Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Σχολικά μαθήματα => Δημοτικό => Μήνυμα ξεκίνησε από: teacherakos στις Σεπτεμβρίου 25, 2007, 03:53:51 pm
-
Πως κρίνετε την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της Στ' και την αντικατάστασή του (προσωρινά ελπίζω) από το παλιότερο εγχειρίδιο;
Προσωπικά διαφωνώ.
Τα βιβλία θα πρέπει να κρίνονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και όχι από εξωθεσμικούς παράγοντες.
Όσο "κακό" κι αν ήταν το βιβλίο ήταν πολύ καλύτερο από το παλιότερο που τώρα θα σταλεί στα σχολεία.
Θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να δοκιμαστεί και φέτος κι αν η εκπαιδευτική κοινότητα το έκρινε ακατάλληλο τότε να αποσυρόταν.
-
Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης αποδεικνύει πως το κράτος σε πρώτο πλάνο και μετά το σχολείο λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας. Θα τρίζουν τα κόκκαλα κάποιων θεωρητικών όπως ο Πουλαντζάς και Γκράμσι.
Το συγκεκριμένο βιβλίο ναι είχε προβλήματα σε κάποια σημεία του το έχω γράψει και το έχω τεκμηριώσει σε άλλη ενότητα του φόρουμ. Όμως το να αποφασίζει μια κυβέρνηση αν και πότε ένα βιβλίο οδηγείται στην πολτοποίηση είναι απαράδεκτο και θυμίζει άλλες εποχές.
Μπράβο λοιπόν στην Εκκλησία, το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ που βοήθησαν να προχωρήσει αυτή η χώρα τα ζητήματα της παιδείας και της επιστήμης >:(
-
Τα κόκαλα του Γκράμσι τρίζουν εδώ και πολύ καιρό, mat. Το σύστημα έχει τους τρόπους του να μας κάνει να λέμε "ναι" σε όλα. Ναι σ' ένα ηλίθιο δαγωνισμό, όπου όποιος ξέρει από πού καταγόταν η θεία του κουμπάρου του αρχηγού της 8ης σταυροφορίας κρίνεται ως άξιος να διδάξει, ναι στον απαράδεκτο θεσμό της ψωρομισθίας, ναι στο μέσο και στη γνωριμία για να βολέψουμε τον εαυτούλη μας, ναι στο μόνιμο πλέον καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας χιλιάδων εκπαιδευτικών με την ελπίδα ότι θα λάμψει κάποτε και γι' αυτούς το φως του διορισμού. Δεν το παίζω υπεράνω. Κι εγώ έδωσα δύο φορές ΑΣΕΠ, κι εγώ δούλεψα ωρομίσθια. Κι εγώ είπα "ναι" σε όλα. Μέχρι πότε, ρε γαμώτο; Η κατασκευή της συναίνεσής μας δεν πρέπει κάποτε να υποστεί κι αυτή πλήγμα; Δεν πρέπει να αντιδράσουμε επιτέλους;
-
χθες ειχαμε με την ada καποιον διαλογο εδω...δεν ξερω γιατι διαγραφηκαν τα μηνυματα..ισως λογω του προβληματος στην βαση δεδομενων..θα επαναλαβω οτι ορθως κατα την γνωμη μου αποσυρθηκε το βιβλιο γιατι προκαλουσε πολλαπλα πληγματα στην εθνικη-ιστορικη μας ταυτοτητα...και φυσικα με την προτροπη μελων της επιστημονικης και εκπαιδευτικης κοινοτητας που ηταν αναμεσα στους χιλιαδες υποστηρικτες της αποσυρσης του βιβλιου...
αφηνοντας απεξω κομματα και εκκλησια ,υποστηρικτες τις αποσυρσης ηταν:
η Ακαδημία Αθηνών
(υπέρτατος πνευματικός θεσμός της χώρας)
επιστήμονες και ερευνητές όλων των ειδικοτήτων
(Ιστορικοί, Πολιτικοί Επιστήμονες κοκ)
περίπου 200 καθηγητές πανεπιστημίου
(με πολλά γνωστά ονόματά ανάμεσά τους)
περίπου 250 δάσκαλοι
(40 τον Οκτώβριο 2006 και 173 το Μάιο 2007
δηλώνουν ότι δεν θα το διδάξουν σε επιστολή τους προς το ΥΠΕΠΘ)
διευθυντές δημοτικών σχολείων
μέλη, σύμβουλοι και πρώην Αντιπρόεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σχολικοί σύμβουλοι
πάνω από 2000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων
πλήθος διανοουμένων π.χ Μικης θεοδωράκης
541 Ποντιακοί και προσφυγικοί σύλλογοι σε όλον τον κόσμο
η Ένωση Σμυρναίων
Ενώσεις Κωνσταντινουπολιτών
η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου
σύσσωμη η Θράκη
(εφημερίδα Αντιφωνητής, περιοδικό Ενδοχώρα, Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών, Θρακική Εταιρεία, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, σύλλογος φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης)
σύμπας ο Απόδημος Ελληνισμός
(Παμμακεδονικές Οργανώσεις όλων των ηπείρων, ελληνοαμερικανικές ομογενειακές οργανώσεις,
Ελληνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας)
... και συνολικά
το 73% του ελληνικού λαού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις
(Παρόν της Κυριακής)
ε δεν θα μας τρελανει ολους η κυρια Ρεπουση...
-
Καλημέρα. Αν και Ποντία από την πλευρά της μητέρας μου και υπέρμετρα περήφανη για την καταγωγή μου, πιστεύω ότι κακώς αποσύρθηκε το βιβλίο, πριν δοκιμαστεί στην τάξη. Όπως είπε και η mat, η κίνηση αυτή φανερώνει πως κάποιοι θεσμοί αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία.
Τηλέμαχε, δεν είχαμε διάλογο χθες μαζί, μήπως μιλούσες με τη mat; Επίσης, καλή και άγια η εθνική μας ταυτότητα, τις περισσότερες φορές όμως χρησιμοποιείται για να μας αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά μας προβλήματα. Ναι, ξέρω, για όλα φταίνε οι Τούρκοι, οι Αλβανοί, οι χορεύτριες κ.ά., ενώ εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε υπεύθυνοι για τίποτα, και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού έχουμε αυτόν το λαμπρό πολιτισμό; :P Το ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν ξέρει ποιος ήταν ο Αριστοτέλης αλλά κοκορεύεται γι' αυτόν, λες και τον έχει μπάρμπα, εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ για το τι συμβαίνει μέσα στο ελληνικό μυαλό. Και πάλι καλημέρα.
-
Καλημέρα. Αν και Ποντία από την πλευρά της μητέρας μου και υπέρμετρα περήφανη για την καταγωγή μου, πιστεύω ότι κακώς αποσύρθηκε το βιβλίο, πριν δοκιμαστεί στην τάξη. Όπως είπε και η mat, η κίνηση αυτή φανερώνει πως κάποιοι θεσμοί αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία.
