Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μετά τον διορισμό / την πρόσληψη => Σχολική ζώνη => Μήνυμα ξεκίνησε από: DM στις Ιουλίου 02, 2012, 11:21:03 pm
-
Είμαι 12 χρόνια στο ίδιο λύκειο και φέτος ήταν η 1η χρονιά που δεν είχαμε ανεξεταστέους στην Α' λυκείου. Το πράγμα ήταν ολοφάνερο πριν καν αρχίσουν οι εξετάσεις. Οι μεγάλοι βαθμοί σε δύο μαθήματα (Θρησκευτικά και ερευν. εργασίες) σήκωσαν ψηλά το μέσο όρο και εξασφάλισαν την προαγωγή των μαθητών. Αξίζει να διαβάσετε και το παρακάτω άρθρο που αναφέρεται στην αυξημένη βαρύτητα των μαθημάτων που δεν μετέχουν σε ομάδες (δηλ. Θρησκευτικά, Αγγλικά, Ιστορία, project).
http://arahova.wordpress.com/2012/06/27/%cf%84%ce%b1-%ce%b8%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%cf%85%ce%be%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%81%cf%8d/
-
Εγώ πάλι εξανίσταμαι όταν βλέπω να κόβονται μαθητές....Κυρία/κύριε πώς δουλέψατε μέσα στην τάξη όλο το χρόνο;Προσπαθώντας να κερδίσετε ιδιαίτερα;;;Δώσατε καμιά σημασία σε αυτά τα παιδιά;
-
Δε συμφωνω με το σκεπτικο σου adigoni. Δεν ειναι ετσι. Αλλο οι δυσκολιες μεσα στην οικογενεια αλλο η αδιαφορια για το μαθημα.
-
Δεν είπα να επιβραβεύσουμε την αδιαφορία, σκέφτομαι όμως τις δικές μας ευθύνες....(εσύ αμέσως να φέρεις αντίρρηση ;D :P)
-
νομιζω οτι θα συμφωνησω με το Μαρκο (ωχ...πρεπει να με πειραξαν τα τρελα νερα εκει κατω).
αλλο ειναι να προσπαθει ενας μαθητης και να μην τα καταφερνει, αλλωστε και μεις δεν ημασταν ξεφτερια σ'ολα τα μαθηματα, κι αλλο να ειναι εντελως αδιαφορος και να θεωρει και οτι ειμαστε και υποχρεωμενοι να τον περασουμε. και αυτο δε νομιζω να εχει να κανει με τον τροπο που διδασκουμε.
-
Ναι, αλλά πόσοι αδιάφοροι μαθητές μπορεί να υπάρχουν σε κάθε τάξη;Ένας, ναι, το δέχομαι....Άσε που οι συνάδερφοί μου απορούσαν πώς είναι δυνατόν να διαβάζουν σ' εμένα μαθητές που στα δικά τους μαθήματα ήταν αδιάφοροι...Κάτι φταίει...
-
Αντιγόνη θεωρώ πως εχεις αδικο. Η πλειοψηφία των κακών μαθητών έχει προβλήματα στο σπίτι; Αδυνατώ να το πιστέψω. 'Αντε ενας δυο ναι. Εγώ βλέπω αδιαφορία κυρίως είτε γιατί δεν έχουν μάθει να δουλεύουν, είτε γιατί ξέρουν πως θα περάσουν χωρίς κόπο ή γιατί αντιμετωπίζουν το σχολείο χρησιμοθηρικά και αποδίδουν μόνο σε μερικά μαθήματα. Οι καθηγητές έχουν ευθύνη στο ότι επιβραβεύουν σε πολλές περιπτώσεις τηυν τεμπελιά για να ποφύγουν άλλα προβλήματα.
Αυτό το θέμα εχει ξανασυζητηθεί και οι απαντήσεις ηταν απογοητευτικές...
