Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Σχολικά μαθήματα => Δημοτικό => Μήνυμα ξεκίνησε από: ICT στις Απριλίου 09, 2013, 09:12:02 pm
-
Μιας και έχω καιρό να διδάξω Α
-
a) Το tuxpaint τους αρέσει αν και πολύ καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες είναι το
kidpix deluxe
b) Το toondo τους αρέσει πάρα πολύ και για μικρότερες ηλικίες το www.kerpoof.com
-
1. Συμφωνώ και εγώ πως το Toondoo είναι πολύ καλή επιλογή για δημοτικό.
2. Το Gimp είναι αρκετά πολύπλοκο και θα το πρότεινα περισσότερο για Γυμνάσιο, όπου οι μαθητές θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από τις άπειρες δυνατότητές του.
3. Για προγράμματα ζωγραφικής που κάνουν για δημοτικό, ρίξε μια ματιά στο Xpaint,καθώς και στο Inskape.
-
Για Δημοτικό είναι κατάλληλο το Hot Potatoes καθώς και το Hot Peppers. Μπορείς να τους φτιάξεις κουίζ, ερωτήσεις,σταυρόλεξα κλπ, ή να τους βάλεις να τα φτιάξουν και οι ίδιοι, για τα μεγαλύτερα παιδιά.
-
Γεια σας συνάδελφοι...
για να μη χαλάω το άλλο θέμα για το νεκρό χρόνο στις ΤΠΕ θέλω να ρωτήσω:
τελικά τι κάνετε στα δημοτικά?
κυρίως τους δείχνω word, toondoo, scratch στις έκτες, windows movie maker,
μπορεί να κάνω και audacity αλλά βασικά έχω στερέψει.
ακόμα και όταν τους κάνω κείμενα στο word δυσκολεύομαι να βρω το κατάλληλο κείμενο
που θα τους τραβήξει.
με λίγα λόγια ούτε ιδέες έχω ούτε τι προγράμματα ξέρω να τους κάνω. >:( >:( >:(
αν έχετε κάποια πρόταση, ευχαριστώ εκ των προτέρων
-
Μια λύση για να δείξουν ενδιαφέρον για το Word θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ευχετήριων καρτών ή εφημερίδας. Κυρίως η εφημερίδα περιέχει σχεδόν τα πάντα που θα πρέπει να μάθουν στο word αλλά θέλει πολύ καλή προετοιμασία για να γίνει βήμα-βήμα.
Επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά ΑΚΡΙ
-
Επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά ΑΚΡΙ
-
Η αγορά του "οτιδήποτε" στο δημοτικό ειδικά για το μάθημα της πληροφορικής, το οποίο αντιμετωπίζεται από τους δασκάλους ως "συμπληρωματικό", θεωρείται πολυτέλεια. Εδώ εγώ φέτος τοποθετήθηκα σε δημοτικό που δεν είχε δίκτυο και πέρασαν 2 μήνες για να πάρω μέσω του σχολείου ένα switch των 25 ευρώ για να φτιάξω το δίκτυο μόνος μου... Και σκέψου ότι ήταν σχολείο ΕΑΕΠ ήδη 2 χρόνια, στο οποίο δούλευαν συνάδελφοι πληροφορικοί, που φαντάζομαι ότι θα είχαν ζητήσει να έχουν δίκτυο! Δυστυχώς, η αγορά ακόμα και ενός πακέτου Lego Mindstorms μου φαίνεται σαν ένα άπιαστο όνειρο ακόμα. Εκτός αν το εντάξεις σε κάποιο πρόγραμμα από αυτά που συμμετέχει το σχολείο. Τότε ίιιισως με κάποια επιδότηση και με το φόβο της μελλοντικής αξιολόγησης, αγοράσεις κάτι. Πάντως η αλήθεια είναι ότι λεφτά στα σχολεία δίνονται με το σταγονόμετρο...
-
Μια ακόμα ιδέα για διδασκαλία που εφάρμοσα σήμερα. Δεν αφορά το νεκρό χρόνο βέβαια, αλλά ελπίζω ότι θα γεμίζει τις ώρες μέχρι το τέλος, δεδομένου ότι δεν δημιουργείς συγκεκριμένες δραστηριότητες. Πρόκειται για το google sketchup. Το ξεκίνησα στη Δ' τάξη και στα δύο τμήματα.