Τηλέμαχε, δεν είχαμε διάλογο χθες μαζί, μήπως μιλούσες με τη mat; Επίσης, καλή και άγια η εθνική μας ταυτότητα, τις περισσότερες φορές όμως χρησιμοποιείται για να μας αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά μας προβλήματα. Ναι, ξέρω, για όλα φταίνε οι Τούρκοι, οι Αλβανοί, οι χορεύτριες κ.ά., ενώ εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε υπεύθυνοι για τίποτα, και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού έχουμε αυτόν το λαμπρό πολιτισμό; :P Το ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν ξέρει ποιος ήταν ο Αριστοτέλης αλλά κοκορεύεται γι' αυτόν, λες και τον έχει μπάρμπα, εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ για το τι συμβαίνει μέσα στο ελληνικό μυαλό. Και πάλι καλημέρα.
καλημερα..τι εννοεις να δοκιμαστει στην ταξη;αν διαδασκεται;αν υπαρξουν αντιδρασεις;εφοσον ξερουμε απο πριν τις ανακριβειες και την σαφεστατη προσπαθεια αλλοιωσης ιστορικων γεγονοτων γιατι να το διδαξουμε;δηλαδη αν μας φερουν ενα πορνογραφημα για διδασκαλια δεν θα το αποσυρουμε αλλα θα περιμενουμε να το δοκιμασουμε στην ταξη στο ονομα μιας δηθεν ελευθεριας εκφρασης και επιστημονικοτητας;οχι φυσικα...και ουδεις ειπε οτι φταινε μονο οι αλλες εθνοτητες..και εμεις καναμε τεραστια λαθη...αλλο ομως αυτο και αλλο να βγαινουν αθωες περιστερες οι σφαγεις των λαων..τελος μην υποτιμας τοσο πολυ τον ελληνικο λαο..εχει τα στραβα του αλλα αν ηταν αλλος λαος στην θεση του τωρα δεν θα υπηρχε ελλαδα...
-
Δεν υποτιμάω καθόλου τον ελληνικό λαό, αλλά ούτε και θα του χαριστώ για τη βλακεία που τον δέρνει ώρες ώρες... Επίσης, ακριβώς επειδή είμαι Ποντία και οι δικοί μου έχουν υποφέρει από τους "σφαγείς" των λαών, δε θα χαριστώ και δε θα βγάλω αθώες περιστέρες ούτε αυτούς. Από εδώ όμως μέχρι του να καλλιεργούμε το μίσος και την περιφρόνηση για λαούς, που στην τελική έχουν τα ίδια προβλήματα μ' εμάς, υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση.
Τώρα το σχόλιό σου για την ελευθερία της έκφρασης και της επιστημονικότητας καλύτερα να μην το θίξω. Και παρεπιπτόντως, το παλιό βιβλίο δεν αλλοίωνε ιστορικά γεγονότα; Σαφώς και ναι, απλώς τα αλλοίωνε εις βάρος άλλων, οπότε τι μας νοιάζει, έτσι;
-
Και παρεπιπτόντως, το παλιό βιβλίο δεν αλλοίωνε ιστορικά γεγονότα; Σαφώς και ναι, απλώς τα αλλοίωνε εις βάρος άλλων, οπότε τι μας νοιάζει, έτσι;
φερε παραδειγματα αλλοιωσης εις βαρος αλλων και τα συζηταμε..εγω δεν θυμαμαι παντως κανενα...
-
-
-
Καλησπέρα. Σημείον πρώτον: Όταν μιλάς για ωχαδελφισμό-καννιβαλισμό και αναφέρεσαι σε εκπαιδευτικούς, όταν υποστηρίζεις ότι οι δάσκαλοι με τις απεργίες τους έβλαψαν την κοινωνία και τους χαρακτηρίζεις ως φιλοτομαριστές, όταν τους αποκαλείς πρότυπα φοροδιαφυγής, παρανομίας και ανέλιξης με πλάγιους τρόπους, όταν υποστηρίζεις ότι αδιαφορούν για τις μορφωτικές βάσεις των παιδιών και κοιτάνε να βολευτούν σε φορείς, τότε νομίζω ότι εμμέσως πλην σαφώς τους χαρακτηρίζεις ξεφτίλες.
Σημείον δεύτερον: Οι φορείς που παρέθεσες προς υποστήριξη της απόσυρσης του βιβλίου αντιπροσωπεύουν φυσικά ένα αξιοσέβαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση αυτοί που πρέπει να κρίνουν το βιβλίο.
Σημείον τρίτον: Δε ζω σε νησί του Αιγαίου με τα τουρκικά αεροπλάνα από πάνω μου, αλλά ούτε και στα παράλια της Μικράς Ασίας με τα ελληνικά αεροπλάνα από πάνω μου. Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις ότι παραβάσεις του εναέριου χώρου γίνονται και από τις δύο πλευρές. Και ότι αυτή η τακτική του μίσους και της έχθρας εξυπηρετεί τρίτους και σε καμία περίπτωση τα δύο εμπλεκόμενα μέλη: τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.
Σημείον τέταρτον: Έχω υπόψη μου το τουρκικό βιβλίο και επαναλαμβάνω ότι αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τρίτους, τους εκάστοτε διαιτητές. Αν Έλληνες και Τούρκοι τα βρίσκαμε μεταξύ μας, μάλλον κάποιοι θα δυσαρεστούνταν που δε θα υπήρχε ένταση και ευκαιρίες για επέμβαση σ' ένα τόσο καίριο στρατηγικό σημείο.
Σημείον πέμπτον: Όχι, δε θέλω να γίνω καλοθελητής αλλά ούτε και εθνικιστής, ρατσιστής, σοβινιστής. Θέλω να αντιμετωπίζω με ηρεμία και λογική τα προβλήματά μου και να βρίσκω λύσεις που θα σέβονται την αξιοπρέπεια όλων.
Σημείον έκτον: Δεν υπαινίχθηκα τίποτα. Ρώτησα. Και το αν ξέρω τη θέση σου περί ελευθερίας απόψεως και αν εσύ το ανέφερες πρώτος σε άλλο post, το ξέρω, αλλά δε μου λέει κάτι. Για μένα σημασία δεν έχει τι δηλώνουμε ότι είμαστε αλλά ποιοι είμαστε. Δε σε ξέρω προσωπικά και ως εκ τούτου δεν μπορώ να έχω άποψη για το άτομό σου παρά μόνο να διατυπώνω ερωτήσεις και να κάνω εικασίες, που μπορεί να είναι λανθασμένες. Συγγνώμη αν σε πρόσβαλα, αλλά πριν με μεμφθείς για το ύφος μου, θα έπρεπε ίσως να κοιτάξεις την ειρωνεία με την οποία μου απευθύνθηκες εσύ πρώτη φορά σε άλλο topic.
Τέλος, επειδή εδώ δεν είμαστε για να τσακωνόμαστε και να ανταλλάσσουμε προσβολές, θα ήθελα να το σταματήσουμε εδώ. Αντί να αναλωνόμαστε σε τέτοιες αντιπαραθέσεις, νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για μια καλύτερη εκπαίδευση.
Επίσης φιλικά, Άντα
-
χθες ειχαμε με την ada καποιον διαλογο εδω...δεν ξερω γιατι διαγραφηκαν τα μηνυματα..ισως λογω του προβληματος στην βαση δεδομενων..θα επαναλαβω οτι ορθως κατα την γνωμη μου αποσυρθηκε το βιβλιο γιατι προκαλουσε πολλαπλα πληγματα στην εθνικη-ιστορικη μας ταυτοτητα...και φυσικα με την προτροπη μελων της επιστημονικης και εκπαιδευτικης κοινοτητας που ηταν αναμεσα στους χιλιαδες υποστηρικτες της αποσυρσης του βιβλιου...
