Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: geochem στις Μαρτίου 16, 2008, 02:09:45 pm

Τίτλος: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: geochem στις Μαρτίου 16, 2008, 02:09:45 pm
 Δραστική μείωση του αριθμού των μαθημάτων που διδάσκονται στα γυμνάσια και τα λύκεια, ώστε οι μαθητές να μην φορτώνονται με «άχρηστη» γνώση και μεγάλο όγκο δουλειάς στο σπίτι, προτείνει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνος
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: mat στις Μαρτίου 16, 2008, 03:31:14 pm
Η Κοινωνιολογία, για παράδειγμα, δεν έχει θέση στα σχολεία. Είναι ένα από τα μαθήματα που περιφρονούνται διότι δεν βαρύνει τις εισαγωγικές εξετάσεις. Εντάξει, απασχολεί κάποιους απόφοιτους πανεπιστημίων που δεν έχουν δουλειά. Πρέπει, όμως, πρέπει να φορτώνουμε όλα αυτά στο κεφάλι των μαθητών; Δεν είναι καλή πολιτική αυτή...».
Mάλιστα ωραία επιχειρήματα έχει ο κύριος
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: mat στις Μαρτίου 16, 2008, 03:38:13 pm
και επιτέλους αν ο πρόεδρος του ΕΣΠ ενδιαφέρεται για τη ποιότητα της γνώσης που παρέχουμε στα παιδιά ας μειώσουμε τον όγκο της ύλης όχι των αριθμό των μαθημάτων και ας αποδεσμεύσουμε το σχολείο από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια :o
.......
και να σκεφτεί κανείς πως ο κύριος Θ.
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: leti77 στις Μαρτίου 16, 2008, 03:51:53 pm
και επιτέλους αν ο πρόεδρος του ΕΣΠ ενδιαφέρεται για τη ποιότητα της γνώσης που παρέχουμε στα παιδιά ας μειώσουμε τον όγκο της ύλης όχι των αριθμό των μαθημάτων και ας αποδεσμεύσουμε το σχολείο από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια :o

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη αυτή mat.
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: mat στις Μαρτίου 16, 2008, 04:06:22 pm
Ξαναδιάβασα το άρθρο της Ημερησίας σχετικά με τη δραστική μείωση των μαθημάτων στα λύκεια και γυμνάσια και νομίζω πως πάλι στο "γόνατο" ετοιμάζουν "μεταρρύθμιση". Διαβάστε προσεκτικά στην αρχή ο κ.
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: daffyduck στις Μαρτίου 16, 2008, 04:41:33 pm
Ξαναδιάβασα το άρθρο της Ημερησίας σχετικά με τη δραστική μείωση των μαθημάτων στα λύκεια και γυμνάσια και νομίζω πως πάλι στο "γόνατο" ετοιμάζουν "μεταρρύθμιση". Διαβάστε προσεκτικά στην αρχή ο κ.
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: daffyduck στις Μαρτίου 16, 2008, 04:48:00 pm

Για πρώτη φορά συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις του Κου
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: vsk στις Μαρτίου 16, 2008, 05:40:15 pm
Εκ... του αποτελέσματος (!), μπορεί κάποιος να καταλάβει πώς θα πρέπει να αναποσαρμοστεί το αναλυτικό πρόγραμμα. Και γίνομαι σαφέστερος...