-
Κι εγώ, φίλη Αντιγόνη, εξανίσταμαι όταν όλη τη χρονιά έχω δώσει όλο μου το είναι στην τάξη και καταλήγω τον Ιούνιο να πάρω κόλλες με βαθμούς 0-1-2. Και να περνάνε αυτά τα παιδιά την τάξη χωρίς να έχουν καταλάβει τι σημαίνει επιβράβευση μιας προσπάθειας ή τι σημαίνει αποτυχία. Κι αν δεν τους δώσουμε να καταλάβουν τις έννοιες αυτές τώρα που είναι νωρίς, πότε περιμένουμε να τις καταλάβουν; Όταν θα βγουν στη ζωή;
-
Θα συμφωνήσω με τους Μάρκο, Γιώτα και lkjhgfd.
Δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύεται η αδιαφορία σε καμία περίπτωση. Επίσης, δεν είναι πάντοτε ένας ο αδιάφορος μαθητής. Μπορεί να είναι και περισσότεροι ή μπορεί και να μην υπάρχει και κανείς αδιάφορος σ' ένα τμήμα. Θυμάμαι και ως μαθήτρια παραδείγματα αδιάφορων μαθητών που όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν κατέβαλλαν ορισμένοι καθηγητές, εκείνοι δεν άλλαζαν νοοτροπία. Σαφώς και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ευθύνες και από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Οι περισσότεροι όμως νομίζω ότι προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Δε γίνεται δηλ. να υπάρχουν μαθητές που να έχουν φτάσει στη γ' λυκείου και να μη γνωρίζουν τα στοιχειώδη. Να συλλαβίζουν και να μην ξέρουν την προπαίδεια!
-
Είδα κι εγώ μαθητές που επειδή έπιαναν το 38 έγραψαν μόνο 4,5,6 ή1,2,3 για να φύγουν γρήγορα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει η αδιαφορία να τιμωρηθεί με παραπομπή....όταν οι γονείς δικαιολογούν τις ατασθαλίες των μαθητών-παιδιών τους στα μούτρα μου, δεν μπορώ να χρησιμοποιώ ως όπλο την παραπομπή για να "τακτοποιώ" τους αδιάφορους...Για μένα ζητούμενο είναι η κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών, όταν χρησιμοποιήσω όλους τους τρόπους(που δε διδάχτηκα, τους διάβασα για ΑΣΕΠ κλπ κλπ) και δεν νιώσουν ενδιαφέρον οι μαθητές, θα συζητήσω μαζί τους για τον κίνδυνο της παραπομπής...Έχω άλλο τρόπο αντίληψης των πραγμάτων σαφώς :)Αλλά επιμένω στο γεγονός της απαξίωσης των καθηγητών εκ μέρους των γονέων, κάτι που με προβλημάτισε φέτος πάρα πολύ....
-
Σε περιπτώσεις αδιαφορίας, μια λύση θα ήταν χαμηλοί βαθμοί στα τρίμηνα/τετράμηνα, και μετά να έχει κίνητρο να προσπαθήσει υπερβολικά στις εξετάσεις (και αν όντως προσπάθησε, τον περνάς εκεί). Μπας και διαβάσουν έστω και στο τέλος οι αδιάφοροι.
-
Adigoni, στο συγκεκριμένο θέμα διαφωνώ απόλυτα μαζί σου! Με το να περνάμε παιδιά που δεν έκαναν καμία ΑΠΟΛΥΤΩΣ προσπάθεια όλη τη χρονιά, είναι σαν να απαξιώνουμε τη δουλειά μας, τη γνώση και υποβαθμίζουμε την Παιδεία! Το απολυτήριο δεν έχει κανένα αντίκρυσμα, μετατρέπεται σε ένα χαρτί χωρίς αξία, σε μια "ακάλυπτη επιταγή"! Μαθητές τελειώνουν το Λύκειο και είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, το επίπεδό τους είναι για β΄Δημοτικού. Το γνωστικό και όχι το νοητικό! Πλαστά χαρτιά δυσλεξίας, παιδιά κολλημένα στο facebook και στο twitter. Δε θα γίνω συνένοχος στο αραλίκι τους και στο κοπροσκύλιασμα! Τα αγαθά κόποις κτώνται και όχι κόλποις! Έτσι έχω μάθει! Εγώ και φέτος σκίστηκα, χτυπήθηκα αλλά πολλοί - πρώτη φορά τόσοι μαζεμένοι- αδιαφόρησαν! Κάθονταν λες και βρίσκονταν στο καφενειο, θεωρούσαν φυσικό ακόμα και να κοιμούνται, αφού, όπως είπαν, δεν έκαναν φασαρία κλπ κλπ! Τους έβαλα κάτι ωραιότατα 8άρια στο τετράμηνο και αφού μου έγραψαν 2-3, πήραν 2-3!