αφηνοντας απεξω κομματα και εκκλησια ,υποστηρικτες τις αποσυρσης ηταν:
η Ακαδημία Αθηνών
(υπέρτατος πνευματικός θεσμός της χώρας)
επιστήμονες και ερευνητές όλων των ειδικοτήτων
(Ιστορικοί, Πολιτικοί Επιστήμονες κοκ)
περίπου 200 καθηγητές πανεπιστημίου
(με πολλά γνωστά ονόματά ανάμεσά τους)
περίπου 250 δάσκαλοι
(40 τον Οκτώβριο 2006 και 173 το Μάιο 2007
δηλώνουν ότι δεν θα το διδάξουν σε επιστολή τους προς το ΥΠΕΠΘ)
διευθυντές δημοτικών σχολείων
μέλη, σύμβουλοι και πρώην Αντιπρόεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σχολικοί σύμβουλοι
πάνω από 2000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων
πλήθος διανοουμένων π.χ Μικης θεοδωράκης
541 Ποντιακοί και προσφυγικοί σύλλογοι σε όλον τον κόσμο
η Ένωση Σμυρναίων
Ενώσεις Κωνσταντινουπολιτών
η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου
σύσσωμη η Θράκη
(εφημερίδα Αντιφωνητής, περιοδικό Ενδοχώρα, Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών, Θρακική Εταιρεία, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, σύλλογος φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης)
σύμπας ο Απόδημος Ελληνισμός
(Παμμακεδονικές Οργανώσεις όλων των ηπείρων, ελληνοαμερικανικές ομογενειακές οργανώσεις,
Ελληνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας)
... και συνολικά
το 73% του ελληνικού λαού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις
(Παρόν της Κυριακής)
ε δεν θα μας τρελανει ολους η κυρια Ρεπουση...
Θα φανώ θρασεία αλλά τι να σας πω πολύ θα ήθελα τη λίστα των έγκριτων που μας αναφέρεις να την πετάξω στον κάλαθο των αχρήστων. Και εν ανάγκη κι αυτό το υποτιθέμενο 73% του ελληνικού λαού που αναφέρεις. Αλήθεια ποιο 73% είναι αυτό ? περιλαμβάνει κι όλους αυτούς που δεν έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση? Ή μόνο αυτούς? Ποια είναι τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά αυτών των ελλήνων? Σε τι δείγμα και με ποια κριτήρια επιλέχτηκε το δείγμα? Ποιό είναι το στατιστικό λάθος της έρευνας?
Προχτές έπεσαν στα χέρια μου κάποια στοιχεία που δείχνουν πως περίπου το 50%+ του πληθυσμού στην ελληνική επαρχία πλην του μεγάλου χωριού της Αθήνας δεν έχει τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό το ποσοστό γνωμοδοτεί για την επιστημονικότητα και καταλληλότητα του βιβλίου? Και ξέρεις γιατί ένα τμήμα από αυτούς που αναφέρεις στην αρχή της λίστας σου θα ήθελα να τους πετάξω στα σκουπίδια? Γιατί σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνοι για το υπόλοιπο 73% του ελληνικού λαού που ψηφίζει ::)
Από προσωπική εμπειρία τους τελευταίους μήνες σε διαβεβαιώνω ότι αυτό το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού για το μόνο που ψάχνει είναι να κάνει καμιά «μπίζνα» να κονομήσει με τους «χαζο τουρίστες» ε... και άμα λάχει και μπορεί ο δήμαρχος να τους διορίσει σε καμιά θεσούλα στο δήμο να λαμβάνουν το μισθό στο σπίτι (γιατί κι αυτό το έζησα εδώ που είμαι) καλά είναι. Ένα παράδειγμα θα σου δώσω από αυτό το ποσοστό ελλήνων που έχει άποψη για όλα.
Αργόμισθος, λαλίστατος και πολύ "φιλοσοφημένος" αλλά, που δεν έχει τελειώσει καλά καλά το δημοτικό (και μη φανταστείς ότι είναι κανένας υπερήλικας κάπου στα 50)μου αναλύει κάθε τόσο (όταν εμφανίζεται στο χώρο εργασίας) διάφορα θέματα κοινωνικού ιστορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Έχει άποψη για όλα ακόμη και για τα στραβά της δημόσιας διοίκησης (ήμαρτον δηλαδή) και για την στατική των δημόσιων κτηρίων. Αλλά, και για το πολίτευμα της χώρας. Τελευταία μου ανέλυε πως αυτός μεγάλωσε με ένα παππού που θεωρούσε απαράδεκτο το γεγονός πως δεν έχουμε βασιλιά γιατί βρε αδερφέ πως είναι δυνατόν να γίνεται μια παρέλαση και να μην έχουμε ένα βασιλιά να περνάνε οι παρελαύνοντες και να τον χαιρετούν? Αυτός ο τύπος νεοέλληνα που σου ορκίζομαι τον γνώρισα και τον άκουσα με τα αυτιά μου τι πιστεύεις ότι θα ψήφιζε για το συγκεκριμένο βιβλίο? Για αυτό φίλε μη μας τρελάνουν κι αυτοί. :-X
Παρεμπιπτόντως φίλτατε Τηλέμαχε ο Δεσποτόπουλος της Ακαδημίας Αθηνών στην δημοσίευση του για το βιβλίο καταλήγει στο εξής:
«Πρέπει, άρα το επίμαχο βιβλίο Ιστορίας να βελτιωθεί, µε καίριες διορθώσεις και συμπληρώσεις.» (όλο το κείμενο στην ακόλουθη διεύθυνση http://www.academyofathens.gr/ecPage.asp?id=1030&nt=18&lang=1) Δεν είπε πουθενά ο άνθρωπος να το αποσύρουμε για πολτοποίηση :-\
-
Καθόλου θρασεία, mat. Καθόλου μα καθόλου μα καθόλου!
-
Και συμφωνώ απόλυτα ότι οι Έλληνες έχουμε άποψη επί παντός, κι ας μη μας φτάνουν οι γνώσεις μας ούτε για ανάγνωση και πρόσθεση. Αλλά ένας τέτοιος λαός είναι και πιο εύκολος να χειραγωγηθεί...
-
Και συμφωνώ απόλυτα ότι οι Έλληνες έχουμε άποψη επί παντός, κι ας μη μας φτάνουν οι γνώσεις μας ούτε για ανάγνωση και πρόσθεση. Αλλά ένας τέτοιος λαός είναι και πιο εύκολος να χειραγωγηθεί...
Ναι ada συμφωνώ και να συμπληρώσω πως είναι και πολύ επικίνδυνος .... :-[
-
Γενικά η άγνοια, η ημιμάθεια και η βλακεία είναι επικίνδυνες ασθένειες. Άσε που από αυτά τα τρία η βλακεία είναι ανίατη.
-
Ακριβως αυτο που ειπατε γιατι από τον ημιμαθη και απο αυτον που εχει άγνοια μπορει καποιος που ειναι υποψιασμενος να προβλεψει καποιες καταστασεις και να προφυλαχθει. Απο το βλακα ομως που ειναι απροβλεπτος πως να γλιτωσει κανεις?