Όταν ένας μαθητής:
- δεν ξέρει να εκφραστεί και να γράψει μία ορθογραφημένη πρόταση
- δεν μπορεί να υπολογίσει τι σημαίνει έκπτωση 20%
- δεν καταλαβαίνει γιατί πέφτει το μήλο στο πάτωμα αν το αφήσεις από ένα ύψος
- δεν έχει ιδέα του τι είναι άτομο, μόριο, χημική ένωση
- δεν ξέρει να χρησιμοποιήσει έναν χάρτη και να βρει στοιχειώδεις τοποθεσίες
- δεν ξέρει τι γιορτάζουμε στις εθνικές επετείους ή ποιο ήταν το τάδε σπουδαίο ιστορικό πρόσωπο
- δεν έχει ιδέα ποιος ήταν ο Μότσαρτ ή ο Ντα
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: leti77 στις Μαρτίου 16, 2008, 06:03:49 pm
Συμφωνω vsk...Πλεον χρειαζομαστε πολιτες που να καταλαβαινουν και να αντιλαμβανονται τα βασικα.....
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: mat στις Μαρτίου 16, 2008, 06:24:26 pm
Ο απόφοιτος του Λυκείου δεν χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά βασικές γνώσεις που θα του φανούν χρήσιμες στην καθημερινότητά του, θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει ένα άρθρο σε μία εφημερίδα, να αξιολογήσει μία πληροφορία, να "σταθεί" αξιοπρεπώς σε μία συζήτηση κτλ. Έτσι κι αλλιώς η εξειδίκευση γίνεται στα Πανεπιστήμια με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά.
Kαι σε αυτό το επίπεδο συνάδελφοι (ας μου επιτρέψετε να υπερασπιστώ την επιστήμη μου) η Κοινωνιολογία έχει πολλά να προσφέρει στον σημερινό μαθητή και αυριανό πολίτη. Μη τη πετάτε στα σκουπίδια......
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: vsk στις Μαρτίου 16, 2008, 06:32:24 pm
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: syrrahm στις Μαρτίου 16, 2008, 06:43:13 pm
Ε ... τότε ας γυρίσουμε στη σπαρτιατική αγωγή(αναφορά της έγινε και στο άρθρο της Ημερησίας), σύμφωνα με την  οποία οι μαθητές διδάσκονταν τεχνικές του πολέμου, γραφή , ανάγνωση, μουσική και χορό...
Διερωτώμαι πότε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος διδάσκονταν οι μαθητές μόνο 6 ή 7 μαθήματα.Παρακάτω παραθέτω για προβληματισμό ένα απόσπασμα από το νομοσχέδιο του Θεοτόκη, υπουργού Παιδείας το 1889, στο οποίο αναφέρονται τα μαθήματα που πρότεινε να διδάσκονται οι μαθητές της εποχής εκείνης.

Προβλέπονται από 27 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα στις τρεις κατώτερες τάξεις του γυμνασίου (Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Θρησκευτικά, Μαθηματικά, Γαλλικά, Ιστορία, Γεωγραφία, Φυσική Ιστορία, Ιχνογραφία, Γυμναστική) , και από 30 ώρες στις τρεις ανώτερες τάξεις (Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Θρησκευτικά, Μαθηματικά, Λατινικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιστορία, Φυσική , Χημεία, Κοσμογραφία ή Ανθρωπολογία, Ιχνογραφία, Γυμναστική ή Οπλασκία)

Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: psych@ra στις Μαρτίου 16, 2008, 07:36:12 pm
Ο μαθητής μόλις τελειώνει το Γυμνάσιο να έχει το δικαίωμα ο ίδιος να διαλέγει μέχρι 8 μαθήματα περίπου, που τον ενδιαφέρουν. Φυσικά, αρκετά από αυτά να είναι υποχρεωτικά. Παλαιότερα ήταν δύσκολο να φτιάξει κάποιος τέτοια τμήματα. Σήμερα πιστεύω ότι με ένα πληροφοριακό σύστημα, η διαδικασία είναι εφικτή.
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: BOEMISSA στις Μαρτίου 16, 2008, 08:54:04 pm
Τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή; Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα πια και στο σχολείο. Και όμως πρέπει να επαναφέρουμε τις ανθρωπιστικές επιστήμες στα σχολεία και χρειαζόμαστε και τους ανάλογους καθηγητές, ακόμη και το μάθημα του ΣΕΠ έχει χάσει την αξία του, τη στιγμή που μπορεί να βοηθήσει  πολύ τα παιδιά και όχι μόνο του Γυμνασίου Χρειαζόμαστε μαθητές με ολόπλευρη παιδεία και όχι κομπιουτεράκια και παπαγάλους, χρειαζόμαστε νέες μεθόδους, εποπτικά μέσα, καλύτερες υποδομές και όχι σχολεία-φυλακές. Ολόκληρο το σχολείο ειδικά από την Α΄Λυκείου αποβλέπει μόνο στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ένα Γυμνάσιο έμεινε να κάνουμε ένα σωστό μάθημα, όπου τα παιδιά ενδιαφέρονται λιγο περισσότερο για όλα τα μαθήματα και πάμε να το διαλύσουμε κι αυτό. Ας αποσυνδεθούν επιτέλους οι πανελλήνιες από το Λύκειο, ας δώσουν, μεγαλύτερη βαρύτητα στη βασική εκπαίδευση, ας κάνουν μια πιο γενναία μεταρρύθμιση και ας προσέξουν και αυτά τα παιδια με κάθε είδους μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς, τα παιδιά των ακριτικών περιοχών, να στείλουν επιτέλους ψυχολόγους και ειδικούς στα σχολεία, να γίνει πραγματικά το σχολείο χώρος διαπαιδαγώγησης και να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι παιδαγωγοί.
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: elranna στις Μαρτίου 16, 2008, 09:06:59 pm
Ας αποσυνδεθούν επιτέλους οι πανελλήνιες από το Λύκειο, ας δώσουν, μεγαλύτερη βαρύτητα στη βασική εκπαίδευση, ας κάνουν μια πιο γενναία μεταρρύθμιση και ας προσέξουν και αυτά τα παιδια με κάθε είδους μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς, τα παιδιά των ακριτικών περιοχών, να στείλουν επιτέλους ψυχολόγους και ειδικούς στα σχολεία, να γίνει πραγματικά το σχολείο χώρος διαπαιδαγώγησης και να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι παιδαγωγοί.

