθόν, είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή της διδασκαλίας με τρόπο που να προστατεύει τις φωνητικές χορδές και διασφαλίζει τη σωματική και ψυχική υγεία του εκπαιδευτικού και μέσω αυτού και των μαθητών
http://www.alfavita.gr/ank_b/ank21_4_10_1802.php
Δηλαδή ότι θυμάται ο καθένας χαίρεται!!! Να δείτε που στο Υπουργείο θα θεωρήσουν πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση.
Άλλο ανθρωπέ μου να πηγαίνεις στα ΝΕΛΕ από επιλογή για μαθήματα φωνητικής και άλλο να είναι προαπαιτούμενο διορισμού!!!
-
Δεν την παλεύουν κάστανο! Πώς γίνεται κάθε φορά που μυρίζονται κρίση να ξεμπροστιάζουν όλες τις σαδοφασιστικές προτάσεις τους όλοι οι ανίκανοι-αργόσχολοι!
-
Για να δούμε και το ισχύον νομικό καθεστώς
Νόμος 2525/97 (Αρσένης)
Άρθρο 6
Διορισμοί Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
4. Δεκτοί στο διαγωνισμό είναι οι έχοντες τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κατά τις διατάξεις των άρθρων 12, 13 και 14 του Ν. 1566/85, καθώς και πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, που χορηγείται από τα ΑΕΙ, ανεξάρτητα εάν είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες διοριστέων του Ν. 1566/85. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί, χωρίς πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, οι έχοντες πτυχίο Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών και των Τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών των ΑΕΙ ή πτυχίο της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης και της Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Tεχνολόγων Μηχανικών (ΠΑΤΕΣ και ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ), καθώς και οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες διοριστέων του Ν. 1566/85 και έχοντες διδακτορικό δίπλωμα στις επιστήμες της Αγωγής ή τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στις επιστήμες της Αγωγής.
6.Με απόφαση των οικείων ΑΕΙ, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταρτίζονται στα ΑΕΙ προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων, τα οποία παρακολουθούν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί είτε κατά τη διάρκεια των βασικών σπουδών τους είτε μετά τη λήξη αυτών. Σε όσους παρακολουθούν επιτυχώς τα προγράμματα, χορηγείται πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς για την κατάρτιση πίνακα διοριστέων εκπαιδευτικών.
Ο οποίος τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε :
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 8 του Ν. 3194/2003 ΦΕΚ 267/Α/ 20.11.2003 «Ρύθμιση εκπαιδευτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις», Καθηγητικές σχολές για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών νοούνται τα πανεπιστημιακά τμήματα, των οποίων οι πτυχιούχοι διορίζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου ή πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης, σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων δασκάλων και νηπιαγωγών και των κλάδων ΠΕ1 Θεολόγων, Π Ε2 Φιλόλογων, ΠΕ3 Μαθηματικών, ΠΕ4 Φυσικών, ΠΕ5 Γαλλικής Γλώσσας, Π Ε6 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ7 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ8 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας και ΠΕ16 Μουσικής, καθώς και η Ανώτερη Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.) της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ. ΠΑΙ.Τ.Ε.) για το διορισμό εκπαιδευτικών στον κλάδο ΠΕ17.
Παράλληλα σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Άρθρου 1 του Ν. ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 3687 «Θέματα προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις». Στις καθηγητικές σχολές προστίθεται ο κλάδος ΠΕ33 Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης και ΠΕ34 Ιταλικής γλώσσας.
Επίσης με το ν. 3794/2009 «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (παράγραφος 2 του άρθρου 8) προστίθεται ο κλάδος ΠΕ40 Ισπανικής Γλώσσας και από τον κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων το Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
αυτός ο νόμος ισχύει ρε παιδιά ή έχει αλλάξει πάλι....??
-
Στην παρούσα φάση ισχύει ως έχει μέχρι την ψήφιση του νέου...πολυνομοσχεδίου!