-
Έτσι ακριβώς, Kellykou. Άσε που μερικές φορές η άγνοια και η ημιμάθεια με μελέτη και επιμονή γιατρεύονται, η βλακεία ποτέ.
-
ενώ εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε υπεύθυνοι για τίποτα, και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού έχουμε αυτόν το λαμπρό πολιτισμό; Tongue Το ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν ξέρει ποιος ήταν ο Αριστοτέλης αλλά κοκορεύεται γι' αυτόν, λες και τον έχει μπάρμπα, εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ για το τι συμβαίνει μέσα στο ελληνικό μυαλό
Πέστα πέστα..η πλειονότητα όσων στηλιτεύει το βιβλίο δεν έχει μπει στον κόπο να το διαβάσει...αλλά έχει άποψη...γιατί ο νεοέλληνας έχει άποψη επί παντός επιστητού...
Υ.Γ: Σε όσους "τάσσονται υπερ" του βιβλίου της Ρεπούση έχω να τους προτείνω το βιβλίο "Για τη σημαία και το έθνος" της Σώτης Τριανταφύλλου...8α καταλάβουν από πού εκπορεύεται αυτή η πρεμούρα για την απόσυρση του βιβλίου...
-
λυπαμαι πραγματικα για το σχολια που διαβαζω....τι ακουστηκε λοιπον παραπανω;οτι οσοι δεν εχουν τελειωσει την 9χρονη εκπαιδευση δεν πρεπει να εχουν γνωμη σε τιποτα...να τους κοψουμε και το δικαιωμα ψηφου λοιπον..αποψη ακρως ρατσιστικη και επικινδυνη...η ιστορια κυριες μου δεν ειναι μαθηματικα και φυσικη να τα σπουδασεις..ειναι βιωματα ,ειναι μνημες ενος λαου.ειναι γεγονοτα για τα οποια εχουμε αμεση επαφη μεσω των προγονων μας που μας τα μεταγγισαν..ο καθενας μπορει να εχει αποψη και να κρινει ποιο ειναι το σωστο και πιο οχι για την ιστορια του τοπου του...
αλλη προταση..στον καλαθο των σκουπιδιων ολοι οσοι ειναι υπερ της αποσυρσης του βιβλιου..δηλαδη η αποψη της Ακαδημιας αθηνων,η αποψη του υψιστου Μικη θεοδωρακη και χιλιαδων εκπαιδευτικων ολων των βαθμιδων.πρωτοτυπη αποψη και αυτη..αυτο ομως που(ευτυχως για τα παιδια μας) κατεληξε τελικα στα σκουπιδια ειναι το ανθελληνικο εκτρωμα...
και επισης διαβασαμε οτι ο ελληνικος λαος ειναι βλακας και επικινδυνος...οταν δηλαδη κυριαρχει η αποψη που δεν μας συμφερει το αποδιδουμε στην βλακεια των αλλων και δεν κοιταμε μηπως η δικη μας γνωμη ειναι λαθος..συνηθισμενη τακτικη αλλα αγονη...
Υ.Γ1 φυσικα και ο Δεσποτοπουλος προτεινε διορθωσεις και οχι αποσυρση...επειδη ομως ακριβως δεν εγιναν αυτες οι διορθωσεις και οι Ρεπουσηδες τον εγραψαν κανονικα γιαυτο προχωρησε η αποσυρση
Υ.Γ2 απο την σελιδα της εφημεριδας Παρον :Ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση του γκάλοπ ως προς το επίπεδο σπουδών. ΠΙΝΑΚΑΣ 3.
Αξιώνουν άμεση απόσυρση: Tο 41,8% αποφοίτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 50,1% δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και 44,5% τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Υ.Γ 3 Θα ηθελα να προτεινω στην κυρια Ρεπουση στα μελλοντικα της βιβλια ιστοριας να συμπεριλαβει και τα παρακατω:
Την περίοδο 1940-1944 λόγω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε την Ελλαδα, οι Έλληνες Εβραίοι συνωστίζονταν στους σταθμους των τραίνων για να βρουν ένα μεταφορικό μέσο για τη Γερμανια για να βρουν καμμια δουλιτσα. Πολλοί πεθαναν από την ταλαιπωρια και το συνωστισμό
Το 1941 ειχε αναπτυχθει ο φτηνος τουρισμος στην Κρητη. Πολλοί μαλιστα Γερμανοι από χαμηλώτερα οικονομικα στρωματα έβρισκαν πάμφθηνες πτήσεις τσαρτερ, χωρις κατάλυμα στο νησί. Για να γλυτωσουν δε και τους φόρους αεροδρομίου έπεφταν στο νησι με αλεξίπτωτο. Σε πολλους Κρητικους δεν άρεσε ο τουρισμος αυτος που δεν απεφερε συναλλαγμα στο νησι και κακοδέχτηκαν τους Γερμανους στο νησι. Ετσι έγινε η μάχη της Κρητης.
Ενα εορταστικο τριημερο του 1826 συνεβη ένα τρομερο δυστυχημα όταν κατα την μαζικη έξοδο από την πολη του Μεσολογγιου πολλοί κατοικοι ποδοπατηθηκαν στο μεγαλο μποτιλιαρισμα όταν ενας αμελης Τουρκος υπάλληλος αμελησε να ανοιξει το ενα κομματι της Θυρας της εξοδου της πολης.
Στις 15 Αυγουστου του 1940 όπου η Μύκονος δεν είχε ακομα αναπτυχει τουριστικα ο κόσμος συνερρεε στην Τηνο οπου διασκεδαζε στο πανυγηρι της Μεγαλοχαρης καθως επισης και πολλοι τουρίστες. Μαλιστα έγινε και ενα ατυχημα όταν ενα Ιταλικο κρουαζιερουποβρύχιο έπεσε απο αμελεια του κυβερνητη στο Ελληνικο πλοιο Ελλη.
Υ.Γ 4 θα κλεισω με λιγους στιχους
Το γένος βουλιαγμένο στον αιώνα
να λυτρωθεί μονάχο του μπορεί ! Μα
να ξυπνήσει πρέπει η πλέρια Μ Ν Η Μ Η,
βαθιά του, Αδάμαστη και Τρομερή >>
(Αγγ. Σικελιανός)
Αυτή τη μνήμη , όσοι προσπαθούν με κάθε τρόπο
να αφανίσουν απο προσώπου γης, λογαριάζουν ,χωρίς τον ξενοδόχο.
Ο Ελληνισμός είναι ΕΔΩ
-
λυπαμαι πραγματικα για το σχολια που διαβαζω....τι ακουστηκε λοιπον παραπανω;οτι οσοι δεν εχουν τελειωσει την 9χρονη εκπαιδευση δεν πρεπει να εχουν γνωμη σε τιποτα...να τους κοψουμε και το δικαιωμα ψηφου λοιπον..αποψη ακρως ρατσιστικη και επικινδυνη...η ιστορια κυριες μου δεν ειναι μαθηματικα και φυσικη να τα σπουδασεις..ειναι βιωματα ,ειναι μνημες ενος λαου.ειναι γεγονοτα για τα οποια εχουμε αμεση επαφη μεσω των προγονων μας που μας τα μεταγγισαν..ο καθενας μπορει να εχει αποψη και να κρινει ποιο ειναι το σωστο και πιο οχι για την ιστορια του τοπου του...