Για άλλη μια φορά, συμφωνώ με τη Bohemissa απόλυτα. Για να πραγματοποιηθεί μια σοβαρή μεταρρύθμιση, η οποία θα καταφέρει να διορθώσει τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, χρειάζεται να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το μόνο που κάνουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια είναι αλχημείες με τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλχημείες που είναι σχεδόν ανέξοδες. Πόση άλλη κοροϊδία μπορούμε να σηκώσουμε, συνάδελφοι; Εγώ έχω ειλικρινά κουραστεί. Ας βγουν επιτέλους να μας πουν ότι δεν έχουν σκοπό να δώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την παιδεία, γιατί απλά δεν τους ενδιαφέρει η παιδεία. Γιατί από "μεταρρυθμίσεις", όσο γνωρίζω το σχολείο, είτε ως μαθήτρια είτε ως εκπαιδευτικός, έχω χορτάσει.
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: MATH στις Μαρτίου 16, 2008, 10:04:57 pm
.....................................

Για να πραγματοποιηθεί μια σοβαρή μεταρρύθμιση, η οποία θα καταφέρει να διορθώσει τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, χρειάζεται να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το μόνο που κάνουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια είναι αλχημείες με τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλχημείες που είναι σχεδόν ανέξοδες. Πόση άλλη κοροϊδία μπορούμε να σηκώσουμε, συνάδελφοι; Εγώ έχω ειλικρινά κουραστεί. Ας βγουν επιτέλους να μας πουν ότι δεν έχουν σκοπό να δώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την παιδεία, γιατί απλά δεν τους ενδιαφέρει η παιδεία. Γιατί από "μεταρρυθμίσεις", όσο γνωρίζω το σχολείο, είτε ως μαθήτρια είτε ως εκπαιδευτικός, έχω χορτάσει.

Erlanna,

 πιάνεις ακριβώς το πιο σημαντικό σημείο όλης της συζήτησης ! Το ξαναλέω και γω και ας γίνομαι κουραστικός :
ο σημερινός εκπαιδευτικός με την οικονομική εξαθλίωση και την εγκατάλειψη από κάθε είδους ουσιαστική επιμόρφωση και ανέλιξη , δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της παραμικρής ειλικρινούς μεταρύθμισης.  
Αν  προσθέσεις  το χάος της διδακτέας ύλης ,τα πολύ κακά βιβλία (για το μέσο μαθητή), τη νοοτροπία του μαθητή και των γονιών ότι το σχολείο είναι μόνο για το απολυτήριο ενώ τα άλλα μαθαίνονται στο φροντιστήριο, τη μικροψυχία που διακρίνει τον κλάδο , προϊόν και αυτό της νοοτροπίας ότι το σχολείο είναι δεύτερη δουλειά μια και το κύριο εισόδημα προέρχεται από τα φροντιστήρια κλπ, καθώς και την κακή συνδικαλιστική κατάσταση , τότε ελάχιστες ελπίδες μένουν για να καλυτερέψει κάτι χωρίς γενναίες παροχές σε όλα τα επίπεδα.
        Στον κλάδο όμως υπάρχουν πολλοί που δουλεύουν και θέλουν να δουλέψουν περισσότερο.  Αυτούς πρέπει να αφυπνίσει και να στηρίξει το εκ/κό σύστημα για να συμπαρασύρουν και τους άλλους. Αλλά όλα αυτά νομίζω ότι πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανασυγκρότησης όλων των βαθμίδων της παιδείας  αλλά και άλλων τομέων. Αλλά ανασυγκρότηση ή μεταρρύθμιση ή πρόοδος δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία χωρίς όραμα ή χρήματα(ή και τα δύο). Όραμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει και καλά κάνει και δεν υπάρχει(θα σας εξηγήσω γιατί, αλλά άλλη φορά!). Άρα χρειάζονται χρήματα. Όχι για να σπαταληθούν όπως στα υπουργεία (πολιτισμου πχ), αλλά να αξιοποιηθούν.

     Όσο γύρω μας περπατούν δάσκαλοι  ψάχνοντας από ανάγκη για δεύτερη δουλειά, παιδεία δε θα υπάρξει !Αυτό το καταλαβαίνουν  οι προηγμένες καπιταλιστικές χώρες και στηρίζουν το δάσκαλο. Στην Ελλάδα  ωστόσο η φτώχεια καλπάζει .Δεν με τρομάζει μόνο η οικονομική φτώχεια , αλλά η φτώχεια στις ιδέες και τον καθημερινό πολιτισμό.
...
 Όλα αυτά  τα γράφω, διότι είμαι και παραμένω αισιόδοξος. Γιατί πιστεύω στη δύναμη της μόρφωσης. Γιατί δεν αντέχω να βλέπω αυτή τη χώρα να ταπεινώνεται διεθνώς σε όλα τα πεδία.Γιατί δεν αξίζουμε τόσο λίγο !
 Αλλά έχουμε  μπροστά πολύ δρόμο.Μα τι λεω! Δεν ξεκινήσαμε ακόμα.Και το χειρότερο :δεν ξέρουμε προς τα που να πάμε.Εμείς βέβαια ως εκπαιδευτικοί το ξέρουμε. Μόνος δρόμος είναι η σωστή εκπαίδευση , η σωστή παιδεία. Και για την ποιότητα αυτής της παιδείας και τον τρόπο που θα τη δώσουμε έχουμε άποψη.Γνωρίζουμε τον τρόπο, τη μέθοδο. Αυτό είναι που μου δίνει δύναμη.
 Όμως δεν μας ρωτάει κανείς! Δεν μας εμπιστεύτεται κανείς.
    Ε ! Αφού είναι έτσι , ας γευτούν τους καρπούς της ανοησίας τους ή της εμπάθειάς τους.Εμείς είμαστε εδώ , έτοιμοι κάθε στιγμή.
 
(Υπάρχει και η κάλπη! Λέτε να αρχίζουν να νοιάζονται  δήθεν για τους μαθητές για να μην πάνε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ ; Γιατί σε αυτή τη χώρα η αστική τάξη μόνο τότε χαμηλώνει λίγο τα μάτια προς τα κάτω: μόνο αν δει να αυξάνουν οι κόκκινες σημαίες και οι φωνές! Θα δούμε!Δεν πολιτικολογώ , αλλά γιατί δεν τα έλεγαν και λίγο καιρό πριν αυτά, τη στιγμή που εμείς τα λέμε 20 χρόνια ;).
 
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: syrrahm στις Μαρτίου 16, 2008, 10:51:53 pm
Όραμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει και καλά κάνει και δεν υπάρχει(θα σας εξηγήσω γιατί, αλλά άλλη φορά!). Άρα χρειάζονται χρήματα. Όχι για να σπαταληθούν όπως στα υπουργεία (πολιτισμου πχ), αλλά να αξιοποιηθούν.


Μήπως το ένα είναι συνάρτηση του άλλου; Δηλαδή , αν υπήρχε όραμα , θα διέθεταν και χρήματα. Τώρα όμως που δεν υπάρχει όραμα για την εκπαίδευση, τα χρήματα πάνε αλλού.
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: SUNBIRD στις Μαρτίου 17, 2008, 12:00:08 am
Δε συμφωνώ και εγώ με την άποψη  του κύριου 
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: happiness στις Μαρτίου 17, 2008, 01:15:15 am
Ο μαθητής μόλις τελειώνει το Γυμνάσιο να έχει το δικαίωμα ο ίδιος να διαλέγει μέχρι 8 μαθήματα περίπου, που τον ενδιαφέρουν. Φυσικά, αρκετά από αυτά να είναι υποχρεωτικά. Παλαιότερα ήταν δύσκολο να φτιάξει κάποιος τέτοια τμήματα. Σήμερα πιστεύω ότι με ένα πληροφοριακό σύστημα, η διαδικασία είναι εφικτή.

psych@ra μου κάνει εντύπωση που εσύ (λόγω ειδικότητας) προτείνεις κάτι τέτοιο. Έχεις δουλέψει στο λύκειο σε μάθημα επιλογής της πληροφορικής; εάν ναι, έχεις καταφέρει να βγάλεις άκρη για το τι ξέρει ο κάθε μαθητής (σε σχέση με το τι μαθήματα επιλογής είχε πάρει τις προηγούμενες χρονιές) για να καταφέρεις στην συνέχεια να προσαρμόσεις την ύλη και τις απαιτήσεις του μαθήματος ανάλογα; γιατί εγώ δεν το χω καταφέρει. και δεν πιστεύω ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση να το καταφέρω.
η λογική "να επιλέγουν τα παιδιά μαθήματα που τους αρέσουν για να έχουν και περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτά" εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται καλή , αλλά σε δεύτερη φάση το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί "χάβρα" γνώσεων στα παιδιά και φοβερή ανομοιογένεια στα σχολικά τμήματα.

τα ενδιαφέροντα των παιδιών είναι καλά και άγια, και πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα να τα βοηθάει να τα αναπτύξουν. αλλά ΟΧΙ στις "βασικές" ώρες του σχολείου , όπου θα διδάσκονται οι γνώσεις αυτές που είναι απαραίτητες σε κάθε παιδί (από το χωριατόπουλο στα σύνορα του Έβρου, μέχρι το μεσοαστικό Κηφισιωτάκι) για να γίνει άνθρωπος συγκροτημένος και χρήσιμος. τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι μπορούν να καλύπτονται από μία απογευματινή ζώνη στην οποία δεν θα υπάρχουν μαθήματα με την έννοια της ύλης και του βαθμού, αλλά κάτι σαν workshop για να βρίσκουν τα παιδιά χώρο έκφρασης, και φυσικά δεν θα είναι υποχρεωτικά.

Και για να έρθω και στο θέμα της συζήτησης... κατά την γνώμη μου, για να πούμε ότι ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ μεταρρύθμιση, εκτός του ότι πρέπει να γίνει οργανωμένα από το δημοτικό (όπως προείπε κι άλλος συνάδελφος), χρειάζονται δύο βασικά στοιχεία: κτηριακή και υλική υποδομή , και πρόσληψη ΠΟΛΛΩΝ περισσότερων εκπαιδευτικών.
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: geochem στις Μαρτίου 17, 2008, 01:55:38 am
κανείς δεν αμφισβητεί την χρησιμότητα της κοινωνιολογίας αλλά και γενικότερα των ανθρωπιστικών επιστημών σήμερα.ούτε των φιλολογικών μαθημάτων.καμία επιστήμη δεν είναι προς υποτίμηση.
θέλω να θέσω κάποιους προβληματισμούς.σαφώς και η παιδεία χρειάζεται περισσότερα χρήματα.αυτά τα χρήματα όμως να πιάσουν τόπο.να διατεθούν σωστά.
το ότι οι μαθητές εξακολουθούν να έχουν προβλήματα έκφρασης είναι ανησυχητικό.δεν είναι λοιπόν θέμα φιλολογικών ωρών.οι ώρες αυτές είναι πάρα πολλές για τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου.
αρχαία ελληνικά διδάσκονται υπερβολικά πολλές ώρες εις βάρος της ιστορίας ,φιλοσοφίας πιθανών ή και της λογοτεχνίας.
εργαστήρια φυσικών επιστημών δεν υπάρχουν στα σχολεία το έτος 2008.σε μία περίοδο όπου οι εξελίξεις της τεχνολογίας είναι ραγδαίες , τα προβλήματα του περιβάλλοντος στην πρώτη γραμμή, οι μαθητές δεν έχουν ιδέα από τον φυσικό κόσμο που τους περιβάλλει.καμία οικολογική συνείδηση δεν καλλιεργείται. σε όλες τις ευρωπαικές χώρες οι φυσικές επιστήμες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος, οι μαθητές καλλιεργούν το πνεύμα τους μέσα από την επαφή τους με τον φυσικό κόσμο και την εσωτερική τους αναζήτηση και στην ελλάδα του 2008 κυριαρχούν στα ελληνικά σχολεία τα αρχαία ελληνικά.
Προς θεού δεν υποτιμώ την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών κειμένων και του πλούτου λεκτικού και φιλοσοφικού που απορρέει από την μελέτη τους αλλά είναι αδιανόητο οι μαθητές να διδάσκονται φυσικές επιστήμες σε σύνολο ωρών λιγότερες από ένα φιλολογικό μάθημα.
όλα τα ευρωπαικά σχολεία προσφέρουν ουσιώδεις και απλές γνώσεις των φυσικών επιστημών και εδώ στην ελλάδα διδασκόμαστε αρχαία λες και είναι η μόνη διέξοδος στον σημερινό κόσμο.
Ανύπαρκτα εργαστήρια,καμία επαφή με το φυσικό μας περιβάλλον και τις παραμέτρους που το επηρεάζουν.
το σχολείο σήμερα είναι ένα θερμοκήπιο σε πλήρη απόσταση από την κοινωνία και τις εξελίξεις του κόσμου.μόρφωση δεν είναι μόνο να έχεις εντρυφήσει στη λυρική ποίση αλλά να ξέρεις τι σημαίνει οικοσύστημα,ρύπανση περιβάλλοντος,υδάτινα αποθέματα,τρόφιμα,επικύνδινα απόβλητα,πυρηνική ενέργεια και όλα αυτά που αφορούν αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.
σαφώς και χρειάζεται ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο για να αναλύσεις και να διαχειρισθείς όλες αυτές τις πληροφορίες κάτι που ούτε αυτό υπάρχει στα σχολεία.
Στείρα γνώση,καμία σύνδεση με την πραγματικότητα ,απαρχαιωμένα προγράμματα σπουδών,καθηγητές οικονομικά εξαθλιωμένοι,συνδικαλιστές χωρίς καμία σοβαρότητα,χωρίς ουσιαστικές προτάσεις αναβάθμισης της παιδείας αποτελούν συνιστώσες μιας μίζερης σχολικής πραγματικότητας
Χρειάζεται να αλλάξουν πολλά.Ας έρθουν οι μαθητές πιο κοντά στον πραγματικό κόσμο,ας αλληλεπιδράσουν με αυτόν,ας μπουν επιτέλους σ ένα εργαστήριο φυσικών επιστημών και να προβληματισθούν μέσα σε αυτό.Αν αυτό σημαίνει λιγότερη λυρική ποίηση και λατινικά ,νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.Το κέρδος θα να μεγάλο.Ας κοιτάξουμε και λίγο προς την Ευρώπη.
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: mat στις Μαρτίου 17, 2008, 09:08:40 am
Όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θίγεται την καρδιά του προβλήματος. Σωστά μιλάς MATH για τα χρήματα  που χρειάζονται κι εσύ happiness για την  ανάγκη κτηριακής και υλικής υποδομής και προσωπικού. Στο τελευταίο δε θα πρόσθετα και την υποχρεωτική συνεχή επιμόρφωση, επανακατάρτιση του εκπαιδευτικού  που σήμερα το ελληνικό κράτος την αντιμετωπίζει ευκαιριακά, αντλώντας μόνο διαθέσιμους πόρους από το ΕΚΤ στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κοινοτικών πλαισίων. Είναι δε τέτοιος ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα διάφορα «προαιρετικά» επιμορφωτικά προγράμματα που λειτουργούν απαγορευτικά για την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και στην καλύτερη περίπτωση μετατρέπονται σε «προσωπική επιλογή και επιμονή» του κάθε εκπαιδευτικού.
Θέλω όμως να πω ότι διαβάζοντας όσα γράφεται  μου ανοίξατε κι άλλο ένα παράθυρο για να φωτίσω την «πίσω»  πλευρά των δηλώσεων περί μεταρρύθμισης του προέδρου του ΕΣΠ. Λιγότερα μαθήματα, λιγότεροι εκπαιδευτικοί, λιγότερα χρήματα για το εκπαιδευτικό προσωπικό, λιγότερη δημόσια παιδεία. Όλα λιγότερα αυτό επιδιώκουν τελικά.!!! Αλλά όπως σωστά το επισημαίνει η erlanna δεν βγαίνουν να το πουν καθαρά. «Φτιασιδώνουν» τις προθέσεις τους «φορώντας» τους κάτι εντυπωσιακό και glamour τη: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: MATH στις Μαρτίου 17, 2008, 11:01:18 am
Όραμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει και καλά κάνει και δεν υπάρχει(θα σας εξηγήσω γιατί, αλλά άλλη φορά!). Άρα χρειάζονται χρήματα. Όχι για να σπαταληθούν όπως στα υπουργεία (πολιτισμου πχ), αλλά να αξιοποιηθούν.