-
Είναι πράγματι έτσι όπως αναφέρει το άρθρο του αρχικού μηνύματος; Δηλ. η ελληνική γλώσσα (9 ώρες), τα μαθηματικά (5 ώρες) και τα θρησκευτικά (2 ώρες) συμμετέχουν ισότιμα στην εξαγωγή του γενικού μέσου όρου; Αν ναι, τότε αυτό είναι αδικία. Δηλ. τα δίωρα μαθήματα έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση του γ. μ. όρου και επομένως καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την προαγωγή του μαθητή.
-
Ήταν που η παιδεία είχε υποβαθμιστεί στη συνείδηση των περισσοτέρων ως μέσο καλλιέργειας του ανθρώπου, τώρα ήρθε και η οικονομική κρίση και της αφαίρεσε ακόμα και την πρακτική της αξία στην ανεύρεση εργασίας.
Δεν έχουν βέβαια όλα τα παιδιά τέτοια νοοτροπία. Πάντως, με προβληματίζει το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός παιδιών που εθίζονται στην ανευθυνότητα και την τεμπελιά.
-
Γιατί να μην έχουν την ίδια βαρύτητα όλα τα μαθήματα; Αυτό έλειπε να βάλουμε στατιστικό βάρος σε κάθε βαθμό.. θα ήθελα να δω μετά φιλολόγους κλπ να βγάζουν μέσους όρους ::) ;D :P
-
Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι το Λύκειο δεν είναι υποχρεωτικό. Υποτίθεται ότι θέλεις και φοιτάς. Αυτό και μόνο προϋποθέτει ότι θα πρέπει να καταβάλει κανείς κάποια προσπάθεια. Είναι επίπονη διαδικασία η μάθηση. Και φυσικά δεν είναι για όλους. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει όλοι (είτε το θέλουν είτε όχι) να προαχθούν. Όταν ένα παιδί σου γράφει 2-3-5 στο τέλος για μένα έχει αποδείξει είτε ότι δε θέλει, είτε ότι δεν το ενδιαφέρει. Γιατί πρέπει ντε και καλά να περάσει την τάξη?
-
φαίνεται ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν προβληματιστεί με τον νέο "πλάγιο" τρόπο πριμοδότησης των μαθητών και η συζήτηση έχει ανάψει σε πολλά φόρα.
Από το ylikonet.gr ( με θέματα φυσικοχημείας )
(http://www.alfavita.gr/kados/4712a25.jpg)
H ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο .... με οκτώ (8) οκτάρια (8) στα προφορικά και 8 μηδενικά στα γραπτά .... ή .... με 8 μαθήματα με μέσο όρο 4 .... ο μαθητής προάγεται.
Ζήτω το έθνος ... ζήτω
-
Στο παράδειγμα που μας παρέθεσες, φίλε Dadi, αν ίσχυε το παλιό σύστημα προαγωγής, ο μαθητής θα έμενε ανεξεταστέος με 7,2 !!! Πράγματι, αν προσθέσουμε όλους τους βαθμούς των 12 μαθημάτων (προτελευταία στήλη) και διαιρέσουμε με το 12, τότε προκύπτει γενικός μέσος όρος 7,2. Και εις άλλα με υγεία...
-
.... εάν δε, βάλουμε στο project 17 με 18 ( που είναι πιο ρεαλιστικό ειδικά εάν μιλάμε για ΓΕΛ ) τότε το παράδειγμα μπορεί να γίνει πιο ακραίο.
Να επισημάνω επίσης ότι τα 8 μηδενικά στα γραπτά μπορεί να προκύψουν ΚΑΙ από αποχή από την γραπτή εξέταση, δηλ να επιλέξει κάποιος μαθητής να μην εξεταστεί στα γραπτά...!!!