Έχεις μια καταπληκτική ικανότητα διαστρέβλωσης αγνοώντας πραγματικά την ουσία στο σχόλιο μου.
Και για να δεις πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να διαστρεβλώσει τα λεγόμενα ενός άλλου κοίτα τι θα μπορούσα να καταλάβω από το δικό σου σχόλιο: Δικαίως ο παππούς του αργόμισθου υποστήριζε πως ο βασιλιάς ήταν άκρως απαραίτητος στη χώρα. ;D
-
Διαβάστε κι αυτή την άποψη έχει ενδιαφέρον:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜ
-
τωρα μαλιστα... :D
-
η ιστορια κυριες μου δεν ειναι μαθηματικα και φυσικη να τα σπουδασεις..ειναι βιωματα ,ειναι μνημες ενος λαου.ειναι γεγονοτα για τα οποια εχουμε αμεση επαφη μεσω των προγονων μας που μας τα μεταγγισαν..ο καθενας μπορει να εχει αποψη και να κρινει ποιο ειναι το σωστο και πιο οχι για την ιστορια του τοπου του...
Νομίζω ότι απ'όσα άκουσα κατά καιρούς αυτούς τους τελευταίους μήνες για την ιστορία και την ιστοριογραφία, δε με ενόχλησε τόσο η δημαγωγική ρητορική διάφορων εκπροσώπων και θιασωτών ακροδεξιών κύκλων, ούτε το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών που εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους δεν έκανε λόγο καν για το αντιπαιδαγωγικό πνεύμα του βιβλίου, παρά μόνο για το "ανθελληνικό" περιεχόμενο, όσο το γεγονός ότι διάφοροι γνωστοί για τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις μητροπολίτες και σούπερ-σταρ νομάρχες είχαν το θράσος να ισχυριστού ότι "η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ιστορία γράφεται στις καρδιές των Ελλήνων, έτσι όπως την έμαθαν από τους προγόνους τους" και κάτι τέτοια συναφή, όπως και ότι "δεν έχουμε ανάγκη τους ιστορικούς της γενιάς του ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ και μετέπειτα για να μας μάθουν την αληθινή ιστορία"!!!! Δε νομίζω ότι έχω ακούσει χειρότερη βλασφημία, για όσους από εμάς θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε άνθρωποι της γνώσης και του πνέυματος, από το ότι η ιστορία δεν είναι επιστήμη. Η θεώρηση της ιστορίας ως μη επιστημονικής (και η εμπλοκή μη επιστημονικών φορέων παιδείας, όπως η Εκκλησία στη διαδικασία της εκπαίδευσης και της μόρφωσης των παιδιών) επέτρεψε στο παρελθόν τη διαιώνιση μύθων και τη δημιουργία απαράδεκτων εθνικιστικών ρευμάτων στη χώρα μας. Δεν υπάρχει πιο σοβαρή επιστήμη από την ιστορία, γιατί αυτή διαμορφώνει τη συνείδηση, την κουλτούρα και την πνευματική υπόσταση ενός λαού!! Όχι η φυσική, ούτε τα μαθηματικά, ούτε κάν τα αρχαία που διδάσκιονται στο σχολείο. Αυτά μπορεί να ευρύνουν κάπως τους ορίζοντες, αλλά μόνο η ιστορία ΜΟΡΦΩΝΕΙ! Και η ιστοριογραφία είναι υπόθεση αποκλειστικά των ειδικών, αυτών που μελετάνε τις πηγές και μπορούν να εξαγάγουν πληροφορίες, αντικειμενικές πραγματικότητες και αλήθειες. Ούτε καν αυτών που μελετούν απλά την ιστορία, έστω και διεξοδικά. Και σίγουρα όχι αυτών που πιστεύουν ότι ιστορία είναι οι συναισθηματικοί δεσμοί που έχουν με το παρελθόν και τους μύθους του.
Δεν επιθυμούσα να θίξω κανέναν, αλλά πραγματικά πιστεύω πως οι "παραδοσιακές" απόψεις και οι ιδεοληψίες μας έχουν φέρει στο πνευματικό χάλι που είμαστε ως έθνος...
-
Νομίζω ότι απ'όσα άκουσα κατά καιρούς αυτούς τους τελευταίους μήνες για την ιστορία και την ιστοριογραφία, δε με ενόχλησε τόσο η δημαγωγική ρητορική διάφορων εκπροσώπων και θιασωτών ακροδεξιών κύκλων................. . Δεν υπάρχει πιο σοβαρή επιστήμη από την ιστορία, γιατί αυτή διαμορφώνει τη συνείδηση, την κουλτούρα και την πνευματική υπόσταση ενός λαού!!
καταρχην το να βαζουμε την ταμπελα του ακροδεξιου σε χιλιάδες κόσμου που αντιταχθηκαν στον εν λογω βιβλιο (εκπαιδευτικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολιτικοί, Ιστορικοί)ειναι ενα είδος φασισμού που μεσω της ηθικης απαξιωσης της αντιπαλης αποψης καλυπτει την γυμνια επιχειρηματων...
δευτερον βασικο χαρακτηριστικο μιας επιστημης ειναι η αντικειμενικοτητα...και για να είναι όσο το δυνατόν αντικειμενική η Ιστορία πρέπει να βασίζεται σε πηγές όσο το δυνατόν και όχι σε μια πηγή γιατί μπορεί να επιλεγεί μια πηγή από τις απειροελάχιστες οι οποίες συνηγορούν στα λεγόμενά μας να παραλείπουμε άλλες δέκα οι οποίες να υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη. ...
π.χ η κάλυψη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πρόκειται ή δεν πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή από καταβολής ελληνισμού; Δείτε πώς το γράφουν "Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα» στο βιβλίο κας Ρεπούση
για αντιπαραβολή "Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού\" έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Ουϊνστον Τσώρτσιλ.Για την καταστροφή έχουν γραφτεί άπειρα βιβλία όπως η Κατάρα της Ασίας του αμερικανού πρόξενου στη Σμύρνη George Horton και υπάρχουν και πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την καταστροφή και οι μαρτυρίες τους έχουν καταγραφεί, ουδεμία πηγή δεν παρατίθεται.
Απουσιάζουν αναφορές σε πηγες για την καταστροφή των Ελλήνων του Πόντου άρα για το 10% περίπου του ελληνικού πληθυσμού που προέρχονται από τον Πόντο το βιβλίο δεν πρόκειται να τους πληροφορήσει για το τι συνέβη στους προγόνους τους αλλά και για τις δικές τους ρίζες...
αυτα και παμπολλα αλλα παραδειγματα αποδεικνουουν την ελλειψη αντικειμενικοτητας αρα και επιστημονικοτητας του αποσυρθεντος βιβλιου....
-
καταρχην το να βαζουμε την ταμπελα του ακροδεξιου σε χιλιάδες κόσμου που αντιταχθηκαν στον εν λογω βιβλιο (εκπαιδευτικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολιτικοί, Ιστορικοί)ειναι ενα είδος φασισμού που μεσω της ηθικης απαξιωσης της αντιπαλης αποψης καλυπτει την γυμνια επιχειρηματων...