Εδώ και 2 εβδομάδες είχα βάλει 2 παιδιά από κάθε τμήμα που τέλειωναν πιο γρήγορα τις εργασίες τους να ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τους έδειχνα κάποια πράγματα και γενικά έφτασαν σε αρκετά καλό επίπεδο. Ο στόχος ήταν σήμερα να διδάξουν τα ίδια τα παιδιά το πρόγραμμα στα υπόλοιπα. Πήγε αρκετά καλά, αν και στο ένα τμήμα εμφανίστηκαν κάποια συμπτώματα ανταγωνισμού(με λίγη συζήτηση εξαλείφθηκαν και αυτά). Τα πιτσιρίκια γενικά ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα και ακόμα και 2 διαλείμματα μετά με ρωτούσαν αν στα επόμενα μαθήματα θα μπορούν να ασχολούνται με αυτό. Για όσους δεν ξέρουν πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο σχεδιάζεις τρισδιάστατο κόσμο. Πχ. μπορείς να φτιάξεις ένα σπίτι, να προσθέσεις έπιπλα, ταπετσαρίες και αρκετά έτοιμα αντικείμενα, η ακόμα και αυτοκίνητα, κτίρια, γήπεδα, τέρατα κτλ. Επιτυγχάνονται αρκετοί μαθησιακοί στόχοι και πιστεύω θα γεμίσει αρκετά κενά μέχρι το καλοκαίρι! Να προσθέσω επίσης ότι δεν είναι όσο απαιτητικό θα περίμενε κανείς σε πόρους, οπότε δούλεψε στους κουβάδες που έχουμε για υπολογιστές. Δυστυχώς δεν έχει ελληνική έκδοση, αλλά ακόμα και τα τεταρτάκια ούτε καν το πρόσεξαν αυτό. Για μικρότερες τάξεις φαντάζομαι θα είναι πρόβλημα.
-
Γεια σας συνάδελφοι
θέλω να σας ρωτήσω τι κάνετε τελικά στο μάθημά σας στο δημοτικό
ανά τάξη...
έχω στερέψει
κάνω word/powerpoint/movie maker/toondoo
αλλά έχω στερέψει
ευχαριστώ
-
Γεια σας συνάδελφοι
θέλω να σας ρωτήσω τι κάνετε τελικά στο μάθημά σας στο δημοτικό
ανά τάξη...
έχω στερέψει
κάνω word/powerpoint/movie maker/toondoo
αλλά έχω στερέψει
ευχαριστώ
Για τους μεγάλους (Ε-ΣΤ) scratch, microworlds pro, hot potatoes και επισκέψεις σε επιλεγμένες σελίδες (π.χ. safer internet όπου πρέπει να ψάχνουν να βρουν τις απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Γ-Δ, εννοιολογικοί χάρτες σε ότι σε βολεύει (π.χ. Inspiration, Kidspiration, Openoffice draw, word), κινούμενα σχέδια με το Revelation Natural Art, openoffice draw για σχεδιαγραμματάκια (π.χ. η πυραμίδα διατροφής), απλές ασκησούλες στο Tuxpaint και μετά copy-paste στους φακέλους τους, μετονομασίες ζωγραφιών κ.τλ. Επίσης η ύλη λέει και email, αλλά δε με βλέπω να το προλαβαίνω φέτος.
Α, για χαλαρές ώρες google earth, celestia και καμιά ενδιαφέρουσα σελίδα (π.χ. μικρός αναγνώστης, http://www.encyclopediainteractica.com)
Στην Α-
-
Πολύ ωραίο (και εύκολο) για όσους συνάδελφους δεν έχουν ασχοληθεί με BYO
-
Ας μου εξηγήσει κάποιος με ένα πμ ποια είναι η ύλη Πληροφορικής στα Δημοτικά για να μπορέσω να ξεχωρίσω το θέμα στα μόνο του "νεκρού χρόνου" και "διδασκαλία". Διαφορετικά το θέμα θα παραμείνει ως έχει.
Ευχαριστώ.
Στην ουσία οι δραστηριότητες/λογισμικό για τον νεκρό χρόνο που συζητιούνται εδώ από τους συναδέλφους, μέσα στο πλαίσιο της "διδασκαλίας" εντάσσονται (δηλαδή θα μπορούσαν να γίνουν και στον μη-νεκρό χρόνο κατά την άποψή μου).
-
delete
-
Γιατί ρε παιδιά 3 topic για το ίδιο πράγμα? Δεν ξέρω που να postαρω ;D