-
Στο νομοσχέδιο γράφεται το εξής:
3. Η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται :
α) Με βεβαίωση περί επιτυχούς παρακολουθήσεως ειδικού προγράμματος σπουδών τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας, το οποίο προσφέρεται από τμήμα ΑΕΙ ή από ομάδες συνεργαζομένων τμημάτων εντός του ιδίου ΑΕΙ σε απόφοιτου ς τμημάτων που έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τα άρθρα 12,13 και 14 του Ν. 1566/1985. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται με απόφαση του οικείου ΑΕΙ που εγκρίνεται από τον υπουργό Παιδείας....
Κι αναρωτιέμαι... οι πτυχιούχοι του ΦΠΨ, ανεξαρτητως κατεύθυνσης (πόσω μάλλον της Παιδαγωγικής) που είχαμε υποχρεωτικά 7 παιδαγωγικά μαθηματα -τουλάχιστον έτσι ήταν όταν ήμουν εγώ φοιτήτρια στο ΦΠΨ- θεωρείται ότι έχουμε παιδαγωγική επάρκεια; 7 μαθήματα δεν αντιστοιχούν σε ένα εξάμηνο; Αναρωτιέμαι γιατί το νομοσχέδιο δεν είναι ιδιαίτερα σαφές σ' αυτό το θέμα ή ίσως μπερδεύει εμένα...
-
Και εγώ ΦΠΨ έχω τελειώσει.....και ανησυχώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο....
-
β) Με την κατοχή πτυχίου τμήματος Α.Ε.Ι., το πρόγραμμα σπουδών του οποίου εξασφαλίζει την προς τούτο αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε τέσσερα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3374/2005. Ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια
-
Κι αναρωτιέμαι... οι πτυχιούχοι του ΦΠΨ, ανεξαρτητως κατεύθυνσης (πόσω μάλλον της Παιδαγωγικής) που είχαμε υποχρεωτικά 7 παιδαγωγικά μαθηματα -τουλάχιστον έτσι ήταν όταν ήμουν εγώ φοιτήτρια στο ΦΠΨ- θεωρείται ότι έχουμε παιδαγωγική επάρκεια; 7 μαθήματα δεν αντιστοιχούν σε ένα εξάμηνο; Αναρωτιέμαι γιατί το νομοσχέδιο δεν είναι ιδιαίτερα σαφές σ' αυτό το θέμα ή ίσως μπερδεύει εμένα...
Είμαι σε επικοινωνία με αρμοδίους του υπουργείου. Κανείς δεν μπορεί να δώσει την οποιαδήποτε απάντηση, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση. Olgalia, οι πτυχιούχοι κατεύθυνσης Παιδαγωγικής ΦΠΨ Αθήνας έχουν στο πτυχίο τους 18 μαθήματα Παιδαγωγικής, δεν ξέρω σε ποιο ΦΠΨ αναφέρεσαι εσύ (Ιωαννίνων;). Όποιο και να είναι όμως (είτε ΕΚΠΑ είτε ΑΠΘ είτε Ιωαννίνων) οι πτυχιούχοι αυτοί, από τη στιγμή που σπουδάζουν τη συγκεκριμένη επιστήμη και ειδικεύονται στο αντικείμενο αυτό, δε χρειάζονται πιστοποιητικό.
Και κάποια παλιότερα που δεν είχα προσέξει:
Πάντως στις καθαρά Παιδαγωγικές Σχολές (Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί) υπάρχει πληθώρα τέτοιων μαθημάτων, συν 2 χρόνια πρακτικές σε σχολεία, μέσα σε τάξεις...Το ίδιο πρέπει να γίνεται και στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές!
Είχαμε τους... «καθαρούς» των τμημάτων Φιλολογίας έχουμε τώρα και κάποιους δημοδιδασκάλους και νηπιαγωγούς... Τι περίεργο όμως να ξεχνάνε το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας και συγκεκριμένα τον Τομέα Παιδαγωγικής που θεραπεύει την επιστήμη της Αγωγής από ιδρύσεως πανεπιστημίου όταν ακόμα οι ακαδημίες των δημοδιδασκάλων και οι σχολές νηπιαγωγών ήταν διετούς φοίτησης κι όχι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης... Στα υπόλοιπα καθηγητικά τμήματα βεβαίως και να προστεθούν στα προπτυχιακά τους προγράμματα σπουδών παιδαγωγικά μαθήματα και διδακτική άσκηση. Είναι αστείο όμως να μη γνωρίζουν κάποιοι δημοδιδάσκαλοι ή νηπιαγωγοί τον Τομέα Παιδαγωγικής που προσφέρει αυτά τα μαθήματα και τις ασκήσεις σε όλα τα καθηγητικά Δ.Ε. τμήματα.
εγω προσωπικα οταν ημουν σχολη ακομα...ο Μπαμπινιωτης χτυπιοταν να κανουμε πρακτικη ασκηση! οτι πρπει να κανουμε γιατι δεν ειναι δυνατον ολοι να γινουμε εκπαιδυετικοι! [...] τωρα γιατι δεν μπορουσε να το περασει δεν γνωριζω...
Ελένη09, ο κύριος Μπαμπινιώτης ήταν ο πρωτοπόρος ενάντια στο τμήμα ΦΠΨ και εκείνος που δεν συμπεριέλαβε στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Φιλολογίας τόσα μαθήματα Παιδαγωγικής, ώστε να έχετε επάρκεια. Γιατί αν όντως τον ενδιέφερε, θα συνεργαζόταν πιο στενά με τον Τομέα Παιδαγωγικής ΦΠΨ και θα εμπλούτιζε το πρόγραμμα του τμήματός του με μαθήματα Παιδαγωγικής, Διδακτικής και Ψυχολογίας. Θέμα γοήτρου;
Lucinda, δε συμφωνώ σε αυτό περί εμπειρίας. Η εμπειρία χωρίς την επιστημονική γνώση και ειδική άσκηση δεν είναι πανάκεια. Είναι σαν να μας λες ότι κι ένας αστρονόμος μπορεί να νομίζει ότι είναι ειδικός μόνο με την εμπειρία που θα αποκτήσει διαβάζοντας κάποια βιβλία και ασχολούμενος με τηλεσκόπια και άστρα. Αντιθέτως, ερασιτέχνης λέγεται. Και ερασιτέχνες εκπαιδευτικούς δε θέλουμε.
-
ξερει κανεις πιο γραφειο στο υπουργειο ειναι υπευθυνο για την ενημερωση για το Πιστ. Παιδ επαρκ (ΠΠΕ) . αν ξερει κανεις ας γραψει το τηλεφωνο .
-
β) Με την κατοχή πτυχίου τμήματος Α.Ε.Ι., το πρόγραμμα σπουδών του οποίου εξασφαλίζει την προς τούτο αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε τέσσερα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3374/2005. Ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια
-
για την παιδαγωγικη επαρκεια δεν αλλαξαν και πολλα πραγματα
για τα μεταπτυχιακα που θα δινουν παιδαγωγικη επαρκεια παλι τα ιδια..............μεταπτυχιακα στις επιστημες της αγωγης!!!!!!!!
-
Πάντως κι εγώ που έχω τελειώσει το φιλολόγικο της αθήνας,κάναμε πρακτική άσκηση σε σχολεία,πέραν των θεωρητικών παιδαγωγικών.Κάποια παιδαγωγικά ήταν μάθημα επιλογής,απ'ο,τι θυμάμαι.Και εν πάσει περιπτώσει να πάρουμε και πιστοποιητικό παιδαγωγικης κατάρτισης,να δοθεί βάρος και στα παιδαγωγικά και τη διδακτική στον ασεπ,να έχουμε και μέντορα να μας κατευθύνει ως προς το πώς θα κάνουμε το μάθημα,να αξιολογηθούμε και ως παιδαγωγοί,ΕΛΕΟΣ!!!Τόσα χρονια γι'αυτό δε λειτουργούσε καλά το σύστημα;Επειδή έβγαζαν έξω απότην τάξη τα κ@@όπαιδα!Σύμφωνα με τη "σύγχρονη παιδαγωγική" για να αποβάλεις παιδί από την τάξη,θα πρέπει πριν να την έχει κάψει!!!!
-
βρε, δεν αφηνουμε την "παιδαγωγικη επαρκεια και τους μεντρορες" και να γυρισουμε παλι στη δασκαλοκεντρικη μεθοδο? !!! και ο καθηγητης θα εχει ησυχο το κεφαλι του και ο μαθητης κατι θα μαθει!
ασε που σε εποχη ΔΝΤ δεν εχει κανενα κοστος...
αυτα ειναι τα καραγκιοζηλικια της Μπολόνια (πες τα Αλεκα μου !!!)
Τί ? δεν σας αρεσει η πολιτικη της Αλεκας μου?
φερμουαρ τωρα.... ;D ;D ;D
-
Μάρκο,αν θυμάμαι καλά,μοιραζόμαστε 90+ στα παιδαγωγικα!Το σχολείο παραμένει μεν κακώς δασκαλοκεντρικό αλλά κι αυτή η εμμονή με τπαιδαγωγικά δεν νομίζω πως αποτελεί από μόνη της λύση!Τα παιδιά είναι "μπουχτισμένα",δεν "έχουν"γονείς,δεν έχουν κίνητρα,δεν έχουν πρότυπα,δεν έχουν ελπίδα για το μέλλον!Αυτό είναι το πρόβλημα!
-
Μάρκο,αν θυμάμαι καλά,μοιραζόμαστε 90+ στα παιδαγωγικα!Το σχολείο παραμένει μεν κακώς δασκαλοκεντρικό αλλά κι αυτή η εμμονή με τπαιδαγωγικά δεν νομίζω πως αποτελεί από μόνη της λύση!Τα παιδιά είναι "μπουχτισμένα",δεν "έχουν"γονείς,δεν έχουν κίνητρα,δεν έχουν πρότυπα,δεν έχουν ελπίδα για το μέλλον!Αυτό είναι το πρόβλημα!
σωστα μιλας. στην ουσια το ιδιο λεμε.
-
Τυχερούλα πολλά φταίνε. Αλλά ας μη λειτουργούμε με εξισωτικές ή ισοπεδωτικές λογικές... Επίσης μια διευκρίνιση: κάνατε στο τμήμα Φιλολογίας Αθήνας διδακτική άσκηση στο πλαίσιο όμως του 2ου υποχρεωτικού μαθήματος "Γενική & Ειδική Διδακτική" Ζ΄ εξαμήνου. Μαζί με την "Εισαγωγή στην Παιδαγωγική" του Δ΄ σύνολο 2. Μάρκο, χρόνια φωνάζαμε για τα μπαλόνια της Μπολόνια! Αλλά πολλοί στον κόσμο τους, φοιτητές και πτυχιούχοι...
-
Μάρκο, χρόνια φωνάζαμε για τα μπαλόνια της Μπολόνια! Αλλά πολλοί στον κόσμο τους, φοιτητές και πτυχιούχοι...
και να που τα λαθη....πληρωνονται σημερα, και μαλιστα απο αυτους που δε φταινε.
συνεπεια του βολεματος και της μικρο-πολιτικης
-
καλα δεν ξερουν τι τους γινεται..αν ηθελαν να το κανουν σωστα και για τους σωστους λογους π.χ. επιμορφωση(λεω εγω τωρα) θα εμπαιναν στον κοπο να δουν τα προγραμματα σπουδων των σχολων!!
εγω τελειωσα ΤΕΑΠΗ (νηπιαγωγος) και εκανα μονο 2 παιδαγωγικα μαθηματα! με εξαιρουν ομως γιατι το τμημα εχει στον τιτλο του τη λεξη παιδαγωγικο .παιδαγωγικο νηπιαγωγων!!
-
καλα δεν ξερουν τι τους γινεται..αν ηθελαν να το κανουν σωστα και για τους σωστους λογους π.χ. επιμορφωση(λεω εγω τωρα) θα εμπαιναν στον κοπο να δουν τα προγραμματα σπουδων των σχολων!!
εγω τελειωσα ΤΕΑΠΗ (νηπιαγωγος) και εκανα μονο 2 παιδαγωγικα μαθηματα! με εξαιρουν ομως γιατι το τμημα εχει στον τιτλο του τη λεξη παιδαγωγικο .παιδαγωγικο νηπιαγωγων!!
Και 'γω είμαι νηπιαγωγός και έκανα στη σχολή 7 μαθήματα παιδαγωγικών συν την πρακτική άσκηση κάθε εξαμήνου σε νηπιαγωγεία ξεκινώντας από το 4ο εξάμηνο και τα θεωρητική μαθήματα που τη διέπουν που είναι καθαρά μαθήματα διδακτικής και παιδαγωγικών.
Θα ήταν γελοίο να πάω ας πούμε ξανά να κάνω τα ίδια πράγματα.
Προφανώς "τσουβάλιασαν" τις ειδικότητες και εξαιρέθηκαν όσες εξαιρέθηκαν χωρίς να λάβουν υπόψη τους οδηγούς σπουδών. Σου λέει αφού το πτυχίο μας έχει στον τίτλο τις λέξεις παιδαγωγικό ή επιστήμες αγωγής είναι αυτονόητο το περιεχόμενο των σπουδών.
Το μέτρο είναι από μόνο του τραγικό όμως, μακάρι αυτό να ήταν το πιο χαζό σημείο των μεταρρυθμίσεων.
-
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 10 ΜΑΙΟΥ 2010
ΘΕΜΑ: Σχετικά με την Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών.
...Όσο όμως και αν επείγει, δεν μπορεί το περιεχόμενο και το οργανωτικό πλαίσιο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών να καθοριστεί εκτός επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιστημολογικές εξελίξεις καθώς και εμπειρίες άλλων χωρών πρέπει να συνυπολογιστούν προκειμένου να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα που θέτει σήμερα η θεσμοθέτηση μιας παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Και τα ερωτήματα είναι πολλά:
Ø Ποιος μπορεί να είναι ο φορέας αυτής της εκπαίδευσης, το δημόσιο πανεπιστήμιο ή το κράτος;
Ø Η εκπαίδευση πρέπει να είναι προπτυχιακού χαρακτήρα ή να ακολουθεί την απόκτηση του πτυχίου, ποιο θα είναι το περιεχόμενο;
Ø Ποιος και πώς πιστοποιεί την επάρκεια;
Ø Ποια θα είναι η σχέση ανάμεσα σ’ αυτή την αρχική εκπαίδευση και στην διά βίου επιμόρφωση των εκπαιδευτικών;
Ο διάλογος για την απάντηση αυτών των ερωτημάτων καθώς και άλλων υποτίθεται ότι έχει ανοίξει. Πριν όμως δώσει καρπούς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με ‘φωτογραφικές’ πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές και με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, σε καιρούς εξαιρετικής λιτότητας, διαθέτει το ποσόν των 155.000.000 ευρώ για να επιμορφώσει 150.000 εκπαιδευτικούς της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα επόμενα 5 χρόνια στην καινοτομία και στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με έμφαση τον διαδραστικό πίνακα και άλλα τέτοια συναφή, έχοντας μάλιστα προαποφασίσει και τη μέθοδο.
Παράλληλα το διδακτικό υλικό που θα προταθεί-αξιοποιηθεί δεν φαίνεται να είναι νέο αλλά μια «εκσυγχρονισμένη» μορφή παλαιότερου υλικού. Σοβαρά ερωτηματικά γεννώνται και για τον τρόπο υλοποίησης του τεράστιου αυτού επιμορφωτικού προγράμματος λόγω της διαχρονικά διαπιστωμένης μειωμένης απόδοσης των αντιστοίχων φορέων -την ίδια στιγμή μάλιστα που θεσμοθετείται η χορήγηση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης από τα Πανεπιστήμια χωρίς πρόβλεψη για το κόστος και τη χρηματοδότηση των αντίστοιχων προγραμμάτων. Ποιοι φορείς και ποιοι επιμορφωτές θα αναλάβουν το επιμορφωτικό έργο με δεδομένη την προβληματική λειτουργία των Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων αλλά και τις μεγάλες αδυναμίες υλοποίησης των προγραμμάτων επιμόρφωσης Π1 και Π2; Η φημολογούμενη εφαρμογή μεθόδων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης με συμβατικά, μάλιστα, μέσα μόνο ανησυχία και καχυποψία προκαλεί. Επιπλέον, η εξαιρετικά μαζική αυτή επιμόρφωση δεν περιλαμβάνει τα δύο σημαντικότερα πρόσφατα εγχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου: τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και το «Νέο Σχολείο».
...
http://alfavita.gr/ank_b/ank10_5_10_1622.php
-
ρε παιδια επειδη δεν εχω καταλαβει ακριβως τι γινεται...
εγω ειμαι ιστορικου αρχαιολογικου φιλοσοφικης σχολης..
εχω βγαλει κ μερικα μαθηματα απο παιδαγωγικο,3-4, δε θυμαμαι...
εχει βγει κατι σιγουρο οτι καλυπτομαστε ή οχι,ή εικασιες κανουμε???
-
Αναρωτιέμαι ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ είναι πια να μας ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΝ τους ήδη απόφοιτους από το πιστοποιητικό ώστε να δίνουμε ΑΣΕΠ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ και ταυτόχρονα να ξεκινήσει ένας ΣΕ
-
Δεν είναι καθόλου δύσκολο και το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας δεν έχει κανένα νόημα τη στιγμή που εξεταζόμαστε και σε παιδαγωγικά θέματα. Μάλλον κάποιοι θα θέλουν να φάνε λεφτά πάλι.
-
Δεν είναι καθόλου δύσκολο και το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας δεν έχει κανένα νόημα τι στιγμή που εξεταζόμαστε και σε παιδαγωγικά θέματα. Μάλλον κάποιοι θα θέλουν να φάνε λεφτά πάλι.
-
Πριν δύο μέρες ενημερωθήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε αποφασίσει μέσω της Συγκλήτου τη δημιουργία Ινστιτούτου εντός του Πανεσπιστημίου που θα αναλάβει τη λειτουργία και εφαρμογή του Π.Π.Δ.Ε. Αυτό θα το στελεχώνουν πανεπιστημιακοί, κυρίως από το Παιδαγωγικό τμήμα. Αμέσως, θεωρήσαμε ότι πρέπει να παρέμβουμε στη συνέλευση των καθηγητών του Παιδαγωγικού τμήματος που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Μέλη του ΔΣ της ΠΕΑΕ πήγαν, ζήτησαν το λόγο και κατέθεσαν και το κείμενο. Από πλευράς μας τονίστηκε με έντονο τρόπο ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο χρησιμοποιεί το πανεπιστήμιο για να εφαρμόσει άλλο ένα φίλτρο απόρριψης για τους μόνιμους διορισμούς στο σχολείο.
Από πλευράς των πανεπιστημιακών υπήρξε σαφώς η τοποθέτηση ότι χρειάζονται παιδαγωγικά, διδακτική και επιστήμη (ακαδημαϊκοί είναι έτσι και αλλιώς, τι θα έλεγαν...) και εμείς απαντήσαμε ότι θέλουμε επιμόρφωση αφού διοριστούμε και όχι πριν, αφού αυτή έτσι λειτουργεί αρνητικά για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Η συζήτηση έληξε θετικά, μιας και συμφώνησαν μαζί μας. Αυτό δε σημαίνει ότι έληξε το θέμα. Στην επόμενη συνέλευση τους το ΠΠΔΕ θα είναι στην ημερήσια διάταξη και θα πάρουν τελική απόφαση. Ήδη τους ζητήσαμε κείμενο καταδικαστικό για το πολυνομοσχέδιο. Αν και ήταν θετικοί, αυτό πρέπει να φανεί και γραπτά, στην πράξη, γιατί σίγουρα ακόμα και τα λεφτά που παίζονται δεν είναι λίγα και κάποιοι θα θέλουν. Για την επόμενη συνέλευσή τους θα έχουμε επίσημη ενημέρωση και θα κοινοποιηθεί σε όλους από εμάς, ώστε να είναι παρών όποιος θέλει.
Έχει σημασία να δούμε αυτή τη στιγμή πώς καταργούμε τον νόμο στην πράξη. Η μη εφαρμογή του ΠΠΔΕ θα είναι μεγάλη νίκη και περνάει κυρίως από τη μάχη μέσα στα πανεπιστήμια, αφού αυτά καλούνται να το οργανώσουν. Όπως, λοιπόν, έμεινε ανενεργό 12 χρόνια τώρα, το ίδιο θα προσπαθήσουμε και θα καταφέρουμε. Επιπλέον, επειδή επιτήδειοι ιδιώτες, όπως η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, προσπαθούν να πάρουν "μέρος της πίτας" πρέπει να παρακαλοθούμε τι είδους σεμινάρια ξεκινούν και να αλληλοενημερωνόμαστε, προκειμένου να τα σταματήσουμε.
-
Οι κλειδωμενοι πινακες θα αλλαζουν λογω της παιδαγωγικης επαρκειας καθε χρονο ή θα παραμεινουν ως εχουν στις 30-6-10; Αναφερομαι τοσο στις γενικες οσο και στις τεχνικες ειδικοτητες. Τι θα ισχυσει τελικα;
Ενας φιλολογος π.χ. που θα ειναι στη θεση 92 τον Ιουνιο του 10 και δε θα κανει το προγραμμα καταρτισης το 10-11 θα χασει τη θεση του απο αυτους που το 10-11 παρακολουθησουν το προγραμμα και ειναι πισω απο αυτον, το επομενο ετος;
-
ξέρουμε πότε αρχίζουν τα προγράμματα κατάρτισης?
-
Οι κλειδωμενοι πινακες θα αλλαζουν λογω της παιδαγωγικης επαρκειας καθε χρονο ή θα παραμεινουν ως εχουν στις 30-6-10; Αναφερομαι τοσο στις γενικες οσο και στις τεχνικες ειδικοτητες. Τι θα ισχυσει τελικα;
Ενας φιλολογος π.χ. που θα ειναι στη θεση 92 τον Ιουνιο του 10 και δε θα κανει το προγραμμα καταρτισης το 10-11 θα χασει τη θεση του απο αυτους που το 10-11 παρακολουθησουν το προγραμμα και ειναι πισω απο αυτον, το επομενο ετος;
Μέχρι το 2016 θα ισχύει ότι ίσχυε μέχρι σήμερα όσο αφορά την διδακτική επάρκεια. Δηλαδή μέχρι το 2016 όλοι οι φιλόλογοι π.χ. θα έχουν επάρκεια.
-
Ξερει κανεις ποιος ειναι ο αρμοδιος του ΥΠΕΠΘ να μας ενημερωσει αν οντως χρειαζομαστε η οχι το πιστοποιιητικο παιδαγωγικης επαρκειας , αναλογα με την ειδικοτητα?
Καποιο τηλεφωνο ισως ?
-
Για τους μαθηματικούς τα τηλέφωνα είναι 2103443345 και 2103443373
-
"Για τον πρώτο μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και τον επόμενο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, παράλληλα με τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου οι οποίες θα ισχύουν εφεξής."
Η παράγραφος 2 είναι αυτή που προσδιορίζει πώς κάποιος αποκτά το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Άρα για τις τεχνικές ειδικότητες αλλάζουν άμεσα τα πράγματα σχετικά με την παιδαγωγική κατάρτιση. Όσοι πάρουν το πιστοποιητικό σύντομα στον επόμενο ΑΣΕΠ θα διαγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους κατόχους ΑΣΠΑΙΤΕ.
-
δηλαδη στους 2 επόμενους διαγωνισμούς δε θα το χρειαστούμε?καλά κατάλαβα?
-
από το 2016 και μετά:
http://www.alfavita.gr/ank_b/ank14_5_10_1936.php
-
Θέλω να ρωτήσω αν για το πιστοιποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, αρκεί ένα μεταπτυχιακό στα παιδαγωγικά γενικά ή στην διδακτική του γνωστικού αντικειμένου; ή οποιο από τα δύο κάνει το ίδιο;
ευχαριστώ
-
«Φάμπρικα» σεμιναρίων για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών
Στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα στη
-
just for the record.
Η φάμπρικα στην εκπαίδευση δεν είναι τα τελευταία 2-2,5 χρόνια. Για να κανεις αρκετά δημόσια μεταπτυχιακά πληρώνεις 8.000 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο πρίν μερικά χρόνια που κυκλοφόρησε καθηγητής με porsce και τον δείξανε όλα τα κανάλια.... Καταξιωμένα Ιδιωτικά μεταπτυχιακά (στην πιάτσα όχι στα χαρτιά)στην Ελλάδα κοστίζουν περίπου τόσο και δεν στηρίζονται σε κανένα δημόσιο ταμείο-αγελάδα.(ALBA , AIT). Η φάμπρικα έχει στηθέι εδώ και καιρό και σαν τα κοράκια κάνουν κύκλους γύρω απο νέους καθηγητές-προβατάκια.
-
just for the record.
Η φάμπρικα έχει στηθέι εδώ και καιρό και σαν τα κοράκια κάνουν κύκλους γύρω απο νέους καθηγητές-προβατάκια.
-
Κι εγώ σου λέω ότι την παίρνουμε και την παιδαγωγική επάρκεια.
Με τη δική τους την ανεπάρκεια τι κάνουμε..... >:(
-
Την δημιουργία Κέντρων Πιστοποίησης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΚΠΔΕ) προτείνουν οι Πρυτάνεις.... (http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8226:--a--------&catid=335:2009-12-02-06-41-30&Itemid=673)
αυτό ακούγεται κάπως καλύτερο... αρκεί να είναι δωρεάν και να δούμε τις μεθόδους επιλογής για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Καθώς επίσης κατα πόσο θα συμφωνήσει η Αννούλα ή το αφεντικό για χρηματοδότηση αυτών των κέντρων.
-
Και να δούμε και που θα βρίσκονται. Διότι αν είναι να είναι τζάμπα η παρακολούθηση και να δίνουμε μια περιουσία στις βενζίνες ζήτω που καήκαμε.
-
Κι εγώ σου λέω ότι την παίρνουμε και την παιδαγωγική επάρκεια.
Με τη δική τους την ανεπάρκεια τι κάνουμε..... >:(
Γεια σου ρε ΤΕΜ...έχεις ρέντα τελευταία...μάλλον όσο πιο πολύ σπάνε τα νεύρα μας τόσο πιο ωμά τα λέμε όλοι!!
Ρε παιδιά,η παιδαγωγική επάρκεια θα ζητηθεί μετά από 2 ΑΣΕΠ....αντί να μας προβληματίζει τώρα η επάρκεια δεν θα πρεπε να μας προβληματίζει αν θα την βγάλουμε καθαρή ως τότε,αν θα αλλάξουμε επάγγελμα (που δεν είμαι υπέρμαχος του να εγκαταλείπεις...."και για το πείσμα σας γουρούνια θα αντέχω"!) ή αν θα αρχίσουμε κανένα λεξοτανίλ σε καθημερινή βάση με τις αηδίες που μας αραδιάζουν...;
Ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να σώσουμε τώρα απ'αυτό που δρομολογείται...δηλαδή τον απόλυτο εξεφτελισμό μας και ας μην σπαταλάμε σάλιο και ενέργεια για τις αηδίες και τις παρλαπίπες για πιστοποιητικά που ενδέχεται να αλλάξει κιόλας αυτό αν γίνουν εκλογές...! Λέω εγώ τώρα.... ??? ???