δευτερον βασικο χαρακτηριστικο μιας επιστημης ειναι η αντικειμενικοτητα...και για να είναι όσο το δυνατόν αντικειμενική η Ιστορία πρέπει να βασίζεται σε πηγές όσο το δυνατόν και όχι σε μια πηγή γιατί μπορεί να επιλεγεί μια πηγή από τις απειροελάχιστες οι οποίες συνηγορούν στα λεγόμενά μας να παραλείπουμε άλλες δέκα οι οποίες να υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη. ...
Απουσιάζουν αναφορές σε πηγες για την καταστροφή των Ελλήνων του Πόντου άρα για το 10% περίπου του ελληνικού πληθυσμού που προέρχονται από τον Πόντο το βιβλίο δεν πρόκειται να τους πληροφορήσει για το τι συνέβη στους προγόνους τους αλλά και για τις δικές τους ρίζες...
Καταρχήν μίλησα απαξιωτικά συγκεκριμένα για τους ακροδεξιούς κύκλους, και όχι για το σύνολο των αντιδρούντων στο βιβλίο. Και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτίσω τις κραυγές τέτοιων κύκλων με τις γόνιμες αντιρρήσεις επιστημόνων εκπαιδευτικών. Και προσωπικά πιστεύω πως η σκόπιμη παρερμηνεία των λεγομένων του διαφωνούντος αποκαλύπτει γύμνια επιχειρημάτων...
-
Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.
-
Το ότι η γνώση των φρικαλεοτήτων που υπέστησαν οι Έλληνες από τη ηλικία των 11 ετών ενδεχομένως να πλήγωνε τον ψυχισμό τους είναι άνευ σημασίας. Το ότι η ιστορία διδάσκεται σε επάλληλους κύκλους ανά τρία χρόνια, και τα παιδιά θα΄αντιμετώπισουν τα γεγονότα αυτά σε μια ηλικία πολύ καταλληλότερη, επίσης ειναι ασήμαντο. Ή το ότι υποβιβάζουμε το ρόλο του δασκάλου, που θα μπορούσε να παρέμβει συμπληρωματικά στην αφήγηση των γεγονότων, δεν ενοχλεί . Αυτό που "μας" νοιάζει είναι να στρεβλώνουμε στο μυαλό των μαθητών μας την έννοια της εθνικής συνείδησης, για να μάθουν από μικροί να απαξιώνουν, να αντιπαθούν και ακόμα καλύτερα, να μισούν τους γείτονές μας και ειδικά τους Τούρκους...
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της ιστορίας από τους Τούρκους, αυτό που έχω να πω ως Ελληνίδα, και ως εκπαιδευτικός, είναι ότι δε θα μπω σε κούρσα αμάθειας και εθνικισμού μαζί τους. Εμένα αφορά το επίπεδο των δικών μας μαθητών.
παραπανω χρησιμοποιεις τον ορο ''ενδεχομενως'' να πληγωνε τον ψυχισμο τους.αρα δεν εισαι και βεβαιη.τα παιδια σε αυτη την ηλικια ειναι πια ωριμα και δεν εχουμε να φοβηθουμε τιποτα για την ψυχολογια τους.τι θα παθαιναν δηλαδη αν μαθαιναν το τι συνεβει στο λιμανι της Σμυρνης;η δικη μας γενια που τα διδαχθηκε απο παλιοτερα βιβλια τι επαθε ο ψυχισμος μας;απολυτως τιποτα.μαθαμε αληθειες και τιποτα περισσοτερο.και δεν ειναι μονο η αποσιωπηση των σφαγων στη Σμυρνη αλλα και η σκοπιμη αποκρυψη καιριων γεγονοτων και μορφων ολης της ιστοριας μας..δηλαδη οι ιστορικοι πρεπει να ψευδονται,να αποκρυπτουν αληθειες ,να κρυβονται πισω απο το δακτυλο τους φοβουμενοι πιθανα αρνητικα συναισθηματα σε οσους διαβαζουν το εργο τους;με συγχωρειτε αυτο δεν λεγεται ιστορια αλλα κομπογιαννιτισμος...με την ιδια λογικη η αγγλικη και ρωσικη ιστορια επρεπε να αποκρυπτει τις σφαγες των ναζι,η αυστραλιανη ιστορια τους καννιβαλισμους των ιαπωνων στα νησια του ειρηνικου κτλ σκεφτομενοι πιθανα αρνητικα συναισθηματα..κατι τετοιο ομως δεν συμβαινει..αυτο ειναι ενα ακομα (μαλλον ηταν) θλιβερο προνομιο της χωρας μας....εκει οι ιστορικοι ξερουν το καθηκον τους απεναντι στην επιστημη που υπηρετουν και παρουσιαζουν τα γεγονοτα επακριβως μεχρι κεραιας...
-
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο λέγονται όσα λέγονται σε αυτό εδώ το forum, αφού κατά βάθος συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας. Το βιβλίο σαφώς και δεν ήταν ότι καλύτερο και σε περίπτωση που δεν το απέσυρε η κυβέρνηση κατ' αυτόν τον τρόπο θα αποσύρονταν ομόφωνα μετά από κρίση και αξιολόγησή του από εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς και λοιπούς παράγοντες σχετικούς με το χώρο της Εκπαίδευσης.
Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως και κατά πόσον άλλαξε το περιεχόμενο του μετά από τις αλλαγές που έγιναν, οπότε καλό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί και μετρημένοι στα όσα λέμε, ωστόσο πιστεύω (και αυτό είναι προσωπική άποψη) ότι δύσκολα θα μπορούσε να γίνει ουσιαστική αλλαγή καθώς το βιβλίο αυτό γράφτηκε με μια συγκεκριμένη κοσμοαντίληψη και με έναν σαφέστατα εξ αρχής προσδιορισμένο στόχο: την ομαλή ένταξη της αυριανής γενιάς στην ενωμένη Ευρώπη της οποίας μέλος λίαν συντόμως θα είναι και η Τουρκία. Άρα καλό θα ήταν -σύμφωνα με την άποψη των "ειδικών" - τα όποια μίση και εχθρότητες μεταξύ των λαών συν τω χρόνω να εξαλειφθούν.
Απλά αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι για ποιο λόγο δεν επετράπη από τους εκπαιδευτικούς να το κρίνουν οι ίδιοι και η κυβέρνηση αποφάσισε και όρισε το περιβόητο αυτό βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού να αποσυρθεί... Θα αποσύρονταν δε λέω... αλλά γιατί να μην το κρίνουν και οι εκπαιδευτικοί... Νομίζω αυτό θα πρέπει να είναι το θέμα της συζήτησής μας και όχι αν το βιβλίο είχε λάθη, ανακρίβειες και παραλείψεις... Αυτό είναι γεγονός...όποιος το είχε διαβάσει νομίζω θα συμφωνήσει μαζί μου...
Δε νομίζετε ότι το παρακάτω απόφθεγμα είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ?
«Ιστορία είναι το σύνολο των ψεμάτων για γεγονότα που ποτέ δεν έγιναν από ανθρώπους που δεν ήταν εκεί», George Santayana
-
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο λέγονται όσα λέγονται σε αυτό εδώ το forum, αφού κατά βάθος συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας. Το βιβλίο σαφώς και δεν ήταν ότι καλύτερο και σε περίπτωση που δεν το απέσυρε η κυβέρνηση κατ' αυτόν τον τρόπο θα αποσύρονταν ομόφωνα μετά από κρίση και αξιολόγησή του από εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς και λοιπούς παράγοντες σχετικούς με το χώρο της Εκπαίδευσης.
Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως και κατά πόσον άλλαξε το περιεχόμενο του μετά από τις αλλαγές που έγιναν, οπότε καλό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί και μετρημένοι στα όσα λέμε, ωστόσο πιστεύω (και αυτό είναι προσωπική άποψη) ότι δύσκολα θα μπορούσε να γίνει ουσιαστική αλλαγή καθώς το βιβλίο αυτό γράφτηκε με μια συγκεκριμένη κοσμοαντίληψη και με έναν σαφέστατα εξ αρχής προσδιορισμένο στόχο: την ομαλή ένταξη της αυριανής γενιάς στην ενωμένη Ευρώπη της οποίας μέλος λίαν συντόμως θα είναι και η Τουρκία. Άρα καλό θα ήταν -σύμφωνα με την άποψη των "ειδικών" - τα όποια μίση και εχθρότητες μεταξύ των λαών συν τω χρόνω να εξαλειφθούν.
Απλά αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι για ποιο λόγο δεν επετράπη από τους εκπαιδευτικούς να το κρίνουν οι ίδιοι και η κυβέρνηση αποφάσισε και όρισε το περιβόητο αυτό βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού να αποσυρθεί... Θα αποσύρονταν δε λέω... αλλά γιατί να μην το κρίνουν και οι εκπαιδευτικοί... Νομίζω αυτό θα πρέπει να είναι το θέμα της συζήτησής μας και όχι αν το βιβλίο είχε λάθη, ανακρίβειες και παραλείψεις... Αυτό είναι γεγονός...όποιος το είχε διαβάσει νομίζω θα συμφωνήσει μαζί μου...
καταρχην θα διαφωνησω μαζι σου στο οτι λιαν συντομως η τουρκια θα ειναι μελος της ευρωπαικης ενωσης..απο την στιγμη που μεγαλες ευρωπαικες χωρες σαν την Γαλλια του Σαρκοζι δεν θελουν κατι τετοιο δεν το βλεπω να γινεται σε λιγοτερο απο 15-20 χρονια τουλαχιστον..δευτερον για τις διορθωσεις η ιδια η συγγραφικη ομαδα αφησει να εννοηθει οτι σε αρκετα θεματα ηταν ανυποχωρητη(Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελευθεροτυπία η κ. Ρεπούση χαρακτηρίζει αναρμόδια την Ακαδημία να κρίνει σχολικά βιβλία!!!!!!!!!!!!!)... και τριτον αυτο που κανουμε σε αυτο το forum αλλα και σε πλειστα αλλα ειναι να κανουμε αυτο που αναφερεις..σαν εκπαιδευτικοι που ειμαστε να κρινουμε αυτο το ''βιβλιο''...
και μια αναφορα απο το αρθρο 16 του συνταγματος....Το άρθρο 16 του Συντάγματός μας προβλέπει ότι ένας από τους σκοπούς της Παιδείας είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως των παιδιών μας..πως το τηρησε αυτο η συγγραφικη ομαδα;
Α) με το να διαγράψουμε από την Ιστορία μας ο, τιδήποτε θα μπορούσε να ενοχλήσει τους Τούρκους, διότι έτσι –ισχυρίζονται- θα βελτιώσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
-
παραπανω χρησιμοποιεις τον ορο ''ενδεχομενως'' να πληγωνε τον ψυχισμο τους.αρα δεν εισαι και βεβαιη.τα παιδια σε αυτη την ηλικια ειναι πια ωριμα και δεν εχουμε να φοβηθουμε τιποτα για την ψυχολογια τους.τι θα παθαιναν δηλαδη αν μαθαιναν το τι συνεβει στο λιμανι της Σμυρνης;η δικη μας γενια που τα διδαχθηκε απο παλιοτερα βιβλια τι επαθε ο ψυχισμος μας;απολυτως τιποτα.μαθαμε αληθειες και τιποτα περισσοτερο.και δεν ειναι μονο η αποσιωπηση των σφαγων στη Σμυρνη αλλα και η σκοπιμη αποκρυψη καιριων γεγονοτων και μορφων ολης της ιστοριας μας..δηλαδη οι ιστορικοι πρεπει να ψευδονται,να αποκρυπτουν αληθειες ,να κρυβονται πισω απο το δακτυλο τους φοβουμενοι πιθανα αρνητικα συναισθηματα σε οσους διαβαζουν το εργο τους;με συγχωρειτε αυτο δεν λεγεται ιστορια αλλα κομπογιαννιτισμος...με την ιδια λογικη η αγγλικη και ρωσικη ιστορια επρεπε να αποκρυπτει τις σφαγες των ναζι,η αυστραλιανη ιστορια τους καννιβαλισμους των ιαπωνων στα νησια του ειρηνικου κτλ σκεφτομενοι πιθανα αρνητικα συναισθηματα..κατι τετοιο ομως δεν συμβαινει..αυτο ειναι ενα ακομα (μαλλον ηταν) θλιβερο προνομιο της χωρας μας....εκει οι ιστορικοι ξερουν το καθηκον τους απεναντι στην επιστημη που υπηρετουν και παρουσιαζουν τα γεγονοτα επακριβως μεχρι κεραιας...
Τον όρο ενδεχομένως τον χρησιμοποίησα, γιατί προσέχω τα λόγια μου, και καθώς δεν έχω σπουδάσει ψυχο-παιδαγωγικά, αλλά φιλολογία προσέχω να μην είμαι δογματική και να ή μιλάω χωρίς απόλυτη βεβαιότητα. Προφανώς αυτό θα πρέπει να το κάνουν κι άλλοι. Από εκεί και πέρα, το να αποφαίνεται ο καθένας ό,τι του κατέβει για τα παιδιά και την ψυχολογία τους, ειδικά όταν είναι εκπαιδευτικός, δεν το βρίσκω πλέον φαιδρό, αλλά λυπηρό!
Σε ό,τι αφορά το τι πάθαμε εμείς που διδαχτήκαμε αναλήθειες, το κακό είναι ότι γίναμε σε μεγάλο βαθμό εθνικιστές και αμαθείς. Ότι μυθοποιήσαμε το ρόλο φορέων όπως είναι η Εκκλησία, σε βαθμό να την ταυτίσουμε με το έθνος!!! Και να θεωρούμε ότι όσοι διαφωνούν με τα προαναφερθέντα είναι εθνικοί προδότες. Καιρός είναι να αποκασταθεί η ιστορία σ' αυτόν τον τόπο, και ο καθένας να βρει την πραγματική του θέση σ' αυτήν.
-
Ο ρόλος του forum κατ' εμε είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων και απόψεων κατά τρόπο δημοκρατικό και φιλελεύθερο. Η αξιολόγηση του βιβλίου της ΣΤ' Δημοτικού έπρεπε να γίνει επίσημα και δημόσια από όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας και όχι να αποσυρθεί κατ' αυτόν τον τρόπο... Και σ' αυτό δε νομίζω να διαφωνεί κανείς...Σαφώς βέβαια και αυτό το forum δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των εκπαιδευτικών που βιάστηκε ο κος Στυλιανίδης να περικόψει από τα πρώτα του κιόλας βήματα. Σε αυτό πρέπει να μείνουμε και αυτό πρέπει να σχολιαστεί...