-
Ήταν που η παιδεία είχε υποβαθμιστεί στη συνείδηση των περισσοτέρων ως μέσο καλλιέργειας του ανθρώπου, τώρα ήρθε και η οικονομική κρίση και της αφαίρεσε ακόμα και την πρακτική της αξία στην ανεύρεση εργασίας.
Δεν έχουν βέβαια όλα τα παιδιά τέτοια νοοτροπία. Πάντως, με προβληματίζει το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός παιδιών που εθίζονται στην ανευθυνότητα και την τεμπελιά.
-
Ευτυχώς δεν είναι όλα τα παιδιά έτσι, ίσως ούτε καν η πλειοψηφία (αν και υπάρχει η τάση).
Έτυχε να δω κάποιες εκπομπές στην ερτ με μαθητές από διάφορες περιοχής της χώρας (schooltube νομίζω λέγεται) και τουλάχιστον υπάρχει ελπίδα στη νέα γενιά. Ίσως υπάρχει και διαφορά μεταξύ επαρχίας-μεγαλουπόλεων, δεν ξέρω.
-
Η ελπίδα στη νεα γενια υπαρχει και φαινεται και απο τους νεους μας συναδελφους. Τουλαχιστον σε αυτο εδω το φορουμ ειναι πασηφανές.
-
φαίνεται ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν προβληματιστεί με τον νέο "πλάγιο" τρόπο πριμοδότησης των μαθητών και η συζήτηση έχει ανάψει σε πολλά φόρα.
Από το ylikonet.gr ( με θέματα φυσικοχημείας )
(http://www.alfavita.gr/kados/4712a25.jpg)
H ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο .... με οκτώ (8) οκτάρια (8) στα προφορικά και 8 μηδενικά στα γραπτά .... ή .... με 8 μαθήματα με μέσο όρο 4 .... ο μαθητής προάγεται.
Ζήτω το έθνος ... ζήτω
κατσε γιατι σε εχασα εδω...
απο περιεργεια κ μονο, γιατι προαχθηκε? πως υπολογιζεται ο Μ.Ο. ?
-
Η ελπίδα στη νεα γενια υπαρχει και φαινεται και απο τους νεους μας συναδελφους. Τουλαχιστον σε αυτο εδω το φορουμ ειναι πασηφανές.
Μάρκο σ' ευχαριστώ... :)
-
νέα γενιά δεν παίζεσαι!!! ;D ;D ;D ;D ;D
-
Εμένα η απορία μου είναι τί τις κάνουμε τις εκπαιδευτικές μεταρυθμίσεις με τέτοιο σύστμα προαγωγής μαθητών ; Για ξεκάρφωμα ; Οποια εκπαιδευτική μεταρύθμιση και να κάνεις από τη στιγμή που το σύστημα προαγωγής επιτρέπει την κοροιδία και μάλιστα μαθαίνει και την κοροιδία σε όσους δεν κοροιδεύουν εξ' αρχής, δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις την οποιαδήποτε μεταρύθμιση ! Τσάμπα ο κόπος ! Ξεκίνα από το να γράφουν οι μαθητές εξετάσεις εκτός σχολείου, άλλαξε και το ΜΟ του 9,5 στο Λύκειο από όλα τα μαθήματα και αν δεν παράγεις καλύτερο αποτέλεσμα στους εκπαιδευτικούς δείκτες από 30 εκπαιδευτικές μεταρυθμίσεις μαζί, εγώ πολύ θα εκπλαγώ ! Αλλά έτσι όπως το έχουμε κάνει οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται για να ασχολούνται 90% με τους προβληματικούς μαθητές οι οποίοι θα περάσουν και αποθρασύνονται ολοένα και περισσότερο, και 10% με αυτούς που θέλουν να μάθουν ! Μετά βγαίνουν, καταλαμβάνουν θέσεις στο στρατό, στο δημόσιο, στις επιχειρήσεις και λέμε πω πω τί κρίση είναι αυτή ! Εμ' τα μυαλά των ανθρώπων δεν έκαναν την κρίση ;
-
Όταν λέμε ''πρώτα ο μαθητής'' , το εννοούμε... ;D
Ωστόσο , για να σοβαρευτώ, φταίμε και εμεις που τους χαϊδεύουμε.
Τα παιδια ξέρουν πλέον ότι θα τα περάσουμε και λογικό είναι να μη πασχίζουν για τίποτα, να έχουν επαναπαυτεί :-\
-
Εμ' τα μυαλά των ανθρώπων δεν έκαναν την κρίση ;
Σωστα. Και ολοι μας πια μιλαμε για δημοκρατία! Ποιά δημοκρατία? Μπητε μεσα σε μια οικογενεια να δειτε τι σημαινει δημοκρατια....
-
φαίνεται ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν προβληματιστεί με τον νέο "πλάγιο" τρόπο πριμοδότησης των μαθητών και η συζήτηση έχει ανάψει σε πολλά φόρα.
Από το ylikonet.gr ( με θέματα φυσικοχημείας )
(http://www.alfavita.gr/kados/4712a25.jpg)
H ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο .... με οκτώ (8) οκτάρια (8) στα προφορικά και 8 μηδενικά στα γραπτά .... ή .... με 8 μαθήματα με μέσο όρο 4 .... ο μαθητής προάγεται.
Ζήτω το έθνος ... ζήτω
κατσε γιατι σε εχασα εδω...
απο περιεργεια κ μονο, γιατι προαχθηκε? πως υπολογιζεται ο Μ.Ο. ?
15+4+9,5+4+4+15+15=66,5
66,5:7=9,5
Προάχθηκες ...
υγ .... με την δημιουργία των "ενοτήτων" ( Μαθηματικών - Θετικών επιστημών - Φιλολογικών ) οι συνεισφορά των Project - Θρησκευτικών - Αγγλικών είναι πλέον 3 στα 7 ενώ πριν ήταν 3 στα 12. Δηλ τα Project - Θρησκευτικά - Αγγλικά καθορίζουν πλέον τον μισό βαθμό της Α λυκείου.
-
Μα η λογική της "ήσσονος προσπάθειας" κυριαρχεί παντού .... θα έμεναν απ' έξω τα σχολεία;
-
Γι' αυτό θα έπρεπε να μπει δικλείδα ασφαλείας π.χ. "μηδενικός βαθμός στην τελική εξέταση συνεπάγεται επαναληπτική εξέταση τον Σεπτέμβριο" ή/και πρόσθετες συνθήκες.
-
Να σας πω εγώ μια δικλείδα ασφαλείας που σκέφτομαι να εφαρμόσω από του χρόνου; Μπορούν να μπουν και προφορικοί βαθμοί Α,
-
παίρνουν απολυτήριο γυμνασίου και δεν ξέρουν όχι απλά να γράφουν αλλα ούτε και να διαβαζουν..........συλλαβίζουν σαν ενα πρωτακι που έχει παει σχολείο 3 μήνες............... δεν υπερβάλλω κάθόλου..............μετα από 10 λεπτα΄διαβάζουν 3 προτάσεις και δεν ξέρουν τι έχουν διαβασει εάν τους ρωτήσεις.......................... τους λές τι να κάνουν στην άσκηση και μόλις τελείωσεις σε ρωτούν τι να κανω κυρία δεν καταλαβαίνω..................... είναι τραγική η κατασταση..................... και εαν το αφήσεις ο διευθυντής σε λεει "κακια" και αυτό το παιδι το παιρνάν το σεπτέμβριο οι μόνιμοι (γιατί είσαι αναπληρώτρια και το σεπτεμβρη δεν είσαι σχολείο).................. είμαστε για κλαματα τα παιδια αυτά πως θα σταθούν στη κοινωνία .... πως θα δια΄βασουν μια εφημερίδα .............τους τίτλους των ειδήσεων ..........μία ταινία ξένη....... :-X
-
.... εκτιμώ ότι δεν είναι θέμα μόνιμων - αναπληρωτών ή ντόπιων - ξένων ....
ΙΜΟ είναι κατά πόσο θεωρείς ΚΑΙ την εξέταση ( και τα επακόλουθα της ) μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή όχι.
"Στείλ'τον στην ευχή του θεού" .... "άσε το παιδί να πάρει ένα χαρτί" ...."αφού έφτασε μέχρι εδώ" ...."γιατί να γίνω εγώ ο κακός"... που κατ' εμέ είναι διαφορετικές εκδοχές του "ωχ αδελφέ δεν βαριέσαι γιατι να γίνω εγώ κακός αφού το υπουργείο τους θέλει όλους στην επόμενη τάξη" είναι η κύρια αιτία του κακού.
-
Μα η λογική της "ήσσονος προσπάθειας" κυριαρχεί παντού .... θα έμεναν απ' έξω τα σχολεία;
Δε διαφωνώ, αλλά σκέφτηκες την περίπτωση ότι ο λόγος που η λογική της ήσσονος προσπάθειας κυριορχεί παντού είναι σε σημαντικό βαθμό το σχολείο ; Διότι το σύνολο σχεδόν των ελλήνων πολιτών από το σχολείο περνάει ! Εκεί μαθαίνει συμπεριφορες ! Το κάθομαι, δεν δουλεύω, γίνεται πρότζεκτ και δουλεύουν τα κορόιδα ενώ οι άλλοι κάθονται και παίρνουν βαθμό, δεν μπαίνει βαθμός κάτω από 8, περνάει όλη η τάξη των αγραμμάτων συμπεριλαμβανομένων, καταλαμβάνουμε ένα σχολείο στην ηλικία των 15-17 ετών, πού τα μαθαίνει η ελληνική κοινωνία και τα επεκτείνει στην μετέπειτα ζωή της ; Στο σχολείο ! Δικαιολογήσιες απουσιών που δεν οφείλονται σε ασθένεια ; Την έσχατη συνήθεια πολλών να τερματίζουν το κοντέρ στις απουσίες ;
Αλλά εγώ θέλω να σταθώ και στο κράτος ! Εχεις μάθημα πρώτη ώρα, εμφανίζεται τρεις και ο κούκκος στην τάξη, τις τελευταίες ώρες την κοπανάνε πολλοί και κάποια στιγμή ακούς στο σύλλογο ότι δεν πρέπει να αργούν το πρωί οι .... εκπαιδευτικοί !!!!!!!!!! "Μεγάλε" οι εκπαιδευτικοί να μην αργούν, αλλά το ζητούμενο στο σχολείο είναι η διαπαιδαγώγηση των μαθητών ! Οι εκπαιδευτικοί τελειώσανε και το σχολείο και το ΠΑαεπιστήμιο Δεν μπορεί να το έχουν ρίξει τα σχολεία ρεμπούμπλικο, οι βαρμολογίες των πανελλαδικών να είναι χάλια και οι ΔΔΕ να ασχολούνται με το αν υπάρχουν εκπαιδευτικαί που αργούν το πρωί ενώ να μην ασχολούνται με το ότι δεν πατανε οι μαθητές την πρώτη ώρα, φεύγουν την τελευταία και δεν μπορούν να γράψουν καλά στις εξετάσεις !
-
Ωστόσο, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Οφείλουμε λοιπόν, να είμαστε στην ώρα μας στο μάθημα, το ίδιο και οι μαθητές, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Αν δεν πράττουμε έτσι, τότε δε θα πρέπει να ζητούμε κι από τους μαθητές μας να είναι συνεπείς.
-
30 καθηγητές μπορεί να έρχονται στην ώρα τους, αλλά αν ένας αργεί (99% μητέρα που έχει θέμα με το σχολείο παιδιού με την μέχρι τώρα εμπειρία μου), φαίνεται ότι πολλοι μαθητές δεν θέλουν να παίρνουν παράδειγμα από τους 30 αλλά από τον 1 ! Γενικότερα σε έναν πολυπληθή σύλλογο μπορεί να υπαρχουν καθηγητές με μειονεκτήματα-κουσούρια! Ανθρωποι είναι ! Τι θα πούμε στους μαθητές ; Οτι κακό βλέπετε μιμηθείτε το ελεύθερα διοτι αφού υπάρχει καθηγητής που δεν μπορεί να κοντρολάρει καλά τον εαυτό του καπου για κάποιο διάστημα πάρτε του το κουσούρι και ζείστε με αυτό πληρώνοντας τις συνέπειες ; Από τους μαθητές οφείλουμε να ζητούμε να είναι συνεπείς σε κάθε περίπτωση ! Δικαιολογίες για να βγαίνουν οι μαθητές στραβοίδε δέχομαι σε καμία περίπτωση ! Διδάσκεται και επιβάλλεται το σωστό, όσο αυτό είναι εφικτό !
-
Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Κανονικά θα έπρεπε να είμαι χαρούμενος γιατί σε ένα τουλάχιστον σχολείο που ξέρω, προήχθησαν όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές της Α΄ Λυκείου. Δεν είμαι όμως: το 33% έγραψε στις "εξετάσεις” κάτω από τη βάση του 10 σε 1 έως 4 από τα 11 γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ το 34% έγραψε κάτω από τη βάση σε 5 έως 10 μαθήματα!. Αυτό για μένα λέει τουλάχιστον τρια πράγματα
1. πολλοί μαθητές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας ανακεφαλαιωτικής εξέτασης μέτριας ή μικρής δυσκολίας. Οι καθηγητές τους ήξεραν ότι με τις συσσωρευμένες από πολλά χρόνια αδυναμίες δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και τους ενίσχυσαν στην προφορική βαθμολογία.
2. πολλοί άλλοι μαθητές δεν θέλησαν να μελετήσουν. Απλώς λογάριασαν πόσο "χρειάζονταν” για να περάσουν και κατέβαλαν την λιγότερη δυνατή προσπάθεια - το είχαν μάθει άλλωστε από το Γυμνάσιο. Οι καθηγητές τους ήξεραν ότι μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερο και λυπήθηκαν που δεν μπορεσαν να τους εμπνεύσουν την αναγκαία φιλοτιμία, ώστε να υπερασπιστούν τους βαθμούς που λίγο ως πολύ δικαια είχαν κατακτήσει.
3. Και στις δύο περιπτώσεις ενέχεται το σύστημα προαγωγής στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαιδευση: αφενός κρύβει τις αδυναμίες των μαθητών κάτω από το χαλί, αφετέρου καλλιεργεί νοσηρές νοοτροπίες.
Ο μαθητής επαίτης του βαθμού προαγωγής ή ο μαθητής που αρκείται στην ελάχιστη προσπάθεια, υποτιμά τον εαυτό του και το σύνολο. Δεν αντιστέκεται αλλά ελίσσεται με πονηρία αριβίστα.
-
Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να βγούνε στατιστικά στοιχεία φέτος ανά τάξη που να δείχνουν οι μαθητές που πέρασαν τάξη επιτυχώς και μετά πολλών επαίνων, σε πόσα μαθήματα είναι κάτω από τη βάση κατά μέσο όρο ! Οπως και ένας συσχετισμός που να δείχνει τι γράφουν οι μαθητές στις πανελλαδικές και τί παίρνουν στο σχολείο, προφορικά και γραπτά ! Το τι θα βγει το φαντάζομαι, αυτό που δεν ξέρω είναι αν υπάρχει άλλη χώρα παγκοσμίως που να συμβαίνουν τέτοια πράγματα !
-
.... εκτιμώ ότι δεν είναι θέμα μόνιμων - αναπληρωτών ή ντόπιων - ξένων ....
ΙΜΟ είναι κατά πόσο θεωρείς ΚΑΙ την εξέταση ( και τα επακόλουθα της ) μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή όχι.
"Στείλ'τον στην ευχή του θεού" .... "άσε το παιδί να πάρει ένα χαρτί" ...."αφού έφτασε μέχρι εδώ" ...."γιατί να γίνω εγώ ο κακός"... που κατ' εμέ είναι διαφορετικές εκδοχές του "ωχ αδελφέ δεν βαριέσαι γιατι να γίνω εγώ κακός αφού το υπουργείο τους θέλει όλους στην επόμενη τάξη" είναι η κύρια αιτία του κακού.
Nα προσθέσω ότι και ο διευθυντής τους θέλει όλους στην επόμενη τάξη, ειδικά σε μικρά σχολεία, γιατί φοβάται μην κλείσει το σχολείο και χάσει την καρέκλα του. ;)