Μήπως το ένα είναι συνάρτηση του άλλου; Δηλαδή , αν υπήρχε όραμα , θα διέθεταν και χρήματα. Τώρα όμως που δεν υπάρχει όραμα για την εκπαίδευση, τα χρήματα πάνε αλλού.

Το είπα με την έννοια ότι στα ήδη υπάρχοντα καπιταλιστικά πλαίσια η χώρα θέλει καλύτερη οικονομία. Αυτό από μόνο του αρκεί για να ωθήσει μια χώρα να κάνει  γερές τομές στην παιδεία και να επενδύσει σε αυτή. Το όραμα είναι κάτι παραπάνω.Νομίζω δηλαδή!
  Μπάμπης
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: QUICONQUE στις Απριλίου 03, 2008, 05:00:50 pm
Το άλλο που ακούγεται, ότι αρχαία-λατινικά είναι νεκρές γλώσσες και δε χρειάζεται να σπαταλάμε το χρόνο των παιδιών μ' αυτά;
Τίτλος: Απ: Μεταρρύθμιση
Αποστολή από: selas στις Απριλίου 03, 2008, 11:37:26 pm
Το άλλο που ακούγεται, ότι αρχαία-λατινικά είναι νεκρές γλώσσες και δε χρειάζεται να σπαταλάμε το χρόνο των παιδιών μ' αυτά;

Για τα λατινικά θα συμφωνήσω. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να μάθω μία νεκρή γλώσσα, η οποία δεν χρησιμεύει σε κανέναν απόφοιτο λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης, πέρα από αυτούς που ενδιαφέρονται για τμήματα αρχαιολογίας, φιλολογίας κτλ (και πάλι δεν ξέρω κατά πόσο η ύλη των λατινικών που διδάσκεται στα λύκεια βοήθησε φοιτητές σε τέτοια τμήματα, δεν το έχω ψάξει/ακούσει).

Όσο για τα αρχαία, πιστεύω ότι η ύλη των αρχαίων θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί προς μία κατεύθυνση "γενικής παιδείας", γιατί περαγματικά είναι χρήσιμο να ξέρουμε τις ρίζες της ελληνικής γλώσσας, προκειμένου να μπορούμε να μιλήσουμε σωστά ελληνικά, να ορθογραφήσουμε, να καταλάβουμε την ετυμολογία των λέξεων. Όμως η στείρα απομνημόνευση της εισαγωγής της Αντιγόνης με καταδιώκει ακόμα :), το ίδιο και οι άπειρες ώρες που έφαγα αναλύοντας και μεταφράζοντας ΘΕΟΔΥΣΚΟΛΑ "άγνωστα κείμενα" με μόνο στόχο να ασκηθώ σαν άλογο κούρσας στα αρχαία ελληνικά για να "πετύχω" στις πανελλήνιες (τι να πετύχω; Αόριστος στόχος για όλους τους 18αρηδες που και να πετύχουν δεν ξέρουν σε ποιά σχολή που θα τους βγάλει το μηχανογραφικό τους, γι' αυτό και υποστηρίζω την απολυτη αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο).

Και πάνω από όλα θεωρώ ότι το σημαντικό είναι να μπορέσουν οι μαθητές να βρούνε νοημα σε αυτό που τους διδάσκεται. Αυτό το βλέπω από τα νήπια στην τάξη μου και εύκολα μπορεί να το δει κανείς γύρω του: Κανείς δεν θέλει να μάθει κάτι άλλο εκτός από αυτό που τον ενδιαφέρει ή αυτό που θα του εξηγήσεις ότι είναι καλό να μάθει. Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι αυτό χρειάζονται όλα τα παιδιά: Να γνωρίζουν τον σκοπό που το υπουργείο, ο Α' ή