Όσο για την Ιστορία νομίζω πως η καλύτερη απάντηση είναι τα Ματωμένα Χώματα της Σωτηρίου, σε όλα αυτά που λες Τηλέμαχε καθώς και το βιβλίο του Κεμάλ Αναντόλ, Ο μεγάλος χωρισμός (που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διαβάζονται παράλληλα πλέον)...
Δείτε πως με λίγες φράσεις συμπυκνώνονται τα πιο σημαντικά...
«Οι Ρωμιοί έρχονται στη Σμύρνη με τρένα, με αμάξια, με άλογα. Για να σώσουν τη ζωή τους. Τι περίεργο! Στη Σμύρνη έτρεχε να φθάσει και ο άμαχος πληθυσμός των Τούρκων. Έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους κυνηγημένοι από τον ηττημένο ελληνικό στρατό που πυρπολούσε τις πόλεις και τα χωριά που εγκατέλειπε». ............
«Οι γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά πηδούσαν στις βάρκες, οι πολυμελείς οικογένειες γέμιζαν τα μικρά σκάφη με κίνδυνο να βουλιάξουν. Οι ρωμιοί βαρκάρηδες που περίμεναν στην προκυμαία ζητούσαν δέκα λίρες για το κάθε άτομο που παίρνανε στα σκάφη τους». .............
«... Αχ ο τρόμος! Όποια γλώσσα κι αν μιλάς, λόγια δε θα βρεις να τόνε περιγράψεις. Τι κάνουν, λοιπόν, οι προστάτες μας; Τι κάνουν οι ναυάρχοι με τα χρυσά σιρίτια, οι διπλωμάτες κι οι πρόξενοι τής Αντάντ! ».
«Ισως να μην ξαναδούμε πια τον τόπο μας... Η συμβίωση με τους Τούρκους στο εξής δεν είναι δυνατή!.. Ενώ χρόνια ζούσαμε μαζί. Τώρα όμως χύθηκε αίμα. Και δικό τους και δικό μας... Γιατί; Ο εθνικισμός είναι η αιτία! Η αρρώστια αυτή μας μεταδόθηκε από τα απέναντι παράλια. Κι εμείς τη μεταδώσαμε στους Τούρκους! Ακριβώς όπως η γαλάζια μούχλα του καπνού. Οπως η χολέρα που στέλνει τους ανθρώπους στον άλλον κόσμο δίχως να κάνει διάκριση μουσουλμάνου ή χριστιανού!»......
«Καχρ ολσούν σεμπέπ ολανλάρ! Ανάθεμα στους αίτιους!»Οι δύο λαοί συναντιούνται... Κι όποιος γνωρίζει ας ξεχωρίσει τι γράφτηκε από χέρι Έλληνα και τι από χέρι Τούρκου...
Το νόημα της Ιστορίας δεν είναι να ξεχωρίζει αλλά να ενώνει λαούς και έθνη και «αντί να αναζωπυρώνει το μίσος, να ζωντανεύει το ανθρώπινο δράμα όλων των μικρών λαών που σφαγιάζονται στον βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων», όπως είχε γραφεί... Ως δάσκαλοι και καθηγητές αυτό ας προσπαθήσουμε να έχουμε στο νου μας όλοι και ας προσπαθήσουμε να "φυτέψουμε" στις ψυχούλες των μαθητών μας την πίστη για ένα καλύτερο αύριο, την ελπίδα και την αγάπη που μπορεί να επιτευχθεί με τη συναδέλφωση των λαών...
Η Ιστορία διδάσκει πάνω απ' όλα αλλά για να τη διδάξουμε σωστά θα πρέπει πρώτα να έχουμε διδαχτεί κάτι κι εμείς από Αυτήν...
-
παραπανω χρησιμοποιεις τον ορο ''ενδεχομενως'' να πληγωνε τον ψυχισμο τους.αρα δεν εισαι και βεβαιη.τα παιδια σε αυτη την ηλικια ειναι πια ωριμα και δεν εχουμε να φοβηθουμε τιποτα για την ψυχολογια τους.τι θα παθαιναν δηλαδη αν μαθαιναν το τι συνεβει στο λιμανι της Σμυρνης;η δικη μας γενια που τα διδαχθηκε απο παλιοτερα βιβλια τι επαθε ο ψυχισμος μας;
Καλά, είσαι σοβαρός; 12χρονα παιδιά είναι. Ποιος σου είπε ότι μπορούν να δεχτούν στην ψυχή τους τις σφαγές; Και στο Γυμνάσιο και αν. Με την ίδια λογική πρέπει να πάμε τ 12χρονα στην Ομόνοια το βράδυ να δούν την 'αλήθεια';
-
Μπράβο, Ρωξάνη! Αυτά τα παραθέματα έπρεπε να υπάρχουν στο βιβλίο.
-
Τα συγχαρητήριά μου, Ρωξάνη, και για τα παραθέματα και για το υπόλοιπο μήνυμα.
εκει οι ιστορικοι ξερουν το καθηκον τους απεναντι στην επιστημη που υπηρετουν και παρουσιαζουν τα γεγονοτα επακριβως μεχρι κεραιας...
Τηλέμαχε, θα έπρεπε να ξέρεις ότι αυτό επιστημονικώς δεν μπορεί να συμβεί. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις τα ιστορικά μυθιστορήματα του Doktorow. Αν κάνεις τον ευχάριστο αυτό κόπο, θα καταλάβεις τι εννοώ.
-
Τυπώθηκε το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού
Στις αποθήκες του Οργανισμού Διδακτικών
-
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ:
Δεν είναι τόσο απλά. Ακούστε, το προηγούμενο βιβλίο για τα θέματα στα οποία κρίθηκε το επόμενο, είναι πολύ χειρότερο και όμως επανήλθε το παλαιό βιβλίο, το οποίο περιγράφει πόσο καλά περνούσαν οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πως διοικούσαν το ευρωπαϊκό της κομμάτι, πως είχαν όλα τα δικαιώματα κ.ο.κ.
http://www.esos.gr/diafora/sinent/giannakoy-16-11-20007.htm
-
Σχετικά με το βιβλίο της Ιστορίας Στ΄Δημοτικού
όλοι κατηγορούν τη συγγραφική ομάδα.
Όμως την κύρια ευθύνη την έχουν:
1) η κριτική επιτροπή, (η οποία αποτελείται από έναν πανεπιστημιακό, έναν σχολικό σύμβουλο και έναν καθηγητή Δευτεροβάθμιας)
2) ο αντίστοιχος πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που παρακολουθούσε τη δουλειά της κριτικής επιτροπής,
3) όλο το τμήμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που ενέκρινε το βιβλίο.
για απόδοση ευθυνών που κάποιοι (πιθανόν) δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους ούτε λέξη ΠΟΥΘΕΝΑ.
και έχει δίκιο η κ. Γιαννάκου που λέει ότι ήταν παράνομη η απόσυρση του βιβλίου.
Για να αποσυρθεί θα έπρεπε να αξιολογηθεί πρώτα με συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται.