*

Αποστολέας Θέμα: Επιλογή κατεύθυνσης 3η ΛΥΚΕΙΟΥ βοήθεια!  (Αναγνώστηκε 5524 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος erietta

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Απ: Επιλογή κατεύθυνσης 3η ΛΥΚΕΙΟΥ βοήθεια!
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 15, 2011, 10:16:26 am »
Αν επιλέξεις το Φυσικό, έτσι κι αλλιώς χρειάζεται πολύ καλό μαθηματικό υπόβαθρο για να μπορέσεις να τελειώσεις την σχολή. Πάντως εγώ απορώ πώς είναι δυνατόν να προβληματίζεσαι μεταξύ 2 τόσο διαφορετικών τμημάτων. Είναι π.χ. δυνατόν να κινείσαι με την ίδια άνεση στα Αρχαία και στα Μαθηματικά;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 20:27:45 »

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 15, 2011, 10:30:04 am »
Εγώ κλείνω προς την επιλογή του Ιστορικού Αρχαιολογικού αλλά δεν ακούω καθόλου κολακευτικά λόγια όσον αφορά το μέλλον που μπορεί να προσφέρει αυτή η σχολή! Σας ευχαριστώ θερμά!
Με το πτυχίο του Ιστ-Αρχ έχεις δύο βασικές επιλογές: 1. Να διοριστείς ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση (μέσω εξετάσεων Ασεπ πλέον) 2. Να δουλέψεις (αν πάρεις κατεύθυνση Αρχαιολογίας) ως αρχαιολόγος σε εφορείες αρχαιοτήτων, όπου θα απασχολήσαι κυρίως σε ανασκαφές, με εργασιακές συνθήκες αρκετά δύσκολες (συμβάσεις ολίγων μηνών με  διαλείμματα ανεργίας και εργασιακή εξάρτηση από τον κάθε έφορο, ο οποίος συνήθως θα καρπώνεται τη δουλειά σου).
Αν στην πορεία των σπουδών σου ή αργότερα αποφασίσεις ότι ενδιαφέρεσαι για ερευνητική καριέρα ως ιστορικός ή αρχαιολόγος χρειάζεσαι τουλάχιστον διδακτορικό. Τότε οι ευκαιρίες είναι σαφώς περισσότερες, αλλά είναι μια πολύ δύσκολη επιλογή που προϋποθέτει πολλές προσωπικές θυσίες.

Με το πτυχίο του ψυχολόγου μπορείς να εργαστείς ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό σου γραφείο ή να προσληφθείς σε υπηρεσίες του δημοσίου. Κατ' εμέ η επιλογή να δουλέψεις ως ελεύθερος επαγγελματίας είναι σαφώς καλύτερη, και αυτό που θα σε συμβούλευα γενικότερα είναι να αποφύγεις ένα πτυχίο-επάγγελμα στο οποίο θα εξαρτάσαι για δουλειά από το ελληνικό δημόσιο, γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι διεφθαρμένο, αναξιοκρατικό, καταστρέφει τη διάθεση του εργαζόμενου για δημιουργία και πλέον έχει αβέβαιες αποδοχές.

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 15, 2011, 10:30:57 am »
Πάντως εγώ απορώ πώς είναι δυνατόν να προβληματίζεσαι μεταξύ 2 τόσο διαφορετικών τμημάτων. Είναι π.χ. δυνατόν να κινείσαι με την ίδια άνεση στα Αρχαία και στα Μαθηματικά;
Μη κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.

adigoni

• Επισκέπτης
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 15, 2011, 11:06:37 am »
Αγαπητέ μαθητή,
θα σου απαντήσω βλέποντας τα πράγματα από τη δική μου πείρα, ως φιλόλογος.Θέλησα να σπουδάσω φιλολογία γιατί μου άρεζε(και ακόμα εννοείται το λατρεύω) να ασχολούμαι με τις λεπτές εκφάνσεις της αρχαίας φιλοσοφικής σκέψης, εντρυφώντας στα κείμενα και παράλληλα να έρχομαι σε επικοινωνία με εφήβους, να στέκομαι σαν αρωγός δίπλα τους στην πορεία προς τη γνώση.....Όμως, αν και με ενδιέφερε το ερευνητικό κομμάτι, λόγω κάποιων συνθηκών, ακόμη δεν μπόρεσα να ασχοληθώ με αυτό...Εσύ, κατά τη γνώμη μου, αν απλά λατρεύεις την ιστορία, να εμπλουτίσεις τη βιβλιοθήκη σου με τέτοια βιβλία και να ενημερώνεσαι με διάφορα περιοδικά.Το να γίνεις αρχαιολόγος στην Ελλάδα απαιτεί υψηλού τύπου γνωριμίες, αθέμιτα μέσα και πάααααααααααρα πολύ τύχη, δε μιλώ για τις σπουδές, παρά για την επαγγελματική αποκατάσταση.Η Ψυχολογία είναι μία επιστήμη που στις μέρες μας καθίσταται απαραίτητη ως παρουσία στον καθημερινό βίο, λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε, όχι τόσο εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει, όσο εξαιτίας των ιλιγγιωδών ταχυτήτων στην καθημερινή μας ζωή  και του καταναλωτικού πνεύματος....Όμως έχεις τις ψυχικές αντοχές να έρχεσαι σε επαφή με τα προβλήματα των συνανθρώπων σου;Ή μήπως θα φθείρεσαι καθημερινά και η ψυχική σου δύναμη θα μειώνεται;Είναι μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται, άρα δε θα σου λείψει το ερευνητικό πεδίο και τα ταξίδια για συνέδρια....Τέλος, λατρεύω τη φυσική επιστήμη, γοητεύομαι κυρίως από την  αστροφυσική.ΠΛηροφορίες γι' αυτές έχω μόνο μέσω του αδερφού μου, που ασχολείται και ήδη σπουδάζει....
  Συνεπώς, εάν σου αρέσει περισσότερο το ερευνητικό πεδίο, ασχολείσαι με Φυσική-
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 15, 2011, 11:09:09 am από adigoni »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 20:27:45 »

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 15, 2011, 11:43:38 am »
Για περισσότερες πληροφορίες για το επάγγελμα του αρχαιολόγου δες και εδώ:
http://www.pde.gr/index.php?topic=23721.msg459359;topicseen#msg459359

Αποσυνδεδεμένος Landau

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση.. BAZINGA!
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 15, 2011, 02:37:11 pm »
"Αν σκέφτεσαι να ασχοληθείς με ΕΡΕΥΝΑ στον κλάδο της Φυσικής, το καλύτερο δυνατό για σένα είναι να ξεκινήσεις με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά."
Λόγια συμμαθητή μου, που μετά από υποτροφίες σε Αμερική για μάστερ και διδακτορικό, διδάσκει σε πανεπιστήμιο.

Αυτό είναι εντελώς λάθος, εκτός κι αν μετά πάρει και δεύτερο πτυχίο στη Φυσική  ;)
Δυστυχώς, όσοι - κυρίως - αστροφυσικοί έχουν βγει με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά και μετά Phd στην Αστροφυσική, έχουν τεράστικα κενά στη Φυσική...
"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it."
(Richard P. Feynman ?)

"The first condition of progress is the removal of censorship."
(George Bernard Shaw)

Αποσυνδεδεμένος jordan80

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 15, 2011, 05:25:17 pm »
Εγώ φίλε μου θα σε παρότρυνα να σπουδάσεις αυτό που θέλεις περισσότερο αυτό που σε ελκύει ασχέτως αποκατάστασης και έρευνας! Εννοώ αυτό που νομίζεις ότι μετά απο 4-5-10 χρόνια θα σε γεμίζει ασχολούμενος με αυτό που σπούδασες. Πρέπει να σκεφτείς όχι μόνο πρακτικά αλλά και την ηθική ικανοποίηση που θα λάβεις με αυτό που θα σπουδάσεις! Εξάλλου επαγγελματικά όλα είναι ρευστά οπότε ότι και να σπουδάσεις αύριο δεν ξέρεις αν θα σε βοηθήσει επαγγελματικά.

