Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: builderk80 στις Αυγούστου 14, 2011, 07:27:47 pm
-
Καλησπέρα σε όλους!
Είμαι μαθητής της
-
http://www.arch.uoa.gr/ (http://www.arch.uoa.gr/)
http://www.ppp.uoa.gr/ (http://www.ppp.uoa.gr/)
http://www.phys.uoa.gr/ (http://www.phys.uoa.gr/)
Για να πάρεις μια πρώτη εικόνα για τα τμήματα αυτά. Να ξέρεις ότι αν σε ενδιαφέρει η έρευνα, θα πρέπει απαραίτητα μετά το πτυχίο να πας στο εξωτερικό για να κάνεις κάτι ουσιαστικό. Αλλά μέχρι τότε έχεις καιρό.
-
Τα έχω κοιτάξει και διαβάσει εμπεριστατομένα θα ήθελα όμως μια προσωπική άποψη στο τι θα επέλεγε κάποιος με βάσει τα σημερινά δεδομένα! Δηλ. τ θα ήταν καλό να επιλέξει κάποιος μετάξυ αυτών των δύο κατευθύνσεων. Να σπουδάσει Αρχαιολογία με αβέβαιο μέλλον η να σπουδάσει πχ. Φυσικός και να κυνηγήσει μια καριέρα ερυνητή εδώ η στο εξωτερικό? Οντως η ανησυχίες μου είναι κάπως πρόωρες αλλά δεν θέλω να επιλέξω κάτι μονο και μόνο για επαγγελματική αποκατάσταση ουτε και κάτι το οποίο θα μου είναι αδιάφορο αλλά ίσως με καλύπτει βιοποριστικά!
-
Καλησπέρα σε όλους!
Είμαι μαθητής της
-
Τα έχω κοιτάξει και διαβάσει εμπεριστατομένα θα ήθελα όμως μια προσωπική άποψη στο τι θα επέλεγε κάποιος με βάσει τα σημερινά δεδομένα! Δηλ. τ θα ήταν καλό να επιλέξει κάποιος μετάξυ αυτών των δύο κατευθύνσεων. Να σπουδάσει Αρχαιολογία με αβέβαιο μέλλον η να σπουδάσει πχ. Φυσικός και να κυνηγήσει μια καριέρα ερυνητή εδώ η στο εξωτερικό? ι αδιάφορο αλΟντως η ανησυχίες μου είναι κάπως πρόωρες αλλά δεν θέλω να επιλέξω κάτι μονο και μόνο για επαγγελματική αποκατάσταση ουτε και κάτι το οποίο θα μου είναλά ίσως με καλύπτει βιοποριστικά!
Την απάντηση, λοιπόν, θα τη δώσεις εσύ στον εαυτό σου. Αφού θέλεις ένα επάγγελμα που να σε καλύπτει και εσωτερικά, ζύγισε τι είναι πιο "ωραίο" για σένα, τι σ' ενδιαφέρει περισσότερο, τι ταιριάζει στο χαρακτήρα σου: οι σπουδές στην Αρχαιολογία και η "ανακάλυψη" του αρχαίου κόσμου ή οι σπουδές και η έρευνα στη
-
Για το επάγγελμα του Φυσικού τι γνώμη έχετε? Υπάρχει διέξοδος στην έρευνα η περιορίζεσαι μόνο στην εκπαίδευση? Πιστεύω ότι το επάγγελμα του αρχαιολόγου είναι όντως ενδιαφέρον πολυ αλλά οπως σας είπα ακούω τα χειρότερα! Ελπίζω να με βοηθήσουν οι απόψεις σας! Περιμένω και άλλες γνώμες και απόψεις!
-
Ο,τι επιλέξεις θα πρέπει αρχικά να ικανοποιεί τα ενδιαφέροντα σου. Απαραίτητα φυσικά τα μεταπτυχιακά. αλλά πρόσεξε να έχουν πρακτικό αντίκρυσμα, π.χ. ένα μεταπτυχιακό Φυσικού σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να του εξασφαλίσει μιά θέση εργασίας, στη θεωρητική φυσική όμως, τι θα κάνει? Δε κάνω λόγο για πανεπιστημιακή καριέρα γιατι τη θεωρώ αδύνατη ως πολύ δύσκολη...Μπορείς να συνδιάσεις τη ιδιότητα του Φυσικού και του Αρχαιολόγου κάνοντας μεταπτυχιακό στους τρόπους ραδιοχρονολόγησης των ευρυμάτων των ανασκαφών, αλλά δε ξέρω αν υπάρχουν θέσεις απορρόφησης στην Ελλάδα. Η μοναδική διέξοδος είτε Φυσικού έιτε ιστορικού-αρχαιολογικού στην Ελλάδα σήμερα είναι η εκπαίδευση αλλά γι΄αυτήν διάβασε άλλα topics του PDE και ελπίζω να μην απογοητευτείς...
-
Αν σου αρέσει η Φυσική (και αντέχεις τα πολλά Μαθηματικά), τότε είναι μια καλή επιλογή, αρκεί να το γουστάρεις πραγματικά. Όσον αφορά την έρευνα, υπάρχουν επιλογές τόσο στην Ελλάδα (λιγότερες και με χειρότερες συνθήκες, συνήθως) όσο και στο εξωτερικό. Όποιος το γουστάρει και το ψάχνει, δεν χάνεται. Η εκπαίδευση φυσικά και ΔΕΝ είναι μονόδρομος, απλά είναι η εύκολη ( ? ) λύση.
edit: Για έρευνα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι φυσικά κάποιο μεταπτυχιακό, και στη συνέχεια διδακτορική έρευνα. Υπάρχουν πολλές επιλογές για μεταπτυχιακά προγράμματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι τομείς και οι ειδικότητες είναι πάρα πολλές, οπότε αυτό το βρίσκει κανείς στην πορεία (2ο-3ο έτος σπουδών το νωρίτερο).
-
Πρόσφατα συνάντησα έναν γιατρό μικροβιολόγο, με δικό του κέντρο αναλύσεων και ενθουσιάστηκε όταν έμαθε πως είμαι φυσικός. Η φυσική ήταν το αγαπημένο του μάθημα στο σχολείο, ήθελε να γίνει φυσικός, αλλά τελικά όπως είμαι το επάγγελμα είναι σαν τη γυναίκα...άλλη ερωτευεσαι και άλλη παντρεύεσαι...Επιμένω λοιπόν στα Msc και Phd με αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας...εκτός αν η οικογένεια σου έχει λύσει το οικονομικό πρόβλημα...
-
Θα δώσω κι εγώ μια επιπλέον παράμετρο.
Οι ερευνητές φυσικοί ή βιολόγοι στο εξωτερικό είναι στην πραγματικότητα εργάτες παραγωγής γνώσης. Θα πρέπει να σκεφτείς αν σου ταιριάζει η περσόνα του τεχνοκράτη που εργάζεται σε πολύ συγκεκριμένα πλάισια. Αν αποφασίσεις κάποια στιγμή να γυρίσεις μάλλον θα δυσκολευτείς πολύ γιατί η κατάσταση είναι τραγική από κάθε άποψη αυτή την εποχή ειδικά.
-
Αυτό σκέφτομαι και εγώ ότι ενω η αρχαιολογία είναι ενδιαφέρουσα σαν επιστήμη όμως απο τα λεγόμενα δεν βλέπω το λόγο να τη σπουδάσει κανείς αν και εμένα προσωπικά με ελκύει και με καθηλώνει! Φαντάζομαι ότι οι δυνατότητες για καριέρα στις θετικές επιστήμες είναι περισσότερες!
-
builderk80
Είμαι μαθητής της
-
"Αν σκέφτεσαι να ασχοληθείς με ΕΡΕΥΝΑ στον κλάδο της Φυσικής, το καλύτερο δυνατό για σένα είναι να ξεκινήσεις με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά."
Λόγια συμμαθητή μου, που μετά από υποτροφίες σε Αμερική για μάστερ και διδακτορικό, διδάσκει σε πανεπιστήμιο.
Για
-
"Αν σκέφτεσαι να ασχοληθείς με ΕΡΕΥΝΑ στον κλάδο της Φυσικής, το καλύτερο δυνατό για σένα είναι να ξεκινήσεις με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά."
Λόγια συμμαθητή μου, που μετά από υποτροφίες σε Αμερική για μάστερ και διδακτορικό, διδάσκει σε πανεπιστήμιο.
Τώρα είναι τέτοια η εξειδίκευση που αν έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με Φυσική ας μπει κατευθείαν σε κάποιο τμήμα φυσικής. Ακόμα και οι σπουδές στα μαθηματικά και τη φυσική έχουν τεράστιες διαφορές π.χ κάποιος στο μαθηματικό θα ασχοληθεί με πραγματική ανάλυση, βασική άλγεβρα,τοπολογία,θεωρία συνόλων κτλ. ενώ κάποιος στο φυσικό με σχετικότητα, πυρηνική φυσική,αστροφυσική, κβαντομηχανική, στοιχειώδη σωμάτια,με εργαστήρια κτλ.
-
Αν επιλέξεις το Φυσικό, έτσι κι αλλιώς χρειάζεται πολύ καλό μαθηματικό υπόβαθρο για να μπορέσεις να τελειώσεις την σχολή. Πάντως εγώ απορώ πώς είναι δυνατόν να προβληματίζεσαι μεταξύ 2 τόσο διαφορετικών τμημάτων. Είναι π.χ. δυνατόν να κινείσαι με την ίδια άνεση στα Αρχαία και στα Μαθηματικά;
-
Εγώ κλείνω προς την επιλογή του Ιστορικού Αρχαιολογικού αλλά δεν ακούω καθόλου κολακευτικά λόγια όσον αφορά το μέλλον που μπορεί να προσφέρει αυτή η σχολή! Σας ευχαριστώ θερμά!
Με το πτυχίο του Ιστ-Αρχ έχεις δύο βασικές επιλογές: 1. Να διοριστείς ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση (μέσω εξετάσεων Ασεπ πλέον) 2. Να δουλέψεις (αν πάρεις κατεύθυνση Αρχαιολογίας) ως αρχαιολόγος σε εφορείες αρχαιοτήτων, όπου θα απασχολήσαι κυρίως σε ανασκαφές, με εργασιακές συνθήκες αρκετά δύσκολες (συμβάσεις ολίγων μηνών με διαλείμματα ανεργίας και εργασιακή εξάρτηση από τον κάθε έφορο, ο οποίος συνήθως θα καρπώνεται τη δουλειά σου).
Αν στην πορεία των σπουδών σου ή αργότερα αποφασίσεις ότι ενδιαφέρεσαι για ερευνητική καριέρα ως ιστορικός ή αρχαιολόγος χρειάζεσαι τουλάχιστον διδακτορικό. Τότε οι ευκαιρίες είναι σαφώς περισσότερες, αλλά είναι μια πολύ δύσκολη επιλογή που προϋποθέτει πολλές προσωπικές θυσίες.
Με το πτυχίο του ψυχολόγου μπορείς να εργαστείς ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό σου γραφείο ή να προσληφθείς σε υπηρεσίες του δημοσίου. Κατ' εμέ η επιλογή να δουλέψεις ως ελεύθερος επαγγελματίας είναι σαφώς καλύτερη, και αυτό που θα σε συμβούλευα γενικότερα είναι να αποφύγεις ένα πτυχίο-επάγγελμα στο οποίο θα εξαρτάσαι για δουλειά από το ελληνικό δημόσιο, γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι διεφθαρμένο, αναξιοκρατικό, καταστρέφει τη διάθεση του εργαζόμενου για δημιουργία και πλέον έχει αβέβαιες αποδοχές.
-
Πάντως εγώ απορώ πώς είναι δυνατόν να προβληματίζεσαι μεταξύ 2 τόσο διαφορετικών τμημάτων. Είναι π.χ. δυνατόν να κινείσαι με την ίδια άνεση στα Αρχαία και στα Μαθηματικά;
Μη κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.
-
Αγαπητέ μαθητή,
θα σου απαντήσω βλέποντας τα πράγματα από τη δική μου πείρα, ως φιλόλογος.Θέλησα να σπουδάσω φιλολογία γιατί μου άρεζε(και ακόμα εννοείται το λατρεύω) να ασχολούμαι με τις λεπτές εκφάνσεις της αρχαίας φιλοσοφικής σκέψης, εντρυφώντας στα κείμενα και παράλληλα να έρχομαι σε επικοινωνία με εφήβους, να στέκομαι σαν αρωγός δίπλα τους στην πορεία προς τη γνώση.....Όμως, αν και με ενδιέφερε το ερευνητικό κομμάτι, λόγω κάποιων συνθηκών, ακόμη δεν μπόρεσα να ασχοληθώ με αυτό...Εσύ, κατά τη γνώμη μου, αν απλά λατρεύεις την ιστορία, να εμπλουτίσεις τη βιβλιοθήκη σου με τέτοια βιβλία και να ενημερώνεσαι με διάφορα περιοδικά.Το να γίνεις αρχαιολόγος στην Ελλάδα απαιτεί υψηλού τύπου γνωριμίες, αθέμιτα μέσα και πάααααααααααρα πολύ τύχη, δε μιλώ για τις σπουδές, παρά για την επαγγελματική αποκατάσταση.Η Ψυχολογία είναι μία επιστήμη που στις μέρες μας καθίσταται απαραίτητη ως παρουσία στον καθημερινό βίο, λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε, όχι τόσο εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει, όσο εξαιτίας των ιλιγγιωδών ταχυτήτων στην καθημερινή μας ζωή και του καταναλωτικού πνεύματος....Όμως έχεις τις ψυχικές αντοχές να έρχεσαι σε επαφή με τα προβλήματα των συνανθρώπων σου;Ή μήπως θα φθείρεσαι καθημερινά και η ψυχική σου δύναμη θα μειώνεται;Είναι μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται, άρα δε θα σου λείψει το ερευνητικό πεδίο και τα ταξίδια για συνέδρια....Τέλος, λατρεύω τη φυσική επιστήμη, γοητεύομαι κυρίως από την αστροφυσική.ΠΛηροφορίες γι' αυτές έχω μόνο μέσω του αδερφού μου, που ασχολείται και ήδη σπουδάζει....
Συνεπώς, εάν σου αρέσει περισσότερο το ερευνητικό πεδίο, ασχολείσαι με Φυσική-
-
Για περισσότερες πληροφορίες για το επάγγελμα του αρχαιολόγου δες και εδώ:
http://www.pde.gr/index.php?topic=23721.msg459359;topicseen#msg459359
-
"Αν σκέφτεσαι να ασχοληθείς με ΕΡΕΥΝΑ στον κλάδο της Φυσικής, το καλύτερο δυνατό για σένα είναι να ξεκινήσεις με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά."
Λόγια συμμαθητή μου, που μετά από υποτροφίες σε Αμερική για μάστερ και διδακτορικό, διδάσκει σε πανεπιστήμιο.
Αυτό είναι εντελώς λάθος, εκτός κι αν μετά πάρει και δεύτερο πτυχίο στη Φυσική ;)
Δυστυχώς, όσοι - κυρίως - αστροφυσικοί έχουν βγει με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά και μετά Phd στην Αστροφυσική, έχουν τεράστικα κενά στη Φυσική...
-
Εγώ φίλε μου θα σε παρότρυνα να σπουδάσεις αυτό που θέλεις περισσότερο αυτό που σε ελκύει ασχέτως αποκατάστασης και έρευνας! Εννοώ αυτό που νομίζεις ότι μετά απο 4-5-10 χρόνια θα σε γεμίζει ασχολούμενος με αυτό που σπούδασες. Πρέπει να σκεφτείς όχι μόνο πρακτικά αλλά και την ηθική ικανοποίηση που θα λάβεις με αυτό που θα σπουδάσεις! Εξάλλου επαγγελματικά όλα είναι ρευστά οπότε ότι και να σπουδάσεις αύριο δεν ξέρεις αν θα σε βοηθήσει επαγγελματικά.
-
Εγώ φίλε μου θα σε παρότρυνα να σπουδάσεις αυτό που θέλεις περισσότερο αυτό που σε ελκύει ασχέτως αποκατάστασης και έρευνας! Εννοώ αυτό που νομίζεις ότι μετά απο 4-5-10 χρόνια θα σε γεμίζει ασχολούμενος με αυτό που σπούδασες. Πρέπει να σκεφτείς όχι μόνο πρακτικά αλλά και την ηθική ικανοποίηση που θα λάβεις με αυτό που θα σπουδάσεις! Εξάλλου επαγγελματικά όλα είναι ρευστά οπότε ότι και να σπουδάσεις αύριο δεν ξέρεις αν θα σε βοηθήσει επαγγελματικά.
Αν με ρωτήσεις να βάλω ένα ποσοστό σε αυτό που θέλω θα έλεγα 60% Αρχαιολογία και 40% φυσική. Όμως αν και μέσα μου πιστεύω ότι θα τα καταφέρω ως Αρχαιολόγος ( εννοώ να παλέψω ) όλες οι απόψεις είναι αρνητικές για αυτές τις σπουδές.
-
Το 60% δηλώνει ότι η καρδούλα σου χτυπά για την Αρχαιολογία, αλλά η λογική σε φρενάρει....Ακολούθησε λοιπόν την καρδιά σου, απλά να έχεις το νου σου ότι οι προοπτικές που θα έχεις θα είναι μεγαλύτερες στο εξωτερικό....Όσα είπα παραπάνω εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά εδώ κρίνεται το μέλλον σου...αυτό που θα χτίσεις με την απόφασή σου, θα βάλει σφραγίδα στη ζωή σου...
-
Αγαπητέ φίλε,
Σου προτείνω να μιλήσεις για το θέμα που σε απασχολεί με κάποιον αξιόλογο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού (ψυχολόγο ίσως;) σχετικά με τους προβληματισμούς σου. Να ξέρεις ότι η δουλειά του συμβούλου δεν είναι να σου υποδείξει τι θα κάνεις. Θα έλεγα ότι αυτό δεν το επιτρέπει η συμβουλευτική. Θα σε βοηθήσει να βρεις μόνος σου τις απαντήσεις. Σίγουρα για τις επιλογές σου δεν θα πρέπει να επηρεαστείς από ένα forum. Εδώ την άποψή μας γράφουμε, δεν μπορούμε να σε κατευθύνουμε. Εύχομαι το καλύτερο.
-
χμμμ... ερευνητής αρχαιολόγος .... φαντάζομαι οτι θες να είσαι σε ανασκαφές σωστά; για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται κάποιος να σε πάρει στην ομάδα του. Αν δεν σε πάρει κάποιος δηλ θα είσαι απογοητευμένος; θα νοιώσεις οτι τζάμπα πέρασες ιστορικό αρχαιολογικό αφού δεν μπόρεσες ούτε μια ανασκαφή να κάνεις;
απο την άλλη θετικές επιστήμες. Εκεί μπορείς να αρχίσεις την έρευνα και μόνος σου. Απο το μεταπτυχιακό επίπεδο. Δεν εξαρτάσαι απο κάπου και έτσι σίγουρα κάτι θα μπορέσεις να ερευνήσεις :) Τώρα το τι ερευνά κάποιος εξαρτάται απο το τι γνώσεις παίρνει. Ότι και να σπουδάσεις θα σου διευρύνει τους ορίζοντες και όποιο τμημα και να διαλέξεις είμαι σίγουρη οτι κάτι θα βρείς που θα θές να το ερευνήσεις. Τώρα σκέφτεσαι αρχαιολογία και φυσική ή βιολογία γιατί αυτές τις γνώσεις έχεις πάρει. π.χ. εγώ που ασχολούμαι με φωνητική μπορεί να έχω σπουδάσει αγγλική φιλολογία άλλοι που κάνουν έρευνα στο ίδιο αντικείμενο έχουν τελειώσει ψυχολόγοι ή ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι ηλεκτρονικών υπολογιστών (βλέπε φωνητική αναγνώριση). Άρα θα μπορούσα να έχω περάσει σε αυτές τις σχολές και πάλι να ερευνώ το ίδιο πράγμα!
Τώρα σκέψου επίσης οτι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι πολύ καλό στο να σου προσφέρει θεωρητικές γνωσεις (μη περιμένεις πολλά για έρευνα ή πράξη). Τώρα θα πάς στο Μαθηματικό, θα πάς στο Φυσικό τμημα κανένας δεν μπορεί να σου πει ποιό είναι το καλύτερο γιατί κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που θα θες να ερευνήσεις στο μέλλον. Μπορεί τα μαθηματικά να είναι πολύ βασικά για έρευνα αλλά ίσως στο Μαθηματικό να μην αντιληφθείς τόσο καλά το πως συνδέονται με την φύση. Αντέχεις να τελειώσεις το Μαθηματικό και μετά να κάνεις και ένα ακόμα πτυχίο σε Φυσική ή
-
Yπάρχει και το ΜΙΘΕ σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει:
http://www.phs.uoa.gr/
αλλά επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα σίγουρα δεν έχει.
-
"Αν σκέφτεσαι να ασχοληθείς με ΕΡΕΥΝΑ στον κλάδο της Φυσικής, το καλύτερο δυνατό για σένα είναι να ξεκινήσεις με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά."
Λόγια συμμαθητή μου, που μετά από υποτροφίες σε Αμερική για μάστερ και διδακτορικό, διδάσκει σε πανεπιστήμιο.
Αυτό είναι εντελώς λάθος, εκτός κι αν μετά πάρει και δεύτερο πτυχίο στη Φυσική ;)
Δυστυχώς, όσοι - κυρίως - αστροφυσικοί έχουν βγει με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά και μετά Phd στην Αστροφυσική, έχουν τεράστικα κενά στη Φυσική...
Αρχικά, δεν ήταν δικά μου λόγια, αλλά κάποιου σοβαρού ερευνητή. Για να καταλάβεις πόσο σοβαρού, ένας από τους καθηγητές του ήταν αυτός : http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Cohen_(mathematician) (http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Cohen_(mathematician))
Οι αστροφυσικοί δεν είναι και η κορυφή των ερευνητών στη Φυσική... Δεν βλέπεις Big Bang Theory? :D :D
-
"Αν σκέφτεσαι να ασχοληθείς με ΕΡΕΥΝΑ στον κλάδο της Φυσικής, το καλύτερο δυνατό για σένα είναι να ξεκινήσεις με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά."
Λόγια συμμαθητή μου, που μετά από υποτροφίες σε Αμερική για μάστερ και διδακτορικό, διδάσκει σε πανεπιστήμιο.
Αυτό είναι εντελώς λάθος, εκτός κι αν μετά πάρει και δεύτερο πτυχίο στη Φυσική ;)
Δυστυχώς, όσοι - κυρίως - αστροφυσικοί έχουν βγει με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά και μετά Phd στην Αστροφυσική, έχουν τεράστικα κενά στη Φυσική...
Αρχικά, δεν ήταν δικά μου λόγια, αλλά κάποιου σοβαρού ερευνητή. Για να καταλάβεις πόσο σοβαρού, ένας από τους καθηγητές του ήταν αυτός : http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Cohen_(mathematician) (http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Cohen_(mathematician))
Οι αστροφυσικοί δεν είναι και η κορυφή των ερευνητών στη Φυσική... Δεν βλέπεις Big Bang Theory? :D :D
Ο μαθηματικός τι θα έλεγε ;)
Μου θυμίζει το τραγούδι του Σαββόπουλου ...
"Πώς να κρυφτείς απ' τους μαθηματικούς... Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα"
:) :) :) :) :)
Υ.Γ Εγώ βλέπω ;) Και ο Sheldon είναι φυσικός όχι μαθηματικός :)
-
Αγαπητέ μαθητή,
πρώτον συγχαρητήρια που στην ηλικία σου έίσαι τόσο κατασταλαγμένος και ώριμος και ψάχνεις όλες τισ εκδοχές στις επιστήμες που σου αρέσουν. Θα αρχίσω με την εμπειρία μου ωσ απόφοιτος του Ιστορικού -αρχαιολογικού που πριν άσχοληθώ με την εκπαίδευση και για 5 περίπου χρόνια κυνήγησα το όνειρο του αρχαιολόγου. Το πανεπιστήμιο (στην Αθήνα τουλάχιστον που τελείωσα εγώ) αν και λίγο απαρχαιωμένο, για τα παιδιά που παρακολουθούν και ενδιαφέρονται μπορεί να δώσει πολλές ευκαιρίες συμμετοχής σε ανασκαφη αρχικά αλλά και άλλα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών κοκ. Το πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη από μια μικρή συνεργασία που είχα συμμετοχής σε ανασκαφή εκεί, είδα ότι είναι λίγο πιο οργανωμένο στην κατεύθυνση της αρχαιολογίας τουλάχιστον. συνεργάζεται με παν/μια του εξωτερικού, είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε ανασκαφή κοκ. Τωρα, ο χώρος εργασίας είναι δύσκολο και αρκετά ανταγωνιστικός. οι μόνιμοι αρχαιολογοί στην χώρα μας είναι μια κάστα ανθρώπων κλειστή και κάπως στριφνή. Δε δίνουν εύκολα υλικό για έρευνα και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν τους νέους επιστήμονες μάλλον εχθρικά....