Αποσυνδεδεμένος builderk80

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 15, 2011, 05:29:17 pm »
Εγώ φίλε μου θα σε παρότρυνα να σπουδάσεις αυτό που θέλεις περισσότερο αυτό που σε ελκύει ασχέτως αποκατάστασης και έρευνας! Εννοώ αυτό που νομίζεις ότι μετά απο 4-5-10 χρόνια θα σε γεμίζει ασχολούμενος με αυτό που σπούδασες. Πρέπει να σκεφτείς όχι μόνο πρακτικά αλλά και την ηθική ικανοποίηση που θα λάβεις με αυτό που θα σπουδάσεις! Εξάλλου επαγγελματικά όλα είναι ρευστά οπότε ότι και να σπουδάσεις αύριο δεν ξέρεις αν θα σε βοηθήσει επαγγελματικά.

Αν με ρωτήσεις να βάλω ένα ποσοστό σε αυτό που θέλω θα έλεγα 60% Αρχαιολογία και 40% φυσική. Όμως αν και μέσα μου πιστεύω ότι θα τα καταφέρω ως Αρχαιολόγος ( εννοώ να παλέψω )  όλες οι απόψεις είναι αρνητικές για αυτές τις σπουδές.

adigoni

• Επισκέπτης
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 15, 2011, 07:13:18 pm »
Το 60% δηλώνει ότι η καρδούλα σου χτυπά για την Αρχαιολογία, αλλά η λογική σε φρενάρει....Ακολούθησε λοιπόν την καρδιά σου, απλά να έχεις το νου σου ότι οι προοπτικές που θα έχεις θα είναι μεγαλύτερες στο εξωτερικό....Όσα είπα παραπάνω εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά εδώ κρίνεται το μέλλον σου...αυτό που θα χτίσεις με την απόφασή σου, θα βάλει σφραγίδα στη ζωή σου...

Αποσυνδεδεμένος erietta

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 15, 2011, 07:47:51 pm »
Αγαπητέ φίλε,
   Σου προτείνω να μιλήσεις για το θέμα που σε απασχολεί με κάποιον αξιόλογο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού (ψυχολόγο ίσως;) σχετικά με τους προβληματισμούς σου. Να ξέρεις ότι η δουλειά του συμβούλου δεν είναι να σου υποδείξει τι θα κάνεις. Θα έλεγα ότι αυτό δεν το επιτρέπει η συμβουλευτική. Θα σε βοηθήσει να βρεις μόνος σου τις απαντήσεις.  Σίγουρα για τις επιλογές σου δεν θα πρέπει να επηρεαστείς από ένα forum. Εδώ την άποψή μας γράφουμε, δεν μπορούμε να σε κατευθύνουμε. Εύχομαι το καλύτερο.

Αποσυνδεδεμένος new_pe06

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 15, 2011, 07:56:20 pm »
χμμμ... ερευνητής αρχαιολόγος .... φαντάζομαι οτι θες να είσαι σε ανασκαφές σωστά; για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται κάποιος να σε πάρει στην ομάδα του. Αν δεν σε πάρει κάποιος δηλ θα είσαι απογοητευμένος; θα νοιώσεις οτι τζάμπα πέρασες ιστορικό αρχαιολογικό αφού δεν μπόρεσες ούτε μια ανασκαφή να κάνεις;

απο την άλλη θετικές επιστήμες. Εκεί μπορείς να αρχίσεις την έρευνα και μόνος σου. Απο το μεταπτυχιακό επίπεδο. Δεν εξαρτάσαι απο κάπου και έτσι σίγουρα κάτι θα μπορέσεις να ερευνήσεις :) Τώρα το τι ερευνά κάποιος εξαρτάται απο το τι γνώσεις παίρνει. Ότι και να σπουδάσεις θα σου διευρύνει τους ορίζοντες και όποιο τμημα και να διαλέξεις είμαι σίγουρη οτι κάτι θα βρείς που θα θές να το ερευνήσεις. Τώρα σκέφτεσαι αρχαιολογία και φυσική ή βιολογία γιατί αυτές τις γνώσεις έχεις πάρει. π.χ. εγώ που ασχολούμαι με φωνητική μπορεί να έχω σπουδάσει αγγλική φιλολογία άλλοι που κάνουν έρευνα στο ίδιο αντικείμενο έχουν τελειώσει ψυχολόγοι ή ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι ηλεκτρονικών υπολογιστών (βλέπε φωνητική αναγνώριση). Άρα θα μπορούσα να έχω περάσει σε αυτές τις σχολές και πάλι να ερευνώ το ίδιο πράγμα!

Τώρα σκέψου επίσης οτι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι πολύ καλό στο να σου προσφέρει θεωρητικές γνωσεις (μη περιμένεις πολλά για έρευνα ή πράξη).  Τώρα θα πάς στο Μαθηματικό, θα πάς στο Φυσικό τμημα κανένας δεν μπορεί να σου πει ποιό είναι το καλύτερο γιατί κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που θα θες να ερευνήσεις στο μέλλον. Μπορεί τα μαθηματικά να είναι πολύ βασικά για έρευνα αλλά ίσως στο Μαθηματικό να μην αντιληφθείς τόσο καλά το πως συνδέονται με την φύση. Αντέχεις να τελειώσεις το Μαθηματικό και μετά να κάνεις και ένα ακόμα πτυχίο σε Φυσική ή

Αποσυνδεδεμένος stargate

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Αυγούστου 16, 2011, 12:01:34 pm »
Yπάρχει και το ΜΙΘΕ σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει:
http://www.phs.uoa.gr/
αλλά επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα σίγουρα δεν έχει.

Αποσυνδεδεμένος Siobaras

• Ιστορικό μέλος
  • 1.d4!
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Αυγούστου 16, 2011, 12:06:57 pm »
"Αν σκέφτεσαι να ασχοληθείς με ΕΡΕΥΝΑ στον κλάδο της Φυσικής, το καλύτερο δυνατό για σένα είναι να ξεκινήσεις με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά."
Λόγια συμμαθητή μου, που μετά από υποτροφίες σε Αμερική για μάστερ και διδακτορικό, διδάσκει σε πανεπιστήμιο.

Αυτό είναι εντελώς λάθος, εκτός κι αν μετά πάρει και δεύτερο πτυχίο στη Φυσική  ;)
Δυστυχώς, όσοι - κυρίως - αστροφυσικοί έχουν βγει με πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά και μετά Phd στην Αστροφυσική, έχουν τεράστικα κενά στη Φυσική...

Αρχικά, δεν ήταν δικά μου λόγια, αλλά κάποιου σοβαρού ερευνητή. Για να καταλάβεις πόσο σοβαρού, ένας από τους καθηγητές του ήταν αυτός : http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Cohen_(mathematician)

Οι αστροφυσικοί δεν είναι και η κορυφή των ερευνητών στη Φυσική... Δεν βλέπεις Big Bang Theory?  :D :D
Και τότε η νύχτα... παίρνει διάσταση...

Αποσυνδεδεμένος stargate

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Αυγούστου 16, 2011, 12:30:38 pm »

Αρχικά, δεν ήταν δικά μου λόγια, αλλά κάποιου σοβαρού ερευνητή. Για να καταλάβεις πόσο σοβαρού, ένας από τους καθηγητές του ήταν αυτός : http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Cohen_(mathematician)

Οι αστροφυσικοί δεν είναι και η κορυφή των ερευνητών στη Φυσική... Δεν βλέπεις Big Bang Theory?  :D :D

Ο μαθηματικός τι θα έλεγε  ;)
Μου θυμίζει το τραγούδι του Σαββόπουλου ...
"Πώς να κρυφτείς απ' τους μαθηματικούς... Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα"
 :) :) :) :) :)
Υ.Γ Εγώ βλέπω  ;) Και ο Sheldon είναι φυσικός όχι μαθηματικός  :)

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182728
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 699
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)