ΣΣτις αρχές του 2000 που δούλευα εγώ σε ανασκαφές τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα, γιατί υπήρχαν ακόμη πολλά έργα που γίνονταν σε όλη την Ελλάδα και η απορρόφηση ήταν αρκετή. Μη φανταστείς κάτι μόνιμο. Μιλάω κυρίως για συμβάσεις έως να τελειώσουν τα έργα. Καποιος συνάδελφος πιο πάνω μίλησε για γνωριμίες...δεν έχει και πολύ άδικο αν και δεν είναι μόνο αυτό. Εγώ για παράδειγμα δεν είχα καμιά γνωριμία, απλά πήγα στην εφορία και ζήτησα να δουλέψω στην αρχή εθελοντικά.Η εθελοντική εργασία είναι κάτι που εκτιμάται πολύ στο χώρο…μόλις είχα τελειώσει το παν/μιο και δε με ένοιαζε και ιδιαίτερα να πληρώνομαι. Μετά από 5 μήνες και αφού προέκυψε θέση δούλεψα κανονικά σε υπεύθυνη θέση αρχαιολόγου σε ανασκαφή. Έφυγα με δική μου πρωτοβουλια για να κάνω ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία και όταν ξαναγύρισα, βρήκα πάλι αμέσως δουλειά στην ίδια εφορία. Πλέον με γνώριζαν, ήξεραν τη δουλειά μου και ήταν πιο εύκολο. Δούλεψα 2 χρόνια και μετά τα παράτησα, αν και μου ξαναπρόσφεραν δουλειά, γιατί πλέον θεωρούσα ότι επένδυα σε κάτι που δεν είχε και πολύ μέλλον να γίνει μόνιμο. Δυστυχώς ή ευτυχώς η εργασία αυτή έχει να κάνει μόνο με το δημόσιο και εκεί είναι λίγο που το πράγμα χωλαίνει. Δε γίνονται διορισμοί εύκολα.
Για να επανέλθω στο δίλημμά σου. Θεωρώ ότι πρέπει να εκμεταλλευτείς το γεγονός ότι είσαι τόσο καλός σε δύο αντικείμενα που φαίνονται τόσο διαφορετικά. Τόσο η
-
Και εγώ αυτό σκέφτομαι να ακολουθήσω αυτό που νιώθω ότι θα με ικανοποιήσει περισσότερο δηλ. την Αρχαιολογία. Ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι κάνω το σωστό! Απορώ γιατί κάποιοι θεωρούν τελειωμένη την επιστήμη της Αρχαιολογίας ενω κάθε χρόνο εισάγονται στα αντίστοιχα τμήματα πολλοί φοιτητές!
-
Απορώ γιατί κάποιοι θεωρούν τελειωμένη την επιστήμη της Αρχαιολογίας ενω κάθε χρόνο εισάγονται στα αντίστοιχα τμήματα πολλοί φοιτητές!
αχ, αχ, αχ....
-
Απορώ γιατί κάποιοι θεωρούν τελειωμένη την επιστήμη της Αρχαιολογίας ενω κάθε χρόνο εισάγονται στα αντίστοιχα τμήματα πολλοί φοιτητές!
αχ, αχ, αχ....
Το αχ που πηγαίνει??
-
Απορώ γιατί κάποιοι θεωρούν τελειωμένη την επιστήμη της Αρχαιολογίας ενω κάθε χρόνο εισάγονται στα αντίστοιχα τμήματα πολλοί φοιτητές!
αχ, αχ, αχ....
Το αχ που πηγαίνει??
Δυστυχώς, ο αριθμός των εισακτέων ενός Τμήματος δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τις προοπτικές του Τμήματος ή τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας...
-
Ναι σε αυτό συμφωνούμε!!